De 25 mest lovande nystartade cleantech företagen korade av en internationell jury

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "De 25 mest lovande nystartade cleantech företagen korade av en internationell jury"

Transkript

1 De 25 mest lovande nystartade cleantech företagen korade av en internationell jury Vi är mycket stolta över att kunna presentera topp 25 mest lovande nystartade cleantechföretagen i Norden. Denna den tredje upplagan av Nordic Cleantech Open tävlingen satte rekord i antal sökande företag. Hela 107 cleantech företag sökte! En internationell jury bestående av mer än 50 inflytelserika representanter från multinationella företag och riskkapitalfonder har vart involverade i att välja ut årets top 25. Ibland jurymedlemmarna finns representanter från International Finance Corporation IFC (Int), IdInvest Partners (Frankrike), Evonik Corporate Venturing (Tyskland), General Electric, Veolia (Frankrike), Tsing Capital (Kina), Dow Chemicals (Schweiz), Fortum (Finland), Grundfos (Danmark), Energimyndigheten och andra. Nordic Cleantech Open är alltid en bra möjlighet att upptäcka nya och innovativa företag från Skandinavien. Detta års kohort är varierad och mycket lovande, vi ser fram emot att träffa entreprenörerna. Säger Julien Mialaret, Investment Manager på Idinvest Partners, Frankrike. I år var Estland för första gången inbjudna att delta i tävlingen och vilken premiär de hade! Av 11 sökande företag lyckades två ta sig till topp 25. Sverige hade, liksom tidigare år, flest antal sökande företag och störst andel av topp 25. Norge hade bäst resultat i form av andel sökande som gick vidare till topp 25. Vi ser en ökning i strömmen av lysande, innovativa företag som kommer från de Nordiska och Estniska innovationssystemen. Det här är vad som kommer att hända i framtiden! Det är en fantastisk förevisning av vad framtiden har att erbjuda. De trender vi ser är att företagen är mer och mer innovativa, löser verkliga problem för industrin och drivs av yngre och mer hungriga team. Det lovar gott för framtiden. Säger Magnus Agerström, Managing Director på Cleantech Scandinavia som organiserar Nordic Cleantech Open. Valet till topp 25 är bara början för dessa företag. Ett intensivt program ligger framför dem ligger ett intensivt program. 8-9 mars möts den internationella juryn och företagen på en weekend på Trolleholms slott. I April kommer en grupp företag att möta Europeiska investerare och industrier i Paris på Nordic Cleantech Showcase. Vinnarna i tävlingen kommer att utses vid finalen i Stockholm 19 maj. Här är de utvalda 25:

2 Arsizio arsizio.com Det Arsizio har utvecklat är inget mindre än en helt ny tillverkningsmetod, dynamisk 3D- extrudering. Metoden möjliggör; 10-50% besparing i material, vikt och energi, 10-20% högre effektivitet i värmeöverföring och solenergiabsorbering och 20-80% lägre produktionskostnad. Metoden är 100% kompatibel med existerande produktionslinjer. ATC Industrial Group / Scypho and ATC har utvecklat Scypho, ett självlärande system för kontroll av inomhus klimatet. Utan förändringar i sitt beteende kan villaägare spara upp till 30% av sin energianvändning samtidigt som man höjer komfortnivån. Scypho är självlärande och vet när den ska starta uppvärmning eller kylning för att nå perfekt inomhustemperatur när en person kommer hem. När invånarna är hemifrån eller sover regalerar Scypho temperaturen för att minimera energianvändningen. Biocover BioCover har utvecklat ett system, SyreN för applikation av gödsel på åkermark. SyreN systemet använder försurnings (svavelsyra) för att omvandla ammoniak (gas) till ammonium (salt) under spridningen av gödsel. Detta reducerar utsläppen av ammoniak med upp till 70% och eliminerar därmed luftburen spridning av gödningen. Denna lösning, utvecklad av BioCover förvandlar ett globalt föroreningsproblem till en lönsam gödningslösning. BioGTS BioGTS har utvecklat ett nytt kostnadseffektivt och skalbart bioraffinaderikoncept för behandling av organiskt avfall och dess omvandling till förnyelsebar energi fordonsbränsle, kemikalier och gödning. Konceptet baseras på unik patenterad biodiesel och biogas teknik och har 4 gånger snabbare ROI jämfört med konkurrenterna. Chromafora Chromafora erbjuder marknaden en metod för att selektivt sanera kommunala och industriella avloppsvätskor från tungmetaller. De metallrester som utvinns kan sedan säljas med vinst. Som första marknad är sopförbränningsanläggningar. Andra potentiella marknader är gruvindustri och kärnkraftsindustrin. Cityntel

3 Cityntel är en ny generation intelligenta styrenheter för gatubelysning som använder trådlös teknik. Denna teknik gör att ett självkonfigurerande trådlöst nätverk kan skapas vilket gör det till den enda riktiga Plug & Play lösningen för intelligent styrning av gatubelysning på marknaden. Lösningen möjliggör besparingar på upp till 80% av energin som används till gatubelysning och betydande besparingar i underhållskostnader. Clean Motion Clean Motion har utvecklat den elektriska trehjulingen Zbee. Nyckeln till detta fordons energieffektivitet är den låga vikten. Zbee väger bara 230 kg. Den låga vikten möjliggör Zbee behöver ett mycket mindre batteri än någon av konkurrenterna. Clean Motion sätter för närvarande upp produktionsanläggningar i Indonesien och Indien för att kunna förse dessa gigantiska marknader med ett grönt fordon till ett rimligt pris. ClimaCheck ClimaCheck vänder sig till marknaden för större kylanläggningar och luftkonditioneringsanläggningar. Affärsidén är att förverkliga bästa möjliga funktion hos RAC- systemet genom en unik metod för online analyser. Resultatet är vanligen energibesparingar 10 till 40%. Återbetalningstiden för ett ClimaCheck system är mycket kort, vanligen bara ett par månader. CorPower Ocean CorPower Ocean ger marknaden en ny typ av vågenergiomvandlare. Konceptet inkluderar en unik mekanisk design inspirerad av det mänskliga hjärtats pumpfunktion. Aktiv faskontroll med hjälp av latchning möjliggör 3-4 gånger ökning i kraftabsorptionen jämfört med traditionella passiva vågbojar CrayoNano CrayoNano utvecklar optoelektroniska epiwafers och produkter baserade på halvledande nanotrådar på grafen. Resultatet är flexibla, extremt tunna och lätta epiwafer som kan producera eller avge stora mängder energi från små ytor med mindre material. Dagens flexibla elektroder är tillverkade av organiska kompositer, med signifikant sämre effektivitet och funktion.

4 Cyclicor Cyclicor har utvecklat en teknologiplattform som möjliggör total utfasning av alla isocyanater från produktionen av polyuretan och alla bisfenoler från produktionen av polykarbonat. Genom en ny kostnadseffektiv och enkel tillverkningsmetod har cyclicore möjlighet att producera biobaserade och syntetiska polykarbonater för en mängd konsumentprodukter och industriella tillämpningar. Disruptive Materials Disruptive Materials har uppfunnit ett nytt material kallat Upsalite tm. Upsalit är en icke kristallin form av magnesiumkarbonat med extraordinära egenskaper. För att nämna ett fåtal, Upsalite har bäst fuktabsorberande egenskaper i världen och samtidigt låg regenereringstemperatur. Upsalites unika egenskaper har enorm inverkan på energieffektivitet i avfuktare, diskmaskiner, klimatanläggningar, etc. DWT DWTs innovation är en ekonomiskt intressant teknik, som kommer att revolutionera processen för träimpregnering. Tekniken baseras på högfrekvens och vacuum tryck. Detta ökar signifikant livslängden hos virket på grund av den ofantligt förbättrade fördelningen av impregneringsvätskan i materialet. Tekniken möjliggör också användning av mindre giftiga eller ogiftiga impregnerings ämnen. Ecofective Ecofective tillhandahåller en energi- och kostnadsbesparande lösning för existerande byggnader. Systemet samlar in och mäter uppgifter för att bestämma byggnadens värme reaktioner och sedan påverkar det den existerande värme-, ventilation, kylanläggningen så att den tar hänsyn till gratis värme källor och uppnår optimal energianvändning och inomhusklimat. Återbetalningstiden för kunden ligger oftast inom två uppvärmningssäsonger Ferroamp Elektronik Ferroamps EnergyHub möjliggör kombination av solceller och lokal energilagring i enskilda hushåll. EnergyHub kontrollerar automatiskt flödet av energi mellan solceller, energilager, lokal konsumtion och elnätet. Detta styrs för att ge bästa ekonomiska nytta för konsumenten. Lösningen innefattar en patenterad utjämnings teknik och ett modul uppbyggt batteri som möjliggör skalbarhet.

5 Giamag Technologies Baserat på en unik och patenterad teknik designar och tillverkar Giamag Technologies magnet system och tillämpningar med mycket starka magnetiska krafter. Den patenterade magnetdesignen är den kraftfullaste magnetseparatorn på marknaden och har ett brett fält av möjliga tillämpningar inom tex. Life science, medtech, bilindustri, aerospace, gruvdrift, och IT. Graphene Batteries Affärsidén är att utnyttja grafens potential inom Li- Ion batteri marknaden. Inom detta användningsområde kan grafen hjälpa till att lösa stora flaskhalsar i prestandan för Li- Ion batterier inom elbilsområdet. Graphene Batteries kommer att sälja betydligt förbättrade material och teknologi licenser till batteritillverkare och gradvis bygga upp en stabil ström av inkomster. Nocart Nocart erbjuder omvandlings- och lagringslösningar för små kraftproducenter. Nocarts Power Generation Unit kan anslutas till olika typer av kraftkällor som tex. vindkraftverk eller solpaneler. Energilagring möjliggör lagring då produktionen är högre än förbrukningen och högre förbrukning då produktion inte är tillgänglig. Optistring Technologies Optistring utvecklar en ny inverterteknologi för nätanslutna solcellsinstallationer. Modulens elektronik ökar energiutbytet av en installation med upp till 25%. Optistrings teknologi är en kombination som har alla konkurrerande alternativs olika fördelar men till en kostnad som motsvarar de allra billigaste och enklaste omvandlarna. Orbital Systems systems.com Orbital Systems har utvecklat en revolutionerande vatten återvinnings teknik i form av världens mest effektiva duschenhet. Det mest anmärkningsvärda är att systemet klarar av att spara upp till 90% av vatten förbrukningen och 80% av energiförbrukningen som används för en dusch. Tekniken möjliggör en ekonomisk och miljövänlig livsstil som inte kompromissar med komfort.

6 SenSiC SenSiC utvecklar, designar och tillverkar kiselbaserade gas sensorer för användning i hög temperatur. Sensorerna kan användas från 175 till 450 C och kan känna av en mängd olika utsläpp (O2, NH3, CO, NOx) från förbränning. Tekniken utmanar Lambda sensorn som har tillverkats i exemplar sedan Spectral Engines Spectral Engines introducerar en miniatyr spektral sensor som utnyttjar innovativ mikroelectromekanisk teknik. Produkten möjliggör helt nya användningsområden där mätningar tidigare inte varit möjliga på grund av den höga kostnaden och storleken på analysapparaten. Spectral Engines tar ner kostnaden för nyckelkomponenter med en faktor på 100 och gör samtidigt systemet mindre, enklare och mer robust. Stigo electric scooter stigobike.com/ Stigo scooter är ett elegant och praktisk personligt transportmedel för daglig pendling i hektisk stadsmiljö och på resmål med flyg, yacht och campingfordon. Inget annat fordon kan fällas ihop på två sekunder och tas med inomhus och på offentliga transportmedel som ett bagage på hjul. Den primära kundgruppen är stadspendlare, yachtägare, och ägare av campingfordon. Tamturbo Tamturbos oljefria turbokompressorer möter kraven I de allra mest krävande processapplikationerna som tex. Läkemedels- livsmedels- och bryggeri- elektronik och pappersindustri. I dessa processer måste varje risk för oljeförorening uteslutas. Jämfört med varje annan känd teknik har Tamturbo den mest avancerade lösningen för oljefri kompression. Thermo Power Scandinavian Företaget fokuserar på att introducera kylaggregat för vägtransporter. Thermo Power kylaggregat har lägre underhållskostnader, väger 700 kg mindre, innehåller miljövänligt frysmedium, har lägre ljudnivå och lägre tillverkningskostnad jämfört med nuvarande kylaggregat. Den betydligt förbättrade effekten I aggregaten leder också till en betydande bränsle besparing.

7 The Nordic Cleantech Open är en företagstävling som avser att identifiera, uppgradera och uppmärksamma de 25 bästa cleantech företagen I Norden I tidigt skede varje år. Partners och sponsorer till tävlingen är; Cleantech Scandinavia, Energimyndigheten, Tekes, Tillväxtverket, Autodesk, LADEC, Enterprise Estonia, Estonian Development Fund, Innovit, Klak, Level39 och Pivotal Innovations. Web site För mer information om the tävlingen och företagen besök: Contact För mer information om ansökan och deltagande kontakta: Magnus Agerström, Press För frågor rörande press, press releaser och ackrediteringar besök vårt pressrum på MyNewsdesk: