från de mer med och image av men den

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "från de mer med och image av men den"

Transkript

1 TRAFIKPLANERING PÅ NYA SÄTT Detta är en sammanställning av diskussionsämnen, frågor och funderingar från de fyra sessionerna på Tyréns seminarieeftermiddag. Varje session började med en presentation av ett ämnesområde av a Tyréns s och därefter följde en diskussion gruppvis medd alla närvarande om sessionsämnet. Nya förutsättningar för attraktiv stadsplaneringg Man måste göra det jobbigt för bilister är köra bil, först då får vi fler kollektivtrafikresenärer och cyklister. De flesta vill ha 2 bilar hemma, menn ju mer parkering man bygger b destoo mer biltrafik får man. Parkering är därför ett viktigt och effektivt styrmedel, parkeringsavgifter bör man jobba mer med och p normen borde vara hårdare. Det krävs alltså en piska för att a minska bilresorna, men om man vill att folk ska ändra sitt beteende måste man erbjuda ett bättre alternativ.. Spårväg skulle kunna vara ett sådant alternativ då spårväg förknippas med statuss och ger en positiv image av en stad. Spårvägen innebär nämligen en tydlighet samtidigtt som den innebär en möjlighet att knyter ihop hela staden. Att bygga spårväg anses därför vara attraktivt ur hållbarhetssynpunkt, men den är samtidigt kostsam och det innebär ett även större ingrepp att gräva ner kollektivtrafiken i framtiden. Att använda sig av superbussarnaa är därför ett bra alternativ. Än så länge har bussar inte prioriterats på samma sätt som man har för avsikt att prioritera spårvägen. Exempel på åtgärder som främjar busstrafiken är: Förkorta restiden med hjälp av prioritet i trafiksignaler Hög turtäthet för bussen är viktig så att man slippa passa tider Låta resenärer gå på i alla dörrar så pålastningenn går fort

2 Fler busskörfält, eller t.o.m. buss på egen bara vilket även bidrar till en positiv psykologisk effekt för bussresenärerna Utformning av hållplatsen, vid en klackhållplats får bilarna vänta bakom bussen Omfattande informationstavlor med realtidsinformation Det finns alltså många åtgärder som kan göras innan man måste anlägga en spårvagn. Bussen utgör dessutom en mindre barriär än spårvägen. Förutom att prioritera busstrafiken kan följande strategier utnyttjas för att få fler att resa kollektivt: Dagis och skolor ska ligga i kollektivtrafiknära lägen så att man som förälder inte behöver köra bil för att lämna sina barn. Det gäller att få ihop livspusslet med kollektivtrafiken helt enkelt. Stadsplaneringen måste därför på ett bättre sätt koppla samman kollektivtrafiken och t.ex. barnomsorgen. Vid planering av våra städer bör vi överlag ta större hänsyn till barn och ungdomars behov. Resenärerna i en och samma buss representerar många olika typer av resor, det finns därför ett behov att differentiera busstrafiken mer. Exempelvis bör fler regionbussar köra in i staden eftersom det tar för lång tid med stadsbussar. Goda möjligheter att ta med cykeln på både tåg och buss samt hyrcykelsystem kopplat till kollektivtrafiknoder främjar bike & ride. Ytterligare åtgärder som främjar cyklandet är att planera in goda förutsättningar för cyklister vid arbetsplatsen genom att anlägga cykelparkering, tillgång till luftpump och duschar. Vi måst även hänga med i cyklisternas utveckling och t.ex. kunna erbjuda parkeringsmöjligheter och god framkomlighet för Christiania cyklar. För att argumentera för ökade insatser för cykeltrafiken bör man inte bara ta upp de miljömässiga argumenten, att andelen bilresor minskar, utan även de folkhälsomässiga aspekterna och de samhällsnyttor som dessa innebär. Avslutningsvis nämndes även att det idag uppstår konflikter mellan många transportsätt i våra städer. En orsak till detta är att utbyggnad av trafik är i otakt med utbyggnaden av bebyggelsen, ett exempel på detta är Västra Hamnen. Det är efterfrågan som styr var man bygger vilket tyvärr inte alltid är där kollektivtrafiken är utbyggd. Det är därför viktigt att planera klart för alla färdmedel redan från början för att uppnå hållbar stadsplanering. Det finns dock olika synsätt på vad som är god stadsplanering. Därför måste vi ställa oss frågorna Vilket tempo vill vi ha i staden, var går gränsen för effektivt resande och när går det för snabbt? Måste man resa så mycket? Vad innebär hållbar stadsplanering?

3 Kreativa parkeringslösningar Under sessionen kreativa parkeringslösningar presenterades ett antal uppdrag där fokus var på olika former av parkering. Parkeringsutredningar handlar inte bara om att beräkna hurr många p platser som krävs i ett område utan är en del av något större. Parkeringssessionen började i det lilla perspektivet med presentation om detaljplanering där körspår, ramputformning,, kapacitetsberäkningar och utformning görs. Två exempel på simuleringar visadess där kapaciteten till och från parkeringshus illustrerades. Det andra området för sessionen handlade om kantstensparkering och hur olycksstatistiken ser ut längs dessa gator. Ett delresultat från denna studie visade att av alla olyckor som s skett påå de studerade gatorna kunde 10 % förklaras av att det var kantstensparkering längs gatan. I ett större perspektiv kan parkering vara en viktig fråga vid strategisk stadsplanering. Vad innebär parkering i centrum? Hur påverkar det handeln? Exempel på parkeringsutredningar från Visby, Ystad, Kalmar och Köge presenterades. Efter presentationenn diskuterades parkeringsfrågan och reflektioner,, idéer och kommentarer som kom uppp sammanfattas nedan: Parkering i centrum En lösning för att minska söktrafikenn och göra centrum mera tillgängligt vore att skapa en parkerings app till telefonen som gör det möjligt att se antalet lediga platser och var de är lediga. Om parkeringen i centrum vore gratis skulle handeln i centrum kunna konkurera bättre med externa köpcentra. Det är viktigt att tydliggöra kostnaden av parkeringsplatser. Diskussion fördes där förslag var att p hus och p garage ska vara v gratis vid handel men kosta pengar vid kontorsverksamhet. Svårt för det finns privata intressenter med tunga argument som påverkar parkeringsfrågor. Vi måste höja andra kvaliteter i centrum som man inte kan fåå i de externaa köpcentrana. T.ex. med fler upplevelser i centrum. En lösning för att minska parkeringsefterfrågan är att butikerr erbjuder frii hemkörning i större utsträckning. Genom att styra parkeringen ges möjligheten till rätt tillgänglighet.

4 Utformning av parkering Satsa på vacker parkering. Parkering med träd ger skugga. Parkeringar ska vara vackra. Ett gott exempel på parkering är Sundstorget i Helsingborg, det är ljusinsläpp, mjukabeläggningar för att dämpa ljudet, speglar för rymdkänslan. Det är bättre att köra upp i ett parkeringshus/garage än att köra ner och parkera under mark. Markanvändning och parkering Satsa på tillfälliga parkeringshus på tomma tomter så att de kan flytta när tomten ska exploateras. På så sätt utnyttjas tomten men parkeringen görs inte permanent. Det är en politiskt svår fråga hur vi ska hantera avgiften mellan tomtmark och gatuparkering. Vid planering av tomter är normen idag att man ska få plats med två bilar. Förhoppningen för en framtida planering är att tomten byggs med plats för ett fordon men att det finns möjlighet att tex ta bort en uteplats etc för att få tillgång till två parkeringsplatser. Detta löses genom en kortare framsida och medför att vill man ha tillgång till två platser så får man offra något annat. Boende i hyresrätter har mindre behov av parkering än boende i bostadsrätter. Detta ger inte p normen utrymme för. Mobility management Parkering borde beskattas i högre utsträckning. Det är ok att parkering kan vara dyr och att platsen som bilen tar upp kostar mer. Det är bättre att främja samåkning genom belöningssystem än att tvinga fram det genom bestraffning. Det är viktigt att det ses som något positivt. JM har infört bilpool i vissa områden. Kommunen accepterar allt mer att sänka normen mot att fastighetsägarna har t.ex. bilpool. Det ger en ekonomisk fördel att ha färre p platser. Kommunerna borde stötta företagen mer i att vägleda och beskriva vinsterna med att ta fram gröna resplaner. Att skapa en parkeringsallians kan vara en framgångsfaktor där kommun och privata aktörer går samman för att planera parkering. Inför fler park&ride för att lösa parkeringsproblemet för långväga pendlare. Nya kreativa lösningar krävs för att möjliggöra parkering delar av veckan. Idag kostar ofta parkeringskort och pendlarkort ungefär lika mkt. Att skapa ett kombinerat kort skulle kunna flytta över en del resor från att bilpendla till att åka kollektivt. Problemet med parkering är inte att antalet platser är för få, utan att folk inte orkar gå.

5 Fotgängare i fokus Sessionen handlade om trafikplanering utifrån de gåendes perspektiv. Exempel på projekt som presenterades inom ämnet var: Forskningsprojekt i drift av fotgängare vid stora bytespunkter, Projekt från och underhållsfrågor för gående, Forskningsprojekt för ökat gående, Simulering Helsingborgs och Lunds station, Hälsoperspektivet utvecklar trafiksystemet i Dalby, Forskningsprojekt för riskmått inom stadsplanering samt Bilfriaa stadskärnorr i Helsingborg. Sammanfattning från gruppdiskussion efterr sessionen. Vi borde bli bättre på tillfälliga lösningar. Utbyggnadsområden tar ofta väldigt långt tid at färdigställa och därför ärr det extra viktigt att tänka på utemiljön även under byggtiden. Det duger inte att bara tänka på lång sikt! Det borde finnas tydligare regler för driftsfrågan eftersom det är stor källa till många olyckor. Koppla driftsansvaret till minskat antal olyckor, i kontrakt. Driftsfrågan ärr speciellt viktig för fotgängare. Det är anmärkningsvärt att så många äldre damer skadas. Gångvägar till entré vid handelsparke ering känns ofta osäkra. Viktigt att hålla nere hastigheten på fordon på väg in till handelscentrumens parkeringsplatser, gupp eller skyltning a la Din Fart. Kan man hitta inspiration från andra trafikslag, exempelvis led belysningsstråk som man har på flyget? Satsa på attraktivitet längs hela sträckan. Spännande med aktivitetsmiljöer, borde vi göra mer. Man bör tänka på gång med rätt variation och mångfald. Gångbanor bör ha eget nät med större genhet än cykel. Gång konkurrerar ofta mer med cykel än man tror. Gång ger större valmöjlighet till kombinerade resor. Man borde skilja på gång och cykeltrafik, det är två helt separata grupper med olika behov. Bland annat Trafikverkett planerar för gc som grupp. En simulering borde ha gjorts vid Malmö C, där är det kaos på morgonen. Fotgängare är svårare att styra, samtidigt påverkar beläggningen var mann väljer att gå. Man borde kunna arbeta merr med beläggning för styrning av gående. Man bör försöka arbeta bort nivåskillnader, markera gångstråk genom beläggningar/ belysning (kanske olika färg f på belysningen??), kontrastmarkera inomhus. Det mentala avståndet är inte alltid lika med det fysiska avståndet. Kommunen skulle kunna ta fram ett fotgängarprogram.

6 Viktigt att miljön är vacker och variationsrik. Grönstruktur bör hänga ihop i kompletta stråk. Gott exempel i Höör med många offentliga bänkar. Man kan försöka tänka på att lägga trottoarer i soligt och vindskyddat läge. Bredd och utformning av trottoar också viktig. Tänk på att bra och trygg belysning är viktigt för att främja gående och kan framhäva särskilda gångstråk. 100 nya bänkar ska sättas ut på Anna Lindhs plats så man inte måste köpa kaffe för att få sitta! Varför har man GCM handbok? Vi är det enda land som slår ihop gång, cykel och moped. De borde behandlas separat. Exempel från Helsingborg, handlarna ej med i första skedet när man planerar för utökad gågata. Konflikter mellan gående och cyklister. Kantsten eller nivåskillnad mellan gång och cykel (som i Danmark) är bra! Tänk flygplats! Organiserat, logiskt. Ha koncept på platser med mycket fotgängare typ IKEA Malmö C Fotgängarvägvisning är bra! Finns i Helsingborg men ej i Malmö.

7 Nya arbetssättt och samarbetsformer Under sessionen Nya arbetssättt och samarbetsformer ställdes inledningsvis frågan Måste trafikplaneraren samarbeta?. Därefter presenterades först två projekt där arbetssätten och metoden skiljt sig från traditionella projekt. Det första projektet, Stadsutveckling H+ Oceanpiren, Helsingborg, bestod av en serie samtal/workshops där inbjudna trafikplanerare ifrågasatte, kommenterade och utvecklade det arbete som hittills gjorts för Oceanpiren. Vid två tillfällen med en veckas mellanrum, stängde arbetsgruppenn in sig och arbetade intensivt i ett dygn. Det andra projektet, är ett pågående arbete med Lundss kommun med syfte att optimera cykelplaneringen i kommunen. Arbetett sker i nära samarbete s mellan kommunen och Tyréns med enn kontinuerlig utveckling av metod och arbetssätt. Efter en inledande del om arbetssätt, presenterades därefter två projekt kring modeller och verktyg. I ett projekt har en klassisk modell, Livsrumsmodellen, använts som kommunikationsverktyg för att öka förståelsen, i det här fallet arkitekter, förr trafikanternas upplevelse av gaturummet och i slutändan vilken hastighet de väljer att köra i. I det andraa projektet har Tyréns tagit fram ett verktyg i form av en schematisk bild. Verktyget, som kallas Trafiktålighetstrappan, används som stöd för diskussionen kring hur olika trafikmängder påverkar lämplig utformning och miljön. Slutsatsen av presentationen varr att det är viktigt för en trafikplanerare att samarbeta, men det måste ske på olika sätt i olika sammanhang. Inledande frågor till diskussionen var: Vilka arbetsformer tror du på framöver? Hur kan de se ut i olika typer av projekt? Vilka verktyg kan förbättra samarbetet och öka förståelsen mellan m olika parter? Reflektioner, idéer och kommentarer som kom upp sammanfattas nedan. Möten Effektiva möten! Det är viktigtt att ha täta möten, så att saker diskuteras innann det är för sent. Bra med intensiv period och kort mellan möten, förutsatt en liggtid på frågeställningen några veckor innan. Temamöten (stadsrumsgruppen m.fl) med olika ämnen. Workshop kan vara bra då de är kreativa och leder ofta till snabba lösningar. Samarbete mellan parter Samarbetet mellan olika yrkeskategorier och förvaltningar ser olika ut i kommunerna. I någon kommun sker organiserade möten varje vecka mellan t.ex. arkitekter, trafikplanerare, driftspersonal osv. I andra kommuner sker samarbetet framför allt på chefsnivå vilket försvårar processen. I slutändan innebär detta stora skillnader i hur planprocessen ser ut och fungerar. I en kommun är målet att förvaltningarna inte ha några n synpunkter att lämna under

8 samrådstiden på detaljplaner. I en annan kommun uppmuntras istället förvaltningarna att lämna synpunkter, eftersom de inte deltagit aktivt under själva processen, vilket inte anses vara så bra. När infrastrukturen vid en ny etablering ska fastslås är det viktigt att alla parter arbetar tillsammans, t.ex. fastighetsägare, trafikplanerare, Trafikverket, kommunen. Det finns behov av ett forum där olika parter kan träffas och diskutera trafikfrågor brett i Skåne. Region Skåne undersöker med Trafikverket om möjligheter att starta ett sådant forum, kanske på Facebook. Fundera tidigt över om uppdraget stämmer överens med den vision man har. Starten på projekt är viktigt i den kommunala verksamheten bör man i startskedet koppla in alla förvaltningar för att kunna se frågan i det stora perspektivet. Det är viktigt att respektera varandras kompetenser och att dela med sig av sina verktyg. Verktyg är bra, göra det lättare att strukturera. Våra olika vokabulärer gör det ibland svårt att kommunicera. Medborgarinflytande Medborgarinflytande har både för och nackdelar. Några menar att man inte alltid ska förutsätta att det är bra med medborgarinflytande. Andra pekar på vikten av att om man ska ha kontakt med medborgare, ska det ske tidigt. Medborgarinverkan drar ut på processen och därför ser man sällan värdet i samverkan. Samverkan är viktigt i tidiga skeden för att få in åsikter tidigare så att boende/medborgare får känslan av att bidra. Det är dock lättare att kritisera än att komma med kreativa förslag. Konsultens/trafikplanerarens roll Konsulter behöver i utsträckning fungera som extern processledare. Lagen om offentlig upphandling gör det ibland svårt att ha med konsulter i vissa projekt. I Danmark är detta lättare, vilket märkts i projektet Nordiska cykelbyar där konsulter i Danmark varit med tidigt i projektet, vilket inte varit möjligt i Sverige. Trafikplanerare behöver bli bättre på att illustrera vad de menar. Trafikplanerare kommer ofta in för sent och kommer med tråkiga pekpinnar. Trafikplanerare måste tänka på hur de paketerar sig. Som specialister tar de ofta för stort utrymme. Kanske kan de komma in lite grann i början och ge riktlinjer, men de får inte ta över. Önskvärt att de fungerar som bollplank. Dålig koordination inom trafikområdet, t ex olika besked från olika parter på kommunen.

Mobility Management i Byggskedet. Katarina Löfquist, Stefan Lundh Hållbart resande, Samhällsbyggnadskontoret

Mobility Management i Byggskedet. Katarina Löfquist, Stefan Lundh Hållbart resande, Samhällsbyggnadskontoret Mobility Management i Byggskedet Katarina Löfquist, Stefan Lundh Hållbart resande, Samhällsbyggnadskontoret Halmstads Resecentrum etapp 2 Etapp 2: 2016-17 Rapport om Mobility management (MM) Trafikverket

Läs mer

PM Trafik och parkering i Butängen Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn

PM Trafik och parkering i Butängen Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn PM Trafik och parkering i Butängen 2019-04-26 Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn Bakgrund En av de viktigaste trafikfrågorna i området som berörs av programmet bedöms vara parkeringsfrågan. Parkering

Läs mer

Planering i tidiga skeden

Planering i tidiga skeden Planering i tidiga skeden -exempel och erfarenheter från trafikkonsekvensbeskrivningar kommunal nivå Transportforum 2012 Björn Wendle, Trivector Planering i tidiga skeden Varför hållbara transporter i

Läs mer

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5)

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5) 2013-05-14 0 (5) PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 FÖRVALTNING 1 (5) INLEDNING Höganäs kommun växer och utvecklas, både i yta och befolkningsmässigt.

Läs mer

Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken

Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken Miljövänliga transporter Lastcyklar har idag en kapacitet på 300 kg och är ett alternativ till varutransporter i tätort. Bilfria gator Gator fri från

Läs mer

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning Framkomlighetsstrategin Sammanfattning stockholm.se/trafiken 1 2 Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Stockholm fortsätter att växa. År 2030 kommer Stockholms stads befolkning att ha ökat med cirka

Läs mer

Sammanställning av enkät om umebornas kännedom om luft och deras attityder kring olika åtgärder

Sammanställning av enkät om umebornas kännedom om luft och deras attityder kring olika åtgärder Sammanställning av enkät om umebornas kännedom om luft och deras attityder kring olika åtgärder Bakgrund Under maj 6 skickade Miljö- och hälsoskydd ut en enkät till umebor för att ta reda på vad de känner

Läs mer

Planera och bygg för hållbart resande i Huddinge

Planera och bygg för hållbart resande i Huddinge Planera och bygg för hållbart resande i Huddinge Mobility management ett modernt sätt att planera Med mobility management vill Huddinge kommun underlätta hållbara transporter och minska bilanvändningen

Läs mer

Parkeringspolicyn ska bidra till. hållbar stadsutveckling och livsmiljö. hållbar stadsutveckling och livsmiljö

Parkeringspolicyn ska bidra till. hållbar stadsutveckling och livsmiljö. hållbar stadsutveckling och livsmiljö Parkeringspolicyn ska bidra till hållbar stadsutveckling och livsmiljö Roger Johansson, SWECO Parkeringspolicyn ska bidra till hållbar stadsutveckling och livsmiljö Användningen av den parkering som finns

Läs mer

MOBILITY MANAGEMENT FÖR BYGGHERRAR

MOBILITY MANAGEMENT FÖR BYGGHERRAR MOBILITY MANAGEMENT FÖR BYGGHERRAR JANUARI 2016 MOBILITY MANAGEMENT Mobility Management () är ett koncept för att främja hållbara transporter och påverka bilanvändningen genom att förändra resenärers attityder

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering. - cykel och bil

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering. - cykel och bil Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering - cykel och bil Juni 2018 1 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Nuläge... 3 Syfte med riktlinjer... 4 Mål och styrdokument... 4 Riktlinjer... 5

Läs mer

Innovativ gatuutformning i Norra Djurgårdsstaden. SKL Trafik- och gatudagar 13-14 oktober 2014

Innovativ gatuutformning i Norra Djurgårdsstaden. SKL Trafik- och gatudagar 13-14 oktober 2014 Innovativ gatuutformning i Norra Djurgårdsstaden SKL Trafik- och gatudagar 13-14 oktober 2014 MILJÖSTADSDELEN NORRA DJURGÅRDSSTADEN 2030 ; 12 000 lägenhet och 35 000 arbetsplatser Några övergripande miljömål;

Läs mer

FOTGÄNGARNAS FÖRENING; FOT

FOTGÄNGARNAS FÖRENING; FOT FOTGÄNGARNAS FÖRENING; FOT FOT främjar fotgängarnas intressen i samhällsplaneringen Människan till fots ska vara utgångspunkt för utvecklingen av staden och trafiken. Särskild hänsyn ska tas till funktionshindrade,

Läs mer

INTRESSENTER I BYGGSKEDET

INTRESSENTER I BYGGSKEDET SWEPOMM 2 014-11- 20 MINNESANTECKNINGAR F RÅN W ORKSHOP INTRESSENTER I BYGGSKEDET 1 1. VILKEN KVALITET VILL VI UPPNÅ I BYGGSKEDET? Upprätthåll samma framkomlighet som före byggstart. Öka upplevelsen om

Läs mer

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering dl an eh nd ga ta An g in Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering Innehållsförteckning Inledning 3 Bakgrund 3 Nuläge 3 Syfte med riktlinjer 4 Mål och styrdokument 4 Riktlinjer 5 Öka det

Läs mer

Trafikplan Hässleholms stad, remiss. Remiss mars 2017 Drygt 20 inkomna synpunkter Sammanställning och kommentarer

Trafikplan Hässleholms stad, remiss. Remiss mars 2017 Drygt 20 inkomna synpunkter Sammanställning och kommentarer Trafikplan Hässleholms stad, remiss Remiss mars 2017 Drygt 20 inkomna synpunkter Sammanställning och kommentarer Synpunkter Länsstyrelsen ingen formell roll Positivt att arbeta kontinuerligt med översiktlig

Läs mer

Vad vinner vi med ett sektorsövergripande arbetssätt i trafik- och stadsplanering?

Vad vinner vi med ett sektorsövergripande arbetssätt i trafik- och stadsplanering? Vad vinner vi med ett sektorsövergripande arbetssätt i trafik- och stadsplanering? - Erfarenheter från Hållbart Resande i praktiken Tankesmedja 3 maj 2011, Hässleholm Björn Wendle, Trivector Idéskrift

Läs mer

Infrastruktur. Visioner. Cykel. Køge Kust - Team Vandkunsten. Bilaga: Infrastruktur. Køge Kyst Team Vandkunsten

Infrastruktur. Visioner. Cykel. Køge Kust - Team Vandkunsten. Bilaga: Infrastruktur. Køge Kyst Team Vandkunsten 1 (13) Køge Kyst Team Vandkunsten Infrastruktur Visioner Trafiken i Køge ska bidra till den önskade stadsutvecklingen. Det är en utmaning att skapa en hållbar urban mobilitet, som prioriterar gång-, cykeloch

Läs mer

Sveriges bästa cykelstad

Sveriges bästa cykelstad Miljöpartiets förslag för hur Uppsala kan bli Sveriges bästa cykelstad Att fler cyklar är bra för både människor och miljön. För en bråkdel av vad det kostar att bygga nya bilvägar kan satsningar på cykeltrafiken

Läs mer

Handbok för cykelparkeringar i anslutning till kollektivtrafiken

Handbok för cykelparkeringar i anslutning till kollektivtrafiken Handbok för cykelparkeringar i anslutning till kollektivtrafiken Beställare: Lars-Erik Pedersén, Västtrafik AB, Infra Konsult: Atkins Sverige AB Uppdrag: Uppdragsnummer - 2011284 Sökväg: www.vt-pool.com

Läs mer

Parkeringspolicy. Förslag till beslut

Parkeringspolicy. Förslag till beslut 2013-02-07 Rev 2013-03-26 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/296-514 Kommunstyrelsen Parkeringspolicy Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslagen parkeringspolicy. Sammanfattning Ett förslag till

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

Medborgarförslag om parkering efter Västra Parkgatan

Medborgarförslag om parkering efter Västra Parkgatan Tekniska nämnden 2010 02 25 20 60 Tekniska nämndens arbetsutskott 2010 02 11 35 90 Dnr 2009/776.008 Medborgarförslag om parkering efter Västra Parkgatan Ärendebeskrivning Anders Winsa anför följande i

Läs mer

År 2020 Fler rör sig i staden

År 2020 Fler rör sig i staden År 2020 Fler rör sig i staden Men färre skadas i trafiken Trafiksäkerhetsprogrammet 2010 2020 antogs av Trafiknämnden i december 2009. Programmet ger inriktningen för det gemensamma trafiksäkerhetsarbetet

Läs mer

Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel

Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel Malmö 16 augusti 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne Skåne en region med stora möjligheter men också med betydande

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Grupp nr 1 Hur ska vi öka användningen av fossil energi till transporter i

Grupp nr 1 Hur ska vi öka användningen av fossil energi till transporter i Grupp nr 1 Hur ska vi öka användningen av fossil energi till transporter i Umeå kommun? Lägg ner kollektivtrafiken 7 Öka kollektivtrafiken Bygg bort cykelvägarna 5 Gör det enkelt att cykla Öppna gamla

Läs mer

SAMTLIGA ÅTGÄRDSFÖRSLAG WS 2

SAMTLIGA ÅTGÄRDSFÖRSLAG WS 2 Bilaga 5 SAMTLIGA ÅTGÄRDSFÖRSLAG WS 2 WS 2 Hållbart resande Njurunda Sundsvall 1 Tänk om! Ansvarig respektive åtgärdsförslag Genomförbarhet Cykel- och Cykel- och gångvägar gångvägar separeras från breda

Läs mer

Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun

Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun 2013-02-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2011/370-514 (KFKS 2012/296-514) Tekniska nämnden Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun Förslag till beslut Tekniska nämnden tillstyrker att kommunstyrelsen

Läs mer

Parkeringspolicy. Förslag till beslut

Parkeringspolicy. Förslag till beslut 2013-02-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/296-514 Kommunstyrelsen Parkeringspolicy Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslagen parkeringspolicy. Sammanfattning Ett förslag till parkeringspolicy

Läs mer

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM Sammanställning till webbsidan Medborgardialog södra centrum Måndagen den 17 november 2014 genomförde Samhällsbyggnadsnämnden en medborgardialog om hur södra centrum ska utvecklas.

Läs mer

Kv Repslagaren: Parkeringsutredning

Kv Repslagaren: Parkeringsutredning Handläggare Shahriar Gorjifar Tel 010 505 99 68 Mobil 070 172 69 23 E-post shahriar.gorjifar@afconsult.com Datum 2018-07-04 Projekt-ID 749454 Kund FABO Kv Repslagaren: Parkeringsutredning ÅF Infrastructure

Läs mer

Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun

Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2017-05-29, dnr KS-2016-00911-2 Namn: Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Giltighetstid: Tills vidare Ansvarig funktion: Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Trafikutredning för Åsa 4:144 m.fl. Förvaltningen för Teknik

Trafikutredning för Åsa 4:144 m.fl. Förvaltningen för Teknik Förvaltningen för Teknik Mars 2018 Utges av Mars 2018 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Lokalisering... 8 2.2 Vägsystemet... 8 2.3 Förutsättningar för gångtrafikanter och cyklister...

Läs mer

Sam 37/2008. Trafikprogram för Örebro kommun

Sam 37/2008. Trafikprogram för Örebro kommun Sam 37/2008 Trafikprogram för Örebro kommun Innehållsförteckning Bakgrund...3 Trafikprogrammets olika delar...3 Uppföljning och revidering...3 Målsättningar...3 Utgångspunkter för trafiken i staden...4

Läs mer

Framkomlighetsstrategin

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning Framkomlighetsstrategin på väg mot ett Stockholm i världsklass www.stockholm.se/trafiken 1 Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Stockholm fortsätter att växa. År 2030 kommer Stockholms

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

Nackstafjället, foto Martin Martinsson

Nackstafjället, foto Martin Martinsson Nackstafjället, foto Martin Martinsson Kommunal planering och luftkvalitet Maria Jonasson 2018-04-19 Innehåll 1. Luftkvalitet 2. Vad gör kommunen? 3. Uppföljning av åtgärder 4. Framgångsfaktorer 5. Framtiden

Läs mer

MM Öresund 20140327 1

MM Öresund 20140327 1 1 Samhället vill att vi ska cykla för klimat och miljö för att skapa en attraktiv stad för folkhälsan Vi har cykelplaner och cykelstrategier Vi genomför cykelkampanjer och cykelaktiviteter Vi ger tips

Läs mer

Sida 1 1 Sida2 2 Sida 3 Som vi såg illustrerat i videon så är det ofta en huggsexa om vem som ska norpa en ledig parkering. Det beror på att dagens parkeringssystem bygger på den planekonomiska modellen,

Läs mer

Klimatkommunernas synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet

Klimatkommunernas synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet s synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet Sammanfattning av synpunkter s medlemmar arbetar strategiskt för att minska klimatpåverkan från transporter med ambitiösa

Läs mer

Trafiknytt från SKL. Gatukontorsdagarna 2014, Västerås 22 maj. Patrik Wirsenius, SKL

Trafiknytt från SKL. Gatukontorsdagarna 2014, Västerås 22 maj. Patrik Wirsenius, SKL Trafiknytt från SKL Gatukontorsdagarna 2014, Västerås 22 maj Patrik Wirsenius, SKL Aktuella SKL-projekt inom trafik - TRAST 3, ny utgåva 2014-15 - Gångbar stad, ny handbok - Trafiksäkra staden, ny handbok

Läs mer

Uppföljning av nya bostadsområden Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön

Uppföljning av nya bostadsområden Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön juni 2011 Beredningen för infrastruktur och boende Innehåll 1 Uppdrag 5 1.1 Bakgrund, syfte...5 1.2 Metod och genomförande...5 1.3 Resultat...5

Läs mer

TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ

TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ PM TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ 2016-11-23 1 BAKGRUND Del av kvarteren Renen och Strömsör i Skellefteå centrum planeras för nya bostäder, kontor och parkeringshus, de rödmarkerade

Läs mer

Dagliga leveranser. Staden under byggtiden - information om pågående aktiviteter och uppdrag

Dagliga leveranser. Staden under byggtiden - information om pågående aktiviteter och uppdrag TN 355/16 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2016-10-27 Diarienummer 1318/15 Dagliga leveranser Malin Schöldstein Telefon 031-368 23 10 E-post: malin.scholdstein@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

Särö Väg- & Villaägareföreningar

Särö Väg- & Villaägareföreningar Trafikverket trafikverket@trafikverket.se; karin.danielsson@trafikverket.se no2 gällande planerad GC-väg på Guntoftavägen Diarienummer TRV 2012/8805 Med anledning av det möte som hölls den 18/11 med Karin

Läs mer

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se Lundagatan PM Trafik Uppdragsnummer: 4753 Författare: Pär Båge Datum: 9 november 2017 Historik Rev Datum Beskrivning

Läs mer

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Sammanfattning Naturskyddsföreningen ser positivt på cykelplanen och ser med stor förväntan att cykeln som transportsätt får mycket större utrymme

Läs mer

Så skapar vi en attraktiv cykelstad

Så skapar vi en attraktiv cykelstad Så skapar vi en attraktiv cykelstad Cykelprogram för en nära storstad 2015-2025 Malin Månsson, trafikkontoret Göteborg 2035 150 0000 Fler invånare 70 000 80 000 nya bostäder 80 000 nya arbetstillfällen

Läs mer

Mobility management i byggskedet. En vägledning till vad, varför och hur

Mobility management i byggskedet. En vägledning till vad, varför och hur Mobility management i byggskedet En vägledning till vad, varför och hur Mobility management i praktiken Den här foldern är en vägledning till vad mobility management i byggskedet innebär i praktiken, det

Läs mer

KOLLEKTIVTRAFIK - EN INVESTERING I SAMHÄLLSNYTTA

KOLLEKTIVTRAFIK - EN INVESTERING I SAMHÄLLSNYTTA KOLLEKTIVTRAFIK - EN INVESTERING I SAMHÄLLSNYTTA KOLLEKTIVTRAFIK ÄR INGET SJÄLVÄNDAMÅL Syftet med kollektivtrafiken är att göra samhället tillgängligt genom att skapa möjligheter för människor att resa

Läs mer

Fem förslag har blivit ett

Fem förslag har blivit ett Fem förslag har blivit ett Minskat geografiskt område Fokus på centrum med fördubblad handelsyta och fler arbetstillfällen Ingen tunnel, men överdäckning vid Torsviks torg Bullerdämpande åtgärder längs

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

Komplettering av ansökan En cykelstad för alla

Komplettering av ansökan En cykelstad för alla 2011-10-14 Bn 364/2010 Delegationen för hållbara städer Miljövårdsberedningen 103 33 Stockholm Komplettering av ansökan En cykelstad för alla Örebro kommun har ansökt om stöd från Delegationen för hållbara

Läs mer

Portinfra Göteborg Utdrag ur trafikstrategin. Mycket på många ställen samtidigt

Portinfra Göteborg Utdrag ur trafikstrategin. Mycket på många ställen samtidigt 1 Portinfra 2018 PETER NÄSLUND TRAFIKSAMORDNARE TRAFIKKONTORET, GÖTEBORGS STAD Göteborg 2035-150 000 nya göteborgare* - 80 000 nya bostäder och arbetsplatser* *Beräknat mellan åren 2015-2035 Utdrag ur

Läs mer

Etikett och trafikvett

Etikett och trafikvett Etikett och trafikvett Etikett och trafikvett Huddinge ska växa i takt med Stockholms län. Det betyder att befolkningen ska öka från drygt 100 000 invånare till mellan 120 000 och 150 000 år 2030. Det

Läs mer

Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken

Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken 109 000 invånare i kommunen (12:a i landet efter folkmängd) tillväxt i befolkning ca 1% per år tillväxt i arbetsplatser ca 2% per år (5 nya jobb varje arbetsdag)

Läs mer

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

KORTVERSION AV SLUTRAPPORTEN DEN GODA STADEN. Så får vi. Den Goda Staden

KORTVERSION AV SLUTRAPPORTEN DEN GODA STADEN. Så får vi. Den Goda Staden KORTVERSION AV SLUTRAPPORTEN Så får vi Den Goda Staden DEN GODA STADEN 1 Foto: Jönköpings kommun Så får vi Den Goda Staden Utvecklingen av staden har en nyckelroll i arbetet för en hållbar utveckling.

Läs mer

Vi planerar för framtidens kollektivtrafik i Malmö

Vi planerar för framtidens kollektivtrafik i Malmö Vi planerar för framtidens kollektivtrafik i Malmö Fakta Malmö 290 000 invånare (2008) Ökande befolkning för 22 året i rad 174 nationaliteter 47 % är under 35 år 28 000 arbetstillfällen 55 000 arbetspendlar

Läs mer

Därför jobbar Lunds kommun med fyrstegsprincipen. hakan.lockby@lund.se

Därför jobbar Lunds kommun med fyrstegsprincipen. hakan.lockby@lund.se Därför jobbar Lunds kommun med fyrstegsprincipen hakan.lockby@lund.se Vad vill vi uppnå i staden? Bättre stadsmiljö med fler mötesplatser Minskad miljöpåverkan Dämpad trafikökning Förbättrad tillgänglighet

Läs mer

Parkeringsstrategi 1(5)

Parkeringsstrategi 1(5) 1(5) Parkeringsstrategi Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS 2018/345 Kommunfullmäktige 2018-08-28 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Strategi Tillsvidare Revideringsansvarig

Läs mer

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg 1 (9) Trafikutredning Med anledning av uppförandet av ett nytt huvudkontor för Swedbank på kvarteret Cirkusängen i Sundbyberg syftar denna trafikutredning till att belysa befintlig och framtida trafiksituation.

Läs mer

Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil

Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil Stadsbyggnadsförvaltningen Boden 22 november 2015 Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil Bakgrund om oss Cykelfrämjandet har funnits sedan 1934 och arbetar för att fler politiker och

Läs mer

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Studiebesök TÖI måndag 24 oktober Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Punkter Göteborgsområdet Västsvenska paketet lite kort Långsiktiga ambitionen Satsningar inför trängselskatten 2013

Läs mer

VÄSTRA HAMNEN PILOTPROJEKT FULLRIGGAREN - ERFARENHETER AV FLEXIBLA PARKERINGSTAL

VÄSTRA HAMNEN PILOTPROJEKT FULLRIGGAREN - ERFARENHETER AV FLEXIBLA PARKERINGSTAL VÄSTRA HAMNEN PILOTPROJEKT FULLRIGGAREN - ERFARENHETER AV FLEXIBLA PARKERINGSTAL Anna Stjärnkvist Trafikplanerare Stadsbyggnadskontoret, Malmö December 2013 INFRASTRUKTUR Kv. Fullriggaren är lokaliserat

Läs mer

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Ingemar Bryman, Utvecklingsstrateg, Mejl: ingemar.bryman@skanetrafiken.se Tel: 0451-288 571 Från vision till verklighet om resvanor idag och

Läs mer

Trafikutredning till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA. September 2008

Trafikutredning till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA. September 2008 till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA September 2008 Denna utredning har utförts under juni 2006 september 2008 av följande projektorganisation: Konsult Tyréns AB Tyrénshuset 205 19 MALMÖ Tel: 040-698

Läs mer

Satsa på cykeln i Norrtälje

Satsa på cykeln i Norrtälje Satsa på cykeln i Norrtälje Program för hur Norrtäljecentern vill satsa på cykeln C Man kan även cykla på vintern om det finns bra snöröjda och grusade cykelvägar Cykelleder genom staden Cykelfil Bergsgatan

Läs mer

Principer för arbetet Kampanjer och exempel från Eskilstuna Integration av MM i planeringen

Principer för arbetet Kampanjer och exempel från Eskilstuna Integration av MM i planeringen Principer för arbetet Kampanjer och exempel från Eskilstuna Integration av MM i planeringen Färdmedelsmål Principer Arbetet ska ske målgruppsanpassat och vara mätbart. Viktigaste målgrupp är bilåkande

Läs mer

FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN

FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN Rapport Ramböll Trafik och Samhällsplanering Helsingborg 2 FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD

Läs mer

falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Följ med på resan! Ett viktigt steg mot en större stad

falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Följ med på resan! Ett viktigt steg mot en större stad falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Ett viktigt steg mot en större stad Följ med på resan! Nu bygger vi framtidens Falun En satsning för dig och morgondagens falubor! I en modern

Läs mer

Parkeringsutredning Ulfsbergsgården, Tullinge, Botkyrka

Parkeringsutredning Ulfsbergsgården, Tullinge, Botkyrka Parkeringsutredning Ulfsbergsgården, Tullinge, Botkyrka Beräkning av parkeringsbehov samt mobilitetsåtgärder Författare Uppdragsgivare Martin Forsberg, Koucky & Partners FB Bostad Kontaktperson Martin

Läs mer

Inkomna synpunkter till Trafikplanen

Inkomna synpunkter till Trafikplanen Inkomna synpunkter till Trafikplanen Mitt förslag är en fortsättning av gång och cykelvägen längs med Stenskogsvägen ända ut till Backagården Jag bor med min familj i Yxnaholma vi och många med oss skulle

Läs mer

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016 Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016 Gatu- och samhällsmiljönämnden, april 2016 Diarienummer: GSN 2016-0665 Innehåll 1. Sammanfattning sid 4 2. Inledning sid 5 3. Handlingsplan för parkering

Läs mer

Trafik-PM Västra sjöstaden

Trafik-PM Västra sjöstaden 2013-06-14 Trafik- Västra sjöstaden Ystads kommun arbetar med att ta fram en detaljplan för Västra Sjöstaden. Som den del i detta behöver trafiken studeras med avseende på såväl trafiksäkerhet som framkomlighet

Läs mer

Varför ska vi planera för gång- och cykeltrafiken? Vad händer just nu inom detta område? Trivector Traffic AB

Varför ska vi planera för gång- och cykeltrafiken? Vad händer just nu inom detta område? Trivector Traffic AB Varför ska vi planera för gång- och cykeltrafiken? Vad händer just nu inom detta område? Planera för hållbarhet då minskar oljeberoendet. För 50 år sedan hittades 30 miljarder fat olja årligen och världen

Läs mer

Vi får ingen cykelrevolution trots att samhället säger sig vilja ha det

Vi får ingen cykelrevolution trots att samhället säger sig vilja ha det 1 Vi får ingen cykelrevolution trots att samhället säger sig vilja ha det 2 Vår tes: Vi gör fel saker och är inte tillräckligt modiga Alla trafikslag ska inte få ökad framkomlighet Vi måste våga prioritera

Läs mer

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 Hur vill du resa i Sigtuna kommun? En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 www.sigtuna.se Dialogmöte 9 januari 2018 Den 9 januari 2018 bjöd Sigtuna kommun in till ett dialogmöte för att diskutera

Läs mer

Cykelstaden. Cykelsatsningar för en attraktiv stadskärna. Malin Månsson, trafikkontoret

Cykelstaden. Cykelsatsningar för en attraktiv stadskärna. Malin Månsson, trafikkontoret Cykelstaden Cykelsatsningar för en attraktiv stadskärna Malin Månsson, trafikkontoret Om Göteborg blev en mer cykelanpassad stad tycker jag att det skulle bli en mer attraktiv stad än idag? 59 % Ja 0%

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2013-12-12 140 Yttrande, vägplan och detaljplan för Arninge resecentrum samt järnvägsplan för Roslagsbanan,

Läs mer

Hplus. PM Biltrafikflöden. Ramböll Trafik och transport Helsingborg 2010-04-14

Hplus. PM Biltrafikflöden. Ramböll Trafik och transport Helsingborg 2010-04-14 Hplus PM Biltrafikflöden 2010-04-14 Ramböll Trafik och transport Helsingborg Hplus PM Biltrafikflöden DEL 1 UTGÅNGSPUNKTER Bakgrund och syfte I arbetet med den fördjupade översiktsplanen för H+ produceras

Läs mer

Området Ångfärjan Mål och motiv

Området Ångfärjan Mål och motiv Området Ångfärjan Mål och motiv w w w. h e l s i n g b o r g. s e /a n g f a r j a n Området Ångfärjan ska utvecklas till en ny mötesplats för helsingborgarna. Här ska man ses, flanera, umgås, äta, underhållas

Läs mer

Parkeringsutredning Gredbyvägen

Parkeringsutredning Gredbyvägen Stadsbyggnadsnämnden Datum 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen Olov Åslund, 016-710 11 54 Parkeringsutredning Gredbyvägen En konsekvens av föreslagen åtgärd om att öppna upp Gredbyvägen

Läs mer

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall Leif Nilsson Ordförande stadsbyggnadsnämnden Aktuellt om trafiken i Sundsvall Videokonferens 17 sept. 2008 Trafikstrategi Trafikstrategins övergripande mål är att medverka till att skapa en attraktiv stad

Läs mer

Så här kan framtidens kollektivtrafik se ut

Så här kan framtidens kollektivtrafik se ut Så här kan framtidens kollektivtrafik se ut Grundat 1987 av 4 forskare i Lund Idag 80 personer anställda Kontor i Lund, Stockholm, Göteborg Arbetar inom hela området trafikplanering Inget annat än hållbara

Läs mer

Revidering av Parkeringsstrategin

Revidering av Parkeringsstrategin Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum 2015-10-21 Revidering av Parkeringsstrategin En ny parkeringsstrategi infördes i Karlskrona 2012. Syftet var främst att få rätt bil på rätt

Läs mer

PM Sammanställning av upplevda problem och brister

PM Sammanställning av upplevda problem och brister PM Sammanställning av upplevda problem och brister Åtgärdsvalsstudie Förbättra E18 genom Karlskoga Problembeskrivning Nedan följer en sammanfattning av de generella problem och brister som har identifierats

Läs mer

Riktlinjer för sommargågata och sommartorg

Riktlinjer för sommargågata och sommartorg Riktlinjer för sommargågata och sommartorg Trafiknämnden initierade konceptet Levande Stockholm i budget 2016, för ett ökat stadsliv och trivsammare vistelsemiljöer. Trafikkontoret ska tillsammans med

Läs mer

Hur kan vi utforma cykelvägarna så att det är lätt att vintercykla i Luleå?

Hur kan vi utforma cykelvägarna så att det är lätt att vintercykla i Luleå? Hur kan vi utforma cykelvägarna så att det är lätt att vintercykla i Luleå? Så få byten som möjligt på vilken sida av bilvägen som cykelvägen finns; 2; 2% Kopiera från de bästa = Nederländerna; 2; 2% Cykel

Läs mer

Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN

Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN När vi planerar för att bygga den goda staden är det många aspekter som bör finnas med. En mycket viktig del rör människors hälsa och välbefinnande. Därför behöver

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN 2014-06-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nulägesbeskrivning... 3 2.1 Biltrafik... 4 2.2 Gång- och cykeltrafik... 5 2.3 Kollektivtrafik... 5 3 Planerad exploatering...

Läs mer

Stadsmiljöavtal. Förordning (2015:579) om stöd för att främja hållbara stadsmiljöer. Extern information november 2018

Stadsmiljöavtal. Förordning (2015:579) om stöd för att främja hållbara stadsmiljöer. Extern information november 2018 TMALL 0794 Presentation bilder sommar v 1.0 Stadsmiljöavtal Förordning (2015:579) om stöd för att främja hållbara stadsmiljöer Extern information november 2018 Elin Sandberg, Trafikverket Malena Möller,

Läs mer

2. Är bilen du har tillgång till en miljöbil (enligt Skatteverkets definition)? (ja/nej/kan ej svara)

2. Är bilen du har tillgång till en miljöbil (enligt Skatteverkets definition)? (ja/nej/kan ej svara) Webbenkät resvanor Frågor som alla svarar på är numrerade. Större delen av frågorna är följdfrågor som ställs utifrån hur man har svarat på de numrerade frågorna. Gulmarkerat är särskilt intressant för

Läs mer

Flexibla parkeringsnormer i praktiken

Flexibla parkeringsnormer i praktiken Flexibla parkeringsnormer i praktiken Olov Åslund, projektsamordnare mobility management Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsförvaltningen, trafikavdelningen Eskilstuna 100 000 inv. 1922 p-platser (centrum)

Läs mer

Hållbart resande i praktiken

Hållbart resande i praktiken Hållbart resande i praktiken Trafik och stadsplanering med beteendepåverkan i fokus Björn Wendle, Lund 11 maj 2011 Idéskrift om Hållbart Resande Del av den Den Goda Staden, på initiativ av Temagrupp Hållbart

Läs mer

Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling en översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. (SOU 2012:70). Svar på remiss

Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling en översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. (SOU 2012:70). Svar på remiss Jeffery Archer Trafikplanering 08-508 260 67 jeffery.archer@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-02-07 Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling en översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv.

Läs mer

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala Spårväg för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala växer Uppsala växer och är en av Europas mest expansiva regioner. År 2050 förväntas vi bli 340 000 invånare. Vi ser positivt på denna utveckling.

Läs mer

Parkeringsnorm för Solna - Revidering oktober 2014

Parkeringsnorm för Solna - Revidering oktober 2014 2014-10-08 Rev 2014-10-07 SID 1 (13) SBN2014:142 Parkeringsnorm för Solna - Revidering oktober 2014 Bakgrund Behovet av ny parkeringsnorm Den nuvarande parkeringsnormen, som ligger till grund för beräkning

Läs mer