ÅRSREDOVISNING. Lantbrukarnas Regionförbund i Södermanland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÅRSREDOVISNING. Lantbrukarnas Regionförbund i Södermanland"

Transkript

1 ÅRSREDOVISNING Lantbrukarnas Regionförbund i Södermanland 2014

2 Sida 2 av 16 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE 1. Årsstämma Regionstämma hölls den 12 mars på Prins Wilhelmgymnasiet i Flen. Till stämman hade det inkommit 13 motioner. Stämman beslutade att sända sju motioner, som behandlade biogasstöd, naturresursskatt på åkermark, små avlopp, vatten och lantbruk, jordbruksstöd, information om svenskt lantbruk i tidningen Land samt främja kontakt med naturskyddsföreningen vidare till riksförbundsstämman. 2. Regionstyrelsen Styrelsen, som utgörs av stämmovalda ledamöter, har bestått av Margareta Malmquist, Runtuna, Kjell Johansson, Jönåker, Annelie Karlsson, Barva, Johan Lagerholm, Björkvik, Clas Rydberg, Björkvik och Johan Hultkvist, Strängnäs. Regionstyrelsen har under det gångna verksamhetsåret sammanträtt åtta gånger varav två som telefonmöten. 3. Revisorer LRF Södermanlands revisorer har varit Jörgen Sundkvist och Peter Reuterström, med Gun Fursjö och Håkan Karlsson som suppleanter. 4. Utmärkelser Årets Sörmlandsbonde Utmärkelsen Årets Sörmlandsbonde tillföll detta år Stefan och Mona Gustafsson, Vadsbro. Pristagaren utses av LRF och tidningen Sörmlandsbygden och delas ut i samband med Jordbrukets dag. 4.2 Årets Silvergryta Utmärkelsen Silvergrytan tillföll detta år Rolf Lydahl, Malmköping Hotell AB. Det är LRF i Södermanland som årligen ger priset till någon som främjat sörmländsk mat. Priset delades ut i samband med Jordbrukets dag. 4.3 Årets nötköttsföretagare Benny och Marie Andersson, på gården Nälen, Malmköping utsågs som årets nötköttsföretagare i Södermanland. 4.4 Årets lokalavdelning Till årets lokalavdelning i Södermanland utsågs av regionstämman Kloster- Fors LRF-avdelning.

3 Sida 3 av LRFs silvernål och Bernhard Ekström-stipendiet Silvernålen utdelades år 2014 till Lennart Falk, Ärla, Rolf Hedlund, Dunker- Lilla Malma, Stefan Andersson, Björkvik, Sune Åkerlindh, Björnlunda och Karin Ericson, Kloster-Fors. Bernhard Ekström-stipendiet utdelades till Ann Kindstrand, Nyköping. 5. Årets verksamhet i korthet 5.1 De gröna näringarnas politiska förutsättningar Regionen har under året arbetat aktivt med att förbättra de gröna näringarnas politiska förutsättningar, genom möten, uppvaktningar och skrivelser till myndigheter, politiker och organisationer. Medlemsmöten har ordnats för att stärka organisationens arbete och sprida information Referensgruppsmöten med länsstyrelsen Referensgruppen med Länsstyrelsen har träffats för att diskutera aktuella frågor, bland annat djurskydd, vatten- och viltfrågor samt strategier för att lyfta regional livsmedelsproduktion. Styrelsen har arbeta mycket i fyra grupperingar för att ta fram åtgärdsplaner för miljömålsarbete i länet. Kommungruppsordförandena samt regionstyrelsen i länet har två gånger under året bjudits in av Länsstyrelsen. Där de har diskuterar aktuella frågor som kommungrupperna har skickat in i förväg Jordbrukspolitik och strukturfonder Regionen deltar aktivt i arbetet med strukturfonderna genom arbete i partnerskapet. LRF har även deltagit i Länsstyrelsens partnerskap för frågor inom ramen för landsbygdsprogrammet och fört fram viktiga frågor för landsbygdens utveckling. LRF Södermanland har i ett remissvar lämnat synpunkter på Länsstyrelsens förslag till regionala prioriteringar i landsbygdsprogrammet. Regionen har medverkat på landsbygdstinget samt Landsbygdsnätverket. LRF sitter med i Länsbygderådet Skog Regionen har under året bevakat den skogspolitiska debatten. Man har deltagit på möte om hyggesfritt skogsbruk Skogen vi ärvde som arrangerades av Svenska Kyrkan. Regionen deltog även vid exkursion i projektet Hjälmarens lövskogar för att bevaka våra medlemmars intressen.

4 Sida 4 av Särskilda politikeraktiviteter I augusti genomförde Regionstyrelsen en aktivitet med tema Att äta billigt kan stå oss dyrt för tio sörmländska landstingspolitiker på Harestad gård. LRF Södermanland anordnade i maj en energiresa för Anna-Karin Hatt och Helena Jonsson med inriktning på solel, fossilfritt lantbruk och biogas Vilt LRF är representerat i Södermanlands viltförvaltningsdelegation och man har nominerat personer inför kommande period. Man har regelbundna nätverksträffar om viltförvaltning med Länsstyrelsen, Jordägareförbundet och Svenska Jägareförbundet. Under året har möten genomförts för att utveckla och stötta länets älgförvaltningsgrupper och man har även föreslagit markägarrepresentanter för kommande period. Styrelsen har till Länsstyrelsen skickat in en skrivelse om finansiering av skyddsjakt på rovdjur samt yttrat sig kring skyddsjakt på mufflon och hjort vid mörker. Ett fältmöte har anordnats för Länsstyrelsen och andra organisationer för att påvisa viltskador i gröda där en markägare genom att lägga en bur över en yta tydligt kunde förevisa viltbetestrycket. Samarbete med Jägareförbundet om stöd vid skyddsjakt och reglering av vildsvinsstammar har initierats och informationsinsatser om det pågår löpande. Ett Viltmatsveckor-projekt har genomförts med syfte att minska viltskadorna genom ökad avskjutning och användning av viltkött. Läs mer under projekt Miljö, vatten och klimat Arbetet med miljö- och vattenfrågor är en del av det löpande arbetet hos förtroendevalda och personal hos LRF Södermanland. LRF är medlem i Nyköpingsåarnas, Trosaåns, Mälarens samt Hjälmarens vattenvårdsförbund. Regionen har aktivt bevakat verksamheten genom styrelsearbete samt närvaro vid årsmöten, arbetsmöten och andra vattenrådsträffar som ordnats av förbunden. I Sköldinge ordnade LRF och Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund en lantbrukarträff för att diskutera vattenkvaliteten i området och i Flen ordnade kommungruppen en miljödag med bistånd från regionen. I samma vattenvårdsförbund har en ansökan om EU-medel för ett stort vattenvårdsprojekt upprättats i bred samverkan med olika aktörer, bl.a. LRF. Dessvärre meddelade dock EU-kommissionen strax före jul att några medel inte kommer att beviljas. LRF Södermanland har under året deltagit i arbetet med att forma en ny organisation för rådgivningsprojektet Greppa Näringen. Prioriteringar och arbetsformer har diskuterats noga och i gott samförstånd med Länsstyrelser och LRFs regioner i Svealand. Länsstyrelsen håller också i en samrådsgrupp för naturvård som LRF, kommuner, Sportfiskarna, Skogsstyrelsen m.fl. är med i. Under 2014 har gruppen inte sammanträtt, men flera informella kontakter har tagits med Länsstyrelsen om dessa frågor. LRF har också med stort engagemang från förtroendevalda deltagit i det arbete med att revidera länets miljömål som Länsstyrelsen drivit. De nya miljömålen kommer att beslutas

5 Sida 5 av 16 först LRF har också tagit plats i den grupp av kommuner och Länsstyrelser som samlats för att hitta och genomdriva lösningar på den undermåliga vattenkvaliteten i Hjälmaren. Ett föredrag om lantbrukets möjligheter att vidta åtgärder har bland annat hållits för gruppen. Arbetet med vattendirektivet har noga följts under året och LRF Södermanland har dels haft en träff med vattenmyndigheten i Norra Östersjöns vattendistrikt och dels ordnat en utbildningsdag för förtroendevalda med anledning av den remiss om åtgärdsprogram för vatten som kommit under året. LRFs regioner i distriktet har haft regelbundna avstämningar under hösten för att på bästa sätt kraftsamla arbetet kring vattendirektivet och samverkat kring det praktiska arbetet. Därutöver har LRF Södermanland lämnat inspel till LRFs riksförbund med anledning av den remiss om översyn över de nitratkänsliga områdena som riksförbundet hanterade. Under året har arbetet med länets vattenskyddsområden varit begränsat, men LRF deltog i den workshop i Trosa som SLU ordnade med anledning av den studie av vattenskyddsprocessen kring täkten i Sörtuna som studenterna har granskat. Kommungrupper och medlemmar har under året även i övrigt kunnat stöttas i frågor som rör tillsyn och regelverk kring miljöfrågor, till exempel den grupp markägare som var berörda av störningar från en bergtäkt i Vingåkers kommun. En kurs om dikningsföretag och miljöanpassad dikesrensning med 40 deltagare har hållits i Öster Malma Intrång/infrastruktur Trafikverkets arbete med att bygga Ostlänken har följts under året. Ett informationsbrev har skickats till berörda medlemmar i Nyköpings kommungrupp och två markägarmöten har ordnats, i Trosa respektive Nyköping. Dessutom har vårens tillåtlighetsprövning bevakats och en skrivelse med för jord och skog angelägna frågor har tillsänts Länsstyrelsen och berörda kommuner såsom inspel till dessas remissvar. Ett möte med högt uppsatta tjänstemän på Trafikverket har genomförts för att diskutera principer för förtida inlösen av fastigheter vid långdragna projekt såsom Ostlänken. Ett remissvar på Trafikverkets förslag till förbifart Trosa har lämnats. Frågan om Stockholms stads ansökan om ny reglering för Mälaren har varit uppe i Mark- och Miljööverdomstolen under året och LRF har följt och i förekommande fall stöttat markägarnas och deras juridiska ombuds arbete. Allemansrätten har diskuterats en del i media under året och LRF Södermanland fick möjlighet att ge sin syn på frågan när Sörmlands orienteringsförbund höll sitt årsmöte i mars månad.

6 Sida 6 av 16 Kommungrupperna har i förekommande fall kunnat stöttas av regionen i frågor som rör översiktsplanering och intrång. Bland annat har kommungruppen i Eskilstuna fått hjälp med att besvara en remiss angående naturreservatet för Sundbyholm. Utöver detta har regionen kunna rådge medlemmar som undrat över ersättningsfrågor och villkor i olika infrastruktur- och intrångsärenden Studieförbundet Vuxenskolan och andra utbildningar Regionen samarbetar med Studieförbundet Vuxenskolan och arbetar aktivt för att erbjuda studiecirklar som kan vara intressanta för medlemmar och även främja företagsutveckling. SV har under hösten erbjudit kvällsutbildningar i föreningsutveckling. Dessutom finns samarbete med Maskinringen för utbildningar inom entreprenad, förarbevis, yrkesbevis. Särskilt kan betonas projektet Säker Skog och kurser för motorsågskörkort. Vi har även marknadsfört Heta Arbeten m.fl. brandrelaterade utbildningar via Brandskyddsföreningen Bondekompis mm Våra Bondekompisar har under året haft ett antal fall där vi varit ett stöd för lantbrukare. I mars deltog en av regionens bondekompisar tillsammans med ansvarig tjänsteman på regionkontoret på en nätverksträff för regionala bondekompisar anordnad av riksförbundet. I augusti ordnades en träff för regionens bondekompisar och djuromsorgsgrupper tillsammans med Örebro och Östergötland. Syftet med mötet var att stärka nätverken och diskutera hur bondekompisar och djuromsorgsgrupper ska jobba i regionen Djuromsorg Regionen har under året bevakat aktuella allvarligare djurskyddsärenden samt deltagit i länsstyrelsens samrådsgrupp för djurskyddsfrågor. 5.2 Opinionsbildning för de gröna näringarna Opinionsbildning är en viktig del av LRFs arbete och vänder sig till allmänhet, konsumenter, barn/ungdomar, beslutsfattare och andra opinionsbildare för att sprida kunskap och förståelse för de gröna näringarna Debattartiklar och pressmeddelanden Regionens tre debattartiklar har handlat om det svenska lantbrukets villkor och förutsättningar, rovdjurspolitiken samt konsumentermas roll att göra medvetna matval i butik. Därtill har sju pressmeddelanden skickats till länets media, vilka har fångats upp i reportage och intervjuer.

7 Sida 7 av Jordbrukets dag Julita Jordbrukets dag gick av stapeln på Julita Sveriges Lantbruksmuseum i juni där LRF medverkade med en monter. Jordbrukets dag hade detta år besökare och 60 utställare. Jordbrukets dag är ett samarrangemang mellan LRF och Nordiska Museet Jorden och skogen i sta n I september kom 700 lärare och elever i årskurs 4-6 till Karin och Bengt Ericson på Ekeby gård, utanför Eskilstuna. Dagen innehöll olika kunskapsstationer om svenskt skogs- och lantbruk Livsmedelstrygghet i en föränderlig värld LRF Södermanland medverkade i maj på en Workshop i Eskilstuna på temat "Livsmedelstrygghet i en föränderlig värld". Arrangör var Eskilstuna kommun tillsammans med Resilience Centre vid Stockholms universitet Våga fråga få en bonde på köpet Våga fråga få en bonde på köpet fortsätter att marknadsföras. Via appen i mobiltelefonen kan konsumenten få besked om produkten i butikshyllan innehåller råvaror från en svensk bonde eller inte. Appen har laddats ned gånger i hela landet, varav gånger i Södermanland Brunnbydagarna LRF Södermanland medverkade i LRF Mälardalens monter på Brunnbydagarna i juli Skolkontakt och Bonden i Skolan LRFs skolgårdsvärdar har tagit emot ett antal skolklasser under året. Under september lanserades LRFs satsning bondeniskolan.se som ska ersätta LRFs tryckta materialet om svensk livsmedelsproduktion Andra publika aktiviteter Kommungrupper och lokalavdelningar har stöttats med material mm till olika lokala publika arrangemang. 5.3 Företags- och företagarutveckling LRF arbetar för att stärka företag och företagande inom de gröna näringarna. Insatserna handlar om att bygga nätverk, arrangera projekt och möten med fokus på företagande samt att genom coachning utveckla enskilda företag och företagare Livsmedel LRF har under året haft fortsatt fokus på den livsmedelsstrategi som fastställdes av riksförbundsstämman under 2011 genom möten och olika projekt.

8 Sida 8 av 16 LRF Södermanland och LRF Örebro anordnade ett regionalt branschråd i Södermanland i slutet av september där man bjöd in rådgivare, bank, förening och sälj inom mjölk, kött, växtodling och trädgård. Till mötet kom även LRF riks branschben och föredrog. Det diskuterades bl.a. aktuellt läge i branschen samt utvecklingsmöjligheter för branschen. Under året har regionen tillsammans med LRF Örebro haft fortsatta nätverksträffar för regionens rådgivningsaktörer. Bland annat har lantbrukets behov av rådgivning nu och i framtiden diskuterats liksom hur olika rådgivningsaktörer kan samverka och utveckla sin rådgivning. LRF Södermanland är medlem i Sörmlands Matkluster och har deltagit i flera möten/aktiviteter Offentlig upphandling LRFs medverkan har efterfrågats av inköpssamverkansgruppen för kommunerna Vagnhärad, Trosa, Nyköping och Gnesta. Man undersöker nu möjligheterna att göra affärer med lokala leverantörer (LRF medlemmar) och kommunernas upphandlare. LRF ingår också i Stolt mat i Sörmlands arbetsgrupp om offentlig mat, se nedan Projekt Viltveckor Under 2014 genomfördes projektet Viltveckor med mål att öka efterfrågan på viltkött från Södermanland för att på så sätt öka avskjutning och därmed minska viltskadorna. Finansieringen stod LRF Södermanland, Jägarförbundet och Sörmlands Sparbank för. Matmärkning i Sörmland LRF Södermanland och Sörmlands Matkluster har tillsammans drivit projektet Matmärkning i Sörmland där man undersökt intresset för att skapa en egen märkning för livsmedelsprodukter som produceras i Södermanland. Projektet har redovisats och avslutats under början av året. Stolt mat i Sörmland en matstrategi för På initiativ av Länsstyrelsen har en matstrategi för regionen tagits fram. LRF ingår i två av fyra av strategins stråk, dels Offentlig mat, dels Kommunikation. De andra två stråken är Events och Matverk. Framtidens ledare Under året har ca 30 unga medlemmar fått möjlighet att delta i ett gediget ledarskapsprogram med fokus på personlig utveckling.

9 Sida 9 av 16 Qvinst Projektet Qvinst har genomförts i samarbete med LRF Mälardalen. Affärsutvecklingsprogrammet omfattar 3 träffar á 2 dagar under 13 veckor. Träffarna har varit i internatform och vänt sig till företagarkvinnor inom den gröna näringen i Östra Mellansverige. Regionen har deltagit i en referensgrupp. Under året har tre omgångar med totalt 67 företagare genomförts samt tre fördjupningsträffar á 2 dagar som omfattat 54 företagare. Projektet finansierades av Främja Kvinnors företagande och Tillväxtverket och är nu avslutat. Resultatet av Qvinst: 89 % uppger att deras företag har utvecklats. 97 % uppger att de har tydligare målsättningar och vet hur de ska nå dem. 97 % uppger att de fått nya verktyg som bidrar till att stärka och utveckla företaget. Ledningsråd för kvinnor Under våren 2014 startar LRF Mälardalen tillsammans med LRF Södermanland, Östergötland och Örebro län projektet Ledningsråd för kvinnor. Projektet som finansieras genom Tillväxtverkets program Främja kvinnors företagande. Projektet ger bland annat företagaren utbildning och stöd i att skaffa ett externt ledningsråd Energi LRFs energistrategi Energistrategin syftar till att minska energiförbrukning, öka möjligheterna att producera energi för eget bruk eller försäljning samt omställning till fossilfritt lantbruk. Det har pågått ett intensivt arbete för att föra ut energiarbetet i lokalavdelningarna. Framförallt har intresset för kurser i Sparsam Körning ökat markant. Under året har LRF:s projekt Sparsam körning i Södermanland fortsatt och har nu genomfört över 10 olika kurser. Energipotten på kr till alla lokalavdelningar från den regionala energistrategin har utnyttjas av allt fler lokalavdelningar. Lokalavdelningarna har anordnat studieresor, föreläsningar m.m. för dessa medel. Energi och klimat Under året har LRF regionalt arbetat med det nationella projektet Goda affärer på förnybar energi. Inspirationsresor och föreläsningar har genomförts i lokalavdelningarna. Tillsammans med Länsstyrelsen, Energikontoret och Biogas Öst genomfört en energidag med närmare 60 personer. Ett digitalt nyhetsbrev, Energinytt ÖÖS, har skickats ut 6 gånger under året med tips på aktiviteter inom energiområdet. Idag har det ca 2400 läsare. Regionstyrelsen är representerad i Biogas Östs styrelse.

10 Sida 10 av 16 Regionen är delaktig i biogasforumet BRC (Biogas Research Center) med bas på Linköpings universitet där LRF tillsammans med Lantmännen och AgroÖst representerar lantbruksintressena inom sektorn. Inom BRC drivs ett omfattande forskningsarbete med en mångmiljonbudget som löper över 10 år Djurhållning LRF Södermanlands projekt Mjölklyftet med fokus på ökad lönsamhet i mjölkproduktionen är inne på sitt tredje och sista år. Länsstyrelsen, Arla, Växa Sverige, Sörmlands Sparbank, Sparbanken Rekarne och LRF står bakom projektet. Flera möten och seminarier har ordnats, bland annat en omvärldsdag tillsammans med Arla och LRF Mjölk. En ERFA-grupp med fokus på tillväxt och förbättrad lönsamhet har startat upp under året. LRF Södermanland tillsammans med LRF Östergötland och LRF Örebro, anordnade tre kalvträffar i samarbete med Nötköttsproducenterna och Taurus. LRF Södermanland deltog på den nationella fårstämman som i år var på Öster Malma den maj. Regionstyrelsen bemannade LRFs monter Trädgård LRF Södermanland fick tillsammans med sex andra regioner pengar till projektet Tillväxt Trädgård Mellansverige där företagare som vill växla över till trädgård erbjuds utbildning. Projektet avslutades under Företagande och individuell coachning LRF Södermanland tillsammans med LRF Östergötland och LRF Örebro, anordnade en uppskattad förhandlingsteknikkurs i oktober. Eftersom kursen blev full, anordnas en träff till i februari Ett antal företag har under året fått besök av LRFs företagarcoacher för att diskutera framtidsfrågor och möjligheter AgroÖst Regionen är representerat i AgroÖsts styrelse. AgroÖst jobbar för tillämpad forskning och affärsutveckling i de gröna näringarna. Regionen har deltagit i ett AgroÖst-projektet som har undersökt förutsättningarna för att skapa en klusterverksamhet i Södermanland Arbetsmiljö och säkerhet: Säkert Bondförnuft har haft handledare som medverkat vid säkerhetsdagar och vid besök hos praktikvärdar i samarbete med naturbruksgymnasiet. Vidare har flera mediala inspel gjorts för att lyfta säkerhetsfrågorna. Regionen har även i samarbete med SV marknadsfört studiecirkeln Tre träffar till Säkert Bondförnuft. Se även under punkt

11 Sida 11 av Ledarskap och organisationsutveckling LRFs organisation består av regionstyrelse, LRF ungdom, kommungrupper och lokalavdelningar, var och en med förtroendevalda i olika funktioner. Medel har under året använts till att vidareutbilda de förtroendevalda och skapa mötesplatser för ett fortsatt starkt LRF Södermanland Regionstyrelsen Regionstyrelsen har under det gångna verksamhetsåret sammanträtt åtta gånger varav två som telefonmöten. Två av styrelsens möten har genomförts delvis gemensamt med styrelserna för LRF Östergötland och LRF Örebro Kommungrupperna Regionen har stöttat kommungruppernas arbete på olika sätt under hela året. Vissa av kommungruppernas årsmöten besöktes av någon från regionstyrelsen eller personalen. Kommungrupperna har en fadder från regionstyrelsen. Styrelserna i kommungrupperna och lokalavdelningarna samt regionstyrelsen samlades till förtroendemannaträff i maj och december i Flen för att diskutera aktuella frågor. Till majmötet deltog LRF Kött och LRF Mjölk och till decembermötet låg fokus på LRFs försäkringserbjudande Lokalavdelningarna Styrelserna i lokalavdelningarna och kommungrupperna samt regionstyrelsen samlades till förtroendemannaträff i maj och december i Flen för att diskutera aktuella frågor. Till majmötet deltog LRF Kött och LRF Mjölk och till decembermötet låg fokus på LRFs försäkringserbjudande Övriga utbildningar för förtroendevalda Avancerad dialog-oförglömliga möten, en kurs för regionstyrelse och kommungrupper med målet att skapa påverkansmöten för politiker och myndigheter Introduktionsutbildningar för nyvalda i lokalavdelningar, kommungrupper och LRF Ungdom Att påverka ditt LRF, för att visa på möjligheter för lokalavdelningar Stämmoledningsutbildning erbjöds inför stämman. Mediaträning erbjöds för regionstyrelsens ledamöter

12 Sida 12 av LRF Ungdomens verksamhetsberättelse 2014 Styrelsen har bestått av Per Johansson (ordf.), Sara Helgstrand (sekr.), Johan Hultqvist (vice), Alexander von Bothmer, Tobias Larsson, Oscar Wulff, Nils Olsson Valberedningen Ronny Mähl (sammankallande), Daniel Eriksson och Markus Andersson. Aktiviteter som styrelsen har deltagit på under året Under det gångna året haft ett antal protokollförda styrelsemöten. Ordförandekonferens i Stockholm LRF ungdomens årsstämma på Sånga Säby Regionstämman i Flen Deltog på jordbrukets dag på Julita Träff med politiska ungdomsförbund hos Oscar Wulff Gokart tävling med regionstyrelsen (vi vann) Grillat hamburgare utanför en skola i Nyköping Jakt med sparbanken på Christineholm (Alexander) Medlemsaktiviteter i länet Årsmötet hölls i Lantmännens lokaler i Eskilstuna den 13 november. Ca 40 personer deltog på mötet och Swecon berättade om Volvos utbud av maskiner. Under året har följande aktiviteter genomförts Studiebesök på Strängnäs valskvarn. Skyttekväll ihop med Sparbanken på Wirå. Kooperativ konferens på Ulfhälls herrgård. Studiebesök på Grinda gårdsglass. Informationskväll på Öknaskolan.

13 Sida 13 av Medlemskommunikation Medlemssidor i Land Lantbruk Var femte vecka har LRF Södermanland haft 2 helsidor i Land Lantbruk delade med LRF Örebro och LRF Östergötland. Totalt under året har det blivit 18 helsidor. Digitala nyhetsbrev har skickats till alla medlemmar i Södermanland som angett e-postadress i medlemsregistret. Utskick har gjorts 5 maj, 4 juli, 30 september och 17 december. Facebook. LRF Södermanland startade sin officiella FB-sida den 7 augusti Huvudmålgruppen är medlemmar och vid årsskiftet 2014/2015 hade sidan 168 gillare. Ny hemsida. Den 8 december 2014 lanserade LRF sin nya hemsida. LRFs nya webbplats riktar sig direkt till medlemmarna istället för till flera olika målgrupper och det regionala materialet har en mer framträdande plats än tidigare. Andra nyheter med sajten är bättre struktur och att den fungerar såväl i datorn som i mobiltelefonen och surfplattan. Gå direkt till regionala innehållet via Andra kanaler för medlemskommunikation är till exempel möten, e-post och sms Öppet Hus Under hösten genomfördes ett öppet hus i regionens nya kontorslokaler vid Vreta Kluster utanför Linköping för att mingla med anställda, grannar och förtroendevalda. Det finns också en kontorsfilial i LRF Konsults lokaler i Nyköping, där regionen har ett arbetsrum. 6. Medlemsutveckling Under året minskade antalet medlemmar med 28 personer och uppgick vid utgången av året till medlemmar.

14 Sida 14 av Ekonomiskt utfall RESULTATRÄKNING Verksamhetens intäkter Medlemsavgifter S:a intäkter Verksamhetens kostnader REDOVISAT ÅRSRESULTAT 0 0 BALANSRÄKNING Tillgångar Andel LRF, förening u.p.a S:a tillgångar Skulder och eget kapital Eget kapital S:a skulder och eget kapital Nyköping den 11/ Margareta Malmquist, ordförande Johan Lagerholm Clas Rydberg Johan Hultkvist Annelie Karlsson Kjell Johansson

15 Sida 15 av 16 Vår revisionsberättelse har avgivits den / 2015 Peter Reuterström Jörgen Sundkvist

16 Sida 16 av 16 Revisionsberättelse Till regionförbundsstämman i Lantbrukarnas Regionförbund i Södermanland, organisationsnummer (ideell förening). Vi har granskat årsredovisningen och bokföringen samt styrelsens förvaltning i Lantbrukarnas Regionförbund i Södermanland för år Det är styrelsen som har ansvaret för räkenskapshandlingarna och förvaltningen. Vårt ansvar är att uttala oss om årsredovisningen och förvaltningen på grundval av vår revision. Revisionen har utförts i enlighet med god revisionssed i Sverige. Det innebär att vi planerat och genomfört revisionen för att i rimlig grad försäkra oss om att årsredovisningen inte innehåller väsentliga fel. En revision innefattar att granska ett urval av underlagen för belopp och annan information i räkenskapshandlingarna. I en revision ungår också att pröva redovisningsprinciperna och styrelsens tillämpning av dem samt bedöma den samlade informationen i årsredovisningen. Föreningens redovisningsrutiner, redovisningsprinciper och rutiner för intern kontroll är enhetliga med och integrerade i Lantbrukarnas Ekonomi AB:s redovisningssystem och rutiner. Av bolagsstämman utsedda revisorer har genomfört siffergranskning och revision av redovisningen i Lantbrukarnas Ekonomi AB. Vår bedömning och vårt uttalande nedan, vilar i detta avseende på den siffergranskning som utförts av revisorerna i Lantbrukarnas Ekonomi AB. Som underlag för vårt uttalande om ansvarsfrihet har vi granskat väsentliga beslut, åtgärder och förhållanden i föreningen för att kunna bedöma om någon styrelseledamot är ersättningsskyldig mot föreningen eller på annat sätt har handlat i strid mot lagar eller föreningens stadgar. Vi anser att vår revision ger oss rimlig grund för våra uttalanden nedan. Vi tillstyrker att föreningsstämman fastställer resultaträkningen och balansräkningen för föreningen, och beviljar styrelsens ledamöter ansvarsfrihet för räkenskapsåret. Den / 2015 Peter Reuterström Jörgen Sundkvist

ÅRSREDOVISNING. Lantbrukarnas Regionförbund i Södermanland

ÅRSREDOVISNING. Lantbrukarnas Regionförbund i Södermanland ÅRSREDOVISNING Lantbrukarnas Regionförbund i Södermanland 2013 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE 1. Årsstämma Länsförbundsstämma hölls den 12 mars på Prins Wilhelmgymnasiet i Flen. Till stämman hade det inkommit

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse STREET MENTALITY PARKOURKLUBB Street Mentality arbetar för... att främja spontanidrotten Vi skapar miljön, ungdomarna utformar aktiviteten. Vi vill att dagens ungdomar födda

Läs mer

Förtroendevald. För dig som är nyfiken och vill veta mer om uppdraget

Förtroendevald. För dig som är nyfiken och vill veta mer om uppdraget Förtroendevald För dig som är nyfiken och vill veta mer om uppdraget Välkommen! I den här utbildningen kommer du att få kunskap om vad det innebär att vara förtroendevald i LRF. Vi beskriver uppdragen

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Kåktorps Fastighetsägareförening. Verksamhetsåret 2010

Verksamhetsberättelse för Kåktorps Fastighetsägareförening. Verksamhetsåret 2010 Verksamhetsberättelse för Kåktorps Fastighetsägareförening. Verksamhetsåret 2010 Det gångna året har präglats av höga kostnader för underhåll. En sträng vinter har inneburit stigande kostnader för snöröjning.

Läs mer

Årsredovisning. Skottanet Ekonomisk Förening

Årsredovisning. Skottanet Ekonomisk Förening Årsredovisning för Skottanet Ekonomisk Förening Räkenskapsåret 2009 Skottanet Ekonomisk Förening 1(7) Styrelsen för Skottanet Ekonomisk Förening får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2009.

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. Lantbrukarnas Regionförbund i Örebro län

ÅRSREDOVISNING. Lantbrukarnas Regionförbund i Örebro län ÅRSREDOVISNING Lantbrukarnas Regionförbund i Örebro län 2013 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Årsstämma Regionförbundets årsstämma hölls den 21 mars i lokalen Regnbågen, Brunnsparken, Örebro. 100 av regionförbundets

Läs mer

Kallelse till årsmöte för Företagarna Åtvidaberg

Kallelse till årsmöte för Företagarna Åtvidaberg 1 (8) Kallelse till årsmöte för Företagarna Åtvidaberg Åtvidaberg 2014-02-12 Dag: 2014-03-08 Tid: 17.00 Plats: Åtvidabergs Hotell & Restaurang, Klinta Förslag till dagordning 1. Årsmötets öppnande 2. Val

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR LRF UNGDOMEN

ARBETSORDNING FÖR LRF UNGDOMEN 1. Inledning ARBETSORDNING FÖR LRF UNGDOMEN Detta dokument är en arbetsordning för LRF Ungdomen. LRF Ungdomen är inte stadgebundna och är därför att betrakta som ett nätverk med stor frihet i sin verksamhet.

Läs mer

Årsmöte Onsdag , 18.30

Årsmöte Onsdag , 18.30 Årsmöte Onsdag 2016-04-27, 18.30 Stjärnholms Slott Årsmöteshandlingar Version 1.0 Innehåll FÖRSLAG TILL DAGORDNING... 2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015... 3 REVISIONSBERÄTTELSE... 4 ÅRSREDOVISNING FÖR 2015...

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. Lantbrukarnas Regionförbund i Örebro län

ÅRSREDOVISNING. Lantbrukarnas Regionförbund i Örebro län ÅRSREDOVISNING Lantbrukarnas Regionförbund i Örebro län 2015 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Årsstämma Regionförbundets årsstämma hölls den 19 mars i på Risbergska skolan i Örebro. 74 av regionförbundets 99 kallade

Läs mer

Styrelsehandbok för LRF Ungdomen

Styrelsehandbok för LRF Ungdomen Styrelsehandbok för LRF Ungdomen Lantbrukarnas Riksförbund, www.lrf.se, 0771-573 573 Styrelsehandbok för LRF Ungdomen LRF Ungdomen Alla LRF medlemmar mellan 16 och 36 år tillhör också LRF Ungdomen. LRF

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Antagna på LRF Västerbottens regionstämma 27 februari 2013 Godkända av riksförbundsstyrelsen 23 oktober 2013 Stadgar för LRF Västerbotten 1 Namn, geografisk omfattning, syfteändamål,

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland PROTOKOLL Protokoll nr 8/2014 Styrelsesammanträde Tid Kl 09.30-16.45 Plats Närvarande LRF, Kämpagatan 1, Skara Paul Christensson, ordförande Monica Didriksson,

Läs mer

Protokoll för lokalavdelnings. årsmöte den / 2017, kl i

Protokoll för lokalavdelnings. årsmöte den / 2017, kl i Protokollet sparas av lokalavdelningen. Protokoll för lokalavdelnings årsmöte den / 2017, kl i Redovisning av genomfört årsmöte sker genom digital inlämning av valrapport och verksamhetsberättelse senast

Läs mer

SPF Seniorerna Norrmalm Stockholm

SPF Seniorerna Norrmalm Stockholm SPF Seniorerna Norrmalm Stockholm Årsmöteshandlingar 21 februari 2019 Innehållsförteckning sid Dagordning årsstämma 2019 2 Årsredovisning 2018 - Förvaltningsberättelse 3 - Resultat- och balansräkning 4

Läs mer

Protokoll för lokalavdelnings årsmöte den / 2017 kl. i:

Protokoll för lokalavdelnings årsmöte den / 2017 kl. i: 1 ex sparas av lokalavdelningen. 1 ex skickas tillsammans med valrapporten till Carin Svensson LRF Sydost, Kronobergsgatan 9, 352 33 Växjö. Senast inkommen 1 mars. Protokoll för lokalavdelnings årsmöte

Läs mer

Länsbygderådet Sörmland

Länsbygderådet Sörmland Länsbygderådet Sörmland Nyhetsbrev mars 2015 Hej! Här kommer årets andra Nyhetsbrev med aktuell info från Länsbygderådet. Nyhetsbrev med aktuell information, tips om aktiviteter och kompete nsutvecklande

Läs mer

Förbundet Ju-Jutsu Ryu Sweden

Förbundet Ju-Jutsu Ryu Sweden Årsredovisning för Förbundet Ju-Jutsu Ryu Sweden Räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31 Förbundet Ju-Jutsu Ryu Sweden 1(6) Förvaltningsberättelse Styrelsen för Förbundet Ju-Jutsu Ryu Sweden, får härmed avge

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Antagna på LRF Skånes regionstämma 21 mars 2013 Godkända av riksförbundsstyrelsen 23 oktober 2013 Stadgar för LRF Skåne Namn, geografisk omfattning, ändamål, organ och medlemskap

Läs mer

Välkommen till Möja Turistförenings ordinarie årsmöte söndag 29 april 2012 kl 14.00 i Möjahallen, Möja Förslag till dagordning

Välkommen till Möja Turistförenings ordinarie årsmöte söndag 29 april 2012 kl 14.00 i Möjahallen, Möja Förslag till dagordning VERKSAMHETSBERÄTTELSE2011 Välkommen till Möja Turistförenings ordinarie årsmöte söndag 29 april 2012 kl 14.00 i Möjahallen, Möja Förslag till dagordning 1. Mötets öppnande 2. Val av ordförande, sekreterare

Läs mer

Wiskansfiber ekonomisk förening

Wiskansfiber ekonomisk förening Årsredovisning för Wiskansfiber ekonomisk förening Räkenskapsåret 2014-05-20-2014-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltnings- och verksamhetsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Ställda

Läs mer

Stadgar för LRF Värmland

Stadgar för LRF Värmland LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Antagna på LRF Värmlands regionstämma 22 mars 2018 Godkända av riksförbundsstyrelsen 25 april 2018 Stadgar för LRF Värmland Namn, geografisk omfattning, ändamål, organ och medlemskap

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland PROTOKOLL Styrelsesammanträde Tid Kl 09.00 16.00 Plats Närvarande Ods Sockengård Paul Christensson, ordförande Monica Didriksson, vice ordförande Peter Tagesson

Läs mer

Förslag till dagordning. 1 Fastställande av röstlängd för mötet. 2 Val av ordförande och sekreterare för mötet

Förslag till dagordning. 1 Fastställande av röstlängd för mötet. 2 Val av ordförande och sekreterare för mötet Att fastställas vid årsmöte med Föreningsalliansen i Staffanstorp den 29 mars 2016. Dagordningens innehåll regleras av stadgarna 19 Ärenden vid årsmötet Förslag till dagordning 1 Fastställande av röstlängd

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Värmland

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Värmland LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Värmland PROTOKOLL Nr 5/2014 Styrelsesammanträde med motionsgenomgång Tid Kl 09.30 16.45 Plats Närvarande LRF, Köpmannagatan 2, Karlstad Patrik Ohlsson, ordförande Karl-Axel

Läs mer

Årsredovisning. Räkenskapsåret 2013 01 01-2013 1231

Årsredovisning. Räkenskapsåret 2013 01 01-2013 1231 Årsredovisning för Södra Avdelningen av Sveriges Ädvokatsamfund 846001-6499 Räkenskapsåret 2013 01 01-2013 1231 Ärsredovisningen är sammanställd av Tommy Nilsson, FöretagsEkonomema Atiktoriserad redovisningskonsult

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Antagna på LRF Sydosts regionstämma 26 mars 2013 Godkända av riksförbundsstyrelsen 23 oktober 2013 Stadgar för LRF Sydost Namn, geografisk omfattning, ändamål, organ och medlemskap

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Antagna på LRF Örebros regionstämma 20 mars 2014 Godkända av riksförbundsstyrelsen 23 april 2014 Stadgar för LRF Örebro Namn, geografisk omfattning, ändamål, organ och medlemskap

Läs mer

Protokoll för MASKUS Årsmöte

Protokoll för MASKUS Årsmöte Protokoll för MASKUS Årsmöte 2013-02-09 Plats: Ekelund 1 Mötets öppnande Bella Segerlund hälsar alla välkomna och öppnar mötet. 2 Val av a) Mötesordförande Bella Segerlund väljs till ordförande för mötet.

Läs mer

N v-rk~ ak. rsre.o isni

N v-rk~ ak. rsre.o isni N v-rk~ ak 822003-9336 rsre.o isni Iv. Nätverket Renare Mark 822003-9336 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Styrelsen för Nätverket Renare Mark lämnar härmed följande berättelse över sin förvaltning för räkenskapsaret

Läs mer

Årsmöte 29 augusti 2017 Jarlabergs Bordtennisklubb

Årsmöte 29 augusti 2017 Jarlabergs Bordtennisklubb Årsmöte 29 augusti 217 Jarlabergs Bordtennisklubb Årsmöte 29 augusti 1. Fastställande av röstlängd för mötet. 2. Val av ordförande och sekreterare för mötet. 3. Val av protokolljusterare och rösträknare.

Läs mer

Norra Orust Fiber ekonomisk förening

Norra Orust Fiber ekonomisk förening Årsredovisning för Norra Orust Fiber ekonomisk förening Räkenskapsåret 2016-01-01-2016-12-31 Innehållsförteckning: Sida 0-1 Förvaltningsberättelse 1-2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4-5 Noter 6 Noter

Läs mer

ÅRSMÖTE 2018 Tisdag den 20 mars 2018, kl Nyhemsskolan, Matsalen, Katrineholm. Årsmöteshandlingar. Version 1.21

ÅRSMÖTE 2018 Tisdag den 20 mars 2018, kl Nyhemsskolan, Matsalen, Katrineholm. Årsmöteshandlingar. Version 1.21 ÅRSMÖTE 2018 Tisdag den 20 mars 2018, kl. 18.30 Nyhemsskolan, Matsalen, Katrineholm Årsmöteshandlingar Version 1.21 Innehåll 5. FÖRSLAG TILL DAGORDNING... 2 6. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2017... 3 7. REVISIONSBERÄTTELSE...

Läs mer

Årsmöte 10 september 2018 Jarlabergs Bordtennisklubb

Årsmöte 10 september 2018 Jarlabergs Bordtennisklubb Årsmöte 1 september 218 Jarlabergs Bordtennisklubb Årsmöte 1 september 1. Fastställande av röstlängd för mötet. 2. Val av ordförande och sekreterare för mötet. 3. Val av protokolljusterare och rösträknare.

Läs mer

Linköpings Binh Dinh Klubb 2014-03-11. Årsmöte 2014. Kallelse till ÅRSMÖTE... 2. Verksamhetsberättelse 2013... 3. Resultat- och balansräkning...

Linköpings Binh Dinh Klubb 2014-03-11. Årsmöte 2014. Kallelse till ÅRSMÖTE... 2. Verksamhetsberättelse 2013... 3. Resultat- och balansräkning... Årsmöte 2014 Kallelse till ÅRSMÖTE... 2 Verksamhetsberättelse 2013... 3 Resultat- och balansräkning... 4 Revisorernas berättelse... 5 Verksamhetsplan... 5 Budget 2014... 7 Dessa handlingar är under granskning

Läs mer

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 2015-01-25 Sidan 1 av 5 Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 Sammanfattning av verksamhetsåret Under året har vi genomfört ett antal evenemang och aktiviteter där vi mött cirka

Läs mer

Södermöja Samfällighetsförening

Södermöja Samfällighetsförening Årsredovisning rör räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31 Innehåll: Förvaltningsberättelse Resultat- och Balansräkning Noter Budget Revisionsberättelse.. Förvaltningsberättelse 2013 Styrelse under året har

Läs mer

Synpunkter på förslaget till reviderade stadgar i MVVF, remissvar , sorterat i paragrafordning

Synpunkter på förslaget till reviderade stadgar i MVVF, remissvar , sorterat i paragrafordning Synpunkter på förslaget till reviderade stadgar i MVVF, remissvar 2016-03-31, sorterat i paragrafordning 1 Ändamål Under 1 Förbundets verksamhet omfattar att samverka med vattenvårdsförbund, vattenförbund

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Värmland

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Värmland LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Värmland PROTOKOLL Styrelsesammanträde Tid Kl 09.30-16.00 Plats Närvarande Övriga LRF, Köpmannagatan 2, Karlstad Patrik Ohlsson, ordförande Kristina Kikki Ahlstedt Karlsson

Läs mer

Årsredovisning för Mystängens SMF år 2010

Årsredovisning för Mystängens SMF år 2010 Årsredovisning för Mystängens SMF år 2010 Förvaltningsberättelse Styrelsen har bestått av följande medlemmar: Bo Seger Ordförande Hus nr 21 Marie Hultgren Kassör Hus nr 20 Bo Hultgren Sekreterare Hus nr

Läs mer

LRFs WEBBINARIER

LRFs WEBBINARIER LRFs WEBBINARIER 2017-2018 Exklusivt för LRFs medlemmar! Webbinarier webbsända seminarier som hålls av LRFs experter inom varje område. LRF har många stora frågor att jobba vidare med och nu får du chansen

Läs mer

VÄLKOMMEN. till årsmötet 2012. SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk och soja

VÄLKOMMEN. till årsmötet 2012. SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk och soja VÄLKOMMEN till årsmötet 2012 SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk och soja DAGORDNING ÅRSMÖTE 10 MARS 2012 1 Årsmötet öppnas 2 Val av mötesfunktionärer a. Mötesordförande

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Styrelsen LRFs strategi för medlemsutveckling 2030 Föreliggande förslag syftar till att peka ut strategiska vägval och beskriva vad som behöver göras för att uppnå det strategiska

Läs mer

Plats: Folkets Hus, Kungshamn Datum: Onsdagen den 27 februari :00

Plats: Folkets Hus, Kungshamn Datum: Onsdagen den 27 februari :00 Plats: Folkets Hus, Kungshamn Datum: Onsdagen den 27 februari 2019 15:00 På mötet kommer bland annat att behandlas frågan om ett samgående med SPF Seniorerna Sotenärbygden. Efter förhandlingarna bjuder

Läs mer

Arsredovisning for Bostadsrattsforeningen Draken

Arsredovisning for Bostadsrattsforeningen Draken Arsredovisning for Bostadsrattsforeningen Draken 15 2013 Styrelsen for bostadsrattsforeningen Draken 15, organisationsnummer 716454-7502 avger harmed arsredovisning for rakenskapsaret 2013-01-01-2013-12-31.

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND PROTOKOLL 9-10 mars 2016 LRF Ungdomens riksstämma 2016 Tid 9-10 mars 2016 Plats Närvarande Sånga-Säby Hotell & konferens Se ombuds- och deltagarförteckning 1 Stämmans öppnande

Läs mer

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion ÄT UPPsala län En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Antagna på LRF Jönköpings länsförbundsstämma 20 mars 2015 Godkända av riksförbundsstyrelsen 28 april 2015 Stadgar för Lantbrukarnas länsförbund i Jönköpings Län Namn, geografisk

Läs mer

Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund

Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Tillsammans får vi landet att växa Tillsammans får vi landet att växa är LRFs huvudbudskap. Det framgår av LRFs kommunikationsstrategi, fastställd av riksförbundsstyrelsen.

Läs mer

Årsredovisning. Täby Ryttarsällskap

Årsredovisning. Täby Ryttarsällskap Årsredovisning för Täby Ryttarsällskap Räkenskapsåret 2012 Täby Ryttarsällskap 1(6) Styrelsen för Täby Ryttarsällskap får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2012. Förvaltningsberättelse Verksamhet

Läs mer

Stadgar för LRF Västra Götaland

Stadgar för LRF Västra Götaland LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REGIONFÖRBUNDET LRF VÄSTRA GÖTALAND Antagna på LRF Västra Götalands regionstämma 23 mars 2015 Godkända av riksförbundsstyrelsen 28 april 2015 Stadgar för LRF Västra Götaland 1

Läs mer

Dagordning årsmöte 18 mars 2019

Dagordning årsmöte 18 mars 2019 Dagordning årsmöte 18 mars 2019 1. Årsmötets öppnande, styrelsens ordförande 2. Anteckning av närvarande och upprättande av röstlängd 3. Val av ordförande, sekreterare och justeringsmän, tillika rösträknare

Läs mer

Revisor Rolf Lydahl 2015 Revisor Olle Widell 2015 Revisorssuppleant Carl Gustaf Palm 2015 Revisorssuppleant Gunnar Boethius 2015

Revisor Rolf Lydahl 2015 Revisor Olle Widell 2015 Revisorssuppleant Carl Gustaf Palm 2015 Revisorssuppleant Gunnar Boethius 2015 Jägareförbundet Mellersta Sörmlands jaktvårdskrets Årsberättelse 2015 Styrelse Ansvarsområde Vald tom Ordförande Rovvilt, eftersök, älgförvaltning Göran Ahlström 2015 Ledamot Sekreterare, kassör, studier

Läs mer

Slutrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet

Slutrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet Diarienummer 19-8003/08 Slutrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet 2009-06-11 Utökade volymer av svenskproducerade ekologiska varor Projektet Utökade volymer av svenskproducerade ekologiska

Läs mer

GoBiGas AB ÅRSREDOVISNING 2010

GoBiGas AB ÅRSREDOVISNING 2010 GoBiGas AB ÅRSREDOVISNING 2010 GoBiGas AB bildades 2008 och skall utveckla och nyttja teknik för produktion av SNG (Substitute Natural Gas). G o B i G a s BILD INFOGAS HÄR SENARE INNEHÅLL INNEHÅLL Förvaltningsberättelse

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland PROTOKOLL Protokoll nr 2/2015 Styrelsesammanträde Tid Kl 09.30-16.45 Plats Närvarande LRF, Kämpagatan 1, Skara Paul Christensson, ordförande Clara Holm Carl-Fredrik

Läs mer

Årsredovisning. Ulvsunda Villaägareförening Räkenskapsåret. för

Årsredovisning. Ulvsunda Villaägareförening Räkenskapsåret. för Årsredovisning för Ulvsunda Villaägareförening 802003-6268 Räkenskapsåret 2015 UlvsundaVillaägareförening 1(5) Styrelsen för Ulvsunda Vitlaägareförening får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND PROTOKOLL 4-5 mars 2015 LRF Ungdomens riksstämma 2015 Tid 4-5 mars 2015 Plats Närvarande Sånga-Säby Hotell & konferens Se ombuds- och deltagarförteckning 1 Stämmans öppnande LRF

Läs mer

Civilförsvarsförbundet Bohus

Civilförsvarsförbundet Bohus Årsredovisning för Civilförsvarsförbundet Bohus Räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Redovisningsprinciper och bokslutskommentarer

Läs mer

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010.

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010. VERKSAMHETSBERÄTTELSE DISTRIKT NORRBOTTENS Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret. Årets som gick 2 Distriktsverksamheten 3 Distriktstyrelsens

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 Verksamhetsberättelse 2017 Styrelsen för SENS - Sociala ekonomins nätverk Skaraborg avger härmed följande verksamhetsberättelse för år 2017. Styrelse Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ledamot

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Värmland

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Värmland LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Värmland PROTOKOLL Nr 1/2014 Styrelsesammanträde Tid Kl 09.30 16.00 Plats Närvarande Länsförsäkringar, Karlstad Dag Rogne, ordförande Karl-Axel Ström, vice ordförande Britt

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Regionförbundet Dalarna

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Regionförbundet Dalarna LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Regionförbundet Dalarna PROTOKOLL REGIONFÖRBUNDSSTÄMMA Tid Kl. 10.00 Plats Närvarande Dalecarlia, Tällberg Fullmäktige från lokalavdelningar och LRF Ungdomen, Regionstyrelsens

Läs mer

Hela Sverige ska leva Sandviken. Förslag till dagordning för ordinarie föreningsstämma 24 april Val av ordförande och sekreterare för stämman

Hela Sverige ska leva Sandviken. Förslag till dagordning för ordinarie föreningsstämma 24 april Val av ordförande och sekreterare för stämman Hela Sverige ska leva Sandviken Förslag till dagordning för ordinarie föreningsstämma 24 april 2019 1. Val av ordförande och sekreterare för stämman 2. Val av två justeringspersoner 3. Fråga om stämman

Läs mer

INBJUDAN / KALLELSE. Årsmöte - Stockholms Islandshästförbund (StIF) Sankt Göransgatan 69 (porttelefon till Rubanken)

INBJUDAN / KALLELSE. Årsmöte - Stockholms Islandshästförbund (StIF) Sankt Göransgatan 69 (porttelefon till Rubanken) INBJUDAN / KALLELSE Årsmöte - Stockholms Islandshästförbund (StIF) Tid: 2018-03-14 Kl 18.00 Plats: Anmälan: Sankt Göransgatan 69 (porttelefon till Rubanken) Senast 2018-03-07 till mail annika.floren@tele2.se

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT!

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva Östergötland. 2 Föreningens säte Hela Sverige

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Värmland

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Värmland LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Värmland PROTOKOLL Styrelsesammanträde Tid Kl 08.30-15.30 Plats Närvarande LRF, Köpmannagatan 2, Karlstad Patrik Ohlsson, ordförande Kristina Kikki Ahlstedt Karlsson Ola Axelsson

Läs mer

Protokoll från Filipstads Jaktvårdskrets årsstämma Gammelkroppa

Protokoll från Filipstads Jaktvårdskrets årsstämma Gammelkroppa Protokoll från Filipstads Jaktvårdskrets årsstämma 2005-02-10 Gammelkroppa 1. Öppnande: Ordförande Rolf Ericsson inledde mötet med allmän information. Medlemsantalet i Filipstads Jaktvårdskrets är oförändrat

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Värmland

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Värmland LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Värmland PROTOKOLL Nr 3/2014 Styrelsesammanträde Tid Kl 16.30 18.00 Plats Närvarande Övriga Dömle Herrgård, Deje Patrik Ohlsson, ordförande Karl-Axel Ström Kikki Ahlstedt

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 Styrelsen för SENS - Sociala ekonomins nätverk Skaraborg avger härmed följande verksamhetsberättelse för år 2018. Styrelse Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ledamot

Läs mer

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Sida 1 av 6 Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Solbacken 14 lämnar följande årsredovisning för verksamheten under räkenskapsåret. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Verksamhet Föreningens verksamhet består av 9

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Lärarförbundets lokalavdelning i Gnesta

Verksamhetsberättelse för Lärarförbundets lokalavdelning i Gnesta Gnesta lokalavdelning 2015-02-17 Verksamhetsberättelse 2015-01-01 2015-12-31 för Lärarförbundets lokalavdelning i Gnesta Styrelsen (ordförande) (studieorganisatör) Karin Gustavsson-Rydberg (sekreterare)

Läs mer

Årsbokslut. Företagarna i Leksands kommun

Årsbokslut. Företagarna i Leksands kommun 1(5) Årsbokslut Företagarna i Leksands kommun Styrelsen för Företagarna i Leksands kommun får härmed lämna sin redogörelse för föreningens utveckling under räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Om inte

Läs mer

Årsredovisning. Romeleåsens Golfklubb IF

Årsredovisning. Romeleåsens Golfklubb IF Årsredovisning för Romeleåsens Golfklubb IF 845002-2218 Räkenskapsåret 2012 1 (7) Styrelsen för Romeleåsens Golfklubb IF får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2012. Förvaltningsberättelse Information

Läs mer

Årsredovisning för Mystängens SMF år 2011

Årsredovisning för Mystängens SMF år 2011 Årsredovisning för Mystängens SMF år 2011 Förvaltningsberättelse Styrelsen har bestått av följande medlemmar: Bo Seger Ordförande Hus nr 21 Tore Andersen Kassör - - 41 Ulf Linnarsson Sekreterare - - 36

Läs mer

Stockholms Spiritualistiska Förening

Stockholms Spiritualistiska Förening 1 Stockholms Spiritualistiska Förening STADGAR Slutligen fastställda på årsmötet den 28 april 1998. (Justerade enligt beslut på årsmötet den 20 april 2009.) (Justerade enligt beslut på årsmötet den 22

Läs mer

Årsmöte 2014. 19 november i Alnarp kl. 17.00-19.00 Sal 106 Alnarpsgården. Årsmöteshandlingar

Årsmöte 2014. 19 november i Alnarp kl. 17.00-19.00 Sal 106 Alnarpsgården. Årsmöteshandlingar Årsmöte 2014 19 november i Alnarp kl. 17.00-19.00 Sal 106 Alnarpsgården Årsmöteshandlingar Dagordning Styrelsekandidater Verksamhetsberättelse Verksamhetsplan Mål 2014 Dagordning årsmöte 2014-11-19 Alnarp

Läs mer

ÅRSREDOVISNING för BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN JORDGUBBEN 20

ÅRSREDOVISNING för BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN JORDGUBBEN 20 ÅRSREDOVISNING för BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN JORDGUBBEN 20 Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Jordgubben 20 får härmed avge redovisning för föreningens verksamhet under räkenskapsåret 2002. STYRELSE Styrelsen

Läs mer

PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2011

PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2011 2011 PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2011 Styrelsen har under året bestått av: Ordförande / studieorganisatör Vice ordförande / pressombud Kassör Sekreterare Styrelseledamot / medlemsvärvare

Läs mer

Stadgar för Lymf Sverige

Stadgar för Lymf Sverige Stadgar för Lymf Sverige 1. Vision och mål Organisationens namn är Lymf Sverige. Organisationen är ett samarbete mellan förbundet som arbetar med intressepolitiska frågor nationellt och dess självständiga

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 Villaägarna Göteborg Org.nr 802440-9032

Verksamhetsberättelse 2014 Villaägarna Göteborg Org.nr 802440-9032 Verksamhetsberättelse 2014 Villaägarna Göteborg Org.nr 802440-9032 Antagen av styrelsen den.16 mars 2015 Behandlad på årsmötet den 24 mars 2015 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Villaägarna i Göteborg....

Läs mer

EKONOMISK REDOVISNING

EKONOMISK REDOVISNING Sid 1 EKONOMISK REDOVISNING 2010 HSB brf Lilla Le i Göteborg Sid 4 INTÄKTER 2010 Årsavgifter 4 278 749 Hyror 264 631 Övriga intäkter 7 200 Sid 12 ÅRSAVGIFTSUTVECKLING 2007 2008 2009 2010 2011 Årsavgiftsutveckling

Läs mer

Stadgar Skuldjouren Kapitel 1 Syfte 1 2 apitel 2 Organisation apitel 3 Medlemskap 1 2

Stadgar Skuldjouren Kapitel 1 Syfte 1 2 apitel 2 Organisation apitel 3 Medlemskap 1 2 1 Stadgar Skuldjouren Kapitel 1 Syfte 1 Skuldjouren är en allmännyttig ideell förening öppen för alla som är engagerade i frågor om överskuldsättning, fattigdom och dess konsekvenser. Föreningen är tvärpolitisk

Läs mer

DAGORDNING VID FAMYs ÅRSMÖTE MÅNDAG DEN 4 Mars 2013, kl. 19.00

DAGORDNING VID FAMYs ÅRSMÖTE MÅNDAG DEN 4 Mars 2013, kl. 19.00 DAGORDNING VID FAMYs ÅRSMÖTE MÅNDAG DEN 4 Mars 2013, kl. 19.00 1. Årsmötets öppnande. 2. Parentation 3. Val av presidium a) mötesordförande b) sekreterare. c) protokolljusterare tillika rösträknare. 4.

Läs mer

STADGAR. Malmö mot Diskriminering. Stadgar för. Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö

STADGAR. Malmö mot Diskriminering. Stadgar för. Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö Malmö mot Diskriminering Stadgar för Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö Antagna vid årsmöte 2010-09-22 STADGAR Malmö mot Diskriminering Malmö

Läs mer

Redovisning enligt Föreningslagen 11 kap 9 1 kap. för. Legevind Ekonomisk Förening Räkenskapsåret

Redovisning enligt Föreningslagen 11 kap 9 1 kap. för. Legevind Ekonomisk Förening Räkenskapsåret Redovisning enligt Föreningslagen 11 kap 9 1 kap. för Legevind Ekonomisk Förening Räkenskapsåret 2011-01-01-2011-11-01 2(6) Förvaltningsberättelse Information om verksamheten Föreningen har inte haft någon

Läs mer

Tillväxt på riktigt Mer svensk mat, mer värd mat och fler matbönder. Auni Hamberg, business coach LRF Mälardalen

Tillväxt på riktigt Mer svensk mat, mer värd mat och fler matbönder. Auni Hamberg, business coach LRF Mälardalen Tillväxt på riktigt Mer svensk mat, mer värd mat och fler matbönder Auni Hamberg, business coach LRF Mälardalen 2012-07-03 Omvärldsspaning Mälardalen 17 200 medlemmar 1/3 av Sveriges befolkning 95 riksdagsledamöter

Läs mer

VÅRMÖTESPROTOKOLL 2012-04-17

VÅRMÖTESPROTOKOLL 2012-04-17 VÅRMÖTESPROTOKOLL 2012-04-17 Närvarolista: nostrad, Mattias Jernberg danlii, Daniel Liikamaa sandy, Joel Andersson firetech, Joakim Andersson ccw, Carl Cristian Arlock farsan, Tobias Lundquist kapsyl,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018 Hela Sverige ska leva Uppsala län

Verksamhetsberättelse 2018 Hela Sverige ska leva Uppsala län Verksamhetsberättelse 2018 Hela Sverige ska leva Uppsala län 1/5 Innehåll Summering...2 Organisation...2 Sammanträden...2 Möten med riksorganisation.......3 Värdegrund...3 Vision...3 Syfte...3 Verksamhetsidé...3

Läs mer

Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01

Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01 Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01 1 Förbundets namn och ställning Förbundets namn är Svenska Vitiligoförbundet. Förbundet är religiöst och partipolitiskt obundet. Förbundet har sitt säte

Läs mer

Protokoll fört vid Jägareförbundet Norrbottens ordinarie årsstämma lördagen den 24 mars 2018 på Örnvik hotell och konferens.

Protokoll fört vid Jägareförbundet Norrbottens ordinarie årsstämma lördagen den 24 mars 2018 på Örnvik hotell och konferens. Protokoll fört vid Jägareförbundet Norrbottens ordinarie årsstämma lördagen den 24 mars 2018 på Örnvik hotell och konferens. 1. Inledning Ordförande i Jägareförbundet Norrbotten, Mikael Samuelsson hälsar

Läs mer

Föreningens firma är Norra Ängby Trädgårdsstadsförening med organisationsnummer

Föreningens firma är Norra Ängby Trädgårdsstadsförening med organisationsnummer 1 P a g e Föreningens stadgar Revision giltigt till årsmötet 2016-03-15 1 Föreningens firma Föreningens firma är med organisationsnummer 802007-2339. 2 Föreningens ändamål Föreningen har till ändamål att

Läs mer

Kallelse till årsmöte i Tyresö Golfklubb Måndagen den 31 mars 2014 kl Golfrestaurangen Spis & Vin vid Tyresö Golf

Kallelse till årsmöte i Tyresö Golfklubb Måndagen den 31 mars 2014 kl Golfrestaurangen Spis & Vin vid Tyresö Golf 1 Kallelse till årsmöte i Tyresö Golfklubb Måndagen den 31 mars 2014 kl. 19.00 Golfrestaurangen Spis & Vin vid Tyresö Golf Innehållsförteckning SID 2: FÖREDRAGNINGSLISTA / STYRELSE / REVISION / VALBEREDNING

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Verksamhetsberättelse 20 Härmed lämnas redogörelse för föreningens verksamhet under ovanstående period. Föreningens styrelse har under verksamhetsåret 20 haft följande sammansättning: Ordförande Marinette

Läs mer

Årsmöte 16 april 2016 Birgittagården, Harbo

Årsmöte 16 april 2016 Birgittagården, Harbo Årsmöte 16 april 2016 Birgittagården, Harbo Dagens program Årsmötesförhandlingarna Marja Eriksson från Upplandsmuseet berättar om historiken om alla nivåsänkningar av Tämnaren. Staffan Lund från Vansjön

Läs mer

Verksamhetsplan PCS Racing Club 2003

Verksamhetsplan PCS Racing Club 2003 Verksamhetsplan PCS Racing Club 2003 Styrelsen för Porsche Racing Club förelägger årsmötet följande förslag till verksamhetsplan för verksamhetsåret 2003. Tävlingar och andra aktiviteter Feb 26 Michelin

Läs mer

Under 2014 har styrelsen valt att göra en avstämning inför framtiden och kommer att föra strategiska diskussioner under temat Vägval.

Under 2014 har styrelsen valt att göra en avstämning inför framtiden och kommer att föra strategiska diskussioner under temat Vägval. SKRÄBEÅNS VATTENRÅD ARBETSPLAN 2014 Foto: Brodde Almer INLEDNING Skräbeåns vattenråd ökar successivt sin kunskap om avrinningsområdet och om vattenförvaltning i allmänhet. Ett utbyte med andra vattenråd

Läs mer

Årsredovisning. för. BRF Översten inom Kvibergs Terrass. Räkenskapsåret

Årsredovisning. för. BRF Översten inom Kvibergs Terrass. Räkenskapsåret Årsredovisning för BRF Översten inom Kvibergs Terrass 769619-4013 Räkenskapsåret 2009-07-09 2010-12-31 1 769619-4013 Förvaltningsberättelse Styrelsen fi3r Bostadsrättsföreningen Översten inom Kvibergs

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN HAVÄNGS SOMMARBY sid. 1(5)

STADGAR FÖR FÖRENINGEN HAVÄNGS SOMMARBY sid. 1(5) sid. 1(5) ÄNDAMÅL 1 Föreningens namn och firma är Föreningen Havängs Sommarby. Föreningen är en ideell förening med org nr 802449-8878. Föreningens räkenskapsår är kalenderår. 2 Föreningens ändamål är

Läs mer

Revisor Rolf Lydahl 2017 Revisor Olle Widell 2017 Revisorssuppleant Carl Gustaf Palm 2017 Revisorssuppleant Gunnar Boethius 2017

Revisor Rolf Lydahl 2017 Revisor Olle Widell 2017 Revisorssuppleant Carl Gustaf Palm 2017 Revisorssuppleant Gunnar Boethius 2017 Jägareförbundet Mellersta Sörmlands jaktvårdskrets Årsberättelse 2017 Styrelse Ordförande Ledamot Ansvarsområde Ordförande, Firmatecknare, kassör, VFO5 Rovvilt, Studier Sekreterare, VFO5, Trafikeftersök,

Läs mer