Följder av 1933 års vattendom

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Följder av 1933 års vattendom"

Transkript

1 Följder av 1933 års vattendom Lite bilder och kommentarer om hur 1933 års vattendom slår i Strålsnäs när vattenflödet överstiger 28 m 3 /s. Bilderna är från trädgården i Villa Solvik belägen i södra änden av Strålsnäs och kommenterat av fastighetsägaren vecka 19: totalt 17 m 3 /s, dvs. normalflöde i Lillån. En vårbild med stranden full av kabbeleka och svärdsliljor som börjar sticka upp. Vattendjupet är normalt omkring 25 cm så det är lätt att ta sig över med vanliga stövlar.

2 vecka 25: totalt 6 m 3 /s, dvs. normalflöde i Lillån. En idyllisk sensommarbild från platsen vi brukar ta vårt morgonfika. Vattnet flyter en knapp meter nedanför platån.

3 När jag skulle kontrollera hur mycket som tappades när bilden togs tittade jag på Tekniska Verkens hemsida. Man kan undra över orsaken till att man skapade en översvämning i Lillån under vecka 26, veckan efter föregående bild. Sommens nivå var ju redan på väg ner. Jag tror inte man är medveten om konsekvenserna för oss som bor i Strålsnäs. Det verkar ju inte vara resultatet av ett skyfall. I så fall skulle tillflödet fortsätta en tid efter vecka 26. Min tolkning är att man uppströms har meddelat att man tappar 37 m 3 /s och därför tappar man lika mycket från Sommen. Men Sommen skulle ju kunna användas som en buffert så att en störning i flödet inte fortplantas nedströms. 30 m 3 /s i en vecka skulle ge en nivåhöjning med 13,7 cm, från 200,82 till 200,96, dvs. långt från övre gränsen. Om man istället för 30 m 3 /s i en vecka använt 10 m 3 /s i 3 veckor skulle nivån öka till 200,91 i slutet av första veckan för att sedan successivt sjunka. Under veckorna producerade man nästan ingen kraft alls (6 m 3 /s resp. 4 m 3 /s). Företagsekonomiskt borde det ju varit bättre att hålla en produktion på omkring 10 m 3 /s istället för att vräka ut vattnet i Lillån under vecka 26 och sedan köra på tomgång resten av veckorna. Vid 37 m 3 /s säger vattendomen att man måste skicka 7 m 3 /s till Lillån som då svämmar över. När vi tittade på kraftstationen redovisade man dess verkningsgrad. Men det som är intressant är ju hela systemets verkningsgrad. När man kastar bort 7 m 3 /s sjunker ju systemets verkningsgrad till 80 % redan innan vattnet når turbinen.

4 Vattendomen från 1933 lägger inga hinder i vägen för ett sådant beteende. Den ger väldigt stor frihet, men den förutsätter nog att man ser det som en frihet under ansvar. Detta trodde man nog skulle hända eftersom det är slöseri med energi och därmed en förlust för företaget. Det är också märkligt att man har varit så stark motståndare till att skicka större normalflöde till Lillån. 30 m 3 /s i en vecka motsvarar ju 0,6 m 3 /s under ett helt år. Om man hade skickat 0,7 m 3 /s under året skulle man inte behövt skapa översvämning vecka 26: totalt 21 m 3 /s enligt Tekniska Verkens hemsida. Det verkar tyvärr inte stämma. Vid 21 m 3 /s borde resultatet vara 0,1 m 3 /s i Lillån, dvs. normalflöde. Men denna bild visar hur det ser ut vid normal översvämning med omkring 6 m 3 /s i Lillån. I början av millenniet var sådana vanliga en vecka på våren. Men på senare år sker det ofta även sommar, höst och vinter.

5 is från översvämningen 2010 med totalt 36 m 3 /s (7 m 3 /s Lillån). Jag hade ingen vår/sommarbild som visar gräsmattan vid en normal översvämning. Men denna nytagna bild visar hur mycket som brukar vara översvämmat. När vi flyttade till Strålsnäs fick vi disponera trädgården från maj 1999 för att kunna flytta växter från vår tidigare fastighet. Jag var då förvånad över att det stod svarta vinbärsbuskar mer än 10 m ut i vattnet men efter några veckor kom förklaringen när vattnet hade försvunnit. Några veckor senare såg jag spåren när ägaren av fastigheten hade kört fast men efter någon månad var gräsmattan så torr att det gick att köra åkgräsklippare på gräsmattan. Detta upprepades sedan varje år i några år. Men eftersom det bara var en vecka innan växtligheten hade satt igång så blev det inte så mycket skador.

6 tidpunkten för översvämningen vecka var olycklig. Det var då mycket snö på träden och när marken blev vattensjuk välte ett plommonträd. Det kommer att ta minst 30 år att få upp ett likadant vilket känns ganska meningslöst. På våren 2010 satte jag ner kvistar av silverpil för att dels göra en koja och dels en labyrint. Det skulle bli spännande för barn som kom på besök. Det sattes i nedre delen av gräsmattan för där är alltid fuktigt och de skulle tåla en vanlig översvämning på våren. De växte bra under sommaren. Men när det blev översvämning på vintern bildades 10 cm is ovanför plantorna och när vattnet sedan sjönk undan trycktes de ihop och knäcktes.

7 vecka 28: totalt 66 m 3 /s (20 m 3 /s Lillån). Detta var den stora översvämningen som dränkte omkring en tredjedel av trädgården.

8 ursprungligen stod våra vita stolar bakom buskarna i vattnet. Dessutom hade vi just planterat en Ornäsbjörk bakom dessa buskar. Ornäsbjörk är ju ett riksträd som skall finnas i varje kommun. Ornäsbjörken grävde vi upp från en dryg halvmeter under vattnet (tur att man har långa armar) liksom även en massa liljor och andra perenner. Men en mängd buskar, träd och sällsynta perenner dog. Översvämningen varade ju i 7 veckor under den mest intensiva växtperioden.

9 var första året vi anmälde oss till tidningen Lands Öppen Trädgård. För att göra något trevligt trots översvämningen ordnade vi en playa. En fördel med översvämningen var att många kom tillbaka året därpå för att se hur det såg ut i normala fall. Många av de växter vi ser i bakgrunden dog, t.ex. den 4 m höga björken och den 3 m höga alen, liksom den gula, den röda och den vita busken.

10 föregående vecka 7 var totalflödet 41 m 3 /s (8 m 3 /s i Lillån) På denna bild borde det varit totalt 38 m 3 /s (7 m 3 /s i Lillån) enligt Tekniska Verkens hemsida, men det stämmer nog inte. Översvämningen slutade nog i början på veckan. Detta liknar mer ett normalt sommarflöde. Men bilden visar höjden på vattnet vid föregående veckas översvämning. Det syns åtminstone 3 nivåer där det har hunnit bildas is. Den översta nivån är drygt en meter ovanför den normala vattennivån.

11 Jämförelse mellan 2010 och Trots olika utgångslägen beter sig Tekniska Verken nästan likadant var man nästan nere på lägsta vattennivån. Därför var man tvungen att minska elproduktionen och minskade därför tappningen vecka 12. Man klarade sig från att släppa vatten till Lillån. Men 2011 har man en väldigt hög nivå vecka 12 och snösmältningen är i full gång. Trots detta minskar man produktionen på samma sätt som Risken är stor att man snart tvingas låta Lillån svämma över igen. Snösmältningen kommer väl att gå till som den brukar för det var ju mycket snö även denna vinter så det kommer nog stora mängder vatten. Företagsekonomiskt borde det ju finnas en del pengar att tjäna för elpriset är ju fortfarande ganska högt.

12 Fredagen den 1 april kontaktades Tekniska Verken och man hade ökat produktionen till 18 m 3 /s och tänkte öka ytterligare. Men risken är stor att man tvingas överstiga 28 m 3 /s och då blir det översvämning igen. Senare fick jag höra på omvägar att man hade släppt vatten till Lillån hela veckan. Det jag trodde var snösmältning i Lillån var istället utsläpp från Sommen. Vattendomen tillåter detta men det blir ju ingen elproduktion Lillån min Lillån max Svartån min Svartån max Här är kurvorna som visar vad 1933 års vattendom säger om tappning till Lillån resp. Svartån vid olika totalflöden. Det som visas är ökningen när totaltappningen överstiger 28 m 3 /s. Som synes medger vattendomen 5 m 3 /s ökning redan när totalflödet ökar med 2 m 3 /s. Svartåns flöde behöver då minskas med 3 m 3 /s. Men i praktiken låter man Svartåns flöde var oförändrat upp till 34 m 3 /s totalflöde och skickar all ökning till Lillån. Men redan dessa 6 m 3 /s ger stora översvämningar i Strålsnäs. Men hela tiden får Lillån ta emot en större andel av det extra flödet trots att ån är mycket mindre.

13 35000% 30000% 25000% 20000% 15000% 10000% Lillån min Lillån max Svartån min Svartån max 5000% 0% -5000% Detta är ett annat sätt att åskådliggöra hur invånarna i Strålsnäs drabbas. Det visar den procentuella ökningen när totalflödet överstiger 28 m 3 /s. Vid totalflödet 28 m 3 /s går det 0,1 m 3 /s i Lillån och 27,9 m 3 /s i Svartån. Den relativa ökningen i Lillån är då enorm medan den knappast märks i Svartån. Det är ju den relativa ökningen mot normalflödet som ger upphov till problem. Om Dalälven med ett normalt vattenflöde om 350 m 3 /s ökar med 30 m 3 /s är det ju ingen stor sak. Men när Svartån ökade lika mycket till det dubbla 2007 blev det betecknat som katastrof i lokaltidningarna. Men i samhället Strålsnäs är det idag normalt att Lillåns flöde ökar med 50 gånger, ofta flera gånger om året.

14 Önskemål (krav) på nya vattendomen Svartån och Lillån skall ha en relativ ökning i samma storleksordning. Lillån skall inte betraktas som en slasktratt dit man alltid kan skicka allt överskott. Det skall inte vara tillåtet att plötsligt öka vattenflödet. Ägaren till dammen skall tvingas ta till åtgärder i tid. Exempelvis skulle man fritt kunna öka 20 % per dag, men för större ökning skulle det krävas godkännande från tillsynsmyndigheten med en tydlig förklaring varför man inte hade kunnat förutse situationen. När 1933 års vattendom spikades var det ägaren till dammen som skulle mäta flödet vid olika vattennivåer och inställningar på luckorna. Det kan ju ha skett förändringar i bottenförhållandena under 80 år så att de uppmätta värdena på luckinställningar inte längre stämmer. Nya mätningar skall göras av ett oberoende certifierat mätinstitut. Dessutom skall man i samband med mätningarna göra en utvärdering av hur samhället Strålsnäs påverkas av olika flödesnivåer.

15 Förslag på proaktiva åtgärder för att undvika översvämningar Bygg upp en datoriserad modell av Sommen med tillhörande tillrinningsområde. SMHI har redan en modell kallas S-HYPE. Addera kontinuerligt hur mycket nederbörd som faller inom området, uppdelat i vattenyta och tillrinningsområde. 1 mm nederbörd på 1 km 2 ger ju upphov till 1000 m 3 vatten. Subtrahera den vattenmängd som försvinner genom tappning, avdunstning från växtlighet och vattenyta samt vad som binds i marken. Hur mycket som avdunstar och binds i marken är naturligtvis inte enkelt till en början men genom att göra mätningar och jämföra med modellen kan man successivt förfina modellen så den tar hänsyn till temperatur, luftfuktighet och lufttryck. Modellen innehåller då information om hur mycket vatten man har tillgång till för att producera kraft och man kan optimera uttaget genom att tidigt minska eller öka produktionen, långt innan det blir synligt genom att vattenytans nivå ändras. 1. Normalt brukar SMHI lämna prognos 10 dagar i förväg över hur mycket regn som kommer att falla i ett visst område. Redan då kan man testa detta i modellen och börja producera enligt dessa värden. Om prognosen inte stämmer kan man tidigt vidta eventuella korrektioner. 2. Under vintern håller modellen reda på hur mycket vatten man har tillgång till. Det går att optimera produktionen så att när snösmältningen är klar kommer vattennivån att vara den önskvärda. Tiden för produktion blir längre så man minskar behovet av att skapa översvämningar. Man behöver inte vänta tills snösmältningen börjar. När modellen är förfinad har den koll på hur mättad marken är och hur mycket vatten som kommer under snösmältningen. Förslag till redovisning av flödet i Lillån Jag har föreslagit att man skulle redovisa flödet i Lillån separat men fått till svar att det skulle bli för komplicerat. Men vi lever ju på 2000-talet. När man ändrat inställningarna så tar man fram sin mobiltelefon med en Applikation som är kopplad till systemet. Man knappar in vilka inställningar som gäller. Systemet känner ju redan till den aktuella vattennivån och kan lätt räkna ut flödet med de nya inställningarna. Någon sekund senare kan det nya flödet presenteras på Webben och uppdateringar kan skickas med SMS, e-post eller news feed. När systemet känner till inställningarna kan det också göra nya beräkningar när nivån ändras. Det går att få larm när inställningarna riskerar att bryta mot vattendomen.

Klimatanpassning Daniel Bergdahl

Klimatanpassning Daniel Bergdahl Klimatanpassning Daniel Bergdahl Jag heter Daniel och jobbar med klimatanpassning på Länsstyrelsen. Nederbörd och flöden kommer att förändras i ett framtida klimat. Tittat vi historiskt så har förhållandena

Läs mer

STOCKHOLMS LÄN 2100 VARMARE OCH BLÖTARE

STOCKHOLMS LÄN 2100 VARMARE OCH BLÖTARE STOCKHOLMS LÄN 2100 VARMARE OCH BLÖTARE nordens venedig VARMARE OCH BLÖTARE DET FRAMTIDA STOCKHOLMSKLIMATET kommer att utsätta vårt samhälle och vår natur för allt större påfrestningar. Här får du se vad

Läs mer

Säkerheten vid våra kraftverk

Säkerheten vid våra kraftverk Säkerheten vid våra kraftverk Tillsammans kan vi öka säkerheten Ett vattenkraftverk är mäktigt att uppleva på nära håll. Det ger respekt och förståelse för naturens krafter. Vi på Vattenfall vill gärna

Läs mer

Göta älv nedan Vänern

Göta älv nedan Vänern Göta älv nedan Vänern Denna värdebeskrivning är en del av det underlagsdata som definierar Energimyndighetens förslag på riksintressen för Vattenkraft. Förutom värdebeskrivningen finns GIS-data som visar

Läs mer

HUVA - Hydrologiskt Utvecklingsarbete inom Vattenkraftindustrin

HUVA - Hydrologiskt Utvecklingsarbete inom Vattenkraftindustrin Kurs i vattenkrafthydrologi december 2012 - Vattenreglering Emma Wikner - Statkraft Karin Larsson - Vattenregleringsföretagen Storsjön med utsikt över Frösön Definition MB 11 kap 5 : Med vattenreglering

Läs mer

Avrinning. Avrinning

Avrinning. Avrinning Avrinning Avrinning När nederbörden nått marken kommer den att söka söka sig till allt lägre liggande nivåer. Först bildas små rännilar och som efterhand växer till bäckar och åar. När dessa små vattendrag

Läs mer

Hydrologiska Prognosmodeller med exempel från Vänern och Mölndalsån. Sten Lindell

Hydrologiska Prognosmodeller med exempel från Vänern och Mölndalsån. Sten Lindell Hydrologiska Prognosmodeller med exempel från Vänern och Mölndalsån Sten Lindell Prognosproblemet snö markvatten grundvatten sjöar avrinning 2 Prognosproblemet Minnen snö markvatten grundvatten sjöar avrinning

Läs mer

Tappningsstrategi med naturhänsyn för Vänern

Tappningsstrategi med naturhänsyn för Vänern 2014-04-22 Anna Eklund och Sten Bergström SMHI:s Dnr: 2013/343/9.5 Länsstyrelsens Dnr: 502-6290-2012 Tappningsstrategi med naturhänsyn för Vänern -Strategi1 och Strategi2 Under våren 2013 tog Calluna fram

Läs mer

Årsrapport Vattenreglering i Emåns avrinningsområde av Södra Cell i Mönsterås regleringsrätter samt Vetabs regleringsrätt vid Mela.

Årsrapport Vattenreglering i Emåns avrinningsområde av Södra Cell i Mönsterås regleringsrätter samt Vetabs regleringsrätt vid Mela. 2012-01-20 Årsrapport 2013 Vattenreglering i Emåns avrinningsområde av Södra Cell i Mönsterås regleringsrätter samt Vetabs regleringsrätt vid Mela. Sjön Grumlan utanför Vetlanda låg på en kritisk nivå

Läs mer

Välkommen till Kängurun Matematikens hopp 2008 Benjamin

Välkommen till Kängurun Matematikens hopp 2008 Benjamin Till läraren Välkommen till Kängurun Matematikens hopp 2008 enjamin Kängurutävlingen genomförs april. Om den dagen inte passar går det bra 4 april eller veckan därpå, däremot inte tidigare. Se till att

Läs mer

Hur blir klimatet i framtiden? Två scenarier för Stockholms län

Hur blir klimatet i framtiden? Två scenarier för Stockholms län Hur blir klimatet i framtiden? Två scenarier för Stockholms län Foto: Timo Schmidt/flickr.com Människans utsläpp påverkar klimatet Temperaturen på jorden stiger det pågår en global uppvärmning som med

Läs mer

Att anlägga vägtrummor. En samlande kra!

Att anlägga vägtrummor. En samlande kra! Att anlägga vägtrummor En samlande kra! Råd vid anläggning av vägtrummor En vägtrumma ska transportera undan vatten men vägtrumman blir ofta ett hinder för de djur som lever i och runt vattnet. Hinder

Läs mer

Gällande vattendomar och nuvarande regleringsstrategi vid varje dämme som handhas av Mölndals Kvarnby Thomas Ericsson Byålderman

Gällande vattendomar och nuvarande regleringsstrategi vid varje dämme som handhas av Mölndals Kvarnby Thomas Ericsson Byålderman Gällande vattendomar och nuvarande regleringsstrategi vid varje dämme som handhas av Mölndals Kvarnby 2009 12 02 Thomas Ericsson Byålderman Orientering av Mölndalsån vattensystem Avrinningsområde övre

Läs mer

SÅ HÄR SKÖTER DU DITT ENSKILDA AVLOPP

SÅ HÄR SKÖTER DU DITT ENSKILDA AVLOPP SÅ HÄR SKÖTER DU DITT ENSKILDA AVLOPP GENOM ATT TA HAND OM DITT AVLOPP, SPARAR DU BÅDE PENGAR OCH MILJÖN! BYGG- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN KONTROLLERA DIN ANLÄGGNING OFTA Du som fastighetsägare har ansvar

Läs mer

INFORMATION OM EVENTUELLA ÖVERSVÄMNINGAR I SURAHAMMARS KOMMUN

INFORMATION OM EVENTUELLA ÖVERSVÄMNINGAR I SURAHAMMARS KOMMUN INFORMATION OM EVENTUELLA ÖVERSVÄMNINGAR I SURAHAMMARS KOMMUN ÖVERSVÄMNING Risken för översvämningar ökar efter vintrar med stora snömängder. Under våren, när snö och isar smälter, kan den så kallade vårfloden

Läs mer

Hydrologins vetenskapliga grunder

Hydrologins vetenskapliga grunder Hydrologins vetenskapliga grunder Vattenbalansens huvudkomponenter Nederbörd Avdunstning Snö Markvatten Grundvatten Sjöar Avrinning 1 Vattenbalansekvationen P = Q + E + M P = nederbörd Q = avrinning E

Läs mer

Blåherremölla. Beräkning av erforderligt vattenflöde för att driva möllan. Datum Studiebesök vid Blåherremölla

Blåherremölla. Beräkning av erforderligt vattenflöde för att driva möllan. Datum Studiebesök vid Blåherremölla Datum 2016-08-25 Blåherremölla Beräkning av erforderligt vattenflöde för att driva möllan Studiebesök vid Blåherremölla 2016-08-13 Dag Wisæus Consulting AB Tel 070 539 69 15 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VATTENFÖRBRUKNING

Läs mer

TILLSAMMANS TAR VI HAND OM GÖTEBORG. Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare.

TILLSAMMANS TAR VI HAND OM GÖTEBORG. Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare. TILLSAMMANS TAR VI HAND OM GÖTEBORG Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare. Illustratör: Hans Åkerskog Februari 201 Ett samarbete mellan trafikkontoret, miljöförvaltningen, kretslopp och vatten

Läs mer

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth och Per Stolpe, Upplandsstiftelsen Gustav Johansson, Hydrophyta Ekologikonsult Författare Alexander

Läs mer

Meteorologi. Läran om vädret

Meteorologi. Läran om vädret Meteorologi Läran om vädret Repetition Repetition Vad händer på partikelnivå? Meteorologi Meteorolog Är en person som arbetar med vädret SMHI Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Ligger i

Läs mer

Vattenståndsberäkningar Trosaån

Vattenståndsberäkningar Trosaån UPPDRAG Infart västra Trosa UPPDRAGSNUMMER 2203080 UPPDRAGSLEDARE Mats Pettersson UPPRÄTTAD AV Anders Söderström DATUM GRANSKAD AV Anders Söderström Vattenståndsberäkningar Trosaån Samtliga nivåer anges

Läs mer

Bilaga 8. Översvämningskänsliga områden i Markaryds kommun Översiktskarta över översvämningskänsliga områden i Markaryds kommun.

Bilaga 8. Översvämningskänsliga områden i Markaryds kommun Översiktskarta över översvämningskänsliga områden i Markaryds kommun. Bilaga 8. Översvämningskänsliga områden i Markaryds kommun 2010. Översiktskarta över översvämningskänsliga områden i Markaryds kommun. Innehåll 801. Traryd... 3 805. Strömsnäsbruk... 4 806. Kylhult, södra

Läs mer

SAKEN Ansökan om godkännande av åtgärd enligt 11 kap. 16 miljöbalken. AnläggningsID i miljöboken: 1973 Koordinater (SWEREF99): N , E

SAKEN Ansökan om godkännande av åtgärd enligt 11 kap. 16 miljöbalken. AnläggningsID i miljöboken: 1973 Koordinater (SWEREF99): N , E 1 NACKA TINGSRÄTT DOM Mål nr 2017-06-16 meddelad i Nacka strand SÖKANDE Örebro kommun Box 300 00 701 35 Örebro Ombud: Per Undén c/o Örebro kommun Adress som ovan SAKEN Ansökan om godkännande av åtgärd

Läs mer

De Globala Klimatförändringarna och dess konsekvenser

De Globala Klimatförändringarna och dess konsekvenser De Globala Klimatförändringarna och dess konsekvenser Väderhändelser i Sverige senaste 18mån Raset i Ånn Översvämningar i söder Skredet i Munkedal Extremvarm höst-06 10-11 månader/12 varmare än normalt,

Läs mer

Solskyddsfaktorer. Sju tips för säkrare lekplatser och friskare barn

Solskyddsfaktorer. Sju tips för säkrare lekplatser och friskare barn Solskyddsfaktorer Sju tips för säkrare lekplatser och friskare barn Vad har träd och buskar med cancer att göra? Hudcancer är idag den vanligaste cancerformen i Sverige. Medan dödssiffrorna minskar för

Läs mer

Tillsammans tar vi hand om Göteborg

Tillsammans tar vi hand om Göteborg Tillsammans tar vi hand om Göteborg Information om ditt ansvar som fastighetsägare. www.goteborg.se Vi vill gärna se Göteborg som ett stort hushåll, där många olika familjer lever tillsammans. Precis som

Läs mer

Umeälven. Beskrivning av vattendraget

Umeälven. Beskrivning av vattendraget Umeälven Denna värdebeskrivning är en del av det underlagsdata som definierar Energimyndighetens förslag på riksintressen för Vattenkraft. Förutom värdebeskrivningen finns GIS-data som visar dels kraftverkens

Läs mer

Tillsammans tar vi hand om Göteborg

Tillsammans tar vi hand om Göteborg Tillsammans tar vi hand om Göteborg Information om ditt ansvar som fastighetsinnehavare. www.goteborg.se Vi vill gärna se Göteborg som ett stort hushåll, där många olika familjer lever tillsammans. Precis

Läs mer

Räddningsverket Leif Sandahl

Räddningsverket Leif Sandahl Räddningsverket Leif Sandahl Avdelningen för olycksförebyggande verksamhet Vilka Förebyggande Åtgärder Krävs? Idag finns stöd i: Lag om skydd mot olyckor SFS 2003:778 Förordning om skydd mot olyckor SFS

Läs mer

Konsekvenser av en översvämning i Mälaren. Resultat i korthet från regeringsuppdrag Fö2010/560/SSK

Konsekvenser av en översvämning i Mälaren. Resultat i korthet från regeringsuppdrag Fö2010/560/SSK Konsekvenser av en översvämning i Mälaren Resultat i korthet från regeringsuppdrag Fö2010/560/SSK Uppdraget MSB har haft i uppdrag av regeringen att analysera och bedöma konsekvenserna av en översvämning

Läs mer

Sårbara platser. Sårbara platser

Sårbara platser. Sårbara platser Sårbara platser Sårbara platser Sårbara platser är platser som är känsliga och utsatta för risker. Det kan vara till exempel: torka översvämningar jordbävningar vulkaner stormar Rika länder har mer resurser

Läs mer

Göta älv - Klarälven. Beskrivning av avrinningsområdet och vattendraget/n

Göta älv - Klarälven. Beskrivning av avrinningsområdet och vattendraget/n Göta älv - Klarälven Denna värdebeskrivning är en del av det underlagsdata som definierar Energimyndighetens förslag på riksintressen för Vattenkraft. Förutom värdebeskrivningen finns GIS-data som visar

Läs mer

Höje å, samarbete över VA-gränserna. Patrik Nilsson

Höje å, samarbete över VA-gränserna. Patrik Nilsson Höje å, samarbete över VA-gränserna Patrik Nilsson Höje å 58% jordbruksmark, 12% tätorter avrinningsområdet storlek 316,0 km 2 Lomma Lund Staffanstorp Drygt 50 st dikningsföretag 15 st med utlopp i huvudfåran

Läs mer

Att äga en damm - ansvar och dammsäkerhet

Att äga en damm - ansvar och dammsäkerhet Att äga en damm - ansvar och dammsäkerhet Miljöbalkens definition av en damm En vattenanläggning vars syfte är att dämma upp eller utestänga vatten eller blandningar av vatten och annat material. Miljöbalken

Läs mer

Ny vattenkraftstation i nedre delen av Iggesundsån

Ny vattenkraftstation i nedre delen av Iggesundsån Ny vattenkraftstation i nedre delen av Iggesundsån SAMMANFATTNING Holmen Kraft AB äger tre vattenkraftstationer som ligger i anslutning till Iggesunds samhälle. De tre vattenkraftstationerna heter Järnfallet,

Läs mer

1 Kostnader till följd av verkningsgradsförluster

1 Kostnader till följd av verkningsgradsförluster SvK1000, v3.3, 2014-03-26 Svenska kraftnät balansansvarsavtal@svk.se 2015-09-16 2015/1058 EGELDOKUMENT egler för prisberäkning av budpris för FC-N och FC-D Detta regeldokument beskriver metoder för att

Läs mer

DIN FJÄRRVÄRMECENTRAL

DIN FJÄRRVÄRMECENTRAL DIN FJÄRRVÄRMECENTRAL I denna handbok får du bland annat veta hur din fjärrvärmecentral fungerar, hur du kontrollerar trycket och luftar av elementen. I slutet finns också ett kortare felsökningsavsnitt

Läs mer

Mölndalsån. Kort version. Januari Översvämningsstudie. DHI Water & Environment. Göteborg av Mölndals Stad & DHI Water & Environment

Mölndalsån. Kort version. Januari Översvämningsstudie. DHI Water & Environment. Göteborg av Mölndals Stad & DHI Water & Environment Mölndalsån Översvämningsstudie. DHI Water & Environment. Göteborg 2006-06-26. Kort version av Mölndals Stad & DHI Water & Environment Januari 2007 Projektnr. 2641 Sammanfattning Mölndalsån drabbas till

Läs mer

Årstastråket etapp 3 Översvämning

Årstastråket etapp 3 Översvämning Årstastråket etapp 3 Översvämning 2018 Uppdragsnr: 13000425 Daterad: Reviderad: PM Översvämningsytor Årstastråket etapp 3 2018 Handläggare: Gudrun Aldheimer, Madelene Drougge, Vitorino Carvalho Gonçalves

Läs mer

Bilaga 3 Fältundersökning - okulärbesiktningar samt inventering av brunnar

Bilaga 3 Fältundersökning - okulärbesiktningar samt inventering av brunnar Bilaga 3 Fältundersökning - okulärbesiktningar samt inventering av brunnar Innehåll 1 Inledning... 1 2 Milsbro... 2 Bilaga 3 (1/16) 2.1 Fastighet Milsbrokvarn 1:2... 2 2.2 Fastighet Rogsta 1:4 och Rogsta

Läs mer

Mikael Schéele. Övriga uppdrag: - Brandingenjör/Civilingenjör i Riskhantering - Medlem i delprojektet som rör Selångersån

Mikael Schéele. Övriga uppdrag: - Brandingenjör/Civilingenjör i Riskhantering - Medlem i delprojektet som rör Selångersån Mikael Schéele - Brandingenjör/Civilingenjör i Riskhantering - Medlem i delprojektet som rör Selångersån Övriga uppdrag: - Preview-projektet - RISK-EOS - Älvgrupperna för Ljungan och Indalsälven Sommaren

Läs mer

Bilaga 13. Vattenförhållanden på Vallåkern

Bilaga 13. Vattenförhållanden på Vallåkern Bilaga 13 Vattenförhållanden på Vallåkern Vattenförhållanden på etableringsplatsen eller Vallåkern Själva etableringen av vindkraftverket, om det nu blir något, avses ske på den så kallade vallåkern, en

Läs mer

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2006:5) om vattenmätare

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2006:5) om vattenmätare Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2006:5) om vattenmätare Ändring införd: t.o.m. STAFS 2011:20 Författningen upphävd

Läs mer

Jämförelse av Solhybrider

Jämförelse av Solhybrider Jämförelse av Solhybrider Uppföljning Oskar Jonsson & Axel Nord 2014-08-19 1 Inledning Denna rapport är beställd av Energirevisor Per Wickman som i ett utvecklingarbete forskar kring hur man kan ta fram

Läs mer

Metodkonferensen Norrköping, Osäkerheter i hydrologiska modeller

Metodkonferensen Norrköping, Osäkerheter i hydrologiska modeller Metodkonferensen Norrköping, 13-9-27 Osäkerheter i hydrologiska modeller Principen för ensemble-prognoser En deterministisk prognos (kontroll) Små störningar i starttillståndet kan ge olika utvecklingar

Läs mer

Dammen uppströms intaget till Ungsjöboverket

Dammen uppströms intaget till Ungsjöboverket På inspektionsresa till småskaliga vattenkraftsanläggningar i Dalarna Bålstabon Anders Nilsson blev 1990 egenföretagare då han grundade rörmokarfirman Håbo Rör AB. 1993 gav han sig in i vindkraftbranschen

Läs mer

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2006:8) om värmemätare

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2006:8) om värmemätare Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2006:8) om värmemätare Ändring införd: t.o.m. STAFS 2011:23 Tillämpningsområde 1

Läs mer

Sara Eriksson,

Sara Eriksson, Att vara Utredningsingenjör VA Hur funkar hydraulisk modellering? Vilka utmaningar har VA-huvudmännen med de befintliga näten och vad är viktigt för framtiden? Sara Eriksson, 2015-05-19 1 Planen för denna

Läs mer

PROJEKT FISKTRAPPA TILL MÖLLEBÄCKEN

PROJEKT FISKTRAPPA TILL MÖLLEBÄCKEN PROJEKT FISKTRAPPA TILL MÖLLEBÄCKEN Detta dokument tjänar som diskussionsunderlag, för grov kostnadsuppskattning och effektivitetsbedömning. Skapat av John Schütte, 10 oktober 2013. Kontaktuppgifter: 0766

Läs mer

Niclas Hjerdt Sveriges vattenbalans nu och i framtiden: Välfyllda eller övertrasserade konton?

Niclas Hjerdt Sveriges vattenbalans nu och i framtiden: Välfyllda eller övertrasserade konton? Niclas Hjerdt Sveriges vattenbalans nu och i framtiden: Välfyllda eller övertrasserade konton? Vattenbalansen Nederbörd Avdunstning Snö Nederbörd Avdunstning Avrinning Mark- och grundvatten Ytvatten Avrinning

Läs mer

Va!enkra" Av: Mireia och Ida

Va!enkra Av: Mireia och Ida Va!enkra" Av: Mireia och Ida Hur fångar man in energi från vattenkraft?vad är ursprungskällan till vattenkraft? Hur bildas energin? Vattenkraft är energi som man utvinner ur strömmande vatten. Här utnyttjar

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Att planera för högre havsnivå Kristianstad och Åhuskusten. Michael Dahlman, C4 Teknik Kristianstads kommun

Att planera för högre havsnivå Kristianstad och Åhuskusten. Michael Dahlman, C4 Teknik Kristianstads kommun Att planera för högre havsnivå Kristianstad och Åhuskusten Michael Dahlman, C4 Teknik Kristianstads kommun Kristianstadsslätten är en gammal havsvik med stora ytor av lågt belägna områden. Genom den gamla

Läs mer

Landsbygdens avvattningssystem i ett förändrat klimat

Landsbygdens avvattningssystem i ett förändrat klimat Landsbygdens avvattningssystem i ett förändrat klimat KSLA 2013-03-05 2013-03-11 Dimensionering av jordbrukets vattenanläggningar Jordbruksverket Vattenenheten C-J Rangsjö Linköping, 013/19 65 14 Jordbrukets

Läs mer

EN DROPPE AV H 2 OPP

EN DROPPE AV H 2 OPP EN DROPPE AV H 2 OPP Om vattenkraften idag och i framtiden. Vi svenskar lever i symbios med vatten. Sverige har 240 mil kust. Den sträcker sig hela vägen från Haparanda i norr till Strömstad i väster.

Läs mer

Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad

Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad www.nyavagvanor.se Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Om du ännu inte har börjat fundera på växthuseffekten kan det vara dags

Läs mer

1. Upphäva bevattningsförbudet från och med

1. Upphäva bevattningsförbudet från och med Tn 1474/2017 Tekniska nämnden Upphävande av bevattningsförbud Sammanfattning Tekniska nämnden beslutade den 23 mars 2017 att införa ett bevattningsförbud att börja gälla den 10 april 2017. Tekniska förvaltningen

Läs mer

Elfiske i Vojmån och Buföringsbäcken våren 2006

Elfiske i Vojmån och Buföringsbäcken våren 2006 Tina Hedlund, Aquanord 2006-06-22 Rapport Elfiske i Vojmån och Buföringsbäcken våren 2006 Undersökningen utförd av Tina Hedlund Aquanord Bakgrund Hösten 2005 utfördes två elfisken i Vojmån och ett elfiske

Läs mer

Beräknad naturlig vattenföring i Dalälven

Beräknad naturlig vattenföring i Dalälven Författare: Uppdragsgivare: Rapportnr: Barbro Johansson Birgitta Adell, Fortum 35 Granskningsdatum: Granskad av: Dnr: Version 211-5-21 Sten Lindell 21/286/24 1. Beräknad naturlig vattenföring i Dalälven

Läs mer

Riskbedömning för översvämning

Riskbedömning för översvämning Riskbedömning för översvämning Kallfors ängar och Norra Myrstugan GRAP 17127 Alexander Hansen Geosigma AB Maj 2017 Uppdragsnummer Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 604502 17127 2017-05-22 Uppdragsledare

Läs mer

Damminventering inom Avasund

Damminventering inom Avasund 2007-08-01 Rapport Damminventering inom Avasund Tina Hedlund Aquanord Bakgrund och syfte Många kvarvarande flottningsdammar håller sedan flottningen upphörde på att förfalla. Efter flottningen har flottningsföreningar

Läs mer

Pedagogiska vattenmiljöer vid Erikstorps förskola

Pedagogiska vattenmiljöer vid Erikstorps förskola Pedagogiska vattenmiljöer vid Erikstorps förskola Vattnet i skolan 2016-08-23. Lyngnerns vattenråd www.vattenorganisationer.se/lygnernsvr/ 1 (8) Genom Erikstorp rinner en lite bäck som mynnar i Nolån.

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Sven Nyström STAFS 2006:5 Utkom från trycket 2006-07-21 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Tofta Krokstäde 1:51, Gotland

Tofta Krokstäde 1:51, Gotland Beställare: Arkitektur & Film C J AB, Gotland Hydrogeologiskt utlåtande till detaljplan Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Projektansvarig Karin Törnblom Handläggare Matilda Gustafsson L:\Uppdrag\

Läs mer

Om de förslag som NVE gett till villkorsrevisjon av Folla Vindölareguleringen.

Om de förslag som NVE gett till villkorsrevisjon av Folla Vindölareguleringen. Om de förslag som NVE gett till villkorsrevisjon av Folla Vindölareguleringen. Fiskeraksjonen Vi ser ingen koppling mellan NVEs bakgrundsdokument till revisjonen och den nya konsesjonen med manövreringsreglemente

Läs mer

Niclas Hjerdt. Vad innebär ett förändrat klimat för vattnet på Gotland?

Niclas Hjerdt. Vad innebär ett förändrat klimat för vattnet på Gotland? Niclas Hjerdt Vad innebär ett förändrat klimat för vattnet på Gotland? Vattenbalansen på Gotland Ungefär hälften av nederbörden avdunstar. Ungefär häften av nederbörden bildar avrinning (inklusive grundvattenbildning)

Läs mer

Koldioxid Vattenånga Metan Dikväveoxid (lustgas) Ozon Freoner. Växthusgaser

Koldioxid Vattenånga Metan Dikväveoxid (lustgas) Ozon Freoner. Växthusgaser Växthuseffekten Atmosfären runt jorden fungerar som rutorna i ett växthus. Inne i växthuset har vi jorden. Gaserna i atmosfären släpper igenom solstrålning av olika våglängder. Värmestrålningen som studsar

Läs mer

Elin Sjökvist och Gustav Strandberg. Att beräkna framtidens klimat

Elin Sjökvist och Gustav Strandberg. Att beräkna framtidens klimat Elin Sjökvist och Gustav Strandberg Att beräkna framtidens klimat Koldioxidkoncentration Idag 400 ppm Tusentals år sedan Temperaturökningen fram till idag Källa: NOAA Vad är ett klimatscenario? Koncentrationsscenario

Läs mer

Examensarbete HGU

Examensarbete HGU Mikael Ingeroth HGU 2015-2017 Bollnäs GK Examensarbete HGU 2015-2017 Höjning av fairway Bollnäs GK En beskrivning av arbetet som utförts i fairwayprojektet på hål 16 på Bollnäs GK. Innehåller även en ekonomisk

Läs mer

Redovisning kompletterande dagvattenutredningen

Redovisning kompletterande dagvattenutredningen UPPDRAG Kronandalen UPPDRAGSNUMMER 2474656000 UPPDRAGSLEDARE Andreas Asplund UPPRÄTTAD AV Matthias Borris DATUM Redovisning kompletterande dagvattenutredningen Detta redovisar kortfattat resultaten från

Läs mer

Valberedningen för nästa stämma består av Vigdis Moe Skarstein (sammankallande), Susanne Nordlander och Sara Brandin.

Valberedningen för nästa stämma består av Vigdis Moe Skarstein (sammankallande), Susanne Nordlander och Sara Brandin. Styrelsen informerar 3/2018 2018-08-28 1 Ordinarie årsstämma 2018 Vid den ordinarie årsstämman den 30 maj så omvaldes de styrelsemedlemmar och suppleanter som stod i tur att avgå. Det betyder att styrelsen

Läs mer

Göran Lindström & Joel Dahné. Snödjupsmätningar för uppdatering av prognosmodeller

Göran Lindström & Joel Dahné. Snödjupsmätningar för uppdatering av prognosmodeller Snödjupsmätningar för uppdatering av prognosmodeller Snödjupsmätningar för uppdatering av prognosmodeller Syfte Att utveckla och utvärdera en metodik för uppdatering av en hydrologisk modell med hjälp

Läs mer

VATTENKRAFT. Information om. renovering av Långforsens vattenkraftstation INFORMATION FR ÅN JÄMTKR AF T

VATTENKRAFT. Information om. renovering av Långforsens vattenkraftstation INFORMATION FR ÅN JÄMTKR AF T VATTENKRAFT INFORMATION FR ÅN JÄMTKR AF T 2017 Information om renovering av Långforsens vattenkraftstation 1 LÅNGFORSEN IDAG KRAFTVERK 33M3/S 8M3/S Oförändrad vattenmängd Vi vill renovera stationen där

Läs mer

REGIONFINAL 2017 LAGEN

REGIONFINAL 2017 LAGEN REGIONFINAL 2017 LAGEN 1. Storleksordning Allt vi har omkring oss är uppbyggt av mycket små partiklar. Ni kommer att få kort med namn på olika små saker. Placera korten på bordet i en rad från minst till

Läs mer

Nederbörd. VVRA05 Vatten 1 Feb 2019 Erik Nilsson, TVRL

Nederbörd. VVRA05 Vatten 1 Feb 2019 Erik Nilsson, TVRL Nederbörd VVRA05 Vatten 1 Feb 2019 Erik Nilsson, TVRL Innehåll Uppkomst Olika typer av nederbörd Nederbörd och vattenbalans Variation i tid och rum Mätningar och analys Uppkomst Uppkomst - Kondensering

Läs mer

OSTLÄNKEN avsnittet Norrköping - Linköping Bandel JU2

OSTLÄNKEN avsnittet Norrköping - Linköping Bandel JU2 Investeringsdivisionen Projektdistrikt Mitt Handläggare (konsult) Granskad (konsult) Rev Diarienummer F08-10130/SA20 Godkänd (konsult) Rev Dokumentnummer 9651-05-025a Datum Göran Johanna Johanna 2009-04-20

Läs mer

Översvämningsutredning Lekarydsån

Översvämningsutredning Lekarydsån Alvesta kommun Översvämningsutredning Lekarydsån Sträckan Stråken till Huseby Uppdragsnummer Stockholm 2009-01-09 12700047 DHI Sverige AB GÖTEBORG STOCKHOLM VÄXJÖ LUND Org. Nr. 556550-9600 Lilla Bommen

Läs mer

Fotosyntesen. För att växterna ska kunna genomföra fotosyntesen behöver de: Vatten som de tar upp från marken genom sina rötter.

Fotosyntesen. För att växterna ska kunna genomföra fotosyntesen behöver de: Vatten som de tar upp från marken genom sina rötter. Fotosyntesen Fotosyntensen är den viktigaste process som finns på jorden. Utan fotosyntesen skulle livet vara annorlunda för oss människor. Det skulle inte finnas några växter. Har du tänkt på hur mycket

Läs mer

HUR FÅR DU REDA PÅ ATT ETT DAMMBROTT SKETT? KAN DET HÄNDA I VÅR KOMMUN? Risken för dammbrott är mycket liten men det går heller inte att utesluta.

HUR FÅR DU REDA PÅ ATT ETT DAMMBROTT SKETT? KAN DET HÄNDA I VÅR KOMMUN? Risken för dammbrott är mycket liten men det går heller inte att utesluta. HUR FÅR DU REDA PÅ ATT ETT DAMMBROTT SKETT? LÅNGÅ Det finns just nu inget särskilt tekniskt system för att varna de som bor i riskområdet vid ett dammbrott. I ett samarbete mellan kraftindustrin och berörda

Läs mer

Översvämningsutredning Kv Bocken revidering 2011-03-11

Översvämningsutredning Kv Bocken revidering 2011-03-11 Uppdragsnr: 10069531 1 (8) PM Översvämningsutredning Kv Bocken revidering 2011-03-11 Sammanfattning Tidigare upprättad hydraulisk modell har uppdaterats utifrån genomförda flödesmätningar. Resultaten av

Läs mer

27,8 19,4 3,2 = = 1500 2,63 = 3945 N = + 1 2. = 27,8 3,2 1 2,63 3,2 = 75,49 m 2

27,8 19,4 3,2 = = 1500 2,63 = 3945 N = + 1 2. = 27,8 3,2 1 2,63 3,2 = 75,49 m 2 Lina Rogström linro@ifm.liu.se Lösningar till tentamen 150407, Fysik 1 för Basåret, BFL101 Del A A1. (2p) Eva kör en bil med massan 1500 kg med den konstanta hastigheten 100 km/h. Längre fram på vägen

Läs mer

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2006:6) om gasmätare

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2006:6) om gasmätare Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2006:6) om gasmätare och volymomvandlare Ändring införd: t.o.m. STAFS 2011:21 Författningen

Läs mer

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37)

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) Samtliga veckans ord v 35-42 VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) bytesdjur ett djur som äts av ett annat djur mossa växer över stenar och trädrötter promenera kan vara skönt att göra i skogen barrskog skog

Läs mer

Kraftverken i Umeälven

Kraftverken i Umeälven RAPPORT 1 (60) Handläggare Dag Wisaeus Mobil 070-539 69 15 dag.wisaeus@afconsult.com Datum 2015-11-05 Uppdragsnr 604 80 66-1 Kraftverken i Umeälven Beräkning av kostnader för mintappningar under nuvarande

Läs mer

FLÖDESMÄTNING I TULLBODEN

FLÖDESMÄTNING I TULLBODEN FLÖDESMÄTNING I TULLBODEN MÄTRAPPORT Figur 1: Mätpunkten i brunnen till höger i bild. Rapport Göteborg 2013-01-09 Uppdragsnummer 1351719000 SWECO Gullbergs strandgata 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Telefon

Läs mer

Vad är vatten? Ytspänning

Vad är vatten? Ytspänning Vad är vatten? Vatten är livsviktigt för att det ska finnas liv på jorden. I vatten finns något som kallas molekyler. Dessa molekyler går inte att se med ögat, utan måste ses med mikroskop. Molekylerna

Läs mer

Handbok. Avfuktare Attack 10

Handbok. Avfuktare Attack 10 Handbok Avfuktare Attack 10 TACK! Tack för att Ni valde vår luftavfuktare. Vi hoppas att Ni kommer att ha glädje av de många fördelar som den har. Var vänlig läs igenom denna instruktion innan Ni börjar

Läs mer

THALASSOS C o m p u t a t i o n s. Översiktlig beräkning av vattenutbytet i Valdemarsviken med hjälp av salthaltsdata.

THALASSOS C o m p u t a t i o n s. Översiktlig beräkning av vattenutbytet i Valdemarsviken med hjälp av salthaltsdata. THALASSOS C o m p u t a t i o n s Översiktlig beräkning av vattenutbytet i Valdemarsviken med hjälp av salthaltsdata. Jonny Svensson Innehållsförteckning sidan Sammanfattning 3 Bakgrund 3 Metodik 3 Resultat

Läs mer

BMG 4907. Svensk bruksanvisning

BMG 4907. Svensk bruksanvisning BMG 4907 Svensk bruksanvisning Generella säkerhets instruktioner - Läs bruksanvisningen noggrannt innan produkten används. Spara dessutom bruksanvisningen för framtida bruk och behåll garanti sedeln (warranty),

Läs mer

Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2

Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 Gällivare kommun Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 2016-06-15 Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 Datum 2016-06-15 Uppdragsnummer 1320019004 Utgåva/Status Slutleverans Sandra Viklund Axel Sahlin

Läs mer

Observera att uppgifterna inte är ordnade efter svårighetsgrad!

Observera att uppgifterna inte är ordnade efter svårighetsgrad! TENTAMEN I FYSIK FÖR V1, 14 DECEMBER 2010 Skrivtid: 14.00-19.00 Hjälpmedel: Formelblad och räknare. Börja varje ny uppgift på nytt blad. Lösningarna ska vara väl motiverade och försedda med svar. Kladdblad

Läs mer

Nissan översvämning 2014

Nissan översvämning 2014 1 Nissan översvämning 2014 Före: 2013 påbörjades en uppdatering av MSB:s översvämningskartering för Nissan (den ursprungliga var från 2002). Under: Augusti 2014. När karteringen var klar men ej överlämnad

Läs mer

Vatten Avlopp Kretslopp 2016

Vatten Avlopp Kretslopp 2016 Vatten Avlopp Kretslopp 2016 2016-03-10 Sveriges geologiska undersökning Grundvattennivåer i ett förändrat klimat Expertmyndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten Emil Vikberg, SGU emil.vikberg@sgu.se

Läs mer

Underlagskarta: Copyright Lantmäteriet GSD

Underlagskarta: Copyright Lantmäteriet GSD Underlagskarta: Copyright Lantmäteriet GSD Magasineringsresurser DG Nedsjöarna (28 Mm 3 ) Mölndal Stensjön/Rådasjön (1.3 Mm 3 ) Landvettersjön (0.9 Mm 3 ) SG Q kap Ca 25-27 m 3 /s Hydrologiska data Sjöar

Läs mer

Sammanställning av enkätsvar: Sårbarhet i vatten- och avloppssystem i Kronobergs län

Sammanställning av enkätsvar: Sårbarhet i vatten- och avloppssystem i Kronobergs län 1 (5) Vatten och avlopp i Kronoberg nu och i ett förändrat klimat Sammanställning av enkätsvar: Sårbarhet i vatten- och avloppssystem i Kronobergs län Bakgrund Klimatförändringarna är ett faktum, nu är

Läs mer

Analys av samvariationen mellan faktorer som påverkar vattennivåerna i Karlstad

Analys av samvariationen mellan faktorer som påverkar vattennivåerna i Karlstad Rapport Nr. 54 Analys av samvariationen mellan faktorer som påverkar vattennivåerna i Karlstad Sten Bergström, Johan Andréasson Pärmbild. Bilden av Karlstad från luften är tagen 2003 av Lars Furuholm (lars.furuholm@lansstyrelsen.se).

Läs mer

Klimat, vad är det egentligen?

Klimat, vad är det egentligen? Klimat, vad är det egentligen? Kan man se klimatet, beröra, höra eller smaka på det? Nej, inte på riktigt. Men klimatet påverkar oss. Vi känner temperaturen, när det regnar, snöar och blåser. Men vad skiljer

Läs mer

HYDRAULIK (ej hydrostatik) Sammanfattning

HYDRAULIK (ej hydrostatik) Sammanfattning HYDRAULIK (ej hydrostatik) Sammanfattning Rolf Larsson, Tekn Vattenresurslära För VVR145, 4 maj, 2016 NASA/ Astronaut Photography of Earth - Quick View VVR145 Vatten/ Hydraulik sammmanfattning 4 maj 2016

Läs mer

Vilket väder vi har med tonvikt på nederbörd

Vilket väder vi har med tonvikt på nederbörd Vilket väder vi har med tonvikt på nederbörd Mycket nederbördsrikt väderår 2012 2012 var ett av de nederbördsrikaste åren som vi noterat i Sverige. Ända sedan i april har det varit en nästan ändlös rad

Läs mer

Magnus Persson, Linus Zhang Teknisk Vattenresurslära LTH TENTAMEN Vatten VVR145 4 maj 2012, 8:00-10:30 (del 2) 8-13:00 (del 1+2)

Magnus Persson, Linus Zhang Teknisk Vattenresurslära LTH TENTAMEN Vatten VVR145 4 maj 2012, 8:00-10:30 (del 2) 8-13:00 (del 1+2) Magnus Persson, Linus Zhang Teknisk Vattenresurslära LTH TENTAMEN Vatten VVR145 4 maj 2012, 8:00-10:30 (del 2) 8-13:00 (del 1+2) Tillåtna hjälpmedel: Kom ihåg: För samtliga uppgifter: Lärobok, föreläsningsanteckningar,

Läs mer