INFORMATION FRÅN VALBEREDNINGEN. Om kandidaturer till förtroendeuppdrag 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INFORMATION FRÅN VALBEREDNINGEN. Om kandidaturer till förtroendeuppdrag 2014"

Transkript

1 INFORMATION FRÅN VALBEREDNINGEN Om kandidaturer till förtroendeuppdrag 2014

2 Kontakt: Linn Andersson, Johan Runesson, Olof Åström, Såhär års börjar proceduren att välja folk till de olika förtroendeuppdragen inom Fältbiologerna. I det här dokumentet finns all information som du behöver för att kandidera, eller om du skulle vilja nominera någon annan. Om du har frågor om valen, uppdragen eller något annat - kontakta oss i valberedningen! Är du intresserad av ett förtroendeuppdrag inom Fältbiologerna? Då kan du kandidera själv. Det gör du genom att fylla i formuläret på länken nedan och välja att kandidera. Vet du någon annan som du tycker skulle passa för ett förtroendeuppdrag inom Fältbiologerna? Då kan du nominera den personen. Det gör du genom att fylla i formuläret på länken nedan och välja att nominera. Vi kommer då att kontakta personen för att se om hen är intresserad av att kandidera, men vi berättar inte vem som nominerat. Kandiderar och nominerar gör du via formuläret på den här länken: forms/d/19ymt_f_lcgyd5ax- 9tQPhw8ImzF3CZG_qSUZ7NqujBkY/viewform Sista datum för att kandidera och nominera (nomineringsstopp) är 6 oktober för styrelsen och 20 oktober för övriga förtroendeuppdrag. Valberedningen söker nu personer till följande förtroendeuppdrag: - Styrelsen - Ordförande (ingår i styrelsen men väljs i separat val) - Revisorer - Valberedningen - Redaktionen - Ölandskommittén - Falsterbokommittén - Monsterkommittén - RÅM-kommittén

3 Valberedningen Fr. v. Olof Åström, Johan Runeson, Linn Andersson Hur går det till efter att du kandiderat? Allmän information om kandidaturer Valberedningen kommer att ha telefonintervjuer med alla kandidater. Ordförandekandidaterna kommer ha intervjuer IRL. Då kommer du att kunna berätta mer om dig själv och varför du vill ha uppdraget. Efter alla intervjuer kommer valberedningen att diskutera vilka kandidater vi ska föreslå årsmötet att välja. Vi kommer att meddela alla kandidater personligen om huruvida de finns med i vårt förslag eller inte. Kandidater som inte finns med på förslaget kommer då kunna välja om de vill fortsätta kandidera eller inte. Från valberedningens sida tycker vi att det är bra med så många kandidater som möjligt, för att medlemmarna ska ha något att välja mellan. Du som kandiderar kommer att få skriva en kort text för att presentera dig själv. Den kommer att vara med i Viktiga papper (möteshandlingarna inför årsmötet) för att medlemmarna ska veta vilka personer de kan rösta på under årsmötet. På RÅM (riksårsmötet) i början av januari kommer själva valen att ske. Valberedningen kommer att presentera sitt arbete inför medl emmarna, och alla kandidater kommer att ha möjlighet att presentera sig och bli utfrågade. Därefter kommer medlemmarna att rösta. Om det finns fler kandidater än vad det finns platser till något uppdrag kommer det att vara sluten omröstning, men om antalet kandidater är lika många som (eller färre än) antalet platser till ett uppdrag kommer det att röstas genom acklamation (ja-rop). De valda tillträder då direkt efter årsmötet till uppdraget. Det kommer att ske en överlämning mellan den/de som tidigare hade uppdraget och den/de nyvalda. Alla förtroendeuppdrag inom Fältbiologerna görs ideellt, utan ekonomisk ersättning, med undantag för ordföranden som under det här året har haft ett arvode för att kunna ägna sig enbart åt Fältbiologerna. Mer om det här under rubriken ordförande. Vi strävar efter att ha förtroendevalda som präglas av mångfald och att ingen under processen ska diskrimineras utifrån diskriminerinsgrunderna kön, könstillhörighet, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Eftersom Fältbiologerna är en ungdomsförening ser vi helst att sökande är under 26 år eftersom förtroendeuppdragen bör motsvara medlemsbasen. För uppdrag som revisor är det dock inga problem att vara äldre. Tänk på att eftersom ett förtroendeuppdrag i Fältbiologerna är lärorikt och utvecklande, är det en stark merit i ditt framtida liv, oavsett om du kommer fortsätta engagera dig i natur- och miljörörelsen eller något annat sammanhang.

4 Styrelsen styrelsen? Styrelsen har högsta ansvar för föreningen mellan riksårsmötena (RÅM). Det innebär att ta beslut som rör föreningens utveckling, anställningar, ekonomi, strategier och mycket mer. Styrelsen har ett ekonomiskt och juridiskt ansvar över föreningens dryga 2 miljoner i omsättning. Som det ser ut nu har styrelsen haft möten över hela helger knappt en gång i månaden samt telefonmöten ibland. Styrelsen har också haft lite olika arbetsgrupper för att jobba med olika frågor, och då har man även haft möten i de grupperna. Arbetsbördan kan variera över tid, och beror på vad som händer i föreningen och i omvärlden. Det beror också på dina egna ambitioner. Att sitta i styrelsen innebär inte bara ett stort ansvar, utan det är också väldigt lärorikt och utvecklande. Du kommer att lära känna inte bara en massa personer i styrelsen, utan även de anställda och övriga förtroendevalda. Du kommer få en bredare bild av Fältbiologerna i helhet, istället för kanske bara din klubb, ditt distrikt eller ditt nätverk. kandiderar till styrelsen? Styrelsen som grupp behöver ha många olika förmågor och kunskaper, eftersom den har ett väldigt stort ansvar. Det betyder däremot inte att varje styrelseledamot behöver veta allt, utan det viktiga är att styrelsen som helhet har tillräcklig kunskap. Dessutom kommer styrelsen att ha en styrelseutbildning i början av året där man får lära sig det man behöver för att kunna uppbära ansvaret. För att sitta i styrelsen behöver du framför allt ett stort engagemang för Fältbiologerna. Du bör ha en vilja att förbättra och utveckla föreningen. Det är bra om du har varit medlem ett tag, och gärna varit aktiv på olika nivåer (klubb, distrikt, nätverk, riks). Om någon eller några i styrelsen har erfarenhet från andra föreningar är det också bra.

5 ORDFÖRANDE Vad innebär det att vara ordförande? Ordföranderollen har sett väldigt olika ut under olika tider. Omfattningen har varierat, och det går inte att helt tydligt säga vad ordföranderollen kommer att innebära under nästa år. Det kommer att bero mycket på de beslut som RÅM fattar, vad nästa års styrelse önskar samt dina ambitioner som ordförande. Generellt sett innebär uppdraget att du leder styrelsens arbete, är föreningens ansikte utåt och har högsta ansvar för föreningen, i och med att det är ordföranden som kallar till möten och därmed är ansvarig för att beslut tas. Som ordförande har du ansvar för styrelsens kontakt med de anställda. Vad söker vi hos den som kandiderar till ordförande? Du bör ha suttit i styrelser förut, och haft ett långt engagemang i Fältbiologerna. Det är bra om ordföranden har suttit i Fältbiologernas styrelse, men det är inget måste. Eftersom en del i uppdraget som ordförande innebär att representera föreningen externt är det bra om du har medievana och har hållit på med politisk påverkan förut. Om arvodering Det senaste året har ordföranden haft arvodering för att personen som har uppdraget ska kunna ägna sig heltid åt uppdraget, och inte behöva ha jobb och/eller studier vid sidan av. Om ordföranden kommer att vara arvoderad framöver är dock inte helt säkert ännu, eftersom det just nu pågår en arvoderingsutredning som kommer att lägga ett förslag till RÅM. Om du är sugen på att kandidera till ordförande bör du alltså fundera på om du kan tänka dig att ställa upp både med och utan arvodering. Om du vill diskutera mer om hur man kan lösa det här praktiskt, är det bara att kontakta någon i valberedningen. På RÅM kommer självklart arvoderingsfrågan att behandlas före valen, vilket gör att det finns möjlighet att dra tillbaka sin kandidatur ifall utfallet i arvoderingsfrågan blir något man inte önskar.

6 valberedningen valberedningen? Valberedningen arbetar under hela året med att ta fram ett förslag på förtroendevalda till RÅM Det innebär också att ha kontakt med de nuvarande förtroendevalda, hålla sig uppdaterad om vad som pågår i föreningen och spana efter vilka som kan tänkas vara intresserade av att väljas nästa år. Valberedningen är ett mycket ansvarsfullt uppdrag, men också ett väldigt bra sätt att lära känna massor av härliga fältbiologer. kandiderar till valberedningen? Bra kunskaper om föreningen och föreningstrukturer. Det är bra om någon i valberedningen suttit i styrelsen tidigare, men inte alla behöver ha gjort det. Du ska vara villig att ta uppgiften på allvar. revisorer Vad innebär det att vara revisor? Det finns tre lekmannarevisorer med personliga suppleanter. Lekmannarevisorernas uppgift är att granska styrelsens arbete för att kontrollera att de följer stadgar och årsmötesbeslut, och meddela medlemmarna om det har skett några stadgebrott eller om årsmötesbeslut inte har följts. Utöver dessa finns även en godkänd revisor som noggrannare kontrollerar räkenskaperna och att man följer lagar och normer för bokföring och bokslut. kandiderar till revisorer? Som revisor behöver du ett öga för detaljer och vara kritisk och granskande. Du behöver vara insatt i förenings stadgar och i hur föreningen fungerar. Det är bra om några av revisorerna har haft förtroendeuppdrag inom Fältbiologerna förut. Under året kommer du att granska styrelsens protokoll och närvara på något eller några styrelsemöten för att ha insyn i styrelsens arbete.

7 redaktionen redaktionen? Som redaktionsmedlem gör du vår asfeta medlemstidning Fältbiologen, vilket innebär att spåna fram teman till nummer, att komma på idéer till artiklar, reportage och allt annat. Innehållet till numret produceras dels av redaktionen själva och dels av medlemmar som vill hjälpa till att skriva, illustrera och fotografera. När allt material till ett nummer är insamlat så samlas redaktionen på kansliet i Gävle och formger numret på redaktionens egna arbetsplats. kandiderar till redaktionen Först och främst ett stort intresse för att göra en bra tidning med allt vad det innebär. Är du intresserad av att skriva, illustrera eller fotografera, samt att lära dig om att producera en tidning så är det en kanonidé att gå med i redaktionen! Det är bra om du är van vid att jobba med text och form, men inget krav.

8 ölandskommittén ölandskommittén? Varje år arrangeras Fältstation Öland, som är föreningens största aktivitet med deltagare och brukar ligga under Kristi Himmelsfärdshelgen. Ölandskommitén planerar aktiviteter, kontaktar exkursionsledare, bokar lokaler och guidningar samt sköter det praktiska arbetet nere på Öland. kandiderar till ölandskommittén? Du bör ha varit på lägret tidigare, och ha erfarenhet av att ha arrangerat läger tidigare, antingen i Fältbiologerna eller i andra sammanhang. Då det är en aktivitet som återkommer år efter år finns det bra rutiner och information om hur man arrangerar lägret. Det är ett ypperligt tillfälle att utvecklas som arrangör. falsterbokommittén falsterbokommittén? Falsterbokommittén arrangerar Fältstation Falsterbo som är ett helgläger med rovfågeltema i slutet av sommaren. Lägrets omfattning har varierat under de senaste åren beroende på arrangörernas ambitioner. Nästa år är förhoppningen att ha ett större och bredare läger, ungefär som Fältstation Öland. kandiderar till falsterbokommittén? Då 2014 ska bli året med ett stort och bra läger så ska du vara pepp på att få till det bästa Fälstation Falsterbo någonsin! Det är bra om du arrangerat läger förr och om du kan en del om rovfåglar.

9 monsterkommittén monsterkommittén? Monsterkommittén arrangerar Monsterkursen, som är namnet på Fältbiologernas utbildning för klubb- och distriktsstyrelser. Den har de senaste åren legat i oktober eller november. Upplägget för Monsterkursen, samt när på året kursen ska vara, är upp till kommittén att diskutera i samråd med styrelsen. Monsterkommittén jobbar med att hitta lokal, planera schema och mat samt ta hand om anmälningar. kandiderar till monsterkommittén? Du behöver ha en förståelse för vad en klubb- och distriktsstyrelse behöver kunna, för att göra ett bra upplägg till en sådan kurs. råm-kommittén RÅM-kommittén? RÅM-kommittén arrangerar RÅM, dvs. Fältbiologernas riksårsmöte. I kommitténs arbete ingår det att hitta en lokal, ta in anmälningar från deltagare, organisera matlagningen, ordna aktiviteter och mycket mer. Mycket tid kommer läggas på planering och att hitta en lämplig lokal. På själva mötet är det kommittén som sköter det praktiska, men får hjälp av funktionärer. Då RÅM:s budget är runt kronor så har kommittén ett stort ekonomiskt ansvar. kandiderar till RÅM-kommittén? Det är bra om du deltagit under tidigare RÅM, så att du har en klar bild om hur ett RÅM fungerar, samt har varit med i föreningen ett par år. Att ha arrangerat stora aktiviteter tidigare, som t.ex. DÅM (distriktsårsmöte) och Fältstation Öland är också bra, så att du är van vid att hålla på med ekonomi, logistik och allmänt fixande.

Information om förtroendeuppdrag 2017

Information om förtroendeuppdrag 2017 Information om förtroendeuppdrag 2017 Såhär års börjar proceduren att välja folk till de olika förtroendeuppdragen inom Fältbiologerna. I det här dokumentet fnns all information som du behöver för att

Läs mer

Foto: Olof Åström Information om förtroendeuppdrag 2016

Foto: Olof Åström Information om förtroendeuppdrag 2016 Foto: Olof Åström Information om förtroendeuppdrag 2016 Såhär års börjar proceduren att välja folk till de olika förtroendeuppdragen inom Fältbiologerna. I det här dokumentet finns all information som

Läs mer

JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. JUS högsta beslutande organ är årsmötet och därefter styrelsen.

JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. JUS högsta beslutande organ är årsmötet och därefter styrelsen. JUS Stadga 1 Syfte JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. 2 Organisation (JUS) Ungdomsförbundets juridiska namn är Judiska Ungdomsförbundet i Sverige JUS har sitt säte på den ort

Läs mer

Stadgar för Fältbiologerna

Stadgar för Fältbiologerna Stadgar för Fältbiologerna Organisationsnummer 802004-2738 Senast reviderade 1. Syfte mom. 1 Fältbiologernas syfte är att: - samla natur- och miljöintresserade barn och ungdomar. - sprida kunskap om och

Läs mer

Arbetsordning för Valberedningar inom Hyresgästföreningen

Arbetsordning för Valberedningar inom Hyresgästföreningen Arbetsordning för Valberedningar inom Hyresgästföreningen 2 (26) Inledning En förening blir inte bättre än sina ledare. Valberedningen har en nyckelroll i valen av framtidens ledare. Att hitta rätt personer

Läs mer

Fältbiologernas stadgar

Fältbiologernas stadgar Fältbiologernas stadgar (Genomröstade en första gång vid riksårsmötet i Malmö 2014, en andra gång vid riksårsmötet i Jönköping 2015) 1. Syfte mom. 1 Fältbiologernas syfte är att: - samla natur- och miljöintresserade

Läs mer

Handledning för valberedning Bostadsrättsföreningen BRF Nyängen i Vendelsö

Handledning för valberedning Bostadsrättsföreningen BRF Nyängen i Vendelsö Handledning för valberedning Bostadsrättsföreningen BRF Nyängen i Vendelsö Valberedningens uppgift Enligt bostadsrättsföreningen stadgar skall årsstämman välja en valberedning med uppgift att förbereda

Läs mer

Årsmöte, arbetsformer och organisation i klubben

Årsmöte, arbetsformer och organisation i klubben Årsmöte, arbetsformer och organisation i klubben Organisation är en förutsättning för att en verksamhet ska fungera. En bra organisation är nödvändig för att nå bra resultat. I bland fungerar organisationen

Läs mer

Att bilda en förening

Att bilda en förening Att bilda en förening I den här broschyren kan du läsa om hur flera människor kan starta en förening tillsammans. I en förening kan människor som har samma intresse träffas och göra något tillsammans.

Läs mer

Lovisa Nilsson, Ann-Christine Troberg, Salomon Abresparr, Carin Fröjd, Pontus Johansson, Marina Widén och Andreas Hansen

Lovisa Nilsson, Ann-Christine Troberg, Salomon Abresparr, Carin Fröjd, Pontus Johansson, Marina Widén och Andreas Hansen 2012/03/23-25 Nr 690/ 2011-2012:14 Närvarande: Ej närvarande: Bilagor: Lovisa Nilsson, Ann-Christine Troberg, Salomon Abresparr, Carin Fröjd, Pontus Johansson, Marina Widén och Andreas Hansen Sara Vikström,

Läs mer

Götene Rune Kjernald

Götene Rune Kjernald Götene 2017-11-09 Rune Kjernald DISPOSITION Dagens och morgondagens SPF Seniorer Vad vill SPF Seniorerna uppnå, lokalt centralt Valberedningens uppdrag? Att vara förtroendevald i en seniorförening Valberedningen

Läs mer

Detta introduktionsprogram är tänkt att kortfattad ge en beskrivning av FSO:s förening och vad du bör tänka på i ditt uppdrag.

Detta introduktionsprogram är tänkt att kortfattad ge en beskrivning av FSO:s förening och vad du bör tänka på i ditt uppdrag. INTRODUKTIONSPROGRAM FÖR NYA FÖRTROENDEVALDA INOM FÖRENINGEN SOCIAL OMSORG (FSO) Grattis till ditt nya förtroendeuppdrag inom FSO Vi hoppas att du ska trivas i ditt nya uppdrag och känna dig välkommen

Läs mer

Framgångsrik valberedning - en nyckelroll i förbundet

Framgångsrik valberedning - en nyckelroll i förbundet Framgångsrik valberedning - en nyckelroll i förbundet vi får den styrelse vi förtjänar Vi får de ledare vi förtjänar! Arne Karlsson Kort presentation Augusti 1976 Valberedningens plats i Förbundet Revisorer

Läs mer

Stadgar - Funkibator ideell förening

Stadgar - Funkibator ideell förening Stadgar - Funkibator ideell förening Stadgar för Funkibator ideell förening. Antagna vid årsmöte 19 mars 2013. 1 - Föreningens namn Föreningens namn är Funkibator ideell förening. 2 - Föreningens säte

Läs mer

Förtroendevald. i en ideell förening

Förtroendevald. i en ideell förening Förtroendevald i en ideell förening Föreningspool Malmö Föreningspool Malmö är främst till för den lilla föreningen utan anställd personal. Vi vill vara en stödfunktion i föreningens vardag så de ideella

Läs mer

Stockholms Spiritualistiska Förening

Stockholms Spiritualistiska Förening 1 Stockholms Spiritualistiska Förening STADGAR Slutligen fastställda på årsmötet den 28 april 1998. (Justerade enligt beslut på årsmötet den 20 april 2009.) (Justerade enligt beslut på årsmötet den 22

Läs mer

Demokratihandboken. Förbundsvalberedning och avdelningsvalberedningar. Beslutad av förbundsstyrelsen i april 2015.

Demokratihandboken. Förbundsvalberedning och avdelningsvalberedningar. Beslutad av förbundsstyrelsen i april 2015. Demokratihandboken Förbundsvalberedning och avdelningsvalberedningar Beslutad av förbundsstyrelsen i april 2015. 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Så ser förbundsstyrelsens och avdelningsstyrelsens

Läs mer

BESKRIVNINGAR AV FÖRTROENDEPOSTER

BESKRIVNINGAR AV FÖRTROENDEPOSTER 1 BESKRIVNINGAR AV FÖRTROENDEPOSTER Det åligger alla förtroendevalda att; Vara engagerad i de frågor som föreningen driver Följa föreningens policys Vid förtroendeperiodens slut lämna in en verksamhetsberättelse

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer

Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer STYRELSE Styrelsen väljs av medlemmarna på föreningsstämman. 1.8 Valbar till förtroendeuppdrag. Röstberättigad medlem, enligt 5.3,

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SPRÅKRÅDGIVNING OCH TEXTVÅRD. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen Språkrådgivning och textvård.

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SPRÅKRÅDGIVNING OCH TEXTVÅRD. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen Språkrådgivning och textvård. STADGAR FÖR FÖRENINGEN SPRÅKRÅDGIVNING OCH TEXTVÅRD 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen Språkrådgivning och textvård. ÄNDAMÅL 2 Föreningens ändamål Föreningen ska fungera som nätverk för

Läs mer

1. amn Samfundets namn är Svenska Trossamfundet för Naturreligion (nedan STN)

1. amn Samfundets namn är Svenska Trossamfundet för Naturreligion (nedan STN) . 1. amn Samfundets namn är Svenska Trossamfundet för Naturreligion (nedan STN) 2. Ändamål STN skall verka för att de gamla natureligionerna bibehåller sin status i dagens samhälle. STN skall verka för

Läs mer

Att starta en förening

Att starta en förening Att starta en förening Att starta en förening I den här broschyren kan du läsa om hur flera människor kan starta en förening tillsammans. I en förening kan människor som har samma intresse träffas och

Läs mer

VALBEREDNINGENS INSTRUKTION HSB BRF SNÖSÄTRA 229

VALBEREDNINGENS INSTRUKTION HSB BRF SNÖSÄTRA 229 VALBEREDNINGENS INSTRUKTION HSB BRF SNÖSÄTRA 229 1. INLEDNING Denna instruktion är utformad speciellt för Brf Snösätra och är antagen av föreningens årsstämma 2015-04-22. ALLMÄNT Föreningsstämmans beslut

Läs mer

Exempel på att bilda en förening

Exempel på att bilda en förening Exempel på att bilda en förening Information om hur man går till väga för att bilda en förening och information om vad styrelsen och styrelsens ledamöter har för uppgifter. 1. Att bilda en förening I Sverige

Läs mer

Praktisk information om nomineringsprocessen

Praktisk information om nomineringsprocessen Praktisk information om nomineringsprocessen s vision är att det på varje gymnasieskola i Sverige ska finnas en framgångsrik elevkår som genom att tillvarata deras akademiska, ekonomiska, rättsliga och

Läs mer

VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN

VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN INNEHÅLL 3 Vilka sitter i valberedningen? 4 Vad gör valberedarna? 7 Liten checklista för valberedningen 8 Världens bästa styrelse 10

Läs mer

Lathund Bilda en ideell förening

Lathund Bilda en ideell förening Lathund Bilda en ideell förening Denna broschyr handlar i första hand om hur man startar en ideell förening. Vill ni starta en ekonomisk förening så rekommenderar vi att ni söker information på www.skatteverket.se

Läs mer

Stadgar antagna på årsmötet 17 maj 2013 Riksföreningen för Operationssjukvård

Stadgar antagna på årsmötet 17 maj 2013 Riksföreningen för Operationssjukvård Stadgar antagna på årsmötet 17 maj 2013 Riksföreningen för Operationssjukvård rfop@rfop.se 1 STADGAR FÖR RIKSFÖRENINGEN FÖR OPERATIONSSJUKVÅRD 1. ÄNDAMÅL Mom. 1 Syfte Riksföreningen för operationssjukvård

Läs mer

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Förtroendevalda SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS FÖRTROENDEVALDA SSU-klubbens förtroendevalda är de som

Läs mer

Valberedningens förslag till Fältbiologernas riksårsmöte 2015

Valberedningens förslag till Fältbiologernas riksårsmöte 2015 Valberedningens förslag till Fältbiologernas riksårsmöte 2015 Valberedningen har i år bestått av Julia Pettersson, Albin Arleskär, Linn Andersson och Isak Wadsö. Valberedningsprocessen har varit en öppen

Läs mer

VALBEREDNINGEN RIKTLINJER SVENSKA BOULEFÖRBUNDET. Målgrupp: Instruktionen är ett komplement och förtydligande till stadgar och avser valberedningen.

VALBEREDNINGEN RIKTLINJER SVENSKA BOULEFÖRBUNDET. Målgrupp: Instruktionen är ett komplement och förtydligande till stadgar och avser valberedningen. VALBEREDNINGEN RIKTLINJER SVENSKA BOULEFÖRBUNDET Version: 1.0 Antagen: FS maj 2014 Nästa revision: FS aug 2015 Målgrupp: Instruktionen är ett komplement och förtydligande till stadgar och avser valberedningen.

Läs mer

Valberedningens arbete under året

Valberedningens arbete under året Valberedningens arbete under året Här är valberedningens förslag till Riksårsmötet 2016. Valberedningen har till uppgift att ta fram kandidater, intervjua och lägga förslag på personer som årsmötet väljer.

Läs mer

Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar

Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar ST inom Sveriges Domstolar Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar För att tydliggöra hur valen i vår fackliga organisation går till på olika nivåer och

Läs mer

Lokala stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping

Lokala stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping 1 (5) Lokala stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköpings stadgar innehåller grundläggande bestämmelser för organisationen. Stadgarna ska säkerställa medlemmarnas

Läs mer

Att bilda förening. En broschyr för dej som är nyfiken på hur det går till och vad man bör tänka på

Att bilda förening. En broschyr för dej som är nyfiken på hur det går till och vad man bör tänka på Att bilda förening En broschyr för dej som är nyfiken på hur det går till och vad man bör tänka på I den här broschyren får du veta hur det går till att starta en förening och vad man bör känna till och

Läs mer

Normalstadgar för regional förening inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av..

Normalstadgar för regional förening inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av.. Sköldkörtelförbundet Normalstadgar för regional förening inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av.. 1 Ändamål Sköldkörtelförbundet har till ändamål att stödja personer med sköldkörtelsjukdomar och relaterade

Läs mer

Stadgar för Riksorganisationen Män för Jämställdhet

Stadgar för Riksorganisationen Män för Jämställdhet Stadgar för Riksorganisationen Män för Jämställdhet Antagna vid årsmöten 2016-04-23 och 2016-10-15 1. Inledning Män för Jämställdhet (MfJ) är en partipolitiskt och religiöst obunden riksorganisation. 2.

Läs mer

Normalstadgar för lokalavdelning inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av Årsmöte den 25 mars och Extra Årsmöte den 22 april 2017.

Normalstadgar för lokalavdelning inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av Årsmöte den 25 mars och Extra Årsmöte den 22 april 2017. Normalstadgar för lokalavdelning inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av Årsmöte den 25 mars och Extra Årsmöte den 22 april 2017. 1 Ändamål Sköldkörtelförbundet har till ändamål att stödja personer med sköldkörtelsjukdomar

Läs mer

Vårterminsmöte: Under vårterminsmötet skall följande poster tillsättas: Valberedning

Vårterminsmöte: Under vårterminsmötet skall följande poster tillsättas: Valberedning Reglemente D-Chip 1. Hedersmedlemmar Hedersmedlemmar är: Nora Ekdahl Anu Uus Erik Iveroth (Chip N Dale 2009 samt 2010) Olov Petrén (Chip N Dale 2011) Lars Gustafsson (Chip N Dale 2012) Chip N Dale Föreningens

Läs mer

Protokoll för extra årsmöte Piratpartiet Lund, 2006-12-20 Närvarolista

Protokoll för extra årsmöte Piratpartiet Lund, 2006-12-20 Närvarolista Protokoll för extra årsmöte Piratpartiet Lund, 2006-12-20 Närvarolista Johan Sånesson, Anders Hedberg och Martina Johansson (via telefon) Beslutsärenden 1. Mötet öppnades Johan Sånesson hälsade välkommen

Läs mer

Salomon Abresparr, Sara Vikström Olsson, Andreas Hansen, Marina Widén och Pontus Johansson

Salomon Abresparr, Sara Vikström Olsson, Andreas Hansen, Marina Widén och Pontus Johansson Närvarande: Utom styrelsen: Ej närvarande: Bilagor: Salomon Abresparr, Sara Vikström Olsson, Andreas Hansen, Marina Widén och Pontus Johansson Linn Carin Fröjd, Ann-Christine Troberg, Lovisa Nilsson och

Läs mer

Postbeskrivningar inför Val-SM: Förtroendevalda

Postbeskrivningar inför Val-SM: Förtroendevalda Postbeskrivningar inför Val-SM: Förtroendevalda Innehåll: Vice SNO... 2 Vice NLG... 2 Den som säljer grejer (DSSG)... 3 Sektionslokalsansvarig... 3 Valberedning... 3 Boll-Kalle... 3 Webmaster... 4 Revisor...

Läs mer

Styrelsemöte nr. 4 för Sverok Stockholm den 5/4-2015

Styrelsemöte nr. 4 för Sverok Stockholm den 5/4-2015 Styrelsemöte nr. 4 för Sverok Stockholm den 5/4-2015 Närvarande: Agnes Ambrosiani Rasmus Storkamp Erland Nylund Hedvig Lindström John Lundhgren Sebastian Krantz Kajsa Harnesk Adjungerade till mötet Caroline

Läs mer

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid En grupp människor med samma intresse samlas till ett möte för att bilda en förening. En provisorisk styrelse(interimsstyrelse) som kan bestå av tre personer

Läs mer

Stadga för Mattecentrum Senast reviderad:

Stadga för Mattecentrum Senast reviderad: Stadga för Mattecentrum Senast reviderad: 2017-03-19 1 Syfte Mom 1 Mattecentrum ska utan vinstdrivande intresse öka elevers förståelse för matematik och dess roll i samhället, inspirera med förebilder

Läs mer

Valberedningen DET VIKTIGASTE UPPDRAGET

Valberedningen DET VIKTIGASTE UPPDRAGET Valberedningen DET VIKTIGASTE UPPDRAGET Hyresgästföreningen Aros-Gävle 2018 2 Till dig som är valberedare Det här materialet vänder sig till dig som är valberedare på lokal, kommun- eller regionnivå. Det

Läs mer

D-Chips reglemente. 27 mars 2015

D-Chips reglemente. 27 mars 2015 D-Chips reglemente 27 mars 2015 1. Hederomnämnande Hedersmedlemmar Hedersmedlemmar är: Nora Ekdahl (invald 2012) Anu Uus (invald okänt datum) Björn Nilsson (Chip N Dale 2007, 2008) Erik Iveroth (Chip N

Läs mer

STADGAR. Antagna på årsmöte 2014-11-22. Kapitel 1 - Allmänt

STADGAR. Antagna på årsmöte 2014-11-22. Kapitel 1 - Allmänt STADGAR Antagna på årsmöte 2014-11-22 Kapitel 1 - Allmänt 1. Definition PUSH Sverige - plattformen där unga samarbetar för hållbarhet, som i dessa stadgar 1 benämns nätverket, är ett nationellt nätverk

Läs mer

Ordlista föreningsteknik

Ordlista föreningsteknik Ordlista föreningsteknik Huvud Hjärta Hand Hälsa Föreningsordlistan Absolut majoritet Får det förslag som får mer än hälften av rösterna. Acklamation Är när alla går med på beslut genom att ropa ja högt

Läs mer

03. Val av mötessekreterare Mötets sekreterare är den som antecknar vad som beslutas på mötet. Dessa anteckningar kallas för årsmötesprotokollet.

03. Val av mötessekreterare Mötets sekreterare är den som antecknar vad som beslutas på mötet. Dessa anteckningar kallas för årsmötesprotokollet. Årsmötesordlista Förklaringar till dagordning på årsmöte 01. Årsmötets öppnande När mötet ska starta enligt kallelsen får någon öppna mötet, exempelvis föreningens ordförande. Det gör man genom att säga

Läs mer

VI BILDAR EN FÖRENING En information om hur det går till att bilda en förening

VI BILDAR EN FÖRENING En information om hur det går till att bilda en förening STOCKHOLMS IDROTTSFÖRVALTNING STABEN FÖR IDROTT OCH FOLKHÄLSA VI BILDAR EN FÖRENING VI BILDAR EN FÖRENING En information om hur det går till att bilda en förening Varför ska vi gå samman i en förening?

Läs mer

Guide till Sveriges ungdomsråds exempelstadga. Stadga för Ungdomsrådet i (Kommun/Stadsdel)

Guide till Sveriges ungdomsråds exempelstadga. Stadga för Ungdomsrådet i (Kommun/Stadsdel) Guide till Sveriges ungdomsråds exempelstadga Detta är guiden till Sveriges ungdomsråds exempelstadga. Som du kan se så är texten skriven i två färger. Detta är för att den turkosa färgen är den förklarande

Läs mer

Beskrivning av förtroendeposter i Örebro läns orienteringsförbund ÖLOF, 2015.

Beskrivning av förtroendeposter i Örebro läns orienteringsförbund ÖLOF, 2015. 20150928 Beskrivning av förtroendeposter i Örebro läns orienteringsförbund ÖLOF, 2015. 0 En beskrivning av förtroendeposter i ÖLOF 2015: Ordföranderollen inklusive styrelsens uppdrag och arbetsuppgifter

Läs mer

mom 2 Norra Reals Elevkårs högsta beslutande organ är årsmötet och därefter Elevkårsstyrelsen.

mom 2 Norra Reals Elevkårs högsta beslutande organ är årsmötet och därefter Elevkårsstyrelsen. Norra Reals Elevkårs Stadga Med organisationsnummer 802408 7036 Antogs på årsmötet 25 mars 2015 1 Organisationen mom 1 Elevkårens juridiska namn är Norra Reals Elevkår. mom 2 Norra Reals Elevkårs högsta

Läs mer

Stadgar för Juridiska föreningen vid Umeå universitet (JF)

Stadgar för Juridiska föreningen vid Umeå universitet (JF) Stadgar för Juridiska föreningen vid Umeå universitet (JF) Inledande bestämmelser 1 Juridiska föreningen vid Umeå universitet, nedan föreningen, är en partipolitiskt, fackligt och religiöst oberoende ideell

Läs mer

Stadgar för IOGT-NTOs folkhögskoleförbund Tollare Organisationsnummer

Stadgar för IOGT-NTOs folkhögskoleförbund Tollare Organisationsnummer Stadgar för IOGT-NTOs folkhögskoleförbund Tollare Organisationsnummer 914000-0283 Antagna vid Folkhögskoleförbundets förbundsstämma 2015-06-28. 1 Ändamål och huvudman Folkhögskoleförbundets ändamål är

Läs mer

VI BILDAR FÖRENING. Information från Kultur och Fritid, Nyköpings kommun

VI BILDAR FÖRENING. Information från Kultur och Fritid, Nyköpings kommun VI BILDAR EN FÖRENING Information från Kultur och Fritid, Nyköpings kommun SAMMANSTÄLLNING I KORTHET ÖVER VAD SOM SKALL GÖRAS NÄR EN FÖRENING BILDAS - Inbjud de som är intresserade - Besluta om att bilda

Läs mer

Stadgar Villaägarna Göteborg. Antagna vid årsmöte 2013-03-20

Stadgar Villaägarna Göteborg. Antagna vid årsmöte 2013-03-20 Stadgar Villaägarna Göteborg Antagna vid årsmöte 2013-03-20 1 2 (6) ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHETSOMRÅDE 1. Villaägarna Göteborg är en partipolitiskt obunden sammanslutning, ideell förening, av medlemmar i Villaägarnas

Läs mer

Stadgar. för Unga Rörelsehindrade Stockholm

Stadgar. för Unga Rörelsehindrade Stockholm Stadgar för Unga Rörelsehindrade Stockholm Fastställd på årsmöte 12 april 2014 1 Uppstart av region mom 1: Förbundsstyrelsen (FS) godkänner bildandet av en ny region. En ansökan skicks till FS. Den ska

Läs mer

för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism

för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism Kongressen i Göteborg 2013-03-16 1 Namn och ändamål 1.1 Namn Organisationen heter Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism (hädanefter kallad UMR). 1.2 Ändamål UMR

Läs mer

Stadga för Kodcentrum

Stadga för Kodcentrum Stadga för Kodcentrum Antagna vid årsmötet 2017-04-29, förslag på revidering vid årsmötet 2018-04-28 1 Ändamål Mom 1 Kodcentrum är en ideell förening som gratis introducerar barn till programmering och

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Styrelseledamot i Internationella Arbetslag

Uppdragsbeskrivning Styrelseledamot i Internationella Arbetslag Du Uppdragsbeskrivning Styrelseledamot i Internationella Arbetslag IAL:s vision är en fredlig och gränslös värld där människor möts med kärlek, förståelse och respekt för varandra, sig själva och de sociala

Läs mer

1. Det åligger varje förtroendevald i P-Riks att informera sig om denna policys innehåll.

1. Det åligger varje förtroendevald i P-Riks att informera sig om denna policys innehåll. Ekonomipolicy Sveriges Personalvetarstuderandes Riksförbund, P-Riks, ekonomipolicy styr planeringen, förvaltningen, uppföljningen, utvärderingen och kontrollen av P-Riks ekonomiska processer samt Styrelsens

Läs mer

1 Föreningens namn och säte Föreningens namn är Röda Korsets Ungdomsförbund Stockholm Syd. Föreningen har sitt säte i Stockholm.

1 Föreningens namn och säte Föreningens namn är Röda Korsets Ungdomsförbund Stockholm Syd. Föreningen har sitt säte i Stockholm. Stadgar 1 Föreningens namn och säte Föreningens namn är Röda Korsets Ungdomsförbund Stockholm Syd. Föreningen har sitt säte i Stockholm. 2 Föreningens ändamål Föreningen ska som en del av Röda Korsets

Läs mer

D-Chips reglemente. 27 mars 2015

D-Chips reglemente. 27 mars 2015 D-Chips reglemente 27 mars 2015 1. Hederomnämnande Hedersmedlemmar Hedersmedlemmar är: Nora Ekdahl (invald 2012) Anu Uus (invald okänt datum) Björn Nilsson (Chip N Dale 2007, 2008) Erik Iveroth (Chip N

Läs mer

Proposition 1. Studentförbundet för Socialt Arbete. i Stockholm. Revidering av stadgar STUDENTFÖRBUNDET FÖR SOCIALT ARBETE I STOCKHOLM

Proposition 1. Studentförbundet för Socialt Arbete. i Stockholm. Revidering av stadgar STUDENTFÖRBUNDET FÖR SOCIALT ARBETE I STOCKHOLM Proposition 1 Revidering av stadgar Studentförbundet för Socialt Arbete i Stockholm 1 Proposition 1 Studentkåren är i konstant förändring och därmed behöver stadgarna uppdateras kontinuerligt. Nuvarande

Läs mer

Stadgar för ideell förening APU Network Förening

Stadgar för ideell förening APU Network Förening Stadgar för ideell förening APU Network Förening Antagna vid Föreningsstämman den 13 maj 2017 1. Föreningens namn Föreningens namn är APU Network Förening. 2. Föreningens organisations nummer Föreningens

Läs mer

http://villaagarnasavean.se Normalstadgar för förening ansluten till Villaägarnas Riksförbund Normalstadgar för föreningar fastställda 2012-12-05 Stadgarna har antagits vid Villaägarna i Lerums kommuns

Läs mer

Argument för En jämlik organisation

Argument för En jämlik organisation Argument för En jämlik organisation 1 Innehåll Valberedningen är viktig 4 En tillåtande organisation 4 Ska vi kvotera till de beslutande organen? 4 Finns det inga ungdomar i avdelningen och vill inte kvinnorna

Läs mer

Stadgar Sveriges Elevråd

Stadgar Sveriges Elevråd Sida 1 av 8 Sveriges Elevråd Antagna på årsmötet 7 november 2015 1 Syfte mom. 1 Organisationens syfte är att stödja och hjälpa elevråd och elevkårer på övre grundskolan. 2 Organisation mom. 1 Organisationens

Läs mer

Styrdokument för KårsOrdet

Styrdokument för KårsOrdet Styrdokument för KårsOrdet Studentkårens tidning för studenter vid Högskolan i Jönköping Reviderat 120217 Reviderat 140319 0 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Förord... 2 1.3

Läs mer

Ung Teaterscens stadgar

Ung Teaterscens stadgar Ung Teaterscens stadgar Kapitel 1 - Grundläggande bestämmelser 1 Namn, säte och förbund Ung Teaterscen är ett fristående ungdomsförbund som verkar inom amatörteaterrörelsen. Ung Teaterscen har sitt säte

Läs mer

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB SKÅNE

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB SKÅNE 1 (5) INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I INLEDNING Enligt HSB kod för föreningsstyrning bör föreningsstämmans beslut vid val av valberedning, styrelse, föreningsgranskare samt föreningsvald revisor om det

Läs mer

Stadgar Funkibator Öst ideell förening

Stadgar Funkibator Öst ideell förening Stadgar Funkibator Öst ideell förening Stadgar för Funkibator Öst ideell förening. Antagna vid årsmöte 26 mars 2018. 1 - Föreningens namn Föreningens namn är Funkibator Öst ideell förening. 2 - Föreningens

Läs mer

Celiakiföreningen i Västerbottens län

Celiakiföreningen i Västerbottens län Sida 1 / 9 ÅRSMÖTE FÖR CELIAKIFÖRENINGEN i Västerbotten Söndag 25 febrauri, HSO i Umeå ÅRSMÖTESHANDLINGARNA INNEHÅLLER: ÅRSMÖTE FÖR CELIAKIFÖRENINGEN i Västerbotten... 1 1 REGLER OCH RUTINER VID ÅRSMÖTET...

Läs mer

Tips & Råd Så startar du en egen förening

Tips & Råd Så startar du en egen förening Tips & Råd Så startar du en egen förening Finns det ingen förening som passar dig? Vill du starta en egen? Då ska du läsa detta! Samla några personer som har ett gemensamt intresse. Vid den första träffen

Läs mer

STADGAR. Malmö mot Diskriminering. Stadgar för. Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö

STADGAR. Malmö mot Diskriminering. Stadgar för. Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö Malmö mot Diskriminering Stadgar för Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö Antagna vid årsmöte 2010-09-22 STADGAR Malmö mot Diskriminering Malmö

Läs mer

Stadgar. Förslag på ändring av stadgar för Svensk Live - Unga arrangörsnätverkets extra årsstämma

Stadgar. Förslag på ändring av stadgar för Svensk Live - Unga arrangörsnätverkets extra årsstämma Stadgar. Förslag på ändring av stadgar för Svensk Live - Unga arrangörsnätverkets extra årsstämma 2018-01-08. 1 NAMN 1.1 Föreningens namn är Svensk Live - Unga arrangörsnätverket. 1.2 I internationella

Läs mer

Lätt och roligt att bilda en förening

Lätt och roligt att bilda en förening Lätt och roligt att bilda en förening Instruktioner till dig som vill starta en förening Vid frågor kontakta på 0155-24 89 01, eller e-post 2 Uppstart av en förening Bjud in de som är intresserade Besluta

Läs mer

En information om hur det går till att bilda en förening.

En information om hur det går till att bilda en förening. Bilda förening En information om hur det går till att bilda en förening. Att bilda en förening I Sverige finns det ingen lag som kräver att ideella föreningar ska registreras eller godkännas. Det innebär

Läs mer

Bilda förening. så funkar det

Bilda förening. så funkar det Bilda förening så funkar det Vad är en förening? En förening kan startas av ett antal personer som har samma intresse och vill göra något tillsammans. En förening är demokratisk. Det betyder att du som

Läs mer

Hur man bildar en förening

Hur man bildar en förening Handläggare Datum Lars Louthander 2011-01-03 Hur man bildar en förening Varför skall vi gå samman i en förening? Genom att bilda föreningar har människor skapat en fastare gemenskap kring sina intressen.

Läs mer

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö Riksmöte 2010 19-21 november - Nässjö Varför du borde delta: - Du får makt på årets största och viktigaste möte inom spelhobbyn. - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen

Läs mer

Tostan Sverige Stadgar

Tostan Sverige Stadgar Tostan Sverige Stadgar 1. Namn Föreningens namn är Tostan Sverige. 2. Ändamål Tostan Sverige är en ideell förening vars syfte är att stödja den verksamhet som moderorganisationen Tostan bedriver. 3. Verksamhet

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN STÖDKOMPISARNA Stödförening för cancerpatienter 1 - FÖRENINGENS NAMN. Föreningens namn är Stödkompisarna 2 - ÄNDAMÅL

STADGAR FÖR FÖRENINGEN STÖDKOMPISARNA Stödförening för cancerpatienter 1 - FÖRENINGENS NAMN. Föreningens namn är Stödkompisarna 2 - ÄNDAMÅL STADGAR FÖR FÖRENINGEN STÖDKOMPISARNA Stödförening för cancerpatienter 1 - FÖRENINGENS NAMN Föreningens namn är Stödkompisarna 2 - ÄNDAMÅL Mom 1 Föreningen skall verka för att personer som har eller har

Läs mer

Innehåll. Material Valberedningsguide Uppdaterad: 2015-01- 27 Sida 2 av 7

Innehåll. Material Valberedningsguide Uppdaterad: 2015-01- 27 Sida 2 av 7 Sida 2 av 7 Innehåll Information till valberedningen... 3 Inför årsmötet... 4 Att sätta ihop kravprofiler... 4 Saker att ta ställning till... 5 Att hålla informationsmöte... 5 Att förbereda en intervju...

Läs mer

Stadgar för Registrars.se, Ideell Förening

Stadgar för Registrars.se, Ideell Förening Stadgar för Registrars.se, Ideell Förening 1 Firma Föreningens namn är Registrars.se, Ideell Förening. 2 Ändamål Registrars.se är en icke vinstdrivande intresseförening, med syfte att arbeta för en svensk

Läs mer

Bildandet av en förening.

Bildandet av en förening. Bildandet av en förening. Konstituerande möte är när föreningen bildas och ett första möte hålls. När en förening söker bidrag, hyr lokal, skaffar telefonabonnemang eller liknande frågas det oftast efter

Läs mer

Celiakiföreningen i Västerbottens län

Celiakiföreningen i Västerbottens län Sida 1 / 9 ÅRSMÖTE FÖR CELIAKIFÖRENINGEN i Västerbotten Lördag den 21 februari 2015 kl 14.00, The Guitars ÅRSMÖTESHANDLINGARNA INNEHÅLLER: ÅRSMÖTE FÖR CELIAKIFÖRENINGEN i Västerbotten... 1 1 REGLER OCH

Läs mer

Stadgar för förbundet Ung Media Sverige

Stadgar för förbundet Ung Media Sverige Stadgar för förbundet Ung Media Sverige Antagna vid årsmötet 2012-10-21 Definition 1 Syfte mom 1 Förbundets syfte är att genom demokratisk organisering skapa förutsättningar för unga att producera och

Läs mer

Stadga för Teknologernas Centralorganisation

Stadga för Teknologernas Centralorganisation Stadga för Teknologernas Centralorganisation 1 Syfte 1.1 Teknologernas Centralorganisations syfte är att stödja studiesociala och/eller kontaktskapande aktiviteter för medlemsföreningarnas studenter. 2

Läs mer

Swarmsweep. Så startar du förening

Swarmsweep. Så startar du förening Så startar du förening Varför starta en förening? För att samla aktivister under ett och samma varumärke kan det ibland vara en stor fördel att bilda en förening. En del aktivister tillhör naturligtvis

Läs mer

Utlysning av poster FEMJUR Uppsala Verksamhetsåret 2016

Utlysning av poster FEMJUR Uppsala Verksamhetsåret 2016 Utlysning av poster FEMJUR Uppsala Verksamhetsåret 2016 Feministiska Juriststudenter Härmed utlyses följande poster inom Feministiska Juriststudenter Uppsala för verksamhetsåret 2016. Sista ansökningsdag

Läs mer

Föreningens firma är Västerås Soppkök, en ideell förening för socialt arbete.

Föreningens firma är Västerås Soppkök, en ideell förening för socialt arbete. STADGAR FÖR FÖRENINGEN VÄSTERÅS SOPPKÖK Version 4, 2015-10-03 1 Föreningens namn Föreningens firma är Västerås Soppkök, en ideell förening för socialt arbete. 2 Föreningens ändamål Föreningen har till

Läs mer

GULA HÄFTET! Vilka som ska göra sakerna vi bestämde på lördagen Beskrivningar för deras uppdrag Slutet på mötet

GULA HÄFTET! Vilka som ska göra sakerna vi bestämde på lördagen Beskrivningar för deras uppdrag Slutet på mötet GULA HÄFTET! Innehåller punkt 24-37 Vilka som ska göra sakerna vi bestämde på lördagen Beskrivningar för deras uppdrag Slutet på mötet Här finns också förslag till förbundsstyrelsen, barnrättspolitiska

Läs mer

Stina. Studieinspiratörerna. Stadgar för den ideella föreningen Studieinspiratörerna. Ändringar gjorda på årsmöte 140526 medtagna

Stina. Studieinspiratörerna. Stadgar för den ideella föreningen Studieinspiratörerna. Ändringar gjorda på årsmöte 140526 medtagna Stina Studieinspiratörerna Stadgar för den ideella föreningen Studieinspiratörerna Ändringar gjorda på årsmöte 140526 medtagna Föreningen 1 Föreningens namn är Studieinspiratörerna. 2 Föreningen och dess

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer

Konkreta exempel på stadgar, praxis, tradition och hävd. vad kan vi lära av andra?

Konkreta exempel på stadgar, praxis, tradition och hävd. vad kan vi lära av andra? Konkreta exempel på stadgar, praxis, tradition och hävd vad kan vi lära av andra? Anna Bergkvist Personalvetare HR-generalist Styrelseledamot, ordförande, revisor & valberedare Det här kommer vi gå igenom

Läs mer

Lydnads/Bruks-sektor

Lydnads/Bruks-sektor Ordförande Tillsammans med sekreterare göra upp dagordning inför varje möte. Planera, genomföra och leda styrelsemöten och klubbmöten. Se till att alla som vill, kan framföra sin åsikt, idé och liknande

Läs mer

Protokoll. Underskrifter. Bilageförteckning

Protokoll. Underskrifter. Bilageförteckning Protokoll Datum: 15 april 2014 Tid: 18:00 Plats: Telefonkonferens Protokoll nr: 6 Närvarande med rösträtt: Agnes Back, Niklas Kühnemann, Zorba Hållsten, Klara Blomqvist, Linn Broman Ordförande: Agnes Back

Läs mer