Dagvattenstrategi för Botkyrka kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dagvattenstrategi för Botkyrka kommun"

Transkript

1 Dagvattenstrategi för Botkyrka kommun Post Botkyrka kommun, TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel Org.nr Bankgiro

2 Förord Arbetet med att ta fram dagvattenstrategin påbörjades under hösten 2010 och organiserades som ett projekt med styrgrupp, projektgrupp och referensgrupp med medlemmar från olika förvaltningar. I styrgruppen ingick John Staberg, VA-chef, Ingrid Molander, tf miljöchef, Ulrika Persson, gata/parkchef, samtliga på samhällsbyggnadsförvaltningen, och Lars Olson, planeringschef på kommunledningsförvaltningen. Projekt- och referensgrupp bestod av medlemmar från samhällsbyggnadsförvaltningen. Projektledare var Katja Larnholt, VAenheten som tillsammans med Dan Arvidsson, miljöenheten, utgjorde projektgruppen. Referensgruppen bestod av Tord Berglund, stadsbyggnadsenheten, Jenny Borheim, stadsbyggnadsenheten, Lars Engström, fastighetsenheten, Tommy Hall, gata/parkenheten, Hanna Lindh, gata/parkenheten och Jonas Tapper, stadsbyggnadsenheten. I samhällsbyggnadsförvaltningens fortsatta arbete ingår att ta fram ett dokument med praktiska råd och anvisningar för bland annat hantering av dagvatten och dimensionering av dagvattenanläggningar. 2 (34)

3 Sammanfattning Botkyrka kommuns dagvattenstrategi är en kommunövergripande strategi som lyfter kommunens vilja för hur dagvatten ska hanteras samt bidrar till att skapa samsyn om betydelsen av en god dagvattenhantering. Det är ett strategiskt dokument som samlar frågor om ansvarsförhållanden, planering, drift och skötsel av dagvattenanläggningar så att olika nämnder och sakägare får stöd i sitt arbete. Syftet är att skapa förutsättningar för en god vattenkvalitet, rik biologisk mångfald, god hälsa i kommunen samt ett långsiktigt hållbart samhälle. Syftet har landat i 10 mål för dagvattenhanteringen. I strategin nämns övergripande principer som ska bidra till att nå de uppsatta målen. Dessa principer ska beaktas i all kontakt med dagvattenfrågan. Principerna är i sin tur fördelade i riktlinjer som anger hur dagvatten ska hanteras i olika situationer såsom nyexploateringar, körytor, parkeringsplatser, parker och liknande. Dagvattenstrategin ska revideras och uppdateras vart fjärde år och tekniska nämnden ansvarar för detta. 3 (34)

4 Innehåll 1 INLEDNING VAD ÄR DAGVATTEN? Problem med dagvatten Dagvatten som resurs NULÄGE I KOMMUNEN MÅL 12 3 ÖVERGRIPANDE PRINCIPER 12 4 RIKTLINJER UNDVIK ATT FÖRORENA DAGVATTNET OMHÄNDERTAGANDE AV DAGVATTEN Nyexploatering Befintliga bebyggda områden och inom tomtmark Parker, grönytor, torg, lek- och idrottsplatser Vägar, körytor och parkeringar Kommunalt ledningssystem När ska LOD-lösningar inte användas? ANSVARSFÖRHÅLLANDEN KOMMUNSTYRELSEN TEKNISKA NÄMNDEN SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN EXPLOATÖR OCH FASTIGHETSÄGARE VÄGHÅLLARE LAGAR 21 7 VATTENSKYDDSOMRÅDEN 22 8 BEGREPPSFÖRKLARING 24 9 BILAGOR 25 4 (34)

5 1 Inledning Botkyrka kommuns dagvattenstrategi presenterar mål för en robust och hållbar hantering av dagvatten. Principer och riktlinjer ska leda till att uppnå målen. Eftersom regn och snö är en del av vattnets naturliga kretslopp kommer det alltid att vara en del av vår vardag. Dagvattenhanteringen är därför en viktig del i att skapa ett hållbart samhälle och för att kommande generationer ska få samma möjlighet till kommunens resurser som vi har idag. Strategin anger hur dagvatten ska hanteras på allmän, samfälld och privat mark. Förutom att följa gällande lagstiftning ska principer och riktlinjer som nämns i strategin beaktas i nybyggnation samt vid ombyggnader och underhåll. I befintliga bebyggda områden får anpassningar av dagvattenåtgärder göras till rådande förhållanden på den aktuella platsen. Dagvattenstrategin ska ge samtliga inblandade parter vägledning i hur dagvatten ska hanteras vid fysisk planering, byggande, gatu- och väghållning, drift, exploatering och i befintliga bebyggda områden. Den ska också fungera som underlag vid beslut om de styrmedel som kommunen själv förfogar över och där dagvattenhantering är aktuell. Dessa styrmedel kan vara kommunens allmänna bestämmelser för vatten och avlopp (ABVA), taxor, detaljplanebestämmelser, exploateringsavtal, instruktioner, budgetar och verksamhetsplaner. I allt arbete med dagvatten, från planering till genomförande, är det viktigt med ett nära samarbete mellan kommunens olika förvaltningar och enheter samt mellan kommun och exploatör/verksamhetsutövare. Dagvattenstrategin ska även klargöra kommunens och externa aktörers ansvar. Dagvattenstrategin vänder sig till följande aktörer: Kommunen Exploatörer Fastighetsägare Väghållare (förutom kommunen till exempel trafikverket och vägföreningar) Verksamhetsutövare Kommuninvånare 1.1 Vad är dagvatten? Vatten är nödvändigt för allt liv på land och en del av det naturliga kretsloppet. Under naturliga förhållanden tas vattnet upp av växter, infiltreras i marken och bildar grundvatten eller rinner via bäckar innan det når sjöar och våtmarker. Men när områden bebyggs hårdgörs delar av marken och vattnet kan inte längre infiltrera ner till grundvattnet. Därmed uppstår ett behov av att ta hand om det som vi kommit att kalla dagvatten. 5 (34)

6 Dagvatten definieras här som ytavrinnande regn- och smältvatten samt framträngande grundvatten som tillfälligt rinner på hårdgjorda ytor (t.ex. tak och vägar) eller på genomsläpplig mark via diken eller ledningar till recipienter eller reningsverk Problem med dagvatten När man talar om dagvatten finns det framförallt fyra uppgifter att lösa: Förorenat dagvatten Sjunkande grundvattennivåer Översvämningar Anpassning till extrem nederbörd Med tiden har andelen hårdgjorda ytor i samhället ökat och därmed också mängden dagvatten. På hårdgjorda ytor samlas ofta föroreningar från till exempel trafik, biltvätt och djurspillning vilket förorenar dagvattnet. När regnvatten kommer i kontakt med olika byggmaterial, lyktstolpar och vägräcken finns det risk att metaller och andra ämnen löses upp och hamnar i dagvattnet. Vanliga föroreningar som man kan hitta i dagvatten är oljeprodukter, metaller samt fosfor och kväve. Tungmetaller kommer ofta från trafik och flera av metallerna binds till sand och partiklar som följer med dagvattnet. Fosfor och kväve kommer från bland annat växtrester, djurspillning och trafik och bidrar till övergödning av sjöar och vattendrag. Ofta leds förorenat dagvatten direkt ut till havsvikar, sjöar eller vattendrag som på så sätt får försämrad vattenkvalitet. Tidigare har tillvägagångssättet ofta varit att så snabbt som möjligt leda bort dagvattnet från stadsbebyggelsen för att undvika översvämningar. Bortledandet av dagvattnet ändrar de naturliga avrinningsförhållandena eftersom man för bort regnvatten som annars skulle infiltreras. Dessa ändrade förhållanden kan leda till att grundvattennivåer sjunker vilket kan orsaka skador på byggnader och vägar genom sättningar i marken. Dessutom kan avledande av dagvatten ibland ske till annan recipient än den naturliga vilket kan ge konsekvenser på vattentillgång och ekosystem. I framtiden väntas klimatförändringarna medföra ökade risker för extremt väder med både kraftigare nederbörd och torka. När mängden dagvatten ökar genom exempelvis hårdgjorda ytor eller kraftiga regn så räcker ibland inte befintligt ledningssystem till för att leda undan vattnet. Det kan leda till ras, skred och översvämningar som ger skador på byggnader, vägar och i värsta fall personskador. Kraftiga regn och ett klent ledningssystem kan också innebära risker för hälsa och miljön om avloppsvatten bräddar till omgivningen. Risken för förorenade recipienter, sjunkande grundvattennivåer och översvämningar ställer krav på hur vi planerar vårt framtida samhälle samt hur vi arbetar för att anpassa det nuvarande samhället till framtidens utmaningar. 6 (34)

7 1.1.2 Dagvatten som resurs Öppna dagvattenlösningar är det bästa sättet att ta hand om dagvattnet såsom det skulle ha tagits omhand om naturen varit fri från mänsklig påverkan. Genom att låta vattnet infiltrera och rinna långsamt kommer man närmare vattnets naturliga kretslopp. Öppna dagvattenlösningar består till exempel av diken, dammar och våtmarker. Öppna dagvattenlösningar är bättre än ledningsnät i marken av flera anledningar, bland annat följande; Dagvattnet fördröjs, dvs. det rinner långsamt eftersom det rinner på en grövre yta (till exempel gräs eller grus) än vad det skulle ha gjort i ett rör i marken. Dagvatten kan infiltrera och fylla på grundvattnet i marken. På så sätt undviks sättningar i marken som kan påverka husgrunder. Dagvattnet renas effektivt från föroreningar innan det når sjöar eller vattendrag. Genom att återskapa våtmarksmiljöer i form av dagvattendammar ökar man förutsättningarna till en rik biologisk mångfald. Rätt utformat uppfattas de som trivsamma för människor och är ofta positiva för folkhälsan 1. Genom en ytlig hantering av dagvatten är det lättare att upptäcka eventuella fel och att åtgärda dem, än om hanteringen sker i rör under mark. Genom att fördröja dagvatten på iordningställda ytor kan man undvika översvämning i känsliga områden. 1.2 Nuläge i kommunen Sjöar och vattendrag tar emot dagvatten från områden med olika markanvändning. Markanvändningen påverkar dagvattnets sammansättning, till exempel bidrar vägar och industriområden med mer föroreningar än bostadsområden och parkmark. Dagvattensystemet, exempelvis ledningsnät eller dike, påverkar hur fort dagvattnet rinner och hur förorenat dagvattnet är när det når recipienten. Generellt gäller att ju längre tid det tar för dagvattnet att nå recipienten desto bättre. Vatten rinner långsammare i öppna gräsdiken än i ledningsnät. Botkyrka kommuns totala areal uppgår till ca 223 km 2 varav ca 29 km 2 består av tätort och 28 km 2 är vatten i form av sjöar, vattendrag och hav. De hårdgjorda ytorna i kommunen upptar ungefär 17 % (5 km 2 ) av den totala tätortsarean och består framförallt av byggnader, vägar och parkeringar. Dagvattnet från dessa ytor avleds genom ledningar och diken till olika recipienter. Ofta är dagvattnet förorenat av trafik eller andra föroreningskällor och i de flesta fall sker ingen rening innan det når recipienten. Ibland, om det till exempel regnar mycket, läcker dagvatten in i ledningsnätet för spillvatten vilket gör att ledningar och 1 Statens Folkhälsoinstitut R 2007:3. Den byggda miljöns påverkan på fysisk aktivitet En kunskapssammanställning för regeringsuppdraget Byggd miljö och fysisk aktivitet, Johan Faskunger. 7 (34)

8 avloppspumpstationer blir överbelastade. Det kan innebära att orenat avloppsvatten bräddar till omgivningen och att dagvatten som annars skulle ledas direkt till recipienten istället förs till avloppsreningsverket vid Himmerfjärden. I Stockholmsregionen är den genomsnittliga årsnederbörden ungefär 545 mm. Efter avdunstning återstår ca 474 mm som potentiellt avrinner som dagvatten från vägar och byggnader. Dessa ytor bidrar med ungefär 2,3 miljoner m 3 dagvatten per år som återförs till marken eller avleds till närmaste recipient. Vattenmyndigheterna och länsstyrelserna har beslutat om miljökvalitetsnormer 2 samt bedömt ekologisk, kemisk och kvantitativ status i sjöar, vattendrag och grundvatten. På grund av brist på kunskapsunderlag när det gäller förekomst av miljögifter i ytvatten valde Vattenmyndigheterna att sätta God kemisk status på de flesta vattenförekomster i Stockholms län. Detta betyder dock inte att den kemiska statusen verkligen är god. I Botkyrka kommun ska de flesta ytvattenförekomster uppnå god ekologisk och kemiskt status senast år För grundvattenförekomster ska god kvantitativ och kemisk status uppnås senast år I de flesta fall gäller att om verksamheter och utsläpp inte förvärras från dagens situation så anses det inte vara någon risk att vattenförekomsterna inte uppnår miljökvalitetsnormerna. I framtiden väntas dock ökande exploatering och mer hårdgjorda ytor vilket ökar risken för spridning av föroreningar i dagvattnet. Det är därför av yttersta vikt att inte förorena dagvattnet och därmed recipienten. Följande tabeller redovisar recipienter i kommunen, status och målår, varifrån dagvattnet till varje recipient kommer och genom vilket system som det når recipienten. En kartbild över tekniska avrinningsområden för dagvatten presenteras i bilaga. Vatteninformationssystem Sverige (VISS, uppdaterar status för vattenförekomster kontinuerligt. 2 Läs mer om miljökvalitetsnormer i Förordning (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön. 8 (34)

9 Tabell 1 Nuläge för ytvattenförekomster som är recipienter för dagvatten i kommunen Recipient Status och målår 3 Vattenskyddsområde Markanvändning Kommundel Dagvattensystem Mälaren God ekologisk status Östra Mälarens Ledningsnät Målår: 2015 vattenskyddsområde Uppnår ej god kemisk status Målår: 2015 Ansvarig myndighet: Länsstyrelsen i Stockholms län. Vid norra stranden kommer dagvattnet i huvudsak från blandad bostadsbebyggelse. Vid nordöstra stranden kommer dagvattnet från industriområden. Norsborg Hallunda Slagsta Albysjön Aspen Tumbaån God ekologisk status Målår: 2015 God kemisk status Målår: 2015 God ekologisk status Målår: 2021 God kemisk status Målår: 2015 Måttlig ekologisk status Målår: 2015 Östra Mälarens vattenskyddsområde Ansvarig myndighet: Länsstyrelsen i Stockholms län. Nej Delvis. Tullinge vattenskyddsområde Trafikled, industriområden och blandad bostadsbebyggelse med i huvudsak flerbostadshus. I huvudsak från trafikled och industriområden. Blandad bostadsbebyggelse och industriområden. E4/E20 Norsborg Hallunda Eriksberg Fittja Alby E4/E20 Tuna industriområde Hågelbyleden Tumba DeLavals industriområde Cranes industriområde Ledningsnät Tunnelsystem Ledningsnät Vägavvattning/dike Ledningsnät God kemisk status Målår:2015 Ansvarig myndighet: Botkyrka kommun Kassmyrasjön Ej klassificerad Ja Segersjö Vattenskyddsområde Ansvarig myndighet: Länsstyrelsen i Stockholms län I huvudsak bostadsbebyggelse. Kassmyra Skäcklinge Ledningsnät direkt till sjön. Ledningsnät via ravin och sedan ut i sjön. 3 VISS Vatteninformationssystem Sverige, , Post Botkyrka kommun, TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel Org.nr Bankgiro

10 Kvarnsjön Ej klassificerad Delvis. Segersjö Vattenskyddsområde Ansvarig myndighet: Länsstyrelsen i Stockholms län Segersjön Ej klassificerad Segersjö Vattenskyddsområde Blandad bebyggelse små- och flerbostadshus samt vägavvattning. Blandad bostadsbebyggelse med i huvudsak flerbostadshus. Segersjö Segersjö Ledningsnät till dike och sedan ut i sjön Recipient för Segersjön och Utterkalven. Ledningsnät Uttran (inklusive Utterkalven) Tullingesjön Måttlig ekologisk status Målår: 2021 God kemisk status Målår: 2015 God ekologisk status Målår: 2015 Ansvarig myndighet: Länsstyrelsen i Stockholms län Delvis. Segersjö Vattenskyddsområde Ansvarig myndighet: Länsstyrelsen i Stockholms län Delvis. Tullinge vattenskyddsområde Blandad bostadsbebyggelse med i huvudsak småbostadshus. I huvudsak bostadsbebyggelse med framförallt småbostadshus. Även industriområden. God kemisk status Målår: 2015 Ansvarig myndighet: Botkyrka kommun Malmsjön Ej klassificerad Nej. Centrumområde och bostadsbebyggelse, i huvudsak småbostadsbebyggelse. Bysjön Ej klassificerad Tullinge vattenskyddsområde Ansvarig myndighet: Botkyrka kommun Blandad bostadsbebyggelse, före detta flygflottilj Uttran Tullinge Vårsta Riksten Ledningsnät direkt till sjön Ledingsnät via bäckraviner till sjön Ledningsnät direkt till sjön Ledningsnät via raviner till våtmark Maden Tumbaån till våtmark Hamringe Ledningsnät direkt till sjön Ledningsnät till dagvattendamm Ledningsnät och ytavrinning till naturlig våtmark 10 (34)

11 Tabell 2 Nuläge för grundvattenförekomster som är recipienter för dagvatten i kommunen Recipient Status och målår 4 Vattenskyddsområde Markanvändning Kommundel Dagvattensystem S:t Botvid God kemisk status Målår: 2015 Delvis. Segersjö Exploteringsplaner för bostadsbebyggelse Tumba Ej befintligt. Vattenskyddsområde Tullingeåsen- Ekebyhov. Riksten Uttran Vårsta God kvantitativ status Målår: 2015 God kemisk status Målår: 2015 God kvantitativ status Målår: 2015 God kemisk status Målår: 2015 God kvantitativ status Målår: 2015 God kemisk status Målår: 2015 God kvantitativ status Målår: 2015 Ansvarig myndighet: Länsstyrelsen i Stockholms län Norra delen: ÖstraMälarens Vattenskyddsområde Ansvarig myndighet: Länsstyrelsen i Stockholms län Södra delen: Tullinge vattenskyddsområde Ansvarig myndighet: Botkyrka kommun Segersjö Vattenskyddsområde I huvudsak bostadsbebyggelse med framförallt småbostadshus. Även industriområden. Blandad bostadsbebyggelse med i huvudsak småbostadshus. Även industriområden. Tullinge Riksten Uttran Ledningsnät via raviner och diken till våtmark Maden Tumbaån till våtmark Hamringe Ledningsnät och ytavrinning till naturlig våtmark invid Bysjön Ledningsnät Ansvarig myndighet: Länsstyrelsen i Stockholms län Nej I huvudsak bostadsbebyggelse. Vårsta Ledningsnät 4 VISS Vatteninformationssystem Sverige, , 11 (34)

12 2 Mål Följande mål för dagvattenhanteringen ska bidra till ett hållbart samhälle. God vattenkvalitet i sjöar och vattendrag Naturlig vattenbalans Klimatanpassad dagvattenhantering Rikt växt- och djurliv Säkra dricksvattenresurser Höga estetiska värden i bebyggelsemiljöerna God folkhälsa Synlig dagvattenhantering Minimera risk för skador på vägar och byggnader Inget dagvatten till avloppsreningsverk 3 Övergripande principer De övergripande principerna gäller för all dagvattenhantering i Botkyrka kommun och ska bidra till att uppnå målen. Naturlig vattenbalans ska eftersträvas och de naturliga grundvattennivåerna ska bibehållas. Dagvatten ska tas omhand så nära källan som möjligt och så långt det är möjligt återföras till mark, sjöar och vattendrag utan att förorena dessa. Förorening av dagvatten ska förebyggas redan vid källan och tillförseln av föroreningar till recipienter ska begränsas. Dagvatten ska källsorteras, det vill säga förorenat dagvatten ska hanteras separat från rent dagvatten. Dagvattensystemet ska utformas så att skador på byggnader, anläggningar samt natur- och kulturmiljöer undviks. Dagvattenhanteringen ska vara klimatanpassad. Med det menas att dagvattenanläggningar ska planeras, dimensioneras och konstrueras så att de klarar av framtida förväntade klimatförändringar såsom extrem nederbörd. Öppna dagvattenlösningar ska ses som en resurs som berikar bebyggelsemiljöerna och synliggör vattenprocesserna. Lokalt omhändertagande och avrinning i öppna system ska prioriteras före ledningssystem. Flödet till nedströms liggande partier ska utjämnas genom fördröjning. Den som orsakar föroreningsbelastningen ska betala för att återställa miljön 5. Mängden dagvatten till ledningsnätet för spillvatten ska minska. Dagvattenhanteringen ska vara säker, miljöanpassad samt energioch kostnadseffektiv. 5 Regleras bland annat i kommunens VA-taxa. Post Botkyrka kommun, TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel Org.nr Bankgiro

13 Avrinningen till ledningsnät eller omgivande mark ska inte öka efter exploatering. Byggnadsmaterial och konstruktioner som kan förorena dagvatten ska undvikas. Miljövänliga energikällor ska användas. Kommunens metoder för att driva arbetet med att nå en hållbar dagvattenhantering är: Myndighetsutövning med stöd av bland annat miljöbalken, planoch bygglagen och lagen om allmänna vattentjänster. Åtgärder i egna fastigheter, trafikanläggningar, parker och hus vid ny- och ombyggnation samt underhåll. VA-taxan och andra ekonomiska styrmedel. Genom avtal när kommunen säljer mark, upplåter med tomträtt eller arrenderar ut mark. Information till fastighetsägare, verksamhetsutövare och allmänheten. 4 Riktlinjer Den som bedriver en verksamhet eller vidtar en åtgärd ska utföra de skyddsåtgärder och iaktta de begränsningar som krävs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada på människors hälsa, miljön eller annans fastighet. Avledning av dagvatten får inte medverka till att vattendragets ekologiska och kemiska status försämras. Riktlinjerna i detta kapitel belyser hur de övergripande principerna bör tillämpas på dagvattenhanteringen inom olika kategorier av områden där hantering av dagvatten sker. I första hand ska man undvika att förorena dagvattnet och det ska tas omhand där det uppstår. 4.1 Undvik att förorena dagvattnet Dagvatten är generellt sett svårt att rena eftersom det ofta är förorenat av många olika ämnen och dessa förekommer i låga koncentrationer. Ur ett miljömässigt och ekonomiskt perspektiv är det därför motiverat att begränsa föroreningarna till dagvattnet redan vid källan. På så sätt minskas behovet av att ta hand om föroreningarna och kostnader för reningsanläggningar minimeras. Nedan nämns några, i tätbebyggda områden, vanligt förekommande föroreningar som hamnar i dagvattnet och slutligen förorenar recipienter. Näringsämnen (fosfor och kväve) Tungmetaller (t.ex. kadmium, koppar, zink) Organiska miljögifter (t.ex. PAH, PCB) Olja Bakterier 13 (34)

14 Exempel på aktiviteter som orsakar förorening av dagvattnet är trafik, byggvaror och näringsläckage. Man ska därför vara försiktig med vilka produkter som används vid byggnation och drift av byggnader och anläggningar. Överdriven användning av bekämpningsmedel och gödselmedel innebär risk att farliga ämnen lakar ur och belastar recipienterna. Vad gäller byggnadsmaterial så ska man i alla byggnationer som sker i kommunen använda material som medför så lite miljöbelastning som möjligt. Detta gäller både ny- och ombyggnation. I praktiken innebär det att man bör använda produkter som finns registrerade i något av de bedömningssystem som finns för byggprodukter. I dagsläget finns tre system; BASTA, Byggvarubedömningen och SundaHus. Som exempel ska byggnadsmaterial (plåt, målarfärg och dylikt) som innehåller tungmetaller eller prioriterade ämnen 6 inte användas på ett sådant sätt eller sådan plats att det riskerar att förorena dagvattnet. 4.2 Omhändertagande av dagvatten Det finns många alternativa lösningar till konventionella dagvattenledningar som minimerar eller fördröjer dagvattenvolymen och dessutom har en renande effekt. Val av lösning görs utifrån de lokala omständigheterna såsom markens egenskaper, topografi, marktillgång och typ av verksamhet. Dagvatten ska i första hand tas omhand på platsen där det uppstår, så kallat lokalt omhändertagande av dagvatten. Med lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) avses en hantering av dagvatten inom det område där det bildas och som därmed onödiggör eller minimerar dess bortledande. LOD handlar också om att höjdsätta hus och mark så att dagvattnet rinner åt rätt håll, det vill säga mot områden som inte tar skada av ett ökat vattenflöde. Förorenat dagvatten ska renas direkt vid källan för att undvika att förorena ytterligare vatten och mark. I första hand ska infiltration på bevuxen mark eftersträvas eftersom den mest aktiva reningen av föroreningar sker i det övre marklagret som är täckt med vegetation. Det är fastighetsägaren/exploatören som har ansvaret för att finna lösningar för dagvattenhanteringen på fastigheten. Fastighetsägare har alltid ansvar för dagvattnet på den egna fastigheten, oavsett om fastigheten ligger inom eller utanför detaljplanelagt område. Följande tabell ger vägledning för föroreningshalter i dagvatten från olika typer av områden samt hur dagvattnet ska tas omhand. Varje situation är 6 Länsstyrelsen i Skåne län, , 14 (34)

15 unik och åtgärder får avgöras från fall till fall. I vattenskyddsområden gäller specifika skyddsföreskrifter som måste följas vilket kan innebära avsteg från nedanstående tabell. Tabell 3 Omhändertagande av dagvatten med olika föroreningshalter Markegenskaper* Markanvändning Föroreningshalter 7 Lämplig för infiltration Inte lämplig för infiltration Industriområden inkl. lokalgator Måttliga Höga Centrum med torg och parkeringsytor Flerfamiljshus inkl. parkeringsytor och lokalgator Villaområden inkl. lokalgator Parker och naturmark Lokalgator < 8000 fordon/dygn Vägar fordon/dygn Trafikleder fordon/dygn Trafikleder > fordon/dygn Måttliga Höga Måttliga Låga Låga Låga Låga Måttliga Måttliga Höga Höga Rening följt av infiltration Infiltration Rening följt av infiltration *Hur lämplig marken är för infiltration avgörs bland annat av grundvattennivåer, jordart och markföroreningar. Rening följt av fördröjning och/eller öppen avledning Fördröjning och/eller öppen avledning Rening följt av fördröjning och/eller öppen avledning Nyexploatering Dagvattenhanteringen ska utredas tidigt i plan- och byggprocessen för att underlätta och skapa utrymme för dagvattenhanteringen. I planskedet ska det finnas en beskriven dagvattenhantering i vilken det ingår bland annat reningsbehov, vilka ytor som ska tas i anspråk för att hantera dagvatten och fördröjningsåtgärder. Vattnets avrinningsmönster i ett exploateringsområde bör ligga till grund för hur bebyggelsen planeras. Undvik att förorena dagvattnet. Förorenat dagvatten ska renas inom fastigheten. LOD ska tillämpas så långt det är miljömässigt, tekniskt och ekonomiskt möjligt. Om inte LOD är möjligt ska dagvattnet tas om hand genom öppen dagvattenavledning. Grönytor eller gröna stråk ska avsättas för öppen transport och infiltration. 7 Bedömning av föroreningshalter baserar sig på klassificeringar som Stockholm stad gjorde i samband med framtagande av deras dagvattenstrategi 2001, se rapport Klassificering av dagvatten och recipienter samt riktlinjer för reningskrav del 2, Dagvattenklassificering. 15 (34)

16 Flödet till nedströms liggande partier ska utjämnas genom fördröjning av dagvattnet. På så sätt kan man undvika översvämningar och att föroreningar rör sig längre ner i systemet. Dagvattenanordningar ska utformas så att de upplevs som ett positivt tillskott till miljön i området. Avrinningen från en tomt eller ett markområde bör inte öka efter exploatering. Minimera andelen hårdgjorda ytor. I skredkänsliga områden ska nödvändiga utredningar visa hur området förväntas reagera (exempelvis släntstabilitet) vid kraftiga regn. Inga nya instängda områden 8 får skapas. Dagvatten måste kunna avledas på ytan. Kommunens klimatstrategi ska beaktas vid placering av ny bebyggelse. 9 Dagvatten och dräneringsvatten ska ledas frånskilt spillvattnet inne på fastigheten och får inte heller ledas till kommunal spillvattenledning. Om det är möjligt ska intilliggande naturområden bevaras. Dessa kan fungera som utjämnare av dagvattenflöden. Skogspartier i låglänta delar av terrängen fungerar ofta dränerande genom att skogen tar upp mer vatten än nederbörden tillför. Dagvattenanläggningar ska dimensioneras med hänsyn till extrem nederbörd. Dagvattenanläggningar ska utformas i samspel med det kommunala dagvattensystemet Befintliga bebyggda områden och inom tomtmark Till befintliga bebyggda områden hör exempelvis centrumområden, bostadsområden och industriområden. Som tomtmark räknas mark som ligger i direkt anslutning till en eller flera byggnader och som behövs för att byggnaderna ska kunna användas för avsett ändamål 10, till exempel en villatomt. Undvik att förorena dagvattnet. Förorenat dagvatten ska renas. Omhänderta dagvattnet så nära källan som möjligt, det vill säga lokalt omhändertagande av dagvatten. I andra hand ska avledning ske genom öppen dagvattenavledning och på ett för platsen tilltalande sätt. Fördröj och utjämna flödet så att det inte drabbar fastigheterna nedströms. Minska andelen hårdgjorda ytor. 8 Med instängt område menas ett område där dagvatten inte kan avrinna på ytan med självfall, t.ex. en innergård Botkyrka kommuns klimatstrategi. Se bilaga. 10 Definition av tomt enligt plan- och bygglagen SFS 2010: (34)

17 Platser för hantering av extrem nederbörd ska skapas där det är nödvändigt. Dagvatten och dräneringsvatten ska ledas frånskilt spillvattnet inne på fastigheten och får inte heller ledas till kommunal spillvattenledning. Kombinerade ledningar är inte tillåtet och ska successivt byggas bort. Dagvattenanläggningar ska dimensioneras med hänsyn till extrem nederbörd. Dagvattenanläggningar ska utformas i samspel med det kommunala dagvattensystemet Parker, grönytor, torg, lek- och idrottsplatser Många allmänna platser såsom grönytor och parker spelar en viktig roll i omhändertagandet av dagvatten. De växtbeklädda ytorna hjälper till att fördröja dagvattnet och att rena det genom infiltration. På dessa ytor kan även dammar och slingrande diken anläggas som ökar trivseln i området samtidigt som dagvattnet får en effektiv rening. Även torg, lek- och idrottsplatser kan med rätt utformning bli en del av dagvattenhanteringen i form av fördröjningsmagasin. Undvik att förorena dagvattnet. LOD ska tillämpas där så är möjligt. I andra hand ska avledning ske genom öppen dagvattenavledning och på ett för platsen tilltalande sätt. Vid ombyggnationer ska kommunen alltid försöka genomföra förbättringar av dagvattenhanteringen. Platser för hantering av extrem nederbörd ska skapas där det är nödvändigt Vägar, körytor och parkeringar Trafiken är en av de största förorenarna av dagvatten. De hårdgjorda ytorna bidrar till att den naturliga vattenbalansen rubbas och risk för att vattnet kan rinna orenat till närmsta recipient. Hårdgjorda ytor medför också att vattnet rinner fortare än i växtbeklädda diken och att översvämningar kan uppstå på grund av att ledningsnätet blir överbelastat. I samband med gatuunderhåll ska dagvattenhanteringen om möjligt förbättras och mängden föroreningar i dagvattnet begränsas. LOD ska tillämpas där så är möjligt. I andra hand ska avledning ske genom öppen dagvattenavledning och på ett för platsen tilltalande sätt. Avledningen av dagvatten ska ordnas så att skadeverkningar vid miljö- och trafikolyckor minimeras. 17 (34)

18 Vid ny- eller ombyggnation av parkeringsplatser och vägar ska oljeavskiljning, filter i dagvattenbrunnar eller annan rening av dagvattnet utföras. Genomsläppliga beläggningar som tillåter infiltration förordas såvida dagvattnet inte är mycket förorenat. Snöhögar ska placeras så att snöns smältvatten inte når recipienten direkt, utan ges möjlighet till infiltration eller översilning på mindre känslig mark. Större upplag av snö ska ske i samråd med miljö- och hälsoskyddsnämnden. När det är möjligt ska förorenad snö hanteras separat från renare snö Kommunalt ledningssystem Inläckage av dagvatten i ledningsnätet för spillvatten leder till många problem bland annat bräddningar av orenat avloppsvatten, ökat behov av kemikalier vid avloppsreningen och större risk för källaröversvämningar via fastigheters avloppssystem. Vid ombyggnationer av kommunens ledningar ska öppen avledning av dagvatten prioriteras. Kombinerade system (samma ledning för spill- och dagvatten) ska alltid separeras till duplikat system. Inom befintliga områden med kombinerade ledningar ska icke hårdgjorda ytor bevaras så långt som möjligt När ska LOD-lösningar inte användas? LOD-lösningar är inte alltid lämpliga och ska generellt undvikas när: dagvattnet riskerar att skada värdefull natur eller biologisk mångfald grundvattennivån är hög dagvattnet är mycket förorenat och det inte genomgått rening marken är förorenad och risken för urlakning är stor det finns risk att infiltration av förorenat dagvatten når områden där grundvatten eller ytvatten används till dricksvattenproduktion. 5 Ansvarsförhållanden Enligt gällande lagstiftning har varje verksamhetsutövare och fastighetsägare ett ansvar att hantera dagvatten med försiktighet så att miljön inte skadas. Detta innebär att man beaktar allt ifrån förebyggande åtgärder till rening, infiltration och fördröjning av dagvattnet. Ämnen och material som kan förorena dagvattnet ska undvikas och kan regleras genom bestämmelser i detaljplaner samt i bygglov och avtal. Flera av kommunens verksamheter har tillsammans med fastighetsägarna och verksamhetsutövarna ett gemensamt ansvar för dagvattenhanteringen. Det kräver samarbete mellan alla inblandade. I Botkyrka kommun är det huvudsakligen tekniska nämnden och samhällsbyggnadsnämnden som ansvarar för dagvattenhanteringen på 18 (34)

19 kommunens mark. Om det i något ärende är oklart vilken nämnd som är ansvarig har tekniska nämnden det övergripande ansvaret för dagvattenfrågan i ärendet. Utöver detta har miljö- och hälsoskyddsnämnden tillsyn av dagvattenhanteringen enligt miljöbalken. Det är varje nämnds ansvar att arbeta med förbättring av dagvattenhanteringen (inklusive förebyggande åtgärder, rening, infiltration och fördröjning) inom varje verksamhet. Detta kan ske genom exempelvis checklistor och åtgärdsplaner. Tekniska nämnden ansvarar för att dagvattenstrategin revideras och uppdateras vart 4:e år. Exploatörer, fastighetsägare och verksamhetsutövare är ansvariga för att ta hand om det dagvatten som uppstår på den egna fastigheten. De ansvarar också för att deras dagvattensystem används på avsett sätt och ska tillämpa nämnda principer för dagvattenhanteringen inom sina fastigheter. Nedan beskrivs ansvarsförhållanden mer ingående. 5.1 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen är ansvarig för kommunens översiktsplan och ska se till att den är uppdaterad. Det är kommunstyrelsens ansvar att frågor som är viktiga för samhällsplaneringen, såsom dagvatten, hanteras i översiktsplanen. Kommunstyrelsen ansvarar också för exploateringsverksamheten och att dagvattenhanteringen tas upp i till exempel exploateringsavtal. 5.2 Tekniska nämnden Tekniska nämnden är ansvarig för den allmänna VA-anläggningen samt fastighetsförvaltning och husbyggnad. För dagvatten innebär det ansvar för planering, drift och underhåll av det kommunala dagvattensystemet inklusive ledningar och öppna dagvattenlösningar såsom diken och dammar. I egenskap av verksamhetsutövare ska tekniska nämnden göra den tekniska, ekonomiska och miljömässiga bedömningen av vart och hur dagvattnet ska ledas samt reningsåtgärder. Tekniska nämnden ansvarar för att anmälan görs, eller tillstånd söks, enligt bestämmelserna i miljöbalken för åtgärder där sådana krävs. Tekniska nämnden ska se till att det allmänna dagvattensystemet följer gällande lagstiftning och de principer för dagvattenhanteringen som nämns i denna strategi. Vid behov och särskilda händelser rapporterar tekniska nämnden till miljö- och hälsoskyddsnämnden. Vidare har tekniska nämnden ansvar för kvaliteten på det dagvatten som når recipienten och ska vidta åtgärder där det behövs. Tekniska nämnden ska bidra med kompetens gällande dagvatten i detaljplanearbetet, bygglovshantering och vid kontakt med exploatörer och invånare. Vidare ska nämnden se till att drift- och underhållsaspekter 19 (34)

20 hos VA-huvudmannens dagvattenanläggningar och dagvattensystem hanteras i tidigt skede. Tekniska nämnden ansvarar för flera av de kommunala fastigheterna. Därmed har den ansvar för att dagvattenhanteringen på dessa fastigheter följer gällande lagstiftning och principerna i denna strategi. Tekniska nämnden ansvarar för att ge tydlig information om dagvattenhantering och kommunens dagvattenanläggningar till bland andra kommuninvånare, verksamhetsutövare, entreprenörer och exploatörer. 5.3 Samhällsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadsnämnden har ansvar för att dagvattenfrågorna hanteras i kommunens planering, bygg- och marklovsprövningar, projektering och byggnation på kommunens mark. De ansvarar även för att det dagvatten som bildas på kommunens mark tas omhand och renas vid behov. Samhällsbyggnadsnämnden ska verka för att minska föroreningarna till dagvattnet från kommunens drift och underhåll av bland annat vägar och andra ytor. När en ny detaljplan ska tas fram eller befintlig ändras ska dagvattenfrågan lyftas i ett tidigt skede. Det ska vara tydligt i varje detaljplan hur dagvattenhanteringen löses och vem som har ansvaret att genomföra den praktiska hanteringen av dagvattnet. Samhällsbyggnadsnämnden ansvarar också för att de bygglov som ges följer detaljplanernas bestämmelser för dagvatten. Ytor som bidrar till att dagvatten uppstår ska projekteras så de kan upprätthålla rätt funktion bland annat med avseende på omhändertagande av dagvatten. Samhällsbyggnadsnämnden ska verka för en god stads- och landskapsmiljö vid hantering av dagvatten. Samhällsbyggnadsnämnden ansvarar för fastighetsrättsliga frågor som berör kommunens fastigheter. Detta kan innebära att förvärva mark som behöver tas i anspråk för en dagvattenanläggning eller upprätta servitutsavtal. 5.4 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden har ansvar för tillsyn av hanteringen av dagvatten enligt miljöbalken. Tillsyn innebär att genom information, rådgivning eller myndighetsbeslut se till så att förorenat dagvatten renas. Nämnden handlägger eventuell anmälan om dagvattenanläggning enligt miljöbalken och anger vilka reningskrav som gäller för anläggningen. I samband med planläggning bevakar även nämnden att kraven i miljöbalken efterlevs. I driftskedet kontrollerar miljö- och hälsoskyddsnämnden att dagvattenhanteringen bedrivs i överensstämmelse med gällande 20 (34)

21 lagstiftning så att olägenhet för människors hälsa och miljön inte uppkommer. 5.5 Exploatör och fastighetsägare Exploatörer och fastighetsägare ansvarar för omhändertagande av dagvatten på egen fastighet och att dagvattenhanteringen följer gällande lagstiftning och principerna i denna strategi. Vid ny- och ombyggnation ska marken planeras och byggas för en väl fungerande dagvattenhantering i samspel med kommunens dagvattensystem. Fastighetsägare och exploatörer ansvarar för att söka tillstånd eller göra anmälan om sådana krävs för den planerade dagvattenhanteringen. Skötselplan för dagvattenanläggningar ska upprättas och resurser ska avsättas för service och underhåll av dagvattenanläggningen. Fastighetsägare och exploatörer ansvarar för att deras dagvattenanläggningar byggts så som man kommit överens om i bygglovsprövningen och enligt vad som anmälts till miljöoch hälsoskyddsnämnden. 5.6 Väghållare Väghållaren ansvarar för avledning och eventuell rening av det vägdagvatten som uppkommer inom vägområdet. Anläggningar ska upprättas för rening och/eller fördröjning av dagvatten i enlighet med nämnda principer för dagvattenhanteringen. Väghållaren ansvarar för att drift och underhåll sker på ett så miljövänligt sätt som det är ekonomiskt och praktiskt genomförbart. 6 Lagar Dagvatten regleras i flera olika lagar som alla måste följas vid planering och hantering av dagvatten. Miljöbalken (SFS 1998:808) och dess förordningar syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. En sådan utveckling bygger på insikten att naturen har ett skyddsvärde och att människans rätt att förändra och bruka naturen är förenad med ett ansvar för att förvalta naturen väl. I miljöbalken regleras dagvattenhanteringen i flera kapitel, bland annat i kapitlen om hänsynsregler, hushållning med mark och vattenområden, miljökvalitetsnormer, miljökonsekvensbeskrivningar och miljöfarlig verksamhet. I miljöbalken klassas dagvatten som avloppsvatten. Lagen om allmänna vattentjänster, LAV, (SFS 2006:412) syftar till att säkerställa att vattenförsörjning och avlopp ordnas i ett större sammanhang, om det behövs med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljön. LAV styr VA-huvudmannens och abonnentens ansvar för dagvattenhanteringen. Botkyrka kommun har också egna bestämmelser för dagvatten som gäller utöver LAV. Dessa kallas Allmänna bestämmelser för vatten och avlopp, ABVA. 21 (34)

22 I plan- och bygglagen (SFS 2010:900) finns bestämmelser om planläggning av mark och vatten och om byggande. Bestämmelserna syftar bland annat till att främja en god och långsiktigt hållbar livsmiljö för människorna i dagens samhälle och för kommande generationer, och dagvattenhanteringen ska ske med hänsyn till detta. Även i jordabalken, fastighetsbildningslagen, anläggningslagen och väglagen finns bestämmelser som rör dagvattenhanteringen. 7 Vattenskyddsområden Kommunen eller länsstyrelsen kan inrätta vattenskyddsområde med syfte att skydda nuvarande eller blivande vattentäkter. Detta görs för att vi ska ha tillgång till rent dricksvatten både nu och i framtiden. I Botkyrka Kommun finns totalt 6 vattenskyddsområden; Bornsjön, Pålamalm, Segersjö, SYVAB, Tullinge och Östra Mälarens vattenskyddsområde. Inom dessa är det extra viktigt att inte förorena grund- och ytvattnet. Inom vattenskyddsområdena gäller skyddsföreskrifter som alla ska följa. Vattenskyddsområdena består av primär- och sekundärzon med olika strikta föreskrifter. I exempelvis Östra Mälarens vattenskyddsområde omfattar den primära skyddszonen vattenområdet samt landområde 50 m från strandlinjen (vid medelvattenstånd). Inom Östra Mälarens vattenskyddsområde är det länsstyrelsen som utövar tillsyn och kan ge tillstånd för verksamheter som så kräver. Länsstyrelsen ansvarar även för Bornsjöns, Pålamalms och SYVAB s vattenskyddsområden. För vattenskyddsområdena Tullinge och Segersjö har miljö- och hälsoskyddsnämnden ansvar för tillsyn och att ge tillstånd till tillståndskrävande verksamheter. 22 (34)

23 Figur 1 Vattenskyddsområden i kommunen. 23 (34)

24 8 Begreppsförklaring Avloppsvatten Bräddning Dagvatten Damm Avloppsvatten kan bestå av spillvatten, kylvatten, dagvatten och dränvatten 11. Utsläpp av orenat avloppsvatten som beror på överbelastning i ledningssystem för spillvatten och dagvatten. Tillfälligt förekommande, avrinnande vatten på ytan av mark eller konstruktion, till exempel regnvatten, smältvatten, spolvatten, framträngande grundvatten. (TNC) En dagvattenreningsanläggning som har en permanent vattenyta. Extrem nederbörd Fosfor Infiltration Kombinerad ledning Kväve LOD Recipient VA-anläggning VA-huvudman Våtmark Med extrem nederbörd avser kommunen generellt nederbörd med som lägst 20 års återkomsttid. Konsekvenserna av kraftig nederbörd varierar för områden med olika karaktär, till exempel så innebär det sannolikt större problem om sådan nederbörd faller över en hårdgjord stadsmiljö än om det faller över ett grönområde med liten exploateringsgrad. Konsekvenserna beror också av möjligheten att leda undan vatten ovan och under mark. Därför måste vad som avses med extrem nederbörd avgöras från fall till fall vid dimensionering av dagvattenanordningar. Kommunen tillhandahåller sådan information. Näringsämne för växter och kan i för stora mängder medföra övergödning av vattendrag. Process som innebär att vätska tränger in i poröst eller sprickigt material, till exempel vattens inträngande i jord eller berg. 12 Gemensam ledning för spillvatten, dagvatten och dränvatten Näringsämne för växter och kan i för stora mängder medföra övergödning av vattendrag. Lokalt omhändertagande av dagvatten Recipienter är till exempel sjöar och vattendrag. En anläggning som har till ändamål att tillgodose behov av vattentjänster för bostadshus eller annan bebyggelse Den som äger en allmän VA-anläggning. Detta kan endast vara en kommun, kommunalt bolag eller ett kommunalförbund. Sådan mark där vatten till stor del av året finns nära under, i eller strax över markytan och/eller vegetationstäckta vattenområden. Kompletteras med en inloppsdamm och ofta även en utloppsdamm. 11 Rikstermbanken, , 12 Rikstermbanken, , 24 (34)

25 9 Bilagor Bilaga 1 Befintliga mål och hållbarhetsutmaningar I Botkyrka kommun finns, utöver dagvattenstrategin, antagna utmaningar, strategier och program som understryker en god dagvattenhantering i kommunen. Botkyrkas hållbarhetsutmaningar 13 Botkyrka Kommun arbetar med att långsiktigt driva samhällsutvecklingen i en hållbar riktning. I ett trettio års perspektiv finns sex utmaningar för en hållbar utveckling. Dagvattenstrategin kan sägas bidra till att uppnå fem av utmaningarna, bl.a. på följande sätt: A. Botkyrkaborna har arbete dagvattenanläggningar kräver drift- och underhåll vilket skapar arbetstillfällen i kommunen. B. Botkyrkaborna känner sig hemma öppna dagvattenlösningar bidrar till att trivselfaktorn i bebyggda miljöer ökar. C. Botkyrka har de bästa skolorna smådjur, växter och fåglar trivs i öppna dagvattenlösningar vilket skapar möjligheter till pedagogisk verksamhet i djurens närmiljö. D. Botkyrka bidrar inte till klimatförändringarna i denna utmaning ingår också att skydda Mälaren och säkra tillgången till vatten av god kvalitet. En god dagvattenhantering bidrar till att skydda Mälaren. E. Botkyrkaborna är friska och mår bra öppna dagvattenlösningar kan integreras i parker och bebyggelsemiljön vilket uppmuntrar till fysisk aktivitet och ger rofylldhet. Genom att dagvattnet renas innan det når recipienten minskar risk att invånare blir sjuka på grund av förekomst av bakterier vid exempelvis badplatser. Botkyrka kommuns klimatstrategi 14 I framtiden förväntas nederbördsmönstret att ändras. Man tror att regnen kommer bli mer intensiva och att mängden nederbörd ökar under vinterhalvåret medan den minskar under sommarhalvåret. Utredningar spår även att klimatet kommer att bli varmare under detta sekel. I Klimatstrategin för Botkyrka (maj 2009) ser man att kommunens planerare har flera stora uppgifter i anpassningsarbetet för att klara framtida klimatförändringar. Till dessa uppgifter hör att planera och 13 Botkyrka kommun 2007, , hallbartbotkyrka 14 Botkyrka kommun maj 2009, , tkyrkakommunsklimatarbete/klimatstrategin 25 (34)

26 bygga med försiktighet när framtiden är osäker samt att säkerställa tillgången på rent vatten. Klimatscenarier för framtiden visar på att risken för ras och skred kommer att öka i samband med ökad och kraftig nederbörd. I framtiden tros även risken för översvämningar öka. Därför säger klimatstrategin att ny bebyggelse ska ligga minst 3.0 m över Östersjöns medelvattennivå eller minst 2.0 m över Mälarens medelvattennivå. Nybyggnation av viktiga samhällsfunktioner ska ligga minst 3.0 m över Mälarens medelvattennivå. Mer och kraftigare nederbörd ger också en ökad risk för att VA-systemet blir överbelastat vilket kan leda till utsläpp av orenat avloppsvatten som då kan medföra allvarliga konsekvenser för människors hälsa och miljön. VA-systemet behöver därför dimensioneras för ökade nederbördsmängder och det är viktigt att dagvatten inte kommer in i ledningsnätet för spillvatten. Ändrade nederbördsmönster medför att grundvattennivåerna varierar mer och att föroreningar och näringsämnen som finns i marken blir mer rörliga. Detta innebär en större risk för att föroreningar når vattendrag och sjöar. Klimatförändringarna tros också leda till ett varmare klimat med högre vattentemperaturer, vilket ger en ökad risk för tillväxt av eventuella bakterier och spridning av infektioner vid badplatser. Genom att minska mängden bakterier och näringsämnen i dagvattnet minskar risken för förorening av vattendrag och sjöar. Naturvårdsprogrammet Botkyrkas gröna värden 15 Dagvattenhanteringen berör och berörs av mål och handlingsvägar för naturvårdsprogrammet Botkyrkas gröna värden som antogs Mål 1: Tillgodose Botkyrkabornas behov av natur, nu och i framtiden Handlingsvägar: Skapa gröna stråk genom tätorter och ut på landsbygden gröna stråk (svackdiken, träd osv.) kan infiltrera dagvatten i hårdgjorda områden och bidra till lokalt omhändertagande av dagvatten och att föroreningar stoppas vid källan. Värna naturens miljöförbättrande funktioner (s.k. ekosystemtjänster) dagvattendammar tar upp närsalter och metaller. Regnvatten som återförs till marken bildar grundvatten som blir till dricksvatten. Mål 2: Värna och utveckla naturvärdena Handlingsvägar: 15 Botkyrka kommun, , 26 (34)

27 Minska närings- och föroreningsbelastningen på vattendragen dagvattenanläggningar såsom dammar hjälper till att rena förorenat dagvatten från bebyggda områden så att föroreningsbelastningen på sjöar och vattendrag minskar. Öka inslaget av vattenmiljöer i landskapet och värna vattendragens naturliga sträckning och flöde dagvattendammar och öppna vattendrag bidrar till att behålla vattnets naturliga rörelse i landskapet och den biologiska mångfalden. Naturliga vattendrag innehåller partier där vattnet strömmar långsammare och där näringsämnen och föroreningar kan sedimentera. Ta hänsyn till naturvärden vid ändrad markanvändning, t.ex. vid återställande av täkter genom att planera för dagvattenhanteringen och försöka behålla vattnets naturliga väg vid ändrad markanvändning kan man bevara livsmiljöer för växter och djur och samtidigt lösa dagvattenfrågan på ett bra sätt. Mål 3: Öka kunskapen och förståelsen för naturen Genom att synliggöra vatten i bebyggda områden genom dagvattendammar och dagvattenstråk skapar man förståelse för vattnets roll i samhället. Dammar, åar och raviner kan användas i undervisning i skolor för att förklara vattnets vägar i naturen (regn, ytvatten, grundvatten, avdunstning osv.). Nationella miljömål 16 Flera av riksdagens 16 nationella miljökvalitetsmål har bäring mot dagvattenhanteringen. Miljömålen beskriver den kvalitet miljön bör ha uppnått inom en generation och är i sig inte juridiskt bindande, men ett viktigt styrmedel för miljöarbetet. Riksdagens miljökvalitetsmål och tillhörande cirka 70 etappmål bör vara styrande för all verksamhet och för alla åtgärder som berör vår miljö. Utifrån dessa har de centrala myndigheterna tagit fram sektorsmål, regionala myndigheter tagit fram regionala mål samt en hel del åtgärdsförslag. Slutligen bör kommunerna ta fram lokala mål och åtgärdsplaner som ska omfatta samtliga kommunmedborgare. Dessa mål och åtgärder bör, i tillämpliga delar, vara styrande för hanteringen av dagvatten. Av dessa mål är det åtminstone sex som direkt eller indirekt berör dagvattenhantering: Giftfri miljö Miljön ska vara fri från ämnen och metaller som skapats i eller utvunnits av samhället och som kan hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden. Inriktningen är att miljökvalitetsmålet ska nås inom en generation. Ingen övergödning 16 Miljömål, , 27 (34)

dagvattenstrategi Antagen av kommunfullmäktige 2012-11-22

dagvattenstrategi Antagen av kommunfullmäktige 2012-11-22 1 dagvattenstrategi Antagen av kommunfullmäktige 2012-11-22 2 sammanfattning Botkyrka kommuns dagvattenstrategi är en kommunövergripande strategi som lyfter kommunens vilja för hur dagvatten ska hanteras

Läs mer

DAGVATTENPOLICY för Årjängs kommun Gäller från Samhällsbyggnad

DAGVATTENPOLICY för Årjängs kommun Gäller från Samhällsbyggnad DAGVATTENPOLICY för Årjängs kommun Gäller från 2014-06-23 Samhällsbyggnad Dagvattenpolicy för Årjängs kommun Inledning Dagvatten definieras som tillfälligt förekommande, avrinnande vatten på ytan av mark

Läs mer

Dagvattenpolicy. Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag Giltighetstid: Gäller tills vidare

Dagvattenpolicy. Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag Giltighetstid: Gäller tills vidare Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag 2017-05-18 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2017-493 Dokumentansvarig: Adresserat till:

Läs mer

Dagvatten. Information om anmälan av dagvattenanläggningar och reningskrav. Miljö- och byggförvaltningen, Ljungby kommun Sammanställd

Dagvatten. Information om anmälan av dagvattenanläggningar och reningskrav. Miljö- och byggförvaltningen, Ljungby kommun Sammanställd Dagvatten Information om anmälan av dagvattenanläggningar och reningskrav Miljö- och byggförvaltningen, Ljungby kommun Sammanställd 2014-07-31 Hantering av dagvatten i Ljungby Kommun Detta material om

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING

PM DAGVATTENHANTERING 1 (6) Kv. Varvet 1 Botkyrka Kommun PM DAGVATTENHANTERING Satellitbild över del av fastigheten Varvet 1, Fågelviksvägen 18-20. Synlig naturmark inom fastighet är området som skall exploateras. Täby 2015-11-04

Läs mer

Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad

Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad 2013-03-12 Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad består av två delar, Dagvattenpolicy och Ansvarsfördelning för dagvattenhanteringen. Kommunfullmäktige

Läs mer

2010-06-18. Dagvattenproblematiken

2010-06-18. Dagvattenproblematiken 2010-06-18 Dagvattenproblematiken Kenneth M Persson, Sydvatten Översikt 2010 04--1504 15 Vad är dagvatten? Som dagvatten räknas ytavrinnande regn-, spol- och smältvatten som rinner på hårdgjorda ytor,

Läs mer

DAGVATTENPOLICY. HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726. Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102)

DAGVATTENPOLICY. HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726. Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102) DAGVATTENPOLICY HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726 Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102) POLICY 1 1 POLICY 2 Policy Dagvattenpolicyn är uppdelad i generella punkter

Läs mer

Riktlinjer dagvatten Sigtuna kommun. Antagen av kommunstyrelsen

Riktlinjer dagvatten Sigtuna kommun. Antagen av kommunstyrelsen Riktlinjer dagvatten Sigtuna kommun Antagen av kommunstyrelsen 2003-01-20 1 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 2 2 Inledning 2 2.1 Definition av dagvatten 2 2.2 Problembild 2 2.3 Resurs 3 3 Miljökvalitetsmål

Läs mer

Styrdokument. Dagvattenpolicy. Övergripande inriktningsdokument. Antagen av kommunfullmäktige , 120 Giltighetstid

Styrdokument. Dagvattenpolicy. Övergripande inriktningsdokument. Antagen av kommunfullmäktige , 120 Giltighetstid Styrdokument Dagvattenpolicy Antagen av kommunfullmäktige, 120 Giltighetstid 2018-12-31 2 (10) Beslutshistorik Gäller från Ändring av kommunfullmäktige Förvaltarskap 1 - Inom kommunstyrelsens ansvarsområde,

Läs mer

Styrdokument dagvatten

Styrdokument dagvatten DANDERYDS KOMMUN 1(7) Styrdokument dagvatten Antaget av kommunfullmäktige 2012-06-11 1. Syfte och mål Syftet med styrdokumentet för dagvatten är att fastställa strategi för dagvattenhantering i kommunen.

Läs mer

Vem gör vad och när? - Översiktsplan

Vem gör vad och när? - Översiktsplan Vem gör vad och när? - Översiktsplan Enligt Plan- och bygglagen ska översiktsplanen () ge vägledning för beslut om användning av mark- och vattenområden samt om hur den byggda miljön ska utvecklas och

Läs mer

Riktlinjer för dagvattenhantering i Lysekils Kommun

Riktlinjer för dagvattenhantering i Lysekils Kommun Sid 1 (11) Riktlinjer för dagvattenhantering i Lysekils Kommun Daterad 2011-04-26 Antagen av Kommunfullmäktige 2011-06-22 Sid 2 (11) Innehållsförteckning Ordlista... 3 1. Inledning.... 4 2. Syfte... 5

Läs mer

Hållbar dagvattenhantering

Hållbar dagvattenhantering Hållbar dagvattenhantering Bakgrund Det faller årligen stora mängder nederbörd. All nederbörd som inte infiltreras bildar dagvatten. Dagvatten är det vatten som rinner ut i sjöar och vattendrag via rör,

Läs mer

Göta älv, Ales största recipient och dricksvattenkälla för över 700 000 människor.

Göta älv, Ales största recipient och dricksvattenkälla för över 700 000 människor. DAGVATTENPOLICY Göta älv, Ales största recipient och dricksvattenkälla för över 700 000 människor. Innehållsförteckning Inledning... 3 Dagvattenpolicy... 4 Vad är dagvatten?... 5 Förutsättningar... 5 Göta

Läs mer

Behovsbedömning detaljplan för Späckhuggaren 1

Behovsbedömning detaljplan för Späckhuggaren 1 1 [5] Referens David Ekberg detaljplan för Späckhuggaren 1 Orenteringskarta över området en av detaljplan för Späckhuggaren 1 är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen

Läs mer

1. Bakgrund, syfte och övergripande mål

1. Bakgrund, syfte och övergripande mål DAGVATTENSTRATERGI 1 [7] Dagvattenstrategi för Botkyrka kommun Antagen av kommunfullmätige 1. Bakgrund, syfte och övergripande mål 1.1. Vad är problemet? Dagvatten från tättbebyggda områden är en viktig

Läs mer

Behovsbedömning detaljplan för vård- och ett äldreboende samt förskola på fastigheten Ensta 1:65.

Behovsbedömning detaljplan för vård- och ett äldreboende samt förskola på fastigheten Ensta 1:65. 1 [6] Referens David Ekberg detaljplan för vård- och ett äldreboende samt förskola på fastigheten Ensta 1:65. Orenteringskarta över området en av detaljplan för vård- och ett äldreboende samt förskola

Läs mer

Stadens strategi och vägledning för dagvatten

Stadens strategi och vägledning för dagvatten Stadens strategi och vägledning för dagvatten Förvaltnings- och bolagsövergripande arbete Styrgrupp: Styrgruppen för god vattenstatus Arbetsgrupp: Stockholm Vatten och Avfall (projektledare) Miljöförvaltningen

Läs mer

Dagvattenutredning Syltlöken 1

Dagvattenutredning Syltlöken 1 Dagvattenutredning Syltlöken 1 Tillhörande detaljplan för bostäder m m inom fastigheten 2016-10-24 Upprättad av Va-avdelningen, Tekniska förvaltningen Josefine Evertsson Syfte och bakgrund Syftet med detaljplanen

Läs mer

Riktlinjer för dagvattenhantering i Trollhättans kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-03-01

Riktlinjer för dagvattenhantering i Trollhättans kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-03-01 Riktlinjer för dagvattenhantering i Trollhättans kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2010-03-01 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Syfte... 2 3. Riktlinjer... 3 4. Trestegsprincipen... 4 4.1 Lokalt

Läs mer

Motion från Anna Thore (MP) om gratis dagvatten för gröna tak och LOD

Motion från Anna Thore (MP) om gratis dagvatten för gröna tak och LOD TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Mellström 2015-01-05 KS 2014/0465 50029 Kommunfullmäktige Motion från Anna Thore (MP) om gratis dagvatten för gröna tak och LOD Förslag till beslut

Läs mer

Rapport DAGVATTENUTREDNING KAGGHAMRA Peter Knutsson

Rapport DAGVATTENUTREDNING KAGGHAMRA Peter Knutsson Rapport DAGVATTENUTREDNING KAGGHAMRA 2018-06-25 Peter Knutsson Innehållsförteckning 1. Inledning 1.1 Uppdrag och syfte 1.2 Organisation 2. Riktlinjer för planering av dagvatten 2.1 Botkyrka dagvattenpolicy

Läs mer

Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på: VATTEN OCH AVLOPP

Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på:  VATTEN OCH AVLOPP KS 2015/0385 Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på: www.kalmar.se/vaplan VATTEN OCH AVLOPP Tematiskt tillägg till översiktsplanen Antagen

Läs mer

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juli 2017 VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av: Kommunfullmäktige 2017-10-30, 187 Dokumentägare: Kommundirektör Dokumentnamn:

Läs mer

Stefan Johansson, avd. chef vatten & avfall, Skellefteå kommun

Stefan Johansson, avd. chef vatten & avfall, Skellefteå kommun Stefan Johansson, avd. chef vatten & avfall, Skellefteå kommun Skellefteå Närhet. Trygghet. Kvalité. En av Sveriges snabbast växande turistregioner. Runt midsommar är solen uppe 22 timmar per dygn. Stad

Läs mer

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Uppdragsnr: 10194238 1 (6) PM Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Inledning WSP har fått i uppdrag av Titania att göra en dagvattenutredning inför VAprojekteringen av området

Läs mer

LAV, PBL och MB - så påverkar dessa dagvattenhanteringen. Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten

LAV, PBL och MB - så påverkar dessa dagvattenhanteringen. Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten LAV, PBL och MB - så påverkar dessa dagvattenhanteringen Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten Upplägg Tillämpliga lagar Lagarnas förhållande till varandra Miljöbalkens regler kring dagvatten Kommun/huvudmannens

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB DAGVATTENUTREDNING För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen Stockholm 2013-04-17 Novamark AB I:\PDOC\12108 Tumba Centrum\M\M-dok\Dagvattenutredning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH

Läs mer

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB Källdal 4:7 2015-05-21 Dagvattenutredning Bilaga till Detaljplan Uppdragsansvarig: Lars J. Björk Handläggare: Anna Löf ALP Markteknik AB Innehållsförteckning 1.1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Uppdrag...

Läs mer

Dagvattenpolicy för Danderyds kommun

Dagvattenpolicy för Danderyds kommun 1(5) Tekniska nämnden Dagvattenpolicy för Danderyds kommun Bakgrund Danderyds kommun har i dagsläget ingen dagvattenpolicy. Avsaknad av rutiner i dagvattenrelaterade frågor har resulterat i merarbete för

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-11-10 Riktlinjer för enskilda avlopp Dnr Valdemarsvik: MA.2015.39 Dnr Söderköping: SBF 2015-162 Antagna av: Miljö- och byggnämnden i Valdemarsvik datum, Samhällsbyggnadsnämnden i Söderköping datum,

Läs mer

Planbestämmelser för dagvatten

Planbestämmelser för dagvatten Planbestämmelser för dagvatten Andreas Jacobs VA-projektör Täby kommun Friskrivning Rättsläget verkar vara osäkert Jag är långt ifrån expert inom området Jag presenterar ett problem inte en lösning Jag

Läs mer

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3: Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:16 2018-06-14 DAGVATTENUTREDNING MELBY MELBY 3:16 På uppdrag av Modern Art Projekt Sweden AB utförts platsbesök samt upprättande

Läs mer

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Tengbom Författade: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll Bakgrund... 3 Befintliga ledningar... 5 Markförutsättningar...

Läs mer

Dag- och dräneringsvatten

Dag- och dräneringsvatten Dag- och dräneringsvatten Information till fastighetsägare I denna broschyr finns information om vad fastighetsägare som ansluter sig till det allmänna vatten- och avloppsnätet kan tänka på för att undvika

Läs mer

Dagvatten för småhus

Dagvatten för småhus Dagvatten för småhus Den nya taxan och hur du kan påverka den 1 Växjö kommun inför en ny dagvattenavgift i VA-taxan. Småhus betalar en årsavgift på 981 kr, moms inräknat. Genom att i större grad ta hand

Läs mer

Vatten i fysisk planering

Vatten i fysisk planering Vatten i fysisk planering Så får vi med kommunerna Pär Persson, vattenstrateg, enheten för samhällsplanering Kommuner har goda möjligheter till en helhetssyn genom plan- och bygglagen Marken ska vara lämplig

Läs mer

Dagvattenprogram. Fastställd Kommunfullmäktige Reviderad Produktion Kommunledningskontoret Dnr 2016/00641 Dokument

Dagvattenprogram. Fastställd Kommunfullmäktige Reviderad Produktion Kommunledningskontoret Dnr 2016/00641 Dokument DAGVATTENPROGRAM . Dagvattenprogram Fastställd Kommunfullmäktige 2017-03-20 Reviderad Produktion Kommunledningskontoret Dnr 2016/00641 Dokument 2 INNEHÅLL BAKGRUND... 4 HÅLLBAR DAGVATTENHANTERING... 5

Läs mer

Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP)

Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP) 2013-03-13 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/506-229 Kommunstyrelsen Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP) Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-10-05 Riktlinjer för enskilda avlopp Dnr Valdemarsvik: MA.2015.39 Antagna av: Miljö- och byggnämnden i Valdemarsvik, 2015-11-10 MBN 207/15 1 (4) Riktlinjer för enskilda avlopp Inledning För att få

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR DAGVATTEN HANTERING I NACKA KOMMUN

ANVISNINGAR FÖR DAGVATTEN HANTERING I NACKA KOMMUN ANVISNINGAR FÖR DAGVATTEN HANTERING I NACKA KOMMUN 2011-06-27 1 INNEHåll Syfte 3 Målgruppen 3 Geologiska och tekniska förutsättningar för dagvattenhantering i Nacka 3 Generella anvisningar 3 Anvisningar

Läs mer

Dagvatten. - ur ett juridiskt perspektiv. - Jenny Liøkel, Verksjurist

Dagvatten. - ur ett juridiskt perspektiv. - Jenny Liøkel, Verksjurist Dagvatten - ur ett juridiskt perspektiv - Jenny Liøkel, Verksjurist Havs- och vattenmyndigheten Huvudkontor i Göteborg Fiskerikontroll i Simrishamn, Västra Frölunda, Kungshamn, Karlskrona (+ nya kontor

Läs mer

STYRDOKUMENT Dagvattenpolicy Håbo kommun

STYRDOKUMENT Dagvattenpolicy Håbo kommun STYRDOKUMENT Dagvattenpolicy Håbo kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-09-25, 96 DAGVATTENPOLICY 2 77705 Inledning Dagvatten är tillfälligt ytligt avrinnande regn- och smältvatten. När marken utnyttjas

Läs mer

Information om dagvatten till fastighetsägare i Mariestads kommun

Information om dagvatten till fastighetsägare i Mariestads kommun Information om dagvatten till fastighetsägare i Mariestads kommun Innehåll Inledning... 1 Dagvatten, dräneringsvatten och spillvatten... 2 Fastighetsägarens roll i dagvattenhanteringen... 2 Lokalt omhändertagande

Läs mer

Riktlinjer för dagvattenhantering i Uddevalla kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2008-11-12

Riktlinjer för dagvattenhantering i Uddevalla kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2008-11-12 Riktlinjer för dagvattenhantering i Uddevalla kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2008-11-12 Tekniska kontoret Vi skapar god livskvalitet 1 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Syfte... 2 3. Riktlinjer...

Läs mer

Riktlinjer för dagvattenhantering i Uddevalla kommun Antagen av Kommunfullmäktige 12 november 2008, 330

Riktlinjer för dagvattenhantering i Uddevalla kommun Antagen av Kommunfullmäktige 12 november 2008, 330 Blad 1 Riktlinjer för dagvattenhantering i Uddevalla kommun Antagen av Kommunfullmäktige 12 november 2008, 330 Tekniska kontoret Vi skapar god livskvalitet Blad 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 1 2.

Läs mer

Säfsen 2:78, utredningar

Säfsen 2:78, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Uppsala Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Datum 2014-11-14 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Magnus Sundelin

Läs mer

VA-utredning för sjönära bebyggelse i Offne Del av Offne 1:6 Åre kommun, Jämtlands län

VA-utredning för sjönära bebyggelse i Offne Del av Offne 1:6 Åre kommun, Jämtlands län Östersund 16-01-26 Sid 1 (5) VA-utredning för sjönära bebyggelse i Offne Del av Offne 1:6 Åre kommun, Jämtlands län 2015-01-28 Projektnr: 15190 Handläggare: Östersund 16-01-26 Sid 2 (5) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING Del 2 VA-policy Arbetsgrupp för VA-plan Arbetsgruppen har bestått av tjänstemän från Grästorps kommun, Lidköpings kommun och Sweco Environment. VA-planen har tagits fram i samverkan mellan kommunen och

Läs mer

Dagvatten - Ansvar och roller

Dagvatten - Ansvar och roller 1 (5) Dagvatten - Ansvar och roller Stockholm Vatten Stockholm Vatten är ett kommunalt bolag och stadens VA-huvudman. Detta medför ett ansvar för att den samlade avledningen av dagvatten, inom verksamhetsområde

Läs mer

Översvämningssäkert byggande Hur reglerar vi dagvattenhantering i detaljplaner

Översvämningssäkert byggande Hur reglerar vi dagvattenhantering i detaljplaner Översvämningssäkert byggande Hur reglerar vi dagvattenhantering i detaljplaner Problem och lösningar på kort och lång sikt Mikael Ulf Samhällenas avvattning kläms från två håll Mer intensiva regn och ändrade

Läs mer

Dagvattenstrategi för Falköpings kommun 2012-07-24. Dagvattenstrategi för Falköpings kommun

Dagvattenstrategi för Falköpings kommun 2012-07-24. Dagvattenstrategi för Falköpings kommun Dagvattenstrategi för Falköpings kommun 2012-07-24 Dagvattenstrategi för Falköpings kommun 1 Dagvattenstrategi för Falköpings kommun 2012-07-24 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Inledning...4 Vad

Läs mer

MKN i fysisk planering

MKN i fysisk planering MKN i fysisk planering Juha Salonsaari Vattensamordnare Stockholms Stad Workshop om tillämpning av miljökvalitetsnormer 2016-04-07 Statusklassning och bedömningsgrunder en planerares värsta mardröm? Sammanfattning

Läs mer

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001 Dagvattenpolicy Gemensamma riktlinjer för hantering av Dagvatten I tätort september 2001 Upplands Väsby kommun Sigtuna kommun Vallentuna kommun Täby kommun Sollentuna kommun Tätortens Dagvatten Förslag

Läs mer

VATTEN I PLANERINGEN - MÖJLIGHET OCH PROBLEM I PLANERINGEN

VATTEN I PLANERINGEN - MÖJLIGHET OCH PROBLEM I PLANERINGEN 1 Bakgrundsfakta VATTEN I PLANERINGEN - MÖJLIGHET OCH PROBLEM I PLANERINGEN Såväl dricksvattenförsörjning som avloppsvattenrening i Stockholm fungerar som regel på ett betryggande sätt och utgör sällan

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV Väsjön norra MAJ 2013 2 (9) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Inledning 3 3 Geologi 3 4 Dagvattenhantering 3 4.1 Väsjön 3 4.2 Förslag till dagvattenhantering 4 4.3 Reningsbehov

Läs mer

MKN vatten i PBL. Pär Persson. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering

MKN vatten i PBL. Pär Persson. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering MKN vatten i PBL Pär Persson Vattenstrateg Enheten för samhällsplanering Helhetssyn på mark och vatten möjlig genom PBL Marken ska vara lämplig för bebyggelse! vägledande Juridiskt bindande Det svenska

Läs mer

Bilaga 3. Exempelsamling över olika dagvattenlösningar. 1(6)

Bilaga 3. Exempelsamling över olika dagvattenlösningar. 1(6) Bilaga 3. Exempelsamling över olika dagvattenlösningar. 1(6) 2(6) Goda exempel Tanken med denna bilaga är att genom goda exempel tydliggöra syftet med dokumentet Handledning för dagvattenhantering i Uddevalla

Läs mer

DAGVATTENPROGRAM Samrådsversion

DAGVATTENPROGRAM Samrådsversion DAGVATTENPROGRAM Samrådsversion 2016-10-05 . Dagvattenprogram Fastställd Reviderad Produktion Kommunledningskontoret Dnr 2016/00641 Dokument KS 2 Innehåll INLEDNING... 4 BAKGRUND... 4 HÅLLBAR DAGVATTENHANTERING...

Läs mer

Ta hand om dagvattnet. - råd till dig som ska bygga

Ta hand om dagvattnet. - råd till dig som ska bygga Ta hand om dagvattnet - råd till dig som ska bygga Vad är dagvatten? Dagvatten är regn- och smältvatten som rinner på hårda ytor som tak och vägar, eller genomsläpplig mark. Dagvattnet rinner vidare via

Läs mer

VA-policy. Oskarshamns kommun

VA-policy. Oskarshamns kommun VA-policy VA-policy Antagen av KF 2013-04-08, 59 Upprättad som ett samarbetsprojekt mellan samhällsbyggnadsnämnden och tekniska nämnden. Arbetet med planen utförs med stöd av Länsstyrelsen (LOVA). Postadress

Läs mer

3. Missiv dagvattenpolicy zot e VALLENTUNA KOMMUN

3. Missiv dagvattenpolicy zot e VALLENTUNA KOMMUN VALLENTUNA KOMMUN Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott Sa m ma nträdesprotokol I 20L5-t2-t5 19 (22) 5 10e Antagande av uppdaterad gemensam dagvattenpolicy mellan kommunerna i Oxunda vattensamverkan

Läs mer

Ta hand om ditt dagvatten - Råd till dig som ska bygga

Ta hand om ditt dagvatten - Råd till dig som ska bygga Plats för bild/bilder Ta hand om ditt dagvatten - Råd till dig som ska bygga Vad är dagvatten? Dagvatten a r regn-, sma lt- och spolvatten som rinner av fra n exempelvis va gar och hustak och som via diken

Läs mer

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng Dagvattenutredning Hammarängen 2010 01 01 Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Området... 4 2.1 Markförhållanden... 4 2.2 Avrinningsförhållanden...

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Dokumentnamn Dagvatten Vår referens Datum Uppdragsnr Louise Björkvald 2015-03-03 335191 PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Ett detaljplanearbete pågår i utkanten

Läs mer

Dagvatten-PM, Storvreta centrum

Dagvatten-PM, Storvreta centrum Tengbom 2015-11-09 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Hållbar dagvattenhantering på kvartersmark och allmän platsmark... 5 Dimensionering... 6 Metoder... 10 3.1 Fördröjning via magasin i mark... 10 3.2

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

2014-11-05. Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

2014-11-05. Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2014-11-05 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun FAVRAB respektive Varberg Vatten AB är huvudmän för den allmänna vaanläggningen i respektive kommun i egenskap av anläggningens ägare. Kommunfullmäktige fattar

Läs mer

Alltid nära* *Så ska Borlänge Energi arbeta och så ska servicen vara för borlängeborna. (Källa: 365 fördelar med Borlänge)

Alltid nära* *Så ska Borlänge Energi arbeta och så ska servicen vara för borlängeborna. (Källa: 365 fördelar med Borlänge) Alltid nära* *Så ska Borlänge Energi arbeta och så ska servicen vara för borlängeborna. (Källa: 365 fördelar med Borlänge) Tällberg 2011-11-16. Jesper Johansson, Affärsområdeschef VA. El Elnät Avfall VA

Läs mer

Behovsbedömning detaljplan för Ulfsbergsgården (Tullinge 16:121)

Behovsbedömning detaljplan för Ulfsbergsgården (Tullinge 16:121) 1 [7] Referens David Ekberg detaljplan för Ulfsbergsgården (Tullinge 16:121) Orenteringskarta över området en av detaljplan för Ulfsbergsgården är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND 11 januari 2017 VÄG- O C H V A - I N G E N J Ö R E R N A I S V E R I G E A B V A S A G A T A N 1 5 7 2 2 1 5 V Ä S T E R Å S T E L E F O N : 0 7 0-3 1 3 4 1 5 0 O R G.

Läs mer

Dagvattenutredningar i Täby kommun

Dagvattenutredningar i Täby kommun Dagvattenutredningar i Täby kommun Kravspecifikation, checklista och förslag till arbetsgång vid dagvattenberäkningar Dagvattenhanteringen blir en allt viktigare del i stadsplaneringen. Detta dels med

Läs mer

Dagvattenpolicy för Kristianstads kommun

Dagvattenpolicy för Kristianstads kommun C4 Teknik Avd Kommunteknik Dagvattenpolicy för Kristianstads kommun Dagvattendamm på Österäng Antagen av kommunfullmäktige mars 2010 Dagvatten ses idag mest som ett problem Med urbaniseringen har vattnets

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE Svalövs kommun har tagit fram förslag till ny detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. i södra delen av Svalövs tätort (Figur

Läs mer

Dagvattenhantering. Fredrik Kastberg, WSP

Dagvattenhantering. Fredrik Kastberg, WSP Dagvattenhantering Fredrik Kastberg, WSP 2012-03-20 Program - dagvattenhantering Bakgrund Dimensioneringskrav Hydrauliska beräkningar Hur kommer fastighetsägare att påverkas? Dagvattenlösningar alternativ

Läs mer

196 Svar på motion av Signe Levin (S) angående att rena dagvattnet (KS/2015:537)

196 Svar på motion av Signe Levin (S) angående att rena dagvattnet (KS/2015:537) Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (2) 2016-12-05 196 Svar på motion av Signe Levin (S) angående att rena dagvattnet (KS/2015:537) Sammanfattning Rubricerad motion anmäldes vid kommunfullmäktiges sammanträde

Läs mer

Dagvattenpolicy för Svedala kommun

Dagvattenpolicy för Svedala kommun Dagvattenpolicy för Svedala kommun Antagen av Kommunfullmäktige i Svedala 2004-06-09, 78 Dagvattenpolicy för Svedala kommun Sid 1 Innehåll 1.Inledning 2 2. Definition av dagvatten 2 3. Dagvattenpolicy

Läs mer

Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 147 Dnr KS/2018:245. Dagvattenpolicy - beslut om remiss

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 147 Dnr KS/2018:245. Dagvattenpolicy - beslut om remiss Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-10-01 1 (2) Sida 147 Dnr KS/2018:245 Dagvattenpolicy - beslut om remiss Bakgrund Tekniska nämnden har beslutat 129/2018-08-30 att ställa

Läs mer

Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering

Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering Miljöbalken Miljöbalken innehåller allmänna hänsynsregler och detaljerade bestämmelser om avloppsvattenrening.

Läs mer

DAGVATTENPOLICY FÖR VARBERGS KOMMUN

DAGVATTENPOLICY FÖR VARBERGS KOMMUN DAGVATTENPOLICY FÖR VARBERGS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige den 18 mars 2008, 55. Bakgrund Som svar på en motion om upprättande av dagvattenpolicy för Varbergs kommun, beslutade kommunfullmäktige

Läs mer

PM, dagvattenhantering

PM, dagvattenhantering , dagvattenhantering Tillhörande detaljplan för Isgärde 4:74, Mörbylånga kommun 2015-12-02 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 5 2 PLANERAD MARKANVÄNDNING... 5 3 BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN... 6 4 DAGVATTEN...

Läs mer

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Särsta 38:4 Knivsta Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Upprättad datum 2015-10-05 Handläggare: Stina Carlsson Ändringar: rev 2016-03-20 Benämning Bakgrund Detta PM har tagits fram i samband med

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Östra Jakobsberg, del 1. Karlstads kommun VA-enheten Teknik- och fastighetsförvaltningen rev.

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Östra Jakobsberg, del 1. Karlstads kommun VA-enheten Teknik- och fastighetsförvaltningen rev. DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Östra Jakobsberg, del 1 Karlstads kommun VA-enheten Teknik- och fastighetsförvaltningen 2017-11-17 rev. 2018-03-08 DAGVATTENUTREDNING ÖSTRA JAKOBSBERG, DEL 1 Östra Jakobsberg

Läs mer

Avloppssystem. Avloppsvatten. Avloppssystem består av. Avloppsvatten. Spillvatten. Avloppsvatten. vatten som leds från fastigheter, gator och vägar

Avloppssystem. Avloppsvatten. Avloppssystem består av. Avloppsvatten. Spillvatten. Avloppsvatten. vatten som leds från fastigheter, gator och vägar Avloppsvatten Avloppssystem vatten som leds från fastigheter, gator och vägar 2012-05-30 2 Avloppsvatten Avloppssystem består av vatten som leds från fastigheter, gator och vägar Avloppsnät Pumpstationer

Läs mer

Funktionsbeskrivning dagvattenlösningar

Funktionsbeskrivning dagvattenlösningar Funktionsbeskrivning dagvattenlösningar tillägg till Dagvattenutredning för Södra staden, Underlag för strategiskt program 2015-03-20 Lokala åtgärder, kvartersmark och gata Inom kvartersmark och lokalt

Läs mer

VA-strategi. Förslaget är nu ute på remiss hos Färgelanda Vatten AB, Dalslands miljökontor och de politiska partierna i Färgelanda kommun.

VA-strategi. Förslaget är nu ute på remiss hos Färgelanda Vatten AB, Dalslands miljökontor och de politiska partierna i Färgelanda kommun. VA-strategi Inledning Detta dokument är en strategi för försörjning av vatten och avlopp i Färgelanda kommun. Dokumentet kallas VA-strategi och här anges hur man i Färgelanda kommun ska agera för att på

Läs mer

Vattnet i landskapet: olika perspektiv på för mycket och för lite

Vattnet i landskapet: olika perspektiv på för mycket och för lite Vattnet i landskapet: olika perspektiv på för mycket och för lite Olof Persson 1 Vattnet i landskapet: olika perspektiv på för mycket och för lite Hur ser man på vattnet i landskapet? Olika aktörer har

Läs mer

Norra Stockholmsåsen. Vår viktigaste reservvattenkälla

Norra Stockholmsåsen. Vår viktigaste reservvattenkälla Norra Stockholmsåsen Vår viktigaste reservvattenkälla Norra Stockholmsåsen Norra Stockholmsåsen är en del av en 60 km lång rullstensås som sträcker sig från södra Uppland ner genom Stockholm till Västerhaninge.

Läs mer

Klimatsäkring -P104 samt P105

Klimatsäkring -P104 samt P105 Klimatsäkring -P104 samt P105 Seminarium vid Föreningen Vattens Norrlandsmöte 2012 Sundsvall Gilbert Svensson Urban Water Management AB och Luleå tekniska universitet 1 Klimatsäkring P104 samt P105 Risker

Läs mer

Dagvattenpolicy för Kalmar kommun

Dagvattenpolicy för Kalmar kommun Handläggare Datum Ärendebeteckning Pär Hansson 2011-10-18 KS2011/00216 008 0480-45 00 58 Kommunfullmäktige Dagvattenpolicy för Kalmar kommun Förslag till beslut i kommunfullmäktige Kommunfullmäktige godkänner

Läs mer

Dagvatten. Dagens DagvattenDagordning Miljöbalken. Reglering genom 9 kap. MB Miljöfarlig verksamhet DAGVATTENREGLERING UTANFÖR PBL

Dagvatten. Dagens DagvattenDagordning Miljöbalken. Reglering genom 9 kap. MB Miljöfarlig verksamhet DAGVATTENREGLERING UTANFÖR PBL Juris dr. Jonas Christensen Jonas@ekolagen.se 0730 59 09 29 DAGVATTENREGLERING UTANFÖR PBL 1 2 Dagens DagvattenDagordning Miljöbalken Miljöfarlig verksamhet Markavvattning Lag om allmänna vattentjänster

Läs mer

Information om dagoch dräneringsvatten

Information om dagoch dräneringsvatten Information om dagoch dräneringsvatten I den här broschyren vill vi informera om hur man på bästa sätt tar hand om sitt dag- och dräneringsvatten för att minska risken för översvämning och skador på fastighet.

Läs mer

Dagvatten för övriga fastigheter

Dagvatten för övriga fastigheter Dagvatten för övriga fastigheter Den nya taxan och hur du kan påverka den 1 Växjö kommun inför en ny dagvattenavgift i VA-taxan. Övriga fastigheter (fastigheter som inte är småhus) betalar för hur många

Läs mer

www.miljosamverkan.se

www.miljosamverkan.se www.miljosamverkan.se Projektledare Lasse Lind tel 0532-714 47 lind.lasse@telia.com Biträdande projektledare Cecilia Lunder tel 031-60 58 95 cecilia.lunder@o.lst.se 1 Dagvatten 22 sept 04 Miljösamverkan

Läs mer

Henrik Alm. Stockholm Vatten AB. 08-522 123 24 henrik.alm@stockholmvatten.se

Henrik Alm. Stockholm Vatten AB. 08-522 123 24 henrik.alm@stockholmvatten.se Henrik Alm Stockholm Vatten AB 08-522 123 24 henrik.alm@stockholmvatten.se Henrik Alm, 2004 UPPTAGNINGSOMRÅDE Verksamhetsområde 206 km 2 Upptagningsområde för Henriksdal Bromma Loudden Himmerfjärden Anslutna

Läs mer

Dagvattenpolicy Kalmar kommun. Dagvattenpolicy

Dagvattenpolicy Kalmar kommun. Dagvattenpolicy Dagvattenpolicy Godkänd av kommunfullmäktige 28 november 2011 1 Remisshandlingen har tagits fram på uppdrag av styrgruppen för arbetet. Styrgrupp har varit Jörgen Madebrink, Kalmar Vatten AB, Björn Strimfors,

Läs mer