FOLKNYKTERHETENS VECKA 6-12 MAJ

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FOLKNYKTERHETENS VECKA 6-12 MAJ"

Transkript

1 FOLKNYKTERHETENS VECKA 6-12 MAJ 2013

2 VÄLKOMMEN TILL EN FEST FÖR ALLA! I din hand håller du en handbok fylld med idéer och tips för att kunna planera och genomföra en festfylld Folknykterhetens vecka Den 6 12 maj är det dags för årets Folknykterhetens vecka. I år gör vi den mer förbundsgemensam än någonsin tidigare! Förra årets tema Fest för alla Alkoholfri garanti blev en sån succé att vi har valt att använda oss av det i år igen. Men detta år vill vi att fokus ska vara gemenskap. Vid kongressen i Åre 2011 togs beslutet av IOGT- NTO, UNF och Junis att Folknykterhetens vecka numera är ett rörelsegemensamt arrangemang. NSF är också med och arrangerar. Därför vill vi gärna se att vi runt om i landet tillsammans bjuder in till rörelsegemensamma aktiviter under veckan och verkligen visar vilken stor organisation vi är med möjligheter för alla åldrar. Här i handboken finns verktyg som du kan behöva för att genomföra familjeaktiviteter och tips på hur du når media samt hur ni kan påverka politiker och andra beslutsfattare. Vi hoppas att tipsen ger inspiration för att planera och genomföra de arrangemang som passar din förening. Vi ser gärna att ni rörelsegemensamt planerar och genomför aktiviteter som passar både stor och liten. Vi ser fram emot att fira Folknykterhetens vecka!

3 OM KAMPANJEN: Tanken med kampanjen är att arrangera aktiviteter som sprider glädje och som visar på fördelarna med alkoholfria mötesplatser. Kanske bjuda in till en gatufest dit både barn, vuxna och äldre är välkomna. Helt enkelt återta det offentliga rummet som idag fylls i allt högre grad av aktiviteter och tillfällen där alkohol förväntas ingå och ingår. Ett flertal städer har festivaler, marknader, gatufester, idrottsarrangemang eller stadskalas där alkohol tar en allt större plats. Aktiviteter som borde vara tillgängliga för alla, som borde bidra till en känsla av stolthet och gemenskap på orten, men där alkoholen ofta får ett alltför stort fokus. Med temat Fest för alla, med underrubriken Alkoholfri garanti, vill vi lyfta fram den alkoholfria mötesplatsen, nykterheten och gemenskapen genom aktiviteter som inkluderar alla. En fest för alla, helt enkelt. Men tanken med kampanjen är inte bara att arrangera aktiviteter som sprider glädje och som visar på fördelarna med alkoholfria mötesplatser. Vi vill även att vi visar hur stora vi är, hur starka vi är och hur himla skoj vi har tillsammans. Så gör gemensamma aktiviteter under veckan och bjud in till en hejdundrande fest för alla på Folknykterhetens dag. TILLSTÅND Tänk på att för vissa arrangemang kan du behöva söka tillstånd. Sök i god tid! Läs mer här:

4 AKTIVITETSIDÉER OCH TIPS RECLAIM YOUR FEET/GATUFESTEN Vi bjuder in till en gatufest för ALLA åldrar, med glädjeyra på lika villkor(fritt från alkohol) under parollen Jag dansar alltid (bättre) nykter! Du behöver (förslag) En offentlig plats att vara på (med tillstånd att vara där) Musikanläggning och bra musik och/eller musiker och musikinstrument Kreativt hörn med roligt pyssel, t.ex. pärlplattor, sticka/virka smartphone-fodral m.m. Hinderbana/klättervägg eller liknande fysisk utmaning Alkoholfria drinkar/drycker Banderoller, plakat, skyltar med slogans Tält/tak om det inte är strålande väder Låt kreativiteten flöda när ni funderar på vad som skulle locka människor i er stad att släppa loss sin positiva energi tillsammans med er på en offentlig plats. Bestäm tid och plats. Sprid information om hur, när och varför ni ska ha er gatufest. På kan du läsa om hur man kan förbereda en gatufest. INTERVJUFÅTÖLJEN En spännande och enkel aktivitet för att fånga upp åsikter och engagera personer i din kommun. Enkel att genomföra. Sätt ut två fåtöljer på stan, en av er sitter i ena fåtöljen och intervjuar. En annan person plockar in folk från gatan till den andra fåtöljen för intervju. Låtsas att ni är med i ett TV-program, berätta lite om kampanjveckan och din förening/organisation, fråga vad personen brukar göra på sin fritid, vad som saknas i kommunen, personens åsikter om alkohol och droger. Hitta gärna på egna frågor. Ta gärna med t.ex. en lampa och en matta för att få det att se ut som en TV-studio. Låna gärna en mikrofon och högtalare.

5 DANSMARATON En svettig och fartfylld aktivitet som är ganska enkel att genomföra. Drop-in dansmaraton anordnas centralt på lokal scen eller på centralt utrymme.vem som helst kan hoppa in i dansen när som helst, gamla som unga. Välj ut en person som går omkring och försöker fånga folk på stan. Viktigt är att annonsera innan så att folk vet om eventet. Hitta någon i rörelsen som har dansat/dansar zumba, jazzdans eller liknande. Hyr musikutrustning, eller låna privat, det behövs bara en hyfsad stereo. Se till att vara några stycken som dansar så att det inte ser tomt ut på dansgolvet. Tänk på att inte ha för hög ljudvolym. KOLLEKTIV KROGRUNDA En aktivitet som ögonöppnare och intresseväckare för deltagare. Konkret och festlig påverkan. Bjud in politiker, press, samarbetspartner på krogrunda. Bestäm ett område i förväg och ta med dem för att testa alkoholfritt utbud. Beroende på er ålder kan ni också göra ålderskontroller. Inspireras av Bra Uteliv-certifieringen för att lyfta vad som kan göras bättre. Du kan t.ex. låta andra fylla i en certifieringsmall på Material/ Om bra utbud saknas, tipsa om drinkrecept, t.ex. Almedalsdrinken, almedalsdrinken.se/ eller alkoholfritt vin. VEM VET MEST? Vad vet egentligen andra om uteliv och alkohol? Passa på att utmana andra att tänka till. Gör en frågetävling mellan passerande på gatan. Pausa två personer och utmana dem mot varandra att samla poäng. Använd material från rörelses hemsidor, t.ex. Vilken kommun är rankad för Sveriges bästa uteliv? Svar: Söderhamn. Har antalet 15-åringar som dricker ökat eller minskat? Svar: Minskat. Få till tv-programskänslan med t.ex. ståbord som podium där deltagarna kan stå. Ha ett bestämt antal frågor och skriv upp dagens high score på en skylt.

6 LEVANDE HUMORBOX Sprid glädje med roliga historier! Gör en levande humorbox som garanterat drar uppmärksamheten till sig! Du behöver En stor kartong (tillräckligt stor för att få plats inuti), pennor, sax eller vass kniv. Du behöver en kartong som är tillräckligt stor för att du ska få plats med överkroppen i den. Gör ett hål för huvudet i botten och för armarna på sidorna. På framsidan av kartongen skriver du upp de nummer på historierna som folk kan välja mellan. Rita också några knappar så att det ser ut som en riktig humorbox. Träna in de olika numrens historier, men det gör inget om du har en fusklapp. ANSIKTSMÅLNING Att erbjuda gratis ansiktsmålning är ett bra sätt att locka barn och familjer. Aktiviteten är enkel att genomföra och kräver inga förberedelser utöver inköp av material och kanske lite övande på olika motiv. Du behöver Ansiktsfärger, svampar, penslar, vatten, hushållspapper, spegel, mallar att måla efter om du behöver, bord, två stolar eller pallar. Ställ upp stolar och bord så att du bekvämt kan måla den som sitter mitt emot. För att förenkla aktiviteten kan du erbjuda ett begränsat antal motiv, t.ex. en clown, katt eller fjäril. Var gärna flera som hjälps åt att måla ha flera målningsstationer. Medan barnen målas kan någon annan prata med föräldrarna och ge dem information. Låt barnen titta i spegeln när målningen är klar. Tänk på att byta vatten ofta. Gratis instruktioner och motiv finns i mängder på internet. På kan du ladda ner pdf-filer med steg-för-steginstruktioner till många motiv.

7 GRAFFITI Personer i området får chansen att måla graffiti på jätteväggar, en aktivitet som kräver lite arbete men som ger mycket tillbaka. Du behöver Plywood-skivor eller liknande som bildar en yta på cirka 2x10 meter. Sprayburkar och munskydd kan köpas på färgbutiker eller beställas på internet. Kontakta en fritidsgård för att få tag i någon som kan måla graffiti. Lyckas ni inte hitta någon så får du som ordnar aktiviteten ta reda på baskunskaperna kring grafitti. Viktigt är munskydd och behörigt avstånd till allmänheten. Personer utan munskydd får inte stå i närheten av väggen på grund av ångor från färgen. Aktiviteten utförs bäst i en park eller liknande. Gör en färdig mall i plast med positiva budskap som kan sprayas på väggen. JONGLERINGSBOLLAR En rolig aktivitet som kan göras både inomhus och utomhus. Passar bra som familjeaktivitet. Du behöver Till en jongleringsboll: Knappt 1 dl okokt ris, 2 ballonger gärna i olika färger, 1 plastpåse (exempelvis en fryspåse). Klipp till en ca 25x25 cm stor fyrkant av plastpåsen. Häll ut riset i mitten av plasten och samla ihop ändarna så det skapas en risboll. Klipp av ändarna på ballongerna. Trä den ena ballongen över risbollen. Se till att du snurrat ihop ändarna på plasten så att inte riset läcker ut! Trä på den andra ballongen över den första. Se till att du täcker första ballongens öppning, så att inget ris syns. Nu är bollen klar! När två eller tre bollar är klara är det dags att börja träna på att jonglera! Ha gärna några instruktörer på plats som kan hjälpa till att förklara jongleringstekniken.

8 PASSA PÅ ATT VÄRVA! När vi kampanjar och är ute och visar upp och pratar om IOGT-NTO-rörelsen passar det jättebra att tänka in medlemsvärvning i det. Människor blir nyfikna på oss och ibland bara väntar de på frågan om att bli medlem! Du behöver Värvarmaterial för våra olika rörelsegrenar (foldrar, värvarvisitkort m.m.). Information om den lokala verksamheten inom IOGT-NTO-rörelsen på din ort. Låna en värvardisk från IOGT-NTO:s distriktsexpedition eller ta med ett mindre bord där ni kan lägga upp lite material. Ett bra och enkelt sätt att få folk att stanna till är att bjuda på något, t.ex. Godtemplaredricka eller godis då kan man passa på att börja prata med dem. Använd gärna likadana profilkläder så att man ser att ni hör ihop och kommer från samma ställe. IOGT-NTO-rörelsen ska uppfattas som något positivt och det finns många som vill bli medlemmar, så det gäller att våga fråga! När du samtalar med en person är det bra att få lite grepp om vem man möter; blivande junisledare, intresserad av vårt internationella arbete, tonårsförälder, ungdom, före detta missbrukare osv. Försök att hitta relevanta argument som passar personen som du pratar med!

9 ARBETE MEDIALT Det finns många sätt att jobba med tv/radio/tidningar lokalt under Folknykterhetens vecka. Man kan skicka pressmeddelanden och inbjudningar för aktiviteter samt skriva debattartiklar eller insändare om kampanjen. Mallar för pressmeddelanden och insändare kommer att finnas på hemsidan, när veckan kickar igång och information kommer att skickas ut till distrikten. Här hittar du lite mer allmänna tips och trix för ert pressarbete under veckan, oavsett om ni använder mallarna eller om ni skriver egna texter. Har du frågor om textinnehåll eller vill ha tips på vad du kan skriva om, hör av dig till IOGT-NTO:s pressekreterare Johnny Foglander, eller UNF:s pressekretarere/drogpolitisk sekreterare, Sophie Brömster sophie PRESSMEDDELANDEN Skriv kortfattat med det viktigaste först. Brödtext skrivs i tredje person, alltså IOGT-NTO-rörelsen menar att i stället för vi/ jag menar att. Ha alltid med telefonnummer till personen som uttalar sig och se till att personen är tillgänglig när pressmeddelandet släpps. Konkreta exempel på pressmeddelanden finns på DEBATTARTIKLAR Längre än en insändare, ofta mer än tecken (mer än en halv A4-sida i Word). Skrivs oftast under som företrädare för en viss organisation. För fram åsikter med hjälp av fakta och argument. Ha en klar bild av vad du vill säga innan du börjar skriva och håll en röd tråd. Fokusera på ett argument/ämne i varje stycke för att lättare strukturera artikeln. Skriv om det viktigaste i början och sammanfatta det igen i slutet. Avsluta gärna med ett krav eller en fråga till exempelvis ansvariga politiker. INSÄNDARE Ganska kort, helst inte mer än tecken. Skrivs oftast under av en privatperson eller med en pseudonym. Här räcker det med en tydlig åsikt, man behöver inte försvara med fakta. Avsluta gärna med ett krav eller en fråga till exempelvis ansvariga politiker.

10 ARBETA MED SOCIALA MEDIER Att använda sig av sociala medier är ett snabbt och enkelt sätt att få fler människor med på ditt budskap. Tänk dock på att kommunikationen i sociala medier kan sparas, läsas och citeras. Läs igenom din text en extra gång och fundera på hur den uppfattas. Är ämnet känsligt kan du be någon annan att läsa texten innan du publicerar. FACEBOOK Facebook är idag en av våra viktigaste mediakanaler och ett enkelt och effektivt sätt att arbeta med opinionspåverkan. Dessutom är det gratis. Folknykterhetens veckas Facebooksida hittar du på adressen https://www.facebook.com/folknykterhetensvecka Vår Facebooksida är öppen och kan besökas av alla, oavsett om du har ett Facebookkonto eller ej. Här kan du skriva om vad ni planerar att göra eller har gjort. Om fantasin tryter kanske du kan hitta förslag på aktiviteter här. Eller varför inte filma eller fota med mobilen, lägg upp det på sidan och visa vad som händer hos er just nu. BLOGG På de olika bloggarna berättar vi om hur arbetet med kampanjen fortskrider och rapporterar från aktiviteter som genomförs runt om i landet. TWITTER Twitter är en kanal som många organisationer använder sig av. Syftet är i stort sett detsamma som för Facebook, men målgruppen är lite annorlunda eftersom Twitters användare idag till stor del består av mediafolk, opinionsbildare, debattörer och politiker, jämfört med Facebook, där vi så att säga når gemene man. På Twitter är utrymmet begränsat till ett visst antal tecken, vilket bidrar till att göra informationen kärnfull. Folknykterhetens veckas officiella hashtagg är #festföralla Du kan också följa IOGT-NTO, UNF och NSF på Facebook, Twitter och Instagram: IOGT-NTO:s Facebook: UNF:s Facebook: NSF:S Facebook: IOGT-NTO:s IOGT-NTO:s UNF:s UNF:s NSF:s IOGT-NTO:s blogg: Anna Carlstedts blogg: Linda Engströms blogg:

11 POLITIKERTRÄFF Under folknykterhetens vecka är det ett utmärkt tillfälle att bjuda in till politikerträffar. Ordna exempelvis en utfrågning på stan, ett frukostmöte eller en uppvaktning på kommunkontoret. VEM SKA DU FRÅGA? Det är inte bara politiker som arbetar med hälsa eller sociala frågor som deltar i beslut som rör alkohol. Även de som t.ex. har skatter, barn och ungdom, handel, jordbruk eller brottsförebyggande arbete på sitt bord, kommer i kontakt med dessa beslut. VAD SKA DISKUTERAS? Att diskutera alkoholfrågan i stort kan bli alldeles för spretigt och otydligt. Rikta in er på en aspekt som t.ex. antalet alkoholtillstånd eller hur man ska arbeta med att minska alkoholkonsumtionen hos unga. Förbered två till tre frågeställningar som ringar in den aspekt ni valt och se till att hålla diskussionen kring dessa. HUR SKA MAN BJUDA IN? Ställ frågan och var tydlig med vad som ska diskuteras. Se till att de får frågeställningarna i tid så att de kan förbereda sig. Var tydlig med vilka andra som har bjudits in och hur lång tid träffen kommer att ta. BJUD IN MEDIA! Passa på att få ut budskapet även i media. VAR SKA NI VARA? Använd gärna våra egna lokaler så att politiker, åhörare och media får möjlighet att se hur vi har det. Ta fram stolar och bord så att även åhörare och media känner sig välkomna. Gå igenom lokalen och se till att våra loggor finns så att det är tydligt vilka som är avsändare för träffen. Ha en entrévärd som hälsar välkommen och visar var alla ska sitta. BEHÖVS DET NÅGOT MATERIAL? Sätt upp ett litet bokbord i lokalen där ni t.ex. kan ha inbjudningar till lokala kurser och blädderexemplar av våra material om alkoholpolitik och våra andra arbetsområden. Självklart ska det ligga värvningsmaterial där också. BJUD PÅ FIKA! Fika ger en trevlig stämning. Kanske kan man bjuda på fika efter diskussionen så att åhörare och politiker kan mingla runt tillsammans och diskussionen kan fortsätta. FINNS DET NÅGOT SOM DU BÖR UNDVIKA ATT SÄGA? Prata ihop er innan om vilka signaler ni som arrangörer vill skicka ut. Tänk på att en positiv och glad attityd alltid smittar av sig och att folk då har lättare att lyssna.

12

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande Värvarmanual Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande Värvarmanual 2 Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Medlemmar SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS MEDLEMMAR Varför är det viktigt för din klubb att ha många

Läs mer

klubbmaterial AKTIVITETER DEMOKRATI OCH EKONOMI AKTIVA FÖRTROENDEVALDA MEDLEMMAR

klubbmaterial AKTIVITETER DEMOKRATI OCH EKONOMI AKTIVA FÖRTROENDEVALDA MEDLEMMAR klubbmaterial AKTIVITETER DEMOKRATI OCH EKONOMI AKTIVA FÖRTROENDEVALDA MEDLEMMAR SSUKLUBBENS medlemmar Varför är det viktigt för din klubb att ha många medlemmar? Varför det är viktigt för hela SSU att

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Förberedelse: Planera, planera, planera

Förberedelse: Planera, planera, planera Förberedelse: Planera, planera, planera En av de viktigaste beståndsdelarna i en lyckad rekrytering är planering. Planera i god tid, gärna på våren så att det inte blir stressigt på hösten precis innan

Läs mer

STUDIECIRKELMATERIAL för ATTENTIONS TJEJGRUPPER

STUDIECIRKELMATERIAL för ATTENTIONS TJEJGRUPPER STUDIECIRKELMATERIAL för ATTENTIONS TJEJGRUPPER Tack! Ett stort tack till Christina Hedström, ABF för ett roligt och inspirerande samarbete med att ta fram materialet. My Vingren, projektledare för Stockholm

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

STARTA FÖRENING. Ett studiematerial om att starta UNF-förening

STARTA FÖRENING. Ett studiematerial om att starta UNF-förening STARTA FÖRENING Ett studiematerial om att starta UNF-förening STARTA FÖRENING ETT STUDIEMATERIAL OM ATT STARTA UNF-FÖRENING Ungdomens Nykterhetsförbund 2011 Text och utformning: Jim Gustafsson STARTA FÖRENING

Läs mer

SAY IT! - en handbok i kommunikation

SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation TEXT, ILLUSTRATIONER, LAYOUT och METODUTVECKLING: Jonas Nilsson / Organisationsutvecklare / jonas.nilsson@viunga.se MED FEEDBACK,

Läs mer

Korpen i sociala medier. Tips och råd för dig och din förenings närvaro i sociala medier

Korpen i sociala medier. Tips och råd för dig och din förenings närvaro i sociala medier Korpen i sociala medier Tips och råd för dig och din förenings närvaro i sociala medier Innehållsförteckning Sociala medier... 4 Vad är sociala medier?... 4 Det pratas mycket om sociala medier och det

Läs mer

Förenings. NF-aren. Teater. UNF-träf. UNF-resa. boken. Värva PLANERA VERKSAMHET. Ett studiematerial om att planera bra verksamhet i UNF

Förenings. NF-aren. Teater. UNF-träf. UNF-resa. boken. Värva PLANERA VERKSAMHET. Ett studiematerial om att planera bra verksamhet i UNF R E T TE 7 I V I KT A 2 1 f UNF-träf 8 4 Förenings boken 3 10enings- 9 Värva f UNF-träf 22 Värva 29 18 17 16 15 11 För boken 23 30 6 5 25 24enings- NF-aren U n e r a UNF- 12 Teater 14 13 20 19 26 27 21

Läs mer

kunskap för färska unf:are

kunskap för färska unf:are kunskap för färska unf:are INLEDNING i din hand håller du unf:s viktigaste utbildningsmaterial! unf:aren är vår grundutbildning med den viktigaste basinfon om vår organisation, våra värderingar och våra

Läs mer

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se a v ti k A SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 AKTIVA De aktiva är de som arrangerar aktiviteter i SSU-klubben och bär

Läs mer

Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114. Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA

Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114. Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114 Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA TEXT: Maja Dahl, Jenny Jonstoij och Olof Svensson GRAFISK FORM OCH LAYOUT: Dalston, www.dalston.se

Läs mer

Volontärrekrytering. Behovsanalys, uppdragsbeskrivning och kravprofil - din GPS i volontärsamordningsdjungeln

Volontärrekrytering. Behovsanalys, uppdragsbeskrivning och kravprofil - din GPS i volontärsamordningsdjungeln En skrift om hur vi involverar fler i vår verksamhet Volontärrekrytering - din GPS i volontärsamordningsdjungeln 2 Inledning Den ideella kraften är stor. Faktiskt så stor att den kan omräknas till cirka

Läs mer

Att fråga är att våga Hur gör man när man värvar? Argument till din hjälp när du vill övertyga Material att använda när du värvar Vem är det du vill

Att fråga är att våga Hur gör man när man värvar? Argument till din hjälp när du vill övertyga Material att använda när du värvar Vem är det du vill Värvarmanual 2012 Att fråga är att våga Hur gör man när man värvar? Argument till din hjälp när du vill övertyga Material att använda när du värvar Vem är det du vill värva och vem möter du? Så här får

Läs mer

Svenska Scoutrådet. Utveckla, rekrytera, behålla. Framgångsfaktorer. Tillsammans. Vänligt mottagande. Ställ frågan

Svenska Scoutrådet. Utveckla, rekrytera, behålla. Framgångsfaktorer. Tillsammans. Vänligt mottagande. Ställ frågan Svenska Scoutrådet Utveckla, rekrytera, behålla Framgångsfaktorer Tillsammans Vänligt mottagande Ställ frågan 1 Plattform för medlemsutvecklingsarbete; Utveckla, rekrytera och behålla Detta är Scouternas

Läs mer

Metodhäfte: Rekrytera barn

Metodhäfte: Rekrytera barn Metodhäfte: Rekrytera barn Innehållsförteckning Rekryteringsworkshop 4 Del 1 4 Inspirationsmingel 4 Varför ska vi växa 4 Drömkåren 5 Framgångsrikt 5 Del 2 Nulägesanalys Framtida rekrytering Rekryteringscykel

Läs mer

om Ha n te dl m edn ad i a n g g ar

om Ha n te dl m edn ad i a n g g ar Handledning om temadagar Välkommen till temadagen! Inför och efter skolvalen är det vanligt med aktiviteter som handlar om politik, demokrati eller mänskliga rättigheter. Några exempel på aktiviteter kan

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till er Vi Unga-förening.

Läs mer

Bygg ett konvent som inte kraschar

Bygg ett konvent som inte kraschar Bygg ett konvent som inte kraschar En trevlig manual i att arrangera konvent skriven av arrangörerna till lajvkonventet Prolog 2009 Innehåll Introduktion 3 Börja här 4 Praktiskt 5 Program 7 Ekonomi 9 Marknadsföring

Läs mer

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Du kan välja att följa det ordagrant, eller använda det som stöd och/eller som inspiration. Manuset är uppdelat per bild i presentationen.

Läs mer

Studiehandledning Läxläsning 1. Studiehandledning

Studiehandledning Läxläsning 1. Studiehandledning Studiehandledning Läxläsning 1 Studiehandledning Alla barn ska klara sina läxor Alla barn är allas barn Alla barn ska klara sina läxor. Det är ett mål som Unga Örnar och ABFs projekt Jämlika barn har som

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till Vi Unga-föreningen.

Läs mer

Planera mötet. Checklista

Planera mötet. Checklista Engagerande MÖTEN 2 Engagerande möten Engagerade medlemmar som deltar aktivt i diskussioner och beslut är viktigt för ett framgångsrikt fackligt arbete. En av dina uppgifter som förtroendevald är att se

Läs mer

bra att spara! IQ-initiativet Box 3675 103 59 Stockholm iq.se info@iq.se 2014 IQ-initiativet AB Citera oss gärna men ange källan.

bra att spara! IQ-initiativet Box 3675 103 59 Stockholm iq.se info@iq.se 2014 IQ-initiativet AB Citera oss gärna men ange källan. 2014 IQ-initiativet Box 3675 103 59 Stockholm iq.se info@iq.se 2014 IQ-initiativet AB Citera oss gärna men ange källan. Tolfte upplagan ISBN 978-91-980946-2-6 (print) ISBN 978-01-980946-3-3 (pdf) 2014

Läs mer

ATTRAHERA KUNDER 49 HEMLIGHETER TILL HUR DU BEHÅLLER OCH SKAFFAR DIG NYA KUNDER! VIVIANN LABBA

ATTRAHERA KUNDER 49 HEMLIGHETER TILL HUR DU BEHÅLLER OCH SKAFFAR DIG NYA KUNDER! VIVIANN LABBA ATTRAHERA KUNDER 49 HEMLIGHETER TILL HUR DU BEHÅLLER OCH SKAFFAR DIG NYA KUNDER! AV VIVIANN LABBA Attrahera Kunder! 1 2 ViviAnn Labba Agera Business Smart : Attrahera Kunder! 49 hemligheter till hur du

Läs mer

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Inledning Välkommen till Att engagera vuxna från idé till verklighet.

Läs mer

Övningar. till Välj rätt mänskliga rättigheter i offentlig verksamhet

Övningar. till Välj rätt mänskliga rättigheter i offentlig verksamhet Övningar till Välj rätt mänskliga rättigheter i offentlig verksamhet 2 / 10 Innehåll 1. Övningar en inledning 1.1. Cirkeldiskussion 1.2. Fyra hörn 1.3. Finanskrisen 1.4. Sortera 1.5. Stå upp för dina rättigheter

Läs mer