FOLKNYKTERHETENS VECKA 6-12 MAJ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FOLKNYKTERHETENS VECKA 6-12 MAJ"

Transkript

1 FOLKNYKTERHETENS VECKA 6-12 MAJ 2013

2 VÄLKOMMEN TILL EN FEST FÖR ALLA! I din hand håller du en handbok fylld med idéer och tips för att kunna planera och genomföra en festfylld Folknykterhetens vecka Den 6 12 maj är det dags för årets Folknykterhetens vecka. I år gör vi den mer förbundsgemensam än någonsin tidigare! Förra årets tema Fest för alla Alkoholfri garanti blev en sån succé att vi har valt att använda oss av det i år igen. Men detta år vill vi att fokus ska vara gemenskap. Vid kongressen i Åre 2011 togs beslutet av IOGT- NTO, UNF och Junis att Folknykterhetens vecka numera är ett rörelsegemensamt arrangemang. NSF är också med och arrangerar. Därför vill vi gärna se att vi runt om i landet tillsammans bjuder in till rörelsegemensamma aktiviter under veckan och verkligen visar vilken stor organisation vi är med möjligheter för alla åldrar. Här i handboken finns verktyg som du kan behöva för att genomföra familjeaktiviteter och tips på hur du når media samt hur ni kan påverka politiker och andra beslutsfattare. Vi hoppas att tipsen ger inspiration för att planera och genomföra de arrangemang som passar din förening. Vi ser gärna att ni rörelsegemensamt planerar och genomför aktiviteter som passar både stor och liten. Vi ser fram emot att fira Folknykterhetens vecka!

3 OM KAMPANJEN: Tanken med kampanjen är att arrangera aktiviteter som sprider glädje och som visar på fördelarna med alkoholfria mötesplatser. Kanske bjuda in till en gatufest dit både barn, vuxna och äldre är välkomna. Helt enkelt återta det offentliga rummet som idag fylls i allt högre grad av aktiviteter och tillfällen där alkohol förväntas ingå och ingår. Ett flertal städer har festivaler, marknader, gatufester, idrottsarrangemang eller stadskalas där alkohol tar en allt större plats. Aktiviteter som borde vara tillgängliga för alla, som borde bidra till en känsla av stolthet och gemenskap på orten, men där alkoholen ofta får ett alltför stort fokus. Med temat Fest för alla, med underrubriken Alkoholfri garanti, vill vi lyfta fram den alkoholfria mötesplatsen, nykterheten och gemenskapen genom aktiviteter som inkluderar alla. En fest för alla, helt enkelt. Men tanken med kampanjen är inte bara att arrangera aktiviteter som sprider glädje och som visar på fördelarna med alkoholfria mötesplatser. Vi vill även att vi visar hur stora vi är, hur starka vi är och hur himla skoj vi har tillsammans. Så gör gemensamma aktiviteter under veckan och bjud in till en hejdundrande fest för alla på Folknykterhetens dag. TILLSTÅND Tänk på att för vissa arrangemang kan du behöva söka tillstånd. Sök i god tid! Läs mer här:

4 AKTIVITETSIDÉER OCH TIPS RECLAIM YOUR FEET/GATUFESTEN Vi bjuder in till en gatufest för ALLA åldrar, med glädjeyra på lika villkor(fritt från alkohol) under parollen Jag dansar alltid (bättre) nykter! Du behöver (förslag) En offentlig plats att vara på (med tillstånd att vara där) Musikanläggning och bra musik och/eller musiker och musikinstrument Kreativt hörn med roligt pyssel, t.ex. pärlplattor, sticka/virka smartphone-fodral m.m. Hinderbana/klättervägg eller liknande fysisk utmaning Alkoholfria drinkar/drycker Banderoller, plakat, skyltar med slogans Tält/tak om det inte är strålande väder Låt kreativiteten flöda när ni funderar på vad som skulle locka människor i er stad att släppa loss sin positiva energi tillsammans med er på en offentlig plats. Bestäm tid och plats. Sprid information om hur, när och varför ni ska ha er gatufest. På kan du läsa om hur man kan förbereda en gatufest. INTERVJUFÅTÖLJEN En spännande och enkel aktivitet för att fånga upp åsikter och engagera personer i din kommun. Enkel att genomföra. Sätt ut två fåtöljer på stan, en av er sitter i ena fåtöljen och intervjuar. En annan person plockar in folk från gatan till den andra fåtöljen för intervju. Låtsas att ni är med i ett TV-program, berätta lite om kampanjveckan och din förening/organisation, fråga vad personen brukar göra på sin fritid, vad som saknas i kommunen, personens åsikter om alkohol och droger. Hitta gärna på egna frågor. Ta gärna med t.ex. en lampa och en matta för att få det att se ut som en TV-studio. Låna gärna en mikrofon och högtalare.

5 DANSMARATON En svettig och fartfylld aktivitet som är ganska enkel att genomföra. Drop-in dansmaraton anordnas centralt på lokal scen eller på centralt utrymme.vem som helst kan hoppa in i dansen när som helst, gamla som unga. Välj ut en person som går omkring och försöker fånga folk på stan. Viktigt är att annonsera innan så att folk vet om eventet. Hitta någon i rörelsen som har dansat/dansar zumba, jazzdans eller liknande. Hyr musikutrustning, eller låna privat, det behövs bara en hyfsad stereo. Se till att vara några stycken som dansar så att det inte ser tomt ut på dansgolvet. Tänk på att inte ha för hög ljudvolym. KOLLEKTIV KROGRUNDA En aktivitet som ögonöppnare och intresseväckare för deltagare. Konkret och festlig påverkan. Bjud in politiker, press, samarbetspartner på krogrunda. Bestäm ett område i förväg och ta med dem för att testa alkoholfritt utbud. Beroende på er ålder kan ni också göra ålderskontroller. Inspireras av Bra Uteliv-certifieringen för att lyfta vad som kan göras bättre. Du kan t.ex. låta andra fylla i en certifieringsmall på Material/ Om bra utbud saknas, tipsa om drinkrecept, t.ex. Almedalsdrinken, almedalsdrinken.se/ eller alkoholfritt vin. VEM VET MEST? Vad vet egentligen andra om uteliv och alkohol? Passa på att utmana andra att tänka till. Gör en frågetävling mellan passerande på gatan. Pausa två personer och utmana dem mot varandra att samla poäng. Använd material från rörelses hemsidor, t.ex. Vilken kommun är rankad för Sveriges bästa uteliv? Svar: Söderhamn. Har antalet 15-åringar som dricker ökat eller minskat? Svar: Minskat. Få till tv-programskänslan med t.ex. ståbord som podium där deltagarna kan stå. Ha ett bestämt antal frågor och skriv upp dagens high score på en skylt.

6 LEVANDE HUMORBOX Sprid glädje med roliga historier! Gör en levande humorbox som garanterat drar uppmärksamheten till sig! Du behöver En stor kartong (tillräckligt stor för att få plats inuti), pennor, sax eller vass kniv. Du behöver en kartong som är tillräckligt stor för att du ska få plats med överkroppen i den. Gör ett hål för huvudet i botten och för armarna på sidorna. På framsidan av kartongen skriver du upp de nummer på historierna som folk kan välja mellan. Rita också några knappar så att det ser ut som en riktig humorbox. Träna in de olika numrens historier, men det gör inget om du har en fusklapp. ANSIKTSMÅLNING Att erbjuda gratis ansiktsmålning är ett bra sätt att locka barn och familjer. Aktiviteten är enkel att genomföra och kräver inga förberedelser utöver inköp av material och kanske lite övande på olika motiv. Du behöver Ansiktsfärger, svampar, penslar, vatten, hushållspapper, spegel, mallar att måla efter om du behöver, bord, två stolar eller pallar. Ställ upp stolar och bord så att du bekvämt kan måla den som sitter mitt emot. För att förenkla aktiviteten kan du erbjuda ett begränsat antal motiv, t.ex. en clown, katt eller fjäril. Var gärna flera som hjälps åt att måla ha flera målningsstationer. Medan barnen målas kan någon annan prata med föräldrarna och ge dem information. Låt barnen titta i spegeln när målningen är klar. Tänk på att byta vatten ofta. Gratis instruktioner och motiv finns i mängder på internet. På kan du ladda ner pdf-filer med steg-för-steginstruktioner till många motiv.

7 GRAFFITI Personer i området får chansen att måla graffiti på jätteväggar, en aktivitet som kräver lite arbete men som ger mycket tillbaka. Du behöver Plywood-skivor eller liknande som bildar en yta på cirka 2x10 meter. Sprayburkar och munskydd kan köpas på färgbutiker eller beställas på internet. Kontakta en fritidsgård för att få tag i någon som kan måla graffiti. Lyckas ni inte hitta någon så får du som ordnar aktiviteten ta reda på baskunskaperna kring grafitti. Viktigt är munskydd och behörigt avstånd till allmänheten. Personer utan munskydd får inte stå i närheten av väggen på grund av ångor från färgen. Aktiviteten utförs bäst i en park eller liknande. Gör en färdig mall i plast med positiva budskap som kan sprayas på väggen. JONGLERINGSBOLLAR En rolig aktivitet som kan göras både inomhus och utomhus. Passar bra som familjeaktivitet. Du behöver Till en jongleringsboll: Knappt 1 dl okokt ris, 2 ballonger gärna i olika färger, 1 plastpåse (exempelvis en fryspåse). Klipp till en ca 25x25 cm stor fyrkant av plastpåsen. Häll ut riset i mitten av plasten och samla ihop ändarna så det skapas en risboll. Klipp av ändarna på ballongerna. Trä den ena ballongen över risbollen. Se till att du snurrat ihop ändarna på plasten så att inte riset läcker ut! Trä på den andra ballongen över den första. Se till att du täcker första ballongens öppning, så att inget ris syns. Nu är bollen klar! När två eller tre bollar är klara är det dags att börja träna på att jonglera! Ha gärna några instruktörer på plats som kan hjälpa till att förklara jongleringstekniken.

8 PASSA PÅ ATT VÄRVA! När vi kampanjar och är ute och visar upp och pratar om IOGT-NTO-rörelsen passar det jättebra att tänka in medlemsvärvning i det. Människor blir nyfikna på oss och ibland bara väntar de på frågan om att bli medlem! Du behöver Värvarmaterial för våra olika rörelsegrenar (foldrar, värvarvisitkort m.m.). Information om den lokala verksamheten inom IOGT-NTO-rörelsen på din ort. Låna en värvardisk från IOGT-NTO:s distriktsexpedition eller ta med ett mindre bord där ni kan lägga upp lite material. Ett bra och enkelt sätt att få folk att stanna till är att bjuda på något, t.ex. Godtemplaredricka eller godis då kan man passa på att börja prata med dem. Använd gärna likadana profilkläder så att man ser att ni hör ihop och kommer från samma ställe. IOGT-NTO-rörelsen ska uppfattas som något positivt och det finns många som vill bli medlemmar, så det gäller att våga fråga! När du samtalar med en person är det bra att få lite grepp om vem man möter; blivande junisledare, intresserad av vårt internationella arbete, tonårsförälder, ungdom, före detta missbrukare osv. Försök att hitta relevanta argument som passar personen som du pratar med!

9 ARBETE MEDIALT Det finns många sätt att jobba med tv/radio/tidningar lokalt under Folknykterhetens vecka. Man kan skicka pressmeddelanden och inbjudningar för aktiviteter samt skriva debattartiklar eller insändare om kampanjen. Mallar för pressmeddelanden och insändare kommer att finnas på hemsidan, när veckan kickar igång och information kommer att skickas ut till distrikten. Här hittar du lite mer allmänna tips och trix för ert pressarbete under veckan, oavsett om ni använder mallarna eller om ni skriver egna texter. Har du frågor om textinnehåll eller vill ha tips på vad du kan skriva om, hör av dig till IOGT-NTO:s pressekreterare Johnny Foglander, eller UNF:s pressekretarere/drogpolitisk sekreterare, Sophie Brömster sophie PRESSMEDDELANDEN Skriv kortfattat med det viktigaste först. Brödtext skrivs i tredje person, alltså IOGT-NTO-rörelsen menar att i stället för vi/ jag menar att. Ha alltid med telefonnummer till personen som uttalar sig och se till att personen är tillgänglig när pressmeddelandet släpps. Konkreta exempel på pressmeddelanden finns på DEBATTARTIKLAR Längre än en insändare, ofta mer än tecken (mer än en halv A4-sida i Word). Skrivs oftast under som företrädare för en viss organisation. För fram åsikter med hjälp av fakta och argument. Ha en klar bild av vad du vill säga innan du börjar skriva och håll en röd tråd. Fokusera på ett argument/ämne i varje stycke för att lättare strukturera artikeln. Skriv om det viktigaste i början och sammanfatta det igen i slutet. Avsluta gärna med ett krav eller en fråga till exempelvis ansvariga politiker. INSÄNDARE Ganska kort, helst inte mer än tecken. Skrivs oftast under av en privatperson eller med en pseudonym. Här räcker det med en tydlig åsikt, man behöver inte försvara med fakta. Avsluta gärna med ett krav eller en fråga till exempelvis ansvariga politiker.

10 ARBETA MED SOCIALA MEDIER Att använda sig av sociala medier är ett snabbt och enkelt sätt att få fler människor med på ditt budskap. Tänk dock på att kommunikationen i sociala medier kan sparas, läsas och citeras. Läs igenom din text en extra gång och fundera på hur den uppfattas. Är ämnet känsligt kan du be någon annan att läsa texten innan du publicerar. FACEBOOK Facebook är idag en av våra viktigaste mediakanaler och ett enkelt och effektivt sätt att arbeta med opinionspåverkan. Dessutom är det gratis. Folknykterhetens veckas Facebooksida hittar du på adressen https://www.facebook.com/folknykterhetensvecka Vår Facebooksida är öppen och kan besökas av alla, oavsett om du har ett Facebookkonto eller ej. Här kan du skriva om vad ni planerar att göra eller har gjort. Om fantasin tryter kanske du kan hitta förslag på aktiviteter här. Eller varför inte filma eller fota med mobilen, lägg upp det på sidan och visa vad som händer hos er just nu. BLOGG På de olika bloggarna berättar vi om hur arbetet med kampanjen fortskrider och rapporterar från aktiviteter som genomförs runt om i landet. TWITTER Twitter är en kanal som många organisationer använder sig av. Syftet är i stort sett detsamma som för Facebook, men målgruppen är lite annorlunda eftersom Twitters användare idag till stor del består av mediafolk, opinionsbildare, debattörer och politiker, jämfört med Facebook, där vi så att säga når gemene man. På Twitter är utrymmet begränsat till ett visst antal tecken, vilket bidrar till att göra informationen kärnfull. Folknykterhetens veckas officiella hashtagg är #festföralla Du kan också följa IOGT-NTO, UNF och NSF på Facebook, Twitter och Instagram: IOGT-NTO:s Facebook: UNF:s Facebook: NSF:S Facebook: IOGT-NTO:s IOGT-NTO:s UNF:s UNF:s NSF:s IOGT-NTO:s blogg: Anna Carlstedts blogg: Linda Engströms blogg:

11 POLITIKERTRÄFF Under folknykterhetens vecka är det ett utmärkt tillfälle att bjuda in till politikerträffar. Ordna exempelvis en utfrågning på stan, ett frukostmöte eller en uppvaktning på kommunkontoret. VEM SKA DU FRÅGA? Det är inte bara politiker som arbetar med hälsa eller sociala frågor som deltar i beslut som rör alkohol. Även de som t.ex. har skatter, barn och ungdom, handel, jordbruk eller brottsförebyggande arbete på sitt bord, kommer i kontakt med dessa beslut. VAD SKA DISKUTERAS? Att diskutera alkoholfrågan i stort kan bli alldeles för spretigt och otydligt. Rikta in er på en aspekt som t.ex. antalet alkoholtillstånd eller hur man ska arbeta med att minska alkoholkonsumtionen hos unga. Förbered två till tre frågeställningar som ringar in den aspekt ni valt och se till att hålla diskussionen kring dessa. HUR SKA MAN BJUDA IN? Ställ frågan och var tydlig med vad som ska diskuteras. Se till att de får frågeställningarna i tid så att de kan förbereda sig. Var tydlig med vilka andra som har bjudits in och hur lång tid träffen kommer att ta. BJUD IN MEDIA! Passa på att få ut budskapet även i media. VAR SKA NI VARA? Använd gärna våra egna lokaler så att politiker, åhörare och media får möjlighet att se hur vi har det. Ta fram stolar och bord så att även åhörare och media känner sig välkomna. Gå igenom lokalen och se till att våra loggor finns så att det är tydligt vilka som är avsändare för träffen. Ha en entrévärd som hälsar välkommen och visar var alla ska sitta. BEHÖVS DET NÅGOT MATERIAL? Sätt upp ett litet bokbord i lokalen där ni t.ex. kan ha inbjudningar till lokala kurser och blädderexemplar av våra material om alkoholpolitik och våra andra arbetsområden. Självklart ska det ligga värvningsmaterial där också. BJUD PÅ FIKA! Fika ger en trevlig stämning. Kanske kan man bjuda på fika efter diskussionen så att åhörare och politiker kan mingla runt tillsammans och diskussionen kan fortsätta. FINNS DET NÅGOT SOM DU BÖR UNDVIKA ATT SÄGA? Prata ihop er innan om vilka signaler ni som arrangörer vill skicka ut. Tänk på att en positiv och glad attityd alltid smittar av sig och att folk då har lättare att lyssna.

12

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande Värvarmanual Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande Värvarmanual 2 Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

Att fråga är att våga Hur gör man när man värvar? Argument till din hjälp när du vill övertyga Material att använda när du värvar Vem är det du vill

Att fråga är att våga Hur gör man när man värvar? Argument till din hjälp när du vill övertyga Material att använda när du värvar Vem är det du vill Värvarmanual 2012 Att fråga är att våga Hur gör man när man värvar? Argument till din hjälp när du vill övertyga Material att använda när du värvar Vem är det du vill värva och vem möter du? Så här får

Läs mer

Handbok Vit Jul 2013

Handbok Vit Jul 2013 Handbok Vit Jul 2013 Alla barn har rätt till en vit jul vitjul.se VIT JUL 2013 Det här är en handbok för kampanjen Vit Jul. I handboken finner du såväl fakta och argument som tips och idéer för hur du

Läs mer

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Medlemmar SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS MEDLEMMAR Varför är det viktigt för din klubb att ha många

Läs mer

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen Insamlingsguide Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen TÄNK OM DIABETES KUNDE BOTAS Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi en framtid

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Förberedelse: Planera, planera, planera

Förberedelse: Planera, planera, planera Förberedelse: Planera, planera, planera En av de viktigaste beståndsdelarna i en lyckad rekrytering är planering. Planera i god tid, gärna på våren så att det inte blir stressigt på hösten precis innan

Läs mer

#4av5jobb. #4av5jobb. Du som företagare skapar jobben. Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna

#4av5jobb. #4av5jobb. Du som företagare skapar jobben. Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna Du som företagare skapar jobben SMÅFÖRETAGEN Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna SMÅFÖRETAG SKAPAR STOR TILLVÄXT Det är lätt att tro att alla jobb skapas av de stora och multinationella företagen.

Läs mer

Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april

Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april Ordna en Klädbytardag på Sveriges största Klädbytardag den 9 april som också är Miljövänliga Dagen. Naturskyddsföreningens kretsar, ideella medlemmar

Läs mer

Handbok Vit Jul 2012 Alla barn har rätt till en Vit Jul www.vitjul.se

Handbok Vit Jul 2012 Alla barn har rätt till en Vit Jul www.vitjul.se Handbok Vit Jul 2012 Alla barn har rätt till en Vit Jul www.vitjul.se Handbok_VitJul2012.indd 1 2012-07-08 22:02 Varumärket Vit Jul Namnet Vit Jul och logotypen är registrerat och skyddat varumärke. Vit

Läs mer

om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf

om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf Fss-manualen anordna föreningsstyrelsesamling i unf innehåll Det du håller i din hand är ett viktigt verktyg för att utveckla UNF:s föreningar och deras arbete

Läs mer

IOGT-NTO är en stark folkrörelse

IOGT-NTO är en stark folkrörelse Arbetsplan 2012 IOGT-NTO Kalmar län Utvecklingsplanen utgår från IOGT-NTO:s strategiska inriktning 2010-2015, som antogs vid kongressen 2009. IOGT-NTO Kalmar län har valt att prioritera några av punkterna

Läs mer

KAMPANJMANUALEN 9. ATT AKTIVERA OCH ENGAGERA MEDLEMMAR

KAMPANJMANUALEN 9. ATT AKTIVERA OCH ENGAGERA MEDLEMMAR KAMPANJMANUALEN ARBETSDOKUMENT 1. KAMPANJENS SYFTE OCH MÅL 2. KAMPANJENS HUVUDBUDSKAP 3. TAKTIK INFÖR KAMPANJEN 4. KAMPANJENS TÄVLINGAR 5. KAMPANJAKTIVITETER 6. 25 EXTRA KAMPANJAKTIVITETER 7. TRE UPPFÖLJNINGSAKTIVITETER

Läs mer

VARFÖR VIT JUL? Diskutera

VARFÖR VIT JUL? Diskutera ARRANGERA VIT JUL VARFÖR VIT JUL? När samhället stänger ned, när lamporna på fritidsgården släcks och när vaktmästaren låser porten till skolan och går på julledighet då finns vi där. Och gör julen till

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 KAMPANJMANUAL 2014 2 INNEHÅLL Sid 4-8 Sid 9 Sid 10-11 Sid 12 Sid 13 Sid 14 Aktiviteter Budskap Tryckt material Digitalt material Profilprodukter Kampanjhemsida KAMPANJMANUAL

Läs mer

KOLKORRIDOREN. Ta kontakt!

KOLKORRIDOREN. Ta kontakt! OKBORDGUIDE KOLKORRIDOREN Ta kontakt! Kontakta skolorna i klubbområdet eller distriktet och fråga om Ung Vänster får hålla ett bokbord i skolkorridoren. Mejla eller ring rektor eller reception, alternativt

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

kan och vill påverka i min förening!

kan och vill påverka i min förening! kan och vill påverka i min förening! Varför? På Riksidrottsmötet (RIM) 2009 togs beslut, efter motion från Skåneidrotten, att SISU Idrottsutbildarna skulle ta fram ett studie- och utbildningsmaterial för

Läs mer

Månadsblad - Februari

Månadsblad - Februari 2013-01-30, Göteborg Månadsblad - Februari Kära IOGT-NTO-medlem! Ett nytt år har gjort intåg och likaså har ett nytt fantastiskt verksamhetsår, där vi fyller på med roliga aktiviteter som ger förnyad energi

Läs mer

Dokumentation 2013 Malung-Sälen Älvdalen Mora Orsa

Dokumentation 2013 Malung-Sälen Älvdalen Mora Orsa Dokumentation 2013 Malung-Sälen Älvdalen Mora Orsa Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Hälsoveckan 2013 Syfte Mål Aktiviteter 3 Hälsoveckan 2013 fyller 10 år 4 Inledning 4 Hälsoveckans temaområden

Läs mer

PM utifrån protokoll nr 5 IOGT-NTO Stockholms distrikt

PM utifrån protokoll nr 5 IOGT-NTO Stockholms distrikt PM utifrån protokoll nr 5 IOGT-NTO Stockholms distrikt Tid: 2013-05-05 13.00-16.00 Plats: IOGT-NTO Distriktsexpeditionen, Klara Södra Närvarande: Oskar Jalkevik Ordförande Linda Tjälldén Vice ordförande

Läs mer

Arbetsplan 2014-2015 för IOGT-NTO Halland. Utvecklingsarbete. Administration och ekonomi. Valvinst 2014. Arbetsplan

Arbetsplan 2014-2015 för IOGT-NTO Halland. Utvecklingsarbete. Administration och ekonomi. Valvinst 2014. Arbetsplan Arbetsplan Arbetsplan 2014-2015 för IOGT-NTO Halland Föreningar, distrikt och förbund utgör tillsammans IOGT-NTO. Ledorden för verksamheten är nykterhet, gemenskap och påverkan. Medlemmarna är grunden

Läs mer

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se a v ti k A SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 AKTIVA De aktiva är de som arrangerar aktiviteter i SSU-klubben och bär

Läs mer

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen INSAMLINGSGUIDE Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen 13 Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi - en framtid där diabetes kan botas och

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 KAMPANJMANUAL 2015 2 KAMPANJMANUAL 2015 3 INNEHÅLL KOMMUNIKATION SOM RÄDDAR LIV Sid 3-6 Sid 7-10 Sid 11 Sid 12-14 Sid 15-16 Sid 17 Sid 18 Om kampanjen Aktiviteter Budskap

Läs mer

LATHUND Att planera en mässa eller utställning

LATHUND Att planera en mässa eller utställning LATHUND Att planera en mässa eller utställning När man medverkar vid utställningar av olika slag är det viktigt att ha en klar strategi kring sitt deltagande. Att bara åka dit på vinst och förlust med

Läs mer

VÄLKOMMEN TÅRTKALAS! Tisdag 22 oktober Drop in mellan kl. 17.00-20.00. Nordengården, Stockholmsgatan 16, Göteborg Spårvagnshållplats: Stockholmsgatan

VÄLKOMMEN TÅRTKALAS! Tisdag 22 oktober Drop in mellan kl. 17.00-20.00. Nordengården, Stockholmsgatan 16, Göteborg Spårvagnshållplats: Stockholmsgatan VÄLKOMMEN på TÅRTKALAS! I oktober flyttar distriktsexpeditionerna för IOGT-NTO, UNF och Junis in på Nordengården. Detta vill vi självklart fira med ett hejdundrade tårtkalas för hela familjen! Det kommer

Läs mer

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance Fysiska aktiviteter Zumba och Linedance Vad innebar Vi träffas ett par gånger i veckan och dansar tillsammans med en instruktör. Hittills har vi testat att hålla kurser i både Zumba och Linedance. Vi dansar

Läs mer

Populärt på internet. 56 Kampanjguide

Populärt på internet. 56 Kampanjguide Populärt på internet Omsättningen på vad som är inne på nätet är ganska stor. Nedan finns ett par populära webbplatser och så kallade communities (nätmötesplatser) där det finns möjlighet att bedriva kampanj

Läs mer

EN BRA NYKTER MÖTESPLATS

EN BRA NYKTER MÖTESPLATS NAMN PÅ TESTAD ADRESS KONTAKTPERSON PÅ PLATS brons: silver: En tillgänglig verksamhet som erbjuder en attraktiv och välkomnande plats för unga att mötas på. Platsen/lokalen har en stor andel unga besökare.

Läs mer

e-post: johanna.sahlin@equmenia.se telefon: 08-58003214

e-post: johanna.sahlin@equmenia.se telefon: 08-58003214 Equmeniakyrkans insamlingsdag till equmenia infaller på tacksägelsedagen den 13 oktober. Temat för insamlingen är att Växa Tillsammans. I denna kampanjguide har vi försökt samla lite tankar och idéer för

Läs mer

HANDLEDNING REKRYTERING FÖRBERDELESER GENOMFÖRANDE - UTVÄRDERING

HANDLEDNING REKRYTERING FÖRBERDELESER GENOMFÖRANDE - UTVÄRDERING HANDLEDNING REKRYTERING FÖRBERDELESER GENOMFÖRANDE - UTVÄRDERING Förberedelse: Planera, planera, planera En av de viktigaste beståndsdelarna i en lyckad rekrytering är planering. Planera i god tid, gärna

Läs mer

Arrangera i Glashuset 2014

Arrangera i Glashuset 2014 Arrangera i Glashuset 2014 Information för dig som vill eller ska arrangera aktiviteter i Glashuset. Glashusets mått Yta: 30m2 (5,5 x 5,5 m) Fönster: 29 (1,28 x 2,63 m) Målet med Umeå2014 Kulturhuvudstadsåret

Läs mer

Att komma utanför en storstad ger ro för att fokusera och samla gruppen.

Att komma utanför en storstad ger ro för att fokusera och samla gruppen. 10 steg till att planera en workshop Att organisera en workshop är mycket tidskrävande och det finns många detaljer att hålla reda på, men det kan vara en mycket givande forum och kan användas i många

Läs mer

En liten folder om Lanseringskampanjen

En liten folder om Lanseringskampanjen En liten folder om Lanseringskampanjen 2011 Lanseringskampanjen 2011 Den 5 september 2011 drar hela förbundet igång en historisk satsning där vi med 2012-målen och våra nio åtgärdspunkter i ryggen ska

Läs mer

Version ENGAGERA VID AKTIVITET GUIDEBLAD FÖR ATT

Version ENGAGERA VID AKTIVITET GUIDEBLAD FÖR ATT Version 1.0.0 170216 GUIDEBLAD FÖR ATT ENGAGERA VID AKTIVITET Tips för att planera ENGAGERANDE AKTIVITETER Poängen med aktiviteter Föreningar, grupper och enskilda medlemmar genomför mängder av aktiviteter.

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

IOGT-NTO Göteborg och Bohusläns Distrikt

IOGT-NTO Göteborg och Bohusläns Distrikt IOGT-NTO Göteborg och Bohusläns Distrikt Oktober Månadsblad 2013 Hej! Välkommen till en fullspäckad höst fylld med många spännande aktiviteter och möten. Ni har nu hunnit få Profilen och vi hoppas att

Läs mer

När gruppen planerat klart måste en ledare godkänna förslaget för att försäkra sig om att uppdraget är lämpligt.

När gruppen planerat klart måste en ledare godkänna förslaget för att försäkra sig om att uppdraget är lämpligt. Kvällsaktiviteter Övningsblad: Kvällsaktivitet med prylar Uppgift Grupperna får varsitt paket innehållande olika prylar som tillsammans ska vara en del av en liten kvällsaktivitet för kompisarna. Första

Läs mer

Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning

Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning Kreativitet Personlighet Mässor Konferens Event Uthyrning Lust Nyskapande När människor och idéer möts. Det är då det händer. Tankar utbyts, erfarenheter

Läs mer

Foto från Enköpingsmässan 2014, kommunens gemensamma monter. Råd och checklistor. Medverka vid mässor. Enköpings kommun

Foto från Enköpingsmässan 2014, kommunens gemensamma monter. Råd och checklistor. Medverka vid mässor. Enköpings kommun Råd och checklistor Foto från Enköpingsmässan 2014, kommunens gemensamma monter Medverka vid mässor Enköpings kommun Planera en mässa Enköpings kommun kan ha nytta av att medverka vid mässor. Men för att

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Ungas sätt att göra skillnad Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Den 18-19 maj 2013 anordnade Nytänk den andra av de 4 inspirationsträffar som projektet kommer att hålla under

Läs mer

Teambildning aktivitetspaket Uppfinningsrikedom, glada skratt och spännande tävlingar

Teambildning aktivitetspaket Uppfinningsrikedom, glada skratt och spännande tävlingar Teambildning aktivitetspaket Uppfinningsrikedom, glada skratt och spännande tävlingar Med Uppsala Konsert & Kongress aktivitetspaket med tema musik, mat, underhållning samt kunskap och utveckling kan du

Läs mer

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com BÖCKER INSPIRATION Vår vision är att inspirera minst en miljon människor till att förverkliga sina drömmar och må bra under tiden. Är du en av dem? Personligt entreprenörskap handlar om kraften och förmågan

Läs mer

Sveriges största klädbytardag 16 april 2016

Sveriges största klädbytardag 16 april 2016 Sveriges största klädbytardag 16 april 2016 Ordna en Klädbytardag under Sveriges största Klädbytardag lördag 16 april. Föreningskretsar, medlemmar, folkbibliotek, skolor, privatpersoner kan vara med och

Läs mer

Presentationsteknik. Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten

Presentationsteknik. Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten Presentationsteknik Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten Disposition för olika syften Målformulering Att planera en presentation utan att först sätta upp mål är som att kasta pil

Läs mer

HANDBOK. för ungdomsansvariga i FN-föreningar

HANDBOK. för ungdomsansvariga i FN-föreningar HANDBOK för ungdomsansvariga i FN-föreningar Svenska FN-förbundet Box 151 15 104 65 Stockholm Tel: 08-462 25 40 Fax: 08-641 88 76 E-post: info@fn.se webb: www.fn.se Svenska FN-förbundet, september 2011

Läs mer

Lathund sociala medier

Lathund sociala medier Lathund sociala medier Att komma igång och ha en aktiv närvaro i sociala medier behöver varken vara svårt eller tidskrävande. Men det gör sig inte själv och det behöver underhållas och man behöver ha en

Läs mer

PP - kampanj 2013 - För Sverige i framtiden NU SKA PIRATPARTIET TA PLATS!

PP - kampanj 2013 - För Sverige i framtiden NU SKA PIRATPARTIET TA PLATS! PP - kampanj 2013 - För Sverige i framtiden NU SKA PIRATPARTIET TA PLATS! Nu är det dags att synliggöra Piratpartiet och bygga image inför valåret 2014. Det gör vi med att remixa kungens valspråk För Sverige

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Arrangera i Glashuset 2014

Arrangera i Glashuset 2014 Arrangera i Glashuset 2014 Information för dig som vill eller ska arrangera aktiviteter i Glashuset. Glashusets mått Yta: 30m 2 (5,5 x 5,5 m) Fönster: 29 (1,28 x 2,63 m) Målet med Umeå2014 Kulturhuvudstadsåret

Läs mer

Landsbygd 2.0. Vad är det?

Landsbygd 2.0. Vad är det? Landsbygd 2.0 Vad är det? 1 Historien bakom Blir landsbygdens invånare äldre, färre och dummare? Nej, men tyvärr är det många som tror det. På landsbygden bor vi längre ifrån varandra och de stora avstånden

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

Värderingsövning -Var går gränsen?

Värderingsövning -Var går gränsen? OBS! jag har lånat grundidén till dessa övningar från flera ställen och sedan anpassat så att man kan använda dem på högstadieelever. Värderingsövning -Var går gränsen? Detta är en övning i att ta ställning

Läs mer

Övningar kommunikationsplattformen

Övningar kommunikationsplattformen Övningar kommunikationsplattformen Hisspitchen att prata om Scouterna på ett enhetligt sätt Hur visar vi bäst att Scouterna är aktiva, engagerande och äkta? Väcker du/vi associationer till spänning, gemenskap

Läs mer

Fikamästarens handbok

Fikamästarens handbok Fikamästarens handbok Fairtrade Challenge 27 oktober 2010 Fikamästarens handbok Fairtrade Challenge 2012 Den 18:e oktober kan du återigen vara med i årets stora fikapaus! Målet är en halv miljon deltagare,

Läs mer

Partybrudarna som vaskade allt!

Partybrudarna som vaskade allt! Iq Rapport 2011:1 en aktuell bild av ungas attityd till alkohol Partybrudarna som vaskade allt! Man har ungefär tre timmar på sig om man vill festa alkoholfritt, sedan blir alla för fulla. Folk ansåg att

Läs mer

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Barn kan be! Men de måste ibland få veta att deras böner är lika viktiga som vuxna krusidullböner. När vi ber med barn, brukar vi sätta upp enkla böneregler.

Läs mer

Sociala medier för organisationer

Sociala medier för organisationer Sociala medier för organisationer Christian Gustavsson Kommunikatör Studieförbundet Vuxenskolan Skåne Facebook: www.facebook.com/svskane Twitter: @svskane Vad är sociala medier? Internet öppnade för allmänheten

Läs mer

TIPS & INSPIRATION TILL SLÖJD- KALENDERN

TIPS & INSPIRATION TILL SLÖJD- KALENDERN TIPS & INSPIRATION TILL SLÖJD- KALENDERN Tips, inspiration och lite upprepningar till Slöjdkalenderns manual. Många av er har redan börjat lägga in aktiviteter och föreningsinformation på den nya hemsidan!

Läs mer

Guide till uppstart av ny SBU-grupp

Guide till uppstart av ny SBU-grupp Guide till uppstart av ny SBU-grupp Välkommen som ledare i SBU! Här följer en guide för dig som är ny ledare inom SBU. Här beskrivs saker du måste känna till på ett kortfattat sätt. På flera ställen hänvisas

Läs mer

IOGT-NTO:s FOLKHÖGSKOLOR

IOGT-NTO:s FOLKHÖGSKOLOR IOGT-NTO:s FOLKHÖGSKOLOR Om en del av IOGT-NTO:s sociala verksamhet IOGT-NTO erbjuder personer som har eller har haft alkohol- eller andra drogproblem att leva helnyktert och möjligheten att förändra sin

Läs mer

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom Handledning av Kitte Arvidsson Innehåll sid Detta är Studieförbundet Vuxenskolan, SV 3 Det här är en studiecirkel 4 Träff 1 5 Träff 2 7 Träff 3 8 SVs

Läs mer

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb.

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. 1. Att befästa och stärka S förtroende vad gäller jobbpolitiken. 2. Att stärka S förtroende vad gäller

Läs mer

Bra uteliv - för unga

Bra uteliv - för unga Bra uteliv - för unga Uteliv = Öppna mötesplatser Alla platser unga kan tänka sig vistas på under sin fritid Varför är utelivet viktig? Bidrar till ungas utveckling och identitetskapande Träffa nya människor

Läs mer

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En guide av Mats Wurnell www.matswurnell.net Om denna introduktion Se denna guide som en introduktion till pr och mediebearbetning. Den hjälper er att

Läs mer

S A V E T H E C O M M U N I C A T I O N

S A V E T H E C O M M U N I C A T I O N S A V E T H E C O M M U N I C A T I O N Innehållsstrategi för Rädda Barnen Instagram Instagram är ett medium där vi förväntar oss att konsumtionen av innehållet ska gå snabbt. Vi föreslår att ni försöker

Läs mer

KFUK-KFUM. Huvudbudskap är som tidigare: Var med och skapa mening för stunden och framtiden.

KFUK-KFUM. Huvudbudskap är som tidigare: Var med och skapa mening för stunden och framtiden. KFUK-KFUM Idéförklaring Kampanj 2011 Arbetsdokument senast uppdaterad 2011-03-07 Bakgrund och syfte Kampanjidén för KFUK-KFUM utgår från verksamhetsidén: Vi erbjuder mötesplatser där unga människor kan

Läs mer

Jag har ett Scoutprojekt på gång, vill du hänga med?

Jag har ett Scoutprojekt på gång, vill du hänga med? Jag har ett Scoutprojekt på gång, vill du hänga med? I en rörlig omgivning letar unga efter sitt sammanhang och provar olika identiteter och roller. Utmanarscoutpatrullen har många olika och annorlunda

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Fikamästarens handbok. Fikamästarens handbok. Fairtrade Challenge 2013. Fairtrade Challenge 27 oktober 2010 DELTA I ÅRETS STORA FAIRTRADE-FIKA!

Fikamästarens handbok. Fikamästarens handbok. Fairtrade Challenge 2013. Fairtrade Challenge 27 oktober 2010 DELTA I ÅRETS STORA FAIRTRADE-FIKA! Fairtrade Challenge 2013 DELTA I ÅRETS STORA FAIRTRADE-FIKA! TORSDAGEN DEN 17:E OKTOBER Anmäl din kapaus på www.fairtrade.se Den 17:e oktober kan du återigen vara med i årets stora fikapaus! Målet är en

Läs mer

HANDLING TILL. Från tanke. Metodblad: Påverka på webben

HANDLING TILL. Från tanke. Metodblad: Påverka på webben Från tanke TILL HANDLING Detta blad innehåller en samling tips på hur ni kan komma igång och påverka på webben genom att blogga och andra sociala medier. Metodblad: Påverka på webben Påverka på webben

Läs mer

Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013.

Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013. Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013. IOGT-NTO-rörelsens grundsatser utgör en ideologisk kompass och riktning för hela

Läs mer

Samtalskampanjen - Att organisera och genomföra dörrknackning

Samtalskampanjen - Att organisera och genomföra dörrknackning Val 2014 Samtalskampanjen - Att organisera och genomföra dörrknackning För dig som dörrknackningsledare/ ansvarig för samtalskampanjen 2 (9) Din insats är viktig Samtal med människor vid dörren är den

Läs mer

Endags träningstävling i Basic!

Endags träningstävling i Basic! Endags träningstävling i Basic! Tips och råd för arrangörer av Patrick Roos 1 Syfte med endags träningstävling i Basic Att tävla eller arrangera tävling är ett stort steg för många R/C-flygare och klubbar.

Läs mer

du verkligen tycker om!

du verkligen tycker om! Din guide till rekryteringstips, nya idéer och ett smakprov på alla de häftiga och roliga aktiviteter som du och din kår kan genomföra tillsammans med en konsulent eller själva när det kommer till rekrytering!

Läs mer

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen Demokratifesten årsmöte för lokalgruppen 2014 2015 Guiden är till våra lokalgrupper så att de kan genomföra demokratiska, inkluderande och roliga demokratifester. Till guiden finns ett flertal mallar och

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

Projekt Bygdens Marknad

Projekt Bygdens Marknad Projekt Bygdens Marknad Ett litet bildspel om vad vi åstadkommit hittills. Första träffen 4 mars - Bygdens Vecka 20-25 augusti 2012. Monika Hulthe Projektet har 12 delmål 1. Att få ihop en grupp producenter

Läs mer

Att marknadsföra bibliotekens tjänster

Att marknadsföra bibliotekens tjänster Att marknadsföra bibliotekens tjänster Innan ni påbörjar planeringen av olika marknadsföringsaktiviteter så bör ni fundera igenom några grundläggande saker: resurser som ni har att tillgå, era viktigaste

Läs mer

Det här gör vi 2016 Bilaga till kommunikationsplan

Det här gör vi 2016 Bilaga till kommunikationsplan Det här gör vi 2016 Bilaga till kommunikationsplan Det här är en bilaga till Civilförsvarsförbundets kommunikationsplan och anger aktiviteter som är planerade för 2016. Häftet innehåller tre delar: En

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL. - Ungdomar

INSPIRATIONSMATERIAL. - Ungdomar INSPIRATIONSMATERIAL - Ungdomar Hej! Det du nu har framför dig är Ung NU- projektets inspirationsmaterial Ett material som du kan använda för att påverka något du tycker är fel eller försöka genomföra

Läs mer

TLTHs alkohol- och drogpolicy

TLTHs alkohol- och drogpolicy TLTHs alkohol- och drogpolicy TLTHs alkohol- och drogpolicy gäller hela TLTHs verksamhet, där inräknat sektioner och fria föreningar. 1. Bakgrund Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola (TLTH) är en

Läs mer

Unionens #twitterskola

Unionens #twitterskola Unionens #twitterskola Inledning Det finns framförallt två anledningar till att Twitters korta meddelanden på 140 tecken blivit en sådan succé. Den ena är att människor formulerar sig klart och tydligt

Läs mer

Sociala medier några tips

Sociala medier några tips Stockholm 2015-02-11 Charlotta Ulvenlöv Victor Svedberg Partistyrelsens expedition Sociala medier några tips Om vi skall uppfattas som framtidsinriktade är sociala medier en viktig del i vår kommunikation

Läs mer

KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK

KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Ställföreträdande kommundirektör Annette Andersson Enhetschef Christina Karlberg 2014-01-28 1 (5) Sociala medier 2 (5) Sociala medier

Läs mer

Inspiration till Bamses må bra tidning

Inspiration till Bamses må bra tidning Inspiration till Bamses må bra tidning Inspirationen är sammanställd av personal vid Förskolorna i Dals-Eds kommun. Förslag till arbetsgång Informera föräldrar om projektet och Bamses må bra tidning och

Läs mer

INBJUDAN TILL BRANSCHDAGEN 10 FEBRUARI 2016

INBJUDAN TILL BRANSCHDAGEN 10 FEBRUARI 2016 INBJUDAN TILL BRANSCHDAGEN 10 FEBRUARI 2016 Företagens stora chans att träffa studenter som snart ska ut i arbetslivet men även knyta kontakter med andra företag inom samma bransch. INFORMATION OM BRANSCHDAGEN

Läs mer

En Lathund. om kyrkans närvaro i Sociala medier. för anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan i Linköping

En Lathund. om kyrkans närvaro i Sociala medier. för anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan i Linköping En Lathund om kyrkans närvaro i Sociala medier för anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan i Linköping Inledning Nya internetbaserade kommunikationsformer skapar nya möjligheter för kyrkan. Många

Läs mer

Miljövänliga Veckan 2015 Byt till eko

Miljövänliga Veckan 2015 Byt till eko Miljövänliga Veckan 2015 Byt till eko På följande sidor finns tips, idéer och förslag på aktiviteter som du kan göra under Miljövänliga Veckan 26 september 4 oktober. Temat är ekologisk mat med fokus på

Läs mer

Det avsnitt vi ska börja på nu beskriver hur man inleder ett vardagligt samtal.

Det avsnitt vi ska börja på nu beskriver hur man inleder ett vardagligt samtal. Inleda ett samtal Introduktion Det avsnitt vi ska börja på nu beskriver hur man inleder ett vardagligt samtal. Vi tar alltså upp små vardagliga samtal som kanske inte känns så viktiga för stunden men som

Läs mer

Grafiskt utseende på PPs kampanj för riksdagsvalet. Trycksaker 2014

Grafiskt utseende på PPs kampanj för riksdagsvalet. Trycksaker 2014 Grafiskt utseende på PPs kampanj för riksdagsvalet. Trycksaker 2014 PIRATPARTIET Ser längre än fyra år framåt Denna manual innehåller: Tema: Katter Framtidsvision... 3 Exempelaffisch B1 vägkant/lyktstolpar...

Läs mer

IDÉ ACTION! Exempel på planering. Är du trött på att bara prata? Watch it! - Metoder för att GÖRA demokrati! watchitmalmolund.se

IDÉ ACTION! Exempel på planering. Är du trött på att bara prata? Watch it! - Metoder för att GÖRA demokrati! watchitmalmolund.se IDÉ ACTION! Exempel på planering Är du trött på att bara prata? Watch it! - Metoder för att GÖRA demokrati! watchitmalmolund.se Om workshopen Idé->Action! handlar om att uppleva känslan i kroppen av att

Läs mer

Kommunikationsguide Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF)

Kommunikationsguide Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) Uppdaterad 2015 11 04 Sammanfattning Guiden innehåller kortfattade tips och riktlinjer för SCUF-kommunikation som du har användning av i text eller muntlig kommunikation

Läs mer

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning!

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning! Marknadsföringsaktiviteter som SLA stödjer med marknadsföringsbidrag - Inspiration och förslag för dig som arbetar på skolan eller är ledamot i skolans skogliga programråd. Branschen och SLA ser naturbruksskolorna

Läs mer

nyheter barnmässa god affär! för föräldrar med barn 0 6 år och gör en riktigt en perfekt mix av kunskap, shopping,

nyheter barnmässa god affär! för föräldrar med barn 0 6 år och gör en riktigt en perfekt mix av kunskap, shopping, en perfekt mix av kunskap, shopping, nyheter och Underhållning! mitt i centrala göteborg enkelt för både besökarna och dig ställ Ut på den självklara mötesplatsen för föräldrar med barn 0 6 år och gör

Läs mer