Volvo 9900 Tar dig närmare dina drömmar. Volvo Buses. Driving quality of life

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Volvo 9900 Tar dig närmare dina drömmar. Volvo Buses. Driving quality of life"

Transkript

1 Volvo 9900 Tar dig närmare dina drömmar Volvo Buses. Driving quality of life

2 Volvo 9900 en lyxutrustad turistbuss som ger alla ombord en förstklassig upplevelse. Bussens design är ny och välgjord, allt av högsta kvalitet. Med Volvos nya passagerarstolar sitter dina passagerare bekvämt och säkert hela resan. Bussen är lättkörd. Med en rymlig, ergonomisk förarplats och en reaktionssnabb Euro 6 motor, tar man sig enkelt fram. En nydesignad exteriör och sluttande fönsterlinje ger en försmak av den lyxiga upplevelse som väntar.

3 Byggd för första klass Den mångsidiga bussen Volvo 9900 är byggd för att vara precis den buss du behöver för att öka din produktivitet. En bekväm turistbuss av högsta klass. En förstklassig upplevelse Volvo 9900 är för passagerare som bara nöjer sig med det bästa. Bussen har ny design, bästa komforten, högsta kvaliteten och är utrustad med allt du kan önska. Miljöprestanda På Volvo Bussar ger vi dig miljöprestanda med affärsmässiga fördelar. Som till exempel våra nya och effektiva Euro 6-motorer. Bränsleeffektivitet och minskade driftskostnader Den nya Euro 6-motorn i Volvo 9900 är lika bränsleeffektiv som sin föregångare. Vi erbjuder dessutom ett brett program av tjänster som minskar bränsleförbrukningen ytterligare. Lyx är standard I Volvo 9900 är lyx standard. Den nya exteriöra designen ger löfte om en förstklassig upplevelse. Det bekräftas av interiörens höga kvalitet, teatergolvet och våra allra bästa stolar med välkänd skandinavisk design. Din bästa affärspartner Vi lovar att vara din bästa affärspartner. Därför erbjuds du en mängd olika tjänster som kan skräddarsys efter dina önskemål. Du uppnår bland annat ökad tillgänglighet, lägre livscykelkostnad och enklare hantering av bussflottan. Förarens buss Volvos ergonomi är i en klass för sig. Volvo 9900 är en perfekt arbetsplats med oöverträffade köregenskaper och komfort som hjälper föraren att hålla sig fokuserad och skärpt. Med säkerhet i generna På Volvo sätter vi alltid säkerheten främst. Den finns i våra gener. Resultatet upplevs och uppskattas av förare och passagerare varje dag över hela världen.

4 Minskade driftskostnader spara Upp 10% till av bränslekostnaden Volvos nya motorer för Euro 6 är lika bränsleeffektiva som sina föregångare. Men bränsleekonomi är inte bara en fråga om motorspecifikationer det handlar också om hur fordonet körs och underhålls. Därför utvecklar vi kontinuerligt tjänster som sänker bränsleförbrukningen. Med Volvos Fleet Management, Förarutbildning och I-Coaching är bränslebesparingar på upp till 10 % fullt möjliga. Lönsamhet på sista raden, från första dagen. Spara upp till 10 procent bränsle och sänk emissionerna med ännu mer. Bränslebesparande tjänster Med Fleet Management får du detaljerade rapporter som gör att du kan spåra orsakerna till variationer i bränsleförbrukningen och vidta åtgärder. Till exempel genom Förarutbildning följt av I-Coaching, som ger föraren omedelbar feedback som gör det enklare att behålla nyförvärvade kunskaper. Effektivare med Förarutbildning Med Förarutbildning förbättrar du förarnas kompetens och sparar bränsle det finns en stor potential. Våra specialister lär förare över hela världen att köra effektivare och samtidigt ge sina passagerare en trevlig resa. Euro 6 med lägre bränsleförbrukning Med våra nya Euro 6-motorer minskar vi bränsleförbrukningen samtidigt som vi bibehåller effekt och vridmoment. I kombination med vårt avancerade system för motorstyrning och vår legendariska 12-växlade växellåda Volvo I Shift får du bättre effektivitet samtidigt som du sänker dina bränslekostnader.

5 Kvalitetstid på väg 100 % kvalitetstid Volvo 9900 har en oöverträffad kvalitet som tryggar din verksamhet. Både Volvo 9900 och våra tjänster är ut formade för att ge dig maximal tillgänglighet. Väl beprövad Volvo-teknologi och en robust konstruktion säkerställer en hög tillförlitlighet och lång livslängd på fordonet. Lägg till tjänster som Vehicle Management, Servicekontrakt och Förarutbildning och få bussen tillgänglig 24/7. Vehicle Management Vår tjänst för underhållsplanering hjälper dig att optimera fordonstillgänglighet och undvika oplanerade stopp. Med hjälp av telematik får du reda på exakt hur mycket och under vilka förhållanden dina bussar körs, därmed kan du enkelt anpassa underhållet och optimera verksamheten. Skräddarsydda Servicekontrakt Med våra Servicekontrakt får du optimal prestanda och tillgänglighet till en fast månadskostnad. Vi erbjuder serviceplaner anpassade för dina fordon och din verksamhet. Räkna med ett bekymmersfritt underhåll. Du kan vara säker på att vi bara använder Volvo Originaldelar, och att de monteras av tekniker som är specialiserade på Volvo. Mer tid på vägen med Förarutbildning Körstilen påverkar inte bara bränsleekonomin och passagerarnas upplevelse av resan. Den är också avgörande för hur bussen slits i daglig trafik. Med vår Förarutbildning kan även dina bästa förare bli bättre. En uppmärksam, välutbildad förare kan ha en helt avgörande betydelse när det gäller att bibehålla tillgängligheten.

6 Förarens dröm En högklassig körupplevelse Öppna den separata dörren till förarplatsen och slå dig ner. Känslan infinner sig direkt. Den rymliga, ergonomiskt utformade förarmiljön ger en oöverträffad körkomfort. Föraren får det enkelt att hålla sig fokuserad och skärpt, även efter en lång dag på vägen. Volvo 9900 är förarens buss. Distinkta vägegenskaper och snabb respons från den kraftfulla motorn gör att du känner dig som ett med din buss. Växellådan, Volvo I Shift, är optimerad för turisttrafik och växlar mjukt. Resultatet är en förarplats som har det lilla extra som behövs för att skapa verklig körglädje. Den separata förardörren är en praktisk lösning som förenklar det dagliga jobbet. Nya infällbara backspeglar med större siktvinkel, stora glasytor och backkamera förbättrar sikt och säkerhet. I-Coaching hjälper föraren att köra säkrare, bränsleeffektivare och mjukare. Systemet informerar föraren direkt vid till exempel övervarvning, utdragen tomgångskörning, för hög hastighet och skarp kurvtagning. Förarmiljön har en lättöverskådlig instrumentpanel med nytt huvudinstrument och reglage inom bekvämt räckhåll. Volvos ergonomiska förarstol, en låg ljudnivå, separat klimatreglering och en rad personliga inställningsmöjligheter ger en överlägsen körkomfort.

7 För krävande passagerare Lyx är personlig Resan är visserligen gemensam men upplevelsen är individuell. Och med Volvo 9900 kan du få varje passagerare att verkligen känna sig unik. Den högklassiga, lyxiga och välutrustade interiören skapar en personligare och bekvämare passagerarmiljö. Den perfekta resan Volvo 9900 har redan från början alla de egenskaper som behövs för att skapa den perfekta reseupplevelsen. Sköna, ergonomiskt utformade stolar och generöst benutrymme. En lyxig, väldesignad interiör med kvalitetskänsla ner i minsta detalj. En låg ljudnivå och behagligt klimat, teatergolv och stora panoramafönster som ger en fantastisk utsikt. Och dessutom Volvos unika säkerhet. Med andra ord en totalupplevelse i premiumklass!

8 Nöjda passagerare En upplevelse i första klass Den nya exteriöra utformningen och den sluttande fönsterlinjen visar direkt vad det handlar om: det här är en genuin turistbuss i den allra högsta klassen. Interiört väntar en inbjudande passagerarmiljö med en ljus och luftig design, teatergolv och gott om utrymme för en verkligt förstklassig upplevelse. Helt nya stolar, noggrant utvalda material, exklusiva utrustningsdetaljer och olika tillval ger ett gediget kvalitetsintryck. En väl anpassad belysning, extremt låg ljudnivå, behagligt klimat och bra multimedisystem så har du vad som behövs för att resan skall bli till ett nöje för dina passagerare.

9 Nöjda passagerare Underhållning. Multimediautrustningen ombord har en mycket god ljud- och bildkvalitet som tillfredsställer krävande passagerare. Klimatanläggning. Klimatanläggning med separat klimatzon för föraren säkerställer ett behagligt klimat för alla i bussen året runt. Nya stolar för bästa komfort. De nya stolarna är framtagna för att passa alla passagerare, lång såväl som kort. Alla kan sitta bekvävmt och säkert under hela resan. Stolarna finns i tre komfortnivåer med en rad tillvalsmöjligheter för att uppfylla en mängd olika behov och önskemål. En säker resa. Volvo 9900 är konstruerad för att ge alla en säker resa. Stolarna har deformations zoner och kan utrustas med säkerhetsbälte, bältes kuddar för barn och integrerade bakåtvända barnstolar. Utrymme för alla önskemål. Vad dina passagerare än tar med sig, kan du erbjuda dem säker och god förvaring hela vägen. Oavsett om det handlar om personliga saker som behöver vara lättåtkomliga under resan eller mer skrymmande bagage, har Volvo 9900 den kapacitet du behöver.

10 Miljöprestanda Grön Effektivitet lönar sig På Volvo ser vi ingen motsats mellan miljöomsorg och lönsamhet. Tvärt om. Därför visar vi vägen till intelligenta lösningar som både ger dig goda miljöprestanda och affärsmässiga fördelar. Vi kallar det Grön Effektivitet och det ingår i varje Volvo-buss. Volvo 9900 är en lyxig turistbuss, byggd för en hållbar och lönsam verksamhet. En del av lösningen är den nya 11-litersmotor för Euro 6. För oss på Volvo handlar det om optimering. Att bussen får den kraft du behöver samtidigt som du sparar bränsle, vilket i sin tur minskar påverkan på miljön.

11 Din bästa affärspartner Förstklassiga tjänster ger lönsam affär När du köper en Volvo 9900 köper du inte bara en buss. Du köper en verksamhet. Med vår erfarenhet, kunskap och förståelse för din affär, lovar vi att vara din bästa affärspartner. Med utgångspunkt från din verksamhet kan vi föreslå en kombination av trygga tjänster utformade för att optimera ditt ägande, till en väldefinierad kostnad. Enkelt uttryckt handlar det om att maximera tillgängligheten, minska dina livscykelkostnader och underlätta hanteringen av din fordonsflotta. Och inte minst, att hjälpa dig att trygga ett högt andrahandsvärde. Volvo Bus Services Med vårt program av tjänster kan vi ta ansvar för dina fordon och säkerställa en bekymmersfri drift. Fleet Management, Vehicle Management, Servicekontrakt och Finansiering är bara några exempel på tjänster som hjälper dig att kontrollera dina kostnader och hur din bussflotta presterar. Service över hela Europa Med över verkstäder och servicecenter över hela Europa, erbjuder vi personlig service och support var du än befinner dig. Med Volvo Original service kan du räkna med att din buss alltid får bästa möjliga service, och att vi alltid använder Volvo Originaldelar för att säkerställa prestanda, tillförlitlighet och säkerhet. Volvo Action Service Volvo Action Service är vår assistanstjänst tillgänglig dygnet runt, 365 dagar om året. Får du ett fel på din buss räcker det med ett telefonsamtal för att hjälpen ska vara på väg. Volvo Action Service stöder dig med allt från reparationer till finansiell och juridisk hjälp, översättning, tolkning och hemtransport av förare.

12 Erkänd säkerhet Känn dig trygg hela vägen På Volvo sätter vi alltid säkerheten främst. Den finns i våra gener och genomsyrar vårt sätt att tänka och att konstruera produkter. Resultatet upplevs och uppskattas av förare och passagerare varje dag över hela världen. Noggranna säkerhetstester Vi genomför ett flertal fullskaleprov för att säkerställa högsta möjliga säkerhet. Sidokollisionsprov, autentiska rundslagningsprov samt slagprov som testar takets hållfasthet är bara några exempel. Fokuserad förarmiljö En förstklassig förarmiljö med ergonomisk utformning, låg ljudnivå och ett anpassat klimat gör det enklare för föraren att hålla sig skärpt och fokuserad. Enastående sikt Stora glasytor, nya större yttre backspeglar, stark belysning med bland annat Xenonlampor och dimljus samt backkamera bidrar till en oöverträffad sikt. I-Coaching Med I-Coaching får föraren stöd med viktig information som bidrar till säkrare körning. Till exempel genom att varna när du går in i en kurva med för hög hastighet. Köregenskaper och bromsar Volvos individuella framhjulsupphängning tillsammans med bromssystemets stabiliseringsprogram (ESP) bidrar till en förstklassig väghållning och stabilitet. Volvos effektiva motorbroms (VEB), retarder och elektroniskt styrda skivbromsar (EBS) ger mycket bra bromsprestanda exakt när det behövs. Backvarnare Sensorer i den bakre stötfångaren assisterar vid backning. En varningslampa på instrumentpanelen och en varningssignal hjälper föraren under manövern. Volvo Alkolås Vill du öka säkerheten ytterligare för förare och passagerare? Välj till Volvos Alkolås. Knee Impact Protection (KIP) Energiupptagande paneler bakom instrumentpanelen minskar risken för skador på förarens knän och ben vid en frontalkollision. Front Impact Protection (FIP) I bussens front finns integrerade förstärkningar som fördelar krockenergin och förbättrar den passiva säkerheten vid en eventuell kollision. Front Under-run Protection System (FUPS) Vid en frontalkollision med en personbil, förbättrar den unika konstruktionen skyddet för bilens förare och passagerare. Volvo passagerarstolar Passagerarstolarna har deformationszoner och en mjuk form utan skarpa kanter. Stolarna kan utrustas med tvåpunkts eller trepunkts säkerhetsbälte. Barnsäkerhet Passagerarstolarna kan utrustas med integrerade bakåtvända barnstolar eller säkerhetskuddar.

13 Fakta Mått och vikt Model 2-axlig 3-axlig Längd [m] 12,3 13,0 / 13,8 Bredd [m] 2,55 Höjd [m] 3,75 Tillåten GVW [kg] Drivlina Emissionsstandard Euro 6 Dieselmotor Effekt [hp] Vridmoment [Nm] Växellåda Avgassystem Volvo D11K, 6-cylindrig rak dieselmotor med common rail-insprutning 430 eller eller Volvo I-Shift automatiserat växlingssystem. Finns med integrerad retarder. Ljuddämpare. Automatisk regenerering av partikelfiltret (DPF) utan inblandning av föraren under normala förhållanden. Bränsletankar Diesel [L] 480 alternativt 600 AdBlue [L] 64 Axlar, fjädring och styrning Framaxel Bakaxel Löpaxel Fjädring Servostyrning Däck Fälgar Bromsar Volvos individuella framaxel (IFS) Volvos enkelreduktionsaxel med optimerade utväxlingar Hydrauliskt styrd Elektroniskt reglerad luftfjädring med nigningsfunktion finns till samtliga varianter Hydraulisk servostyrning 295/80 R22.5" 315/80 R22.5" Finns i stål alternativt aluminium Volvos elektroniskt styrda skivbromsar (EBS) och elektroniskt stabiliseringsprogram (ESP). Volvos motorbroms (VEB) samt funktion för bromssamverkan. Förarplats Rymlig förarmiljö med ett stort antal möjligheter till individuell anpassning för mycket god ergonomi och komfort. Nytt instrumentkluster med förbättrat HMI (Human Machine Interface). Separat förardörr. Passagerarstolar Typ av stolar Barnstolar, tillval Klimatanläggning Zoner Ventilation och värme AC [kw] 27 eller 36 AV-system Volvo turistbusstolar Volvo bälteskuddar eller integrerade bakåtvända barnstolar Separata klimatzoner för förare och passagerare. Effektivt ventilationssystem, takmonterade värmeelement Radio och DVD, mikrofoner för förare och guide, 19" widescreen-monitorer, DVD-växlare, USB-anslutning i instrumentpanelen. Volvo 9900 Upptäck mer på

14 Volvo Buses. Driving quality of life RSP Swedish. Utrustning som visas eller nämns i broschyren kan vara tillval eller tillbehör. Utrustningen kan dessutom variera mellan olika länder. Vi förbehåller oss rätten att ändra produktspecifikationerna utan föregående meddelande.