Budgetunderlag för för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Budgetunderlag för för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF"

Transkript

1 Dnr 2008/297 M0 Översänds till: Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Finansdepartementet Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret Till Regeringen Arbetsmarknadsdepartementet Stockholm Budgetunderlag för för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF Enligt förordning (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag ska myndighet årligen lämna budgetunderlag till regeringen med förslag till finansiering av verksamheten de tre närmast följande räkenskapsåren. Härmed överlämnar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) budgetunderlag för perioden I bilaga lämnas den förteckning över författningar kungjorda av IAF (IAFFS) som ska redovisas i samband med budgetunderlaget. I beredningen av detta ärende har Uno Ströberg, Bo Lundgren, Seija Rudsberg, Jörgen Gyllenblad, Camilla Pettersson och Anders Jansson deltagit. Anne-Marie Qvarfort

2 (18) Budgetunderlag för för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF 1 Sammanfattning IAF föreslår: att arbetslösa medlemmar vid upplösning av arbetslöshetskassa skall kunna få övergång till annan arbetslöshetskassa och därmed bibehålla rätt till inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning. Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer bör utfärda föreskrift om detta. att en särskild genomlysning görs av de närings- och arbetsmarknadspolitiska förutsättningarna för Sveriges Fiskares arbetslöshetskassa. att beslut om intyg E 303 för utbetalning av arbetslöshetsersättning vid arbetssökande i annat EU/EES-land eller Schweiz överförs till arbetslöshetskassorna i samband med att EU-förordning 883/2004 träder i kraft. att studerande ges möjlighet att välja arbetslöshetskassa utifrån sin utbildningsbakgrund. att arbetsförmedlingens beslut om avanmälan av arbetssökande ska kunna överklagas. att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om arbetslöshetskassornas beslutsordning i ärenden om uteslutning och frånkännande av arbetslöshetsersättning. att en preskriptionsregel införs i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring så att ersättning som inte lyfts före utgången av andra kalenderåret efter det varunder beloppet förfallit till betalning är förverkad. Ersättningen anses förfalla till betalning den dag ersättningen avser. att Alfa-kassans kostnader bör utredas närmare när det föreligger ett ställningstagande om hur Alfa-kassans uppdrag kommer att formuleras från att anslaget 22:12 ap.1 för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen under perioden kvarstår på en oförändrad nivå i enlighet med vad som anges i IAF:s regleringsbrev för 2008, d.v.s tkr, exklusive den årliga uppräkning som regeringen kommer att göra av myndigheternas anslag till följd av pris- och löneomräkning. IAF beräknar: att för inkomsttitel 2525, Finansieringsavgift från arbetslöshetskassorna: avgiften kommer att uppgå till tkr för 2009, tkr för 2010 och tkr för att för inkomsttitel 2525, Förhöjd finansieringsavgift från arbetslöshetskassorna: tkr för första halvåret Avgiften ersätts därefter av arbetslöshetsavgiften.

3 (18) att för inkomsttitel 2525, Arbetslöshetsavgift från arbetslöshetskassorna: tkr för andra halvåret 2008 och därefter tkr för 2009, tkr för 2010 och tkr för Inledning IAF etablerades som självständig myndighet i januari År 2008 blir myndighetens femte verksamhetsår. Utifrån det utredningsarbete som föregick myndighetens etablering beräknades myndighetens förvaltningsanslag för första året till tkr. Förvaltningsanslaget har legat på denna nivå, men med reguljär uppräkning för åren IAF har emellertid haft en hög personalrörlighet, vilket varit en av orsakerna till att planerad verksamhet inte fullt ut har kunnat genomföras under åren. Detta har lett till att myndigheten varje år har fått ett överskott relativt anvisat förvaltningsanlag och ingående överföringsbelopp. Personalrörligheten beror främst på att ca två tredje delar av myndighetens personal bor utanför IAF:s verksamhetsort, Katrineholm. Nyrekryterade yngre medarbetare väljer i stor utsträckning att efter en tid i IAF söka arbete närmare sin hemort. Senaste verksamhetsåret har emellertid antalet årsarbetare kunnat öka och därmed även personalkostnaderna. Den höga personalrörligheten har lett till att inflödet av antalet nyanställda varit relativt högt, vilket tagit betydande resurser i anspråk för både rekrytering och introduktion. Detta har i sin tur lett till att IAF inte haft möjlighet att bedriva IT-utveckling eller utveckling av metoder för tillsynsverksamheten enligt de planer som funnits. Således har drift- och investeringskostnaderna inte uppnått de budgeterade nivåerna. Tillsynsuppdraget och regeringsuppdragen enligt regleringsbrevet har klarats av genom målmedveten prioritering, medan utvecklingsarbetet har fått stå tillbaka, en situation som på sikt är ohållbar. Under 2007 senarelades beslut om vissa strategiska utvecklingsprojekt i väntan på att en ny ordinarie generaldirektör skulle utses. De beslut som togs under årets sista kvartal om olika satsningar kom så sent att de inte påverkade det ekonomiska utfallet för år Under avsnitt 10.1 Utgiftsområde 13: Arbetsmarknad utvecklas hur myndighetens verksamhet har förändrats under de senaste året och det utvecklingsarbete som har påbörjats och därmed ligger till grund för IAF:s anslagsbehov. I föreliggande budgetunderlag tas också upp ett antal frågor som rör arbetslöshetsförsäkringen, se nedan.

4 (18) 3 Arbetslösa medlemmars övergång till annan arbetslöshetskassa vid upplösning av en arbetslöshetskassa IAF föreslår att arbetslösa medlemmar vid upplösning av arbetslöshetskassa skall kunna få övergång till annan arbetslöshetskassa och därmed bibehålla rätt till inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning. Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer bör utfärda föreskrift om detta. I lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor saknas särbestämmelser om en arbetslöshetskassas upplösning genom likvidation. Däremot finns bestämmelser om fusion i Frågan om behov av fusioner eller möjligen andra former för upplösning av arbetslöshetskassor har aktualiserats bland annat av att relativt många kassor har låga och sjunkande medlemstal samtidigt som det finns ökande kostnader och krav på arbetslöshetskassornas handläggning (för att undvika felaktig utbetalning av ersättning) och ökande administration till följd av medlemsavgiftshantering och finansieringsfrågor. Fusioner mellan kassor är den metod som funnits för att skapa förutsättningar för ett tillräckligt medlemsunderlag och en stabil ekonomi. Samgående mellan kassor kan emellertid inte åstadkommas genom tvingande lagstiftning och förutsättningarna för olika kassor att finna en annan kassa att fusionera med varierar. Om en arbetslöshetskassa saknar möjlighet att fusionera med en annan kassa och inte heller har ekonomiska möjligheter att fortsätta verksamheten måste den upplösas. I en sådan situation saknar de arbetslösa medlemmarna till skillnad från de yrkesverksamma möjlighet att få inträde i en kassa, eftersom finns ett krav att man ska vara verksam inom kassans verksamhetsområde. IAF bedömer att de skärpta kraven på arbetslöshetskassorna i kombination med fortsatt sjunkande medlemsantal kan komma att resultera i att flera kassor under kommande år kan behöva överväga någon form av fusion eller avveckling. Under sådana förutsättningar är det angeläget att enskilda arbetslösa medlemmars situation kan beaktas vid eventuell övergång till annan arbetslöshetskassa.

5 (18) 4 Hanteringen av de särskilda närings- och arbetsmarknadspolitiska förutsättningarna för Sveriges Fiskares arbetslöshetskassa (SFA) Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen föreslår att en särskild genomlysning görs av de närings- och arbetsmarknadspolitiska förutsättningarna för Sveriges Fiskares arbetslöshetskassa. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen vill peka på behovet av en särskild genomlysning av de näringspolitiska förutsättningarna för kassans verksamhet. SFA har en verksamhet som avsevärt skiljer sig från övriga arbetslöshetskassors. Förutom arbetslöshetsförsäkringen administrerar kassan på uppdrag av Fiskeriverket hanteringen av fartygsbidrag vid fiskestopp. IAF har utfärdat föreskrifter (2005:4) om ersättning till företagare som är medlemmar i SFA. Föreskrifterna speglar de mycket speciella förutsättningar som råder för aktiva företagare som är fiskare. Ersättning kan ges ut bland annat till följd av ishinder eller andra väderleksförhållanden som inte gör det möjligt att bedriva fiske, fiskestopp som beslutats av Fiskeriverket. Under 2000-talet har fiskestoppens andel av den utbetalda arbetslöshetsersättningen ökat markant och uppgår år 2007 till 42 procent av den utbetalda ersättningen. Det kan på goda grunder antas att det i framtiden kommer bli aktuellt med frekventa fiskestopp eller kortare fiskeperioder. Det kan inte anses vara gynnsamma förhållanden för en småföretagare att kunna bedriva en näring under sådana osäkra förhållanden. Med ovanstående skisserade utveckling är det viktigt att senare års ändringar och intentioner inom arbetslöshetsförsäkringens område beaktar de särskilda förutsättningar som gäller för fiskerinäringen i stort. De snabbt förändrade förutsättningar som råder för kassans verksamhet kräver således ett helhetsgrepp för att hantera de olika intressen som utgår från arbetsmarknadspolitiken och andra politikområden. 5 Överföring av beslut om intyg E 303 till arbetslöshetskassorna Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen föreslår att beslut om intyg E 303 för utbetalning av arbetslöshetsersättning vid arbetssökande i annat EU/EES-land eller Schweiz överförs till arbetslöshetskassorna i samband med att EU-förordning 883/2004 träder i kraft. I enlighet med artikel 69 i EG-förordning 1408/71 kan en ersättningsberättigad söka arbete i ett annat EU/EES-land eller Schweiz med bibehållen arbetslöshetsersättning under en längsta tid av tre månader. Denna möjlighet är begränsad till dem som

6 (18) uppfyller vissa villkor. IAF utreder om villkoren är uppfyllda och utfärdar, i enlighet med 48 i lag om arbetslöshetsersättning, i så fall intyg E 303 som av den arbetssökande överlämnas till den utländska institutionen. Denna institution ombesörjer sedan utbetalning av den svenska arbetslöshetsersättningen. Den utländska institutionen skickar efter avslutad sökperiod en faktura till IAF på utbetalt belopp. År 2009 (eller 2010) förväntas EU-förordning 883/2004 ersätta förordning 1408/71. Det innebär bland annat att ersättning till arbetssökande i annat land skall utbetalas direkt av hemlandets institution (s.k. direktbetalning). För svenskt vidkommande betyder det att arbetslöshetskassorna utbetalar ersättning direkt till arbetssökande med intyg E 303 i andra länder. Utbetalning sker alltså inte, som tidigare, via institutionen i det land den arbetssökande söker arbete. Mot bakgrund därav är det naturligt att arbetslöshetskassorna tar över beslut om intyg E 303. IAF:s uppdrag som tillsynsmyndighet över samtliga EU-ärenden på arbetslöshetsförsäkringsområdet möjliggörs och IAF:s uppdrag som svenskt förbindelseorgan för arbetslöshetsförsäkringsfrågor mellan EU-länderna förtydligas. Arbetslöshetskassornas samorganisation (SO) har på förfrågan uppgett att det är lämpligt att en sådan överföring sker. 6 Kassornas verksamhetsområden IAF föreslår att studerande ges möjlighet att välja arbetslöshetskassa utifrån sin utbildningsbakgrund. IAF kan konstatera att medlemsrörligheten i kassakollektivet ökat markant sedan den förhöjda finansieringsavgiften infördes. Arbetslöshetskassornas verksamhetsområden har ur ett historiskt perspektiv vuxit fram ur olika branscher och kan i stort sägas vara uppdelade efter de kollektivavtalstecknande parternas intentioner. De kassor som är gränsöverskridande, dvs. har verksamhetsområden som omspänner olika branscher får på grund av detta en konkurrensfördel. En återkommande fråga t.ex. är hur en studerande inom ett visst yrkesområde skall kunna få rätt att tillhöra yrkesområdets branschkassa. Exempelvis har en lärarstuderande inte rätt att bli medlem i lärarnas arbetslöshetskassa, däremot kan en lärarstuderande bli medlem i en annan arbetslöshetskassa om denne har akademiska poäng inom verksamhetsområdet. IAF menar att arbetslöshetskassornas verksamhetsområden skall kunna vara utformade på sådant sätt att personer skall kunna få inträde i en branschkassa inom vars verksamhetshetsområde de har en fullföljd utbildning under förutsättning att arbete utförts i den omfattning som inträdesvillkoret allmänt uppställer.

7 (18) 7 Frågan om möjligheten att överklaga arbetsförmedlingens hantering av avanmälan IAF föreslår att arbetsförmedlingens beslut om avanmälan av arbetssökande ska kunna överklagas. Arbetsförmedlingens avanmälan av sökande, även när detta sker utan samförstånd med personen ifråga, betraktas av Arbetsförmedlingen som en administrativ åtgärd och inte som beslut rörande ersättningsrätten. Konsekvensen av en avanmälan är att den enskilde omgående går miste om sin arbetslöshetsersättning. Eftersom avanmälan ses som en administrativ åtgärd kan den enskilde inte överklaga åtgärden. Enligt IAF är det en viktig principfråga som rör de arbetssökandes rättssäkerhet att en åtgärd som har en så ingripande effekt för den enskilde skall ha karaktären av beslut som kan överklagas till förvaltningsdomstol. 8 Arbetslöshetskassornas beslutsordning i ärenden om uteslutning och frånkännande IAF föreslår att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om arbetslöshetskassornas beslutsordning i ärenden om uteslutning och frånkännande av arbetslöshetsersättning. Enligt 37 lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor (LAK) föreskrivs att en arbetslöshetskassas styrelse ska besluta i ärenden om att medlem ska uteslutas eller frånkännas ersättning under en särskilt bestämd tid. Förutsättningarna för ett sådant förfarande är antingen att medlemmen under de senaste sex månaderna inte är eller har varit verksam inom kassans verksamhetsområde eller att medlemmen medvetet eller av grov oaktsamhet lämnat oriktig eller vilseledande uppgift av betydelse för ersättningsrätten. Lagstiftaren har genom att särskilt ange att det är arbetslöshetskassans styrelse som ska besluta om uteslutning eller frånkännande av ersättning markerat att det är fråga om en grannlaga uppgift som kräver en hög ansvars- och beslutsnivå. Denna bestämning av beslutsnivån medför dock olika konsekvenser för arbetslöshetskassorna beroende på hur dessa organiserat styrelsearbetet samt vilken omfattning ärenden de har som respektive styrelse ska hantera. De minsta arbetslöshetskassorna, med styrelser som inte sammanträder så ofta, behöver särskilt kalla samman styrelsen vid enskilt ärende som inte tidsmässigt ligger i direkt anslutning till det ordinarie styrelsemötet. För de stora arbetslöshetskassorna innebär det att styrelsearbetet i stor utsträckning får ägnas åt ärenden som gäller uteslutning och frånkännande och att andra viktiga styrelsefrågor därför kan komma på undantag. En del arbetslöshetskassor har försökt lösa problemet genom att låta ett arbetsutskott hantera ärenden om uteslutning. IAF har uppfattningen

8 (18) att ett arbetsutskott endast kan vara beredande organ i dessa ärenden eftersom det enligt lagen är styrelsen som ska fatta beslutet, som inte får delegeras. Enligt IAF:s mening gagnar en sådan ordning inte den enskildes rättssäkerhet eller de syften som 37 LAK kan anses uttrycka. IAF menar att det finns skäl att utvidga 37 LAK genom att ge arbetslöshetskassorna en alternativ kvalificerad beslutsordning. Om regeringen eller IAF får föreskriftsrätt skulle kassaspecifika förutsättningar kunna tillgodoses genom att alternativa beslutsordningar godkänns, exempelvis skulle kassaföreståndaren kunna göra prövningen och arbetslöshetskassas styrelse hantera en omprövning. 9 Införande av preskriptionsregel i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring IAF föreslår att en preskriptionsregel införs i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring så att ersättning som inte lyfts före utgången av andra kalenderåret efter det varunder beloppet förfallit till betalning är förverkad. Ersättningen anses förfalla till betalning den dag ersättningen avser. Det finns ingen stadgad preskriptionsregel i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring vilket innebär att ersättningsrätten kan aktualiseras under en mycket lång tidsrymd. En arbetslöshetskassa kan därför tvingas att handlägga ersättningsanspråk som grundar sig på förhållanden många år tillbaka i tiden. Det kan för arbetslöshetskassans del innebära ett komplicerat utredningsförfarande. Underlaget för att bedöma ersättningsrätten kan på grund av svårigheter att få tag i relevanta handlingar bli bristfälligt. Vidare kan en ersättning som belöper sig på en retroaktiv period få konsekvenser för en senare tillerkänd ersättningsrätt. Enligt Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens mening finns det mot nämnda bakgrund skäl att förverka ersättningsrätten efter en särskilt angiven tid. En preskriptionsregel kan lämpligen utformas efter mönster av 20 kap. 5 lagen (1962:381) om allmän försäkring.

9 (18) 10 Finansiering 10.1 Utgiftsområde 13: Arbetsmarknad Anslaget 22:9 ap.3 Bidrag till administration av grundbeloppet IAF redovisar inte - mot bakgrund av pågående och i vissa delar ännu inte kända förändringar av förutsättningarna för Alfa-kassans verksamhet - något förslag till anslag för åren IAF anser att Alfa-kassans kostnader bör utredas närmare när det föreligger ett ställningstagande om hur Alfa-kassans uppdrag kommer att formuleras från Anslaget 22:8 avser Alfa-kassan för administration av grundbidraget. Budgetåret 2008 uppgår anslaget till tkr. Dessutom får Alfa-kassan ta ut en särskild avgift per ersättningsdag från personer som erhåller ersättning med grundbelopp utan att vara anslutna till Alfa-kassan. Flera faktorer är av betydelse för storleken av detta anslag och bör därför ligga till grund för en analys av kostnadsutvecklingen för Alfa-kassan och därmed ett nytt avtal mellan staten och Alfa-kassan. Följande faktorer bedöms ha betydelse för omfattningen av Alfakassans verksamhet när det gäller administration av grundbelopp för personer som inte är anslutna till kassan: Minskning av antalet ersättningtagare till följd av borttagandet av studerandevillkoret Effekter av borttagandet av möjligheten att uppbära ersättning under sommaruppehållet i studier Effekter av medlemsminskningen i övriga kassor vilket bedöms kunna ge som resultat att antalet personer som vänder sig till Alfa-kassan för att söka grundersättning kan komma att öka Utvecklingen på arbetsmarknaden Det uppdrag som Alfa-kassan kan komma att ges till följd av obligatorieutredningens förslag. Fortsatta eventuella omställningskostnader för Alfa-kassan I IAF:s rapport 1 om utvecklingen av antalet ersättningsärenden med grundbelopp för icke ansluta vid Alfa-kassan, gjordes bedömningen att Alfa-kassans volymer av ersättningsärenden vad gällde utbetalning av grundbelopp för icke ansluta, på sikt skulle komma att minska med cirka 30 procent givet likartade förhållanden i övrigt. Huvuddelen av denna minskning bedömdes komma att ske under 2007 men med full effekt av regelförändringen först efter några år. Vid en jämförelse av ersättningsvolymer mellan Alfa-kassan och samtliga kassor framgår att mellan 2006 och 2007 minskade antalet ersättningstagare med grundbelopp från Alfa-kassan från till personer, en minskning med 38,2 procent jämfört 1 IAF-rapport 2007:1, dnr 2007/321 Effekterna av borttagandet av studerandevillkoret för Arbetslöshetskassan Alfa.

10 (18) med 37 procent bland samtliga kassor. Totalt för alla kassor minskade antalet ersättningstagare med 24,4 procent vilket ger bild av hur arbetsmarknadens utveckling i stort påverkat antalet ersättningstagare. IAF antar att knappt 15 procent av Alfakassans minskning av ärenden med grundbelopp mer direkt kan tillskrivas borttagandet av studerandevillkoren. Som tidigare påpekats kommer denna regelförändring att få en fortsatt effekt på ersättningsvolymen även under De ytterligare effekterna under bedöms bli tämligen begränsade och för denna period är det främst andra faktorer som kommer att ha betydelse för omfattningen av Alfa-kassans administrationskostnader. Anslaget 22:12 ap.1 Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, förvaltningsanslag I IAF:s verksamhetsplan för 2008 finns flera större utvecklingsprojekt. Bland projekten återfinns exempelvis ett myndighetsövergripande projekt om utveckling av tillsynsmetodiken, IT-utveckling för förbättrat verksamhetsstöd samt verksamhetsutveckling som bl.a. omfattar ett chefsutvecklingsprogram och en förstärkning av ekonomifunktionen. Åren står myndigheten inför ett generationsskifte på flertalet ledningsfunktioner. Dessa ersättningsrekryteringar kommer att kräva att vissa funktioner måste dubbleras under en övergångstid i syfte att ge ersättarna möjlighet till inskolning och därmed säkerställa myndighetens samlade kompetens. Detta kommer att öka belastningen på förvaltningsanslaget. Dessutom måste externa konsulter användas i ökad omfattning för att komplettera befintlig kompetens t.ex. för granskning av ITsäkerheten i arbetslöshetskassornas system. För att finansiera dessa ambitioner kommer anslagsbehållningen från 2007 att användas. IAF har under 2007 tillförts nya arbetsuppgifter som en följd av införandet av den förhöjda finansieringsavgiften. Den nya förhöjda finansieringsavgiften har medfört att en månatlig arbetsprocess utformats med kassornas inrapportering av antalet medlemmar, därav icke arbetslösa, och hur många av dessa som betalat den förhöjda finansieringsavgiften eller inte. Dessutom har arbetslöshetskassorna varje månad korrigerat sina uppgifter bakåt i tiden, helt i enlighet med regelverket. Med dessa uppgifter som grund och med hänsyn till de takregler för avgifter som finns har IAF sedan beräknat vilken summa i form av finansieringsavgift respektive förhöjd finansieringsavgift respektive arbetslöshetskassa ska betala till staten. Uppdraget för hantering av finansieringsavgifterna har inneburit att personella resurser har måst tas i anspråk från tillsynsverksamheten förutom den rent ekonomiadministrativa hanteringen med fakturering, betalningsbevakning och redovisning till staten. IAF beräknar att dessa uppgifter har krävt totalt ca 2-3 årsarbetskrafter. Regeringen har aviserat att den förhöjda finansieringsavgiften ska ersättas av en ny arbetslöshetsavgift den 1 juli 2008, som för IAF:s del torde vara något enklare att administrera. Fakturering av beviljade anstånd beträffande förhöjd finansieringsavgift kvarstår dock hela 2008 och om inget stoppdatum sätts för hur länge korrigeringar kan göras bakåt i tiden blir uppgiften permanent. En samlad och förstärkt ekonomifunktion behöver utvecklas för arbete med dessa och andra ekonomiuppgifter.

11 (18) Den förhöjda finansieringsavgiften har också medfört att IAF har blivit en första besvärsinstans för arbetslöshetskassornas beslut. Under 2007 har 286 överklaganden handlagts av IAF. Av dessa har 48 beslut överklagats vidare till regeringen för avgörande. IAF har även hanterat skadeståndsärenden som Justitiekanslern delegerat till myndigheten. Ärenden avser fall där enskilda riktar skadeståndsanspråk mot staten då de anser att arbetslöshetskassan orsakat skada t.ex. genom felaktig information eller felaktig handläggning i ärenden som rör myndighetsutövning. Antalet handlagda skadeståndsärenden uppgick till 92 under Om IAF:s nuvarande uppdrag att utfärda EU-intyg skulle överföras till arbetslöshetskassorna, minskar medelsbehovet för denna del av verksamheten på sikt. Rutinerna för reglering mellan länderna av utbetalda ersättningar enligt nuvarande regelverk innebär dock att vissa uppgifter kvarstår på IAF under en övergångstid på ca två år. Full besparingseffekt på ca 1.2 milj. kr torde således kunna uppnås först år År 2010 förväntas EESSI (Electronic Exchange of Social Seucurity Information) tas i bruk, vilket innebär att all informationsutväxling mellan medlemsstaternas institutioner, i handläggningen av EU-relaterade arbetslöshetsförsäkringsärenden, skall ske elektroniskt. I Sverige berörs, förutom försäkringskassan, IAF, arbetslöshetskassorna och arbetsförmedlingen. Det är oklart vilka kostnader detta system kan medföra för IAF, både på kort och lång sikt, då vissa beslut om IT-strukturen t.ex. om Sverige skall ha en eller två kontaktpunkter (för social- och arbetslöshetsförsäkringen) mot den gemensamma datorn i Bryssel ännu inte är fattade. IAF:s lokalkostnader beräknas öka på grund av vissa förbättringsåtgärder. Det nuvarande hyresavtalet i Katrineholm går ut i december Hyran för tilläggslokalerna i Stockholm höjs redan den 1 oktober Sammanfattningsvis beräknar IAF att förvaltningsbudgeten för 2008 och anslagssparandet från 2007 kommer att nyttjas fullt ut och att ett anslag på 2008 års nivå behövs även för åren utifrån nu gällande uppdrag Utgiftsområde 13: Inkomsttitel 2525 Inkomsttitel 2525: Finansieringsavgift från arbetslöshetskassorna Beräknad avgift: tkr för 2008, tkr för 2009, tkr för 2010 och tkr för Den nedjustering av beloppen som gjorts jämfört med fjolårets budgetunderlag beror huvudsakligen på de sjunkande medlemstalen i arbetslöshetskassorna. Finansieringsavgiftens storlek sammanhänger med antalet medlemmar i en kassa och den genomsnittligt utbetalda dagpenningen med inkomstrelaterad ersättning. Vad gäller medlemsantalet har vi i denna beräkning utgått från att arbetslöshetskassorna får fortsatt minskande medlemsantal fram till halvårsskiftet 2008 och att det därefter stabiliserar sig på denna nivå. Dagpenningnivån påverkas dels av att en ökande andel av ersättningstagarna får sin ersättning baserad på det nya sättet att beräkna ersättningsgrundande inkomst, dels

12 (18) sammansättningen av dem som blir arbetslösa och utvecklingen av inkomstnivån. Som utgångspunkt för ovanstående prognos har IAF beräknat att den genomsnittliga dagpenningen 2008 kommer att ligga på samma nivå som Vidare har vi för åren därefter använt samma uppräkningstal som ESV har haft vid sin beräkning av den totala dagersättningens utveckling nämligen 1,2 procents uppräkning per år. Inkomsttitel 2525 undertitel 03: Förhöjd finansieringsavgift från arbetslöshetskassorna Beräknad avgift: tkr för första halvåret Avgiften ersätts därefter av arbetslöshetsavgiften. Avgiftens storlek sammanhänger med antalet medlemmar i arbetslöshetskassorna och med hur många av dessa som är arbetslösa/icke arbetslösa enligt den definition på arbetslöshet som anges i 41a lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor. Avgiftens storlek begränsas på två sätt. Kassan ska inte betala en högre förhöjd finansieringsavgift än vad som motsvarar 300 kronor per icke arbetslös medlem. Vidare ska ingen kassa betala en finansieringsavgift och förhöjd finansieringsavgift som för en viss månad sammantaget överstiger kassans utbetalda inkomstrelaterade ersättning för samma månad. Båda begränsningsreglerna har kommit till tillämpning under 2007 och kommer sannolikt att göra det även under Inkomsttitel 2525: Arbetslöshetsavgift från arbetslöshetskassorna Avgiften införs från juli Beräknad avgift: tkr för andra halvåret tkr för 2009, tkr för 2010 och tkr för Storleken av arbetslöshetsavgiften utgörs i första hand av 33 procent av vad en kassa betalar i inkomstrelaterad ersättning under en aktuell avgiftsmånad. I vår prognos har vi utgått från den prognos som arbetsförmedlingen lämnat avseende kommande totala utbetalningar av arbetslöshetsersättning. Två begränsningsregler föreligger. Arbetslöshetsavgiften för en viss kassa får inte överstiga 300 kronor per icke arbetslös medlem och kan därmed komma att påverkas av den fortsatta medlemsutvecklingen i respektive arbetslöshetskassa. IAF kommer att av arbetslöshetskassorna begära en månatlig rapportering om såväl medlemmar som andelen av dessa som är arbetslösa respektive icke arbetslösa. Den aktuella definitionen för detta anges i 41a lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor. Denna begränsningsregel kommer att få effekt för ett antal arbetslöshetskassor. Det är emellertid inte möjligt att göra en prognos över varje arbetslöshetskassas utbetalning eller antalet icke arbetslösa per månad och ovanstående angivna belopp är därmed inte beräknade med hänsyn till denna begränsningsregel. Den andra begränsningsregeln anger att en kassa inte ska betala en finansieringsavgift och förhöjd finansieringsavgift som för en viss månad sammantaget överstiger kassans utbetalda inkomstrelaterade ersättning för samma månad. IAF bedömer att denna begränsningsregel inte kommer att ha någon praktisk betydelse.

13 (18) Observera att ovanstående prognoser av såväl finansieringsavgift, förhöjd finansieringsavgift och arbetslöshetsavgift inte tagit hänsyn till den fördröjning med vilken intäkterna inkommer till staten. Inkomsttitel 2525 undertitel 02 Finansieringsavgift, bidrag från Schweiz. Avgiften uppgick till tkr under 2006 och tkr Den beräknas uppgå till ca tkr per år under perioden

14 (18) Bilaga 1 - budgetunderlag för Tabellbilaga 1.1 Utgiftsområde 13: arbetsmarknad Utgiftsområde 13: arbetsmarknad År 2007 Utfall Tkr År 2008 Prognos Tkr År 2009 Beräkn. Tkr År 2010 Beräkn. Tkr År 2011 Beräkn. Tkr Anslag 22:9 ap 3 Bidrag till administration av grundbeloppet Anslag 22:12 ap.1 Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, förvaltningskostnader Avgiftsbelagd verksamhet som ej disponeras av IAF: Inkomsttitel 2525 Finansieringsavgift från arbetslöshetskassorna Inkomsttitel 2525 Arbetslöshetsavgift. (från juli 2008) Inkomsttitel 2525 undertitel 03 Förhöjd finansieringsavgift från arbetslöshetskassorna (till juni 2008) Inkomsttitel 2525, undertitel 02, bidrag från Schweiz Beloppet omfattar förvaltningsanslaget på tkr och anslagssparandet från föregående år på tkr. 2 Beräknad avgift avser första halvåret Avgiften ersätts därefter av arbetslöshetsavgiften 3 IAF redovisar inte - mot bakgrund av pågående och i vissa delar ännu inte kända förändringar av förutsättningarna för Alfa-kassans verksamhet - något förslag till anslag för åren IAF anser att Alfa-kassans kostnader bör utredas närmare när det föreligger ett ställningstagande om hur Alfa-kassans uppdrag kommer att formuleras från Anslagets storlek bör därvid prövas i samband med en eventuell revidering av avtalet mellan staten och Alfa-kassan. 4 Förvaltningsanslaget för perioden kvarstår på en oförändrad nivå i enlighet med vad som anges i regeringens budgetproposition för För 2011 har samma uppräkning gjorts som för året innan.

15 (18) 1.2 Investeringar i anläggningstillgångar Investeringar i anläggningstillgångar År 2008 Prognos /utfall Tkr År 2009 Förslag Tkr År 2010 Förslag Tkr År 2011 Förslag Tkr IB Lån i RGK Beräknad nyupplåning varav för investeringar i immateriella anläggningstillgångar Beräknad amortering UB Lån i RGK Beslutad/föreslagen låneram Beräknad ränteutgift Ränteantagande för nyupplåning (%) Finansiering av räntor och amorteringar Utgiftsområde 13, Anslag 22:12 ap.1 Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, Förvaltningskostnader Räntekonto med kredit och annan kredit i Riksgäldskontoret IAF bedömer att kreditutrymmet på räntekontot bör motsvara det kortsiktiga likviditetsbehov IAF kan komma att ha. Detta grundas på utbetalningar under en och samma månad (dvs. 30 dagar). Räntekontokrediten bör därmed vara tkr. Anslagskredit på ramanslag IAF bedömer att en anslagskredit på 3 % av anslagets storlek är rimlig. Således bör anslagskrediten vara ca tkr.

16 (18) Bilaga 2 - budgetunderlag för Lagförslag 1.1 Förslag till ändring i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring Riksdagen föreskriver att 48, 48 g, 52, 61 lag (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring skall ha följande lydelse Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse 48 Till personer som uppfyller villkoren för rätt att med bibehållen ersättning söka arbete i något annat EU- eller EES-land eller Schweiz utfärdar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen intyg som visar rätten till ersättning 48 Till personer som uppfyller villkoren för rätt att med bibehållen ersättning söka arbete i något annat EU- eller EES-land eller Schweiz utfärdar arbetslöshetskassan intyg som visar rätten till ersättning. Arbetslöshetskassan Alfa prövar rätten till intyg för den som inte är med- lem i en arbetslöshets- kassa eller har rätt till ersättning. 48 g Arbetsförmedlingen skall till Inspektionen för arbetslöshets- försäkringen lämna de uppgifter som har betydelse för tillsynen över ärenden om arbetslöshetsersättning eller för att utfärda intyg enligt g Arbetsförmedlingen skall till Inspektionen för arbetslöshets-försäkringen lämna de uppgifter som har betydelse för tillsynen över ärenden om arbetslöshetsersättning 52 Beslut av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen i ärenden om utfärdande av intyg enligt 48 får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol 52 Beslut av arbetslöshetskassa i ärenden om utfärdande av intyg enligt 48 får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol

17 (18) 61 Beslut av en arbetslöshetskassa i ärenden som sägs i 49 skall omprövas av kassan, om det begärs av den enskilde som beslutet angår. 61 Beslut av en arbetslöshetskassa i ärenden som sägs i 48 och 49 skall omprövas av kassan, om det begärs av den enskilde som beslutet angår. 70 Ersättning enligt denna lag som inte har lyfts före utgången av andra kalenderåret efter det varunder beloppet förfallit till betalning är förverkad. Ersättningen anses förfalla till betalning den dag ersättningen avser. 1.2 Förslag till ändring i lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor Riksdagen föreskriver att 37 b lag (1997:239) om arbetslöshetskassor skall ha följande lydelse Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse 37 b Om det finns särskilda skäl får regeringen eller den regeringen som bestämmer, med avvikelse från kravet på att det är arbetslöshetskassans styrelse som skall fatta beslut i ärenden om uteslutning av medlem eller frånkännande av ersättning, meddela föreskrifter om annan beslutsordning. 84 b Om det finns särskilda skäl får regeringen eller den som regeringen bestämmer meddela föreskrifter om arbetslösa medlemmars rätt till övergång till annan arbetslöshetskassa vid fusion eller upplösning.

18 (18) Bilaga 3 - budgetunderlag för Författningsförteckning Förteckning över författningar kungjorda i Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens författningssamling. Förteckningen bifogas i tryckt format

19 FÖRFATTNINGSSAMLING Förteckning över författningar kungjorda i Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens författningssamling (IAFFS) IAFFS Utkom från trycket den x 2007 Grund- och ändringsförfattningar: Grundförfattning Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2004:1) om arbetslöshetsförsäkring Bemyndigande: 9 punkt 3, 13, 36, 38 och 47 lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring och 2, 10, 27, 28 och 31 förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring Dag för ikraftträdande: Ändring IAFFS-nummer IAFFS 2005:1 Omfattning: Upph. Bemyndigande: 13, 38 och 47 lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring och 10, 27, 30 och 31 förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring Dag för ikraftträdande: Grundförfattning Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2004:2) om arbetslöshetskassor Bemyndigande: 71 lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor och 22 och 23 förordningen (1997:836) om arbetslöshetskassor Dag för ikraftträdande: Ändring Omtryckt IAFFS-nummer: IAFFS 2005:2 Omfattning: Upph. 8 och 15-16, ändr. 3-7, samt rubrikerna närmast före 13 och 14, nuvarande 9, 10, 11, 12, 13 och 14 betecknas 10, 11, 12, 13, 14 och 15, nya 1 andra stycket, 9 samt 10 andra stycket. Bemyndigande: 71 och 87 b lagen (1997:239) om arbetslöshets- 1 (6)

20 kassor och 19, 22 och 23 förordningen (1997:836) om arbetslöshetskassor Dag för ikraftträdande: Ändring IAFFS-nummer: IAFFS 2006:4 Omfattning: Upph. Bemyndigande: 71, 87 b, lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor och 19, 22 och 23 förordningen (1997:836) om arbetslöshetskassor Dag för ikraftträdande: Grundförfattning Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2004:3) om tillämpningen av 11 lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring gällande lämpligt arbete Bemyndigande: 26 förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring Dag för ikraftträdande: Ändring IAFFS-nummer: IAFFS 2007:2 Omfattning: Ändr. 6 Bemyndigande: 11 andra stycket lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring och 26 förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring Dag för ikraftträdande: Grundförfattning Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2004:4) för arbetslöshetskassor om tillämpningen av lagen (1997:240) om införande av lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring och lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor Bemyndigande: 23 förordningen (1997:836) om arbetslöshetskassor Dag för ikraftträdande: Ändring IAFFS-nummer: IAFFS 2005:5 Omfattning: Upph. Bemyndigande: 23 förordningen (1997:836) om arbetslöshetskassor Dag för ikraftträdande: (6)

21 Grundförfattning Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2005:1) om arbetslöshetsförsäkring Bemyndigande: 13, 38 och 47 lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring och 10, 27, 30 och 31 förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring Dag för ikraftträdande: Ändring IAFFS- nummer: IAFFS 2006:2 Omfattning: Upph. 10 kap. 3 Bemyndigande: 47 lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring Dag för ikraftträdande: Ändring IAFFS-nummer: IAFFS 2006:3 Omfattning: Upph. Bemyndigande: 3, 10, 13, 28, 29, 38 och 47 lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring och 2 a, 4 a, 4 b, 10, 18, 27, 30 och 31 förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring Dag för ikraftträdande: Grundförfattning Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens verkställighetsföreskrifter (IAFFS 2005:3) avseende rutiner för handläggning av ärenden enligt lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring och lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor Bemyndigande: 31 förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring och 23 förordningen (1997:836) om arbetslöshetskassor Dag för ikraftträdande: Ändring IAFFS-nummer: IAFFS 2006:5 Omfattning: Upph. Bemyndigande: 31 förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring och 23 förordningen (1997:836) om arbetslöshetskassor Dag för ikraftträdande: (6)

22 Grundförfattning Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2005:4) om ersättning till företagare som är medlemmar i Sveriges fiskares arbetslöshetskassa Bemyndigande: 9 punkt 3 och 36 lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring och 2, 28 och 31 förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring Dag för ikraftträdande: Grundförfattning Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2005:6) om övergång mellan stater Bemyndigande: 31 förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring och 23 förordningen (1997:836) om arbetslöshetskassor Celexnummer: 371R1408 Dag för ikraftträdande: Grundförfattning Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2005:7) om anmälan hos den offentliga arbetsförmedlingen för rätt till ekonomiskt stöd vid arbetslöshet Bemyndigande: 9 punkt 3 lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring och 2 och 31 förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring Dag för ikraftträdande: Ändring IAFFS-nummer: IAFFS 2006:8 Omfattning: Upph. 10 Bemyndigande: 9 punkt 3 lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring och 2 och 31 förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring Dag för ikratträdande: , övergångsbestämmelser Ändring Omtryckt IAFFS nummer: IAFFS 2007:3 Omfattning: Ändr. 1, 4 och 6-7 Bemyndigande: 9 punkt 3 lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring och 2 och 31 förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring. Dag för ikraftträdande: Grundförfattning Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2006:1) om elektronisk 4 (6)

23 överföring av vissa handlingar till en arbetslöshetskassa Bemyndigande: 47 lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring Dag för ikraftträdande: Grundförfattning Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2006:3) om arbetslöshetsförsäkring Bemyndigande: Dag för ikraftträdande: , 10, 13, 28, 29, 38 och 47 lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring och 2 a, 4 a, 4 b, 18, 27, 30 och 31 förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring Ändring Omtryckt IAFFS-nummer: IAFFS 2006:6 Omfattning: Upph. 1 kap. 9, 4 kap. 3, 6, 8, kap. 3-5, rubriken närmast före 4 kap. 1 ändr. 2 kap. 2 och 5, 4 kap. 1-2, 5 kap. 2 och 6, 7 kap. 3 Bemyndigande: 10, 28, 29 lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring och 4 a, 4 b, 18 och 31 förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring Dag för ikraftträdande: , övergångsbestämmelser Ändring IAFFS- nummer: IAFFS 2007:1 Omfattning: Upph. 2 kap. 11, 4 kap. 4 och 8 kap. 1, ändr. 5 kap. 6, 11 kap. 5-6 och rubrikerna närmast före 11 kap 5-6 samt bilagan, nya 4 kap. 6 och 11, 5 kap. 3 och 11 kap. 7 Bemyndigande: lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring och 4 a-4 b och 31 förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring Dag för ikraftträdande: , övergångsbestämmelser Grundförfattning Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2006:4) om arbetslöshetskassor Bemyndigande: Dag för ikraftträdande: , 87 b lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor och 19, förordningen (1997:836) om arbetslöshetskassor 5 (6)

24 Ändring IAFFS-nummer: IAFFS 2006:7 Omfattning: Ändr. 2 och 7, rubriken närmast före 7, samt bilagan, ny 6 a Bemyndigande: 71 lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor och 4, förordningen (1997:836) om arbetslöshetskassor Dag för ikraftträdande: (6)

Budgetunderlag för budgetåren

Budgetunderlag för budgetåren BUDGETUNDERLAG 1 (10) Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag för budgetåren 2020 2022 Enligt förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag ska myndigheterna

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren

Budgetunderlag för budgetåren BUDGETUNDERLAG 1 (10) Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag för budgetåren 2019 2021 Enligt förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag ska myndigheterna

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF)

Budgetunderlag för budgetåren för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) 1 (14) Kopia till: Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Finansdepartementet Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF)

Budgetunderlag för budgetåren för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) 1 (10) Kopia till: Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Finansdepartementet Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag

Läs mer

1 Budgetunderlag för budgetåren 2017 2019 för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF)

1 Budgetunderlag för budgetåren 2017 2019 för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) 1 (14) Kopia till: Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Finansdepartementet Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Regeringsbeslut 18 Arbetsmarknadsdepartementet 2017-12-18 A2017/02437/A A2017/02382/SV (delvis) A2017/00855/A Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm Regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren 2013 2015 för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF)

Budgetunderlag för budgetåren 2013 2015 för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) 2012-02-28 1 (13) Kopia till: Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Finansdepartementet Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Regeringsbeslut 14 Arbetsmarknadsdepartementet 2016-12-20 A2016/02466/A A2016/00780/A A2016/01487/A m.fl. Se bilaga 1 Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 64122 Katrineholm Regleringsbrev

Läs mer

Innehåll. Sammanfattning Promemorians lagförslag... 5 Förslag till lag om ändring i lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor...

Innehåll. Sammanfattning Promemorians lagförslag... 5 Förslag till lag om ändring i lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor... Innehåll Sammanfattning... 3 1 Promemorians lagförslag... 5 Förslag till lag om ändring i lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor...5 2 Inledning... 9 3 Gällande rätt... 13 3.1 Medlemsavgiften till en

Läs mer

Arbetslöshetskassan Alfa Granskning av ekonomi. Rapport 2017:13

Arbetslöshetskassan Alfa Granskning av ekonomi. Rapport 2017:13 Arbetslöshetskassan Alfa Granskning av ekonomi Rapport 2017:13 Om IAF IAF har regeringens och riksdagens uppdrag att verka för att arbetslöshetsförsäkringen ska fungera som en omställningsförsäkring. Vi

Läs mer

1 Budgetunderlag för budgetåren för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF)

1 Budgetunderlag för budgetåren för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) 1 (12) Kopia till: Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Finansdepartementet Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Regeringsbeslut 10 Arbetsmarknadsdepartementet 2018-12-21 A2018/02004/A A2018/00158/A A2018/01994/SV (delvis) Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm Regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren 2011 2013 för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF)

Budgetunderlag för budgetåren 2011 2013 för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) 2010-02-26 1 (11) Kopia till: Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Finansdepartementet Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Regeringsbeslut 22 Arbetsmarknadsdepartementet 2015-12-17 A2015/03285/A A2015/01040/A A2015/03257/SV (delvis) Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 64122 Katrineholm Regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

Ansökningshandlingen ska vara utformad på sådant sätt att den endast avser inträde i en arbetslöshetskassa.

Ansökningshandlingen ska vara utformad på sådant sätt att den endast avser inträde i en arbetslöshetskassa. FÖRFATTNINGSSAMLING Ansvarig utgivare: Lars Seger Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter om arbetslöshetskassor; beslutade den 17 december 2010. IAFFS 2010:8 Utkom från trycket den 30

Läs mer

Mer information om medlemsantal, finansieringsavgifter, medlemsavgifter och nyckeltal Innehåll

Mer information om medlemsantal, finansieringsavgifter, medlemsavgifter och nyckeltal Innehåll Mer information om medlemsantal, finansieringsavgifter, medlemsavgifter och nyckeltal Innehåll 1 Medlemsantal... 3 1.1 Regelverk om medlemsantal... 3 2 Finansieringsavgifter... 4 2.1 Regelverk om finansieringsavgiften...

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING. IAFFS 2008:2 Utkom från trycket den Den 27 juni Beslutsordning

FÖRFATTNINGSSAMLING. IAFFS 2008:2 Utkom från trycket den Den 27 juni Beslutsordning FÖRFATTNINGSSAMLING Ansvarig utgivare: Uno Ströberg Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter om ändring i inspektionens föreskrifter (IAFFS 2006:4) och inspektionens föreskrifter (IAFFS

Läs mer

Budgetunderlag för för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF

Budgetunderlag för för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF Dnr 2007/252 M0 Översänds till: Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Finansdepartementet Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret Till Regeringen Arbetsmarknadsdepartementet 103 33

Läs mer

3 En arbetslöshetskassas beslut att bevilja en inträdesansökande medlemskap ska vara skriftligt.

3 En arbetslöshetskassas beslut att bevilja en inträdesansökande medlemskap ska vara skriftligt. FÖRFATTNINGSSAMLING Ansvarig utgivare: Lars Seger Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter om arbetslöshetskassor; beslutade den xx månad 2012. IAFFS 2012: Utkom från trycket den Inspektionen

Läs mer

Finansieringen av arbetslöshetsförsäkringen

Finansieringen av arbetslöshetsförsäkringen 2013:2 Finansieringen av arbetslöshetsförsäkringen Uppföljning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2012/770 Finansieringen av arbetslöshetsförsäkringen Uppföljning

Läs mer

Arbetslöshetskassornas eget kapital

Arbetslöshetskassornas eget kapital 2016:12 Arbetslöshetskassornas eget kapital Uppföljning initierad av IAF Dnr: 2016/55 Arbetslöshetskassornas eget kapital Uppföljning initierad av IAF Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) har

Läs mer

2 En ansökan om medlemskap ska vara skriftlig och undertecknad.

2 En ansökan om medlemskap ska vara skriftlig och undertecknad. FÖRFATTNINGSSAMLING Ansvarig utgivare: Ulf Staffansson Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter om arbetslöshetskassor; beslutade den 16 december 2013. IAFFS 2013:1 Utkom från trycket den

Läs mer

Budgetunderlag för åren 2016-2018

Budgetunderlag för åren 2016-2018 Dnr: 11 2009:637 Budgetunderlag för åren 2016-2018 Budgetunderlag Dnr 11-2013:1106 Budgetunderlag Dnr: 11-2015:1340 Innehåll Innehåll... 2 1 Statens skolinspektions förslag... 3 2 Statens skolinspektion

Läs mer

BUDGETUNDERLAG 2010 2012

BUDGETUNDERLAG 2010 2012 : 29-2-27 Dnr 21-163-29 BUDGETUNDERLAG 21 212 Nedan presenteras budgetunderlag upprättat enligt föreskrifterna till Förordning (2:65) om årsredovisning och budgetunderlag. VERKSAMHETENS FINANSIERING (tkr)

Läs mer

Anne-Marie Qvarfort. Kopia för kännedom: Arbetslöshetskassan Alfa Dnr 2009/422TO 1 (1)

Anne-Marie Qvarfort. Kopia för kännedom: Arbetslöshetskassan Alfa Dnr 2009/422TO 1 (1) 2009-09-06 Dnr 2009/422TO 1 (1) Generaldirektör Anne-Marie Qvarfort 0150-48 70 30 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Rapport om IAF:s pågående granskning av Arbetslöshetskassan Alfa Arbetslöhetskassan

Läs mer

Arbetslöshetskassornas eget kapital och finansiella placeringar

Arbetslöshetskassornas eget kapital och finansiella placeringar 2013:3 Arbetslöshetskassornas eget kapital och finansiella placeringar Kartläggning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2012/673 Arbetslöshetskassornas eget

Läs mer

Ekonomigranskning 2015

Ekonomigranskning 2015 2015:32 Ekonomigranskning 2015 Granskning initierad av IAF Ekonomigranskning 2015 Granskning initierad av IAF Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) har granskat arbetslöshetskassornas årsredovisningar

Läs mer

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax KONKURRENSVERKET Budgetunderlag för 2017 2019 KKV1000, v1.2, 2011-02-05 2016-02-04 Dnr 42/2016 1 (6) Budgetunderlag för budgetåren 2017, 2018 och 2019 I enlighet med förordning (2000:605) om årsredovisning

Läs mer

DS 2009:46, A2009/2824/AE

DS 2009:46, A2009/2824/AE 1 (5) Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr: 2009/1421 M1 Remissvar avseende regeringens pm Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen temporära förändringar i arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

2 En ansökan om medlemskap ska vara skriftlig och undertecknad.

2 En ansökan om medlemskap ska vara skriftlig och undertecknad. FÖRFATTNINGSSAMLING Ansvarig utgivare: Lars Seger Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter om arbetslöshetskassor; beslutade den 15 november 2012. IAFFS 2012:2 Utkom från trycket den 28

Läs mer

Information om uppgifterna i statistikdatabasen Innehåll

Information om uppgifterna i statistikdatabasen Innehåll 1 (10) Information om uppgifterna i statistikdatabasen Innehåll 1 Allmänt... 2 2 Antalet personer som fått arbetslöshetsersättning... 3 2.1 Inkomstrelaterad ersättning/grundbelopp... 3 2.2 Normalarbetstid...

Läs mer

Budgetunderlag för Universitetskanslersämbetet

Budgetunderlag för Universitetskanslersämbetet Budgetunderlag för Universitetskanslersämbetet 2019-2021 Reg. nr. 121-96-18 Utgiven av Universitetskanslersämbetet 2018 Författare: Ledningskansliet och Avdelningen för verksamhetsstöd Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Budgetunderlag 2014-2016

Budgetunderlag 2014-2016 Regeringen Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag 2014-2016 Statens försvarshistoriska museer överlämnar budgetunderlag 2014-2016 enligt förordning (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag.

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Justitiekanslern

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Justitiekanslern Regeringsbeslut 1:22 Justitiedepartementet 2017-12-13 Ju2017/08263/Å Ju2017/09205/Å (delvis) Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Justitiekanslern Riksdagen

Läs mer

Arbetslöshetskassornas eget kapital

Arbetslöshetskassornas eget kapital 2015:9 Arbetslöshetskassornas eget kapital Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/648 Arbetslöshetskassornas eget kapital Granskning initierad

Läs mer

2 (6) Beteckning. Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret

2 (6) Beteckning. Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret 2 (6) Beteckning Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret 3 (6) Beteckning 1. Säkerställande av samlingarnas långsiktiga

Läs mer

Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar Rapport 2017:14

Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar Rapport 2017:14 Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2016 Rapport 2017:14 Om IAF IAF har regeringens och riksdagens uppdrag att verka för att arbetslöshetsförsäkringen ska fungera som en omställningsförsäkring.

Läs mer

Remiss: Rättssäkerhet och likabehandling i arbetslöshetsförsäkringen

Remiss: Rättssäkerhet och likabehandling i arbetslöshetsförsäkringen 2012-03-15 1 Marie.nordmarc@employment.ministry.se SO:s yttrande över: Remiss: Rättssäkerhet och likabehandling i arbetslöshetsförsäkringen (Ds 2012:3) SO har givits möjlighet att yttra sig över departementsskrivelsen

Läs mer

Revisorsnämndens budgetunderlag för räkenskapsåret 2007

Revisorsnämndens budgetunderlag för räkenskapsåret 2007 1(7) 2006-02-28 Dnr 2006-428 Till Regeringen Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Revisorsnämndens budgetunderlag för räkenskapsåret 2007 Revisorsnämnden (RN) överlämnar härmed budgetunderlag för räkenskapsåret

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Inspektionen för vård och omsorg

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Inspektionen för vård och omsorg Regeringsbeslut III:13 2016-12-20 S2016/07779/RS (delvis) Socialdepartementet Inspektionen för vård och omsorg Box 45184 104 30 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Inspektionen för vård och

Läs mer

2 Arbetslöshetskassan ska anmäla registrering av ändring i sina stagar till Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

2 Arbetslöshetskassan ska anmäla registrering av ändring i sina stagar till Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen. FÖRFATTNINGSSAMLING Ansvarig utgivare: Lena Aronsson Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2017:6) om arbetslöshetskassor; beslutade den 30 november 2017. IAFFS 2017:6 Utkom från

Läs mer

Underlag avseende bidrag till arbetslöshetskassor. Rapport 2017:10

Underlag avseende bidrag till arbetslöshetskassor. Rapport 2017:10 Underlag avseende bidrag till arbetslöshetskassor Rapport 2017:10 Om IAF IAF har regeringens och riksdagens uppdrag att verka för att arbetslöshetsförsäkringen ska fungera som en omställningsförsäkring.

Läs mer

Dnr 2015 00597 BUDGETUNDERLAG

Dnr 2015 00597 BUDGETUNDERLAG Dnr 2015 00597 BUDGETUNDERLAG 2016 1 Dnr 2015 00597 Innehållsförteckning Följebrev 2 Investeringar i forskning och innovation 3 Budgetförslag för budgetåren 2016-2018 4 Regelförteckning 4 Investeringar

Läs mer

Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar Rapport 2018:12

Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar Rapport 2018:12 Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2017 Rapport 2018:12 Om IAF IAF har regeringens och riksdagens uppdrag att verka för att arbetslöshetsförsäkringen ska fungera som en omställningsförsäkring.

Läs mer

Konsekvensbeskrivning som avser föreskrifterna (IAFFS 2014:6) om arbetslöshetskassor

Konsekvensbeskrivning som avser föreskrifterna (IAFFS 2014:6) om arbetslöshetskassor 2014-12-02 1 (10) Konsekvensbeskrivning som avser föreskrifterna (IAFFS 2014:6) om arbetslöshetskassor Nedan redovisas förslag på nya föreskrifter om arbetslöshetskassor, IAFFS 2014:6. Bakgrund Allt sedan

Läs mer

3 Lag (1973:370) om arbetslöshetsförsäkring

3 Lag (1973:370) om arbetslöshetsförsäkring 1 (5) Detta är en övergripande sammanställning av arbetslöshetsersättningens utveckling under åren 1973-2013. De regeländringar som presenteras är inte att betrakta som lagtexter utan är tänkta att vara

Läs mer

Återrapportering av regeringsuppdrag Underlag avseende bidrag till arbetslöshetskassor

Återrapportering av regeringsuppdrag Underlag avseende bidrag till arbetslöshetskassor Återrapportering av regeringsuppdrag Underlag avseende bidrag till arbetslöshetskassor I enlighet med Uppdrag att inkomma med underlag avseende bidrag till arbetslöshetskassor enligt 93 a lagen (1997:239)

Läs mer

Regeringens proposition 2008/09:127

Regeringens proposition 2008/09:127 Regeringens proposition 2008/09:127 Förbättrade och förenklade villkor i arbetslöshetsförsäkringen, m.m. Prop. 2008/09:127 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 12 mars

Läs mer

Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2015

Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2015 2016:26 Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2015 Granskning initierad av IAF Dnr: 2016/55 Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2015 Granskning initierad av IAF Inspektionen

Läs mer

2 Arbetslöshetskassan ska anmäla registrering av ändring i sina stadgar till Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

2 Arbetslöshetskassan ska anmäla registrering av ändring i sina stadgar till Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen. FÖRFATTNINGSSAMLING Ansvarig utgivare: Lena Aronsson Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2018:1) om arbetslöshetskassor; beslutade den 16 november 2018. IAFFS 2018:1 Utkom från

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Justitiekanslern

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Justitiekanslern Regeringsbeslut I:9 Justitiedepartementet 2012-12-06 Ju2012/7746/Å Ju2012/7483/Å (delvis) Ju2012/7567/Krim (delvis) Justitiekanslern Box 2308 103 17 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende

Läs mer

N2016/07982/IFK N2016/07822/KLS(delvis) N2016/01729/IFK m.fl. Se bilaga 1. Patent- och registreringsverket Box Stockholm

N2016/07982/IFK N2016/07822/KLS(delvis) N2016/01729/IFK m.fl. Se bilaga 1. Patent- och registreringsverket Box Stockholm Regeringsbeslut I 5 Näringsdepartementet 2016-12-20 N2016/07982/IFK N2016/07822/KLS(delvis) N2016/01729/IFK m.fl. Se bilaga 1 Patent- och registreringsverket Box 5055 102 42 Stockholm Regleringsbrev för

Läs mer

Fi2018/00740/KO. Fastighetsmäklarinspektionen Box Karlstad

Fi2018/00740/KO. Fastighetsmäklarinspektionen Box Karlstad Regeringsbeslut II 2-04-05 Fi/00740/KO Finansdepartementet Fastighetsmäklarinspektionen Box 5045 650 05 Karlstad Regleringsbrev för budgetåret avseende Fastighetsmäklarinspektionen Riksdagen har för budgetåret

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring; SFS 2013:152 Utkom från trycket den 9 april 2013 utfärdad den 27 mars 2013. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Arbetslöshetskassorna som administratör av aktivitetsstöd

Arbetslöshetskassorna som administratör av aktivitetsstöd 2012-02-21 registrator@finance.ministry.se registrator@employment.ministry.se Skrivelse med anledning av slutrapport Samverkansuppdrag om utveckling av metoder för redovisning av resultat av arbetet mot

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens väg- och transportforskningsinstitut inom utgiftsområde 22 Kommunikationer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens väg- och transportforskningsinstitut inom utgiftsområde 22 Kommunikationer Regeringsbeslut II 5 Näringsdepartementet 2017-12-21 N2017/07848/SUBT N2017/07559/KLS (delvis) N2017/01342/SUBT (slutligt) m.fl. Se bilaga 1 Statens väg- och transportforskningsinstitut 581 95 Linköping

Läs mer

Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring

Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring 2014-06-02 1 (8) Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring IAF föreslår

Läs mer

2015-02-02 1 (5) Dnr: 2014/734

2015-02-02 1 (5) Dnr: 2014/734 2015-02-02 1 (5) Konsekvensbeskrivning avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2015:2) om anmälan hos den offentliga arbetsförmedlingen för ekonomiskt stöd vid arbetslöshet

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statens medieråd

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statens medieråd Regeringsbeslut 42 2016-12-14 Ku2016/02761/LS(delvis) Kulturdepartementet Statens medieråd Box 27204 10253 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens medieråd Riksdagen har beslutat om Statens

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Justitiekanslern

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Justitiekanslern Regeringsbeslut I:25 Justitiedepartementet 2015-12-17 Ju2015/09474/L6 (delvis) Ju2015/09812/LED(delvis) Justitiekanslern Box 2308 10317 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Justitiekanslern

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-06-18. Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-06-18. Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-06-18 Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. Förtydliganden av bestämmelser för arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statskontoret

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statskontoret Regeringsbeslut III 9 2016-12-20 Fi2016/04581/RS (delvis) Finansdepartementet Statskontoret Box 8110 104 20 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statskontoret Riksdagen har beslutat om

Läs mer

Ku2018/01698/KO (delvis) Ku2018/01723/KO. Statens centrum för arkitektur och design Skeppsholmen Stockholm

Ku2018/01698/KO (delvis) Ku2018/01723/KO. Statens centrum för arkitektur och design Skeppsholmen Stockholm Regeringsbeslut I:14 Kulturdepartementet -08-30 Ku/01698/KO (delvis) Ku/01723/KO Statens centrum för arkitektur och design Skeppsholmen 111 49 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens centrum

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Överklagandenämnden för studiestöd

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Överklagandenämnden för studiestöd Regeringsbeslut II:3 Utbildningsdepartementet 2016-12-20 U/2016/05525/SF (delvis) U/2016/05625/SF Överklagandenämnden för studiestöd Box 110 871 23 Härnösand Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 22 juni 2017 KLAGANDE OCH MOTPART AA Ombud: Förbundsjurist Markus Sjöstedt Unionen 105 32 Stockholm MOTPART OCH KLAGANDE Inspektionen för

Läs mer

R3 M:REGR Unr:g Lnr:RÅ 2009 ref 97 G:4802 D:1777-06 A:2009-12-28 Avd:2 Reg:1

R3 M:REGR Unr:g Lnr:RÅ 2009 ref 97 G:4802 D:1777-06 A:2009-12-28 Avd:2 Reg:1 R3 M:REGR Unr:g Lnr:RÅ 2009 ref 97 G:4802 D:1777-06 A:2009-12-28 Avd:2 Reg:1 Föredragande: Wenneberg Uppslagsord: Arbetslöshetsförsäkring normalarbetstiden skulle beräknas på anställning i såväl Sverige

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Naturhistoriska riksmuseet

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Naturhistoriska riksmuseet Regeringsbeslut I:23 2017-12-13 Ku2017/02582/LS (delvis) Kulturdepartementet Naturhistoriska riksmuseet Box 50007 104 05 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Naturhistoriska riksmuseet Riksdagen

Läs mer

IAF. Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring

IAF. Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring a rbetslöshetsförsä kring en 2014-06-02 1 (8) Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring

Läs mer

Uppdrag att betala ut särskilda bidrag till ett antal arbetslöshetskassor

Uppdrag att betala ut särskilda bidrag till ett antal arbetslöshetskassor Regeringsbeslut 3 2009-06-25 A2009/2009/AE Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsförmedlingen 113 43 Stockholm Uppdrag att betala ut särskilda bidrag till ett antal arbetslöshetskassor Ärendet Regeringen får

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Svenska institutet för europapolitiska studier

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Svenska institutet för europapolitiska studier Regeringsbeslut IV:1-03-16 SB/00489/FCK Statsrådsberedningen Svenska institutet för europapolitiska studier Fleminggatan 20 11226 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Svenska institutet för

Läs mer

Underlagspromemoria om det finansiella flödet i arbetslöshetsförsäkringen och IAF:s sanktioner mot arbetslöshetskassor

Underlagspromemoria om det finansiella flödet i arbetslöshetsförsäkringen och IAF:s sanktioner mot arbetslöshetskassor PROMEMORIA 1 (16) Parlamentariska socialförsäkringsutredningen (S 2010:04) Underlagspromemoria om det finansiella flödet i arbetslöshetsförsäkringen och IAF:s sanktioner mot arbetslöshetskassor PROMEMORIA

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Moderna museet

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Moderna museet Regeringsbeslut I:28 2017-12-13 Ku2017/02582/LS(delvis) Kulturdepartementet Moderna museet Box 16382 103 27 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Moderna museet Riksdagen har för budgetåret

Läs mer

Nya regler om rätten till ersättning vid deltidsarbetslöshet

Nya regler om rätten till ersättning vid deltidsarbetslöshet 2008-04-04 1 (5) IAF Informerar Nr 2 Nya regler om rätten till ersättning vid deltidsarbetslöshet Den 7 april 2008 träder nya regler med förändringar i rätten till ersättningen vid deltidsarbetslöshet

Läs mer

Svenska ESF-rådet överlämnar härmed delårsrapporten för perioden bestående av

Svenska ESF-rådet överlämnar härmed delårsrapporten för perioden bestående av 1(8) Diarienummer 2008-08-11 2008-01743 Till Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Delårsrapport 2008 Svenska ESF-rådet överlämnar härmed delårsrapporten för perioden 2008-01-01 2008-06-30 bestående

Läs mer

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet.

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet. HFD 2013 ref 63 Synnerliga skäl har ansetts föreligga för att godta kassakort som lämnats in efter utgången av niomånadersfristen i 47 a lagen om arbetslöshetsersättning. Lagrum: 47 a lagen (1997:238)

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Inspektionen för vård och omsorg

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Inspektionen för vård och omsorg Regeringsbeslut I:6 2017-12-18 S2017/07302/RS (delvis) Socialdepartementet Inspektionen för vård och omsorg Box 45184 104 30 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Inspektionen för vård och omsorg

Läs mer

Förstagångsprövade företagarärenden vid Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade företagarärenden vid Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa 2014:30 Förstagångsprövade företagarärenden vid Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/253 4.1 Kommunalarbetarnas

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Kronofogdemyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Kronofogdemyndigheten Regeringsbeslut I 14 2016-12-20 Fi2016/04489/S3 Finansdepartementet Kronofogdemyndigheten Box 1050 172 21 Sundbyberg Regleringsbrev för budgetåret avseende Kronofogdemyndigheten 1bilaga Riksdagen har beslutat

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens musikverk

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens musikverk Regeringsbeslut I:13 2017-12-13 Ku2017/02582/LS(delvis) Kulturdepartementet Statens musikverk Box 16326 103 26 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens musikverk Regeringen har för budgetåret

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Naturhistoriska riksmuseet

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Naturhistoriska riksmuseet Regeringsbeslut 29 2016-12-14 Ku2016/02761/LS (delvis) Kulturdepartementet Naturhistoriska riksmuseet Box 50007 104 05 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Naturhistoriska riksmuseet Riksdagen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens medieråd

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens medieråd Regeringsbeslut 34 2017-12-13 Ku2017/02582/LS(delvis) Kulturdepartementet Statens medieråd Box 27204 102 53 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens medieråd Riksdagen har för budgetåret

Läs mer

(5) Dnr: 2017/140. Rättsenheten

(5) Dnr: 2017/140. Rättsenheten 1 (5) Rättsenheten Konsekvensbeskrivning som gäller Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2017:2) om anmälan hos den offentliga arbetsförmedlingen för rätt till ersättning vid

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens museer för världskultur

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens museer för världskultur Regeringsbeslut I:24 2017-12-13 Ku2017/02582/LS (delvis) Kulturdepartementet Statens museer för världskultur Box 5306 402 27 Göteborg Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens museer för världskultur

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet Produktion och arbetsmarknad FÖRDJUPNING Ersättning vid arbetslöshet Arbetslösheten förväntas stiga kraftigt framöver. Denna fördjupning belyser hur arbetslöshetsförsäkringens ersättningsgrad och ersättningstak

Läs mer

Samtliga arbetsinkomster under ramtiden har medräknats i underlaget för beräkning av dagsförtjänsten inom arbetslöshetsförsäkringen.

Samtliga arbetsinkomster under ramtiden har medräknats i underlaget för beräkning av dagsförtjänsten inom arbetslöshetsförsäkringen. HFD 2017 ref. 47 Samtliga arbetsinkomster under ramtiden har medräknats i underlaget för beräkning av dagsförtjänsten inom arbetslöshetsförsäkringen. 25 a första stycket lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Inspektionen för socialförsäkringen

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Inspektionen för socialförsäkringen Regeringsbeslut III:2 Socialdepartementet 2012-12-18 S2012/8858/SAM(delvis) S2012/2672/SF Inspektionen för socialförsäkringen Box 202 10124 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Inspektionen

Läs mer

A2018/01420/SV. Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering Box Uppsala

A2018/01420/SV. Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering Box Uppsala Regeringsbeslut 9 2018-06-28 A2018/01420/SV Arbetsmarknadsdepartementet Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering Box 513 751 20 Uppsala Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende

Läs mer

2012-03-14 1 (8) Dnr: 2012/83 M1. Rättsenheten. Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm

2012-03-14 1 (8) Dnr: 2012/83 M1. Rättsenheten. Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm 2012-03-14 1 (8) Rättsenheten Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar avseende Ds 2012:3 Rättsäkerhet och likabehandling i arbetslöshetsförsäkringen Sammanfattning IAF är överlag positiv

Läs mer

Budgetunderlag

Budgetunderlag Årsplan 2007 maj juni juli augusti september oktober november december v.27 v.36 v.45 v.40 1 l v.14 2 o 3 t 3 s 4 m v.23 4 o 5 t 5 s 6 m v.32 6 t 7 f 7 s 8 m v.41 8 t 9 f 4 f 5 t 6 7 8 5 l 6 7 v.37 v.46

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statens servicecenter

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statens servicecenter Regeringsbeslut III 5 2016-12-20 Fi2016/04581/RS (delvis) Finansdepartementet Statens servicecenter FE152 80127Gävle Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens servicecenter Riksdagen har beslutat

Läs mer

Underlag för bidrag till arbetslöshetskassor. Rapport 2019:6

Underlag för bidrag till arbetslöshetskassor. Rapport 2019:6 Underlag för bidrag till arbetslöshetskassor Rapport 2019:6 Om IAF IAF har regeringens och riksdagens uppdrag att verka för att arbetslöshetsförsäkringen ska fungera som en omställningsförsäkring. Vi har

Läs mer

Budgetunderlag. För åren 2020, 2021 och 2022

Budgetunderlag. För åren 2020, 2021 och 2022 Budgetunderlag För åren 2020, 2021 och 2022 Publikationen kan laddas ner som PDF från ESV:s webbplats esv.se. Datum: 2019-02-28 Dnr: 2019-00133 Copyright: ESV Rapportansvarig: Joakim Lundgren INNEHÅLL

Läs mer

Arbetssökande med svensk arbetslöshetsersättning inom Europa 2011 2014

Arbetssökande med svensk arbetslöshetsersättning inom Europa 2011 2014 2015:14 Arbetssökande med svensk arbetslöshetsersättning inom Europa 2011 2014 Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/720 Arbetssökande med svensk arbetslöshetsersättning

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statens historiska museer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statens historiska museer Regeringsbeslut 27 2016-12-14 Ku2016/02761/LS (delvis) Kulturdepartementet Statens historiska museer Box 5428 114 84 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens historiska museer Riksdagen

Läs mer

Uppbörden av finansieringsavgift från arbetslöshetskassorna

Uppbörden av finansieringsavgift från arbetslöshetskassorna 2014:14 Uppbörden av finansieringsavgift från arbetslöshetskassorna Kartläggning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/13 Uppbörden av finansieringsavgift

Läs mer

Budgetunderlag för åren 2014-2016

Budgetunderlag för åren 2014-2016 Dnr: 11 2009:637 Budgetunderlag för åren 2014-2016 Budgetunderlag Dnr 11-2013:1106 Budgetunderlag Dnr: 11-2013:1106 Innehåll Innehåll... 2 1 Statens skolinspektions förslag... 3 2 Statens skolinspektion

Läs mer

Budgetunderlag 2013-2015

Budgetunderlag 2013-2015 BESLUT 1 (1) 2012-03-01 Dnr 111-1197-12 Länsstyrelsen i Uppsala län Hamnesplanaden 3 751 86 Uppsala Regeringen Finansdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag Länsstyrelsens beslut Länsstyrelsen i

Läs mer

2004-04-01. Kostnadsutvecklingen för anslaget 22:8 Bidrag till administration av grundbeloppet (Arbetslöshetskassan Alfa)

2004-04-01. Kostnadsutvecklingen för anslaget 22:8 Bidrag till administration av grundbeloppet (Arbetslöshetskassan Alfa) 2004-04-01 Kostnadsutvecklingen för anslaget 22:8 Bidrag till administration av grundbeloppet (Arbetslöshetskassan Alfa) Kostnadsutvecklingen för anslaget 22:8 Bidrag till administration av grundbeloppet

Läs mer

Revisorsnämndens budgetunderlag för räkenskapsåret 2008

Revisorsnämndens budgetunderlag för räkenskapsåret 2008 1(7) 2007-02-27 Dnr 2007-456 Till Regeringen Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Revisorsnämndens budgetunderlag för räkenskapsåret 2008 Revisorsnämnden (RN) överlämnar härmed budgetunderlag för räkenskapsåret

Läs mer

FÖRVALTNINGSRÄTTENSAVGÖRANDE

FÖRVALTNINGSRÄTTENSAVGÖRANDE FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM Mål nr I LINKÖPING 2018-08-17 4713-17 Meddelad i Linköping 1 KLAGANDE Småföretagarnas a-kassa MOTPART Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen f A F / Inspektionen for arbetsio_sh

Läs mer