Livscykelekonomiska bedömningar av byggnadsinvesteringar STEFAN OLANDER, BYGGPRODUKTION

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Livscykelekonomiska bedömningar av byggnadsinvesteringar STEFAN OLANDER, BYGGPRODUKTION"

Transkript

1 Livscykelekonomiska bedömningar av byggnadsinvesteringar STEFAN OLANDER, BYGGPRODUKTION

2 Byggnadens nytta Långsiktigt byggnadsvärde = Samhällsekonomiskt intressant Långsiktigt effektiva byggnader är sådana som kan förändras för att svara mot en förändrad efterfrågan

3 Nytta = Värdeskapande faktorer För fastighetsägaren En nivå som tekniskt, ekonomiskt och funktionellt är attraktiv för hyresgäster och ger acceptabel avkastning För fastighetsförvaltaren En teknisk och funktionell nivå som tillgodoser brukarnas krav med enkla medel och till låg kostnad För hyresgästen Utrymme med en funktion som tillgodoser verksamheten krav till ett pris som verksamheten kan bära För brukaren Trivsel och komfort

4 Hinder mot långsiktigt tänkande Traditionellt tillmäts nybyggnad större betydelse än förvaltning Mänskliga aktörer lägger sällan ett tidsperspektiv som överstiger deras egen livslängd Framtiden är osäker, ej exakta svar Ekonomiredovisning fokuserar på räkenskapsår och ej på långsiktig effektivitet

5 Grundläggande steg i en livscykelanalys Identifiera det huvudsakliga syftet med analysen Bestämma analysens omfattning Bestämma kalkylperiodens längd Identifiera behovet av kompletterande risk och känslighetsanalyser Identifiera de alternativ som ska bedömas, samt relevanta intäkts- och kostnadsposter Samla indata Värdera indata Utföra den ekonomiska bedömningen Utföra risk- och känslighetsanalyser Tolka resultaten av analysen Presentera slutgiltigt beslut

6 Livscykelekonomiska modeller Livscykelvinst (LCP, Life Cycle Profit) är en bedömning av betalningsflöden som långsiktigt ger maximal lönsamhet Livscykelkostnad (LCC, Life Cycle Cost) bedömning av långsiktigt minimal kostnad

7 Livscykelvinstmodellen LCP = I U R t t A + (1 + r) t (1 + = t n n r) n 0 A I t U t I t - U t R n r n = Anskaffningsutgift = Inkomster år t = Utgifter år t = Driftnetto år t = Restvärdet efter n år = kalkylränta = ekonomisk livslängd

8 Livscykelkostnadsmodellen LCC = A + n t= 0 U t (1+ r) t A I t U t I t -U t R n r n = Anskaffningsutgift = Inkomster år t = Utgifter år t = Driftnetto år t = Restvärdet efter n år = kalkylränta = ekonomisk livslängd

9 Kalkylräntans betydelse Hög kalkylränta premierar alternativ med låg anskaffningsutgift medan en låg ger motsatt effekt Val av kalkylränta varierar beroende på beslutssituation, avkastningskrav och riskbedömning Valet av kalkylränta baseras på: Alternativkostnad för eget kapital Inflationsbedömning Risk

10 Livscykelekonomiska beslutssituationer Effektiv byggnadsförvaltning God förvaltning är att välja åtgärder som bibehåller eller ökar fastighetens effektivitet Styrning och beslutsstöd Ställa upp relevanta och operationella mål Produktdefinition Produktutformning

11 Kalkylnivåer Fastighetsnivå Omfattar hela byggnaden eller fastigheten Byggdelsnivå Avser principlösningar för olika byggdelar Komponentnivå Avser val av komponenter

12 Livscykelekonomisk analys av energieffektiviserande åtgärder

13 Förutsättningar Alla energieffektiviserande åtgärderna antas ha en livslängd på 50 år. Inget restvärde bedöms återstå efter kalkylperiodens utgång. Den enda intäktspåverkande faktorn antas vara energibesparingen. Energipriset för antas 2012 vara 0,75 kr/kwh. Den årliga prisförändringen antas nominellt vara 2%. Kalkylräntan bedöms nominellt till 6%. Beräkningen görs sedan som en ekvationslösning där maximal anskaffningskostnad (ramkostnad) bedöms utifrån förutsättningarna ovan.

14 Ramkostnad: Ventilation Nollalternativet bedöms här vara dagens förutsättningar det vill säga frånluftssystem utan återvinning. Vid investering till behovsstyrd ventilation med FTX och plattvärmeväxlare uppnås en besparing med kwh Vilket medger en maximal anskaffningskostnad till kr.

15 Ramkostnad: Tilläggsisolering Vid tilläggsisolering i takbjälklaget blir energibesparingen endast kwh Vilket medger en anskaffningskostnad på maximalt kr. För tilläggsisolering i fasaden där besparing kan uppnås med kwh, Medger detta en maximal anskaffningskostnad på kr (dock påverkar detta byggnadens utseende).

16 Ramkostnad: Fönster Alternativ 1 är fönster med U-värde på 1,4, vilket en besparing på kwh. Detta medger en maximal anskaffningskostnad på kr. Alternativ 2 med U-värde på 0,9 ger en besparing på kwh Vilket medger en maximal anskaffningskostnad på kr.

17 Ramkostnad: Solfångare Om vi räknar med att energitillskottet är kwh per kvadratmeter solfångare blir energibesparingen mellan kwh. Vilket medför en maximal anskaffningskostnad på kr (dock kan detta påverka byggnadens utseende).

18 Ramkostnad: Individuell mätning av varmvatten Räknat på en minskning från 58 till 42 liter varmvatten per person och dag samt förslagsvis 1,2 personer per lägenhet, då blir skillnaden i energianvändning kwh per helår för varmvattnet. Skillnaden ökar eller minskar med antalet personer som bor i huset. Detta medger en maximal anskaffningskostnad på kr.

19 Ramkostnad: Återvinning av spillvatten Räknat på en hög varmvattenanvändning (58 l per person och dag) samt en verkningsgrad på 60 % blir det teoretiska tillskottet på kwh för ett år. Med en varmvattenanvändning på 42 liter per person och dag blir då blir det teoretiska tillskottet på kwh för ett år. Vilket medger en maximal anskaffningskostnad på kr.

20 Känslighetsanalys Kalkylränta Driftkostnader Livslängd Restvärde

21 Frågeställningar avseende livscykelekonomi Hur bedöms en lämplig kalkylränta vid en livscykelekonomisk analys utifrån ett hållbarhets- och klimatperspektiv samt i relation till bedömda livslängder och energiprisförändringar? Hur kan olika kriterier avseende investeringar i syfte att förbättra energiprestanda utvärderas i ett fastighetsföretags beslutsprocess? Hur värderas genomförbarheten av energieffektiviserande åtgärder med utgångspunkt från funktion, teknik, finansiering, kvalitet och hållbarhet?

22 LCC i offentlig upphandling

23 Principen om icke-diskriminering Principen om icke-diskriminering innebär att det är förbjudet att direkt eller indirekt diskriminera leverantörer på grund av nationalitet. Även om den upphandlande myndigheten inte förväntar sig några utländska anbud får den vid utformningen av förfrågningsunderlaget inte införa krav som enbart svenska företag känner till eller kan utföra. Den upphandlande myndigheten får t.ex. inte ge ett lokalt företag företräde.

24 Principen om likabehandling Principen om likabehandling innebär att alla leverantörer ska behandlas lika och ges lika förutsättningar. Alla måste exempelvis få samma information och vid samma tillfälle.

25 Icke diskriminering och likabehandling Enligt reglerna får en kravspecifikation på en vara eller tjänst inte innehålla uppgifter om tillverkare, ursprung eller särskilt framställningsförfarande. Det får heller inte finnas någon hänvisning till varumärke, patent, typ, ursprung eller tillverkning, om det inte är motiverat av föremålet för upphandlingen och åtföljs av orden eller likvärdig.

26 Principen om transparens Principen om transparens innebär en skyldighet för den upphandlande myndigheten att skapa öppenhet genom att lämna information om upphandlingen och hur den kommer att genomföras. För att anbudsgivarna ska ges samma förutsättningar för anbudsgivning måste förfrågningsunderlaget vara klart och tydligt och innehålla samtliga krav på det som ska upphandlas. Därmed blir det förutsebart för leverantörerna vad som är av störst vikt vid valet av leverantör.

27 Transparens Principen innebär att ett förfrågningsunderlag ska vara klart och tydligt och innehålla samtliga krav, både på det som ska upphandlas och på de leverantörer som ska kunna antas. Alla anbudsgivare ska kunna tolka förfrågningsunderlaget på samma sätt.

28 Proportionalitetsprincipen Med proportionalitetsprincipen menas att kraven på leverantören och kraven i kravspecifikationen måste ha ett naturligt samband med och stå i rimlig proportion till det som upphandlas. De krav som ställs ska vara både lämpliga och nödvändiga för att uppnå syftet med upphandlingen. Om det finns flera alternativ bör det alternativ väljas som är minst ingripande eller belastande för leverantörerna.

29 Proportionalitet Proportionalitetsprincipen innebär bland annat att den upphandlande myndigheten inte får ställa mer långtgående krav på leverantören eller på den vara eller tjänst som ska upphandlas än vad som är nödvändigt och kan anses ändamålsenligt för den aktuella upphandlingen. Kraven ska alltså vara både lämpliga och effektiva. Den upphandlande myndigheten ska ta hänsyn till upphandlingens art och värde när myndigheten fastställer villkoren för att få delta i upphandlingen.

30 Principen om ömsesidigt erkännande Principen om ömsesidigt erkännande innebär att intyg och certifikat som har utfärdats av en medlemsstats behöriga myndigheter ska gälla också i övriga EU/EESländer.

31 Ömsesidigt erkännande Principen om ömsesidigt erkännande innebär att en vara som lagligen har tillverkats eller saluförts i ett av EU:s medlemsländer ska kunna säljas i alla andra medlemsländer. Enda undantaget från denna princip är de restriktioner som en stat kan införa om det kan hävdas att det finns särskilda skyddsintressen för bland annat människors och djurs liv och hälsa eller allmän moral och säkerhet. Principen om ömsesidigt erkännande innebär även att intyg, examina och certifikat som har utfärdats av en medlemsstats behöriga myndigheter eller andra behöriga kontrollorgan ska gälla också i andra medlemsstater.

32 Upphandling med livscykelkostnad EU Direktiv 2014 Med livscykel avses samtliga skeden, inklusive forskning och utveckling, som en vara, tjänst eller ett byggnadsverk genomgår från råvaruanskaffning eller generering av resurser till bortskaffande, sanering och tjänstens eller användningens slut.

33 Upphandling med livscykelkostnad Fördelar (Upphandlingsmyndigheten, 2016): Ger en ökad medvetenhet om affärens totala kostnad för hela den upphandlande organisationen, inklusive beslutsfattare, och lämpar sig som beslutsunderlag. Ger ökad medvetenhet kring vilka resurser som krävs för att göra en god affär, inklusive uppföljning och avtalsförvaltning. Ger bättre förutsägbarhet gällande ekonomi och förbrukning av resurser på längre sikt. Kan identifiera vad som är kostnadsdrivande inom verksamheten och ger möjlighet till förbättringar på specifika områden. Kan öka samarbetet och dialogen i den egna organisationen. LCC-metodik kan öka marknadskunskapen. LCC-metodik i arbetet kan bidra till organisationens måluppfyllelse. LCC-kalkyler kan med fördel användas som beslutsunderlag för investeringar.

34 Upphandling med livscykelkostnad Nackdelar (Upphandlingsmyndigheten, 2016): Det kan vara svårt att tydligt identifiera vad som ingår i de olika kostnadsparametrarna. Risk finns att kostnader att räknas dubbelt eller räknas på ett felaktigt sätt. Detta kan resultera i att upphandlingen inte blir transparent och likabehandlande. Risk finns att kalkylen blir alltför optimistisk, då det kan vara svårt att förutse framtida kostnader. Det är viktigt att göra en känslighetsanalys för att förstå vad som händer om någon parameter ändras väsentligt. Risk att det som framkommer i behovsanalysen inte speglas i det verkliga anbudet, då exempelvis kostnadsindikationen från leverantörerna kan vara baserad på projekterad försäljning (som kan vara alltför optimistisk). Ju längre tidsperspektiv, desto mer osäkra blir beräkningarna. Här spelar val av ränta en stor roll och det är viktigt att organisationen analyserar sina beräkningar.

35 LCC i inköpsprocessen Behovsanalysen Förfrågningsunderlaget Anbudsutvärdering Uppföljning

36 Mer information:

37

Livscykelekonomiska bedömningar av byggnadsreinvesteringar STEFAN OLANDER, BYGGPRODUKTION

Livscykelekonomiska bedömningar av byggnadsreinvesteringar STEFAN OLANDER, BYGGPRODUKTION Livscykelekonomiska bedömningar av byggnadsreinvesteringar STEFAN OLANDER, BYGGPRODUKTION Byggnadens nytta Långsiktigt byggnadsvärde = Samhällsekonomiskt intressant Långsiktigt effektiva byggnader är sådana

Läs mer

Fastighetsekonomi. Årskostnader

Fastighetsekonomi. Årskostnader Fastighetsekonomi Årskostnader Fastigheter Viktig produktionsfaktor Landets största enskilda fysiska tillgångar Mycket kapitalkrävande och kapitalintensiv marknad Lägesfixerade Långlivade Genomgår en ständig

Läs mer

Offentlig upphandling. LOU och LUF

Offentlig upphandling. LOU och LUF Offentlig upphandling LOU och LUF Vad är offentlig upphandling? Med offentlig upphandling menas de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett ramavtal

Läs mer

Låsning av slutkostnad 100 % 80 % Ingångsvärde. Minimikrav. Skeden. Program

Låsning av slutkostnad 100 % 80 % Ingångsvärde. Minimikrav. Skeden. Program Byggdelskalkyl 1 Låsning av slutkostnad 100 % 80 % Ingångsvärde Minimikrav Program Projektering Produktion Skeden 2 Utredning Program Projektering Söka ram Låsa ram Hålla ram 3 Allmänt om kalkylering Kalkylobjekt

Läs mer

Att göra affärer med Sävsjö kommun (Offentlig sektor)

Att göra affärer med Sävsjö kommun (Offentlig sektor) Att göra affärer med Sävsjö kommun (Offentlig sektor) 2012-12-10 Jörgen Frej 2012-12-10 information upphandling 1 Informationsfilm 2 x 3 minuter (www.upphandlingsstodet.se) Tröskelvärden volymer Upphandlingsprocessen

Läs mer

Strategiskt arbete kring livscykelkostnader

Strategiskt arbete kring livscykelkostnader Strategiskt arbete kring livscykelkostnader Genom att tillämpa ett ekonomiskt livscykelperspektiv i offentlig upphandling tar du inte enbart hänsyn till inköpspris, utan till produktens totala kostnad

Läs mer

Handledning för livscykelkostnad vid upphandling

Handledning för livscykelkostnad vid upphandling 1 [5] Handledning för livscykelkostnad vid upphandling Kalkyl för personbil LCC i upphandling LCC-verktyget för personbilar är främst anpassat för att användas i anbudsutvärderingen för att klargöra den

Läs mer

Byggdelskalkyl. Låsning av slutkostnad 100 % 80 % Ingångsvärde. Minimikrav. Skeden. Program Projektering Produktion

Byggdelskalkyl. Låsning av slutkostnad 100 % 80 % Ingångsvärde. Minimikrav. Skeden. Program Projektering Produktion Byggdelskalkyl 1 Låsning av slutkostnad 100 % 80 % Ingångsvärde Minimikrav Program Projektering Produktion Skeden 2 1 Utredning Program Projektering Söka ram Låsa ram Hålla ram 3 Allmänt om kalkylering

Läs mer

LCC för upphandling av energieffektiva lösningar. Klimatsmart vård och omsorg Malmö 2016-06-16 Ylva Svedenmark

LCC för upphandling av energieffektiva lösningar. Klimatsmart vård och omsorg Malmö 2016-06-16 Ylva Svedenmark LCC för upphandling av energieffektiva lösningar Klimatsmart vård och omsorg Malmö 2016-06-16 Ylva Svedenmark Välkomna till Upphandlingsmyndigheten! Upphandlingsmyndigheten är en ny modern myndighet som

Läs mer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer Inledning Offentlig upphandling är en process för inköp av varor, tjänster och entreprenader som görs av offentlig sektor och som regleras av Lagen om offentlig upphandling (LOU). Syftet med reglerna är

Läs mer

Bilaga Riktlinjer LCC

Bilaga Riktlinjer LCC Bilaga Riktlinjer LCC Fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar 1 Bilaga: Riktlinjer LCC Augusti 2019 Detta dokument ingår som bilaga till fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar. Denna

Läs mer

LCC som ett verktyg för hållbar upphandling. HBV Hållbara dagar Stockholm Ylva Svedenmark

LCC som ett verktyg för hållbar upphandling. HBV Hållbara dagar Stockholm Ylva Svedenmark LCC som ett verktyg för hållbar upphandling HBV Hållbara dagar Stockholm 2017-02-07 Ylva Svedenmark Agenda Vad är LCC? Potential och relevans Om LCC i LOU Om användning av LCC i inköpsprocessen Vårt stöd

Läs mer

LCC dagens lägsta pris kan bli morgondagens högsta kostnad. Stockholm Heini-Marja Suvilehto och Carl-Martin Johborg

LCC dagens lägsta pris kan bli morgondagens högsta kostnad. Stockholm Heini-Marja Suvilehto och Carl-Martin Johborg LCC dagens lägsta pris kan bli morgondagens högsta kostnad Stockholm 2017-05-31 Heini-Marja Suvilehto och Carl-Martin Johborg Två myndigheter en fråga Samverkan en nyckel till framgång Produkter, krav

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET Fastighetsföretagande och Facilities Management

LUNDS UNIVERSITET Fastighetsföretagande och Facilities Management Fastighetsföretagande och Facilities Management Construction Management 1 Fastighetsförvaltning Att förvalta fastigheter innebär att tillhandahålla en funktion utrymme med service!!! Construction Management

Läs mer

Offentlig upphandling - affärer för miljoner -

Offentlig upphandling - affärer för miljoner - Offentlig upphandling - affärer för miljoner - Åsa Johansson Årlig omsättning Sverige ca 500 miljarder SEK Flen ca 330 miljoner SEK Syfte! Att konkurrensutsätta inköp så att skattemedel används på bästa

Läs mer

Riktlinjer för inköp och upphandling vid GIH

Riktlinjer för inköp och upphandling vid GIH Styrdokument Diarienummer: 27-41/12 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2012-02-08 Giltighetstid: Tills vidare Riktlinjer för inköp och upphandling vid GIH Gymnastik- och idrottshögskolan Lidingövägen 1

Läs mer

Sinfras interna uppförandekod:

Sinfras interna uppförandekod: Sid: 1 08-52509940 s interna uppförandekod: Fastställd 20140603 Verksamhetsidé är en inköpscentral som på uppdrag av medlemmarna sluter ramavtal i enlighet med Lag om Upphandling inom försörjningssektorn

Läs mer

Manual till verktyg för beräkning av livscykelkostnad

Manual till verktyg för beräkning av livscykelkostnad 1 (16) Manual till verktyg för beräkning av livscykelkostnad Förklaringar och exempel EM2000, v5.1, 2017-07-21 2 (16) Datum Om LCC-verktyget och den här manualen Den här manualen hör till ett LCC-verktyg

Läs mer

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Karlskrona kommunkoncern. Antagen av Kommunfullmäktige den 21 mars 2013 39

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Karlskrona kommunkoncern. Antagen av Kommunfullmäktige den 21 mars 2013 39 INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Karlskrona kommunkoncern Antagen av Kommunfullmäktige den 21 mars 2013 39 2(5) Inledning Karlskrona kommunkoncern (nedan kallad kommunen) köper varor, tjänster och entreprenader

Läs mer

LCC och externa miljöeffekter

LCC och externa miljöeffekter LCC och externa miljöeffekter Bakgrund VARFÖR LIVSCYKELKOSTNADER? Ett livscykelperspektiv representerar en bredare syn på en vara eller tjänst. Genom att tillämpa ett livscykelperspektiv i offentlig upphandling

Läs mer

Krav på djurskydd en kommentar från Konkurrensverket. 1 Inledning

Krav på djurskydd en kommentar från Konkurrensverket. 1 Inledning KKV2000, v1.1, 2009-04-05 PM 2010-01-15 Dnr 575/2009 1 (5) Avdelningen för offentlig upphandling Krav på djurskydd en kommentar från Konkurrensverket Frågor om att ta hänsyn till djurskydd och att framhäva

Läs mer

Sinfras interna uppförandekod

Sinfras interna uppförandekod Sid: 1 s interna uppförandekod Verksamhetsidé är en inköpscentral som på uppdrag av medlemmarna sluter ramavtal i enlighet med Lag om Upphandling inom försörjningssektorn (LUF 2016:1146). Syftet är att

Läs mer

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen.

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Allmänt Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Marknaden för offentlig upphandling är den största marknaden för handel med varor och

Läs mer

1. Upphandling. De grundläggande principerna innebär:

1. Upphandling. De grundläggande principerna innebär: Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kanslienheten Gäller från: Lagakraftvunnet beslut Beslut: KS 193, 2017-09-05 Riktlinjer för upphandling och inköp 1. Upphandling Dessa riktlinjer bygger på av kommunfullmäktige

Läs mer

Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun?

Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Vårgårda kommun gör varje år inköp för en stor summa pengar. Alla inköp måste vara upphandlade enligt de lagar

Läs mer

LCC som verktyg för hållbar upphandling

LCC som verktyg för hållbar upphandling LCC som verktyg för hållbar upphandling LCC som verktyg för en hållbar upphandling Luleå 2017-03-21 Heini-Marja Suvilehto, Ylva Svedenmark 3 Agenda Vad är LCC? Potential och relevans Om LCC i LOU Om användning

Läs mer

Upphandlingsenheten Kommunalförbundet Region Siljan. www.regionsiljan.se

Upphandlingsenheten Kommunalförbundet Region Siljan. www.regionsiljan.se Hur fungerar offentlig upphandling? Upphandlingsenheten Kommunalförbundet Region Siljan www.regionsiljan.se Vilka är vi Jussi, upphandlingschef, jussi.halonen@regionsiljan.se, 0250-55 35 40 Cecilia Dahl-Bogg,

Läs mer

Lagen om offentlig upphandling

Lagen om offentlig upphandling 1992 kom Lagen om offentlig upphandling (LOU) Lagen om offentlig upphandling inom områdena vatten, energi, transport och posttjänster 2007 (LUF) Ny uppdatering, LOU, 15 juli 2010 Kringlagstiftning Avtalslagen

Läs mer

Inköps- och upphandlingsriktlinjer

Inköps- och upphandlingsriktlinjer Inköps- och upphandlingsriktlinjer Antagen av kommunstyrelsen/2016-11-08 2 (8) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för Inköp och upphandling... 3 1.1 Inköp och upphandlingar... 3 1.2 Behöriga beställare...

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING MARKARYDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING POLICY FÖR UPPHANDLING 1 OCH INKÖP 2 I MARKARYDS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-30 7, att gälla fr o m 2014-10-01 Ersätter av kommunfullmäktige

Läs mer

Mathias Sylvan. Kort om LOU. Upphandlingsdialog Dalarna Borlänge

Mathias Sylvan. Kort om LOU. Upphandlingsdialog Dalarna Borlänge Kort om LOU Upphandlingsdialog Dalarna Borlänge 2019-04-09 Lagen (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU) är en implementering av EU:s direktiv 2014/24/EU. LOU har 22 kapitel och 392 paragrafer som reglerar

Läs mer

Offentlig upphandling på Åland. Upphandlare Mårten Broman

Offentlig upphandling på Åland. Upphandlare Mårten Broman Offentlig upphandling på Åland Upphandlare Mårten Broman 15.5.2019 Lagar som gäller för hela Åland över EU:s tröskelvärden Åland har egen behörighet att lagstifta om upphandling. Enligt landskapslagen

Läs mer

Energieffektivisering, lönsamhet och miljöklassning vid renovering av flerbostadshus

Energieffektivisering, lönsamhet och miljöklassning vid renovering av flerbostadshus Energieffektivisering, lönsamhet och miljöklassning vid renovering av flerbostadshus Catarina Warfvinge Linköping 8 sept 2011 Vi har tuffa energisparmål: 20% till 2020 och 50% till 2050! Energianvändning

Läs mer

Offentlig upphandling Utbildning för Tekniska förvaltningen i Hudiksvall 19 november 2013. Välkomna!

Offentlig upphandling Utbildning för Tekniska förvaltningen i Hudiksvall 19 november 2013. Välkomna! Offentlig upphandling Utbildning för Tekniska förvaltningen i Hudiksvall 19 november 2013 Välkomna! 1 Mål Tekniska förvaltningen i Hudiksvall Insikt om vad bra offentliga affärer är Kunskap om regler som

Läs mer

Frukost möte Salems kommun 2013-04-24 Anna Karin Renström Ann-Christin Lindberg

Frukost möte Salems kommun 2013-04-24 Anna Karin Renström Ann-Christin Lindberg Frukost möte Salems kommun 2013-04-24 Anna Karin Renström Ann-Christin Lindberg Agenda LOU/LOV Lagen Upphandlingsformer Generell diskussion Hur ser det ut för lokala leverantörer idag Process Förfrågningsunderlag

Läs mer

Upphandlingspolicy. för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter

Upphandlingspolicy. för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter Upphandlingspolicy för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter Upphandlingspolicy för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter. Upphandlingspolicyn gäller för kommunerna och innehåller riktlinjer

Läs mer

Utbildning LOU SFÖ Konferens 1

Utbildning LOU SFÖ Konferens 1 Utbildning LOU SFÖ Konferens 1 De gemenskapsrättsliga principerna Likabehandlingsprincipen Principen om likabehandling innebär att alla leverantörer ska ges samma förutsättningar. Alla leverantörer måste

Läs mer

POLICY FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING FÖR DALS-EDS KOMMUN

POLICY FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING FÖR DALS-EDS KOMMUN POLICY FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING FÖR DALS-EDS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2014-08-27 69 Dnr 2014/149.050 POLICY FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING FÖR DALS-EDS KOMMUN 1 Allmänt Kommunens inköp/upphandlingar

Läs mer

Riktlinjer för upphandlingar och inköp i Härnösands kommun

Riktlinjer för upphandlingar och inköp i Härnösands kommun 2012-10-19 Sidan 1 av 5 Kommunstyrelseförvaltningen Riktlinjer för upphandlingar och inköp i Härnösands kommun Förutsättningar Härnösands kommun (kommunen) bedriver en verksamhet vars tyngdpunkt ligger

Läs mer

Farsta stadsdelsförvaltning Avdelningen för ekonomi

Farsta stadsdelsförvaltning Avdelningen för ekonomi Farsta stadsdelsförvaltning Sida 0 (6) 2019-03-15 Storforsplan 36 123 47 Farsta Växel 08-508 18 000 Ekonomi.farsta@stockholm.se stockholm.se Farsta stadsdelsförvaltning Sida 1 (6) 2019-03-15 Innehållsförteckning...

Läs mer

UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni Policy Samordningsförbundet har enligt

UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni Policy Samordningsförbundet har enligt UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni 2017 1. Policy Samordningsförbundet har enligt förbundsordningen sitt säte i Gagnef kommun. Samordningsförbundet förbinder

Läs mer

Kostnader för energi i byggnader

Kostnader för energi i byggnader Kostnader för energi i byggnader Pay-off-metoden Nuvärdesmetoden Janne Akander HiG Optimal isolertjocklek Om klimatskärmen har hög värmeisoleringsgrad så ökar investeringskostnaden (och bruksarean minskar).

Läs mer

Förutsättningar för ökad konsumtion av lokalt producerad mat i våra offentliga kök

Förutsättningar för ökad konsumtion av lokalt producerad mat i våra offentliga kök Förutsättningar för ökad konsumtion av lokalt producerad mat i våra offentliga kök Processledare för offentlig upphandling Det finns förutsättningar för ökad livsmedelsproduktion och konsumtion av lokalt

Läs mer

LCC långsiktighet i upphandlingar med ekonomi och miljö i fokus. Annie Stålberg Miljöstyrningsrådet

LCC långsiktighet i upphandlingar med ekonomi och miljö i fokus. Annie Stålberg Miljöstyrningsrådet LCC långsiktighet i upphandlingar med ekonomi och miljö i fokus Annie Stålberg Miljöstyrningsrådet Kostar miljöanpassningar alltid pengar? Genom miljöanpassad offentlig upphandling har Sverige inte bara

Läs mer

Riktlinjer och anvisningar för upphandling och direktupphandling

Riktlinjer och anvisningar för upphandling och direktupphandling VK300S v1.0 040416, Flik 3.27 Riktlinjer och anvisningar för FÖRFATTNINGSSAMLINGEN Flik 3.27 1 (5) Antagen av kommunstyrelsen 2016-05-02, 70 Riktlinjer och anvisningar för upphandling och direktupphandling

Läs mer

Hur räknar vi ekonomi och LCC för geoenergi? Michael Hägg, Sweco

Hur räknar vi ekonomi och LCC för geoenergi? Michael Hägg, Sweco Hur räknar vi ekonomi och LCC för geoenergi? Michael Hägg, Sweco 1 Innehåll Erfarenheter LCC-teori Personliga uppfattningar 2 Lönsamhetsberäkningar på 00-talet Ofta rak pay-off tid i förhållande till ett

Läs mer

FÖRSLAG. Riktlinjer för upphandling. Syfte

FÖRSLAG. Riktlinjer för upphandling. Syfte FÖRSLAG Riktlinjer för upphandling Enligt Eslövs kommuns inköps- och upphandlingspolicy beslutar kommunstyrelsen om riktlinjer för kommunens inköps- och upphandlingsarbete. Denna riktlinje gäller genomförandet

Läs mer

Förvaltningen lämnade följande svar via e-post den 18 mars:

Förvaltningen lämnade följande svar via e-post den 18 mars: SID 1 (5) Redovisning av förvaltningens svar via mejl på muntliga frågor från nämnden Sedan förra redovisningstillfället vid sammanträdet den 13 mars har förvaltningen besvarat ett antal muntliga frågor

Läs mer

SÅ ANVÄNDER DU LIVSCYKELKOSTNADSANALYS - FÖR AFFÄRER SOM BÅDE ÄR LÖNSAMMA OCH HÅLLBARA

SÅ ANVÄNDER DU LIVSCYKELKOSTNADSANALYS - FÖR AFFÄRER SOM BÅDE ÄR LÖNSAMMA OCH HÅLLBARA SÅ ANVÄNDER DU LIVSCYKELKOSTNADSANALYS - FÖR AFFÄRER SOM BÅDE ÄR LÖNSAMMA OCH HÅLLBARA Annie Stålberg Energiansvarig KOSTAR MILJÖANPASSNINGAR ALLTID PENGAR? Genom miljöanpassad offentlig upphandling har

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun S.Sundin Förvaltningsrättsnotarie DOM 2012-05-18 Meddelad i Falun Mål nr 1050-12 1 SÖKANDE Menigo Foodservice AB, 556044-4647 Box 9081 120 05 Årsta Ombud: Advokat Liselott Fröstad och jur. kand. Eleonore

Läs mer

Erfarenheter kring upphandling av solcellsanläggningar. Kungsbacka kommun Gustav Larsson

Erfarenheter kring upphandling av solcellsanläggningar. Kungsbacka kommun Gustav Larsson Erfarenheter kring upphandling av solcellsanläggningar Kungsbacka kommun Gustav Larsson Kungsbacka kommun Förvaltningen för Service Serviceområde fastigheter Lokalvård, Upphandling, Medborgarservice, Måltid

Läs mer

OFFENTLIG UPPHANDLING

OFFENTLIG UPPHANDLING OFFENTLIG UPPHANDLING 2018-03-14 MARIA KRANTZ 2016 VD och ägare TED Law 2015 VD Tender TED Law och utbildare Tenders Academy 2011 Chef Juridik- och anbudsavdelningen Semantix 2009 Jurist och upphandlingskonsult

Läs mer

Bedömning kring grundprinciperna av upphandling.

Bedömning kring grundprinciperna av upphandling. Version 1.0 Bedömning kring grundprinciperna av upphandling. När du erhåller offentligt stöd på över 200 000 (omkring 1 600 000 kr) ska du enligt landsbygdsförordningen 2007:481 kap 5 9 följa principen

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Anna Borgs Förvaltningsrättsnotarie DOM 2012-05-09 Meddelad i Falun Mål nr 321-12 1 SÖKANDE Miljöteamet i Stockholm AB, 556202-4348 Virdings allé 32 B 754 50 Uppsala MOTPART Gästrike Vatten AB, 556751-1661

Läs mer

LCC. 2014 LCC, Logistikprogrammet, Norrköping

LCC. 2014 LCC, Logistikprogrammet, Norrköping LCC 1 Life Cycle Cost, LCC Totalkostnaden under en produkts livslängd. q Låt framtida drift- och underhållskostnader påverka valet vid investering och upphandling. q Välj det alternativ som har den lägsta

Läs mer

EKONOMI OCH UNDERHÅLL

EKONOMI OCH UNDERHÅLL EKONOMI OCH UNDERHÅLL Att räkna ut hur mycket en belysningsanläggning kostar att anlägga, driva och underhålla är ett ganska omfattande arbete, men det är inte särskilt komplicerat. Det som däremot kan

Läs mer

LCC-analyser som beslutsunderlag i praktiken - en fallstudie av ett flerbostadshus.

LCC-analyser som beslutsunderlag i praktiken - en fallstudie av ett flerbostadshus. LCC-analyser som beslutsunderlag i praktiken - en fallstudie av ett flerbostadshus. Författare: Daniel Ryman, Lunds Tekniska Högskola. Fokus på livscykelkostnader Debatten i media om långsiktigt hållbart

Läs mer

Skånes Energikontor, Energieffektivisering, Lund 9 april

Skånes Energikontor, Energieffektivisering, Lund 9 april Energieffektivisering i flerbostadshus Se helheten, undvik fällorna och prioritera rätt Catarina Warfvinge 130409 Vi har tuffa energimål att klara; år 2020-20% och år 2050 50% Oljekris Energianvändning

Läs mer

Introduktion LCC Per Lilliehorn Lilliehorn Konsult AB

Introduktion LCC Per Lilliehorn Lilliehorn Konsult AB Introduktion LCC Per Lilliehorn Pay off-metoden Återbetalningstid = Investering, kr Besparing, energi och underhåll, kr Nuvärdesmetoden Jämför investeringens nuvärde med investeringskostnaden Som att sätta

Läs mer

AGENDA. Energibesparing Produkt och/eller system? AGENDA AGENDA AGENDA. Hjälpmedel för. .utvärdering av. .energieffektiva produkter/system

AGENDA. Energibesparing Produkt och/eller system? AGENDA AGENDA AGENDA. Hjälpmedel för. .utvärdering av. .energieffektiva produkter/system Hjälpmedel för utvärdering av energieffektiva produkter/system Stockholm 2009-09-24 1.Kort inledning Energibesparing Produkt och/eller system? P 1 (P in ) P hydr P 2 4 2. Tre (3) olika hjälpmedel 1.Kort

Läs mer

Utbildning i upphandling. Att lämna anbud till Tibro kommun

Utbildning i upphandling. Att lämna anbud till Tibro kommun Utbildning i upphandling Att lämna anbud till Tibro kommun 2018-09-06 Upphandlingsprocessen Lagar och regler Inköp och avtal Tibro kommun Hur man lämnar anbud Tibro kommun kanske blir din nya kund Tibro

Läs mer

Beställargrupp konstgräs. 19 september Karin Peedu, Upphandlingsstrateg SKL

Beställargrupp konstgräs. 19 september Karin Peedu, Upphandlingsstrateg SKL Beställargrupp konstgräs 19 september Karin Peedu, Upphandlingsstrateg SKL Agenda SKL beställargrupp syfte Marknadsanalys Att upphandla Att ställa funktionskrav i upphandling Livscykelkostnad (LCC) Leverantörs-

Läs mer

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 Hållbar Upphandling Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 jur.kand. Linda Dahlström MAQS Law Firm EU-rätten Svenska regler om offentlig upphandling

Läs mer

Handbok för livscykelkostnad (LCC)

Handbok för livscykelkostnad (LCC) Detta är en artikel i en serie som heter Energiverktygslådan och består av en förkortad populärversion av skriften Räkna för livet handbok för livscykelkostnad (LCC). Räkna för livet Handbok för livscykelkostnad

Läs mer

Beslutsärende punkt 14. Förslag till beslut. Anvisning för Inköp och upphandling

Beslutsärende punkt 14. Förslag till beslut. Anvisning för Inköp och upphandling 2017 04 24 Beslutsärende punkt 14 Anvisning för Inköp och upphandling Förslag till beslut att fastställa Anvisning för Inköp och upphandling i enlighet med utsänt förslag. Beslutad av Styrelsen 2017 04

Läs mer

Policy. Inköp. Gäller för Stockholms läns landsting. Diarienummer LS Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med

Policy. Inköp. Gäller för Stockholms läns landsting. Diarienummer LS Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Policy Inköp Gäller för Stockholms läns landsting Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Dokumentnummer Fastställd av Upprättad av 1200504 Informationssäkerhetsklass 2 (10) Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Seminarium om offentlig upphandling LOU

Seminarium om offentlig upphandling LOU Seminarium om offentlig upphandling LOU 20160919 9 400 invånare 500 km 2 Kommunalskatt 21,94+11,48=33,42 X företag varav Y är lantbruk Balansomslutning 530 MSEK Antal årsarbeten 740 personer 99 % av alla

Läs mer

Miljöanpassad upphandling HÅLLBAR LÖNSAMHET RÄKNA MED LCC HIPPU SUVILEHTO

Miljöanpassad upphandling HÅLLBAR LÖNSAMHET RÄKNA MED LCC HIPPU SUVILEHTO HÅLLBAR LÖNSAMHET RÄKNA MED LCC HIPPU SUVILEHTO UPPHANDLING PÅVERKAR Ca 500-600 miljarder kr (EU 2,000 miljarder) 3 kategorier står för 70-80% av all miljöpåverkan BESPARINGSPOTENTIAL Om Sveriges skolor

Läs mer

direktupphandling Beslutade i Arbetsmarknadsnämnden den 21 maj 2019 Dnr AMN Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben

direktupphandling Beslutade i Arbetsmarknadsnämnden den 21 maj 2019 Dnr AMN Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben Sida 1 (8) 2019-04-29 Arbetsmarknadsnämndens riktlinjer för direktupphandling Beslutade i Arbetsmarknadsnämnden den 21 maj 2019 Dnr AMN 2019-0199-1.1.3 Arbetsmarknadsförvaltningen

Läs mer

Hur gör vi rätt när husen ska energieffektiviseras?

Hur gör vi rätt när husen ska energieffektiviseras? Hur gör vi rätt när husen ska energieffektiviseras? Catarina Warfvinge Elmia, Energirådgivarnas konferens 20 sep 2011 Energianvändningen har inte sjunkit på 20 år energimålen blir allt tuffare att klara

Läs mer

Bedömning kring grundprinciperna av upphandling.

Bedömning kring grundprinciperna av upphandling. Bedömning kring grundprinciperna av upphandling. När du erhåller offentligt stöd på över 200 000 (omkring 1 600 000 kr) ska du enligt landsbygdsförordningen 2007:481 kap 5 9 följa principen om offentlig

Läs mer

Varmt välkomna! Funktionskrav i upphandling

Varmt välkomna! Funktionskrav i upphandling Varmt välkomna! Funktionskrav i upphandling Tre perspektiv på funktionskrav Fredrik Kristiansson IKEA Vilka möjligheter finns med funktionskrav? Amelie Tornerhjelm Helsingborgs stad Amelie Tornerhjelm

Läs mer

Värmeåtervinning ur ventilationsluft -befintliga flerbostadshus. Åsa Wahlström

Värmeåtervinning ur ventilationsluft -befintliga flerbostadshus. Åsa Wahlström Värmeåtervinning ur ventilationsluft -befintliga flerbostadshus Åsa Wahlström Poseidon lågenergihus Backa (Mattias Westher) Energibesparingspotential År 2020 kan 0,7 TWh/år besparas om installation av

Läs mer

VÄGLEDNING 2014-06-26 2 (8)

VÄGLEDNING 2014-06-26 2 (8) KKV2002, v1.2, 2011-02-05 VÄGLEDNING 2014-06-27 1 (8) 1 Riktlinjer för användning av hållbarhetskriterier vid offentlig upphandling Konkurrensverket ger i detta dokument en rättslig och praktisk bakgrund

Läs mer

Lönsamhetskalkylering. Halvera Mera Etapp 1

Lönsamhetskalkylering. Halvera Mera Etapp 1 Lönsamhetskalkylering Halvera Mera Etapp 1 Analys av kostnader och lönsamhet i Bebos ombyggnadsprojekt Bakgrund: förstudier Fastighetsägare inom gruppen BeBo har genomfört förstudier med målet att hitta

Läs mer

Förhandling inom ramen för den offentliga affären. Stockholm, den 9 mars 2017

Förhandling inom ramen för den offentliga affären. Stockholm, den 9 mars 2017 Förhandling inom ramen för den offentliga affären Stockholm, den 9 mars 2017 Upphandlingsprocessen Behovs- och totalkostnadsanalys Marknadsanalys Inköpsstrategi, förfrågningsunderlag Anbuds-inbjudan Anbudsutvärdering

Läs mer

Att ställa miljöoch sociala krav i upphandling

Att ställa miljöoch sociala krav i upphandling Att ställa miljöoch sociala krav i upphandling Möjligheter att påverka I Sverige uppskattas offentlig upphandling årligen omsätta omkring 500 miljarder kronor. Det ger en stor möjlighet att påverka produktionen

Läs mer

Linus Söderman 2015-09-24. Energideklaration Havstruten 2 Galeasvägen 15 Vaxholm

Linus Söderman 2015-09-24. Energideklaration Havstruten 2 Galeasvägen 15 Vaxholm Linus Söderman Energideklaration Galeasvägen 15 Vaxholm Innehållsförteckning Energideklaration... 1 Syfte... 2 Genomförande... 2 Beskrivning av föreslagna åtgärder... 4 1. Montera flödesbegränsare på vattenarmaturerna...

Läs mer

Linköpings nya arena - Beslutsprocessen kring den

Linköpings nya arena - Beslutsprocessen kring den Linköpings Universitet. Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling. Statsvetenskap 1. Delkurs 3: Det svenska politiska systemet. Linköpings nya arena - Beslutsprocessen kring den Johannes Carlsson,

Läs mer

BESLUT Dnr SU Susanne Ekman Upphandlingschef Inköps- och upphandlingssektionen Ekonomiavdelningen

BESLUT Dnr SU Susanne Ekman Upphandlingschef Inköps- och upphandlingssektionen Ekonomiavdelningen 1 (6) BESLUT 2017-12-21 Dnr SU -2.2.1-1679-15 Handläggare: Susanne Ekman Upphandlingschef Inköps- och upphandlingssektionen Ekonomiavdelningen Regler för inköp och upphandling Till dessa regler finns också

Läs mer

Policy för inköp och upphandling

Policy för inköp och upphandling KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2017:21-003 Policy för inköp och upphandling Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-23 194 Policy för inköp och upphandling Flens kommun handlar varor och tjänster för betydande

Läs mer

Tillämpningsanvisningar inköpspolicy

Tillämpningsanvisningar inköpspolicy 1/6 DATUM 2016-02-0 DIARIENUMMER KS/2014:207-059 Tillämpningsanvisningar inköpspolicy Antagna av kommunfullmäktige 2014-09-15, 69 1 Träder i kraft 2014-09-15 Detta dokument är ett komplement till Burlöv

Läs mer

DOM Meddelad i Härnösand. Ombud: advokaten Anna Ulfsdotter Forssell, Sara-Li Olovsson och Ingrid Sandstedt c/o Advokatfirman Delphi

DOM Meddelad i Härnösand. Ombud: advokaten Anna Ulfsdotter Forssell, Sara-Li Olovsson och Ingrid Sandstedt c/o Advokatfirman Delphi FÖRVALTNINGSRATTEN Föredraganden U Åsberg 2012-07-31 Meddelad i Härnösand Sida 1 (6) Mål nr 1227-12, 1228-12, E SÖKANDE Allergan Norden Aktiebolag, 556214-4724 Johanneslundsvägen 3-5 194 81 Upplands Väsby

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för upphandlingspolicy

Tillämpningsanvisningar för upphandlingspolicy Sida 1/7 Tillämpningsanvisningar för upphandlingspolicy Gällande lagstiftning och regelverk För all offentlig upphandling gäller att nedanstående grundläggande EGrättsliga principer måste iakttas: Fri

Läs mer

Att våga och lyckas påverka offentlig upphandling

Att våga och lyckas påverka offentlig upphandling Att våga och lyckas påverka offentlig upphandling Seminarium den 24 januari 2019 Att våga Upphandlingslagarna betonar att sociala, miljömässiga och arbetsrättsliga hänsyn ska beaktas. Arbetsrätten ger

Läs mer

Innovationer och krav på samhällsansvar i stadens upphandlingar

Innovationer och krav på samhällsansvar i stadens upphandlingar HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA AVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-06-13 Handläggare: Mattias Wiberg Telefon: 08-508 04 018 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2013-06-13

Läs mer

Rapport Energideklaration Västan 9A Kulladalsvägen 40 Vaxholm. Linus Söderman

Rapport Energideklaration Västan 9A Kulladalsvägen 40 Vaxholm. Linus Söderman Rapport Energideklaration Kulladalsvägen 40 Vaxholm Linus Söderman Innehållsförteckning Rapport... 1 Energideklaration... 1 Syfte... 2 Genomförande... 2 Beskrivning av föreslagna åtgärder... 4 1. Montera

Läs mer

Detta vill jag få sagt!

Detta vill jag få sagt! Kv Jöns Ols, Energisnålt med konventionell teknik 28 oktober 2004 Byggherrens betydelse Catarina Warfvinge Univ lekt i Installationsteknik vid LTH Uppdragsledare på WSP Byggnadsfysik Detta vill jag få

Läs mer

Policy för inköp och upphandling

Policy för inköp och upphandling Policy för inköp och upphandling Policy för inköp och upphandling Dnr KS 2014-555 Typ av dokument: Policy Handläggare: Upphandlare, Elin Johansson Antagen av: Kommunfullmäktige Revisionshistorik: Ersätter

Läs mer

Offentlig upphandling. Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman

Offentlig upphandling. Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman Offentlig upphandling Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman Agenda Kort om Upphandlingsmyndigheten Om upphandlingsreglerna Ny upphandlingslagstiftning Nyheter i nya LOU- en överblick Upphandlingsprocessen

Läs mer

Förutsättningar för ökad konsumtion av lokalt producerad mat i våra offentliga kök

Förutsättningar för ökad konsumtion av lokalt producerad mat i våra offentliga kök Förutsättningar för ökad konsumtion av lokalt producerad mat i våra offentliga kök Processledare för offentlig upphandling Det finns förutsättningar för ökad livsmedelsproduktion och konsumtion av lokalt

Läs mer

FÖRDELAKTIGHETSJÄMFÖRELSER MELLAN INVESTERINGAR. Tero Tyni Sakkunnig (kommunalekonomi) 25.5.2007

FÖRDELAKTIGHETSJÄMFÖRELSER MELLAN INVESTERINGAR. Tero Tyni Sakkunnig (kommunalekonomi) 25.5.2007 FÖRDELAKTIGHETSJÄMFÖRELSER MELLAN INVESTERINGAR Tero Tyni Sakkunnig (kommunalekonomi) 25.5.2007 Vilka uppgifter behövs om investeringen? Investeringskostnaderna Den ekonomiska livslängden Underhållskostnaderna

Läs mer

FÖRST MOT ENERGIEFFEKTIVT SAMHÄLLE DETTA INNEBÄR ENERGITJÄNSTEDIREKTIVET FÖR STAT, KOMMUNER OCH LANDSTING. Annie Stålberg. Miljöanpassad upphandling

FÖRST MOT ENERGIEFFEKTIVT SAMHÄLLE DETTA INNEBÄR ENERGITJÄNSTEDIREKTIVET FÖR STAT, KOMMUNER OCH LANDSTING. Annie Stålberg. Miljöanpassad upphandling FÖRST MOT ENERGIEFFEKTIVT SAMHÄLLE DETTA INNEBÄR ENERGITJÄNSTEDIREKTIVET FÖR STAT, KOMMUNER OCH LANDSTING. Annie Stålberg AGENDA Energitjänstedirektivet Hur hjälper Miljöstyrningsrådet till Livscykelkostnad

Läs mer

Investeringsbedömning. Avdelningen för byggnadsekonomi

Investeringsbedömning. Avdelningen för byggnadsekonomi Investeringsbedömning Investeringar i ett samhällsperspektiv Investeringar TILLVÄXT Dagens välfärd beror på resultatet av tidigare investeringar, morgondagens välfärd beror på dagens investeringar Varför

Läs mer

Projektkalkylering. Tidiga kalkyler

Projektkalkylering. Tidiga kalkyler Projektkalkylering Tidiga kalkyler Låsning av slutkostnad 100 % 80 % Ingångsvärde Minimikrav Program Projektering Produktion Skeden Kalkylprocessen 1. Definiera problemet och klargör målsättningen 2. Identifiera

Läs mer

Bättre inomhusklimat med SmartFront

Bättre inomhusklimat med SmartFront Bättre inomhusklimat med SmartFront SmartFront är en patenterad metod för uppgradering av fasad, ventilation och fönster på befintliga fastigheter. Installationen ger en betydande energibesparing och en

Läs mer

Fastighetsekonomi för offentlig sektor. Fördjupad fastighetsförvaltning Kalkyler, begrepp, metoder

Fastighetsekonomi för offentlig sektor. Fördjupad fastighetsförvaltning Kalkyler, begrepp, metoder Fastighetsekonomi för offentlig sektor Fördjupad fastighetsförvaltning Kalkyler, begrepp, metoder Bakgrund Pluggade 2005-2008 Kalkylator Projektledare EPC Byggprojektledare UK Byggprojektledare, Projekteringsledare

Läs mer

Investeringsanalys. en web applikation för investeringsanalys / livscykelkostnadsanalys för ekonomisk bedömning av olika lokalutvecklingsalternativ.

Investeringsanalys. en web applikation för investeringsanalys / livscykelkostnadsanalys för ekonomisk bedömning av olika lokalutvecklingsalternativ. Investeringsanalys en web applikation för investeringsanalys / livscykelkostnadsanalys för ekonomisk bedömning av olika lokalutvecklingsalternativ. Maj 2013 1 Innehåll Sida Varför? 3 Resultat 4 Hur? 6

Läs mer

Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna

Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna Bilaga 2 till dokumentet Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Beslut: 2015-04-10 Reviderad: - Dnr:

Läs mer

Har ni någon gång funderat på att lämna anbud i en offentlig upphandling, men därefter avstått från att göra det? Svarsalternativ

Har ni någon gång funderat på att lämna anbud i en offentlig upphandling, men därefter avstått från att göra det? Svarsalternativ Har ni någon gång funderat på att lämna anbud i en offentlig upphandling, men därefter avstått från att göra det? Ja 83,20% 312 st Nej 14,40% 54 st Vet ej 2,40% 9 st Antal som svarat 375 st (15 st har

Läs mer