Har vi nått målet? En säker virtuell miljö

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Har vi nått målet? En säker virtuell miljö"

Transkript

1 White paper Har vi nått målet? En säker virtuell miljö Be Ready for What s Next.

2 White paper Varför Kaspersky? Skydd eftersom du inte tål ett enda sabotageprogram till Prestationer med antivirusprogram kan dina anställda göra sitt jobb utan avbrott Administration säkerhetshantering i realtid med ett nytt grafiskt gränssnitt Support Hjälp som finns när du behöver den och som du vill ha den! Har vi nått målet? En säker virtuell miljö Vändningen som teknikföretagen upplevde under 2011 har gjort virtualisering populärt, både för skrivbordsdatorer och datacentra. Det är sund affärslogik att använda teknik som ökar produktiviteten samtidigt som kostnaderna minskar. De ekonomiska utmaningarna under 2009 hade en massiv inverkan på IT över hela världen. Resurserna minskade och budgetar skars ned. Forresters globala undersökning understryker att IT-företagen upplevde 2009 som ett mycket utmanande år. I år är företagen mer optimistiska. En indikation på vändningen är att teknikbranschen 2011 förväntas uppnå en global tillväxt på 7,1 %, enligt Forrester, med en fortsatt tillväxt på 8,7 % under När företagen nu återigen prioriterar IT är kostnader och styrning betydelsefulla faktorer. Dragna erfarenheter har lett fram till ändrade prioriteringar för Det näst viktigaste för företagen är enligt Forrester att sänka de totala driftskostnaderna, och det upplevs som nästan lika viktigt som en övergripande resultatökning. En väg att reducera kostnaderna är att förbättra effektiviteten och kapaciteten inom IT. Forrester rapporterar även att under 2011 är konsolidering av IT-infrastrukturen högprioriterat. Lösningen heter: Virtualisering. Även om virtualisering är en ny trend inom IT är det inte en ny idé. IT-företag har länge letat efter metoder att eliminera den gamla modellen med en server, ett program. Konceptet med program och data i ett datacenter som nås via dumma terminaler, både lokalt och på distans, har funnits i många år. På senare tid har dock virtualisering kommit att bli ett förstahandsval på grund av de många begränsningarna inom IT: Krympande budgetar Ökade kostnader Minskad personalstyrka Behovet av fler och fler program En komplex miljö Mångfalden av maskinvara och programplattformar Enligt VMware använder företagen 70 % av sina IT-budgetar, i icke-virtualiserade miljöer, till underhåll av infrastrukturen. Det ger lite utrymme för uppdateringar och innovationer. Virtualiserade miljöer kan ge betydande besparingar på många olika sätt:

3 Vill du ha mer information? /beready Lägre kostnader med mindre maskinvara Större tillgänglighet Optimerad servermaskinvara Stöder befintliga program utan uppgradering av företagets maskinvara Standardisering på en enda maskinvaruplattform Minskad komplexitet Hög tillgänglighet och bästa prestanda förbättrar företagets kontinuitet Snabbare testning och igångkörning Energibesparing Det är inte bara stora företag som kan se nyttan. Även små och medelstora företag ser stora fördelar med virtualisering. Enligt VMware ökar 50 % av de små och medelstora företagen sin virtualiseringsgrad eftersom det hjälper dem att automatisera IT och sparar in administrativ tid. De kan reagera snabbare på förändrade förutsättningar, både negativa och positiva, samtidigt som de upplever dramatiskt minskade kostnader för maskinvara, IT-support och energi. Virtuella miljöer kan leda till enorma förbättringar. Dock kan dåligt implementerade säkerhetsåtgärder inverka menligt på såväl ITinfrastruktur som arbetsprestationer och resurstillgång. Trots möjligheten till de uppenbara besparingar som virtualisering medför förbises ofta säkerheten i de virtualiserade systemen. Paradoxen är att dålig säkerhet kan vända de förväntade besparingarna till förluster! Med andra ord, det går inte att genomföra en lyckad implementering utan att en gedigen säkerhet ingår som en del i planen. Hur farlig kan skadlig programvara vara? Kaspersky Lab ser en exponentiell ökning av hoten från sabotageprogram på Internet. Det är en insikt som stämmer till eftertanke. Omkring nya hot kan identifieras varje dag (ett nytt hot ungefär varannan sekund) vilket summerar till mer än 5,4 miljoner totalt. I början av 2010 var totala antalet hot ca 3 miljoner. Du har säkert hört historier om hur seriösa webbplatser får skadlig programkod inbäddad, hur sociala media används för att sprida sabotageprogram och om hot via e-post. Alla riktar sig mot skrivbordsdatorer som är en smidig ingång till alla organisationer. Riktigt avancerade och välorganiserade cyberbrottslingar riktar in sig på företag av alla storlekar för att komma åt pengar och viktiga data. Det verkligt positiva med virtuella miljöer är att en sammanhållen virtuell miljö minskar antalet servrar och fysiska infrastrukturer som behöver skyddas. Den virtuella miljön skapar dock flera lager som alla kräver skydd. Varje virtuell maskin måste ha rätt skydd så att skadlig programvara inte sprids från värd till värd. Data måste vara skyddade, i synnerhet vid överföringar i nätverk, både virtuella och fysiska.

4 Vill du ha mer information? /beready I dagsläget har det förekommit mycket få attacker mot hypervisornivån i virtuella miljöer. En sak är dock säker, allt eftersom populariteten och anpassningen till virtualisering fortgår kommer attackerna mot den här nivån att öka. Attacker mot en virtuell infrastruktur kan komma från en virtuell dator eller inifrån det virtuella systemet, t.ex. via hypervisorn som har omfattande behörigheter och som kan användas för att kontrollera hela den virtuella gruppen vid en attack. Om en cyberattack lyckas på det här sättet finns en potentiell risk att hackare kommer åt data i alla virtuella maskiner i det fysiska klustret. Att skydda hypervisorn från attacker som riktas mot virtuella gästmaskiner är avgörande. Det finns även en risk för att attacker kommer från slutanvändarsidan eftersom hypervisorn och värdsystemet normalt sett inte övervakar säkerheten på virtuella maskiner. Om en hackare får kontrollen över en virtuell maskin och till ett virtuellt nätverk kan hackaren spåra dataflöden mellan värden och den virtuella maskinen och attackera värden eller hypervisorn. Antivirusleverantörerna har varit sena med att skapa program för virtuella miljöer som inte belastar systemet och är enkla att administrera. En antiviruslösning får inte minska konsolideringen eller kräva särskilda konsoler för att administrera traditionella eller virtuella miljöer. Kaspersky gör virtuell säkerhet till verklighet Eftersom virtualisering har blivit en nyckelteknik för företagen samarbetar leverantörer av virtuella maskiner och leverantörer av säkerhetslösningar allt närmare. Det är mycket viktigt eftersom statistiken visar att i takt med att virtuella system blir allt vanligare drar de till sig mer och mer uppmärksamhet från cyberbrottslingar. Ett otillräckligt skydd kan snabbt radera ut alla fördelarna med en virtuell IT-miljö. Företagslösningarna från Kaspersky Lab erbjuder omfattande skydd för nätverk. De stöder ett stort antal plattformar och skyddar effektivt alla noder - arbetsstationer, mobila enheter och servrar - från sabotageprogram, spam och attacker från hackare. Skyddet omfattar både fysiska servrar och virtuella maskiner och kan skalas upp utan att säkerhetsnivån sjunker. Kort sagt, slutanvändar- och serverprodukter från Kaspersky Lab stärker produktiviteten samtidigt som företagens kostnader för säkerhet minskar. Kasperskys virtuella lösningar har betydande fördelar: Maximalt skydd: Oavsett som du använder VMware, Citrix Xen eller Windows HyperV erbjuder Kaspersky lösningar som skyddar dina virtuella gäster. Gästernas plattformar täcker en rad leverantörer inklusive: Windows, Novell, Linux och MAC OSX. Kaspersky tillhandahåller allra bästa detektering och skyddar dig mot både kända och okända hot. Alla lager i företagsstrukturen skyddas så att alla dina data är säkra.

5 Vill du ha mer information? /beready Liten påverkan: Kaspersky är optimerat för virtuell användning. Vår snabba moduluppbyggda motor anpassas till din egen miljö. Den har minimal påverkan på resursutnyttjandet och VM-densiteten. Små och frekventa uppdateringar (så gott som varje timme) har en i det närmaste omärkbar påverkan på det virtuella nätverkets prestanda. Kasperskys programfunktioner fungerar lika effektivt i alla virtuella miljöer, inklusive VMware, Citrix och Microsoft. Kasperskys funktionalitet i virtuella miljöer har belönats med certifieringen VMware Ready. VMware Ready-logotypen ger uttryck för VMware-integrerade produkters unika kapacitet. VMware Ready-produkterna totalintegreras i den virtuella infrastrukturen och uppfyller särskilda standarder för VMware-integrering och plattformsoberoende. Implementering av vshield Endpoint: För kunder som är mycket känsliga för resursutnyttjandet i sina virtualiserade miljöer utvecklar Kaspersky Lab för närvarande stöd för vshield Endpoint en säkerhetsarkitektur från VMware som används för virtuella maskiner och värdar. vshield Endpoint är en arkitektur från VMware som gör det möjligt att skydda virtuella miljöer utan att behöva installera säkerhetsagenter på varje enskild virtuell maskin. Det innebär att viruskontrollen inte utförs på varje enskild virtuell dator utan görs centralt. Datorprestanda i den virtuella maskinen påverkas inte. Ändå kan maximal säkerhet upprätthållas, vilket betyder både högre prestanda och bättre skydd. Antivirusmotorn och signaturfilerna följer samma koncept med central hantering i säkerhetsarkitekturen. De enskilda virtuella maskinerna behöver endast drivrutiner. Central administration: Kasperskys säkerhetskonsol är anpassad till virtuella miljöer. Du övervakar och hanterar både traditionella och virtuella system från en enda administrativ konsol och kan göra en enhetlig, sammantagen riskbedömning. Vår nya Vulnerability Monitor, som introduceras senare i år, hjälper dig att kontrollera att uppdateringshanteringen fungerar effektivt i hela den virtuella miljön. Med Kasperskys administrationskonsol går distributionen lätt och du hanterar alla enheter i nätverket centralt. Och bäst av allt, konsolen levereras kostnadsfritt när du köper en säkerhetsprodukt från Kaspersky. Kostnad: Dåliga prestanda, dåligt skydd och dålig hantering leder till ökade kostnader. Den verkliga kostnaden för säkerhet är lägsta möjliga när du använder Kasperskys produkter. Du får överlägsna prestanda, enkla administrativa verktyg och support i världsklass. Kaspersky Labs produkter har dessutom ett konkurrenskraftigt pris, vilket ytterligare minskar den verkliga kostnaden för säkerhet.

6 Sammanfattning Vill du ha mer information? /beready Virtualiserade miljöer kan innebära betydande fördelar och förbättringar genom en gedigen planering och implementering som stöder verksamhetens behov. Säkerhet i en virtuell miljö behöver varken vara komplicerat eller lägga beslag på värdefulla resurser. Diskutera dina säkerhetsbehov med vår lösningsleverantör eller kontakta oss via e-post på eller via telefon på en96a

TA TILLBAKA kontrollen

TA TILLBAKA kontrollen Whitepaper TA TILLBAKA kontrollen Be Ready for What s Next. INNEHÅLL Det växande hotet från sabotageprogram... 4 Varför är slutanvändarna målet?... 5 Hur attackerar cyberbrottslingarna slutanvändarna?...

Läs mer

TIO SÄTT för cyberbrottslingar att utnyttja IT-avdelningars svagheter

TIO SÄTT för cyberbrottslingar att utnyttja IT-avdelningars svagheter Whitepaper TIO SÄTT för cyberbrottslingar att utnyttja IT-avdelningars svagheter Be Ready for What s Next. Tio sätt för cyberbrottslingar att utnyttja IT-avdelningars svagheter Om du inte redan har gjort

Läs mer

Datacenter från Cisco med Intel. Ingenting blir sig likt.

Datacenter från Cisco med Intel. Ingenting blir sig likt. Datacenter från Cisco med Intel. Ingenting blir sig likt. Tänk om. Tänk nytt. Förr sa man att alla vägar bär till Rom. Nu leder alla vägar till ett datacenter. Det mesta du gör i din verksamhet påverkar

Läs mer

Säkerhet och virtuella skrivbordsmiljöer

Säkerhet och virtuella skrivbordsmiljöer WhitePaper Säkerhet och virtuella skrivbordsmiljöer Företag och organisationer arbetar mer mobilt och flexibelt än någonsin tidigare. Den högre förändringstakten ökar trycket på IT-avdelningen att snabbt

Läs mer

I DENNA UTGÅVA. Nyheter från Oracle. Kontakta Oracle. Minska kostnaderna. Oracle CRM On Demand. www.oracle.com/se/solutions/midsize.

I DENNA UTGÅVA. Nyheter från Oracle. Kontakta Oracle. Minska kostnaderna. Oracle CRM On Demand. www.oracle.com/se/solutions/midsize. Vår 2011 Nyheter från Oracle I DENNA UTGÅVA Minska kostnaderna Konsolidering är avgörande Oracle CRM On Demand Mer värde till en lägre kostnad Kontakta Oracle > 020 798 798 > contact-nordics_ww@oracle.com

Läs mer

Tekniskt dokument Säkerhetsfrågor kring mobilitet i företagsmiljöer

Tekniskt dokument Säkerhetsfrågor kring mobilitet i företagsmiljöer Whitepaper Tekniskt dokument Säkerhetsfrågor kring mobilitet i företagsmiljöer Be Ready for What s Next. Säkerhetsfrågor kring mobilitet i företagsmiljöer Marknaden för smartphones har haft en mycket stark

Läs mer

I DENNA UTGÅVA. Nyheter från Oracle. Regelefterlevnad. Vinn loppet. Satsa på innovation. www.oracle.com/goto/data-security/se.

I DENNA UTGÅVA. Nyheter från Oracle. Regelefterlevnad. Vinn loppet. Satsa på innovation. www.oracle.com/goto/data-security/se. Hösten 2010 Nyheter från Oracle I DENNA UTGÅVA Vinn loppet Se till att din information inte hamnar i fel händer. Satsa på innovation Ta reda på hur du kan skapa ny tillväxt genom förbättrad produktivitet.

Läs mer

Datorlösningar för slutanvändare. Gör människor mer produktiva

Datorlösningar för slutanvändare. Gör människor mer produktiva Datorlösningar för slutanvändare Gör människor mer produktiva Produktivitet Det är människorna som för ett företag framåt. Det är när de samarbetar som strategier och planer utvecklas och genomförs. Det

Läs mer

Supporten för Windows Server 2003 upphör

Supporten för Windows Server 2003 upphör RAPPORT FÖR LEDNINGEN Supporten för Windows Server 2003 upphör Sponsored by: Intel Andrew Buss Maj 2015 Andreas Olah BAKGRUND För ett decennium sedan rönte Microsoft stora framgångar på datacentermarknaden

Läs mer

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET. Nr.2 / September 2009 VIRTUALISERING

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET. Nr.2 / September 2009 VIRTUALISERING ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Nr.2 / September 2009 VIRTUALISERING 4TIPS TILL ETT EFFEKTIVARE ARBETSFLÖDE Arbeta mobilt Med VDI kan du nå systemen var du än är Servervirtualisering

Läs mer

Affärsnytta med molnet

Affärsnytta med molnet Affärsnytta med molnet Grupp Affärsnytta Version 1.0 Författare Namn/Företag Mikael Carlsson / DevProfessionals - Ordförande för gruppen affärsnytta Hans Werner / Radar Group Predrag Mitrovic / MyNetHouse

Läs mer

Cisco UCS: En verklighetsanalys av totala ägandekostnader

Cisco UCS: En verklighetsanalys av totala ägandekostnader Cisco UCS: En verklighetsanalys av totala ägandekostnader En faktarapport från ENTERPRISE MANAGEMENT ASSOCIATES (EMA ) framtagen för Cisco April 2011 EMA: IT- & datahanteringsundersökning, branschanalyser

Läs mer

Molntjänster -- vad är molnet?

Molntjänster -- vad är molnet? En e-bok från Visma Spcs Molntjänster -- vad är molnet? Vad du bör tänka på för att göra rätt val till ditt företag Molntjänster -- vad är molnet? En guide till att förstå molntjänster Innehåll Hänger

Läs mer

STORAGE. Hur säkert är ditt företag? Proact visar vägen till katastrofsäkring. Katastrofsäkring området under ständig utveckling Sidan 6

STORAGE. Hur säkert är ditt företag? Proact visar vägen till katastrofsäkring. Katastrofsäkring området under ständig utveckling Sidan 6 STORAGE. Katastrofsäkring området under ständig utveckling Sidan 6 EMC satsar både stort och smått Sidan 8 Proacts vd Olof Sand ser ljust på framtiden Sidan 10 NetApp fortsätter att växa Sidan 12 Hur säkert

Läs mer

VIRTUALISERING FYSISKA SERVRAR ETT MINNE BLOTT 4TIPS TILL EN LYCKAD ÖVERGÅNG. Nr. 3 / juni 2010

VIRTUALISERING FYSISKA SERVRAR ETT MINNE BLOTT 4TIPS TILL EN LYCKAD ÖVERGÅNG. Nr. 3 / juni 2010 ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET Nr. 3 / juni 2010 Med dagstidningens räckvidd och facktidningens fokus ANNONS VIRTUALISERING 4TIPS TILL EN LYCKAD ÖVERGÅNG FYSISKA SERVRAR FOTO:

Läs mer

Novell Open Enterprise Server 2 jämfört med Windows * Server. Tekniskt faktablad ARBETSGRUPPSSAMARBETE

Novell Open Enterprise Server 2 jämfört med Windows * Server. Tekniskt faktablad ARBETSGRUPPSSAMARBETE Tekniskt faktablad ARBETSGRUPPSSAMARBETE www.novell.com Novell Open Enterprise Server 2 jämfört med Windows * Server Kostnader och fördelar när man migrerar från NetWare Novell Open Enterprise Server 2

Läs mer

BLI EN DATABESKYDDARE!

BLI EN DATABESKYDDARE! 2011 Nummer 14 LÖSNINGAR FÖR FÖRETAGARE PÅ INSIDAN SÄKERHETSANGREPP Vi undersöker hur de uppstår och vem som ligger bakom DATASTÖLD Klarar ert företag att bli bestulet på affärskritiska data? SKYDDA FÖRETAGET

Läs mer

8virtualisering. Banken som kan spara miljoner 10. Lönsamma IT-investeringar. Virtualisera mera! Teknologin som är här för att stanna 4

8virtualisering. Banken som kan spara miljoner 10. Lönsamma IT-investeringar. Virtualisera mera! Teknologin som är här för att stanna 4 Hela denna tidning är en annons från Provisa Information AB Lönsamma IT-investeringar 8virtualisering Virtualisera mera! Teknologin som är här för att stanna 4 IT-katastrofen ett minne blott 6 Intervjun:

Läs mer

IT-INVESTERINGAR CLOUD COMPUTING & VIRTUALISERING

IT-INVESTERINGAR CLOUD COMPUTING & VIRTUALISERING ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Provisa Information AB ANNONS MOLNIG INTRODUKTION FÖR NYBÖRJARE CLOUD COMPUTING SID 4 SKALBARA RESURSER NYHETER SID 6 PÅ REN SVENSKA AKTUELLT SID 8 LÖNSAMMA nr

Läs mer

Identitets- och säkerhetslösningar. Bygg upp en tillförlitlig miljö

Identitets- och säkerhetslösningar. Bygg upp en tillförlitlig miljö Identitets- och säkerhetslösningar Bygg upp en tillförlitlig miljö Tillit Tillit bör vara kärnan i alla identitets- och säkerhetshanteringslösningar. Att bara ha sina hanterings- och säkerhetsrutiner nedskrivna

Läs mer

VEM ÄR PROACT OCH VAD TYCKER VÅRA KUNDER OM OSS?

VEM ÄR PROACT OCH VAD TYCKER VÅRA KUNDER OM OSS? VEM ÄR PROACT OCH VAD TYCKER VÅRA KUNDER OM OSS? EUROPAS LEDANDE FRISTÅENDE INTEGRATÖR PROACT HAR LEVERERAT IT-AR SEDAN 1994 VI LEVERERAR VERKSAMHETSNYTTA TILL VÅRA KUNDER Proact är Europas ledande fristående

Läs mer

Nr 75 Ny it-plattform för Borås Stad. 20 Juni 2012 handlingar separat bilaga

Nr 75 Ny it-plattform för Borås Stad. 20 Juni 2012 handlingar separat bilaga Nr 75 Ny it-plattform för Borås Stad 20 Juni 2012 handlingar separat bilaga 1 (3) 2012-06-04 2012/KS0421 005 Kommunfullmäktige Förslag till ny IT-plattform Dagens IT-plattform är i grunden gammal och bygger

Läs mer

STORAGE. Resan mot molnet. Proacts flexibla verksamhetsmodell möjliggör en smidig övergång till molnet. Mer än moln i SMHI:s nya datacenter Sidan 7

STORAGE. Resan mot molnet. Proacts flexibla verksamhetsmodell möjliggör en smidig övergång till molnet. Mer än moln i SMHI:s nya datacenter Sidan 7 STORAGE. Mer än moln i SMHI:s nya datacenter Sidan 7 NetApp: trender inom datalagring & molntjänster Sidan 8 Hemligheten bakom EMC:s framgång Sidan 13 Proact Summit 11: världsnyheter på hemmaplan Sidan

Läs mer

Hitta din största potential var finns de snabbaste vinsterna med IT som miljöteknik?

Hitta din största potential var finns de snabbaste vinsterna med IT som miljöteknik? ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN IDG CUSTOM PUBLISHING 1 En rapport från Exido IT SOM MILJÖTEKNIK Agera klimatsmart med Grön IT Snabba vinster med rätt prioriteringar Hitta din största potential

Läs mer

IT-DRIFT. PayEx säkrar betalningar med Basefarm. » Sid 4. halva kostnaden år 2020. affärsverksamhetens IT-stöd

IT-DRIFT. PayEx säkrar betalningar med Basefarm. » Sid 4. halva kostnaden år 2020. affärsverksamhetens IT-stöd IT-DRIFT affärsverksamhetens IT-stöd ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN IDG CREATIVE MEDIA ANNONS En klonad medarbetare i varje burk» sid 6 Expertpanelen» sid 11 Dubbla kapaciteten till halva

Läs mer

Redo? Eller inte? Balansera framtida möjligheter med framtida risker. En global utvärdering av attityder och synpunkter på IT-säkerhet

Redo? Eller inte? Balansera framtida möjligheter med framtida risker. En global utvärdering av attityder och synpunkter på IT-säkerhet Redo? Eller inte? Balansera framtida möjligheter med framtida risker. En global utvärdering av attityder och synpunkter på IT-säkerhet Be Ready for What s Next. kaspersky.com/se/beready Innehåll 0.1 INTRODUKTION

Läs mer

Vad är regelefterlevnad?

Vad är regelefterlevnad? Augusti 2008 NYHETER från oracle Vad är regelefterlevnad? I denne utgåva Kostnaden för regelefterlevnad Det behöver inte vara jobbigt med allt fler krav på att följa regler och bestämmelser. Ta reda på

Läs mer

Mitel Solidus ecare. Smart kommunikation för utmärkt kundservice. En helt integrerad, komplett lösning för företagskommunikation

Mitel Solidus ecare. Smart kommunikation för utmärkt kundservice. En helt integrerad, komplett lösning för företagskommunikation Mitel Solidus ecare Smart kommunikation för utmärkt kundservice En helt integrerad, komplett lösning för företagskommunikation De företag som lyckas bäst är de sombäst förstår och tillgodoser kundernasbehov.

Läs mer

Säkerhet. Hoten mot informationsnäten att bedöma och hantera risker.

Säkerhet. Hoten mot informationsnäten att bedöma och hantera risker. Säkerhet. Hoten mot informationsnäten att bedöma och hantera risker. 2 Hur skapar du det säkra nätverket? IT-säkerhet är en fråga om att bedöma och hantera den risk som företaget utsätts för det som vanligtvis

Läs mer

Krav för säkra molntjänster

Krav för säkra molntjänster Institutionen för informatik Krav för säkra molntjänster Kandidatuppsats, 15 högskolepoäng, SYSK01 och SYSK03 i informatik Framlagd: 2011-06-08 Författare: Linn Bjärvall Martin Ståhl Handledare: Anders

Läs mer