TÄNK UTANFÖR LAGEN. Fokusera inte på lagen, lyft blicken och se möjligheterna.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TÄNK UTANFÖR LAGEN. Fokusera inte på lagen, lyft blicken och se möjligheterna."

Transkript

1 TÄNK UTANFÖR LAGEN. Fokusera inte på lagen, lyft blicken och se möjligheterna. Lagen om elektroniska personalliggare i byggbranschen träder i kraft

2

3 DET HÄR ÄR LAGEN DEN 1 JANUARI 2016 träder lagen om elektroniska personalliggare på byggarbetsplatser i kraft. Spelreglerna i byggbranschen förändras, med det goda syftet att minska förekomsten av svartarbete och skapa en sundare konkurrens mellan dig och dina kollegor i branschen. Lagen gäller byggprojekt som uppgår till mer än fyra prisbasbelopp, med en juridisk person som beställare och med projektstart efter 1 januari 2016, eller pågående byggnadsprojekt som avslutas efter den 30 juni För de pågående projekten gäller kraven på elektroniska personalliggare från det att lagen börjar att gälla.

4

5 EN ELEKTRONISK PERSONALLIGGARE är en digital närvaroregistrering som håller koll på vilka som befinner sig på byggarbetsplatsen och underlättar jobbet med att hålla obehöriga personer borta. Närvaron registreras med fördel med ett ID06-kort, för att sedan lagras i exempelvis mjukvaran Infobric Ease. Från och med att lagen börjar gälla kommer Skatteverket att göra oanmälda besök för att kontrollera att lagen följs. Samtliga företag och personer som befinner sig på byggarbetsplatsen ska finnas i förteckningen vid kontroll. Undantag gäller personer som lossar eller lastar.

6

7 NÄR DU FÅR OVÄNTAT BESÖK. NÄR SKATTEVERKET väl besöker ditt bygge måste närvaroförteckningen finnas tillgänglig. Skatteverket vill veta vilka personer som befinner sig på arbetsplatsen och vilket företag de tillhör. Skatteverket utfärdar kontrollavgifter för de som inte följer lagen och summan höjs vid upprepade överträdelser. Med ett system från Infobric får Skatteverket i samband med besök den information som lagen kräver inget annat.

8 VEM HAR ANSVAR?

9 BYGGHERREN ANSVARAR för anmälan till Skatteverket gällande när och var ett byggprojekt ska påbörjas. När Skatteverket mottagit anmälan tilldelas byggherren ett identifikationsnummer för bygget som sedan fungerar som verifikation/identifikation för hela projektet. Byggherren ansvarar för att utrustningen som krävs för närvaroregistrering via elektronisk personalliggare finns på arbetsplatsen. Men kan genom ett skriftligt avtal överföra detta ansvar till den som driver byggverksamheten, exempelvis generalentreprenören. När bygget är färdigt anmäler byggherren detta återigen till Skatteverket. Den som sedan bedriver byggverksamheten ansvarar för att den elektroniska personalliggaren används korrekt och att identifikationsuppgifter över de personer som är verksamma i projektet dokumenteras.

10 BYGGHERREN ANMÄLER byggstart. 1 3 BYGGHERREN ANSVARAR för att utrustningen som krävs för elektronisk personalliggare, t ex ett Infobric-system, finns på arbetsplatsen. ANSVARET KAN ÖVERLÅTAS till entreprenören. 2 4 SKATTEVERKET REGISTRERAR och tilldelar ett identifikationsnummer till byggprojektet. BYGGHERREN eller den som sedan bedriver byggverksamheten, exempelvis generalentreprenören, registrerar de som ska ha tillgång till arbetsplatsen.

11 BYGGARBETARE OCH UNDERLEVERANTÖRER registrerar sig löpande med ID06-kort. NÄR BYGGET ÄR FÄRDIGT anmäler byggherren att ärendet är avslutat till Skatteverket VID KONTROLLBESÖK tillgodoser den som är ansvarig för personalliggaren Skatteverket med närvaroförteckningen.

12 VAD HÄNDER NU? Många byggbolag har den utrustning som krävs för att möta lagkraven. Det som behövs är en regbox och ett mjukvarusystem, som Infobric Ease, för närvaroregistrering.

13 INFOBRIC REGBOX MED REGBOXEN får du en smidig och mobil personalliggare som är enkel att montera och installera. Fyra skruv, en väggkontakt och täckning för mobilnätet är allt du behöver för en komplett elektronisk närvaroregistrering. Regboxen är kompatibel med ID06 vilket innebär att du snabbt och enkelt kommer igång. INFOBRIC EASE INFOBRIC EASE är en användarvänlig internettjänst kopplad till regboxen. Allt du behöver för att använda tjänsten är en internetuppkoppling. Vid registrering i tjänsten får du ett användarnamn och lösenord som ger dig tillgång till din egen webbplats. Härifrån kan du enkelt styra tillträden till byggplatser, användning av maskiner, uppvärmning i byggbodar och får en snabb överblick vilka som befinner sig på arbetsplatsen. Du kan till och med sköta allt från din smarttelefon. Tjänsten är enkel att komma igång med och tar max 20 minuter att lära sig, oftast mindre. Infobric Ease är ett ackrediterat ID06-system vilket innebär att kraven enligt ID06 uppfylls och du får en trygg tjänst med massor av fördelar.

14

15 FÖR DIG SOM ANVÄNDER INFOBRIC För dig som redan har regboxen och Infobric Ease är vägen enkel. Allt du behöver är att slå på tjänsten i Infobric Ease och du har allt som krävs för att möta de nya lagkraven. FÖR DIG SOM BEHÖVER KOMMA IGÅNG Det är lätt att göra rätt för sig, faktiskt så är du förmodligen redan halvvägs. Eftersom vårt system och programvara bygger på ID06 så har du redan förutsättningarna som krävs för elektronisk personalliggare. Skaffa Infobric regbox och Infobric Ease så är du redo att köra igång, lagligt. Beställ Infobric regbox och Infobric Ease på eller ring tel [Har du inte ID06-kort skaffar du det på

16 TÄNK UTANFÖR LAGEN ATT TÄNKA UTANFÖR lagen är något vi uppmuntrar i detta fall. Det vi vill säga är att lagen kommer att träda i kraft, det står klart, nu handlar det om att göra det bästa av situationen och finna vinning för ditt företag. För det är faktiskt så, det är lätt att fokusera på lagen utan att lyfta blicken för att se möjligheterna. På följande sidor beskriver vi några av Infobric-fördelarna för mindre, medelstora och stora byggprojekt.

17 TÄNK UTANFÖR LAGEN. MINDRE BYGGPROJEKT Ni har säkert redan ID06-kort idag och det innebär att ni redan är en bra bit på vägen i att möta den nya lagen. Skaffa Infobric regbox och du har allt som krävs. Mjukvaran Infobric Ease är automatiskt kopplad till regboxen. När du väl har loggat in i Infobric Ease så kommer fördelarna på köpet. Du får koll på vilka som befinner sig på arbetsplatsen, när de varit där och hur mycket tid som har lagts i projekten. Om olyckan är framme får du snabbt fram en aktuell lista över vilka personer som befinner sig på platsen och du underlättar eventuell insats från räddningstjänsten. Dessutom får du koll på dina underleverantörer, om de t ex varit där på avsatt tid en enkel och effektiv fakturauppföljning. Om du inte har ID06-kort idag så skaffar du det enkelt på

18 TÄNK UTANFÖR LAGEN. MEDELSTORA BYGGPROJEKT Att följa en lag är inte bara en lag, det är en möjlighet att kvalitetssäkra ert företag och skapa trygghet för era kunder. Om ni redan har regboxen och Infobric Ease är allt som krävs att slå på tjänsten i Infobric Ease. Ni är säkert väl bekanta med byggbranschens standard för obligatorisk ID- och närvaroredovisning på byggarbetsplatsen, ID06. Vårt system bygger på ID06, vilket innebär att ni redan är en bra bit på väg. Infobric Ease är en mjukvara med massor av fördelar. Du får snabbt koll på vilka som befinner sig på arbetsplatsen, hur mycket tid de lagt i projektet och vilka dagar de varit där. Ett smart sätt att följa upp leverantörsfakturor. Infobric Ease gör det lätt för dig att arbeta med flera projekt samtidigt, i ett och samma system. Vid en olycka ser du snabbt vilka som befinner/befann sig på arbetsplatsen och kan snabbt och enkelt skriva ut en återsamlingslista direkt. När du väl har Infobric-systemet på plats finns flera smarta sätt att hålla ordning och reda på arbetsplatsen. Prova Infobrics containerlås som öppnas med ett ID06-kort. Du slipper nycklar och har utrustningen i säkert förvar.

19 TÄNK UTANFÖR LAGEN. STORA BYGGPROJEKT I stora projekt kan det vara svårt att hålla koll på allt som händer i projektet. Det är flera personer att hålla koll på och underleverantörerna är många. Stämmer verkligen alla timmar som rapporterats i projektet? Med Infobric Ease får du snabbt, utan att vara på plats, koll på vilka företag som befinner sig på arbetsplatsen. Men framförallt hur mycket tid som har lagts i projektet och av vilka. Dessutom blir det lättare att se till att avtal stämmer med verkligheten. Med Infobric Ease blir det lätt att arbeta men många projekt i ett och samma system. Det är enkelt att skapa en säker och effektiv arbetsplats. När Infobric Ease är på plats kan du komplettera med grindar för säker in- och utpassage, både för personer och materialtransporter. Du kan t o m styra uppvärmningen i byggbodarna efter när personalen verkligen är på plats. Helt nya möjligheter att spara både pengar och miljö. Med maskinstyrningen på dina liftar slipper du även här nycklar och i Infobric Ease bestämmer du av vem och när liften får köras. Och allt med bara några knapptryckningar. Grindar och annan utrustning behöver du inte köpa utan de finns att hyra hos de flesta maskinuthyrare.

20 TÄNK INFOBRIC Vi är ett företag med historia. En gedigen sådan. Vi är inga nykomlingar och vi levererar system som faktiskt fungerar. Väldigt bra också, så pass bra att vi sedan flera år har en central roll på 1000-tals byggarbetsplatser över hela Sverige, stora som små. Vi är det trygga, säkra och enkla alternativet för dig som vill tänka utanför lagen och se möjligheterna.