Hög avkastning viktigare än låg risk SILENTIUM AB COPYRIGHT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hög avkastning viktigare än låg risk SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE"

Transkript

1 Hög avkastning viktigare än låg risk

2 Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat

3 FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN

4 Undersökningen är gjord av Silentium under perioden till svenskar i varierande åldrar från hela Sverige har genomfört undersökningen. I det system som Silentium använder sig av görs nationella representativa urval helt automatiskt. Ett nationellt representativt urval i Sverige, exempelvis avseende ålder, bygger på följande fördelningskvoter ( för kön och region finns motsvarande automatkvoter): Åldersfördelningen i undersökningen: procent procent procent procent Observera dock att det inom åldersgruppen kan variera, exempelvis så kan det finnas flera 51-åringar än 49- åringar. Könsfördelningen i undersökningen: Kvinnor Män 50 procent 50 procent

5 1. Vad är viktigast för dig när du väljer bolag som ska förvalta din tjänstepension, premiepension eller privata pension? 2. I vilken typ av förvaltning tror du att du har störst möjligheter att få en god avkastning? 3. I vilken typ av förvaltning tror du att du har störst möjligheter att få en tillfredsställande pension? 4. I vilken typ av förvaltning tror du att du vanligtvis betalar högst avgifter? 5. Hur har du själv valt att placera din tjänstepension, premiepension och privata pension?

6 SAMMANFATTNING

7 Hög avkastning viktigare än låg risk Fyra av tio anser att hög avkastning är viktigast vid val av pensionsbolag vilket kan jämföras med att två av tio anser att låg risk är detsamma. Dubbelt så många tror att de har störst möjligheter att få en god avkastning i en fondförsäkring jämfört med en traditionell försäkring samtidigt tror fyra av tio att avgifterna oftast är högre i en fondförsäkring. - Resultatet kanske är en tankeväckare för pensionsbolag som förespråkar traditionella försäkringar med lägre risk och därmed mindre möjligheter. Argumenten för att välja traditionella försäkringar riskerar att bli ännu svagare vid ett fortsatt lågt ränteläge.men vill man ha låg risk och accepterar en låg avkastning kan traditionella försäkringar vara ett bra alternativ, säger Johan Talenti. De tillfrågade har en större tilltro till fondförsäkringar jämfört med traditionella försäkringar. I gruppen år finner mandet största förtroendet för fondförsäkringar, medan störst tilltro till traditionella försäkringar finns i den äldsta gruppen. Fler tror att avgifterna vanligtvis är högre i fondförsäkringar än vad de är i traditionella försäkringar. - Männen prioriterar högre avkastning och låga avgifter mer än kvinnor. Trots att de i större utsträckning än kvinnor tror att detvanligtvis är högre avgifter i fondförsäkringar är de mer benägna att välja fondförsäkring. Männens förväntningar på en högre avkastning i fondförsäkringar motiverar sannolikt detta val, fortsätter Johan Talenti. Fler har valt att placera sin pension i en fondförsäkring jämfört med en traditionell försäkring men det vanligaste är att man har valt att placera sin premiepension, tjänstepension eller privata pension i både en traditionell försäkring och i en fondförsäkring. - Även de äldsta tror att det är störst möjligheter att få en god avkastning i en fondförsäkring. Däremot tror de inte att möjligheterna att få en tillfredsställande pension är större i fondförsäkringar än i traditionella försäkringar. Det beror sannolikt på att de äldstai större utsträckning än andra tror att avgifterna är högre i fondförsäkringar, vilket därmed påverkar pensionen negativt, avslutar Johan Talenti.

8 Vad är viktigast för dig när du väljer bolag som ska förvalta din tjänstepension, premiepension eller privata pension? (flera svarsalternativ möjliga att ange) 41 procent av respondenterna svarar att hög avkastning är viktigast när de ska välja bolag som ska förvalta premiepensionen, tjänstepensionen och den privata pensionen. Hög avkastning anses därmed vara det viktigaste kriteriet vid val av pensionsbolag följt av låga avgifter vilket 35 procent av respondenterna anser vara viktigast. 19 procent av respondenterna svarar att bra service är viktigast, 18 procent att hög etik är viktigast och 17 procent av respondenterna svarar att låg risk är viktigast vid val av pensionsbolag. Hög avkastning står i konflikt med låg risk och det är därmed dubbelt så många som prioriterar hög avkastning framför låg risk. 44 procent av männen svarar att hög avkastning är viktigast vilket kan jämföras med att 37 procent av kvinnorna svarar detsamma och 39 procent av männen anser att låga avgifter är viktigast, vilket kan jämföras med att 30 procent av kvinnorna gör detsamma. 23 procent av kvinnorna anser att hög etik hos fondbolaget är viktigast vilket kan jämföras med att 13 procent av männen gör detsamma. Kvinnorna är mer osäkra än männen genom att 27 procent av kvinnorna svarar vet ej vilket kan jämföras med att 16 procent av männen gör detsamma. Låga avgifter och låg risk anses vara viktigast av respondenterna i åldersgruppen år och hög avkastning anses vara viktigast i åldersgruppen år, osäkerheten är störst i den yngsta åldersgruppen.

9 I vilken typ av förvaltning tror du att du har störst möjligheter att få en god avkastning? 35procent avrespondenterna tror att de har störst möjligheter att få en god avkastning i en fondförsäkring medan 15 procent av de tillfrågade tror att de har störst möjligheter till en god avkastning i en traditionell försäkring. 10 procent svarar ingen skillnad 40 procent svarar vet ej. Männen tror i högre utsträckning än kvinnorna på att de har störst möjligheter till en god avkastning i en fondförsäkring genom att 41 procent av männen svarar fondförsäkring vilket kan jämföras med att 30 procent av kvinnorna gör detsamma. 15 procent av såväl männen som kvinnorna tror på en traditionell försäkring, osäkerheten är större hos kvinnorna genom att 47procent av kvinnorna svarar vet ej och 33 procent av männen gör detsamma. Respondenternai alla åldersgrupper tror mer på fondförsäkring jämfört med traditionell försäkring och störst är tilltron till fondförsäkring i åldersgruppen år. Tilltron till traditionell försäkring är störst i den äldsta gruppen och lägst i den yngsta gruppen. Osäkerheten är störst i den yngsta gruppen när det gäller vilken typ av förvaltning som har störst möjligheter till att generera en god avkastning.

10 I vilken typ av förvaltning tror du att du har störst möjligheter att få en tillfredsställande pension? 28 procent av respondenterna tror att de har störst möjligheter att få en tillfredställande pension i en fondförsäkring medan 19 procent av de tillfrågade tror att de har störst möjligheter i en traditionell försäkring. 10 procent svarar ingen skillnad 43 procent svarar vet ej. Männen tror i högre utsträckning än kvinnorna på att de har störst möjligheter att få en tillfredsställande pension i en fondförsäkring genom att 34 procent av männen svarar fondförsäkring vilket kan jämföras med att 23 procent av kvinnorna gör detsamma. 19 procent av männen tror på en traditionell försäkring och 18 procent av kvinnorna gör detsamma, osäkerheten är större hos kvinnorna genom att 50 procent av kvinnorna svarar vet ej och 36 procent av männen gör detsamma. Respondenterna i åldersgrupperna år och år tror mer på fondförsäkring jämfört med traditionell försäkring. I åldersgruppen år är tilltron till traditionell försäkring i stort sett lika stor som till fondförsäkring och i den yngsta åldersgruppen är det ingen skillnad mellan tilltron till fondförsäkring eller traditionell försäkring. Osäkerheten är dock väsentligt mycket högre i den yngsta gruppen jämfört med övriga åldersgrupper.

11 I vilken typ av förvaltning tror du att du vanligtvis betalar högst avgifter? 39 procent av respondenterna tror att de vanligtvis betalar högst avgifter i en fondförsäkring medan 10 procent av de tillfrågade tror att de vanligtvis betalar högst avgifter i en traditionell försäkring. 7 procent svarar ingen skillnad 45 procent svarar vet ej. Männen tror i högre utsträckning än kvinnorna på att de vanligtvis betalar högst avgifter i fondförsäkring genom att 46 procent av männen svarar fondförsäkring vilket kan jämföras med att 32 procent av kvinnorna gör detsamma. Det kan jämföras med att 13 procent av männen och 6 procent av kvinnorna svarar att de tror att de vanligtvis betalar högst avgifter i en traditionell försäkring. Kvinnorna är mer osäkra än männen genom att 57 procent av kvinnorna svarar vet ej och 33 procent av männen gör detsamma. Tillfrågade i alla åldersgrupper tror att de vanligtvis betalar högst avgifter i en fondförsäkring jämfört med en traditionell försäkring. Det är dock stora variationer genom att exempelvis 46 procent av de tillfrågade i åldersgruppen år svarar fondförsäkring vilket kan jämföras med att 23 procent av respondenterna i åldersgruppen år gör detsamma. Även när det gäller denna fråga är osäkerheten störst i den yngsta åldersgruppen.

12 Hur har du själv valt att placera din tjänstepension, premiepension och privata pension? 18procent av respondenterna svararatt de har valt att placera sin tjänstepension, premiepension och privata pension i en fondförsäkring medan 12 procent svarar traditionell försäkring. 37 procent av respondenterna svarar att de har valt att placera sin tjänstepension, premiepension och privata pension i både en fondförsäkring och i en traditionell försäkring. 27 procent svarar vet ej. Männen har i högre utsträckning än kvinnorna valt att placera sin pension i en fondförsäkring, 21 procent av männen svarar fondförsäkring vilket kan jämföras med att 14 procent av kvinnorna gör detsamma. 39 procent av männen och 35 procent av kvinnorna svarar att de har valt att placera sin tjänstepension, premiepension och privata pension i både en fondförsäkring och i en traditionell försäkring. 14 procent av kvinnorna och 11 procent av männen har valt att placera sin tjänstepension, premiepension och privata pension i en traditionell försäkring. 30 procent av kvinnorna och 24 procent av männen svarar vet ej. 24 procent av de tillfrågade i åldersgruppen år svarar att de har valt att placera sin tjänstepension, premiepension och privata pension i en fondförsäkring vilket kan jämföras med att 15 procent av de tillfrågade i åldersgruppen år svarar detsamma.

13 UNDERSÖKNINGSRESULTAT

14 Vad är viktigast för dig när du väljer bolag som ska förvalta din tjänstepension, premiepension eller privata pension? 45% 41% 35% 35% 25% 18% 19% 17% 21% Total 5% Hög avkastning Hög etik hos fondbolaget Låga avgifter Bra service Låg risk Vet ej

15 Vad är viktigast för dig när du väljer bolag som ska förvalta din tjänstepension, premiepension eller privata pension? 5 45% 44% 35% 37% 39% 27% 25% 23% 19% 18% 18% 17% 16% Man Kvinna 13% 5% Hög avkastning Hög etik hos fondbolaget Låga avgifter Bra service Låg risk Vet ej

16 Vad är viktigast för dig när du väljer bolag som ska förvalta din tjänstepension, premiepension eller privata pension? 5 45% 35% 46% 44% 41% 41% 38% 35% 43% % 18% 17% 22% 24% 22% 18% 16% 17% 12% 21% 13% % Hög avkastning Hög etik hos fondbolaget Låga avgifter Bra service Låg risk Vet ej

17 I vilken typ av förvaltning tror du att du har störst möjligheter att få en god avkastning? 45% 35% 35% 25% Total 5% I en traditionell försäkring I en fondförsäkring Ingen skillnad Vet ej

18 I vilken typ av förvaltning tror du att du har störst möjligheter att få en god avkastning 5 47% 45% 41% 35% 33% 25% Man Kvinna 11% 8% 5% I en traditionell försäkring I en fondförsäkring Ingen skillnad Vet ej

19 I vilken typ av förvaltning tror du att du har störst möjligheter att få en god avkastning? 6 57% 5 43% 39% 34% 34% 31% I en traditionell försäkring I en fondförsäkring 24% 21% Ingen skillnad Vet ej 11% 8% 8% 14% 14% 9% 13%

20 I vilken typ av förvaltning tror du att du har störst möjligheter att få en tillfredsställande pension? 5 45% 43% 35% 28% 25% Total 19% 5% I en traditionell försäkring I en fondförsäkring Ingen skillnad Vet ej

21 I vilken typ av förvaltning tror du att du har störst möjligheter att få en tillfredsställande pension? % 36% 23% Man Kvinna 19% 18% 11% 9% I en traditionell försäkring I en fondförsäkring Ingen skillnad Vet ej

22 I vilken typ av förvaltning tror du att du har störst möjligheter att få en tillfredsställande pension? % 5 44% 37% 36% 38% I en traditionell försäkring 31% 24% 26% I en fondförsäkring Ingen skillnad Vet ej 17% 17% 17% 16% 8% 8% 9% 13%

23 I vilken typ av förvaltning tror du att du vanligtvis betalar högst avgifter? 5 45% 45% 39% 35% 25% Total 5% 7% I en traditionell försäkring I en fondförsäkring Ingen skillnad Vet ej

24 I vilken typ av förvaltning tror du att du vanligtvis betalar högst avgifter? 6 57% 5 46% 32% 33% Man Kvinna 13% 6% 8% 6% I en traditionell försäkring I en fondförsäkring Ingen skillnad Vet ej

25 I vilken typ av förvaltning tror du att du vanligtvis betalar högst avgifter? % 5 46% 44% 46% 37% 39% I en traditionell försäkring I en fondförsäkring 23% Ingen skillnad Vet ej 13% 5% 6% 9% 8% 7% 7%

26 Hur har du själv valt att placera din tjänstepension, premiepension och privata pension? 37% 35% 27% 25% 12% 18% Total 6% 5% Traditionell försäkring Fondförsäkring Traditionell försäkring och i en fondförsäkring Jag har vare sig någon tjänstepension, premiepension eller privat pension Vet ej

27 Hur har du själv valt att placera din tjänstepension, premiepension och privata pension? 45% 39% 35% 35% 25% 21% 24% Man Kvinna 14% 14% 5% 11% 6% 7% Traditionell försäkring Fondförsäkring Traditionell försäkring och i en fondförsäkring Jag har vare sig någon tjänstepension, premiepension eller privat pension Vet ej

28 Hur har du själv valt att placera din tjänstepension, premiepension och privata pension? % 42% 33% 28% % 24% 21% 17% 17% 22% % 11% 8% 4% 2% 4% Traditionell försäkring Fondförsäkring Traditionell försäkring och i en fondförsäkring Jag har vare sig någon tjänstepension, premiepension eller privat pension Vet ej

29 Kontakt: Johan Talenti,

Pensionsgapet störst bland kvinnorna SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE

Pensionsgapet störst bland kvinnorna SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE Pensionsgapet störst bland kvinnorna Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN Undersökningen är gjord av Silentium under perioden 21-27

Läs mer

Bankkundernas möjligheter att välja rätt SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE

Bankkundernas möjligheter att välja rätt SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE Bankkundernas möjligheter att välja rätt Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN Undersökningen är gjord av Silentium under perioden 2012-05-31

Läs mer

Pensionsgapet stort hos företagare SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE

Pensionsgapet stort hos företagare SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE Pensionsgapet stort hos företagare Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat Fakta om undersökningen Undersökningen är gjord av Silentium under perioden 2012-05-28

Läs mer

Hur sparsam är svensken? SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE

Hur sparsam är svensken? SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE Hur sparsam är svensken? Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN Undersökningen är gjord av Silentium under perioden 18-24 augusti 2011.

Läs mer

Alltmer tid ägnas åt teknik

Alltmer tid ägnas åt teknik Alltmer tid ägnas åt teknik och teknikgapet minskar mellan yngre och äldre. Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN Undersökningen är gjord

Läs mer

Arbetsförmedlingen och övriga aktörer på marknaden för arbetsförmedling.

Arbetsförmedlingen och övriga aktörer på marknaden för arbetsförmedling. Arbetsförmedlingen och övriga aktörer på marknaden för arbetsförmedling. Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat Fakta om undersökningen Denna undersökning är

Läs mer

Starkt stöd för RIT- avdraget en brygga för de yngre att hjälpa de äldre in i IT-samhället. SILENTIUM AB COPYRIGHT

Starkt stöd för RIT- avdraget en brygga för de yngre att hjälpa de äldre in i IT-samhället. SILENTIUM AB COPYRIGHT Starkt stöd för RIT- avdraget en brygga för de yngre att hjälpa de äldre in i IT-samhället. Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN Denna

Läs mer

Kundservice upplevs som långsam service

Kundservice upplevs som långsam service Kundservice upplevs som långsam service Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN Denna undersökning är gjord av Silentium i april 2011.

Läs mer

De anställdas prestationer påverkar lönen mest och borde göra det ännu mer än idag om svenskarna själva får välja.

De anställdas prestationer påverkar lönen mest och borde göra det ännu mer än idag om svenskarna själva får välja. De anställdas prestationer påverkar lönen mest och borde göra det ännu mer än idag om svenskarna själva får välja. Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat Denna

Läs mer

E-handeln 2012- miljarder riskerar gå upp i rök SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE

E-handeln 2012- miljarder riskerar gå upp i rök SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE E-handeln 2012- miljarder riskerar gå upp i rök Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN Denna undersökning är gjord av Silentium 1 7 mars

Läs mer

Valet för din tjänstepension KAP-KL

Valet för din tjänstepension KAP-KL Valet för din tjänstepension KAP-KL Tjänstepensionen en viktig del av din ekonomi i framtiden Du som är anställd i kommun eller landsting får tjänstepension från din arbetsgivare. Tjänstepensionen kommer

Läs mer

ATTITYDUNDERSÖKNING I SAF LO-GRUPPEN

ATTITYDUNDERSÖKNING I SAF LO-GRUPPEN ATTITYDUNDERSÖKNING I SAF LO-GRUPPEN EN KVANTITATIV MÅLGRUPPSUDERSÖKNING DECEMBER 2007 Ullrica Belin Jonas Björngård Robert Andersson Scandinavian Research Attitydundersökning SAF LO-gruppen En kvantitativ

Läs mer

Pensionen kommer från flera håll. Källa: Pensionsmyndigheten

Pensionen kommer från flera håll. Källa: Pensionsmyndigheten Pensionen kommer från flera håll Källa: Pensionsmyndigheten Vilka statliga tjänstepensionsavtal finns det? PA-91 Född 1942 och tidigare Sjukersättning eller sjukpension beviljad före 1 januari 2003 (minst

Läs mer

En tredjedel av svenskarna har aldrig bytt försäkringsbolag för sin bilförsäkring

En tredjedel av svenskarna har aldrig bytt försäkringsbolag för sin bilförsäkring En tredjedel av svenskarna har aldrig bytt för sin bilförsäkring Maj 2013 Inledning sid 1 Vad är viktigast för dig när du väljer för din bilförsäkring? sid 2 Har du någon gång jämfört priset på din nuvarande

Läs mer

Fondspararundersökningen 2014

Fondspararundersökningen 2014 Fondspararundersökningen 2014 TNS Sifo Prospera har genomfört 1 500 telefonintervjuer, i ett slumpmässigt urval av svenskar i åldern 18-76 år med deklarerad inkomst, genomförda under perioden 9 januari

Läs mer

E-handeln 2014 SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE

E-handeln 2014 SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE E-handeln 2014 Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN Denna undersökning är gjord av Silentium 11/12 17/12 2014. 1038 personer i varierande

Läs mer

FONDSPARARUNDERSÖKNING 2010. TNS Sifo Prospera

FONDSPARARUNDERSÖKNING 2010. TNS Sifo Prospera FONDSPARARUNDERSÖKNING 2010 1 400 intervjuer under mars-april med personer i åldern 18-74 år. TNS Sifo Prospera 2010 års fondundersökning om pensionsspararnas val och önskemål En majoritet av svenskarna

Läs mer

Unga och pension. Februari 2015. Carina Blomberg, trygghetsekonom AMF, 070-311 74 93

Unga och pension. Februari 2015. Carina Blomberg, trygghetsekonom AMF, 070-311 74 93 Unga och pension Februari 2015 Carina Blomberg, trygghetsekonom AMF, 070-311 74 93 Metod Undersökningen genomfördes i februari 2015 som en internetenkät i Norstats internetpanel. 1 005 personer besvarade

Läs mer

Anställda i staten synen på pension och information

Anställda i staten synen på pension och information Anställda i staten synen på pension och information FÖRORD Pensioner är på flera sätt ett aktuellt ämne. Många funderar på när man skulle vilja pensionera sig och vad olika val kan betyda för privatekonomin.

Läs mer

Din tjänstepension heter ITP 1

Din tjänstepension heter ITP 1 Talarstöd Din tjänstepension heter ITP 1 Aktuella basbelopp se sista sidan Bra att veta. Bild 2 Alecta - Tjänstepensionsförvaltaren Syftet med denna bild är att berätta varför tjänstepensionen finns hos

Läs mer

Tips! Bra att löpande genom presentationen tala om var ni är i pyramiden.

Tips! Bra att löpande genom presentationen tala om var ni är i pyramiden. Bild 1 Syftet med denna bild är att förklara vilka Alecta är. Alecta har blivit valda att hantera vissa delar av tjänstepensionen för privatanställda tjänstemän. Detta enligt ett kollektivavtal mellan

Läs mer

Collectums Pensionsindex 2012 för tjänstemän i det privata näringslivet

Collectums Pensionsindex 2012 för tjänstemän i det privata näringslivet Collectums Pensionsindex 2012 för tjänstemän i det privata näringslivet En rapport från tjänstepensionsföretaget Collectum som visar hur ingångslön och löneutveckling i olika yrken påverkar den framtida

Läs mer

Undersökning om privatanställda arbetares attityder

Undersökning om privatanställda arbetares attityder Undersökning om privatanställda arbetares attityder Kort beskrivning av målgruppen privatanställda arbetare (övergripande) Ålder 21-35 år 36-50 år 40% 39% 51-64 år 22% Man 66% Kön Kvinna 34% 0% 20% 40%

Läs mer

Valet för din tjänstepension. En kollektivavtalad förmån för dig som är anställd inom kommun, landsting eller kommunala bolag

Valet för din tjänstepension. En kollektivavtalad förmån för dig som är anställd inom kommun, landsting eller kommunala bolag Valet för din tjänstepension En kollektivavtalad förmån för dig som är anställd inom kommun, landsting eller kommunala bolag 2 Varför får jag denna valinformation? Du har fått denna valinformation för

Läs mer

Som privatanställd tjänsteman har du tjänstepensionen ITP 1. Varje månad betalar din arbetsgivare in pengar till din tjänstepension.

Som privatanställd tjänsteman har du tjänstepensionen ITP 1. Varje månad betalar din arbetsgivare in pengar till din tjänstepension. 2015 DITT ITP 1-VAL Genom ditt arbete har du tjänstepensionen ITP 1. Du har möjlighet att välja hur pengarna ska förvaltas och om din familj ska kunna få pengar efter dig. Oavsett om du gör ett aktivt

Läs mer

Nya alternativ för din premiepension

Nya alternativ för din premiepension Nya alternativ för din premiepension Nya alternativ i premiepensionen Sveriges riksdag har beslutat om nya fondprodukter som ska förbättra premiepensionsvalet för den som inte vill välja fonder på egen

Läs mer

Din tjänstepension heter ITP 1

Din tjänstepension heter ITP 1 Talarstöd Din tjänstepension heter ITP 1 Bild 2 Alecta - Tjänstepensionsförvaltaren Syftet med denna bild är att berätta varför tjänstepensionen finns hos Alecta. Alecta har blivit utvalt att hantera vissa

Läs mer

Nordeas börsbarometer Januari 2015

Nordeas börsbarometer Januari 2015 Nordeas börsbarometer Januari 2015 Ingela Gabrielsson, privatekonom Fredrik Wilander, chefstrateg Andelen börsoptimister minskar Vad tror du om Stockholmsbörsen kommande 12 månader? Genomsnitt: +6,82%

Läs mer

DET HÄR ÄR ITP 2 OCH ITPK

DET HÄR ÄR ITP 2 OCH ITPK 2015 DITT ITPK-VAL Genom ditt arbete har du tjänstepensionen ITP 2. Du har möjlighet att välja hur en del av pengarna ska förvaltas och om din familj ska kunna få pengar efter dig. Oavsett om du gör ett

Läs mer

För dig som ska göra ett omval för din ITP

För dig som ska göra ett omval för din ITP PENSIONSSKOLA För dig som ska göra ett omval för din ITP Det är tydligen inte bara vi som ska göra val för framtiden... Foto Per Kristiansen/Johner Vårens omval av ITP kan ge mer i din framtida plånbok

Läs mer

2009-04. Välj din pension själv

2009-04. Välj din pension själv 6 2009-04 Välj din pension själv Välj din pension själv När du så småningom går i pension kommer den ålderspension som betalas ut till dig att komma från två håll: Allmän pension och avtals-/tjänstepension.

Läs mer

Copyright 2010 TNS SIFO Prospera AB 1

Copyright 2010 TNS SIFO Prospera AB 1 Fondspararundersökning d 2010 Copyright 2010 TNS SIFO Prospera AB 1 Genomförande Hela Urvalet 1 501 personer iåld åldrarna 1874 18-74 år med deklarerad d inkomst Fondsparare Alla som sparar i fonder, privata

Läs mer

Nu kan du välja inom. Kooperationens avtalspension, KAP KFO-LO

Nu kan du välja inom. Kooperationens avtalspension, KAP KFO-LO Nu kan du välja inom Kooperationens avtalspension, KAP KFO-LO Kooperationens avtalspension, KAP Du omfattas, genom din anställning, av kooperationens avtalspension, KAP. Pensionsvalet har utsetts av kollektivavtalsparterna

Läs mer

En snabblektion om pension

En snabblektion om pension 2013 Ditt ITPK-val Du har tjänstepensionen ITP 2. Det är din arbetsgivare som betalar, men du kan själv välja hur en del av de här pengarna ska förvaltas. Collectum är valcentral, det är hos oss du gör

Läs mer

Nu kan du välja inom. Kooperationens avtalspension, KAP KFO-LO

Nu kan du välja inom. Kooperationens avtalspension, KAP KFO-LO Nu kan du välja inom Kooperationens avtalspension, KAP KFO-LO Kooperationens avtalspension, KAP Du omfattas, genom din anställning, av kooperationens avtalspension, KAP. Pensionsvalet har utsetts av kollektivavtalsparterna

Läs mer

Research International Sweden AB 2

Research International Sweden AB 2 Research International Sweden AB 2 Inställning till livbolagen AMF Pension 2004-06-09, 1512132 Fakta om undersökningen Metod: Research International/SIFOs telefonomnibus med riksrepresentativt urval Fältarbete:

Läs mer

Din tjänstepension PA KFS 09. för dig som är född 1954 eller senare

Din tjänstepension PA KFS 09. för dig som är född 1954 eller senare Din tjänstepension PA KFS 09 för dig som är född 1954 eller senare Kort presentation av broschyren Den här broschyren vänder sig till dig som är anställd inom ett KFS-anslutet företag som avtalat om PA-KFS,

Läs mer

Din tjänstepension PFA

Din tjänstepension PFA Din tjänstepension PFA En kort presentation av PFA Den här broschyren vänder sig till dig som är född 1938 eller senare och som är anställd i inom kommun, landsting/region och kommunala bolag. Den ger

Läs mer

Lär känna din pension gör tre kloka val!

Lär känna din pension gör tre kloka val! Lär känna din pension gör tre kloka val! Lappuggla Lappugglan är en av Sveriges största ugglor, trots att den egentligen är mindre än den ser ut. Storleken beror främst på den luftiga fjäderdräkten. Från

Läs mer

Vem ska förvalta din tjänstepension? AIP

Vem ska förvalta din tjänstepension? AIP Vem ska förvalta din tjänstepension? AIP 2 Tjänstepensionen en viktig del av din ekonomi i framtiden Genom din anställning vid en teater-, dans- eller musikinstitution får du tjänstepension från din arbetsgivare.

Läs mer

Lika lön ger olika pension! En pensionsprognos för kvinnor som är födda på 70-talet

Lika lön ger olika pension! En pensionsprognos för kvinnor som är födda på 70-talet Lika lön ger olika pension! En pensionsprognos för kvinnor som är födda på 70-talet Sammanfattning Kvinnor som är födda på 70-talet kan inte räkna med att få samma pension som sina manliga kollegor trots

Läs mer

Nöjdkundundersökning

Nöjdkundundersökning Sammanfattande resultat från Nöjdkundundersökning Privatkunder & Arbetsgivare 2016 Institutet för kvalitetsindikatorer AB I Box 9129, SE-400 93 Göteborg I Tel: 031-730 31 00 I E-mail: info@indikator.org

Läs mer

Nordnet Sparindex. 1. Nordnet Sparindex. 2. Svenskarnas tro på börsutvecklingen. Sverige och Norden, Q2 2012

Nordnet Sparindex. 1. Nordnet Sparindex. 2. Svenskarnas tro på börsutvecklingen. Sverige och Norden, Q2 2012 Nordnet Sparindex Sverige och Norden, Q2 2012 Varje kvartal tar Nordnet tempen på den nordiska befolkningens syn på att spara i aktier och fonder samt tron på den privatekonomiska utvecklingen för de närmaste

Läs mer

Din pension enligt det nya ITP-avtalet

Din pension enligt det nya ITP-avtalet Din pension enligt det nya ITP-avtalet För dig som är född 1978 eller tidigare. 008/mars Reviderad 6:e upplaga! PTK (Förhandlings- och samverkansrådet PTK) består av 6 tjänstemannaförbund med cirka 700

Läs mer

Välj Lärarfonder för din tjänstepension

Välj Lärarfonder för din tjänstepension Tjänstepensionen en viktig del av din ekonomi i framtiden. Välj Lärarfonder för din tjänstepension Vi har skapat Lärarfonder för dig som är lärare Tjänstepensionen kommer att betyda mycket för din ekonomiska

Läs mer

Anställda i staten. Synen på det samordnade pensionsbeskedet från SPV och Kåpan Pensioner samt pensionsinformation i allmänhet

Anställda i staten. Synen på det samordnade pensionsbeskedet från SPV och Kåpan Pensioner samt pensionsinformation i allmänhet Anställda i staten Synen på det samordnade pensionsbeskedet från SPV och Kåpan Pensioner samt pensionsinformation i allmänhet FÖRORD SPV gör återkommande undersökningar om kundernas syn på frågor som

Läs mer

Varje månad betalar din arbetsgivare in pengar till din tjänstepension. Är man som du privatanställd tjänsteman, heter tjänstepensionen ITP 1.

Varje månad betalar din arbetsgivare in pengar till din tjänstepension. Är man som du privatanställd tjänsteman, heter tjänstepensionen ITP 1. 2013 Ditt ITP 1-val Du har tjänstepensionen ITP 1. Det är din arbetsgivare som betalar, men det är du som väljer hur pengarna ska förvaltas. Collectum är valcentral, det är hos oss du gör ditt val. Det

Läs mer

Pensionen minskar med 100 kronor efter skatt 2014

Pensionen minskar med 100 kronor efter skatt 2014 Pensionen minskar med 100 kronor efter skatt 2014 Den totala pensionen minskar med cirka 100 kronor efter skatt i snitt nästa år för landets två miljoner pensionärer. Garantipensionen och tjänstepensionen

Läs mer

Pensionen kommer från flera håll. Källa: Pensionsmyndigheten

Pensionen kommer från flera håll. Källa: Pensionsmyndigheten Pensionen kommer från flera håll Källa: Pensionsmyndigheten Vilka statliga tjänstepensionsavtal finns det? PA-91 Född 1942 och tidigare Sjukersättning eller sjukpension beviljad före 1 januari 2003 (minst

Läs mer

Sida i svenskarnas ögon 2010

Sida i svenskarnas ögon 2010 Sida i svenskarnas ögon 2010 en undersökning bland svenskar över 15 år, bosatta i Sverige om synen på bistånd och Sida Inledning Gullers Grupp har på uppdrag av Sidas kommunikationsavdelning genomfört

Läs mer

Kvinnor och män som fondsparare 2012

Kvinnor och män som fondsparare 2012 och män som fondsparare 2012 Fondbolagens förening Oktober 2012 Följande rapport grundar sig på en fondspararundersökning som på uppdrag av Fondbolagens förening har genomförts av TNS Sifo Prospera under

Läs mer

Nu kan du välja inom KTP-planens avdelning 1 (KTP 1)

Nu kan du välja inom KTP-planens avdelning 1 (KTP 1) Version 0.6 Nu kan du välja inom KTP-planens avdelning 1 (KTP 1) KFO-FTF/Handels/Akademikerförbund inom KFO-området KTP-planens avdelning 1 (KTP 1) Du omfattas, genom din anställning, av KTP-planens avdelning

Läs mer

Fondspararundersökning 2012

Fondspararundersökning 2012 Fondspararundersökning 2012 Undersökningen 1 500 telefonintervjuer i ett slumpmässigt draget urval av svenskar i åldern 18-79 år med deklarerad inkomst, genomförda under perioden 6 februari tom 1 april

Läs mer

Bra utveckling av premiepensionen 2013 för sparare och pensionärer

Bra utveckling av premiepensionen 2013 för sparare och pensionärer Pressmeddelande 1 (5) Pressekreterare Mattias Bengtsson Byström Tfn 010 454 21 78 Mobil 0736 27 53 83 Bra utveckling av premiepensionen 2013 för sparare och pensionärer 2013 blev ett av de bästa åren för

Läs mer

Så här fyller du i valblanketten:

Så här fyller du i valblanketten: Så här fyller du i valblanketten: 1 Välj sparform och försäkringsbolag. Om du vill spara i en traditionell försäkring, ska du välja ett av försäkringsbolagen som finns under rubriken Traditionell försäkring

Läs mer

Kvinnor och män som fondsparare

Kvinnor och män som fondsparare och män som fondsparare Rapportförfattare: Fredrik Hård af Segerstad, Fondbolagens förening December 2010 Om undersökningen: Följande rapport grundar sig på en fondspararundersökning som på uppdrag av

Läs mer

UNDERSÖKNING OM PENSIONSORO

UNDERSÖKNING OM PENSIONSORO UNDERSÖKNING OM PENSIONSORO Kund: AMF Kontakt: Ulrika Sundbom Datum: 23 mars, 2014 Anna Ragnarsson Mobil: 0720 700 432 anna.ragnarsson@novus.se Genomförande Bakgrund & Syfte Novus har på uppdrag av AMF

Läs mer

Hela livet räknas När du sparar till din allmänna pension

Hela livet räknas När du sparar till din allmänna pension Hela livet räknas När du sparar till din allmänna pension Hela livet räknas Den här broschyren handlar om den allmänna pensionen och tar upp vad som kan vara bra att tänka på när du sparar till din framtida

Läs mer

Utredning av premiepensionssystemet Stefan Engström 22,maj, 2013

Utredning av premiepensionssystemet Stefan Engström 22,maj, 2013 Utredning av premiepensionssystemet Stefan Engström 22,maj, 2013 Syfte Kapitalmarknaden och riskpremie Möjlighet att investera på kapitalmarknaden och därigenom tillgodogöra sig en riskpremie. Premiepensionssystemet

Läs mer

Fakta inför flytt av pensionsförsäkring

Fakta inför flytt av pensionsförsäkring BILAGA 2 Datum: Bolagslogotyp Fakta inför flytt av pensionsförsäkring - Information om en ny försäkring Här finns information om den nya försäkring som du funderar på att flytta till. Du får motsvarande

Läs mer

Nu kan du välja inom. KTP-planens avdelning 1, (KTP 1) KFO-Handels

Nu kan du välja inom. KTP-planens avdelning 1, (KTP 1) KFO-Handels Nu kan du välja inom KTP-planens avdelning 1, (KTP 1) KFO-Handels KTP-planens avdelning 1, (KTP 1) Du omfattas, genom din anställning, av KTP-planens avdelning 1, (KTP 1) där KTP står för Kooperationens

Läs mer

Statens förvaltningsalternativ för premiepensionen

Statens förvaltningsalternativ för premiepensionen Statens förvaltningsalternativ för premiepensionen Fakta om Statens förvaltningsalternativ Sveriges riksdag har beslutat att det ska finnas fondprodukter som ska förbättra och underlätta premiepensionsvalet

Läs mer

Resultat Hälso- och sjukvårdsbarometern Hälso- och sjukvårdsnämnden /04

Resultat Hälso- och sjukvårdsbarometern Hälso- och sjukvårdsnämnden /04 Resultat Hälso- och sjukvårdsbarometern 2018 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2019-04-03/04 Innehåll 1. Om undersökningen 2. Tillgänglighet 3. Förtroende 4. Jämlikhet Hälso- och sjukvårdsbarometern är en nationell

Läs mer

2014:3. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2014:3 Sveriges Företagshälsor 2014-12-18

2014:3. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2014:3 Sveriges Företagshälsor 2014-12-18 2014:3 Jobbhälsobarometern Delrapport 2014:3 Sveriges Företagshälsor 2014-12-18 Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om Sveriges Företagshälsor... 5 Höjd pensionsålder

Läs mer

Din tjänstepension heter ITP 2

Din tjänstepension heter ITP 2 Talarstöd Din tjänstepension heter ITP 2 Bild 2 Alecta - Tjänstepensionsförvaltaren Syftet med denna bild är att berätta varför tjänstepensionen finns hos Alecta. Alecta har blivit utvalt att hantera vissa

Läs mer

eworkbarometern VÅREN 2013

eworkbarometern VÅREN 2013 eworkbarometern VÅREN 2013 Innehåll Om eworkbarometern Bakgrund Kontakt Rörlighet på konsultmarknaden tema för vårens eworkbarometer 2013 Resultat från vårens undersökning Arvode Efterfrågan och konkurrens

Läs mer

Din tjänstepension heter ITP 2

Din tjänstepension heter ITP 2 Talarstöd Din tjänstepension heter ITP 2 Aktuella basbelopp se sista sidan Bra att veta. Bild 2 Alecta - Tjänstepensionsförvaltaren Syftet med denna bild är att berätta varför tjänstepensionen finns hos

Läs mer

Välkommen till informationsträff med KPA Pension. Åke Andersson

Välkommen till informationsträff med KPA Pension. Åke Andersson Välkommen till informationsträff med KPA Pension Åke Andersson Om KPA Pension KPA Pension är ett serviceorgan för den kommunala sektorn i pensions- och försäkringsfrågor. Vi hjälper till att: räkna fram

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Privat Pension Pensionskonto LRF MedlemsPension Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya

Läs mer

VAD GÖR VI PÅ COLLECTUM FÖR DIG?

VAD GÖR VI PÅ COLLECTUM FÖR DIG? VAD GÖR VI PÅ COLLECTUM FÖR DIG? 2 miljoner tjänstemän har tjänstepensionen ITP som har kommit till genom ett kollektivavtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. På uppdrag av dem upphandlar Collectum, utan

Läs mer

Vem ska förvalta din tjänstepension?

Vem ska förvalta din tjänstepension? Vem ska förvalta din tjänstepension? KTP-planens avdelning 1 (KTP 1) AFO-Handels KTP-planens avdelning 1 (KTP 1) Du omfattas, genom din anställning, av KTP-planens avdelning 1 (KTP 1) där KTP står för

Läs mer

Hälsa och kränkningar

Hälsa och kränkningar Hälsa och kränkningar sammanställning av enkätundersökning från Barnavårdscentralen och Vårdcentralen Camilla Forsberg Åtvidabergs kommun Besöksadress: Adelswärdsgatan 7 Postadress: Box 26, 97 2 Åtvidaberg

Läs mer

Splittrad marknad och lågt risktagande

Splittrad marknad och lågt risktagande Splittrad marknad och lågt risktagande Svenskarnas sparande och pension 2019 Inledning Vikten av privat sparande för att trygga sin egen framtid och sitt liv som pensionär ökar. Trots politiska initiativ

Läs mer

Vem ska förvalta din avtalspension?

Vem ska förvalta din avtalspension? Vem ska förvalta din avtalspension? Gamla PA-KFS för dig född innan 1954 Nu är det dags att välja! Det här kan du välja I din anställning har du rätt till en avtalspension som betalas av din arbetsgivare.

Läs mer

Vem ska förvalta din avtalspension? PA-KFS 09

Vem ska förvalta din avtalspension? PA-KFS 09 Vem ska förvalta din avtalspension? PA-KFS 09 Nu är det dags att välja Du omfattas av pensionsavtalet PA-KFS 09 och har därför rätt att välja pensionsförvaltare för hela den pensionspremie som din arbetsgivare

Läs mer

PRIVAT PENSIONSSPARANDE

PRIVAT PENSIONSSPARANDE PRIVAT PENSIONSSPARANDE En kvantitativ undersökning i gruppen den svenska allmänheten. September 2006 Scandinavian Research AMF Pension Privat pensionssparande En kvantitativ undersökning i den svenska

Läs mer

Avtalspension SAF-LO ett viktigt tillägg

Avtalspension SAF-LO ett viktigt tillägg Avtalspension SAF-LO ett viktigt tillägg 2013 Din avtalspension ett viktigt tillägg När du så småningom går i pension kommer du att få pension från två håll: Allmän pension och avtalspension. Den allmänna

Läs mer

Flyttrapport AMF 2016. Hur sker flyttar inom kollektivavtalad tjänstepension?

Flyttrapport AMF 2016. Hur sker flyttar inom kollektivavtalad tjänstepension? Flyttrapport 216 Hur sker flyttar inom kollektivavtalad tjänstepension? FLYTTRAPPORT 216 2 sid 3 sid 4 sid 6 sid 8 sid 9 sid 1 sid 11 sid 12 sid 13 Sammanfattning Kollektivavtalade tjänstepensioner Flyttutvecklingen

Läs mer

Ditt pensionsval. Avtalspension SAF-LO

Ditt pensionsval. Avtalspension SAF-LO Ditt pensionsval Avtalspension SAF-LO Så gör du ett val som passar dig I Avtalspension SAF-LO kan du göra ett pensionsval så att du själv bestämmer hur pengarna placeras. Du kan även välja ett alternativ

Läs mer

Vi handlar för din framtid.

Vi handlar för din framtid. företagsplan Vi handlar för din framtid. Tjänstepensionsplanen som gör morgondagen tryggare Som företagare ska du givetvis ha minst samma trygghet som du skulle haft som anställd. Detsamma gäller dina

Läs mer

Allmänheten om kollektivavtal

Allmänheten om kollektivavtal Akademikerförbundet SSR Allmänheten om kollektivavtal Rapport från opinionsundersökning 24 april 2009 Arne Modig 1 Sammanfattning Allmänheten om kollektivavtal Många svenskar har en positiv inställning

Läs mer

Alecta Optimal Pension

Alecta Optimal Pension 6105 2010.01 Illustration Agnes Miski Török Foto Björn Keller Produktion Alecta p r e m i e b e s t ä m d t j ä n s t e p e n s i o n Alecta Optimal Pension Tjänstepensionen med hög förväntad avkastning

Läs mer

Bara drygt hälften av svenskarna vet vilken ränta de har på sitt bolån och på sitt spar- och lönekonto

Bara drygt hälften av svenskarna vet vilken ränta de har på sitt bolån och på sitt spar- och lönekonto Bara drygt hälften av svenskarna vet vilken ränta de har på sitt bolån och på sitt spar- och lönekonto Oktober 2012 Inledning sid 1 Vet du vad du har för ränta på ditt bolån? sid 2 Vet du vad du har för

Läs mer

Målgruppsutvärdering

Målgruppsutvärdering Målgruppsutvärdering Colour of Love 2011 Inledning Under sommaren 2011 genomfördes en andra målgruppsutvärdering av Colour of Love. Syftet med utvärderingen var att ta reda på hur personer i Colour of

Läs mer

Hur visas KPA-försäkringar hos Min Pension efter 2012-06-25

Hur visas KPA-försäkringar hos Min Pension efter 2012-06-25 1(10) Hur visas KPA-försäkringar hos Min Pension efter 2012-06-25 Bakgrund KPA och Min Pension har under det första halvåret 2012 tillsammans genomfört ett projekt med syfte att utöka och förbättra informationsleveranserna

Läs mer

Fondspararundersökning 2018

Fondspararundersökning 2018 Innehåll 1 Genomförande 4 2 Sparandet generellt 6 3 Privata fonder 15 4 Fondsparandet generellt 26 5 Pensionssparandet tjänste & privat 35 6 Premiepensionen 41 2 1 Genomförande Genomförande Urvalet Metod

Läs mer

PTK Rådgivningstjänst funktion och hur råden tas fram

PTK Rådgivningstjänst funktion och hur råden tas fram Datum 2010-04-08 PTK Rådgivningstjänst funktion och hur råden tas fram 1. Bakgrund PTK Rådgivningstjänst hjälper dig att säkerställa att du har ett pensionssparande och ett försäkringsskydd som motsvarar

Läs mer

RFSU AB. Nordisk undersökning om sexleksaker. Mars 2008

RFSU AB. Nordisk undersökning om sexleksaker. Mars 2008 RFSU AB Nordisk undersökning om sexleksaker Mars 2008 Kort presentation - Zapera Zapera grundades år 2000 som det första nordiska undersökningsföretaget med fokus på att utveckla och använda effektiva

Läs mer

Roulette med spararnas pengar

Roulette med spararnas pengar Roulette med spararnas pengar Mattias Munter, 15 maj 2013 1 2013-05-14 Valfrihet inte alltid enkelt... Beslut om 1985 2012 Privat pensionssparande Ja Ja Förvaltningsform Nej Ja Val av allmän pension Nej

Läs mer

Kooperationens avtalspension, KAP ett viktigt tillägg

Kooperationens avtalspension, KAP ett viktigt tillägg Kooperationens avtalspension, KAP ett viktigt tillägg 2013 Din avtalspension ett viktigt tillägg När du så småningom går i pension kommer du att få pension från två håll: Allmän pension och avtalspension.

Läs mer

Genomsnittlig allmän pension 2013

Genomsnittlig allmän pension 2013 Genomsnittlig allmän pension 2013 Kronor/månad 95e percentil 75e percentil 50e percentil 25e percentil 5e percentil 1 Vad är genomsnittlig pension och hur förändras den 2014? Katrin Westling Palm, generaldirektör

Läs mer

Jobbhälsoindex 2018:2

Jobbhälsoindex 2018:2 Jobbhälsoindex 2018:2 Chefsglöden har svalnat generellt, särskilt i offentlig sektor. Offentligt anställda chefer är mindre nöjda och känner oftare psykiskt obehag att gå till jobbet jämfört med såväl

Läs mer

Ta höjd för ett smart sparande. kpa smartpension pensionsförsäkringen som följer ditt liv

Ta höjd för ett smart sparande. kpa smartpension pensionsförsäkringen som följer ditt liv Ta höjd för ett smart sparande kpa smartpension pensionsförsäkringen som följer ditt liv Trygga din tjänstepension på ett smart och smidigt sätt Det är din arbetsgivare som betalar din tjänstepension,

Läs mer

Vem ska förvalta din tjänstepension?

Vem ska förvalta din tjänstepension? Vem ska förvalta din tjänstepension? Gamla PA-KFS för dig född innan 1954 Nu är det dags att välja! I din anställning har du rätt till en tjänstepension som betalas av din arbetsgivare. Tjänstepensionen

Läs mer

96 procent av svenskarna säger att de kommer att agera om bankerna tar ut en avgift för sparkontot eller inför minusränta.

96 procent av svenskarna säger att de kommer att agera om bankerna tar ut en avgift för sparkontot eller inför minusränta. SVENSK PRIVATEKONOMISK BAROMETER UNDERSÖKNING 96 procent av svenskarna säger att de kommer att agera om bankerna tar ut en avgift för sparkontot eller inför minusränta. April 2015 1 Inledning sid 3 Vet

Läs mer

Fakta inför flytt av pensionsförsäkring

Fakta inför flytt av pensionsförsäkring BILAGA 1 Datum: Försäkringsnummer: Bolagslogotyp Fakta inför flytt av pensionsförsäkring - Information om din nuvarande försäkring Här finns information om den pensionsförsäkring som du funderar på att

Läs mer

Klicka på loggan för att se flyttinformation

Klicka på loggan för att se flyttinformation Klicka på loggan för att se flyttinformation För att flytta krävs att du har på din nuvarande pensionsförsäkring. Innan du gör en flyttbegäran är det bra om du kontaktar ditt försäkringsbolag och frågar

Läs mer

Din pension och framtida ekonomi. pensionsavtalet pa-kl för dig som är eller har varit kommun- eller landstingsanställd

Din pension och framtida ekonomi. pensionsavtalet pa-kl för dig som är eller har varit kommun- eller landstingsanställd Din pension och framtida ekonomi pensionsavtalet pa-kl för dig som är eller har varit kommun- eller landstingsanställd Innehåll Välkommen till KPA Pension 3 Tjänstepension och allmän pension 3 Din allmänna

Läs mer

Så sparar svenska folket

Så sparar svenska folket Så sparar svenska folket Undersökning om svenska folkets vanor och beteenden när de gäller sparande April 2011 SBAB Bank Box 27308 102 54 Stockholm Tel. 0771 45 30 00 www.sbab.se Inledning SBAB Bank har

Läs mer