KU LTU R RA DET Yttrande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KU LTU R RA DET Yttrande"

Transkript

1 KU LTU R RA DET Yttrande Dnr KUR 2015/ GDnr 2015:124 Kungliga biblioteket Box Stockholm Yttrande over KB:s samverkansstruktur. Forslag pa ny form for nationell bibliotekssamverkan (dnr ) Kulturradet har fan tillfalle aft yttra sig om forslaget ayseende en ny form for nationell bibliotekssamverkan. Eftersom arbetet inom ramen for den nya strukturen kommer aft ha kopplingar till det forestaende uppdraget med aft utveckla en nationell biblioteksstrategi vill vi inleda med aft ge nagra utgangspunkter for Kulturradets roll och uppdrag. Kulturridets utgangspunkter I regleringsbrevet for 2014 fick Kulturradet i uppdrag att to fram eft handlingsprogram for lasframjande utanfor skolan, med utgangspunkt i de nationella malen for litteratur- och lasframjande: Alla i Sverige ska, oaysett bakgrund och med utgangspunkt i vars och ens sarskilda forutsattningar, ges mojlighet aft utveckla en god lasformaga och ha tillgang till litteratur av hog kvalitet. For att na det tivergripande malet ska statens samlade insatser syfta till: aft lasformagan forbattras jamfart med i dag, att fler an i dag regelbundet tar del av bade fack - och skonlitteratur, och aft kunskapen om lasningens betydelse for utbildning, bildning och delaktighet i samhallslivet okar jamfort med i dag. I handlingsprogrammet formulerar Kulturradet hur myndigheten kommer aft arbeta med det utokade uppdraget inom lasframjande som innebar att initiera, samordna och folja upp lasframjande verksamhet utanfor skolan. Forutom de nationella milen utgar Kulturradet i handlingsprogrammet fran bibliotekslagen och myndighetens uppdrag inom litteraturomradet, med litteratur som konstform samt lasning som konstnarlig upplevelse och vag till bildning. Statens kutturrad Box 27215, Stockholm Besak: Borgvagen 1-5 Tel: Fax: E-post: kulturradet@kulturradet.se Webbplats:

2 GDnr 2015:124 Den enskilt viktigaste aktoren for lasframjande utanfor skolan dr folkbiblioteken. Det framholl Litteraturutredningen (SOU 2012:65) och Kulturradet delar den uppfattningen. Folkbiblioteken vicar pa bredden och mangfalden i utbudet av litteratur: olika genrer, bade ski5n- och facklitteratur. Genom sin litteraturformedling kan biblioteken bidra till den konstnarliga upplevelsen av ldsning. I den nya bibliotekslagen (SFS 2013:801) tydliggors bibliotekens uppgift for litteratur och lasframjande, bildning och kultur: Biblioteken i det allmanna biblioteksvdsendet ska verka for det demokratiska samhallets utveckling genom att bidra till kunskapsformedling och fri asiktsbildning. Biblioteken i det allmanna biblioteksvdsendet ska framja litteraturens stallning och intresset for bildning, upplysning, utbildning och forskning samt kulturell verksamhet i ovrigt. Biblioteksverksamhet ska finnas tillganglig for alla. De nationella malen dr tydligt kopplade till bibliotekslagens skrivningar och ger folk- och skolbibliotek, tillsammans med de regionala biblioteksverksamheterna, en central roll for lasframjande i hela landet. Folkbiblioteken ska agna barn och unga sarskild uppmarksamhet. I regeringens varbudget foreslas aft Kungliga biblioteket far i uppdrag aft utveckla en nationell biblioteksstrategi. Det kan bland annat betyda att bibliotekslagen ges battre forutsattningar att implementeras. Det kan ocksa betyda att KB med fornyad kraft och i samverkan med andra aktorer kan genomfora det omfattande strategiarbete som innefattar en overgripande och fordjupad omvdrldsanalys, forankringsarbete, formulering av vision, langsiktiga mal och strategier pa lokal, regional och nationell niva. KB:s modell for nationella utvecklingslinjer inom bibliotekssfdren som ingar i KB:s forslag for ny form for bibliotekssamverkan dr ett bland flera instrument i det arbetet. Kulturradet har framhallit bland annat i delrapporten (maj 2014) av Handlingsprogram for lasframjande behovet av en oberoende oversyn av mal - och ansvarsfragor for biblioteken pa nationell, regional och kommunal niva. KB har ocksa i rapporter lyft de brister som finns i kommunernas biblioteksplaner.

3 GDnr 2015:124 Kulturradet menar att behovet ar stort att utreda hur bibliotekens resurser ser ut i form av personal, kompetens och lokaler i relation till deras uppdrag. Finns det planer for lasframjande kopplat till den kommunala biblioteksplanen? Vilka resurser finns vad galler litteratur pa nationella minoritetsspralc, andra sprak an de nationella minoritetsspraken och svenska, samarbete med BVC och forskola, foreningsliv och folkbildning och olika former av uppsokande verksamhet? I delrapporten lyfter Kulturradet ocksa skolbiblioteken. Bristen pa nationella mm for och det olyckliga i att denna verksamhet hamnar mellan politikomradena kultur och utbildning ar nagra av orsakerna bakom den langsamma utvecklingstakten pa omradet initierade Kulturradet en myndighetssamverkan for skolbiblioteksutveckling dar man bjod in MTM, Skolverket, KB och Skolinspektionen for att diskutera definitionen av skolbibliotek och vilka utvecklingsbehov som finns. Samarbetet fortsatter under Skolbiblioteksfragan bor kopplas till arbetet med att formulera en nationell biblioteksstrategi. Kulturradet vill ocksa paminna om det stora ansvar for tillganglighetsfragor som i den nya bibliotekslagen alagts det allmanna biblioteksvasendet i 4 (Prioriterade grupper) samt i 6 (Folkbiblioteken): Biblioteken i det allmanna biblioteksvasendet ska agna sarskild uppmarksamhet at personer med funktionsnedsattning, bland annat genom att utifran deras olika behov och forutsattningar erbjuda litteratur och tekniska hjalpmedel for att kunna to del av information. Folkbiblioteken ska vara tillgangliga for alla och anpassade till anvandarnas behov. Regeringen beslutade sommaren 2011 om en strategi for genomforande av funktionshinderspolitiken i Sverige Syftet med strategin ar att klargora politikens inriktning med konkreta mai for samhallets insatser. Ett flertal statliga myndigheter har ett sarskilt utpekat ansvar for att bidra till att de fimktionshinderspolitiska malen nas. Det innebar ocksa att de inom sina respektive sektorer ska vara samlande, stodjande och padrivande for att tika tillgangligheten. Kulturradet ar en av de strategiska myndigheter som ansvarar for delta inom sift verksamhetsomrade.

4 GDnr 2015:124 Kulturradet har fatt i uppgift av regeringen att genomdriva tre delmal fram till 2016 som bland annat beror institutioner pa litteratur - och biblioteksomradet som far statsbidrag. Delmalen anger aft dessa ska: ha en handlingsplan for tillganglighet (senast 2013). ha atgardat enkelt avhjdlptas hinder (senast 2016). ska ha webbplatser och e-tjanster som dr tillgdnglighetsanpassade (senast 2016). Tidigare i varas ldmnade Kulturradet en rapport till regeringen om tillgdngligheten inom kulturomradet (Kultur for alla inget hinder. Redovisning av Kulturradets arbete dr 2014 med delmalen i funktionshinderpolitiken). I den redovisas bland annat resultaten fran en genomford enkdt riktad till folkbiblioteken i samtliga lan och regioner. Av enkatsvaren fran folkbiblioteken framgar exempelvis att det finns behov av utbildning och stod i fragor som ror tillgdnglighet och bemotande liksom att utbildningsinsatser i tillganglighet pa webben ses som angeldgna. Av enkdtsvaren framgar ocksa att manga folkbibliotek saknar handlingsplaner fcir tillganglighet i enkaten hade fragan om handlingsplan fortydligats med aft det inorn biblioteksomradet kan motsvaras av en verksamhetsplan for aft uppna malen i biblioteksplanen. 33 procent anger att handlingsplan saknas, 30 procent anger att arbetet med handlingsplan har paborjats. Resultatet dr overraskande eftersom folkbibliotekens uppdrag ayseende prioriterade grupper och tillgdnglighet lyfts fram och betonas i den nya bibliotekslagen liksom aft kommunema ska ha en biblioteksplan for sin verksamhet pa biblioteksomradet. I KB:s uppdrag kring savd1 samverkan som strategi dr det ddrfor onskvart att tillgdnglighet och tillgdnglighetsarbetet finns med som en aspekt. Det är mot denna bakgrund som Kulturradet vill betona vikten av aft det arbete som sker med aft utveckla en nationell biblioteksstrategi ocksi sker integrerat i den nya struktur fcir samverkan som KB foreslar.

5 GDnr 2015:124 Kommentarer till fcirslagen i korthet Allmiint KulturrAdet har inget att invanda mot att strukturen far ett nytt namn KB:s samverkansstruktur men anser att ordet samverkan mojligen bor kompletteras pa ett salt som signalerar att ett utvecklingsarbete pagar inom ramen for strukturen: KB:s struktur for samverkan och utveckling. Det skulle ocksa battre spegla den dynamik som ryms i KB:s ambition att "den nya strukturen ska vara flexibel och mindre formaliserad" an dagens inflytandestruktur", vilket KulturrAdet valkomnar. Att strukturens grupper far konkreta och tydliga direktiv for sift arbete ar bra men det ar ocksa viktigt dessa inte hammar processerna for samverkan och mojligheterna till att pfiverka Gruppernas direktiv KulturrAdet framhfiller vikten av att de fragor som beretts i Expertgruppen for utvardering och kvalitetsutveckling och Expertgruppen for utbildning och larande tas till vara framgent inom ramen for utvecklingslinjer och i en kommande biblioteksstrategi De nationella biblioteksdatasystemen LIBRIS LIBRIS ar en digital infrastruktur som i hog utstrackning ber6r folkbiblioteken. For att, enligt bibliotekslagens mening, kunna verka fcir det demokratiska samhallets utveckling och stodja prioriterade grupper, behover LIBRIS strava mot nationella losningar som tar hansyn till tillganglighet, mfingsprakighet och lasframjande Gruppen for LIBRIS nationella biblioteksinfrastruktur ska enligt forslaget till ny samverkansstruktur "ge KB stud i strategiska fragor och vara radgivande vad galler bibliotekens behov av nationella losningar...". KulturrAdet bistar garna i det arbetet, och understryker samtidigt folkbibliotekens behov av stod for en digital infrastruktur, inte minst gentemot unga biblioteksanvandare Fragor kring digitalisering och digitalt tillgiingliggorande KulturrAdet invantar att KB fcirtydligar gruppens uppdrag och planerade samrnansattning och 8nskar Aterkomma om eventuell medverkan.

6 GDnr 2015: Sveriges officiella biblioteksstatistik I en kartlaggning av folkbibliotekens resurser (personal, lokaler etc i forhallande till deras uppdrag, se inledning) som KulturrAdet har foreslagit, Ar biblioteksstatistiken ett viktigt verktyg. KulturrAdet ser det som angelaget att folja arbetet med biblioteksstatistik och Onskar ingd i gruppen for biblioteksstatistik. De underlag som tas fram inom ramen for biblioteksstatistik har barighet for flera av Kulturrddets uppdrag inom omradena bibliotek, litteratur och lasframjande samt uppfoljningen av dessa. Biblioteksstatistikens data Ar relevanta i framtagandet av en nationell bibliotekstrategi liksom i uppfoljningen av skolbibliotekens verksamhet. Kulturradet har en myndighetssamverkan med MTM, Skolverket, KB och skolinspektionen i syfte att kartldgga skolbibliotekens behov (se inledning). Myndigheten for Kulturanalys Ar statistikansvarig myndighet pd kulturomfadet och har regeringens uppdrag att utvardera, analysera och redovisa effekter av forslag och genomforda Atgarder inom samma omrdde. Myndigheten for Kulturanalys yore darfor en onskvard och vardefull samarbetspart i Gruppen for biblioteksstatistik Nationella samverkans- och utvecklingsradet (f d nationella referensgruppen) Kulturradet ser positivt pd den specifika inriktning mot strategiska fragor pa nationell niva som KB:s nya samverkansstruktur stakar ut for gruppen i det nationella samverkans - och utvecklingsrddet (f d nationella referensgruppen). Gruppens ansvar for att peka ut och prioritera strategiska utvecklingsomraden sa kallade nationella utvecklingslinjer som ar hallbara over tid, kommer att vara betydelsefullt i framtagandet av en nationell biblioteksstrategi. Darfur att det viktigt att det arbetet sker integrerat i den nya struktur for samverkan som KB foresldr. Handlaggning av arendet Yttrandet har beslutats av stf generaldirektor Ulrica Engstrom Nilsson efter foredragning av handlaggare Henriette Zorn. I beredningen av drendet har

7 GDnr 2015:124 aven enhetschef Signe Westin, stf enhetschef Lotta Brilioth Bionistad samt handlaggarna Maria Telenius, Andreas Aberg och Karin Westling deltagit. Ulrica Engstrom ' 1. ilsson 4- tikde04 - Henriette Z \

2014-01-10. Generaldirektören beslutar att godkänna yttrandet enligt bilaga.

2014-01-10. Generaldirektören beslutar att godkänna yttrandet enligt bilaga. BESLUT 2014-01-10 Ärende Yttrande över Lättläst. Betänkande av Lättlästutredningen SOV 201 '3:58 Kulturrådets beslut Generaldirektören beslutar att godkänna yttrandet enligt bilaga. Handläggningen av ärendet

Läs mer

Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Yttrande över Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (6) Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Läs mer

Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela Sverige

Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela Sverige Regeringsbeslut 2 Kulturdepartementet 2015-06-11 Ku2014/01693/KI Kungl. biblioteket Box 5039 102 41 Stockholm Ku2015/00747/KI Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela

Läs mer

REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN

REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN 2016-2019 olkbiblioteken bidrar till det öppna, demokratiska samhället genom kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning där bibliotekens särskilda uppgift är att främja litteraturens

Läs mer

Datum Dnr Regional biblioteksplan för Region Skåne

Datum Dnr Regional biblioteksplan för Region Skåne Kulturnämnden Christina Gedeborg-Nilsson Utvecklare Kultur och hälsa 040-675 37 45 Christina.Gedeborg-Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-06-12 Dnr 1602317 1 (5) Kulturnämnden Regional biblioteksplan

Läs mer

Biblioteksplan Lidingö stad

Biblioteksplan Lidingö stad 1 (8) DATUM DNR 2016-05-02 KS/2016:10 Biblioteksplan Lidingö stad 2016-2019 2 (8) Innehållsförteckning Biblioteksverksamhet för alla... 3 Bibliotekslagen (SFS 2013:801)...3 Bibliotek ska samverka...4 Lidingö

Läs mer

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje Biblioteksstrategi Program Strategi Policy Riktlinje S i d a 2 Dokumentnamn: Biblioteksstrategi Berörd verksamhet: Kultur- och fritidsnämnden Fastställd av: Kultur- och fritidsnämnden 2018-12-05,, dnr

Läs mer

Synpunkter på utkastet Från ord till handling på väg mot en nationell biblioteksstrategi

Synpunkter på utkastet Från ord till handling på väg mot en nationell biblioteksstrategi Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (9) Synpunkter på utkastet Från ord till handling på väg mot en nationell biblioteksstrategi

Läs mer

Biblioteksplan Alingsås kommun

Biblioteksplan Alingsås kommun Biblioteksplan 2017-2018 Alingsås kommun Fastställelsedatum, nämnd, paragraf: Kommunfullmäktige 2016-12-14 283 Diarienummer: 2016.212.540 KFN, 2015.646.540 KS Dokumentansvarig, befattning och namn: Bibliotekschef,

Läs mer

Verktyg för biblioteksplaner -

Verktyg för biblioteksplaner - Cecilia.Ranemo@kb.se Maria.Telenius@kulturradet.se Verktyg för biblioteksplaner - Sidnummer 1 Idag tar vi på oss läsfrämjandeglasögonen Sidnummer 2 The Librarian av @aussiegall (CC BY) Ny bibliotekslag

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2021 Dnr: KS.2017.0214 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-31, 80 (ersätter Biblioteksplan för Finspångs kommun KF 189, Dnr 2005.0206) Inledning Alla ska kunna ta del av litteratur,

Läs mer

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017 B H Ä R N Ö S A N D S BIBLIOTEKSPLAN 2015 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 2 Vision 1.1 Biblioteken i Härnösand 3 Folkbiblioteket 3.1 Utvecklingsområden 3.2 Bibliotek för alla 3.3 Bibliotek av högsta

Läs mer

X1 2D0 DnGD r 2016/6677. Kulturradet yttrar sig har ayseende ovan rubricerade forslag. I missivet

X1 2D0 DnGD r 2016/6677. Kulturradet yttrar sig har ayseende ovan rubricerade forslag. I missivet KULTURRADET 2016:248 2016-12- X1 2D0 DnGD r 2016/6677 2016/04598/FST Socialdepartementet 103 33 Stockholm s.registrator@regeringskansliet. se s.fst@regeringskansliet.se Kulturradets yttrande over forslaget

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018 Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan 2015-2017 1 Inledning... 2 1.1 Styrdokument... 2 1.2 Bibliotekets

Läs mer

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling & samverkan Uppdrag: Nationell bibliotekssamverkan Kungl. biblioteket, KB, har av regeringen fått ett samordningsuppdrag för biblioteksväsendet.

Läs mer

Jenny Nilsson, samhälls- och utvecklingssekreterare Allas gymnasiebibliotek? Stockholm, 28 november 2014

Jenny Nilsson, samhälls- och utvecklingssekreterare Allas gymnasiebibliotek? Stockholm, 28 november 2014 Vad betyder bibliotekslagen och de internationella manifesten för gymnasiebiblioteken? Jenny Nilsson, samhälls- och utvecklingssekreterare Allas gymnasiebibliotek? Stockholm, 28 november 2014 Artikel 19

Läs mer

Biblioteksverksamhet

Biblioteksverksamhet Biblioteksverksamhet UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS Biblioteksplan för Laxå kommun 2017-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-14, 84 Dnr KS 2017-103 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Styrdokument 2 1.2 Bibliotekets uppdrag. 2 2 Folkbibliotek 3

Läs mer

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Uppdraget Regeringen uppdrar åt Kungliga biblioteket (KB) att under 2018-2020 nationellt samordna och finansiera en satsning på de regionala biblioteksverksamheterna

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

Statens kulturråd. Utbildningsdepartementet Dnr KUR 2004/ Stockholm 1(4) YTTRANDE. KB ett nav i kunskapssamhället (SOU 2003:129)

Statens kulturråd. Utbildningsdepartementet Dnr KUR 2004/ Stockholm 1(4) YTTRANDE. KB ett nav i kunskapssamhället (SOU 2003:129) Statens kulturråd SWEDISH NATIONAL COUNCIL FOR CULTURAL AFFAIRS Utbildningsdepartementet 04-05-26 Dnr KUR 2004/388 103 33 Stockholm 1(4) YTTRANDE KB ett nav i kunskapssamhället (SOU 2003:129) Kulturrådet

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum Sida 1 av 5 för Töreboda kommunbibliotek 2018 2020 Bakgrund Av Bibliotekslagen (2013:801) framgår att biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet särskilt ska verka för det demokratiska samhällets utveckling

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM FÖR LÄSFRÄMJANDE

HANDLINGSPROGRAM FÖR LÄSFRÄMJANDE HANDLINGSPROGRAM FÖR LÄSFRÄMJANDE Statens kulturråd 2014 Kulturrådet, Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 Fax: 08 519 264 99 E-post: kulturradet@kulturradet.se Webbplats:

Läs mer

Biblioteksplan. för Eslövskommun 2015-2018 ESLÖVS KOMMUN

Biblioteksplan. för Eslövskommun 2015-2018 ESLÖVS KOMMUN Biblioteksplan för Eslövskommun 2015-2018 ESLÖVS KOMMUN Innehåll Inledning 3 Vad säger bibliotekslagen? 4 Varför en biblioteksplan? 4 Vad är ett bibliotek? 5 ViIka är bibfiotekets målgrupper? 5 Utmaningar!

Läs mer

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling & samverkan Uppdrag: Nationell bibliotekssamverkan Kungliga biblioteket (KB) har av regeringen fått ett samordningsuppdrag för biblioteksväsendet.

Läs mer

Uppsala. Bibliotekplan för Uppsala kommun. Kulturnämnden. Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta

Uppsala. Bibliotekplan för Uppsala kommun. Kulturnämnden. Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta Uppsala ^ KOMMUN KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Johanna Hansson Annika Strömberg Datum 2014-04-01 Diarienummer KTN 2015-0276 Kulturnämnden Bibliotekplan för Uppsala kommun Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2019-2022 2018-10-24 Diarienummer KFN/2018:61 Visionen Biblioteken i Malung-Sälens kommun ska utgöra en plattform för bildning och rekreation, där tillgängligheten står i fokus. Innehåll

Läs mer

Kulturradets yttrande over "Nasta steg? Del 2. Forslag for en starkt minoritetspolitik" (SOU 2017:88)

Kulturradets yttrande over Nasta steg? Del 2. Forslag for en starkt minoritetspolitik (SOU 2017:88) 2018-02 -28 Box 27215, 102 53 Stockholm Besok: Borgvagen 1-5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (5) Ku2017/02410/DISK Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Kulturradets

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

Biblioteksplan för Skinnskattebergs kommun

Biblioteksplan för Skinnskattebergs kommun 1 Biblioteksplan för Skinnskattebergs kommun 2015-2018 Antagen av Kommunstyrelsen i Skinnskattebergs kommun 2015.11.03 2 Innehåll 1 Inledning 3 1.1 Underlag 1.2 Regional kulturplan, regional biblioteksplan

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN FÖR NORRKÖPINGS KOMMUN

BIBLIOTEKSPLAN FÖR NORRKÖPINGS KOMMUN NORRKÖPINGS STADSBIBLIOTEK www.norrkoping.se BIBLIOTEKSPLAN FÖR 1.Bibliotekslagen Av bibliotekslagen (2013:801) framgår att kommunerna ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet.

Läs mer

Biblioteksplan Malå kommun

Biblioteksplan Malå kommun 0 Biblioteksplan 2017-2019 Malå kommun Foto: Ricke.se 1 Inledning Kommuner och landsting ska enligt Bibliotekslagen (2013:801) anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. Biblioteksplanen

Läs mer

Innehåll. 1. Oskarshamns kommuns bibliotek Bibliotekets uppdrag Bibliotekets verksamhet Folkbibliotek...

Innehåll. 1. Oskarshamns kommuns bibliotek Bibliotekets uppdrag Bibliotekets verksamhet Folkbibliotek... Innehåll 1. Oskarshamns kommuns bibliotek... 3 1.1. Bibliotekets uppdrag... 3 1.2. Bibliotekets verksamhet... 4 1.2.1. Folkbibliotek... 5 1.2.2. Skolbibliotek... 5 1.3. Biblioteksplanens fokusområden och

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet Datum 2015-09-30 Dnr Dnr 6.7 2015-923 Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (bilaga 2 till

Läs mer

Tj.ngsryd.s. Kommun Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/ En samlad biblioteksorganisation med lokal förankring

Tj.ngsryd.s. Kommun Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/ En samlad biblioteksorganisation med lokal förankring Tj.ngsryd.s Kommun bilaga 1 BN 97 201-8-09-25 2018-09-06 Innehåll: Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/19 1 Biblioteks- och skollagen 2. Vision och mål avseende biblioteksverksamheten 2.1 Vision

Läs mer

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Detta tänkte jag prata om: Om Kultur Skåne och våra kulturpolitiska mål Varför biblioteket som kulturhus - bakgrund

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN Beslutad 2012-02-27 1 Biblioteksplan för Åstorps kommun En biblioteksplan är något som alla kommuner enligt lag är skyldiga att ta fram. Men det är också något vi folkvalda

Läs mer

I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet.

I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN JÖNKÖPINGS LÄN 2015 2017 I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. Vår

Läs mer

Biblioteksplan. Åtvidabergs kommun

Biblioteksplan. Åtvidabergs kommun Biblioteksplan 2017-2020 ÅKF: 2017:09 Dnr: ATVKS 2017-00116 600 Antagen: Kommunfullmäktige 55, 2017-05-31 Reviderad:- Dokumentansvarig förvaltning: Samhällsbyggnadsförvaltningen och Barn- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

Villkor för bidraget framgår av beslutsbilaga l.

Villkor för bidraget framgår av beslutsbilaga l. KULTURRÅDET BESLUT 2014-12-12 Dnr KUR 2014/7087 Ärende Fördelning av bidrag till läsfrämjande insatser till projekt Sommarboken 2015, KUR 2014/7087. Sökande Kultur i Väst, org.nr. 232 100-0131, Rosenlundsgatan

Läs mer

Biblioteksplan för Bollebygds kommun

Biblioteksplan för Bollebygds kommun Styrdokument 1 (6) 2017-11-01 Fastställd: Kommunfullmäktige 2017-12-07, 184 Gäller för: Bildnings- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig: Kultur- och fritidschef Dnr : KS2017/268 Biblioteksplan 2018 2021

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek 2019-2021 LAGAR OCH RIKTLINJER Bibliotekslagen: 4 Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska ägna särskild uppmärksamhet åt personer med funktionsnedsättning,

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2018 2016-10-21 Diarienummer KFN/2016:70 Visionen Biblioteken i Malung-Sälens kommun ska utgöra en plattform för bildning och rekreation, där tillgängligheten står i fokus. Innehåll

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119 Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Kultur- och fritidsförvaltningen Djurgårdsgatan 1 576 80 Sävsjö telefon: 0382-152 00 mejl: biblioteket@savsjo.se

Läs mer

Biblioteksplan för Hofors kommun

Biblioteksplan för Hofors kommun Biblioteksplan för Hofors kommun 2018 2020 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2017-12-12 1 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 2. Biblioteksverksamheten i Hofors kommun...3 3. Kommunens värdegrund

Läs mer

Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1

Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1 Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1 Kunskap för evigheten Lag om pliktleverans av tryckt material 1661 Lag om pliktleverans av radio och TV - 1979 Lag om pliktleverans av e-material

Läs mer

Strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad remiss från kommunstyrelsen.

Strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad remiss från kommunstyrelsen. NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-09-14 Handläggare: Monica Fredriksson Telefon: 508 09 032 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Strategisk plan för bibliotek i Stockholms

Läs mer

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun Biblioteksplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-24 Biblioteksplan för Strömstads bibliotek 2014-2018 Bakgrund och syfte Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige.

Läs mer

Biblioteksplan. Kramfors kommun

Biblioteksplan. Kramfors kommun STYRDOKUMENT Sida 1(6) Biblioteksplan Kramfors kommun 2016-2019 Område Program Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Fastställd BKU-nämnd 160525 63 Giltighetstid Reviderad/Uppdaterad Diarienummer 2016/166 2

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2016 2022 Antagen i ks 2016-12-06 198 Rättviks bildarkiv Kulturenheten Samhällsutvecklingsförvaltningen 2(9) Biblioteksplan 2016 2022 Innehållsförteckning: Inledning... sid. 3 Organisation...

Läs mer

Biblioteksplan. för Uddevalla kommun 2016-2020. Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-09

Biblioteksplan. för Uddevalla kommun 2016-2020. Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-09 Biblioteksplan för Uddevalla kommun 2016-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-09 Innehåll Inledning... 3 1. Uddevallas vision... 4 2. Omvärldens påverkan... 4 Nationell och internationell påverkan...

Läs mer

Kulturrådets yttrande över "Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop" (Ds 2017:8)

Kulturrådets yttrande över Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop (Ds 2017:8) Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1-5 Tel: 08 51926400 kulturradet@kuiturradet. se www. kulturradet. se GD 2017:110 KUR 2017/2344 Sid 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Kulturrådets

Läs mer

Policy för biblioteksverksamheten

Policy för biblioteksverksamheten Datum Policy för biblioteksverksamheten Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av: Kommunfullmäktige 2016-02-29, 14 Dokumentägare: Ersätter dokument: Biblioteksplan 2009-2012, förlängd t o m 2015-12-31,

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN

BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN - 2016 HAMMARÖ KOMMUNS BIBLIOTEKSVERKSAMHET 1 Bakgrund Enligt bibliotekslagen 7 skall kommuner och landsting efter den 1 januari 2010 anta planer för biblioteksverksamhet. I Hammarö kommun

Läs mer

Två av de nya uppdragen 2011

Två av de nya uppdragen 2011 cecilia.ranemo@kb.se http://biblioteksstatistik.kb.se Två av de nya uppdragen 2011 CD-rom, spel 2% Video, DVD 11% Musik-fonogram 25% E-musik 0% Talböcker 20% Ljudböcker 24% E-böcker Övr. AV-media 8% 9%

Läs mer

Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande

Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande Alla i Sverige ska, oavsett bakgrund och med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar, ges möjlighet att utveckla en god läsförmåga och ha tillgång

Läs mer

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad:

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: Biblioteksplan Biblioteksplan Datum för beslut: 2016-04-29 Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: 2018-12-17 Beslutsinstans: BUN Giltig till: Barn- och utbildningsförvaltningen Biblioteket Innehållsförteckning

Läs mer

Remiss - Regional biblioteksstrategi

Remiss - Regional biblioteksstrategi Dnr KS-2012-458 Dpl 40 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-09-03 Per Wiker, 054-540 10 14 per.wiker@karlstad.se Remiss - Regional biblioteksstrategi 2013-2015 Dnr

Läs mer

Biblioteksplan Katrineholms kommun

Biblioteksplan Katrineholms kommun Biblioteksplan Katrineholms kommun 2018 2020 Övergripande inriktningsdokument Antagen av kommunfullmäktige: 2018-09-17, 111 Giltighetstid: 2018-09-17 2020-12-3 Biblioteksplan för Katrineholms kommun 2018-2020

Läs mer

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet DIARIENUMMER: UN-10/2016 FASTSTÄLLD: 2016-02-01 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: GILTIG TILL: 2018-12-31 DOKUMENTANSVAR: Bibliotekschef Plan Biblioteksplan för Herrljunga kommun 2016-2019 KF, Bildningsnämnden,

Läs mer

Promemoria Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek

Promemoria Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek Promemoria 2018-09-11 Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek 2 (7) Innehåll 1. Rättslig reglering av skolbibliotek... 3 2. Vem som ansvarar för att elever får tillgång till skolbibliotek... 4 3. Definition

Läs mer

Bibliotekets innehåll och mening

Bibliotekets innehåll och mening Bibliotekets innehåll och mening Demokratiska uppdraget 2 Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och

Läs mer

Utlåtande över Nationell Biblioteksstrategi 2018, 00217/2018

Utlåtande över Nationell Biblioteksstrategi 2018, 00217/2018 Kulturförvaltningen Helsingborgs Bibliotek Catharina Isberg Bibliotekschef Kulturnämnden Sammanträdesdatum 20 september 2018 över Nationell Biblioteksstrategi 2018, 00217/2018 1. Sammanfattning I den omvärld

Läs mer

59 Svar på remiss från Kulturdepartementet av Demokratins skattkammare - Förslag till en nationell biblioteksstrategi (KFN/2019:56)

59 Svar på remiss från Kulturdepartementet av Demokratins skattkammare - Förslag till en nationell biblioteksstrategi (KFN/2019:56) 59 Svar på remiss från Kulturdepartementet av Demokratins skattkammare - Förslag till en nationell biblioteksstrategi (KFN/2019:56) Kultur- och fritidsnämndens beslut 1. Kultur- och fritidsnämnden antar

Läs mer

Inspel till arbetet med nationell biblioteksstrategi från skolbiblioteksgruppen

Inspel till arbetet med nationell biblioteksstrategi från skolbiblioteksgruppen Datum: Dnr: 6.6-2017-795 2017-12-14 Handläggare: Marja Haapalainen Till sekretariatet för nationell biblioteksstrategi Inspel till arbetet med nationell biblioteksstrategi från skolbiblioteksgruppen Tillsammans

Läs mer

Kunskapsstegen. Informationskompet ens. Sökprocess. Läslust Gymnasiet Språkutveckling Årskurs 6 9. F årskurs år

Kunskapsstegen. Informationskompet ens. Sökprocess. Läslust Gymnasiet Språkutveckling Årskurs 6 9. F årskurs år Beslutad i Utbildningsnämnden 2019-04-17 Beslutad i Kommunstyrelsen 2019-05-28 Kunskapsstegen Sökprocess Informationskompet ens Läslust Gymnasiet Språkutveckling Årskurs 6 9 0 5 år F årskurs 5 BVC Lånekort

Läs mer

Biblioteksplan för Lerums kommun

Biblioteksplan för Lerums kommun 2016-03-17 Innehåll 1 Inledning 5 2 Bakgrund 6 2.1 Bibliotekets roll i samhället... 6 2.2 Folkbiblioteken i kommunen - Lerums bibliotek... 6 2.3 Skolbibliotek... 6 2.4 Organisation skolbibliotek... 7

Läs mer

Original 4-färg Botte v/vi Avdelninga

Original 4-färg Botte v/vi Avdelninga Biblioteksplan Stenungsunds kommun Stenungsund kommuns biblioteksplan har som syfte att ge en struktur och inriktningt samt tydliggöra folk- och skolbibliotekens uppdrag. Stenungsunds kommun Biblioteksplan

Läs mer

Kulturverksamheten ska bidra till mer jämlika och jämställda livsvillkor.

Kulturverksamheten ska bidra till mer jämlika och jämställda livsvillkor. Innehållsförteckning Trollhättans stads vision och grundläggande värderingar 3 Uppdrag 3 Styrdokument 3 Biblioteksverksamhetens vision och inriktningsområden 4-5 Stadsbibliotekets framtida utveckling 6

Läs mer

Medieplan. Karlskoga bibliotek

Medieplan. Karlskoga bibliotek Medieplan Karlskoga bibliotek 2016-03-14 www.karlskoga.se Innehållsförteckning Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 2. Styrdokument... 4 2.1 Bibliotekslag (2013:801)... 4 2.2 FN:s

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2016-2019 Biblioteksplanen är ett politiskt beslutat styrdokument som anger inriktningen för kommunens biblioteksverksamhet och de områden som prioriteras under perioden 2016-2019. Planen

Läs mer

Från bokcirklar till läkande läsning. Helsingfors 14 december 2017

Från bokcirklar till läkande läsning. Helsingfors 14 december 2017 Från bokcirklar till läkande läsning Helsingfors 14 december 2017 Liv medan ni väntar ur diktsamlingen Otal (1976) av Wislava Szymborska Nina Frid bibliotekarie, författare, handläggare för läsfrämjande

Läs mer

Kulturnämnden. Yttrande: Demokratins skattkammare förslag till en nationell biblioteksstrategi

Kulturnämnden. Yttrande: Demokratins skattkammare förslag till en nationell biblioteksstrategi Kulturnämnden Anna Åkerberg Utvecklare bibliotek 040-675 37 39 anna.u.akerberg@skane.se Yttrande Datum 2019-08-20 Dnr 2019-O001695 1 (5) Yttrande: Demokratins skattkammare förslag till en nationell biblioteksstrategi

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet Datum 2015-09-30 Dnr Dnr 6.7-2015-923 Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 1 bakgrund, syfte och

Läs mer

Biblioteksplan Trollhättans Stadsbibliotek

Biblioteksplan Trollhättans Stadsbibliotek Biblioteksplan Trollhättans Stadsbibliotek 2016-2019 Innehållsförteckning Trollhättans stads vision och grundläggande värderingar 4 Uppdrag 4 Styrdokument 4 Biblioteksverksamhetens vision och inriktningsområden

Läs mer

Biblioteksplan för Söderhamns kommun

Biblioteksplan för Söderhamns kommun Biblioteksplan för Söderhamns kommun 2019-2022 Kultur- och samhällsserviceförvaltningen 2(5) Söderhamns folkbibliotek består av huvudbiblioteket i Söderhamn samt biblioteksfilialerna i Bergvik, Ljusne

Läs mer

Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid

Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid Datum/Date Dnr/Ref.no. 2015-05-12 1.4.1-2015-137 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid

Läs mer

Länsbibliotek Sörmlands yttrande över utkastet Från ord till handling på väg mot en nationell biblioteksstrategi

Länsbibliotek Sörmlands yttrande över utkastet Från ord till handling på väg mot en nationell biblioteksstrategi Länsbibliotek Sörmlands yttrande över utkastet Från ord till handling på väg mot en nationell biblioteksstrategi Inledning Kungliga biblioteket fick 2015 ett regeringsuppdrag att ta fram en nationell biblioteksstrategi.

Läs mer

Biblioteksplan. inklusive handlingsplan för skolbiblioteket. Övertorneå Kommun Barn- och utbildningsnämnden

Biblioteksplan. inklusive handlingsplan för skolbiblioteket. Övertorneå Kommun Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan inklusive handlingsplan för skolbiblioteket Övertorneå Kommun 2019-2021 Barn- och utbildningsnämnden Antagen av Kommunfullmäktige 2019- 1 Innehåll 1. Bakgrund och syfte 2 2. Övertorneå kommuns

Läs mer

Fördel Solna. En Biblioteksplan för

Fördel Solna. En Biblioteksplan för Fördel Solna En Biblioteksplan för 2012-2016 Inledning Solna stads biblioteksplan är ett politiskt beslutat styrdokument som anger riktningen för bibliotekens utveckling och verksamhet under perioden 2012-2016.

Läs mer

Yttrande: Läsandets kultur slutbetänkande av Litteraturutredningen (SOU 2012:65)

Yttrande: Läsandets kultur slutbetänkande av Litteraturutredningen (SOU 2012:65) 2013-02-27 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande: Läsandets kultur slutbetänkande av Litteraturutredningen (SOU 2012:65) DIK har tagit del av Litteraturutredningens betänkande Läsandets kultur

Läs mer

Region Gävleborg, org.nr 232100-0198, Box 834, 801 30 Gävle. av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet. För 797 000 kronor av de

Region Gävleborg, org.nr 232100-0198, Box 834, 801 30 Gävle. av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet. För 797 000 kronor av de KULTURRÅDET BESLUT 2015-01-29 82015:5 Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2015 inom ramen för kultursamverkansmodellen Part Region Gävleborg, org.nr 232100-0198, Box 834,

Läs mer

cl o L ^3 BIBLIOTEKSUTVECKLING Dnr:^/5-^/5i

cl o L ^3 BIBLIOTEKSUTVECKLING Dnr:^/5-^/5i cl o L ^3 2018-10-10 Kungl. bsbljoteket ' -^ 2018-10- 19 Dnr:^/5-^/5i Dnr 18/00547 Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg lämnar härmed yttrande över utkastet "Från ord till handling - På väg mot en nationell

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Kommunstyrelseförvaltningen Biblioteksplan 2019 2022 Dokumenttyp Dokumentnamn Biblioteksplan 2019-2022 Plan Diarienummer Fastställd/upprättad av Kommunfullmäktige 2019-03-25 KS2018-000498- Version Senast

Läs mer

Dagordning, gruppen för biblioteksstatistik

Dagordning, gruppen för biblioteksstatistik Datum/Date Dnr 2019-03-14 6.7-2017-145 Gruppen för biblioteksstatistik inom Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Kallade: Monica Nordsten, Falu stadsbibliotek, ordförande 2016 2019 Daniel

Läs mer

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Plan Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 144 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning Förord...4...5 Folkbibliotek - för

Läs mer

Synpunkter på Från ord till handling: på väg mot en nationell biblioteksstrategi - UTKAST

Synpunkter på Från ord till handling: på väg mot en nationell biblioteksstrategi - UTKAST Regionbibliotek Stockholm Skrivelse 2018-10-31 KN 2018/883 Synpunkter på Från ord till handling: på väg mot en nationell biblioteksstrategi - UTKAST Dokumentet har beretts av Regionbibliotek Stockholm

Läs mer

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Bakgrund och syfte Alla kommuner och landsting skall

Läs mer

Folkbiblioteken i. Uppsala län 2013. regionala förutsättningar för kunskapssamhället

Folkbiblioteken i. Uppsala län 2013. regionala förutsättningar för kunskapssamhället Folkbiblioteken i län 2013 regionala förutsättningar för kunskapssamhället Förord Svensk biblioteksförening har sina medlemmars uppdrag att synliggöra bibliotekens verksamhet och därigenom öka förståelsen

Läs mer

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018 Biblioteksplan för Härjedalens kommun 2014-2018 1 Syftet med biblioteksplanen är att formulera en lokal bibliotekspolitik, ta tillvara de biblioteks- och medieresurser som finns i kommunen samt skapa en

Läs mer

NATIONELL BIBLIOTEKSSTRATEGI

NATIONELL BIBLIOTEKSSTRATEGI Malmö stad Datum 2018-10-31 Vår referens Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie Direkttelefon 0729-636555 E-post torbjorn.nilsson5@malmo.se Kungliga biblioteket Box 503 102 41 Stockholm NATIONELL BIBLIOTEKSSTRATEGI

Läs mer

Medieplan för Karlskoga bibliotek

Medieplan för Karlskoga bibliotek Tjänsteskrivelse 1 (2) 2016-04-05 KFN 2016.0061 Handläggare Maria Lobell Medieplan för Karlskoga bibliotek Sammanfattning Biblioteket står sedan tidigare utan medieplan, varför ett skriftligt, ifrån grunden,

Läs mer

Läsfrämjande i den nationella biblioteksstrategin synpunkter från Kulturrådet april 2017

Läsfrämjande i den nationella biblioteksstrategin synpunkter från Kulturrådet april 2017 PM 20170421 Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se KUR [KUR nr] Sid 1 (6) Läsfrämjande i den nationella biblioteksstrategin synpunkter

Läs mer

Förslag till reviderad läroplan för förskolan

Förslag till reviderad läroplan för förskolan Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Kontorsutlåtande Sida 1 (6) Handläggare Cecilia Oscarsson Telefon: 08-508 12 195 Till Finansroteln Kommunstyrelsen Förslag till reviderad läroplan

Läs mer

Biblioteksplan för Katrineholms kommun

Biblioteksplan för Katrineholms kommun Styrdokument Biblioteksplan för Katrineholms kommun Övergripande inriktningsdokument Antagen av kommunfullmäktige:, 111 Giltighetstid: 2020-12-31 2 (10) Beslutshistorik Gäller från Antagen av kommunfullmäktige,

Läs mer

Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy

Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy Biblioteken i Södertälje Telefon (direkt): 08-523 02080 E-post: stadsbiblioteket@sodertalje.se 2 (6) Innehållsförteckning Mediepolicy... 3 Bibliotekens uppdrag och

Läs mer

Gemensam medieplan för Götabiblioteken

Gemensam medieplan för Götabiblioteken Gemensam medieplan för Götabiblioteken 2019 2022 Inledning och syfte 3 Målbild och viljeinriktning 3 Götabiblioteken 3 Strategiska samarbetsvinster 3 Prioriterade grupper 4 Barn och ungdomar 4 Personer

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 28 september 2018

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 28 september 2018 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2018-10-03 Sida 1 (2) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 28 september 2018 48 Diarienummer KN180064 Yttrande över Läsdelegationens betänkande

Läs mer

Jämlik tillgång till biblioteksverksamhet

Jämlik tillgång till biblioteksverksamhet Regional biblioteksplan för Östergötland Allas rätt till information Alla ska kunna ta del av litteratur, information och bibliotekstjänster av hög kvalitet och utifrån sina förutsättningar. Biblioteket

Läs mer