Hälsotips! LEKRUMMET! magazine. Kom igång med Pernilla & Jessica! STYRKE- TRÄNING Vi listar fördelarna. nyheter. Ett paradis för de små

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hälsotips! LEKRUMMET! magazine. Kom igång med Pernilla & Jessica! STYRKE- TRÄNING Vi listar fördelarna. nyheter. Ett paradis för de små"

Transkript

1 Gruppförsändelse till hushåll magazine VÅREN 2012 Kom igång med Pernilla & Jessica! STYRKE- TRÄNING Vi listar fördelarna Vårens nyheter Vänd! Läs om Tedacthuset Hälsotips! Naprapaterna vägleder dig LEKRUMMET! Ett paradis för de små KICK OFF! Henrik Dagård på Tedactive Gym!

2 Gymmet för alla! Jag minns när jag första gången besökte ExtraFilms gamla lokaler i Tanumshede och blickade ut över stora, tomma lagerytor. En nedlagd arbetsplats - en vemodig symbol över något övergivet och förgånget. Jag förstod där och då den enorma utmaning vi stod inför - men upptäckte samtidigt lusten och energin att skapa någonting nytt ur det gamla. Att skapa en plats som sjuder av liv och aktivitet. I dag är huset och gymmet en mötesplats för människor i alla åldrar; småbarnsfamiljer, ungdomar, vuxna och glada seniorer! Huset är återigen en arbetsplats - en plats för möten, interaktion och utveckling. Våra medlemmar på Tedactive gillar fysisk aktivitet, att ta hand om sin hälsa och inte minst att träffa människor med liknande intressen. Redan 4 månader efter öppningen av gymmet är vi närmare 700 medlemmar, med tillgång till över kvm träningsanläggning, 26 gruppträningspass, personliga tränare, barnpassning och naprapatibehandling, m.m.. Denna fantastiska början skall nu bli en ännu bättre fortsättning. Jag ser fram mot ett 2012 fullpackat med aktiviteter för alla som gillar att utmana sig själva och att träna sig till en bättre hälsa och ett bättre liv. Trevlig läsning med önskan om ett fantastiskt träningsår! Benedikte Tveit Platschef, Tedactive Gym

3 TEDACTIVE MAGAZINE Innehåll Varför Styrketräna? Henrik Dagård till Tedactive Funktionell Träning Personlig Tränare Träna med tränarna Britt-Marie 86 Innehåll Barnens Lekrum Nippes kamp mot vikten... och mycket mer Utgivare: Tedactive Gym/ Tedact Fastighets AB i Tanumshede Idé och Design: Grafeio Kommunikation AB Text och bild: Grafeio Kommunikation AB Kontaktperson: Benedikte Tveit, tel:

4 Varför styrketräna? Våra kroppar är gjorda för fysisk aktivitet och styrketräning som träningsform ger dig en rad positiva effekter. Exempelvis ökar din förbränning i upp till 1-2 dygn efter ett styrketräningspass. Du bränner alltså fler kalorier än när du arbetar, sover eller ligger i soffan. Styrketräningen gör även att ditt allmäntillstånd förbättras. Positiva effekter märks på skelett, muskler, ligament och bindvävsstyrka. Kom ihåg att styrketräningen måste utföras korrekt för att ge resultat. Det är även viktigt att du återhämtar dig från passen, äter nyttigt och näringsrikt, samt sover ordentligt. När du bantar eller på andra sätt minskar din kost kommer din kropp sträva efter att bränna bort muskler. Genom att äta bra och styrketräna kan du förhindra det. Du förlorar då fett och inte muskler och får en kontinuerligt hög fettförbränningsnivå. Ryggvärk och andra vanligt förekommande besvär hos många människor är problem som kan undvikas med hjälp av styrketräning. Träningen gör dig starkare såväl i rygg som i mage och din bålstabilitet förbättras. Styrketräningen minskar även skaderisken i de muskelgrupper som tränas.

5 Några positiva effekter av styrketräning: Starkare skelett Bättre kroppshållning Ökad muskelstyrka Minskad belastning på leder och ledkapslar Högre ämnesomsättning Förhöjd halt av det nyttiga (HDL) kolesterolet Större muskelmassa som förbränner energi Förbättrad cirkulation Bättre koordinationsförmåga Bättre kondition Minskad risk för hjärt och kärlsjukdomar Ökad syreupptagningsförmåga Anpassa din styrketräning Styrketräningsmaskinerna i träningslokalen kan se många och krångliga ut, men är både lätta och bra träningsredskap för att få en stark kropp. Fördelen är att det blir en väldigt kontrollerad träning och passar utmärkt för bland annat ovana och i rehabiliteringssyfte. Nackdelen är att träningen riskerar att inte bli funktionell, utan istället isoleras enskilda muskelgrupper. Den sista ska vara jobbig repetitioner och cirka tre set är en bra utgångspunkt. På sista vändan ska du behöva ta i och du skall knappt orka med de sista repetitionerna, annars anstränger du din kropp för lite. Cirka åtta övningar är en bra omgång och då med variation för hela kroppen. Dela upp träningen Om du tränar styrka en till två gånger i veckan kan du köra hela kroppen, annars kan du dela upp och köra ben, armar, mage och rygg för sig. Om du är van kan du bygga på med mer vikt på fyra övningar i fyra-sex veckor och sedan växla till resterande fyra övningar. Styrketräning Nybörjare? Är du nybörjare, ta hjälp av personalen för en introduktion. Det ingår i ditt medlemskap. Är du van och har hamnat i slentrian? Byt maskiner, variera vikt och antal repetitioner för att musklerna ska få en nytändning. Komplettera styrkan med gruppträning, som till exempel cykel, Bodyattack eller Box, för att få mer kondition. Tips från tränaren! Dåligt med tid men vill ändå träna? Prioritera stora muskelgrupper som ben, rumpa, bröst och rygg och välj jobbiga övningar med korta pauser, 15 minuter är tillräckligt!

6 Träning och föreläsning på Tedactive med 10-kamparen HENRIK DAGÅRD Med två EM-silver och ett OS-brons som största meriter är Henrik Dagård en av Sveriges främsta 10-kampare genom tiderna. Idag är han en efterfrågad tränare, utbildare och föreläsare. Som 10-kampare vet han allt om hur man tränar en kropp att bli snabb, stark, explosiv och spänstig. Henrik började sin friidrottskarriär i Halmstad som 15-åring. En idrottsdebut som kanske kan anses som sen i idrottsvärlden, men redan 4 år senare placerade han sig på en fjärdeplats i junior-vm. Den framgång som betytt mest för Henrik är silvret i utomhus-em i Helsingfors Utomhus tävlar man i 10 grenar, mot 7 grenar vid inomhusmästerskap, därför känns EM-silvret i Helsingfors som den största segern, säger Henrik. Framgångar och motgångar Framgångar och motgångar är erfarenheter som Henrik är väl bekant med och som han lärt sig att hantera under åren missade han OS i Barcelona på grund av en knäskada, och inför OS i Atlanta 1996 slet han av en hälsena. - När man sätter upp mål måste man även vara beredd att tackla misslyckanden under vägen, säger Henrik. Motgångar kan göra att man blir ännu starkare - man reser sig upp, mer erfaren och kämpar vidare mot målen. Målsättningen att delta i ett OS uppfylldes äntligen när Henrik lyckades kvala in till sommarspelen i Sydney år 2000 Livet efter friidrotten Friidrotts-karriären avslutades 2001, då Henrik kände sig mentalt färdig med den delen av sitt liv. Idag arbetar han med idrott, där han utbildar tränare och är fystränare inom fotbollen. Han har tränat Elfsborg under sju säsonger och tränar idag Halmstads Fotbollslag och arbetar med träningsutrustning och utbildning på Eleiko. Henrik lever tillsammans med sin fru, Canita, och deras två barn. Barnen är aktiva inom golf, fotboll, gymnastik och dans. Själv är Henrik aktiv i sonens fotbollsklubb, samt gillar att spela golf. Hans egna mål med träningen idag är att hålla sig i form och han tycker framför allt om att träna funktionellt. Funktionell träning Motgångar kan göra att man blir ännu starkare - Jag kommer att beskriva funktionell träning i min föreläsning och även köra ett träningspass där de som vill kan prova, men kort sagt går träningen ut på att man har vardagliga rörelser som bas i träningen. Rörelser som t.ex. att lyfta matkassar och bära tunga saker, säger Henrik. Idag använder man inte kroppen på samma sätt som man gjorde förr. Mycket stillasittande och enformiga arbeten leder till slut till skador på framförallt rygg och nacke. - Med funktionell styrketräning bygger man upp en stark kropp som klarar vardagssysslor utan att man blir skadad eller får ont, fortsätter Henrik. Mycket bygger på en bra bålstabilitet som man måste ha för att skydda kroppen. Jag kommer på seminaret berätta om hur man undviker skador på rygg och nacke, samt visa hur man tränar i förebyggande syfte.

7 Seminarier & Workshops Namn: Ålder: Familj: Henrik Dagård 42 år Fru & två barn Bakgrund: 10-kampare på elitnivå Största framgångar: EM-silver i Helsingfors 1994 EM-silver i Paris 1994 VM-brons i Barcelona 1995 Träning & Föreläsning med Henrik Dagård 13 februari 2012 Anmäl dig i receptionen eller via hemsidan. Tel:

8 TRX Träning Enkelt och funktionellt TRX är en funktionell träningsform med ursprung i US Navy Seals och används bland annat av militären, polisen, toppidrottsmän och vid personlig träning och gruppträning. Träningsformen har varit stor i USA i flera år och växer nu snabbt även i Sverige. TRX är det kompletta redskapet för funktionell träning. Med TRX Suspensional Training använder du din egen kroppstyngd och gravitation för att framställa styrka, balans, flexibilitet och stabilitet. Graden av belastning bestäms av din kropps lutning eller position i förhållande till marken eller golvet. TRX är ett av de mest mångsidiga och effektiva träningsredskapen på marknaden idag. TRX-redskapet består av band fästa i tak eller en ställning med kombinerade handtag och fotfästen. Med din egen kroppstyngd som vikt bestämmer du själv hur tungt det blir genom att anpassa avstånd och kroppsvinkel i de olika övningarna. Det innebär att alla kan använda TRX efter sina egna förutsättningar. Trots TRX enkla princip, två enkla band med handtag, kan övningarna utföras i hundratals varianter, där hela kroppen arbetar koordinerat och samstämt. Du kan anpassa träningen för att hela kroppen skall få en genomkörare, eller träna specifika muskelgrupper utifrån dina behov.

9 Bränn fler kalorier med Kettlebells Effektiv träning med kettlebells ger både kondition och styrka. Vill man sätta fart på fettförbränningen och samtidigt bygga större muskler så är ryska gjutjärnsvikter, kettlebells, ett bra alternativ. Forskning vid University of Wisconsin visar att kaloriförbrukningen under vanliga kettlebellsövningar är hela 20 kcal per minut. Alltså upp till fyra gånger mer än vid traditionell styrketräning och motsvarar ett tufft löpintervallpass. Kettlebell är ursprungligen en traditionell rysk gjutjärnskula med handtag som vunnit popularitet i Ryssland under flera hundra år. Kettlebellträningens dynamiska rörelsemönster gör att förbränningen ökar betydligt. Övningarna innehåller många olika rörelser som i sin tur gör att många muskler aktiveras. Dessutom görs övningarna utan uppehåll och det är något som får pulsen att stiga. Styrketräning Bränner kalorier Vuxenskolan erbjuder studiecirklar i bl.a. Datorkunskap på olika nivåer. Språk Hantverk Egna idéer och önskemål I Tanum finns vi i Tedacthuset Tel: Hör av dig så hjälper vi dig!

10 Prova på personlig träning Startpaket - 3 timmar för 750 kr Ord. pris kr På rätt väg med personlig tränare

11 Allt fler väljer att ta hjälp av en personlig tränare för att få hjälp med både träning och kostråd. Din personliga tränare skapar ett träningsprogram utifrån dina specifika förutsättningar och dina egna målsättningar, samt stöttar och peppar dig under träningen. Det första som sker när du träffar din personliga tränare, eller PT som det ofta förkortas, är en så kallad screening där din personliga tränare tar reda på bakgrundsfakta om dig, ev. historiska sjukdomar eller skador och ditt allmäntillstånd. Utifrån dina egna målsättningar hjälper din personliga tränare dig att ta fram ett initialt träningsprogram för dig att jobba med kommande veckor. Efter avstämningar och utvärderingar förändras träningsprogrammet alltefter din utveckling. Mäter framsteg Din personliga tränare kan även hjälpa dig att mäta dina framsteg och ta fram konkreta mätpunkter på hur din utveckling ser ut. Exempelvis kan du testa din kondition, rörlighet och styrka. Många känner ett stort stöd i att kunna mäta sina framsteg och att kunna diskutera nya möjligheter. Ger effekt De flesta upplever det sporrande med en personlig tränare även under den egna självständiga träningen. Vetskapen om att man inte är ensam om målsättningar och förväntningar ger en extra skjuts för motivationen och träningsdisciplinen. Effekten av träningen kommer oftast snabbare med stöd av en personlig tränare än när man tränar på egen hand. Det anpassade träningprogrammet ser även till att rörelser och muskelgrupper tränas i samklang med de egna förutsättningarna, vilket gör att man undviker onödiga skador och felbelastningar. Träna med din PT ofta eller mer sällan - du bestämmer! Det är du som bestämmer när och hur ofta du vill träna med din personliga tränare. Är det första gången du provar personlig träning är det bra om du bokar upp 3-5 tillfällen för att kunna uppleva fördelarna. Några vill gärna träna kontinuerligt med sin tränare, medan andra föredrar att stämma av sin träning mer sällan. Och om du tillhör de som inte har testat personlig träning - varför inte ge det en chans? Personlig Träning Åsa tränar sig piggare Åsa Alm är bosatt i Tanumshede och tränar tillsammans med Tedactives personliga tränare Jessica Costello. - Det är intressant, man lär sig rörelser utifrån kroppens egna förutsättningar. Jag har fått ett skräddarsytt program som jag kör tre gånger i veckan. Egentligen var målet var att köra två gånger i veckan, men det blev faktiskt tre. - Sedan jag började träna har jag blivit en byxstorlek smalare. Jag känner mig piggare och har mer ork och tålamod. Förutom PT träningen deltar jag även i gruppträning med core och spinning, säger Åsa.

12 Personlig träning fick Nippe från överviktig till vältränad - Målet var att komma i en skjorta jag hade! När Niklas Nippe Nordsholm startade sin resa i september mot en slankare kropp och ett större välbefinnande, stod vågen på 100 kg. Skjortan passade redan efter två månaders träning. Nu har han gått ner 13 kg, skjortan sitter ännu snyggare och dessutom mår han väldigt bra. Nippes resa började med att Benedikte Tveit, personlig tränare och platschef på Tedactive Gym, utmanade Nippe att gå ner 10 kg på fyra månader. En utmaning som Nippe antog. Vad var målet och syftet med denna kamp mot Benedikte, eller kanske rättare sagt, med Bendikte och mot vågen? - Många har frågat mig om det är en 40 års kris, säger Nippe, men det var det egentligen inte, utan mer känslan av att leva bra, äta bra, träna bra och må bra. Jag tyckte väl egentligen inte att jag mådde dåligt innan heller, men då hade jag ju inte upplevt skillnaden. Nu har jag fått lära mig att man kan må mycket, mycket bättre än man tror, ALLTID. - Jag var ju faktiskt inte helt otränad när jag startade. Man kan väl säga att jag var tränad, men överviktig. Och kosten var en stor faktor till viktminskningen. Jag lade om min kost helt och hållet till LCHF och har varit stenhård med att hålla dieten. - Den stora skillnaden i träningen låg i Benedikte och hennes arbete med att peppa och pressa mig att prestera bättre. Jag fick ju göra övningar som var anpassade efter mina behov. Jag trodde ursprungligen att det här klarar jag bara upprätthålla i kanske 3-4 veckor, nu har det gått drygt 3 månader, och det är Benediktes förtjänst. Vi har tränat två gånger/vecka och resultaten kom fort. Att träna med PT, personlig tränare, är väl värt investeringen i din hälsa, ger Nippe som råd till de som fortfarande tvekar. - Jag tippar att det ger en 15 20% skillnad i effekt på din träning. En PT ger dig inte bara träningstips, utan även råd om dina kostvanor. Men visst hänger det ihop. Viktminskningen kommer av sig självt om man tränar regelbundet och äter riktigt. Vid LCHF kost utesluter man ju kolhydraterna helt, fanns det något du saknade eller hittade du nya favoriträtter?

13 - De första veckorna föråt jag mig på bearnaisesås, det var massor av fett och inga kolhydrater. Favoriten bland rätter var egentligen gubbröra, bacon och ägg. Gubbröra kan jag nog äta 3 gånger om dagen. Så gott tycker jag det är. Det jag saknade var en att ta en ostmacka, men det fanns bröd på hälsokost, och sedan kan man faktiskt baka själv, utan mjöl och det blir riktigt gott. Nu är det ju snart jul? Hur ser ett julbord ut för dig som kör en diet? - Jag kommer att frossa i julbordet och har faktiskt redan tjuvstartat. Jag tog en chokladbit förra helgen. Men har egentligen inte haft något sötsug. Som sagt under Mitt mål var att komma julen ska jag frossa, men fortsätta min träning. Sedan kanske jag tar upp dieten i en skjorta jag hade! till våren igen. Jag vet ju vad jag mår bra av och de timmar jag slitit på gymmet har varit väl investerad tid och pengar. Det är ju lätt att göra av med kr på krogen, dessa pengar motsvarar 3 timmar med personlig tränare och du mår fasen så mycket bättre dagen efter. Jag måste och vill leva ett sunt liv och därför kommer jag fortsätta min träning och köpa PT-timmar lite då och då för att fortsätta utvecklas. Personlig Träning NIPPES UTVECKLING

14 MEDLEMSPROFILER Flitig träning ger resultat för Stefan Namn: Stefan Olofsson Ålder: 38 Bosatt: Tanumshede Familj: 2 döttrar, Emilia och Alice Yrke: Kvalitetsingenjör Intressen: Mina barn givetvis. Älskar att röra på mig; golf, fotboll, innebandy, gruppträning, gym - men även trädgårdsarbete och en bra film. Tränar: 3-4 ggr per vecka Bäst på Tedactive gym: Bodyattack, för att det är ett fruktansvärt härligt konditionspass - intensivt och bra. Men jag gillar även variationen med olika sorters gruppträning, kombinerat med personlig träning och gym. Jag har även kört en del personlig träning med Jessica, vilket har varit helt suveränt och en förutsättning för att jag skulle kunna träna rätt för att nå mina mål. Jag har tidigare dragits med en hel del sportskador genom åren och vid behandling hos naprapaten Bennie Brorsson så diskuterade vi vikten av bl.a. en god bålstabilitet för att förebygga t.ex. ryggont. Nu är bland annat min ryggvärk borta och besvärar mig inte alls.

15 Vi spar inte på krutet - Vi tränar varje tisdag och torsdag. På tisdagar är det EasyLine och på torsdagar är det pass med Jessica. Det är så härligt att träna, kroppen får sig en ordentlig genomkörare, vi peppar varandra och vi sparar inte på krutet svetten droppar så det blir blött på golvet. Det är bra att ha en kontinuitet i träningen, en tid att passa och inte minst den sociala biten som betyder jättemycket. Det är fräscht och det känns hemtrevligt att komma hit, säger de fyra damerna samstämmigt. Och på torsdagarna har vi en fruktstund efteråt, då äter vi banan, fortsätter Inger. Nyduschade, pigga och fräscha efter ett pass Easyline. Detta glada gäng är från vänster Sissel Furelie, Kämpersvik, 74 år, Inger Palmhagen, Kämpersvik, 65 år, Eva-lisa Hansson, Grebbestad, 64 år och Lis Kristofferson, Bullaren, 65 år. Mina små killar följer mer än gärna med till gymmet Mamma Veronica Helin tränar en vanlig torsdag förmiddag. Med sig har hon sina två grabbar, Felix och Lukas. Killarna klättrar och åker rutschkana medan mamma tränar. Efter en liten stund sätter de sig och äter en banan tillsammans för att fylla på med mer energi. Det behöver både Veronica och killarna. - Jag tränar 2 gånger i veckan och går gärna på passen Bodypump, Core och Stark - de passar mig bra. Sedan har jag tagit några PT-timmar med Jessica och fått ett program som jag kör själv. Det är inte alltid killarna kan vara med, men när jag har möjlighet att träna på dagen så följer de mer än gärna med, säger Veronica. Träningsprofiler Jag har gått ner 9 kg sedan jag började träna Lars Persson, 46 år, Tanumshede är lastbilschaufför och ägare till Tanums Containterservice. - Jag började träna direkt när Tedactive öppnade och tränar ca. 3-4 gånger i veckan, säger Lars. (Fast just denna kväll har han både kört en timme personlig träning med Jessica och 2 gruppklasser på raken.) - Jag kör PT timmar med Jessica och tycker det är jättebra. Jag och min fru Lisa köpte även en timmes kostrådgivning, så nu kör vi på diet båda två. Jag har gått ner 9 kg sedan vi började och tränar mycket rygg och mage, eftersom jag kör lastbil och det blir mycket sittande. - Det bästa med gymmet är att det ger en sorts avkoppling, man släpper tankarna och varvar ner, hur konstigt det än låter att varva ner på ett gym. Jag trivs jättebra och det är väl investerade pengar, både för gymkortet och PT-timmarna.

16 KOM IGÅNG! Tedactives personliga tränare Pernilla Brinck & Jessica Costello tipsar om bra funktionella övningar för komma igång på gymmet! Hög rodd på pilatesboll Lägg dig framstupa över en träningsboll med fötterna i marken. Fatta en hantel i vardera hand. Lyft hantlarna upp och ner med armarna i 90 grader ut från kroppen. Upprepa 3 x 10 gånger där du knappt skall orka de sista repetitionerna. Magövning med fotdopp Lägg dig på rygg på en matta. Lyft båda benen med knäna i 90 graders vinkel. Doppa en fot i taget mot golvet utan att nudda det. Se till att bibehålla knäna i 90 grader under övningen. Upprepa 3 x 10 gånger på varje ben där du knappt skall orka de sista repetitionerna. Se till att alltid vara uppvärmd innan du börjar med styrketräningen minuter på löpband, crosstrainer eller cykel kan vara lagom.

17 Träningstips Bäckenlyft mot plint Lägg dig på rygg framför en plint. Placera ena foten på plinten medan du håller andra benet rakt utsträckt. Spänn bål och säte. Lyft bäckenet upp från golvet. Axlar och huvud vilar mot golvet. Sänk bäckenet tillbaka mot golvet och repetera. Upprepa valfritt antal gånger x 3 på vardera benet. Du skall knappt orka de sista repetitionerna. Armhävningar mot plint Placera händerna mot plinten ett handsgrepp utanför axelbredd. Spänn bål och säte med rät kropp vilande på tår och armar. Sänk bröstet långsamt ner mot plinten medan du bibehåller en rak hållning. Upprepa valfritt antal gånger x 3. Du skall knappt orka de sista repetitionerna. Benövning med bålstabilitet Sätt ena knät mot en träningsbänk eller liknande med benet i 90 grader. Sätt bak andra foten och sänk kroppen mot golvet utan att vara när det, så att andra benet vinklas till 90 grader. Knät skall hela tiden vidröra bänken och din överkropp skall bilda en lodrät linje via bakhuvud, skuldror och svanskota. Upprepa valfritt antal gånger x 3 på vardera benet. Du skall knappt orka de sista repetitionerna. Hur många repetioner eller hur tunga vikter du skall träna med är givetvis individuellt. Grundtanken är att du knappt skall orka de sista repetitionerna. Vill du vara säker på att du tränar rätt för dina behov - kontakta våra personliga tränare!

18 Rygg & Ledkliniken utökar sin verksamhet Rygg & Ledkliniken har sedan många år etablerade naprapatimottagningar i Trollhättan och Uddevalla, och har nu även mottagning en dag i veckan hos Tedactive Gym. Lars-Ove Hedin, leg. naprapat och grundare av Rygg & Ledkliniken är nöjd med utvecklingen och planerar att utöka till två mottagningsdagar i veckan under våren med möjlighet att boka tid hos en ortopedläkare varannan vecka. TESTA DIG SJÄLV! - Vi trivs jättebra tillsammans med Tedactive teamet och kollegan Bennie Brorsson och ser stora fördelar i att kunna använda gymmet i samband med våra behandlingar, säger Lars-Ove. Många elitidrottare söker sig till Lars-Ove för att få behandling och hjälp och han vet vad som krävs för att få kroppen att arbeta optimalt. - De flesta människor utnyttjar enbart 65 % av sin kapacitet och behöver våga utmana sina kroppar mer. Grunden för all fysisk aktivitet ligger i begreppen rörlighet, balans, stabilitet och styrka och det är viktigt att få ordning på dessa funktionella grunder innan man börjar springa, gympa eller utföra andra sportaktiviteter, menar Lars-Ove. Är du osäker på din fysiska status kan du med fördel boka undersökning och behandling för att få reda på hur du undviker besvär med t.ex. ländrygg, axlar och nacke, samt hur du tränar dig till en rörligare, starkare och mer funktionell kropp. Att gå till naprapaten skall vara lika naturligt som att gå till tandläkaren. 1 Håll en käpp eller ett skaft bakom ryggen med kontakt mot bakhuvud, rygg och svanskota. Sänk dig från position 1 till position 2 utan att ändra pinnens läge. Om du får problem med hållning och balans kan det vara bra att undersöka orsaken och vidta åtgärder. Lars-Ove Hedin Rygg & Ledkliniken 2

19 Tanumsnaprapaten trivs i nya lokaler Bennie Brorsson, leg. naprapat med många års erfarenhet, har nu bedrivit sin verksamhet i nya lokaler på Tedactive Gym i snart ett halvår. - Det känns bra! Mycket trevligt med en nystart och jag trivs bra i mina nya ljusa lokaler. Här är ett ständigt flöde av glada människor. Det blir liv, fart och fläkt, säger Bennie. - Mina patienter är i alla åldrar och det finns de som vill ha lite lugn och ro när de väntar. Då kan man bara stänga dörren, medan andra har möjlighet att gå ut i gymmet och prata med nya och gamla vänner. Det har faktiskt hänt att jag fått gå ut i gymmet och hämta dem, fortsätter Bennie med ett leende. - Man kan väl även säga att jag, i och med flytten, nu har arbetskamrater både i Lars-Ove Hedin på Rygg och Ledkliniken och i personalen på gymmet. Bennie har många års efarenhet som naprapat och har lagt märke till att dagens livsstil med stress och höga krav på tillgänglighet har ett pris. - Det som förr kunde vara en lättbehandlad åkomma kan idag vara mycket mer komplext. Jag råder ibland mina patienter att våga stanna upp, våga andas och att våga känna efter. - Ett tips är till de som jobbar sittande hela dagarna. Det finns en tendens att man halvhänger. Hitta sittbenen, sträck på dig och kontrollera att höjden på skrivbordet framför dig är korrekt genom att sitta med armarna mot skrivbordet utan att behöva dra upp axlarna. Ett generellt tips till alla med statiskt arbete är att ha en rörlig fritid, vare sig det handlar om att promenera, gympa eller styrketräna. Det har man alltid gott av, avslutar Bennie. Bennie Brorsson, Tanumsnaprapaten Behandlingar BENNIE TIPSAR! 1. En vanlig sittställning hos de som jobbar framför datorer som kan medföra problem i länd- och bröstrygg. 2. Hitta sittbenen, sträck på dig och placera skärmen så att du tittar rakt fram. Höjden på stolen skall var a så att armarna ligger mot skrivbordet utan att axlarna höjs. 1 2

20 Styrka och rörlighet förbättrar ditt golfande! Golf är en aktivitet som nästan alla kan avnjuta - ung som gammal. De flesta blir rejält bitna av den enkla, men ack så utmanande uppgiften att tämja en golfboll mot ett litet hål på så få slag som möjligt. Tjusningen i att utmana sig själv, att få till det perfekta slaget - i samklang med en skön promenad i naturen och möjligheten till att rensa hjärnan från vardagens stress och brus. Vad många däremot kanske inte tänker på, är hur många muskler som belastas och koordineras vid en golfsving. En duktig golfare behöver styrka och rörlighet i bland annat lårens fram- och baksidor, bålmuskulatur, axlar, rygg och ländrygg. Du behöver styrkan i kroppen för att stabilisera din position och få kraft genom svingen i kombination med en god rörlighet som ger koordination, rikning och balans. Idag kanske du aktivt tränar och rör på dig i allmänhet, eller i värsta fall är en person som enbart viftar lite med armarna och sträcker på ryggen ett par gånger innan du plockar fram klubban. Otränade muskler och dålig rörlighet i golfsammanhang leder ofta till besvär med bland annat ländrygg och muskelsträckningar och drar ner både ditt golfande och ditt humör. Tedactive Gym kommer från och med januari 2012 starta med träningspass för dig som vill lära dig att träna rätt inför ditt golfande. Vi arbetar med övningar och träningsmoment som stärker dina golfmuskler och ger dig en ökad rörlighet och balans. Med en stark och rörlig kropp hittar du lättare balansen både i golfen och i livet. Träningspass Golfare Anmäl dig i receptionen eller via hemsidan Energibollar - enkelt och gott MAT TIPS! Blanda lika delar mandlar, valnötter, torkade dadlar och aprikoser. Häll i kokosfett eller kokoscréme så att du får lagom chokladbollskonsistens. Smaksätt med t.ex. kakao, eller kanel. Annat gott att blanda i kan vara hasselnötter, pumpafrön, gojibär eller liknande.

21 Träna inför Göteborgsvarvet Anmäl dig i receptionen eller via hemsidan Löpträna med Tedactive och Tanums IF inför Göteborgsvarvet! På gång Inför Göteborgsvarvet, som bl.a. Nippe, Ulf Brahm och Benedikte skall delta i, kommer vi att köra löparkvällar en gång per vecka. Som det ser ut nu blir det på måndagar, men håll koll på Tedactives hemsida för eventuella förändringar. Löparkvällarna är till för alla som vill springa eller vill lära sig löpa på rätt sätt. - Vi kommer att dela upp oss i två grupper, en som springer lite fortare och en som springer långsammare. Rundan och träningen anpassas efter deltagarna, säger Ulf Brahm från TIF och initiativtagare till träningen. - Vi utgår från Tedactive Gym, omklädda och klara. Det finns inga begränsningar på antal deltagare eller speciella krav. Vem som helst kan hänga på. Det är inte heller något tvång att delta i Göteborgsvarvet, det är upp till var och en. Vem vet, nästa år kanske vi blir fler som springer varvet, fortsätter Ulf Brahm. Löpträningen är ett perfekt tillfälle för dig som vill börja springa, men som behöver den där extra draghjälpen och pushen av andra. Passa på att ta hjälp av löpspecialister som kan lära dig att springa på rätt sätt. - Vi startar i januari och till påsk kör vi ett eget lopp här i Tanumshede på 5 km, avrundar Ulf. Tanum Strömstad Halden Sarpsborg Fredrikstad Moss

22 INSTRUKTÖRSPROFILEN Älskar att dansa Namn: Camilla Klemming Ålder: 24 Bosatt: Strömstad Yrke: Massör och spa-terapeut Bakgrund: Jag är uppvuxen i Grebbestad och har alltid haft ett stort intresse för dans. Har bland annat studerat dans på folkhögskolan i Varberg. Jag trivs väldigt bra här på västkusten och älskar att stå på scen i olika sammanhang. Jobbar även en del med rörelse och dans för teatrar och revyer. Instruktör för: Stardance- dansklasser för ungdomar mellan år och Powerstrip - gruppträning med dansaerobic och stoldans. Min instruktörsbakgrund: Jag var sexton år när jag började som instruktör och då utbildades jag för Gymnastikförbundets Gympa, som utvecklades till Les Mills Bodyjam och senast Åsa Erikssons Powerstrip. Är aktiv dansinstruktör i Strömstad, Göteborg och är nu också tillbaka i Tanumshede igen. Hur jag ser på träning: Det är viktigt med rörelse för att må bra. Att dansa är för mig träning, men det kan lika gärna vara att ta en promenad i skogen, städa köket eller massera en hel arbetsdag. När jag tränar försöker jag tänka på att ha bra teknik, så jag inte skadar mig och att ta hand om mig efteråt i form av mat, vila och att få massage någon gång emellanåt. Vad jag planerar för StarDance: Stardance kommer att bli hur roligt som helst! Man kommer att få lära sig olika dansstilar och tekniker i 10-veckorsprogram med olika dansteman. Vi börjar första programmet med jazzbalett, som är bra för att lära sig sig de danstekniska grunderna, varvat med styrka, stretch och koreografi. Senare kommer vi lära oss olika stilar och mixar av contemporary, street dance, m.m. Varje period kommer att avslutas med en uppvisning där vi sätter samman det vi lärt oss.

23 UGNSBAKAD LAX med broccolimos MAT TIPS! 4 portioner 4 st laxfiléer 1 kg broccoli 3 msk flytande smör/rapsolja 2 msk sojamjölk/vanlig mjölk Salt Citronpeppar Vitpeppar Krydda och lägg laxfiléerna i aluminiumfolie, häll på lite smör/rapsolja i folien. Sätt in i ugnen på 225 grader i 15 min. Koka broccolin tills den är mjuk och häll i 2 msk smör/rapsolja & 2 msk mjölk. Mixa med stavmixer och krydda lagom. Servera med en klick senap. Tanumshede Butiken och brädgården med det mesta inom bygg! Industrivägen 5, Tanumshede, +46(0) Öppet: Vard 7-17, lörd

24 Barnens PARADIS på Tedactive! Jag tycker det är jätteroligt att åka i rutschkanorna Alicia, 4 år Jag gillar allt Lukas, 5 år På Tedactive kan barnen ha roligt i vårt stora lekrum på ca. 120 kvm under tiden du tränar. Mira Beno ser till att barnen har det bra. Lekrummet är alltid öppet och bemannat med personal mån - tor mellan Här finns många fina teckningar av alla de slag. Felix på spännande uppdrag medan lillebror åker rutschkana!

25 BodyCombat Nyhet på Tedactive från januari BODYCOMBAT BODYCOMBAT är ett pass med massor av kraft och energi. Med teknik från karate, taekwondo, capoeira, boxning och muay thai utmanar du din fantasimotståndare, samtidigt som du använder massor av energi. Du kan se fram emot en riktig utmaning i januari! NYHET! NYHET! StarDance Ny spännande danskurs på Tedactive för dig mellan år! Med en skön mix av jazzbalett, contemporary och street dance, lär du dig danstekniska grunder varvat med styrka, stretch och koreografi. Kurserna är temabaserade och pågår under 10 veckor med en avslutande uppvisning. Vi startar den 5 januari 2012, anmälan via receptionen eller hemsidan. Gymmet för allla Styrka för golfare NYHET! Tedactive Gym kommer från och med januari 2012 starta med träningspass för dig som vill lära dig att träna rätt inför ditt golfande. Vi arbetar med övningar och träningsmoment som stärker dina golfmuskler och ger dig en ökad rörlighet och balans. Anmäl dig i receptionen eller via hemsidan.

26 INSTRUKTÖRSPROFILEN Brinner för BodyAttack Namn: Stefan Larsson Ålder: 33 Bosatt: Tanumshede Familj: Fru & två barn Yrke: VVS-montör Intressen: Min familj, träning, löpning, samt att fixa med hus och trädgård. Instruktör för: BodyAttack - men kommer även att licensiera mig som Body- Pump-instruktör i januari Varför jag är instruktör: Jag har en bakgrund som idrottslärare och var aktiv som deltagare i olika gruppträningspass under flera år. En dag blev jag introducerad i BodyAttack och blev helt fascinerad av det höga tempot och styrkan i rörelserna, därefter blev det ett lätt val att bli instruktör. Vad jag gillar bäst som instruktör: Det bästa med instruktörsrollen på Tedactive är att man känner en sådan otrolig respons från medlemmarna. Innan ett pass känner jag mig peppad hela dagen och längtar till de 55 härliga minuter där jag ser leenden på deltagarnas läppar och känner energin i salen, fastän jag vet att jag kör hårt med dem. Det är även väldigt roligt att se så många killar på BodyAttackpassen och jag hoppas att ännu fler killar för upp ögonen för hur givande gruppträningspass faktiskt är.

27 Britt-Marie, 86 gillar styrketräning Britt-Marie Markendahl är bosatt i Tanumshede och styrketränar på Tedactive 2-3 gånger i veckan. Hon har en yrkesbakgrund som banktjänsteman, lågstadielärare och språklärare i tyska, spanska, engelska och franska. Som aktiv pensionär arbetar hon som sekreterare och kassör i Tanums Majblommeförening, samt är engagerad i Röda Korsets verksamhet. Varje tisdag åker hon och spelar och sjunger på hemmet tillsammans med medmusikanter och sångpublik och varannan onsdag träffas Britt-Marie och 20 likasinnade i Tedacthuset för att ägna sig åt lappteknik. - Jag började träna regelbundet efter en höftoperation Naprapaten Bennie Brorsson hjälpte mig igång med ett träningsprogram för att stabilisera bål och höfter, samt förbättra balansen. Efter operationen var mitt ena ben kortare än det andra, men träningen har delvis rätat upp längdskillnaden och gett mig mer styrka och balans, säger Britt-Marie. Håkan tränade bort ryggvärken Håkan Hansson, 45, arbetar som elektriker och började träna styrketräning för två år sedan för att motverka en envis ryggvärk genom att jobba med sin bålstabilitet. - Redan efter 3 månader upplevde jag en klar förbättring, och idag är värken helt borta, säger Håkan. Nuförtiden tränar jag cirka 4 dagar i veckan för att det är så kul och jag känner mig piggare än på 25 år. Jag upplever mer ork i vardagen och är mer fokuserad och positiv. Britt-Marie flyttade över till Tedactive från Athletic i början av hösten. - I början kändes det lite stort, men nu är det toppen, säger Britt-Marie med ett leende. Här har jag kompisar i alla åldrar som jag kan träna och ha roligt tillsammans med. Träningsprofiler Håkans favoriter på gymmet är friviktsavdelningen och cabel-cross, samt den trevliga personalen och atmosfären. - Jag har inga ambitioner att bli speciellt muskulös, säger Håkan. Jag vill träna mig till en stark och balanserad kropp för att må bra i livet. NAPRAPATI REHABILITERING TRÄNING Vi finns på Tedactive Gym i Tanum och har kliniker i Uddevalla och Trollhättan. Bokning Tanum, tel: , Uddevalla/Trollhättan, tel: Besök gärna vår hemsida Specialister på behandling av problem i rygg och leder

28 Gruppträning - glädjen i att träna tillsammans Gruppträning är en mycket populär träningsform som vuxit sig allt starkare genom åren. Nyttan av att träna med en instruktör och glädjen i att träna tillsammans med andra till rytmerna av peppande musik är en vinnande kombination. Det finns många varianter av gruppträning att välja mellan och många medlemmar deltar i flera olika pass. Oavsett om du är kille eller tjej, ung eller gammal, vältränad, eller nybörjare eller rentav nybliven mamma - så finns det alla möjligheter att ta del av en aktiv träning tillsammans med likasinnade. Många känner en ökad motivation att ta i det där lilla extra under passen, men ibland även en välbehövlig sporre att inte utebli från träningen med resten av gruppen. I delarna som följer kan du ta del av olika gruppträningspass som du kan delta i på Tedactive Gym. Här hittar du pass som både berikar och utmanar din fysik - oavsett hur otränad eller vältränad du känner dig. YOGA Tedactives yogapass körs efter ashtangayogaens principer; fysisk dynamisk yoga anpassad för att skapa muskulär balans i kroppen. Med andningen i fokus utvecklar yoga din förmåga att lyssna inåt till kropp och sinne samtidigt som du tränar rörlighet, styrka och balans. Vi tänder levande ljus, andas, och stannar upp tidens brus för en stund och låter vårt inre fokus styra våra tankar och muskler. STYRKA BALANS Malin Håkansson Benedikte Tveit Instruktörer OST från Dalspira & Påverås Färskt butiksstyckat LAMM & NÖTKÖTT Stort härligt sortiment av KORV med råvaror från gården ÖPPET: Fredag 10-18, Lördag /12-16/2 har vi stängt. Sedan öppet som vanligt. Varmt välkomna! Tanja & Erik. Tanumshede. Tel: Besök även vår hemsida

29 Janina Palm Stefan Larsson BodyPump STYRKA BODYPUMP är ett program som har gjort succé på gym över hela världen. Det är en komplett träningsform som låter dig träna hela kroppen. Tillsammans kör vi 55 minuter styrketräning. Nästan alla övningar utförs med en skivstång. Fördelen med en skivstång är att du kan ändra vikten mellan 2 och 32 kilo. Programmet är enkelt för både nybörjare och erfarna att få maximalt resultat på minimal tid. BODYPUMP är inget nytt, det har utvecklats på Nya Zeeland sedan 1990 hos Les Mills International. Det innebär att det ligger många års utvecklingsarbete bakom träningsprogrammet. Les Mills förklarar framgången med att det är träning som passar alla och ger tydliga resultat. Varje kvartal byts passet ut mot nya övningar och ny musik. Mia Barath Lotta Kristiansen Instruktörer Malin Håkansson Gruppträning BodyBalance STYRKA SMIDIGHET BODYBALANCE innehåller yogabaserade övningar, men också övningar från Pilates, Tai-chi och Qigong. Under en timme tränar du balans, rörlighet, styrka och avspänning. Du behöver ingen erfarenhet av yoga för att kunna delta och få resultat av träningen. Alla övningar stretchar och stärker muskler, senor och ligament i hela kroppen. Du får också en förbättrad koordination och balans, och minskar din stressnivå. Regelbunden träning kommer att få dig att känna dig starkare, smidigare och mer medveten både fysiskt och mentalt. Varje kvartal byts passet ut mot nya övningar och ny musik. Malin Håkansson Instruktör

30 Väggen i cyklerummet är målad av Carl-Johan Redemo Carl-Johan arbetar som tatuerare i Tanumshede KONDITION Cykel Med inspirerande musik och en drivande ledare tränar du hjärta och lungor och förstärker muskulatur i lår och vader. Med rätt teknik stärker du också muskulatur i mage, rygg, axlar och nacke. Under passet jobbar vi i tre olika positioner som på ett varierat sätt tränar din kropp. Instruktörer Jessica Costello Mari Thyselius Pernilla Brinck Daisy Kvick Inga-lill Olsson Benedikte Tveit Stefan Vineberg 8 tips till dig som vill börja cykla 1.. Drick alltid vatten innan cykelpasset börjar. Ta med en plastflaska in och häng den på cykelramen, så att du kan dricka även under träningen. Ta även med en handduk. 2. Gympadojor går bra, men de får inte vara alltför mjuka - då riskerar foten att somna. En sko med lite hårdare sula, typ tennissko, är att föredra. 3. Vadderade cykelbyxor är sköna, liksom dubbla tajts. Men viktigast är att kläderna sitter åt skönt på kroppen och inte fladdrar för mycket. Kortbyxor och t-tröja duger utmärkt. 4. Ställ in styret så att det kommer högre än sadeln. 5. Låt spännremmen på trampan sticka ut, då är det lättare att själv reglera åtdragningen av foten under passets gång. 6. Trampa inte fortare än du klarar av. När ändan börjar studsa på sadeln så cyklar du för fort eller på alltför lågt motstånd. 7. Slappna av i axlar och armar, så sparar du dessa från onödiga spänningar. Håll fingrarna och tummen på samma sida runt styret. 8. För att orka spänna magen när du står upp och trampar, bör du komplettera spinningen med lite styrketräning för mage och rygg. Antingen på gymet eller i hemmet.

31 STYRKA KONDITION Box Box är träning med utvalda och provade tekniker som har sitt ursprung i den vanliga boxningen. Ett träningspass innehåller styrketräning (enskilt eller parvis), samt konditionsträning på mitzar och säck. Momenten varvas med pulshöjande övningar. På våra Boxpass tränar du effektivt och snabbt upp din styrka, kondition, balans och koordination. Vem kan träna Box? Vem som helst! En av fördelarna med Box är att du själv avgör hur hårt du vill träna. Denna typ av träning med komplexa övningar, kombinerat med kondition och styrketräning, kan rekommenderas mycket väl som bra alternativ till din vanliga träning. Även som kompletterande styrka/smidighet och uthållighetsträning för andra idrotter, är denna träningsform ypperlig. Pernilla Brinck Instruktör STYRKA RÖRLIGHET Core Coreträning är en relativt nyintroducerad träningsmetod med inriktning på mage och rygg. Grundtanken med Coreträning är att bygga upp styrka, stabilitet och balans, för att användas när vi behöver det som mest. Ryggen och magen är involverad i många tunga uppgifter i vardagen och en stark mage och rygg är därför en stor fördel för att undvika och förebygga skador. Gruppträning Coreträning är en typ av funktionell träning, men koncentrerat på kroppens mittdel. Genom att träna mage, rygg och bäcken, som är kroppens centrum för balans och rörelse, kan man lättare hantera positioner som utsätter kroppens mittendel för belastning. Speciellt utsatta är yrken som involverar obekväma ställningar och rörelser. Jessica Costello Pernilla Brinck Instruktörer Känns den ordinarie träningen trög? Mixa med nåt helt nytt som gruppträning, dans, styrketräning, löpning, cykling eller liknande. Variera dig och utmana dig själv på saker du normalt inte hade gjort!

32 CIRKEL- TRÄNING EasyLine EasyLine cirkelträning är ett effektivt sätt att träna på, som ger dig snabba resultat på ett kort men intensivt 30 minuters pass. Du tränar kondition, styrka, uthållighet och förbränning. Anpassa intensitetsnivå efter dig själv och få en flexibel, men effektiv träning som passar alla och ger resultat. Inga inställningar behövs för att påbörja träningen. Ju snabbare du utför rörelserna, desto mer ökar motståndet - och tvärtom. EasyLine cirkelträning passar för: kom igång-träning, allsidig träning för mer kraft i hela kroppen, träning för att gå ner i vikt, när du vill komma i form, vill träna men har ont om tid, om du inte riktigt har hittat din plats i gymmet. Unga och äldre, vältränade och otränade - EasyLine är den perfekta snabbträningen för styrka och metabolisk träning. Pernilla Brinck Mia Barath Instruktörer Jessica Costello Benedikte Tveit Stefan Larsson Instruktör Bodyattack KONDITION STYRKA BODYATTACK är ett sportinspirerat konditionspass som utmanar och utvecklar din styrka, kondition och uthållighet. Passet är intervallbaserat och bygger på enkel koordination med atletiska övningar som du tränar utefter din egna nivå. Högt tempo och drivande musik, tillsammans med glädje och energi - gör BODYATTACK till ett utmanande och motiverande pass för alla.

33 FUNKTION Mamma/Baby Att träffa andra nyblivna mammor på ett gympapass och att dessutom ha med babyn på passet hör inte till vanligheterna. På Tedactive Gym fylls salen av babysitters och filtar, bebisar och mammor, och bland även större syskon. Mia Barath Instruktör Gruppträning Passet är anpassat efter de påfrestningar som kroppen kan ha gått igenom under en förlossning. Det är viktigt att komma igång med träning och att öva upp till exempel bäckebotten. För att gå på mamma/baby passet måste man ha gjort sin första efterkontrol och barnmorskan skall godkänna att man kan börja träna. - I passet gör vi en genomkörare av hela kroppen, men fokuserar på rygg och axlar, eftersom man ofta bär barnet framför sig. Vi jobbar också med rörlighet och bäckebottenlyft för att återhämta sig efter förlossningen. Passet är i olika nivåer, finns det en rörelse som man inte klara av just nu, visar jag andra alternativa rörelser, säger Mia Barath som är instruktör. Barnen använder vi som vikt under de övningar som det passar. Mamma/baby passet utvecklas allteftersom mammorna blir starkare, fortsätter Mia. Jag blev jätteglad att det fanns mamma/baby pass - Det är en bra kom-i-gång träning efter förlossningen, säger Johanna. Man kan ha med barnen och det är enkla övningar som man orkar med. Det är inte så hög musik och Mia visar alltid alternativ till övningar som man inte kan. Nellie är för liten att använda som vikt eftersom hon inte kan hålla huvudet stadigt ännu, men de andra mammorna använder sina bebisar i olika lyft och då hör man barnen skratta så gott. Man får också lov att bryta mitt i ett pass för att byta blöjor eller amma. Sedan är det trevligt att träffa andra nyblivna mammor som man kan prata med, vi har ju ett gemensamt intresse - vår små barn. Johanna Granqvist från Fjällbacka med dottern Nellie, 2 månader.

34 STYRKA BALANS STARK! Stark! är ett tufft och utmanande pass med fokus på funktionell vardagsstyrka, uthållighet, balans och bålstabilitet. Utförs med en kombination av egen kroppsvikt och fria vikter som hantlar, bodybars och viktplattor. Stark! är framtaget av Jessica Costello. Jessica Costello Instruktör Johanna Franzén Instruktör KONDITION GLÄDJE ZumbaMix - med eller utan barn På Zumabamix får du ta med de lite större barnen och det är lika kul för vuxen som barn att skaka loss kroppen till latinamerikanska toner. Svettigt & roligt på samma gång! Zumba är en latinoinspirerad dansfitnessklass med både latinsk och internationell musik. Zumba kombinerar snabba och långsamma rytmer, vilket involverar intervallträning med fettförbränning och styrka. Zumban uppstod i Colombia i mitten av 90-talet och fler än 12 miljoner människor i alla former, storlekar och åldrar tränar varje vecka på över platser och i mer än 125 länder.

35 Senior Funktionell och varierad styrketräning anpassad för dig som varit vuxen ett tag. Vi använder vikter, gummiband och egen kroppsvikt vid övningarna. Du kan alltid träna i ditt eget tempo och låta gruppen inspirera och motivera dig. Träningen bygger upp dina muskler och din kondition, samt förbättrar din kroppsstabilitet och balans. KONDITION STYRKA BodyStep BODYSTEP är en modern version av Stepup och en energigivande, tempofylld stegträning som får dig att känna hur glädjen och pulsen stiger. Jessica Costello Instruktör KONDITION STYRKA Gruppträning Det är ett enkelt, atletiskt pass där du använder en höj- och sänkbar låda och tränar till motiverande musik. med BODYSTEP förbättrar du din kondition, blir mer koordinerad och ökar din styrka. BODYSTEP vänder sig till alla, oavsett träningsnivå. Du kan själv påverka intensiteten genom att höja eller sänka lådan. Janina Palm Instruktör

36 Team Tedactive Stefan Vineberg Johanna Franzén Mari Thyselius Pernilla Brinck Malin Håkansson Annika Romell Stefan Vineberg, 48 år Bor i Grebbestad Arbetar på Bertils Bil i Strömstad. Intressen: motorcyklar. Johanna Franzén, 30 år Bor i Fjällbacka Arbetar på förskolan i Fjällbacka. Intressen: dans, musik, mat. Mari Thyselius, 37 år Bor i Tanumshede. Arbetar på Växtriket i Strömstad. Intressen: familjen, trädgården. Inga-Lill Olsson, 50 år Bor i Grebbestad. Avdelningschef på NU-sjuvården. Intressen: spinning, vinintresse med Munskänkarna. Janina Palm, 30 år Bor i Tanumshede. Personal & Kontorsansvarig på Hedemyrs. Intressen: träning, umgås med familjen. Benedikte Tveit, 35 år Bor i Hunnebostrand. Platschef på Tedactive Gym. Intressen: fysisk aktivitet från yoga och crossfit till skidåkning. Resor, kultur, mina två Salukishundar. Daisy Kvick, 40 år Bor i Grebbestad. Säljare på Mars Sverige och är idrottsmassör. Intressen: träning, hunden, resor. Camilla Klemming, 24 år Bor i Strömstad. Arbetar på Strömstad Badanstalt. Intressen: dans, träning, musik. Inga-Lill Olsson Janina Palm Jessica Costello Daisy Kvick Camilla Klemming Stefan Larsson Lotta Kristiansen Mira Beno Mia Barath Charlotte Andersson Pernilla Brinck, 30 år Bor i Fjällbacka. Arbetar som Personlig tränare på Tedactive Gym och läser till Förskolelärare. Intressen: skidåkning, löpning, baka, laga mat. Malin Håkansson, 28 år Bor i Tanumshede. Arbeten: Tedactive Gym, undersköterska, lärarvikarie. Intressen: mina hästar, läsa, träning, familj & vänner. Jessica Costello, 38 år Bor i Hunnebostrand. Arbetar på Tedactive Gym. Intressen: träning, friluftsliv, ridning och mat. Annika Romell, 55 år Bor i Hamburgsund. Arbetar på Tedactive Gym. Intressen: Trädgården. Stefan Larsson 33 år Bor i Tanumshede. Arbeten: JLS Rör, brandman. Intressen: familjen, hemmafix, löpning. Lotta Kristiansen, 48 år Bor i Tanumshede. Arbetar som VD på Vasco. Intressen: skidor, havet, familjen, musik. Mira Benno, 20 år Bor i Grebbestad. Arbetar på Tedactive, samt vikarie i skolan. Intressen: Träning, resor. Mia Barath, 35 år Bor i Fjällbacka. Arbetar på Tedactive Gym. Intressen: familjen, resor, träning. Benedikte Tveit Kontakta oss. Tel Mail: Boka pass på vår hemsida

Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen Smink Susanne Persson Modell Pernilla Blomquist. Fitness Magazine 08 08 29

Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen Smink Susanne Persson Modell Pernilla Blomquist. Fitness Magazine 08 08 29 TESTA MULTI- TRÄNING! Att styrketräna behöver inte betyda maskiner och tunga vikter. I månadens program testas kroppens funktionalitet. Och vi lovar du blir svettig! Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen

Läs mer

Nedan kan du läsa om träning under och efter din gravidiet, samt lite tips kring olika typer av träningsformer.

Nedan kan du läsa om träning under och efter din gravidiet, samt lite tips kring olika typer av träningsformer. Träning & graviditet All form av aktivitet under och efter din graviditet kommer att hjälpa dig att komma tillbaka till din tidigare form. Det viktigaste är att du hittar någon träningsform som du tycker

Läs mer

... Ett gympapass med en kort konditionsdel som följs av en styrkedel där fokus ligger på att stärka bålmuskulaturen.

... Ett gympapass med en kort konditionsdel som följs av en styrkedel där fokus ligger på att stärka bålmuskulaturen. Friskvårdsutbud... Gympa Ryggympa Stretchgympa Vinyl Hela Core Cirkelträning Ett konditions- och styrkepass utan svåra stegkombinationer där fokus ligger på enkla men roliga rörelser. (Passet finns i olika

Läs mer

Innehåll. Program. Expressträning träningskonceptet för dig. Träningsprogram. Övningsbank. 4 Jaris förord 7 Jennies förord

Innehåll. Program. Expressträning träningskonceptet för dig. Träningsprogram. Övningsbank. 4 Jaris förord 7 Jennies förord Innehåll 4 Jaris förord 7 Jennies förord Expressträning träningskonceptet för dig 10 Expressmetoden 13 Expresstyrketräning 14 Expresskonditionsträning 15 Inför expressträningen Övningsbank 18 Ben: 20 lår

Läs mer

OBS! För dagsaktuellt schema se appen eller bokningen på www.strand-fysio.se

OBS! För dagsaktuellt schema se appen eller bokningen på www.strand-fysio.se Receptionen bemannad: Kontakt: Mån-Tor: 07:30-0921-139 00 Fre: 07:30-17:00 www.strand-fysio.se Lör: -12:00 (Stängt JULI) Sön: 15:30- Slussen öppen: 05:00-23:00 OBS! För dagsaktuellt schema se appen eller

Läs mer

NIVÅ 1 HÖFTLYFT. Bra övning för löpare då baksidan av benen och sätet tränas ordentligt. Tränar: Säte, baksida lår, vader.

NIVÅ 1 HÖFTLYFT. Bra övning för löpare då baksidan av benen och sätet tränas ordentligt. Tränar: Säte, baksida lår, vader. NIVÅ 1 NIVÅ 1 HÖFTLYFT Bra övning för löpare då baksidan av benen och sätet tränas ordentligt. Tränar: Säte, baksida lår, vader. Utgångsposition: Ligg på rygg med fötterna på en bänk eller stol. Pressa

Läs mer

Sommarträning utomhus Tips på träningspass

Sommarträning utomhus Tips på träningspass Sommarträning utomhus Tips på träningspass Träna tufft utomhus utan redskap Att träna utomhus sommartid är ett härligt sätt att njuta av naturen medan man får dagens träning gjord. Man behöver inte träna

Läs mer

TRX TRIATHLON träningsprogram

TRX TRIATHLON träningsprogram TRX TRIATHLON träningsprogram Övningarna är funktionella på så sätt att de är grenspecifika för triathlon och eller aktiverar flera muskelgrupper. Programmet fungerar i alla träningsperioder men i synnerhet

Läs mer

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Introduktion Detta pass innehåller ett antal styrkeövningar som du kan göra hemma utan någon särskild utrustning. De flesta övningarna är för ben och bålstabilitet,

Läs mer

En träningsform på väg tillbaka

En träningsform på väg tillbaka Spinning En träningsform på väg tillbaka När spinningen slog igenom för snart 20 år sedan blev konditionscykling i grupp snabbt det självklara valet för många träningsentusiaster. Och det är inte så svårt

Läs mer

Startprogram version 3

Startprogram version 3 Startprogram version 3 Så här kan du börja din träning i gymet. Du kan skriva ut sidorna och ha som stöd när du börjar träna. OBS!!: Börja med lägsta antalet rörelser och låg belastning. Ta det lätt de

Läs mer

REHABPROGRAM. Hjärt & Lung. Träningsprogram framtaget av BungyPump i samarbete med leg. sjukgymnast Rovena Westberg

REHABPROGRAM. Hjärt & Lung. Träningsprogram framtaget av BungyPump i samarbete med leg. sjukgymnast Rovena Westberg REHABPROGRAM Hjärt & Lung Träningsprogram framtaget av BungyPump i samarbete med leg. sjukgymnast Rovena Westberg Träningsglädje = Livskvalitet Friskare hjärtan! Fysisk aktivitet bidrar till att vi håller

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Förebyggande träning Ergonomi / Förebyggande träning Viktigt att veta innan du startar Förebyggande träning För att du ska få maximal effekt

Läs mer

På gång. Gör det spännande Köp en ljudbok till mobilen. Lyssna på boken när du är ute och går aldrig annars. När spänningen stiger bara

På gång. Gör det spännande Köp en ljudbok till mobilen. Lyssna på boken när du är ute och går aldrig annars. När spänningen stiger bara Kör i gång med gång och märk effekt direkt! Vår personliga tränare Katarina Woxnerud har programmet, tipsen och prylarna som snabbformar figuren. Av Katarina Woxnerud, Foto: Patrik Cederman och thinkstock

Läs mer

TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST!

TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST! TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST! För att du skall få träningen att funka när sommaren klingar av och hösten är här har sjukgymnasten Marie Larsson gjort ett program som du lätt kommer igång med.

Läs mer

Kom i form med cirkelträning!

Kom i form med cirkelträning! Kom i form med cirkelträning! Varsågod - här bjuder vi på ett cirkelpass som är en form av intervallträning. Det är ett effektivt och varierande sätt att träna kondition, spänst och styrka. Tidsintervallen

Läs mer

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta.

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta. Övningsguide Hur vi mår i våra muskler och leder beror till stor del på vår livsstil men är också åldersrelaterat. Det bästa du kan göra är att skapa ökad balans i kroppen med förebyggande träning. Faktorer

Läs mer

Träningsprogram. Programmet är framtaget i samarbete med erfarna sjukgymnaster och fystränare från

Träningsprogram. Programmet är framtaget i samarbete med erfarna sjukgymnaster och fystränare från Träningsprogram - Kom igång med din träning med hjälp av BungyPump! I detta träningsprogram har vi samlat tips och övningar för hur du ökar din förbränning med BungyPump! Programmet är framtaget i samarbete

Läs mer

Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil.

Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil. Intervjuer Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 1. 20 år. Ca 10 min med bil. 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil. 3. 21 år. 5 min med bil. 4. 51

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Rehabiliterande träning / Viktigt att veta innan du startar Din skada ska vara anmäld till försäkringskassan om du skadat dig på jobbet. Innan

Läs mer

De 10 onödigaste gymövningarna och 10 bra övningar att ersätta dem med

De 10 onödigaste gymövningarna och 10 bra övningar att ersätta dem med De 10 onödigaste gymövningarna och 10 bra övningar att ersätta dem med 10 dåliga övningar på gymmet samt 10 bättre alternativ. Styrketräning medför alltid en viss skaderisk och därför är det viktigt att

Läs mer

GRATTIS till ditt Bodyweight Training System - ett redkap med vilket du kan träna när och var du vill!

GRATTIS till ditt Bodyweight Training System - ett redkap med vilket du kan träna när och var du vill! MAGE GRATTIS till ditt Bodyweight Training System - ett redkap med vilket du kan träna när och var du vill! Vi har vidareutvecklat tekniken och funktionen av de äldre bandträningsredskapen och därefter

Läs mer

Bålstabilitet Träning med balansboll

Bålstabilitet Träning med balansboll Bålstabilitet Träning med balansboll Träning med Balansboll Bålträning - bra för mycket Du får: ökad kroppskännedom bättre koordination starkare rygg hållbarare kroppminskad skaderisk bättre balans bättre

Läs mer

8 9 oktober. Två inspirerande dagar för din hälsa! Fri entré, Lidingö stadshus www.lidingo.se/livsgladje65

8 9 oktober. Två inspirerande dagar för din hälsa! Fri entré, Lidingö stadshus www.lidingo.se/livsgladje65 8 9 oktober Två inspirerande dagar för din hälsa! Fri entré, Lidingö stadshus www.lidingo.se/livsgladje65 Livsglädje att leva livet hela livet Det finns så mycket att njuta av och bli glad av i livet,

Läs mer

Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast

Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast BEBISLYCKA!! Men även lite besvär Smärta i underliv Amningsbekymmer Inkontinens Rygg/bäckensmärta

Läs mer

Temakväll - pausgympa

Temakväll - pausgympa Temakväll - pausgympa Pausgympa Ökad cirkulation/skakningar Spänn och andas in samtidigt som du spänner hela armen, andas ut och slappna av/skaka lätt på armen. Upprepa med andra armen och benen. Studsa

Läs mer

Träningsdagbok. OBS! minst varannan dags träningsuppehåll för din återhämtning! Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag

Träningsdagbok. OBS! minst varannan dags träningsuppehåll för din återhämtning! Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag Träningsdagbok Träningsdagboken har många fördelar Du kan följa din egen utveckling i träningen och vet hur du tränat tidigare. Du kan jämföra träningen med tidigare resultat och få reda på vilken träningsform

Läs mer

Yogaövningar. för mer. Energi

Yogaövningar. för mer. Energi Yogaövningar för mer Energi Livet är som att cykla. För att hålla balansen, måste du fortsätta röra dig. Albert Einstein Stå upprätt med armarna utsträckta, horisontellt med axlarna. Snurra medsols, precis

Läs mer

STYRKETRÄNING. Muskelfunktion

STYRKETRÄNING. Muskelfunktion STYRKETRÄNING Foto: Apotek Hjartat Styrketräning på Playitas Muskelfunktion Kroppen har tre olika sorters muskler. Dessa är skelettmuskulaturen som är det vi vardagligen kallar muskler, hjärtmuskulaturen

Läs mer

Utfallssteg. K. Ekelöf, H. Östlund

Utfallssteg. K. Ekelöf, H. Östlund Cirkelträning Utfallssteg Tag ett steg framåt med främre knät i 90 graders vinkel, stanna strax ovanför marken med det bakre knät. Tag därefter ett nytt steg med andra benet. Det främre benets knä ska

Läs mer

Stabilitetsövningar:

Stabilitetsövningar: Stabilitetsövningar: Stabilitetsträning är en oerhört viktig del i din återuppbyggnad efter en skada och en stor del i förebyggandet av skador. Bålstabilitet ger hela dig en grund att arbeta från, en stabil

Läs mer

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23)

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23) UPPVÄRMNINGSSTRETCH Stretchövningarna i det här kapitlet värmer upp dina leder och muskler på minsta möjliga tid. Om du arbetar dig igenom programmet tillför du energi till kroppen och kommer igång på

Läs mer

Strandträning med funktionella övningar

Strandträning med funktionella övningar Strandträning med funktionella övningar Arbeta under 45 sekunder vid varje övning. Den första löpövningen kan du utföra under 1-2 minuter. När du arbetar med en sida i taget kan du arbeta växelvis med

Läs mer

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen.

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen. Uppvärmning Innan träning påbörjas bör någon form av uppvärmning ske. Det finns många sätt att värma upp. Att gå en snabb promenad eller att småjogga är två vanliga sätt. Det bästa är att göra ett genomtänkt

Läs mer

TRÄNA DIG I TENTAFORM. Peter Lundell & Karl-Fredrik Andersson

TRÄNA DIG I TENTAFORM. Peter Lundell & Karl-Fredrik Andersson TRÄNA DIG I TENTAFORM Peter Lundell & Karl-Fredrik Andersson INNEHÅLL Vad händer när man tränar? Hur påverkar träning studierna? Hur får man till träningen? Vad, varför och hur ska man träna? Hur får man

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

Gummibandsträning med ett dörrhandtag.

Gummibandsträning med ett dörrhandtag. Perfekt om du skall på semester då gummibandet är lätt att ta med sig. Använde själv programmet när jag var på semester i Sardinien i somras. Kan ju även göras hemma, på jobbet eller ute i skogen (då får

Läs mer

Nu är det dags för vinterns träning som skall se till att ni kommer i toppform till våren så vi kan ta nästa steg i vår utveckling!

Nu är det dags för vinterns träning som skall se till att ni kommer i toppform till våren så vi kan ta nästa steg i vår utveckling! P00 vinterfys 2012 P00 i toppform 2012! Vi i P00 har gått framåt mycket och speciellt det senaste året. Detta är vår bästa säsong hittills när det gäller utveckling och det har även visat sig i resultaten.

Läs mer

Kvalitativ undersökning avseende Saabs friskvårdsanläggning hösten 2014

Kvalitativ undersökning avseende Saabs friskvårdsanläggning hösten 2014 Nu är enkäterna, som ni haft möjlighet att svara på, sammanställda. Totalt var det 106 personer som svarade på enkäten. Nedan kan ni se hur svaren har fördelat sig. Vi har försökt att möta så många önskemål

Läs mer

Ut och gå. 30 60 minuter per dag!

Ut och gå. 30 60 minuter per dag! Ut och gå! Ut och gå Vi mår bra av dagliga raska promenader. Det är inte bara konditionen som blir bättre, också benstommen förstärks, lederna mjukas upp, muskelstyrkan i benen förbättras och balansen

Läs mer

Skadeförebyggande övningar

Skadeförebyggande övningar Skadeförebyggande övningar Svenska Innebandyförbundet 2013 Framtaget av leg. naprapat Anna Lundeberg, leg. sjukgymnast Anna Wänerhag Original och tryck: Holmbergs i Malmö AB, 2013 SKADEFÖREBYGGANDE ÖVNINGAR

Läs mer

Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband.

Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband. Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband. Enkelt att ta med på semestern! Övningarna framtagna av: Karin Jönsson, leg. Kiropraktor och Emilie Svedberg, lic Personlig

Läs mer

FJÄLLVANDRING MED TOPPBESTIGNING

FJÄLLVANDRING MED TOPPBESTIGNING FJÄLLVANDRING MED TOPPBESTIGNING D et är alltid bra att lägga tid på förberedelser inför en vandring. Börja i god tid och planera din vandring omsorgsfullt. När du valt resmål, färdkamrater och kanske

Läs mer

MOTION KÄNNS BRA. effekter, men förvänta dig inga mirakel. Effekterna av motionen märks så småningom. 2 Ledvänlig motion

MOTION KÄNNS BRA. effekter, men förvänta dig inga mirakel. Effekterna av motionen märks så småningom. 2 Ledvänlig motion Ledvänlig motion MOTION KÄNNS BRA Människan är skapad för att röra på sig. Även om psoriasis ofta medför många olika ledsymptom, såsom stelhet och smärta i lederna, så kan och bör man ändå motionera. Anpassa

Läs mer

Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken. Till dig som är nyförlöst

Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken. Till dig som är nyförlöst Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken Till dig som är nyförlöst Efter förlossningen Tanken med detta häfte är att du med hjälp av dessa övningar, råd och tips ska kunna få kroppen

Läs mer

Innehåll. Introduktion 4. Grundprinciper för gummibandsträning 5. Uppvärmning 6

Innehåll. Introduktion 4. Grundprinciper för gummibandsträning 5. Uppvärmning 6 Innehåll Introduktion 4 Grundprinciper för gummibandsträning 5 Uppvärmning 6 Allmänna träningsprogram 10 nivå 1.1 11 nivå 1.2 16 nivå 2.1 21 nivå 2.2 24 nivå 3 28 Kontorsprogram 33 nivå 1.1 34 nivå 1.2

Läs mer

Rödeby. Varför styrketräna? 10 skäl att styrketräna

Rödeby. Varför styrketräna? 10 skäl att styrketräna 1 Rödeby Varför styrketräna? 10 skäl att styrketräna 2 1. Du minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, diabetes typ 2, fetma Alzeimers och flera andra allvarliga sjukdomar.

Läs mer

19627430.00 SWE/FIN A SWE DET ENKLA SÄTTET ATT KOMMA I FORM

19627430.00 SWE/FIN A SWE DET ENKLA SÄTTET ATT KOMMA I FORM 19627430.00 SWE/FIN A SWE DET ENKLA SÄTTET ATT KOMMA I FORM INNEHÅLL 1. Låt hjärtat styra din träning!... 3 2. Träna där det passar dig bäst... 4 3. Gränser för pulszon... 6 4. Det perfekta träningspasset...

Läs mer

Hitta inspiration och styrkan att göra hållbara livsstilsförändringar när du återvänder hem till vardagen.

Hitta inspiration och styrkan att göra hållbara livsstilsförändringar när du återvänder hem till vardagen. Hälso- och Träningsweekend Sälens Högfjällshotell 19-20 sept Träning, rörelse och näringsriktig god mat, i vacker fjällmiljö. En helg för att öka din hälsa och ditt välbefinnande. Fyll på med ny kunskap

Läs mer

FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) REHABILITERINGSPROGRAM VID FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) INLEDANDE FAS DAG 1 14

FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) REHABILITERINGSPROGRAM VID FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) INLEDANDE FAS DAG 1 14 REHABILITERINGSPROGRAM VID FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) INLEDANDE FAS DAG 1 14 MÅLSÄTTNING Reducera eller ta bort all provocerande belastning av skadad vävnad. Öka cirkulationen av ledvätska

Läs mer

2013-03-08. Träning. Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: 08-16 20 00 106 91 Stockholm Universitetsvägen 12 Telefax:

2013-03-08. Träning. Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: 08-16 20 00 106 91 Stockholm Universitetsvägen 12 Telefax: 2013-03-08 Träning Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: 08-16 20 00 106 91 Stockholm Universitetsvägen 12 Telefax: www.su.se E-post: 2 (16) 3 (16) Innehåll STYRKETRÄNING... 4... 4 Övningar...

Läs mer

Carina Hammarstrand leg sjukgymnast Hälsoutvecklingscoach. www.physiochraft.se

Carina Hammarstrand leg sjukgymnast Hälsoutvecklingscoach. www.physiochraft.se Carina Hammarstrand leg sjukgymnast Hälsoutvecklingscoach www.physiochraft.se Alla kan må bra av vardagsmotion! Alla mår bra av vardagsmotion!!! Hitta genvägarna! Använda tiden på ett för kroppen smart

Läs mer

LIDINGÖLOPPET 15 KILOMETER

LIDINGÖLOPPET 15 KILOMETER LIDINGÖLOPPET 15 KILOMETER FIALOTTA 41, 8 VECKOR, 2 LÖPPASS/VECKA MÅL TID 1.30-1.45 Jag ska springa Lidingöloppet 15 km med målet att springa på en tid jag tycker är bra med mina förutsättningar. Men jag

Läs mer

Så tränar Stellan: Så äter Stellan:

Så tränar Stellan: Så äter Stellan: Så tränar Stellan:»Så mycket jag hinner. Jag brukar dela upp träningen i ungefär tio veckor långa perioder som nästan alltid slutar med någon form av tävling, antingen mot mig själv eller offentligt, ett

Läs mer

Pulsen räknar man lättast ut att man räknar antal slag under 15sek och multiplicerar det med 4. Pulsen mäts i antal slag per minut.

Pulsen räknar man lättast ut att man räknar antal slag under 15sek och multiplicerar det med 4. Pulsen mäts i antal slag per minut. Konditionsträning Träna regelbundet! Kondition är en färskvara. Det finns inga genvägar till en starkare eller uthålligare kropp. Träna aldrig när du är kraftigt förkyld, har feber eller infektion i kroppen.

Läs mer

Stavgång. Textansvarig: Lena Thorselius FaR- samordnare i Primärvården / Mittenälvsborg lena.thorselius@vgregion.se

Stavgång. Textansvarig: Lena Thorselius FaR- samordnare i Primärvården / Mittenälvsborg lena.thorselius@vgregion.se Stavgång Textansvarig: Lena Thorselius FaR- samordnare i Primärvården / Mittenälvsborg lena.thorselius@vgregion.se Produktion: blomill.se Tryckning: Prinfo Vårgårda Tryckeri AB 2007 Stavgång Stavgång är

Läs mer

Annika Palmqvist. Vattenskidor, utförsåkning, softboll, speedskiing Spelat golf i 15 år, hcp 23 Idrottslärare Sjukgymnast Itrim PT Hemma

Annika Palmqvist. Vattenskidor, utförsåkning, softboll, speedskiing Spelat golf i 15 år, hcp 23 Idrottslärare Sjukgymnast Itrim PT Hemma Annika Palmqvist Vattenskidor, utförsåkning, softboll, speedskiing Spelat golf i 15 år, hcp 23 Idrottslärare Sjukgymnast Itrim PT Hemma Fysträning för golfspelare Scorekortet avslöjar din fysik! Har du

Läs mer

Gruppaktiviteter Huddinge Gym

Gruppaktiviteter Huddinge Gym Gruppaktiviteter Huddinge Gym Gruppaktivitetsschema... 2 Passförklaringar... 3 Kurser... 5 Japanskt Karate... 5 Zumba... 6 Magdans... Fel! Bokmärket är inte definierat. Yoga... 7 Pilates... 8 Kangoo Jumps...

Läs mer

Convent 2013 ÖSTERSUND 24 augusti 2013

Convent 2013 ÖSTERSUND 24 augusti 2013 Convent 2013 ÖSTERSUND 24 augusti 2013 Schema: Tider Hall 1 (stora salen PC) 2 (Lilla salen PC) 3 (Körfältskolan) 8.30-9.00 Inskrivning 9.00-9.30 Gemensam uppvärmning HALL 1 Kersti 9.40-10.30 1. Gymmix

Läs mer

Idrott och hälsa. Emma Holström Borås

Idrott och hälsa. Emma Holström Borås Idrott och hälsa Emma Holström Borås Dylan Williams fem nyckelsstrategier 1. Tydliggör mål och kunskapskrav 2. Skapa aktiviteter som synliggör lärandet 3. Återkoppling som för lärandet framåt 4. Aktivera

Läs mer

Föreningsträdet Idrottshälsa. Handledning Aktiva 10 år. Sund stil och hygien Träna rätt Äta träna vila

Föreningsträdet Idrottshälsa. Handledning Aktiva 10 år. Sund stil och hygien Träna rätt Äta träna vila Föreningsträdet Idrottshälsa Handledning Aktiva 10 år Sund stil och hygien Träna rätt Äta träna vila Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp av enkla frågor skapa

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

10-årsjubileum för. rpm

10-årsjubileum för. rpm 10-årsjubileum för rpm RPM fyller 10 år i norden jubileumserbjudande Betala endast 10% FÖR EN RPM -grundutbildning 270 SEK per instruktör, ordinarie pris 2 700 SEK. (Privatperson ordinarie pris 5 000 SEK).

Läs mer

GRUPPTRÄNINGSKONVENT 2015

GRUPPTRÄNINGSKONVENT 2015 GRUPPTRÄNINGSKONVENT 2015 TRÄNINGSVÄRKET I LULEÅ, LÖRDAG 14 NOVEMBER Sista anmälningsdag: 31 oktober VARMT VÄLKOMNA! SENIORSTYRKA SENIORSTYRKA NORR Tider: SCHEMA GRUPPTRÄNINGSKONVENT 2015 09:30-09:50 Inregistrering

Läs mer

Kom i form träna som Pernilla

Kom i form träna som Pernilla Kom i form träna som Pernilla Foto: STEFAN MATTSSON I år blev Pernilla Wahlgren, en 35-årig trebarnsmamma, utsedd till Sveriges sexigaste kvinna i tidningen Café. På bilderna visar Pernilla upp en kropp

Läs mer

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13 Teori Kost och Kondition År 6 ht -13 KOST OCH KONDITION l Din kropp behöver regelbundet mat för att du ska må bra och orka med skola, fritids och eftermiddagsaktiviteter. Om du äter tre huvudmål per dag

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept. FaR

Fysisk aktivitet på Recept. FaR Fysisk aktivitet på Recept FaR Aktivitetskatalog för Hylte Kommun Höstterminen 2011 1 Hänvisningsnivåer i FaR-verksamhet Nivå 1 Recept till anpassade FaR-verksamheter med FaR-ledare Nivå 2 Recept till

Läs mer

Försäsongs träning för U15 /U16

Försäsongs träning för U15 /U16 Försäsongs träning för U15 /U16 Del 1 Övningar PUSH UPS (armhävningar) Bröst, triceps och axel muskelträning Bröstkorgen ända ner i marken, upp med sträckta armar. De första passen kan man för att det

Läs mer

Fuska inte med antalet reps. Orkar du inte 10-12st så är vikterna för tunga. Skynda långsamt, så undviker du skador

Fuska inte med antalet reps. Orkar du inte 10-12st så är vikterna för tunga. Skynda långsamt, så undviker du skador Styrketräning Styrketräning är en bra motionsform som passar de flesta, stora som små, män som kvinnor. Genom att styrketräna stärker du din kropp och minskar risken för skador i det vardagliga livet.

Läs mer

AKUT MENISKSKADA I KNÄLEDEN OCH EFTER OPERATION REHABILITERINGSPROGRAM VID AKUT MENISKSKADA I KNÄLEDEN OCH EFTER OPERATION AKUT FAS DAG 1 MÅLSÄTTNING

AKUT MENISKSKADA I KNÄLEDEN OCH EFTER OPERATION REHABILITERINGSPROGRAM VID AKUT MENISKSKADA I KNÄLEDEN OCH EFTER OPERATION AKUT FAS DAG 1 MÅLSÄTTNING REHABILITERINGSPROGRAM VID AKUT MENISKSKADA I KNÄLEDEN OCH EFTER OPERATION AKUT FAS DAG 1 MÅLSÄTTNING Minimera omfattningen av skadan genom ett korrekt, akut omhändertagande. Reducera eller ta bort all

Läs mer

Till den nyförlösta mamman. Sjukgymnastiken

Till den nyförlösta mamman. Sjukgymnastiken Till den nyförlösta mamman Sjukgymnastiken juni 2013 Bilderna i denna folder är hämtade från Mobilus. 8 1 Avslappning och viloställningar Det är viktigt att du unnar dig vila och avslappning så att du

Läs mer

Min träningsresa 7. vägen tillbaka 9 Kroppen och graviditeten 11 Din hållning 16

Min träningsresa 7. vägen tillbaka 9 Kroppen och graviditeten 11 Din hållning 16 INNEHÅLL Min träningsresa 7 vägen tillbaka 9 Kroppen och graviditeten 11 Din hållning 16 Steg 1: Muskelkontakt 19 Kost för nyblivna mammor 20 Muskelkontakt 20 Konditionsträning 22 Träningsprogram 1 24

Läs mer

Helhetslösningar för din gruppträning

Helhetslösningar för din gruppträning Helhetslösningar för din gruppträning Din framgång vår passion Vår passion, kunskap och erfarenhet är gruppträning. Vi är 100 % fokuserade på att ge dig och dina instruktörer den hjälp och de redskap ni

Läs mer

Kondition åk 9. Vad har puls och kondition med varandra att göra?

Kondition åk 9. Vad har puls och kondition med varandra att göra? Kondition åk 9 Vad har puls och kondition med varandra att göra? När du tränar regelbundet ökar ditt hjärtas förmåga att pumpa ut blod i kroppen. Hjärtat blir större och mer blod kan pumpas ut vid varje

Läs mer

Träningsupplägg Team Hellas tävlingsspelare 2014/2015

Träningsupplägg Team Hellas tävlingsspelare 2014/2015 Träningsupplägg Team Hellas tävlingsspelare 2014/2015 Work hard, Be nice. And have fun! En träning skall alltid innehålla dessa komponenter: Uppvärmning 15 min Fysprogram 30 min Tennis x min Återhämtning

Läs mer

Träna med hantlar 1 RG

Träna med hantlar 1 RG Träna med hantlar 1 RG Hantlar med handtag är bra för tetraplegiker. Hantelträning är förmodligen en av de äldsta formerna av träning men också en av de mest effektiva om man snabbt vill utveckla styrka.

Läs mer

Träningslära 1. Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador

Träningslära 1. Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador Träningslära 1 Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador Uppvärmning Förbereder oss fysiskt och mentalt Fysiskt O Huvudsyfte med uppvärmning är att förebygga skador, lederna smörjs och blodcirkulationen

Läs mer

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås.

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås. ANDNINGSÖVNINGAR Andningen är grundläggande i yogan. Det medvetna djupa andetaget är den röda tråden, den centrala komponenten, runt vilken de olika övningarna byggs upp.vi börjar detta pass med två andningstekniker.

Läs mer

Tid på magen. Aktiviteter som hjälper dig att placera, bära, hålla och leka med din bebis. Varför behöver bebisar tid på magen?

Tid på magen. Aktiviteter som hjälper dig att placera, bära, hålla och leka med din bebis. Varför behöver bebisar tid på magen? Tid på magen Aktiviteter som hjälper dig att placera, bära, hålla och leka med din bebis Colleen Coulter, P.T., D.P.T., Ph.D., P.C.S., Dulcey Lima, C.O., O.T.R./L., Orthomerica Products Inc. Tid på magen-programmet

Läs mer

TRÄNINGSINSTRUKTIONER

TRÄNINGSINSTRUKTIONER I. Träningsinstruktioner för 13-15 år Teknik (Koordination) I den här åldern inleds den grentekniska skolningen på allvar. Från att i åldern 6-9 haft fokus på motorisk träning och i åldern 10-12 på koordinativ

Läs mer

Kom i form med oss på Mallorca

Kom i form med oss på Mallorca Kom i form med oss på Mallorca Pernilla Lisa Vicky Välkomna att åka med oss till denna underbara plats Can Martorell 11 18 oktober 2014 Här ger vi dig ett utbud av härlig träning för både kropp och själ.

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Primärvården. Tips, råd och träning för gravida

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Primärvården. Tips, råd och träning för gravida ÖREBRO LÄNS LANDSTING Primärvården Tips, råd och träning för gravida Tips och råd Under graviditeten förändras din hållning. På grund av att magen växer får man oftast en ökad svank som kan ge trötthetsvärk

Läs mer

Träningstips: Grunder i fysisk träning

Träningstips: Grunder i fysisk träning Träningstips: Grunder i fysisk träning Träna regelbundet! Styrka och kondition är en färskvara. Det finns inga genvägar till en starkare eller uthålligare kropp. Träna aldrig när du är förkyld, har feber

Läs mer

L.E.A.P. Snabb och Skadefri KURSMATERIAL

L.E.A.P. Snabb och Skadefri KURSMATERIAL L.E.A.P. Snabb och Skadefri KURSMATERIAL INLEDNING Som tränare möter vi alla sorters löpare: de som springer för att det är skönt att komma ut en stund, de som tränar inför tävlingar i motions- eller mastersklasser

Läs mer

365DAYS FUNCTIONAL OUTDOOR TRAINING

365DAYS FUNCTIONAL OUTDOOR TRAINING En helhetssyn av människan, samspelet mellan fysisk aktivitet, mindfullness och kost är 365DAYS filosofi i sitt arbete med sina klienter. Allt det ska hjälpa dig till ett hälsosam och lycklig livstil.

Läs mer

Apollo presenterar i samarbete med AerobicWeekends Sweden. Hitta träningsglädjen!

Apollo presenterar i samarbete med AerobicWeekends Sweden. Hitta träningsglädjen! Apollo presenterar i samarbete med AerobicWeekends Sweden Vi erbjuder ett unikt tillfälle till inspiration, välbefinnande och värme FormaKroppen Träningsresa Följ med på en unik resa till Playitas Resort

Läs mer

Fysisk aktivitet hjälper dig att behålla hälsan! Fysisk aktivitet lönar sig!

Fysisk aktivitet hjälper dig att behålla hälsan! Fysisk aktivitet lönar sig! Fysisk aktivitet hjälper dig att behålla hälsan! Fysisk aktivitet lönar sig! 1 Vår kropp är gjord för att vara i rörelse. Kroppen behöver användas för att hållas i form! Den fysiskt inaktiva livsstil som

Läs mer

Ordinarie pris 199:- BörjaTräna.se. Hitta den rätta motivationen. Shirins kom-igång-program. som vill komma igång med din träning

Ordinarie pris 199:- BörjaTräna.se. Hitta den rätta motivationen. Shirins kom-igång-program. som vill komma igång med din träning Ordinarie pris 199:- BörjaTräna.se Hitta den rätta motivationen Shirins kom-igång-program 12 basövningar för dig som vill komma igång med din träning Börjaträna.se är en bok för dig som bryr sig om hälsa.

Läs mer

Träna. Stärk ditt skelett och öka din muskelstyrka. Bristguiden.se

Träna. Stärk ditt skelett och öka din muskelstyrka. Bristguiden.se Träna Stärk ditt skelett och öka din muskelstyrka Bristguiden.se Träning stärker skelettet OBSERVERA att träningsprogrammet i den här broschyren INTE är avsedd för dig som har eller har haft en eller flera

Läs mer

BRAVE defy expectations

BRAVE defy expectations be BRAVE defy expectations WE BELIEVE, WE CAN, WE DO. WE HAVE A RELENTLESS DRIVE TO IMPROVE. GO HARD, BE LOUD, STAY REAL. be one of our new Heroes be world class CHANGE THE WOR LD Har du förmågan att

Läs mer

När mörker, kyla och halka kommer är det många som har svårt att. under vintern har många fördelar. Både för formen, humöret och mot

När mörker, kyla och halka kommer är det många som har svårt att. under vintern har många fördelar. Både för formen, humöret och mot Spring genom vintern - en inaktiv vinter blir jobbig att ta igen När mörker, kyla och halka kommer är det många som har svårt att under vintern har många fördelar. Både för formen, humöret och mot Det

Läs mer

TRÄNINGS PROGRAM 6 DAGARS VECKO SCHEMA

TRÄNINGS PROGRAM 6 DAGARS VECKO SCHEMA TRÄNINGS PROGRAM 6 DAGARS VECKO SCHEMA Upplägg för träning 6 dagar i veckan. Med både konditions och styrke övningar. ÖVNINGSUPPLÄGG FÖRKLARING AV UTFÖRANDE CARDIO Cardio träningen är uppdelad i 3 delar.

Läs mer

Rembo Skidor Presenterar

Rembo Skidor Presenterar Rembo Skidor Presenterar HUGO JACOBSSON Ålder: 16 år Skidgymnasiets ort: Mora kommun Gren: Längdskidor Vilket år går du på skidgymnasiet: Första året Program: Naturvetenskapliga programmet Hugos tips:

Läs mer

Träningsprogram med fitness training ball

Träningsprogram med fitness training ball Träningsprogram med fitness training ball Instruktioner inför träningen Alla övningar bör påbörjas i den korrekta utgångsställning som beskrivs vid varje övning. Om det inte är möjligt bör du vänta med

Läs mer

Ryggträna 1b. Bålrotation

Ryggträna 1b. Bålrotation Ryggträna Detta ska du tänka på när du gör programmet. Gör programmet två gånger. Håll på med varje övning tills du blir trött. (10 20 upprepningar per övning) Tänk på att göra övningarna med god teknik.

Läs mer

Fysisk aktivitet vid MS. MS-mottagningen Sjukgymnastiken

Fysisk aktivitet vid MS. MS-mottagningen Sjukgymnastiken Fysisk aktivitet vid MS MS-mottagningen Sjukgymnastiken Vikten av fysisk aktivitet Det är lika viktigt för personer med multipel skleros (MS), som för den friska befolkningen, att bibehålla muskelaktivitet,

Läs mer

SKIDTEKNIK. Foto: Johannes Glans

SKIDTEKNIK. Foto: Johannes Glans 14 Oavsett om du åker för att må bra eller för att komma snabbare till Mora är tekniken en betydelsefull del av längdåkningen. Det hjälper inte att ha kondition som en häst och vara stark som en oxe om

Läs mer

Seniorsportutrustning

Seniorsportutrustning Seniorsportutrustning från Lappset Övningar Träning är viktigt för att vi ska fungera i vardagen, både för unga och gamla. Med stigande ålder försämras framför allt balansen men vi blir även stelare i

Läs mer

Hemövningar. Grundprogram med utökat antal övningar

Hemövningar. Grundprogram med utökat antal övningar Hemövningar Grundprogram med utökat antal övningar Dessa övningar är framtagna för mina patienter och som en del av Svenska KINOpraktikskolans utbildningsmaterial. Om du fått detta av en diplomerad KINOpraktikterapeut

Läs mer

Sammanfattning (89 svar)

Sammanfattning (89 svar) Sammanfattning (89 svar) Hur nöjd eller missnöjd är du som helhet med Friskis&Svettis? 5 mycket nöjd 3742 % 4 4854 % 3 3 3 % 1 inte alls nöjd 0 0 % ingen uppfattning 0 0 % Hur väl motsvarar Friskis&Svettis

Läs mer