Söderköpings motioner, och förslaget till svar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Söderköpings motioner, och förslaget till svar"

Transkript

1 Söderköpings motioner, och förslaget till svar Vårt förslag PS Förslag Ev motivering 1 Socialdemokraterna ska verka för att alla människor med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning får relevant stöd, t.ex. genom att lagstiftningen gällande LSS ändras så att även ADHD omfattas av LSS. Frågan om rätt stöd till människor med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och om ADHD ska omfattas av LSS är frågor som får behandlas i detta sammanhang. I nuläget är det inte ett alternativ att göra en förändring i LSS för just ADHD-diagnos, men det måste säkerställas att det stöd och den hjälp som finns för människor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar 2 A-kassan ska ha en fast, lägre avgift för alla fungerar på ett bra sätt. Se avsnittet om a-kassan Begräsningen med 75-dagars regel för deltidsarbete tas bort Villkoret vad gäller veckoarbetstid sänks till 10 timmar 3 Socialdemokraterna verkar för att forsknings- och utredningsresurser avsätts för att förskolorna ska kunna möta framtidens utmaningar Socialdemokraterna verkar för att förskolan och dess utveckling ska sättas i fokus under den kommande mandatperioden 4 Socialdemokraterna ska ta initiativ till att samarbete med Sveriges kommuner och landsting för att arbeta fram hur samarbetsformerna kommunerna emellan ska utvecklas för att möta framtidens utmaningar Avslag Bifall Det är positivt om samarbetsformerna mellan kommunerna utvecklas. Det är ett arbete som den socialdemokratiska gruppen i Sveriges kommuner och landsting (SKL) redan arbetar med och med fördel kan vidareutveckla. Partiet har också på nationell nivå, ofta uppmärksammat bra lokala förslag som socialdemokratiska ledningar har drivit igenom i sina kommuner. Stiftelser, kommunala aktiebolag och kommunalförbund är väl beprövade former för att praktiskt bedriva verksamhet som lämpar sig för detta. De är inte minst mycket betydelsefulla när flera kommuner bedriver verksamheter gemensamt. I dessa lägen är det naturligt att beslutsbefogenheter följer med respektive verksamhet.

2 5 Socialdemokraterna verkar för en förändring av betalningsansvaret för sjukersättningen vid personlig assistans 6 Socialdemokraterna tar beslut om att införa en individualiserad föräldraförsäkring Socialdemokraterna tar nästa steg i processen mot en individualiserad försäkring genom att genomföra en tredelning under mandatperioden Rätten till barnomsorg på obekväm arbetstid blir lagstadgad 8 Socialdemokraterna verkar för ett samlat grepp om den nationella IT-infrastrukturen och då även säkerställer att den hålls öppen och tillgänglig för tjänster och operatörer. När det gäller merkostnader vid personliga assistenters sjukdom är det kommunen som är ansvarig även om utföraren är privat. Det beror på att dessa merkostnader inte är medräknade i schablonersättningen per timme. Sveriges kommuner och landsting har föreslagit att ersättningen för sjuklönekostnader bör ligga i schablonen för assistansersättningen. Partistyrelsen ställer sig positiv till att utreda frågan. Det kommer varken att öka eller minska de totala kostnaderna för samhället men kan minska onödig byråkrati och krångel. Samtidigt måste en analys göras av effekterna för både enskilda och ensamföretagare. För att öka jämställdheten i samhället behöver föräldraförsäkringen delas lika mellan föräldrarna. Som ett steg på vägen ska försäkringen delas i tre lika delar. En tredjedel för vardera vårdnadshavaren, och en tredjedel som båda vårdnadshavarna har möjlighet att ta ut. Detta ska ske genom att ytterligare månader knyts till respektive vårdnadshavare inom ramen för dagens försäkring. Självklart måste genomförandet ske med respekt för att enskilda familjer ska ha rimliga planeringsförutsättningar. Förskolan ska vara öppen och tillgänglig och svara mot familjers behov av omsorg, oavsett om det är en kommunal eller fristående förskola. Barnomsorg med flexibla tider och på kvällar, nätter och helger ska finnas tillgängligt för dem som behöver. Människor som arbetar på kvällar, nätter och helgar har i dag inte möjlighet att i alla kommuner under trygga former få sitt behov av barnomsorg tillgodosett. Partistyrelsen noterar att antalet kommuner som erbjuder barnomsorg på kvällar, nätter och helger ökar. Det är bra men vi anser att möjligheten behöver finnas i alla kommuner i landet. Utvecklingen av barnomsorg kvällar, nätter och helger behöver noga följas och verksamheten som växer fram kvalitetssäkras. Hög hastighet i IT-infrastrukturen är helt avgörande för såväl privatpersoner, hushåll, företag och offentliga förvaltningar i hela landet. Vi ser ett tydligt samhällsansvar där markanden inte klarar detta. Det behövs ny

3 9 Socialdemokraterna tar initiativ till ett partnerskap mellan staten, Sveriges kommuner och landsting, elevorganisationer samt facklig organisationer, i syfte att arbeta fram en tydlig avgränsning av vilken dokumentation som ska krävas av en lärare/skola och till vilken nivå den ska redovisas 10 Socialdemokraterna ska verka för en trygg, säker och kontinuerlig rehabilitering för människor med alla kända funktionsnedsättningar 11 Minipiller samt p-piller ska vara fullt subventionerade för kvinnor mellan 15 och 25 års ålder Bevarande Bifall bredbandsstrategi där målet justeras så att alla hushåll och företag år 2020 ska ha 100 Mbit/s. Det behövs en mer offensiv satsning för att klara målet med att digitalisera Sverige. Kommunerna ska i sina bredbandplaner vinnlägga sig om vikten av att IT-infrastruktur säkras till alla boende och verksamheter inom kommunens geografiska område. Regeringen bör ge stadsnäten möjligheten att agera på marknaden och över kommungränserna. Vidare ser partistyrelsen det som angeläget att infrastruktur för IT måste förberedas på bästa sätt. Det kan handla om krav att lägga tomrör som förberedelse för ITinfrastruktur. Lärares administrativa börda är tung och tar tid från utveckling av undervisningen. Den måste minska. Lärares administrativa börda utreds nu och partistyrelsen kommer att följa denna utredning och föreslå förändringar av lärares administrativa börda efter att utredningen avlämnats. Bevarande Några motioner tar upp frågan om fria p- piller och minipiller för kvinnor upp till 25 år. P-piller och minipiller är två av många olika preventivmedel. Subventionerna för preventivmedel skiljer sig åt ganska mycket i olika delar av landet. I en del landsting är det gratis upp till en viss ålder och i en del landsting ingen subvention alls. En statlig utredning 2009 föreslog att preventivmedel skulle subventioneras för kvinnor upp till 25 års ålder för att minska antalet aborter. Enligt utredningen skulle kvinnor upp till 25 år aldrig behöva betala mer än 200 kronor per år. Det är i åldersgruppen år som flest aborter görs och där subventionerade preventivmedel i alla landsting skulle göra mest nytta. Den statliga utredningen från 2009 föreslog ett samlat åtgärdspaket där förutom subvention av preventivmedel upp till 25 år även ingick bättre rådgivning, fler ungdomsmottagningar och bättre sexoch samlevnadsundervisning i skolorna.

4 12 Socialdemokraterna verkar för en bättre tandhälsa för alla och därmed en utjämning av den klyfta som idag finns mellan de som har råd, och de som inte har råd, med en bra tandhälsa 13 Socialdemokraterna tar fram ett bostadspolitiskt program för kommuner och stat i samverkan Om ROT-avdraget ska fortsätta så ska detta även omfatta hyreslägenheter 14 Uppdra åt partistyrelsen att utforma en förändring av partiets politik i syfte att förbättra möjligheterna för arbetspendling för människor som bor på landsbygden Besvaras Besvaras Besvaras Tre år har nu gått. Det enda som hänt är att skillnaderna ökar. Partistyrelsen anser att frågan om samlade åtgärder och ökad samordning på nytt behöver aktualiseras och att riksdagsgruppen tillsammans med SKL-gruppen hanterar frågan. OBS! Valdemarsviks likalydande fick bifall! ROT-delen av HUS-avdraget vill partistyrelsen behålla oförändrat så länge som lågkonjunkturen varar. Det är en mer väletablerad skattereduktion som därtill är viktig för byggsektorn och som konjunkturstimulator när arbetslösheten ökar. Under nästa valperiod vill vi se över möjligheten att utöka ROT med inriktning mot energieffektivisering samt mot hyresrättsoch flerfamiljshus. Samtidigt står vi inför stora ROT-utmaningar i hyresrättsbeståndet. För detta föreslår vi omfattande politiska initiativ som svar på motioner kring bostadspolitik. HUS-avdrag för bostäder och tjänster utomlands bör avvecklas. I övrigt, se utlåtanden om bostadspolitik Reseavdraget ger ett inkomstbortfall i statskassan på ca fem miljarder år Reseavdragets förmånlighet för resenären och stimulans till arbetspendling måste vägas mot kostnaden och avgöras från budgetår till budgetår. Förbättrat reseavdrag ger lägre inkomster och därmed mindre utrymme att göra saker till exempel inom välfärden. Partistyrelsen vill inte bygga in någon automatisk uppräkning i bilersättningen som kan ge ett skenande inkomstbortfall. Att helt ersätta medborgarnas arbetsresor är för dyrt och vore också att omvandla arbetsresor till en skattefri förmån. För att underlätta arbetspendling i gles- och landsbygd vill partistyrelsen verka för att förbättra kollektivtrafiken och sänka taxorna för att åka kollektivt. Det skulle inte heller bara gynna de som åker kollektivt till arbetet; utan också ungdomar som studerar och pensionärer.

5 15 Fördelning av offentligt finansierad välfärd: ge partistyrelsen i uppdrag att utforma partiets politik på välfärdsområdet så att de i motionen angivna förutsättningarna uppfylls 16 Uppdra åt partistyrelsen att ta fram ett program som stödjer en likvärdig utveckling av stad och land. 17 Vuxenutbildning: uppdra åt partistyrelsen att ta initiativ till att öka resurserna på dessa områden för att säkerställa vår position som välfärdsnation. 18 ID-kort: Socialdemokraterna verkar för att Skatteverket, på plats, ska erbjuda utfärdande av ID-kort i samtliga kommuner 19 Socialdemokraterna ska verka för att god rehabilitering och tillgång till funktionella hjälpmedel jämställs med god vård 20 Sverige lagstadgar om att företag med anställd personal måste teckna sjuk- och skadeförsäkring för sina anställda Se utlåtande om ordning och reda i välfärden Se avsnittet om regionalpolitik Se avsnittet om vuxenutbildning Under de senaste åren har det skett en utveckling där grundläggande samhällsservice centraliserats till områden med ökad befolkningsökning, samtidigt som servicen försvagats i regioner där befolkningsunderlaget minskats. Det är en utveckling som är djupt oroväckande. Effekterna av denna utveckling har blivit att viktiga funktioner som haft stor betydelse för människor i många mindre och glesare regioner försvunnit. Partistyrelsen betonar vikten av åtgärder för att säkerställa en acceptabel servicenivå, exempelvis genom utökad telefonkundtjänst och förbättrad service via Internet. Marknadslösningar eller rationaliseringsåtgärder kan aldrig ersätta medborgarnas rätt till en tillgänglig samhällsservice. Möjligheterna att bibehålla en kommersiell och offentlig service bör ses över. Se UH8 utlåtanden om funktionshinderspolitik Enskild motion (Anders G). Inspektionens för Socialförsäkringar, Riksrevisionens och Försäkringskassans granskning av handläggningen av arbetsskadeförsäkringen visar på tydliga brister i rättssäkerhet och att kvinnor missgynnas vid bedömning av arbetsskadeanmälan. Det behövs en reformering av arbetsskadeförsäkringen för att göra den mer rättvis, rättssäker och jämställd. För det krävs bland annat förbättrat anmälningsförfarande, utvecklade arbetsplatsundersökningar och

6 förtydligat regelverk. Förändringarna bör dock i första hand inte handla om organisatoriska frågor. En arbetsgrupp inom arbetarrörelsens socialförsäkringskommission har lämnat förslag om ny arbetsskadeförsäkring som kan vara en bra utgångspunkt för kommande reformering. Sverige har under lång tid haft en av väldens bästa och mest effektiva sjukförsäkringsmodeller. Arbetslinjen ligger till grund för försäkringen och utgångspunkten är att alla människor har rätt, men också skyldighet att, efter sin förmåga, bidra till arbetslivet. Sjukförsäkringen ska vara en brygga till återgång i arbete. Rätt utformad bidrar sjukförsäkringen till tillväxten. Sjukförsäkringen ska omfatta alla, betalas solidariskt och ge snabb rehabilitering tillbaka till arbete och ekonomisk trygghet under den tid det tar.

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land där var och en oavsett bakgrund kan växa och ta sin del

Läs mer

Moderaternas politik för sänkt a-kassa och lägre löner. Socialdemokraternas politik för fler jobb och trygghet för alla

Moderaternas politik för sänkt a-kassa och lägre löner. Socialdemokraternas politik för fler jobb och trygghet för alla Rött Blått politik för fler jobb och trygghet för alla Ge 100 000 soloföretagare möjlighet att anställa en medarbetare genom sänkt arbetsgivaravgift. Ge 7 500 arbetslösa akademiker arbete eller praktik

Läs mer

Vi är Försäkringskassan

Vi är Försäkringskassan Vi är Försäkringskassan www.forsakringskassan.se Sid 1 April 2016 Om Försäkringskassan Film? https://youtu.be/cu8xiyvt394 Sid 2 April 2016 Om Försäkringskassan Vårt uppdrag Vårt uppdrag är att utreda,

Läs mer

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Handlingsprogram 2011-2014 Socialdemokraterna i Mark Frihet är grunden för att du ska ha ett gott liv och kunna ta vara på möjligheternas Mark men friheten ska

Läs mer

REMISSVAR Rnr 70.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-19 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01

REMISSVAR Rnr 70.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-19 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 REMISSVAR Rnr 70.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-19 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 Mårtensson/Strömgren/LE Till Socialdepartementet SJUKPENNINGGRUNDANDE INKOMST. SKYDD OCH ANPASSNING

Läs mer

Full sysselsättning kräver jämställdhet

Full sysselsättning kräver jämställdhet Full sysselsättning kräver jämställdhet Sammanfattande inledning Full sysselsättning kräver jämställdhet, men det är inte mycket som händer. År 2005 var sysselsättningsgraden 5,3 procentenheter lägre för

Läs mer

Socialdemokraternas förslag till budget/plan för Mölndals Stad 2013-2015

Socialdemokraternas förslag till budget/plan för Mölndals Stad 2013-2015 Socialdemokraternas förslag till budget/plan för Mölndals Stad 2013-2015 Mölndal 2012-10-23 Socialdemokraternas budgetförslag för 2013 och plan 2014-2015. Socialdemokraterna presenterar här sitt förslag

Läs mer

Slutbetänkande av parlamentariska socialförsäkringsutredningen (SOU 2015:21) Mer trygghet och bättre försäkring

Slutbetänkande av parlamentariska socialförsäkringsutredningen (SOU 2015:21) Mer trygghet och bättre försäkring Datum Referens 2015-08-11 SOU 2015:21 Dnr 56 2010-2015 Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Slutbetänkande av parlamentariska socialförsäkringsutredningen (SOU 2015:21) Mer trygghet och bättre försäkring

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-03-31 Handläggare Jens Westlund Telefon: 08-508 33 754 Till Utbildningsnämnden 2015-04-09 Riktlinjer

Läs mer

Remissvar på Översyn av sjukförsäkringen Ds 2011:18

Remissvar på Översyn av sjukförsäkringen Ds 2011:18 2011-06-30 Dnr Af-2011/145023 Sida: 1 av 8 Socialdepartementet cc Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissvar på Översyn av sjukförsäkringen Ds 2011:18 Arbetsförmedlingens yttrande begränsas

Läs mer

Budgetproposition Signild Östgren

Budgetproposition Signild Östgren Budgetproposition 2017 Signild Östgren 2 7,7 miljarder till välfärd, kommuner 2,3 miljarder till välfärd, landsting Axplock av nyheter i budgeten Kommuner Mer resurser till välfärden, 7,7 miljarder

Läs mer

Sid 1 Augusti 2017 Om Försäkringskassan. Försäkringskassan

Sid 1 Augusti 2017 Om Försäkringskassan. Försäkringskassan Sid 1 Augusti 2017 Om Försäkringskassan Försäkringskassan Vårt uppdrag Vårt uppdrag är att utreda, besluta om och betala ut bidrag och ersättningar i socialförsäkringen Att samordna resurser för att hjälpa

Läs mer

AT-läkare Dag Om socialförsäkringen

AT-läkare Dag Om socialförsäkringen Om socialförsäkringen Snabbfakta Statlig myndighet Finansieras genom avgifter och skatter Betalar ut omkring 225 miljarder kronor per år Fattar cirka 20 miljoner beslut om bidrag och ersättningar varje

Läs mer

med kunskaper växer sverige

med kunskaper växer sverige F med kunskaper växer sverige Innehållsförteckning MED KUNSKAPER VÄXER SVERIGE... 3 UF1 Utlåtande förskola och barnomsorg... 3 UF2 Utlåtande grundskola och gymnasieskola... 66 UF3 Utlåtande högre utbildning

Läs mer

Sammanfattning av SOU 2015:21 Mer trygghet och bättre försäkring

Sammanfattning av SOU 2015:21 Mer trygghet och bättre försäkring PM 2015-03-05 Dnr [Skriv Dnr] Sammanfattning av SOU 2015:21 Mer trygghet och bättre försäkring Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen föreslår i sitt slutbetänkande en rad förändringar i sjukförsäkringen

Läs mer

Den som har låg eller ingen inkomst har rätt till en ersättning på grundnivå, 225 kronor per dag eller 6 750 kronor per månad.

Den som har låg eller ingen inkomst har rätt till en ersättning på grundnivå, 225 kronor per dag eller 6 750 kronor per månad. Föräldraförsäkringen 1. Något om dagens regler 1 Föräldraförsäkringen infördes 1974 och ersatte den dåvarande moderskapspenningen. Syftet var att båda föräldrarna skulle ha möjlighet att kombinera föräldraskap

Läs mer

Högre kvalitet i förskolan

Högre kvalitet i förskolan Stockholm 26 augusti 2010 Högre kvalitet i förskolan Första delen av den kommande rödgröna regeringsplattformen 2/6 I dag presenterar vi rödgröna partier den första delen av vår regeringsplattform om förskolan

Läs mer

I de frågor som medlemsdiskussionerna handlar om ligger ansvaret på olika nivåer i partiorganisationen. Något förenklat kan man beskriva det så här:

I de frågor som medlemsdiskussionerna handlar om ligger ansvaret på olika nivåer i partiorganisationen. Något förenklat kan man beskriva det så här: I vårt parti kan medlemmar göra sin röst hörd i många olika sammanhang. Grundläggande för påverkan är förstås möjligheter att mötas och diskutera politiska frågor och lösningar i den socialdemokratiska

Läs mer

Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning

Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2490 av Johan Forssell m.fl. (M) Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen

Läs mer

En föräldraförsäkring delad i tre lika stora delar - Varför? Ett OH-material LOs Välfärdsprojekt Mars 2006

En föräldraförsäkring delad i tre lika stora delar - Varför? Ett OH-material LOs Välfärdsprojekt Mars 2006 En föräldraförsäkring delad i tre lika stora delar - Varför? Ett OH-material LOs Välfärdsprojekt Mars 2006 1 Arbetsliv och familjeliv två sammanflätade delar Val hemma påverkar ställning i arbetslivet

Läs mer

Faktapromemoria Hösten Rehabiliteringsplaner

Faktapromemoria Hösten Rehabiliteringsplaner Faktapromemoria Hösten 2018 Rehabiliteringsplaner Sjukskrivning & Rehabilitering Sida 2 av 9 Sammanfattning I Företagarnas rapport Sjukförsäkringen under mandatperioden 2014 2018 beskrivs hur företagare,

Läs mer

Ambitioner för framtiden

Ambitioner för framtiden Söderköping Söderköping 2011-05-11 Ambitioner för framtiden Tillägg till beslut om driftsbudget 2012-2014 inklusive gemensamma mål och strategier 2 (8) 3 (8) Yrkanden från S Socialdemokraterna föreslår

Läs mer

Snabbprotokoll, Kommitté nr 7 Välfärd, socialfrågor, socialförsäkringar, pensioner, Jämställdhet Behandling av motioner

Snabbprotokoll, Kommitté nr 7 Välfärd, socialfrågor, socialförsäkringar, pensioner, Jämställdhet Behandling av motioner Snabbprotokoll, Kommitté nr 7 Välfärd, socialfrågor, socialförsäkringar, pensioner, Jämställdhet Behandling av motioner Centerpartiet vill: 71 Pension STÄMMANS BESLUT Att Centerpartiet inom ramen för Pensionsgruppen

Läs mer

Detta vill Vänsterpartiet

Detta vill Vänsterpartiet Valplattform 2018 på lättläst svenska Detta vill Vänsterpartiet (Lättläst) 2 Innehåll 4 4 5 6 7 8 8 9 10 10 11 12 12 12 13 14 Alla ska ha det bra i Sverige Folket ska bestämma Skattesystemet Jämställdhet

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik!

Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik! Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik! För mer information gå in på: www.lo.se/stockholmsmodellen Facket ska jobba för att individen får mer inflytande. Man 38 år, Byggnads Sluta jaga sjuka.

Läs mer

Jan Stjernström VD, SEB Trygg Liv. Partnerskap för välfärd

Jan Stjernström VD, SEB Trygg Liv. Partnerskap för välfärd Jan Stjernström VD, SEB Trygg Liv Partnerskap för välfärd 1 Krisen och välfärden 2 Svenskens perspektiv - Längre tid som pensionär - Ökade krav på valfrihet Konsekvenser: - Allt högre krav på levnadsstandarden

Läs mer

Regeringens åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro. Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister 22 september 2015

Regeringens åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro. Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister 22 september 2015 Regeringens åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister 22 september 2015 jan-95 jan-96 jan-97 jan-98 jan-99 jan-00 jan-01 jan-02 jan-03 jan-04 jan-05

Läs mer

LOs yttande över SOU 2011:51 Fortsatt föräldrar om ansvar, ekonomi och samarbete för barnets skull

LOs yttande över SOU 2011:51 Fortsatt föräldrar om ansvar, ekonomi och samarbete för barnets skull HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Arbetslivsenheten Joa Bergold/CA 2011-10-11 20110350 ERT DATUM ER REFERENS 2011-0629 S2011/5725/FST Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM LOs yttande över SOU 2011:51

Läs mer

Östersund 2009-01-30. Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Östersund 2009-01-30. Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Östersund 2009-01-30 Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissvar till slutbetänkandet Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service till personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) Sammanfattning

Läs mer

Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum

Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum Promemoria 2018-01-23 Socialdepartementet Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum Inledning Våra socialförsäkringar är en central del i den svenska

Läs mer

S-politiken - dyr för kommunerna

S-politiken - dyr för kommunerna S-politiken - dyr för kommunerna 2011-11-08 1 UNDERFINANSIERAD S-BUDGET RISKERAR ÖVER 5000 JOBB I KOMMUNSEKTORN SAMMANFATTNING 1. De socialdemokratiska satsningarna på kommunerna är underfinansierade.

Läs mer

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val.

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Jag bryr mig om valet i höst! För jag tror på alla människors lika värde och rätt. Och jag vägrar ge upp.

Läs mer

Klart att det spelar roll!

Klart att det spelar roll! roll! Klart att det spelar Vi kräver en politik för fler jobb I ett litet land som Sverige är den ekonomiska och sociala utvecklingen beroende av en framgångsrik exportindustri. I den globala konkurrensen

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014)

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014) Dnr 165-15-1.5.1. Sida 1 (5) 2015-04-30 Handläggare Elisabet Ödman Telefon: 08-508 06 169 Till Bromma stadsdelsnämnd arbetstid - remissyttrande (321- Förvaltningens förslag till beslut Nämnden godkänner

Läs mer

Översyn av förmåner för landstingets medarbetare

Översyn av förmåner för landstingets medarbetare Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS 2017-0254 Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal och utbildning Lena Halvardson Rensfelt 1 (5) Landstingsstyrelsen Översyn av förmåner för landstingets medarbetare

Läs mer

Yttrande över betänkandet (SOU 2012:6) Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning

Yttrande över betänkandet (SOU 2012:6) Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Stockholm den 24 april 2012 Yttrande över betänkandet (SOU 2012:6) Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning Vi på Neurologiskt Handikappades Riksförbund,

Läs mer

Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04

Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04 Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04 Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 Sverige byggs starkt genom fler i arbete. När fler arbetar kan vi fortsätta lägga grund för och värna allt det

Läs mer

LSS-utredningen (S 2016:03)

LSS-utredningen (S 2016:03) LSS-utredningen (S 2016:03) Direktivet beslutades 26 maj i år. Slutbetänkande senast 1 oktober 2018 Trots utredningens namn är det inte bara LSS som ska utredas. Även assistansersättning enligt Socialförsäkringsbalken

Läs mer

J ekonomisk trygghet

J ekonomisk trygghet J ekonomisk trygghet Innehållsförteckning SJUKFÖRSÄKRING OCH REHABILITERING... 3 UJ1 Utlåtande sjukförsäkring och rehabilitering... 3 PENSIONER... 93 UJ2 Utlåtande pensioner... 93 ALLA BARN HAR RÄTT TILL

Läs mer

24 Översyn av förmåner för landstingets medarbetare LS

24 Översyn av förmåner för landstingets medarbetare LS 24 Översyn av förmåner för landstingets medarbetare LS 2017-0254 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-05-16 LS 2017-0254 Landstingsstyrelsen Översyn av förmåner för landstingets medarbetare Föredragande

Läs mer

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Jämställdhet nu! dalarnas län 1

Jämställdhet nu! dalarnas län 1 Jämställdhet nu! dalarnas län 1 jämställdhet 3 Jämställdhet på riktigt Sverige är inte jämställt. Kvinnor arbetar lika mycket som män, men får inte lika mycket betalt. Ofta är arbetsvillkoren sämre i de

Läs mer

Inledning. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET!

Inledning. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET! Inledning Sverigedemokraterna Strängnäs årsplan innehåller först en vision som beskriver hur kommunen i stort ska bedrivas och i vilken riktning vi vill att kommunen ska sträva åt. Sedan följer en rad

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS. Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson

MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS. Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson FRAMTIDSPARTIET I FALUN KLIMAT FÖR UTVECKLING Jonas Lennerthson Anna

Läs mer

Kurvorna pekar nedåt!

Kurvorna pekar nedåt! Kurvorna pekar nedåt! 2 ½ år av mandatperioden har gått och vi socialdemokrater ser med oro på utvecklingen för Karlstad. Vi har under mandatperioden lagt en rad förslag som skulle påverkat utvecklingen

Läs mer

➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare. Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad?

➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare. Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad? ➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare 32 Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad? Så mycket har skrivits och sagts om långtidssjukskrivna den senaste tiden. Man kan känna sig utpekad.

Läs mer

Socialdemokraterna i Klippans kommun

Socialdemokraterna i Klippans kommun Socialdemokraterna i Klippans kommun Handlingsprogram 2015-2018 Vår vision för kommunen Den socialdemokratiska ideologin och politiken syftar till att skapa ett samhälle där alla människor oavsett bakgrund

Läs mer

Ökade klyftor och ett otryggare arbetsliv

Ökade klyftor och ett otryggare arbetsliv Ökade klyftor och ett otryggare arbetsliv Ett PM om konsekvenserna av en borgerlig regerings politik Dyrare och lägre a-kassa, fler otrygga jobb, skrotad rätt till heltid och uteblivna satsningar på arbetsmiljö

Läs mer

Kvalitet och trygghet för äldre. Socialdemokraternas politik för äldre i Örebro

Kvalitet och trygghet för äldre. Socialdemokraternas politik för äldre i Örebro Kvalitet och trygghet för äldre Socialdemokraternas politik för äldre i Örebro Inledning Socialdemokraterna i Örebro har under hela mandatperioden arbetat för ett bättre Örebro för äldre. Vi föreslog redan

Läs mer

Försäkringskassan i Värmland

Försäkringskassan i Värmland Försäkringskassan Försäkringskassan i Värmland Birgitta Olsson/ Sjukpenning Caroline Elfman/sjukpenning Linnéa Eriksson/ Sjukpenning Jessica Johansson/ Sjukpenning Peter Stenebjer /Aktivitetsersättning

Läs mer

2010-08-30. Södertälje behöver fler företag

2010-08-30. Södertälje behöver fler företag Södertälje behöver fler företag Sex lokala och sex nationella förslag för entreprenörskap och ökat företagande Södertälje har ett starkt näringsliv. Södertälje motsvarar till antalet invånare knappt 1

Läs mer

Skatt för välfärd. en rapport om skatterna och välfärden

Skatt för välfärd. en rapport om skatterna och välfärden Skatt för välfärd en rapport om skatterna och välfärden Rapporten framtagen av Vänsterpartiets stadshusgrupp i Malmö Januari 2012 För mer information: http://malmo.vansterpartiet.se Skatterna och välfärden

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

En familjepolitik för mer valfrihet, ökad jämställdhet, större mångfald i förskolan och barnomsorgen och mer tid med barnen

En familjepolitik för mer valfrihet, ökad jämställdhet, större mångfald i förskolan och barnomsorgen och mer tid med barnen En familjepolitik för mer valfrihet, ökad jämställdhet, större mångfald i förskolan och barnomsorgen och mer tid med barnen 30 augusti 2006 Allians för Sverige. maktskifte06.se Värderingar i familjepolitiken

Läs mer

För ökat och utvecklat idéburet företagande

För ökat och utvecklat idéburet företagande PROGRAM För ökat och utvecklat idéburet företagande Detta utgör ett gemensamt program för idéburet företagande innehållande förslag på politiska förändringar som skulle kunna bidra till idéburet företagandes

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

1 4 *03-04 0 00 1 3 *

1 4 *03-04 0 00 1 3 * Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1312-1605 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 4 *03-04 0 00 1 3 * Yttrande över delbetänkandet Pensionärers och förtroendevaldas

Läs mer

Ett Salem för alla inte bara de rikaste

Ett Salem för alla inte bara de rikaste Ett Salem för alla inte bara de rikaste Vänsterpartiet Salems kommunalpolitiska program 2018 Ett Salem för alla inte bara de rikaste Vänsterpartiet vill inget mindre än allas frihet. Frihet från våld och

Läs mer

Yttrande över remiss av promemoria: Översyn av sjukförsäkringen - förslag till förbättringar (S2011/4725/SF)

Yttrande över remiss av promemoria: Översyn av sjukförsäkringen - förslag till förbättringar (S2011/4725/SF) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (4) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-06-21 p 19 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-05-19 HSN 1105-0439 Handläggare: Britt Arrelöv Elisabet Erwall Yttrande över remiss av promemoria:

Läs mer

TIO INSATSER FÖR ATT ALLA BARN SKA FÅ SAMMA LIVSCHANSER

TIO INSATSER FÖR ATT ALLA BARN SKA FÅ SAMMA LIVSCHANSER TIO INSATSER FÖR ATT ALLA BARN SKA FÅ SAMMA LIVSCHANSER Miljöpartiet de gröna Sidan 2 av 5 Alldeles för många barn växer upp i fattigdom i Sverige idag. Barn som lever i familjer med försörjningsstöd eller

Läs mer

Remissvar DS 2017:9. Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete. Inledning

Remissvar DS 2017:9. Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete. Inledning Datum Referens 2017-05-13 S2017/01743/SF Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissvar DS 2017:9 Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete Inledning Småföretagarnas Riksförbund

Läs mer

Om Försäkringskassan Juni 2010 Sida 1

Om Försäkringskassan Juni 2010 Sida 1 Om Försäkringskassan Juni 2010 Sida 1 Välkommen till Försäkringskassan Försäkringskassan informerar om och hanterar Sveriges viktigaste trygghetspaket socialförsäkringen. Den innehåller totalt närmare

Läs mer

Uppdrag att redovisa åtgärder för att säkerställa en bättre kontroll och en mer rättssäker hantering av assistansersättningen

Uppdrag att redovisa åtgärder för att säkerställa en bättre kontroll och en mer rättssäker hantering av assistansersättningen Regeringsbeslut II:1 2014-01-16 S2013/3515/FST S2014/398/FST (delvis) Socialdepartementet Försäkringskassan 103 51 Stockholm Uppdrag att redovisa åtgärder för att säkerställa en bättre kontroll och en

Läs mer

Samlad kunskap stärkt handläggning. SOU 2017:25. Inledning

Samlad kunskap stärkt handläggning. SOU 2017:25. Inledning 2017-08-28 R 41.17 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Samlad kunskap stärkt handläggning. SOU 2017:25 Inledning Saco är positiv till många av förslagen i utredningen. Vi vill dock inledningsvis betona

Läs mer

Fler jobb till kvinnor

Fler jobb till kvinnor Fler jobb till kvinnor - Inte färre. Socialdemokraternas politik, ett hårt slag mot kvinnor. juli 2012 Elisabeth Svantesson (M) ETT HÅRT SLAG MOT KVINNOR Socialdemokraterna föreslår en rad förslag som

Läs mer

^ sot 7-2S- Åke Elmer Staffan Blomberg Lars Harrysson Jan Petersson. Svensk socialpolitik. (& Studentlitteratur

^ sot 7-2S- Åke Elmer Staffan Blomberg Lars Harrysson Jan Petersson. Svensk socialpolitik. (& Studentlitteratur Åke Elmer Staffan Blomberg Lars Harrysson Jan Petersson ^ sot 7-2S- Svensk socialpolitik A (& Studentlitteratur Förord till nittonde upplagan 9 1 Sociala problem och socialpolitik 11 Vad är socialpolitik?

Läs mer

Bygg välfärd! dalarnas län 1

Bygg välfärd! dalarnas län 1 Bygg välfärd! dalarnas län 1 välfärd 3 Världens bästa välfärd utan privata vinster Varje dag lämnar massor av människor sina allra bästa, sina barn, till förskola, skola och barnomsorg. Många lämnar vården

Läs mer

Rådslagsmaterial Minskade klyftor

Rådslagsmaterial Minskade klyftor Rådslagsmaterial Minskade klyftor Socialdemokraterna i Örebro Örebro arbetarekommun har tagit initiativ till ett antal lokala rådslag. Rådslagen syftar till att öka kunskapen och debatten om respektive

Läs mer

Motion 33 - Förbättra förutsättningarna för digitaliseringen

Motion 33 - Förbättra förutsättningarna för digitaliseringen MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4255 2015-10-23 Avdelningen för digitalisering Sara Meunier Anders Nordh Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Katarina Svärdh Motion 33 - Förbättra förutsättningarna för

Läs mer

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA SÄTT VÄXJÖ I ARBETE Det viktigaste Växjö står inför är att klara jobben. Genom att fler växjöbor kommer i arbete så lägger vi grunden till att skapa det Växjö vi vill

Läs mer

Den orättvisa sjukförsäkringen

Den orättvisa sjukförsäkringen Den orättvisa sjukförsäkringen Orättvis sjukförsäkring Den borgerliga regeringens kalla politik drar oss ned mot den absoluta nollpunkten. I snabb takt har de genomfört omfattande förändringar i den allmänna

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Inspektionen för socialförsäkringen

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Inspektionen för socialförsäkringen Regeringsbeslut III:2 Socialdepartementet 2012-12-18 S2012/8858/SAM(delvis) S2012/2672/SF Inspektionen för socialförsäkringen Box 202 10124 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Inspektionen

Läs mer

VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX

VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX Valplattform Vänsterpartiet Umeå 2018-2022 Umeå är inte till salu! Ulrika Edman (V), 1:a till Umeå kommunfullmäktige Mattias Sehlstedt (V), 2:a till Umeå kommunfullmäktige

Läs mer

Beskrivning av ärendeslag

Beskrivning av ärendeslag 1 (7) Beskrivning av ärendeslag Nedan följer en beskrivning av Försäkringskassans ärendeslag som berörs av internationell lagstiftning. På grund av den stora textmassan presenteras intressenternas statistikbehov

Läs mer

Inledning. Skattesats. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET!

Inledning. Skattesats. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET! Inledning Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET! Vi avser inte att göra några ändringar i majoritetens förslag till budgetramar. Vi anser att det finns utrymme att omprioritera

Läs mer

Först några inledande frågor

Först några inledande frågor ISSP 2006 Siffrorna anger svarsfördelning i %. Först några inledande frågor Fråga 1 Anser Du att människor bör följa lagen utan undantag, eller finns det vissa tillfällen då människor bör följa sitt samvete

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

Utvecklingen av kollektivavtalade ersättningar sedan 2000-talets början

Utvecklingen av kollektivavtalade ersättningar sedan 2000-talets början SAMMANFATTNING AV RAPPORT 2018:14 Utvecklingen av kollektivavtalade ersättningar sedan 2000-talets början En redovisning av kollektivavtalade ersättningar som kompletterar den allmänna socialförsäkringen

Läs mer

Bevaka rätt Den juridiska delen av uppdraget

Bevaka rätt Den juridiska delen av uppdraget Bevaka rätt Den juridiska delen av uppdraget Del 8 Uppläst och skapad av Rolf Larsson 1 Bevaka rätt! Försäkringskassan! Pensionsmyndigheten! Kommunen! Skatteverket! Andra myndigheter! Överklagan! Fastighetsaffärer!

Läs mer

Försäkringsmedicin Om socialförsäkringen

Försäkringsmedicin Om socialförsäkringen Om socialförsäkringen Ansvar i Rehabiliteringsarbetet Försäkringskassan har samordningsansvar Individen har ansvar att medverka i rekommenderad Rehabilitering Arbetsgivaren för Anpassning och Rehabilitering

Läs mer

Trygga barn klarar mer. Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer

Trygga barn klarar mer. Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer Trygga barn klarar mer Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer 2007-2010. Hej, Jag hoppas att det här materialet om skolan i Örebro kan ge dig information om hur

Läs mer

Nordisk försäkringstidskrift 1/2012. Den glömda försäkringen

Nordisk försäkringstidskrift 1/2012. Den glömda försäkringen Den glömda försäkringen Arbetsskadeförsäkringen är den glömda socialförsäkringen. Allmänhetens och politikernas uppmärksamhet riktas till andra delar av det allmänna försäkringssystemet; ålderspensionsförsäkringen,

Läs mer

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2 Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-03-11 Ärende 2.2.1 samt 2.2.2 Yttrande angående ersättningsbelopp 2015 för inom stadsdelssektorns utbildningsområde Skolväsendet i Göteborg har tillförts resurser,

Läs mer

VALFRÅGOR FÖR FÖRETAGARE

VALFRÅGOR FÖR FÖRETAGARE VALFRÅGOR FÖR FÖRETAGARE MEDLEMSENKÄT JUNI 2018 VALFRÅGOR FÖR FÖRETAGARE Ta bort sjuklöneansvaret NU! Det är den viktigaste frågan för småföretagare och också den fråga som företagarna tycker att politikerna

Läs mer

Yttrande över Gränslandet mellan sjukdom och arbete SOU 2009:89

Yttrande över Gränslandet mellan sjukdom och arbete SOU 2009:89 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal och SLL Produktionssamordning i samarbete med HSN-förvaltningen Landstingsstyrelsen Yttrande över Gränslandet mellan sjukdom och arbete SOU 2009:89 Ärendebeskrivning

Läs mer

Välfärd - minska klyftorna S-kvinnor i Kronoberg Carina Adolfsson Elgestam

Välfärd - minska klyftorna S-kvinnor i Kronoberg Carina Adolfsson Elgestam Socialdemokraterna Växjö 2010-08-30 Välfärd - minska klyftorna S-kvinnor i Kronoberg Carina Adolfsson Elgestam 2 (10) Innehållsförteckning Klyftorna och orättvisorna ökar... 3 Berättelser från verkligheten...

Läs mer

Tankar och reflektion från medlemmar vid Årsmötetsdagen 28/2 Sunderby Folkhögskola. Viktigaste frågan är jobben, eller rättare sagt bristen på jobb.

Tankar och reflektion från medlemmar vid Årsmötetsdagen 28/2 Sunderby Folkhögskola. Viktigaste frågan är jobben, eller rättare sagt bristen på jobb. 1(9) Tankar och reflektion från medlemmar vid Årsmötetsdagen 28/2 Sunderby Folkhögskola. Viktigaste frågan är jobben, eller rättare sagt bristen på jobb. 75-dagars regel, A-kasse indragning från dag 76.

Läs mer

1 MARS Överenskommelse. mellan kommunerna och landstinget i Norrbottens län om samarbete för personer med psykisk funktionsnedsättning

1 MARS Överenskommelse. mellan kommunerna och landstinget i Norrbottens län om samarbete för personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna och landstinget i Norrbottens län om samarbete för personer med psykisk funktionsnedsättning Kommunerna i Norrbotten och Norrbottens läns landsting är överens om att god

Läs mer

Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning. Slutbetänkande av LSS-kommittén (SOU 2008:77)

Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning. Slutbetänkande av LSS-kommittén (SOU 2008:77) Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning Slutbetänkande av (SOU 2008:77) uppdrag och sammansättning Parlamentarisk kommitté med ledamöter från

Läs mer

Ökad insyn i välfärden SOU 2016:62

Ökad insyn i välfärden SOU 2016:62 YTTRANDE Vårt ärendenr: 16/06394 2017-01-20 Ert dnr: S2016/061781/FS Avdelningen för juridik Helena Linde Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Ökad insyn i välfärden SOU 2016:62 Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

gruppförsäkring Ger anställda vid företag och medlemmar i förbund ett omfattande försäkringsskydd för en tryggare tillvaro

gruppförsäkring Ger anställda vid företag och medlemmar i förbund ett omfattande försäkringsskydd för en tryggare tillvaro gruppförsäkring Ger anställda vid företag och medlemmar i förbund ett omfattande försäkringsskydd för en tryggare tillvaro Ifs gruppförsäkring erbjuder en förmånlig försäkring till flera Principen med

Läs mer

Kostnadsberäkningar i kommun RS för uppgifter i SSD Barnomsorg

Kostnadsberäkningar i kommun RS för uppgifter i SSD Barnomsorg 1 (6) Kostnadsberäkningar i kommun RS för uppgifter i SSD Barnomsorg barnomsorg, kostnad totalt för hemkommun Öppen förskola, kostnad totalt + öppen fritids, kostnad totalt + pedagogisk omsorg, kostnad

Läs mer

Bedömningsfrågor i tillsynen

Bedömningsfrågor i tillsynen Bedömningsfrågor i tillsynen Vad kommer vi prata om idag ISF:s uppgift Vad är en bedömningsfråga på ISF? Slutsatser Regeringens instruktion för ISF 1 Inspektionen för socialförsäkringen har till uppgift

Läs mer

Socialdemokraterna i Stockholms stadshus. Handlingsplan mot barnfattigdom

Socialdemokraterna i Stockholms stadshus. Handlingsplan mot barnfattigdom Socialdemokraterna i Stockholms stadshus Handlingsplan mot barnfattigdom Handlingsplan mot barnfattigdom Rädda Barnens rapport talar sitt tydliga språk Stockholm är en av de mest segregerade kommunerna

Läs mer

Avgifter & regler. Förskola Förskoleklass Fritidshem

Avgifter & regler. Förskola Förskoleklass Fritidshem Avgifter & regler Förskola Förskoleklass Fritidshem INNEHÅLL Verksamhetsformer... 2 Förskola och familjedaghem 1 5 år... 2 Allmän förskola för 3 5-åringar... 2 Förskoleklass... 2 Skolbarnsomsorg (fritidsverksamhet)...

Läs mer

Vad är en god välfärd för dig?

Vad är en god välfärd för dig? RÅDSLAG VÄLFÄRD V I SO C I A L D E M O K R AT E R V I L L B J U D A IN till en öppen och kritisk diskussion om välfärdspolitiken och hur den kan utvecklas för att möta framtidens utmaningar. Välfärd är

Läs mer

Välfärd att lita på. Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2014

Välfärd att lita på. Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2014 Välfärd att lita på Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2014 Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2014 Välfärd att lita på Inga vinstintressen i välfärden Ökad kvalitet i vård, skola och omsorg med fler anställda

Läs mer

Välkommen till försäkringsmedicin för ST-läkare

Välkommen till försäkringsmedicin för ST-läkare Välkommen till försäkringsmedicin för ST-läkare Trygghet genom hela livet Drygt 40 olika förmåner och bidrag inom socialförsäkringen Stöd till barnfamiljer Sjukdom och rehabilitering Stöd till funktionshindrade

Läs mer