DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR"

Transkript

1 LEKTION 1: DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR BESKRIVNING AV LEKTIONEN OCH INSTRUKTIONER Copyright: 2014 SPEK, Texter: Eevi-Kaisa Yrjölä, Layout: HUVILA Brand & Design, ISBN: , Kopieringsbegränsning: Det är tillåtet att kopiera och dela ut detta elektroniska studiematerial för undervisningsändamål. Ändrande eller användande av verket i kommersiellt syfte är ovillkorligen förbjuden.

2 FÖRE LEKTIONEN TILLBEHÖR: För lektionen behövs fungerande internetförbindelse och tavla eller Smart Board. På lektionen tittar man på fotografier och filmer på Internet. Före lektionen bekantar sig läraren med Mål och förhandsuppfattningar. Där finns angivet vad som är meningen att lära sig under lektionen. Läraren kan också i elevens bok läsa texten Du kan själv förebygga olyckor. Det finns 29 dian som hör till lektionen. Det finns undervisningstips för varje dia och de beskrivs senare i instruktionen. LEKTIONENS GÅNG ARBETANDE MED BOKEN: I början av lektionen läser eleverna texten i boken på egen hand. Allra helst ska de bekanta sig med texten hemma innan lektionen. DIA 1: Kartläggning av elevernas förhandsuppfattningar om ämnet. Läraren behandlar frågorna på dian en i taget. Som grund för diskussionen kan man använda diskussionstipsen som finns på blanketten Mål och förhandsuppfattningar. Eleverna kan även själv ställa frågor. Om ni vill kan ni skriva sakerna som kommer upp på tavlan. 1. PIPER DET HOS DIG? Brandvarnaren och farliga röken DIA 2: Se på bilden. Läraren påminner om att det i en brinnande bostad är mörkt, varmt och fullt med livsfarlig rök. Ett andetag är tillräckligt för att bedöva en människa så att han inte längre kan rädda sig på egen hand. I en rökfylld lägenhet måste man röra sig nära golvet eftersom röken stiger uppåt. Rök uppstår när textilier, plaster och möbler brinner. Den är mycket giftigare än den rök som uppkommer när man bränner ved i en lägereld. Och när branden är inne i bostaden kan inte röken försvinna ut i det fria som vid en lägereld, utan fyller snabbt hela bostaden. Be eleverna att fantisera hur det känns att röra sig i rummet. Berätta att röken mörklägger hela rummet så att människans orienteringsförmåga försvinner. Därför är det svårt att röra sig. När utrymning har övats på förhand är det lättare vid ett nödläge. DIA 3: Piper det hos dig?-kampanjen påminner människor om att skaffa brandvarnare och att testa dem. Bekanta er med kampanjens webbplats genom att klicka på bilden som finns på dian. På webbplatsen finns en uppgift där man ska placera brandvarnare och förstahandssläckningsutrustning på rätt plats. Gör uppgiften tillsammans. Läraren ber eleverna berätta var säkerhetsredskapen ska placeras. Läraren påminner eleverna om att det för varje begynnande 60 m2 på varje våning i en bostad ska finnas minst en brandvarnare. DIA 4: Titta på VTT:s film om hur en lägenhetsbrand utvecklas. Före filmen börjar, ber läraren eleverna att lägga märke till tiden som går och vad som sker vid varje ögonblick. Efter filmen ställer läraren frågorna som finns nedan till eleverna. De kommer fram en i taget på dian. Vi behov kan filmen ses på nytt.

3 Var fick branden sin början? (av en cigarett som lämnats på soffan) När larmar brandvarnaren? (50 s) När är det ännu möjligt att tryggt avlägsna sig från rummet? (1 min 30 s) När är sikten ännu hyfsad i höjd med huvudet? (2 min) På vilket sätt beter sig röken? (samlas först i rummets övre del och fyller så småningom hela rummet) När är det inte längre tryggt att avlägsna sig? (4 min) När börjar ytorna på alla möbler brinna? (4 min 50 s) När övertänds hela rummet? (6 min) DIA 5: Diskutera om följande ämne: Hur hade det gått för den boende om han t.ex. alkoholpåverkad hade somnat på soffan eller om han hade gått till ett annat rum, och brandvarnaren inte hade fungerat? (SVAR: Den boende hade troligen omkommit i branden, eftersom endast en fungerande brandvarnare väcker en som sover i tid.) Hur snabbt skulle den boende sväva i livsfara? (SVAR: inom cirka tre minuter) DIA 6: Design-brandvarnare. Läraren berättar varför brandvarnare är viktiga: Den larmar mycket snabbt. Den väcker de som sover. Den ger dyrbar tid att rädda sig innan det finns för mycket rök. Titta en stund på bilder av design-brandvarnare. Kända designer har börjat formge design-brandvarnare. Med hjälp av dem försöker man göra eftertraktade inredningselement av varnarna så att det ska vara mer lockande att skaffa en. Fundera på metoder för att få människor att skaffa brandvarnare till hemmet och hålla den i funktionsskick. Fundera på basis av bilderna var varnarens testknapp finns. (SVAR: På dessa brandvarnare finns inga skilda testknappar, utan varnarens yttre skal fungerar som tryckknapp som det är möjligt att testa varnarens funktion med eller dämpa ljudet vid obefogade larm.) 2. EN KÄND MILJÖ ÖVERRASKAR Kartläggning av farliga platser i hemmet DIA 7: Titta på diagrammet över finländarnas olyckor och undersök antalen. Finländarna råkar årligen ut för nästan olyckor. Drygt 70 % är olyckor i hemmet och på fritiden. En stor del av olyckor i hemmet är halkolyckor, fallolyckor eller bränder. Eleverna tittar en stund på bilderna som finns på diorna Därefter ber läraren eleverna att lägga märke till med hur små åtgärder man kan påverka hemmets säkerhet. Sök farliga platser på bilden. Fundera efter det vad som har skett och hur man kan förebygga eller kunde ha förebyggt en dold fara.

4 DIA 8: Elkablar som går kors och tvärs kan knytas ihop till exempel med buntband eller lyftas bort från golvet. Det gör också städningen lättare. Kontrollera att elkablarna är borta ur vägen och att man inte snubblar på dem. Damm som samlas bland kablarna ökar brandrisken. DIA 9: Det är viktigt med renlighet förutom för allmän trivsel även för säkerheten. I en bostad som är stökig kan det lättare hända att man halkar eller snubblar. Överlopps saker som ligger på golvet gör även att en brand blir kraftigare och mer förödande när det p.g.a. överlopps saker bildas rökgaser när de brinner. På spisen eller i närheten av den får inte förvaras saker. DIA 10: Renlighet i köket är viktigt med tanke på brandsäkerheten i hemmet. På spisen eller i närheten av den får inte förvaras saker. Spisplattan kan gå på av misstag och därför kan plastkärl, kaffekokare och servetter som ligger på spisen lätt orsaka en brand. DIA 11: Det måste finnas ett tillräckligt stort säkerhetsavstånd runt ljusen i synnerhet till brännbara textilier. Ljuset sätts på ett stadigt underlag så att det inte kan stjälpa. Ljuset kan stjälpa när man går förbi det. Även husdjur kan få ljuset att stjälpa till exempel när de viftar med svansen. I fallet på bilden kan öppnandet av ytterdörren få gardinen att fladdra direkt i ljuslågan. DIA 12: I köket får man inte förvara lätt brännbara saker i närheten av en het spis. Här är ett exempel på hur det kan gå. DIA 13: I köket får man inte förvara lätt brännbara saker i närheten av en het spis. Pannlappar och andra textilier ska förvaras i en låda långt från spisen. Det lönar sig inte att placera pannlappar på krokar ovanför spisen, fastän det är behändigt. DIA 14: Det har hänt att fyrverkeripjäser som förvarats i barnens klädgarderob har exploderat. Fyrverkeripjäser får inte förvaras inomhus. De ska hållas utom räckhåll för barn. Det rekommenderas att över huvud taget inte förvara saker som är lätt brännbara i en klädgarderob. DIA 15: En sluten askkopp kan antändas och explodera på grund av hettan. På det viset kan en brand spridas i omgivningen. En askkopp kan även lätt ramla från ett ostadigt underlag och en glödande cigarett i askkoppen kan orsaka en byggnadsbrand. DIAT 16 17: En askkopp som placerats så här nära en byggnad kan när den blir het antända husets konstruktioner och orsaka till och med en stor brand. DIA 18: Det är vackert med ljusunderlag som man gjort själv och värmeljus, men de kan ibland vara väldigt farliga. Trä kan lätt antändas av ett värmeljus som blir hett. I affärerna kan man se många vackra men farliga ljus. Det ska inte finnas lätt brännbart material på ett ljus, och mellan värmeljus måste det vara ett cirka 5 cm säkerhetsavstånd. Före ett ljus tänds lönar det sig att tänka efter om det är säkert.

5 DIAT 19 20: Flest bränder antänds från elapparater. Flest bränder orsakar spisen eller ugnen. Bränder orsakas i stor grad också av belysningsarmatur, tvättmaskin, teve, kylanläggning och diskmaskin. En spisplatta som lämnats på eller mat som lämnats på plattan orsakar också många bränder. DIA 21: Att använda bastun till annat än bastubad orsakar brandfara. Man får inte ens för en stund lägga något på bastuugnen så att det inte inträffar en skada. Till exempel ett tvättfat i plast som tillfälligt har lagts och glömts kvar på en eluppvärmd bastuugn har orsakat en brand när bastun kopplades på. Häng inte upp tvätt att torka ovanför bastuugnen! Det kan ramla på bastuugnen och torklinor, klädnypor och klädhängare i plast tänjs ut och smälter i värmen. En torkställning kan också falla från bastulaven på bastuugnen. På grund av brandfaran ska tvätt torkas på en helt annan plats än i bastun. DIA 22: Mat som glömts kvar på spisen eller i ugnen orsakar många bränder. Det uppstår kraftigt med rök från maten innan den antänds. Röken är livsfarlig och bedövar en människa inom några minuter. Risken ökar av grytlappar, plastkärl, hushållspapper och andra brännbara saker som förvaras runt spisen som avger livsfarlig rök och gör att en brand utvecklas snabbare. DIA 23: Spisar har mer sällan sådana tekniska fel som orsakar en brand. Spisbränder antänds vanligen för att en spisplatta eller ugnen av en eller annan orsak i misstag har lämnats på. Det finns flera orsaker till skadan: ibland glöms spisen på, ibland kopplar till exempel ett barn på spisen utan att de vuxna märker något. Även husdjur kan orsaka en spisbrand. En hund som försöker få mat från spisen hoppar så att den rör vid strömställaren och spisen kopplas på eller blir hetare än det var meningen. På gamla spisar kan strömställarna vridas så lätt att även en katt kan få på spisplattan med att använda sin tass, och orsaka en bostadsbrand. Det lönar sig absolut att skydda spisen mot djur och barn. Framför strömställarna och spishällen kan man lägga ett skydd som hindrar en spisplatta från att kopplas på i misstag och att maten dras ner från plattan. Säkerheten ökar också av strömställare med två funktioner som först måste dras ut innan de kan vridas. DIA 24: Det finns även farliga platser i skolan. Fundera en stund på alla utrymmen i skolan och tänk igenom var det är mest sannolikt att det kan uppstå en brand eller hurudana olyckor det kan hända i skolan. (FÖRSLAG TILL SVAR: alla möjliga risker på rasterna, halkolyckor i korridorerna, mopedolyckor på vägen till skolan, vassa knivar, spisar mm. i huslig ekonomi, elcentral, elapparater, utrymmet för tekniskt arbete, laboratoriet, belysningsarmaturer, skräpkorgar, fester ) Läraren uppmanar eleverna att se över farliga platser i hemmet med hjälp av listan som finns i elevens arbetsbok. DIA 25: Se filmen Mission Possible: Gör hemmet tryggare.

6 3. MOTIONSGLÄDJE ELLER HUVUDLÖS AKTIVITET? Undvik olyckor på fritiden DIA 26: Se på diagrammet. 14-åringar är de som råkar ut för mest olyckor som kräver sjukhusvård när de utövar motion och idrott. Förmodligen är det flera av eleverna som också har skadat sig vid motionering. Läraren frågar av eleverna hurudana olyckor de har råkat ut för i sina motionsintressen. Fundera på om de på något sätt hade kunnat undvikas. (SVAR: Till exempel med uppvärmning och tänjning före motionsutförandet, kunde skydden ha varit bättre? osv.) DIA 27: Se på reklamen om Olycksfallsdagen som finns på dian. I Finland firas årligen en officiell Olycksfallsdag. År 2011 var temat för dagen Motionsglädje eller huvudlös aktivitet? Som kampanjens skyddare fungerade friidrottaren Tommi Evilä och alpinisten Sanni Leinonen. DIA 28: Lyssna på Tommi Eviläs och Sanni Leinonens tips för tryggt motionerande. Inspelningarna öppnas med att klicka på frågan. DIA 29: Se filmen Mission Possible: Ta det lugnt när du motionerar. TILLÄGGSMATERIAL: Mera tips och information om motionsolyckor finns på olycksfallskampanjens webbplats: Källa: sv/idrottares-tips-for-att-forebyggande-av-motionsolyckor UPPGIFTER: Eleverna gör uppgift 1 självständigt hemma. Läraren ber eleverna meddela vems brandvarnare de har testat, och läraren antecknar uppgifterna. SPEK är tacksam om läraren sänder uppgifterna via e-post till adressen: nouhata@ spek.fi för brandsäkerhetsstatistiken. I e-posten kan det meddelas hur många brandvarnare klassen sammanlagt har testat i samband med kampanjen.

BESKRIVNING AV LEKTIONEN OCH INSTRUKTIONER

BESKRIVNING AV LEKTIONEN OCH INSTRUKTIONER BESKRIVNING AV LEKTIONEN OCH INSTRUKTIONER Copyright: 2014 SPEK, Texter: Eevi-Kaisa Yrjölä, Layout: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopieringsbegränsning: Det är tillåtet att kopiera och

Läs mer

DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR

DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR LEKTION1: DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR MÅL OCH FÖRHANDSUPPFATTNINGAR Copyright: 2014 SPEK, Texter: Eevi-Kaisa Yrjölä, Layout: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopieringsbegränsning: Det

Läs mer

LEKTION 1: DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR

LEKTION 1: DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR LEKTION 1: DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR Copyright: 2014 SPEK, Texter: Eevi-Kaisa Yrjölä, Layout: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopieringsbegränsning: Det är tillåtet att kopiera och

Läs mer

LEKTION 2: I EN VERKLIG SITUATION FÖRHASTAR VI OSS INTE

LEKTION 2: I EN VERKLIG SITUATION FÖRHASTAR VI OSS INTE LEKTION 2: I EN VERKLIG SITUATION FÖRHASTAR VI OSS INTE Copyright: 2014 SPEK, Texter: Eevi-Kaisa Yrjölä, Layout: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopieringsbegränsning: Det är tillåtet att

Läs mer

I EN VERKLIG SITUATION FÖRHASTAR VI OSS INTE

I EN VERKLIG SITUATION FÖRHASTAR VI OSS INTE LEKTION 2: I EN VERKLIG SITUATION FÖRHASTAR VI OSS INTE BESKRIVNING AV LEKTIONEN OCH INSTRUKTIONER Copyright: 2014 SPEK, Texter: Eevi-Kaisa Yrjölä, Layout: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7,

Läs mer

LEKTION 3: FÖLJDERNA AV EN OLYCKA KAN BEGRÄNSAS

LEKTION 3: FÖLJDERNA AV EN OLYCKA KAN BEGRÄNSAS LEKTION 3: FÖLJDERNA AV EN OLYCKA KAN BEGRÄNSAS Copyright: 2014 SPEK, Texter: Eevi-Kaisa Yrjölä, Layout: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopieringsbegränsning: Det är tillåtet att kopiera

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker du en mindre brand på egen hand.

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker du en mindre brand på egen hand.

Läs mer

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2 Information till boende Tre av fyra brandskador inträffar i bostäder. Närmare 100 personer dör i bostadsbränder varje år, många på grund av att säkerhetsutrustning saknas. I regel är det slarv som förorsakar

Läs mer

BRANDSKYDD I HEMMET FÖR EN TRYGG MORGONDAG. Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. NÖDNUMMER. Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod:

BRANDSKYDD I HEMMET FÖR EN TRYGG MORGONDAG. Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. NÖDNUMMER. Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod: FÖR EN TRYGG MORGONDAG BRANDSKYDD I HEMMET Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod: Telefonnummer: NÖDNUMMER 112 Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. 1 Brandvarnare Montera en brandvarnare

Läs mer

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se Räddningstjänsten Östra Götaland DITT AGERANDE KAN VARA AVGÖRANDE Vi inom räddningstjänsten jobbar för att alla ska ha det så tryggt och säkert som möjligt. I din vardag

Läs mer

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG På Brandstationen Rita och berätta om besöket på brandstationen. Ta med dig teckningarna till skolan och ge dem till din lärare. Kanske kan ni skicka in några av klassens teckningar till brandmännen så

Läs mer

EN RÄDDNINGSPLAN FÖR FAMILJEN

EN RÄDDNINGSPLAN FÖR FAMILJEN MOT EN TRYGG OCH SÄKER FRAMTID EN RÄDDNINGSPLAN FÖR FAMILJEN 1 Ta dig ut ur en brinnande byggnad, men gå inte in i röken! En brand är alltid överraskande, och rummet börjar genast fyllas av rök som är

Läs mer

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR Varje år inträffar tusentals bränder i bostäder som är så allvarliga att räddningstjänsten larmas. Småbränder och tillbud är säkerligen lika många. Vanliga

Läs mer

Fall och brand. Minska riskerna i ditt hem

Fall och brand. Minska riskerna i ditt hem Fall och brand Minska riskerna i ditt hem Fall i hemmet Varje år ramlar en tredjedel av Sveriges äldre befolkning omkull, ofta i hemmet. Det kan bero på att man får sämre balans, syn och hörsel när man

Läs mer

Om det börjar brinna Om det börjar brinna har du bara några minuter på dig innan bostaden är fylld med rök. Då måste du handla snabbt och rätt.

Om det börjar brinna Om det börjar brinna har du bara några minuter på dig innan bostaden är fylld med rök. Då måste du handla snabbt och rätt. SKYDDA DIG MOT BRAND Information och tips för dig som bor i hyresrätt Rädda Rädda dig själv och andra som är i livsfara. Varna Varna alla som är i närheten som kan hotas av branden. Larma Ring 112. Tala

Läs mer

Att tänka på för en säkrare hemmiljö och vardag! Informationsbroschyr om brandsäkerhet och förebyggande av fall.

Att tänka på för en säkrare hemmiljö och vardag! Informationsbroschyr om brandsäkerhet och förebyggande av fall. Att tänka på för en säkrare hemmiljö och vardag! Informationsbroschyr om brandsäkerhet och förebyggande av fall. Vi svenskar har blivit allt äldre och de äldre har blivit allt friskare. En 70-åring i

Läs mer

FÖR EN TRYGG MORGONDAG BRANDSKYDD I HEMMET. En handledarguide

FÖR EN TRYGG MORGONDAG BRANDSKYDD I HEMMET. En handledarguide FÖR EN TRYGG MORGONDAG BRANDSKYDD I HEMMET En handledarguide 1 INLEDNING Brandskydd i hemmet en handledarguide är avsedd för alla som jobbar med att hjälpa invandrare vänja sig vid att leva och bo i Finland.

Läs mer

Brf Hamnen. Systematiska brandskyddsarbetet i Brf Hamnen

Brf Hamnen. Systematiska brandskyddsarbetet i Brf Hamnen Systematiska brandskyddsarbetet i Brf Hamnen Beskrivning av byggnader och verksamhet Bostadsrättsföreningen består av två fastigheter om totalt 104 lägenheter samt en extern hyresgäst i form av en sushirestaurang.

Läs mer

Barnfråga 1. Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra?

Barnfråga 1. Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? Barnfråga 1 Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? 1. Kasta sig omkull och kväva elden X. Ringa Räddningstjänsten 2. Springa och hämta vatten och släcka branden Barnfråga 2 Nalle-Maja

Läs mer

Checklista Gör ditt hem brandsäkert

Checklista Gör ditt hem brandsäkert Checklista Gör ditt hem brandsäkert Minska risken för köksbränder Många bränder börjar på spisen. Att något står och kokar torrt är en vanlig brandorsak. Fett och oljor kan börja brinna när temperaturen

Läs mer

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten.

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. 1 (5) Brandskydd vid tillfälliga övernattningar Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. Inledning Det är vanligt att personer övernattar

Läs mer

Julens risker. Levande ljus. Så här fixar du en säker julgran. Var försiktig med tomtebloss inomhus

Julens risker. Levande ljus. Så här fixar du en säker julgran. Var försiktig med tomtebloss inomhus Julens risker Visste du att en torr julgran kan brinna upp på några sekunder om den kommer i kontakt med till exempel en ljuslåga eller ett tomtebloss? Eller att ljus är den främsta orsaken till ökade

Läs mer

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG På Brandstationen Rita och berätta om besöket på brandstationen. Ta med dig teckningarna till skolan och ge dem till din lärare. Kanske kan ni skicka in några av klassens teckningar till brandmännen så

Läs mer

SKYDDA DIG MOT BRAND. Information och tips f ör dig som bor i hyresrätt

SKYDDA DIG MOT BRAND. Information och tips f ör dig som bor i hyresrätt SKYDDA DIG MOT BRAND Information och tips f ör dig som bor i hyresrätt Rädda! Rädda dig själv och andra som är i livsfara. Varna! Varna alla som är i närheten som kan hotas av branden. Larma! Ring 112.

Läs mer

SKYDDA DIG MOT BRAND. Information och tips f ör dig som bor i hyresrätt

SKYDDA DIG MOT BRAND. Information och tips f ör dig som bor i hyresrätt SKYDDA DIG MOT BRAND Information och tips f ör dig som bor i hyresrätt Rädda! Rädda dig själv och andra som är i livsfara. Varna! Varna alla som är i närheten som kan hotas av branden. Larma! Ring 112.

Läs mer

Gör det själv Byta batteri i Brandvarnare

Gör det själv Byta batteri i Brandvarnare Gör det själv Byta batteri i Brandvarnare Kom ihåg! Byt alltid batteri den 1 september Brandskydd Tomt i trapphus och loftgångar Enligt Lagen (2003:778) om skydd mot olyckor får inte cyklar, barnvagnar,

Läs mer

KONTROLLISTA ÖVER BOENDESÄKERHET

KONTROLLISTA ÖVER BOENDESÄKERHET KONTROLLISTA ÖVER BOENDESÄKERHET INFORMATION OCH ANVISNINGAR FÖR ANVÄNDAREN Kontrollistans ändamål Kontrollistan om boendesäkerhet är avsedd för att underlätta bedömningen av brandsäkerhet och olycksrisker

Läs mer

PP- bild 1 Du behövs!

PP- bild 1 Du behövs! PP- bild 1 Du behövs! PP- bild 2 -- Vilka i i klassen kan tänka sig att att arbeta som brandmän i i framtiden? -- Var ligger närmaste brandstation? Har du du varit där någon gång? -- Vad tror du du man

Läs mer

Fråga 1. Vuxen. Barn. Vilket telefonnummer ska du ringa om du behöver hjälp av brandkår, polis eller ambulans? Vad är det första du ska berätta när du

Fråga 1. Vuxen. Barn. Vilket telefonnummer ska du ringa om du behöver hjälp av brandkår, polis eller ambulans? Vad är det första du ska berätta när du Fråga 1 Vilket telefonnummer ska du ringa om du behöver hjälp av brandkår, polis eller ambulans? 1. 90 000 X. 112 2. 911 Vad är det första du ska berätta när du ringer SOS Alarm? 1. Hur gammal du är. X.

Läs mer

E bra skydd mot brand skapar trygghet för dig och dina grannar. Med hjälp av vår broschyr och Eidars webbsida finner du svaren.

E bra skydd mot brand skapar trygghet för dig och dina grannar. Med hjälp av vår broschyr och Eidars webbsida finner du svaren. Viktig information om brandskyddet och säkerheten i din bostad E bra skydd mot brand skapar trygghet för dig och dina grannar. Med hjälp av vår broschyr och Eidars webbsida finner du svaren. E bra skydd

Läs mer

Kan du hjälpa? Lär dig första hjälpen och hur du gör ditt hem till en trygg plats. En lättläst broschyr. Joonas Brandt

Kan du hjälpa? Lär dig första hjälpen och hur du gör ditt hem till en trygg plats. En lättläst broschyr. Joonas Brandt Kan du hjälpa? Lär dig första hjälpen och hur du gör ditt hem till en trygg plats. En lättläst broschyr. Joonas Brandt Det lönar sig att kunna ge första hjälpen! Det händer att vi är med om både små och

Läs mer

Skapa ökad brandsäkerhet i hemmet. Var rädd om dina vänner och anhöriga!

Skapa ökad brandsäkerhet i hemmet. Var rädd om dina vänner och anhöriga! Skapa ökad brandsäkerhet i hemmet. Var rädd om dina vänner och anhöriga! 1 Innehåll När du känner till riskerna är det lättare att göra något åt dem...3 Inte kunna upptäcka eller agera vid brand...4 Glömma

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

HOPPSAN VAR DET VERKLIGEN NÖDVÄNDIGT! DE FLESTA OLYCKORNA SKER I VÅR HEMMILJÖ OAVSETT ÅLDER UNDVIK DE STÖRSTA FALLGROPARNA

HOPPSAN VAR DET VERKLIGEN NÖDVÄNDIGT! DE FLESTA OLYCKORNA SKER I VÅR HEMMILJÖ OAVSETT ÅLDER UNDVIK DE STÖRSTA FALLGROPARNA HOPPSAN VAR DET VERKLIGEN NÖDVÄNDIGT! DE FLESTA OLYCKORNA SKER I VÅR HEMMILJÖ OAVSETT ÅLDER UNDVIK DE STÖRSTA FALLGROPARNA DE FLESTA OLYCKOR SKER I HEMMET ELLER STRAX UTANFÖR KNUTEN En olycka kommer alltid

Läs mer

Vi lär oss om eld och brand

Vi lär oss om eld och brand Vi lär oss om eld och brand Innehåll: 1. Eld och brand...3 2. Hur brand startar och sprider sig...5 3. Hur upptäcker du att det brinner?...8 4. Vad ska du göra om det brinner?... 10 5. Olika utrymningsvägar...12

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete i Brf Gjutaren 16

Systematiskt brandskyddsarbete i Brf Gjutaren 16 1 Stockholm i februari 2011 Systematiskt brandskyddsarbete i Brf Gjutaren 16 Bakgrund Statens räddningsverk meddelade 2001 att systematiskt brandskyddsarbete ska bedrivas i de flesta verksamheter. Som

Läs mer

Joel är död Lärarmaterial

Joel är död Lärarmaterial sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Den 9 maj förändras Linus liv. Linus är i skogen med mamma, pappa och storebror Joel. Linus ser upp till Joel och en dag vill han också vara stor

Läs mer

Policy för systematiskt brandskyddsarbete Brf Fullersta Väst

Policy för systematiskt brandskyddsarbete Brf Fullersta Väst Policy för systematiskt brandskyddsarbete Brf Fullersta Väst Inledning Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning

Läs mer

ÖKAD BRANDSÄKERHET FÖR SÄRSKILT RISKUTSATTA EN BROSCHYR OM INDIVIDANPASSAT BRANDSKYDD

ÖKAD BRANDSÄKERHET FÖR SÄRSKILT RISKUTSATTA EN BROSCHYR OM INDIVIDANPASSAT BRANDSKYDD ÖKAD BRANDSÄKERHET FÖR SÄRSKILT RISKUTSATTA EN BROSCHYR OM INDIVIDANPASSAT BRANDSKYDD Det räcker ofta långt med enkla insatser och goda vanor för att brandsäkra ett hem. När du känner till riskerna är

Läs mer

Tack Kurt. Information hösten 2011. Brf Stormen. Innehåll

Tack Kurt. Information hösten 2011. Brf Stormen. Innehåll Tack Kurt Information hösten 2011 Innehåll Tack Kurt 2 Ny vicevärd 2 Entréer 3 Underhållsplan 3 Barnvagnsförråd 3 Föreningsstämma 4 Silverfiskar 4 Ny grill 4 Försiktighet inför julen 4 1 Tack Kurt Allt

Läs mer

Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 d Brand, el, damm, gaser m m

Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 d Brand, el, damm, gaser m m Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 d Brand, el, damm, gaser m m 1!! Brand Brandrisk finns vid heta arbeten t ex svetsning, skärning med rondell, slipning med vinkelslip, arbete med tigersåg 2 1

Läs mer

Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra?

Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? Fråga 1 (barn) Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? 1. Kasta sig omkull och försöka att kväva elden. X. Ringa Räddningstjänsten. 2. Springa och hämta vatten och släcka branden. Fråga

Läs mer

Brandsäkerhet i hemmet SFI Handledarmanus

Brandsäkerhet i hemmet SFI Handledarmanus Handledarmanus SFI Brandsäkerhet i hemmet SFI Handledarmanus Välkommen som handledare för utbildningen Brandsäkerhet i hemmet för SFI-elever. Syftet med utbildningen är att deltagarna ska förstå vilka

Läs mer

Faktablad: Brandsäkerhet 2007-01-15. Brandsäkerhet. Inläsningsuppgift inför instruktörsfortbildning våren 2007

Faktablad: Brandsäkerhet 2007-01-15. Brandsäkerhet. Inläsningsuppgift inför instruktörsfortbildning våren 2007 Brandsäkerhet Inläsningsuppgift inför instruktörsfortbildning våren 2007 CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET / Henrik Lindquist 1 (7) Brandorsaker År 2002 ryckte räddningstjänsten i Sverige ut på 5610 bränder i bostäder.

Läs mer

Brandskydd Brf Navet 2 på Lindholmen

Brandskydd Brf Navet 2 på Lindholmen Brandskydd Brf Navet 2 på Lindholmen BRANDSKYDDSPOLICY Bakgrund Ansvaret för att upprätta och arbeta efter en brandskyddsplan åligger sedan 2004 fastighetsägaren enligt Lag (2003:778). Syfte Denna brandskyddsplan

Läs mer

Har du koll? Förebygga och agera vid brand

Har du koll? Förebygga och agera vid brand Har du koll? Förebygga och agera vid brand Så här förebygger du bränder Du kan göra mycket själv! När bränder väl uppstår kan de utvecklas snabbt och få väldigt stora konsekvenser. Men det finns faktiskt

Läs mer

Brandskyddsplan Brf Slottsparken. Föreningens policy. Byggnadsbeskrivning och brandcellsindelning

Brandskyddsplan Brf Slottsparken. Föreningens policy. Byggnadsbeskrivning och brandcellsindelning Brandskyddsplan Brf Slottsparken Bostadsrättsföreningen har en skyldighet att systematiskt arbeta med brandförebyggande och skyddande åtgärder. Detta i enlighet med lag (2003:778) om skydd mot olyckor

Läs mer

Lärande från bostadsbränder

Lärande från bostadsbränder Lärande från bostadsbränder Fördjupad datainsamling kring individ, agerande, omständigheter och bostadsmiljöer: från torrkokning till dödsbrand Anna Johansson Storstockholms brandförsvar anna.johansson@ssbf.brand.se

Läs mer

hur kan du förhindra en brand? vad gör du om det börjar brinna?

hur kan du förhindra en brand? vad gör du om det börjar brinna? hur kan du förhindra en brand? vad gör du om det börjar brinna? var förberedd om olyckan skulle vara framme med bättre kunskap Med bättre kunskap om riskerna kan vi minska antalet bränder. Det är också

Läs mer

UPPTÄCK! LARMA! UTRYM!

UPPTÄCK! LARMA! UTRYM! UPPTÄCK! LARMA! UTRYM! Vad du inom äldreomsorgen kan göra för att förhindra bränder hos äldre Äldre drabbas oftare av brand i hemmet Risken för att det börjar brinna hemma ökar i takt med åldern på grund

Läs mer

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst Brandsäker camping Tips och råd till dig som campinggäst Minska risken för brand Husvagnar, husbilar och tält brinner snabbt ofta är branden över på några minuter. Som campinggäst måste du hjälpa till

Läs mer

TRYGG I DITT EGET HEM

TRYGG I DITT EGET HEM TRYGG I DITT EGET HEM 1 TILL DEN BOENDE: I handboken Trygg i ditt eget hem finns anvisningar om hur du skall öka brandsäkerheten i ditt hem. Handboken innehåller också anvisningar om hur du bör handla

Läs mer

Brandvarnare. Jonisk eller optisk? Placering Test & skötsel. EL & VVS - för din säkerhet

Brandvarnare. Jonisk eller optisk? Placering Test & skötsel. EL & VVS - för din säkerhet Brandvarnare EL Jonisk eller optisk? Placering Test & skötsel EL & VVS - för din säkerhet Jonisk eller optisk brandvarnare? En jonisk brandvarnare reagerar på den osynliga rök som framkallas av öppna lågor.

Läs mer

SE UPP FÖR ELEKTRICITETEN VID JÄRNVÄGEN!

SE UPP FÖR ELEKTRICITETEN VID JÄRNVÄGEN! Lektionsplanering 5 SE UPP FÖR ELEKTRICITETEN VID JÄRNVÄGEN! SE UPP FÖR ELEKTRICITETEN VID JÄRNVÄGEN! Läroämnen och lektioner där man gå igenom materialet Fysik och kemi (klass 5 6) Miljö- och naturkunskap

Läs mer

Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 d Brand, el, damm, gaser m m

Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 d Brand, el, damm, gaser m m Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 d Brand, el, damm, gaser m m Foto: Peter Retsmar 1!! Brand Brandrisk finns vid heta arbeten t ex svetsning, skärning med rondell, slipning med vinkelslip, arbete

Läs mer

FÖLJDERNA AV EN OLYCKA KAN BEGRÄNSAS

FÖLJDERNA AV EN OLYCKA KAN BEGRÄNSAS LEKTION 3: FÖLJDERNA AV EN OLYCKA KAN BEGRÄNSAS BESKRIVNING AV LEKTIONEN OCH INSTRUKTIONER Copyright: 2014 SPEK, Texter: Eevi-Kaisa Yrjölä, Layout: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopieringsbegränsning:

Läs mer

Mars 2005. Information om brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler

Mars 2005. Information om brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Mars 2005 Information om brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Denna information riktar sig till dig som hyr ut eller upplåter lokaler tillfälligt för till exempel dans eller fester. Här

Läs mer

Vi lär oss om eld och brand

Vi lär oss om eld och brand Vi lär oss om eld och brand Vi lär oss om eld och brand Detta häfte är framtaget av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Bodil Moberg och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Läs mer

Elbro Vad gör vi nu?

Elbro Vad gör vi nu? Elavbrott Vad gör vi nu? Historiens längsta elavbrott sid 1 Håll värmen med några enkla råd sid 3 Håll värmen med en egen kamin sid 4 Ljus i mörker sid 6 Tappa upp vatten sid 7 Mat utan el sid 8 Mat som

Läs mer

Skapa ökad brandsäkerhet i hemmet. Var rädd om dina vänner och anhöriga!

Skapa ökad brandsäkerhet i hemmet. Var rädd om dina vänner och anhöriga! 1 Skapa ökad brandsäkerhet i hemmet Var rädd om dina vänner och anhöriga! 2 Innehåll När du känner till riskerna är det lättare att göra något åt dem...................3 Inte kunna upptäcka eller agera

Läs mer

Trygga seniorer. - Enkla råd för att förebygga olyckor och missöden

Trygga seniorer. - Enkla råd för att förebygga olyckor och missöden Trygga seniorer - Enkla råd för att förebygga olyckor och missöden Några enkla tips som får dig att må bättre! Rör dig regelbundet, det stärker benstomme och muskler, motverkar yrsel och ger bra allmän

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 5>kaff* brandvarnare. o

Läs mer

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER VÄLKOMMEN TILL AMASTEN!

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER VÄLKOMMEN TILL AMASTEN! INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER VÄLKOMMEN TILL AMASTEN! VÄLKOMMEN SOM HYRESGÄST! I den här broschyren har vi samlat information som är viktigt för dig som hyresgäst hos oss att känna till. Vi vill att

Läs mer

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen till Balder

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen till Balder INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER Välkommen till Balder Bra att veta om ditt boende Hyran - betala alltid i tid Hyran betalas i förskott varje månad, senast den sista dagen i månaden. Exempel: hyran för

Läs mer

Utvärdering av Navets Brandtema för år 5 och 6

Utvärdering av Navets Brandtema för år 5 och 6 Utvärdering av Navets Brandtema för år 5 och 6 Slutsatser utifrån elevenkäterna 82 elever som gjort Brandtemat och 82 elever som inte gjort Brandtemat, samt 58 elever som gjort Brandtemat för ett år sedan,

Läs mer

Brandsäkerhet i hemmet - för din trygghet DE FLESTA BRÄNDER SKER I HEMMET

Brandsäkerhet i hemmet - för din trygghet DE FLESTA BRÄNDER SKER I HEMMET INFORMATION OCH RÅD FÖR ÖKAD TRYGGHET Brandsäkerhet i hemmet - för din trygghet DE FLESTA BRÄNDER SKER I HEMMET Risken att drabbas av brand eller omkomma i brand ökar med stigande ålder. Det kan till exempel

Läs mer

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler 1 Inledning Denna information riktar sig till dig som hyr ut eller upplåter lokaler tillfälligt för till exempel dans eller fester. Här är några enkla

Läs mer

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler 1 Inledning Denna information riktar sig till dig som tillfälligt hyr ut eller upplåter lokaler

Läs mer

Har du koll? Förebygga och agera vid brand

Har du koll? Förebygga och agera vid brand Har du koll? Förebygga och agera vid brand och dess fasta brandskyddsinstallationer, medan den som hyr eller använder lokalerna svarar för att dessa används på ett ansvarsfullt sätt. Kort om materialet

Läs mer

Tillfällig uthyrning av lokaler

Tillfällig uthyrning av lokaler Räddningstjänsten Tillfällig uthyrning av lokaler Allmänt Detta dokument gäller för lokaler som tillfälligt hyrs ut till andra ändamål än de normalt används till, t ex för övernattning, disco, fest etc.

Läs mer

Brand, utrymning & bombhot DET HÄR SKA DU TÄNKA PÅ!

Brand, utrymning & bombhot DET HÄR SKA DU TÄNKA PÅ! Brand, utrymning & bombhot DET HÄR SKA DU TÄNKA PÅ! TÄNK EFTER FÖRE! Om det börjar brinna, lokalerna du befinner dig i behöver utrymmas eller du får ett bombhot då måste du veta vad du ska göra. I alla

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 KAMPANJMANUAL 2015 2 KAMPANJMANUAL 2015 3 INNEHÅLL KOMMUNIKATION SOM RÄDDAR LIV Sid 3-6 Sid 7-10 Sid 11 Sid 12-14 Sid 15-16 Sid 17 Sid 18 Om kampanjen Aktiviteter Budskap

Läs mer

Brandskyddsregler. Brandskyddsregler Du ansvarar för att ta del av och följa föreningens brandskyddsregler.

Brandskyddsregler. Brandskyddsregler Du ansvarar för att ta del av och följa föreningens brandskyddsregler. Brandskyddsregler För medlemmar i BRF Timmermannen 1 Version 1 17.09.03 Det här dokumentet innehåller information om vilket brandskyddsansvar du har som medlem i BRF Timmermannen 1. Genom att följa ett

Läs mer

BARN, BAD OCH VAtten.

BARN, BAD OCH VAtten. BARN, BAD OCH VAtten. ingen ska drunkna Varje år drunknar nio barn i Sverige. Många av olyckorna i vatten händer nära barnens hem. Alla vuxna tänker inte på att det kan finnas farliga platser för barn

Läs mer

gör vårt boende trevligare

gör vårt boende trevligare Omtanke och sunt förnuft gör vårt boende trevligare Liv och rörelse hör till vardagen i ett flerbostadshus. Att bo nära andra människor ställer därför krav på lyhördhet och omtanke. Alla ska kunna trivas,

Läs mer

Tips och råd i samband med din inflyttning! Välkommen som hyresgäst!

Tips och råd i samband med din inflyttning! Välkommen som hyresgäst! Tips och råd i samband med din inflyttning! Välkommen som hyresgäst! Praktisk inflyttningsinformation till dig som hyresgäst hos oss på Lorentzon. Varmt välkommen till din nya bostad hos oss på Lorentzon.

Läs mer

Välkommen till Familjehuset!

Välkommen till Familjehuset! Välkommen till Familjehuset! Vad är Familjehuset? Familjehuset är ett akut- utrednings- och behandlingshem för barn och föräldrar. Andledningen till att en familj kommer till Familjehuset varierar. Det

Läs mer

INSTALLATIONS - OCH BRUKSANVISNING TILL KVADRATISK OCH RUND PRYDNADSSPIS

INSTALLATIONS - OCH BRUKSANVISNING TILL KVADRATISK OCH RUND PRYDNADSSPIS INSTALLATIONS - OCH BRUKSANVISNING TILL KVADRATISK OCH RUND PRYDNADSSPIS Läs denna före användning och montering av prydnadsspisen. STOCKHOLM GÖTEBORG 1 Kära kund, TISA Konstruktion vill erbjuda våra kunder

Läs mer

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge Servicebostad -VAD ÄR DET? -Lättläst Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och

Läs mer

En helt ny produkt! Designad och patenterad för att skydda liv och egendom BRA ATT VETA FÖR DIG SOM SKA SÄLJA SNAPALARM

En helt ny produkt! Designad och patenterad för att skydda liv och egendom BRA ATT VETA FÖR DIG SOM SKA SÄLJA SNAPALARM En helt ny produkt! Designad och patenterad för att skydda liv och egendom BRA ATT VETA FÖR DIG SOM SKA SÄLJA SNAPALARM Snapalarm är lösningen på mångas problem Först gör man i ordning i hallen och sedan

Läs mer

Här ska vi trivas Om konsten att bo tillsammans i bostadsrättsföreningen

Här ska vi trivas Om konsten att bo tillsammans i bostadsrättsföreningen Här ska vi trivas Om konsten att bo tillsammans i bostadsrättsföreningen Tillsammans är vi över en halv miljon medlemmar. Du som bor i HSB är i gott sällskap. I den här broschyren har vi samlat några tips

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete BRF Spiréan (SBA)

Systematiskt brandskyddsarbete BRF Spiréan (SBA) Systematiskt brandskyddsarbete BRF Spiréan (SBA) Inledning Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och

Läs mer

Kartläggningsguide för energitemat

Kartläggningsguide för energitemat Kartläggningsguide för energitemat Syftet med det här häftet är att erbjuda er färdiga mallar och metoder för kartläggningar inom energitemat. Häftet innehåller kartläggningsverktyg för både miljöbelastningen

Läs mer

BRUKSANVISNING BRANDVARNARE, 230 V SAMMANKOPPLINGSBAR MED PAUSFUNKTION

BRUKSANVISNING BRANDVARNARE, 230 V SAMMANKOPPLINGSBAR MED PAUSFUNKTION BRUKSANVISNING BRANDVARNARE, 230 V SAMMANKOPPLINGSBAR MED PAUSFUNKTION Art.nr 94.4235 OBS! Brandvarnaren skall installeras av en behörig installatör. Läs bruksanvisningen noggrant innan installationen.

Läs mer

I T A O A ÄK E R H E TSVE B RA

I T A O A ÄK E R H E TSVE B RA N E N O I T A T S D N A R B Å P EN DAG ET VENEMANG ALLISSV URV N RÅD FÖR ATT ORDNA EVENEMANGET AN CK B RA DS KO IIK PALO T DNA E R O T T A R Ö GUIDE F ÄK E R H E TSVE TIPS FÖR ATT GENOMFÖRA UPPGIFTSKONTROLLERNA

Läs mer

Har du koll? Förebygga och agera vid brand

Har du koll? Förebygga och agera vid brand Har du koll? Förebygga och agera vid brand Förebygga brand Här ges förslag på uppgifter och övningar kring hur man förebygger brand och hur man gör om det väl börjar brinna. Utgångspunkten är elevernas

Läs mer

Rädda-Varna-Larma-Släck Anlagd brand Elektriska fel Rökning Levande ljus Risker i köket Brandfarliga varor Rök Brännskador Släckutrustning

Rädda-Varna-Larma-Släck Anlagd brand Elektriska fel Rökning Levande ljus Risker i köket Brandfarliga varor Rök Brännskador Släckutrustning Rädda-Varna-Larma-Släck Anlagd brand Elektriska fel Rökning Levande ljus Risker i köket Brandfarliga varor Rök Brännskador Släckutrustning Brandvarnare Goda Råd PM - Rädda-Varna-Larma-Släck Att Rädda människor

Läs mer

BRANDUTREDNING 018-7273029 Undersökningsprotokoll. Vid kontakt med oss i detta ärende, ange Dnr 450.2010.00369.

BRANDUTREDNING 018-7273029 Undersökningsprotokoll. Vid kontakt med oss i detta ärende, ange Dnr 450.2010.00369. Sida 1 av 9 Datum UPPSALA BRANDFÖRSVAR Östra distriktet 2010-05-10 450.2010.00369 Svante Pettersson Brandinspektör BRANDUTREDNING 018-7273029 Undersökningsprotokoll Anledning till undersökningen Brand

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Råd och tips om eld och brand från Brandkåren Attunda

Råd och tips om eld och brand från Brandkåren Attunda Råd och tips om eld och brand från Brandkåren Attunda Attunda är din räddningstjänst Brandkåren Attunda gör den skadefria kommunen möjlig, det är vår vision. Om det börjar brinna går det fort Om du vet

Läs mer

Hela ben hela livet om hur du undviker fallolyckor i hemmet

Hela ben hela livet om hur du undviker fallolyckor i hemmet Hela ben hela livet om hur du undviker fallolyckor i hemmet Partille kommun, folkhälsorådet och vård- och omsorgsförvaltningen i samarbete med Västra Götalandsregionen. Håll dig på benen Personer i dagens

Läs mer

Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem

Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem VIMARHEM AB Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem Besittningsskydd Du har rätt att bo kvar i Din lägenhet så länge Du följer de regler och föreskrifter som finns och betalar Din hyra i tid. Du kommer att bli uppsagd

Läs mer

Bo tillsammans i hyreshus och bostadsrättsförening

Bo tillsammans i hyreshus och bostadsrättsförening Alla ska trivas Bo tillsammans i hyreshus och bostadsrättsförening Svåra ord? Ordlista finns på sidan 10. Omtanke gör det trevligare att bo tillsammans Det bor många människor i ditt hus och det händer

Läs mer

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Risker och åtgärder Brand, el, damm, gaser m m

Risker och åtgärder Brand, el, damm, gaser m m Risker och åtgärder Brand, el, damm, gaser m m Foto: Peter Retsmar 1!! Brand Brandrisk finns vid heta arbeten t ex - svetsning - skärning med rondell - slipning med vinkelslip - arbete med tigersåg 2 1

Läs mer

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Servicebostad - VAD ÄR DET? Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

UNDERVISNINGSMATERIAL

UNDERVISNINGSMATERIAL UNDERVISNINGSMATERIAL ARBETSUPPGIFTER UNDERVISNINGSMATERIAL 2: RESAN Berättelse del 1: Uppgift 1: Uppgift 2: Gruvarbetaren Rita ett hus som värms med geotermisk energi Soltornet med geotermisk energi Berättelse

Läs mer

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst Brandsäker camping Tips och råd till dig som campinggäst Minska risken för brand Husvagnar, husbilar och tält brinner snabbt ofta är branden över på några minuter. Som campinggäst måste du hjälpa till

Läs mer