Erfarenheter från jordbrukarnas åkrar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Erfarenheter från jordbrukarnas åkrar"

Transkript

1 Näringsurlakningen under kontroll (RaHa) OBSERVATIONER 3 APRIL 2014 FÖRSÖK MED NYA ODLINGSMETODER BIDRAR TILL ATT UTVECKLA ODLINGEN SÅ ATT DEN BLIR MER HÅLLBAR MED TANKE PÅ MILJÖN OCH EKONOMISK LÖNSAMHET. FÖRSÖKEN OCH EGNA OBSERVATIONER GAV ODLARNA VÄRDEFULL INFORMATION OM ODLINGSMETODERNA UNDER FÖRHÅLLANDENA PÅ DEN EGNA GÅRDEN. UNDER OBSERVATIONSFÖRSÖKEN INOM RAHA-PRO- JEKTET GAV ODLING AV BOTTENGRÖDA, SOM PASSAR NÄSTAN ALLA GÅRDAR, DE BÄSTA ERFARENHETERNA. MED GRÖNGÖDS- LINGSVALLAR ÖKAR DET GRÖNA VÄXTTÄCKET PÅ ÅKRARNA OCH MARKSTRUKTUREN BLEV BÄTTRE. Erfarenheter från jordbrukarnas åkrar Under observationsförsöken inom RaHa-projektet testades odling av gröngödslingsvallar, bottengrödor, fånggrödor och markförbättringsämnen. Observationsförsöken genomfördes åren Under försöken jämfördes den nya och den gamla odlingsmetoden. Åkern delades upp i två delar; på den ena delen fortsatte man odla på det gamla sättet och på den andra testades det nya odlingssättet. Försöken genomfördes på cirka 30 gårdar i olika delar av Nyland (karta 1). Under observationsförsöken presenterades åtgärder som förbättrar kvaliteten på åkermark samt grönt växttäcke. Försöken planerades i samarbete med de odlare på vars åkrar försöken genomfördes. Från försöksskiftena togs mark- och vegetationsprover, med hjälp av vilka åtgärdernas effekter bedömdes. Försök med botten- och fånggrödor Jordbrukarnas intresse för odling av bottengrödor ökade till följd av projektet. Många jordbrukare upplevde att odling av bottengrödor är en beaktansvärd odlingsmetod på den egna gården. Försök med botten- och fånggrödor genomfördes på 25 gårdar. Den mest populära bottengrödan var italienskt rajgräs som även gav de mest lovande resultaten. På försöksskiftena testades även engelskt rajgräs, timotej, ängssvingel och cikoria som bottengröda. Baljväxter som inkluderades i försöken var vitklöver, persisk klöver och rödklöver samt blandningar av gräs och baljväxter. Erfarenheter av fång- Bild 1: Fånggrödor minskar urlakningen av näringsämnen från åkrarna, skyddar åkerns yta mot erosion och förbättrar markstrukturen. Det italienska rajgräset utnyttjade de oanvända näringsämnena under det dåliga skördeåret samt den varma hösten och växte frodigt hösten Bild: Kari Koppelmäki.

2 grödor som ska sås efter skörden erhölls av oljerättika och bearbetningsrädisa. Syftet med fånggrödor som såtts som bottengröda är att vegetationen skall binda det gödselkväve som har blivit över från skördeväxten samt det kväve som frigörs från organiskt materialet i marken. Fånggrödorna ökar även andelen organiskt material i marken och förbättrar på så sätt markstrukturen. Det gröna växttäcket skyddar även åkerns yta mot erosion genom att förhindrar att markpartiklar sköljs bort. Fånggrödornas reducerande inverkan på risken för urlakning av kväve granskades med hjälp av markprover från försöksskiftena. Proverna togs efter skörden i slutet av vegetationsperioden och före sådden på våren. I markproverna analyserades mängderna ammonium- och nitratkväve i ytjorden (0 20 cm) och alven (20 50 cm). På en del av skiftena togs även vegetationsprov för att utreda mängden kväve i fånggrödan. Väderförhållandena under sommaren påverkar fånggrödornas tillväxt under hösten Under projekttiden varierade väderförhållandena under vegetationsperioderna. Sommaren 2010 var rekordvarm. I största delen av Nyland var vegetationsperioden dessutom torr och växtligheten led av vattenbrist. En del av bottengrödan grodde inte på grund av torkan. Efter skörden drog fånggrödan nytta ifall den varma vegetationsperioden fortsatte. Också vegetationsperioden 2011 var varmare än genomsnittet. Det rådde stor variation inom Nyland i fråga om nederbördsrikedomen. I en del av försöken orsakade torkan ännu en gång problem för bottengrödornas plantuppslag. Efter skörden fortsatte vegetationsperioden att vara varm och regnig, vilket tog sig uttryck i frodiga fånggrödevegetationer (bild 1). Snötäcket lade sig först i början av januari Vegetationsperioden 2012 var i sin tur regnig och sval. Skörden tröskades sent och hösten var också regnig. Fånggrödorna fick ont om växttid efter skörden och vegetationerna blev mer anspråkslösa än föregående höst. Det sista projektåret (2013) var mest gynnsamt för kulturväxterna. Vegetationsperioden var varm och regnmängden var lämplig i förhållande till växternas behov. Tidig sådd och nermyllning av fröna är vägen till framgång Tidig sådd och nermyllning av fröna gav bottengrödan ett jämnt plantuppslag och åtminstone en tillfredsställande vegetation på hösten. De bästa resultaten erhölls genom att bottengrödan såddes med såmaskin vid en separat såddomgång eller i samband med sådden av skördeväxten, till exempel med en höfrölåda. Bottengröda som såtts i samband med harvningen av ogräs gav också ett ganska bra resultat (bild 3). Bottengröda som såtts en god stund efter den egentliga skördeväxten grodde inte på en del av försöksskiftena under Karta 1: Observationsförsöken var jämnt utspridda över olika delar av Nyland.

3 Mineraalityppi Mineralkväve kg/ha kg/ha Ohra Korn+ + kyntö plöjning Ohra Korn+ + italianraiheinä italienskt rajgräs Härkäpapu Bondböna plöjd kynnös areal Härkäpapu+ Bondböna+ italianraiheinä italienskt rajgräs cm cm Diagram 1: Bottengrödans inverkan på mängden (kg/ha) mineralkväve i marken. Italienskt rajgräs minskade mängden lösligt kväve i två observationsförsök enligt prover som togs hösten Mineralkväve Maan liukoisen kg/ha typen pitoisuus, kg/ha Härkäpapu Bondböna 0-20 cm Härkäpapu Bondböna 20-50cm Härkäpapu Bondböna+italienskt + italianraiheinä rajgräs 0-20 cm cm Härkäpapu Bondböna+italienskt + italianraiheinä rajgräs cm cm den torra inledningen av sommaren åren 2010 och De små höfrönas plantuppslag är osäkert i synnerhet på lerjordar om fröna sås vid markytan. Det går inte att så med en småfrösåmaskin i blåsigt väder, eftersom vegetationen kan då gror ojämnt (bild 2). Italienskt rajgräs minskade effektivt riskenför kväveurlakning Italienskt rajgräs var den vanligaste bottengrödan i de försök som genomfördes inom RaHa-projektet. Italienskt rajgräs är förmånligt till frökostnaden och dessutom är den lättillgänglig. Rajgräs såddes som bottengröda i bondböna på tre olika ekologiska gårdar. Som kvävebindande växt producerar bondbönan kväve ur luften, det kan bli rikliga mängder kväve kvar i marken efter skörden. Det italienska rajgräset växte kraftigt efter skörden och minskade klart risken för urlakning av kväve (diagrammen 1 och 2). I de observationsförsök där en gräsväxt såddes som bottengröda var halten av lösligt kväve på 0 50 centimeters djup i marken som högst cirka 20 kg/ha mindre i slutet av vegetationsperioden än på jämförelseskiften utan bottengröda. Vegetationsprover togs från några försöksskiften i slutet av vegetationsperioden och torrsubstansen och kvävehalten i proverna mättes. Kvävehalten i bottengrödan påverkas av växtarten och förhållandena. Den minsta uppmätta torrsubstans skörden var cirka 600 kg/ha (engelskt rajgräs), medan den största var över kg/ha (italienskt rajgräs). Mest kväve 54 kg/ha hade bundits enligt proverna i en vegetation av italienskt rajgräs som bottengröda i korn. Bild 2: Resultatet av bredsådd som utförts i blåsigt väder är ett ojämnt plantuppslag. Bild: Kari Koppelmäki. Diagram 2: Enligt proverna minskade italienskt rajgräs risken för urlakning av kväve. På våren hade växterna tillgång till nästan samma mängd kväve. På våren är en del av kvävet som det italienska rajgräset har samlat upp fortfarande bundet i det organiska materialet. På den del av skiftet som saknade bottengröda var urlakningen av kväve sannolikt större än på skiftet med italienskt rajgräs. Mineralkväve kg/ha ir+valoapila ir+vitklöver stubb sänki ir+valoapila ir+vitklöver stubb sänki cm 9,4 8,5 7,9 10, cm 9,5 9,5 6,7 7,4 Diagram 3: Bottengrödans inverkan på mängden lösligt kväve i marken. Vitklöver i blandningen av bottengröda ökade inte risken för urlakning av kvävet.

4 Försök med bottengröda fyra år i rad Mikko Mäkelä som är spannmålsbonde i Vichtis, deltog i RaHa-projektet genom att så bottengröda i vårsäden fyra år i rad. Utöver italienskt rajgräs ingick även vitklöver i bottengröda blandningen under det första försöksåret. Klövern uteslöts ur blandningen åren därpå, eftersom klöver antas öka kvävet i marken, inte minska det i enlighet med syftet med försöket. Syftet med att odla en bottengröda var förutom att binda kväve även att förhindra att markpartiklar sköljs bort från den lutande sluttningsåkern. Bottengrödan såddes med hjälp av en såmaskin några dagar efter skördeväxten varje år. Vegetationen av bottengröda slog ut väl, vilket ledde till en jämn växtlighet efter skörden. Mäkelä anser att bottengrödorna är till nytta eftersom de samlar upp det kväve som frigörs. Jag har märkt att bottengrödan inte växer särskilt bra om skörden är god. Under dåliga skördeår växer den bättre, eftersom huvudväxten har använt mindre näringsämnen. Därför skulle det här kunna vara en bra metod, en win-win -åtgärd: kvävet blir kvar i marken och markstrukturen förbättras. Å andra sidan är det svårt att mäta mängden bundet kväve eller värdet på markförbättringen, men jag tycker att bottengrödan är ett lågt pris för att förbättra markstrukturen, konstaterar Mäkelä. Mäkelä överraskades av att förändringen syns redan på kort sikt. Ytjordens struktur har förbättrats, eftersom bottengrödan har gjort gott för bearbetningsskiktet. Jag kör bara igenom det en gång med en fjäderharv och så är det bra med det, konstaterar Mäkelä. I framtidsplanerna ingår att expandera odlingen av bottengrödor till ett större område. Mikko Mäkelä var nöjd med försöken att odla bottengröda. Fotograf Jarkko Hovi.

5 Baljväxter som bottengröda ökar kväve i växtföljden De baljväxter som ingick i försöken var vitklöver och persisk klöver. Vitklöver användes även i blandningar tillsammans med gräsväxter. Att använda klöver upplevdes på vissa gårdar vara problematiskt med tanke på bekämpningen av ogräs. I ett försök dog den sådda vitklövern på våren p.g.a. ogräsbesprutning. Enligt proverna hade klövern knappt någon reducerande effekt på risken för urlakning av lösligt kväve, men risken ökade inte heller (diagram 3). Risken är större ju mer lösligt kväve det finns i marken sent på hösten. Växttäcke på vintern med hjälp avfånggrödor I en del av försöken bearbetades fånggrödorna inte på hösten, utan vegetationen lämnades kvar för att skydda åkerns yta fram till våren. När fleråriga växtarter används måste odlingen avslutas på våren, antingen kemiskt eller genom bearbetning, så att inte bottengrödorna blir ogräs för nästa skördeväxt. Italienskt rajgräs som var populärt under observationsförsöken är normalt en ettårig växt under de finländska förhållandena, eftersom den inte klarar av köldgrader under vintern. Om fånggrödan dör under vintern behövs ingen kemisk avslutning eller extra mekanisk bearbetning. Enligt jordbrukarnas observationer har det döda växtavfallet på åkerns yta ingen negativ inverkan på vårbearbetningen eller sådden. Då ingen bearbetning gjorts kan även ha en fördel när det gäller att bibehålla fukten under torra vårar. Enligt de markprover som tagits under observationsförsöken effektiverades sannolikt både klöverns kvävebindning och rajgräsets kväveuppsamling till följd av den förlängda vegetationsperioden om åkrarna inte plogades på hösten. I fråga om förebyggandet av erosion framhävdes fördelarna med ett växttäcke under vintern i synnerhet under långa och milda höstar. Enligt de observationer som gjordes under observationsförsöken var det lättare att bearbeta åkern efter en fånggröda än att bearbeta en stubbåker. Fånggrödans inverkan syntes tydligt i ett observationsförsök som gjordes i Esbo (bilderna 4 6), där bearbetningen av åkern sköts upp till våren. På hösten smulade det italienska rajgräset, som hade vuxit länge, sönder marken och efter vintern var marken klart porösare och torrare än stubbåkern. På en del av skiftet hade timotej såtts som bottengröda, dess tillväxt var mer anspråkslös än det italienska rajgräsets. Som flerårig växt torkar timotej upp marken redan tidigt på våren. Noggrannhet krävs i fråga om det italienska rajgräsets övervintring Normalt sett övervintrar italienskt rajgräs inte i Finland, vilket innebär att man inte behöver avsluta den kemiskt eller genom bearbetning på våren. Under vintrar med mycket snö kan det italienska rajgräset dock övervintra i skydd av snötäcket. Om det italienska rajgräset överlever vintern måste det avslutas omsorgsfullt på våren. Annars ökar risken för en stor skördeförlust till följd av den stora konkurrensen (bild 7). Risken för övervintring kan man minska genom att använda sorter med sämre övervintringsegenskaper. Dessutom måste man kontrollera huruvida gräset har övervintrat på våren och vara beredd att vidta nödvändiga åtgärder. Bild 3: Bottengrödan kan sås i samband med ogräsharvning. Bild: Kari Koppelmäki.

6 Bättre markstruktur Fånggrödan torkar ut marken långt in på hösten och de levande rötterna smular sönder jorden. Grönmassan som arbetas in i marken gör mikrobverksamheten i jorden livligare och främjar på så sätt uppkomsten av en mer hållbar smulstruktur. Enligt jordbrukarnas observationer var det lättare att bearbeta åkern på skiften där det växte en fånggröda. Under regniga höstar minskar fånggrödan risken för markpackning i samband med skörde- och bearbetningsarbetena. Med hjälp av växter med djupgående rötter kan man minska de nackdelar som markpackning av jorden medför. På en gård prövade man huruvida cikoria med djupgående rötter lämpar sig som bottengröda utifrån erfarenheter från Danmark. Cikorian såddes som bottengröda i vårvete och havre våren Vegetationsperioden var sval och dessutom led cikorian av vätan på åkern. Trots de ogynnsamma förhållandena gjorde cikorian en stark pålrot som sträckte sig nedanför plöjningsskiktet (bild 8). Bild 4: På den vänstra sidan av skiftet såddes italienskt rajgräs och på den högra sidan timotej som bottengröda i bondböna våren Mitt på av skiftet lämnades ett såmaskin brett område fritt från bottengröda. Bilden är från oktober Bild: Kari Koppelmäki. Fånggrödor som sås efter skördenbehöver värme I Sverige, Danmark och andra länder med längre vegetationsperiod sås fånggrödan ofta först efter att skördeväxten har tröskats. Då använder man växter som har långa rötter och börjar växa snabbt, till exempel oljerättika. Under goda växtförhållanden kan dessa växter ta upp stora mängder kväve ur marken. För att förbättra markstrukturen har man även förädlat sorter med mycket djupgående rötter vars syfte är att förebygga markpackningsskador. Odlingserfarenheterna av oljerättika eller senap som fånggröda är ringa. Enligt erfarenheterna från projektet är det osäkert om den värmesumma som behövs för att åstadkomma en skälig vegetation kan uppnås om oljerättikan sås efter skörden (bild 9). Fånggrödor som ska sås efter skörden passar bäst efter tidiga grönsaker. Jordbrukarna har varit skeptiska för att använda oljerättika som fånggröda om de har korsblommiga växter i sin växtföljd. Oljerättikan har som korsblommig växt misstänkts medföra en förhöjd risk för ökad klumprotssjuka i marken. Frågan utreddes i ett experiment som utfördes av MTT, där man testade oljerättika i mark som var starkt infekterad av klumprotssjuka. Utifrån resultaten kan man konstatera att oljerättikan, tvärtemot vad man förväntade sig, minskade mängden klumprotssjuka i marken. Detta bygger på att oljerättikans rotutsöndringar sporrar klumprotssjukans varaktiga sporer att gro i marken, men eftersom de inte kan sprida smittan till oljerättikan dör de. Bild 5: Jordklumpar som följande vår (2013) grävts fram på det skifte som syns på bild 8. Från vänster till höger: timotej, stubb, italienskt rajgräs. Bild: Kari Koppelmäki. Bild 6: Samma jordklumpar som på bild 9 efter en lätt söndersmulning. Bild: Kari Koppelmäki. Ekonomisk inverkan En fånggrödas kväveinverkan på nästa växt kan vara antingen positiv eller negativ, beroende på om man använder baljväxter eller gräs. En frodig klövervegetation som har såtts som bottengröda kan på hösten innehålla 100 kg kväve per hektar, men variationen är stor. Som mest kan nästa års kvävegöds- Bild 7: Italienskt rajgräs som har övervintrat växer kraftigt gör att vårsäden blir bottengröda om den inte bekämpas ordentligt. Bild: Kari Koppelmäki.

7 Bild 8: Cikorians långa pålrot hösten Bild: Anna Liljeström. Bild 9: Bearbetningsrädisa som enligt reklamen skall ha mycket långa rötter, såddes den första veckan i september efter att vårvetet tröskats. Bild: Kari Koppelmäki.

8 ling minskas med 60 kg/ha, men vanligast är en minskning på 20 kg/ha. Om det blir lättare att bearbeta jorden kan också medföra en liten besparing. Bottengrödan tävlar med skördeväxten om näringsämnena och vattnet i synnerhet när gräs används som bottengröda. Skörden kan då enligt undersökningar minska med 200 kg/ha, trots att mängden frön är måttlig. När gräsväxter med hög kol/kväve-kvot arbetas in i marken kan effekten av förgrödan vara negativ, eftersom mikroberna behöver kväve för att bryta ner det organiska materialet. Å andra sidan visar forskningen att den förbättring i markstrukturen som regelbunden odling av en bottengröda medför kan öka skörden i större utsträckning än den minskar till följd av konkurrensen. Dessutom förbättrar förebyggandet av markpackningar på lång sikt upptaget av näringsämnen och ökar skördarna. Försök med gröngödslingsvallar Odling av gröngödslingsvallar har blivit vanligare på växtodlingsgårdar under de senaste åren. Sporren har varit det stöd som betalas ut för naturvårdsåkrar och prishöjningen på gödslingsmedel i kombination med det låga pris som erhålls för produkterna. Problem med markstrukturen har bidragit till att gröngödslingsvallar har blivit vanligare. Utnyttjande av gröngödslingsvallar inom växtföljden testades på fyra olika gårdar. Syftet med vallarna var att förbättra markens kulturtillstånd, minska trycket från växtsjukdomar, utöka det gröna växttäcket och skapa mångsidighet i växtföljden. Samtidigt strävade man efter att minska behovet av gödslingsmedel med hjälp av gröngödslingsvallarnas goda inverkan som förgröda. På gröngödslingsvallarna odlades blandningar av rödklöver och timotej (bild 11). En del av blandningarna innehöll även ängssvingel. Flera odlare inom projektet hade även erfarenhet av blålusern i gröngödslingsvallarna. Markstrukturen förbättras Enligt de observationer som har gjorts på försöksskiftena och projektgårdarnas övriga åkrar kan markstrukturen förbättras med hjälp av gröngödslingsvallar. Enligt de gropobservationer som gjordes för att testa kvaliteten på åkerjorden smulade vallarna sönder jorden och de fleråriga växternas rötter bredde ut sig betydligt mer än vårsäd. Växter med djupgåendea rötter växer nedanför plöjningsskiktet och minskar på så sätt packningsskador. Blålusern (bild 12) ansågs vara ett gott alternativ med tanke på markstrukturen, men dess övervintring upplevdes som problematisk. I ett av observationsförsöken kombinerades odling av gröngödslingsvallar med alvluckring. I försöket alvluckrades första årets gröngödslingsvall (bild 10). Alvluckringen genomfördes i juli det första vallåret. Gröngödslingsvallen avslutades det andra året och råg såddes på skiftet. Syftet med alvluckringen var att avlägsna packningarna i marken och i kombination med gröngödslingsvallen utöka matjordsskiktet. Med hjälp av alvluckringen blev det lättare för gröngödslingsvallen att låta det täta rotsystemet växa djupare ner i marken och på så sätt förbättra markstrukturen. Bild 10: Gröngödslingsvallen plogades till cirka 25 centimeters djup. Bild: Kari Koppelmäki.

9 Vallarna ska avslutas med eftertanke Gröngödslingsvallarna har bundit en stor mängd kväve. Urlakningsrisken kan minskas genom att man efter gröngödslingsvallen sår höstråg eller en höstoljeväxt som binder det kväve som frigörs från gröngödslingsvallen. Enligt observationerna avslutade merparten av jordbrukarna som använde gröngödslingsvallar vegetationen på hösten genom att plöja. Gröngödslingsvallarnas gödslingseffekt kunde inte mätas på ett tillförlitligt sätt utifrån observationsförsöken. Enligt jordbrukarnas erfarenheter upplevdes stora variationer i gröngödslingsvallarnas gödslingseffekt mellan olika gårdar. En del av jordbrukarna minskar kvävegödslingen rejält efter en gröngödslingsvall och upplever att de har stor gödslingsnytta av den. Andra reducerar inte kvävegödslingen nämnvärt, men förväntar sig en större skörd eller en högre proteinhalt för nästa växt. I ett observationsförsök som gjordes i Nurmijärvi uppgick skörden av vårvete efter en gröngödslingsvall enligt skördeproverna till över kg/ha också på den provruta där ingen konstgödsel tillsattes. Gröngödslingsvallar är en satsning på framtiden Genom odling av fleråriga gröngödslingsvallar förbättras åkerns produktivitet på lång sikt. Fördelarna syns åren efter att vallen har avslutats genom att åkern blir mer odlingsbar. Vid bedömning av hur ekonomiska odlingsmetoderna är måste man beakta också de långsiktiga effekterna. Vid odling av gröngödslingsvallar är andelen växter som kan säljas lägre, men samtidigt minskar produktionsinsatserna och arbetstiden. Odlarna har observerat att behovet av att bekämpa växtsjukdomar har minskat till följd av att växtföljden utökats. Gröngödslingsvallar är ett lönsamt alternativ i synnerhet på odlingsskiften med låg produktivitet. Bild 11: Blålusern producerar en djup pålrot. Bild: Markus Gustafsson. Bild 12: Rödklöverns rotsystem. Bild: Markus Gustafsson. Försök med markförbättringsämnen Många jordbrukare upplever att problemen med markstrukturen har ökat. Att markstrukturen har försämrats misstänks vara en orsak till att skördarna inte längre har ökat under de senaste åren. Vallodlingen har minskat medan odlingen av ettåriga växter har ökat. Samtidigt har man nästan helt slutat sprida ut kreatursgödsel på dessa åkrar. Markstrukturen måste vara god för att det ska vara lönsamt att odla på lerjordar. Tunga maskiner, bearbetning av jorden och fuktiga förhållanden försämrar markens smulstruktur. Om åkern saknar växttäcke i slutet av vegetationsperioden blir marken utsatt för erosion och urlakning av näringsämnen. Under de senaste åren har det kommit ut organiska jordförbättringsämnen på marknaden, med hjälp av vilka man på en enda gång kan tillsätta stora mängder organiskt material i åkern.

10 Bild 13: Spridning av biokol var dammigt och krävde att vädret vid spridningstidpunkten var vindstilla. Bild: Jaakko Hovi. Med hjälp av träfiber mer organiskt material Träfiberslam uppstår som en biprodukt inom pappersindustrin. Träfiber innehåller få näringsämnen men rikliga mängder organisk substans som bryts ned långsamt. I åkermark förbättrar fibern förhållanden för mikroberna, bibehåller fuktigheten och ökar den biologiska aktiviteten i marken. Mikroberna använder den energi de får från kvävet till att bryta ned den kolhaltiga träfibern. Därför kan urlakningen av kväve minska då man sprider ut träfiber på åkern under hösten. Inom RaHa-projektet erhölls träfibern från SAPPI Kirkiniemis fabriker i Lojo. Fibern spriddes ut i en mängd av t/ ha på fem olika försöksskiften i Ingå, Karislojo, Vichtis och Hyvinge. Spridningen utfördes med en maskin som är avsedd för spridning av torrgödsel. Träfibern spreds ut på antingen en stubb av spannmål eller en gröngödslingsvall, varefter skiftet bearbetades. Träfiberns effekter undersöktes med hjälp av jordprover från skiftena. I en del av proverna hade träfibern minskat mängden lösligt kväve i marken, vilket sannolikt förklaras av träfiberns höga kol/kväve-kvot. På försöksskiftena togs även prover som analyserades för att reda ut träfibertillsatsens inverkan på markens kolhalt och smulstrukturens hållbarhet. Kolhalten på spridningsobjektena hade inte fastställts innan försöken inleddes, varför fiberbehandlingens inverkan på kolhalten i marken inte har kunnat bedömas. Bearbetningen efter spridningen har också kunnat medföra att träfibern har blandats ojämnt i bearbetningsskiktet. Detta har kunnat bidra till att man i proverna av ytjorden inte observerade någon inverkan av träfibern på smulstrukturen eller förändringarna i kolhalten. Eftersom ursprungsinformation om försöksjordarna saknas, kan träfibern inte sägas ha ökat eller minskat försöksmarkernas erosionskänslighet. Tecken på fiberns funktion observerades dock hos ett objekt, där träfibertillsatsens inverkan på kolhalten i den behandlade rutan vid jämförelse med kontrollrutan var densamma som träfibertillsatsens kalkylmässiga inverkan på kolhalten i bearbetningsskiktet. Träfibertillsatsen borde även vara mycket större (cirka t/ha) för att effekten ska framträda. Biokol som jordförbättringsämne RaHa-projektet genomförde i samarbete med Helsingfors universitet ett spridningsförsök i åkerskala med biokol i Hyvinge våren Biokol är kol som tillverkats genom upphettning av organiskt material med ingen eller liten tillförsel av syre. Biokol tål nedbrytningen av mikrober bättre än normalt organiskt material i marken och bevaras i marken mycket

11 länge. Kol som tillsatts i jordmånen har en mycket porös struktur och erbjuder därmed ett gott växtunderlag för mikroberna i jordmånen. Ökad mikrobväxtlighet främjar uppkomsten av markens smulstruktur. Kolet absorberar även vatten samt vattenlösliga näringsämnen och minskar därmed urlakningen av näringsämnen. I försöket spreds biokol som tillverkats av granflis (bild 13) ut på ett försöksskifte i en mängd som motsvarar 10 t/ ha. Efter att biokolet spritts ut bearbetades marken, varefter rybs såddes på skiftet. På grund av den torra vegetationsperioden misslyckades rybsvegetationen och skörden blev liten. Skörden från skiftet med biokol var dock klart större (460 kg/ ha) än skörden från jämförelseskiftet (310 kg/ha). Skördarna mättes med en skördetröska för försöksrutor. Nästa år odlades korn på skiftet. Vegetationsperioden var mycket torr, och kornet led av bristen på vatten. På skiftet med biokol var skörden precis som året innan klart större (2 180 kg/ha) än skörden på jämförelseskiftet (1 540 kg/ha). Skörden bedömdes genom att man på båda skiftena klippte av axen på ett två kvadratmeter stort område, varefter kornen tröskades med en provskördetröska. Bättre smulstruktur med strukturkalk Ett spridningsförsök med strukturkalk genomfördes inom RaHa-projektet i samarbete med Tyynelän maanparannus Oy. Enligt undersökningar kan strukturkalk förbättra markens smulstruktur i lerjordar samt bättre än vanlig kalk minska urlakningen av fosfor från åkern. Kalken som Tyynelän maanparannus levererar är en biprodukt från den kemiska massaindustrin och består huvudsakligen av finfördelad släckt kalk, dvs. kalciumhydroxid. Den totala neutraliseringsförmågan hos den strukturkalk som användes i försöket är 39 procent och den snabbverkande neutraliseringsförmågan 31 procent. Strukturkalk verkar snabbare och effektivare än kalkstenspulver (Ca- Co3). Fosfor binder sig i sin tur till kalcium och kan lättare användas av växterna än om forsforn binder sig till aluminium eller järn. Strukturkalk (bild 14) spreds ut på fyra försöksrutor på Tjusterby Gård i en mängd av noll, fem, tio eller femton ton per hektar. Efter att kalken hade spritts ut arbetades den omedelbart in i åkern med en kultivator. Kalkens inverkan på markens smulstruktur och egenskaper följs upp med hjälp av jordprover som tas våren Bild 14: Strukturkalk spriddes ut under goda förhållanden hösten Bild: Linda Röman.

12 Observationsförsöken till nytta för jordbrukaren Experiment med nya odlingsmetoder utvecklar odlarens yrkesskicklighet. Genom att experimenterna med nya odlingsmetoder på de egna åkrarna och jämföra dem med den gamla praxisen får odlaren praktisk information tillämpad på förhållandena på den egna gården. Risken för urlakning av näringsämnen ökar i framtiden till följd av klimatförändringen. I försöken inom RaHa-projektet följde man med användningen av markförbättringsämnen och odlingsmetoder som ökar det gröna växttäcket. Ett grönt växttäcke ökar upptaget av näringsämnen ur marken under vegetationsperioden och minskar därmed risken för urlakning av kväve. Samtidigt skyddar den levande vegetationen åkerns yta mot erosion och det rikliga rotsystemet förbättrar markstrukturen. Att näringsämnena blir kvar i åkern och kan användas av kulturväxterna är en fördel för både jordbrukaren och miljön. Mer infomation: Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland Text: Kari Koppelmäki, NTM-centralen i Nyland och Hannu Känkänen, MTT

Observationsförsök 2010 Försök 1 med bottengröda i vårvete (Vichtis)

Observationsförsök 2010 Försök 1 med bottengröda i vårvete (Vichtis) Försök med bottengröda i vårvete Uppdaterad 21.10.2013 Med observationsförsöket följer man med bottengrödans inverkan på jordens kulturtillstånd, huvudväxtens skördemängd och kvalitet samt halten lösligt

Läs mer

TEMA FÅNGGRÖDOR. Utnyttja fånggrödor effektivt TEMA. Kväve till följande gröda. Växtslaget väljs utgående. med fånggrödan. Vad menas med fånggrödor?

TEMA FÅNGGRÖDOR. Utnyttja fånggrödor effektivt TEMA. Kväve till följande gröda. Växtslaget väljs utgående. med fånggrödan. Vad menas med fånggrödor? FÅNGGRÖDOR Utnyttja fånggrödor effektivt Forskare Hannu Känkänen Naturresursinstitutet (Luke) Efter skörd saknar åkern i vanliga fall ett levande växttäcke. Det kan man råda bot på genom att odla botten-

Läs mer

Sådd direkt eller i skydd?

Sådd direkt eller i skydd? Sådd direkt eller i skydd? Med nya anläggningsmetoder anpassar vi oss till förändrade produktionsförhållanden Hannu Känkänen ja Marjo Keskitalo MTT Växtproduktionsforskningen Konkurrensförmåga av kummin-seminarierna

Läs mer

Blålusern Gröngödsling ett ekonomiskt alternativ till ensidig spannmålsodling

Blålusern Gröngödsling ett ekonomiskt alternativ till ensidig spannmålsodling Blålusern Gröngödsling ett ekonomiskt alternativ till ensidig spannmålsodling Odlarträff 4.10 och 5.10 Peter Fritzén/ ProAgria Finska Hushållningssällskapet Bakgrund Blålusernen som hör till världens mest

Läs mer

Mellangrödor. i ekologisk produktion i Sverige praktiska erfarenheter. Pauliina Jonsson, Växa Sverige

Mellangrödor. i ekologisk produktion i Sverige praktiska erfarenheter. Pauliina Jonsson, Växa Sverige Mellangrödor i ekologisk produktion i Sverige praktiska erfarenheter Pauliina Jonsson, Växa Sverige Mellangrödor i ekologisk produktion Växtodlingsgårdar Grönsaksodlingar och växthus/tunnlar Under omläggning

Läs mer

Vårsådd av fånggrödor i höstvete av Anders Olsson, HIR-rådgivare, Hushållningssällskapet Malmöhus

Vårsådd av fånggrödor i höstvete av Anders Olsson, HIR-rådgivare, Hushållningssällskapet Malmöhus Vårsådd av fånggrödor i höstvete av Anders Olsson, HIR-rådgivare, Hushållningssällskapet Malmöhus Inledning Intresset för fånggrödor fortsätter att öka. Fjolårets försök visade att det är viktigt att så

Läs mer

Växtföljder Logården. Konventionellt Ekologiskt Integrerat. Logården utveckling av hållbara och produktiva odlingssystem

Växtföljder Logården. Konventionellt Ekologiskt Integrerat. Logården utveckling av hållbara och produktiva odlingssystem Erfarenheter av 2 års integrerad odling på Logården Brunnby 211-1-18 Björn Roland Hushållningssällskapet Skaraborg Logården utveckling av hållbara och produktiva odlingssystem Projektet startade 1991,

Läs mer

Utsädesmängdens betydelse för direktsådda kumminbestånd

Utsädesmängdens betydelse för direktsådda kumminbestånd Utsädesmängdens betydelse för direktsådda kumminbestånd Hannu Känkänen MTT Forskning om växtproduktion EN BÄTTRE SKÖRD AV KUMMIN - seminariet 12.11.2012 Loimaa, 19.11.2012 Ilmajoki Försök med olika såtätheter

Läs mer

Gödsling enligt villkoren för miljöstöd ska beaktas vid gödslingen från juli 2008

Gödsling enligt villkoren för miljöstöd ska beaktas vid gödslingen från juli 2008 Gödsling enligt villkoren för miljöstöd ska beaktas vid gödslingen från juli 2008 Jordbrukare som omfattas av en ny förbindelse: Från basgödsling till gödsling enligt markkartering, dvs. behovsanpassad

Läs mer

TIPS FÖR ODLING AV OLIKA TYPER AV VETE

TIPS FÖR ODLING AV OLIKA TYPER AV VETE TIPS FÖR ODLING AV OLIKA TYPER AV VETE Spannmålsbranschens samarbetsgrupp Februari 2011 1 MARKNADEN FÖR VETE I FINLAND Såningsarealen för vete har under de senaste åren uppgått till ca 210 000 ha, av denna

Läs mer

R8-74B PM För sådd, skötsel och skörd av långtidsförsök med monokultur

R8-74B PM För sådd, skötsel och skörd av långtidsförsök med monokultur Senast reviderat 20180503/BS R8-74B PM För sådd, skötsel och skörd av långtidsförsök med monokultur Syfte Försökets syfte är att undersöka den ensidiga odlingens inverkan på avkastning, kvalitet och sundhet

Läs mer

Det här gäller för träda och vall 2017

Det här gäller för träda och vall 2017 2017-07-18 Det här gäller för träda och vall 2017 Här får du samlad information om träda och om vall. De är grödor som på olika sätt kan påverka flera stöd som du söker. Det här gäller för träda På den

Läs mer

TEHO Plus -projektets publikation 5/2013 GRÖNGÖDSLINGSGUIDE JOUKO KLEEMOLA

TEHO Plus -projektets publikation 5/2013 GRÖNGÖDSLINGSGUIDE JOUKO KLEEMOLA TEHO Plus -projektets publikation 5/2013 GRÖNGÖDSLINGSGUIDE JOUKO KLEEMOLA Effektivisering av vattenskyddet inom jordbruket TEHO Plus-projektets publikation 5/2013 Ombrytning: Mainostoimisto SST Oy Omslagsbild:

Läs mer

Markpackning (12A) Namn Adress Postadress. Datum för besök: Sammanfattning. Produktion och jordartsfördelning. Markstrukturens goda cirkel

Markpackning (12A) Namn Adress Postadress. Datum för besök: Sammanfattning. Produktion och jordartsfördelning. Markstrukturens goda cirkel Sida 1(5) Namn Adress Postadress Markpackning (12A) Datum för besök: Sammanfattning Försök få din markägare på arrendemarken att bli intresserad av dränering. Han/hon kanske ska vara med på dräneringsrådgivningen?

Läs mer

Urlakning av näringsämnen till åkerdiket och skogsbäcken

Urlakning av näringsämnen till åkerdiket och skogsbäcken Näringsurlakningen under kontroll (RaHa) OBSERVATIONER APRIL 4 UNDER OBSERVATIONSFÖRSÖKEN FRAMKOM ATT EN BETYDANDE DEL AV BELASTNINGEN TILL VATTENDRAGEN KOMMER FRÅN ETT FÅTAL ODLINGSSKIFTEN SOM PLÖJTS

Läs mer

Växtföljd och markstruktur. MAVEKA-Odlarträff Tuorla Peter Fritzén-ProAgria-FHS Tuomas Mattila-Kilpiä gård Juuso Joona-Tyynelä gård

Växtföljd och markstruktur. MAVEKA-Odlarträff Tuorla Peter Fritzén-ProAgria-FHS Tuomas Mattila-Kilpiä gård Juuso Joona-Tyynelä gård Växtföljd och markstruktur MAVEKA-Odlarträff 13.2.2019 Tuorla Peter Fritzén-ProAgria-FHS Tuomas Mattila-Kilpiä gård Juuso Joona-Tyynelä gård Varför är växtföljden och markstrukturen högaktuell? Vi har

Läs mer

Grund- och förgröningsstöd

Grund- och förgröningsstöd Grund- och förgröningsstöd 2018 Grundstöd Uppskattat värde på stödrättigheternas enhetliga del i AB-området 121,72 euro/ha Stödberättigande areal är all jordbruksmark -> åkrar, permanenta grödor samt permanenta

Läs mer

Slutrapport 2011 för projekt Bekämpning av åkertistel i ekologisk odling

Slutrapport 2011 för projekt Bekämpning av åkertistel i ekologisk odling Linköping 2011-01-27 Slutrapport 2011 för projekt Bekämpning av åkertistel i ekologisk odling Delprojekt för att jämföra olika radavstånd i en växtföljd Sammanfattning I ett fastliggande försök har odling

Läs mer

Redovisning av pågående forskningsprojekt till Jordbruksverket

Redovisning av pågående forskningsprojekt till Jordbruksverket Bilaga 1 Åsa Myrbeck 2014-11-07 Jordbearbetning och Hydroteknik, SLU 750 07 Uppsala Redovisning av pågående forskningsprojekt till Jordbruksverket Projekttitel: Inverkan av olika bearbetningstidpunkter

Läs mer

Kvävegödsling till ekologisk höstraps. Lena Engström, Maria Stenberg, Ann-Charlotte Wallenhammar, Per Ståhl, Ingemar Gruvaeus

Kvävegödsling till ekologisk höstraps. Lena Engström, Maria Stenberg, Ann-Charlotte Wallenhammar, Per Ståhl, Ingemar Gruvaeus Kvävegödsling till ekologisk höstraps Lena Engström, Maria Stenberg, Ann-Charlotte Wallenhammar, Per Ståhl, Ingemar Gruvaeus Två forskningsprojekt 2005-2010, finansierade av SLUEkoforsk: Vilken effekt

Läs mer

Ecolan Agra ORGANIC

Ecolan Agra ORGANIC Ecolan Agra ORGANIC 13-0-0 För kompletteringsgödsling med organiskt kväve. Lämpar sig som startkväve under våren eller som kompletteringsgödsling i början av växtperioden. GÖDSELMÄNGD: Kompletteringsgödsling

Läs mer

En sammanställning över möjliga åtgärder när man under odlingssäsongen inser att grovfodret inte kommer att räcka för vintern

En sammanställning över möjliga åtgärder när man under odlingssäsongen inser att grovfodret inte kommer att räcka för vintern En sammanställning över möjliga åtgärder när man under odlingssäsongen inser att grovfodret inte kommer att räcka för vintern Olika möjligheter Helsädesensilage (vete-korn-havre) Ensilage av ärt, åkerböna,

Läs mer

Jordbearbetning ur ett Östgöta perspektiv, exempel i praktiken. Johan Oscarsson Hushållningssällskapet Östergötland

Jordbearbetning ur ett Östgöta perspektiv, exempel i praktiken. Johan Oscarsson Hushållningssällskapet Östergötland Jordbearbetning ur ett Östgöta perspektiv, exempel i praktiken Johan Oscarsson Hushållningssällskapet Östergötland Program Teori Rapsetablering i Östergötland Direktsådd i Östergötland Stödet för minskat

Läs mer

Nitratförordningen (1250/2014)

Nitratförordningen (1250/2014) Lagring av gödsel: Nya anvisningar för storleken på en gödselstad, egna anvisningar för processad gödsel. Också egna anvisningar för lantraser av nöt. När minimistorleken för en gödselstad beräknas kan

Läs mer

TVÄRVILLKOR. Ändringar till år 2016 & repetition av ändringarna som infördes i slutet av 2015

TVÄRVILLKOR. Ändringar till år 2016 & repetition av ändringarna som infördes i slutet av 2015 TVÄRVILLKOR Ändringar till år 2016 & repetition av ändringarna som infördes i slutet av 2015 Ändring av nitratförordningen 1261/2015 - Punkterna om tvärvillkor som trädde i kraft 16.10.2015 : Undantag

Läs mer

Gynna markstrukturen för bra odlingsförutsättningar i vått och torrt!

Gynna markstrukturen för bra odlingsförutsättningar i vått och torrt! Gynna markstrukturen för bra odlingsförutsättningar i vått och torrt! Släppa igenom vatten Inte slamma Växtnäringsförsörjning Lågt dragkraftsmotstånd Stabilitet Egenskaper hos en drömjord Vattenförsörjning

Läs mer

Vallfröblandningar för balanserat förhållande mellan klöver och gräs vid ekologisk odling på lerjord. Per Ståhl, Hushållningssällskapet Östergötland

Vallfröblandningar för balanserat förhållande mellan klöver och gräs vid ekologisk odling på lerjord. Per Ståhl, Hushållningssällskapet Östergötland Vallfröblandningar för balanserat förhållande mellan klöver och gräs vid ekologisk odling på lerjord. Per Ståhl, Hushållningssällskapet Östergötland Vallfröblandningar för balanserat förhållande mellan

Läs mer

Varför fånggrödor? Fånggrödor och miljömålen. Slutsatser efter års forskning och försök. Varför fånggrödor?

Varför fånggrödor? Fånggrödor och miljömålen. Slutsatser efter års forskning och försök. Varför fånggrödor? Varför fånggrödor? Fånggrödor och miljömålen 1970-talet t markstruktur och mullhalt Stina Olofsson, Jordbruksverket, 2008-09-1609 1980-talet kväveförsörjning i ekologisk odling 1990-talet Minskat läckage

Läs mer

Vitsenap och oljerättika som fånggröda

Vitsenap och oljerättika som fånggröda Nr 10 Praktiska råd från Greppa Näringen Vitsenap och oljerättika som fånggröda Sammanfattning Stöd i Skåne, Halland och Blekinge - Sådd senast 20 augusti Ett djupt rotsystem - Lyfter växtnäring till ytan

Läs mer

ATT ODLA I FÖRÄNDRAT KLIMAT HUR ÅKER- BRUKET KAN ANPASSAS FRAMGÅNGSRIKT

ATT ODLA I FÖRÄNDRAT KLIMAT HUR ÅKER- BRUKET KAN ANPASSAS FRAMGÅNGSRIKT TEHO Plus -projektets rapport 6/2014 ATT ODLA I FÖRÄNDRAT KLIMAT HUR ÅKER- BRUKET KAN ANPASSAS FRAMGÅNGSRIKT I och med klimatförändringen kommer jordbruket att genomgå betydande förändringar. Behovet att

Läs mer

Baldersbrå i ekologisk odling av vallfrö. Råd i praktiken

Baldersbrå i ekologisk odling av vallfrö. Råd i praktiken Baldersbrå i ekologisk odling av vallfrö Råd i praktiken Jordbruksinformation 17 2006 Baldersbrå i ekologisk odling av vallfrö De baldersbråplantor som ger problem i ekologiskt vallfrö har grott på sensommaren

Läs mer

Kännedom om växtskadegörarnas utbredning via gårdsbesök på kumminodlingar Erja Huusela-Veistola MTT Forskning om växtproduktion

Kännedom om växtskadegörarnas utbredning via gårdsbesök på kumminodlingar Erja Huusela-Veistola MTT Forskning om växtproduktion Kännedom om växtskadegörarnas utbredning via gårdsbesök på kumminodlingar Erja Huusela-Veistola MTT Forskning om växtproduktion I SPÅREN AV SKÖRDEVARIATIONERNA I KUMMIN seminariet 23.11.2011 Hyvinge, 24.11.2011

Läs mer

Jordbruksinformation Starta eko. Växtodling

Jordbruksinformation Starta eko. Växtodling Jordbruksinformation 6 2015 Starta eko Växtodling Strängläggning av en fin rajsvingelfrövall i Dalsland. Börja med ekologisk växtodling Text och foto: Thorsten Rahbek Pedersen, Jordbruksverket Det finns

Läs mer

VALL. Odlingssystem för grovfoderproduktion med förbättrad avkastning, produktionsekonomi och växtnäringsutnyttjande

VALL. Odlingssystem för grovfoderproduktion med förbättrad avkastning, produktionsekonomi och växtnäringsutnyttjande VALL Odlingssystem för grovfoderproduktion med förbättrad avkastning, produktionsekonomi och växtnäringsutnyttjande Maria Stenberg, Avdelningen för precisionsodling, SLU, Skara, Ingemar Gruvaeus, HS Skaraborg,

Läs mer

Kvävestrategi på ekologisk gård (11E)

Kvävestrategi på ekologisk gård (11E) SAM-nr Namn Adress Postadress Telefonnummer Besöksdatum: Återbesök: Kvävestrategi på ekologisk gård (11E) Förslag på förändringar och åtgärder Låt inte vallarna ligga mer än tre år Öka utsädesmängden för

Läs mer

Odling av baljväxter för ett hållbart jordbruk

Odling av baljväxter för ett hållbart jordbruk Odling av baljväxter för ett hållbart jordbruk Georg Carlsson Sveriges lantbruksuniversitet Område Agrosystem, Alnarp georg.carlsson@slu.se Baljväxtakademin, 29 februari 2012, Alnarp Sveriges lantbruksuniversitet

Läs mer

Foto: Per-Erik Larsson. Mekaniskt Vallbrott

Foto: Per-Erik Larsson. Mekaniskt Vallbrott Foto: Per-Erik Larsson Mekaniskt Vallbrott Jordbruksinformation 1 2014 Mekaniskt vallbrott på rätt sätt Per Ståhl, Hushållningssällskapet Östergötland För att få ut maximal nytta av vallen är vallbrottet

Läs mer

Hur mycket jord behöver vi?

Hur mycket jord behöver vi? Hur mycket jord behöver vi? Ett arbetsmaterial för gymnasiets naturkunskap från Sveriges lantbruksuniversitet 1 Ett experiment i överlevnad Du har just anlänt. Här i stugan på den lilla svenska skärgårdsön

Läs mer

Driftsekonomisk analys, ett instrument för framtida beslut

Driftsekonomisk analys, ett instrument för framtida beslut Driftsekonomisk analys, ett instrument för framtida beslut Foto: Bildarkivet i Klågerup Av Niklas Bergman, VäxtRådgruppen Vad är jag bra och dålig på i jämförelse med andra växtodlare? Genom att vara med

Läs mer

Bibliografiska uppgifter för Odlingssystemets ekologi - gröngödsling som mångfunktionellt redskap i grönsaksodling - mobil gröngödsling

Bibliografiska uppgifter för Odlingssystemets ekologi - gröngödsling som mångfunktionellt redskap i grönsaksodling - mobil gröngödsling Bibliografiska uppgifter för Odlingssystemets ekologi - gröngödsling som mångfunktionellt redskap i grönsaksodling - mobil gröngödsling Tidskrift/serie Utgivare Utgivningsår 2005 Författare SLU, Centrum

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning

Jord- och skogsbruksministeriets förordning Jord- och skogsbruksministeriets förordning om ändring av jord- och skogsbruksministeriets förordning om bas- och tilläggsåtgärder i samband med miljöstödet samt miljöspecialstöd för jordbruket Given i

Läs mer

Miljöersättning

Miljöersättning Miljöersättning 2016 17.3.2016 Presentationens innehåll Ändringar i miljöersättningen Ändringarnas verkningar Nya pappersärenden att minnas i fråga om miljöersättningen Programändringar Godkännande 29.2.2016

Läs mer

Kvävestrategi på ekologisk gård (11E)

Kvävestrategi på ekologisk gård (11E) SAM-nr Namn Adress Postadress Telefonnummer Besöksdatum: Återbesök: Sammanfattning Kvävestrategi på ekologisk gård (11E) En stor andel styv lerjord gör att det är ganska låg utlakning, och att tidpunkt

Läs mer

Övervakningsobservationer I samarbete med

Övervakningsobservationer I samarbete med Övervakningsobservationer 2015 Urval Urvalet görs av Landsbygdsverket År 2015 var 307 gårdar i Egentliga Finland utvalda till övervakning (ca 19 000 ha) 66 gårdar genom slumpmässigt urval resten genom

Läs mer

Samodling av majs och åkerböna

Samodling av majs och åkerböna Samodling av majs och åkerböna Eva Stoltz, HS Konsult AB Örebro och Elisabet Nadeau, SLU, Skara. Resultaten visar att samodling av majs och åkerböna kan resultera i högre jämfört med om grödorna odlades

Läs mer

Tidpunkt för spridning av strörika gödselslag effekt på växtnäringsutnyttjande, avkastning och markpackning (Dnr /01) -

Tidpunkt för spridning av strörika gödselslag effekt på växtnäringsutnyttjande, avkastning och markpackning (Dnr /01) - ilaga 1: Slutrapport Tidpunkt för spridning av strörika gödselslag effekt på växtnäringsutnyttjande, avkastning och markpackning (nr 25-5344/1) - rarso Etana (SLU) & Eva Salomon (JTI) 2 FÖROR Stallgödsel

Läs mer

Skräppa - ett växande problem i ekologisk odling

Skräppa - ett växande problem i ekologisk odling Skräppa - ett växande problem i ekologisk odling Per-Anders Andersson Hushållningssällskapet, Huskvarnavägen 97B, 554 66 Jönköping E-post: Per-Anders.Andersson@hush.se Slutrapport från försöksserien L5-280.

Läs mer

I projektet ingår också analys av foderkvalitet på färsk och ensilerad gröda. Resultaten presenteras vid senare tillfälle.

I projektet ingår också analys av foderkvalitet på färsk och ensilerad gröda. Resultaten presenteras vid senare tillfälle. Samodling av majs och åkerböna Eva Stoltz, HS Konsult AB, Örebro, och Elisabet Nadeau, Institutionen för husdjurens miljö och hälsa, SLU, Skara E-post: eva.stoltz@hushallningssallskapet.se Sammanfattning

Läs mer

Strategisk och situationsanpassad renkavlebekämpning. Agera i god tid med rätt åtgärd! Marcus Willert, HIR Skåne

Strategisk och situationsanpassad renkavlebekämpning. Agera i god tid med rätt åtgärd! Marcus Willert, HIR Skåne Strategisk och situationsanpassad renkavlebekämpning Agera i god tid med rätt åtgärd! Marcus Willert, HIR Skåne Biologi: Gror framförallt på hösten Ljusgroende Groningsvila varierar från år till år Fröbank

Läs mer

Dränering Från missväxt till tillväxt

Dränering Från missväxt till tillväxt Dränering Från missväxt till tillväxt En dränerad jord ger mer Det främsta målet med dränering av jordbruksmark i Sverige är att leda bort ett överskott av vatten. Med en väldränerad jord ökar möjligheten

Läs mer

Optimal placering av pelleterad organisk gödsel

Optimal placering av pelleterad organisk gödsel Optimal placering av pelleterad organisk gödsel Lägesrapport 15 februari 216 Sofia Delin, Lena Engström och Anneli Lundkvist Inledning Det här projektet behandlar följande frågeställningar: Kan kväveutnyttjandet

Läs mer

Orienterande demoodling - praktiskt test och demo av odlingssystem där halva ytan bearbetas

Orienterande demoodling - praktiskt test och demo av odlingssystem där halva ytan bearbetas KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Orienterande demoodling - praktiskt test och demo av odlingssystem där halva ytan bearbetas Finansierat av Vretafonden (SLF, Region Öst) Per Ståhl, Hushållningssällskapet Östergötland,

Läs mer

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER FAKTABLAD Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER Ekologiska livsmedel - Maträtt sida 2 Ekologiska livsmedel - Maträtt Här beskriver vi ekologisk produktion av mat. Det finns många varianter av matproduktion

Läs mer

Ogrässanering lämpliga tidpunkter Anneli Lundkvist, SLU

Ogrässanering lämpliga tidpunkter Anneli Lundkvist, SLU Ogrässanering lämpliga tidpunkter Anneli Lundkvist, SLU Marknad och markförbättring Skövde 15 oktober 2014 Ogrässanering Förebyggande metoder: Konkurrens från gröda Växtföljd Jordbearbetning och sådd Dränering

Läs mer

Figur 1. Vertikal rot/rhizom-skärare ( Oscar Prototyp tillverkad av Kverneland ASA.

Figur 1. Vertikal rot/rhizom-skärare ( Oscar Prototyp tillverkad av Kverneland ASA. Delrapport för 201 till SLU EkoForsk Klippträda istället för svartträda Göran Bergkvist ansvarig (Inst. för växtproduktionsekologi) och Lars-Olov Brandsaeter (Bioforsk) Introduktion Kontrollen av kvickrot

Läs mer

Mull och kol och liv i marken. FramtidsOdling

Mull och kol och liv i marken. FramtidsOdling Mull och kol och liv i marken FramtidsOdling Grödan: 10 ton ts 4500 kg C ovan jord Rötter o rotzon 1500 kg C (mkt grödberoende Matjord 1,5%C 45 ton C Alv, inte onormalt med 20 ton C Mullhalt = kolhalt

Läs mer

Optimal placering av pelleterad organisk gödsel

Optimal placering av pelleterad organisk gödsel Optimal placering av pelleterad organisk gödsel Lägesrapport 15 februari 2017 Sofia Delin, Lena Engström och Anneli Lundkvist Inledning Det här projektet behandlar följande frågeställningar: Kan kväveutnyttjandet

Läs mer

Agrimarket- kryssning

Agrimarket- kryssning Agrimarket- kryssning Viking Mariella 2.-4.12.2013 Aktuellt om höstraps: Sorter och odlingsteknik Med dubbelsådd- metod Jussi Peltonen Berner Oy Höstrapsodlingen väcker intresse 2012 Odlingsareal ca 1

Läs mer

Vallskördeprognos för de nya vallväxterna käringtand och cikoria

Vallskördeprognos för de nya vallväxterna käringtand och cikoria Vallskördeprognos för de nya vallväxterna käringtand och cikoria Inledning Hur skiljer sig kvalitetsegenskaperna åt mellan käringtand, cikoria och våra vanliga klöverarter? Hur fungerar dagens vallskördeprognoser

Läs mer

Delrapport 2010 för projekt Bekämpning av åkertistel i ekologisk odling.

Delrapport 2010 för projekt Bekämpning av åkertistel i ekologisk odling. 21-1-26 Delrapport 21 för projekt Bekämpning av åkertistel i ekologisk odling. Odlingssystem med radhackning Fältförsök: Fältförsöket på Tegneby fortsatte med andra årets ängssvingel för fröproduktion.

Läs mer

Effekter av packning på avkastning

Effekter av packning på avkastning Innehåll Effekter av packning på avkastning Johan Arvidsson, SLU Packning i ett plöjt system 1. Ettåriga effekter 2. Effekter i matjorden som finns kvar efter plöjning 3. Effekter av packning i alven.

Läs mer

Förgröningsstöd. Utbildning för ansökan om jordbrukarstöd

Förgröningsstöd. Utbildning för ansökan om jordbrukarstöd Förgröningsstöd Utbildning för ansökan om jordbrukarstöd Presentationen omfattar Allmänna frågor Diversifiering av grödor Permanent gräsmark Arealer med ekologiskt fokus Tre krav: Diversifiering av grödor

Läs mer

Ekologisk åkermarksbete med nya gräsarter demonstrationsprojekt på Rådde gård

Ekologisk åkermarksbete med nya gräsarter demonstrationsprojekt på Rådde gård Ekologisk åkermarksbete med nya gräsarter demonstrationsprojekt på Rådde gård Ola Hallin, Rådgivarna Sjuhärad Sammanfattning Vallfröblandningar med 45 % rörsvingel Swaj eller rörsvingelhybrid Hykor har

Läs mer

SJV, Skövde, 17 jan Vall i växtföljden påverkan på markstruktur Jens Blomquist, Agraria Ord & Jord

SJV, Skövde, 17 jan Vall i växtföljden påverkan på markstruktur Jens Blomquist, Agraria Ord & Jord SJV, Skövde, 17 jan 2008 Vall i växtföljden påverkan på markstruktur Jens Blomquist, Agraria Ord & Jord SJV, Skövde, 17 jan 2008 1. Odlingssystemet påverkar jorden - gröda och mark växelverkar 2. Fältförsök

Läs mer

Jordbrukets tekniska utveckling.

Jordbrukets tekniska utveckling. /BOD Inläsningsfrågor i ämnet: Jordbrukets tekniska utveckling. För cirka 6000 år sedan började de första invånarna i Sverige bruka jorden. Dess för innan var de jakt och samlare. Då började de även bli

Läs mer

Svenska ekologiska linser Odlingsåtgärder för framgångsrik produktion av en eftertraktad råvara

Svenska ekologiska linser Odlingsåtgärder för framgångsrik produktion av en eftertraktad råvara Svenska ekologiska linser Odlingsåtgärder för framgångsrik produktion av en eftertraktad råvara Projekt finansierat av SLU EkoForsk, 217-219 Projektledare: Georg Carlsson, SLU, inst. för biosystem och

Läs mer

Samodling av åkerböna och lupin med stråsäd

Samodling av åkerböna och lupin med stråsäd Samodling av åkerböna och lupin med stråsäd SLU EkoForsk 2002 Projektansvarig: Ullalena Boström, EVP, SLU. E-post: Ullalena Bostrom@vpe.slu.se Bakgrund Trots att vårsådd stråsäd ofta är relativt konkurrenskraftig

Läs mer

Gröngödsling i ekologisk odling. Som källor har bl.a. använts: Viherlannoitusopas, Känkänen Hannu Luonnonmukainen maatalous, Rajala Jukka

Gröngödsling i ekologisk odling. Som källor har bl.a. använts: Viherlannoitusopas, Känkänen Hannu Luonnonmukainen maatalous, Rajala Jukka Gröngödsling i ekologisk odling Som källor har bl.a. använts: Viherlannoitusopas, Känkänen Hannu Luonnonmukainen maatalous, Rajala Jukka Avsikten med gröngödsling Växtodling för att förbättra markens bördighet

Läs mer

MINNESLISTA FÖR DIG SOM HAR INGÅTT FÖRBINDELSE OM MILJÖERSÄTTNING

MINNESLISTA FÖR DIG SOM HAR INGÅTT FÖRBINDELSE OM MILJÖERSÄTTNING 1 (5) MINNESLISTA FÖR DIG SOM HAR INGÅTT FÖRBINDELSE OM MILJÖERSÄTTNING Jordanalysen ska in till kommunen senast 30.9.2015 Om du har förbundit dig till åtgärder som gäller hantering av avrinningsvatten

Läs mer

Framgångsrik precisionssådd

Framgångsrik precisionssådd I ekoodling är rapsen en sann cash crop och att lyckas ger ett rejält utslag på sista raden. Att etablera höstraps med hög precision ger jämna fält och säker övervintring. Sverker Peterson, Bjälbo gård

Läs mer

Mekanisk ogräsbekämpning. Per Ståhl Hushållningssällskapet Vreta Kloster.

Mekanisk ogräsbekämpning. Per Ståhl Hushållningssällskapet Vreta Kloster. Mekanisk ogräsbekämpning Per Ståhl Hushållningssällskapet Vreta Kloster Mekanisk ogräsbekämpning Åtgärder i växande gröda Radhackning Ogräsharvning Övriga åtgärder Åtgärder före sådd Stubbearbetning, plöjning

Läs mer

Förgröningsstöd. Neuvo 2020 Hösten 2014. Materialet bygger på den information som var tillgänglig vid tidpunkten för presentationen.

Förgröningsstöd. Neuvo 2020 Hösten 2014. Materialet bygger på den information som var tillgänglig vid tidpunkten för presentationen. Förgröningsstöd Neuvo 2020 Hösten 2014 Förgröningsstöd Ett nytt direkt EU-stöd Cirka 157 miljoner per år Två stödregioner och stödnivåer: AB och C Tre krav: Diversifiering av grödor Bevarande av permanent

Läs mer

Tabell 1. Maximigivor av kväve (kg/ha/år) till spannmål, oljeväxter och baljväxter Basåtgärd: Gödsling av åkerväxter.

Tabell 1. Maximigivor av kväve (kg/ha/år) till spannmål, oljeväxter och baljväxter Basåtgärd: Gödsling av åkerväxter. Nr 3 1553 Tabell 1. Maximigivor av kväve (kg/ha/år) till spannmål, oljeväxter och baljväxter Basåtgärd: Gödsling av åkerväxter Södra och Mellersta Finland Ler och Grova mjäl mineral Norra Finland Ler och

Läs mer

Bekämpning av rotogräs. Per Ståhl, Hushållningssällskapet Östergötland

Bekämpning av rotogräs. Per Ståhl, Hushållningssällskapet Östergötland Bekämpning av rotogräs Per Ståhl, Hushållningssällskapet Östergötland Östergötland 220 000 ha åker, mycket lera 42 000 ha ekoareal 2015 Ett slättområde i mitten, mellanbygd i norr och söder Mkt vatten;

Läs mer

Tidningsrubriker 2010. GRÖDAN kräver VATTEN. Tidningsrubriker 2007. Tidningsrubriker 2008. Tidningsrubriker 2008. i lagom mängd

Tidningsrubriker 2010. GRÖDAN kräver VATTEN. Tidningsrubriker 2007. Tidningsrubriker 2008. Tidningsrubriker 2008. i lagom mängd Mycket nederbörd 2012 Marken och vattnet Kerstin Berglund, SLU, Uppsala GRÖDAN kräver VATTEN ATL, 2008 i lagom mängd Tidningsrubriker 2007 Tidningsrubriker 2008 2007-07-05 Lantbrukare hotas av kostsam

Läs mer

Ekologisk produktion lantbruk

Ekologisk produktion lantbruk Ekologisk produktion lantbruk Växtodling ann-marie.dock-gustavsson@jordbruksverket.se katarina.holstmark@jordbruksverket.se Djur dan-axel.danielsson@jordbruksverket.se niels.andresen@jordbruksverket.se

Läs mer

Inte bara ogräs i ekologisk spannmål på Rådde

Inte bara ogräs i ekologisk spannmål på Rådde Inte bara ogräs i ekologisk spannmål på Rådde Rådde gård ligger i Länghem, Tranemo kommun och är Hushållningssällskapet Sjuhärads försöksoch demonstrationsgård. Där har man dokumenterat resultaten från

Läs mer

VALL. Vallfröblandningar med rörsvingelhybrid och rörsvingel. Ingemar Gruvaeus, Hushållningssällskapet, Skara

VALL. Vallfröblandningar med rörsvingelhybrid och rörsvingel. Ingemar Gruvaeus, Hushållningssällskapet, Skara VALL Vallfröblandningar med rörsvingelhybrid och rörsvingel Ingemar Gruvaeus, Hushållningssällskapet, Skara Genom att byta ut ängssvingeln mot rörsvingel eller (en hybrid mellan rörsvingel och italienskt

Läs mer

Arbetssätt. Mekanisk ogräsbekämpning i växande gröda med ogräsharv och radhacka. Per Ståhl Hushållningssällskapet Rådgivning Agri AB

Arbetssätt. Mekanisk ogräsbekämpning i växande gröda med ogräsharv och radhacka. Per Ståhl Hushållningssällskapet Rådgivning Agri AB Mekanisk ogräsbekämpning i växande gröda med ogräsharv och radhacka Per Ståhl Hushållningssällskapet Rådgivning Agri AB Arbetssätt Ogräsharvning jobbar med jordtäckning: - torr finbrukad jord ska finnas

Läs mer

Jordbruksinformation Åtgärder mot hästhov i ekologisk odling

Jordbruksinformation Åtgärder mot hästhov i ekologisk odling Jordbruksinformation 1-2019 Åtgärder mot hästhov i ekologisk odling Se upp för hästhov i ekologisk odling Hästhov (Tussilago farfara) kan bli ett ogräsproblem i ekologisk odling. Tidig blomning och fröspridning

Läs mer

Bibliografiska uppgifter för Bekämpning av åkertistel i ekologisk odling

Bibliografiska uppgifter för Bekämpning av åkertistel i ekologisk odling Bibliografiska uppgifter för Bekämpning av åkertistel i ekologisk odling Tidskrift/serie Utgivare Utgivningsår 2007 Författare Ståhl P. Adress Hushållningssällskapens multimedia Hushållningssällskapet

Läs mer

Lämpl antal grobara kärnor/m 2

Lämpl antal grobara kärnor/m 2 Utsädesmängder Minska utsädesmängden för vårstråsäd med 2030 kg/ha vid vallinsådd och med 3040 kg/ha på mulljordar. Beräkning av utsädesmängd utsädesmängd kg/ha = tusenkornvikt, g x önskat antal grobara

Läs mer

Hållbara livsmedelssystem. marknad - ett produktionsperspektiv. Anne-Maj Gustavsson Norrländskt jordbruksvetenskap

Hållbara livsmedelssystem. marknad - ett produktionsperspektiv. Anne-Maj Gustavsson Norrländskt jordbruksvetenskap Hållbara livsmedelssystem - ekologisk produktion och marknad - ett produktionsperspektiv Anne-Maj Gustavsson Norrländskt jordbruksvetenskap SLU Livsmedelskedjan Avfall - matrester Växtodling Konsument

Läs mer

Hållbar intensifiering. MER skörd och MINDRE miljöpåverkan

Hållbar intensifiering. MER skörd och MINDRE miljöpåverkan Hållbar intensifiering MER skörd och MINDRE miljöpåverkan Hållbar intensifiering är nödvändigt för framtiden. Det handlar om att odla mer på nuvarande areal och att samtidigt påverka miljön mindre. Bara

Läs mer

Framtidens växtodling i sydöstra Sverige

Framtidens växtodling i sydöstra Sverige Framtidens växtodling i sydöstra Sverige Tellie Karlsson 2013-11-21 Disposition Marklära & Fosfor Jordarter Mullhalten ph Fosfor 1 Jordarter Källa: SGU 2 Vatten i marken Källa:Ingrid Wesström Dränering

Läs mer

Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om miljöersättning

Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om miljöersättning 1 Utkast 7.1.2016 Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om miljöersättning I enlighet med statsrådets beslut ändras i statsrådets förordning om miljöersättning (235/2015) 16, 19-23

Läs mer

Hur!användningen!av!ekosystemtjänster!i! ogräskontrollen!kan!minska! köksväxtsodlingens!negativa! klimatpåverkan!

Hur!användningen!av!ekosystemtjänster!i! ogräskontrollen!kan!minska! köksväxtsodlingens!negativa! klimatpåverkan! Huranvändningenavekosystemtjänsteri ogräskontrollenkanminska köksväxtsodlingensnegativa klimatpåverkan WeronikaSwiergiel,HortonomIsamarbetemedDanJohansson,Odlareoch SvanteLindqvist,Odlare Foto:WeronikaSwiergiel

Läs mer

Renkavle och åkerven Hur bekämpar vi och stoppar spridningen?

Renkavle och åkerven Hur bekämpar vi och stoppar spridningen? Renkavle och åkerven Hur bekämpar vi och stoppar spridningen? Per-Erik Larsson och Per Widén Renkavlens utbredning i Europa I 14 länder Totalt 9 milj ha Varav resistens 53 % 1,5 milj ha 80 % 4,2 milj ha

Läs mer

Gynna naturliga fiender i grönsaksodling på friland och locka skadedjuren bort från grödan

Gynna naturliga fiender i grönsaksodling på friland och locka skadedjuren bort från grödan Förslag testodling 2017 Gynna naturliga fiender i grönsaksodling på friland och locka skadedjuren bort från grödan Tanken är att locka naturliga fiender till grönsaksodlingar för att minskat trycket från

Läs mer

FÅNGGRÖDOR NYTTA FÖR ODLAREN OCH MILJÖN. TEHO Plus -projektets publikation 8/2014

FÅNGGRÖDOR NYTTA FÖR ODLAREN OCH MILJÖN. TEHO Plus -projektets publikation 8/2014 TEHO Plus -projektets publikation 8/2014 FÅNGGRÖDOR NYTTA FÖR ODLAREN OCH MILJÖN RIITTA LEMOLA, ELENA VALKAMA, TERHI SUOJALA-AHLFORS, HANNU KÄNKÄNEN, EILA TURTOLA, JANNE HEIKKINEN OCH KARI KOPPELMÄKI Effektivisering

Läs mer

Skapa din egen jord! Nyhet 2018 TIPS & RÅD. Maskgödsel Lera Biokol Pimpsten Odlingssand

Skapa din egen jord! Nyhet 2018 TIPS & RÅD. Maskgödsel Lera Biokol Pimpsten Odlingssand Skapa din egen jord! TIPS & RÅD Nyhet 2018 Maskgödsel Lera Biokol Pimpsten Odlingssand Ibland behöver jorden en kompis! Om du vill att dina älskade växter ska nå sin fulla potential är hemligheten att

Läs mer

Etablering och luckringsbehov för höstraps resultat från 2009

Etablering och luckringsbehov för höstraps resultat från 2009 Etablering och luckringsbehov för höstraps resultat från 2009 Johan Arvidsson och Anders Månsson, inst. för mark och miljö, SLU I försök under 2009 har olika typer av etableringsmetoder för höstraps jämförts,

Läs mer

Statsrådets förordning 1250/2014 om begränsning av vissa utsläpp från jordbruk och trädgårdsodling

Statsrådets förordning 1250/2014 om begränsning av vissa utsläpp från jordbruk och trädgårdsodling Statsrådets förordning 1250/2014 om begränsning av vissa utsläpp från jordbruk och trädgårdsodling Nylands NTM-central / Ansvarsområdet för miljö och naturresurser / Johan Sundberg 18.3.2016 Statsrådet

Läs mer

Jordkvalitet - utfordringer med jordstruktur i potetproduksjonen. Agr. Anna Bjuréus

Jordkvalitet - utfordringer med jordstruktur i potetproduksjonen. Agr. Anna Bjuréus Jordkvalitet - utfordringer med jordstruktur i potetproduksjonen Agr. Anna Bjuréus Utmaningar i växtodlingen Klimatförändringar Mer regn höst-vår Skyfall oftare Färre år med tjäle Eftersatt dränering Täckdikning

Läs mer

Etablering av ekologisk majs. Majs Biologi. Jordart. Jordbearbetning. Växtföljd. Såddtidpunkt. Övrigt: majs efter majs?!

Etablering av ekologisk majs. Majs Biologi. Jordart. Jordbearbetning. Växtföljd. Såddtidpunkt. Övrigt: majs efter majs?! Etablering av ekologisk majs Majs Biologi Jordart Jordbearbetning Växtföljd Såddtidpunkt Övrigt: majs efter majs?! Hermann Leggedör HS Rådgivning Agri AB Flottiljvägen 18 392 41 Kalmar 0708 156 760 Hermann.leggedor@hush.se

Läs mer

Klimatkollen växtodlingsgård 20A

Klimatkollen växtodlingsgård 20A Besöksdatum SAMnr Lantbrukarens namn Adress Postnr Postort Klimatkollen växtodlingsgård 20A Sammanfattning På en växtodlingsgård är det kväveeffektivitet och energieffektivitet som är riktigt viktigt att

Läs mer

Ensileringsstudie vid olika mängd förna beroende på skördesystem i vall

Ensileringsstudie vid olika mängd förna beroende på skördesystem i vall Ensileringsstudie vid olika mängd förna beroende på skördesystem i vall Ola Hallin, Hushållningssällskapet Sjuhärad Delrapport i Ulricehamnsprojektet Sammanfattning Att skörda två vallskördar med bra näringskvalité

Läs mer

Effektivt och uthålligt ekologiskt jordbruk.

Effektivt och uthålligt ekologiskt jordbruk. Effektivt och uthålligt ekologiskt jordbruk. Erfarenheter från en mindre försöksgård i Uppland. Kristina Belfrage Mats Olsson 5 km Matproduktionen i framtiden Minskad tillgång på areal : konkurrens

Läs mer

BIOMULL VID NYSÅDD AV GRÖNYTOR

BIOMULL VID NYSÅDD AV GRÖNYTOR BIOMULL VID NYSÅDD AV GRÖNYTOR Av: Stefan Olsson Huvudstadens Golf Lövsättra 2006-07-28 Förord: Under år 2001 anlade och sådde jag Lövsättrabanans fairways till hälften med biomull och till hälften med

Läs mer

Praktiska råd för optimering av fosforgödsling för gröda och växtföljd. Johan Malgeryd Jordbruksverket, Linköping

Praktiska råd för optimering av fosforgödsling för gröda och växtföljd. Johan Malgeryd Jordbruksverket, Linköping Praktiska råd för optimering av fosforgödsling för gröda och växtföljd Johan Malgeryd Jordbruksverket, Linköping Gödsla rätt med fosfor Gödsla efter grödans behov och markens fosforinnehåll Fem frågor:

Läs mer