VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2012 Styrelsen för Reumatikerföreningen i Sollentuna - Upplands Väsby - Sigtuna avger verksamhetsberättelse för år 2012.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2012 Styrelsen för Reumatikerföreningen i Sollentuna - Upplands Väsby - Sigtuna avger verksamhetsberättelse för år 2012."

Transkript

1 1 Reumatikerföreningen Sollentuna-Upplands-Väsby-Sigtuna Malmvägen 14 A, 5 tr. S SOLLENTUNA VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2012 Styrelsen för Reumatikerföreningen i Sollentuna - Upplands Väsby - Sigtuna avger verksamhetsberättelse för år 2012.

2 2 MEDLEMSANTAL Den 31/ fanns det 498 medlemmar i vår lokalförening. Den 31/ var det 481 medlemmar. STYRELSEN ÅR 2012 I Styrelsen har ingått följande medlemmar: Carole Glemhorn Eric Lindgren Barbro Montelius Ulla Axelsson Marijka Jäger Ordförande Kassör Sekreterare/blev avlöst under året på grund av sjuka händer Studieorganisatör Diagnosombudsansvarig Övriga ordinarie ledamöter Ann-Marie Lindgren Claire Dahlström Torgny Gålnander Ersättare Mia Thegel DIAGNOSOMBUD Artrit RA Psoriasisartrit Torgny Gålnander Artros-Spondylos Bechterew Gun-Britt Larsson Carole Glemhorn Reumatiska Systemsjukdomar Polymyalgia Reumatika Barbro Montelius Torgny Gålnander Fibromyalgi, Mjukdelsreumatism, Morbus Dercum Ann-Marie Lindgren

3 3 ARBETSGRUPPER FESTKOMMITTÉ Claire Dahlström REGISTERANSVARIG Ann-Marie Lindgren LÄGENHETSGRUPPEN Barbro Montelius HEMSIDAN Mia Thegel RESEGRUPPEN Carole Glemhorn Ann-Marie Lindgren REVISORER Bertil Joneken Lars Hammarbäck Ordinarie Ordinarie VALBEREDNING Styrelsen har under året inte haft någon vald valberedning utan styrelsen har arbetat med detta ärende. SAMMANTRÄDEN Styrelsen har under verksamhetsåret haft 7 protokollförda sammanträden. Årsmötet Plats: ABF, Upplands Väsby De sedvanliga årsmötesförhandlingarna leddes av distriktets ordförande Annika Hässler. Före och efter mötet serverades smörgåsbuffé. Carole Glemhorn tackade mötets ordförande och överlämnade en blombukett. FÖRENINGENS PROGRAMBLAD Under året har vi sänt ut två programblad. Vi har tryckt ett programblad hos Stocken-Snabbtryck AB och ett på Hansolles Tryckeri AB. Utskicken skedde med hjälp av postens E-brev. Dessutom skickade vi med vårt programblad som bilaga till Reumatikervärlden.

4 4 KANSLIET Under det här verksamhetsåret har vi haft ett mycket gott samarbete med de andra två handikappföreningarna, Afasi- och Demensföreningen. Vi delar även lokalen med Töjnans innebandyförening. Vi delar kostnaden för att få städat i lokalen. Alla föreningarna har utnyttjat lokalen till sina förenings- och medlemsaktiviteter. Under hösten signalerade de Synskadades förening att de vill komma tillbaka till lokalen. De var tvungna att göra ett uppehåll på grund av dödsfall. Fritidsnämnden omprövar varje år beslutet om att lokalen i första hand får nyttjas av alla handikappföreningar i Sollentuna och vi hoppas att det får fortsätta så. Samarbetet med Fritidsnämnden har varit mycket gott. MEDLEMSMÖTEN Julfesten Styrelsen blev fotograferad i snöskimrande motljus på julfesten: Fr.v. Claire Dahlström, Ann-Marie Lindgren, Barbro Montelius, vår revisor Lars Hammarbäck, vår ordförande Carole Glemhorn, Marijka Jäger, Eric Lindgren och Torgny Gålnander. Ulla Axelsson fattas på bilden för att hon just då satt i en försenad färdtjänstbil.

5 5 Christofer tog bilden av styrelsen och visade sig oumbärlig som stöd för oss som var med på festen. Han poserar här under de fina lamporna som vi gissade kom från Antroposofernas butik i Ytterjärna. Marijka Jäger tog emot i entrén med varm glögg och soligt leende och vår sångfågel Olivia satt i kassan och prickade av oss när vi kom in från den vackert gnistrande snön vid den fina kyrkan i Fresta.

6 Vår ordförande Carole Glemhorn hade klätt sig fin inför julfesten i Fresta Församlingshem 6

7 En stor julbuffé dukades upp i den fina församlingssalen. Där fanns något gott för alla. Torgny ordnade med lotterna och vinsterna som syns på bilden. Revisorn Lars Hammarbäck hjälpte till och sålde lotterna. 7

8 8 Patric Lindgren spelade och ackompanjerade unga Olivia när hon sjöng julvisor och lite annat. Två tidigare styrelse- Medlemmar, Eva Åbrink och Håkan Jillestam pratar om nya diagnoser som dyker upp.

9 9 Möte med gäst från Begravningsbyrån Fonus Mötet hölls på Optimusvägen 12 A i Upplands Väsby den 9 oktober i ABFs lokaler. Maud Sundheden-Brink från Fonus berättade om "Vita Arkivet" som är en möjlighet för Dig att berätta om Dina önskemål runt Din egen begravning. De flesta frågor kring begravningen gäller kostnaden. Eftersom priserna förändras får man kontakta ett Fonuskontor. Är jag garanterad en gravplats på den kyrkogård jag önskar? Det är många som är fullbelagda men man är alltid garanterad en gravplats på sin hemort. En borgerlig begravningsceremoni kan man utforma hur man vill, till skillnad från en begravning i något samfund som kräver att man följer att schema. Om jag vill bli kremerad och låta askan spridas i naturen skriver jag detta i Vita Arkivet och först efter dödsfallet kan de efterlevande göra ansökan om tillstånd från länsstyrelsen. Möte med gäst från Apoteksgruppen på Löwenströmska Mötet hölls på ABFs lokaler Häggviksvägen 2 C i Sollentuna den 15 november. Vi fick information om bland annat vilka mediciner som inte passar ihop. Möte med gäst från Försäkringskassan Mötet hölls på Optimusvägen 12 A i Upplands Väsby den 27 november. Vi fick information om bland annat vem som handlägger vad när det gäller sjukskrivningar. UTFLYKTER Ålandsresan den 18 september gick med båt tur och retur Mariehamn. På båten diskuterade vi hur vi skulle planera nästa Ålandsresa och fick idéer om att åka runt på ön med guide. Dessutom skulle vi kunna hyra en buss som följer med oss hela tiden.

10 10 SPA-RESAN TILL TALLIN I SEPTEMBER Bilder från en Spa-resa

11 11 En Sparesa, vad är det och vad gör man där? Har du varit på en sådan resa så är det lätt att se det framför dig. Men om du inte har varit på en Sparesa, lång eller kort, så kan jag berätta lite, eftersom jag har varit på några stycken. På ett Spa i Sverige och utomlands kan man få behandlingar, t.ex. olika sorters massage, vattengymnastik, inpackningar för hela kroppen eller ansiktsmask. Det kan också finnas fotvård och nagelbehandlingar. En del ställen har sina egna specialiteter, t.ex. när jag var i Rumänien med Reumatikerföreningen SUS Vi badade i ortens saltvattenbassäng. I badkar hällde man lera från någon varm källa. Det var bara att kliva i det varma lerbadet och njuta. Det luktade svavel. Det var svårt att tro att man skulle kunna duscha det svarta av sig. Där fanns också under vattenmassage och mycket annat. Den resan gick under rubriken Rehabiliteringsresa. I KONTAKTEN nr 5 kan du läsa om Rehabresor 2013 i regi av olika föreningar. Alla behandlingar går ut på att kunden som får behandling ska känna ett välbefinnande. Om du funderar på att åka på en resa i grupp eller ensam, tag reda på hur många behandlingar som ingår i priset och hur lång varje behandling är. Ofta kan man i mån av plats boka in flera behandlingar när man kommit fram till stället man bokat. Gå in på nätet eller hitta olika ställen i tidningar eller resebyråer som hjälper till att hitta rätt resa för dig. Den 6-11 juni 2012 ordnade vår förening en resa till Tallin, Kalev Spa hotel. Vi reste dit med Tallink Silja. Maten ombord var helt fantastisk!! Flera av dem som var med hade rest på Spa till Estland tidigare år och de hade några synpunkter. Men jag tror att det var handikappanpassat överallt och att den ledda vattengymnastiken var bra. Skönhetsbehandlingar, som ansiktsbehandling, olika kroppsmassager och nagelvård var av god kvalitet. Saltkammare lät väl spännande. Vad var det? Hela rummet var täckt av salt på väggar och tak. Det var inte speciellt varmt därinne, men antagligen var det nyttigt att inandas luften. Men som alltid när det gäller olika behandlingar, så måste man upprepa den många gånger, för att det ska ge resultat.

12 Staden Tallin anlades 1219 av danskarna. Vid ingången till den gamla stadskärnan finns det varje dag många blomsterhandlare som ställer sina blommor ute på gatan. Det är en fantastisk färgprakt. Närmare den högt belägna kyrkan finns en mycket populär restaurang i tals stil. Man kan äta ute på den öppna platsen framför restaurangen. Toaletten inne i huset är en sevärdhet. Det finns hoppa av och på bussar för rundturer. Vårt hotell låg också nära en marknad, som innehöll allt från kläder till leksaker souvenirer osv. Man är inte noga med arbetsmiljön för t.ex. hantverkare. Utanför vårt hotellfönster på huset mitt emot vårt, klättrade varje dag två män på det branta taket utan livlina!! Vi vågade nästan inte titta. Eftersom maten, som ingick i priset, inte var lockande, så var det trevligare att besöka några av stadens restauranger. En Afrikansk restaurang vi besökte var gemytlig med sin afrikainspirerade inredning. De serverade dessutom mycket god mat. 12

13 13 Sist men inte minst hade vi en trevlig resa med mycket skoj, där vi också knöt nya kontakter. Tänk, när vi spelade YATZY på båten och första pris var en burk såpbubblor. Alla blev som barn på nytt och ville göra den största bubblan. För den som inte vill vara bortrest så länge, kan jag varmt rekommendera en sådan här sparesa med föreningen. Ring gärna någon i styrelsen för att få veta mer! Eva Åbrink Resegruppen (Carole Glemhorn och Ann-Marie Lindgren) föreslår inför nästa år: SPARESA till Pernu i augusti 2013

14 14 HATTPARAD som fick förhinder Barbro Montelius planerade årets Hattparad för att hållas under det jättestora partytältet i hennes trädgård. Hon hade garderat sig med servitörer och annan hjälp om hon skulle blir sjukare av sina reumatiska problem. Det som hände då var helt oväntat. Barbro drabbades av maginfluensa och vi hjälptes åt att ringa återbud till alla som anmält sig. Ingen ville ju komma till då. Fibrogruppens medlemmar som hade varit ambitiösa och köpt nya hattar beslöt då att som en gruppaktivitet åka till det trevliga The Nut House vid Almungevägen och ha en minihattparad. Nu hoppas vi på att den stora Hattparaden ska komma att fungera år 2013 strax före midsommar. Carole Glemhorn, Ann-Marie Lindgren och Barbro Montelius STUDIECIRKLAR Kamratstödjargrupper för medlemmar med reumatiska systemsjukdomar Under hösten 2009 startade diagnosombuden för de reumatiska systemsjukdomarna en mer organiserad verksamhet med kamratstödjare. Denna verksamhet fortsatte under 2010, 2011 och Tanken var att vi som har dessa sjukdomar kan ta vara på fördelen med att förstå varandra utan att behöva ge alltför långa förklaringar. Det råkar vi ut för alltför ofta när det gäller släkt, vänner och bekanta. Cirklarna har redan fungerat som kamratstödjargrupper och vi har lärt oss en del. Men vi ville ha större möjligheter att arbeta med mer koncentrerade tips och råd till varandra. Tanken var också att undvika ombudsmannarollen utan mer koncentrera oss på att vara ungefär på samma plan.

15 15 Diagnosombuden har också tagit emot telefonsamtal från medlemmar både i vår egen förening och i närliggande föreningar. De har velat träffa andra med samma diagnos och några har kommit på kamratstödjargruppernas träffar. Träffarnas deltagargrupper försökte vi hålla ganska små för att alla skulle komma till tals. Vi fortsätter med denna verksamhet under år Vi tror att det här är viktigt eftersom detta ofta är den första anledningen till att reumatiker vill vara medlemmar i vårt förbund. Fibrogruppen Upplands Väsby 2012 Fibrogruppen Upplands Väsby består av 11 medlemmar och vi anser att gruppen är fulltalig. Vi tar del av all information och rön om våra sjukdomar, diskuterar väldigt mycket samt delger varandra information om olika mediciner och behandlingsformer. Vi har väldigt roligt på våra träffar men har också varit ledsna ibland när allt känts hopplöst med smärtor och andra problem. När Hattparaden i Barbro Montelius trädgård blev inställd hade gruppen redan köpt nya hattar. Vi tog då på oss hattarna och gick till den fina anläggningen The Nut House på vägen till Almunge och åt lite gott. Ann-Marie Lindgren Carole Glemhorn Textil- och målericirkeln För några år sedan ordnade föreningen ett stort möte i Väsby folkets hus. Vi i textilcirkeln samlade ihop det vi hade gjort och ställde ut. Det hade blivit en del genom åren trots att vi ibland tyckte att vi inte fick något gjort. På mötet kom några fram och undrade varför vi ställde ut hantverk på ett möte för reumatiker. Det hörde väl inte ihop, tyckte de. Men det tyckte vi som var med. Stimulansen och distraheringen vid skapandet har varit viktigt för oss som är sjuka. Att få träffa varandra har också varit viktigt. Vi har varit noga med att stötta varandra när våra kroppar har varit besvärliga och när vår situation för övrigt har varit krånglig. Det har inte varit viktigt att vi har talang. Dessutom har vi nosat på enkel bildterapi för oss som blir lite nervösa av våra sjukdomar. Vi har målat med akvarell och akrylfärger (oljefärger är inte tillåtna i vår lokal) och när vi för några år sedan fick problem med att använda symaskinerna kom vi på att vi istället kunde limma lapptäckslapparna på väv för akrylmåleri. Det blev ganska fint och var värt att ramas in. Tipset fick vi av personalen på Edsviks konsthall i Sollentuna. För många år sedan, cirkeln är gammal, bestämde vi att vi skulle göra en utflykt var tredje gång. Det har vi försökt att hålla på. Det ger oss

16 16 inspiration och vi känner att vi kommer ut i kulturvärlden och får lite fart. Under år 2012 besökte vi Nationalmuseum (ryska konstnärer) Valdemarsudde, Liljevalchs och Thielska Galleriet. På Valdemarsudde fick vi se fantastiska vävar, både mattor och bonader. En film med svensk textilhistoria gjorde att vi satt länge i det lilla filmrummet på övervåningen. Där träffade vi också medlemmar från andra Reumatikerföreningar. Vår studieorganisatör Ulla Axelsson trängs med bladramar på Liljevalchs konsthall Liljevalchs konsthall ordnade en utställning med bladramar som hade klätts in med tusen olika material. Trådar och fjädrar och gräs och knappar Salarna var fulla med upphängda bladramar. Ulla Axelsson och Barbro Montelius undrade hur det skulle vara möjligt att ta till sig alla otroliga skapelser och började för säkerhet skull med en kopp starkt kaffe med kaka för att börja rundvandringen. Det är det klassiska svenska

17 17 sättet att orka vidare. I ett rum fanns det bord med material för alla besökare som ville få till något eget fint. Agnes Eriksson i gruppen köpte några ramar som hon hade tänkt skapa något i på någon cirkelträff. Kanske något med halm. Hon har nu börjat med att borra hål. På Valdemarsudde såg vi en fin Hillutställning. Hans landskap och sätt att använda gröna färger och ensamma gubbar och vagnar och träd lockar oss att komma fler gånger på utställningar med hans verk. Vi såg också utställningen med den finländska konstnären Helene Scherfbecks konst. Vi njöt och tyckte nog att hennes konst slår det mesta. Hon hade ett knep att göra verken lysande med att sätta dit en stor eller liten röd fläck på bilden. Vi har ibland köpt utställningskatalogerna för att sitta och bläddra i hemma när vi inte har klarat att ta oss iväg till utställningar. Eva Kersti Palmgren framför en matta vävd av Ann-Charlotte Selse. I december tog vi oss till julmarknaden på Karby Gård vid Täby kyrkby. Där har gruppen länge haft kontakt med en textilkonstnär, Ann-Charlotte Selse. Hon lovade nu att sy en kavaj åt Barbro som har blivit lite större av

18 18 sin diet och hon sålde fina sjalar och lavendeldoftande linnehjärtan med vit spets till oss. En annan konstnär visade upp smycken som hon hade gjort med glasfusingteknik, d.v.s. smält glas med små färgklickar och minimetalldelar. Karby gård är en trevlig utflyktsgård med konsthantverk och måleri. Pröva den någon gång! Gruppen har planerat att i februari 2013 locka en glasfusinglärare till vår lokal, så att vi kan få prova på. Vår tanke med en yttre cirkel är att de som är intresserade kan följa med på utflykterna eller komma till gruppen för att se och höra vad vi håller på med. Det är en fin form för distrahering för oss som har problem med kroppen. Barbro Montelius Enligt uppdrag från deltagarna i textil-målericirkeln Föreningsmässa i Upplands Väsby Föreningen visade upp sig med ett bord med informationsmaterial om diagnoser på. Vi ordnade en tävling som deltagarna kunde vinna en guldstjärna i om de svarade rätt. Vi tittade lite avundsjukt på de andra föreningarnas informatörer. Alla hade föreningströjor utom vi. Det berodde på att leveransen till oss hade trasslat till sig Planeringsdagar i Nynäshamn. Två planeringsdagar arrangerades på Nynäsgården i Nynäshamn. Inbjuden från distriktet var Johan Hammarström. Han pratade om vikten av att försöka hålla föreningarna vid liv. Det blev två givande dagar med många diskussioner om föreningen. Vi åt god mat och hade väldigt trevligt. Patientskolor Stockholms läns reumatikerdistrikt har startat ett projekt för att få igång patientskolor för medlemmar med några diagnoser. Carole Glemhorn och Marijka Jäger åkte på kurs i Borlänge 2 dagar i april för att utbilda sig till informatörer i artros och smärta. Sjukgymnaster och arbetsterapeuter är också inblandade. Marijka och Carole brukar åka ut tillsammans när det på något ställe har fungerat att få ihop en grupp som fått diagnosen Artros eller Fibromyalgi. De brukar åka ut till tredje träffen på vårdcentralen och prata med gruppen. Det handlar om att peppa patienterna med att det går att få ett bra liv ändå. Det gäller att inte glömma att motionera och röra på sig. Dessutom är det viktigt att veta att båda diagnoserna hör till Reumatikerförbundets område. De flesta har ingen aning om det.

19 19 Marijka och Carole har fått åka runt till olika kommuner för att det ännu så länge finns för få informatörer. - För tillfället har vi 6 olika kommuner som vi åker runt till, säger Carole. Från Märsta till Nykvarn, men roligt är det. EKONOMI Föreningen har under 2012 erhållit aktivitetsbidrag och lägenhetshyra från Sollentuna kommun. Från Upplands Väsby har vi fått medlemsbidrag. Från Sigtuna kommun har föreningen tyvärr inte fått något bidrag. Reumatikerförbundet har bidragit med en del av medlemsavgiften. ABF i Upplands Väsby, Sigtuna och Sollentuna har stöttat oss ekonomiskt vid våra medlemsmöten genom att upplåta sina samlingslokaler gratis. I övrigt hänvisas till föreningens balans- och resultatrapport. UTBILDNING, KURSER, KONFERENSER, REPRESENTATION. Olika möten som styrelsen deltagit i: Reumatikerdistriktets ordförandekonferens under hösten (Carole Glemhorn) Reumatikerdistriktets representantskapsmöte Reumatikerdistriktets studieorganisatörsmöten, (Ulla Axelsson) HSO Upplands Väsby årsmöte (Claire Dahlström och Carole Glemhorn) Svenska Läkarsällskapets Medicinska Riksstämma (Claire Dahlström och Carole Glemhorn)

20 20 VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2013 Vår förenings mål kommer att vara: - Att värva fler medlemmar - Att hålla styrelsemöten 6 gånger per år. - Att den specialanpassade cirkelverksamheter fortsätter att utvecklas - Att arbeta för att våra medlemmar ska bli mer aktiva, komma på våra möten och delta i cirklar. Årsmötet hålls onsdagen den 20 februari 2013 kl i ABFs lokaler i Upplands Väsby SLUTORD När jag sitter här och ska försöka sammanfatta vår verksamhet året 2013 så känner jag en otrolig glädje över vad vi åstadkommit. Vi är en bra styrelse. Tack vare er duktiga och engagerade ledamöter som orkat och ställt upp så har vi lyckats genomföra nästan allt vi föresatte oss att göra i planeringen inför detta år. Alla aktiva styrelseledamöter har någon form av sjukdomsdiagnos och försöker pussla ihop sina scheman så att de kan var med på de viktiga styrelsemötena. Det ska finnas förslag att bearbeta, några ska ta ansvar för att det går att genomföra och se till att det finns personer som kan vara med och göra detta arbete. Vi har under året sett till att ha med en artikel i flera nummer av Kontakten för att synas utåt mot våra medlemmar. Vi har också där lagt in framtida aktiviteter så förutom Programbladet, som kommit ut två gånger, har vi även detta sätt att kommunicera. Mot bakgrund av ovanstående har vi beslutat oss för att i stället för månatliga styrelsemöten endast ha 6 st. per år, 3 st. varje termin Att arbeta i en förening ger så mycket socialt, som inte kan värdesättas i pengar. Vi ideellt arbetande personer kommer ut bland människor, som väntar på oss och vi känner att vi behövs. Då växer självkänslan och för en stund lämnar man sin värk och sina problem utanför. Vi välkomnar gärna nya medlemmar i styrelsen och är du intresserad av att arbeta ideellt med något som du brinner för, så är du hjärtligt välkommen att

21 21 kontakta mig eller någon annan i styrelsen antingen via mail eller också ett telefonsamtal (brev går också bra). Vi får aktivitetsbidrag från förbundet och ett litet bidrag från kommunerna. Vi får tacka Sollentuna kommun, som så välvilligt betalar hyran för vår fina handikappanpassade kanslilokal. Tack också till Upplands Väsby kommun för bidraget till vår förening. Till alla som har stöttat oss i vårt arbete framför vi vårt varma tack. Carole Glemhorn Ordförande

22 22

23 23

24 24 Revisionsberättelse Undertecknade revisorer Lars Hammarbäck och Bertil Joneken har tagit del av styrelsens i Reumatikerföreningen i Sollentuna-Upplands Väsby-Sigtuna verksamhetsberättelse för kalenderåret Vi har även tagit del av styrelseprotokoll och övriga handlingar. Räkenskaperna är förda i god ordning och försedda med vederbörliga verifikationer och vi tillstyrker därför att årsmötet fastställer styrelsens ekonomiska rapport utvisande tillgångar om ,17 kr och ett resultat för verksamhetsåret 2012 om ,39 kr. Resultatet föreslås balanseras i ny räkning. Vi tillstyrker dessutom att styrelsen beviljas ansvarfrihet för det gångna året. Norrviken Lars Hammarbäck Bertil Joneken Reumatikerföreningen Sollentuna-Upplands Väsby-Sigtuna

25 25 Förslag till budget 2013 Intäkter Bidrag från Sollentuna kommun 0 Bidrag från Upplands Väsby kommun 5000 Medlemsavgifter Bidrag från ABF 500 Ränteintäkter 500 Summa intäkter Kostnader Lokalkostnader 5000 Mötesverksamhet, subventioner mm AU, styrelse Diagnosombudens verksamhet 8000 Telefonkostnadsersättningar 2600 Reseersättningar 5000 Kontorskostnader 3000 Utbildning 3000 Internetavgift 1000 Telefon 500 Porto Bankkostnader 1000 Oförutsedda kostnader Summa kostnader Årets underskott 11000

26 26 Det är styrelsens förhoppning inför kommande år att vi med hjälp av Reumatikerförbundet och Reumatikerdistriktet kan behålla och utveckla vår verksamhet. Till alla som har stöttat oss i vårt arbete framför vi vårt varma tack. Carole Glemhorn Ordförande Eric Lindgren Kassör Claire Dahlström Ledamot Ulla Axelsson Studieorganisatör Torgny Gålnander ledamot Barbro Montelius Sekreterare Ann-Marie Lindgren Ledamot Marijka Jäger ledamot Mia Thegel Ersättare

KONTAKTEN. Distriktscafé om Patientsäkerhetsfrågor. Staden blockerar handikapparkeringar med snöhögar

KONTAKTEN. Distriktscafé om Patientsäkerhetsfrågor. Staden blockerar handikapparkeringar med snöhögar REUMATIKER KONTAKTEN Nr 2, Årgång 35, 2013 Distriktscafé om Patientsäkerhetsfrågor Staden blockerar handikapparkeringar med snöhögar Fler caféer under våren Rapport från temadag om IBM - Inklusionskroppsmyosit

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till Vi Unga-föreningen.

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till er Vi Unga-förening.

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

Klubbledare. En praktisk kurs för Hundungdomar som vill lära sig hur klubben fungerar

Klubbledare. En praktisk kurs för Hundungdomar som vill lära sig hur klubben fungerar Klubbledare En praktisk kurs för Hundungdomar som vill lära sig hur klubben fungerar Till kursledaren I arbetet med att skapa en klubbledarutbildning (styrelsefunktionärskurs) kom vi till slutsatsen att

Läs mer

KONTAKTEN. Storföreläsning 8 okt om farmakogenetik. Internationella Reumatikerdagen 12 okt. Storföreläsning 25 nov. Arbetsmarknadsdebatt 3 dec

KONTAKTEN. Storföreläsning 8 okt om farmakogenetik. Internationella Reumatikerdagen 12 okt. Storföreläsning 25 nov. Arbetsmarknadsdebatt 3 dec REUMATIKER KONTAKTEN Nr 4, Årgång 35, 2013 Storföreläsning 8 okt om farmakogenetik Internationella Reumatikerdagen 12 okt Storföreläsning 25 nov om sambandet mellan reumatism och hjärt- och kärlsjukdomar

Läs mer

Augusti 2010 Nr 3 Årgång 1

Augusti 2010 Nr 3 Årgång 1 Augusti 2010 Nr 3 Årgång 1 Nu har Du fått tidning nr tre i lådan. I detta nummer presenterar vi hösten 2010, vi berättar om träffar och aktiviteter som kommer att genomföras under hösten. Framsidan speglar

Läs mer

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN November December Januari * Ordförandekonferens * Föreningsårsmöten * Bokslut & revision Februari * Föreningsårsmöten * Medlemsrapportering klar 28 februari * Planeringskonferens * Bokslut & revision *

Läs mer

Reumatikerföreningen PITEÅ. Piteå:s

Reumatikerföreningen PITEÅ. Piteå:s Reumatikerföreningen PITEÅ Piteå:s Nr 1 2014 Januari ReumatikerNytt(a) Välkommen till ett nytt nummer av ReumatikerNytt(a) Något ur innehållet Ordförande har ordet Nya kurser på gång Ny grupp i hand-fotgympa

Läs mer

Fältbiologernas organisation..3 Historien bakom...5 Hur får man en klubb att fungera?. 7

Fältbiologernas organisation..3 Historien bakom...5 Hur får man en klubb att fungera?. 7 Innehållsförteckning Välkommen till din guide i klubbgalaxen.. 1 Vilka är Fältbiologerna? 2 Fältbiologernas organisation..3 Historien bakom..........5 Hur får man en klubb att fungera?. 7 Att skapa god

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer

Nr 1 2013 Årgång 22 TUBERÖS SKLEROS COMPLEX, SVERIGE. Innehåller inbjudningar till TSC-helg med årsmöte och till sommarens familjeläger.

Nr 1 2013 Årgång 22 TUBERÖS SKLEROS COMPLEX, SVERIGE. Innehåller inbjudningar till TSC-helg med årsmöte och till sommarens familjeläger. Nr 1 2013 Årgång 22 TUBERÖS SKLEROS COMPLEX, SVERIGE Innehåller inbjudningar till TSC-helg med årsmöte och till sommarens familjeläger. Fakta om TSC Tuberös Skleros Complex (TSC) är en genetisk sjukdom

Läs mer

2:a kallelsen till extra årsmöte inkl. en uppdaterad dagordning.

2:a kallelsen till extra årsmöte inkl. en uppdaterad dagordning. Datum: 2015-05-07 Förening: RFSL Kalmar län Organisationsnummer: 802474-4916 Handläggare: Annelie Skogsberg 2:a kallelsen till extra årsmöte inkl. en uppdaterad dagordning. Detta är RSFL Kalmar läns andra

Läs mer

Växa. ansvar. i tro och. Styrelsearbete i lokalavdelning

Växa. ansvar. i tro och. Styrelsearbete i lokalavdelning Växa i tro och ansvar Styrelsearbete i lokalavdelning Förord Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av barn och ungdomar i Svenska Kyrkan Så börjar Svenska Kyrkans Ungas syftesparagraf. Demokrati

Läs mer

synapsen Jeppe har hittat rätt skola Nr 4 2013 Årgång 32 Epilepsiföreningens medlemstidning

synapsen Jeppe har hittat rätt skola Nr 4 2013 Årgång 32 Epilepsiföreningens medlemstidning synapsen Epilepsiföreningens medlemstidning Nr 4 2013 Årgång 32 Jeppe har hittat rätt skola Krister skrev till Livsbild. Trots allt svårt som hänt så har mitt liv blivit så bra. Kurshelg för unga om att

Läs mer

Innehåller årsmöteshandlingar

Innehåller årsmöteshandlingar DHR Nollåttan ägs av DHR Stockholmsavdelningen Årgång 39 Nr 2 2010 Innehåller årsmöteshandlingar Årsmötet är både viktigt och givande att delta i. Boka in 27 mars, Hotell Anglais, Humlegårdsgatan 23 Utan

Läs mer

Förenade Reikiförbundet i Sverige

Förenade Reikiförbundet i Sverige Förenade Reikiförbundet i Sverige Medlemstidning Nr 2 juni 2010 Pris: 50 kr Årsmötet 2010 En förening i utveckling Tillbakablick Chiyoko Yamaguchis första Reiju Kristallnytt Stenspalt i tidningen Annons

Läs mer

RIKSFÖRBUNDET FRIVILLIGA SAMHÄLLSARBETARE (RFS) Föreningshjälpen. För nystartade lokalföreningar inom Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

RIKSFÖRBUNDET FRIVILLIGA SAMHÄLLSARBETARE (RFS) Föreningshjälpen. För nystartade lokalföreningar inom Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare RIKSFÖRBUNDET FRIVILLIGA SAMHÄLLSARBETARE (RFS) Föreningshjälpen För nystartade lokalföreningar inom Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare Föreningshjälpen För nystartade lokalföreningar inom Riksförbundet

Läs mer

SYSKONBANDET 3 /09. Årgång 101. David kandidat till Syskonbandets styrelse

SYSKONBANDET 3 /09. Årgång 101. David kandidat till Syskonbandets styrelse Årgång 101 3 /09 SYSKONBANDET Medlemstidning för Kristna synskadades förening Syskonbandet David kandidat till Syskonbandets styrelse Årsmöte 2009 - kom med till Ramnäs - allt under ett tak - fantastisk

Läs mer

Noonan Nytt. nr. 3, 2012. Innehåll

Noonan Nytt. nr. 3, 2012. Innehåll Noonan Nytt Innehåll nr. 3, 2012 Ordförandespalten Hemsidan Noonan syndrom Sällsynta Diagnoser Extra årsmöte Familjekonferens 2012 Tack för mig! Syrelsemöte Alingsås Kontaktuppgifter Ordförandespalten

Läs mer

NÄRHET, RELATION och KÄRLEK. Pedagogiska tips för dig som vill arbeta med kurser och cirklar med detta tema

NÄRHET, RELATION och KÄRLEK. Pedagogiska tips för dig som vill arbeta med kurser och cirklar med detta tema NÄRHET, RELATION och KÄRLEK Pedagogiska tips för dig som vill arbeta med kurser och cirklar med detta tema M ånga cirkelledare och andra intresserade av temat; Närhet, Relation och Kärlek har hört av sig

Läs mer

ATT ARBETA I STYRELSEN. Tips och råd för ledamöter i SPF Seniorernas föreningsstyrelser

ATT ARBETA I STYRELSEN. Tips och råd för ledamöter i SPF Seniorernas föreningsstyrelser ATT ARBETA I STYRELSEN Tips och råd för ledamöter i SPF Seniorernas föreningsstyrelser Innehåll SPF Seniorerna 4 Styrelsen föreningens ledare 6 Vad gör ledamöterna? 10 Ha bra möten 13 Årsmötet 15 Informera

Läs mer

Linnéa Andersson, jag har suttit som sekreterare i styrelsen, jag är med i Jönköpingsklubben.

Linnéa Andersson, jag har suttit som sekreterare i styrelsen, jag är med i Jönköpingsklubben. Bilaga 6, Remissdebatt RÅM 2010-01-04 Linnéa Andersson, jag har suttit som sekreterare i styrelsen, jag är med i Jönköpingsklubben. Laura de Jong, jag är från Umeklubben och har suttit som vice kassör.

Läs mer

Luren. Medlemstidning 2015:2 med höstens program

Luren. Medlemstidning 2015:2 med höstens program Luren Medlemstidning 2015:2 med höstens program Styrelsen för Hörselskadades förening i Uppsala Nathalie Colombo, ordförande 018-406 23 28, mobil 0709 10 27 83 nathalie.colombo@hrf-uppsala.se Claes Mattsson,

Läs mer

B L A D E T 1-2 0 1 0 INBJUDAN. Medlemsträff och InfoDag 26-27 augusti 2011 Hotell Statt i Hässleholm. Hotell Statt Stortorget Hässleholm

B L A D E T 1-2 0 1 0 INBJUDAN. Medlemsträff och InfoDag 26-27 augusti 2011 Hotell Statt i Hässleholm. Hotell Statt Stortorget Hässleholm Riksföreningen Alfa-1 Sverige Bergandsvägen 10 218 32 Bunkeflostrand Telefon 040 16 02 17 Ansvarig utgivare: Inger Ahlbin info@alfa-1.se www.alfa-1.se Alfa B L A D E T 1-2 0 1 0 INBJUDAN Medlemsträff och

Läs mer

Göteborg 2011. Bladet. Världsvid vänskap - Global kompetens - Lokalt stöd. Jubileumsnummer. 25 år

Göteborg 2011. Bladet. Världsvid vänskap - Global kompetens - Lokalt stöd. Jubileumsnummer. 25 år Göteborg 2011 Bladet Världsvid vänskap - Global kompetens - Lokalt stöd Jubileumsnummer 25 år SWEA i ett nötskal eller vad man svarar på frågan om vad SWEA är: SWEA är ett GLOBALT NÄTVERK med ungefär 7

Läs mer

landet runt Vad kan jag skicka in till Landet runt och hur gör jag? Östergötland: Regional diagnosombudsutbildning

landet runt Vad kan jag skicka in till Landet runt och hur gör jag? Östergötland: Regional diagnosombudsutbildning landet runt från distrikt och föreningar Vad kan jag skicka in till Landet runt och hur gör jag? Har det hänt något därhemma, i föreningen, distriktet eller intresseorganisationen? Kanske något som skulle

Läs mer

www.hrf.se/blekinge Utgiven av Hörselskadades distrikt i Blekinge

www.hrf.se/blekinge Utgiven av Hörselskadades distrikt i Blekinge www.hrf.se/blekinge Utgiven av Hörselskadades distrikt i Blekinge Tillsammans arbetar vi för att förverkliga HRFs vision om ett samhälle där alla hörselskadade kan leva i full delaktighet och jämlikhet.

Läs mer

L A N D E T R U N T. Lidköping: En kväll på stranden. Söderhamn: Glada miner

L A N D E T R U N T. Lidköping: En kväll på stranden. Söderhamn: Glada miner L A N D E T R U N T Från distrikt och föreningar Har det hänt något därhemma, i föreningen, distriktet eller intresseorganisationen? Kanske något som skulle vara roligt att dela med sig av till övriga

Läs mer

Rapport - Dagbok. Boliviaprojektet. Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014. Åke Söderman. ABF Gävleborg

Rapport - Dagbok. Boliviaprojektet. Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014. Åke Söderman. ABF Gävleborg 1 Rapport - Dagbok Boliviaprojektet Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014 Åke Söderman. ABF Gävleborg 2 Inledning Så var det dags för den sista uppföljningsresan under Boliviaprojektets 19 genomförda år.

Läs mer