När ljuset sakta återvänder och Gällivare blommar ut i grönska är sommaren äntligen här. Midnattsolen sträcker sig över milslånga vidder och bjuder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "När ljuset sakta återvänder och Gällivare blommar ut i grönska är sommaren äntligen här. Midnattsolen sträcker sig över milslånga vidder och bjuder"

Transkript

1 SOMMAR2014

2

3 När ljuset sakta återvänder och Gällivare blommar ut i grönska är sommaren äntligen här. Midnattsolen sträcker sig över milslånga vidder och bjuder in till ett spännande äventyr. Här kan du känna både tystnaden och pulsen i samma andetag. Kultur blandat med en storslagen natur ger dig en unik upplevelse och minnen för livet.

4 Sevärt Gör ett besök i framtidens Gällivare och upplev hur gruvstaden en gång byggdes. Eller njut av en svindlande utsikt från Dundrets topp. Sevärdheterna är många och äventyret är ditt, om du vill.

5 Gällivare Museum Gällivare Gamla kyrka Byggd Fick vid invigningen namnet Friedrich efter dåvarande konung. Benämningen Ettöreskyrkan hör samman med att varje hushåll i Sverige fick ge ett öre för dess tillkomst. I senare tid har kyrkan fått heta Lappkyrkan. Kåkstan Den gamla affärsgatan återuppbyggdes 100 år efter sin födelse i slutet av 1800-talet på ursprungsplatsen. Följ med på en visning av Kaptensspelet och Gropen. Biograf Luisitania visar gruvfilmerna Gropen och Gruvan förr. LKAB Infokontor Information om stadsflytten och gruvverksamheten finns på LKAB:s informationskontor i Malmberget. Permanenta utställningar om bland annat samer, men även tillfälliga utställningar med olika teman. Gratis inträde, museishop och café. Gällivare hembygdsområde Värt ett besök som ger en genuin känsla av historia och kultur. På området finns även det populära Strandkaféet. Gällivare nya kyrka När gruvdriften ökade blev den gamla kyrkan för liten började man bygga en ny kyrka och i februari 1882 stod den färdig och används än idag. Allhelgonakyrkan i Malmberget Kyrkan byggdes 1944 efter en ritning av Hakon Ahlberg flyttades kyrkan från Kaptensvägen på grund av rasrisk. Ursprungsplatsen ligger idag mitt i Gropen. Öppet 23 juni till 10 augusti, Gratis inträde! Gruvmuseet Få en inblick i gruvans historia där besökarna även får studera olika typer av järnmalm och andra mineraler. Öppet 16 juni till 15 augusti, måndag-fredag , För mer info, kontakta turistbyrån Gratis inträde! Gropen Gropen i Malmberget delar samhället mitt itu. Den är ett planerat resultat av den första underjordsbrytningen. Dundret Ett naturreservat precis runt knuten är något många drömmer om, men här i Gällivare är det verklighet. Vid klart väder kan ni se så mycket som 1/11 av Sverige från toppen av berget.

6 Fjällnäs slott Slottet byggdes år 1889 av överste Carl-Otto Bergman i syfte att vara en sommarbostad för den dåvarande gruvägaren. Prästgården och Lapphärbärget På samma tomt som prästgården står Gällivares troligen äldsta byggnad. Den är byggd i timmer och inskjuten mellan två förråd. Prästgården används idag som bostadshus. FJÄLLAKTIV LAPPLAND Guidade turer i fjällvärlden Cykeluthyrning i Gällivare Världsarvet Laponia Upplev de enastående marker som samerna lever i och har verkat i under årtusenden. Det rika djurlivet berikar de nationalparker och naturreservat som finns i området. Dokkas Dokkas är känt för att vara ett fågeltätt område med ett flertal välbesökta torn där man kan studera ovanliga arter. Hakkasfallet Fem kilometer utanför Hakkas kastar sig Skrövån ner i en djup kanjon där den bildar en serie forsar och fall. På två kilometer faller ån 40 meter. Det går att köra bil ända fram till fallet. Linafallet Där Linaälven och Ängesån flyter samman finns Norrbottens högsta fall, Linafallet som är 16 meter högt. Cirka 800 meter från fallet finns en hängbro som binder samman båda sidor om älven. Du kommer till Linafallet både via Lansjärv/Ängesån och Hakkas. Telefon: I

7 När du vill uppleva pá riktigt!

8 T U D RI FÖLJ MED PÅ ETT ÄVENTYR UT I SKOG OCH MARK I NATUREN MINIMIÅLDER 12 ÅR Tack vare midnattssolen i Gällivare innehåller grönsaker och bär som växer här mer C-vitamin, och dessutom smakar de sötare för att de får så många soltimmar. Vi sover under vintern istället, säger den typiska Gällivarebon och stannar uppe hela natten eftersom solen skiner dygnet runt under stora delar av sommaren. Den av toppkockarna älskade knölen Mandelpotatis växer mest och bäst i norra Sverige med hjälp av midnattssolen och det berömda ljuset. EXEMPEL PÅ TURER: Midnattsolsridning, 800 kr/pers. Bergstur, 600 kr/pers. Sjötur, 800 kr/pers. galgbackens islandshästar

9 Midnattssol Gällivare ligger 100 kilometer norr om polcirkeln och är en perfekt plats för att se midnattssolen. Från slutet av maj till mitten av juli är det ljust dygnet runt på grund av att solen inte går ner under horisonten. Aktiviteter PRIS (SEK): A B Busstur upp till Dundret A Högst upp på lågfjället Dundret får du vid klart väder en överblick av 1/11 av Sveriges yta och snöklädda toppar i fjärran. Du kan även uppleva midnattssolen och avnjuta en god våffla med hjortronsylt på det nattöppna midnattssolskaféet, fjällstugan! Vandra upp till Gällivares stolthet B Från toppen av Dundret kan du vid klart väder se 1/11 av Sveriges yta. Under sommaren kan du dessutom göra detta i fullt solsken mitt i natten! Med sina 823 meter över havet är det Gällivares stolthet. Längs vägen finns dessutom möjlighet för den djärve att bada i en av många fjälltjärnar. Ridtur i vildmarken B Följ med på en tvåtimmars ridtur i den vackra midnattssolen. Vi rider upp på berget Sakavaara och upplever den ljusa svenska sommarnatten. Under natten är de flesta djuren mer aktiva och vi har stora chanser att se vilda djur på vår tur. OBS: åldersgräns 12 år Spännande tur med häst och vagn Upplev Gällivare med häst och vagn i den underbara midnattssolen. Turens längd och innehåll anpassas efter era önskemål! B Fjällvandring i midnattssolen B Början av juni till slutet av juli är som en enda lång dag norr om polcirkeln. Solen når aldrig horisonten utan är synlig även vid midnatt, vilket kallas för midnattssol. Missa inte denna mycket uppskattade tur till vårt utsiktsfjäll Nieras och upplev naturen på natten. Under tiden vi njuter av midnattssolen och stillar våra tankar smakar vi på den väldoftande matsäcken och berättar en och annan historia.

10 Aktiviteter Gällivares natur är inte bara vänlig för ögonen. Du blir själv en del av den genom någon av våra många aktiviteter. Dessutom dygnet runt, tack vare midnattsolens varma ljus.

11 EVENEMANG Köhlers Lantbruk Upplev Gällivare med häst och vagn. Njut av omgivningen medan er guide berättar om Gällivares historia och de vackra omgivningarna. Turens längd och innehåll anpassas efter era önskemål! Pris: från vuxna 515 kr/person, barn upp till 12 år 260 kr/person Kontakta oss för mer information: Tel: eller Sightseeing Följ med på en underhållande och lärorik tur för att lära känna våra samhällen. Vi berättar om stora och små händelser, apelsinodling på Andra Sidan, intressanta byggnader och inte minst den stora samhällsomvandlingen som vi står inför. Tid: 1-1,5 timmar Pris: 450 kr/person. Minimum tre personer För mer information: Unik Smakföreställning för alla sinnen Essense of Laplands uppskattade föreställning med berättelser, bilder, sånger och goda smakupplevelser med betoning på vilda smaker. Kom Lapplands natur och kultur nära på ett personligt och underhållande sätt. Jag håller kursen på svenska eller engelska och kommer till den plats som ni har valt. Minimum åtta personer För mer information: Galgbacken sommarridtur Följ med på en enkel ridtur genom gammal tallskog och förbi stilla sjöar. Vi gör upp en eld, grillar korv, kokar kaffe tillsammans och njuter av naturen. OBS: åldersgräns 12 år! Pris: från 600 kr/person För mer information: Lappländsk smakprovning utforska de rika smakerna Gör en smakprovningsaktivitet med din grupp! Välj mellan ädelfisk, viltkött, lokala örter eller bär. Varje huvudråvara serveras i tre-fyra varianter (till exempel lättrökt renkött, gravat älgkött samt björnkött). Ni får en smakfylld och interaktiv aktivitet med mycket kunskap och inspiration finns att hämta! Passar mindre sällskap sex till 20 personer. Jag håller kursen på svenska eller engelska och kommer till den plats som ni har valt. Pris: från 595 kr/person. Minimum sex personer För mer information: Uthyrning av cyklar Stannar du några dagar i Gällivare eller har några timmar över innan tåget avgår? Hyr en cykel och utforska Gällivare på egen hand! Cykeln hämtas och lämnas i anslutning till tåg- och busstationen. MAJ 3-4 Säsongsavslutning på Dundret 17 Fågelskådning i Ahvenjärvi Hakkas arr Hakkasornitologerna, ALNC, Dokkas Training camp 2014, Stora Sjöfallet JUNI 6 Nationaldagsfirande på Gällivare Hembygdsområde 13 Cruising&Utställningar på Vassartorget på skolavslutningsdagen med Epor, A-traktorer och mopedbilar under parollen don`t drink and drive 14 Midnight Sun Meet (kortegen), Nostalgifest Nunisparken MS Meet 20 Midsommarfirande Hembygdsområdet Gällivare 21 Flottkalaset Tjautjasjaur 23/6-10/8 Kåkstan Öppettider Saltoluokta Folkmusikfestival MC Träff Jubileum Gällivare Sommarmarknad 28-29/6 Internationell Hundutställning JULI 5 Rallarmarschen 5 Musikfestival 800 MÖH AUG 8-10 Fjällräven Classic 21 Surströmming i Baltiska hallen på Gällivare Hembygdsområde 30 DXR Dundret extreme running 31 Dundret 539, snabbast upp för hoppbacken Pris: från halvdag 195 kr För mer information:

12 Vi flyger ut i fjällvärlden från våra sommarbaser i Stora Sjöfallet, Ritsem och Kvikkjokk. Vi har en daglig tur från Ritsem till Staloluokta för er som vill njuta av Padjelanta på ett smidigt sätt. Guidad LKAB-tur Välkommen till underjorden och LKABs järnmalmsgruva! Ni åker säkert och bekvämt tillsammans med våra kunniga guider på en tur som tar cirka fyra timmar. Passa även på att besöka Gruvmuseet och LKAB:s informationskontor. OBS: åldersgräns 12 år Period: 16 juni - 15 august, måndag - fredag, (ca) Pris: vuxna 300 kr/person, ungdom år 200kr/person. För mer information: Àhkká möt magin i Swedish Lapland Àhkká, drottningen av fjäll är ett vackert och respektingivande fjäll som i den samiska mytologin står för klokhet och skönhet. Àhkká används som namn på farmor, mormor och andra gamla(kloka) gummor i det samiska språket. I Nils Holgerssons underbara resa hade också ledargåsen namnet Akka. Period: 24 juni 15 september Pris: 5600 kr/person. Minimum fyra personer. För mer information:

13 Dagstur i fjällvärlden Perfekt för dig som har lust att prova på fjällvandring, men inte är redo för en längre tur. Vi har en helikopter startklar som flyger ut er från Ritsem till fjällmassivet Allak som ligger på gränsen till Padjelanta Nationalpark. Ni får möjlighet att njuta av fjällvyer över en stor del av Laponia nämligen Sarek, Padjelanta och Stora Sjöfallets nationalparker, både från luften på resan dit och under vandringen ner mot Akkajaure. Från Allak har ni en lätt vandring på ungefär tio kilometer ned mot Vaisaluokta vid Akkajaures strand där vi hämtar upp er för återfärd till Ritsem. Guidade turer i Lapplandsfjällen Stora Sjöfallet special Stora Sjöfallet special är en tre dagars vandring där vi hälsar på i Pietsjaure sameviste och njuter av det som finns kvar av Stora Sjöfallet. Vandringen passar dig som är kulturintresserad eller novis i fjällvärlden, men även för dig som är van vandrare och som har tröttnat på tunga ryggsäckar. Pris: från vuxna 6990 kr/person, barn år 5490 kr. Minimum fyra personer För mer information: Period: 23 juni 26 september Pris: Kostnad för helikoptertransport 1580 kr/pers. Minimum tre personer För information: eller

14 UPPLEV GÄLLIVARE Guidad AITIK-tur 1 Ritsem Boliden Aitik ligger strax söder om Gällivare i Swedish Lapland och är en av Europas största koppargruvor. Varje dag, dygnet runt bryts och transporteras en stor mängd berg i Aitiks dagbrott. Fyndigheten består av kopparkis som innehåller koppar, guld och silver. Följ med våra kunninga guider på en tur som tar cirka tre timmar. OBS: åldersgräns 15 år Stora Sjöfallet Saltoluokta Muddus Nationalpark Tågstationen Dundret Period: 23 juni - 1 august, måndag, onsdag, fredag, (ca) Pris: vuxna 300 kr/person. För mer information: 7 8 Gruvmuseet LKAB:s informationskontor 9 Kåkstan 10 Gropen Laponia Fjälläventyr Sikta mot fjälltopparna och gör ditt livs vandring i Laponia tillsammans med fjällguiden Classe. Vandringen är en naturupplevelse där fjällguiden tar dig med till platser där de flesta av dina sinnen kittlas. Du bjuds på vackra vyer, underbara dofter, sagolik vegetation och ett ljus som varar alla dygnets timmar. Period: 24 juni 15 september Pris: 3995 kr/person Minimum två personer För mer information: Fiskeupplevelse Följ med på en dagstur eller en längre tur med övernattning i skogen och upplev spänningen med fiske av högsta klass. Samiska Upplevelser Är du nyfiken på den samiska kulturen och dess historia kan du boka någon av våra samiska turer. Följ med ut och se hur en renskötare lever idag, lyssna på berättelser och sånger, möt renar och smaka på traditionella rätter. Övriga aktiviteter Jakt, kajak, matlagningskurser, golf, spa kontakta turistbyrån för mer förslag på aktiviteter! Boka direkt på webben gellivarelapland.se LKAB Flygplatsen Aitik Hakkasfallet Linafallet Dokkas

15 GÄLLIVARE PORJUS 13 HAKKAS JOKKMOKK

16 Boende I Gällivare har du många olika boendeformer att välja mellan. Något för alla smaker och plånböcker. Från exklusivt med full service till enkelt och självservice. Valet är ditt.

17 Hotell/Pensionat Vandrarhem Stay in Gällivare Ett smidigt och enkelt boende mitt emot tågstationen i Gällivare. Fjäll STF Saltoluokta Fjällstation Upplev sommaren i en av Sveriges charmigaste fjällstationer. Cirka hundra bäddar är fördelade på huvudbyggnaden från 1912 och fyra gästhus med allt från dubbel- till flerbäddsrum. Boka in guidade turer, hyr sportutrustning eller njut av en varm bastu tillsammans med goda vänner. Lappländska läckerheter står på menyn i restaurangen och det finns även en affär för de som vill laga sin egen mat. Gratis parkering. Skog Linafallet Lodge Telefon: Dundret Björnfällan Dundret erbjuder hotellrum och lägenheter i anslutning till motionsspår och vandringsleder på fjället mitt i stan. Restaurang och sportbutik finns på anläggningen. Dundretvägen 1, Gällivare Telefon: Grand Hotel Lapland Lasarettsgatan 1, Gällivare Telefon: Hotell Dundret Litet och familjärt pensionat i centrum. Tingshusgatan 3, Gällivare Telefon: O Learys Per Högströmsgatan 9, Gällivare Telefon: Rum/Lägenheter Gällivare Bed & Breakfast Mysigt boende med 30 bäddar, familjärt och prisvärt Laestadiusvägen 18, Gällivare Telefon: , Rum i Vuoskojärvi Borrvägen 15, Gällivare Telefon: HB Rum & Turism Luleåvägen 18, Gällivare Telefon: Lasarettgatan 3, Gällivare Telefon: Stugor/Camping Gällivare Camping Central camping med fem minuters gångavstånd till Gällivares citykärna med shopping, restauranger och nöjen. Storslagen utsikt mot Dundret och familjevänlig atmosfär. Öppet året runt med 130 bäddar. Camping med plats för både husvagnar/husbilar och tält. Kvarnbacksvägen 2, Gällivare Telefon: Saltoluokta fjällstation, Gällivare Telefon: , STF Ritsem Njut av naturen i Ritsem som ligger nära sjön Akkajaures strand, omgiven av nationalparken Stora Sjöfallet. 26 rum med enkel inredning. Gemensamt TV-rum, tvättstuga, kök och bastu. Café, cykeluthyrning och camping. Välkommen till både äventyr och lugna upplevelser året om. Ritsem 4, Gällivare Telefon: Stora Sjöfallet Fjällanläggning Ett enkelt, men välutrustat och lättillgängligt fjällpensionat för dig som vill uppleva en äkta fjällsemester. Stora Sjöfallet, Gällivare Telefon: Galgbacken Sakajärvi, Gällivare Telefon: Övriga Skogshotell Telefon: Rum i Gällivare Telefon: Snowtrail Dogcamp Telefon: Lappeasuando Lodge Telefon: Best Western LIZA Hotell Telefon: Langas Camp Telefon: Tjuonajokk Telefon: Skaulo Turistanläggning Telefon: Wildnisdorf Solberget Telefon: Nikkaluokta Sarri Telefon: Boka direkt på webben gellivarelapland.se

18 Bra att veta Här finns ett stort utbud av mötesplatser för både mat och shopping. Dessutom gott om kommunikationer så att du enkelt tar dig mellan alla nöjen och sevärdheter. Flyg Gällivare flygplats ligger bara 10 minuter från centrum. NextJet trafikerar sträckan Stockholm-Gällivare. Telefon: Du kan även flyga sträckan Kiruna-Gällivare-Luleå. Tåg Ta tåget från Stockholm eller kusten. Telefon: Res på Inlandsbanan med det berömda sightseeingtåget till dess slutdestination Gällivare. Period: 3 juni 25 augusti. Telefon: Njut av vacker natur på vägen till Gällivare med Norrlandståg. Telefon: Buss Lokaltrafiken Upptäck Gällivare med Falcks. Telefon: Länstrafiken Ta bussen till fjällen! Telefon: Helikopter Flyg upp i fjällen med Fiskflyg. Telefon: Matställen Glada Kocken Med utsikt över Dundret och en hög kvalitet på både mat och service är Glada Kocken ett måste för alla matälskare. Lunchöppet: Tisdag- fredag Kvällsöppet: Onsdag, fredag, lördag Stängt: Söndag-måndag Info & bokning: O Learys Det bästa från sportens värld med mat och dryck som harmoniserar i en stämningsfull miljö. Telefon: Idet kök & bar på Dundret En kvällsrestaurang med lite lugnare tempo som har öppet alla dagar i veckan. Telefon: Restaurang Laponia, Stora Sjöfallet Våra specialiteter är måltider tillagade med råvaror från den lappländska naturens skafferi. Telefon: Restaurang Saltoluokta fjällstation Specialitet: trerättersmiddagar på lokala råvaror från fjäll och sjö. Telefon: Café Njut av en varm kopp kaffe tillsammans med en godbit eller två. Café Nyfiket: Alla tiders Café Bageri Baktanke Café Allemans Café Vetehatten Café och kiosk Hyllan Nostalgicafé Strandcaféet Övriga Allemans Restaurang & Pizzeria Dannes Gatukök Frasses Gällivare Kottens Delikatess Take Off Matstället MD:s Gatukök Milano Nalins Take Away Thaimat Nittaya Thai Restaurant Peking Palace

19 Pizzabagarn Pizzeria & Restaurang Alanya Pizzeria Dylan Restaurang & Pizzeria Manuella Restaurang Brasserie JTA Restaurang Husmans Restaurang Kristallen Restaurang Matfocus Restaurang Skáidi Sibyllagrillen Sofias kök Museer Gruvmuseet För mer information, kontakta turistbyrån. Telefon: Mail: Gällivare museum Storgatan 16, Gällivare Reception: Biluthyrning Hertz: , AVIS Europcar Sixt Taxi Gällivare taxi AB: Fjällräddning Ring:112 Bensinstationer OKQ8 STATOIL ICA Nära Dyrlinds Stora Sjöfallet Matvaruaffärer Coop Forum Metallvägen, Gällivare Öppettider: Alla dagar Coop Konsum Storgatan 15, Gällivare Öppettider: mån-fre , lör , sön Coop Nära Luleåvägen 6, Gällivare Öppettider: mån-fre , lör , sön Coop Konsum Kaptensvägen 2, Malmberget Öppettider: mån-lör , sön ICA Kvantum Sommarvägen 2, Gällivare Karlgrens Slakteri Odlingsvägen 1, Gällivare Souvenirer/Presenter Gällivare Turistbyrå Centralplan Järnvägsstation, Gällivare. Telefon: Gällivare Museum Storgatan 16, Gällivare. Telefon: Gávpi Hemslöjdsboden Orpus Ur & Guld Magazin du nord Tygklippet VILTOK Art & Design Sport/Fritid STF Laponia Center Eriksson Center Intersport Norrsport North Star Avståndstabell Avstånden från Gällivare. I tid, ca, med bil. Abisko 3 h Luleå 3 h Jokkmokk 1 h 15 min Narvik 4,5 h Jukkasjärvi 1,5 h Nikkaluokta 2,5 h Kaitum 1,5 h Nordkap via Karesuando 10 h Kebnatsbryggan/Saltoluokta 1,5 h Nordkap via Narvik 14,5 h Killinge 1 h 15 min Ritsem 2,5 h Kilpisjärvi 4 h Stockholm 13 h Kiruna 1,5 h Stora Sjöfallet 2 h Kvikkjokk 3 h Vittangi 1 h 15 min Lappeasuando 45 min

20 Mer info på webben: FAVÖR Följ oss på: Visit Gellivare Lapland. Centralplan Järnvägsstation, Gällivare. Tel:

DiN GUIDE till KIRUNA IN Swedish Lapland. sommar 2012. www.kirunalapland.se 1

DiN GUIDE till KIRUNA IN Swedish Lapland. sommar 2012. www.kirunalapland.se 1 DiN GUIDE till KIRUNA IN Swedish Lapland sommar 2012 www.kirunalapland.se 1 Välkommen till KIruna in Swedish Lapland Hej, vad trevligt att du just nu tittar i vår reseguide, vi hoppas den ger dig inspiration

Läs mer

Kirunas topp 10. 1. Kiruna kyrka. 2. Kiruna stadshus. 3. LKAB InfoMine. 4. Kebnekaise

Kirunas topp 10. 1. Kiruna kyrka. 2. Kiruna stadshus. 3. LKAB InfoMine. 4. Kebnekaise Sommar 2011 6. Foto: Niac Photo / Håkan Hjort Kirunas topp 10 Det finns förmodligen inte så många platser som kan erbjuda så många unika attraktioner som Kiruna kan. Vi vill inte verka märkvärdiga på något

Läs mer

in Swedish Lapland sommar 2010 upplevelser boende mat & dryck

in Swedish Lapland sommar 2010 upplevelser boende mat & dryck in Swedish Lapland sommar 2010 upplevelser boende mat & dryck Kirunas topp 10 Foto: Jonas Sundberg Det finns förmodligen inte så många platser som kan erbjuda så många unika attraktioner som Kiruna kan.

Läs mer

VINTER 2013-2014 BOENDE. www.kirunalapland.se 1

VINTER 2013-2014 BOENDE. www.kirunalapland.se 1 VINTR 03-04 Guidade turer Sevärdheter BOND Restauranger www.kirunalapland.se Välkommen till Kiruna Hitta rätt i Reseguiden Hej, vad trevligt att du just nu tittar i vår reseguide, vi hoppas att den ger

Läs mer

KUNGSLEDEN TILL FOTS OCH PÅ SKIDOR. Peter Rosén

KUNGSLEDEN TILL FOTS OCH PÅ SKIDOR. Peter Rosén KUNGSLEDEN TILL FOTS OCH PÅ SKIDOR Peter Rosén bosselind.com www.matsalmlof.se Paradis med åtta ansikten Den omnämns ibland som Europas sista vildmark, fjällkedjan som sträcker sig från Lappland och ända

Läs mer

Välkommen till Luleå- en del av Svenska Lappland

Välkommen till Luleå- en del av Svenska Lappland Välkommen till Luleå- en del av Svenska Lappland Luleå är residensstaden med allt du kan tänkas vilja göra och uppleva. Ett spännande kultur-, nöjes- och idrottsliv, innehållsrika gallerior och butiker,

Läs mer

SOMMAR 2014. www.kirunalapland.se 1

SOMMAR 2014. www.kirunalapland.se 1 SOMMAR 04.irunalapland.se präglar vår stad och oss som bor här. 8.irunalapland.se Foto: Maria Sirviö/ICHOTL Foto: Anneli Widell 0.irunalapland.se Risgränsen Björliden Abiso Kungsl eden Se onsten i stadshuset

Läs mer

V I N T E R M A G A S I N

V I N T E R M A G A S I N SOMMARGUIDE 2013 VINTERMAGASIN 2012-2013 Välkommen! I Luleå och Boden kan du hitta massor av spännande besöksmål som förhöjer er upplevelse av området. Några besöksmål sticker ut lite extra och vissa är

Läs mer

Upplevelserna väntar!

Upplevelserna väntar! PRODUKTKATALOG Äventyrskatalog SOMMAR 2013 SÄLJKATALOG Upplevelserna väntar! www.visitraneriver.se Visit Råne River - upplevelserna väntar!! En resa efter denna älvdal erbjuder annorlunda upplevelser som

Läs mer

V I N T E R G U I D E 2 0 1 2-2 0 1 3

V I N T E R G U I D E 2 0 1 2-2 0 1 3 V I N T E R G U I D E 2 0 1 2-2 0 1 3 UPPLEV BODEN I VINTER! FÖLJ MED PÅ SPÄNNANDE UPPLEVELSER. LÅT DIG VÄL SMAKA AV SÅVÄL MAT, KULTUR, LUGNA AKTIVITETER OCH SPORTIGA TURER. Bodens Turistbyrå Galleria

Läs mer

Semestertips. TÄVLING Vinn fina sommarpriser. Pilutta dig! ROLIGA RESMÅL. Cykelsemester ja tack! FÖR ALLA CAMPING. för hela familjen!

Semestertips. TÄVLING Vinn fina sommarpriser. Pilutta dig! ROLIGA RESMÅL. Cykelsemester ja tack! FÖR ALLA CAMPING. för hela familjen! Hela denna bilaga är en annons från Provisa Sverige AB Din bästa sommarguide! Semestertips 2015 101 ROLIGA RESMÅL för hela familjen! Pilutta dig! 2015 är Astrid Lindgrens år CAMPING FÖR ALLA Cykelsemester

Läs mer

UPPLEV BODEN UNDER KRISPIG VINTER!

UPPLEV BODEN UNDER KRISPIG VINTER! VINTERGUIDE 2014-2015 UPPLEV BODEN UNDER KRISPIG VINTER! Vinterlandskapet erbjuder fantastiska upplevelser för alla åldrar. Några sticker ut lite extra och vissa är till och med världsunika. Här presenteras

Läs mer

Grövelsjöfjällen. Skidparadis - 100 km preparerade skidspår! God lokal mat i vacker miljö!

Grövelsjöfjällen. Skidparadis - 100 km preparerade skidspår! God lokal mat i vacker miljö! Vinter guiden 2014/2015 Grövelsjöfjällen aktiviteter bo smaka upplev Skidparadis - 100 km preparerade skidspår! God lokal mat i vacker miljö! Aktiviteter, sevärdheter och upplevelser - här finns något

Läs mer

Fjällguiden. Special GRYMMA ANLÄGGNINGAR TOPPTURER ANDRÉ MYHRER VINN EN SKIDSEMESTER! DIN GUIDE TILL SVENSKA FJÄLLEN HÄNG MED PÅ HÖGRE HÖJDER

Fjällguiden. Special GRYMMA ANLÄGGNINGAR TOPPTURER ANDRÉ MYHRER VINN EN SKIDSEMESTER! DIN GUIDE TILL SVENSKA FJÄLLEN HÄNG MED PÅ HÖGRE HÖJDER Fjällguiden Vintern 2012/2013 Special 23 GRYMMA ANLÄGGNINGAR DIN GUIDE TILL SVENSKA FJÄLLEN TOPPTURER HÄNG MED PÅ HÖGRE HÖJDER ANDRÉ MYHRER EN SKIDÅKARE I VÄRLDSKLASS VINN EN SKIDSEMESTER! SJU FANTASTISKA

Läs mer

Semestertips. TÄVLING Vinn fina sommarpriser. Pilutta dig! ROLIGA RESMÅL. Cykelsemester ja tack! FÖR ALLA CAMPING. för hela familjen!

Semestertips. TÄVLING Vinn fina sommarpriser. Pilutta dig! ROLIGA RESMÅL. Cykelsemester ja tack! FÖR ALLA CAMPING. för hela familjen! Hela denna bilaga är en annons från Provisa Sverige AB Din bästa sommarguide! Semestertips 2015 101 ROLIGA RESMÅL för hela familjen! Pilutta dig! 2015 är Astrid Lindgrens år CAMPING FÖR ALLA Cykelsemester

Läs mer

Fjällnära rum Vildmark 2.0

Fjällnära rum Vildmark 2.0 Fjällnära rum Vildmark 2.0 En lyx att slösa med I Jämtlandsfjällen är vildmarken lyxigt lättillgänglig. Från våra fjällnära anläggningar går välmarkerade leder till generösa vidder, välgörande tystnad

Läs mer

Storstad. Småland. Smultronställen. Kul & Kultur. gotska sandön. i fjällen till fots dalarna. Stor guide. i hela landet. från norr till söder

Storstad. Småland. Smultronställen. Kul & Kultur. gotska sandön. i fjällen till fots dalarna. Stor guide. i hela landet. från norr till söder maj 2011 39 SEK Stor guide i fjällen till fots dalarna från norr till söder Småland Bland hyttor och rövare gotska sandön Smultronställen i hela landet Kul & Kultur för hela familjen Storstad författarnas

Läs mer

Arvidsjaur - mitt 1 i Lappland Information & tider sommaren 2011 Välkommen!

Arvidsjaur - mitt 1 i Lappland Information & tider sommaren 2011 Välkommen! Arvidsjaur Sommar Arvidsjaur - mitt 1 i Lappland Information & tider sommaren 2011 Välkommen! INNEHÅLL Sid NATUR Turistbyrån 2 Natur 2 Aktiviteter 3-4 Sevärdheter 4-5 Utflyktsmål 5-6 Kommunikationer 6

Läs mer

UPPTÄCK RAGUNDA 2013

UPPTÄCK RAGUNDA 2013 UPPTÄCK RAGUNDA 2013 1 Innehållsförteckning I vår vackra dalgång ligger Indalsälven som letar sig fram mellan berg & skog på sin färd ner mot Sundsvall och havet. Älven intar många skepnader med ibland

Läs mer

VINTER 2013/2014 UPPLEVBODEN.NU. upplevboden.nu 1

VINTER 2013/2014 UPPLEVBODEN.NU. upplevboden.nu 1 VINTER 2013/2014 UPPLEVBODEN.NU upplevboden.nu 1 foto: Fredrik Broman, Human Spectra Upplev Boden under krispig vinter! VINTERLANDSKAPET ERBJUDER FANTASTISKA UPPLEVELSER FÖR ALLA ÅLDRAR. NÅGRA STICKER

Läs mer

Skidåkning för hela familjen i Sveriges sydligaste fjällnatur! 2011 / 2012

Skidåkning för hela familjen i Sveriges sydligaste fjällnatur! 2011 / 2012 2011 / 2012 Ny väg till Hovfjället! Nya stugor med ski-in ski-out Besök Hovfjället på sommaren! Nya handikappanpassade stugor Sveriges första MTB Trek Profile Store Skidåkning för hela familjen i Sveriges

Läs mer

EN GUIDE TILL ALLA SORTERS UPPLEVELSER

EN GUIDE TILL ALLA SORTERS UPPLEVELSER [ framsida ] EN GUIDE TILL ALLA SORTERS UPPLEVELSER INNEHÅLL SIDA Skärgården nära 4 Havsnära upplevelser 6 Ta med Nynäshamn hem 4 Havsnära shopping 6 Havsnära smakupplevelser 7 Karta 8 Vanliga frågor och

Läs mer

2012 / 2013 Året om! Skidåkning för hela familjen i Sveriges sydligaste fjällnatur!

2012 / 2013 Året om! Skidåkning för hela familjen i Sveriges sydligaste fjällnatur! 2012 / 2013 Året om! Vägen till Hovfjället är klar Ny pistmaskin med parkutrustning Ökad kapacitet på snösystemet Skidåkning för hela familjen i Sveriges sydligaste fjällnatur! 2 Alla trivs på vänliga

Läs mer

hela Sverige i ett landskap

hela Sverige i ett landskap hela Sverige i ett landskap Vi har paketerat din semester! Se våra paket på Sida 12-13 och på DALSLAND.COM Information Inspiration Bokning DALSLAND.COM 1 DALSLANDS TURISTBYRÅER BENGTSFORS Sågudden 1, 666

Läs mer

Arvidsjaur & Arjeplog

Arvidsjaur & Arjeplog Arvidsjaur & Arjeplog Mitt i Lappland Sommar & Vinter Vakna upp i en annan värld Lappland här finns vidderna, sjöarna och dina egna smultronställen. Det är vad det handlar om, för både lokalbefolkningen

Läs mer

kommun Smultronställen tio minuter från Göteborg Över 4 miljoner besökare varje år! Härryda kommun med Göteborg Landvetter flygplats. harryda.

kommun Smultronställen tio minuter från Göteborg Över 4 miljoner besökare varje år! Härryda kommun med Göteborg Landvetter flygplats. harryda. Härryda kommun Smultronställen tio minuter från Göteborg Över 4 miljoner besökare varje år! Härryda kommun med Göteborg Landvetter flygplats. harryda.se foto: anna johansson Bara runt hörnet från Göteborg

Läs mer

Arvidsjaur. Vinter 2009/2010

Arvidsjaur. Vinter 2009/2010 Arvidsjaur Vinter 2009/2010 1 INNEHÅLL Sid Turistbyrån 2 Aktiviteter 2-4 Sevärdheter 5 Utflyktsmål 5 Kommunikationer 6 Mat, shopping 6-7 Nöjen & evenemang 8-9 Spa & Massage 9 Uthyrning 10 Logi 10-11 Bilder

Läs mer

TJUST SKÄRGÅRD LOFTAHAMMAR VÄSTERVIK BLANKAHOLM GAMLEBY VALDEMARSVIK. www.vastervik.com

TJUST SKÄRGÅRD LOFTAHAMMAR VÄSTERVIK BLANKAHOLM GAMLEBY VALDEMARSVIK. www.vastervik.com TJUST SKÄRGÅRD 2015 LOFTAHAMMAR VÄSTERVIK BLANKAHOLM GAMLEBY VALDEMARSVIK TJUST SKÄRGÅRD LOFTAHAMMARS TURISTBYRÅ Guldknappssvägen 2, 590 95 Loftahammar Tfn 0493-681 65 loftahammar@vastervik.com /loftahammar

Läs mer

mat Semestertips kalender ROLIGA RESMÅL för hela familjen! ANNORLUNDA camping Camping ~ Kultur ~ Äventyr bästa tipsen smaker från norr till söder

mat Semestertips kalender ROLIGA RESMÅL för hela familjen! ANNORLUNDA camping Camping ~ Kultur ~ Äventyr bästa tipsen smaker från norr till söder Semestertips 2014 ROLIGA RESMÅL för hela familjen! Din bästa sommarguide! Camping ~ Kultur ~ Äventyr mat kalender smaker från norr till söder ANNORLUNDA camping bästa tipsen En del platser är helt enkelt

Läs mer