Faktaunderlag/ Talarstöd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Faktaunderlag/ Talarstöd"

Transkript

1 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen Vänersborg Faktaunderlag/ Talarstöd Sammanfattning av Socialdemokraternas budskap och handlingsprogram

2 2 (10) Rättvis sjukvård Den 15 maj är det val igen. Den här gången handlar det om vår hjärtefråga: hälso- och sjukvården här i Västra Götaland. Vi Socialdemokrater vill att vården ska vara rättvis och jämlik. Hur vill du ha det? Vård efter ditt behov eller dina pengar. Sjukvården kan vara ett enkelt besök hos läkaren på vårdcentralen. Men det kan också vara en helt livsavgörande händelse. Många har upplevt den svenska sjukvårdens höga kvalitet alla har vi mött vårdpersonalen som ger människor vård och omsorg när den behövs som mest, oavsett om det handlar om ett enkelt besök på vårdcentralen eller en livsavgörande behandling. Patienten ska välja vård vårdföretagen ska inte välja patienter. Visst är det mycket som är bra idag men en hel del kan bli bättre. Vi vill göra vården ännu mer tillgänglig, och därmed också mänskligare. Ingen ska behöva vänta längre än en timme för att få träffa läkare på akutmottagningarna. Äldre med många sjukdomar ska få en helhetsomsorg nära sina hem, var de än bor i Västra Götaland. Barn och äldre ska kunna få hembesök av vården istället för att behöva åka till akuten när man är riktigt dålig. Idag är det betydligt lättare än för några år sedan att få en läkartid på en vårdcentral. Nu ligger de allra flesta operationer och behandlingar inom vårdgarantins tre månader istället för i värsta fall flera års väntan. Sedan 2001 har nästan tusen fler läkare anställts och sammanlagt finns det nästan 2000 fler vårdanställda. Nu vill vi fortsätta arbetet med att minska väntetiderna på akutmottagningarna och att säkra vården för de äldre som har många sjukdomar. Vården ska tjäna människor inte storkovan. På andra håll i landet gör allianspartier förändringar som oroar. Sjukhus säljs ut och den som kan betala för sig får vården före den som är sjukare. Tänk själv om man skulle behöva betala kronor för en stroke när man blir gammal. Eller över för en okomplicerad förlossning. Vårt besked är tydligt: ingen ska behöva oroa sig för om man har råd att betala eller om man är frisk nog att få teckna en sjukvårdsförsäkring. Vi lovar att inte sälja några sjukhus vi vill utveckla dem för att kunna ta ett helhetsansvar för patienterna här.

3 3 (10) Vi lovar att inte sälja ut sjukhusen! I slutdebatten i Västnytt förra valet, sade moderatledaren Johnny Magnusson att han kunde tänka sig att sälja ut några av sjukhusen i Västra Götaland, eller öppna dem för vinstintressen. Moderaternas syn på vården visar att de sätter privata vårdföretags behov före patientens. Moderaterna måste därför ständigt ställas mot väggen och svara på frågan: Vilka sjukhus ska ni sälja?? I moderatstyrda Stockholm växer vårdklyftorna. Där får vårdcentralerna i utsatta områden med högre ohälsa, faktiskt mindre pengar. Samtidigt etableras fler vårdcentraler där folk är rikare och friskare på Östermalm. I moderaternas Stockholm accepterar man två väntrum i vården ett för vanliga patienter och ett för dem som har egna privata försäkringar. I Stockholm går plånbokens storlek före vårdbehovet. Det är en utveckling vi aldrig kan acceptera! Debatten om sjukförsäkringar visar tydligt hur sjuka människor behandlas i moderaternas Sverige. Det är en människosyn som vi socialdemokrater aldrig kan dela. Valet den 15 maj handlar om att stoppa den människosynen att få styra vården i Västra Götalandsregionen. Vård byggd på människors lika värde, eller olika värde. Vad väljer du? Nu är det du som bestämmer. Rösta med hjärtat den 15 maj. Socialdemokraternas vallöften Max en timme på akuten för att träffa läkare, - Alla ska få besked direkt om väntetiderna Hembesök till äldre och barn - Det är bättre än att behöva vänta länge på akuten Vi lovar att inte sälja några sjukhus - Vi vill fortsätta utveckla sjukhusen för invånarna Fri tandvård till 25 år - En framtidsinvestering för ungas tandhälsa Förstärkt närsjukvård - Helhetsomsorg om äldre med många sjukdomar nära hemmet.

4 4 (10) Gratis tandvård upp till 25 år Många unga vuxna har dåliga tänder, därför förlängdes den fria barn- och ungdomstandvården i Västra Götaland. Det har inneburit att fler har god munhälsa. Vi vill gå vidare och förlänga den fria barn- och ungdomstandvården upp till 25 år. Västra Götalandsregionen är det enda landstinget i Sverige som har förlängt den fria tandvården. Idag är den fri upp till 22 år. Det har vart mycket framgångsrikt. Kopplat till frisktandvårdskonceptet har det gett en betydligt större andel ungdomar som fortsätter att gå hos tandläkaren efter det att den fria tandvården upphör. Det ger en bättre tandhälsa. Minska väntetiden för att träffa läkare på akuten till max 1 timma När sjukvård behövs akut ska den ges så snabbt som möjligt. Alla ska ha rätt till besked direkt om förväntad väntetid. Ingen ska vänta längre än 1 timma för att få träffa en läkare på våra akutmottagningar. Därmed blir det akuta omhändertagandet säkrare och snabbare. Det är inte acceptabelt med väntetider som motsvarar en normal arbetsdag på våra akutenheter. Därför pågår nu ett omfattande arbete på våra sjukhus för att minska väntetiden, öka servicen samt att ge besked direkt om hur länge man förväntas vänta Stärk närsjukvården med patientens bästa i fokus Vi vill att Västra Götaland ska ha Sveriges bästa sjukvård Framförallt för de gamla med många sjukdomar är det viktigt att vården kan ta ett helhetsansvar för patienten. För att lyckas med det måste vi korta beslutsvägarna och knyta ihop de olika vårdgivarna utan att skapa nya administrativa hinder. Samarbete måste alltid sätta patienten i fokus och gynna patientens behov av vård. En utveckling av närsjukvården kräver en ökad samverkan mellan kommunal vård, primärvård och närsjukhus. En närsjukvårdsstyrelse kopplar ihop vårdens verksamheter och förenklar för vården att ta ett helhetsansvar för patienterna. Vi vill att sättet att organisera och bedriva närsjukhus ska kunna vara olika i olika delar av regionen beroende på de lokala förutsättningarna. Vårdplatser Överbeläggningar och brist på vårdplatser är ett problem som påverkar både patienter och medarbetare inom hälso- och sjukvården. Det är också ett dyrt och ineffektivt utnyttjande av våra gemensamma skattemedel. När en patient är medicinskt färdigbehandlad ska vägen till hemmet eller ett kommunalt korttidsboende vara kort och präglas av trygghet för patienten.

5 5 (10) Idag är detta inte en verklighet i alla delar av vår region. Socialdemokraternas ambition är att Västra Götalandsregionen, tillsammans med den kommunala hemsjukvården, ska skapa en trygg och säker vårdkedja för våra äldre och sköra. Det kräver en helhetssyn över de organisatoriska gränser som riskerar att resa hinder för patientens trygghet. Västra Götalandsregionen ska bidra med kunskap och erfarenhet för att bygga en kompetens som tryggar våra äldres hälsa och välmående. Tillsammans med kommunerna ska vi säkra att de äldre och sjuka ska få komma så nära hemmets trygghet som det är medicinskt möjligt. I det arbetet ska kommun och region gå hand i hand. Införa jourbilar för hembesök till barn, gamla och multisjuka Vi vill göra det möjligt för människor att få vård och stöd i hemmet utan att behöva vända sig till en akutmottagning. För patienter med återkommande problem, vid exempelvis kronisk sjukdom, ska det inte vara nödvändigt att söka vård via akutmottagningarna. De ska snabbt få vård genom en direktkontakt med primärvården eller sjukhusens vårdavdelningar. Jourbilar för hembesök är en service för dem som har det svårt att ta sig hemifrån. Det kan vara primärvårdsinsatser där patienten bör hålla sig hemma på grund av smittorisk. Men det kan också vara prehospitala åtgärder där en läkare eller sjuksköterska på plats gör en bedömning om patientens behov av vård. Genom att koppla verksamheten till sjukvårdsrådgivningen görs från början en professionell bedömning om vilken hjälp patienten kan behöva. Om en tid behöver bokas på en vårdcentral så görs det, om ett hembesök kan behövas skickas läkare eller sjuksköterska för hjälp i hemmet. På så sätt ökar tryggheten för invånarna i Västra Götaland. Minska onödigt krångel och byråkrati för att ge mer tid till patienten Sjukvården måste öppnas upp och patienttid måste frigöras. Av tradition har sjukvården varit sluten. Det har lett till lösningar som hindrar patienten att komma i kontakt med vården. Sjukvården har varit otillgänglig! Det måste ändras. Det är dags att göra sjukvården tillgänglig. Mer patienttid kan skapas genom att ställa krav på att nya system som införs i vården inte bara ökar patientsäkerheten utan också frigör patienttid. Det kräver användarvänliga IT-system som är integrerade i varandra så att dubbelarbete undviks.

6 6 (10) Öppenhet skapas genom att dels personalen blir bättre i bemötandet med patienten. En informerad och sedd patient är en trygg patient. Här handlar det förutom om personalen, om att införa telefonsystem som tele-q inom alla vårdnivåer där telefonköer kan skapas. Ett bättre användande av Internet där patienten kan använda sig av sin egen personliga hemsida för att leta information, boka tider, förnya recept och följa remisser. E20 En förutsättning för utvecklingen av Västra Götaland är en fortsatt utbyggnad av E 20. Det är ett ansvar som faller på regeringen då E 20 är en nationell väg och det är regering och riksdag som beslutar om vad som skall byggas. Det är också ett statligt ansvar att tillskjuta de ekonomiska resurserna som krävs. I Västra Götalandsregionen har regionfullmäktige beslutat i principfrågan om vilka vägar som vi prioriterar. Beslutet är följande: Redan beslutade utbyggnader av det nationella vägnätet måste kompletteras med utbyggnad av E20 till motorväg/fyrfältsväg genom hela Västra Götaland. På denna punkt har regionen inte ändrat uppfattning. Men det är regeringen som ansvarar för de ekonomiska möjligheterna att gå fortare fram med utbyggnaden av E 20. För att snabba på utbyggnaden har Västra Götalandsregionen fört över 100 miljoner kronor från regionala vägar så att en fyrfältsväg mellan Alingsås- Vårgårda kan byggas. Regionen har också förskotterat motorvägen utanför Götene. Västra Götalandsregionen, kommunerna och Trafikverket är överens om den strategiska inriktningen i det arbete som nu pågår kring E20:s framtida utbyggnad genom Västra Götaland. Nu är det upp till den borgerliga regeringen att skjuta till mer pengar för att vi ska kunna börja bygga ut resten av E 20 också. Västsvenska infrastrukturpaketet Göteborgområdet är en av Europas mest attraktiva storstadsregioner att verka i och besöka med ett internationellt erkänt företagsklimat. Göteborgsregionen är en motor och en förutsättning för utveckling och framtid i hela Västra Götaland, samtidigt som vi utvecklar det hållbara samhället. För att klara det krävs bättre infrastruktur och framkomlighet för kollektivtrafiken, för biltrafiken och för gods- och järnvägstransporter. I dag leder den ökande trafiken till allt högre kostnader i form av köer, buller och avgaser. Allt fler tvingas sitta i långa bilköer. Nu krävs hållbara infrastrukturinvesteringar, utbyggd kollektivtrafik med fler bussar och spårvagnar och ökade pendlingsmöjligheter till och från Göteborg.

7 7 (10) Framkomligheten för de som måste åka med bil måste öka. En förutsättning för det är att vi satsar på Västlänken och ny älvförbindelse. Vi är vana att staten har tagit ansvaret för infrastruktursatsningar, men det är inte så längre. Den borgerliga regeringen har ändrat på det. Så länge vi har en borgerlig regering är detta en verklighet som vi inte kan ändra på utan måste förhålla oss till om vi vill fortsätta utveckla vår region. Det innebär att vi måste skjuta till en del av finansieringen själva. Som ett led i detta öppnar vi upp för möjligheten att införa miljöstyrande trängselskatter för ett mer hållbart och jämställt resande. Socialdemokraterna väljer barn, människor, bostäder, cyklar, god miljö och ett utvecklat näringsliv före koldioxidutsläpp och överbelastade trafikleder. Därför är vår satsning på utbyggnad av tåg, tunnel och älvbro, spårvagn och busstrafik en förutsättning för att öka framkomligheten och för att kunna skapa nya arbetstillfällen och ge fler människor möjlighet att bo i centrala Göteborg. Kollektivtrafik för fler jobb En bekväm och prisvärd kollektivtrafik är avgörande för ett hållbart samhälle och för att fler ska kunna studera och få ett jobb. Vi kommer därför att investera i en omfattande utbyggnad av kollektivtrafiken de kommande åren. Det är ett ansvar som vi gärna tar på oss. Den gångna vinterns buss- och tågkaos ska inte upprepas. Vi vill sätta stopp för överfulla bussar, inställda tåg och förseningar. Därför är vårt fokus på att investera i nya tåg och fler bussavgångar. Men en utbyggd kollektivtrafik ställer också krav på en förbättrad infrastruktur. Därför utmanar vi den moderata regeringen att satsa på fler säkra vägar och järnvägsspår. I Moderaternas Västra Götaland kommer ideologiska avregleringar och marknadstänkande före en kollektivtrafik som fungerar. Moderaterna avsäger sig därmed ansvaret både för en hållbar framtid och för buss- och tågresenärernas situation.

8 8 (10) Enklare biljettsystem på Västtrafik Det är idag många människor som upplever det krångligt att åka kollektivt med nuvarande biljettsystem. Vår ambition är att fler ska välja buss eller tåg för att ta sig till jobb, studier och fritidsaktiviteter. Då är det avgörande att det ska vara enkelt, prisvärt och bekvämt att resa med kollektivtrafiken. Därför vill vi se över möjligheterna att införa en enhetstaxa. Vi är övertygade om att när fler väljer att resa med kollektivtrafiken ökar vinsterna för både samhälle och individ. Regionens konkurrenskraft ökar när fler människor kan söka arbete utanför den egna kommunen, miljöförbättringar med minskade utsläpp, mindre trängsel och bilköer samt ökad trivsel och större utbud av jobb, studier och fritidsaktiviteter. Detta är positiva bieffekter av ett enklare biljettsystem på Västtrafik och införande av enhetstaxa. Utan medarbetare stannar hälso- och sjukvården Varje dag möter regionens undersköterskor, sjuksköterskor och läkare människor i behov av vård och omsorg. Det är till deras kunskap, erfarenhet och omsorg som patienter och anhöriga förlitar sig när sjukdom och olycka påverkar livet. Utan våra medarbetare stannar hälso- och sjukvården, kollektivtrafiken och servicen till våra medborgare. Vår uppgift är att se till att våra medarbetare har rätt förutsättningar för att göra sitt bästa varje dag. Vi måste arbeta mycket mer aktivt för att människor som arbetar i Västra Götalandsregionen ska känna trygghet i arbetet och inte behöver hoppa mellan vikariat och timanställningar för att kunna försörja sig. Fortfarande är alldeles för många medarbetare anställda på osäkra vikariat och tillfälliga anställningar. Alla som arbetar ofrivillig deltid ska erbjudas en möjlighet till heltidstjänst. Västra Götalandsregionen ska gå före i arbetet att bli en mönsterarbetsplats. Det är ett arbete som genomförs tillsammans med de fackliga organisationerna. Dagens arbetsliv är i ständig utveckling. En god arbetsmiljö och möjlighet till kompetensutveckling och studier ska vara en naturlig del av medarbetarnas utveckling. Regionen ska erbjuda friska arbetsplatser med inflytande och delaktighet för att öka trivseln på jobbet. Genom att Västra Götalandsregionen hela tiden utvecklar personalen utvecklas också organisationen och står bättre rustad att möta nya krav och behov. Samarbete mellan yrkesgrupper och teamarbete ska stimuleras för att förbättra arbetsmiljö och ge bättre kvalitet i vården. Med trygga och friska medarbetare ökar tryggheten för våra patienter.

9 9 (10)

10 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen S T: 0 socialdemokraterna.se/vastsverige

14 punkter för ett mer rättvist och jämlikt Västra Götaland Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen

14 punkter för ett mer rättvist och jämlikt Västra Götaland Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen Vänersborg 2011 04 29 Tack till alla på avd. 14 för den fina hjälpen. Skickar en särskild tanke till dig Ulrika, för att du stillade min oro. Varma kramar Majsan 14 punkter för ett mer rättvist och jämlikt

Läs mer

Vi socialdemokrater vill satsa på sjukvåden. Vi är övertygade om att det krävs en bred offentlig sjukvård för att alla ska få vård som behöver det.

Vi socialdemokrater vill satsa på sjukvåden. Vi är övertygade om att det krävs en bred offentlig sjukvård för att alla ska få vård som behöver det. Idag handlar mycket om val. Den 15 maj är det omval till Regionfullmäktige. Alla vi som bor i Västra Götaland ska återigen gå till vallokalen och lägga vår röst. Idag med alla val är det lätt att bli trött,

Läs mer

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (7) Innehållsförteckning Fler jobb och jämlik

Läs mer

Så vill vi utveckla närsjukvården

Så vill vi utveckla närsjukvården Västra Götalandsregionen Vänersborg 2011-03-16 Så vill vi utveckla närsjukvården Fyrbodal 2 (9) Innehållsförteckning Närsjukvård Norra Bohuslän och Dalsland... 3 Vad vill socialdemokraterna?... 3 Lokala

Läs mer

Västsvenska infrastrukturpaketet. För jobb och utveckling i Göteborgsområdet

Västsvenska infrastrukturpaketet. För jobb och utveckling i Göteborgsområdet Västsvenska infrastrukturpaketet För jobb och utveckling i Göteborgsområdet Innehållsförteckning FÖR JOBB OCH UTVECKLING I GÖTEBORGSOMRÅDET 3 Göteborgsregionen - Västra Götalands motor 3 BAKGRUND OM VÄSTSVENSKA

Läs mer

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen 2011-04-11 Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen Inledning Under de senaste åren har akutsjukvården varit i starkt fokus i Västra Götalandsregionen. En av orsakerna till detta är att politiken

Läs mer

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor Sammanfattning Mycket av det Alliansen har gjort vad gäller valfrihet

Läs mer

Regionpolitiskt manifest för Västra Götalandsregionen

Regionpolitiskt manifest för Västra Götalandsregionen Regionpolitiskt manifest för Västra Götalandsregionen Programförklaring Ett mänskligare Västra Götaland 1 Fler vårdplatser För en trygg vård och värdigt omhändertagande Antalet vårdplatser har minskat

Läs mer

Lättläst program för landstingsvalet 2018

Lättläst program för landstingsvalet 2018 Lättläst program för landstingsvalet 2018 Kristdemokraternas förslag för ett bättre Västra Götaland Facebook: facebook.com/kdvastragotalandsregionen Twitter: @KD_VGR Webbplats: wp.kristdemokraterna.se/vg/

Läs mer

Valstrategi. Tillsammans skapar vi möjligheternas. Västra Götaland. Biskopsgården. för Socialdemokraterna i Biskopsgården 2011-03-30

Valstrategi. Tillsammans skapar vi möjligheternas. Västra Götaland. Biskopsgården. för Socialdemokraterna i Biskopsgården 2011-03-30 Biskopsgården 2011-03-30 Valstrategi för Socialdemokraterna i Biskopsgården Tillsammans skapar vi möjligheternas Västra Götaland Socialdemokraterna i Biskopsgården www.socialdemokraterna.se/biskopsgarden

Läs mer

ELVA punkter för en bättre sjukvård. I skåne

ELVA punkter för en bättre sjukvård. I skåne ELVA punkter för en bättre sjukvård. I skåne Socialdemokraterna i Region Skåne ELVA punkter för en bättre sjukvård. I skåne Socialdemokraterna i Region Skåne 1. Mer resurser. 2. Anställ 2 000 fler i vården.

Läs mer

26 punkter för ett bättre Västra Götaland

26 punkter för ett bättre Västra Götaland 26 punkter för ett bättre Västra Götaland Västra Götalandsregionen Kristdemokraterna vill arbeta för ett Västra Götaland med stark tillväxt där alla känner trygghet. Vår vision för hälso- och sjukvården

Läs mer

sá=ìíîéåâä~ê î êçéå 1

sá=ìíîéåâä~ê î êçéå 1 sá=ìíîéåâä~ê î êçéå 1 De flesta experter - både i Sverige och internationellt - anser att svensk vård håller mycket hög kvalitet och standard, fördelas rättvist efter behov och till en jämförelsevis låg

Läs mer

Dags att bryta 14 års socialdemokratiskt regionstyre

Dags att bryta 14 års socialdemokratiskt regionstyre Dags att bryta 14 års socialdemokratiskt regionstyre Vi moderater vill låta alla goda krafter bidra för att skapa högre kvalité och bättre tillgänglighet i vården. Efter 14 års socialdemokratiskt styre

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

Vision för Alingsås Lasarett

Vision för Alingsås Lasarett Vision för Alingsås Lasarett april 2011 Inledning 3 1. Alingsås lasaretts självständighet ett föredöme 4 2. Basutbud på närsjukhuset 4 3. Specialiteter på närsjukhuset 5 4. En starkt utbyggd ambulanssjukvård

Läs mer

Det bästa för Skaraborg i Västra Götalandsregionen

Det bästa för Skaraborg i Västra Götalandsregionen Det bästa för i Västra Götalandsregionen Akutsjukvård och infrastruktur är två viktiga områden för medborgarna i inför omvalet i Västra Götaland den 15 maj. Akutsjukvården i måste utvecklas och förstärkas.

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET.

MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET. VI ÄLSKAR VÄLFÄRD MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET. Välfärden ska erbjuda mer än bara grundtrygghet. Den ska omfatta alla oavsett inkomst och finansieras solidariskt. Välfärden ska hålla en hög kvalitet och styras

Läs mer

Ett gott liv för alla invånare

Ett gott liv för alla invånare Ett gott liv för alla invånare Hej! Det här är Region Östergötland, som arbetar för dig och alla andra invånare i länet. Den skatt du betalar finansierar vården och delar av den regionala utvecklingen.

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE EN GOD OCH RÄTTVIS VÅRD FÖR ALLA Alla medborgare och patienter ska känna trygghet i att de alltid får den bästa vården, oavsett

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar 2018-02-01 Region Kronoberg Förslag till tilläggsbudget för hälso- och sjukvård 2018 Enligt beslut i regionfullmäktige 2017-06-19 81 har särskilda medel avsatts under Regionstyrelsen för att utveckla den

Läs mer

Framtiden börjar med barnen trygga och jämlika uppväxtvillkor i Västra Götalandsregionen

Framtiden börjar med barnen trygga och jämlika uppväxtvillkor i Västra Götalandsregionen Framtiden börjar med barnen trygga och jämlika uppväxtvillkor i Västra Götalandsregionen Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (8) Innehållsförteckning Framtiden börjar med barnen... 3 Hälsa

Läs mer

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND Valmanifest 2018 Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND NÄR ANDRA BLICKAR BAKÅT FÖR VI VÄSTSVERIGE FRAMÅT - FÖR GRÖN TILLVÄXT OCH EN VÅRD NÄRA DIG. Centerpartiet i Västra Götaland bygger politiken

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner MÄVA medicinsk vård för äldre Vård i samverkan med primärvård och kommuner 1 300 000 Vi blir äldre 250 000 200 000 150 000 100 000 85 år och äldre 65-84 år 0-64 år 50 000 0 2008 2020 Jämförelse av fördelningen

Läs mer

Moderaternas budget 2015

Moderaternas budget 2015 Moderaternas budget 2015 Jobblinjen är förutsättningen för pengar till sjukvård Budgeten 2015 ger 36 447 mkr. i skatteintäkt 2006 var skatteintäkterna 25 153 mkr. Fler personer i arbete fler arbetade timmar-

Läs mer

Bygg välfärd! dalarnas län 1

Bygg välfärd! dalarnas län 1 Bygg välfärd! dalarnas län 1 välfärd 3 Världens bästa välfärd utan privata vinster Varje dag lämnar massor av människor sina allra bästa, sina barn, till förskola, skola och barnomsorg. Många lämnar vården

Läs mer

FLER JOBB OCH EN BÄTTRE SJUKVÅRD I ÖREBRO LÄN. DET GÅR FÖRE SKATTESÄNKNINGAR.

FLER JOBB OCH EN BÄTTRE SJUKVÅRD I ÖREBRO LÄN. DET GÅR FÖRE SKATTESÄNKNINGAR. FLER JOBB OCH EN BÄTTRE SJUKVÅRD I ÖREBRO LÄN. DET GÅR FÖRE SKATTESÄNKNINGAR. Matilda Ernkrans, riksdagsledamot och förstanamn på riksdagslistan, och Marie-Louise Forsberg-Fransson, landstingsstyrelsens

Läs mer

Mer om de 7 punkterna i valmanifestet

Mer om de 7 punkterna i valmanifestet Mer om de 7 punkterna i valmanifestet 1. Jämlik vård efter behov slut på marknadsanpassningen Vi vill ha en sammanhållen sjukvård där patientens behov står i centrum. Ett vårdvalssystem sliter isär sambanden

Läs mer

Budget bygg ihop Stockholmsregionen

Budget bygg ihop Stockholmsregionen Stockholm 2016-05-23 Socialdemokraterna Stockholms län landsting Budget 2017 - bygg ihop Stockholmsregionen Ekonomi Stockholms läns landsting har de bästa ekonomiska förutsättningarna (högst skatt, bäst

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

Möjligheternas Västra Götaland

Möjligheternas Västra Götaland Västra Götalandsregionen Vänersborg 2010-06-14 Möjligheternas Västra Götaland Gratis tandvård upp till 25 år 2 (8) Innehållsförteckning Tandstatus en hälsofråga... 3 Skillnaderna i tandhälsa har tydliga

Läs mer

Så vill vi utveckla sjukvården i Fyrbodal

Så vill vi utveckla sjukvården i Fyrbodal Västra Götalandsregionen Vänersborg 2010-08-24 Så vill vi utveckla sjukvården i Fyrbodal Möjligheternas Västra Götaland 2 (16) Innehållsförteckning Möjligheternas Västra Götaland... 3 Närsjukvård... 5

Läs mer

FÖR ALLAS BÄSTA I hela Västra Götaland.

FÖR ALLAS BÄSTA I hela Västra Götaland. FÖR ALLAS BÄSTA I hela Västra Götaland. FRAMTIDSPARTIET I NORRA ÄLVSBORG Gert-Inge Andersson och Lena Hult FÖR ALLAS BÄSTA Vi tror på att alla ska kunna leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro.

Läs mer

Ett gott liv för alla invånare

Ett gott liv för alla invånare Ett gott liv för alla invånare Hej! Det här är Region Östergötland, som arbetar för dig och alla andra invånare i länet. Den skatt du betalar finansierar vården och delar av den regionala utvecklingen.

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

ETT TRYGGT SÖRMLAND SOM HÅLLER IHOP I LANDSTINGET SÖRMLAND.

ETT TRYGGT SÖRMLAND SOM HÅLLER IHOP I LANDSTINGET SÖRMLAND. M A R G O R VALP 2018 ETT TRYGGT SÖRMLAND SOM HÅLLER IHOP I LANDSTINGET SÖRMLAND www.socialdemokraterna.se/sormland SVERIGES FRISKASTE LÄN 2025 För att nå vårt högt uppsatta mål om att bli Sveriges friskaste

Läs mer

Västsvenska infrastrukturpaketet. För jobb och utveckling i Göteborgsområdet

Västsvenska infrastrukturpaketet. För jobb och utveckling i Göteborgsområdet Västsvenska infrastrukturpaketet För jobb och utveckling i Göteborgsområdet Innehållsförteckning FÖR JOBB OCH UTVECKLING I GÖTEBORGSOMRÅDET 3 Göteborgsregionen - Västra Götalands motor 3 BAKGRUND OM VÄSTSVENSKA

Läs mer

Beställningsunderlag 2015

Beställningsunderlag 2015 Diarienummer HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Dnr HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster 1

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre NORRBOTTEN

Bättre liv för sjuka äldre NORRBOTTEN Bättre liv för sjuka äldre NORRBOTTEN Bättre liv för sjuka äldre Smaka på den rubriken. Vem av oss vill inte att sjuka äldre ska få ett så gott liv som möjligt? Ändå är det så svårt att uppnå när våra

Läs mer

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland 2014-04-03 Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Regeringens främsta mål är full sysselsättning. En utbyggd och fungerande infrastruktur knyter ihop landet och är

Läs mer

34 förslag för ett bättre Västra Götaland

34 förslag för ett bättre Västra Götaland 34 förslag för ett bättre Västra Götaland Facebook facebook.com/kdvastragotalandsregionen Twitter: @KD_VGR Webbplats: wp.kristdemokraterna.se/vg/ Vår politik Vår politik utgår från att varje människa är

Läs mer

Innehåll. Inledning 3. Sjukvård 4. Primärvården 5. Kultur, utbildning och friluftsliv 6. Regionalutveckling 8. Kollektivtrafik 10

Innehåll. Inledning 3. Sjukvård 4. Primärvården 5. Kultur, utbildning och friluftsliv 6. Regionalutveckling 8. Kollektivtrafik 10 Innehåll Inledning 3 Sjukvård 4 Primärvården 5 Kultur, utbildning och friluftsliv 6 Regionalutveckling 8 Kollektivtrafik 10 Sverigedemokraterna i Södermanland 11 Inledning Under den nya mandatperioden

Läs mer

Ett gott liv för alla i Östergötland

Ett gott liv för alla i Östergötland Ett gott liv för alla i Östergötland 2014 www.lio.se Hej! Det här är ditt och alla andra länsinvånares landsting. Den skatt du betalar finansierar vården. Vårt uppdrag är att ge dig bästa möjliga hälso-

Läs mer

Vision för Kärnsjukhuset Skövde

Vision för Kärnsjukhuset Skövde Vision för Kärnsjukhuset Skövde maj 2011 Vision för Skaraborgs Sjukhus 2011-05-04 Inledning 3 Kärnsjukhuset i Skövde ett viktigt nav 4 Större självständighet för alla sjukhus 4 Brett basutbud på närsjukhusen

Läs mer

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland.

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården! Vad tycker ni socialdemokrater är viktigast med sjukvården i framtiden? Vi socialdemokrater i Östergötland

Läs mer

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad vem som styr landstinget. Nu vill vi gå vidare och satsa

Läs mer

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA SÄTT VÄXJÖ I ARBETE Det viktigaste Växjö står inför är att klara jobben. Genom att fler växjöbor kommer i arbete så lägger vi grunden till att skapa det Växjö vi vill

Läs mer

Regionprogram Gävleborg

Regionprogram Gävleborg Närodlad politik FÖR HELA GäVLeBORG Regionprogram Gävleborg 2018-2022 Närodlad politik innebär närhet till beslut och att kunna påverka sin egen vardag. Det handlar om en grön, social och jordnära liberalism.

Läs mer

Moderaternas förslag till Finansplan

Moderaternas förslag till Finansplan Moderaternas förslag till Finansplan 2018-2020 Inledning Regionfullmäktige fastställde i juni 2017 en strategisk plan med budget för åren 2018-2020. Moderaterna föreslog en alternativ strategisk plan som

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

En hållbar region med sikte på framtiden. Plattform för samarbetet

En hållbar region med sikte på framtiden. Plattform för samarbetet En hållbar region med sikte på framtiden Plattform för samarbetet En hållbar region med sikte på framtiden Region Kronoberg ska bidra till ett livskraftigt län där människor vill leva och arbeta. Vi ska

Läs mer

Vården i framtiden. Socialdemokraterna i Kronobergs valprogram 2006 2010

Vården i framtiden. Socialdemokraterna i Kronobergs valprogram 2006 2010 s valprogram 2006 2010 Trygghet och tillit är viktiga delar för ett väl fungerande samhälle. För att man ska må bra måste man ha tillgång till samhällets resurser och till sjukvårdens kompetens. Låt oss

Läs mer

Reform för en god, nära och trygg vård

Reform för en god, nära och trygg vård Reform för en god, nära och trygg vård Reform för en god, nära och trygg vård I Sverige var vi tidiga med både hälsovård och primärvård. Vi hade provinsialläkare som inte bara följde en person utan hela

Läs mer

Framtidskontrakt Vår politik för framtidens Västra Götaland

Framtidskontrakt Vår politik för framtidens Västra Götaland Västra Götalandsregionen Framtidskontrakt 2015-2018 Vår politik för framtidens Västra Götaland Framtidskontrakt 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen Innehållsförteckning Ett Västra Götaland

Läs mer

Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden.

Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. 12 000 FLER VÅRDBITRÄDEN 8 MILJARDER UNDER 4 ÅR Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. Vårdbiträdena behöver komma

Läs mer

Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik!

Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik! Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik! För mer information gå in på: www.lo.se/stockholmsmodellen Facket ska jobba för att individen får mer inflytande. Man 38 år, Byggnads Sluta jaga sjuka.

Läs mer

!!!!!!!!!!! LÄTTLÄST VÅR POLITIK 2014

!!!!!!!!!!! LÄTTLÄST VÅR POLITIK 2014 LÄTTLÄST VÅR POLITIK 2014 1 Fi Lund vill se en annan utveckling och en ny syn på politiken. Vår politik handlar om jämlikhet, mänskliga rättigheter och frihet från alla former av diskriminering. Vi vill

Läs mer

Till dig som är nyinflyttad

Till dig som är nyinflyttad Till dig som är nyinflyttad Landstinget finns till för invånarna varje dag dygnet runt. Barn föds och operationer utförs. Patienter får behandling och stöd på sjukhus och vårdcentraler. Tunnelbana, pendeltåg,

Läs mer

ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet

ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet Västsvenska paketet framtidens transportsystem Trängselskatt i Göteborg minskad trängsel, bättre miljö och finansiering av Västsvenska paketet Innehåll: - Varför

Läs mer

13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN

13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN 13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN 2018-0329 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0329 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 Planeringsenhet

Läs mer

Svensk hälso- och sjukvård

Svensk hälso- och sjukvård Svensk hälso- och sjukvård Värdsledande succé eller krisigt renoveringsobjekt? Anna-Lena Sörenson, vice ordf. Socialutskottet samt gruppledare (S) Mål för regeringens hälso- och sjukvårdspolitik Politiken

Läs mer

Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst

Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst vision västra götaland det goda livet Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst Visionen gäller för Västra Götaland. Den är

Läs mer

EN TRYGG SJUKVÅRD. FÖR ALLA PÅ ÖLAND.

EN TRYGG SJUKVÅRD. FÖR ALLA PÅ ÖLAND. EN TRYGG SJUKVÅRD. FÖR ALLA PÅ ÖLAND. Till dig som bor på Öland och vill veta mer om landstingsvalet den 14 september. FRAMTIDSPARTIET SOCIALDEMOKRATERNA I KALMAR LÄN "EN NÄRA SJUKVÅRD ATT VARA STOLT ÖVER"

Läs mer

Landstingspolitiskt program för moderaterna i Dalarna.

Landstingspolitiskt program för moderaterna i Dalarna. 1 1 1 1 1 1 0 1 0 1 Landstingspolitiskt program för moderaterna i Dalarna. Landstingets uppdrag. Landstinget Dalarna ska erbjuda en tillgänglig hälso- och sjukvård av högsta kvalitet, en serviceinriktad

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Följ med oss på resan till framtidens kommun

Följ med oss på resan till framtidens kommun Följ med oss på resan till framtidens kommun Handlingsprogram för Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun vill ha ditt förtroende att fortsätta ta ansvar för utveckling

Läs mer

MÅ BÄST I JÄMTLANDS LÄN

MÅ BÄST I JÄMTLANDS LÄN MÅ BÄST I JÄMTLANDS LÄN SJUKVÅRDSPROGRAM 2014-2018 ETT BÄTTRE JÄMTLANDS LÄN. FÖR ALLA. 1 2 Vision Tillväxt och utveckling i regionen ger ökade skatteintäkter och möjliggör fortsatt utveckling av vården

Läs mer

Sätt patienten i centrum inte i väntrum

Sätt patienten i centrum inte i väntrum Sätt patienten i centrum inte i väntrum 10 förslag för att korta vårdköerna Rapport från Moderaterna i Region Västmanland 1 Fakta Den nu gällande nationella vårdgarantin infördes 2009 och har följande

Läs mer

Budget 2016 Grönblå Samverkan

Budget 2016 Grönblå Samverkan Budget 2016 Grönblå Samverkan Tydligare styrning mer verkstad Utmaningar Strategiska mål Prioriterade mål 2016-2018 Fokus 2016 3 st Långsiktigt 3st Öka/minska Vad ska göras Rapporteras Gemensamma mål och

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

livslust här är gott att leva!

livslust här är gott att leva! livslust här är gott att leva! Det är lätt att må bra i Halland. Att hitta kvalitet och enkelhet i vardagen. Här har du nära till allt till de milsvida sandstränderna och den tysta storskogen, till golfbanan

Läs mer

Patienten i centrum. Att vara distriktsläkare till patienter med intellektuell funktionsnedsättning FUB Malin Nystrand

Patienten i centrum. Att vara distriktsläkare till patienter med intellektuell funktionsnedsättning FUB Malin Nystrand Patienten i centrum Att vara distriktsläkare till patienter med intellektuell funktionsnedsättning 2016-10-22 FUB Malin Nystrand Vad jag skall prata om Kroppen och hälsan är viktigt Varför kan det vara

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården. mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt

Framtidsplan för hälso- och sjukvården. mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt Framtidsplan för hälso- och sjukvården mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt Catarina Andersson Forsman, Hälso- och sjukvårdsdirektör, NKS-konferensen 25 april 2014 Sidan 2 Stockholms län växer vårdbehovet

Läs mer

Fakta Stockholms läns landsting

Fakta Stockholms läns landsting 1 Fakta 2 Ansvar, mål och omfattning 3 ansvarar för länets: hälso- och sjukvård inklusive tandvård samt kollektivtrafik och regionplanering landstinget bidrar även till kulturen i länet. 4 Långsiktiga

Läs mer

Hemsjukvård i Hjo kommun

Hemsjukvård i Hjo kommun Hemsjukvård i Hjo kommun Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård/hemsjukvård är till för dig som bor i en särskild boendeform eller i bostad med särskild service vistas på en biståndsbedömd

Läs mer

Den östgötska vårdkrisen. Så kapar vi vårdens köer.

Den östgötska vårdkrisen. Så kapar vi vårdens köer. Den östgötska vårdkrisen Så kapar vi vårdens köer. Så kapar vi vårdköerna i Östergötland Bakgrund Vårdköerna har ökat drastiskt i Sverige. Idag är de dubbelt så långa som 2014. Situationen i Östergötland

Läs mer

Från småsjukhus till närsjukhus

Från småsjukhus till närsjukhus Västra Götalandsregionen Vänersborg 2010-06-27 S-kansliet Från småsjukhus till närsjukhus Den vård man behöver ofta ska finnas nära. En utveckling av närsjukvården kräver en ökad samverkan mellan kommunal

Läs mer

Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård

Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvården i Dalarnas län är uppbyggt kring länets primärvård och 26 vårdcentraler, öppenvårdsmottagningar, sjukhusen i Säter, Ludvika

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

LIV. För ett. friskare PRIVATACCESS SILVER SJUKVÅRDSFÖRSÄKRING. Ring

LIV. För ett. friskare PRIVATACCESS SILVER SJUKVÅRDSFÖRSÄKRING. Ring För ett friskare LIV Ring 0771-10 50 10 för rådgivning och vårdbokning eller prova vår E-vårdstjänst på euroaccident.se PRIVATACCESS SILVER SJUKVÅRDSFÖRSÄKRING OMTANKE HANDLINGSKRAFT NYTÄNKANDE PRIVAT

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Dokumenttitel: Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Ämnesområde: Planera och styra Nivå: Huvuddokument Författare: Landstingsstyrelsens presidium Dokumentansvarig: Administrativa enheten Beslutad av: Landstingsfullmäktige

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder. Västsvenska paketet. Februari 2011

Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder. Västsvenska paketet. Februari 2011 Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder Västsvenska paketet Göteborg och Västsverige ska vara en attraktiv, hållbar och växande region nu och i framtiden För att skapa god

Läs mer

INVÅNARNA TYCKER TILL OM VÄGAR OCH SPÅR

INVÅNARNA TYCKER TILL OM VÄGAR OCH SPÅR INVÅNARNA TYCKER TILL OM VÄGAR OCH SPÅR KLARA WÄRNLÖF BOVÉ Uppfattning om hur Västra Götalandsregionen sköter sin uppgift +, +, +, +1, +, 18 1 31-1, -, -, -, -15-26 -31 Kollektivtrafik Planering av vägar

Läs mer

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden 2018-04-01 tom 2018-06-30 Analys framtagen av patientnämnden i Region Kronoberg Varför en analys från Patientnämnden i Region Kronoberg? Patientnämnderna

Läs mer

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Vi bidrar till svensk tillväxt. Samtidigt som klimatmålen nås. Västra Götaland är Sveriges industriella och logistiska nav och står

Läs mer

framåt! Foto: News Øresund - Johan Wessman News Øresund (CC BY 3.0) Centerpartiet_valfolder_bjuv.indd 1

framåt! Foto: News Øresund - Johan Wessman News Øresund (CC BY 3.0) Centerpartiet_valfolder_bjuv.indd 1 framåt! Foto: News Øresund - Johan Wessman News Øresund (CC BY 3.0) Centerpartiet_valfolder_bjuv.indd 1 2018-06-18 17:48 Dina riksdagskandidater 1. Jonny Cato Hansson, Helsingborg Kommunalråd, 24 år Just

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

Presentation av Västra Götalandsregionen och. Skaraborgs Sjukhus

Presentation av Västra Götalandsregionen och. Skaraborgs Sjukhus Presentation av Västra Götalandsregionen och Västra Götalandsregionen (VGR) Regionfakta Regionen bildas år 1999 49 kommuner 1,6 miljoner invånare Västra Götalands län Landskap: Västergötland, Bohuslän

Läs mer

Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta

Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta LANDSTINGSSTYRELSEN Miljöpartiet de gröna FÖRSLAG TILL BESLUT/TILLÄGG 2014-11-25 LS 1409-1068 Ärende 6 Framtidsplanen - Tredje steget i genomförandet Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige

Läs mer

Handlingsprogram

Handlingsprogram Handlingsprogram 2018-2022 2 Ett handlingsprogram för framtidens Kungsbacka Vår politik framöver är inriktad på att Kungsbacka ska fortsätta att växa på ett hållbart sätt. När vi växer krävs det god kontroll

Läs mer

LANDSTINGSPLAN KORTVERSION

LANDSTINGSPLAN KORTVERSION 2017 LANDSTINGSPLAN KORTVERSION Landstinget ansvarar för hälsooch sjukvård, tandvård och regional utveckling i Värmland. Vården ska vara förebyggande, effektiv och behovsanpassad samt utföras på lika

Läs mer

Hej. Åsa Sikberg Ordförande landsbygdsgruppen Nya Moderaterna Uppsala län. Jessika Vilhelmsson Ordförande Nya Moderaterna Uppsala län.

Hej. Åsa Sikberg Ordförande landsbygdsgruppen Nya Moderaterna Uppsala län. Jessika Vilhelmsson Ordförande Nya Moderaterna Uppsala län. Uppsala län växer Jessika Vilhelmsson Ordförande Nya Moderaterna Uppsala län Enköping Åsa Sikberg Ordförande landsbygdsgruppen Nya Moderaterna Uppsala län Gåvastbo i Tierps kommun Hej. Vi vill berätta

Läs mer

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga sabet ix/eli Scanp Foto: n Omsé 1 Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga När jag bjuder in någon till ett

Läs mer