TENTAMEN. Luleå tekniska universitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TENTAMEN. Luleå tekniska universitet"

Transkript

1 Luleå tekniska universitet TENTAMEN Kurskod: P0007B Kursnamn: Byggprojektledning Tentamensdatum: Skrivtid: 15:00-19:00 Tillåtna hjälpmedel: Inga Jourhavande lärare m fullständigt telefonnr: Susanne Engström, Jourhavande lärare m fullständigt telefonnr: Jourhavande lärare m fullständigt telefonnr: Jourhavande lärare m fullständigt telefonnr: Betygsgränser: Totalt antal uppgifter och poäng: Övriga upplysningar: Betyg 3: 15 poäng totalt varav minst 12 poäng på A-delen Betyg 4: 21 poäng totalt, eller 15 poäng på A-delen + 3 poäng på B-delen Betyg 5: 24 poäng totalt, eller 15 poäng på A-delen + 5 poäng på B-delen 25 uppgifter/25 poäng (varav 20 uppgifter/20 poäng på A-delen och 5 uppgifter/5 poäng på B-delen) Frågorna 1-15 besvaras med fördel direkt i tentan. Kom ihåg att skriva ditt namn och personnummer på varje sida där svar har lämnats. Läs igenom hela tentan innan du börjar. Jourhavande lärare finns på plats i tentasalen under tentamens första halvtimme. Om du upplever att något påstående på fråga 1-10 kan vara både sant och falskt, eller att någon beskrivning på fråga kan passa ihop med mer än ett begrepp kan du kommentera detta genom att redovisa ditt resonemang i rutan efter fråga 15. Allmänna anvisningar Kontrollera att du fått samtliga uppgifter. Besvara endast en uppgift per lösningsblad. Skriv tydligt, texta gärna och använd inte röd penna. Efter tentamen Tentamensresultatet syns i din Studentportal. Examinationsresultat ska meddelas inom 15 arbetsdagar efter examinationstillfället och senast tolv arbetsdagar före nästa examinationstillfälle. För kurser med fler än 60 examinerande samt för distansutbildningar får resultatet meddelas senare än 20 arbetsdagar efter examinationen dock senast tolv arbetsdagar före nästa examinationstillfälle. Uppgifter till tryckeriet för tentor campus Luleå Projektnummer: Hur många sidor: Hur många ex: Dubbel eller enkelsidigt:

2 För frågorna 1-5 gäller följande: Du ska för varje fråga ta ställning till två påståenden. Ett påstående är sant och ett är falskt. Ange vilket påstående som är sant/falskt genom att skriva S (för Sant ) eller F (för Falskt ) framför påståendena. Korrekt svar ger 1p per fråga, fel svar ger 0p. Inga minuspoäng delas ut. Fråga 1: Fråga 2: Fråga 3: Fråga 4: Projektledningsläran skiljer mellan produktmål, projektmål och effektmål, vilka tillsammans definierar projektets omfattning. Nedan följer två påståenden om produktmål som du ska ta ställning till. Observera att ett påstående är sant och ett är falskt. Produktmål ska vara mätbara så att projektledare och andra projektintressenter kan fastställa om de uppnåtts. Produktmål är mål som ligger utanför projektet och de kan därmed mätas först en tid efter det att projektet avslutats. Projektledarens förhållningssätt till projektmedarbetare kan ha stor betydelse för projektets framgång. Nedan följer två påståenden om mål och medarbetare som du ska ta ställning till. Observera att ett påstående är sant och ett är falskt. I komplexa byggprojekt ska projektledaren undvika att ta del av projektmedarbetarnas personliga mål eftersom dessa kan vara i konflikt med projektmålen. Ur ett motivationsperspektiv är det viktigt för projektledaren att känna till projektmedarbetarnas personliga mål. Arbetsmiljön är viktig att beakta vid exempelvis arbete med projektplanering och projektering. Nedan följer två påståenden som rör arbetsmiljöfrågor som du ska ta ställning till. Observera att ett påstående är sant och ett är falskt. Vid planering av byggprojekt ska det vara säkerställt att byggtider är så tilltagna att arbetena kan utföras utan risk för ohälsa eller olycksfall. Byggentreprenörens projektledare har normalt sett det yttersta ansvaret för att arbetsmiljöfrågor beaktas i projektplaneringen och projektering, men ansvaret kan övertas av byggherren om denne är en privatperson. Det finns många bokstavsförkortningar som refererar till regelverk och föreskrifter inom bygg. En av dessa som en byggprojektledare ska känna till är AMA. Nedan följer två påståenden om AMA som du ska ta ställning till. Observera att ett påstående är sant och ett är falskt. AMA står för Allmän Material- och Arbetsbeskrivning och är det samlade begreppet för ett antal publikationer med syfte att bland annat skapa enhetliga tekniska beskrivningar. AMA står för Avvikande Material- och Arbetsbeskrivning och är det samlade begreppet för ett antal publikationer med syfte att samla kända avvikelser från accepterad branschstandard.

3 Fråga 5: Ekonomikedjan i byggprojektet har i samband med en föreläsning beskrivits som; Programkalkyl, Anbudskalkyl, Produktionskalkyl, Produktionsbudget, Bokföring och Efterkalkyl. Nedan följer två påståenden om efterkalkyl, som du ska ta ställning till. Observera att ett påstående är sant och ett är falskt. Efterkalkylen kan med fördel bygga på den generella struktur för resultaträkning som finns i organisationen, eftersom detta förenklar jämförelser mellan olika projekt. Efterkalkylen kan med fördel utföras av en särskilt utsedd person i styrgruppen, med effektmålen som utgångspunkt, och återkopplas till projektledaren i samband med garantibesiktning. För frågorna 6-10 gäller följande: Du ska för varje fråga ta ställning till tre påståenden. Påståendena är sanna eller falska. Ange vilka påståenden som är sanna/falska genom att skriva S (för Sant ) eller F (för Falskt ) framför påståendena. Observera att inget, ett, två eller alla tre påståenden kan vara sanna/falska. Korrekt svar ger 1p per fråga. Fel svar eller utelämnat svar för något påstående ger 0p på frågan. Inga minuspoäng delas ut. Fråga 6: Fråga 7: Planeringsskedet är viktigt för entreprenören. Nedan följer tre påståenden om planeringsskedet. Ange för vart och ett av dessa påståenden om påståendet är sant eller falskt. Byggherrens krav och önskemål preciseras med fördel under planeringsskedet. Förutsättningar och villkor som kan påverka den kommande processen kartläggs med fördel under planeringsskedet. Olika arbetsmoment och resursbehov analyseras med fördel under planeringsskedet. Osäkerhetsanalys är en viktig analysaktivitet för projektledaren att genomföra och förhålla sig till. Nedan följer tre påståenden om osäkerhets- och riskanalys. Ange för vart och ett av dessa påståenden om påståendet är sant eller falskt. En väl genomförd riskanalys under planeringsskedet innebär att projektledaren med fördel kan rationalisera bort sådana analyser under projektets gång. Gemensamt för alla framgångsrika, komplexa byggprojekt är att projektledaren har kunnat eliminera riskerna redan under planeringsskedet. Skillnaden mellan riskanalys och osäkerhetsanalys är att riskanalys genomförs i planeringsskedet medan osäkerhetsanalys genomförs i uppföljningsskedet.

4 Fråga 8: Fråga 9: Fråga 10: Till projektets intressenter räknas exempelvis beställaren/kunden, projektägaren, brukarna, projektmedarbetarna, leverantörerna och myndigheter. I många projekt finns också både styrgrupp(er) och referensgrupp(er), vilka har litet olika funktion. Nedan följer tre påståenden om styr- och referensgrupper som du ska ta ställning till. Ange för vart och ett av dessa påståenden om påståendet är sant eller falskt. Styrgruppen fastställer vilken styrmodell som projektledaren ska tillämpa i det aktuella projektet, medan referensgruppen bestämmer ramarna för projektets genomförande. Styrgruppen fattar beslut om projektets framtid vid olika beslutstillfällen under projektets gång, medan referensgruppen ska tillhandahålla sakkunskap, råd och expertis och därigenom vara ett stöd till bland annat styrgruppen och projektledaren. Styrgruppen är den del av beställarens projektteam som ser till att det finns resurser för att nå effektmålen medan referensgruppen är den del av entreprenörens projektteam som har ansvar för att följa upp produkt- och projektmålen löpande under projektets gång. Jenny Öhman, gästföreläsare från Ericson & Hjelte AB, konstaterar att En arbetsgrupp blir ett team när de gemensamma målen har etablerats och när man kommit fram till effektiva metoder för att förverkliga målen. Nedan följer tre påståenden om projektteam som du ska ta ställning till. Ange för vart och ett av dessa påståenden om påståendet är sant eller falskt. Högpresterande team skapas framförallt i kulturer där konkurrensnivån är hög, så som inom byggbranschen. Högpresterande team har en förmåga att kunna undvika alla typer av gruppdiskussioner kring mål och lösningar på problem, vilket medför att de även kan undvika öppna konflikter som hindrar gruppens prestation. Högpresterande team utmärks bland annat av att de avsätter tid för att lösa konflikter och jobba med samarbetsrelaterade frågor och förutsättningar. Mot slutet av ett målstyrt projekt ska ett överlämnande ske från utförare till beställare. Nedan följer tre påståenden om projektöverlämning av ett målstyrt projekt som du ska ta ställning till. Ange för vart och ett av dessa påståenden om påståendet är sant eller falskt. Innan slutligt överlämnande sker en slutbesiktning, vid vilken en oberoende besiktningsman bedömer projektresultatet i förhållande till kravspecifikationen. Ett exempel på bristande projektledningskompetens är att i överlämningsfasen förstärka den positiva berättelsen om och kring projektet och därigenom försöka påverka mottagaren. Ur projektledningsperspektiv har kommunikation med projektets intressenter i överlämningsskedet stor betydelse för såväl förankring av resultat hos mottagaren som för upprätthållande av nödvändigt engagemang i projektorganisationen till dess projektet kan avslutats.

5 För fråga gäller följande: Du ska ta ställning till vilka påståenden (2-3 stycken per fråga) som hör samman med vilket begrepp (2-3 stycken per fråga). Om begreppen inte finns utskrivna ska du först fylla i begreppen på den tomma raden. Ange därefter vilket påstående som hör samman med vilket begrepp genom att ange (a), (b), eller i förekommande fall (c) framför påståendena. Helt korrekt svar ger 1p per fråga. Felaktig kombination eller utelämnat svar ger 0p. Observera att ett, två eller alla påståenden kan vara kopplade till ett av begreppen (a-c). Fråga 11: Oberoende av inom vilken bransch en projektledare ska vara verksam är det lämpligt att känna till några vanliga projektmodeller/metoder. Nedan återfinns två exempel på vanliga projektmodeller/metoder: a) Stage-gate modeller b) Agila metoder Para ihop beskrivningarna nedan med rätt typ av projektmodell/metod (a eller b) enligt ovan: Lämpligare för målstyrda projekt (än för målsökande). Har en stöttande snarare än styrande princip och projekt enligt denna modell/metod ser inte ändrade kundkrav under projektets gång som ett problem. Bygger på och förutsätter tydlighet vad gäller olika projektfaser, övergångar mellan dessa faser och tydlighet beträffande projektroller. Fråga 12: Det finns många olika sätt att analysera projektets förutsättningar, varav några är mer systematiska. Er kursbok tar upp tre analysverktyg som författarna bedömer som användbara i förstudien och/eller i förstudiefasen. Dessa är: a) SCQ b) SWOT c) PENG Para ihop beskrivningarna nedan med rätt analysverktyg (a-c) enligt ovan: Detta är en analysmetod för att värdera vilken nytta resultatet från ett projekt ger genom att skilja på säkra nyttor, mindre säkra nyttor och osäkra nyttor. Till skillnad från en kalkyl eller en budget strävar denna analys efter att sätta kostnaderna för projektet i relation till nyttan med projektet. Denna analysmetods svaghet är att det ofta är svårt att göra nödvändiga nyttouppskattningar i ekonomiska termer.

6 Fråga 13: Måltriangeln (eller The Iron Triangle ) är ett sätt att illustrera vad som vanligtvis betraktas som tre betydelsefulla projektdimensioner. Vilka är dessa dimensioner? a) b) c) Para ihop beskrivningarna nedan med rätt dimension (a-c) enligt ovan: Ett målstyrt projekt som följer en styrlogik med denna dimension som huvudsaklig tyngdpunkt styrs främst av milstolpar och grindar. Ett målstyrt projekt som följer en styrlogik med denna dimension som huvudsaklig tyngdpunkt styrs främst av delmål och beslutspunkter. Ett målstyrt projekt som följer en styrlogik med denna dimension som huvudsaklig tyngdpunkt styrs främst av projektbudgeten och förutsätter kontinuerlig uppföljning av densamma. Fråga 14: Till projektledarens stöd vid arbete med att ta fram projektplanen finns en mängd verktyg för analys och visualisering. Två analys-/visualiseringsverktyg som en byggprojektledare bör känna till är: a) WBS, Work Breakdown Structure b) CPM, Critical Path Method Para ihop beskrivningarna nedan med rätt verktyg (a eller b) enligt ovan: Utgör en total, visuell, bild över projektets samtliga aktiviteter. Utgår från en analys av aktiviteternas inbördes beroende. Avser att vara ett stöd för identifiering av tidskritiska aktiviteter för att nå uppställda mål.

7 Fråga 15: Som projektledare behöver du två typer av kompetens för att leda och styra ett projekt. Dessa två typer av kompetens är: a) Relationskompetens b) Strukturkompetens Para ihop beskrivningarna nedan med rätt kompetenstyp (a eller b) enligt ovan: Denna kompetens hänger vanligtvis samman med ledarens förmåga att agera målfokuserat i förhållande till projektets mål. Denna kompetens hänger vanligtvis samman med ledarens förmåga att hantera krav och förväntningar från projektets intressenter på projektets process och utfall (resultat). Denna kompetens hänger innehållsligt samman med det så kallade transformativa ledarskapet där ledaren ska eftersträva att motivera, inspirera, ta individuell hänsyn och intellektuellt stimulera dem som projektledaren leder. PLATS FÖR EVENTUELLA KOMMENTARER till fråga 1-15: Om du upplever att något påstående på fråga 1-10 kan vara både sant och falskt, eller att någon beskrivning på fråga kan passa ihop med mer än ett begrepp kan du kommentera detta genom att redovisa ditt resonemang här.

8 För fråga gäller följande: Du ska läsa texten noga och besvara frågorna. Motiveringen, i de fall där en sådan efterfrågas, är viktig för att du ska få poäng. Varje fråga rätt besvarad ger 1p. Tänk dig att du skulle få i uppdrag att fungera som projektledare på beställarsidan för att jobba med ett förstudieprojekt. Inom ramen för detta uppdrag förväntas du att bland annat: Ta fram underlag för att definiera projektets omfattning (scope) Göra en intressentanalys Ta fram en projektkalkyl (även kallad förkalkyl) Fråga 16: Fråga 17: Fråga 18: Fråga 19: Fråga 20: I vilken ordning skulle du utföra de tre uppgifterna ovan, och varför? (1p) Om du genomfört en välunderbyggd intressentanalys, behöver då den framtida byggprojektledaren på byggentreprenörssidan också göra en? Svara ja eller nej eller det beror på och ge en kort motivering. (1p) Du har i din intressentanalys identifierat tänkbara intressenter. Du har även analyserat varför de är intresserade av projektet och har klart för dig vilka deras förväntningar är. Vad mer bör man (och därmed också du) fundera över inom ramen för en intressentanalys? (1p) Förkalkylen utgör beslutsunderlag för ett ur projektperspektiv avgörande beslut, vilket? (1p) När du ska ta fram underlag för att definiera projektets omfattning, behöver du då fundera över målen med projektet och vilka aktiviteter som behöver göras för att nå dessa? Svara ja eller nej eller det beror på och ge en kort motivering. (1p)

9 B-DELEN För fråga gäller följande: Det är kvaliteten i svaret och inte kvantiteten mätt i exempelvis antal skrivna sidor som är viktigast. Svar som du lämnar kommer att beaktas bara så långt som det du skriver är relevant med utgångspunkt från den aktuella frågan. Det innebär att du ska skriva det du bedömer som viktigast allra först. Observera att du måste underbygga (=motivera) dina reflektioner med teori och/eller best practice för att få poäng. Varje fråga som besvaras med en relevant och korrekt underbyggd reflektion ger 1p. Du ska, tillsammans med personer i ett projektteam, stötta projektledaren genom att ta fram en riskanalys för ett projekt motsvarande det projekt som ni jobbat med i den här kursen. Du har möjlighet att påverka vilka som ingår i gruppen som ska jobba med riskanalysen och du kan också relativt självständigt lägga upp arbetet med riskanalysen. Företaget du jobbar åt är dock van att få riskanalysen presenterad på det sätt som mini-riskmetoden medför. Fråga 21: Fråga 22: Vad har gruppens sammansättning för betydelse för kvaliteten i riskanalysen? Besvara frågan genom att reflektera över hur du vill sätta samman gruppen och varför (med stöd av teori och/eller best practice). (1p) Om du beaktar ditt förslag på gruppsammansättning som du föreslagit ovan (fråga 21), vilka krav ställer det på dig som ledare om du vill dra nytta av potentialen i gruppen på ett bra sätt? Besvara frågan genom att reflektera utifrån ett konfliktperspektiv eller ett motivationsperspektiv. Din reflektion ska knyta an till relevant teori/best practice inom det område (konflikt eller motivation) som du valt. (1p) Tänk tillbaka på ert arbete med projektuppgiften i den här kursen och besvara fråga Fråga 23: Fråga 24: Fråga 25: Vi menar att följande gäller: Alla antaganden är viktiga att redovisa. Hur förhöll ni er till detta i ert projektarbete, och vilka konsekvenser kan ert valda förhållningssätt ha för hur andra i sin tur kan/ska förhålla sig till resultatet av arbetet som ni redovisat? (1p) Många grupper valde att jobba utan någon formellt utsedd projektledare i den egna gruppen, medan i princip samtliga grupper förespråkar en (bygg)projektledare för den byggprojektorganisation som projektet gäller. Med detta som utgångspunkt är det rimligt att fråga sig om det alltid är självklart att man ska ha en projektledare i alla typer av projekt, och vilken roll projektledaren i så fall ska ha. Reflektera kring detta genom att diskutera projektledarens roll i ett målsökande respektive ett målstyrt projekt. (1p) Vad är din viktigaste A-ha upplevelse när det gäller ditt eget ledarskap som du kan ta med dig och också motivera med etablerad kunskap inom området? Du kan besvara frågan genom att motivera ett beteende du redan har prövat eller genom att motivera ett beteende du kommer att försöka pröva. (1p)

TENTAMEN. Luleå tekniska universitet

TENTAMEN. Luleå tekniska universitet TENTAMEN Luleå tekniska universitet Kurskod: D0019N Kursnamn: Programutveckling med Java Tentamensdatum: 2009-12-21 Skrivtid: 4 timmar Tillåtna hjälpmedel: Deitel & Deitel: Java How to Program (valfri

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn N0012N Tillämpad Makroekonomi Datum LP4 13-14 Material Tentamen Kursexaminator Betygsgränser G 30; VG 40 Tentamenspoäng 40 Övrig kommentar Luleå

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn R0005N Grundkurs i projekt- och industriell ekonomi Datum 2014-05-30 Material Tentamen Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng 3 30; 4 40;

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn N0011N Nationalekonomi A, Makroteori Datum 2013-03-27 Material Kursexaminator Tentamen Olle Hage Betygsgränser G = 30-39,5; VG = 40-50 Tentamenspoäng

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn R0008N Inledande extern redovisning Datum LP3 15-16 Material Tentamen Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Övrig kommentar Luleå tekniska

Läs mer

6 uppgifter och totalt 70 poäng

6 uppgifter och totalt 70 poäng Luleå tekniska universitet TENTAMEN Kurskod: R0009N Kursnamn: Modeller för intern styrning Tentamensdatum: 2015-06-05 Skrivtid: 4 timmar Tillåtna hjälpmedel: Penna, suddgummi och Miniräknare som rensats

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn R0008N Inledande extern redovisning Datum 2013-10-31 Material Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Tentamen Monika Kurkkio G 42; VG 56 58

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn R0008N Inledande extern redovisning Datum 2013-03-23 Material Omtentamen Kursexaminator Betygsgränser G = 42-55,5 ; VG = 56- Tentamenspoäng 73

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn D0017E Inledande programmering för ingenjörer Datum 2014-10-31 Material Tentamen Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng 3 14; 4??; 5?? 25/25

Läs mer

6 uppgifter och totalt 70 poäng

6 uppgifter och totalt 70 poäng Luleå tekniska universitet TENTAMEN Kurskod: R0009N Kursnamn: Modeller för intern styrning Tentamensdatum: 2015-08-26 Skrivtid: 4 timmar Tillåtna hjälpmedel: Penna, suddgummi och Miniräknare som rensats

Läs mer

Projektledarutbildning 6 dagar

Projektledarutbildning 6 dagar Projektledarutbildning 6 dagar Nercia Utbildning AB I Sverige finns ca 1600 utbildningsföretag med olika utbud av program och kurser, de flesta med ett redan färdigt upplägg som sedan anpassas efter kunden.

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn N0012N Nationalekonomi A, Tillämpad makroekonomi Datum 2013-06-01 Material Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Tentamen Linda Wårell G

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn N0030N Nationalekonomi: Mikroteori Datum 2014-03-21 Material Tentamen Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng G 30; VG 40 40.5 (VG) Övrig kommentar

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn R0005N Grundkurs i Industriell Ekonomi Datum LP3 15-16 Material Tentamen Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Övrig kommentar Luleå tekniska

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn R0005N Grundkurs i projekt och industriell ekonomi Datum 2013-11-01 Material Kursexaminator Betygsgränser Tentamen Håkan Björkman 3 30; 4 50; 5

Läs mer

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjerna är antagna av förvaltningsledningen 2013-01-28 och gäller tillsvidare. (Dnr KS2012/1542) Ansvarig för dokumentet är chefen för enheten Utveckling,

Läs mer

Specifikt Mätbart Accepterat Realiserbart Tidssatt

Specifikt Mätbart Accepterat Realiserbart Tidssatt Initiering av projekt, Förstudie och Skapa projektgruppen Initiering av projekt Definition av projekt Uppdragsbeskrivning - Mätbara mål - Avgränsad tid - Tillfälliga resurser - Temporär organisation -

Läs mer

Tentamensdatum: Tid: Tentamenstiden är fyra timmar, 09:00 13:00

Tentamensdatum: Tid: Tentamenstiden är fyra timmar, 09:00 13:00 Projektledning Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: 7,5 högskolepoäng TEN1 NPL01G ADAEK15h, Dataekonomutbildningen SYST15h, Systemvetarutbildningen NGIMI14h, Affärsinformatik med inriktning mot int.

Läs mer

Byggprocessen VBEA01. Introduktion. Stefan Olander Avd för Byggproduktion Institutionen för Byggvetenskaper Lunds Tekniska Högskola

Byggprocessen VBEA01. Introduktion. Stefan Olander Avd för Byggproduktion Institutionen för Byggvetenskaper Lunds Tekniska Högskola Byggprocessen VBEA01 Introduktion Stefan Olander Avd för Byggproduktion Institutionen för Byggvetenskaper Lunds Tekniska Högskola 1 - Allmän information Introduktion - Kurslitteratur/kurskompendium - Grupper

Läs mer

Agil Projektledning. En introduktion

Agil Projektledning. En introduktion Agil Projektledning En introduktion Agil Projektledning Förändringar sker alltid i projekt Agil projektledning handlar om att hantera dessa Kunden har dålig insyn i ett traditionellt projekt De ska vara

Läs mer

Rubrikförklaringar till projektmallar

Rubrikförklaringar till projektmallar Rubrikförklaringar till projektmallar 2010-02-25 Innehållsförteckning 1 Rubrikförklaringar... 3 2 (7) 1 Rubrikförklaringar Här finns förklaringar på vilket innehåll som ska finnas under de olika rubrikerna

Läs mer

Översikt PPS - Projektledning

Översikt PPS - Projektledning Sida 1 Om översikt PPS PPS - Praktisk ProjektStyrning - är ett arbetssätt för att aktivt planera och leda projekt, program och projektportföljer. Allt bygger på praktiska erfarenheter och på befintlig

Läs mer

Startbesked för genomförande av etapp 1 för exploateringsprojekt Strängnäs 2:1, Södra Stadsskogen

Startbesked för genomförande av etapp 1 för exploateringsprojekt Strängnäs 2:1, Södra Stadsskogen TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2015:653-251 Mark- och exploateringsenheten 2018-10-04 1/4 Handläggare Jörgen Altin Startbesked för genomförande av etapp 1 för exploateringsprojekt Strängnäs

Läs mer

agenda Me 2015, projektledning Kurs PM, se hemsida Kursanmälan och kursregistrering Projektuppgiften / case Schema, se kurshemsidan

agenda Me 2015, projektledning Kurs PM, se hemsida Kursanmälan och kursregistrering Projektuppgiften / case Schema, se kurshemsidan agenda Me 2015, projektledning Anneli Linde anneli.linde@gmail.com Tel 0702-282875 Kursens upplägg, examinationer schema Projektuppgiften /case projekt, vad är det? Projektfaser Roller i projekt Projektets

Läs mer

Guide till projektmodell - ProjectBase

Guide till projektmodell - ProjectBase Guide till projektmodell - ProjectBase Innehållsförteckning 1. Projektmodellen ProjectBase 2 2. Vad är ett projekt? 2 3. Syfte och mål 2 4. Projektets livscykel 3 5. Styrdokument och checklistor 4 6. Organisation

Läs mer

Resultat, avslut och uppföljning

Resultat, avslut och uppföljning Resultat, avslut och uppföljning projektet närmar sig sitt slut, men vad händer sedan? Stefan Berglund Införandet Förvaltning - Avslutande del av genomförandefasen? - Egen fas? - Inledande del av projektavslutet?

Läs mer

Region Gotlands projektmodell

Region Gotlands projektmodell RIKTLINJER s projektmodell Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-05-16 Gäller 2019Version 2.0 s projektmodell Besöksadress Visborgsallén 19 Telefon +46 (0)498

Läs mer

Bilaga 5 b: Mall för projektplan

Bilaga 5 b: Mall för projektplan Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 5 b: Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för en projektplan med exempel på vad den kan innehålla. De flesta

Läs mer

Projektplan. Mål Resultatet projektet ska leverera, dvs. vad som ska vara uppnått när projektet är genomfört, (se dokument Uppdragsbeskrivning ).

Projektplan. Mål Resultatet projektet ska leverera, dvs. vad som ska vara uppnått när projektet är genomfört, (se dokument Uppdragsbeskrivning ). Projektnamn Projektägare / Sponsor Projektledare 1. Sammanfattning En kort inledande sammanfattning av projektplanen. 2. Bakgrund, syfte och mål Bakgrundsbeskrivning Beskrivning av bakgrunden till projektet,

Läs mer

Projectbase Projektplan

Projectbase Projektplan Projektnamn Projektägare / Sponsor Projektledare 1. Sammanfattning En kort inledande sammanfattning som lyfter fram det viktigaste i projektplanen. Maximalt en sida som skrivs när planen är klar och skall

Läs mer

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Stefan Berglund

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Stefan Berglund RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Stefan Berglund Projektet närmar sig sitt slut men vad händer då? och sedan? INFÖRANDET Avslutande del av genomförandefasen? Egen fas? Inledande del av projektavslutet?

Läs mer

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12 12 1 (6) Projektmodell Projektmodell Projektmodell... 1 1. Riktlinjer projektmodell... 1 2. Projektförutsättningar... 2 2.1 Uppdragsgivaren... 2 2.2 Direktiv... 2 2.3 Förstudie... 2 2.4 Beslut... 2 2.5

Läs mer

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING INFÖRANDET BYTE AV PROJEKTGRUPP/MEDLEMMAR? PLANERING INFÖR INFÖRANDET

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING INFÖRANDET BYTE AV PROJEKTGRUPP/MEDLEMMAR? PLANERING INFÖR INFÖRANDET Projektet närmar sig sitt slut men vad händer sedan? RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Stefan Berglund INFÖRANDET Avslutande del av genomförandefasen? Egen fas? Inledande del av projektavslutet? -Viktigt

Läs mer

Region Gotlands projektmodell. Riktlinjer fastställda av ledningskontoret,

Region Gotlands projektmodell. Riktlinjer fastställda av ledningskontoret, Region Gotlands projektmodell Riktlinjer fastställda av ledningskontoret, 2014-11-14 Innehåll VARFÖR SKA MAN HA EN GEMENSAM PROJEKTMODELL?...3 VAD ÄR ETT PROJEKT?...4 FÖRSTUDIE...5 HUVUDPROJEKT...6 PROJEKTORGANISATION,

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Projektmodell för Vingåkers Kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Projektmodell för Vingåkers Kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.45 Projektmodell för Vingåkers Kommun Dokumenttyp Riktlinje Giltighetstid Tills vidare Dokumentnamn Projektmodell för Vingåkers kommun Processägare Kommunchef Fastställd 2019-03-11,

Läs mer

[Titel] Redovisande dokument Rapport. Sida 1 (6) [Publiceringsdatum Quickpart] [AnsvarigQuickpart] [Upprättad av Quickpart]

[Titel] Redovisande dokument Rapport. Sida 1 (6) [Publiceringsdatum Quickpart] [AnsvarigQuickpart] [Upprättad av Quickpart] Redovisande dokument Rapport PROJEKTiL Sida 1 (6) [Titel] Sida 2 (6) Innehållsförteckning 1 Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Effekterna av projektets resultat/verksamhetsnytta... 3

Läs mer

INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Agneta Bränberg

INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Agneta Bränberg INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Agneta Bränberg Projektet närmar sig sitt slut men vad händer sedan? INFÖRANDE Avslutande del av genomförandefasen? Inledande del av projektavslutet? Egen fas? -Viktigt

Läs mer

Tentamen i K0001N Kvalitetsutveckling

Tentamen i K0001N Kvalitetsutveckling Institutionen för industriell ekonomi och samhällsvetenskap Datum: 2018-08-28 Tid: 09.00-14.00 Hjälpmedel: Miniräknare Formelsamling K0001N Version 4.3 Jourhavande lärare Erik Lovén, tel 0920-49 24 02

Läs mer

Checklistor för riskidentifiering

Checklistor för riskidentifiering Checklistor för riskidentifiering Generella risker Kravspecifikationen saknas eller är ofullständig Projektdefinitionen är inte förankrad inom projektet Projektmedarbetarna kan ej avsätta tillräcklig tid

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Project Life Cycle. Tollgate-beslutspunkt. Projektets faser: förstudie, initering, planering. Vanliga faställda beslutspunkter i projekt.

Project Life Cycle. Tollgate-beslutspunkt. Projektets faser: förstudie, initering, planering. Vanliga faställda beslutspunkter i projekt. Projektets faser: förstudie, initering, planering Project Life Cycle Concept Definition Planning Execution Closing Anneli Linde Define the problem Alternatives best solutions What must be done? By whom?

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Projektkontoret 1 (av 8) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 16-10-17 2.5 Projektkontoret Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 2.5 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Projectbase en generell projektmodell

Projectbase en generell projektmodell Projectbase en generell projektmodell ProjectBase 2.0 anpassad för Projectplace Projectbase är en generell projektmodell som effektiviserar planering och styrning av projekt oavsett typ och storlek. Denna

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn T0008N Operations management Datum LP3 10-11 Material Kursexaminator Tentamen Diana Chronéer Betygsgränser 3 = 30-39,5 ; 4 = 40-49,5 ; 50 = 50-60

Läs mer

Projektteknik Tentamen TT141B. Skrivmaterial och eventuella språklexikon

Projektteknik Tentamen TT141B. Skrivmaterial och eventuella språklexikon Projektteknik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Projektteknik Tentamen TT141B 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2015-10-28 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Skrivmaterial och eventuella

Läs mer

Välkomna till kurs i projektledning

Välkomna till kurs i projektledning Syfte Välkomna till kurs i projektledning TEIO04 Starta upp kursen Få er att inse att projektledning är viktigt och kul Introducera projektledningsmetodik Koppla till industriell erfarenhet Vilka undervisar

Läs mer

Introduktion till projektledning

Introduktion till projektledning Introduktion till projektledning OL108A Fredrik Björk Hur hänger projektledning och SHE ihop? Projekt: förändringsfokus Många SHE- ini?a?v startas med projektstöd Som projektledare oba Ent. Egenskaper

Läs mer

Projektarbete. Innehåll

Projektarbete. Innehåll Projektarbete David Axelson-Fisk Verksamhetscontroller och projektledare Kyrkokansliet 1 06-11-19 Innehåll Projektbegreppet Projektmodellen Projektflödet Projektorganisationen Projektledaren Projektbeställaren

Läs mer

Affär och projekt. Tieto PPS AH046, 5.2.0, Sida 1

Affär och projekt. Tieto PPS AH046, 5.2.0, Sida 1 Sida 1 Om affär och projekt Affärsnivån i PPS beskriver arbetet som säkerställer att projektet bidrar till nytta både för kundens och leverantörens verksamhet. Ansvaret för att dessa genomförs ligger hos

Läs mer

Projektstyrning - kortversionen. 2013-09-04 Jan-Åke Olofsson

Projektstyrning - kortversionen. 2013-09-04 Jan-Åke Olofsson Projektstyrning - kortversionen 2013-09-04 Jan-Åke Olofsson Projektstyrning är en hjälp att nå dit du vill Om det inte spelar någon roll vart du kommer, ja då kan du klara dig utan projektstyrning eller

Läs mer

Tentamensdatum: Tid: Tentamenstiden är fyra timmar, 09:00 13:00. för betyget VG krävs minst 30 poäng

Tentamensdatum: Tid: Tentamenstiden är fyra timmar, 09:00 13:00. för betyget VG krävs minst 30 poäng Projektledning Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: 7,5 högskolepoäng TEN1 NPL01G ADAEK14h, Dataekonomutbildningen SYST14h, Systemvetarutbildningen NGIMI13h, Affärsinformatik med inriktning mot int.

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn T0008N Operations management Datum 2013-03-27 Material Kursexaminator Tentamen Anders Bystedt Betygsgränser G3= 30-39,5; 4 = 40-49; 5 = 50-60 Tentamenspoäng

Läs mer

IT-projektledning - introduktion 725G62

IT-projektledning - introduktion 725G62 IEI Tommy Wedlund Läsanvisningar, IT-projektledning introduktion, 725G62 IT-projektledning - introduktion 725G62 Läsanvisningar tentamen inför tentamen I tentamen ingår följande kurslitteratur: The IBM

Läs mer

Riskhantering. Tieto PPS AH006, , Sida 1

Riskhantering. Tieto PPS AH006, , Sida 1 Riskhantering Sida 1 Om riskhantering Risker i projekt är händelser som äventyrar vår möjlighet att nå projektets mål. Riskhantering innefattar att göra analyser där risker och åtgärder identifieras, men

Läs mer

IHM PROJEKT- LEDNING

IHM PROJEKT- LEDNING PROJEKT- LEDNING IHM PROJEKT- LEDNING IHM Projektledning tar ett helhetsgrepp på ledning, planering och styrning av projekt och utvecklar din förmåga att driva projekt effektivt och med hög kvalitet. Under

Läs mer

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (9) 2011-07-11. Projektregler. för den universitetsgemensamma projektverksamheten

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (9) 2011-07-11. Projektregler. för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 1 (9) Projektregler för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 2 (9) Innehåll Syfte och bakgrund...4 1.1 Syfte...4 1.2 Bakgrund...4 2 Regler för projekt...4

Läs mer

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell BP = Beslutspunkt (Projektmodellen har fem beslutspunkter. Vid varje punkt tar beställare/styrgrupp beslut om stopp eller gå)

Läs mer

Riktlinjer för projekt i Nacka kommun

Riktlinjer för projekt i Nacka kommun Mats Bohman 2009-10-27 / 2012-10-04 Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för projekt... 3 2 Projektmallar... 3 3 Projektarbete... 3 4 Beskrivning av faserna... 4 4.1 Beslutspunkter... 5 5 Roller och ansvar...

Läs mer

Grundläggande Projektledningslära

Grundläggande Projektledningslära Grundläggande Projektledningslära Tekniskt licentiat, på institutionen för industriell ekonomi & organisation Dagens övning Projektbegreppet Projektets målformulering Projektlivscykeln Projektledaren Samt

Läs mer

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt Riktlinjer och förhållningssätt 1 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Ramar - administrativa projekt 3 Vad är ett projekt och vad kan projektformen bidra med 3 3. Projektportföljen kriterier

Läs mer

KOM IHÅG ATT NOTERA DITT TENTAMENSNUMMER NEDAN OCH TA MED DIG TALONGEN INNAN DU LÄMNAR IN TENTAN!!

KOM IHÅG ATT NOTERA DITT TENTAMENSNUMMER NEDAN OCH TA MED DIG TALONGEN INNAN DU LÄMNAR IN TENTAN!! TENTA Kurskod: PC1307, PC1546 Kursnamn: Samhällsvetenskaplig forskningsmetodik, Forskningsmetodik och fördjupningsarbete Ansvarig lärare: Uta Sailer (786 1700) Tentamensdatum: 26/09/2011 Tillåtna hjälpmedel:

Läs mer

Bilaga 5 b Mall för projektplan

Bilaga 5 b Mall för projektplan Bilaga 5 b Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för hur en projektplan skrivs och vad den kan innehålla. De flesta organisationer har egna mallar för projektplaner

Läs mer

Kompetensprojekt På det mänskliga planet

Kompetensprojekt På det mänskliga planet LÅT SLÅ LÅT SLÅ Kompetensprojekt På det mänskliga planet Projektledning: Jan Linné Ornella Nettelhed Nils Joelsson Administration: Susanne Kruuse Praktisk Projektledning Seminarium HLF Låt Hjärtat Slå

Läs mer

Projektstyrning, Uppföljning

Projektstyrning, Uppföljning Projektstyrning, Uppföljning och Resultat Dagens program: Olika Projektprocesser Projektplanering Projektstyrning, uppföljning, resultat Resultatvärdesmetoden = Earned Value Kvalitetsuppföljning Att införa

Läs mer

Skrivmaterial och eventuella språklexikon

Skrivmaterial och eventuella språklexikon Projektteknik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Projektteknik Tentamen TT141B 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2017-01-09 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Skrivmaterial och eventuella

Läs mer

Namn: (ifylles av student) Personnummer: (ifylles av student)

Namn: (ifylles av student) Personnummer: (ifylles av student) Projektteknik 7,5 ho gskolepoä ng Provmoment Ladokkod: Namn: (ifylles av student) Personnummer: (ifylles av student) TT141B Tentamensdatum: 2015-06-04 Tid: 09.00 12.00 Hjälpmedel: Skrivmaterial och eventuella

Läs mer

Skrivmaterial och eventuella språklexikon. Allmänna anvisningar: Obs! Skriv alla svar direkt på tentamenstesen och lämna in denna.

Skrivmaterial och eventuella språklexikon. Allmänna anvisningar: Obs! Skriv alla svar direkt på tentamenstesen och lämna in denna. Projektteknik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Projektteknik Tentamen TT141B 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2016-06-02 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Skrivmaterial och eventuella

Läs mer

Ändra dina tankar och du ändrar din värld. Norman Vincent Peale

Ändra dina tankar och du ändrar din värld. Norman Vincent Peale Ändra dina tankar och du ändrar din värld. Norman Vincent Peale Föreläsning 11 september 2014 1 Vad gjorde vi förra gången? Projektgruppens utvecklingsfaser Organisation Ansvarsfördelning Referensgruppen

Läs mer

Policy för projektarbete

Policy för projektarbete KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:02-000 Policy för projektarbete Antagen av kommunfullmäktige 2011-05-26 59 Reviderad av kommunfullmäktige 2017-08-24 129 1 Definition - Vad är ett projekt? Ett projekt

Läs mer

Projektplan, åtagandet

Projektplan, åtagandet Sida 1 Projektplanen utgör ett huvudresultat av förberedelserna och kan ses som kontraktet mellan projektledningen och projektägaren för projektets genomförande. Om projektplan, åtagandet Syftet med att

Läs mer

Projektkontoret. Januari 2007. Kamilla.Petersson@gu.se Ylva.Wridell@gu.se

Projektkontoret. Januari 2007. Kamilla.Petersson@gu.se Ylva.Wridell@gu.se Projektkontoret Januari 2007 Kamilla.Petersson@gu.se Ylva.Wridell@gu.se Agenda 1. Projektkontoret bakgrund, syfte, vad gör vi och för vem 2. Vilka projekt ska samordnas inom projektkontoret? 3. Vad innebär

Läs mer

Beslutad av Sektorchef

Beslutad av Sektorchef Beställning av Projekt Vux-It Beslutad av Sektorchef 2016-09-22 httpsz: sharepointinsidan.borlange.se/teams.'vux-itjdelade dokument/projeklbestfillning/projektbestfillning Införande av nytt system För

Läs mer

Skriv utförligt och tydligt! Tag god tid på Dig. Läs igenom frågan så att Du verkligen svarar på det som efterfrågas.

Skriv utförligt och tydligt! Tag god tid på Dig. Läs igenom frågan så att Du verkligen svarar på det som efterfrågas. KOD: Kurskod: PC1224 Kursnamn: Arbets- och organisationspsykologi 2 Provmoment: Förändringsteori Ansvarig lärare: Max Rapp Ricciardi Tentamensdatum: 2014-03-29 Tillåtna hjälpmedel: Inga Skriv utförligt

Läs mer

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION Styrande måldokument Plan PROJEKTiL Sida 1 (9) [Titel] Sida 2 (9) Innehållsförteckning 1 Grundläggande information... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2 Mål och Verksamhetsnytta... 4 2.1

Läs mer

Projektledning VBEF 05. Kristian Widén, PhD

Projektledning VBEF 05. Kristian Widén, PhD Projektledning VBEF 05 Kristian Widén, PhD Kunskapsmål Efter föreläsningen skall ni: veta vad projekt är veta vad projektledning är ha förståelse för vikten av en strukturerad syn på projektledning fått

Läs mer

Projekt i hierarki. Tieto PPS AH135, 2.2.0, Sida 1

Projekt i hierarki. Tieto PPS AH135, 2.2.0, Sida 1 Sida 1 , syfte Koordinera och styra när projekt ingår i projekt Hantera samband mellan beslutspunkter styrdokument roller T Ä N K P Å Skilj på mega-projekt och program Sida 2 Identifiera en projekthierarki

Läs mer

En kort inledande sammanfattning av projektplanen. Bör vara på en egen sida och placeras först i projektplanen.

En kort inledande sammanfattning av projektplanen. Bör vara på en egen sida och placeras först i projektplanen. Projektplan Projektnamn Projektägare / Sponsor Projektledare 0. Sammanfattning En kort inledande sammanfattning av projektplanen. Bör vara på en egen sida och placeras först i projektplanen. 1. Bakgrund,

Läs mer

Projektdirektiv Lokalisering 2016 Version: 1.0. Dokumentansvarig: Anders Söderholm 2013-03-26. Projektdirektiv

Projektdirektiv Lokalisering 2016 Version: 1.0. Dokumentansvarig: Anders Söderholm 2013-03-26. Projektdirektiv Projektdirektiv Lokalisering 2016 Version: 1.0 Dokumentansvarig: Datum Anders Söderholm 2013-03-26 Projektdirektiv Lokalisering 2016 Innehåll 1 INLEDNING 1 1.1 BAKGRUND 1 1.2 SYFTE 1 1.3 PROJEKTMÅL /EFFEKTMÅL

Läs mer

VÄGLEDNING EXAMINATION Behörig ingenjör brandlarm Enligt SBF 1007:5. Version: Datum:

VÄGLEDNING EXAMINATION Behörig ingenjör brandlarm Enligt SBF 1007:5. Version: Datum: VÄGLEDNING EXAMINATION Behörig ingenjör brandlarm Enligt SBF 1007:5 Version: 010761140 Datum: 2017-09-05 Allmänt Vägledningen är till för dig som ansökt om certifikat för Behörig ingenjör brandlarm. Vägledningen

Läs mer

Vägledning projekt. Version:

Vägledning projekt. Version: Vägledning projekt Version: 2018.12.18 Innehåll Del 1 Grundläggande förutsättningar 3 Om projekt 3 Projektstyrning 3 Projektets mål 3 Del 2 Projektets faser 4 Del 3 Roller i projektet 5 Styrande roller

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte FÖRETAGSEKONOMI Ämnet företagsekonomi behandlar företagande i vid bemärkelse och belyser såväl ekonomiska som sociala och miljömässiga aspekter. I ämnet ingår marknadsföring, ledarskap och organisation,

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte FÖRETAGSEKONOMI Ämnet företagsekonomi behandlar företagande i vid bemärkelse och belyser såväl ekonomiska som sociala och miljömässiga aspekter. I ämnet ingår marknadsföring, ledarskap och organisation,

Läs mer

Projektmetodik. Andreas Lenshof. Institutionen för Biomedicinsk Teknik Lunds Universitet

Projektmetodik. Andreas Lenshof. Institutionen för Biomedicinsk Teknik Lunds Universitet Projektmetodik Andreas Lenshof Institutionen för Biomedicinsk Teknik Lunds Universitet Agenda Teamet Projektstrukturen Projektplanen Projektorganisationen Teamet Vad stärker teamet? Vad försvagar det?

Läs mer

Gatukontoret. Projektledare, delprojektledare och projektmedlem

Gatukontoret. Projektledare, delprojektledare och projektmedlem Gatukontoret Projektledare, delprojektledare och projektmedlem 1 Innehållsförteckning 1. Projektarbete på gatukontoret - sid 3-5 2. Projektledare - sid 6-17 3. Delprojektledare - sid 18-29 4. Projektmedlem

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(5) Projektnamn: Ledningsstöd för skolledare och förskolechefer Projektledare: Malin Danielsson och Gunilla Ericsson Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp,

Läs mer

Startbesked för genomförande av etapp 2 för exploateringsprojekt Bresshammar 1:1, Stavlund

Startbesked för genomförande av etapp 2 för exploateringsprojekt Bresshammar 1:1, Stavlund TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2012:93-254 Mark- och exploateringsenheten 2018-10-02 1/4 Handläggare Jörgen Altin Startbesked för genomförande av etapp 2 för exploateringsprojekt Bresshammar

Läs mer

TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER. Datum Övrig kommentar

TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER. Datum Övrig kommentar TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER Kurskod Kursnamn R0001N Ekonomistyrning Datum 2012-01-09 -- 2012-01-12 Material Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Tentamen Kent Nilsson 4: 72p, 5: 84p

Läs mer

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Projektplan Uppdragsgivare Folkhälsonämnden Godkänd Ulrika Lundgren Ansvarig för dokumentet Cecilia Ljung Diarienummer 2017.0092 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Psykologiska institutionen tillämpar anonymitet i samband med tentor i skrivsal, som går till så här:

Psykologiska institutionen tillämpar anonymitet i samband med tentor i skrivsal, som går till så här: Kurskod: PV1190H08V09 Kursnamn: Fortsättningskurs, arbets- och organisationspsykologi Provmoment: IV Motivation och ledarskap i organisationer Ansvarig lärare: Lars Göran Wallgren Tentamensdatum: 14/1-2009

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

Studentens namn: Studentens personnummer: Giltig legitimation/pass är obligatoriskt att ha med sig. Tentamensvakt kontrollerar detta.

Studentens namn: Studentens personnummer: Giltig legitimation/pass är obligatoriskt att ha med sig. Tentamensvakt kontrollerar detta. KOD: Kurskod: PM 2617 Kursnamn: Arbets- och organisationspsykologi, 22,5 hp Provmoment: Arbetsmiljö, organisation, grupp & ledarskap Ansvarig lärare: Christian Jacobsson & Max Rapp Ricciardi Tentamensdatum:

Läs mer

Vad är ett projekt??

Vad är ett projekt?? Projektledning Vad är ett projekt?? Vad är ett projekt? En definition är: Ett projekt är en temporär satsning i syfte att skapa en unik produkt, tjänst eller resultat. Kännetecken Temporär Unik Successivt

Läs mer

Provmoment: Omtentamen 1 (dvs salstentamen 2) för kursen under LP4, TS1A, 21TS1U (VT14P4) Tentamen ges för: För fastighetsmäklare (FM12)

Provmoment: Omtentamen 1 (dvs salstentamen 2) för kursen under LP4, TS1A, 21TS1U (VT14P4) Tentamen ges för: För fastighetsmäklare (FM12) Organisering av tjänster, servicelogik och servicekultur för FM 7,5 högskolepoäng Provmoment: Omtentamen 1 (dvs salstentamen 2) för kursen under LP4, 2013 2014 Ladokkod: 21TS1A, 21TS1U (VT14P4) Tentamen

Läs mer

Projektkunskap & ledning Lektion 1

Projektkunskap & ledning Lektion 1 Projektkunskap & ledning Lektion 1 Tobias Landén tobias.landen@chas.se Om kursen Lärare: Tobias Landén, Charlie Hansson, Max Dyga Klass: LUKaug07 Kursperiod: v48 v51 Kursmål Kursen ska ge kunskaper i hur

Läs mer

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-03-24 7 Gäller fr o m: 2014-03-25 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: Ansvarig: Kommunstyrelsen KS/2013:68-003 Ingen befintlig policy Utvecklingsavdelningen Projektstyrningspolicy

Läs mer

UFV 2014/1186. Arbetssätt Projektplan. Fastställd av universitetsdirektören Reviderad

UFV 2014/1186. Arbetssätt Projektplan. Fastställd av universitetsdirektören Reviderad UFV 2014/1186 Arbetssätt 2020 Fastställd av universitetsdirektören 2014-10-17 Reviderad 2014-12-18 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Mål för projektet 3 Övergripande mål 3 Projektmål 3 Initiering 3 Genomförande

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen Ladok3 på GU Rollbeskrivning i projektorganisationen och befogenheter Y2013/13 Projektorganisation, roller Filnamn: L3_roller i projektet_bilaga 4_20131022.docx Gemensamma förvaltningen Utgåva B Ladok3

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller: Kvalitets- och Miljöstyrning/ Kvalitet och Ledningssystem Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: 7,5 högskolepoäng Skriftlig tentamen 51KM01, 41I13B samt även 41I09B Industriell ekonomi

Läs mer