FORNBY FOLKHÖGSKOLA BORLÄNGE - FALUN FÖRNYELSE SOM TRADITION

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FORNBY FOLKHÖGSKOLA BORLÄNGE - FALUN FÖRNYELSE SOM TRADITION"

Transkript

1 FORNBY FOLKHÖGSKOLA BORLÄNGE - FALUN FÖRNYELSE SOM TRADITION 2011

2 FORNBY FOLKHÖGSKOLA BORLÄNGE Box 5016, Borlänge Tel: Fornby folkhögskola ligger vackert strax utanför Borlänge i Dalarna. Studiemiljön är härlig. Vackra hus runt en gård med träddungar och med Tunaån intill. Filialen finns i trivsamma lokaler i centrala Falun. Vi har allmänna kurser, konstkurs, textilkurs, distans-, sommar- och samverkanskurser. Våra ledstjärnor är helhetssyn och nytänkande, hög kvalitet och aktivt värdskap. Var och en får genom eget studiearbete möjlighet att hitta sin plattform i samhället, få verktyg och veta hur man använder dem. Vi har spetskunskaper och är samtidigt breda, nyfikna och prestigelösa vi bryr oss, på riktigt. Allmän kurs - grundkurs För dig som saknar avslutad grund och/eller gymnasieskola. Kursen kan ge grundläggande behörighet. Stor vikt läggs vid ämnesstudier och att skapa sammanhang mellan ämnena. Grundkursen är ettårig, men många söker också ett andra år. Den vänder sig i första hand till dig som behöver göra färdigt din grundskole- eller gymnasieutbildning. Kursen kan ge behörighet för högskolestudier. Om du har tänkt dig flera år på folkhögskola, eller om det var länge sedan du studerade, rekommenderar vi att du börjar med ett år på denna kurs. För att ge dig bättre förutsättningar att studera läggs en dag i veckan på att öva olika sätt att söka, bearbeta och presentera fakta. Detta görs både enskilt och i mindre grupper. Allmän kurs med svenska som andraspråk För dig med ett annat modersmål än svenska. Kursen läses på två olika nivåer, grundskole- och gymnasienivå. Kan ge grundläggande behörighet för högskolestudier. På grundskolenivå läser du kärnämnena svenska som andraspråk, matematik och engelska. Det finns möjlighet att läsa engelska på nybörjarnivå. Du läser även omvärldskunskap, ett ämne som ska ge dig en grund inför studier i samhällskunskap, naturkunskap och religion. På gymnasienivå läser du alla kärnämnen med svenska som andraspråk istället för svenska. Du har också ämnesstöd där du språkligt får hjälp med kärnämnena. Studieteknik är en viktig del av kursen. Vi arbetar med olika metoder och med att du ska utveckla egna strategier som kan underlätta studierna.

3 Allmän kurs estet Utveckla din kreativitet samtidigt som du läser kärnämnen. Förberedande mot fortsatta studier och för personlig utveckling. Kursen kan ge grundläggande behörighet. Innehållet är kärnämnen och estetiska ämnen samt kommunikation och personlig framtidsplanering. Varje vecka har vi lektioner med mera praktiska ämnen. Vi övar och fördjupar olika estetiska tekniker och material såsom teckning, akvarell- och akrylmålning, keramik, färg- och formlära. Dessutom ingår kommunikation, personlig framtidsplanering, kultur, kropp & själ, miljö, studiebesök och gemensamma aktiviteter. Flera ämnen läser vi tillsammans med andra kurser på skolan. Allmän kurs arbete/karriärplanering En möjlighet för dig att läsa kärnämnena och få vägledning/coachning inför nästa steg i din egen personliga karriär till arbete, utbildning eller annat. Förr kanske vi valde utbildnings- och yrkeskarriär en eller ett par gånger. Numera byter vi vägar i livet oftare. Det ställs också allt större krav på egna initiativ och eget ansvar för att nå målen. På den här kursen ges du möjligheter och stöd att strukturera dina tankar och möjligheter för att lyckas - att hitta den rätta vägen till arbete och utbildning för just Dig. Förutom vägledning i dina val så läser vi kärnämnen, med möjlighet att nå grundläggande behörighet för fortsatta studier. Vissa av delkurserna läser vi tillsammans med andra kurser på skolan, t ex teckning och kommunikation. Teckning ger en bra grund för alla andra ämnen. Det är ett uttryckssätt för att kommunicera på andra sätt än med ord. Det är träning av båda hjärnhalvorna. Att teckna är att lära sig se. Allmän kurs - inför högskolestudier i samhällsämnen Avslutande folkhögskoleåret. För dig som har en del ämnen och vill uppnå grundläggande behörighet samtidigt som du förbereder dig för högre studier. Det blir en liten kursgrupp, men i kärnämnen, kultur, kropp och själ, teckning och kommunikation arbetar vi tillsammans med andra kursgrupper på skolan. I kärnämnena innebär detta att du kan välja nivå utifrån förkunskaper. Oftast har vi fyra olika nivågrupper. Inriktningsämnen är kommunalkunskap och statskunskap, kommunikation, teckning, ledarskap, personlig vägledning/coachning, studiebesök och gästföreläsningar samt ett eget fördjupningsarbete.

4 Allmän kurs för personer med förvärvad hjärnskada För dig som efter en hjärnskada behöver stöd med planering, minne och koncentration. Kärnämnen, hjärnkunskap, minnesteknik, friskvård och skapande. Kärnämnesstudier på grundskole- eller gymnasienivå efter individuella behov varvas med praktiska ämnen. Ämnena på schemat är engelska, svenska, matematik, samhällsorienterade ämnen, hjärnkunskap, skapande (t ex täljeri, sömnad, musik), friskvård med möjlighet till individuell fritidsplanering, minnesteknik, vardagskunskap, tema, friluftsdagar och studiebesök. Kontinuerliga utvecklingssamtal samt möjlighet att samla ditt nätverk (anhöriga, arbetsförmedling, försäkringskassa, rehabiliteringsteam mm) för att stödja dig i planeringen av din framtid. Textilkurs - mode, design, vävning HÖSTTERMINEN VÄVNING, VÅRTERMINEN SÖMNAD Arbeta från egna idéer med design av kläder, vävar och broderier. Ger bred bas för vidare studier i mode och textil eller för din egen skull. Fristående väv- och sömnadstermin. Ett första steg mot en textil framtid kan börja på Fornby folkhögskola! Här arbetar du med grunderna i vävning och sömnad. Efter egna idéer och design lägger du upp de olika arbetsområdena i samråd med dina lärare. Vi arbetar praktiskt och teoretiskt på skolan. Ibland ger vi oss ut på något intressant studiebesök. Terminerna är fristående, på hösten vävning och på våren sömnad. Konstkurs Tvådimensionell bild och tredimensionell gestaltning. Praktiska och teoretiska kunskaper för vidare utbildning och personlig utveckling. Teckning, måleri, skulptur och konstvetenskap. Kursen innehåller teckning (kroki, modellstudier, rum och komposition), måleri (landskap, modell, stillebenstudier, bildkomposition och färglära) skulptur (modellstudier och formlära i lera, gips och trä) och konstvetenskap. Lärarna är yrkesverksamma konstnärer och undervisar också på andra konstskolor runt om i landet. Vävning på distans Fortsättningskurs på kvartsfart. Tre träffar på skolan och praktisk vävning mellan kurstillfällena. Hemarbetet redovisar man för varandra. Deltagarna får möta många olika material och vävbeskrivningar. Nästa kurs planeras till våren Marknadsföring och entreprenörskap för dig med konst- och hantverksintressen Distanskurs på kvartsfart för dig med konst- och hantverksintressen. Nästa kurs planeras till hösten Tänk igenom din verksamhet - Affärsplan/verksamhetsplan. Tala om vad du gör - Hemsidor och bloggar. Hitta likasinnade. Enkla skatteregler för hantverkare. Kommunikation via Internet med kurskamrater och lärare.

5 Kostnader mm för Borlängekurserna Studierna, som bedrivs på heltid, är avgiftsfria. Du betalar själv dina läromedel, ca kr per läsår för de allmänna kurserna och för Konstkursen. I textilkursen beror kostnaden på vilka material du väljer. För att hålla nere kostnaderna köper vi in kurslitteratur och material gemensamt. Bekräftelseavgiften är 800 kronor. I den ingår lunch under första kursveckan, eftermiddagskaffe varje dag, förtäring vid samkväm och högtider samt en studieresa. De allmänna kurserna läser gymnasiets kärnämnen svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik, samhällskunskap, naturkunskap och religion. En halvdag i veckan har vi Kultur, kropp och själ med till exempel keramik, foto, textil, sång, bild, träarbete eller friskvård. I kärnämnena innebär detta att du kan välja nivå utifrån förkunskaper. Oftast har vi fyra olika nivågrupper. Läsårstider Höstterminen 25/8-21/ Vårterminen 9/1-1/ Ansökan Ansökningsvillkoren varierar något mellan kurserna. På finns detaljerad information. Vi startar antagningarna i maj och har sedan fortlöpande antagning fram till kursstart ifall det finns platser kvar. För att få börja på kurserna måste du vara minst 18 år eller fylla det under kalenderåret. Svenska för invandrare Kursen riktar sig till dig som har läst SFI B och vill läsa SFI C och D. Du får utveckla din svenska för att kunna kommunicera med människor i vardags-, samhälls- och arbetsliv. Vi läser även matematik, datakunskap och samhällsorientering. Estetiska ämnen (t.ex. bild, textil och foto) läser du tillsammans med deltagare ifrån skolans övriga kurser. Skräddarsydda kurser Tillsammans med föreningar skräddarsyr vi kurser i olika ämnen. Det kan handla om enstaka kursdagar eller längre processer med återkommande kurstillfällen. Målgruppen kan vara t ex styrelseledamöter, anställda, ledare eller medlemmar. Kontakta skolans rektor Per Erik Kaj, , för ett samtal om just din förenings behov. Sommarkurser juni 2011 Under en vecka i juni fyller vi Fornby med en rad olika skapande verksamheter. Utöver kursverksamheten så blir det god mat och trivsam samvaro, tillfälle till bad och naturpromenader etc. Dalarnas alla sevärdheter finns inom några mils räckhåll med t ex Världsarvet i Falun, Siljan, Framtidsmuseet i Borlänge, Carl Larssons Sundborn, Dan Anderssons finnmark och konsertscenen Dalhalla i ett kalkbrott utanför Rättvik. En dag eller två extra i anslutning till kursen kan alltså rekommenderas års ämnen är; luffarslöjd, sång för alla, akvarell för nybörjare, masktillverkning, målarkurs, broderi samt tälja i färskt trä. Sommarkurserna 2012 kommer på under vintern. Internationell sommarkurs i svenska Nybörjarkurs i svenska 24/7-6/ Ett samarbete med region Dalarna med möjlighet att lära känna Dalarna och lära sig svenska.

6 FORNBY FOLKHÖGSKOLA FILIALEN I FALUN Nybrogatan 12, Falun Tel: info@fornby.se Falukurserna I Falun har vi tre allmänna kurser med olika inriktning. Ungefär halva studietiden ägnas åt inriktningsstudier och den andra halvan åt kärnämnesstudier. Allmän kurs med kvinnoinriktning För dig som vill öka dina kunskaper om världen och utvecklas som kvinna och människa. Vi bygger på varje kvinnas förmåga, erfarenhet och förutsättningar. Vi utgår delvis från fakta om Falun och kvinnor. Vårt mål är att du ska få verktyg för att kunna påverka ditt liv och samhällsutvecklingen. Du studerar på grundskole- eller gymnasienivå och kursen kan ge grundläggande behörighet för högskolestudier. Förutom kärnämnena svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, naturkunskap och religion innehåller kursen historia, skapande verksamhet, datakunskap och motion/friskvård. På Fornby folkhögskola betonar vi vikten av helhet i studierna. Några veckor under läsåret ägnar vi åt temastudier med många ämnen involverade. Folkhögskolestudier innebär en hel del grupparbeten och diskussioner vilket gör din närvaro mycket viktig. Allmän kurs med social inriktning För fortsatta studier eller arbete inom skola, vård och socialtjänst. Bred orientering inom det sociala området med praktik, projektstudier och studiebesök. En kurs för dig som är intresserad av att arbeta med människor. Utbildningen förbereder dig för fortsatta studier till yrken som exempelvis lärare, socialarbetare, sjuksköterska, polis och förskollärare. Den kan också ge grundläggande kunskaper för att söka arbete inom hemtjänsten som personlig assistent eller elevassistent. Kursen har sin tyngdpunkt i samhällsorienterande ämnen som t.ex. kommunal- och socialkunskap. Studierna förutsätter stort eget ansvarstagande och möjlighet att arbeta i projektform. I kursen ingår praktik och studiebesök inom sociala sektorn. Mer än halva studietiden utgörs av kärnämnena svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, naturkunskap och religion. Dessutom ingår historia, motion och skapandeämnen. I kursen har du också möjlighet att studera psykologi och datakunskap. Kursen kan ge grundläggande behörighet och vissa särskilda behörigheter för högskolestudier.

7 Allmän kurs med internationell inriktning Utbildningen riktar sig till dig som i framtiden vill arbeta med eller studera internationella frågor. Kursen har sin tyngdpunkt i samhällsorienterande ämnen och förutsätter stort eget ansvarstagande och förmåga att arbeta i projektform. I den här kursen kommer du att lära känna din omvärld i både stort och smått. Vi börjar med individen och de olika sammanhang hon ingår i. Vi inriktar oss på de samarbeten och förändringar som vi idag ser i Sverige och EU och hur individens roll ser ut i dessa sammanhang. Kursen erbjuder en möjlighet att vidga perspektiven genom att besöka ett annat europeiskt land. Tanken är att ge utrymme för att ta egna kontakter och utifrån egna behov och framtidsplaner formulera målet med studieresan. Kursen har sin tyngdpunkt i samhällsorienterande ämnen och kan leda till grundläggande behörighet och vissa särskilda behörigheter för vidare högskolestudier. Halva studietiden utgörs av gymnasieskolans kärnämnen: svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, naturkunskap och religion. Dessutom ingår historia, motion och skapandeämnen. I kursen har du möjlighet att lära dig ytterligare ett europeiskt språk. Studiekostnader och anmälan till Falukurserna Studierna, som bedrivs på heltid, är avgiftsfria. Du betalar själv dina läromdel med ca kr per läsår. För att hålla nere kostnaderna köper vi in kurslitteraturen gemensamt. Du betalar också 300 kr i bekräftelseavgift. Den används till studiebesök och andra gemensamma aktiviteter samt en studieresa. Läsårstider Höstterminen 25/8-21/ Vårterminen 9/1-1/ Ansökan Ansökningsvillkoren varierar något mellan kurserna. På finns detaljerad information. Vi startar antagningarna i maj och har sedan fortlöpande antagning fram till kursstart ifall det finns platser kvar. För att få börja på kurserna måste du vara minst 18 år eller fylla det under kalenderåret. Kontakta oss för detaljerad och aktuell information om våra kurser eller se vår hemsida: Följ oss på Facebook! VÄLKOMMEN TILL FORNBY! Vi har spetskunskaper och är samtidigt breda, nyfikna och prestigelösa vi bryr oss, på riktigt!

8 Fornby Fornby folkhögskola ligger vackert strax utanför Borlänge i Dalarna. Studiemiljön är härlig. Vackra hus runt en gård med träddungar och med Tunaån intill. Filialen finns i trivsamma lokaler i centrala Falun. Vi har allmänna kurser, konstkurs, textilkurs, distans-, sommar- och samverkanskurser. Lokalerna är tillgängliga för rörelsehindrade och hörselskadade. Vår huvudman är Landstinget Dalarna. Våra ledstjärnor är helhetssyn och nytänkande, hög kvalitet och aktivt värdskap. Var och en får genom eget studiearbete möjlighet att hitta sin plattform i samhället, få verktyg och veta hur man använder dem. Vi har spetskunskaper och är samtidigt breda, nyfikna och prestigelösa vi bryr oss, på riktigt. På vår hemsida, finns ansökningsblanketter och information om kurser, studielån, boende på skolan mm. Folkhögskola På en folkhögskola studerar du friare än i andra skolformer. Varje folkhögskola bestämmer självständigt över vilka kurser man anordnar och vilken profil man har på sin skola. Vi är inte bundna till centralt fastställda läroplaner utan arbetar efter egna verksamhetsplaner. Vi arbetar inte med prov och betyg, utan utgår från de studerandes behov, förkunskaper och erfarenheter. På de allmänna kurserna kan deltagarna få grundläggande behörighet i gymnasiets kärnämnen och ett studieomdöme som används för att söka till högskolan. Folkhögskolorna finansieras genom statsbidrag och landstingsbidrag. Regeringen har följande syften med statens bidrag till folkbildningen: Stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin, Bidra till att göra det möjligt för människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen (genom t.ex. politiskt, fackligt, kulturellt eller annat ideellt arbete), Bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja utbildnings- och bildningsnivån i samhället, Bidra till att bredda intresset för och delaktigheten i kulturlivet. Vi jobbar hårt för att ge våra studerande ett studieinnehåll av högsta möjliga kvalitet. Du får helt enkelt en kurs du har nytta av. Antingen i dina fortsatta studier eller som en förberedelse för jobb. Välkommen till Fornby folkhögskola! FORNBY FOLKHÖGSKOLA BOX BORLÄNGE info@fornby.se

Kursmål och kostnader för respektive kurs

Kursmål och kostnader för respektive kurs Bilaga 4 Kursmål och kostnader för respektive kurs Mål för Allmän kurs Vårt mål är att oavsett din bakgrund, förutsättningar och intressen, skapa bästa möjliga villkor för studier och kunskapsutveckling.

Läs mer

4-5 6-7 8-9 10 11 11 12-13 2

4-5 6-7 8-9 10 11 11 12-13 2 KURSKATALOG 2016-2017 4-5 6-7 8-9 10 11 11 12-13 2 När jag började på den här skolan hade jag ganska nyligen tagit mig ur en depression, en ganska djup sådan. När jag fick beskedet att jag kommit in på

Läs mer

Allmän kurs Kursens mål Kursinnehåll

Allmän kurs Kursens mål Kursinnehåll Allmän kurs är till för dig som behöver komplettera din utbildning från grundskolan och/eller gymnasiet. Hos oss får du möjlighet att studera i lugn takt och i en trygg miljö, där du får både stimulans

Läs mer

Du läser ämnen som ger grundläggande

Du läser ämnen som ger grundläggande Allmän kurs Allmän kurs med extra svenska 2012/2013 Allmän kurs På Allmän kurs på Sigtuna folkhögskola gäller samarbete och du arbetar nära dina lärare och kurskompisar. Den här kursen är ett bra alternativ

Läs mer

Att studera på komvux i Tranemo. Vad kostar det att läsa på komvux i Tranemo? Ansökan

Att studera på komvux i Tranemo. Vad kostar det att läsa på komvux i Tranemo? Ansökan Att studera på komvux i Tranemo Komvuxutbildningen är öppen för dig som har avslutad gymnasieutbildning eller fyller minst 20 år under hösten det år du börjar läsa. På Tranemo gymnasieskola och komvux

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Allmän kurs - musik Kursens mål

Allmän kurs - musik Kursens mål En kurs för dig som har ett brinnande intresse för musik och känner att du vill utvecklas i och med musiken. Hos oss kombinerar du musik med kärnämnen, och kan i och med det läsa in grundläggande behörighet

Läs mer

KURSKATALOG 2018-2019 4-5 6-7 8-9 10 11 12-13 2 När jag började på den här skolan hade jag ganska nyligen tagit mig ur en depression, en ganska djup sådan. När jag fick beskedet att jag kommit in på Ågesta

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 13/14

Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 13/14 Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 13/14 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND...2 2 ÖVERGRIPANDE MÅL OCH SYFTE...2 3 PEDAGOGIK...2 4 GENOMFÖRANDE...2 4.1 UPPLÄGG OCH PLANERING...2 4.2 ÄMNEN...2 4.3

Läs mer

Läsåret 2013/2014. Folkhögskola

Läsåret 2013/2014. Folkhögskola Läsåret 2013/2014 Folkhögskola Furuboda Folkhögskola är mer än en vanlig skola Vår vision är självständiga och ansvarstagande människor med full delaktighet i ett öppet och tillgängligt samhälle. På Furuboda

Läs mer

Språkintroduktion. Dina studier. Vår skola

Språkintroduktion. Dina studier. Vår skola Språkintroduktion fortsättning Språkintroduktion fortsättning är för dig som har kommit en bit på väg med din svenska. Du har till exempel läst Språkintroduktion nybörjare, något eller några år i grundskolan

Läs mer

2014-03-12. Läsa in gymnasiet på folkhögskola

2014-03-12. Läsa in gymnasiet på folkhögskola 2014-03-12 Läsa in gymnasiet på folkhögskola 2 (5) Sammanfattning Efterfrågan på utbildad arbetskraft växer och en gymnasieutbildning har blivit en förutsättning för att klara sig på arbetsmarknaden. Därför

Läs mer

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Alla är välkomna att studera hos oss. Du kan studera efter dina egna förutsättningar och behov. Vi arbetar på ett flexibelt sätt vilket innebär att du kan välja

Läs mer

156 folkhögskolor över hela landet

156 folkhögskolor över hela landet En annan chans till fullföljda studier och jobb! 156 folkhögskolor över hela landet Varje folkhögskola är en fri och självständig skola 113 skolor drivs av folkrörelser och organisationer 43 drivs av landsting

Läs mer

Folkhögskoledag i Partille 26/1 2017

Folkhögskoledag i Partille 26/1 2017 Folkhögskoledag i Partille 26/1 2017 Inbjudna Folkhögskolor Ljungskile folkhögskola Sundsgårdens folkhögskola Furuboda folkhögskola Vara folkhögskola Katrinebergs Folkhögskola Nordiska folkhögskolan Ädelfors

Läs mer

Västanviks folkhögskola

Västanviks folkhögskola UTBILDNINGAR läsåret 2015/2016 Västanviks folkhögskola Det som skiljer Västanviks folkhögskola från andra folkhögskolor är att skolan erbjuder en teckenspråkig miljö där alla använder teckenspråk. Skolans

Läs mer

Introduktionsprogrammet

Introduktionsprogrammet Introduktionsprogrammet Från och med höstterminen 2011 får gymnasieskolan fem introduktionsprogram som ersätter det individuella programmet (IV) för dem som inte är behöriga till ett nationellt program.

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2016

Verksamhetsplan och budget 2016 Verksamhetsplan och budget Datum: 2016-04-14 Verksamhetsplan och budget 2016 Fellingsbro folkhögskola Verksamhetsplan och budget 2016 Fellingsbro folkhögskola Innehåll 1. Syfte och mål för Fellingsbro

Läs mer

Organisationsbeskrivning

Organisationsbeskrivning Organisationsbeskrivning Organisation Organisationen kring Individuella programmet (IV) på Österlengymnasiet i Simrishamn består av en studie-och yrkesvägledare, en specialpedagog, fyra pedagoger och en

Läs mer

Läsåret 2015/2016. Folkhögskola

Läsåret 2015/2016. Folkhögskola Läsåret 2015/2016 Folkhögskola Furuboda Folkhögskola är mer än en vanlig skola Vår vision är självständiga och ansvarstagande människor med full delaktighet i ett öppet och tillgängligt samhälle. På Furuboda

Läs mer

Syftet med yrkesvux. Vad är syftet?

Syftet med yrkesvux. Vad är syftet? Yrkesvux Syftet med yrkesvux Vad är syftet? Syftet med yrkesvux Att motverka brist på arbetskraft med yrkesutbildning Att nå de grupper som saknar gymnasieutbildning eller har en gymnasial yrkesutbildning

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning för vuxna 2014-2015 Komvux/Särvux Nygatan 38 602 34 Norrköping Telefon: 011-15 33 66 komvux@edu.norrkoping.se LÄRARE Anna Amirijoo Carina Bessing Runa Lindqvist Du hittar oss i Komvux

Läs mer

Läsåret 2018/2019. Högsby UtbildningsCenter Ringvägen 5, Högsby

Läsåret 2018/2019. Högsby UtbildningsCenter Ringvägen 5, Högsby Läsåret 2018/2019 Högsby UtbildningsCenter huc@hogsby.se Innehållsförteckning Valbara kurser på gymnasial nivå - KGY Svenska / Svenska som andraspråk 1 Engelska 1 Religion 1 Historia 1 Psykologi 1 Filosofi

Läs mer

ALLMÄN KURS PÅ FOLKHÖGSKOLA - EN VÄG TILL HÖGRE STUDIER

ALLMÄN KURS PÅ FOLKHÖGSKOLA - EN VÄG TILL HÖGRE STUDIER ALLMÄN KURS PÅ FOLKHÖGSKOLA - EN VÄG TILL HÖGRE STUDIER 1 Innehåll Folkhögskolans väg till högre studier Folkhögskolans Allmänna kurs Behörighet till högskola, yrkeshögskola och folkhögskolans eftergymnasiala

Läs mer

13 Folkhögskolan. Innehåll

13 Folkhögskolan. Innehåll Utbildningsstatistisk årsbok 2008 Folkhögskolan 13 Folkhögskolan Innehåll Fakta om statistiken...176 13.1 i folkhögskole hösten 1999 2006. Fördelade efter kurstyp... 179 13.2 i folkhögskole hösten 1999

Läs mer

Vuxenutbildning Mariestad. Information och Kursutbud hösten 2019

Vuxenutbildning Mariestad. Information och Kursutbud hösten 2019 Vuxenutbildning Mariestad Information och Kursutbud hösten 2019 Välkommen till Vuxenutbildning i Mariestad! Passar någon av punkterna in på dig? Du har bestämt dig för att fullfölja dina avbrutna studier

Läs mer

Vem får läsa hos oss. Vuxenutbildningen erbjuder

Vem får läsa hos oss. Vuxenutbildningen erbjuder Lär dig något nytt! Vill du börja studera för att utvecklas i ditt arbete, söka nytt arbete, bli behörig till eftergymnasial utbildning eller lära dig något nytt bara för din egen skull? I så fall är du

Läs mer

Vuxenutbildningen i Svedala

Vuxenutbildningen i Svedala Vuxenutbildningen i Svedala 2015/16 Komvux Gymnasiekompetens för vuxna Grundvux Grundskolekompetens för vuxna Sfi Svenska för invandrare Nils Fredriksson Utbildning NFU Välkommen till vuxenutbildningen

Läs mer

Dnr 48, 2014, 03 2014-02-06 FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE

Dnr 48, 2014, 03 2014-02-06 FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE Dnr 48, 2014, 03 2014-02-06 FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE 2/13 Innehåll: 1) Behörighet till högskolan (fr o m våren 2013, motsvarande Gy2011) 2) Behörighet till

Läs mer

Utbildning som ger kunskap över gränserna

Utbildning som ger kunskap över gränserna Utbildning som ger kunskap över gränserna Gra ttis! rova på att gå P! n e s an h c u d Nu har höver göra e b u d t ll A. ag d n hos oss e 55-36 76 oo 4 o å p s s o ga n ri är att m passar. o s d ti n e

Läs mer

ALLMÄN KURS med ämnesinrikning 2015-16

ALLMÄN KURS med ämnesinrikning 2015-16 ALLMÄN KURS med ämnesinrikning 2015-16 ALLMÄN KURS med ämnesinriktning 17 aug - 18 dec 2015 -- 7/1-1/6 2016 Vill du... - få grundskolekompetens? - få gymnasiekompetens? - få behörighet till fortsatta studier?

Läs mer

Innehållsförteckning. Sida. Förord - Studera på Runö Folkhögskola! Allmän information kurser. Svenska som andraspråk (grundskolenivå)

Innehållsförteckning. Sida. Förord - Studera på Runö Folkhögskola! Allmän information kurser. Svenska som andraspråk (grundskolenivå) KURSKATALOG 2017 Innehållsförteckning Sida Förord - Studera på Runö Folkhögskola! Allmän information kurser Svenska som andraspråk (grundskolenivå) Svenska som andraspråk (gymnasienivå) Framtidsfrågor

Läs mer

Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 15/16

Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 15/16 Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 15/16 Innehållsförteckning BAKGRUND... 2 ÖVERGRIPANDE MÅL OCH SYFTE... 2 PEDAGOGIK... 2 GENOMFÖRANDE... 2 4.1 UPPLÄGG OCH PLANERING... 2 4.2 ÄMNEN... 2 4.3 INRIKTNINGAR

Läs mer

Konstnärlig grundläggande utbildning KG Utbildningsnummer vid Myh KK088 Utbildningsledare Eva Lindblad

Konstnärlig grundläggande utbildning KG Utbildningsnummer vid Myh KK088 Utbildningsledare Eva Lindblad Konstnärlig grundläggande utbildning KG Utbildningsnummer vid Myh KK088 Utbildningsledare Eva Lindblad Utbildningens innehåll: Utbildningen innehåller följande ämnen: Formlära, Konsthistoria, Krokiteckning,

Läs mer

Innehåll s Förord s Svenska som andraspråk på s. 6 gundskolenivå - allmän kurs. Svenska som andraspråk på s. 7 gymnasienivå - allmän kurs

Innehåll s Förord s Svenska som andraspråk på s. 6 gundskolenivå - allmän kurs. Svenska som andraspråk på s. 7 gymnasienivå - allmän kurs 2017 INNEHÅLL - KURSER Innehåll s. 2-3 Förord s. 4-5 Svenska som andraspråk på s. 6 gundskolenivå - allmän kurs Svenska som andraspråk på s. 7 gymnasienivå - allmän kurs Framtidsfrågor med s. 8-9 temaval

Läs mer

Ditt kristna alternativ

Ditt kristna alternativ Ditt kristna alternativ Ett kristet gymnasium där du utvecklar ditt ansvarstagande och får ett internationellt perspektiv. REKTOR HAR ORDET HEJ, JAG HETER Helena Virsén och är rektor för Ansgargymnasiet.

Läs mer

Särvux. Sista ansökningsdag 9 maj boras.se/sarvux. Välkommen till. (Särskild utbildning för vuxna) 2015-2016. Sid 1

Särvux. Sista ansökningsdag 9 maj boras.se/sarvux. Välkommen till. (Särskild utbildning för vuxna) 2015-2016. Sid 1 Lär dig mer, repetera dina kunskaper och studera i långsam takt i en liten grupp! Särvux Välkommen till (Särskild utbildning för vuxna) 2015-2016 Sista ansökningsdag 9 maj boras.se/sarvux Sid 1 Välkommen

Läs mer

Allmän kurs på folkhögskola en väg till högre studier

Allmän kurs på folkhögskola en väg till högre studier Allmän kurs på folkhögskola en väg till högre studier INNEHÅLL Folkhögskolans väg till högre studier Folkhögskolans allmänna kurs Grundläggande behörighet till högre studier Särskilda behörigheter Behörighet

Läs mer

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 90 HP UPPSALA DISTANS 100%, CAMPUS 100% Bli lärare på tre terminer! Kompletterande lärarutbildning vid Uppsala universitet är en påbyggnadsutbildning för dig med

Läs mer

Vi har plats för dig!

Vi har plats för dig! Vuxenutbildningen i Lerum och Partille kursprogram våren 2011 Vi har plats för dig! Gymnasiala kurser våren och hösten 2011 Planerad start Kurs Poäng våren -11 hösten -11 DATORANVÄNDNING Datorkunskap 50

Läs mer

Carl Adolph Agardhgymnasiet

Carl Adolph Agardhgymnasiet Carl Adolph Agardhgymnasiet Samhällsvetenskapsprogrammet Humanistiska programmet Du behöver inte vara bäst när du kommer - du är det när du slutar Språk är mycket mer än glosor och grammatik,. Det märker

Läs mer

Röda Korsets folkhögskola Studeranderättslig standard. 1. Information innan den studerande är antagen. 2. Information vid kursstart

Röda Korsets folkhögskola Studeranderättslig standard. 1. Information innan den studerande är antagen. 2. Information vid kursstart Röda Korsets folkhögskola Studeranderättslig standard 1. Information innan den studerande är antagen 2. Information vid kursstart 3. Deltagarinflytande och studeranderätt 4. Avgiftsfri undervisning 5.

Läs mer

BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA

BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA 1 En ny modell för behörighetsgivning på landets folkhögskolor införs successivt under de kommande åren. Den styr hur folkhögskoledeltagare

Läs mer

För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den svenska skolan för nyanlända För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk

Läs mer

Plan för introduktionsprogram i

Plan för introduktionsprogram i i Robertsfors kommun Hilda Vidmark Robertsfors kommun Läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.2 Allmänt om utbildning på introduktionsprogram i Robertsfors kommun... 2 2. Plan för Språkintroduktion...

Läs mer

Kursplan för konstskolan 2 år

Kursplan för konstskolan 2 år Kursplan för konstskolan 2 år Konstskolan ger en allsidig grundutbildning och ger goda färdigheter inom det konstnärliga området, vad gäller två- och tredimensionell gestaltning. Är högskoleförberedande.

Läs mer

Individuellt val. Läsår 2019/2020

Individuellt val. Läsår 2019/2020 Individuellt val Läsår 2019/2020 Information inför ditt individuella val Individuellt val ingår i samtliga gymnasieprogram. Du ska läsa 200 poäng individuellt val i åk 2 och åk 3. De flesta kurserna är

Läs mer

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Högskoleförberedande Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater På PB får du vara dig själv. Du får vara som du vill vara och ingen kommer döma dig för det.

Läs mer

I olika ämnen krävs varierande arbetssätt, som arbete i grupp och individuella arbetsprestationer.

I olika ämnen krävs varierande arbetssätt, som arbete i grupp och individuella arbetsprestationer. Hälsa & Idrott väljer du om du söker ett alternativ till andra skolformer, behöver komplettera eller bygga på tidigare studier och vill skaffa dig behörighet för högskola. Tiden på folkhögskola är ofta

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 2 OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt

Läs mer

BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA

BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA 1 En ny modell för behörighetsgivning på landets folkhögskolor införs successivt under de kommande åren. Den styr hur folkhögskoledeltagare

Läs mer

Att börja sjuan på Valstaskolan

Att börja sjuan på Valstaskolan Att börja sjuan på Till dig som går i 6:an I höst ska du börja sjuan. Vi vill hälsa dig välkommen till och vi är många som vill göra vårt allra bästa för att du ska trivas hos oss. Du kommer att mötas

Läs mer

BEHÖRIGHET TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA

BEHÖRIGHET TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA BEHÖRIGHET TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA En ny modell för behörighetsgivning på landets folkhögskolor införs successivt under de kommande åren. Den styr hur folkhögskoledeltagare blir

Läs mer

Individuellt val. Läsår 2015/2016

Individuellt val. Läsår 2015/2016 Individuellt val Läsår 2015/2016 Information inför ditt individuella val Individuellt val ingår i samtliga gymnasieprogram. Du ska läsa 200 poäng individuellt val i åk 2 och åk 3. De flesta kurserna är

Läs mer

Fakta om Folkuniversitetet

Fakta om Folkuniversitetet Fakta om Folkuniversitetet Folkbildningstanken alla människors livslånga rätt att fritt söka efter kunskap genomsyrar vår pedagogik, organisation och våra värderingar. Folkuniversitetet är ett studieförbund.

Läs mer

Tid för bildning och utbildning. En broschyr om Allmän kurs på Sörängens folkhögskola

Tid för bildning och utbildning. En broschyr om Allmän kurs på Sörängens folkhögskola Tid för bildning och utbildning En broschyr om Allmän kurs på Sörängens folkhögskola Sörängens folkhögskola Foto: Bengt Ljunggren, Grafica Välkommen till Allmän linje Allmän kurs är till för dig som har

Läs mer

Att börja sjuan på Valstaskolan

Att börja sjuan på Valstaskolan Att börja sjuan på Valstaskolan Till dig som går i 6:an I höst ska du börja sjuan. Vi vill hälsa dig välkommen till Valstaskolan och vi är många som vill göra vårt allra bästa för att du ska trivas hos.

Läs mer

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater PER BRAHEGYMNASIET Jag har kompisar som gått på skolan. Här är man i ett sammanhang, det finns en gemenskap som

Läs mer

U') Arsredogörelse 20 l l J: ~ Z ~ I I

U') Arsredogörelse 20 l l J: ~ Z ~ I I «I o ~ U') 19 :0 J: ~ I O LL > CO Z ~ O I I o Arsredogörelse 20 l l FORNBY FOLKHÖGSKOLA Redogörelse för år 2011 Skola ns 135e verksamhetsår Avgiven av Per Erik Koj Per Erik Koj reklor Ann-Kahin lofvors

Läs mer

FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE

FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE 2013-10-08 FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE Innehåll: 1) Behörighet till högskolan (fr o m våren 2013, motsvarande Gy2011) 2) Behörighet till yrkeshögskolan (fr o

Läs mer

VÄLKOMMEN. Kursutbud Särskild utbildning för vuxna. Ansök på:

VÄLKOMMEN. Kursutbud Särskild utbildning för vuxna. Ansök på: Särskild utbildning för vuxna Kursutbud 2019 Här finns utbildningar för dig som: Har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada Är 20 år eller äldre Vill lära dig

Läs mer

Här kan du hitta information som kan vara bra att veta i samband med studier på Mo Gård folkhögskola.

Här kan du hitta information som kan vara bra att veta i samband med studier på Mo Gård folkhögskola. STUDERANDE RÄTT Här kan du hitta information som kan vara bra att veta i samband med studier på Mo Gård folkhögskola. INDIVIDUELLT ANPASSAD UTBILDNING OCH SKOLANS INRIKTNING Mo Gård folkhögskola är en

Läs mer

Utbildning i Sverige, dag 2

Utbildning i Sverige, dag 2 Utbildning i Sverige, dag 2 Etablering När man inte varit i Sverige så länge. Steg 1: SFI och Sensus Yrkesliv SFI Sensus- Yrkesliv Praktik Efter Sensus? Steg 2: Arbete och studier (olika vägar) Förberedande

Läs mer

Kurser och kursupplägg Hösten 2016

Kurser och kursupplägg Hösten 2016 Kurser och kursupplägg Hösten 2016 Observera att kurser kan starta vid olika datum samt att vi inte kan garantera att alla kurser fungerar schematekniskt med varandra. Vid för lågt deltagande kan kurser

Läs mer

I CITY EN STUDIEOAS. Gunilla Kvist Studierektor

I CITY EN STUDIEOAS. Gunilla Kvist Studierektor RUNÖFOLKHÖGSKOLA Föreningen LOs folkhögskola Runö är en ideell förening utan vinstintresse som funnits sedan 1952. Våra huvudmän är: LO, LO:s medlemsförbund och ABF. EN STUDIEOAS I CITY På Runö Folkhögskola

Läs mer

e p r t er Lä a n st ud e r a i l å ng sam t a k Särvux Välkommen till (Särskild utbildning för vuxna) 2014-2015

e p r t er Lä a n st ud e r a i l å ng sam t a k Särvux Välkommen till (Särskild utbildning för vuxna) 2014-2015 dig mer, repe r t er Lä a di na ku n sk ap e ro p! p ch u r g st ud liten e r a i l å ng n e i t sam t a k Särvux Välkommen till (Särskild utbildning för vuxna) 2014-2015 Sista ansökningsdag 9S i dmaj

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL LÄRVUX. Särskild utbildning för vuxna

VÄLKOMMEN TILL LÄRVUX. Särskild utbildning för vuxna VÄLKOMMEN TILL LÄRVUX Särskild utbildning för vuxna Vad är Lärvux? Lärvux är en egen skolform som består av en grundläggande och en gymnasial nivå. Du är välkommen att söka kurser hos oss om du behöver

Läs mer

Grundskolans. Elevens Val

Grundskolans. Elevens Val Grundskolans Elevens Val 2019-20 Textilslöjd (SL) Har du lust att skapa och vara kreativ, välj elevens val i textil. Här får du möjlighet att blomma ut med dina idéer och fördjupa dig i hantverkstekniker.

Läs mer

Lunaskolan. Små undervisningsgrupper Stora möjligheter Stockholm. Box Lunaskolan Östra. Stockholms Barn och Ungdomsstöd AB / FRIMÄRKE

Lunaskolan. Små undervisningsgrupper Stora möjligheter Stockholm. Box Lunaskolan Östra. Stockholms Barn och Ungdomsstöd AB / FRIMÄRKE PLATS FÖR FRIMÄRKE Stockholms Barn och Ungdomsstöd AB / Lunaskolan Östra Box 34 190 100 26 Stockholm Lunaskolan Små undervisningsgrupper Stora möjligheter L Lärande för livet U Utvecklas individuellt N

Läs mer

Grundskolans. Elevens Val

Grundskolans. Elevens Val Grundskolans Elevens Val 2018-19 Textilslöjd (TX) Har du lust att skapa och vara kreativ, välj elevens val i textil. Här får du möjlighet att blomma ut med dina idéer och fördjupa dig i hantverkstekniker.

Läs mer

BASKURSEN. www.hogalid.nu. 2015-2016 Högalids Folkhögskola. Ansök och läs mer om BASKURSEN på vår hemsida: Studier, boende och fritid

BASKURSEN. www.hogalid.nu. 2015-2016 Högalids Folkhögskola. Ansök och läs mer om BASKURSEN på vår hemsida: Studier, boende och fritid BASKURSEN 2015-2016 Högalids Folkhögskola Studier, boende och fritid En kurs för dig med lindrig utvecklingsstörning som vill få kunskaper för att blir mer självständig Ansök och läs mer om BASKURSEN på

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap

Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap 1 Samverkan mellan Trelleborgs kommun och Glokala Folkhögskolan Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap Bakgrund I oktober 2008 lades grunden till en nationell överenskommelse mellan regeringen,

Läs mer

Vård och omsorg Barn och fritid. Dag Distans

Vård och omsorg Barn och fritid. Dag Distans Vård och omsorg Barn och fritid Dag Distans Välkommen till Lärgården! Hos oss studerar du i en trivsam och trygg miljö. Våra välutbildade lärare ger dig en inspirerande studietid och gör dig väl förberedd

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017 Inriktning årskurs 7-9 (4,5 år, 270 hp) Huvudämne och kombinationer 2 Bild 90 hp i kombination med Observera att godkänt färdighetsprov i Bild krävs.

Läs mer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ingångsämnen hösten 2019

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ingångsämnen hösten 2019 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Ingångsämnen hösten 2019 INRIKTNING ÅRSKURS 7-9 (4 ÅR, 240 HP) HUVUDÄMNE OCH KOMBINATIONER 2 BILD 90 HP I KOMBINATION MED ANNAT ÄMNE 60 HP Observera att godkänt färdighetsprov i krävs.

Läs mer

GYMNASIESÄRSKOLAN i Kalmarsunds Gymnasieförbund

GYMNASIESÄRSKOLAN i Kalmarsunds Gymnasieförbund GYMNASIESÄRSKOLAN i Kalmarsunds Gymnasieförbund Läsåret 2012 / 2013 UTBILDNINGSKATALOG 2018/2019 2 Jenny Nyströmsskolan GS, 2017 GYMNASIESÄRSKOLAN i Kalmarsunds Gymnasieförbund Gymnasiesärskolan har idag

Läs mer

Fornbys studeranderättsliga standard 2016

Fornbys studeranderättsliga standard 2016 Fornbys studeranderättsliga standard 2016 Vår studeranderättsliga standard är de dokument där studerande, personal och styrelse finner studerandes rättigheter och skyldigheter beskrivna, samt den informationsskyldighet

Läs mer

STUDERANDERÄTTSLIG STANDARD

STUDERANDERÄTTSLIG STANDARD 1 (5) STUDERANDERÄTTSLIG STANDARD Karlskoga Folkhögskola antagen 2011-08-01 senast reviderad 2 (5) Karlskoga Folkhögskola har anslutit sig till Folkhögskolornas Studeranderättsliga Råd (FSR). FSR är ett

Läs mer

Grundskolans. Elevens Val 2015-16

Grundskolans. Elevens Val 2015-16 Grundskolans Elevens Val 2015-16 Textilslöjd (TX) Har du lust att skapa och vara kreativ, välj elevens val i textil. Här får du möjlighet att blomma ut med dina idéer och fördjupa dig i hantverkstekniker.

Läs mer

Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik

Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Jag har kompisar som gått på skolan. Här är man i ett sammanhang, det finns en gemenskap som byggts upp under

Läs mer

Nationellt och. Fyrisskolans gymnasiesärskola. Individuellt program Fyris E

Nationellt och. Fyrisskolans gymnasiesärskola. Individuellt program Fyris E Nationellt och Fyrisskolans gymnasiesärskola Individuellt program Fyris E Om gymnasiesärskolan I gymnasiesärskolan får eleverna en god grund för att studera vidare och för att kunna delta aktivt i samhällslivet.

Läs mer

13 Folkhögskolan Folk high school

13 Folkhögskolan Folk high school 13 Folkhögskolan Folk high school Sida/ Page Tabell/ Table 204 Inledande text Text 208 13.1 Deltagare i folkhögskolekurser hösten Participants by type of course 1997 2001 efter kurstyp 210 13.2 Deltagare

Läs mer

På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015

På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015 På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015 Vuxenutbildningen Välkommen till Mjölby vuxenutbildning! En plats där du hittar nya vägar Nystart eller bara ett steg vidare? Med

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna. Kurskatalog läsåret 2014/2015

Särskild utbildning för vuxna. Kurskatalog läsåret 2014/2015 Särskild utbildning för vuxna Kurskatalog läsåret 2014/2015 Kommunens särskilda utbildningar för vuxna är till för dig som har inlärningssvårigheter som orsakats av utvecklingsstörning eller förvärvad

Läs mer

Vägar till bildning, utbildning och jobb

Vägar till bildning, utbildning och jobb Vägar till bildning, utbildning och jobb Om folkhögskolornas arbete med unga arbetslösa och nyanlända i Studiemotiverande folkhögskolekurs och Etableringskurs på folkhögskola i samarbete med AF. Resultaten

Läs mer

Grundnivå. Curriculum. First cycle 180

Grundnivå. Curriculum. First cycle 180 KONSTNÄRLIGA FAK KULTETEN Utbildningsplan Konstnärligtt kandidatprogram i Textil Kläder - Formgivning Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1TKF Curriculum BFA Programme inn Textile Garment - Design

Läs mer

KURSUTBUD för vuxenutbildning

KURSUTBUD för vuxenutbildning KURSUTBUD för vuxenutbildning ALLMÄNT OM FUTURA UTBILDNING Hos oss på Futura Utbildning hittar du vuxenutbildning, Svenska för invandrare, gymnasiekurser och gymnasieprogram. Vuxenutbildngen på Futura

Läs mer

Vuxenutbildning Mariestad. Kursutbud hösten 2015

Vuxenutbildning Mariestad. Kursutbud hösten 2015 Vuxenutbildning Mariestad Kursutbud hösten 2015 Välkommen till Vuxenutbildning i Mariestad! Passar någon av punkterna in på dig? Du har bestämt dig för att fullfölja dina avbrutna studier Du vill komplettera

Läs mer

Välkommen till gymnasieskolan!

Välkommen till gymnasieskolan! 030509 Välkommen till gymnasieskolan! Inledning: Jämfört med den skolan du kommer från, grundskolan, så kommer du snart att märka en del skillnader. I grundskolan läste du ämnen. Det gör du också i gymnasieskolan

Läs mer

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Alla är välkomna att studera hos oss. Du kan studera efter dina egna förutsättningar och behov. Vi arbetar på ett flexibelt sätt vilket innebär att du kan välja

Läs mer

Kunskap över gränserna

Kunskap över gränserna Kunskap över gränserna Litorina folkhögskola Gullberna Park, Vasskär 371 54 Karlskrona Tel: 0455-36 76 00 Fax: 0455-36 76 01 E-post: info@litorina.fhsk.se Hemsida: www.litorina.fhsk.se 02 Vad gör du idag

Läs mer

Välkommen att studera på Särskild undervisning för vuxna

Välkommen att studera på Särskild undervisning för vuxna Välkommen att studera på Särskild undervisning för vuxna 2013-2014 Välkommen till särskild utbildning för vuxna på Lidingö. Du som fyllt 20 år och har en utvecklingsstörning eller en hjärnskada kan läsa

Läs mer

Grundsärskolan är till för ditt barn

Grundsärskolan är till för ditt barn Grundsärskolan är till för ditt barn Beställningsuppgifter: Skolverkets publikationsservice Telefon: 08-527 332 00 E-post: publikationsorder@skolverket.se www.skolverket.se/publikationer Beställningsnr:

Läs mer

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Alla är välkomna att studera hos oss. Du kan studera efter dina egna förutsättningar och behov. Vi arbetar på ett flexibelt sätt vilket innebär att du kan välja

Läs mer

Plan för utbildningar på Introduktionsprogram

Plan för utbildningar på Introduktionsprogram Plan för utbildningar på Introduktionsprogram Mönsteråsgymnasiet Beslutat av Barn- och utbildningsnämnden: 180411 Innehåll 1. Inledning... 1 1.1 Plan för utbildning... 1 1.2 Organisation... 1 1.3 Vidare

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Högskoleförberedande Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap Jag valde PB för att det är en så pass öppen skola. Det är en behaglig

Läs mer

Vi finns i Stenungsund

Vi finns i Stenungsund Florist Estet Design Kreativitet Aktivitet Munkeröds Utbildnings C enter floristutbildning.se estetutbildning.se Vi finns i Stenungsund Munkeröds Utbildningscenter i Stenungsund veckor har du praktik och

Läs mer