Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Uppsala universitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Uppsala universitet"

Transkript

1 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Kommunikatör Charlotte Löfgren PM Datum Postadress Box Stockholm Besöksadress Wallingatan Stockholm Telefon Org nr Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Uppsala universitet Urvalet av goda exempel I bilaga 5 till UHR-rapporten Kan excellens uppnås i homogena studentgrupper (sid ) presenteras ett antal goda exempel på universitets och högskolors arbete med breddat rekrytering och breddat deltagande. Syftet är att lärosätena ska kunna inspireras och lära av varandra. Exemplen ska också kunna användas som utgångspunkt för liknande verksamheter vid andra lärosäten. Förhoppningen är att lärosätenas arbete med breddad rekrytering på så sätt kommer att stimuleras. Det är viktigt att understryka att den här förteckningen över goda exempel är långt ifrån heltäckande. Det finns många fler exempel men av utrymmesskäl har det inte funnits möjlighet att presentera alla. UHR:s ambition har varit att välja ut ett brett spektrum av olika verksamheten för att visa hur man kan arbeta med olika delar av uppdraget. Eftersom lärosätenas förutsättningar att arbeta med breddad rekrytering ser olika ut har ambitionen också varit att välja ut exempel som kan användas vid andra lärosäten med liknande profiler. Det finns även olika typer av goda exempel som kan sägas vara allmängiltiga. Kriterier för bedömning av goda exempel Ett brett angreppssätt Ett framgångsrikt arbete med breddad rekrytering till högskolan kräver ett brett angreppssätt. Arbetet med breddad rekrytering handlar inte enbart om rekryteringsåtgärder utan består av flera sammanhängande beståndsdelar. För att uppnå resultat i sitt arbete med breddad rekrytering måste lärosäten utgå från ett helhetsperspektiv. Det räcker inte att bara arbeta med en beståndsdel utan lärosätena måste arbeta systematiskt och genomtänkt över hela fältet, från informations- och rekryteringsinsatser, via olika kvarhållande åtgärder till stödåtgärder vid övergång till arbetsmarknaden. En tydlig struktur En tydlig struktur vid lärosätet för arbetet med uppdragen är en förutsättning för att arbetet blir hållbart och framgångsrikt. För detta krävs att varje lärosäte definierar vad uppdraget om breddad rekrytering innebär för dess egen del. Genom egna definitioner kan lärosätena fokusera på de aspekter av breddad rekrytering som är relevanta för det egna arbetet med uppdraget. För det krävs att man skaffar sig kunskap om den Sida 1 (5)

2 egna studentpopulationen. Utifrån denna kunskap bör varje lärosäte formulera ett tydligt mål eller flera mål för vad man vill åstadkomma. Målen bör vara uppföljningsbara. För att kunna arbeta effektivt och framgångsrikt med uppdraget är det viktigt att varje lärosäte utarbetar en strategi för arbetet med frågorna och en handlingsplan innehållande bland annat aktiviteter för att uppnå målen samt en tydlig ansvarsfördelning. En förankring i organisationen Det är mycket viktigt att arbetet med breddad rekrytering och breddat deltagande förankras i organisationen. Utan en gemensam tanke, en tydlig ledningsstyrning och en förankrad plan för hur arbetet med breddad rekrytering ska utövas är risken stor att arbetet inte blir framgångsrikt. Att upprätta strategier och handlingsplaner för arbetet med breddad rekrytering och breddat deltagande är en viktig del i förankringsarbetet. Långsiktighet och uthållighet För att uppnå långsiktiga effekter krävs det att lärosätena driver arbetet med uppdraget långsiktigt, målmedvetet och på ett integrerat sätt. Att ändra rekryteringsmönster eller bilden av lärosätet kräver tålamod och låter sig inte göras genom kortsiktiga projekt eller punktinsatser. Samarbete Samarbete är en viktig del i ett hållbart arbete med breddad rekrytering. Det krävs samverkan med flera aktörer för att arbetet ska bli framgångsrikt. Bland dessa aktörer kan nämnas bland annat skolor, folkhögskolor, studie- och yrkesvägledare, arbetsförmedlingen och näringslivet. Även samarbete med andra lärosäten är önskvärt. Framför allt bör lärosäten med liknande profiler och förutsättningar samarbeta med varandra och på så sätt lära av varandras erfarenheter. I detta sammanhang vill UHR också lyfta fram det erfarenhetsutbyte som sker via Include, ett nätverk med för närvarande 22 medlemslärosäten med syfte att stärka kunskapen om breddad rekrytering och breddat deltagande. Övriga aspekter Bland övriga aspekter som kännetecknar goda exempel på arbetet med uppdraget kan nämnas följande. Att det görs uppföljningar och utvärderingar av insatserna Att studenterna är involverade i arbetet Att man har lyckats uppnå konkreta resultat Att insatserna är innovativa Att det finns ett tydligt arbetsmarknadsfokus i utbildningen Att det finns en forskningsanknytning Goda exempel på lärosätenas arbete med breddad rekrytering till utbildning på grundnivå och avancerad nivå (Sid 172, stycke 2-5) Uppsala universitet anordnar Tjejveckan, som handlar om att låta högstadietjejer prova på aktiviteter inom naturvetenskap och teknik. Skolaktiviteten sker i samarbete Sida 2 (5)

3 mellan lärosätet och Vattenfall. Upplägget består av att tjejerna får göra studiebesök, bland annat på en Vattenfallanläggning, prova-på övningar och göra experiment (bygga/programmera legorobotar, bygga solceller, träffa kvinnliga studenter m.m). De får även besöka tekniska museet i Stockholm och göra radio- och TV-program utifrån de upplevelser de har fått under tiden. Den här aktiviteten ligger inom ramen för lärosätets mångfaldsmedvetna pedagogik. Uppsala Universitet bjuder också in brett till besök på lärosätets interaktiva utställning Augusta Ångström där fysik-, kemi- och teknikfenomen presenteras. Cirka 500 elever deltar/år. Uppsala universitet driver sedan länge mångfaldsbyrån ESMeralda. ESMeralda har sedan 2004 arbetat för att uppmärksamma och motverka den sociala och etniska snedrekryteringen till högskolan. Den startades av Uppsala studentkår och finansieras sedan 2007 till största del av Uppsala universitet och Uppsala kommun. Versalerna i namnet står för Elev, Student, Mångfald/Möten. Målgruppen är elever i högstadiet och till viss del gymnasiet, främst de som kommer från icke-akademiska hem och/eller har en annan etnisk bakgrund än svensk. ESMeralda driver i dag fyra projekt i syfte att motverka den sociala och etniska snedrekryteringen till högskolan, nämligen läxläsningen, studentambassadörerna, skuggningen och mentorsskapsprojektet Hayat. ESMeralda engagerar varje läsår nästan 100 studenter och möter närmare skolelever. Uppsala universitet har också hemortsambassadörer där studenter inom teknik och naturvetenskap som reser till sin gamla gymnasieskola. Ca klassbesök genomförs årligen. Goda exempel på lärosätets tillämpning av tillträdesregler i syfte att bredda rekryteringen (Sid 174, stycke 7) Uppsala universitet använder alternativt urval vid antagning till program med inriktning mot personal- och arbetslivsfrågor samt till ekonomie kandidat programmet. I båda fallen finns en särskild urvalsgrupp för de som arbetat minst fyra år. Goda exempel på lärosätenas arbete med breddad rekrytering till utbildning på forskarnivå (Sid 178, stycke 2-4) Vid Uppsala universitet har enheten för kvalitetsutveckling och universitetspedagogik analyserat material från en enkätstudie utifrån kön. Man genomförde även en analys av skillnader mellan doktoranders uppfattningar med avseende på om de hade en svensk eller utländsk grundexamen. En ny doktorandenkät skickades ut under vårterminen 2015 och bearbetningen av dessa data pågår. Även denna omgång kommer motsvarande analyser med avseende på kön och svensk/utländsk grundexamen att genomföras och publiceras. Sida 3 (5)

4 Inom vissa vetenskapsområden gör Uppsala universitet egna uppföljningar av antagningen av doktorander och aktiva doktorander med avseende på kön. Vetenskapsområdet för medicin och farmaci följer till exempel upp antagningen av doktorander och aktiva doktorander med avseende på kön. I dagsläget finns inga större avvikelser från jämn könsfördelning. Där har man också gjort en övergripande studie över förekomst av doktorander med stipendieförsörjning, vilket har betydelse för den breddade rekryteringen. Universitetet arbetar för att alla doktorander ska ha en anställning. I Uppsala universitets Handlingsplan för breddad rekrytering framgår att vid rekryteringsinsatser och i informationsmaterial rörande utbildningar på avancerad nivå och till forskarutbildning ska behovet av breddad rekrytering beaktas. I informationsmaterial riktat till presumtiva studenter på avancerad nivå och forskarutbildning ska arbetslivsanknytningen lyftas fram för att åskådliggöra vilka möjligheter som finns inom yrkeslivet efter genomförda studier. Goda exempel på lärosätenas arbete med breddat deltagande (Sid 184, stycke 2-7) Uppsala universitet anger att det görs uppföljningar av studieresultat av institutionerna för att identifiera behov av stöd, något som också anges i Riktlinjer för studie- och karriärvägledning vid Uppsala universitet: studie- och karriärvägledare på lokal nivå ska främst svara för program- och ämnesspecifik uppföljning av studenters studieresultat. Vid Uppsala universitet är normkritik och inkluderande undervisning ett ordinarie inslag i universitets pedagogiska grundkurser och handledarutbildningar för universitetslärare. Enheten för kvalitetsutveckling och universitetspedagogik (KUUP) erbjuder och genomför också årligen ett flertal konsultationer på universitetets institutioner där dessa frågor är i huvudfokus. Ett exempel är den högskolepedagogiska grundkursen där kursdeltagarna läser forskningsbaserade texter från området och seminariebehandlar dem under en förmiddag som helt ägnas dessa frågor. Även i kurserna handledning av studenter och handledning av doktorander ägnas vardera en förmiddag specifikt åt normkritisk och inkluderande handledning. Enligt Uppsala universitet tillförsäkrar värderingsövningar, där dessa frågor aktualiseras och problematiseras, att samtliga deltagare konfronteras med de pedagogiska möjligheter och problematiska situationer som är förknippade med ambitionen att undervisa medvetet normkritiskt. KUUP erbjuder också en fördjupande forskningscirkel Inkluderande undervisning där centrala texter med bl.a. normkritiska perspektiv tas upp till seminariebehandling. Fler av kursledarna vid enheten är specialiserade inom området, och enheten har publicerat ett flertal skrifter och broschyrer som används i de egna högskolepedagogiska utbildningarna och på andra lärosäten, exempelvis Könsmedveten forskarhandledning (Schnaas 2011) och Mångfaldsmedveten pedagogik för universitetslärare (Wickström 2011). Texterna har genomgående fokus på mångfald och genus i bredast möjliga mening och förenar detta med normkritiska och intersektionella perspektiv. Uppsala universitet har börjat genomföra välkomstringningar, där lärosätets studenter ringer upp nyantagna för att hälsa dem välkomna och svarar på frågor. Sida 4 (5)

5 Uppsala universitet har börjat låta studenter tidigt möta kvinnliga föreläsare på en utbildning där kvinnorna är i minoritet både bland studenter och bland lärare. Uppsala universitet utvecklade våren 2014 en specialkurs om mångfalds- och könsmedveten pedagogik. Utöver den reguljära kursverksamheten genomförs varje termin en rad konsultationer på förfrågan av enskilda institutioner och fakulteter. Två utvecklingsprojekt vid enheten för kvalitetsutveckling och universitetspedagogik har specifikt behandlat detta tema och resulterat i rapporterna: Johan Wickström (2011), Mångfaldsmedveten pedagogik för universitetslärare och Ulrike Schnaas (2011), Könsmedveten forskarhandledning teoretiska perspektiv och praktiska erfarenheter. Goda exempel på hemsidor som bidrar till breddad rekrytering och breddat deltagande (Sid 190, stycke 9 och sid 191, stycke 1) Uppsala universitets hemsida har tydlig information om Att ta examen där man förklarar skillnaden mellan att läsa kurser och program och resonerar kring hur man ska tänka när man väljer väg redan från början av studietiden. I texten om examen har man en kort och tydlig information om hur man ansöker om examen. De skriver också att Oavsett vad du bestämmer dig för så bör du hämta ut din examen. Studenter och doktorander är välkomna till UU KARRIÄR för stöd och vägledning inför övergången till arbetslivet. Sida 5 (5)

Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Malmö högskola

Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Malmö högskola Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Kommunikatör Charlotte Löfgren 010-470 03 61 072 572 05 36 PM Datum 2016-04-18 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111

Läs mer

Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Högskolan Väst

Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Högskolan Väst Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Kommunikatör Charlotte Löfgren 010-470 03 61 072 572 05 36 PM Datum 2016-04-18 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111

Läs mer

Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Linköpings universitet

Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Linköpings universitet Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Kommunikatör Charlotte Löfgren 010-470 03 61 072 572 05 36 PM Datum 2016-04-18 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111

Läs mer

Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Göteborgs universitet

Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Göteborgs universitet Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Kommunikatör Charlotte Löfgren 010-470 03 61 072 572 05 36 PM Datum 2016-04-18 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111

Läs mer

Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Kungliga Tekniska högskolan

Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Kungliga Tekniska högskolan Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Kommunikatör Charlotte Löfgren 010-470 03 61 072 572 05 36 PM Datum 2016-04-18 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111

Läs mer

Handlingsplan för breddad rekrytering

Handlingsplan för breddad rekrytering UFV 2013/168 Handlingsplan för breddad rekrytering 2014 2016 Fastställd av Rektor 2014-01-21 Innehållsförteckning Inledning 3 Planer och aktiviteter vid Uppsala universitet 3 Bakgrund 4 Olika utbildningar-

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING

HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING STYRDOKUMENT Dnr V 2013/515 HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Personalenheten Beslutsdatum 2013-09-09

Läs mer

Stockholms universitets handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012

Stockholms universitets handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012 1 (7) 2009-02-19 Dnr SU 29-0405-09 Stockholms universitet Studentavdelningen Stockholms universitets handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012 1. Inledning Stockholms universitet - Det öppna universitetet

Läs mer

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan 2015-2017

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan 2015-2017 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Aleksandra Sjöstrand Utredare 010-4700367 aleksandra.sjostrand@uhr.se STRATEGI Diarienummer 1.1.1-266-2015 Datum 2015-03-06 Postadress

Läs mer

Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering?

Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering? 18 nov 2016 Aleksandra Sjöstrand Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering? Vad handlar breddad rekrytering om? Jag är, hittills, den enda i familjen som läst på universitet. En följd av att komma

Läs mer

Avtal med Uppsala universitet avseende mångfaldsbyrån ESMeralda

Avtal med Uppsala universitet avseende mångfaldsbyrån ESMeralda UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Karin Stacksteg Katarina Håkansson Datum 2016-10-17 Diarienummer UBN-2016-4120 Utbildningsnämnden Avtal 2017-2018 med Uppsala universitet avseende mångfaldsbyrån ESMeralda

Läs mer

1(6) Patricia Staaf BESLUT. 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621. Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010

1(6) Patricia Staaf BESLUT. 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621. Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010 MAH /Centrum för kompetensbreddning 1(6) 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621 Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010 Inledning Malmö högskola hade redan vid starten 1998 ett uttalat uppdrag att locka

Läs mer

Handlingsplan för breddad rekrytering

Handlingsplan för breddad rekrytering UFV 2016/2066 Handlingsplan för breddad rekrytering 2018-2020 Fastställd av Rektor 2018-02-13 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Övergripande beskrivning av handlingsplanen 4 1.3 Återrapportering

Läs mer

Hur kan UHR stödja tidiga insatser Peter Barck-Holst Utredare Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor

Hur kan UHR stödja tidiga insatser Peter Barck-Holst Utredare Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Hur kan UHR stödja tidiga insatser 2019-03-05 Peter Barck-Holst Utredare Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor UHR:s fem huvudsakliga ansvarsområden: Information inför högskolestudier,

Läs mer

FöreskrUnivHögsk06_4.doc 1

FöreskrUnivHögsk06_4.doc 1 1 Verksamhetsstyrning 1.1 Politikområde Utbildningspolitik Mål Sverige skall vara en ledande kunskapsnation som präglas av utbildning av hög kvalitet och livslångt lärande för tillväxt och rättvisa. 1.1.1

Läs mer

Högskolan i Skövde. Andel med högutbildade föräldrar, nybörjare respektive läsår, procent

Högskolan i Skövde. Andel med högutbildade föräldrar, nybörjare respektive läsår, procent Högskolan i Skövde Kort om högskolan Högskolan i Skövde har drivits som högskola sedan 1983. Högskolan har ett visst samarbete inom grundutbildningen med Högskolan i Borås och Högskolan Väst som går under

Läs mer

Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter

Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter - guide för kommunikationsavdelningen och studerandeavdelningen Beslutat av Rektor 2018-01-15 Gäller från 2018-01-15 Innehåll Att arbeta med aktiva

Läs mer

Breddat deltagande inom högskolan Exempel på stödverktyg

Breddat deltagande inom högskolan Exempel på stödverktyg Breddat deltagande inom högskolan Exempel på stödverktyg 2017-11-10 Aleksandra Sjöstrand Ett förslag från regeringen till ändring i högskolelagen att universitet och högskolor i stället för att aktivt

Läs mer

Från breddad rekrytering till breddat deltagande

Från breddad rekrytering till breddat deltagande Från breddad rekrytering till breddat deltagande 2014-11-04 Caroline Tovatt, UHR En analys av hur lärosäten presenterar sitt arbete med lika möjligheter till högre studier Begreppsförklaringar Breddad

Läs mer

Riktlinjer för studievägledning på grund-och avancerad nivå vid samhällsvetenskapliga fakulteten

Riktlinjer för studievägledning på grund-och avancerad nivå vid samhällsvetenskapliga fakulteten 20 BESLUT 1 2013-02-07 Dnr S 2013/19 Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen Riktlinjer för studievägledning på grund-och avancerad nivå vid samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställda av samhällsvetenskapliga

Läs mer

Universitets- och högskolerådets arbete med främjandeuppdraget

Universitets- och högskolerådets arbete med främjandeuppdraget Universitets- och högskolerådets arbete med främjandeuppdraget NITUS 14-11-27 Aleksandra Sjöstrand Universitets- och högskolerådets uppgifter Universitets- och högskolerådet ansvarar för uppgifter i fråga

Läs mer

Handlingsplan för Lika villkor

Handlingsplan för Lika villkor UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för nordiska språk Handlingsplan för Lika villkor 2016 2018 Inledning Likavillkorsplanen har utarbetats av institutionens likavillkorsgrupp och fastställts av institutionsstyrelsen

Läs mer

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan bilaga

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan bilaga Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Aleksandra Sjöstrand Utredare 010-4700367 aleksandra.sjostrand@uhr.se STRATEGI-BILAGA Diarienummer 1.1.1-266-2015 Datum 2015-03-06 Postadress

Läs mer

Riktlinjer för Studie- och karriärvägledning vid Uppsala universitet

Riktlinjer för Studie- och karriärvägledning vid Uppsala universitet Dnr 2013/135 Riktlinjer för Studie- och karriärvägledning vid Uppsala universitet Fastställd av rektor 2014-09-02 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte: 3 Mål: 4 Organisation och ansvar 4 Studie- och

Läs mer

Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17

Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17 SPRÅKFAK 2015/58 Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17 Språkvetenskapliga fakulteten Fastställd av språkvetenskapliga fakultetsnämnden 2016-10-27 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 Lika villkor

Läs mer

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Antagen av fakultetsstyrelsen 2017-03-24 2017-03-29 Dnr:LED 1.12016/570 Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Målbild

Läs mer

Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga. vetenskapsområdet UPPSALA UNIVERSITET

Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga. vetenskapsområdet UPPSALA UNIVERSITET UPPSALA UNIVERSITET TEKNAT 2014/214 Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Dessa riktlinjer tillämpas vid befordran

Läs mer

Ansvar: utbildningsnämnden, sektioner, studerandeavdelning, informationsavdelning

Ansvar: utbildningsnämnden, sektioner, studerandeavdelning, informationsavdelning Dnr 59-2009-252 Handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012 Fastställd av Utbildningsnämnden 2009-02-10 Inledning 1. Utgångspunkter för arbetet med breddad rekrytering 2. Organisation och ansvar 3.

Läs mer

Pedagogiskt råd vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci

Pedagogiskt råd vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci Dnr MEDFARM Pedagogiskt råd vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci Ett områdesövergripande råd för pedagogisk utveckling Fastställd av områdesnämnden för medicin och farmaci 2015-06-11 Innehållsförteckning

Läs mer

Inger Bergström enhetschef Utbildnings- och forskningsenheten. Handlingsplan för breddad rekrytering 2006-2008

Inger Bergström enhetschef Utbildnings- och forskningsenheten. Handlingsplan för breddad rekrytering 2006-2008 Inger Bergström enhetschef Utbildnings- och forskningsenheten Handlingsplan för breddad rekrytering 2006-2008 1. BAKGRUND Högskolan ska vara öppen för alla oavsett social eller etnisk bakgrund, funktionshinder,

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Linje 14

Verksamhetsplan 2015. Linje 14 Verksamhetsplan 2015 Linje 14 Om Linje 14 Örebro kommun och Örebro universitet bedriver sedan 2003 verksamheten Linje 14, ett samverkansarbete som går ut på att motivera fler ungdomar att studera vidare

Läs mer

1 (4) Datum Dnr UFV 2013/848 2:6. Uppsala universitets utdelning av medel inom lika villkorsområdet Jämställdhetsfrämjande insatser

1 (4) Datum Dnr UFV 2013/848 2:6. Uppsala universitets utdelning av medel inom lika villkorsområdet Jämställdhetsfrämjande insatser 1 (4) Personalavdelningen Enheten för lika villkor Ann-Sofie Wigg Bodin Samordnare för lika villkor Besöksadress: Sturegatan 4 Postadress: Box 256 751 05 Uppsala Telefon: 018-471 18 53 www.uu.se E-post:

Läs mer

Riktlinjer för kvalitetssäkring av nya utbildningsprogram

Riktlinjer för kvalitetssäkring av nya utbildningsprogram RIKTLINJER Diarienummer: 40-388/12 Datum: 2012-08-15 Beslutat av: GUN Beslutsdatum: 2012-08-22 Revidering: 2015-01-30 Giltighetstid: tillsvidare Grundutbildningsnämnden Riktlinjer för kvalitetssäkring

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper HANDLINGSPLAN 2016 2018 V 2015/902 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: utkast 2015-11-10 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål för perioden

Läs mer

Policy för studie och karriärvägledning vid Göteborgs universitet

Policy för studie och karriärvägledning vid Göteborgs universitet Styrdokument Dnr A11 2349/08 Policy för studie och karriärvägledning vid Göteborgs universitet Publicerad Beslutsfattare Handläggare www.styrdokument.adm.gu.se Rektor Ingela Elofsson Beslutsdatum 2008-10-13

Läs mer

Universitetskanslersämbetets tematiska utvärdering av hållbar utveckling. Självvärdering

Universitetskanslersämbetets tematiska utvärdering av hållbar utveckling. Självvärdering Universitetskanslersämbetets tematiska utvärdering av hållbar utveckling Självvärdering Lärosäte: [Ange namn på lärosätet] Skriv en självvärdering per lärosäte. Självvärderingen baseras på bedömningsgrunder

Läs mer

Örebro studentkårs åsiktsdokument

Örebro studentkårs åsiktsdokument Dnr.1415.I.B.7.8 Örebro studentkårs åsiktsdokument 2015-2017 Förord Det här är Örebro studentkårs åsiktsdokument som redogör för Örebro studentkårs ståndpunkt i flertalet områden som rör både studier och

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-12 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Birger Simonson, Malin Broberg och

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram vid Göteborgs universitet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram vid Göteborgs universitet Göteborgs universitet Handelshögskolan Box 601 405 30 GÖTEBORG Analys, främjande och tillträdesfrågor Erica Finnerman 010-470 03 65 BESLUT 2015-03-25 Reg. Nr. 411-02497-15 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Medicinska fakultetens handlingsplan för likabehandling 2010

Medicinska fakultetens handlingsplan för likabehandling 2010 2009-12-09 Dnr M2010/1029 Medicinska fakultetens handlingsplan för likabehandling 2010 Vår arbets- och lärandemiljö ska kännetecknas av medmänsklighet, jämställdhet och likabehandling. (Ur Medicinska fakultetens

Läs mer

Handlingsplan för breddad rekrytering vid Umeå universitet 2009 2012

Handlingsplan för breddad rekrytering vid Umeå universitet 2009 2012 Handlingsplan för breddad rekrytering vid Umeå universitet 2009 2012 Fastställd av rektor 2009-03-03 Sid 3 (9) 1. Att aktivt främja och bredda rekryteringen I detta kapitel beskrivs som en bakgrund till

Läs mer

Universitetsledningen

Universitetsledningen HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Universitetsledningen DATUM: 2016-09-05 BESLUTAD AV: Rektor 2016-09-05 KONTAKTPERSON: Ingela.Elofsson@gu.se Dnr V 2016/526 FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Forskning och utbildning i samspel utbildningens forskningsanknytning och forskningens utbildningsanknytning

Forskning och utbildning i samspel utbildningens forskningsanknytning och forskningens utbildningsanknytning Grundutbildningsberedningen Sven-Åke Lindgren Karin Kjellgren Maxim Fris FÖRSLAG 1 / 5 2008-08-26 dnr G 8 3348/08 Forskning och utbildning i samspel utbildningens forskningsanknytning och forskningens

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING OCH BREDDAT DELTAGANDE

HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING OCH BREDDAT DELTAGANDE STYRDOKUMENT Dnr V 2016/695 HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING OCH BREDDAT DELTAGANDE Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Utbildningsenheten

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019 Dnr V 2018/703 Psykologiska institutionen DATUM: 2018-10-30 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor UFV 2015/475 Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering vid Uppsala universitet Direktiv Beslutade av rektor 2015-04-14 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 4 2 Uppdraget 4 3 Utgångspunkter

Läs mer

Psykologiska Institutionen

Psykologiska Institutionen HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Psykologiska Institutionen DATUM: 2017-12-05 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Kompetensförsörjning sker i syfte

Läs mer

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra.

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Vi erbjuder möten som kan utveckla ditt företag. Och dig. Att samverka med forskare sätter igång kreativa processer och lyfter frågan

Läs mer

Yttrande över Statliga insatser för akademiker med utländsk utbildning förutsägbara, ändamålsenliga och effektiva? (RiR 2011:16)

Yttrande över Statliga insatser för akademiker med utländsk utbildning förutsägbara, ändamålsenliga och effektiva? (RiR 2011:16) 1 (5) YTTRANDE 2011-08-19 Dnr SU 50-1753-11 Anna-Karin Orsmark Utredare Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) Yttrande över Statliga insatser för akademiker med utländsk utbildning förutsägbara,

Läs mer

Universitetskanslersämbetets granskning av lärosätenas kvalitetssäkringsarbete

Universitetskanslersämbetets granskning av lärosätenas kvalitetssäkringsarbete Universitetskanslersämbetets granskning av lärosätenas kvalitetssäkringsarbete Självvärdering Lärosäte: [Ange namn på lärosätet] Reg.nr: UKÄ:s granskningar fokuserar på att granska om lärosätenas kvalitetssäkringsarbete,

Läs mer

Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande pedagogisk utbildning för forskarutbildade

Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande pedagogisk utbildning för forskarutbildade Ledamöter i Lärarhögskolans styrelse Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande pedagogisk utbildning för forskarutbildade Lärarhögskolans ledningsgrupp har gjort bedömningen

Läs mer

Antagning av excellent lärare vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper

Antagning av excellent lärare vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper Dnr Antagning av excellent lärare vid Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2012-09-28. Senast reviderad 2013-11-14 Utgångspunkter I Pedagogiskt program för Uppsala universitet 1 betonas

Läs mer

STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016

STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016 STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016 Inledning Våren 2013 fastställdes Strategi 2020 en strategisk plattform för Malmö högskola. Som ett led i att nå den målbild för

Läs mer

Universitets- och högskolerådets beslut

Universitets- och högskolerådets beslut Högskolan Kristianstad 291 88 KRISTIANSTAD Analys, främjande och tillträdesfrågor Erica Finnerman 010-470 03 65 BESLUT 2015-02-09 Reg. Nr. 411-14843-14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Strategi 2011-2014. Fastställd av KMH:s högskolestyrelse 2011-02-18. Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Dnr 11/75. 110218_KMH_strategi_2011_2014.

Strategi 2011-2014. Fastställd av KMH:s högskolestyrelse 2011-02-18. Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Dnr 11/75. 110218_KMH_strategi_2011_2014. 110218_KMH_strategi_2011_2014.pdf Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Strategi 2011-2014 Fastställd av KMH:s högskolestyrelse 2011-02-18 Dnr 11/75 Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Besöksadress: Valhallavägen

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling,

Handlingsplan för hållbar utveckling, UFV 2013/386 Handlingsplan för hållbar utveckling, 2016- Fastställd av rektor 2016-01-12 Utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja en hållbar

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Psykologiska institutionen DATUM: 2015-11-27 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet 2015-2020 Pedagogik av högsta kvalitet Utveckling av den universitetspedagogiska verksamheten är en viktig strategisk fråga för Linnéuniversitetet. Verksamheten ska

Läs mer

Yttrande över promemorian Kvalitetssäkring av högre utbildning, U2015/1626/UH

Yttrande över promemorian Kvalitetssäkring av högre utbildning, U2015/1626/UH Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Ulf Hedbjörk Utredare +46 10 470 04 60 ulf.hedbjork@uhr.se YTTRANDE Datum 2015-05-08 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Kvalitetsdialog med PN-LT avseende landskapsingenjörsprogrammet

Kvalitetsdialog med PN-LT avseende landskapsingenjörsprogrammet Bilaga 1 Prorektor KVALITETSRAPPORT 2017-12-05 Kvalitetsdialog med PN-LT 2017-10-03 avseende landskapsingenjörsprogrammet Sammanfattning av dialogen Dialogen fokuserade på kommunikationen mellan programmet

Läs mer

Brett deltagande i högskoleutbildning

Brett deltagande i högskoleutbildning Promemoria 2017-07-18 Utbildningsdepartementet Brett deltagande i högskoleutbildning Sammanfattning Promemorian innehåller ett förslag till ändring i högskolelagen (1992:1434) som innebär att universitet

Läs mer

Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet

Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet 1 Dnr M2009/2125 Internationella styrgruppen Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet Modern medicinsk vetenskap är beroende av ny teknologi, ökat informationsutbyte

Läs mer

Vägledning för utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Vägledning för utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå 1 2018-03-28 Dnr STYR 2016/179 Utbildningsnämnden Vägledning för utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå Lunds universitets policy för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av utbildning

Läs mer

Riktlinjer för studie- och karriärvägledning vid Stockholms universitet (Reviderade )

Riktlinjer för studie- och karriärvägledning vid Stockholms universitet (Reviderade ) 1 (6) Riktlinjer för studie- och karriärvägledning vid Stockholms universitet 2013-2015 (Reviderade 2013-03-07) Rektor beslutade 2009-05-14 om Riktlinjer för studie- och karriärvägledning. Enligt dessa

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål 2017

Läs mer

Avtal med Uppsala universitet om mångfaldsbyrån ESMeralda

Avtal med Uppsala universitet om mångfaldsbyrån ESMeralda KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Dahlmann Christian Datum 2017-01-25 Diarienummer KSN-2016-2409 Kommunstyrelsen Avtal med Uppsala universitet om mångfaldsbyrån ESMeralda 2017-2018 Förslag till beslut

Läs mer

Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik

Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Torbjörn Lindquist Statistiker 010-470 03 90 torbjorn.lindquist@uhr.se PM Datum 2015-01-27 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Studieplan för forskarutbildningen till doktorsexamen i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet

Studieplan för forskarutbildningen till doktorsexamen i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet Datum 2014-06-16 Dnr U 2014/465 1 Fakultetsstyrelsen Studieplan för forskarutbildningen till doktorsexamen i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet Studieplanen är fastställd av Fakultetsstyrelsen

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2016-12-06 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Handlingsplan lika villkor 2018

Handlingsplan lika villkor 2018 UPPSALA UNIVERSITET TEKNAT 2014/170 Handlingsplan lika villkor 2018 Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga områdesnämnden/fakultetsnämnden 2018-02-06 Innehållsförteckning

Läs mer

Generell vägledning för självvärdering i Högskoleverkets system för kvalitetsutvärdering

Generell vägledning för självvärdering i Högskoleverkets system för kvalitetsutvärdering Rapport 2011:4 R Generell vägledning för självvärdering i Högskoleverkets system för kvalitetsutvärdering 2011 2014 www.hsv.se Rapport 2011:4 R Generell vägledning för självvärdering i Högskoleverkets

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2015 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2016-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin, prefekt KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs

Läs mer

Högskolan Väst. Andel med högutbildade föräldrar, nybörjare respektive läsår, procent

Högskolan Väst. Andel med högutbildade föräldrar, nybörjare respektive läsår, procent Högskolan Väst Kort om högskolan Högskolan Väst, som hette Högskolan i Trollhättan/Uddevalla fram till 2006, tillhör landets yngsta högskolor. Den finns idag i tre städer: Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg,

Läs mer

ANMÄLNINGSSTATISTIK FÖR

ANMÄLNINGSSTATISTIK FÖR GÖTEBORGS UNIVERSITET ANMÄLNINGSSTATISTIK FÖR GÖTEBORGS UNIVERSITET VT2019 En lägesanalys i nära anslutning till sista ordinarie anmälningsdag. Ansvarig utredare: Katarina Borne, Enheten för utredning

Läs mer

Riktlinjer för antagning av excellent lärare vid Högskolan i Halmstad

Riktlinjer för antagning av excellent lärare vid Högskolan i Halmstad Riktlinjer för antagning av excellent lärare vid Högskolan i Halmstad Reviderade och fastställda av forsknings- och utbildningsnämnden 2017-06-08, dnr L 2017/109. Dessa riktlinjer är en lokal föreskrift

Läs mer

Utvärderingen av hållbar utveckling: Frågor och svar

Utvärderingen av hållbar utveckling: Frågor och svar 1(5) Avdelning Utvärderingsavdelningen 2017-02-01 111-202-16 Handläggare Henrik Holmquist 08-563 086 05 henrik.holmquist@uka.se Utvärderingen av hållbar utveckling: Frågor och svar Information om Universitetskanslersämbetets

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen Bildningsförvaltningen 1(11) 2013-04-19 Handlingsplan för studie- och yrkesorientering i alla skolformer i Åstorps kommun Pål Olsson Ulla Dahlgren Gunilla Maltesson Lizen Johansson Helena Larsson 2(11)

Läs mer

Inbjudan att inkomma med förslag på nya tvärvetenskapliga kurser

Inbjudan att inkomma med förslag på nya tvärvetenskapliga kurser Inbjudan att inkomma med förslag på nya tvärvetenskapliga kurser I stort sett alla samhällsproblem kräver ämnesöverskridande angreppssätt. Uppsala universitet har en rik ämnesbredd och borde därför ha

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2016-10-06 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Birger Simonson, Marie Demker och

Läs mer

ETT LÄROSÄTE SOM FÖRÄNDRAR VÄRLDEN

ETT LÄROSÄTE SOM FÖRÄNDRAR VÄRLDEN ETT LÄROSÄTE SOM FÖRÄNDRAR VÄRLDEN VI SKAPAR KUNSKAP TILLSAMMANS! Kan en högskola förändra världen till det bättre? Svaret på frågan är tveklöst ja! Men vår tids stora samhällsutmaningar är komplexa och

Läs mer

Magisterprogram med inriktning mot utvärdering och styrning, 60 högskolepoäng

Magisterprogram med inriktning mot utvärdering och styrning, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 5 Programkod: GGV01 Magisterprogram med inriktning mot utvärdering och styrning, 60 högskolepoäng Master Program (One Year) with focus on Evaluation and Organizational Management,

Läs mer

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng)

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng) KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng) Huvudsaklig uppläggning av programmet Varje students konstnärliga process är unik och utbildningen är därför till

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING OCH BREDDAT DELTAGANDE

HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING OCH BREDDAT DELTAGANDE STYRDOKUMENT Dnr F X XXXX/XX HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING OCH BREDDAT DELTAGANDE Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för skogsmästarprogrammet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för skogsmästarprogrammet Sveriges Lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Analys, främjande och tillträdesfrågor Mattias Wickberg 010 470 03 66 BESLUT 2014 03 12 Reg. Nr. 411 00200 14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

1.2 Långsiktigt perspektiv i SFS påverkansarbete

1.2 Långsiktigt perspektiv i SFS påverkansarbete Verksamhetsplan Sveriges förenade studentkårer 2015 / 2016 1. Inledning SFS verksamhetsplan är det dokument som slår fast vilket arbete som SFS ska bedriva under verksamhetsåret med politisk påverkan och

Läs mer

Fler sökande, antagna och nybörjare på lärarutbildningarna

Fler sökande, antagna och nybörjare på lärarutbildningarna STATISTISK ANALYS 1(9) Avdelning /löpnummer 2014-12-09/11 Analysavdelningen Handläggare Fredrik Svensson 08-563 087 87 Fredrik.svensson@uka.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en av

Läs mer

Foto Jennie Svennås-Gillner, SLU EPU. Enheten för pedagogisk utveckling

Foto Jennie Svennås-Gillner, SLU EPU. Enheten för pedagogisk utveckling Foto Jennie Svennås-Gillner, SLU EPU Enheten för pedagogisk utveckling Pedagogisk utveckling och lärarstöd Vilka är vi på EPU? Vad gör vi? Vi är en grupp pedagogiska utvecklare med olika bakgrund och olika

Läs mer

SAMFAK 2014/114. Mål och strategier. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

SAMFAK 2014/114. Mål och strategier. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden SAMFAK 2014/114 och strategier Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2017-01-25 Innehållsförteckning Detta är samhällsvetenskapliga fakulteten 3 En fakultet för framstående forskning 4 4

Läs mer

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden HISTFILFAK 2016/108 Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2016-12-20 Innehållsförteckning Inledning 3 Utbildning 3 Mål 3 Strategier 3 Forskning 4 Mål 4 Strategier 5 Arbetsmiljö och samverkan

Läs mer

Gymnastik- och idrottshögskolan

Gymnastik- och idrottshögskolan Gymnastik- och idrottshögskolan Kort om högskolan Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) hade i medeltal 17 behöriga sökande per plats 2006. Därmed är GIH det lärosäte i landet som sammantaget har högsta

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE DATUM: 2016-10-16 BESLUTAD AV: Cecilia Wallerstedt KONTAKTPERSON: Cecilia Wallerstedt FORSKNING SOM

Läs mer

KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen gällande sjuksköterske-, röntgen och specialistsjuksköterskeprogrammen.

KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen gällande sjuksköterske-, röntgen och specialistsjuksköterskeprogrammen. KVALITETSKRITERIER för den gällande sjuksköterske-, röntgen och specialistsjuksköterskeprogrammen. Uppsala kommun och Uppsala Universitet 2009 01 01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida Inledning.. 3 Studentcentrerat

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakultetens handlingsplan för jämställdhet, likabehandling och mångfald under

Samhällsvetenskapliga fakultetens handlingsplan för jämställdhet, likabehandling och mångfald under HANDLINGSPLAN Dnr S 2013/309 Samhällsvetenskapliga fakultetens handlingsplan för jämställdhet, likabehandling och mångfald under 2014-2015 Fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetens styrelse 2013-11-14.

Läs mer

Universitets och högskolors arbete mot sexuella trakasserier

Universitets och högskolors arbete mot sexuella trakasserier 2018-11-13 Aleksandra Sjöstrand Universitets och högskolors arbete mot sexuella trakasserier SUHF:s arbetsgivardag Uppdrag om sexuella trakasserier Regeringens samlade åtgärder mot sexuellt våld och trakasserier

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor

Handlingsplan för lika villkor UPPSALA UNIVERSITET TEOLOGISKA FAKULTETEN OCH INSTITUTIONEN Handlingsplan för lika villkor 2014-2016 Handlingsplanen för lika villkor är fastställd av Teologiska fakultetsnämnden 2014-11- 17. På universitetsgemensam

Läs mer

Juridiska fakultetens handlingsplan för utbildning

Juridiska fakultetens handlingsplan för utbildning HANDLINGSPLAN 2019-02-13 Dnr V 2018/378 1 Juridiska fakultetens handlingsplan för utbildning 2019 2021 Juridiska fakultetens strategiska plan omfattar perioden 2018 2026, och bygger på den strategiska

Läs mer

Utbildningsplan för Masterprogram i arkivvetenskap, biblioteks- och informationsvetenskap respektive museologi (ABM)

Utbildningsplan för Masterprogram i arkivvetenskap, biblioteks- och informationsvetenskap respektive museologi (ABM) Området för humaniora och teologi Utbildningsplan för Masterprogram i arkivvetenskap, biblioteks- och informationsvetenskap respektive museologi (ABM) 1. Identifikation Programmets namn Masterprogram i

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-10-20 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor

Läs mer