rymlig komedi med kokvrå och WC av Anja Bargum Mikaela Hasán Paul Holländer Kristofer Möller Paul Olin Anders Slotte Wasa Teater 2005

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "rymlig komedi med kokvrå och WC av Anja Bargum Mikaela Hasán Paul Holländer Kristofer Möller Paul Olin Anders Slotte Wasa Teater 2005"

Transkript

1 1 BO rymlig komedi med kokvrå och WC av Anja Bargum Mikaela Hasán Paul Holländer Kristofer Möller Paul Olin Anders Slotte Wasa Teater 2005

2 2 BO Roller: Carl Wilenius; fastighetsförmedlare, 32 år Gunilla Fast; högstadielärare, 35 år Hans Fast; statistiker, 38 år Leila Bang; mångsysslare, 29 år Kenneth Idelman; arbetslös terapeut, 36 år Tim; aktivist, 24 år

3 3 AKT 1 SCEN 1 (Fastighetsförmedlaren Carl Wilenius tar emot publiken i foajén.) WILENIUS Jaha, hjärtligt välkomna skall ni vara. Mitt namn är Carl Wilenius, er bostadsförmedlare. Det är glädjande att se att så många har visat intresse. Vi skall alltså nu få se lägenheten Styrmansgatan 13. Det är inte vilken bostad som helst, utan ett unikum i Helsingfors. Så om någon får en ingivelse att ge ett bud på hyran, så skall ni inte alls blygas utan slå till direkt. Men man skall ju inte köpa grisen i säcken förstås, he-he. Om jag alltså får be er att följa med här så kan vi titta på underverket... snubbla inte på tröskeln... och akta huvudena här, det är lite lågt till taket men inne i själva bostaden blir det mera rymd, så att säga. (Fortsätter när alla är inne i lägenheten. Kollar sin telefon.) På grund av mitt jobb måste jag ha telefonen påslagen hela tiden, men ni kan säkert stänga era telefoner helt och hållet. Och så får jag påminna om att all form av fotografering och bandupptagning är förbjuden här i lägenheten. Här har vi då alltså pärlan med stort P. Som ni kan se är fastigheten i gott skick. Totalrenoverad år Golvet av gediget träplank. Taket av trä, vilket är tämligen unikt. Väggarna är gjorda av gyprok och masonit som samtidigt andas och är ljudisolerande. Det höga fönstret gör lägenheten ljus. Fönstret vetter mot söder och dagtid formligen badar lägenheten i ljus. Och nu kommer vi till köket som hör till en av lägenhetens geniala lösningar, där vardagsfunktionalismen visar sitt sanna jag. Vissa kunde kalla det här för kokvrå, vilket det kanske också är rent tekniskt sett, men allt beror på hur man vinklar det. Själv ser jag det som att hela lägenheten kan vara ett massivt kök bara man öppnar dörren. Så här! Och får man överraskningsgäster visar köket sin effektivitet: det är bara att stänga dörrarna och vips! - disken är ur världen och samtidigt får hela hemmet ett mera strömlinjeformat utseende. Och här bredvid har vi badrum och toalett i en sällsynt lyckad kombination. Varenda kvadratmeter utnyttjad till max. Så här bor de människor som anser sig vara trendiga och internationella. Man kunde kanske likna den här lägenheten vid en s.k. penthousevåning som man ofta kan hitta till exempel på Manhattan. Ja, ett litet Manhattan utan Manhattans dåliga sidor av uppskruvat tempo, oljud och kriminalitet.

4 4 Miljön och omgivningen här är mycket harmonisk och lugn, ja rent av sävlig. Det skall mycket till innan man träffar på en knarkare eller uteliggare i det här grannskapet, he-he... (Det ringer. Han tar upp sin mobiltelefon.)... ja, ursäkta mig (Ser vem det är som ringer.)... aj, jävlar... (Svarar glatt.) Morjens! Kan du vänta lite? (Åt publiken.) Ja, förlåt mig en stund, men jag måste ta det här samtalet. Det var någon här som frågade om hyran på den här lägenheten och det är ingen hemlighet. 500 euro i månaden plus förmedlaravgifter och tre månaders hyra i garantisumma. Strax tillbaka. (Går ut i trappan medan han talar.) Ja, var blev vi?

5 5 SCEN 2 (Hans och Gunilla flyttar in.) E va noo in lottovinst att ja hitta ande Carl Wilenius. Utan han sko eje aldri a lyckats. Nä. Vi tjendä ju ingen i Helsingfors. Femhondra euro i måånan, e e int na mytji i anje staan he int. Nää, e e noo sant he. Å tänk att dö a fått fast anställning på Statistikcentraalin. Ja sko int a kona fått na betär arbet. Å dö får e säkert bra tö å, i ande ny skoolan diin. Tyckä dö vi ska ställ Jukka hije? (Gunilla placerar en yuccapalm på fönsterbrädet.) Jå, ede e bra ställ he. Oj, e e så häälit me in tålanje ljus lägenheit. Ja älska de, Hans. Ja älska de, Gunilla. Ja tyckä ja böri vaar hongro ja. Ska ja laa nainting? Hödö, veit dö vaa. Va sko dö säj om att vi sko slå på stoort å ga ut å jiet idaa? Å fiir anje nyy boostadin våran. Ska vi ga å ta in pizza?(ut.)

6 6 SCEN 3 (Leila flyttar in. Man hör henne prata i telefon redan utanför dörren. Hon kommer in med en tung kappsäck i ena handen och sin casiosynt i den andra, det är besvärligt att prata i telefon och flytta in samtidigt.) och sedan måste jag bara paina jo, jag skulle flytta först imorgon, men jag kestä bara inte mera med den där skiten... varför skall jag alltid gå i samma fälla? Falla för sådana där skitstövlar... jo, jo, jag klarar mig nog den här kämppän kom som en räddning huh, vad det skall bli skönt med lite lugn och ro jag skall slicka såren här... inga karlar nu på en lång tid... klart jag menar allvar... jo, jag kom just hit. Den är helt huippu. Dessutom är det nära till caféet där jag jobbar... nej, jag slutade med det där sekreterardonet inte gick det... chefen knep mig i reven hela tiden och dessutom förstår jag mig inte på datorer överhuvudtaget nä, jag vet, det är ingen merit för en sekreterare det här caféjobbet är helt huippu hej, hetkinen... här är en massa stuff. De skulle ju flytta redan förra veckan. Heej, här är deras bröllopsfoto. Nå, de ser nog ganska junttiga ut... och så har de en yuccapalm! Jo, jo på riktigt. Lite loser! Nu måste jag sluta, jag skall på vessan. Jag ringer senare. Ciao! (Går in på WC:n.)

7 7 SCEN 4a (Hans och Gunilla kommer in.) Va suur an va, ande tortjin. An gav int ens na bestick. Ja ska leit ett våra egna. (Upptäcker bröllopsfotot som ligger på fel plats.) Ha dö...? Va fan, e a vari nain jier. Härriguud. Sch... e e nain jier än... på vessan. Säj int såde! Hallå, vem där? (Tar yuccapalmen som tillhygge.) SCEN 4b (Kommer ut.) Hej. Huippu kämppä det här, ni har säkert trivats. Förresten, finns det kompost här i huset? Jag tycker att sånt är viktigt. Jag tänkte sätta på kaffe. Vill ni ha? Vem är du? Oj förlåt, Leila heter jag.

8 8 Vad gör du här vi har ju... Jo, sori, men jag klarade inte av en sekund längre där i förra kämppän, min ex-karl Lennart nå, jag skall inte gå in på det, dessutom hade jag grym tur för jag fick låna pakun av morsan idag, för hon åker först nästa vecka till lande. Är du den förra hyresgästen? Nej, det är ju ni. Hon skämtar säkert. Skämtar du? Nää Wilenius sade... Wilenius? Var har vi kontraktet? Här! Jag har också ett. (Tar fram kontraktet.) (Leila letar fram sitt kontrakt. De jämför varandras kontrakt.) fastigheten Styrmansgatan 13 B 28 uthyres för summa 500 euro till

9 9 Leila Bang... Hans och Gunilla Fast. Helsingfors den 3 januari Carl Wilenius, bostadsförmedlare. Konstigt. Gunilla, vi tar och ringer åt Wilenius. elo ere fö seint? Jå, e e noo he, klåckon e tjuugo yvi tie. Vi va jier fösst vi. Hördudu, vi var här först. Vad menar ni? (Till Leila.) Först, det betyder först, vi var här först, den är först som är först. Menar ni att jag skall ut, va? Dessutom var ju jag här när ni kom. Om jag var här före er så hur kan ni då ha varit först? Jaja, men vi var dom första som var här först. Hödö Hans, e e ju faktist mitt i natten.

10 10 He e ju he... he e just va e je he... Vi får noo tag på Wilenius åm måros å så reidär e opp se alltihop. Men ho ska vi jäär inatt då?

11 11 SCEN 5a (Hans och Gunilla sitter kring ett provisoriskt frukostbord. Leila ligger i sängen.) (Talar i telefon.) Wilenius. W-I-L-E-N-I-U-S. Ei, N niin kuin Närpes. Miten niin ei ole? E e klart att e finns. Aj jaa. Kiitos. (Till Gunilla.) Nomrona an gaav åt os e ur bruk å an finns int på nommäropplyysninjen helldär. Hoppas int e a händ an nainting Iss int ooro de. Vi måst ju väck opp onde Leila å kåll om hon veit nainting. On a snarka heila natten. Leila... Leila. (Skriker.)! (De går och ruskar om henne. Hon sätter sig upp och tar öronpropparna ur öronen.) Vad är det? Vad har hänt? Huh, jag trodde för ett ögonblick att det var Lennart. Vad skönt att det var ni. Oj, vad det doftar gott är det Parisienne? Leila snälla, ids du stiga upp, vi har ett problem att lösa. Nästan som i Paris, har ni varit i Paris? Vi får inte tag på Wilenius, har du hans nummer? Bara de som finns på kontraktet.

12 12 Vi måste få tag på honom. Jag kan efter donet gå och kolla om han är där. Jag hinner bra. Det är kanske bäst att jag går nu genast. Vad är adressen? Stora Robertsgatan någo Det står på kontraktet. (Hans ut.) Var försiktig. SCEN 5b Hur länge har ni varit gifta? Eller är ni Åtta år. Åtta år. Wow. Jag har väl knappast varit åtta veckor med samma karl i ett sträck. Ja, då förutom Sepe.. fast det beror ju på hur man räknar hur är det, räknas pauserna? På ett sätt om man räknar blir det ju nästan ett halvår han var ju där i Grekland... nä, inte kan man väl räkna det, för skulle han ha varit här skulle jag nog inte ha kestä många veckor. Vet du, jag har nog alltid haft ganska dålig zägä med kunder. Nico var jag ju faktiskt förlovad med, men Sascha diggade det inte alls alltså hans pojkvän, så det tog slut efter tre dagar. Bara som ett råd, förlova dig aldrig med en homo. Men Lennart var nog riktigt nitlotten alltså den här jag just har lämna. Helt hopplös. Fast helt huippu i sängen helt otrolig och det är ju också viktigt inte sant? Hur är ert sexliv? Va? Alltså du och Hans. Jag har alltid undrat om det är möjligt att vilja med samma typ i så där många år, alltså tänder man?

13 13 Det vill jag faktiskt inte prata om. Okej. Alla vill inte. Lennart ville inte heller prata om sex. Ha det ville han nog, med lite för många. Vad jobbar du med? Nej, vänta, låt mig gissa! Du är jurist, nä, nä, inte ser du ju alls ut som nån jurist du är farmaceut! Jag är lärare. Modda! Jo, och lite tyska. Warum haben Sie so rote Kinder? Förstod du? Jo men vad då? På tyska är ju liksom kinder kinder eller kinder kinder eller liksom inte så men alltså barn förstod du? Jo. SCEN 5c (Hans kommer tillbaka.) Hans kontor var borta. Där var en porraffär. Va?

14 14 Va? Vad skall vi göra nu? Vi vet ju inte när vi får tag i honom. Så här kan vi inte ha det. Någon måste flytta. Ja, jag kan inte flytta. Vi känner ingen här i stan. Vi är från Solf. Vi ryms väl alla här. Hur menar du? Ja, en tid alltså. Det här får vara helt provisoriskt. Bara några dagar. Tills du hittar något annat. Ja, eller ni.

15 15 SCEN 6 (Leila hänger upp tvätt.) Förresten, vet du vad? Jag kom på att det där caféjobbet var nog inte alls min grej. Det var liksom bara cappuccino hit och café latte dit. Men liksom var var jag? Inget fel på kaffe men jag tycker att det är viktigt att man trivs med vad man gör. Det är liksom så jag tänker. Så jag slutade. Så nu är det slut både med Lennart och jobbet. Heej, jag skrev en låt om honom i morse. Vill du höra? (Leila hämtar synten.) Eh... Det var jätteskönt, jag fick liksom honom ur mig. Den här låten handlar om smuts. (Sjunger.) Lennart du var smutsigast av alla Varför skulle jag för dej falla Men nu kan jag dej kalla SMUTS, SMUTS Jag skriver dessa arga rader För att du Lennart gav mej spader Nu ska jag tvätta dej i nitti grader SMUTS, SMUTS Och nu är allting alldeles för sent vårt förhållande blir aldrig mera rent SMUTS, SMUTS, SMUTS Vad sysslar du med? Jag arbetar.

16 16 Med vadå? Med att rätta uppsatser. Hur verkar det där i din nya skola? Helt bra. (Leila läser nynnande över Gunillas axel, har Gunillas våta nattlinne i handen, det droppar på häftena.) Leila, det droppar. Oj förlåt. (Lägger ner nattlinnet på häfthögen för att rädda det våta häftet.) Jag är jätteledsen. (Hon tar nattlinnet, märker att det blött ner häfthögen.) Herregud. Gunilla, det var inte alls meningen. (Lägger nattlinnet i Gunillas famn, börjar torka av häfthögen.) Mitt nattlinne! (Upptäcker nattlinnet.) Maskinen var bara halvfull och jag tänkte att det är ganska epäeko, så jag plockade lite från er sida också. Det var inget besvär. Men det låg ju under min kudde.

17 17 Gunilla, det blir inte rent under kudden. Leila snälla, jag måst få vara ifred, jag har ännu 33 uppsatser kvar och jag har huvudvärk och jag har umgåtts hela dagen med finniga analfabeter som spottar på golvet och bränner upp pulpeter och som skriver: (Läser ur en uppsats.) Min faija är alkohist. Han liiger på sofan och fjertar. En gång vi for till Muumilaakso Så det minsta jag kan begära är att du lämnar min tvätt ifred! (Samlar sig och återgår till sitt arbete.) Oj då. Jag skall inte störa. (Leila till badrummet.)

18 18 SCEN 7 Hej, Gonssi! E värka jättebra på Statistikcentraalin. Treevliga arbetskompisar å höögklassi daatautrostning. Ja too heim na lite arbet memme. Ja a haft in hemsk daag ja. Minns dö i vilken lådo vi packa nier hålastansarin. Hans, ja a haft in hemsk daag. Oj, fölååt, va tå? Baaket skoolan too ja metron moot Kampen, men ja steig åå vi Jäänveegsstattjoonin för ja tänkt att ja sko handel täär. Men e finns ju in Valintatalo femtti meter jaanfråån. Ja tyckt bara att e sko va så praktist he ja, men tå ja sko ta metron viidare så foo ja åt feil håll, å he märkt ja fösst i... va heitär e... Sörnäs. Stackarin. Å så tå ja äntligen va fram... så va e in svart kvinno me in baanvagn, å on sko inn i in boss.. å on hadd ett lite störr baan å... å så tyckt ja e såå så kråånglot uut så ja tänkt ja sko hjölp on fast int ja föstoo va on saa... å så vart ja så bortkållra, så ja lyfta in frameendan åå baanvagnen iställe fö bakeendan som ja sko a booda å så vart ja inkliemd... å så foo bossin tå å int tecksa ja ju säj att ja int sko mee... å så måsta ja ju faar tri hållplatser tå, för att int di sko tyck att ja va onndeli... å så fie ja ju ta taxi heim tå.

19 19 Å som int e sko a räckt me he, tå man äntligen kåmbä se heim tå, så haa man onde kvinnon jier som klåttar å levä tiel. Hans, ja orkar int mee eje ja! A Wilenius höört åå se na? An e som oppsluuka åå joolen han. Troo dö an a luura oss? E värka noo mystiskt. Men e ska noo årdn opp se.

20 20 SCEN 8 (Man hör Leila tralla inifrån WC:n.) Sidö hije! Uthyres. Eje sko kansji pass åt on. 30 kvm i Kronohagen. 650 euro. Ho mytji vaar he i mark? Nästan (Dörren till WC öppnas.) (Ropar inifrån.) Vet ni vad jag har kela på? Vi borde kanske byta lås på ytterdörren. Den där Wilenius kanske inte bara är huijare utan också nån galen psykopat som plötsligt stormar in här nån kväll och ropar Elämä on laiffii!!! och börjar stycka oss i bitar. (Leila kommer ut och går över på sin sida. Sätter på "indisk" musik. Börjar göra "yogaaktiga" rörelser. Musiken är högljudd och störande. Hans och Gunilla försöker få Leila att förstå att musiken stör genom att gestikulera. Leila vinkar glatt tillbaka. Hans hämtar sina hörlurar, ger dem till Leila.) E je gaar int he int. On steengär aldri dören tå on gaar på hynschon. On stedar aldri baakett se. On använder våran tandkräm.. On lämnar maatin ti mögäl i kastrolin.

21 21 Inte har ni sett min nagelsax? Jag hittade den i kylen i morse. Herregud, så jag är tankspridd, jag måste ha lämnat den där när jag klippte persilja. (Ger tidningen.) Här! Vi har ringat in några lägenheter som kunde passa dig. Varför är det jag som skall flytta? Vi är två här som inte står ut. Skall det vara någonslags rättvisa skall ju du, som bara är en, ta hänsyn till oss. Jag har också rätt till den här lägenheten Juridiskt kanske, men rent mänskligt är det ju självklart att vi har dubbelt mera rätt till lägenheten eftersom vi är två. Dessutom håller du ju inte dig till allmänmänskligt accepterat standardbeteende. Va? Vi tycker bara att man måste komma till en rättvis och rationell lösning på det här dilemmat. Då föreslår jag att vi singlar slant. Den som vinner får stanna kvar. På det villkoret att vi får två kast. Va?

22 22 Det är väl klart. Vi måste få två tredjedelars odds. Ett kast åt Gunilla, ett kast åt mig och ett kast åt dig. Annars blir det inte rättvist. Ni är ju sjuka i huvet. Har du något bättre förslag? Vi får väl bygga en mur åt herr Honecker!! (Hans börjar dra gränser med tejp.) Jasså herr Honecker! Varför inte Hitler med det samma... eller Stalin... eller varför inte Pol Pot!? Eller Bokassa... eller Kim Il Sung... eller Ivan den förskräcklige! (Färdig med tejpandet.) Och över den här gränsen stiger du inte! Skulle inte falla mig in! Kein Eintritt! (Fortsätter att tejpa.) Det här är vår lägenhet och det där är din lägenhet. Här är en korridor som du kan använda när du måste passera vår sektor. Kök och tambur och WC faller under allemansrätten. Achtung, baby! (Leila ut.)

23 23 SCEN 9a (Morgon.) Gonssi. Nåår slutar dö idaa? Kvart yvi två. Vann e Leila såje tiidit? On a fååji jobb som postiljon. Postiljon? Oj härriguud, ja sko int vill att onde sko bjier ut miin breiv ja int. Kansji e e drömjobbe hennas. Jaanå, nö gaar ja ti mett drömjobb. Vi ses. (Hans går ut. Gunilla går ut. Hans kommer in tillbaka. Leila kommer in.) SCEN 9b Hej, Leila. Vad gör du hemma den här tiden? Det var inte för mig det där postiljonsdonet. Alltså, jag märkte bara mitt i allt att jag hade somnat stående vid en postlucka och så kom en gammal tant ut och blev vettskrämd av att se mig stå där och så skrek hon till och jag vaknade och blev livrädd och skrek jag också och då blev hon ännu skrämdare och börja slå mig med sitt paraply och då tänkte jag att sådana här tidiga morgonjobb är nog ingenting för mig, att jag måste nog ha något kvällsdon så nu tänker jag börja på nån rafla eller snägäre eller nattklubb. Vad gör du hemma mitt på dan?

24 24 Va? Jo, jag borde alltså, nej, jag vi har ledigt alltså, det är en sådan där skolningsdag idag eller liksom extra semesterdag för att vi har skolat oss på vår arbetstid eller aj, fan men jag hade ju faktiskt ett möte jag måste sticka... det var trevligt att prata med dig, Leila du är helt okej alltså, jag menar Ja, vad menar du Hasse? Ingenting. Jag måste pysa. Morjens. (Hans ut.)

25 25 SCEN 10a (Hans och Gunilla spelar Duell i Hbl.) Biologi. In växt. Ähh. Tåli bruukar va svårt. Fem poäng. Euphorbia pulcherrima på latin. Euforbia... eufooor... ia. Euforia. E låter som na knark he. Cannabis. Cannabis e ju latin he reij. Fyra poäng. Art av familjen törelväxter. Art av familjen törelväxter. Törel? Staar e he? Joo, joo. Tror dö ja hittar på? Äääh, nåå tör, törn, törne... krona, äh, ja veit int ja. Men vi a ju bestämd att man allti måst giss. Okej då. Tulpan. Tri poäng. Växtens vita saft är giftig och kan ge hudirritationer. Leila. (Skämtsamt.)

26 26 Nää, Gonssi. Iss int jökäl nö Ta nästa. Har små oansenliga blommor omgivna av lysande, vanligen röda högblad. Juulstjääno Rätt. Två poäng. SCEN 10b (Leila kommer in från en joggingrunda, andfådd och svettig.) Hallååå där på andra sidan gränsen! Hur mår ni? Hur är vädret? Här i Leiland är det soligt och hett. (Leila tar av sig sina svettiga kläder och börjar tänja.) Ta nästa, Hans. Film. En TV-serie. Larry Hagman har en av huvudrollerna. Ööh. Kauniit ja rohkeat. (Leila fnittrar till. Gunilla irriterat åt Hans.) Jamen, ja hinndar ju aldri sii på na TV.

27 27 Olja spelar en central roll i denna serie. (Leila börjar nynna på Dallas-musiken medan hon stretchar. Gunilla hyssjar henne. Hans som har förstått vinken skrattar till.) On försööker ju bara jölp de. Tri poäng. Utspelar sig i Texas. Dallas. Rätt. Finland. En president. Såg ni när det kom i repris? Nej. (Åt Hans.) Jaa, in president? 5 poäng. Sprang hundra meter på elva sekunder. Jag måste kika på varenda avsnitt och till slut så ringde min chef och sade: "Du har fått sparken. Du kan stanna hemma och fast titta på Dallas." Och vad sjukt att han råkade säga just det, för det var ju det jag gjorde! (Hans fnittrar till åt Leilas svada.) Koivisto. Hans, koncentreer de nö. Va e rätt? Va? Koivisto. Nä. Fyra poäng. Använde sig av pseudonymen Pekka Peitsi.

28 28 E va svårt he. (Leila har börjat tänja sittande. Hon får idén att placera solglasögonen hon har haft i pannan på sitt bara knä.) Psst. Gunilla. Leila, jag trodde vi var överens om att den här gränsen betyder att vi lämnar varandra ifred och respekterar varandras privatliv. (Gunilla för förnärmad sin kaffekopp till köket.) Nåmen, Leila skoja na lite, int er e väl så faalit? (Till Leila.) Hur visste du att det var Kekkonen? Jag tänkte bara att det var största chansen att det sku vara han, för han var ju så länge. Du har rätt! Statistiskt sett är Kekkonen det troligaste svarsalternativet. Är du intresserad av statistik? Jo, det är hurja intressant. Visste du till exempel att 40% av alla män bedrar sin hustru en gång under äktenskapet? Det stod i Iltis. Men hej, Lennart hörde nog inte till den här gruppen, han bedrog mig minst hundraelva gånger och vi var inte ens gifta. Nå, men shit happens. Ja, joo, det låter ju inte så bra. Nä just det, skulle du nånsin vara otrogen?

29 29 Nå nää, det beror på... (Gunilla tillbaka, tar tidningen, river den i små bitar.) Nåmen, vi har ju trii åter än!

30 30 SCEN 11a (Samma kväll. Hans har köpt rosor och champagne.) Kära hustru. Kära Gunilla. Ja sko vila be om ursäkt för i mårost. Ja va noo na lite ilak. Ja a inhandla lite plåster på själen. (Ger blommorna. Börjar öppna flaskan.) Oj, Hans. Va snällt. Å ti all bäst je att vi fåå va för os sjölv heila vekosluute. Skål för logn å ro... å för åås. (Hans sätter på musik och börjar strippa. Gunilla in på WC.) Ja kåmbä straxt. SCEN 11b (Man hör ljud i trappan. Hans gömmer sig. Leila och Kenneth kommer in.) Jag brukar satsa på de ljusröda och orangea ostbitarna... Jag märkte det. Jag är igen bäst på de gula och blå, fast... Jaana är nog helt otrolig, hon liksom vinner alltid. Jag misstänker att hon sitter hemma och lär sig svaren utantill. På Pictionary är hon ju helt skit. Hej, titta här står en öppnad champis... månne vi vågar ta den äh, men jag kan ju köpa en ny. De verkar ju dessutom ha paina iväg. Lets party!

31 31 (De dansar tätt intill varandra och dricker rakt ur flaskan.) Får jag stanna här över natten? Får? Du måste. (Leila börjar klä av Kenneth. De är båda strax nästan nakna.) Jag måste bara gå av och an (Går till wc. Leila kryper i säng och väntar. Gunillas skrik hörs från wc. Hans och Leila strittar upp samtidigt, ser varandra, skriker, Gunilla kommer ut, Kenneth efter. Alla står och stirrar på varandra. Tystnad. Båda paren går och lägger sig som om inget skulle ha hänt.)

32 32 SCEN 12a (Följande morgon. Alla sover. Leila vaknar med en fruktansvärd krabbis, försöker stiga upp, men ångrar sig snabbt. Märker Kenneth och funderar en stund på vem han är, kommer sedan ihåg gårdagen, lägger sig på nytt. Kenneth vaknar.) Godmorgon, Leila. God morgon. Snälla du, skulle du kunna hämta en Burana åt mig? Javisst, jag gör vad som helst för dig. (Kenneth går till wc. Gunilla vaknar. Sätter sig upp i sängen och ser sig omkring, väcker Hans.) Hans golvyta per person adärton kåma nie 1980 Hans! (Ruskar om Hans, han vaknar, sätter sig upp.) Tjugosex kåma trii... Va? Va? Var är Leila? Hans! An a gaaji. Va skönt. E va pinsamt igår.

33 33 (De stiger upp ur sängen för att klä på sig, i samma stund kommer Kenneth ut från WC:n. De ser varandra. Står paralyserade. Pinsam tystnad. Plötsligt börjar alla tre febrilt klä på sig. Då de är påklädda går Kenneth fram till Hans och Gunilla för att presentera sig. ) (Går över till Hans och Gunillas sida.) Kenneth. Kenneth Idelman. Gunilla Fast. Kenneth Idelman. Hans Fast. Ah, ni är fast! (Tystnad.) Alltså ni är gifta! (Tystnad.) Fast, förstår ni? Ja, vi förstår. Kan du, Kenneth, vänligen gå till Leilas lägenhet? Va? Kan du gå till Leilas lägenhet? Det är ju där jag är! Du är i vår lägenhet. Vad menar du? Det här är vår lägenhet. Där borta ser du Leilas lägenhet. Och här går gränsen. (Visar gränsen.)

34 34 Ahaa! (Går över till Leilas sida.) Kenneth! (Kenneth går fram till Leila.) Ajo, vänta lite! (Kenneth går mot Hans och Gunilla.) Inte råkar ni ha (Han märker att de stirrar på honom. Han stannar, tittar på dem, tittar ner, märker att han har gått över gränsen. Går tillbaka till Leilas sida.) Ursäkta. Men inte råkar ni ha Burana eller någo Leila mår inte riktigt bra. (Gunilla tar fram ett stort paket huvudvärkstabletter ur sin handväska och ger en tablett till Kenneth.) Tackar och bockar. (Bockar för Gunilla. Ger pillret åt Leila.) Mår du ännu pyton, min orm? Jo. Jag måste tyvärr slingra iväg mig nu. Stanna! Gå inte ännu. Jag skulle kunna stanna här för evigt, men jag måste hem och ömsa skinn. Jag ringer dig! (Kenneth går.)

35 35 SCEN 12b Leila, vi måste prata. Prata på du bara. Men du måste lyssna! Vi kan inte ha det såhär. Principer, Leila. Det finns principer. Om man har sagt att man skall vara borta under helgen, så är man det. Man håller vad man lovar. Blir det ändringar, meddelar man om dem. Leila. Hör du? Jaa. Hur skulle vår värld se ut om alla skulle göra som du? Strunta i principer. Det skulle bli kaos. Vi skulle alla gå under! Fattar du inte det? (Hans går över på Leilas sida, utan att märka det.) Hans! Regler är till för att följas! Först släpar du hit en karl utan att meddela oss, sedan går han omkring här naken och till råga på allt kommer han gladeligen in i vår lägenhet. Privatliv! Jag har rätt till privatliv!!! Fattar du!? Hans! (Hans märker att han står på Leilas område. Luften far ur honom. Backar sakta ut från Leilas sida.) Ursäkta. Ursäkta. Ursäkta mig. (Kommer över gränsen, från sin sida.) Men en sak säger jag: hit flyttar han aldrig!

36 36 SCEN 13 (Dörren öppnas, Kenneth cyklar in. Kenneth friar till Leila under en stum scen.) Ni kan gratulera. Vi har förlovat oss. Vad i helvete! Herregud! Det här är en mardröm.det här kan jag inte tolerera. Att de har förlovat sig? Ööh nej jag menar bara att... att.. Och nu flyttar vi ihop! (Åt Gunilla.) Det är det jag menar. (Åt Kenneth.) Och vad fan är det där? Det är min cykel. (Börjar hänga upp sin hängmatta.) Kenneth arbetar som cykelbud, alltså nu för tillfället, fast egentligen är han utbildad terapeut. Är det inte huippu? Titta Gunilla, vilken ljuvlig ring jag har fått! Rubin! Vad gör han?

37 37 Han sätter upp sin hängmatta. Den fick han som gåva när han hjälpte offren i den där katastrofen i Mexico. Jordbävningen, ni vet. Kenneth åkte dit som frivillig katastrofterapeut. Hela Mexico var i behov av terapi och jag gjorde nu vad jag kunde. I den här tar han emot sina kunder. Klienter, älskling. (Åt Hans.) Troo dö an tänker... int kan an väl he int... En sak skall du ha klart för dig: några patienter släpar du inte hit, fast hela världen skulle vara i behov av terapi! Jag tar inte emot några patienter för tillfället. Skapande paus. Kenneth har burn-out. Älskling, jag har en överraskning åt dig! (Leila tar fram synthen och sjunger en öm välkomstsång.) Ensamheten är ett grått moln i skyn Ensamheten är som att kräla i dyn Ensamheten gör själen så kall Ensamheten leder till förfall Men nuuuuuuuu, Har du kärleken i mitt hjärta sått Och nuuuuuuuu, Är smärtan ett minne blott För nuuuuuuuuu, har jag äntligen dig fått uhuuuu, uhuuu och du är min för gott.

38 38 SCEN 14 (Hans städar. Hittar Leilas förlovningsring, gömmer den i blomkrukan.) Var är den? Jag kan bara inte ha tappat bort den. Hasse, inte har du sett min förlovningsring? Nej. Hördu Hasse, vad jobbar du med egentligen... Jag heter Hans. Ursäkta mig. Hans, vad jobbar du med egentligen? Hördu, om du koncentrerar dig på ditt, så koncentrerar jag mig på mitt. Om du inte har förstått det, så finns här egentligen en vägg mellan oss. Har du någonsin funderat på varför du bygger upp murar omkring dig? Tack bara, jag behöver ingen vård! Alla mänskor behöver vård. Kenneth, det har hänt något hemskt. Jag har tappat min förlovningsring. Gulle, ta det inte så hårt. Vi letar efter den tillsammans.

39 39 Åm måros je e brölopsdaajin våran. Ja a beställd bool åt os på Restaurant Savoy. Jaha, har vi råd me he? Ibland bara måst man ha råd. Om vi inte hittar den så köper vi en ny. Varför är jag så slarvig? Det bottnar nog i din barndom. Det kan hända hemska saker i barndomen. Tro mig jag vet. (Gunilla hittar ringen i blomkrukan.) Vad är det här? Min ring! Tack, du är en ängel! Tänk att jag hade satt den i blomkrukan! Leila, du är så slarvig.

40 40 SCEN 15 (Kväll. Leila och Kenneth dansar. Hans och Gunilla kommer. De är glada och lite fulla. De har firat sin åttonde bröllopsdag.) E va rikti trevlit ede Savoy. Ja visst va e he? Jag firar 30-årsdag. Let s party! (Tidsförskjutning.) R r r... Rolling stones... Det slutar med s... okej... Stig-Görans. Vad är det? Är han släkt med Korv-Görans? Det är ett dansband. Vänta nu, Korv-Görans. Det slutar på s. Då säger jag Samantha Fox. Men, Leila. Det får inte vara en soloartist. Det måste vara ett band. Och även om vi skulle ha artister som rubrik så skulle det vara enligt efternamnet. I det här fallet då F som i Fox. Okej då... Supertramp. Police.

41 41 (Sjunger åt Leila.) Oh, can t you see, you belong to me... (Tidsförskjutning.) (Charad 1. Kenneth har en lapp i pannan där det står "BJARNE KALLIS".) Jobbar jag inom filmbranschen? Nää. Är jag miljonär? Nää. Fast du är nog ganska... dyr! ALLA ALLA (Alla skrattar.) (Tidsförskjutning.) (Charad 2. Hans demonstrerar ett yrke som Gunilla försöker gissa.) Slaktare... Pianist... Skräddare! Tiden är ute. Kirurg! (Alla har roligt åt Hans.) (Tidsförskjutning.)

42 42 Hördu, har du nu riktigt tänkt igenom det här med Leila? Ser du, jag har ju bott med henne här en tid och jag måste nog säga att hon är ganska... Ja, vadå? Ja, jag säger ingenting så har jag ingenting sagt, men jag säger bara det att skulle jag vara du så skulle jag nog... joo... (Tidsförskjutning.) (Åt Leila.) Ja, det är ju något av ett statistiskt kuriosum det här. Din 30-årsdag och vår åttonde bröllopsdag. (Tidsförskjutning.) (Åt Gunilla.) Fem poäng. Skallig president. Satt i 25 år. Förnamn Urho Kaleva. Statistiskt sett är du helt från röven.tack och godnatt. (Gunilla går.) (Tidsförskjutning.) (Alla verkar ha slocknat. Plötsligt rycker Leila till och börjar tala.) Visst börjar ju Samantha Fox på S! Heeej... (Upptäcker att de andra sover. Hittar tusch och papper på bordet. Skriver "Leila" och fäster en lapp på sin panna.) Är jag en kvinna? Jo. Bor jag i Finland? Jo. Är jag vacker? Jo. Är jag ung? Herregud, jag är 30! (Hans grymtar till i sömnen. Hon härmar Hans.)

43 43 Varför är det så här? Inga barn och inga jobb och inga pengar och inga hus och inga papper nånstansifrån och... (Tittar på Kenneth.)... en ring, okej, men... men Kenneth, jag vet inte, du är ju snäll och rolig och så där, men om jag nu tänker att vi skall resten av livet så då blir jag ju nog lite att gulps hetkinen men nog tycker jag ju om... du är nog den bästa som jag har träffat, voi vittu att det alltid skall bli så här, jag är helt råddig. Hej, har ni alla druckit sömnmedel? Nu skall vi baila. Det här är Culture Club! (Sätter på Charma Cameleon.) Ni är dåliga. Buu. Det här är min födisfest och nu skall vi festa! (Sätter på When tomorrow comes med Eurythmics.) Alla med! Vem vill dansa tryckare? (Sätter på Hotel California med Eagles. Tittar på Hans.) Inte har du säkert heller haft det så lätt när du har blivit en sån där tiukkis. Om du bara lite skulle lätta på trycket och rela så skulle du kanske kunna vara helt okej. (Fäster en lapp med ordet PAUS i pannan och slocknar.) PAUS

44 44 AKT 2 SCEN 16 (Kenneth har lyckats samla alla till en terapistund. Hans ser ut att ha det obekvämt, Gunilla ser beslutsam ut, Leila förväntansfull.) Ja, skall vi börja då? (Tittar mot publiken.) Välkomna till dagens runda av terapihörnan. Idag ska vi prata om konflikter människor emellan. Det är ju någonting som alla kan känna igen, eller hur, och ni... (Tittar på Hans, Gunilla och Leila.)... har ju stötts och blötts mot varandra rätt så mycket, har jag förstått. (Mot publiken.) Dessa tre människor har... Vad sysslar du med? Jag försöker bara komma in i rätt stämning det var ju ett tag sen. Burnouten, ni vet. Erkänn nu bara. Du leker Ricki Lake. Du låtsas att vi sitter i en tv-studio och att vi har levande publik. Nå, jag ville nu bara öva lite... Ja, jag tänker inte agera provkanin för dina drömmar om att bli nån kvasitv-terapeut.

45 45 Det är bra, Hans. Ut med den negativa energin. (Tittar ut.) Ni ser att denna mänska har väldigt mycket negati... Sluta! Jag menar det, jag går om du fortsätter att löjla dig. Ok, ok! Kan vi inte börja? Jag vet en bra konflikt. Jag störs mycket över att jag inte får vara jag, liksom. Vissa mänskor här försöker få mig att vara någon annan än den jag är. Hur menar du? Ja, än är jag för råddig och än är jag för högljudd. Det verkar till och med som om folk irriterar sig på att jag är glad. Leila, vem menar du när du säger folk? Hans och Gunilla. Fast mest Hans. Det är bra. Titta nu på Hans och säg det du sade nyss rakt till honom. Jaha alltså jag tycker det är jobbigt att folk inte gillar mig som jag är. Säg det rakt till Hans, säg: Jag tycker det är jobbigt att du inte gillar mig som jag är.

46 46 Jahaaa! På det sättet. Ok. Jag tycker det är jobbigt att du inte gillar mig som jag är. Var det bra så? Ja. Bra, Leila. Det var modigt av dig. (Tittar forskande på Hans.) Nå, hur känns det att höra det här, Hans? Vad då känns? Inte känns det nu något speciellt. Inte kan alla tycka om alla. Så du tycker" alltså "inte om Leila? Äh, det här är löjligt. Tycker om och tycker om. Hon är nu kanske inte den personen jag frivilligt skulle välja att bo med, om man säger så. Varför det då? Nå, nu vet ju alla Våra livsstilar passar inte ihop. Och jag behöver inte någon som sprider ut sig överallt och är nyfiken på allt jag gör. Förlåt nu, men är det inte du som är lite nyfiken på mig? Vad menar du? Jag är inte det minsta nyfiken på dig. Det är du visst. Du tittar ju på henne hela tiden. Hoppsan, nu börjar det hända saker här. Ska vi bena ut det här lite? Det finns ingenting att bena ut. Den här terapin är helt förkastlig. (Går.) Jaha. Det var den sessionen.

47 47 Varför gick han? Fan också. Det var inte ditt fel. Du var jättebra. Du ställde just de rätta frågorna. Lilla ponken. Sluta! Kalla mig inte ponken. Jag är en vuxen man.

48 48 SCEN 17 (Gunilla kommer inrusande.) Hans, Hans, Hans! Äntligen! Ja a hitta in lägenheit åt os. I Esbo. Vi har råd me an å vi får bo på tumanhand. Vi kan böri om från början å glööm allt tråkot. Ja tänker böri pack metisamm. Gunilla Äntligen e e slut på eje bohemliive. Ja e arbetslös. Ha ha! Iss int nö. Ja a fått sparken från Statistikcentraalin. Nä slut nö... ede e int na roolit he int. Gunilla, e e sant. Fö trii vekor sedan. Men... vafö he? För att... för att ja såld sekretessbelagd information åt privatkonder. (Åt Leila och Kenneth.) Ja, ni hörde rätt. Ni behöver inte låtsas att ni inte lyssnar. Jag har fått sparken! Men vafö joo dö he?

49 49 För att vi sko konn flytt ti en egen bostad. Ja joor e för vår skoll. För att vi sko få e betär. Men vaför a dö int berätta nainting? Ja kona bara int. Voj, Hasse Skamkänslor är naturliga vid sådana här tillfällen. Håll käften! Det är bra, låt aggressionerna komma fram. Föstaar int dö ho mytji dö a såra me? Jå, ja föstaar. Föstaar dö att ja int veit om ja kan liit pådde na meir baaket eje? Jå, ja föstaar. Föstaar dö ho leidon ja har yvi att int konn flytt jedan, utan måst fortsätt ti bo i eje dårhuuse? Jå, ja föstaar.

50 50 Kan dö säj nainting annat än att dö föstaar? Va ska ja säj? Ja vill flytt. Men vi kan int flytt vi har int råd Jag vill flytt! (Börjar tejpa nya gränser och flyttar från Hans.) Gonssi, va gö tö? Men, Gonssi... snälla, Gonssi... logn de... Jag flyttar så langt e gaar ti flytt från de i anje läägenheitin. Ja flyttar hit! Förlåt, men ni får flytta till mitten av lägenheten. Jag är ledsen, men ni får foga er. Det är väl ingen skillnad, ni följer ju ändå inga regler! Har du helt flippat? Leila, vi gör nu som hon säger det blir bäst så hon genomgår en stor kris just nu. Gonssi, e e jo löjligt... Flytt int, älskling. Ja e lessen, fölååt... Gonssi, snälla, besinn de nö... Nej, int Jukka, ta int Jukka! Gonssi, snälla, söta, rara... älskling, överreagerar int dö nö? Nej!!! Och kall int me älskling! Ja kan int bo laame in lögnar å in gangster! Du jobbar bra, Gunilla. Låt det komma.

51 51 SCEN 18 (Lägenheten delad i tre delar. Gunilla surar på sin sida. Kenneth och Leila finns på sin sida. Hans står på sin sida.) Gunilla Gunilla snälla, Gunilla ja måst få tal medde Gunilla dö kan int fortsätt såje... me att int säj nainting. Ho kan dö va såde grym? Ja veit att ja a gjort feil, men... helviti... Gunilla... Leila, kan du hjälpa mig? Snälla. Gunilla är helt omöjlig. Visst, vad vill du? Kan du säga åt Gunilla att jag vill prata med henne. Gunilla, Hans vill prata med dig. Men jag vill inte prata med honom. Gunilla säger att hon inte vill prata med dig. Säg åt henne att jag har ett viktigt ärende. Hans säger att han har ett viktigt ärende. Säg åt honom att jag inte är intresserad. Gunilla säger att hon inte är intresserad. Jag är helt i pisset. Jag har inte pengar till min del av hyran. Jag måste få låna av Gunilla.

52 52 Hans vill låna pengar av dig till hyran. Av mig får han inga pengar, det är ett som är säkert! Men snälla Gunilla, dö e ju faktiskt miin fru... Leila, inte skulle du kunna... Sorry Hasse, men det är lite tajt just nu. Han heter Hans. Alla mina fyrk går åt till den där kursen i aurafotografering. Aura vadå? Fotografering! Alltså man fotar mänskors auror, det finns såna där värmefält omkring varje mänska, som man liksom kan ja, det är hurja intressant, och ibland kan man se sjuka auror på mänskor som mår dåligt och hej, jag skulle kunna fota dig! Jag orkar inte just nu. Jag behöver pengar. Gunilla! He e int miin magaplåågo. Jävla häxo! Jävla dyngaschole!

53 53 Hopp, hopp, hopp. Nu börjar det osa bränt. Jag tror att det är dags för en liten session. (Vänder sig ut.) Välkomna till dagens runda av terapihörnan ja, kanske vi skippar det idag ja, som alla har märkt så har vi nu kommit till en punkt där ni, Hans och Gunilla, inte mera kan kommunicera med varandra. Under förra sessionen steg du, Hans, upp och ville inte mera delta i terapin. Har du en aning om varför du reagerade så, Hans? Nej, jag har ingen aning och jag skiter faktiskt i det! Det var för att vi rörde vid en av dina smärtpunkter: din attraktion för Leila. Du är ju helt paranoid! Jag har väl aldrig känt någon attraktion för Leila! He a dö visst he! Säj som e e nö bara! Båttjin! Men, Gunilla... Båttjin! Bra, Gunilla, du jobbar jättebra. Hans, hur känns det nu för dig? Det känns för jävligt! Jag förstår dig, Hans. Det är bra. Låt det kännas jävligt! Gå in i den känslan, slappna av, andas det är jättefint, Hans andas, låt det komma bara, håll det inte tillbaka, det vill ut, låt det komma ut Det är sant jag har varit attraherad av Leila jag har drömt om henne jag har

54 54 Men vaför? Räckt int ja tiel födde? Va ere fö feil påmme? Int ere na feil pådde... dö e bara så... vaanli. Vaanli? Sa dö vaanli? Om ja e så förbannat vaanli, så ere väl bäst att dö slippä me tå. Nö ska dö int jäär nainting som dö aangrar... Om e e nainting som ja aangrar, så ere att ja kååm medde hit ti Helsingfors. Men vi vila ju båda... Tö vila båda! Dö a allti veta tö, va vi vill å tjenndär å tycker. Dö a veta vem vi ska träff, va vi ska jäär, ho vi ska sii ut å va vi ska jiet. Ja hata pizza! Å ja har så förbanna leidon å de tå dö böri me ande fjanttoga stripptiisin diin. Å ja hatar Doellin i Hoostasblade. Vi a ju bestämd att vi allti gissar! Tö a bestämd! Bra, Gunilla. Du jobbar jättebra. Fortsätt! Tö a bestämd att vi int e fäädi ti skaff baan. Att vi måst vänt. Vänt tärrt allt a ordna se. Ja får väl vänt i hondra år ja tärrt allt a ordna se å dö kan böri knoll me he öga. Men snälla Gonssi, ede e våra privata... Å kall int me Gonssi!

55 55 Nå Hans, hur känns det här nu (Hans slår en låda i huvudet på Kenneth.) Ho kan dö va såde primitiv? Å brutal! Aggressiv! Kriminell! Dö a förändrats totalt sedan vi flytta hit. Dö e int sama Hans tö nameir som ja naingaang älska. E e slut! Ja vill skiljas. Höö dö he? Skiljas! Hur är det med dig, gulle? Stackars dig, du som bara ville väl. Oj, du har fått ett blåmärke, jag ska blåsa. Låt mig vara ifred. Och sluta dadda!

56 56 SCEN 19 (Talar i telefon.) "... jag skulle vilja sätta in följande annons: "Uthyres. Del av större lägenhet i arkitektoniskt unik nygotisk värdefastighet. Ett stenkast från centrum. Förmånlig och välplanerad intim enhet i gott skick. Högt till tak. Ljus och bullerfri. Stora fönster mot trevlig innergård. Inga förmedlaravgifter eller garantihyror. Visning dagtid, 9-17." Det var allt... jaha, blir det så dyrt? Skriv då bara: "Hälften av fjärdedels etta, 125 euro - genast ledig!"

57 57 SCEN 20 Ni kan int va så grym så ni släänger ut me bara för att int nain a nappa på annonsin miin. Fösök sjölv hyr ut hälften åv in fjäädedeil åv in etto, Gunilla! (Gunilla ignorerar.) Vill dö ja ska ta liive åå me? Je e he dö vill? (Hans hoppar upp på fönsterbrädet och öppnar fönstret.) Ok, ja hoppar. (Gunilla ignorerar fortfarande.) snart hoppa ja Nö hoppa ja! (Det ringer på dörren.) Nå, vaför hoppa int dö? E ringä på dören. Nå, e kan noo säkert vänt he. Men om e e na viktit. Int je väl tett problem he na meir. (Hans går och öppnar. Tim kommer in.) Hej. Jag hoppas det inte är för sent. Ja, jag såg annonsen.

58 58 Nää det är inte för sent, stig på. Härligt, härligt. Är det här min halva fjärdedel? Nå joo, det är ju inte så stort, men... Det är ju det som är det fina. Det är härligt. Och du bor där. Och (Ser Gunilla.) Hej där. (Gunilla ignorerar. Tim vänder sig till Hans.) Ja förresten, Tim. Hans Fast... och det där är min... ex-hustru Gunilla. Tim...? Tim bara Tim. Jag tror inte på efternamn. De är bara till för att kategorisera folk. Och för att Hobby Hall skall kunna skicka sin katalog åt en. Och vem bor här på mitten? Ett par. Kenneth och Leila. Väldigt trevliga. Ett par. Då är vi alltså fem stycken som bor här i lägenheten. Underbart, nästan bättre än jag hade vågat hoppas på. Du vill alltså flytta in här? Absolut. Ja, det var ju trevligt. Endel skulle kanske uppleva det här som ett lite udda arrangemang.

59 59 Det här är ett fantastiskt arrangemang! Det här är framtidens boende. Så här kommer alla att bo när statsmakten och företagsmakten har upplösts. Vi har ju en väg dit, men Esbo byggdes inte heller över en natt. Vad är det mest elementära i livet? Jo, boendet. Boendet och födan. Bara genom att lära sig att leva i samförstånd i liten skala, kan man lära sig att leva i samförstånd i stor skala. Vi är nog inget kollektiv, vi bara råkar dela lägenhet. Vi känner inte ens alla varandra egentligen. Exakt! I framtiden kommer folk inte heller att känna varandra. Men ändå bo tillsammans. Främlingar sida vid sida. Det är en viktig del av vårt program. Vilket program? Den anarko-minimalistiska samindividualismen. Här, ta en broschyr! Ja, det låter ju spännande. Men första hyran borde betalas i förskott. Det var bra att du sa det. Ingen människa ska någonsin stå i skuld till en annan. (Räcker över en plastpåse full med mynt.) Det är bra att ge, det är bra att få - men du kan aldrig stå i skuld till någon annan än dig själv. Det var visst 125 euro? Tänker du alltid betala hyran i småmynt? (Häller ut mynten på golvet och börjar räkna.) Nää, nog kan jag växla till sedlar eller fast betala in på något konto, det är bara det att jag oftast hittar småpengar. Hittar?

60 60 Ja, det finns förvånansvärt många potentiella hyror, som bara ligger och dräller på stan i form av föraktade småmynt och tomflaskor. Man måste bara ha ett vidgat medvetande för att upptäcka dem. Förlåt, men var har ni er roskis? Hmm, bredvid kylskåpet. (Räknar fortfarande.) (Tim rotar i roskisen, tittar glatt upp.)

61 61 SCEN 21 (Tim ordnar inflyttningsfest hemma hos sig.) Men inte menar du väl att det skulle bli förbjudet att bo ensam?! Vårt slutgiltiga mål är att ingen mera vill bo ensam. Ju fler som utnyttjar de bostäder som finns, desto mindre nya hus behöver vi bygga. Då skonar vi naturen. Det är ju bra. Tänk på hur stor potentiell, outnyttjad bostadsyta det finns. De flesta arbetsplatser är befolkade bara mellan 8 och 4 på dagen. Det betyder endast en tredjedel av dygnets timmar. Tänk så många människor som skullle kunna bo till exempel i Skatteverket. Det är riktigt gott, det här. Roligt att det smakar. Det finns mera i köket. Hor a dö orka i skolan? Bra, tack. Jag siir att dö a börja måål på nytt. Hm. Booda vi int taal me varaar vi?

62 62 Det här är huippu. Det är första gången som nån ordnar inflyttningsfest här. Det här hemmet är nog i alla fall maximalt utnyttjat! Inte alls. Långt ifrån. I den här lägenheten kunde det lugnt bo ett annat team med fem stycken samindivider. Ja, det skulle säkert sänka hyran. Jo, men öka vansinnet. Allt är bara en inställningsfråga. Samma sak gäller med kläder. Skulle det vara varmare här så skulle vi klara oss helt utan kläder. Det skulle vara en enorm inbesparing på jordens resurser. Våra anarko-minimalistiska samindividualistiska syskonföreningar i södern jobbar som bäst på saken. Alltså, menar du att vi skulle vara helt nakna? Exakt. Det låter ju intressant. Ja, inte sant? Så i framtiden skall vi sova nakna i ormgrop med en massa främlingar på skatteverkets golv. Är det så du menar? Nå, Kenneth, ids inte nu skämta bort hans läror. Jag tycker att mycket av det låter jättefräscht.

63 63 De är verkligen goda de här. Vad är det för recept? Nå, jag brukar nu ta det jag hittar. Goda svampar. Är de från torget? Nä, men helt nära. Från Alepas roskis. Vad sade du? Roskis? Precis. Jag är alltså fregan. Jag äter bara mat som har kastats bort. Allt vi har ätit idag fanns som på bricka. Det var bara att öppna locket och plocka åt sig.

64 64 SCEN 22a (Tim sitter i sin del av lägenheten och författar ett flygblad. Kenneth sitter i sin och Leilas del. Han förbereder sig för en terapisession. Leila är i köket.) Älskling, skall vi börja? Kommer just! (Leila kommer från köket med två koppar kaffe. Stannar bakom Tim, läser över hans axel.) Bästa samindivider! Hur vill vi leva? Hur vill vi bo? Skall man behöva arbeta hela sitt liv för att ha råd att leva? För att ha råd att bo? Ja, det kan man ju verkligen undra Svaret är NEJ! Den nionde mars gäller det! Den nionde mars smäller det! Den nionde mars gör vi det! EU:s bostadsminister Jack Pitt kommer till Helsingfors. Demonstrera med oss utanför Fiskartorpet kl. 15! Arrangör: Anarko-minimalistisk samindividualism - AMS. Låter det bra? Wow! Jag fick helt gåshud. Men, titta nu på de här kråkfötterna. Ingen kommer att kunna tyda vad här står. Jag kan hjälpa dig. Jag kan skriva rent det. Kan du! (Leila sätter sig ner.) Leila! Din terapisession.

65 65 Jag kommer, jag skall bara (skriver.) Snygg stil du har. Aj ja? Tycker du? På min grafologikurs sade de att den var inkonsekvent. Och det skulle liksom betyda att jag är en konstnärlig typ. Din igen är (Undersöker Tims handstil.) får jag försöka? Nå, den är ju nog ganska oläslig men intressant stark snudd på brutal, men samtidigt titta nu på de här s:en mjuka. Det skulle tyda på att du är... Leila! Gullet! Regressionsterapin börjar! Förlåt, älskling! Jag kommer alldeles strax. Jag kan nog fortsätta själv också. Nä, det går på en sekund. (Tar en klunk av sitt kaffe som hon har framför sig. Bjuder den andra kaffekoppen åt Tim.) Vill du ha? (Återupptar sitt skrivande. Tim följer koncentrerat med. Leila fnittrar till.) Pitt. Tänk att man kan heta Pitt! Det är ju helt sjukt! Jag förstår varför du tycker att efternamn borde skippas. Pitt! Leila! Hallå! Vill du reda upp knutarna i din barndom eller inte? Jo, jo. Jag är just klar. (Skriver snabbt klart.) Arrangör Anarko-minimalistisk samindividualism. AMS. Så där!

66 66 Tack. Och tack för kaffet. Nu sticker jag och kopierar det här. Hej då, samindivider! (Ut.) SCEN 22b (Leila går fram till Kenneth, pussar honom på huvudet och går och lägger sig i hängmattan.) Förlåt att du fick vänta. Ok, nu är jag redo. Skall jag börja med primalskriket? Men Leila nu råddar du. Det kommer ju senare. Efter förlossningen. Var är mitt kaffe? Herregud, sorry. I tankarna gav jag det åt Tim. Jag ska koka nytt. (Reser sig.) Nej, strunta i kaffet. Varför är du så sur? Inte är jag sur. Skall vi börja? Du är visst sur. Jag är inte sur. Men jag ser ju att du är sur. Vad är det? Nu börjar vi. Slut ögonen. Känn hur dina armar...

67 67 Jag kan inte sjunka in i livmodern om du är sur. Jag är ledsen att du fick vänta, men jag ville bara hjälpa honom... hans stil var ju helt förskräcklig. Kenneth? Pusi pusi Pusi pusi. Skall vi börja då? (Sluter ögonen, börjar andas djupt.) Andas djupt känn hur dina armar blir tunga. Hela din kropp blir tung. Känn hur du sjunker allt djupare in i mörkret, in i ditt eget mörker. Här har du inget namn, ingen bakgrund. Framtiden är en öppen bok. Du är omgiven av en trygg, pulserande värme. Du har nått livets ursprung. Du har inga rädslor och inga förhoppningar. Du är tom, redo att bli till. Du känner en svag vibration. Den växer sig starkare. Känner du, Leila? Det är krystningarna som börjar. Känner du krystningarna, Leila? Bra, Leila! Låt dem ta tag i dig, låt dem föra dig framåt, ut, framåt, ut i ljuset, mot livets mun! Ut i livet! Är du med mig, Leila! Är du med mig! Nu är det dags för primalskriket! Jag räknar till tre! Ett, två, tre! Aaahhh (Börjar skrika, avbryter sig.) Fan också! Jag glömde skriva Fiskartorpet! Nu vet inte folk vart de skall gå! Va va vad är det du gör? Hur kan du? Inser du Fattar du vad du har gjort? Du har smutsat ner min yrkesheder. Du kan inte göra så här! Förlåt, förlåt, förlåt, förlåt, älskling. Det var inte meningen, du var jättebra och det kändes jättefint, jag var helt med dig i livmodern, men sedan sedan vet jag inte vad som hände, förlåt, älskling. Vi talar mer om det här senare. Jag går ut på en promenad. (Ut. Gunilla in.)

68 68 SCEN 22c Suck. Nu blev han ledsen. Jag menade ju inte att såra honom. Varför mokade jag? Fan, fan, fan. Jag är så jävla råddig. Varför blir aldrig nånting rätt? Vad är det med mig? Vad är det med oss? Varför kan vi inte bara vara lyckliga? Ja, säg det. Kenneth är ju så fin, så öm, så förstående. Men hur ska jag veta att han är den rätta? Hur vet man när man har träffat den rätta? Jag vet inte. (Leila tar fram synthen.) Ååh Kenneth, Ååh Kenneth Hur vet jag att det är du Som är den jag väntat på I så många år Åh Hans, Åh Hans Jag trodde att det var du Som jag ville leva med I så många år II:Vi undrar, vi undrar Vad är rätt, vad är fel Vi undrar, vi undrar Vart är vi på väg:ii (sjunger) &

rymlig komedi med kokvrå och WC av Anja Bargum Mikaela Hasán Paul Holländer Kristofer Möller Paul Olin Anders Slotte

rymlig komedi med kokvrå och WC av Anja Bargum Mikaela Hasán Paul Holländer Kristofer Möller Paul Olin Anders Slotte 1 BO rymlig komedi med kokvrå och WC av Anja Bargum Mikaela Hasán Paul Holländer Kristofer Möller Paul Olin Anders Slotte 2 BO Roller: Carl Wilenius; fastighetsförmedlare, 47 år Gunilla Fast; högstadielärare,

Läs mer

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

Tänk om hon berättat. Tänk om hon berättat vad som fanns i henne.

Tänk om hon berättat. Tänk om hon berättat vad som fanns i henne. 8. Jag faller på knä vid hennes bädd. Jag säger: Älskade Gaby, snart är det bra igen. Snart får du komma hem. Min älskling, hur kunde jag göra så här? Men snart blir det bra igen, du ska få se. Då ska

Läs mer

Att försvinna ner i någon annans minne

Att försvinna ner i någon annans minne Att försvinna ner i någon annans minne av Patrik Bergner och Ursula Fogelström Personer: Modern Sonen Brodern Tack Claes Lundberg Götgatan våren 94 -2- Ett vardagsrum/matrum. Lådor fyller rummet. De har

Läs mer

EN PJÄS I FYRA DELAR AV

EN PJÄS I FYRA DELAR AV Fara flytt flugit av Hanna Åkerfelt 1 / 49 FARA FLYTT FLUGIT EN PJÄS I FYRA DELAR AV HANNA ÅKERFELT Hanna Åkerfelt Hakerfelt@hotmail.com Mobil: 045-6769769 Fara flytt flugit av Hanna Åkerfelt 2 / 49 DEL

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV

ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV Ett desperat behov av gränslös framgång (eller: En skådespelares icke-arbete med sig själv) Copyright 1998 Sandra

Läs mer

Frihetsgudinnor. av Patrik Bergner. efter en idé av Ursula Fogelström. Personer: Inger, 45-65 år Katarina, 25-35 år Francine, 22-32 år

Frihetsgudinnor. av Patrik Bergner. efter en idé av Ursula Fogelström. Personer: Inger, 45-65 år Katarina, 25-35 år Francine, 22-32 år Frihetsgudinnor av Patrik Bergner efter en idé av Ursula Fogelström Personer:, 45-65 år, 25-35 år, 22-32 år Jönköping hösten -94 -2- Akt 1 Ett rum utan fönster. En dörr. Möbler, böcker, spel, kortlekar,

Läs mer

få en ängel på fall av K.J. Andersson 2012-02-11 1(27)

få en ängel på fall av K.J. Andersson 2012-02-11 1(27) få en ängel på fall av K.J. Andersson 2012-02-11 1(27) 5 april - söndag Jaha, så hur börjar man. Hej? Äh, det känns ju bara dumt. Det stod i artikeln att man skulle förhålla sig till dagboken som om det

Läs mer

-Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis.

-Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis. Blodig hämnd Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, sa hon. -Vad bra att du ringde, sa Dennis. -Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis. -Det är okej och förresten tack

Läs mer

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA Vem är min vän? Tema för de olika dagarna: Dag 2: Vän med andra Dag 1: Vän med Gud Dag 3: Vän med Guds familj Dag 4: Vän med Guds värld Inledning: Årets bibelstudier kan ses

Läs mer

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor.

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor. Dennis svarade. Det var Marias bror. Han ville säga tack. Sen efter en liten stund ringde hans kompisar och ville att han skulle komma till parken. - Ja jag kommer, svarade Dennis. Sen ångrade han sig

Läs mer

Lisa. av Ola Montán EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET. stöd med bilder och korrektur: Sarah

Lisa. av Ola Montán EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET. stöd med bilder och korrektur: Sarah Lisa EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET av Ola Montán stöd med bilder och korrektur: Sarah Lisa EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET Del I Den långa vägen mot lycka av Ola Montán 1 KAPITEL 1 Mot okänt mål Rymdskeppet

Läs mer

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria Rond Nummer. 2 Av: Sara Jussi Personer: Interiör: Ett hem, kväll. En kvinna fixar i ordning ett middagsbord, ser på klockan, ser sig själv i spegeln, ställer fram vin och vinglas, städar lite. Det knackar

Läs mer

Hoppet. av Patrik Bergner

Hoppet. av Patrik Bergner 1. Hoppet av Patrik Bergner Personer: (Karin) (Valle) (Katta) (Göran) Mannen (Axel) Killen (Pontus) Tjejen (Anja) Kvinnan (Pia) Spöken (Synliga endast för ): (Böbe) - Kan spelas av Kvinnan (István) - Kan

Läs mer

Underhuset. av Patrik Bergner. Personer: Mia, författarinnan Beatrice, hennes syster som jobbar på hotell Josefin, deras syster som är rollsättare

Underhuset. av Patrik Bergner. Personer: Mia, författarinnan Beatrice, hennes syster som jobbar på hotell Josefin, deras syster som är rollsättare 1 Underhuset av Patrik Bergner Personer:, författarinnan, hennes syster som jobbar på hotell, deras syster som är rollsättare s fiktiva personer:, mannen som skall fria, skådespelerskan han skall fria

Läs mer

Om man ser en kvinna falla i gruset. När man ser en kvinna slänga sej i gruset. Vem är man då? Vad blir man?

Om man ser en kvinna falla i gruset. När man ser en kvinna slänga sej i gruset. Vem är man då? Vad blir man? 6. Om man ser en kvinna falla i gruset. När man ser en kvinna slänga sej i gruset. Vem är man då? Vad blir man? Första tiden: Gaby säger saker till mej, hon säger viktiga saker. Hon har kolsvart hår, hon

Läs mer

Felicia går i 7:an tillsammans med sin bästis Lucia. En dag kommer det en ny elev till klassen som heter Nina. Felicia börjar också höra och se olika

Felicia går i 7:an tillsammans med sin bästis Lucia. En dag kommer det en ny elev till klassen som heter Nina. Felicia börjar också höra och se olika Felicia går i 7:an tillsammans med sin bästis Lucia. En dag kommer det en ny elev till klassen som heter Nina. Felicia börjar också höra och se olika saker och hon tycker att den där Nina verkar vara lite

Läs mer

Förfallodagar. Personer: Frun Sonen Dottern Farbrodern Hannapanna EmmaLena Hembiträdet

Förfallodagar. Personer: Frun Sonen Dottern Farbrodern Hannapanna EmmaLena Hembiträdet Förfallodagar Personer: Scenrummen placeras huller om buller. Scener kan pågå samtidigt. -2- Scen 1; mörker s röst Jag hittade en gammal elräkning som dragit över, vi borde nog betala den, är det någon

Läs mer

Jonna Lindberg 2007. Jossan

Jonna Lindberg 2007. Jossan Jossan Jag blir så arg! Nu har vi suttit här i en timme och jag fattar inte hur han kan vara så dum! Lukas och jag har varit ihop i ett halvår, och han litar inte på mig. Han tror att bara för att jag

Läs mer

Att vara död har sina begränsningar

Att vara död har sina begränsningar Att vara död har sina begränsningar AV PATRIK BERGNER Roller: Mannen Kvinnan EN MAN I ETT VARDAGSRUM. EN KVINNA SITTER I SOFFAN. På väg att säg något. Avbryter sig. Kort paus. Jag ville det inte, vet du,

Läs mer

Objuden. Av Patrik Bergner och Ursula Fogelström. Personer: Margret, lam utom huvud och hals Ulrike Nadal. Övre Olskroksgatan hösten -90

Objuden. Av Patrik Bergner och Ursula Fogelström. Personer: Margret, lam utom huvud och hals Ulrike Nadal. Övre Olskroksgatan hösten -90 Objuden Av Patrik Bergner och Ursula Fogelström Personer: Margret, lam utom huvud och hals Ulrike Nadal Övre Olskroksgatan hösten -90 -2- Första akten (Ett rum. Möblerat med ett stort bord. Smutsigt. Neddragna

Läs mer

Vill va me dej 1 Längtan Roy Panen 2015 Roy Panen Bokförlag, Sollebrunn. Hemsida: www.panen.se E-post: roy@panen.se

Vill va me dej 1 Längtan Roy Panen 2015 Roy Panen Bokförlag, Sollebrunn. Hemsida: www.panen.se E-post: roy@panen.se Vill va me dej 1 Längtan Roy Panen 2015 Roy Panen Bokförlag, Sollebrunn Hemsida: www.panen.se E-post: roy@panen.se ISBN 978-91-982754-0-7 (provläsning) Denna bok skyddas genom svensk upphovsrättslag. Hej!

Läs mer

DEN GODA MÄNNisKAN. Översättning: Tomas Forser. Peter Oskarson B--.R.AN' SEZUAN. a. '-.7.bertolt brecht. Jan 1'1ark

DEN GODA MÄNNisKAN. Översättning: Tomas Forser. Peter Oskarson B--.R.AN' SEZUAN. a. '-.7.bertolt brecht. Jan 1'1ark ., DEN GODA MÄNNisKAN B--.R.AN' SEZUAN a. '-.7.bertolt brecht Översättning: Tomas Forser Jan 1'1ark Peter Oskarson 1985 ROLLER I den ordning de inträder på scen. Vattenförsäljare Wang Gud l Gud 2 Gud 3

Läs mer

Glimtar från en inlåst tid

Glimtar från en inlåst tid Glimtar från en inlåst tid Av Ia Ohrsell "Write the truth the truth never lies and it's the one that sounds best" Mathew Chilcott 1 Förord "Välkommen till polisen. Hur kan jag stå till tjänst?" "Ja hej,

Läs mer

Förvriden Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir förlag

Förvriden Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir förlag Förvriden Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir förlag 2012 Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir Förlag Foto Ivan Bliznetsov Omslag FridaRosesund ISBN: 978-91-87015-20-5 PROLOG FÅR JAG DITT liv. Rösten som

Läs mer

Lappar 2011 Clas Olson E-bok ISBN 978-91-7477-056-8 Pupill förlag

Lappar 2011 Clas Olson E-bok ISBN 978-91-7477-056-8 Pupill förlag Lappar 2011 Clas Olson E-bok ISBN 978-91-7477-056-8 Pupill förlag En hel regnbåge av smärta pulserade genom Anders skalle den morgonen. Han vägrade att öppna ögonen på vad som nog var fem minuter, men

Läs mer

Caroline Larsson. Leva Med Döden. Trafikverket

Caroline Larsson. Leva Med Döden. Trafikverket Caroline Larsson Leva Med Döden Trafikverket Caroline Larsson Utgiven av Trafikverket 2010 Tredje utgåvan Omslag: Maria Eriksson Tryck: Intellecta Infolog 2010 isbn 978-91-88250-56-8 Det drar en skugga

Läs mer

JALLE OCH TJIMBO VELAR VIDARE. av Mikael Eliasson

JALLE OCH TJIMBO VELAR VIDARE. av Mikael Eliasson JALLE OCH TJIMBO VELAR VIDARE av Mikael Eliasson 2 Kapitel 1 Jalle och Tjimbo stod utanför bion. Dom hade ett paraply uppfällt över sig. Det hade nämligen regnat på vägen dit, men nu hade det minskat till

Läs mer

Rivstart B1+B2. Lärarhandledning. Hörförståelsetexter. Kapitel 1

Rivstart B1+B2. Lärarhandledning. Hörförståelsetexter. Kapitel 1 Rivstart B1+B2 Lärarhandledning Hörförståelsetexter Kapitel 1 5 A 1 Jag brukar träna tre gånger i veckan. Om det regnar eller snöar tänker jag ofta. Usch, jag vill inte Men sedan när jag har tagit på mig

Läs mer