rymlig komedi med kokvrå och WC av Anja Bargum Mikaela Hasán Paul Holländer Kristofer Möller Paul Olin Anders Slotte Wasa Teater 2005

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "rymlig komedi med kokvrå och WC av Anja Bargum Mikaela Hasán Paul Holländer Kristofer Möller Paul Olin Anders Slotte Wasa Teater 2005"

Transkript

1 1 BO rymlig komedi med kokvrå och WC av Anja Bargum Mikaela Hasán Paul Holländer Kristofer Möller Paul Olin Anders Slotte Wasa Teater 2005

2 2 BO Roller: Carl Wilenius; fastighetsförmedlare, 32 år Gunilla Fast; högstadielärare, 35 år Hans Fast; statistiker, 38 år Leila Bang; mångsysslare, 29 år Kenneth Idelman; arbetslös terapeut, 36 år Tim; aktivist, 24 år

3 3 AKT 1 SCEN 1 (Fastighetsförmedlaren Carl Wilenius tar emot publiken i foajén.) WILENIUS Jaha, hjärtligt välkomna skall ni vara. Mitt namn är Carl Wilenius, er bostadsförmedlare. Det är glädjande att se att så många har visat intresse. Vi skall alltså nu få se lägenheten Styrmansgatan 13. Det är inte vilken bostad som helst, utan ett unikum i Helsingfors. Så om någon får en ingivelse att ge ett bud på hyran, så skall ni inte alls blygas utan slå till direkt. Men man skall ju inte köpa grisen i säcken förstås, he-he. Om jag alltså får be er att följa med här så kan vi titta på underverket... snubbla inte på tröskeln... och akta huvudena här, det är lite lågt till taket men inne i själva bostaden blir det mera rymd, så att säga. (Fortsätter när alla är inne i lägenheten. Kollar sin telefon.) På grund av mitt jobb måste jag ha telefonen påslagen hela tiden, men ni kan säkert stänga era telefoner helt och hållet. Och så får jag påminna om att all form av fotografering och bandupptagning är förbjuden här i lägenheten. Här har vi då alltså pärlan med stort P. Som ni kan se är fastigheten i gott skick. Totalrenoverad år Golvet av gediget träplank. Taket av trä, vilket är tämligen unikt. Väggarna är gjorda av gyprok och masonit som samtidigt andas och är ljudisolerande. Det höga fönstret gör lägenheten ljus. Fönstret vetter mot söder och dagtid formligen badar lägenheten i ljus. Och nu kommer vi till köket som hör till en av lägenhetens geniala lösningar, där vardagsfunktionalismen visar sitt sanna jag. Vissa kunde kalla det här för kokvrå, vilket det kanske också är rent tekniskt sett, men allt beror på hur man vinklar det. Själv ser jag det som att hela lägenheten kan vara ett massivt kök bara man öppnar dörren. Så här! Och får man överraskningsgäster visar köket sin effektivitet: det är bara att stänga dörrarna och vips! - disken är ur världen och samtidigt får hela hemmet ett mera strömlinjeformat utseende. Och här bredvid har vi badrum och toalett i en sällsynt lyckad kombination. Varenda kvadratmeter utnyttjad till max. Så här bor de människor som anser sig vara trendiga och internationella. Man kunde kanske likna den här lägenheten vid en s.k. penthousevåning som man ofta kan hitta till exempel på Manhattan. Ja, ett litet Manhattan utan Manhattans dåliga sidor av uppskruvat tempo, oljud och kriminalitet.

4 4 Miljön och omgivningen här är mycket harmonisk och lugn, ja rent av sävlig. Det skall mycket till innan man träffar på en knarkare eller uteliggare i det här grannskapet, he-he... (Det ringer. Han tar upp sin mobiltelefon.)... ja, ursäkta mig (Ser vem det är som ringer.)... aj, jävlar... (Svarar glatt.) Morjens! Kan du vänta lite? (Åt publiken.) Ja, förlåt mig en stund, men jag måste ta det här samtalet. Det var någon här som frågade om hyran på den här lägenheten och det är ingen hemlighet. 500 euro i månaden plus förmedlaravgifter och tre månaders hyra i garantisumma. Strax tillbaka. (Går ut i trappan medan han talar.) Ja, var blev vi?

5 5 SCEN 2 (Hans och Gunilla flyttar in.) E va noo in lottovinst att ja hitta ande Carl Wilenius. Utan han sko eje aldri a lyckats. Nä. Vi tjendä ju ingen i Helsingfors. Femhondra euro i måånan, e e int na mytji i anje staan he int. Nää, e e noo sant he. Å tänk att dö a fått fast anställning på Statistikcentraalin. Ja sko int a kona fått na betär arbet. Å dö får e säkert bra tö å, i ande ny skoolan diin. Tyckä dö vi ska ställ Jukka hije? (Gunilla placerar en yuccapalm på fönsterbrädet.) Jå, ede e bra ställ he. Oj, e e så häälit me in tålanje ljus lägenheit. Ja älska de, Hans. Ja älska de, Gunilla. Ja tyckä ja böri vaar hongro ja. Ska ja laa nainting? Hödö, veit dö vaa. Va sko dö säj om att vi sko slå på stoort å ga ut å jiet idaa? Å fiir anje nyy boostadin våran. Ska vi ga å ta in pizza?(ut.)

6 6 SCEN 3 (Leila flyttar in. Man hör henne prata i telefon redan utanför dörren. Hon kommer in med en tung kappsäck i ena handen och sin casiosynt i den andra, det är besvärligt att prata i telefon och flytta in samtidigt.) och sedan måste jag bara paina jo, jag skulle flytta först imorgon, men jag kestä bara inte mera med den där skiten... varför skall jag alltid gå i samma fälla? Falla för sådana där skitstövlar... jo, jo, jag klarar mig nog den här kämppän kom som en räddning huh, vad det skall bli skönt med lite lugn och ro jag skall slicka såren här... inga karlar nu på en lång tid... klart jag menar allvar... jo, jag kom just hit. Den är helt huippu. Dessutom är det nära till caféet där jag jobbar... nej, jag slutade med det där sekreterardonet inte gick det... chefen knep mig i reven hela tiden och dessutom förstår jag mig inte på datorer överhuvudtaget nä, jag vet, det är ingen merit för en sekreterare det här caféjobbet är helt huippu hej, hetkinen... här är en massa stuff. De skulle ju flytta redan förra veckan. Heej, här är deras bröllopsfoto. Nå, de ser nog ganska junttiga ut... och så har de en yuccapalm! Jo, jo på riktigt. Lite loser! Nu måste jag sluta, jag skall på vessan. Jag ringer senare. Ciao! (Går in på WC:n.)

7 7 SCEN 4a (Hans och Gunilla kommer in.) Va suur an va, ande tortjin. An gav int ens na bestick. Ja ska leit ett våra egna. (Upptäcker bröllopsfotot som ligger på fel plats.) Ha dö...? Va fan, e a vari nain jier. Härriguud. Sch... e e nain jier än... på vessan. Säj int såde! Hallå, vem där? (Tar yuccapalmen som tillhygge.) SCEN 4b (Kommer ut.) Hej. Huippu kämppä det här, ni har säkert trivats. Förresten, finns det kompost här i huset? Jag tycker att sånt är viktigt. Jag tänkte sätta på kaffe. Vill ni ha? Vem är du? Oj förlåt, Leila heter jag.

8 8 Vad gör du här vi har ju... Jo, sori, men jag klarade inte av en sekund längre där i förra kämppän, min ex-karl Lennart nå, jag skall inte gå in på det, dessutom hade jag grym tur för jag fick låna pakun av morsan idag, för hon åker först nästa vecka till lande. Är du den förra hyresgästen? Nej, det är ju ni. Hon skämtar säkert. Skämtar du? Nää Wilenius sade... Wilenius? Var har vi kontraktet? Här! Jag har också ett. (Tar fram kontraktet.) (Leila letar fram sitt kontrakt. De jämför varandras kontrakt.) fastigheten Styrmansgatan 13 B 28 uthyres för summa 500 euro till

9 9 Leila Bang... Hans och Gunilla Fast. Helsingfors den 3 januari Carl Wilenius, bostadsförmedlare. Konstigt. Gunilla, vi tar och ringer åt Wilenius. elo ere fö seint? Jå, e e noo he, klåckon e tjuugo yvi tie. Vi va jier fösst vi. Hördudu, vi var här först. Vad menar ni? (Till Leila.) Först, det betyder först, vi var här först, den är först som är först. Menar ni att jag skall ut, va? Dessutom var ju jag här när ni kom. Om jag var här före er så hur kan ni då ha varit först? Jaja, men vi var dom första som var här först. Hödö Hans, e e ju faktist mitt i natten.

10 10 He e ju he... he e just va e je he... Vi får noo tag på Wilenius åm måros å så reidär e opp se alltihop. Men ho ska vi jäär inatt då?

11 11 SCEN 5a (Hans och Gunilla sitter kring ett provisoriskt frukostbord. Leila ligger i sängen.) (Talar i telefon.) Wilenius. W-I-L-E-N-I-U-S. Ei, N niin kuin Närpes. Miten niin ei ole? E e klart att e finns. Aj jaa. Kiitos. (Till Gunilla.) Nomrona an gaav åt os e ur bruk å an finns int på nommäropplyysninjen helldär. Hoppas int e a händ an nainting Iss int ooro de. Vi måst ju väck opp onde Leila å kåll om hon veit nainting. On a snarka heila natten. Leila... Leila. (Skriker.)! (De går och ruskar om henne. Hon sätter sig upp och tar öronpropparna ur öronen.) Vad är det? Vad har hänt? Huh, jag trodde för ett ögonblick att det var Lennart. Vad skönt att det var ni. Oj, vad det doftar gott är det Parisienne? Leila snälla, ids du stiga upp, vi har ett problem att lösa. Nästan som i Paris, har ni varit i Paris? Vi får inte tag på Wilenius, har du hans nummer? Bara de som finns på kontraktet.

12 12 Vi måste få tag på honom. Jag kan efter donet gå och kolla om han är där. Jag hinner bra. Det är kanske bäst att jag går nu genast. Vad är adressen? Stora Robertsgatan någo Det står på kontraktet. (Hans ut.) Var försiktig. SCEN 5b Hur länge har ni varit gifta? Eller är ni Åtta år. Åtta år. Wow. Jag har väl knappast varit åtta veckor med samma karl i ett sträck. Ja, då förutom Sepe.. fast det beror ju på hur man räknar hur är det, räknas pauserna? På ett sätt om man räknar blir det ju nästan ett halvår han var ju där i Grekland... nä, inte kan man väl räkna det, för skulle han ha varit här skulle jag nog inte ha kestä många veckor. Vet du, jag har nog alltid haft ganska dålig zägä med kunder. Nico var jag ju faktiskt förlovad med, men Sascha diggade det inte alls alltså hans pojkvän, så det tog slut efter tre dagar. Bara som ett råd, förlova dig aldrig med en homo. Men Lennart var nog riktigt nitlotten alltså den här jag just har lämna. Helt hopplös. Fast helt huippu i sängen helt otrolig och det är ju också viktigt inte sant? Hur är ert sexliv? Va? Alltså du och Hans. Jag har alltid undrat om det är möjligt att vilja med samma typ i så där många år, alltså tänder man?

13 13 Det vill jag faktiskt inte prata om. Okej. Alla vill inte. Lennart ville inte heller prata om sex. Ha det ville han nog, med lite för många. Vad jobbar du med? Nej, vänta, låt mig gissa! Du är jurist, nä, nä, inte ser du ju alls ut som nån jurist du är farmaceut! Jag är lärare. Modda! Jo, och lite tyska. Warum haben Sie so rote Kinder? Förstod du? Jo men vad då? På tyska är ju liksom kinder kinder eller kinder kinder eller liksom inte så men alltså barn förstod du? Jo. SCEN 5c (Hans kommer tillbaka.) Hans kontor var borta. Där var en porraffär. Va?

14 14 Va? Vad skall vi göra nu? Vi vet ju inte när vi får tag i honom. Så här kan vi inte ha det. Någon måste flytta. Ja, jag kan inte flytta. Vi känner ingen här i stan. Vi är från Solf. Vi ryms väl alla här. Hur menar du? Ja, en tid alltså. Det här får vara helt provisoriskt. Bara några dagar. Tills du hittar något annat. Ja, eller ni.

15 15 SCEN 6 (Leila hänger upp tvätt.) Förresten, vet du vad? Jag kom på att det där caféjobbet var nog inte alls min grej. Det var liksom bara cappuccino hit och café latte dit. Men liksom var var jag? Inget fel på kaffe men jag tycker att det är viktigt att man trivs med vad man gör. Det är liksom så jag tänker. Så jag slutade. Så nu är det slut både med Lennart och jobbet. Heej, jag skrev en låt om honom i morse. Vill du höra? (Leila hämtar synten.) Eh... Det var jätteskönt, jag fick liksom honom ur mig. Den här låten handlar om smuts. (Sjunger.) Lennart du var smutsigast av alla Varför skulle jag för dej falla Men nu kan jag dej kalla SMUTS, SMUTS Jag skriver dessa arga rader För att du Lennart gav mej spader Nu ska jag tvätta dej i nitti grader SMUTS, SMUTS Och nu är allting alldeles för sent vårt förhållande blir aldrig mera rent SMUTS, SMUTS, SMUTS Vad sysslar du med? Jag arbetar.

16 16 Med vadå? Med att rätta uppsatser. Hur verkar det där i din nya skola? Helt bra. (Leila läser nynnande över Gunillas axel, har Gunillas våta nattlinne i handen, det droppar på häftena.) Leila, det droppar. Oj förlåt. (Lägger ner nattlinnet på häfthögen för att rädda det våta häftet.) Jag är jätteledsen. (Hon tar nattlinnet, märker att det blött ner häfthögen.) Herregud. Gunilla, det var inte alls meningen. (Lägger nattlinnet i Gunillas famn, börjar torka av häfthögen.) Mitt nattlinne! (Upptäcker nattlinnet.) Maskinen var bara halvfull och jag tänkte att det är ganska epäeko, så jag plockade lite från er sida också. Det var inget besvär. Men det låg ju under min kudde.

17 17 Gunilla, det blir inte rent under kudden. Leila snälla, jag måst få vara ifred, jag har ännu 33 uppsatser kvar och jag har huvudvärk och jag har umgåtts hela dagen med finniga analfabeter som spottar på golvet och bränner upp pulpeter och som skriver: (Läser ur en uppsats.) Min faija är alkohist. Han liiger på sofan och fjertar. En gång vi for till Muumilaakso Så det minsta jag kan begära är att du lämnar min tvätt ifred! (Samlar sig och återgår till sitt arbete.) Oj då. Jag skall inte störa. (Leila till badrummet.)

18 18 SCEN 7 Hej, Gonssi! E värka jättebra på Statistikcentraalin. Treevliga arbetskompisar å höögklassi daatautrostning. Ja too heim na lite arbet memme. Ja a haft in hemsk daag ja. Minns dö i vilken lådo vi packa nier hålastansarin. Hans, ja a haft in hemsk daag. Oj, fölååt, va tå? Baaket skoolan too ja metron moot Kampen, men ja steig åå vi Jäänveegsstattjoonin för ja tänkt att ja sko handel täär. Men e finns ju in Valintatalo femtti meter jaanfråån. Ja tyckt bara att e sko va så praktist he ja, men tå ja sko ta metron viidare så foo ja åt feil håll, å he märkt ja fösst i... va heitär e... Sörnäs. Stackarin. Å så tå ja äntligen va fram... så va e in svart kvinno me in baanvagn, å on sko inn i in boss.. å on hadd ett lite störr baan å... å så tyckt ja e såå så kråånglot uut så ja tänkt ja sko hjölp on fast int ja föstoo va on saa... å så vart ja så bortkållra, så ja lyfta in frameendan åå baanvagnen iställe fö bakeendan som ja sko a booda å så vart ja inkliemd... å så foo bossin tå å int tecksa ja ju säj att ja int sko mee... å så måsta ja ju faar tri hållplatser tå, för att int di sko tyck att ja va onndeli... å så fie ja ju ta taxi heim tå.

19 19 Å som int e sko a räckt me he, tå man äntligen kåmbä se heim tå, så haa man onde kvinnon jier som klåttar å levä tiel. Hans, ja orkar int mee eje ja! A Wilenius höört åå se na? An e som oppsluuka åå joolen han. Troo dö an a luura oss? E värka noo mystiskt. Men e ska noo årdn opp se.

20 20 SCEN 8 (Man hör Leila tralla inifrån WC:n.) Sidö hije! Uthyres. Eje sko kansji pass åt on. 30 kvm i Kronohagen. 650 euro. Ho mytji vaar he i mark? Nästan (Dörren till WC öppnas.) (Ropar inifrån.) Vet ni vad jag har kela på? Vi borde kanske byta lås på ytterdörren. Den där Wilenius kanske inte bara är huijare utan också nån galen psykopat som plötsligt stormar in här nån kväll och ropar Elämä on laiffii!!! och börjar stycka oss i bitar. (Leila kommer ut och går över på sin sida. Sätter på "indisk" musik. Börjar göra "yogaaktiga" rörelser. Musiken är högljudd och störande. Hans och Gunilla försöker få Leila att förstå att musiken stör genom att gestikulera. Leila vinkar glatt tillbaka. Hans hämtar sina hörlurar, ger dem till Leila.) E je gaar int he int. On steengär aldri dören tå on gaar på hynschon. On stedar aldri baakett se. On använder våran tandkräm.. On lämnar maatin ti mögäl i kastrolin.

21 21 Inte har ni sett min nagelsax? Jag hittade den i kylen i morse. Herregud, så jag är tankspridd, jag måste ha lämnat den där när jag klippte persilja. (Ger tidningen.) Här! Vi har ringat in några lägenheter som kunde passa dig. Varför är det jag som skall flytta? Vi är två här som inte står ut. Skall det vara någonslags rättvisa skall ju du, som bara är en, ta hänsyn till oss. Jag har också rätt till den här lägenheten Juridiskt kanske, men rent mänskligt är det ju självklart att vi har dubbelt mera rätt till lägenheten eftersom vi är två. Dessutom håller du ju inte dig till allmänmänskligt accepterat standardbeteende. Va? Vi tycker bara att man måste komma till en rättvis och rationell lösning på det här dilemmat. Då föreslår jag att vi singlar slant. Den som vinner får stanna kvar. På det villkoret att vi får två kast. Va?

22 22 Det är väl klart. Vi måste få två tredjedelars odds. Ett kast åt Gunilla, ett kast åt mig och ett kast åt dig. Annars blir det inte rättvist. Ni är ju sjuka i huvet. Har du något bättre förslag? Vi får väl bygga en mur åt herr Honecker!! (Hans börjar dra gränser med tejp.) Jasså herr Honecker! Varför inte Hitler med det samma... eller Stalin... eller varför inte Pol Pot!? Eller Bokassa... eller Kim Il Sung... eller Ivan den förskräcklige! (Färdig med tejpandet.) Och över den här gränsen stiger du inte! Skulle inte falla mig in! Kein Eintritt! (Fortsätter att tejpa.) Det här är vår lägenhet och det där är din lägenhet. Här är en korridor som du kan använda när du måste passera vår sektor. Kök och tambur och WC faller under allemansrätten. Achtung, baby! (Leila ut.)

23 23 SCEN 9a (Morgon.) Gonssi. Nåår slutar dö idaa? Kvart yvi två. Vann e Leila såje tiidit? On a fååji jobb som postiljon. Postiljon? Oj härriguud, ja sko int vill att onde sko bjier ut miin breiv ja int. Kansji e e drömjobbe hennas. Jaanå, nö gaar ja ti mett drömjobb. Vi ses. (Hans går ut. Gunilla går ut. Hans kommer in tillbaka. Leila kommer in.) SCEN 9b Hej, Leila. Vad gör du hemma den här tiden? Det var inte för mig det där postiljonsdonet. Alltså, jag märkte bara mitt i allt att jag hade somnat stående vid en postlucka och så kom en gammal tant ut och blev vettskrämd av att se mig stå där och så skrek hon till och jag vaknade och blev livrädd och skrek jag också och då blev hon ännu skrämdare och börja slå mig med sitt paraply och då tänkte jag att sådana här tidiga morgonjobb är nog ingenting för mig, att jag måste nog ha något kvällsdon så nu tänker jag börja på nån rafla eller snägäre eller nattklubb. Vad gör du hemma mitt på dan?

24 24 Va? Jo, jag borde alltså, nej, jag vi har ledigt alltså, det är en sådan där skolningsdag idag eller liksom extra semesterdag för att vi har skolat oss på vår arbetstid eller aj, fan men jag hade ju faktiskt ett möte jag måste sticka... det var trevligt att prata med dig, Leila du är helt okej alltså, jag menar Ja, vad menar du Hasse? Ingenting. Jag måste pysa. Morjens. (Hans ut.)

25 25 SCEN 10a (Hans och Gunilla spelar Duell i Hbl.) Biologi. In växt. Ähh. Tåli bruukar va svårt. Fem poäng. Euphorbia pulcherrima på latin. Euforbia... eufooor... ia. Euforia. E låter som na knark he. Cannabis. Cannabis e ju latin he reij. Fyra poäng. Art av familjen törelväxter. Art av familjen törelväxter. Törel? Staar e he? Joo, joo. Tror dö ja hittar på? Äääh, nåå tör, törn, törne... krona, äh, ja veit int ja. Men vi a ju bestämd att man allti måst giss. Okej då. Tulpan. Tri poäng. Växtens vita saft är giftig och kan ge hudirritationer. Leila. (Skämtsamt.)

26 26 Nää, Gonssi. Iss int jökäl nö Ta nästa. Har små oansenliga blommor omgivna av lysande, vanligen röda högblad. Juulstjääno Rätt. Två poäng. SCEN 10b (Leila kommer in från en joggingrunda, andfådd och svettig.) Hallååå där på andra sidan gränsen! Hur mår ni? Hur är vädret? Här i Leiland är det soligt och hett. (Leila tar av sig sina svettiga kläder och börjar tänja.) Ta nästa, Hans. Film. En TV-serie. Larry Hagman har en av huvudrollerna. Ööh. Kauniit ja rohkeat. (Leila fnittrar till. Gunilla irriterat åt Hans.) Jamen, ja hinndar ju aldri sii på na TV.

27 27 Olja spelar en central roll i denna serie. (Leila börjar nynna på Dallas-musiken medan hon stretchar. Gunilla hyssjar henne. Hans som har förstått vinken skrattar till.) On försööker ju bara jölp de. Tri poäng. Utspelar sig i Texas. Dallas. Rätt. Finland. En president. Såg ni när det kom i repris? Nej. (Åt Hans.) Jaa, in president? 5 poäng. Sprang hundra meter på elva sekunder. Jag måste kika på varenda avsnitt och till slut så ringde min chef och sade: "Du har fått sparken. Du kan stanna hemma och fast titta på Dallas." Och vad sjukt att han råkade säga just det, för det var ju det jag gjorde! (Hans fnittrar till åt Leilas svada.) Koivisto. Hans, koncentreer de nö. Va e rätt? Va? Koivisto. Nä. Fyra poäng. Använde sig av pseudonymen Pekka Peitsi.

28 28 E va svårt he. (Leila har börjat tänja sittande. Hon får idén att placera solglasögonen hon har haft i pannan på sitt bara knä.) Psst. Gunilla. Leila, jag trodde vi var överens om att den här gränsen betyder att vi lämnar varandra ifred och respekterar varandras privatliv. (Gunilla för förnärmad sin kaffekopp till köket.) Nåmen, Leila skoja na lite, int er e väl så faalit? (Till Leila.) Hur visste du att det var Kekkonen? Jag tänkte bara att det var största chansen att det sku vara han, för han var ju så länge. Du har rätt! Statistiskt sett är Kekkonen det troligaste svarsalternativet. Är du intresserad av statistik? Jo, det är hurja intressant. Visste du till exempel att 40% av alla män bedrar sin hustru en gång under äktenskapet? Det stod i Iltis. Men hej, Lennart hörde nog inte till den här gruppen, han bedrog mig minst hundraelva gånger och vi var inte ens gifta. Nå, men shit happens. Ja, joo, det låter ju inte så bra. Nä just det, skulle du nånsin vara otrogen?

29 29 Nå nää, det beror på... (Gunilla tillbaka, tar tidningen, river den i små bitar.) Nåmen, vi har ju trii åter än!

30 30 SCEN 11a (Samma kväll. Hans har köpt rosor och champagne.) Kära hustru. Kära Gunilla. Ja sko vila be om ursäkt för i mårost. Ja va noo na lite ilak. Ja a inhandla lite plåster på själen. (Ger blommorna. Börjar öppna flaskan.) Oj, Hans. Va snällt. Å ti all bäst je att vi fåå va för os sjölv heila vekosluute. Skål för logn å ro... å för åås. (Hans sätter på musik och börjar strippa. Gunilla in på WC.) Ja kåmbä straxt. SCEN 11b (Man hör ljud i trappan. Hans gömmer sig. Leila och Kenneth kommer in.) Jag brukar satsa på de ljusröda och orangea ostbitarna... Jag märkte det. Jag är igen bäst på de gula och blå, fast... Jaana är nog helt otrolig, hon liksom vinner alltid. Jag misstänker att hon sitter hemma och lär sig svaren utantill. På Pictionary är hon ju helt skit. Hej, titta här står en öppnad champis... månne vi vågar ta den äh, men jag kan ju köpa en ny. De verkar ju dessutom ha paina iväg. Lets party!

31 31 (De dansar tätt intill varandra och dricker rakt ur flaskan.) Får jag stanna här över natten? Får? Du måste. (Leila börjar klä av Kenneth. De är båda strax nästan nakna.) Jag måste bara gå av och an (Går till wc. Leila kryper i säng och väntar. Gunillas skrik hörs från wc. Hans och Leila strittar upp samtidigt, ser varandra, skriker, Gunilla kommer ut, Kenneth efter. Alla står och stirrar på varandra. Tystnad. Båda paren går och lägger sig som om inget skulle ha hänt.)

32 32 SCEN 12a (Följande morgon. Alla sover. Leila vaknar med en fruktansvärd krabbis, försöker stiga upp, men ångrar sig snabbt. Märker Kenneth och funderar en stund på vem han är, kommer sedan ihåg gårdagen, lägger sig på nytt. Kenneth vaknar.) Godmorgon, Leila. God morgon. Snälla du, skulle du kunna hämta en Burana åt mig? Javisst, jag gör vad som helst för dig. (Kenneth går till wc. Gunilla vaknar. Sätter sig upp i sängen och ser sig omkring, väcker Hans.) Hans golvyta per person adärton kåma nie 1980 Hans! (Ruskar om Hans, han vaknar, sätter sig upp.) Tjugosex kåma trii... Va? Va? Var är Leila? Hans! An a gaaji. Va skönt. E va pinsamt igår.

33 33 (De stiger upp ur sängen för att klä på sig, i samma stund kommer Kenneth ut från WC:n. De ser varandra. Står paralyserade. Pinsam tystnad. Plötsligt börjar alla tre febrilt klä på sig. Då de är påklädda går Kenneth fram till Hans och Gunilla för att presentera sig. ) (Går över till Hans och Gunillas sida.) Kenneth. Kenneth Idelman. Gunilla Fast. Kenneth Idelman. Hans Fast. Ah, ni är fast! (Tystnad.) Alltså ni är gifta! (Tystnad.) Fast, förstår ni? Ja, vi förstår. Kan du, Kenneth, vänligen gå till Leilas lägenhet? Va? Kan du gå till Leilas lägenhet? Det är ju där jag är! Du är i vår lägenhet. Vad menar du? Det här är vår lägenhet. Där borta ser du Leilas lägenhet. Och här går gränsen. (Visar gränsen.)

34 34 Ahaa! (Går över till Leilas sida.) Kenneth! (Kenneth går fram till Leila.) Ajo, vänta lite! (Kenneth går mot Hans och Gunilla.) Inte råkar ni ha (Han märker att de stirrar på honom. Han stannar, tittar på dem, tittar ner, märker att han har gått över gränsen. Går tillbaka till Leilas sida.) Ursäkta. Men inte råkar ni ha Burana eller någo Leila mår inte riktigt bra. (Gunilla tar fram ett stort paket huvudvärkstabletter ur sin handväska och ger en tablett till Kenneth.) Tackar och bockar. (Bockar för Gunilla. Ger pillret åt Leila.) Mår du ännu pyton, min orm? Jo. Jag måste tyvärr slingra iväg mig nu. Stanna! Gå inte ännu. Jag skulle kunna stanna här för evigt, men jag måste hem och ömsa skinn. Jag ringer dig! (Kenneth går.)

35 35 SCEN 12b Leila, vi måste prata. Prata på du bara. Men du måste lyssna! Vi kan inte ha det såhär. Principer, Leila. Det finns principer. Om man har sagt att man skall vara borta under helgen, så är man det. Man håller vad man lovar. Blir det ändringar, meddelar man om dem. Leila. Hör du? Jaa. Hur skulle vår värld se ut om alla skulle göra som du? Strunta i principer. Det skulle bli kaos. Vi skulle alla gå under! Fattar du inte det? (Hans går över på Leilas sida, utan att märka det.) Hans! Regler är till för att följas! Först släpar du hit en karl utan att meddela oss, sedan går han omkring här naken och till råga på allt kommer han gladeligen in i vår lägenhet. Privatliv! Jag har rätt till privatliv!!! Fattar du!? Hans! (Hans märker att han står på Leilas område. Luften far ur honom. Backar sakta ut från Leilas sida.) Ursäkta. Ursäkta. Ursäkta mig. (Kommer över gränsen, från sin sida.) Men en sak säger jag: hit flyttar han aldrig!

36 36 SCEN 13 (Dörren öppnas, Kenneth cyklar in. Kenneth friar till Leila under en stum scen.) Ni kan gratulera. Vi har förlovat oss. Vad i helvete! Herregud! Det här är en mardröm.det här kan jag inte tolerera. Att de har förlovat sig? Ööh nej jag menar bara att... att.. Och nu flyttar vi ihop! (Åt Gunilla.) Det är det jag menar. (Åt Kenneth.) Och vad fan är det där? Det är min cykel. (Börjar hänga upp sin hängmatta.) Kenneth arbetar som cykelbud, alltså nu för tillfället, fast egentligen är han utbildad terapeut. Är det inte huippu? Titta Gunilla, vilken ljuvlig ring jag har fått! Rubin! Vad gör han?

37 37 Han sätter upp sin hängmatta. Den fick han som gåva när han hjälpte offren i den där katastrofen i Mexico. Jordbävningen, ni vet. Kenneth åkte dit som frivillig katastrofterapeut. Hela Mexico var i behov av terapi och jag gjorde nu vad jag kunde. I den här tar han emot sina kunder. Klienter, älskling. (Åt Hans.) Troo dö an tänker... int kan an väl he int... En sak skall du ha klart för dig: några patienter släpar du inte hit, fast hela världen skulle vara i behov av terapi! Jag tar inte emot några patienter för tillfället. Skapande paus. Kenneth har burn-out. Älskling, jag har en överraskning åt dig! (Leila tar fram synthen och sjunger en öm välkomstsång.) Ensamheten är ett grått moln i skyn Ensamheten är som att kräla i dyn Ensamheten gör själen så kall Ensamheten leder till förfall Men nuuuuuuuu, Har du kärleken i mitt hjärta sått Och nuuuuuuuu, Är smärtan ett minne blott För nuuuuuuuuu, har jag äntligen dig fått uhuuuu, uhuuu och du är min för gott.

38 38 SCEN 14 (Hans städar. Hittar Leilas förlovningsring, gömmer den i blomkrukan.) Var är den? Jag kan bara inte ha tappat bort den. Hasse, inte har du sett min förlovningsring? Nej. Hördu Hasse, vad jobbar du med egentligen... Jag heter Hans. Ursäkta mig. Hans, vad jobbar du med egentligen? Hördu, om du koncentrerar dig på ditt, så koncentrerar jag mig på mitt. Om du inte har förstått det, så finns här egentligen en vägg mellan oss. Har du någonsin funderat på varför du bygger upp murar omkring dig? Tack bara, jag behöver ingen vård! Alla mänskor behöver vård. Kenneth, det har hänt något hemskt. Jag har tappat min förlovningsring. Gulle, ta det inte så hårt. Vi letar efter den tillsammans.

39 39 Åm måros je e brölopsdaajin våran. Ja a beställd bool åt os på Restaurant Savoy. Jaha, har vi råd me he? Ibland bara måst man ha råd. Om vi inte hittar den så köper vi en ny. Varför är jag så slarvig? Det bottnar nog i din barndom. Det kan hända hemska saker i barndomen. Tro mig jag vet. (Gunilla hittar ringen i blomkrukan.) Vad är det här? Min ring! Tack, du är en ängel! Tänk att jag hade satt den i blomkrukan! Leila, du är så slarvig.

40 40 SCEN 15 (Kväll. Leila och Kenneth dansar. Hans och Gunilla kommer. De är glada och lite fulla. De har firat sin åttonde bröllopsdag.) E va rikti trevlit ede Savoy. Ja visst va e he? Jag firar 30-årsdag. Let s party! (Tidsförskjutning.) R r r... Rolling stones... Det slutar med s... okej... Stig-Görans. Vad är det? Är han släkt med Korv-Görans? Det är ett dansband. Vänta nu, Korv-Görans. Det slutar på s. Då säger jag Samantha Fox. Men, Leila. Det får inte vara en soloartist. Det måste vara ett band. Och även om vi skulle ha artister som rubrik så skulle det vara enligt efternamnet. I det här fallet då F som i Fox. Okej då... Supertramp. Police.

41 41 (Sjunger åt Leila.) Oh, can t you see, you belong to me... (Tidsförskjutning.) (Charad 1. Kenneth har en lapp i pannan där det står "BJARNE KALLIS".) Jobbar jag inom filmbranschen? Nää. Är jag miljonär? Nää. Fast du är nog ganska... dyr! ALLA ALLA (Alla skrattar.) (Tidsförskjutning.) (Charad 2. Hans demonstrerar ett yrke som Gunilla försöker gissa.) Slaktare... Pianist... Skräddare! Tiden är ute. Kirurg! (Alla har roligt åt Hans.) (Tidsförskjutning.)

42 42 Hördu, har du nu riktigt tänkt igenom det här med Leila? Ser du, jag har ju bott med henne här en tid och jag måste nog säga att hon är ganska... Ja, vadå? Ja, jag säger ingenting så har jag ingenting sagt, men jag säger bara det att skulle jag vara du så skulle jag nog... joo... (Tidsförskjutning.) (Åt Leila.) Ja, det är ju något av ett statistiskt kuriosum det här. Din 30-årsdag och vår åttonde bröllopsdag. (Tidsförskjutning.) (Åt Gunilla.) Fem poäng. Skallig president. Satt i 25 år. Förnamn Urho Kaleva. Statistiskt sett är du helt från röven.tack och godnatt. (Gunilla går.) (Tidsförskjutning.) (Alla verkar ha slocknat. Plötsligt rycker Leila till och börjar tala.) Visst börjar ju Samantha Fox på S! Heeej... (Upptäcker att de andra sover. Hittar tusch och papper på bordet. Skriver "Leila" och fäster en lapp på sin panna.) Är jag en kvinna? Jo. Bor jag i Finland? Jo. Är jag vacker? Jo. Är jag ung? Herregud, jag är 30! (Hans grymtar till i sömnen. Hon härmar Hans.)

43 43 Varför är det så här? Inga barn och inga jobb och inga pengar och inga hus och inga papper nånstansifrån och... (Tittar på Kenneth.)... en ring, okej, men... men Kenneth, jag vet inte, du är ju snäll och rolig och så där, men om jag nu tänker att vi skall resten av livet så då blir jag ju nog lite att gulps hetkinen men nog tycker jag ju om... du är nog den bästa som jag har träffat, voi vittu att det alltid skall bli så här, jag är helt råddig. Hej, har ni alla druckit sömnmedel? Nu skall vi baila. Det här är Culture Club! (Sätter på Charma Cameleon.) Ni är dåliga. Buu. Det här är min födisfest och nu skall vi festa! (Sätter på When tomorrow comes med Eurythmics.) Alla med! Vem vill dansa tryckare? (Sätter på Hotel California med Eagles. Tittar på Hans.) Inte har du säkert heller haft det så lätt när du har blivit en sån där tiukkis. Om du bara lite skulle lätta på trycket och rela så skulle du kanske kunna vara helt okej. (Fäster en lapp med ordet PAUS i pannan och slocknar.) PAUS

44 44 AKT 2 SCEN 16 (Kenneth har lyckats samla alla till en terapistund. Hans ser ut att ha det obekvämt, Gunilla ser beslutsam ut, Leila förväntansfull.) Ja, skall vi börja då? (Tittar mot publiken.) Välkomna till dagens runda av terapihörnan. Idag ska vi prata om konflikter människor emellan. Det är ju någonting som alla kan känna igen, eller hur, och ni... (Tittar på Hans, Gunilla och Leila.)... har ju stötts och blötts mot varandra rätt så mycket, har jag förstått. (Mot publiken.) Dessa tre människor har... Vad sysslar du med? Jag försöker bara komma in i rätt stämning det var ju ett tag sen. Burnouten, ni vet. Erkänn nu bara. Du leker Ricki Lake. Du låtsas att vi sitter i en tv-studio och att vi har levande publik. Nå, jag ville nu bara öva lite... Ja, jag tänker inte agera provkanin för dina drömmar om att bli nån kvasitv-terapeut.

45 45 Det är bra, Hans. Ut med den negativa energin. (Tittar ut.) Ni ser att denna mänska har väldigt mycket negati... Sluta! Jag menar det, jag går om du fortsätter att löjla dig. Ok, ok! Kan vi inte börja? Jag vet en bra konflikt. Jag störs mycket över att jag inte får vara jag, liksom. Vissa mänskor här försöker få mig att vara någon annan än den jag är. Hur menar du? Ja, än är jag för råddig och än är jag för högljudd. Det verkar till och med som om folk irriterar sig på att jag är glad. Leila, vem menar du när du säger folk? Hans och Gunilla. Fast mest Hans. Det är bra. Titta nu på Hans och säg det du sade nyss rakt till honom. Jaha alltså jag tycker det är jobbigt att folk inte gillar mig som jag är. Säg det rakt till Hans, säg: Jag tycker det är jobbigt att du inte gillar mig som jag är.

46 46 Jahaaa! På det sättet. Ok. Jag tycker det är jobbigt att du inte gillar mig som jag är. Var det bra så? Ja. Bra, Leila. Det var modigt av dig. (Tittar forskande på Hans.) Nå, hur känns det att höra det här, Hans? Vad då känns? Inte känns det nu något speciellt. Inte kan alla tycka om alla. Så du tycker" alltså "inte om Leila? Äh, det här är löjligt. Tycker om och tycker om. Hon är nu kanske inte den personen jag frivilligt skulle välja att bo med, om man säger så. Varför det då? Nå, nu vet ju alla Våra livsstilar passar inte ihop. Och jag behöver inte någon som sprider ut sig överallt och är nyfiken på allt jag gör. Förlåt nu, men är det inte du som är lite nyfiken på mig? Vad menar du? Jag är inte det minsta nyfiken på dig. Det är du visst. Du tittar ju på henne hela tiden. Hoppsan, nu börjar det hända saker här. Ska vi bena ut det här lite? Det finns ingenting att bena ut. Den här terapin är helt förkastlig. (Går.) Jaha. Det var den sessionen.

47 47 Varför gick han? Fan också. Det var inte ditt fel. Du var jättebra. Du ställde just de rätta frågorna. Lilla ponken. Sluta! Kalla mig inte ponken. Jag är en vuxen man.

48 48 SCEN 17 (Gunilla kommer inrusande.) Hans, Hans, Hans! Äntligen! Ja a hitta in lägenheit åt os. I Esbo. Vi har råd me an å vi får bo på tumanhand. Vi kan böri om från början å glööm allt tråkot. Ja tänker böri pack metisamm. Gunilla Äntligen e e slut på eje bohemliive. Ja e arbetslös. Ha ha! Iss int nö. Ja a fått sparken från Statistikcentraalin. Nä slut nö... ede e int na roolit he int. Gunilla, e e sant. Fö trii vekor sedan. Men... vafö he? För att... för att ja såld sekretessbelagd information åt privatkonder. (Åt Leila och Kenneth.) Ja, ni hörde rätt. Ni behöver inte låtsas att ni inte lyssnar. Jag har fått sparken! Men vafö joo dö he?

49 49 För att vi sko konn flytt ti en egen bostad. Ja joor e för vår skoll. För att vi sko få e betär. Men vaför a dö int berätta nainting? Ja kona bara int. Voj, Hasse Skamkänslor är naturliga vid sådana här tillfällen. Håll käften! Det är bra, låt aggressionerna komma fram. Föstaar int dö ho mytji dö a såra me? Jå, ja föstaar. Föstaar dö att ja int veit om ja kan liit pådde na meir baaket eje? Jå, ja föstaar. Föstaar dö ho leidon ja har yvi att int konn flytt jedan, utan måst fortsätt ti bo i eje dårhuuse? Jå, ja föstaar.

50 50 Kan dö säj nainting annat än att dö föstaar? Va ska ja säj? Ja vill flytt. Men vi kan int flytt vi har int råd Jag vill flytt! (Börjar tejpa nya gränser och flyttar från Hans.) Gonssi, va gö tö? Men, Gonssi... snälla, Gonssi... logn de... Jag flyttar så langt e gaar ti flytt från de i anje läägenheitin. Ja flyttar hit! Förlåt, men ni får flytta till mitten av lägenheten. Jag är ledsen, men ni får foga er. Det är väl ingen skillnad, ni följer ju ändå inga regler! Har du helt flippat? Leila, vi gör nu som hon säger det blir bäst så hon genomgår en stor kris just nu. Gonssi, e e jo löjligt... Flytt int, älskling. Ja e lessen, fölååt... Gonssi, snälla, besinn de nö... Nej, int Jukka, ta int Jukka! Gonssi, snälla, söta, rara... älskling, överreagerar int dö nö? Nej!!! Och kall int me älskling! Ja kan int bo laame in lögnar å in gangster! Du jobbar bra, Gunilla. Låt det komma.

51 51 SCEN 18 (Lägenheten delad i tre delar. Gunilla surar på sin sida. Kenneth och Leila finns på sin sida. Hans står på sin sida.) Gunilla Gunilla snälla, Gunilla ja måst få tal medde Gunilla dö kan int fortsätt såje... me att int säj nainting. Ho kan dö va såde grym? Ja veit att ja a gjort feil, men... helviti... Gunilla... Leila, kan du hjälpa mig? Snälla. Gunilla är helt omöjlig. Visst, vad vill du? Kan du säga åt Gunilla att jag vill prata med henne. Gunilla, Hans vill prata med dig. Men jag vill inte prata med honom. Gunilla säger att hon inte vill prata med dig. Säg åt henne att jag har ett viktigt ärende. Hans säger att han har ett viktigt ärende. Säg åt honom att jag inte är intresserad. Gunilla säger att hon inte är intresserad. Jag är helt i pisset. Jag har inte pengar till min del av hyran. Jag måste få låna av Gunilla.

52 52 Hans vill låna pengar av dig till hyran. Av mig får han inga pengar, det är ett som är säkert! Men snälla Gunilla, dö e ju faktiskt miin fru... Leila, inte skulle du kunna... Sorry Hasse, men det är lite tajt just nu. Han heter Hans. Alla mina fyrk går åt till den där kursen i aurafotografering. Aura vadå? Fotografering! Alltså man fotar mänskors auror, det finns såna där värmefält omkring varje mänska, som man liksom kan ja, det är hurja intressant, och ibland kan man se sjuka auror på mänskor som mår dåligt och hej, jag skulle kunna fota dig! Jag orkar inte just nu. Jag behöver pengar. Gunilla! He e int miin magaplåågo. Jävla häxo! Jävla dyngaschole!

53 53 Hopp, hopp, hopp. Nu börjar det osa bränt. Jag tror att det är dags för en liten session. (Vänder sig ut.) Välkomna till dagens runda av terapihörnan ja, kanske vi skippar det idag ja, som alla har märkt så har vi nu kommit till en punkt där ni, Hans och Gunilla, inte mera kan kommunicera med varandra. Under förra sessionen steg du, Hans, upp och ville inte mera delta i terapin. Har du en aning om varför du reagerade så, Hans? Nej, jag har ingen aning och jag skiter faktiskt i det! Det var för att vi rörde vid en av dina smärtpunkter: din attraktion för Leila. Du är ju helt paranoid! Jag har väl aldrig känt någon attraktion för Leila! He a dö visst he! Säj som e e nö bara! Båttjin! Men, Gunilla... Båttjin! Bra, Gunilla, du jobbar jättebra. Hans, hur känns det nu för dig? Det känns för jävligt! Jag förstår dig, Hans. Det är bra. Låt det kännas jävligt! Gå in i den känslan, slappna av, andas det är jättefint, Hans andas, låt det komma bara, håll det inte tillbaka, det vill ut, låt det komma ut Det är sant jag har varit attraherad av Leila jag har drömt om henne jag har

54 54 Men vaför? Räckt int ja tiel födde? Va ere fö feil påmme? Int ere na feil pådde... dö e bara så... vaanli. Vaanli? Sa dö vaanli? Om ja e så förbannat vaanli, så ere väl bäst att dö slippä me tå. Nö ska dö int jäär nainting som dö aangrar... Om e e nainting som ja aangrar, så ere att ja kååm medde hit ti Helsingfors. Men vi vila ju båda... Tö vila båda! Dö a allti veta tö, va vi vill å tjenndär å tycker. Dö a veta vem vi ska träff, va vi ska jäär, ho vi ska sii ut å va vi ska jiet. Ja hata pizza! Å ja har så förbanna leidon å de tå dö böri me ande fjanttoga stripptiisin diin. Å ja hatar Doellin i Hoostasblade. Vi a ju bestämd att vi allti gissar! Tö a bestämd! Bra, Gunilla. Du jobbar jättebra. Fortsätt! Tö a bestämd att vi int e fäädi ti skaff baan. Att vi måst vänt. Vänt tärrt allt a ordna se. Ja får väl vänt i hondra år ja tärrt allt a ordna se å dö kan böri knoll me he öga. Men snälla Gonssi, ede e våra privata... Å kall int me Gonssi!

55 55 Nå Hans, hur känns det här nu (Hans slår en låda i huvudet på Kenneth.) Ho kan dö va såde primitiv? Å brutal! Aggressiv! Kriminell! Dö a förändrats totalt sedan vi flytta hit. Dö e int sama Hans tö nameir som ja naingaang älska. E e slut! Ja vill skiljas. Höö dö he? Skiljas! Hur är det med dig, gulle? Stackars dig, du som bara ville väl. Oj, du har fått ett blåmärke, jag ska blåsa. Låt mig vara ifred. Och sluta dadda!

56 56 SCEN 19 (Talar i telefon.) "... jag skulle vilja sätta in följande annons: "Uthyres. Del av större lägenhet i arkitektoniskt unik nygotisk värdefastighet. Ett stenkast från centrum. Förmånlig och välplanerad intim enhet i gott skick. Högt till tak. Ljus och bullerfri. Stora fönster mot trevlig innergård. Inga förmedlaravgifter eller garantihyror. Visning dagtid, 9-17." Det var allt... jaha, blir det så dyrt? Skriv då bara: "Hälften av fjärdedels etta, 125 euro - genast ledig!"

57 57 SCEN 20 Ni kan int va så grym så ni släänger ut me bara för att int nain a nappa på annonsin miin. Fösök sjölv hyr ut hälften åv in fjäädedeil åv in etto, Gunilla! (Gunilla ignorerar.) Vill dö ja ska ta liive åå me? Je e he dö vill? (Hans hoppar upp på fönsterbrädet och öppnar fönstret.) Ok, ja hoppar. (Gunilla ignorerar fortfarande.) snart hoppa ja Nö hoppa ja! (Det ringer på dörren.) Nå, vaför hoppa int dö? E ringä på dören. Nå, e kan noo säkert vänt he. Men om e e na viktit. Int je väl tett problem he na meir. (Hans går och öppnar. Tim kommer in.) Hej. Jag hoppas det inte är för sent. Ja, jag såg annonsen.

58 58 Nää det är inte för sent, stig på. Härligt, härligt. Är det här min halva fjärdedel? Nå joo, det är ju inte så stort, men... Det är ju det som är det fina. Det är härligt. Och du bor där. Och (Ser Gunilla.) Hej där. (Gunilla ignorerar. Tim vänder sig till Hans.) Ja förresten, Tim. Hans Fast... och det där är min... ex-hustru Gunilla. Tim...? Tim bara Tim. Jag tror inte på efternamn. De är bara till för att kategorisera folk. Och för att Hobby Hall skall kunna skicka sin katalog åt en. Och vem bor här på mitten? Ett par. Kenneth och Leila. Väldigt trevliga. Ett par. Då är vi alltså fem stycken som bor här i lägenheten. Underbart, nästan bättre än jag hade vågat hoppas på. Du vill alltså flytta in här? Absolut. Ja, det var ju trevligt. Endel skulle kanske uppleva det här som ett lite udda arrangemang.

59 59 Det här är ett fantastiskt arrangemang! Det här är framtidens boende. Så här kommer alla att bo när statsmakten och företagsmakten har upplösts. Vi har ju en väg dit, men Esbo byggdes inte heller över en natt. Vad är det mest elementära i livet? Jo, boendet. Boendet och födan. Bara genom att lära sig att leva i samförstånd i liten skala, kan man lära sig att leva i samförstånd i stor skala. Vi är nog inget kollektiv, vi bara råkar dela lägenhet. Vi känner inte ens alla varandra egentligen. Exakt! I framtiden kommer folk inte heller att känna varandra. Men ändå bo tillsammans. Främlingar sida vid sida. Det är en viktig del av vårt program. Vilket program? Den anarko-minimalistiska samindividualismen. Här, ta en broschyr! Ja, det låter ju spännande. Men första hyran borde betalas i förskott. Det var bra att du sa det. Ingen människa ska någonsin stå i skuld till en annan. (Räcker över en plastpåse full med mynt.) Det är bra att ge, det är bra att få - men du kan aldrig stå i skuld till någon annan än dig själv. Det var visst 125 euro? Tänker du alltid betala hyran i småmynt? (Häller ut mynten på golvet och börjar räkna.) Nää, nog kan jag växla till sedlar eller fast betala in på något konto, det är bara det att jag oftast hittar småpengar. Hittar?

60 60 Ja, det finns förvånansvärt många potentiella hyror, som bara ligger och dräller på stan i form av föraktade småmynt och tomflaskor. Man måste bara ha ett vidgat medvetande för att upptäcka dem. Förlåt, men var har ni er roskis? Hmm, bredvid kylskåpet. (Räknar fortfarande.) (Tim rotar i roskisen, tittar glatt upp.)

61 61 SCEN 21 (Tim ordnar inflyttningsfest hemma hos sig.) Men inte menar du väl att det skulle bli förbjudet att bo ensam?! Vårt slutgiltiga mål är att ingen mera vill bo ensam. Ju fler som utnyttjar de bostäder som finns, desto mindre nya hus behöver vi bygga. Då skonar vi naturen. Det är ju bra. Tänk på hur stor potentiell, outnyttjad bostadsyta det finns. De flesta arbetsplatser är befolkade bara mellan 8 och 4 på dagen. Det betyder endast en tredjedel av dygnets timmar. Tänk så många människor som skullle kunna bo till exempel i Skatteverket. Det är riktigt gott, det här. Roligt att det smakar. Det finns mera i köket. Hor a dö orka i skolan? Bra, tack. Jag siir att dö a börja måål på nytt. Hm. Booda vi int taal me varaar vi?

62 62 Det här är huippu. Det är första gången som nån ordnar inflyttningsfest här. Det här hemmet är nog i alla fall maximalt utnyttjat! Inte alls. Långt ifrån. I den här lägenheten kunde det lugnt bo ett annat team med fem stycken samindivider. Ja, det skulle säkert sänka hyran. Jo, men öka vansinnet. Allt är bara en inställningsfråga. Samma sak gäller med kläder. Skulle det vara varmare här så skulle vi klara oss helt utan kläder. Det skulle vara en enorm inbesparing på jordens resurser. Våra anarko-minimalistiska samindividualistiska syskonföreningar i södern jobbar som bäst på saken. Alltså, menar du att vi skulle vara helt nakna? Exakt. Det låter ju intressant. Ja, inte sant? Så i framtiden skall vi sova nakna i ormgrop med en massa främlingar på skatteverkets golv. Är det så du menar? Nå, Kenneth, ids inte nu skämta bort hans läror. Jag tycker att mycket av det låter jättefräscht.

63 63 De är verkligen goda de här. Vad är det för recept? Nå, jag brukar nu ta det jag hittar. Goda svampar. Är de från torget? Nä, men helt nära. Från Alepas roskis. Vad sade du? Roskis? Precis. Jag är alltså fregan. Jag äter bara mat som har kastats bort. Allt vi har ätit idag fanns som på bricka. Det var bara att öppna locket och plocka åt sig.

64 64 SCEN 22a (Tim sitter i sin del av lägenheten och författar ett flygblad. Kenneth sitter i sin och Leilas del. Han förbereder sig för en terapisession. Leila är i köket.) Älskling, skall vi börja? Kommer just! (Leila kommer från köket med två koppar kaffe. Stannar bakom Tim, läser över hans axel.) Bästa samindivider! Hur vill vi leva? Hur vill vi bo? Skall man behöva arbeta hela sitt liv för att ha råd att leva? För att ha råd att bo? Ja, det kan man ju verkligen undra Svaret är NEJ! Den nionde mars gäller det! Den nionde mars smäller det! Den nionde mars gör vi det! EU:s bostadsminister Jack Pitt kommer till Helsingfors. Demonstrera med oss utanför Fiskartorpet kl. 15! Arrangör: Anarko-minimalistisk samindividualism - AMS. Låter det bra? Wow! Jag fick helt gåshud. Men, titta nu på de här kråkfötterna. Ingen kommer att kunna tyda vad här står. Jag kan hjälpa dig. Jag kan skriva rent det. Kan du! (Leila sätter sig ner.) Leila! Din terapisession.

65 65 Jag kommer, jag skall bara (skriver.) Snygg stil du har. Aj ja? Tycker du? På min grafologikurs sade de att den var inkonsekvent. Och det skulle liksom betyda att jag är en konstnärlig typ. Din igen är (Undersöker Tims handstil.) får jag försöka? Nå, den är ju nog ganska oläslig men intressant stark snudd på brutal, men samtidigt titta nu på de här s:en mjuka. Det skulle tyda på att du är... Leila! Gullet! Regressionsterapin börjar! Förlåt, älskling! Jag kommer alldeles strax. Jag kan nog fortsätta själv också. Nä, det går på en sekund. (Tar en klunk av sitt kaffe som hon har framför sig. Bjuder den andra kaffekoppen åt Tim.) Vill du ha? (Återupptar sitt skrivande. Tim följer koncentrerat med. Leila fnittrar till.) Pitt. Tänk att man kan heta Pitt! Det är ju helt sjukt! Jag förstår varför du tycker att efternamn borde skippas. Pitt! Leila! Hallå! Vill du reda upp knutarna i din barndom eller inte? Jo, jo. Jag är just klar. (Skriver snabbt klart.) Arrangör Anarko-minimalistisk samindividualism. AMS. Så där!

66 66 Tack. Och tack för kaffet. Nu sticker jag och kopierar det här. Hej då, samindivider! (Ut.) SCEN 22b (Leila går fram till Kenneth, pussar honom på huvudet och går och lägger sig i hängmattan.) Förlåt att du fick vänta. Ok, nu är jag redo. Skall jag börja med primalskriket? Men Leila nu råddar du. Det kommer ju senare. Efter förlossningen. Var är mitt kaffe? Herregud, sorry. I tankarna gav jag det åt Tim. Jag ska koka nytt. (Reser sig.) Nej, strunta i kaffet. Varför är du så sur? Inte är jag sur. Skall vi börja? Du är visst sur. Jag är inte sur. Men jag ser ju att du är sur. Vad är det? Nu börjar vi. Slut ögonen. Känn hur dina armar...

67 67 Jag kan inte sjunka in i livmodern om du är sur. Jag är ledsen att du fick vänta, men jag ville bara hjälpa honom... hans stil var ju helt förskräcklig. Kenneth? Pusi pusi Pusi pusi. Skall vi börja då? (Sluter ögonen, börjar andas djupt.) Andas djupt känn hur dina armar blir tunga. Hela din kropp blir tung. Känn hur du sjunker allt djupare in i mörkret, in i ditt eget mörker. Här har du inget namn, ingen bakgrund. Framtiden är en öppen bok. Du är omgiven av en trygg, pulserande värme. Du har nått livets ursprung. Du har inga rädslor och inga förhoppningar. Du är tom, redo att bli till. Du känner en svag vibration. Den växer sig starkare. Känner du, Leila? Det är krystningarna som börjar. Känner du krystningarna, Leila? Bra, Leila! Låt dem ta tag i dig, låt dem föra dig framåt, ut, framåt, ut i ljuset, mot livets mun! Ut i livet! Är du med mig, Leila! Är du med mig! Nu är det dags för primalskriket! Jag räknar till tre! Ett, två, tre! Aaahhh (Börjar skrika, avbryter sig.) Fan också! Jag glömde skriva Fiskartorpet! Nu vet inte folk vart de skall gå! Va va vad är det du gör? Hur kan du? Inser du Fattar du vad du har gjort? Du har smutsat ner min yrkesheder. Du kan inte göra så här! Förlåt, förlåt, förlåt, förlåt, älskling. Det var inte meningen, du var jättebra och det kändes jättefint, jag var helt med dig i livmodern, men sedan sedan vet jag inte vad som hände, förlåt, älskling. Vi talar mer om det här senare. Jag går ut på en promenad. (Ut. Gunilla in.)

68 68 SCEN 22c Suck. Nu blev han ledsen. Jag menade ju inte att såra honom. Varför mokade jag? Fan, fan, fan. Jag är så jävla råddig. Varför blir aldrig nånting rätt? Vad är det med mig? Vad är det med oss? Varför kan vi inte bara vara lyckliga? Ja, säg det. Kenneth är ju så fin, så öm, så förstående. Men hur ska jag veta att han är den rätta? Hur vet man när man har träffat den rätta? Jag vet inte. (Leila tar fram synthen.) Ååh Kenneth, Ååh Kenneth Hur vet jag att det är du Som är den jag väntat på I så många år Åh Hans, Åh Hans Jag trodde att det var du Som jag ville leva med I så många år II:Vi undrar, vi undrar Vad är rätt, vad är fel Vi undrar, vi undrar Vart är vi på väg:ii (sjunger) &

rymlig komedi med kokvrå och WC av Anja Bargum Mikaela Hasán Paul Holländer Kristofer Möller Paul Olin Anders Slotte

rymlig komedi med kokvrå och WC av Anja Bargum Mikaela Hasán Paul Holländer Kristofer Möller Paul Olin Anders Slotte 1 BO rymlig komedi med kokvrå och WC av Anja Bargum Mikaela Hasán Paul Holländer Kristofer Möller Paul Olin Anders Slotte 2 BO Roller: Carl Wilenius; fastighetsförmedlare, 47 år Gunilla Fast; högstadielärare,

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet.

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. TRO Paula Rehn-Sirén Personer: Tove Robert Olivia DEL 1 (Vi befinner oss i ett trevåningshus.

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet.

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Monstret Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Jag bara satt och väntade, jag var så jävla irriterad av att ingen Kunnde komma in så de kan börja

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och MONSTRET AV: Freja Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och gick på skolan Röda hornet. Felicia

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något.

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något. Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Julia. Min skola heter Kyrkmon. Jag är 8 år, jag tycker om att ha vänner. Min favoritfärg är turkos och svart.jag har många kompisar på min skola. Mina kompisar heter Albin,

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna ( och pratar mycket bred skånska.) Jag är en främling i detta land, men detta land är ingen främling i mig! Men måste vi verkligen? Vet du vem som sa så? Klart jag gör. Vet du vem som kände sig som en

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?!

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?! $.87(1 AKUTEN Introduktion: Det här dramat handlar om mannen som låg vid Betesdadammen och väntade på att få hjälp ned i en bassäng. Det var nämligen så att när vattnet kom i rörelse så hade vattnet en

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

Mina nio liv utan röd tråd

Mina nio liv utan röd tråd Mina nio liv utan röd tråd Marie Lind Strömblad Sida 1 Mina nio liv utan röd tråd Copyright 2012, Marie Lind Strömblad Ansvarig utgivare: Marie Lind Strömblad Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1397-2

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder B - Berättaren V - Vargen S - Snigeln Ä - Älgen G - Gitarrist T - Skatan Berättaren tar kontakt med barnen Hej vänner! Välkomna hit! Är ni sångsugna idag?!? Upp med händerna i luften och sjung med och

Läs mer

LENNARTS LISTOR. En listig akrobatisk musikal med Lennart och Maja

LENNARTS LISTOR. En listig akrobatisk musikal med Lennart och Maja LENNARTS LISTOR En listig akrobatisk musikal med och Baserad på Wallces lists Ellenor Lindgren 2009 1 Om pjäsen/scenen En fartfylld musikal med akrobatik och dans på ca 35-40 minuter. Musiken är lite funkinfluerad

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Den magiska dörren. By Alfred Persson

Den magiska dörren. By Alfred Persson Den magiska dörren By Alfred Persson 1 Hej Ffcbtgbgfjbfgjb Hej jag heter Benjamin. Jag är 10 år och går på Heliås. Mina ögon är bruna och håret är svart och jag har 5 finnar. Jag gillar att ha matte då

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund!

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund! Träffen Ett filmmanus av Linda Åkerlund Linda Åkerlund Skapat datum: Kamomillgången 15 25 oktober 2015 61145 Nyköping Version 8 070-5883143 Slutmanus 151102 INT. SEBASTIANS VARDAGSRUM -KVÄLL Sebastian,

Läs mer

Marie Oskarsson Helena Bergendahl

Marie Oskarsson Helena Bergendahl Marie Oskarsson Helena Bergendahl Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta

Läs mer

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48.

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48. Kraaam Viktor, Vilma och jag, Viking, har bildat en hemlig klubb. Den heter AB Klant & Kompani. Det är jag som är Klant och Viktor och Vilma som är Kompani. Vi har lånat namnet från min pappas målarfirma.

Läs mer

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan.

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Kap 1 hej Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Min bästa vän heter Emil, Emil gillar fotboll och innebandy.

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Jonathan Lehtonen DEREALISATION

Jonathan Lehtonen DEREALISATION Jonathan Lehtonen DEREALISATION 1. Ett rum med en hatthylla. och ligger/står intill varandra på scen. Jag kom undan. Jag kom undan med det. Jag gjorde det och jag kom undan. Jag är en hjälte. En hjälte!

Läs mer

När tomtemor räddade julen

När tomtemor räddade julen När tomtemor räddade julen Roller: Tomtemor: Jultomten: Dr. Nisse: Maria: Mario: Tomtenisse 1: Tomtenisse 2: Tomtenisse 3: Tomtenisse 4: Tomtenisse 5: Tomtenisse 6: Tomtenisse 7: Statister: Berättare:

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

I Barnavdelningen på 1177.se kan du även läsa och se film om oss och många fler. Ville blir undersökt med datortomografi

I Barnavdelningen på 1177.se kan du även läsa och se film om oss och många fler. Ville blir undersökt med datortomografi I Barnavdelningen på 1177.se kan du även läsa och se film om oss och många fler. Ville blir undersökt med datortomografi 1 1 Den här sagan finns som film också I Barnavdelningen på 1177 Vårdguidens webbplats

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson ALEXANDRA BIZI Flabelino och flickan som inte ville sova Illustrationer av Katalin Szegedi Översatt av Carolin Nilsson Lindskog Förlag et var en gång en flicka som drömde mardrömmar. Varje natt vaknade

Läs mer

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt ÖVNINGSTEXT FÖR KODNING Kan du berätta lite om vad du har jobbat med? IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt som jag har sysslat med ja, först då

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle Innehållsförteckning Kap 1 Olle sida 2 Kap 2 Blomplockning i nationalparken sida 3 och 4 Kap 3 Bankrånet sida 5 Kap 4 Rättegången sida 6 Kap 5 videogranskningen sida 7 Kap 6 Den rätta rättegången sida

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen.

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen. - manus ver.2 INT Sovrum dag En kille ligger och sover i hans väldigt städade, prydliga rum. Det är JIM. Ett foto av hans mor och en väckarklocka syns på nattduksbordet. Han sätter sig upp nöjd 2 sekunder

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA?

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? Den här uppgiften börjar med att du läser ett utdrag från romanen Talk Talk av TC Boyle. Boken handlar bland annat om Dana som är döv och hur hennes familj och pojkvän uppfattar

Läs mer

Du är den jag vill ha

Du är den jag vill ha Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Du är den jag vill ha Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se du är den jag

Läs mer

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola En vanlig höstdag så ska klass 5a gå på utflykt till den gamla fyren. Alla har med sej massäck, när dom väl kom fram till fyren så berättade Tommy dess historia.

Läs mer

MAR TIN JONOLS Art nr MARTIN JONOLS

MAR TIN JONOLS Art nr MARTIN JONOLS G I D R A T A H MARTIN JONOLS Alskar dig, hatar dig Martin Jonols 1. Måndagen den 4 april Hej igen dagbok! Ja, jag vet att jag inte skrivit på ett tag. Jag vet att du inte gillar att ligga och bli bortglömd

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

Om författaren. Om boken

Om författaren. Om boken av Joel Om författaren Namn Joel Ålder 10 år Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Böcker som jag inspireras av Marlons böcker. Intressen Jag gillar att göra sagor, spela datorspel och titta på tv.

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Tänk till 18. Tänk till 19. Tänk till 20. Tänk till 17

Tänk till 18. Tänk till 19. Tänk till 20. Tänk till 17 Tänk till 17 Hon höll hårt i penseln. Det blåste så förtvivlat idag. Hon ville så gärna avsluta det fönster hon höll på med men här ute på slätten kunde det verkligen blåsa. Träden böjde sig för vinden

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 13 Jul En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 # 13 Jul Snöflingorna

Läs mer

Läggdags. Karaktärer:

Läggdags. Karaktärer: Karaktärer: : Kai, eldmästaren : Yoda : militär : räv : varg : rockstjärna : rockstjärna : hund : hund Edith : liten flicka som har en nallebjörn : tiger : prins : varulv Läggdags Scen 1,,,, och Ediths

Läs mer

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan.

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Av Agaton Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Hon är gammal och hon har stora tänder. Vi går på

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer When it hurts Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor Barbro Beyer Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

tentasalen Spökena i Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Jessika Torheden och Anders Juhlin

tentasalen Spökena i Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Jessika Torheden och Anders Juhlin ATLAS 2 1998 - minispex Spökena i tentasalen - Sida 1 av 8 Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Spökena i tentasalen av Jessika Torheden och Anders

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Om arbetsmaterialet Det här arbetsmaterialet följer sidorna i boken. Till varje sida finns det ordförklaringar och frågor att

Läs mer