Förhistorisk tid. fram skiftningar eller blandade det med någon sorts bindemedel och målade sedan med ett enkelt vassrör eller penslar av djurhår.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förhistorisk tid. fram skiftningar eller blandade det med någon sorts bindemedel och målade sedan med ett enkelt vassrör eller penslar av djurhår."

Transkript

1

2 Förhistorisk tid De första grottmålningarna som upptäcks i modern tid, år 1879, återfanns i Altamira i norra Spanien. En annan känd grotta är Lascaux i Frankrike. Grottorna är underjordiska och är därför alltid i ständigt mörker. Arkeologerna har kommit fram till att konstnärerna målade i ljuset av stenlampor fyllda med djurfett. Djuren är avbildade väldigt naturtroget medan människorna inte är återgivna med samma realism, de är framställda mer som symboler. Som pigment till målningarna använde man olika mineraler som pulveriserats eller träkol. Man gned med pigmentet på väggarna med händerna för att få fram skiftningar eller blandade det med någon sorts bindemedel och målade sedan med ett enkelt vassrör eller penslar av djurhår. Troligtvis målade man även på andra material som bark och djurhudar men sådant material förstörs. Vi kan bara gissa varför man började måla bilder. Troligtvis var skälen magiska eller religiösa. Vid sidan av grottkonsten gjorde även människan skulpturer av ben, horn eller sten skickligt skurna med hjälp av flintverktyg. De tidigaste fynden består av små figurer av mammuttänder för ca 30,000 år sedan.

3 Egyptisk konst 3000 f.kr 1500 f.kr Mycket av det egyptiska måleriet skapade för den avlidne. Måleriet var billigare och arbetsbesparande jämfört med skulptörens och stenhuggarens dyrbara konst. Egyptierna smyckade inte bara sina gravar de målade även sina skulpturer som den målade porträttbysten i kalksten av Nefertiti. Varje enskilt motiv återgavs ur den vinkel, från vilken man bäst såg vad det föreställde och i en skala som tydligt visade rangen, stor eller liten beroende på social ställning. En av de kända faraonerna är Tutanchamon, Som dog vi 18 års ålder. Han är känd helt och hållet för att hans grav är den enda faraograv, som i modern tid har blivit upptäckt med allt sitt innehåll orört. Hieroglyfer

4 Antikens konst 1700 f.kr 300 e.kr Konsten i det antika Grekland och Rom kallas klassisk konst. Grekland var centrum i Europa och grekerna var de första i Europa som byggde upp en stormakt. Grekerna var det första folket i historien som skrev utförligt om sina konstnärer. Venus från Melos Kore Diskuskastare Många skulpturer är gjorda för att smycka templen. Statyerna var för att hylla gudarna Man försökte avbilda den perfekta människan. Parthenon på Akropolis, den heliga klippan i Athen. Där bland annat den 12 meter höga statyn Athena stod, gjord av trä, täckt med guld och elfenben och andra dyrbara material. (skiss hur man tror att Parthenon såg ut)

5 Medeltidens konst e.kr År 313, efter tre hundra års förföljelse av kristna, bestämde kejsar Konstantin att den officiella religionen i romarriket skulle vara kristendomen. Man gjorde väldigt vackra handskrivna böcker. Ofta var det munkar som skrev och illustrerade (målade) bilder i dessa böcker. Under hela medeltiden utgjorde måleriet den Vanligaste formen av religionsundervisning Då det stora flertalet inte var läskunniga. Även I de fattigaste kyrkorna lät man täcka väggarna Med färgsprakande bilder ut den bibliska Historien. De mest fasansfulla konsten kunde visa var den yttersta domen. Det är enligt kristen tro, den stund då alla människor ska dömas och få reda på om de efter döden får komma till himmelen eller helvetet. Gotiken e.kr Den gotiska arkitekturen utvecklas i Europa under medeltidens sista fas. Närmare bestämt i Frankrike. Det typiska för gotiska kyrkor är de höga tornen och rosett fönstren. Notre Dame i Paris Katedralen i Amines

6 Det gotiska måleriets vagga stod i Italien. Den gotiska konstnären intresserar sig inte så mycket för att återge rumsligt djup, utan strävar hellre efter att uttrycka en mystisk och gudomlig atmosfär. Robert Campin Giotto, Madonna med barnet Giotto Uttrycket renässans som betyder pånyttfödelse har fått ge namn åt en bred kulturell epok. I början av 1400-talet började människor i Italien intressera sig alltmer för konst och bildning. Målarna började måla mer och mer realistiskt. De italienska konstnärerna hämtade inspiration från den grekiska och romerska konsten. Konstnärerna började också använda motiv och personer från antiken mytologi och historia. Renässansen e.kr

7 Leonardo da Vinci Leonardo var en utomäktenskaplig son från staden Vinci i Toscana. Fadern erkände honom och bekostade hans utbildning. Som den mångsidiga begåvning han var hade han nästan för många talanger. Han såg bra ut, hade en fantastisk sångröst, stark fysik, var en matematisk begåvning, djärv vetenskapsman, arkitekt listan skulle kunna göras mycket längre. Leonardos skisser vittnar om en man med oändlig fantasi och vetenskapligt intresse. Förutom anatomiska studier och karikatyrer utförde han mängder med tekniska ritningar till uppfinningar, allt ifrån krigsmaskiner, vattenkvarnar,,pansarvagnar, helikoptrar och flygplan. Michelangelo Målare, skulptör, arkitekt och poet

8 Han var allmänt ansedd som en enastående konstnär under sin livstid. Han kom från en välbärgad familj och medlem av den lägre aristokratin, som vägrade att låta sig övertalas till något. Endast påven lyckades i kraft av sin tyranniska ställning att tvinga Michelangelo till Sixtinska kapellet, där han motvilligt utförde det som kom att bli världens största fresk. Michelangelo, Adams skapelse, från Sixtiska kapellet Rafael Rafale var ett lika stort geni som Leonardo och Michelangelo. Rafael var en duktig porträttmålare. Först trodde man att detta var ett självporträtt. Men numera är man överens om att det rör sig om ett ungdomsporträtt av Bindo, en nära vän.

9 Barock Ordet barock kommer från franska baroque vidunderlig, oregelbunden. Stilen kännetecknas av överdåd, prakt och storslagenhet. Måleriet utmärks av att man målade människor med kurviga och svällande former. Man använde sig ofta av mycket uttrycksfulla, teatraliska gester och starka kontraster mellan ljus och skugga samt mättade färgkombinationer. Efter stilens uppkomst i Italien spreds den främst till de katolska delarna av Tyskland och Nederländerna men även till Spanien. Peter Paul Rubens Rubens var en av historiens mest lyckosamma konstnär stilig, frisk, välutbildad, känslig, godmodig, förmögen, den borne diplomaten och uppskattad av Europas kungahus. Gift två gånger båda gångerna så lyckligt att han öppet hyllade äktenskapet i sina målningar. Rembrandt Mest känd för sina porträtt. Människoansiktet fascinerade honom redan från början. Han var mest intresserad av vad som rörde sig inom människan, en besatthet som till slut gjorde att han förlorade sin framgångsrika ställning och sina kollegors respekt. Det är just genom sin förmåga att gestalta kroppen med hjälp av färger och ljus som gör honom till en känd målare.

10 Rokoko Uppstod på 1700-talet som en överdriven dekorativ variation av barocken. Stilen utvecklades i Frankrike. Rokokon var lätt och luftig. Inte lika allvarstyngd som den tidigare konsten. Man målade till exempel det eleganta livet och de fina festerna i Paris.

11 Goya - Arkebuseringen den 3 maj Realism Konstnärerna reagerade mot det fantasifulla och idealiserade i konsten. De ville måla världen exakt som de såg den. Därför valde de fattiga människor och vardagliga situationer. Courbet- Stenkrossarna Många upprördes av Courbets bilder. Stenkrossare var inget passande ämne för den stora konsten. Tavlan förstördes under andra värlskriget. Jean Francois Millet - Axplockerskorna Impressionism Ordet impressionism uppstod efter den första samlingsutställningen 1874, när en journalist gjorde ett sarkastiskt angrepp på Monets målning med titeln Impressession; soluppgång (impression betyder sinnesintryck). Fastän beteckningen impressionister från början var ett skällsord anammades den snabbt av andra. Många av verken såg ganska grova och oavslutade ut, vilket gav dem en stark känsla av omedelbarhet som retade kritikerna. Publiken och konstkritikerna tyckte att de bara kladdat med färgen. Konstnärerna tyckte inte att det viktiga var att avbilda så likt som möjligt, utan att skildra ljuset och färgtonerna med sina egna känslor och upplevelser.

12 De målade för det mesta ute i det fria. Den nya tekniken fotografering gjorde att konstnärerna inte längre strävade efter att avbilda allt så exakt som möjligt. De kunde ju fotografiet mycket bättre. Målarna fick utnyttja färgerna, som fotografiet ännu ej fått. Pierre-August Renoir Claude Monet Monet målade utomhus, ibland målade han på samma plats vid olika tider på året för att visa vilken effekt ljuset kan ha på motivet. Monets största tillgång som målare var han enorma skicklighet att fånga ljuset.

13 Expressionism Kommer av franskans expression = uttryck. Den expressionistiska konsten strävar efter att uttrycka en inre upplevelse eller själstillstånd. För att nå detta mål måste konstnären ofta överdriva eller förvrida verklighetsbilden. Expressionismen fick framförallt fotfäste i Tyskland, där inte bara målare utan även skulptörer tog starkt intryck av Vincent van Gogh och Edvard Munch. Edvard Munch En dyster människa som ständigt förföljdes av sjukdom, vansinne och död. Ju olyckligare Munch var, desto mer självbiografisk blev hans konst.

14 Vincent van Gogh Född i Holland är ett våra stora mytomspunna genier. Hans olyckliga liv finns dokumenterat i en strid ström av brev till brodern Theo. Vincent van Goghs sista år; de första tecknen på att han befann sig i stark själslig obalans uppträder medan han och Gauguin delade ett hus i Arles. Efter att först ha hotat Gauguin, tappade van Gogh behärskningen och skar av sin högra örsnibb som han därefter gav till en prostituerad. Han fördes till sjukhus på grund av blodförlust och hallucinationer. I maj 1889 hade van Gogh låtit lägga in sig på hospitalet. Under sina två år på sjukhuset producerade han drygt 200 målningar. Ett par månader efter van Gogh kommit ut från sjukhuset blev han åter sjuk, och i juli 1890 begick han självmord. Kubism 1910 Stilen utvecklades av Picasso och Braque omkring 1907 och blev epokgörande för hela den västerländska konsten. Konstnärerna bröt ned motivet till ett antal fasettartade former som visade olika aspekter av ett enda föremål samtidigt. Kubismen fick sitt namn då Braque 1908 målade Hus i Estaque i förenklade geometriska former, som en annan konstnär liknade vid små kuber.

15 Picasso Född i Spanien och är sannolikt den mest berömda och dominerande gestalten inom 1900-talets måleri tillsammans med Braque. Braque Fransk målare, skulptör och grafiker. Surrealism 1920 En konstriktning som uppstod i Frankrike på 1920-talet. Surrealism betyder öververklighet. Vilket innebär att de avbildade föremål verklighetstroget men blandade dem på ett ovanligt och overkligt sätt.

16 Salvador Dali Dali hade en enastående förmåga att göra ovanliga saker för att dra uppmärksamhet till sig. Dali byggde medvetet upp bilden av sig själv som ett udda original, allt för att öka uppmärksamheten kring sin person och därmed även öka intresset för och priset på sin konst. Rene Magritte Belgisk surrealist målare

17 Abstrakt konst Icke föreställande konst. Bakom all abstrakt konst ligger tanken att form och färg i sig själv kan påverka betraktaren. Vasilji Kandiskij Piet Mondrian Uppstod i England på 1950-talet. Popkonst Andy Warhole När han gick i tredje klass blev han sjuk och inlagd på sjukhus. Där fördrev han tiden med att lyssna på radio, samla på filmstjärnebilder och måla. Var framgångsrik inom reklambranschen övergav han reklambranschen för att bli konstnär.

18 Roy Lichtenstein Afrikansk konst Domineras av skulpturer. Kultfigurerna och maskerna spelar en stor roll i en del religioner och är vanligen utförda i trä. Den afrikanska konsten har haft stort inflytande på den moderna västerländska konsten, inte minst Picasso. Islamisk konst Mönster, ornamentik och kalligrafi typiskt för den islamiska konsten.

Litet häfte om: IMPRESSIONISM EXPRESSIONISM KUBISM SURREALISM POPKONST

Litet häfte om: IMPRESSIONISM EXPRESSIONISM KUBISM SURREALISM POPKONST Litet häfte om: IMPRESSIONISM EXPRESSIONISM KUBISM SURREALISM POPKONST Impressionism Impressionism kan översättas till intryckskonst. Man målade intrycken av det man såg, inte verkligheten. Impressionismen

Läs mer

Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr

Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr Av: Johanna Åberg 9B Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr Antiken Grekisk stil 800 f.kr-200 f.kr Den grekiska antiken bestod av grekisk mytologi och gudatro. Grekerna var mycket duktiga

Läs mer

Konsthistoria. Antiken. Rokoko. Impressionismen. Renässansen. Modernismen. Samtidskonst. Expressionismen. Konstakademiernas konst. Medeltiden.

Konsthistoria. Antiken. Rokoko. Impressionismen. Renässansen. Modernismen. Samtidskonst. Expressionismen. Konstakademiernas konst. Medeltiden. Konsthistoria Av: Emma Gustafsson f.kr 800 500 1300 1500 1700 1770 1800 1870 1900 1960 Antiken Renässansen Rokoko Impressionismen Modernismen Samtidskonst Medeltiden Barock Konstakademiernas konst Expressionismen

Läs mer

Från Gotik till Romantik

Från Gotik till Romantik Konsthistoria Från Gotik till Romantik Mål som ska ha uppnåtts i slutet av det nionde skolåret - ha kännedom om och kunna beskriva bilder från skilda tider och kulturer, känna till några framträdande bildkonstnärer.

Läs mer

Bildens historia. med fokus på väst

Bildens historia. med fokus på väst Bildens historia med fokus på väst Det första konstverket Venus av Willendorf Begynnelsen Vi vet att människans förfäder har använt sig av bilder för att kommunicera i ca 17000 år. De första bilderna gjordes

Läs mer

Modernismen. Att bryta med det gamla t ex Nationalromantiken

Modernismen. Att bryta med det gamla t ex Nationalromantiken Modernismen Att bryta med det gamla t ex Nationalromantiken Modernismens ismer Impressionism Expressionism Futurism Kubism Dadaism Surrealism Impressionismen intryckskonst Fotografiets uppfinning påverkade

Läs mer

Impressionismen Konstnärerna ville ge betraktaren ett stämningsladdat intryck. Det impressionistiska synsättet innebar att konstnärerna inte i detalj

Impressionismen Konstnärerna ville ge betraktaren ett stämningsladdat intryck. Det impressionistiska synsättet innebar att konstnärerna inte i detalj Impressionismen Konstnärerna ville ge betraktaren ett stämningsladdat intryck. Det impressionistiska synsättet innebar att konstnärerna inte i detalj avbildade landskapet utan man målade det synintryck

Läs mer

Konsthistoria. Mål som ska ha uppnåts i slutet av det nionde skolåret

Konsthistoria. Mål som ska ha uppnåts i slutet av det nionde skolåret Konsthistoria Mål som ska ha uppnåts i slutet av det nionde skolåret - ha kännedom om och kunna beskriva bilder från skilda tder och kulturer, känna tll några framträdande bildkonstnärer. Mål at sträva

Läs mer

Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv

Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 6-9, Gymnasiet, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-8 Bokens

Läs mer

SPELANDE I KONSTHISTORIEN

SPELANDE I KONSTHISTORIEN ÖVNING: SPELANDE I KONSTHISTORIEN ÅRSKURS: 7-9 WWW.PRATAOMSPEL.SE SPELANDE I KONSTHISTORIEN I ÖVNINGEN INGÅR ATT: Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap (BD) Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga

Läs mer

MODERNISMEN KONST IDAG DEL III OCH IIII

MODERNISMEN KONST IDAG DEL III OCH IIII MODERNISMEN KONST IDAG DEL III OCH IIII Modernismen är ett samlingsnamn på flera olika konststilar under 1900talet. Det ismerna har gemensamt är att dom ifrågasätter det traditionella måleriet. Man är

Läs mer

Kristendomen. Inför provet

Kristendomen. Inför provet Kristendomen Inför provet Kristendomen Allt började med Jesus. Från Jesus första lärjungar spreds läran. Kristna tror på en Gud. Kristna tror att Jesus vad Guds son. Gud kan visa sig på tre olika sätt:

Läs mer

Antikens Grekland förr och nu

Antikens Grekland förr och nu Antikens Grekland förr och nu Namn: Lisa Söderberg Klass: 9an Innehållsförteckning Antikens Grekland då och nu..1 Innehållsförteckning...2 Sammanfattning..3 Varför har jag valt att skriva om det här.4

Läs mer

AV-centralen. Temablad. Konst. Konstens stora mästare. Estetisk/praktisk, bild/konst

AV-centralen. Temablad. Konst. Konstens stora mästare. Estetisk/praktisk, bild/konst Temablad Konst Konstens stora mästare Estetisk/praktisk, bild/konst Lgr 11 bild Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av

Läs mer

Leonardo da Vinci och människokroppen

Leonardo da Vinci och människokroppen Leonardo da Vinci och människokroppen När vi läser om renässansen, är det självklart att studera Leonardo da Vinci eftersom han behärskade så många områden och kom att prägla mycket av det som vi referar

Läs mer

exempelblad skulpturer Norr

exempelblad skulpturer Norr exempelblad skulpturer orr norr :2 Kleopatras nål, 1989 sid 66, skulpturguide umeå Sigurd Persson inspirerades av naturens olika former i sitt skapande. Olika växtdelar som löv, knoppar och grässtrån blev

Läs mer

Den kristna kyrkans inriktningar

Den kristna kyrkans inriktningar Den kristna kyrkans inriktningar Läran växte fram Budskapet att alla människor var lika mycket värda tilltalade många människor, fattiga och rika, kvinnor och män. De första gudstjänsterna innehöll sång,

Läs mer

MODERNISMEN KONST IDAG DEL III OCH IIII

MODERNISMEN KONST IDAG DEL III OCH IIII MODERNISMEN KONST IDAG DEL III OCH IIII Modernismen är ett samlingsnamn på flera olika konststilar under 1900talet. Det ismerna har gemensamt är att dom ifrågasätter det traditionella måleriet. Man är

Läs mer

Manierism. Av: Linnea Andersson. torsdag 6 december 12

Manierism. Av: Linnea Andersson. torsdag 6 december 12 Manierism Av: Linnea Andersson Senrenässans Manierismen har felaktigt kallats Senrenässans, eftersom att den tidsmässigt kom precis efter renässansen. Manierismen påminner också till viss del om renässansen

Läs mer

Interiør & Design, November 2018

Interiør & Design, November 2018 Stilhistoria @Treider Interiør & Design, November 2018 Egypten Vi startar veckan med att prata lite om Egypten. Det har aldrig slagit mig hur mycket historia det faktiskt finns i den forntida Egypten,

Läs mer

Världens största religion

Världens största religion Kristendomen Film Världens största religion Kristendomen är världens största religion med omkring två miljarder anhängare. Kristendomen uppstod i det lilla landet Palestina (dagens Israel) för cirka två

Läs mer

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Kultur- och idéhistoria Renässansen. Prov. Kontext

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Kultur- och idéhistoria Renässansen. Prov. Kontext Bild 1 Kultur- och idéhistoria Renässansen Karlbergsgymnasiet Åmål Jonas Angerud Bild 2 Prov Fredagen den 25 januari har vi prov på Renässansen. Bild 3 Kontext Ca år 1300-1600. Sjöfarten tog över en allt

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia

Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia Från förföljd jesusrörelse till romersk statsreligion Den stora schismen: delningen mellan kyrkan i väst och öst Splittringen av den katolska

Läs mer

Skapande skola Bild årskurs 4 6

Skapande skola Bild årskurs 4 6 Skapande skola Bild årskurs 4 6 Om utställningen Vincent van Goghs verk har visats och uppskattats runt om i världen i över 100 år men aldrig så här. För första gången i Sverige ges nu en unik möjlighet

Läs mer

Dramatisering kristendomen

Dramatisering kristendomen Dramatisering kristendomen Ni ska, i indelade grupper, dramatisera olika viktiga händelser under kristendomens utveckling. Er uppgift består av att sätta upp en dramatisering i två till flera akter där

Läs mer

Inledning. Spelets regler (fem spelare) För 3-4 spelare

Inledning. Spelets regler (fem spelare) För 3-4 spelare Målarkonstens ismer Inledning Ni är anställda på varsitt museum. På era museer ska det vara utställningar med tavlor från några av de vanligaste konst- ismerna. Problemet är att många av de tavlor som

Läs mer

Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9

Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9 Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9 Årskurs 1 - grundfärgerna samt blanda och experimentera med färger - namn på grundfärgerna samt svart och vit - framställa bilder med hjälp av tekniker, redskap och material

Läs mer

Viktoriaskolans kursplan i Bild I år F arbetar eleverna med:

Viktoriaskolans kursplan i Bild I år F arbetar eleverna med: I år F arbetar eleverna med: År F bildkonstnärer och deras verk. - de vanligaste färgernas namn - olika material såsom kritor av olika slag, vattenfärg, tyg, garn och lera - träna på att använda sax och

Läs mer

E K E T O R P S S K A T T E N. en silverskatt från vikingatiden

E K E T O R P S S K A T T E N. en silverskatt från vikingatiden E K E T O R P S S K A T T E N en silverskatt från vikingatiden Skatten hittas År 1950 plöjde en bonde sin åker vid Eketorp utanför Fjugesta väster om Örebro. Något fastnade i hans plog. Det var två flätade

Läs mer

Kreativitet och kreativ problemlösning Del 1 Crister Skoglund 2015

Kreativitet och kreativ problemlösning Del 1 Crister Skoglund 2015 Kreativitet och kreativ problemlösning Del 1 Crister Skoglund 2015 Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse Tomas Tranströmmer Reaktioner man kan få om man föreslår

Läs mer

Det som det kretsar kring

Det som det kretsar kring Kristendom Det som det kretsar kring Grundtankar Gud är kärleken Denna kärlek visar sig i Jesus när han offras för mänsklighetens skull. Av nåd, gratis utan motprestation, blir människan genom detta upprättad

Läs mer

Lärarhandledning: Jag, van Gogh. Författad av Jenny Karlsson

Lärarhandledning: Jag, van Gogh. Författad av Jenny Karlsson Lärarhandledning: Jag, van Gogh Författad av Jenny Karlsson Artikelnummer: 11316 Ämne: Bild Målgrupp: Grundskola 4-6, grundskola 7-9 Speltid: 40 min Produktionsår: 2009 INNEHÅLL: Centralt innehåll Det

Läs mer

Skrivning för KV 132 på delkursen ANTIK MEDELTID, 7.5 hp 22 november 2010 (2:a tillfället)

Skrivning för KV 132 på delkursen ANTIK MEDELTID, 7.5 hp 22 november 2010 (2:a tillfället) Sid 1/7 1. Förklara kort följande termer (rita gärna): (1 poäng för varje term) a) Fronton b) Karyatid c) Rosfönster d) Transept e) Fresk Sid 2/7 2. Bildfrågor, se Bildbilaga 1: Se bild 1, Ange period

Läs mer

Fakta om kristendomen

Fakta om kristendomen Kristendomen Jesus Fakta om kristendomen Kristendomen är världens största religion med fler än 2 miljarder anhängare. Kristendomen utgår från Jesus från Nasarets liv och lära som återges i Nya testamentet.

Läs mer

Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden

Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden Jesus föddes i Nasaret i Palestina omkring år 1. De fyra

Läs mer

Med blicken på bilden

Med blicken på bilden Med blicken på bilden om vad vi ser och varför Sammanställning av föredraget för Sveriges Konstföreningar Grafikens Hus, 29 maj 2010 Christel Copp Om bildskapande Människan har i alla tider sökt olika

Läs mer

Rosens användning. Rosen som symbol

Rosens användning. Rosen som symbol 1 2 3 Rosens användning I södra Europa kan man se stora fält med rosor som används till att utvinna rosenolja från, vilket används inom parfymindustrin, och rosenvatten, som troligen är historiens äldsta

Läs mer

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7 Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2 De kristna förföljs...2 Kristendomen blir mäktig...3 Vem ska bestämma?...3 Den apostoliska trosbekännelsen...3 Kristendomen kommer till Sverige...5 Sverige

Läs mer

KONST på Vallås äldreboende. Barbro Jönsson Jan Åberg Tommy E Westerling

KONST på Vallås äldreboende. Barbro Jönsson Jan Åberg Tommy E Westerling KONST på Vallås äldreboende Barbro Jönsson Jan Åberg Tommy E Westerling Gårdarna Den konstnärliga utsmyckningen på gårdarna utomhus anspelar på de teman som landskapsarkitekt Kerstin Teutsch angett, nämligen:

Läs mer

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Vad 4b ska kunna i religion och historia torsdagen den 12 mars Kort sammanfattning Det ser nog ändå mycket

Läs mer

skapande skola bild årskurs 7-9

skapande skola bild årskurs 7-9 skapande skola bild årskurs 7-9 Om utställningen Renässansmänniskan Leonardo Da Vinci (1452-1519) var vetenskapsmannen och konstnären som utforskade människans livsvillkor utifrån de flesta kunskapsområden

Läs mer

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam.

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam. De abrahamitiska religionerna Kristendom, Judendom, Islam. Tre religioner som hör ihop Judendom, Kristendom och Islam kallas för de abrahamitiska religioner. Det är för att religionernas grundare (personer

Läs mer

Inredningsmåleri i Vimmerby

Inredningsmåleri i Vimmerby Inredningsmåleri i Vimmerby Som så många andra städer har Vimmerby under seklernas lopp härjats av eldsvådor. Gammal träbebyggelse brann ner, ny byggdes upp. När den välborne stadsbon återigen fått tak

Läs mer

Tidslinje litteratur historia

Tidslinje litteratur historia Tidslinje litteratur historia av Simon Antiken 800 f.kr- 500 e.kr Tiden före Kristus kallas antiken. Antikens litteratur hade sitt centrum i Grekland. Grekland kom också på den moderna demokratin men man

Läs mer

Behandla andra som du själv vill bli behandlad Hjälp människor som är i nöd Treenigheten är viktig = Gud är tre gestalter: Gud är Fadern, Sonen och

Behandla andra som du själv vill bli behandlad Hjälp människor som är i nöd Treenigheten är viktig = Gud är tre gestalter: Gud är Fadern, Sonen och Kristendomen Grundtankar Alla troende kristna tror på EN gud Kristna kallas de människor som följer Jesus Kristus lära Jesus är Messias Bibeln är den viktigaste och heligaste boken för kristna Bibeln är

Läs mer

EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR

EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR 16 februari, 2018 Taggar: AkvarellKonstnärPeterCzerniakSlussenSödermalmStockholm Peter Czerniak föddes

Läs mer

TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER. Datum. Kursexaminator. Betygsgränser. Tentamenspoäng. Uppladdare. Övrig kommentar

TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER. Datum. Kursexaminator. Betygsgränser. Tentamenspoäng. Uppladdare. Övrig kommentar TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER Kurskod Kursnamn D0019A Formanalys Datum Material Sammanfattning Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Uppladdare Övrig kommentar Romansk stil (1050 till

Läs mer

Kristendomens splittring: Katolska kyrkan och Ortodoxa kyrkan

Kristendomens splittring: Katolska kyrkan och Ortodoxa kyrkan Kristendomens splittring: Katolska kyrkan och Ortodoxa kyrkan Kyrkans första 300 år Kyrkans förföljelse slutade med kejsarens Konstantin toleransdekret. Han arrangerade Första konciliet (kyrkomötet) i

Läs mer

Kristendom. Vad tror kristna på? Hur utövar de sin religion? Vilka olika inriktningar finns det?

Kristendom. Vad tror kristna på? Hur utövar de sin religion? Vilka olika inriktningar finns det? Kristendom Vad tror kristna på? Hur utövar de sin religion? Vilka olika inriktningar finns det? Kristendom De Centrala tankegångarna i kristendom Kristendomens historia; hur religionen började och hur

Läs mer

Hinduismens rötter. Ingen vet exakt när hinduismen kom till, men den anses vara mycket gammal ca 4000 år.

Hinduismens rötter. Ingen vet exakt när hinduismen kom till, men den anses vara mycket gammal ca 4000 år. Hinduismen Film Hinduismens rötter Ingen vet exakt när hinduismen kom till, men den anses vara mycket gammal ca 4000 år. Hinduismen har ingen grundare utan är istället resultatet av att många olika religioner

Läs mer

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla Kristendomen Grunden till kristendomen Fyra evangelier (budskap, goda nyheter ) som berättar Jesu liv och lära. Traditionellt säger man att tre av författarna (Markus, Matteus och Johannes) kände Jesus

Läs mer

Den romerska republiken var en form av demokrati, men som främst gynnade de rika

Den romerska republiken var en form av demokrati, men som främst gynnade de rika Bild: Giovanni Dall'Orto Varghona med tvillingarna Romulus och Remus. I romersk mytologi var det Romulus som grundade staden Rom. SPQR är en förkortning för "senaten och det romerska folket". Romarriket

Läs mer

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk Hur man blir kristen i 10 steg Christian Mölk www.christianmolk.se 1. Guds avbild 1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade

Läs mer

Vad menas med en högkultur? Diskutera med din bänkgranne i 4 minuter så brainstormar vi allt ni vet om högkulturer. Vet du inte så använd din fantasi

Vad menas med en högkultur? Diskutera med din bänkgranne i 4 minuter så brainstormar vi allt ni vet om högkulturer. Vet du inte så använd din fantasi Att kunna: Hur levde människan innan hon blev bofast? Vad är det som kännetecknar en högkultur? Hur var det nya samhället när människan blev bofast? Hur uppstod högkulturen Egypten? Vad är det som kännetecknar

Läs mer

Arbetsblad för gymnasiet Passioner

Arbetsblad för gymnasiet Passioner Känslor i konsten Arbetsblad för gymnasiet Passioner Känslor har skildrats i västerländsk konst sedan antiken. De många olika tolkningar och motiv där känslor spelar en roll visar att känslolivet har setts

Läs mer

Den äldsta riktningen är den Romersk- katolska kyrkan som började ta form redan några sekel efter Jesu verksamhet. Kyrkans högste ledare kallas PÅVE.

Den äldsta riktningen är den Romersk- katolska kyrkan som började ta form redan några sekel efter Jesu verksamhet. Kyrkans högste ledare kallas PÅVE. Kristendom lektion 4 Den katolska kyrkan Den äldsta riktningen är den Romersk- katolska kyrkan som började ta form redan några sekel efter Jesu verksamhet. Påven Kyrkans högste ledare kallas PÅVE. Dagens

Läs mer

Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN. 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn.

Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN. 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN GUD ÄR ALLTSÅ TRE PERSONER I EN EN TREEING GUD 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. 2. Gud visar sig som

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

KONSTHISTORIA. Utvecklingen från 1800-talets akademiska konsttradition, 1900-talets Modernism till nutida Postmodernism

KONSTHISTORIA. Utvecklingen från 1800-talets akademiska konsttradition, 1900-talets Modernism till nutida Postmodernism KONSTHISTORIA Utvecklingen från 1800-talets akademiska konsttradition, 1900-talets Modernism till nutida Postmodernism -www.lektion.se 1800-TALET Ett omvälvande och händelserikt sekel Europa industrialiserades

Läs mer

arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan

arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan RUNRIKET anhörig person som man är nära släkt med arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan avsluta göra så att något blir klart ben hård del av skelettet

Läs mer

LEKTIONSANTECKNINGAR RENÄSSANSEN. och reformation med mera. och att avskaffa landet inre tullar (de yttre skulle vara kvar).

LEKTIONSANTECKNINGAR RENÄSSANSEN. och reformation med mera. och att avskaffa landet inre tullar (de yttre skulle vara kvar). HT 2010 LEKTIONSANTECKNINGAR RENÄSSANSEN och reformation med mera I korthet Idéernas utveckling RENÄSSANSKONST Diverse skulpturer I detta kompendium återfinner du anteckningar från våra lektioner. Du behöver

Läs mer

Förändra och förnya med färg!

Förändra och förnya med färg! Förändra och förnya med färg! MÅLA OM ETT ENKELT OCH ROLIGT SÄTT ATT FÖRNYA Ge dina rum värme och energi med färg. Något så enkelt som att måla om en vägg kan höja temperaturen och glädjen med flera grader.

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

Hej! Jag heter Marica Ohlsson och bor i Falun. Från början kommer jag från Uddevalla på västkusten och det var där i min mors studio, jag började

Hej! Jag heter Marica Ohlsson och bor i Falun. Från början kommer jag från Uddevalla på västkusten och det var där i min mors studio, jag började Hej! Jag heter Marica Ohlsson och bor i Falun. Från början kommer jag från Uddevalla på västkusten och det var där i min mors studio, jag började teckna kroki - troligen 1975 eller 1976. Sedan dess har

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

Hur blir man kristen? Christian Mölk

Hur blir man kristen? Christian Mölk Hur blir man kristen? Christian Mölk 1. Guds avbild Gud skapade ursprungligen människan som sin avbild. Gud vill ha en kärleksfull gemenskap med oss och till en början hade människan en fridfull tillvaro

Läs mer

exempelblad skulpturer Öster

exempelblad skulpturer Öster exempelblad skulpturer ster :1 Norra skenet, 1969-70 sid 162, skulpturguide umeå Belysning används ofta för att förstärka eller synliggöra skulpturer i vår gemensamma miljö. Ljuset i sig är dessutom är

Läs mer

1900-TALETS NYA KONST

1900-TALETS NYA KONST 1900-TALETS NYA KONST Konst och design Konsten, arkitekturen och formgivningen av föremål har betytt mycket för varandra, speciellt under det tidiga 1900-talet. Det har funnits ett ständigt utbyte mellan

Läs mer

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39).

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39). 1 Tessalonikerbrevet 1 (1:1) Hälsning 1 Från Paulus, Silvanus och Timoteus till församlingen i Tessalonika som lever i Gud, Fadern, och Herren Jesus Kristus. Nåd och frid vare med er. 1. Från Paulus a.

Läs mer

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark)

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark) Faktablad, övningar och bilder till kursprovet HT 2011 Fakta om: Titel: Den förlorade sonen, 1885 Konstnär: Georg von Rosen (1843 1923, Sverige) Konstnären Georg von Rosen var greve, professor och direktör

Läs mer

Denna teori presenterades av Empedokles ca 450 f.kr.

Denna teori presenterades av Empedokles ca 450 f.kr. Människor har alltid funderat och klurat kring den värld de lever i. I den forna antikens Grekland byggde människorna upp sin världsbild utifrån att allting är blandningar av fyra odelbara grundelement:

Läs mer

ÖVNINGSUPPGIFTER MUMIER OCH GRAVEN

ÖVNINGSUPPGIFTER MUMIER OCH GRAVEN 1 ÖVNINGSUPPGIFTER MUMIER OCH GRAVEN 2 1. Mumier 1. Använd din lärobok i historia eller en uppslagsbok och ta reda på vad en mumie är. 2. Ta reda på varifrån de gamla egyptierna fick seden att mumifiera

Läs mer

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten.

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten. FORNTIDEN ISTIDEN - Inga människor kunde bo i Sverige - 5000 år f.kr hade isen smält, och då invandrade människor till Sverige - De första svenskarna var nomader Forntiden STENÅLDERN - 3000 år f.kr lärde

Läs mer

Antikens kultur och samhällsliv. Forskning

Antikens kultur och samhällsliv. Forskning Antikens kultur och samhällsliv Forskning Vad är antikens kultur och samhällsliv? Klassiska grekiska och romerska kulturerna, men omfattar även bronsåldern så väl som senantiken fram till den bysantinska

Läs mer

I bildanalys talar man om att bilden kan fungera som tecken för något, dessa kallas för symbol, index eller ikon.

I bildanalys talar man om att bilden kan fungera som tecken för något, dessa kallas för symbol, index eller ikon. Bildanalys Bildanalys innebär att man plockar isär en bild i mindre bitar. Syftet är att det ska bli lättare att förstå vad bilder berättar och på vilka sätt bilder berättar. Det handlar alltså om vad

Läs mer

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia Jesus tog på sig alla människors misslyckanden och synder när han dog på korset. På så sätt befriade Jesus människorna till att kunna leva ett liv nära Gud och beroende av Gud. Kristendomen uppstod i det

Läs mer

KONSTHISTORIA Del 2. Ismerna. dessa samhälleliga händelser påverkade även konsten TALET Ett omvälvande och händelserikt sekel INDUSTRIALISERING

KONSTHISTORIA Del 2. Ismerna. dessa samhälleliga händelser påverkade även konsten TALET Ett omvälvande och händelserikt sekel INDUSTRIALISERING KONSTHISTORIA Del 2 Ismerna 1800-TALET Ett omvälvande och händelserikt sekel Europa industrialiserades och det gjordes viktiga vetenskapliga upptäckter som påverkar våra liv. (T.ex. Elektriciteten, telefonen,

Läs mer

Grekiska gudar och myter

Grekiska gudar och myter Under det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med Antikens Grekland och Romarriket. Jag kommer att hålla genomgångar, ni kommer att få ta del av den här presentationen så kommer ni själva att få söka

Läs mer

ROM - En utmärkt plats för handel

ROM - En utmärkt plats för handel Romarriket ROM - En utmärkt plats för handel Ursprung: Bra plats för handel - vägar, floder, hav. kullar (vid flykt) 600 f.kr fanns det ett centrum Olika folkgrupper - kelter (galler), greker, latiner

Läs mer

UPPSTÅNDELSEN & LIVET

UPPSTÅNDELSEN & LIVET UPPSTÅNDELSEN & LIVET JESUS SADE: JAG ÄR UPPSTÅNDELSEN OCH LIVET. DEN SOM TROR PÅ MIG SKALL LEVA OM HAN ÄN DÖR, OCH VAR OCH EN SOM LEVER OCH TROR PÅ MIG SKALL ALDRIG NÅGONSIN DÖ. TROR DU DETTA? JOH. 11:25-26

Läs mer

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov...

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Bildanalys Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Fråga1 har många olika svar. Några är: Vi vill dokumentera livet, händelser

Läs mer

DEMOKRATI. - Folkstyre

DEMOKRATI. - Folkstyre DEMOKRATI - Folkstyre FRÅGOR KRING DEMOKRATI 1. Allas åsikter är lika mycket värda? 2. För att bli svensk medborgare och få rösta måste man klara av ett språktest? 3. Är det ett brott mot demokratin att

Läs mer

1. Skapad till Guds avbild

1. Skapad till Guds avbild Introduktion Detta material är tänkt som ett samtalsunderlag i frälsningsoch dopsamtal. Steg för steg går man igenom de 10 stegen och samtalar om den kristna trons grunder. När alla har förstått ett av

Läs mer

Om pasteller Historik

Om pasteller Historik Om pasteller Historik Pastellkritor tillverkades redan på 1500-talet, men pastellmåleri blev riktigt stort under 1700-talet. Den venetianska kvinnliga konstnären Rosalba Carriera (1674-1757) blev omåttligt

Läs mer

Muslim. Den som tillhör islam kallas för muslim.

Muslim. Den som tillhör islam kallas för muslim. ISLAM Historia Muslim Den som tillhör islam kallas för muslim. Koranen Helig bok inom islam. Ordet Koran kommer från det arabiska ordet al-ouran som betyder läsning. Koranens kapitel kallas suror. Det

Läs mer

Kant och det moderna

Kant och det moderna Kant och det moderna Det moderna konstbegreppet brukar man säga skapades av Immanuel Kant. Före Kant fanns inte den idé om konst som vi idag förhåller oss till, kanske tar för given. Före Kant sågs det

Läs mer

Lauras läppar. Av Malin Axelsson

Lauras läppar. Av Malin Axelsson Av Malin Axelsson Det här är en föreställning som utmanar den unga publiken. Det är meningen. Publiken ska komma därifrån med en stark scenkonstupplevelse, en känsla som lycka, förundran och igenkänning.

Läs mer

Alma Buckard. Alma Buckard konstnärskap med förhinder. Sonen Ola Buckard i maj 2017:

Alma Buckard. Alma Buckard konstnärskap med förhinder. Sonen Ola Buckard i maj 2017: 1904-1988 Sonen Ola Buckard i maj 2017: konstnärskap med förhinder. Min mor, (f. Schönberg), föddes i Ravastbo/Huddunge 1904 och dog i Sala 1988. Alma växte upp på ett småbruk som näst yngst av sju barn

Läs mer

Från renässans till Romantik

Från renässans till Romantik Från renässans till Romantik Ungrenässans 1400-talet Pånyttfödelse av antiken (rinascita) användes först av den italienska konsthistorikern Giorgio Vasari år 1550 Humanismen Hoven: Florens, Urbino, Neapel,

Läs mer

EN HYLLNING TILL UTVALDA VERK FRÅN NIO DECENNIER

EN HYLLNING TILL UTVALDA VERK FRÅN NIO DECENNIER EN HYLLNING TILL CO HULTÉN UTVALDA VERK FRÅN NIO DECENNIER STOCKHOLM 2006 Ur:Krigsbok, ca 1921, krita, sida: 32,5 x 21 Chock, 1938, gouache, 28 x 20 Fågel och diktskärvor, 1939, gouache/collage, 25 x 21

Läs mer

Olika sätt att se om bildanalys. 8 En metodisk verktygslåda för bildanalys 15 Exempelanalys : Marcus Larson Småländskt Vattenfall

Olika sätt att se om bildanalys. 8 En metodisk verktygslåda för bildanalys 15 Exempelanalys : Marcus Larson Småländskt Vattenfall INNEHÅLL 7 19 41 55 75 95 4 Förord Olika sätt att se om bildanalys 8 En metodisk verktygslåda för bildanalys 15 Exempelanalys : Marcus Larson Småländskt Vattenfall Kroppsuppfattning, skönhetsideal och

Läs mer

Skrivning för KV 132 på delkursen ANTIK MEDELTID, 7.5 hp 17 februari 2011 (1:a tillfället)

Skrivning för KV 132 på delkursen ANTIK MEDELTID, 7.5 hp 17 februari 2011 (1:a tillfället) Sid 1/8 1. Förklara kort följande termer (rita gärna): (1 poäng för varje term) a) Baptisterium b) Diptyk c) Tessera d) Vimperg e) Ziggurat Sid 2/8 2. Bildfrågor, se Bildbilaga 1: Bild 1) Ange period (mesopotamisk,

Läs mer

Skrivning för KV 132 på delkursen TAL, 7.5 hp 23 mars 2011 (1:a tillfället)

Skrivning för KV 132 på delkursen TAL, 7.5 hp 23 mars 2011 (1:a tillfället) Sid 1/8 23 mars 2011 (1:a tillfället) 1. Förklara kort följande termer (rita gärna): (1 p för varje term) a) Kolossalordning b) Pilaster c) Atlanter d) Sfumato e) Fresk f) Pastos Sid 2/8 23 mars 2011 (1:a

Läs mer

Kors och kärlek. Nr 4 i serien Kristusvägen

Kors och kärlek. Nr 4 i serien Kristusvägen Kors och kärlek Nr 4 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet KORSET När man går in i en kyrka ser man ofta ett kors över altaret eller på något annat ställe i kyrkorummet. Korset är en symbol för Jesu

Läs mer

Digitalfotografering för alla

Digitalfotografering för alla HARRY PERONIUS D Digitalfotografering för alla! Lär dig fotografera digitalt!! Bearbeta bilderna i datorn! Visa dina bilder som bildspel eller som papperskopior 2 Ett grundläggande tips är att i alla fotograferingssituationer

Läs mer

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1100-1200-tal MEDELTIDEN s.6 1. Hur kan man sammanfatta medeltiden? a) Som en långtråkig tid då inget hände b) Som en mycket händelserik tid c) Som

Läs mer

Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia

Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia Legenden om Lucia berättar om hur en hedning hade blivit förälskad i henne, men att

Läs mer

Konst i Mongoliet. Historia

Konst i Mongoliet. Historia Konst i Mongoliet Kulturen i Mongoliet är starkt präglad av den nomadiska livsstil som är vanlig där. Kulturen har även fått stora influenser från Tibet, tibetansk buddism och från Kina. På nittonhundratalet

Läs mer