Nationella referensgruppen 15 februari 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nationella referensgruppen 15 februari 2012"

Transkript

1 ANTAL SIDOR 1(8) Nationella referensgruppen 15 februari 2012 Närvarande: Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Roland Esaiasson, Talboks- och punktskriftsbiblioteket Lisbeth Forslund, Gävle stadsbibliotek Karin Grönvall, Södertörns högskolebibliotek Maria Hedenström, KB (adjungerad) Gunilla Herdenberg, KB (ordförande p1-5) Christina Jönsson Adrial (adjungerad) Helena Kettner Rudberg, Sjukhusbiblioteken i Sörmland Calle Nathanson, Sveriges kommuner och landsting (deltog endast i p4) Agneta Olsson, Göteborgs universitetsbibliotek Kerstin Olsson, Regionbibliotek Östergötland Annika Peurell, Nordiska museets bibliotek Gunnar Sahlin, KB (ordförande p6-12) Inger Klondiras (sekreterare) Anmälda förhinder: Stefan Bengtsson, Malmö högskola, Kjell Jonsson, Umeå universitet Christina Persson, Göteborgs stadsbibliotek Övriga närvarande från KB Marja Haapalainen, Libris-enheten, p4. 1. Gunilla Herdenberg öppnade mötet. En presentationsrunda gjordes och den nya medlemmen Karin Grönvall hälsades särskilt välkommen. Nya i gruppen är också Stefan Bengtsson och Kjell Jonsson. 2. Dagordningen godkändes efter följande tillägg till punkten Övrigt: a) E-boken, b) Myndighetsanalys av Kungliga biblioteket. 3. Minnesanteckningarna från föregående möte gicks igenom och lades till handlingarna. 4. Nationell infrastruktur. Maria Hedenström och Marja Haapalainen presenterade några aktuella utvecklingsprojekt på Libris. Anpassningar av Libris för folkbiblioteken. Det finns flera fördelar med att folkbiblioteken går in i Libris-katalogen. Förutom att alla får tillgång till fritt öppet data

2 ANTAL SIDOR 2(8) och att samarbeten mellan biblioteken kan utvecklas mer än om man jobbar enskilt på varje bibliotek så medför det även en samhällsekonomisk vinst. För att anpassa Libris-katalogen till folkbibliotekens krav snabbas flödet av poster upp och uppdateringar görs. Posterna förbättras genom att till exempel Bokrondellens poster läggs in i Libris mer komplett. Poster från Talboks- och punktskriftsbiblioteket, Internationella biblioteket, samt ljudboksposter läggs också in i Libris. (Bokrondellen är den svenska bokbranschens databas, se exempel: ). För att kartlägga folkbibliotekens behov och bland annat stämma av tekniska lösningar, har Libris har haft möten med olika aktörer, bland annat ett i februari med länsbibliotekarierna. Samarbetet med TPB förväntas resultera i inlagda TPB-poster i mars Även Internationella bibliotekets poster och bestånd är viktiga för biblioteken. Deweyprojektet för folk- och skolbibliotek lägger fram en slutrapport i mars och en konferens kring folkbibliotek och Dewey hålls den 25 april. När det gäller samarbeten med folkbibliotek pågår diskussioner inom biblioteken om man ska matcha in sitt bestånd i Libris eller inte. En handfull bibliotek är intresserade av detta. En ny databas över biblioteken byggs upp, med adresser och andra kontaktuppgifter. Den ska kopplas ihop med alla befintliga system och gå i drift i mars. Katalogprojektet delas in i två delar, en front end som är gränssnittet som möter användaren och en back end som utgörs av behållare med metadata som kan samlas in från olika håll och indexeras centralt. Voyager katalogiseringsklient kommer att bytas ut mot webbkatalogisering i ett första steg. I ett andra steg byts resterande delar av Voyager-systemet mot databrunnskomponenter. Dessa förbättringar behöver göras för att de sju miljoner katalogposter som nu ingår i katalogen behöver utökas med bland annat stora flöden av e-resurser (både artikelmetadata och fulltexter) och då håller inte Voyager. Libris satsar istället på ett egenutvecklat system. Man arbetar också med att fylla databrunnen med metadata från de förlag som ingår i Bibsam-konsortiet. Vidare avslutas samsökningstjänsten MetaLib i oktober Tjänsten har varit i drift sedan 2006 och haft en minskande användning. En utvärdering gav vid handen att ett gemensamt gränssnitt inte tilltalade biblioteken som istället vill presentera databaslistor i eget gränssnitt, liksom erbjuda snabbare söktjänster, något som Metalib inte har lyckats med.

3 ANTAL SIDOR 3(8) Nationell länkserver. Arbetet fortsätter och under första kvartalet 2012 utvärderas knowledgebaser/länkservrar och en certifiering av länkserver genomförs. Detta betyder att grundkrav och kriterier utarbetas utifrån den infrastruktur som nu byggs. Rapport sker vid Nationella referensgruppens möte den 24 april. En nationell länkserver i ny form beräknas till Karin Grönvall efterlyste en samlad strategi med långsiktiga mål för utvecklingen de närmaste åren. Maria Hedenström svarade att en strategi beskrivs bl.a. i en projektansökan till Knut och Alice Wallenbergs stiftelse om uppbyggnad av ett nytt system för teknisk infrastruktur. Strategier och prioriteringar kommer även att diskuteras i Styrgruppen för Libris nationella infrastruktur. Ansökan till Wallenbergsstiftelsen görs av fyra lärosäten och KB. En styrgrupp har bildats och projektledaren, Lars Björnshauge, kommer att bjudas in till Nationella referensgruppens aprilmöte för att presentera ansökan. Vidare måste förvaltningen av olika system och tjänster (Websök, fjärrlånesystem, länkserver, SwePub, Sondera, Uppsök, Bibliotek.se, LOPAC, Öppna bibliotek) ses över. Annika Peurell undrade hur det går med den publiceringsplattform som KB planerade att ta fram. Enligt Maria Hedenström kan vi möjligen utveckla en sådan inom ordinarie ram och eventuellt blir det en fråga för Styrgruppen för Libris nationella infrastruktur. Förhandlingarna med OCLC om WorldCat är nu avslutade. Istället utvecklar Libris tillsammans med ett danskt företag en metasökfunktion och en allsökfunktion i Voyager. Libris inspirationsdagar går av stapeln mars och årets tema är Libris 40 år av samarbete. Öppen data och fri tillgång till information. Programmet innehåller keynoteföredrag och workshops i en spännande blandning. En jubileumsskrift tas också fram. 5. Nationella referensgruppens arbete självutvärdering Helena Kettner Rudberg ledde detta block och inledde med att räkna upp de större frågor som behandlats under året; KB:s utvidgade uppdrag, processen mot ny inflytandestruktur, KB:s strategi för nationell biblioteksutveckling, nationell infrastruktur, e- boksutredningen inklusive slutrapport, samt fjärrlåneutredningen och dess slutrapport. Har man diskuterat rätt frågor och saknas någon? Gruppen bekräftade att man diskuterat rätt frågor. Samtidigt ifrågasatte man om man verkligen fått möjlighet att delta steget innan, det vill säga i prioriteringen av vilka frågor som kommer på dagordningen.

4 ANTAL SIDOR 4(8) Gunilla undrade om en lösning på detta kan vara att Nationella referensgruppen diskuterar Nationell samverkans verksamhetsplan vid något möte. Detta tyckte man var ett bra förslag - ser man helheten, förstår man prioriteringarna bättre. Gunnar inflikade att Nationell samverkans VP är en del av KB:s och det beslöts att en presentation av hela KB:s verksamhetsplan görs den 24 april. Följande kommenterades om viktiga frågor som har diskuterats eller borde diskuteras framöver: De tekniska frågorna är svåra, viktigt att se alla delar för större förståelse. Nationell strategi viktig att diskutera - även om det inte finns någon ännu. E-boken - utvecklingen framöver. Nationell katalog har fått utrymme och varit viktigt - en stor fråga för folkbiblioteken! I anslutning till detta föreslogs att antalet informationspunkter på dagordningen reduceras så mycket som möjligt. Att istället samla ihop dessa och skicka ut mellan mötena - i ännu större utsträckning än idag! Allt för att lämna utrymme för strategiska diskussioner. Helena ställde frågan om hur gruppen vill förhålla sig till att mötena håller sig till KB:s frågor - ska gruppen väcka egna frågor utifrån KB:s verksamhetsplan? Här svarade man att KB:s uppdrag är prio ett för en rådgivande grupp, men att man inte tvekar att ta upp en angelägen fråga som ligger utanför KB:s verksamhetsplan. Det är även viktigt att fånga upp de frågor som ingen riktigt driver. Läsfrämjande ingår till exempel inte i KB:s uppdrag, men kommer att komma upp i expertgrupperna - det är också en fråga att förhålla sig till. I sammanhanget nämndes även att medlemmarna i Nationella referensgruppen har olika huvudmän att förhålla sig till. Christina Jönsson Adrial tillade att VP för Nationell samverkan ingår i Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling & samverkan. Alla styr- och expertgrupper kommer att ha ett ansvar att lyfta frågor till Nationella referensgruppen. KB arbetar även med ett strukturerat omvärldsbevakningsarbete med ett vidare perspektiv och rapport kommer att lämnas till Nationella referensgruppen. Mötesstrukturen Här tyckte referensgruppen att sammanträdesformen är realistisk och att mötena har bra struktur. Gruppen är för stor för digitala möten. Kontakt mellan mötena är bra. Inför mötena önskar man handlingar i god tid för att ha en chans att vara påläst. Stockholm är en realistisk mötesplats och man alternerar gärna mötesplats inom Stockholm. Roland välkomnade gruppen att mötas på TPB:s bibliotek.

5 ANTAL SIDOR 5(8) Gruppens sammansättning Några synpunkter på gruppens sammansättning var att man saknar representation från ett litet folkbibliotek - gärna från det i sammanhanget underrepresenterade norra Sverige, från skolbibliotek samt från Kulturrådet. Gunilla informerade om att KB tidigare har bjudit in Skolverket i gruppen. Kommentar till detta blev att ett mindre biblioteks deltagande kan fylla den vakansen. b) Nationella referensgruppen Förväntningar, idéer och input från gruppen inför strategimöte 24 april. Gunilla inledde diskussionen med några exempel på vad expertgrupperna ska arbeta med. De ska ta fram en verksamhetsplan för I slutet av året följs den upp av en verksamhetsberättelse. Bägge dokumenten presenteras för Nationella referensgruppen. Inga direkta diskussionspunkter föreslogs till aprilmötet, men framkom att input från expertgruppssekreterarna till referensgruppen är viktig. Utvecklingen av fjärrlån när vi får en ny katalog är också viktig att diskutera. Gunilla föreslog att Rickard Carlsson presenterar det omvärldsbevakningsarbete som Nationell samverkan gör och att KB:s verksamhetsplan presenteras i relation till Nationell samverkans plan. 6. KB:s inflytandestruktur. Verksamhetsberättelser 2011, Bemanning av styr- och expertgrupper. Christina Jönsson Adrial presenterade de nio styr- och expertgrupperna och deras respektive ordföranden. Sammanlagt hundra representanter för olika bibliotek och organisationer kommer att jobba i någon grupp. De organisationer som utsett medlemmarna har lagt ner ett stort och grundligt arbete för att tillsammans med KB pussla ihop strukturen. Grupperna är: Styrgruppen för Libris nationella infrastruktur, Jette Guldborg Petersen, Lunds UB. Styrgruppen för Bibsam-konsortiet, Kerstin Norén, Högskolan Väst. Styrgruppen för OpenAccess.se, Romulo Enmark, rektor, Försvarshögskolan. Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning, Madelein Enström, ILS Umeå och Sveriges Depåbibliotek. Expertgruppen för metadata, Anna Swärd-Bergström, Umeå UB. Expertgruppen för digitalisering, Erik Siira, Göteborgs UB. Expertgruppen för utbildning och lärande, Johanna Hansson, Stockholms stadsbibliotek. Expertgruppen för utvärdering och kvalitetsutveckling, Maria Törnfeldt, Gävle stadsbibliotek. Expertgruppen för kompetensutveckling och forskningsanknytning, Marie-Louise Riton, Uppsala stadsbibliotek.

6 ANTAL SIDOR 6(8) Varje grupp har även en adjungerad kb-medarbetare. Styr- och expertgruppernas verksamhetsberättelser för 2011 presenterades och finns här: yr-oexpertgrupper_.pdf 7. Centraler i ett nytt bibliotekslandskap. Översyn av lånecentraler, depåbiblioteket och internationella biblioteket. KB:s slutsatser och förslag till åtgärder. Christina Jönsson Adrial gav en presentation av nuvarande fem enheter inom Informations- och lånecentraler i samverkan, ILS. Dessa är ILS Malmö, ILS Stockholm, Internationella biblioteket, ILS Umeå, Sveriges depåbibliotek i Umeå. Utredaren Jan Holmquist föreslår att Sveriges tre informations- och lånecentraler slås ihop till en och att denna enhet knyts till Umeå stadsbibliotek. Argumenten är minskad fjärrlånevolym, att en fjärrlånekedja numera saknas samt att fjärrlånen är väsentligt förenklade jämfört med när nuvarande organisation skapades. KB delar utredarens uppfattning om att det är mer kostnadseffektivt att samordna verksamheten till en enhet. Vidare föreslås en förstärkning av Internationella biblioteket och Sveriges depåbibliotek. Det finns ett nationellt behov av IB:s kompetens kring mångspråkighet som folk- och skolbibliotek kan dra nytta av och som de själva har svårt att upprätthålla. KB delar utredarens uppfattning. Kompetensen i de nuvarande informations- och lånecentralerna i Malmö och Stockholm tas tillvara genom att Malmö stadsbibliotek och Regionbibliotek Stockholm får nationella uppdrag. Utredaren föreslår här en övergång från bidragsfinansiering till uppdragsfinansiering. KB vill genomföra förändringen mot en ny organisation, nya uppdrag och delvis ny finansieringsform under tre år med början År 2016 ska förändringen vara genomförd. Referensgruppen kommenterade att förslagen är balanserade och bra och ligger väl i tiden. Det är viktigt att nedtrappnings- och upptrappningsåtgärderna görs och att specialistkompetensen tas om hand. Vidare föreslog referensgruppen ett samlat grepp om hela fjärrlånefrågan som nu bör tas upp till diskussion på nationell nivå, liksom digitalisering on demand. Kostnaderna bör också utvärderas efter Översynen:

7 ANTAL SIDOR 7(8) 8. Biblioteksstämman Inger Klondiras presenterade en kort utvärdering av evenemanget. Årets stämma samlade åttio deltagare. Trettionio svarade på enkäten efteråt och helhetsomdömet var gott. Föredragen KB:s uppdrag och strategi, Statistik, kvalitet och uppföljning, Digidaily - digitalisering av dagstidningar, Att koppla samman biblioteken - vision och verktyg och E-boken, när kommer boomen? fick varierade omdömen, men genomgående godkänt eller mer. Eftermiddagspasset med KB:s nya inflytandestruktur, där de nya styr- och expertgruppssekreterarna presenterades och fick svara på frågor, gav bra respons i enkäten. Intressant och positivt att få ansikten på sekreterarna. Kommentarerna till Open space (där deltagarna kunde lämna synpunkter om vad expertgrupperna ska arbeta med utifrån KB:s strategiska plan) var positiva. Bra med möten över biblioteksgränserna, bra form att gå runt och diskutera, bra idé, intresserade och engagerade medarbetare på KB. 9. Bibliotekschefsmöte 2012 Gunilla Herdenberg informerade kort om KB:s tankar angående 2012 års bibliotekschefsmöte; det ska omfatta alla bibliotekstyper och uppskattningsvis upp till tre hundra deltagare. Hon bad om synpunkter från gruppen och följande noterades: Spännande med externa inspiratörer, men mötet kanske i år hellre bör handla om bibliotekens interna processer. Viktigt att samla de olika bibliotekstyperna. Diskutera var biblioteken befinner sig om 20 år? E-boken och biblioteken En programgrupp bildades bestående av Annika Peurell (sammankallande), Karin Grönvall, Roland Esaiasson och Kerstin Olsson. Från KB deltar Gunilla och Inger. 10. Övriga frågor a) E-boken: Med anledning av ett kommande möte mellan Förläggareföreningen och Svensk biblioteksförening träffades Gunilla Herdenberg, Niclas Lindberg (SBF), Kerstin Olsson (Länsbibliotekarierna), Calle Nathanson (SKL) och Christina Jönsson Adrial strax innan Nationella referensgruppens möte idag. Med detta möte ville de olika parterna stämma av den vidare hanteringen av e-boksfrågan. SKL som är avtalspart för biblioteken har bjudit in KB till ett e-boksmöte i mars. Samma dag träffar KB Litteraturutredningens företrädare på samma tema. KB kommer att agera i frågan närmast genom att diskutera e-boken med biblioteken och att ta fram ett antal modeller för tillgång till e-boken. KB anställer inom kort en

8 ANTAL SIDOR 8(8) handläggare för e-boksfrågor på begränsad tid. Även under Almedalsveckan i sommar tas e-boken upp. I diskussionen som följde pekade referensgruppen på vikten av att parternas olika uppdrag och roller klarläggs samt att e-frågan för biblioteken tar den riktning biblioteken önskar. b) Statskontorets myndighetsanalys av KB: Gunnar Sahlin informerade om att KB kommer att lämna in kommentarer angående rapporten. Dels de förändringar och förbättringar som KB gör och dels de felaktigheter som rapporten innehåller. Enligt Gunnar tar KB:s disparata verksamhet tid att sätta sig och som exempel gav han sammanslagningen med Statens Ljud- och bildarkiv, den nationella samordningsuppgiften och utvecklingen av IT-verksamheten etc. Kommentarerna ska också belysa andra förändringar som görs, som att exempelvis skapa en gemensam katalog, förbättra tillgängligheten till det tryckta materialet och utforma en gemensam publik verksamhet. En preliminär version av presenteras vid KB:s ledningsgrupp och skickas till Nationella referensgruppen. Kanske även en fråga för Nationella referensgruppsmötet den 24 april. 11. Nästa möte 24 april, (inkl. middag 23 april) 12. Mötet avslutas Agneta och Calle avtackades. Agneta går i pension i mars och Calle blir förvaltningschef för Kultur i länet i Uppsala läns landsting den 1 april. Båda presenterades med en bok. Återstående möten 2012: 24 april, (inkl. middag 23 april) 13 september, (fika från 9.30) 21 november, (Natref ) - fika expertgruppsordf/sekr ( ) 22 november, 10-16, Bibliotekschefsmöte

Nationella referensgruppen 23 november 2011

Nationella referensgruppen 23 november 2011 ANTAL SIDOR 1(7) Nationella referensgruppen 23 november 2011 Närvarande: Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Roland Esaiasson, Talboks- och punktskriftsbiblioteket Lisbeth

Läs mer

Nationella referensgruppen 24 april 2012

Nationella referensgruppen 24 april 2012 ANTAL SIDOR 1(8) Nationella referensgruppen 24 april 2012 Närvarande: Stefan Bengtsson, Malmö högskola Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Roland Esaiasson, Talboks- och

Läs mer

Nationella referensgruppen 14 september 2011

Nationella referensgruppen 14 september 2011 ANTAL SIDOR 1(9) Nationella referensgruppen 14 september 2011 Närvarande: Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Margaretha Eriksson, Regionbibliotek Skåne Roland Esaiasson,

Läs mer

KB på nytt uppdrag. Välkommen till bibliotekschefsmöte 21-22 nov 2012

KB på nytt uppdrag. Välkommen till bibliotekschefsmöte 21-22 nov 2012 Datum/Date Dnr/Ref.no 2012-10-19 239-KB 756-2012 KB på nytt uppdrag samordning och utveckling inom bibliotekssfären Välkommen till bibliotekschefsmöte 21-22 nov 2012 Möt Elsebeth Tank, som har en lång

Läs mer

Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1

Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1 Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1 Kunskap för evigheten Lag om pliktleverans av tryckt material 1661 Lag om pliktleverans av radio och TV - 1979 Lag om pliktleverans av e-material

Läs mer

Nationella referensgruppen 18 november 2010

Nationella referensgruppen 18 november 2010 Nationella referensgruppen 18 november 2010 Närvarande, referensgruppen: Lars Björnshauge, Margaretha Eriksson, Jette Guldborg Petersen, Kjell Jonsson, Gunnar Lager, Gunilla Lilie Bauer, Kerstin Norén,

Läs mer

Nationella referensgruppen 16 mars 2011

Nationella referensgruppen 16 mars 2011 ANTAL SIDOR 1(9) Nationella referensgruppen 16 mars 2011 Närvarande: Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Lisbeth Forslund, Gävle stadsbibliotek Jette Guldborg Petersen,

Läs mer

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 10 februari 2010

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 10 februari 2010 ANTAL SIDOR 1(10) Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 10 februari 2010 Närvarande, referensgruppen: Martin Bjersby, Lars Björnshauge, Margaretha Eriksson, Jette Guldborg Petersen, Kjell Jonsson,

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 7 februari 2013

Minnesanteckningar från mötet 7 februari 2013 ANTAL SIDOR 1(5) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 7 februari 2013 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Jette Guldborg Petersen Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 25 april 2013

Minnesanteckningar från mötet 25 april 2013 ANTAL SIDOR 1(5) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 25 april 2013 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Jette Guldborg Petersen Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012

Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012 ANTAL SIDOR 1(5) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer Peter Nilén Anna Petrén-Kihlström

Läs mer

Att koppla samman biblioteken

Att koppla samman biblioteken Att koppla samman biblioteken vision och verktyg Biblioteksstämma 2011-11-24 Maria Hedenström, Oskar Andersson Laurin, Marja Haapalainen, Martin Malmsten Sidnummer 1 Sidnummer Användare här och där Internationellt

Läs mer

HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 4 Strukturen 4 Vad är Nationella referensgruppen? 5 Vad är en styr- respektive

Läs mer

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Torsdag den 29 mars, 2012

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Torsdag den 29 mars, 2012 ANTAL SIDOR 1(9) Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Torsdag den 29 mars, 2012 Närvarande: ordförande: Madelein Enström Gunilla Eldebro (adjungerad) Anna Gustafsson Chen Tommy Johansson

Läs mer

3. Gunilla Herdenberg berättar om KB:s inflytandestruktur

3. Gunilla Herdenberg berättar om KB:s inflytandestruktur Minnesanteckningar Möte 1 Mötesdatum 2012-03-16 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-03-16 Närvarande: Erik Siira, Göteborgs universitetsbibliotek (ordförande) Göran Konstenius Kungl

Läs mer

Rutiner för samråd och styrning 2013-2015

Rutiner för samråd och styrning 2013-2015 Rutiner för samråd och styrning 2013-2015 KB och dess partners och nationella kompetenscentra i det nationella utvecklings- och samverkansuppdraget Bakgrund I mars 2012 tog Kungl biblioteket beslut om

Läs mer

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Verksamhetsberättelse 2012

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Verksamhetsberättelse 2012 Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Verksamhetsberättelse 2012 Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning bildades 2012. Sammanlagt fyra expertgruppsmöten har ägt

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 4 september 2014

Minnesanteckningar från mötet 4 september 2014 ANTAL SIDOR 1(7) Minnesanteckningar från mötet 4 september 2014 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Lisbeth Byström Ulrika Domellöf Mattsson Jette Guldborg Petersen Åsa Hansen Tommy Johansson Linda

Läs mer

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling & samverkan Uppdrag: Nationell bibliotekssamverkan Kungliga biblioteket (KB) har av regeringen fått ett samordningsuppdrag för biblioteksväsendet.

Läs mer

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 19 november 2009

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 19 november 2009 ANTAL SIDOR 1(7) Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 19 november 2009 Närvarande, referensgruppen: Martin Bjersby, Lars Björnshauge, Eva Hesselgren Mortensen, Kjell Jonsson, Gunnar Lager, Gunilla

Läs mer

Medlemsmöte 9 november

Medlemsmöte 9 november Medlemsmöte 9 november 1. Ordförande hälsar välkommen 2. Presentationsrunda 3. Ordförande presenterar dagens agenda DigiDel Nationell katalog Barn, bibliotek och IT Licensfrågan/KULDA Resurser kvalitetsutveckling/utvecklingsbidrag

Läs mer

2. Nomineringar till styrgrupp och arbetsgrupper i Open Access-programmet

2. Nomineringar till styrgrupp och arbetsgrupper i Open Access-programmet Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF Forum för bibliotekschefer Styrgruppen 2010-06-09 Plats: Södertörns högskolebibliotek Närvarande: Annika Annemark, Blekinge Tekniska högskola Karin Grönvall,

Läs mer

Sverigebiblioteket. Anmälda förhinder: Lars Björnshauge, Roland Esaiasson

Sverigebiblioteket. Anmälda förhinder: Lars Björnshauge, Roland Esaiasson ANTAL SIDOR 1(5) Sverigebiblioteket Närvarande, Sverigebiblioteket: Peter Almerud, Cay Corneliuson, Ulrika Domellöf Mattsson, Krister Hansson, Mats Hansson, Gunilla Herdenberg, Larry Lempert, Niclas Lindberg,

Läs mer

Kungliga bibliotekets inflytandestruktur

Kungliga bibliotekets inflytandestruktur Diarienummer: 230-1123-2010 (Dokumentet uppdateras löpande, senast reviderat 2011-03-07) Kungliga bibliotekets inflytandestruktur KB har från och med 2011 ett utvidgat uppdrag som gäller alla offentligt

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 5 september 2014

Minnesanteckningar från mötet 5 september 2014 ANTAL SIDOR 1(7) Minnesanteckningar från mötet 5 september 2014 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Vice ordförande Ulrika Domellöf Mattsson Lisbeth Byström Jette Guldborg Petersen (via Skype) Linda

Läs mer

Rutiner för samråd och styrning

Rutiner för samråd och styrning Handläggare Anna Lundén Datum 2018-09-24 Dnr KB-4.5-2018-743 Rutiner för samråd och styrning 2019 - KB och dess partners/nationella kompetenscentra i det nationella samverkans- och utvecklingsuppdraget

Läs mer

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Uppdaterad 2013 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 3 Strukturen 3 Vad är nationella referensgruppen? 4 Vad är en styr-

Läs mer

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2013-02-13

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2013-02-13 Minnesanteckningar Möte 1 Göran Konstenius Avdelningen för nationell samverkan 010 +46 10 709 32 00 goran.konstenius@kb.se Mötesdatum 2013-02-13 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2013-02-13

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet Datum 2015-09-30 Dnr Dnr 6.7 2015-923 Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (bilaga 2 till

Läs mer

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling & samverkan Uppdrag: Nationell bibliotekssamverkan Kungl. biblioteket, KB, har av regeringen fått ett samordningsuppdrag för biblioteksväsendet.

Läs mer

Nationella referensgruppens möte

Nationella referensgruppens möte Nationella referensgruppens möte 20140226 Klemmingrummet, Kungl. biblioteket, Humlegården Närvaro: Gunilla Herdenberg, Riksbibliotekarie, KB (ordförande) Louise Andersson, Sveriges kommuner och landsting,

Läs mer

Rutin och modell för styr- och expertgruppernas självutvärdering

Rutin och modell för styr- och expertgruppernas självutvärdering Uppdaterad 130115 Handbok för KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012-2014 Bilaga 1 Rutin och modell för styr- och expertgruppernas självutvärdering Varje grupp gör årligen en intern

Läs mer

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Tisdag 6 november, 2012

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Tisdag 6 november, 2012 ANTAL SIDOR 1(8) Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Tisdag 6 november, 2012 Närvarande: ordförande: Madelein Enström Gunilla Eldebro (adjungerad) Anna Gustafsson Chen Ilona Johansson

Läs mer

Tid: Torsdagen den 12 september kl 9.00 16.00 Plats: KB, Karlavägen Lokal: Albion. 2 Presentationsrunda

Tid: Torsdagen den 12 september kl 9.00 16.00 Plats: KB, Karlavägen Lokal: Albion. 2 Presentationsrunda DATUM/DATE BETECKNING/REFERENCE 31 oktober 2013 Minnesanteckningar Tid: Torsdagen den 12 september kl 9.00 16.00 Plats: KB, Karlavägen Lokal: Albion Kallade: Cathrine Berggren, tf ordförande Elisabet Ahlqvist,

Läs mer

Anteckningar från medlemsmöte 17 och 18 februari 2011

Anteckningar från medlemsmöte 17 och 18 februari 2011 Anteckningar från medlemsmöte 17 och 18 februari 2011 Plats: Stockholms stadsbibliotek: Spelbomskan Närvarande dag1: Margaretha Eriksson ordf., Bengt Källgren, Krister Hansson, Christina Stenberg, Anna

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 24 september 2012

Minnesanteckningar från mötet 24 september 2012 ANTAL SIDOR 1(8) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 24 september 2012 Närvarande: Tillfällig ordförande: Morgan Palmqvist Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer Peter Nilén

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för 15 september 2006 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge, Lunds universitet, vice ordförande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub

Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub 2017-05-02 Dnr/Ref.no. 6.4-2016-337 Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub Datum & tid: tisdagen 2 maj 15:00-17:00 Plats: KB, Humlegården, Klemmingrummet, plan 6 Närvarande: Anmält förhinder:

Läs mer

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 19 november 2008

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 19 november 2008 ANTAL SIDOR 1(11) Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 19 november 2008 Närvarande, referensgruppen: Lars Björnshauge, Kjell Jonsson, Gunnar Lager, Gunilla Lilie Bauer, Inger Melin, Kerstin Norén,

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Datum Dnr Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet 2018-05-29 Uppdaterad Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (uppdaterad bilaga

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub

Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub MINNESANTECKNINGAR: 2017-02-15 Dnr/Ref.no. 6.4-2016-337 Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub Datum och tid: onsdagen 15 februari 8:15-11:00 Plats: KB, Humlegården, Klemmingrummet, plan 6 Närvarande:

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04 Minnesanteckningar Möte 2 Mötesdatum 2012-05-04 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04 Närvarande: Erik Siira, Göteborgs universitetsbibliotek (ordförande) Göran Konstenius Kungl.

Läs mer

LIBRIS - framtidsfrågor

LIBRIS - framtidsfrågor LIBRIS - framtidsfrågor SUHF 2012-10-26 Maria Hedenström 05/30/2012 Sidnummer 1 LIBRIS kort presentation Uppdrag Avdelning i KB Finansiering Personer och roller Inflytandestruktur: Styrgruppen för Libris

Läs mer

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 11 september 2008

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 11 september 2008 ANTAL SIDOR 1(9) Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 11 september 2008 Närvarande, referensgruppen: Martin Bjersby, Lars Björnshauge, Eva Hesselgren Mortensen, Kjell Jonsson, Gunnar Lager, Gunilla

Läs mer

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Förhinder: Margaretha Holstenson, Värmdö gymnasium Anna Kåring Wagman, Biblioteksföreningen

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Förhinder: Margaretha Holstenson, Värmdö gymnasium Anna Kåring Wagman, Biblioteksföreningen KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 17 mars 2011 kl. 10.00-16.00 Plats: Arkitekturmuseets bibliotek i Stockholm Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen, Lunds

Läs mer

Regional biblioteksplan för Stockholms län

Regional biblioteksplan för Stockholms län KUN 2008/388 Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Allan Axelsson Regional biblioteksplan för Stockholms län 2009 2011 1 Förslag till beslut Förvaltningen föreslår kulturnämnden besluta att

Läs mer

DÄRFÖR NATIONELL BIBLIOTEKSKATALOG

DÄRFÖR NATIONELL BIBLIOTEKSKATALOG Svensk Biblioteksförenings skriftserie På väg mot en starkare biblioteksnation DÄRFÖR NATIONELL BIBLIOTEKSKATALOG Om LIBRIS som en möjlighet för folkbiblioteken Därför nationell bibliotekskatalog är den

Läs mer

RDA i Sverige & Arbetsgruppen RÅ En kort bakgrund

RDA i Sverige & Arbetsgruppen RÅ En kort bakgrund RDA i Sverige & Arbetsgruppen RÅ En kort bakgrund Anders Cato BTJ & Arbetsgruppen RÅ Arbetsgruppen RÅ Bakgrund Föregångare, lite historia Gruppens organisatoriska tillhörighet, nationell inflytandestruktur

Läs mer

Expertgruppen för LIBRIS nationella system Onsdag den 23 mars, 2011

Expertgruppen för LIBRIS nationella system Onsdag den 23 mars, 2011 ANTAL SIDOR 1(8) Expertgruppen för LIBRIS nationella system Onsdag den 23 mars, 2011 Närvarande: ordförande: Annika Annemark Anders Cato Daniel Forsman Martin Hafström Maria Hedenström Terje Höiseth Peter

Läs mer

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Adjungerade: Poul Henrik Jörgensen (punkt) 7

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Adjungerade: Poul Henrik Jörgensen (punkt) 7 KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 10 november 2010 kl. 10.00-16.00 Plats: Kulturrådet i Stockholm Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen, Lunds universitet

Läs mer

Biblioteksstämman 2011

Biblioteksstämman 2011 Biblioteksstämman 2011 Inledning Gunnar & Gunilla Sidnummer 1 Biblioteken är en samhällsresurs Biblioteken är en viktig samhällsresurs och det finns stora utvecklingsmöjligheter för biblioteken i framtidens

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Datum Dnr Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet 2017-09-26 Uppdaterad Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (uppdaterad bilaga

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet Datum 2015-09-30 Dnr Dnr 6.7-2015-923 Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 1 bakgrund, syfte och

Läs mer

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte Handläggare Stina Degerstedt Datum 2017-09-21 Dnr 6.3-2017-95 Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte 2017-09-21 Plats: MTM, Johanneshov, Stockholm

Läs mer

KB:s expertgrupp för utvärdering och kvalitetsutveckling. Tid: 2 maj 2012 kl Plats: KB, mötesrum Oslo. Minnesanteckningar

KB:s expertgrupp för utvärdering och kvalitetsutveckling. Tid: 2 maj 2012 kl Plats: KB, mötesrum Oslo. Minnesanteckningar KB:s expertgrupp för utvärdering och kvalitetsutveckling Tid: 2 maj 2012 kl. 10.00-15.30 Plats: KB, mötesrum Oslo Minnesanteckningar Närvarande: Elisabet Ahlqvist, KB (sekreterare) Cathrine Berggren, Mittuniversitetets

Läs mer

2. Dagordningen Dagordningen fastställdes.

2. Dagordningen Dagordningen fastställdes. KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 16 september 2008 kl. 10.00-16.00 Plats: Karolinska universitetssjukhuset, Solna Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen,

Läs mer

KB:s och de regionala biblioteksverksamheternas kvalitetsnätverk

KB:s och de regionala biblioteksverksamheternas kvalitetsnätverk 1 KB:s och de regionala biblioteksverksamheternas kvalitetsnätverk 22 nov 2013 Plats: Klemmingrummet, KB Deltagare: Elisabet Ahlqvist, Kungl. Biblioteket Cecilia Ranemo, Kungl. Biblioteket Ulf Hölke, Länsbibliotek

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen på KIB, Stockholm

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen på KIB, Stockholm 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen 2008-02-13 på KIB, Stockholm Närvarande: Annika Annemark, BTH Christer Björklund, tf ordförande Annacarin Börjeson, Högskolan Väst Marie-Louise Fendin, Handelshögskolan

Läs mer

OpenAccess.se aktuella frågor

OpenAccess.se aktuella frågor OpenAccess.se aktuella frågor Mötesplats OA, 14-15 mars 2012, Norrköping Jan Hagerlid, Kungliga biblioteket, samordnare för OpenAccess.se 1 OpenAccess.se nystart 2010 Nystart efter internationell utvärdering

Läs mer

Deweyprojektet Måndagen 10 maj, 2010

Deweyprojektet Måndagen 10 maj, 2010 ANTAL SIDOR 1(7) Deweyprojektet Måndagen 10 maj, 2010 Styrgruppen: ordförande: Catarina Ericson-Roos, Stockholms UB Anna-Karin Forsberg, KTH:s bibliotek Maria Hedenström, KB Gunilla Herdenberg, KB Eva-Lisa

Läs mer

Dewey i Sverige. Användarmöte Dewey 9 april Harriet Aagaard Svenska Deweyredaktionen. Sidnummer 1

Dewey i Sverige. Användarmöte Dewey 9 april Harriet Aagaard Svenska Deweyredaktionen. Sidnummer 1 Dewey i Sverige Användarmöte Dewey 9 april 2013 Harriet Aagaard Svenska Deweyredaktionen Sidnummer 1 Dewey i Sverige 1921 SAB 2005 Katalogiseringsutredning, del 3 föreslår byte till DDK 2008 - KB beslutar

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 18 mars 2009

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 18 mars 2009 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för 18 mars 2009 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Johan Sterte, Växjö universitet, ordförande Lars Björnshauge, Lunds universitet, vice ordförande

Läs mer

Minnesanteckningar från workshop med Forum för bibliotekschefer 26 januari 2009

Minnesanteckningar från workshop med Forum för bibliotekschefer 26 januari 2009 Sveriges universitets- och högskoleförbund Minnesanteckningar SUHF Forum för bibliotekschefer 2009-01-26 1 Minnesanteckningar från workshop med Forum för bibliotekschefer 26 januari 2009 Plats: Försvarshögskolan,

Läs mer

Nationella riktlinjer för öppen tillgång till vetenskaplig information

Nationella riktlinjer för öppen tillgång till vetenskaplig information Nationella riktlinjer för öppen tillgång till vetenskaplig information Ulf Kronman Samordnare för programmet OpenAccess.se Kungliga biblioteket Mötesplats Open Access 2013, Göteborgs universitet 2013-04-18

Läs mer

Läsandets kultur - slutbetänkande av Litteraturutredningen SOU 2012:65

Läsandets kultur - slutbetänkande av Litteraturutredningen SOU 2012:65 REMISSVAR DATUM/DATE BETECKNING/REFERENCE 2013-02-14 239-KB 928-2012 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Läsandets kultur - slutbetänkande av Litteraturutredningen SOU 2012:65 Sammanfattning Kungl.biblioteket

Läs mer

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering,

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, Minnesanteckningar Möte 3 Göran Konstenius Avdelningen för nationell samverkan 010 +46 10 709 32 00 goran.konstenius@kb.se Mötesdatum 2012-10-04 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-10-04

Läs mer

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 18 februari 2009 kl. 10.00-16.00 Plats: Nationell samverkan, KB, Stockholm Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen, Lunds

Läs mer

SwePub - en del av den nationella infrastrukturen

SwePub - en del av den nationella infrastrukturen SwePub - en del av den nationella infrastrukturen Projekt Vidareutveckling av SwePub Marja Haapalainen, projektledare Nationella referensgruppen 2014-02-26 SwePub samlad ingång för forskningspublikationer

Läs mer

Kungliga bibliotekets inflytandestruktur Målgrupper för stämman

Kungliga bibliotekets inflytandestruktur Målgrupper för stämman Kungliga bibliotekets inflytandestruktur (rev.2010-02-01) KB ska främja svensk biblioteksutveckling, med ett särskilt samordningsansvar för informationsförsörjning till högre utbildning och forskning.

Läs mer

Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13

Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13 Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13 Projektplan för samverkan mellan Länsbibliotek Sörmland, Länsbibliotek Västmanland, Länsbiblioteket i Örebro län och Regionbibliotek Stockholm Bakgrund

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Nytt uppdrag. KB som nationell samordnare

Nytt uppdrag. KB som nationell samordnare Nytt uppdrag KB som nationell samordnare Kungliga bibliotekets nya roll Hösten 2009 föreslog regeringen i sin kulturproposition att Kungliga biblioteket skulle få ett särskilt uppdrag att svara för nationell

Läs mer

Dialogmöte: Sveriges depåbibliotek och lånecentral - KB

Dialogmöte: Sveriges depåbibliotek och lånecentral - KB DIARIE-NR. DATUM REFERENS 6.1.1-2015-866 2016-06-10 Hilda Androls Dialogmöte: Sveriges depåbibliotek och lånecentral - KB Datum: 2016-05-18 Tid: kl. ca 10:00 14:45 Plats: Sveriges depåbibliotek, Nygatan

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

DiVA systemägarmöte. Stefan Andersson & Aina Svensson Uppsala 14 november 2013

DiVA systemägarmöte. Stefan Andersson & Aina Svensson Uppsala 14 november 2013 DiVA systemägarmöte Stefan Andersson & Aina Svensson Uppsala 14 november 2013 Dagordning 10.30-11.00: Kaffe finns i Linnérummet 11.00-11.15: Mötet börjar, inledning Lars 11.15-12.30: Utveckling i DiVA

Läs mer

åter! Konferens om kvalitet och bemötande Väven, Umeå 23-24 mars 2015 Foto: Elisabeth Olsson Wallin

åter! Konferens om kvalitet och bemötande Väven, Umeå 23-24 mars 2015 Foto: Elisabeth Olsson Wallin Välkommen åter! Konferens om kvalitet och bemötande Väven, Umeå 23-24 mars 2015 Foto: Elisabeth Olsson Wallin Välkommen åter! Konferens om kvalitet och bemötande. Ett bra bemötande kan rädda bristande

Läs mer

Deweyprojektet Protokoll Referensgruppsmöte 2011-05-06

Deweyprojektet Protokoll Referensgruppsmöte 2011-05-06 Deweyprojektet Protokoll Referensgruppsmöte 2011-05-06 Närvarande: Magdalena Svanberg, KB, Deweyprojektet, projektledare Harriet Aagaard, Stockholms stadsbibliotek Marianne Andersson, Nordiska Afrikainstitutets

Läs mer

Verksamhetsplan Nationella uppdraget

Verksamhetsplan Nationella uppdraget Verksamhetsplan Nationella uppdraget Sveriges depåbibliotek och lånecentral 2015 Denna VP gäller Sveriges depåbibliotek och lånecentral KB:s partner och nationellt kompetenscenter i utvecklingen av Libris

Läs mer

åter! Konferens om kvalitet och bemötande Väven, Umeå 23-24 mars 2015 Foto: Elisabeth Olsson Wallin

åter! Konferens om kvalitet och bemötande Väven, Umeå 23-24 mars 2015 Foto: Elisabeth Olsson Wallin Välkommen åter! Konferens om kvalitet och bemötande Väven, Umeå 23-24 mars 2015 Foto: Elisabeth Olsson Wallin Välkommen åter! Konferens om kvalitet och bemötande. Ett bra bemötande kan rädda bristande

Läs mer

Anteckningar från möte med arbetsgruppen folkbibliotekens samarbete i Libris, Umeå 14 oktober 2014

Anteckningar från möte med arbetsgruppen folkbibliotekens samarbete i Libris, Umeå 14 oktober 2014 Anteckningar från möte med arbetsgruppen folkbibliotekens samarbete i Libris, Umeå 14 oktober 2014 Närvarande: Hilda Androls, Kungl. biblioteket Madelein Enström, Sveriges depåbibliotek och lånecentral,

Läs mer

3 Info från KB, lägesrapport statistikinsamlingen KBs omorganisation har genomförts från Allt rullar på som tidigare beskrivits.

3 Info från KB, lägesrapport statistikinsamlingen KBs omorganisation har genomförts från Allt rullar på som tidigare beskrivits. Datum/Date 2014-02-11 Dnr/Ref.no. KB:s expertgrupp för utvärdering och kvalitetsutveckling Expertgruppsmöte 2014-02-05 Carolina biblioteket, Uppsala Närvarande : Krister Hansson, ordförande Cathrine Berggren,

Läs mer

NABIS - Nationella bibliotekssamrådet Protokoll Möte den 30 mars 2005

NABIS - Nationella bibliotekssamrådet Protokoll Möte den 30 mars 2005 NABIS - Nationella bibliotekssamrådet Protokoll Möte den 30 mars 2005 Plats: Kungl. biblioteket Tid: 10.00-15.00 Deltagare: Kerstin Andersson, utredare (punkt 4) Louise Brunes, Södertörns högskolebibliotek

Läs mer

Minnesanteckningar från det sista mötet i Expertgruppen för Libris samkatalog Onsdagen den 11 november 2009

Minnesanteckningar från det sista mötet i Expertgruppen för Libris samkatalog Onsdagen den 11 november 2009 Minnesanteckningar från det sista mötet i Expertgruppen för Libris samkatalog Onsdagen den 11 november 2009 Närvarande: Harriet Aagaard, Jonas Barck, Pia Bodå, Anders Cato, Bodil Gustavsson, Karin Grönvall

Läs mer

När kommer boomen? E-boksutredningen. En utredning beställd av Kungliga biblioteket och Svensk. Biblioteksförening

När kommer boomen? E-boksutredningen. En utredning beställd av Kungliga biblioteket och Svensk. Biblioteksförening När kommer boomen? E-boksutredningen En utredning beställd av Kungliga biblioteket och Svensk Biblioteksförening Göran Konstenius Kungliga biblioteket Avd. för nationell samverkan Sidnummer 1 Varför en

Läs mer

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte Handläggare Stina Degerstedt Datum 2016-11-30 Dnr 6.4-2016-330 Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte 2016-11-18 Plats: Uppsala Stadsbibliotek,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 7 mars 2007

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 7 mars 2007 Sveriges universitets- och högskoleförbund SUHF Forum för bibliotekschefer Styrgruppen 2007-03-07 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 7 mars 2007 Plats: SUHF:s

Läs mer

Expertgruppen för kompetensfrågor Fredag den 11 september, 2009

Expertgruppen för kompetensfrågor Fredag den 11 september, 2009 ANTAL SIDOR 1(5) Expertgruppen för kompetensfrågor Fredag den 11 september, 2009 Närvarande: ordförande: Catharina Isberg Annelie Ekberg Andersson Christina Jönsson Adrial Catrin Sundel Inger Thomas Sundin

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela Sverige

Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela Sverige Regeringsbeslut 2 Kulturdepartementet 2015-06-11 Ku2014/01693/KI Kungl. biblioteket Box 5039 102 41 Stockholm Ku2015/00747/KI Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela

Läs mer

Rationell kommunikations- och beslutsprocess för nationell katalogisering. Processanalys och förslag till nytt avtal mellan KB och Librisbiblioteken.

Rationell kommunikations- och beslutsprocess för nationell katalogisering. Processanalys och förslag till nytt avtal mellan KB och Librisbiblioteken. beslutsprocess för nationell katalogisering Processanalys och förslag till nytt avtal mellan KB och Librisbiblioteken. Delstudie 2 i Kungl bibliotekets katalogiseringsutredning 2006 Innehåll Bakgrund...

Läs mer

Nationell databrunn - möjligheter och behov

Nationell databrunn - möjligheter och behov Förstudie Enheten för LIBRISsystemen och databaslicenser 2010-02-08 Marja Haapalainen Christer Larsson Henrik Lindström Anders Söderbäck Nationell databrunn - möjligheter och behov Underhandsrapport Syfte

Läs mer

Krister Hansson Regionbibliotek Stockholm enbart torsdag. Bengt Källgren Kultur i Väst enbart torsdag Länsbibliotek Gävleborg Uppsala

Krister Hansson Regionbibliotek Stockholm enbart torsdag. Bengt Källgren Kultur i Väst enbart torsdag Länsbibliotek Gävleborg Uppsala Medlemsmöte och extra årsmöte 18 19 oktober 2012 Plats Spelbomskan, Regionbibliotek Stockholm Närvarande: Peter Alsbjer Regionbibliotek Örebro Västmanland Christer Bergqvist Regionbiblioteket Kalmar Län

Läs mer

Vart är vi på väg? pt. 2. Anders Söderbäck, LIBRIS inspirationsdagar 2010

Vart är vi på väg? pt. 2. Anders Söderbäck, LIBRIS inspirationsdagar 2010 Vart är vi på väg? pt. 2 Anders Söderbäck, LIBRIS inspirationsdagar 2010 Samsök Utvärdering av Samsök 2009, Margareta Nelke Utvärdering av Samsök 2009, Margareta Nelke Margareta Nelkes rekommendationer

Läs mer

Kungliga 14 bibliotekets plan för nationell biblioteks- utveckling & samverkan

Kungliga 14 bibliotekets plan för nationell biblioteks- utveckling & samverkan 2014 Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling & samverkan Uppdrag: Nationell bibliotekssamverkan Kungl. biblioteket, KB, har av regeringen fått ett samordningsuppdrag för biblioteksväsendet.

Läs mer

Dagordning, gruppen för biblioteksstatistik

Dagordning, gruppen för biblioteksstatistik Datum/Date Dnr 2019-03-14 6.7-2017-145 Gruppen för biblioteksstatistik inom Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Kallade: Monica Nordsten, Falu stadsbibliotek, ordförande 2016 2019 Daniel

Läs mer

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut:

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut: Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2011-06-01 KUS-KN10-180 35 Samverkan mellan länsbiblioteken i Sörmland, Västmanland, Örebro och Stockholms län Nämndens för

Läs mer

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Bibliotekslagen innehåller bestämmelser om det allmänna biblioteksväsendet. I lagen redovisas

Läs mer

Utvärdering lärseminarium 1

Utvärdering lärseminarium 1 Utvärdering lärseminarium 1 1. Jag är: Antal svarande: 44 man: 25% kvinna: 75% 2. Hur nöjd är du med lärseminariet som helhet? 2: 7% 4: 40% 3: 53% 3. I hur stor grad uppnådde tillgänglighetsanpassningen

Läs mer