Marla Miljödialog AB Ågatan Vinslöv Tel E-post Org.nr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Marla Miljödialog AB Ågatan Vinslöv Tel E-post Org.nr"

Transkript

1 Nätverksträff förebyggande av avfall Minnesanteckningar förda av Maria Larsson Närvarande: Anna Strannegård, VA Syd Carl Enqvist, Skanska Helena Nilsson, HUT Skåne Hervé Corvellec, Lunds Universitet Jonna Ganslandt, Sysav Lotta Lewis-Jonsson, NSR Lotte Nilsson, Anderszon of Sweden Maria Larsson, Marla Miljödialog Paulina Luedtke, Sysav Per Stoltz, IKEA Per-Uno Alm, Sparbanken Syd Rustan Nilsson, SYSAV Savita Upadhyaya, VA Syd Susanne Dahlberg, länsstyrelsen Tommy Persson, länsstyrelsen Förebygga avfall och cirkulär ekonomi på IKEA Per Stoltz berättade. I alla varuhus finns en avdelning för Recovery, som gör allt för att minimera vad som slängs. Det minskar avfall och kostnader. IKEA har historiskt jobbat reaktivt med avfall, alltså att ta hand om det avfall som uppkommer på bästa sätt. Har inte haft fokus på förebyggande, så de ser sig som nybörjare (som vi andra). IKEA har avfallsmängd per kubikmeter vara som nyckeltal. Mängderna har ökat sedan 2013 då de började mäta. Alla länder har specifika mål inom IKEA för att minska avfallet. Moving towards Planned Resource Management.

2 Arbetet med att förebygga avfall hänger intimt ihop med kvalitetsarbetet. Avfallet är ett symtom på kvalitetsarbetet. Fyra identifierade orsaker till oplanerat avfall: Skadade produkter, kvalitet, utgångna varor som inte går att sälja eller ge bort samt returnerade varor från kund. Relationen i kostnader mellan avfallshanteringen och övriga kostnader för den produkt som säljs (produktion, hantering etc) är 1:9. Det är viktigt att synliggöra hela kostnaden för det som slängs. Ett bra sätt att arbeta är att samla ihop ett gäng med personer från olika funktioner i produktens kedja och gå i kundens spår genom varuhuset. Då kan man upptäcka orsaker till det onödiga avfallet. Det funkar inte att prata kostnader med personer inom sälj och marknadsföring. Där är det ett bättre argument att vi gör det här för kunden, det är bra för kunden när produkterna som säljs är hela och har god kvalitet. De miljöansvariga på IKEA har övergått till att vara förändringsledare, snarare än projektledare. Det praktiska arbetet görs av alla andra. All personal utbildas genom fysiska möten. E-learning fungerar inte. 97 procent av materialet hamnar hos kunden, så det är viktigt att hitta sätt att minska avfallet även i det ledet. IKEA har hittills bland annat jobbat med utökade garantier. En drivkraft är att samtal med kunderna visar på ökat intresse för minskad konsumtion och längre livslängd. Gäller västvärlden. En annan är ökad resursknapphet och ökade kostnader för material. Strategier: Öka livslängden på produkter och material Skapa nya affärsmodeller De vanor, strukturer och sätt att ta beslut som finns är anpassade till linjär ekonomi. Omställningen till en cirkulär ekonomi är inte helt lätt. IKEA kommer att fokusera på tre områden: Resurser och produktion Design Möte med kunderna Gentemot kunderna ska IKEA satsa på Care & repair, Rent & share och Take back & resell. Rent & share förutsätter de andra två områdena för att det ska vara miljömässigt bra. En idé är att erbjuda en funktion för att påminna kunden att dra åt skruvar, tvätta skinnklädseln etcetera efter en viss tid.

3 IKEA jobbar med fem verktyg för cirkulär design, som alla måste vara i balans: Kvalitet, funktion, lågt pris, hållbarhet och design. I Belgien finns ett varuhus som har ett cirkulärt koncept, med bland annat möjlighet för renovering, reparation och återförsäljning IKEA samarbetar med Blocket, det är gratis för Family-medlemmar att annonsera ut IKEA-prylar. Återvinning av textil är svårt. En konkret åtgärd är produktion av trasmattor av textilavfall i industriell skala. Förebyggande av byggavfall på Skanska Carl Enqvist berättade. Även Skanska har haft mycket fokus på att återvinna, snarare än att förebygga avfall. För många materialflöden har återvinningen blivit bättre och bättre, bland annat samarbetar Skanska numera med leverantörer för att ta tillbaka och återvinna material. Ett exempel är mineralull. Det kan antingen bli nya mineralullsplattor, vilket kräver högre kvalitet och bra hantering på byggarbetsplatsen, eller lös isolering som sprutas in i byggnaden. Skanska arbetar med att ställa krav i upphandlingarna av leverantörer, så att de åtar sig att ta tillbaka överblivet material. För att minska spillet av betong ställs formar ut där betongleverantören kan hälla ut det sista. Det blir då betonglegoblock, som är lättsålda. Används framför allt för att avgränsa ytor. För Skanska är det viktigt att synliggöra avfallsstatistik på projektnivå, för att kunna jämföra och lära av varandra. Det finns en tävlingsinstinkt som kan utnyttjas, ingen vill vara sämst. Det saknas kunskap om hur mycket avfall det blir och varför det ibland blir mer eller mindre avfall än på andra projekt. Statistiken håller på att förbättras. Kostnaden för avfallshanteringen är 0,2-0,3 procent av totalkostnaden för ett projekt, det räcker inte som drivkraft. Man måste räkna på hela kostnaden för materialet. Visualisering är viktigt. Bara genom att visa statistik där olika distrikt jämförs med varandra har visat sig väldigt effektivt för att förbättra avfallshanteringen, Carl vill göra likadant med avfallsmängderna. Skanska har som mål att vara klimatneutralt till Avfallsmängderna kan räknas om till klimatpåverkan, så kan klimatmålet bli en drivkraft. Vissa kunder börjar ställa krav, i ett projekt i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm ställer kunden krav på max 20 kg avfall per kvadratmeter, utan att egentligen veta vad som är rimligt. Det finns inga straff om inte kravet uppnås, men det driver ändå på för att Skanska tvingas mäta avfallsmängderna och frågan kommer på agendan.

4 Skanska vill gärna ha krav från kunderna, det driver på utvecklingen. Det är bra att ha en tidig dialog med kunden. Skanskas egen version av Blocket är eventuellt på gång, men det finns etiska problem att lösa. Reflektioner Byggherrar med långsiktigt ägande borde vara intresserade av att bygga för att undvika ombyggnad. Det kanske vore bra även med ett klimatnyckeltal på avfallet, vikt är lite trubbigt. Isolering väger till exempel inte så mycket. Det är bra att jobba i hela kedjan, från produktion till kund. Leverantörer är viktiga. En regional materialflödesanalys vore intressant. Hänt sen sist Utvärdering av pilotprojekt som testar Avfall Sveriges metod för förebyggande, utifrån vad som har gjorts så här långt, visar att projektledarna på kommunen tycker att det har varit: Roligt Konkret Strukturerat Verksamhetsutveckling Ovant sätt att jobba Bra med coachning Svårt från början att förstå och förklara Inom ramen för projektet kommer bättre informationsmaterial att tas fram. Avfall Sverige kommer troligen att ta fram en utbildning för förebyggandecoacher. Seminarium på länsstyrelsen den 24 november samlade 36 deltagare. Vi fick bland annat höra om Göteborg stads arbete med förebyggande. Projektet Översta steget är i startgroparna HUT Skåne har sökt och fått pengar av Region Skånes miljövårdsfond för att driva ett coachprojekt gentemot kommunerna Skåne, för att hjälpa dem att minska sitt avfall. Länsstyrelsen är samarbetspartner, Maria Larsson, Marla Miljödialog, är projektledare. Projektet kommer att pågå Deltagande kommuner betalar kr var. Intresseanmälan senast vecka 3, projektstart i mars. Mer information kommer i nästa vecka.

5 Kommande möten Två möten är inplanerade för våren. Vi bestämde följande: 2 mars träffas vi på Sysav. Idéer till programpunkter är: Avfallsstatistik vad finns i avfallet, var finns potentialerna att minska avfallet? IVL har eventuellt gjort något intressant om vad avfallet innehåller. Det finns en forskare som har följt arbetet med Returen. Helena Thelander på HUT Skåne har en kontakt på Studiefrämjandet som har jobbat i Danmark med att skapa samarbete mellan kommuner och ideella organisationer för att förebygga avfall. Erfarenhetsutbyte mellan oss i nätverket 20 juni träffas vi på Sparbanken Syd, tema Cirkulär region.

Var står vi just nu? Vad är på gång? Vi berättade för varandra vad som pågår i våra respektive verksamheter just nu. Mycket är på gång!

Var står vi just nu? Vad är på gång? Vi berättade för varandra vad som pågår i våra respektive verksamheter just nu. Mycket är på gång! Nätverksträff förebyggande av avfall 160929 Minnesanteckningar förda av Maria Larsson Närvarande: Helena Thelander, HUT Skåne Hervé Corvellec, Lunds Universitet Håkan Rosqvist, Tyréns Lotte Nilsson, Ystads

Läs mer

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne Länsstyrelsens miljömålsuppdrag Förordning (2007:825) med länsstyrelseinstruktion: 5

Läs mer

Avfallsindikatorer. För att mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering

Avfallsindikatorer. För att mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering Avfallsindikatorer För att mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering Johan Sundberg, Profu Åsa Stenmarck, IVL Foto: Avfall Sverige Om projektet Stort forskningsprojekt, hösten

Läs mer

DIALOG FÖR EN HÅLLBAR TEXTIL VÄRDEKEDJA

DIALOG FÖR EN HÅLLBAR TEXTIL VÄRDEKEDJA DIALOG FÖR EN HÅLLBAR TEXTIL VÄRDEKEDJA Yvonne Augustsson Emma Westerholm Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-10-13 1 Bakgrund: Regeringsuppdraget: Hantering av textilier Regeringen

Läs mer

PM Avfallshantering. Västlänken och Olskroken planskildhet PM 2014/ Kerstin Larsson _ MPU02 1 (5) Projektnamn

PM Avfallshantering. Västlänken och Olskroken planskildhet PM 2014/ Kerstin Larsson _ MPU02 1 (5) Projektnamn Projektnamn Västlänken och Olskroken planskildhet Dokumenttyp Ärendenummer PM 2014/98935 Skapad av Filnamn Patrik Lindberg MPU02-00-025-00-0340 Godkänt av Godkänt datum Version Kerstin Larsson 2016-06-27

Läs mer

#textildialogen #hållbartextilvärdekedja

#textildialogen #hållbartextilvärdekedja Tillsammans med andra arbetar vi för att säkra Tillsammans en bra livsmiljö med för andra människan arbetar vi och för allt att annat säkra levande. en bra livsmiljö för människan Nu och för och kommande

Läs mer

Nätverk för förebyggande av avfall minnesanteckningar från startmöte den 18 september 2013

Nätverk för förebyggande av avfall minnesanteckningar från startmöte den 18 september 2013 1(7) Britt-Marie Fagerström 010-452 32 81 2013-09-30 Revidering nr Nätverk för förebyggande av avfall minnesanteckningar från startmöte den 18 september 2013 Närvarande Namn Organisation E-post Tommy Persson

Läs mer

Kommunal Avfallsplan 2013-2017. Våra gemensamma steg mot en bättre miljö genom ökad resurshushållning och återvinning

Kommunal Avfallsplan 2013-2017. Våra gemensamma steg mot en bättre miljö genom ökad resurshushållning och återvinning Kommunal Avfallsplan 2013-2017 Våra gemensamma steg mot en bättre miljö genom ökad resurshushållning och återvinning Sammanfattning av förslag till Avfallsplan 2013 2017 Dalakommunerna Avesta Borlänge

Läs mer

Öka återvinningen. Genom förbättrad resurs- och avfallshantering vid byggande

Öka återvinningen. Genom förbättrad resurs- och avfallshantering vid byggande Öka återvinningen Genom förbättrad resurs- och avfallshantering vid byggande Dags för mer hållbar hantering av bygg- och rivningsavfall Som första branschförening har Återvinningsindustriernas medlemmar

Läs mer

Sopsortering räcker inte

Sopsortering räcker inte Sopsortering räcker inte ANETTE SVINGSTEDT HERVÉ CORVELLEC Världens produktion av avfall Hushållsavfall: 2 miljarder ton Verksamhetsavfall: 5-8 miljarder ton (utan gruvavfall) Källa: UNEP: Global waste

Läs mer

Avfallsplan. För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda

Avfallsplan. För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda Avfallsplan För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda 2017-2019 Uppdrag En avfallsplan som är kopplad till stadsdelsnämndens mål i budget har tagits fram för att på ett mer strukturerat sätt arbeta med

Läs mer

A3 Från avfallshantering till resurshushållning

A3 Från avfallshantering till resurshushållning A3 Från avfallshantering till resurshushållning Nationella avfallsplanen och programmet för att förebygga avfall. Goda exempel! Catarina Östlund och Maria Ivarsson, NV Europa minskar avfallet Anna-Carin

Läs mer

Avfall Sveriges ståndpunkter 2018

Avfall Sveriges ståndpunkter 2018 Avfall Sveriges ståndpunkter 2018 Avfall Sveriges ståndpunkter är det dokument som vägleder ställningstaganden och åtgärder för att utveckla förebyggande, återanvändning och avfallshanteringen samt kommunernas

Läs mer

Nationell avfallsplan Vägledning om nedskräpning Avfallsförebyggande program

Nationell avfallsplan Vägledning om nedskräpning Avfallsförebyggande program Nationell avfallsplan Vägledning om nedskräpning Avfallsförebyggande program Hans Wrådhe 18 april 2013 2013-04-23 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Vad behöver vi göra? Naturvårdsverket

Läs mer

Cirkulär Ekonomi. CircularHub

Cirkulär Ekonomi. CircularHub Cirkulär Ekonomi erik.valvring@scienceparkboras.se CircularHub 1 Cirkulär ekonomi Inspiration Workshops Projekt EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden CircularHub DOTANK Center Västra

Läs mer

IKEA Sverige - Förslag för en mer hållbar textilanvändning

IKEA Sverige - Förslag för en mer hållbar textilanvändning IKEA Sverige - Förslag för en mer hållbar textilanvändning Sammanfattning IKEA vill bidra till en hållbar konsumtion genom att öka mängden textil som både återanvänds och återvinns. När det gäller textil

Läs mer

Motion 2017:18 av Malin Fijen Pacsay m.fl. (MP) om att påskynda arbetet med cirkulär ekonomi i Stockholms läns landsting 29 LS

Motion 2017:18 av Malin Fijen Pacsay m.fl. (MP) om att påskynda arbetet med cirkulär ekonomi i Stockholms läns landsting 29 LS Motion 2017:18 av Malin Fijen Pacsay m.fl. (MP) om att påskynda arbetet med cirkulär ekonomi i Stockholms läns landsting 29 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 Motion 2017:18 av Malin

Läs mer

HUTs nätverksträff för förebyggande. Åsa Lindskog, Avfall Sverige

HUTs nätverksträff för förebyggande. Åsa Lindskog, Avfall Sverige HUTs nätverksträff för förebyggande Åsa Lindskog, Avfall Sverige Avfall Sveriges nätverksträff 25/9, 2014 Avfall Sveriges arbete med förebyggande EMA Kampanjen Extra satsning (resursförstärkning, samarbete

Läs mer

Återvinningsindustrierna Viveke Ihd

Återvinningsindustrierna Viveke Ihd Återvinningsindustrierna Viveke Ihd Medlemsföretagen: ØErbjuder både insamlings- och återvinningstjänster samt andra tjänster i kedjan design för återvinning till återvunna råvaror. ØFöretagen omsätter

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2017:121 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2017:18 av Malin Fijen Pacsay m.fl. (MP) om att påskynda arbetet med cirkulär ekonomi i Stockholms läns landsting IIII 60(86) sijlb Stockholms

Läs mer

Avfallsindikatorer. För att mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering. Johan Sundberg, Profu Åsa Stenmarck, IVL

Avfallsindikatorer. För att mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering. Johan Sundberg, Profu Åsa Stenmarck, IVL Avfallsindikatorer För att mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering Johan Sundberg, Profu Åsa Stenmarck, IVL Foto: Avfall Sverige Avfallsindikatorer I projektet Indikatorer för

Läs mer

Inledning. Desirée Grahn Verksamhetsledare, Biogas Syd Lund,

Inledning. Desirée Grahn Verksamhetsledare, Biogas Syd Lund, Inledning Desirée Grahn Verksamhetsledare, Biogas Syd desiree.grahn@biogassyd.se Lund, 2017-09-12 Program för dagen» Inledning, Desirée Grahn, Biogas Syd» Satsning på nationellt påverkansarbete, Ola Solér,

Läs mer

CIRKULÄR EKONOMI & CRADLE TO CRADLE

CIRKULÄR EKONOMI & CRADLE TO CRADLE CIRKULÄR EKONOMI & CRADLE TO CRADLE Stockholm 2016-12-08 Inspirationsföreläsning CM Forum Summit 2016 VEM ÄR JAG Christer Fröling Senior Konsult på Syntell AB Christer är en holistisk systemingenjör med

Läs mer

Upphandlingskrav för cirkulära flöden i bygg- och rivningsprocessen Nina Wolf, Göteborgs Stad (projektledare)

Upphandlingskrav för cirkulära flöden i bygg- och rivningsprocessen Nina Wolf, Göteborgs Stad (projektledare) Upphandlingskrav för cirkulära flöden i bygg- och rivningsprocessen Nina Wolf, Göteborgs Stad (projektledare) Cirkulära Göteborg DRIVER PÅ UTVECKLINGEN OCH SKAPA PRAKTISKA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR CIRKULÄR

Läs mer

Kom ihåg! Årsmöte den 27 april Mer information om plats m.m. kommer på vår hemsida och genom medlemsutskick.

Kom ihåg! Årsmöte den 27 april Mer information om plats m.m. kommer på vår hemsida och genom medlemsutskick. Föreningsbrev januari/februari 2017 Om projekten, nätverken, Agenda 2030 och annat som händer i Hållbar Utveckling Skånes arbete Kom ihåg! Årsmöte den 27 april Mer information om plats m.m. kommer på vår

Läs mer

Hållbarhet som service: PERSONALENS HÅLLBARHETSARBETE I BUTIKEN

Hållbarhet som service: PERSONALENS HÅLLBARHETSARBETE I BUTIKEN Centrum för handelsforskning vid Lunds universitet Hållbarhet som service: PERSONALENS HÅLLBARHETSARBETE I BUTIKEN Christian Fuentes Docent vid Institutionen för Service Management och forskare vid Centrum

Läs mer

Avfallets roll i framtidens energisystem

Avfallets roll i framtidens energisystem Avfallets roll i framtidens energisystem Ambjörn Lätt Futureheat konferens, 2018-11-21 ARFEN Bakgrund Litteraturstudie ARFEN Scenarier Slutsatser Intervjustudie Bakgrund Recap Energiåtervinning uravfall

Läs mer

Maria Larsson. Miljöstrateg med fokus på risker och möjligheter kring ett klimat i förändring 2015-01-09

Maria Larsson. Miljöstrateg med fokus på risker och möjligheter kring ett klimat i förändring 2015-01-09 2015-01-09 Maria Larsson Miljöstrateg med fokus på risker och möjligheter kring ett klimat i förändring Jag brinner för att skapa samhällen och organisationer som bidrar till ekologisk hållbarhet och livskvalitet.

Läs mer

Maria Larsson. Miljöstrateg med fokus på risker och möjligheter kring ett klimat i förändring 2014-12-05

Maria Larsson. Miljöstrateg med fokus på risker och möjligheter kring ett klimat i förändring 2014-12-05 2014-12-05 Maria Larsson Miljöstrateg med fokus på risker och möjligheter kring ett klimat i förändring Jag brinner för att skapa samhällen och organisationer som bidrar till ekologisk hållbarhet och livskvalitet.

Läs mer

Mål och åtgärder inom avfallsförebyggande

Mål och åtgärder inom avfallsförebyggande MILJÖFÖRVALTNINGEN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN Mål och åtgärder inom avfallsförebyggande globalt, regionalt, lokalt Helena Carnerup - miljöinspektör Sida 1 Globalt Lokalt Sida 2 Globalt arbete 10-åriga

Läs mer

Upphandling för klimat och resurseffektivitet

Upphandling för klimat och resurseffektivitet Upphandling för klimat och resurseffektivitet Seminarium med SKL:s programberedning för klimat Stockholm 5 okt 2016 Annika Christensson Miljöchef 2 Läkemedelsfabriker i Indien Sidan 3 2016-10-11 Varför

Läs mer

Godsinlösen Nordic AB - Cirkulär ekonomi på riktigt GODSINLÖSEN NORDIC AB AVFALL I NYTT FOKUS 30 MARS 2017

Godsinlösen Nordic AB - Cirkulär ekonomi på riktigt GODSINLÖSEN NORDIC AB AVFALL I NYTT FOKUS 30 MARS 2017 Godsinlösen Nordic AB - Cirkulär ekonomi på riktigt 1 Godsinlösen Nordic AB o Innovationsdrivet företag som tar fram och implementerar rutiner i organisationer baserade på en cirkulär ekonomi. o Experter

Läs mer

ett case inom projektet Anders Persson VD, Sysav Utveckling AB

ett case inom projektet Anders Persson VD, Sysav Utveckling AB ett case inom projektet Anders Persson VD, Sysav Utveckling AB Källa av bild: energi zonen Syfte och mål med projektet Vi utbyter kunskapar & erfarenheter och får inspiration från varandra. Samverkan är

Läs mer

Ett svenskt tvärvetenskapligt forskningsprogram om framtidens avfallshantering. Programmet finansieras av Naturvårdsverket och genomförs av IVL

Ett svenskt tvärvetenskapligt forskningsprogram om framtidens avfallshantering. Programmet finansieras av Naturvårdsverket och genomförs av IVL Ett svenskt tvärvetenskapligt forskningsprogram om framtidens avfallshantering. Programmet finansieras av Naturvårdsverket och genomförs av IVL Svenska Miljöinstitutet, Kungliga tekniska högskolan, Göteborgs

Läs mer

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion Avfallsplan 2018-2022 för Eskilstuna kommun kortversion Beslutad av kommunfullmäktige 14 december 2017 Vår vision Året är 2022. I Eskilstuna arbetar vi aktivt med att minska mängden avfall. Begagnade produkter

Läs mer

Din kompletta avfallspartner inom byggavfall

Din kompletta avfallspartner inom byggavfall Din kompletta avfallspartner inom byggavfall Sortera 020 15 16 17 Sortera grundades 2006. Visionen var att skapa en avfallsentreprenör som satte kunden i centrum och fokuserade på att hjälpa denne att

Läs mer

Delad Energi dubbel energi Operativa insatser och bilaterala möten med aktörer, sammanfattning och resultat

Delad Energi dubbel energi Operativa insatser och bilaterala möten med aktörer, sammanfattning och resultat Delad Energi dubbel energi Operativa insatser och bilaterala möten med aktörer, sammanfattning och resultat EON har under projektet genomfört ett antal bilaterala möten i syfte att stärka samarbetet med

Läs mer

IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017

IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017 IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017 SMART INNOVATION, 3D-PRINTING Projektet Smart innovation fortsatte med träffar under 2017. 3D-printing: Vilka är styrkorna med 3Dprinting? Hur långt har utvecklingen kommit? Olaf

Läs mer

Kraftsamling Biogas och samverkansplattformem Biogas Väst. Hanna Jönsson Miljöavdelningen, Västra Götalandsregionen 6 sept 2017

Kraftsamling Biogas och samverkansplattformem Biogas Väst. Hanna Jönsson Miljöavdelningen, Västra Götalandsregionen 6 sept 2017 Kraftsamling Biogas 2017-2020 och samverkansplattformem Biogas Väst Hanna Jönsson Miljöavdelningen, Västra Götalandsregionen 6 sept 2017 Samverkan i mer än 15 år! BIOGAS VÄST Kommunerna, energibolag, avfallsbolag,

Läs mer

FEBRUARI 2019 UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN. Referenslista över lagtext

FEBRUARI 2019 UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN. Referenslista över lagtext FEBRUARI 2019 UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN Verksamhetens namn Verksamhetens adress Fastighetsbeteckning Organisationsnummer Kontaktperson/telefonnummer Bransch Antal anställda Inspektionsdag Närvarande vid

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera miljö- klimatutmaningar! Nu skrivs miljööverenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt synliggöra kommunernas Landstinget

Läs mer

Strategi för avfall. - om förebyggande och hantering av avfall. Östersunds kommun

Strategi för avfall. - om förebyggande och hantering av avfall. Östersunds kommun Strategi för avfall - om förebyggande och hantering av avfall Östersunds kommun 2019-2022 Strategi för avfall - om förebyggande och hantering av avfall Östersunds kommun 2019-2022 Utformad med utgångspunkt

Läs mer

Papper ska bli papper och metall ska förbli metall.

Papper ska bli papper och metall ska förbli metall. ÅTERVINNING SOM FUNKAR Papper ska bli papper och metall ska förbli metall. LEIF PERSSON SNICKARE ÅTERVINNING SOM FUNKAR 1 Det där med återvinning, är det så viktigt egentligen? DET ÄR LÖNSAMT att återvinna.

Läs mer

Ett samarbete mellan Skånes 33 kommuner Kommunförbundet Skåne Länsstyrelsen Skåne Region Skåne

Ett samarbete mellan Skånes 33 kommuner Kommunförbundet Skåne Länsstyrelsen Skåne Region Skåne Ett samarbete mellan Skånes 33 kommuner Kommunförbundet Skåne Länsstyrelsen Skåne Region Skåne www.miljosamverkanskane.se Affärsmodeller Olika verksamheter integreras med varandra för att dra nytta av

Läs mer

Yttrande över remissen på SOU 2017:22 Från värdekedja till värdecykel dnr M2017/00779/Ke

Yttrande över remissen på SOU 2017:22 Från värdekedja till värdecykel dnr M2017/00779/Ke Malmö 2017-06-27 Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över remissen på SOU 2017:22 Från värdekedja till värdecykel dnr M2017/00779/Ke Inledning Detta remissvar har

Läs mer

Åtgärders potential, kostnad och miljöpåverkan. Preliminära resultat för avfallsrådet. David Palm,

Åtgärders potential, kostnad och miljöpåverkan. Preliminära resultat för avfallsrådet. David Palm, Åtgärders potential, kostnad och miljöpåverkan Preliminära resultat för avfallsrådet David Palm, 2014-10-22 Heterogent och stort område Bred projektgrupp David Palm, Projektledare Carl Jensen, Återvinning

Läs mer

- tar sitt ursprung 2008 i Skåne Nordväst

- tar sitt ursprung 2008 i Skåne Nordväst Patrik L Johansson - tar sitt ursprung 2008 i Skåne Nordväst - tar sitt ursprung 2008 i Skåne Nordväst Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga

Läs mer

Position paper FN:s globala hållbarhetsmål

Position paper FN:s globala hållbarhetsmål Position paper FN:s globala hållbarhetsmål Stockholm juni 2017 Swedisols vision, prioriteringar och åtgärdsprogram för de hållbara utvecklingsmålen, agenda 2030. Swedisol driver frågor av branschgemensam

Läs mer

Riktlinjer för hantering av internt avfall

Riktlinjer för hantering av internt avfall Riktlinjer för hantering av internt avfall Antaget av kommunstyrelsen 2018-12-17 Ska revideras senast 2020-12-31 Ansvarig tjänsteman: Hållbarhetsstrateg 1 Bakgrund Nybro kommun har fastställt följande

Läs mer

Sysavdagen Aktuellt från Sysav. Peter Engström. 15 maj 20171

Sysavdagen Aktuellt från Sysav. Peter Engström. 15 maj 20171 Sysavdagen 2017 Aktuellt från Sysav Peter Engström 15 maj 20171 Fn (2016) lever jordens befolkning som om vi hade 1,6 jordklot istället för det enda vi har Om hela jordens befolkning skulle ta efter den

Läs mer

Hållbar avfallshantering

Hållbar avfallshantering Hållbar avfallshantering Hervé Corvellec Institutionen för service management och tjänstevetenskap Lunds universitet Patrik Zapata Förvaltningshögskolan Göteborgs universitet Matsvinnet Nedskräpning Sopor

Läs mer

Koncernkontoret Miljöledningsenheten

Koncernkontoret Miljöledningsenheten Koncernkontoret Miljöledningsenheten 2014-02-05 1 (8) Hållbar resursanvändning Riktlinjer för avfallsförebyggande arbete i 2014-2020 Postadress: 291 89 Kristianstad Besöksadress: J A Hedlunds väg Telefon

Läs mer

Avfallsförebyggande handlar inte om avfall

Avfallsförebyggande handlar inte om avfall Avfallsförebyggande handlar inte om avfall Hervé Corvellec Institution för tjänstevetenskap Lunds universitet HUT-Avfallsförebyggande nätverk - 1 September 2017 @ IIIEE - Lund Inledning Avfallsförebyggande:

Läs mer

Avfallsmängder och materialeffektivitet

Avfallsmängder och materialeffektivitet Avfallsmängder och materialeffektivitet Johan Sundberg, Profu Tomas Ekvall, IVL Svenska Miljöinstitutet Hur har mängden avfall ökat historiskt? Framtidens avfallshantering En heldag om avfall, policy och

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

Det avfallssnåla äldreboendet Workshop för att diskutera åtgärder Elisabet Höglund, Emma Colleen Moberg

Det avfallssnåla äldreboendet Workshop för att diskutera åtgärder Elisabet Höglund, Emma Colleen Moberg Det avfallssnåla äldreboendet Workshop för att diskutera åtgärder 2015-04-22 Elisabet Höglund, Emma Colleen Moberg Syfte och mål med dagens workshop Syfte Hitta, diskutera och prioritera möjliga åtgärder

Läs mer

Maria Larsson. Miljöstrateg med fokus på risker och möjligheter kring ett klimat i förändring 2016-03-29

Maria Larsson. Miljöstrateg med fokus på risker och möjligheter kring ett klimat i förändring 2016-03-29 2016-03-29 Maria Larsson Miljöstrateg med fokus på risker och möjligheter kring ett klimat i förändring Jag brinner för att skapa samhällen och organisationer som bidrar till ekologisk hållbarhet och livskvalitet.

Läs mer

Minska byggavfallet 2012-09-05

Minska byggavfallet 2012-09-05 Minska byggavfallet 2012-09-05 Hushållsavfall till deponi 1600000 1400000 1200000 1000000 800000 600000 400000 200000 0 1994 2009 Waste amounts (källa Profu) [kton/år] 50000 [kton/år] 45000 40000 35000

Läs mer

Cirkulär ekonomi ett begrepp som funnits ett tag

Cirkulär ekonomi ett begrepp som funnits ett tag 1 Cirkulär ekonomi ett begrepp som funnits ett tag AFFÄRSMODELLINNOVATION FÖR CIRKULÄRA MÖBELFLÖDEN Lars Tööj Stockholm 5 november 2018 www.cirkularitet.se RISE Research Institutes of Sweden Cirkulära

Läs mer

Plastens återvinningspotential en framtida utmaning. Lina Bergström, VD Återvinningsindustrierna

Plastens återvinningspotential en framtida utmaning. Lina Bergström, VD Återvinningsindustrierna Plastens återvinningspotential en framtida utmaning Lina Bergström, VD Återvinningsindustrierna Materialflödena i Sverige är väsentligt mindre cirkulära än nuvarande statistik visar, vilket innebär stora

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass 99,5% 99,5 procent av hushållsavfallet återvanns under 2017. Utmaningen nu är att minska mängden avfall. Sveriges kommuner och svenskarna

Läs mer

Klimatverktyg. En sammanfattning.

Klimatverktyg. En sammanfattning. TILL FÖRMÅN FÖR FRÄLSNINGSARMÉNS SOCIALA ARBETE Klimatverktyg En sammanfattning. Myrorna har låtit det oberoende miljökonsultföretaget WSP göra ett klimatverktyg för hanteringen av secondhandkläder. Resultatet

Läs mer

AVFALLSPAKETET - EN ÖVERSIKT

AVFALLSPAKETET - EN ÖVERSIKT AVFALLSPAKETET - EN ÖVERSIKT Stockholm 26 september 2018 Christina Jonsson Helen Lindqvist Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-11-02 1 Avfallspaketet en revidering av EU:s avfallslagstiftning

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass Sveriges kommuner och svenskarna är duktiga på avfallshantering. Från insamling till sortering och återvinning. Med den här skriften vill

Läs mer

Miljöpåverkan av framtida avfallshantering

Miljöpåverkan av framtida avfallshantering Miljöpåverkan av framtida avfallshantering Göran Finnveden, Yevgeniya Arushanyan och Anna Björklund, KTH Ola Norrman Eriksson, Högskolan i Gävle Maria Ljunggren Söderman, Åsa Stenmarck och Jan-Olov Sundqvist,

Läs mer

Protokoll för Hållbar Utveckling Skånes styrelsemöte Plats: Länsstyrelsen, Kungsgatan 13 Malmö Tid:

Protokoll för Hållbar Utveckling Skånes styrelsemöte Plats: Länsstyrelsen, Kungsgatan 13 Malmö Tid: Protokoll för Hållbar Utveckling Skånes styrelsemöte 160901 Plats: Länsstyrelsen, Kungsgatan 13 Malmö Tid: 9.00 12.00 Ledamöter och suppleanter: Per-Uno Alm, Torrid Bengtsson, Susanne Dahlberg, Anna Ekberg,

Läs mer

Avfall Sveriges vision

Avfall Sveriges vision Anna-Carin Gripwall Avfall Sverige Expertorgan inom avfallshantering och återvinning Företräder Sveriges invånare, genom kommunerna Privata företag är associerade medlemmar Verkar för en miljöriktig, hållbar

Läs mer

MiL PERSONLIGT LEDARSKAP

MiL PERSONLIGT LEDARSKAP MiL PERSONLIGT LEDARSKAP träningsläger i personligt ledarskap MiL Personligt Ledarskap är en utmanande, intensiv och rolig process. Du får genom upplevelsebaserad träning, coachning, feedback och reflektion

Läs mer

MODERNT TRÄBYGGANDE - UTVECKLING OCH DRIVKRAFTER FALUN 150616 SUSANNE RUDENSTAM

MODERNT TRÄBYGGANDE - UTVECKLING OCH DRIVKRAFTER FALUN 150616 SUSANNE RUDENSTAM MODERNT TRÄBYGGANDE - UTVECKLING OCH DRIVKRAFTER FALUN 150616 SUSANNE RUDENSTAM DET MODERNA TRÄBYGGANDET Ett klimatpositivt, förnybart och resurseffektivt byggande med optimerad förtillverkning och logistik.

Läs mer

Utbildningspaket Konsumtion

Utbildningspaket Konsumtion Utbildningspaket Konsumtion Hur och vad? Resurser Vi berättar om olika resurser och konsekvenserna av att vi använder dem. Hushållssopor Vi berättar om hushållssopor och vem som ansvarar för dem. Vad är

Läs mer

Skånes färdplan för biogas

Skånes färdplan för biogas Skånes färdplan för biogas med litet LOVA-nytt Gösta Regnéll, Miljöavdelningen - Fiske och vattenvård, efter ett material från Helena Nilsson, Landsbygd - miljö Biogas i Skåne Länet med mest biogasanläggningar

Läs mer

Cirkulär ekonomi för ett konkurrenskraftigt och hållbart näringsliv i Sverige

Cirkulär ekonomi för ett konkurrenskraftigt och hållbart näringsliv i Sverige Cirkulär ekonomi för ett konkurrenskraftigt och hållbart näringsliv i Sverige 2019-01-18 Jenny Svärd Maria Sunér Fleming Gemensamt arbete Under hösten 2018 har Svenskt Näringsliv tillsammans med medlemsorganisationerna

Läs mer

Sammanfattande slutrapport för projektet Skitlite

Sammanfattande slutrapport för projektet Skitlite Sammanfattande slutrapport för projektet Skitlite 2020 2010-2017 Innehållsförteckning 2010-2017... 1 1. Bakgrund... 3 2. Organisation/metod... 4 3. Utfall... 6 4. Värde av projektet... 7 5. Fortsatt arbete

Läs mer

Galleriet. Naturvårdsverkets dialog: Avfallsplanera för en cirkulär ekonomi. Miljöbalksdagarna mars

Galleriet. Naturvårdsverkets dialog: Avfallsplanera för en cirkulär ekonomi. Miljöbalksdagarna mars 13.15 14.30 Galleriet Miljöbalksdagarna 2017 23 24 mars Naturvårdsverkets dialog: Avfallsplanera för en cirkulär ekonomi Ylva Carlheim-Gyllenskiöld, facilitator Yvonne Augustsson, Naturvårdsverket Catarina

Läs mer

Globala hållbarhetsmålen - hur rör de oss? Vattenstämman 16 maj 2017

Globala hållbarhetsmålen - hur rör de oss? Vattenstämman 16 maj 2017 Globala hållbarhetsmålen - hur rör de oss? Vattenstämman 16 maj 2017 Globala risker 2017 Stor påverkan Massförstörelsevapen Händelser med extremt väder Vattenkriser 2017 Stor sannolikhet Händelser med

Läs mer

RETURSYSTEM BYGGPALL Byggbranschens standardiserade lösning för pallhantering

RETURSYSTEM BYGGPALL Byggbranschens standardiserade lösning för pallhantering ENKELT, EKONOMISKT & MILJÖVÄNLIGT RETURSYSTEM BYGGPALL Byggbranschens standardiserade lösning för pallhantering www.byggpall.se 2019 Enkelt att vara med Retursystem Byggpall har skapats av byggbranschen

Läs mer

Avfallsplan

Avfallsplan Renhållningsordning Avfallsplan 2018-2022 Bilaga 1. Miljöbedömning Datum: 2018-04-20 1 Innehåll Bakgrund... 3 Bedömningsgrunder och avgränsning... 3 Alternativ... 5 Nollalternativ... 5 Planalternativ...

Läs mer

Förslag till ny renhållningsordning Vellinge kommun

Förslag till ny renhållningsordning Vellinge kommun 1 (5) Tekniska förvaltningen Remiss Teknisk administratör Olsson, Anna Tfn 040-42 5182 Förslag till ny renhållningsordning Vellinge kommun Tekniska förvaltningen i Vellinge kommun har tagit fram ett förslag

Läs mer

Mattias Bisaillon. Profu. Delägare i forsknings- och utredningsföretaget

Mattias Bisaillon. Profu. Delägare i forsknings- och utredningsföretaget Mattias Bisaillon Delägare i forsknings- och utredningsföretaget, 2001- Doktorand i avfallsgruppen på Chalmers 1998-2004 (tekn. doktor i avfalls- och energisystemanalys 2004) (Projektinriktad forskning

Läs mer

Styr med sikte på miljömålen. Naturvårdsverket Ann Wahlström Eva Ahlner Hans Wrådhe Sara Berggren

Styr med sikte på miljömålen. Naturvårdsverket Ann Wahlström Eva Ahlner Hans Wrådhe Sara Berggren Styr med sikte på miljömålen Naturvårdsverket Ann Wahlström Eva Ahlner Hans Wrådhe Sara Berggren Miljömålen ger strategiskt åtgärdsarbete Fördjupad utvärdering 2 Miljökvalitetsmål och fokusområden Omställning

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

Nördseminarium på temat aktiv redovisning av materiella anläggningstillgångar

Nördseminarium på temat aktiv redovisning av materiella anläggningstillgångar Nördseminarium på temat aktiv redovisning av materiella anläggningstillgångar Mattias Haraldsson, Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan i Lund 2014-10-23 1 Agenda Inledning till investeringsredovisning

Läs mer

RETURSYSTEM BYGGPALL Byggbranschens standardiserade lösning för pallhantering

RETURSYSTEM BYGGPALL Byggbranschens standardiserade lösning för pallhantering ENKELT, EKONOMISKT & MILJÖVÄNLIGT RETURSYSTEM BYGGPALL Byggbranschens standardiserade lösning för pallhantering www.byggpall.se 2018 Enkelt att vara med Retursystem Byggpall har skapats av byggbranschen

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

Din kompletta avfallspartner inom byggavfall

Din kompletta avfallspartner inom byggavfall Din kompletta avfallspartner inom byggavfall Sortera Sortera grundades 2006. Visionen var att skapa en avfallsentreprenör som satte kunden i centrum och fokuserade på att hjälpa denne att bli av med sitt

Läs mer

TEXTIL - INITIATIV OCH UPPDRAG Stockholm

TEXTIL - INITIATIV OCH UPPDRAG Stockholm TEXTIL - INITIATIV OCH UPPDRAG 2018 Stockholm 2018-05-29 Pågående Textilinitiativ och uppdrag på Naturvårdsverket Dialog för en hållbar textil värdekedja fokus miljö och kemikalier Regeringsuppdrag Information

Läs mer

Biogas i framtidens Skåne Anna Hansson Biogas Syd

Biogas i framtidens Skåne Anna Hansson Biogas Syd Biogas i framtidens Skåne Anna Hansson Biogas Syd Trelleborg den 27 september 2012 Biogas Syd arbetar med biogaspusslets olika sektorer Miljömål Ökad sysselsättning Klimatmål Klimatmål Ökad försörjningsgrad

Läs mer

Län 1. Aktivitet 2. Projektägare 3. Lst roll 4. Lst Uppdrag

Län 1. Aktivitet 2. Projektägare 3. Lst roll 4. Lst Uppdrag Bilaga 3.2 Sammanställd översikt av svar fördjupningsfrågor från länen okt 2014 Län 1. Aktivitet 2. Projektägare 3. Lst roll 4. Lst Uppdrag Tidningen E+ till alla hushåll (239 000 p) Länsstyrelsen Projektägare

Läs mer

Att söka pengar för utvecklingsprojekt hos Avfall Sverige. Prioriterade områden

Att söka pengar för utvecklingsprojekt hos Avfall Sverige. Prioriterade områden 2014-02-05 Att söka pengar för utvecklingsprojekt hos Avfall Sverige. Prioriterade områden Avfall Sverige ger, genom sin samordnade utvecklingssatsning, bidrag till utvecklingsprojekt inom avfallshantering

Läs mer

Fuktsakkunniga. Vad har blivit bättre? Byggherreperspektivet.

Fuktsakkunniga. Vad har blivit bättre? Byggherreperspektivet. Fuktsakkunniga. Vad har blivit bättre? Byggherreperspektivet. Foto COWI Magnus Pålsson LF ingår i serviceförvaltningen Lunds kommun. Förvaltar ca 450 fastigheter omfattande drygt 550 000 kvm. Förvaltar

Läs mer

Delrapport analys av nulägesbilden från steg 1 och 2

Delrapport analys av nulägesbilden från steg 1 och 2 från - Nulägesbild - Analys - Förslag till fortsatt arbete Åsa Lindskog Tyréns AB Beställare: Region Skåne Uppdragsnummer: 921051, 221213B från Inledning och sammanfattning Utvecklingsprojektet är ett

Läs mer

Avfallsförebyggande i praktiken

Avfallsförebyggande i praktiken Handbok Rapport B2052 David Palm Johanna Fredén Carl Jensen IVL Svenska Miljöinstitutet Grundat år 1966 Ägs av staten och näringslivet (50/50) via en stiftelse Forskning och konsultverksamhet inom klimat,

Läs mer

MED SIKTE PÅ ATT FÖRÄNDRA DRIVKRAFTERNA. Miljötillståndsdagen 2018 Malmö Marcus Carlsson Reich

MED SIKTE PÅ ATT FÖRÄNDRA DRIVKRAFTERNA. Miljötillståndsdagen 2018 Malmö Marcus Carlsson Reich MED SIKTE PÅ ATT FÖRÄNDRA DRIVKRAFTERNA Miljötillståndsdagen 2018 Malmö Marcus Carlsson Reich Sveriges miljömål bidrar till de globala målen Sveriges Miljömål konkretiserar Sveriges genomförande av den

Läs mer

Verksamhetsplan för Avfall Sveriges arbetsgrupp för export. Februari 2012

Verksamhetsplan för Avfall Sveriges arbetsgrupp för export. Februari 2012 Verksamhetsplan för Avfall Sveriges arbetsgrupp för export Februari 2012 Bakgrund Styrelsen för Avfall Sverige beslutade 2011 att inrätta en ny arbetsgrupp för att stimulera till utveckling inom området

Läs mer

Uppdrag: Du vet nu mer om hur Östersjön mår. Nu är det dags att göra något. Rädda Östersjön! Handlingsplan Elevmaterial 2

Uppdrag: Du vet nu mer om hur Östersjön mår. Nu är det dags att göra något. Rädda Östersjön! Handlingsplan Elevmaterial 2 Du vet nu mer om hur Östersjön mår. Nu är det dags att göra något. I Uppdrag: Rädda Östersjön! Handlingsplan Elevmaterial 2 Dags att ta steget från ord till handling Uppdrag: Rädda Östersjön! Ni har nu

Läs mer

Ny klimat- och energistrategi för Skåne

Ny klimat- och energistrategi för Skåne Ny klimat- och energistrategi för Skåne Landskrona Miljöforum 4 oktober 2017 Tommy Persson, Länsstyrelsen Skåne Ny klimat- och energistrategi för Skåne Strategin ska ge vägledning och stöd för att utveckla

Läs mer

Hållbara perspektiv. Etappmål

Hållbara perspektiv. Etappmål Hållbara perspektiv I Borås Stad finns kunskap och engagemang i hållbarhetsfrågor. Kunskap ger grund för hållbara val vid konsumtion av varor och tjänster. Strukturerat miljöarbete skapar delaktighet och

Läs mer

Hur arbetar SFV med energieffektivisering. energideklarationer i skyddade byggnader?

Hur arbetar SFV med energieffektivisering. energideklarationer i skyddade byggnader? Hur arbetar SFV med energieffektivisering och energideklarationer i skyddade byggnader? SFV, uppdrag och omvärld Miljövärdering energi Energimål och strategi Co 2 olbricks 130319 Mikael Gustafsson Energispecialist

Läs mer

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället Avfallsplan 2015-2020 Vägen mot det hållbara samhället 1 En strävan efter att vara hållbar Övergripande mål Alla kommer i kontakt med avfall dagligen vare sig det är blöjor, nagellacksflaskor, potatisskal

Läs mer