The Baltic Sea Region An Area of Knowledge

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "The Baltic Sea Region An Area of Knowledge"

Transkript

1 Till NLS styrelse NORDISKE LÆRERORGANISATIONERS SAMRÅD Rapport från Östersjöregionens parlamentarikerkonferens: The Baltic Sea Region An Area of Knowledge Inledning Måndagen den 8 september till tisdagen den 9 september 2003 samlades Östersjöländernas parlamentariker till konferens om samarbetstemat: An Area of Knowledge. Denna parlamentarikerkonferens BSPC (The Baltic Sea Parlamentary Cooperation) samlades för 12: e gången i den dynamiska universitetsstaden Uleåborg (Oulu). Konferensen som är en permanent samarbetsstruktur, består av parlamentariker från länderna runt Östersjön samt Ryssland. Förutom parlamentariker fanns också representanter från Europaparlamentet, regeringsföreträdare från Östersjöområdet, BASTUN (Baltic Sea Trade Union Network), AKAVA i Finland, Nordiska Rådet och Ministerrådet samt representanter från olika NGO: s. NLS deltog i konferensen som ett led i det nya ansvarsområde för Östersjösamarbetet som NLS styrelse gav uttryck för vid NLS vårmöte i Skarrildhus den 6-7 maj An Area of Knowledge är ett tema väl i linje med NLS verksamhet. Deltagandet i konferensen från NLS sida var därför ett sätt att få en översikt och struktur på detta omfattande politikersamarbete. Konferensen hade totalt samlat cirka 200 deltagande. Innehåll Finlands förre statsminister och nuvarande talman i Riksdagen Paavo Lipponen inledde konferensen. Han beskrev den senaste utvecklingen inom Östersjösamarbetet som överväldigande dynamisk. Med den kommande Europautvidgningen i maj 2004 blir Östersjösamarbetet en av de viktigaste samarbetsregionerna i Europa, representerande en marknad med cirka 100 millioner människor. Paavo Lipponen hälsade deltagarna särskilt välkomna till Uleåborg, en stad och ett center världsberömt för sin kunskapsbaserade teknologi och ekonomi. Uleåborgs Universitet med sin högteknologiska kompetens är en av orsakerna till Finlands högt världsrankade konkurrensförmåga. Adresse Telefon Telefax Hemsida Vandkunsten nls@dlf.org DK-1467 København

2 2 Den förestående utvidgningen av Europa kommer att stärka den EU ryska relationen och framhäva den nordiska dimensionens betydelse då staterna Estland, Lettland, Litauen och Polen blir medlemmar i EU år Den nuvarande EU-ryska gränsen kommer att bli ännu längre. Förhoppningen är att den i framtiden inte kommer att markera skillnader utan gemensamma välståndsscenarier. Vi måste förbättra och påskynda det regionala samarbetet och stärka kontakterna mellan medborgarna i det utvidgade Europa och Ryssland. Den nordiska dimensionen kom till som en idé år Under dessa fem år har många konkreta samarbetsprojekt sett dagens ljus. Det mest betydelsefulla är miljöskyddet för våra gemensamma områden och för Östersjön. Men mer måste göras. Östersjön är en av de mest förorenade insjövattnet i världen och situationen i finska gulfen är kritisk. Detta år innehar Finland ordförandeskapet i CBSS Östersjörådet (Council of the Baltic Sea States). Ett av våra mest angelägna områden under denna period är säkerheten för transporter till sjöss, särskilt oljetransporter och transport av miljöfarligt gods. Under Finlands år har också kontakterna utvecklats med det nybildade nätverket för fackligt arbete BASTUN (Baltic Sea Trade Union Network). Nu planeras det andra steget i den nordiska dimensionens verksamhetsplan för åren Den kommer att fastställas till hösten. Både EU-kommissionen och det italienska ordförandelandet i EU deltar i detta arbete. Det tackade Paavo Lipponen särskilt för. Multisektoriala gränsöverskridande samarbeten inom det nya EU och för den nya gränslinjen till Ryssland efter maj 2004 är en högprioriterad fråga i den nya planen. Denna andra verksamhetsplan i den nordiska dimensionen har målsättningar för områden som energi, miljö, transport, information och kunskapsutveckling. Viktigt i arbetet är också att lyfta fram välfärd, hälsa och utbildning för våra medborgare. Särskilt måste HIV, AIDS och tuberkulos bekämpas. Verksamhetsplanen ska lyfta fram behovet av samarbete också i dessa frågor. Målsättningen kommer att presenteras senare i år i Oslo. Fortlöpande kontakter mellan riksdagspolitiker, regeringar och föreningar av alla slag är en nödvändighet för att utveckla den nordiska dimensionen till sin fulländring, avslutade Paavo Lipponen. Efter Paavo Lipponens välkomsttal berättade Uleåborgs borgmästare Kari Nenonen om sin stad. Han förstärkte bilden av Uleåborg som ett av världens mest högteknologiska center. Universitetet arbetar med tre T:n : teknologi, talang, tolerans. Områden som miljöteknik för avfallsvatten, högteknologisk medicinsk kompetens och avancerad kemi är universitetets mes prioriterade kunskapsområden. Uleåborg är en universitetsstad i växande.

3 3 Efter en rad olika talare från gästlistan började konferensens första session Den första sessionen handlade om samarbetet i Östersjöregionen Ordföranden i den parlamentariska samarbetsgruppen Outi Ojala riksdagsledamot i Finland, rapporterade från gruppens arbete. Ett viktigt område som gruppen arbetat med var förverkligandet av de resolutioner som man antagit vid förra årets möte i St. Petersburg. angående gränsöverskridande samarbetsfrågor för den nordiska dimensionen. Hur ska samarbetet bedrivas, vilka regelverk ska gälla m.m. I princip har denna parlamentariska arbetsgrupp fortfarande för låg status när det gäller inflytande över regeringssamarbetet i CBSS (Council of the Baltic Sea States). Trots detta kommer gruppen att bli en viktig kanal in i arbetet på regeringsnivå, arbetet med att implementera den andra verksamhetsplanen för den nordiska dimensionen. Därför bör denna parlamentarikergrupp utvecklas med större representation från fler länder och med ett betydligt bredare mandat från sina respektive riksdagsgrupper. Regeringssamarbetet CBSS har glädjande nog redan haft en framträdande roll i EUsamarbetet som ett starkt organ för regionalt samarbete. Därför bör alla nordiska krafter tas tillvara. Den nordiska dimensionens främsta målsättning i CBSS är att främja demokrati, öppenhet, säkerhet, välstånd och utveckling för norra Europa. Miljöfrågor står fortfarande högt på samarbetets dagordning, liksom sjösäkerheten vid transport av miljöfarligt gods. Dessa två områden är fortsatt prioriterade för de kommande åren. Det regionala samarbetet i norra Europa måste stärkas, särskilt nu inför EU: s utvidgning. Även samarbetet utanför EU med grannländer såsom Ryssland, måste bli mer stringent. Det finns en rad gemensamma problem att lösa som berör gränsöverskridande verksamheter, den ökande brottsligheten, droger, trafficing, rasism, för att nämna några. Den ekonomiska och sociala skillnaden i vår region måste åtgärdas. Vi har inga politiska kriser mellan oss. Den ekonomiska tillväxten i Östersjöregionen är för närvarande en av de högsta i världen. Nätverkssamarbetet växer inom alla områden. Sett ur detta perspektiv är både regeringsarbetet och parlamentarikersamarbetet en stark faktor i denna utveckling. Därför måste vi nu diskutera vilka roller och vilket ansvar som respektive funktioner ska ha: BSPC The Baltic Sea Parlamentary Cooperation och CBSS The Council of the Baltic Sea States. Samarbetet med Nordiska Rådet och dess presidium har också utvecklats starkt under de senaste åren. Dessa parlamentariska band kommer att få ännu starkare roll i det växande Europa, avslutade Outi Ojala från Finland.

4 4 Den andra sessionen handlade om temat: Knowledge Society in the Baltic Sea Region I den andra sessionen är det värt att citera Nordiska Rådets president Inge Lønning, Norge: Vad kännetecknar A Knowledge Society? I ett kunskapssamhälle är produktionen baserad på ny kunskap, på hur man överför ny kunskap och på hur man använder den i industriella processer och inom privat och offentlig service. Kunskapsproduktion genom forskning är fundamenten i utvecklingen. I mitten av 1990-talet var det få av oss som kunde föreställa sig den utveckling vi har nu. Spridning av information och kommunikation har exploderat och förändrat våra samhällen. Följande faktorer för ett kunskapsbaserat samhälle är därför viktiga: 1. Starkare krav på formell utbildning inom de nya tekniska områdena 2. förstärkt tillit till vetenskaplig forskning som utvecklar vetenskapen socialt och gör den mer etiskt trovärdig 3. att utveckla teknologin som ett kraftfullt redskap i alla lärande situationer och som ett led att förändra lärarens roll 4. att utveckla baskunskaper och nya kompetenser i läroprocesserna, baserad på samarbete mellan många aktörer på utbildningsmarknaden, myndigheter, sociala verksamheter, utbildare, privata och offentliga läroinstitutioner, organisationer och företag. 5. Mer kraft ska läggas på universitetens möjligheter att ge en bred bildning i vidare bemärkelse. Vi behöver framtida arbetstagare som kan utveckla våra samhällen i ett djupare perspektiv och som kan utveckla en genuin europeisk arena för högre utbildning och tillväxt. Nordiska Rådet har skapat olika möjligheter till utbildningssamarbete under de 50 år som samarbetet varat. Nu måste man utveckla liknande strategier inom Östersjöområdet. De studerande i vår region måste få maximalt utbud av all vår expertis. Därför ska vi främja A konowledge based region genom gemensamma projekt, nätverkssamarbete och ökad tillgång till utbildning och forskning och till kultur och ungdom. Hur kan vi säkra kvalitet i dessa verksamheter? Hur ska det dokumenteras och hur ska det mätas? Vi måste delta bättre på internationellt plan. Genom internationella analyser och jämförelser blir vi mer kvalificerade att bedöma vår egen kvalitet. I dag har vi stora skillnader i våra samhällen. Främst gäller detta inom hälsoområdet. Med gemensamt arbete kan vi skapa knowledge societies så att vi alla som deltar också kan bidra till gemensamt välstånd för alla.

5 5 Den tredje sessionen handlade om arbetskraften och dess villkor runt Östersjön Marie Ehrling, tidigare SAS-chef, nu chef för Telia Sonera talade för utveckling av entreprenörskapet i en fri marknadssättning. Polens vice statsminister och tillika ekonomiminister Marek Szczepanski talade om kommande utmaningar för arbetskraften i Polen och i den nordiska regionen. Toivo Roosima representant för BASTUN (Baltic Sea Trade Union Network) instämde i mycket och underströk vikten av facklig verksamhet och inflytande i alla dessa nya processer. Det är viktigt när arbetskraften blir gränsöverskridande att också det fackliga inflytandet följer med. Toivo Roosima beskrev det fackliga nätverket BASTUN och den systematiska nätverksbaserade intressebevakningen. Han informerade om olika satsningar man gjort inom BASTUN för att utveckla den sociala dimensionen och hur viktigt det är att finna gemensamma projekt som stärker samarbetet. Detta har tagit sig uttryck i ett EU-finansierat projekt inom BASTUN rörande strategier för yrkesutbildning, sysselsättning och arbetslagstiftning. Dessa strategier är under utveckling och kommer att dokumenteras och implementeras. Han redogjorde också för den kraft man lagt ner för att få ett starkt inflytande i CBSS. Vi vill bli hörda. Den fackliga rösten är viktig. Befolkningen åldras i våra länder och demografikurvan ser inte positiv ut för tillväxten. Det är ett gemensamt problem för våra länder. Symptomen är få barn, få arbetstagare i produktiv ålder och många äldre som ska försörjas. Detta måste åtgärdas med bättre arbetslagsstiftning som stärker viljan hos arbetskraften att arbeta längre. Befolkningen på arbetsmarknaden minskar i hela Europa. Vi måste utveckla utbildningskompetensen, enhetliggöra studieprogrammen. öka arbetskraften i företagen. Varje land behöver en åtgärdsplan för ökad rörlighet på arbetsmarknaden. Sociala trygghetssystem måste utvecklas och yrkesutbildningen ges högre status i våra länder. Den fackliga dialogen med CBSS vill utveckla allt detta. Därför vill vi få vår röst hörd, avslutade han. Sammanfattning av konferensen Det parlamentariska samarbetet i Östersjöregionen har utvecklats starkt de senaste åren. Detta märks främst genom att man formaliserat mötena i s.k. Parlamentary Conferences, varav denna konferens var den 12: e. Varje konferens dokumenterar sin parlamentariska vilja i deklarationer och/eller resolutioner som ska implementeras och föras fram till Baltiska Rådet CBSS. Denna 12: e konferens lade fram en resolution till CBSS angående åtgärder för ett starkt kunskapsbaserat samhälle och för ett säkrare sjöfartssystem för Östersjön.

6 6 I detta regerings- och parlamentarikersamarbete är BASTUN en viktig facklig röst. Tillgång till arbetet i BASTUN har NLS främst genom NFS. Därför kommer NLS i arbetet med Östersjöfrågorna att samla den kunskap som NFS har i relevanta frågor för NLS styrelse och ta upp ärenden på styrelsens dagordning som kan utveckla NLS lärarsamarbete runt Östersjön. Konferensen i Uleåborg gav en god inblick i en viktig del av den politiska och fackiga samarbetsstrukturen. Uleåborg Vid pennan: Lillemor Darinder Generalsekreterare

RAPPORT TILL NFS STYRELSE FRÅN ARBETSGRUPPEN OM NFS FRAMTID

RAPPORT TILL NFS STYRELSE FRÅN ARBETSGRUPPEN OM NFS FRAMTID RAPPORT TILL NFS STYRELSE FRÅN ARBETSGRUPPEN OM NFS FRAMTID När man jämför Norden med resten av Europa är det tydligt att de nordiska samhällena bygger på en gemensam värdegrund. De nordiska länderna har

Läs mer

Stadgar för Nordens Fackliga Samorganisation NFS

Stadgar för Nordens Fackliga Samorganisation NFS 20120605 Stadgar för Nordens Fackliga Samorganisation NFS Nordens Fackliga Samorganisation, NFS, som bildades 1972, benämns på finska Pohjolan Ammatillinen Yhteisjärjestö (PAY), på engelska Council of

Läs mer

NFS VERKSAMHETSPLAN 2013

NFS VERKSAMHETSPLAN 2013 Helsingfors, 20 november 2012 NFS VERKSAMHETSPLAN 2013 INLEDNING Europa påverkas djupt av den ekonomiska krisen genom stor skuldsättning, hög arbetslöshet, ökade klyftor och social oro. Många människor

Läs mer

EU-program

EU-program Januari 2010 EU-program 2007-2013 Utgivningsår: 2010 För mer information kontakta Länsstyrelsen i Stockholms län, avdelningen för tillväxt Tfn 08-785 40 00 Rapporten finns endast som pdf. Du hittar den

Läs mer

Rå det fö r nördiskt såmårbete öm funktiönshinder

Rå det fö r nördiskt såmårbete öm funktiönshinder Rå det fö r nördiskt såmårbete öm funktiönshinder Strategi för 2014-2017 Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder Innehåll Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder... 2 Vision... 3 Målgrupper...

Läs mer

11346/16 ehe/np 1 DG E 1A

11346/16 ehe/np 1 DG E 1A Europeiska unionens råd Bryssel den 18 juli 2016 (OR. en) 11346/16 LÄGESRAPPORT från: av den: 18 juli 2016 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna ENV 506 FIN 484 MAR 201 AGRI 422 FSTR 47 FC 38

Läs mer

INTERNATIONELL STRATEGI FÖR LULEÅ KOMMUN

INTERNATIONELL STRATEGI FÖR LULEÅ KOMMUN LULEÅ KOMMUN 1(5) INTERNATIONELL STRATEGI FÖR LULEÅ KOMMUN 1. INLEDNING Internationaliseringen är en av de viktigaste förändringarna av samhället under senare år. Ökade möjlighet för information, kunskap,

Läs mer

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland.

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland. EU PÅ 10 MINUTER Sverige i EU Sverige är en av 28 medlemmar i Europeiska unionen, EU. Det är över tjugo år sedan Sverige gick med det var den 1 januari 1995. Medlemskapet innebär att Sverige samarbetar

Läs mer

Rapport från NFS möte med yrkessekretariaten och NFS Europautskott

Rapport från NFS möte med yrkessekretariaten och NFS Europautskott NORDISKE LÆRERORGANISATIONERS SAMRÅD Rapport från NFS möte med yrkessekretariaten och NFS Europautskott Inledning Den 10 februari samlades alla yrkessekretariaten i NFS till möte för att gå igenom viktiga

Läs mer

NFS VERKSAMHETSPLAN 2016

NFS VERKSAMHETSPLAN 2016 Antagen vid NFS styrelsesammanträde i Helsingfors 2015-11-26 NFS VERKSAMHETSPLAN 2016 FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter är grundläggande för den fackliga verksamheten. Alla människors lika

Läs mer

EU i din vardag. EU påverkar allas vardag.

EU i din vardag. EU påverkar allas vardag. EU på 10 minuter Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro peiska unionen. Vad sysslar EU med? Hur går sam arbetet

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för sysselsättning och socialfrågor 19 september 2001 PE 305.713/1-21 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-21 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE av Mauro Nobilia (PE 305.713) KOMMISSIONENS MEDDELANDE

Läs mer

Jämförelse av ungdomars situation i Euroregion Baltic sammanfattning

Jämförelse av ungdomars situation i Euroregion Baltic sammanfattning Jämförelse av ungdomars situation i Euroregion Baltic sammanfattning CaSYPoT PROJEKT Ett gemensamt problem i Södra Östersjöregionens kustområden är att ungdomar flyttar från de regioner där de bor. Ett

Läs mer

Beslutningsreferat. Nordisk Ministerråd

Beslutningsreferat. Nordisk Ministerråd Nordisk Ministerråd Mødegruppe Embedsmandskomiteen for ligestilling, ÄK-JÄM Mødetid 20. februar 2009 Mødested MR-salen, Nordiska ministerrådet, Store Strandstræde 18, 1255 København Store Strandstræde

Läs mer

Nordiskt samarbete. Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning i Finland, Danmark, Island, Norge och Sverige

Nordiskt samarbete. Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning i Finland, Danmark, Island, Norge och Sverige Nordiskt samarbete Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning i Finland, Danmark, Island, Norge och Sverige Nordiskt samarbete, Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

Rådets möte (jordbruksministrarna) den 11 maj 2017

Rådets möte (jordbruksministrarna) den 11 maj 2017 Slutlig rev Kommenterad dagordning rådet 2017-05-02 Näringsdepartementet Rådets möte (jordbruksministrarna) den 11 maj 2017 Ansvarigt statsråd: Sven Erik Bucht Kommenterad dagordning 1. Godkännande av

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Internationell strategi för Jönköpings kommun. Ks/2018:372. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning

Internationell strategi för Jönköpings kommun. Ks/2018:372. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Internationell strategi för Jönköpings kommun Ks/2018:372 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Internationell strategi för Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2018-11-22

Läs mer

BILAGOR. EUROPEISKA RÅDET i GÖTEBORG ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER. den 15 och 16 juni 2001 BILAGOR. Bulletin SV - PE 305.

BILAGOR. EUROPEISKA RÅDET i GÖTEBORG ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER. den 15 och 16 juni 2001 BILAGOR. Bulletin SV - PE 305. 29 EUROPEISKA RÅDET i GÖTEBORG ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER den 15 och 16 juni 2001 31 Bilaga I Uttalande om förebyggande av spridning av ballistiska missiler... s. 33 Bilaga II Uttalande om f.d. jugoslaviska

Läs mer

Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder

Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder 2018-22 Inkludering av kvinnor, män, flickor och pojkar med funktionsnedsättning är ett viktigt mål inom det nordiska samarbetet. FN:s konvention om rättigheter

Läs mer

STADGAR FÖR NORDISKA LÄRARORGANISATIONERS SAMRÅD

STADGAR FÖR NORDISKA LÄRARORGANISATIONERS SAMRÅD STADGAR FÖR NORDISKA LÄRARORGANISATIONERS SAMRÅD NLS - Nordiske Lærerorganisationers Samråd Vandkunsten 3, DK- 1467 København, Danmark Telefon: +45-33141114, Fax: +45-33142205, email: nls@dlf.org, Hemsida:

Läs mer

Bakgrund. Östersjön med region = en angelägenhet för hela EU (8 av 9 Östersjöländer i EU) Ursprungligt initiativ från Europaparlamentet 2006

Bakgrund. Östersjön med region = en angelägenhet för hela EU (8 av 9 Östersjöländer i EU) Ursprungligt initiativ från Europaparlamentet 2006 1 EU:s strategi för Östersjöregionen Informationsmöte med Baltic Sea NGO Network 2 oktober 2013 Sofia Wennerstrand, s EU-kansli E-post: sofia.wennerstrand@regeringskansliet.se Bakgrund Östersjön med region

Läs mer

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-1365/2016 9.12.2016 FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET i enlighet med artikel 134.1 i arbetsordningen om EU:s prioriteringar inför det 61:a mötet i FN:s

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019

TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019 1(5) 2018-12-10 TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019 TCO 114 94 Stockholm Org nr: 802003-5252 Besöksadress Linnégatan 14 Stockholm Leveransadress: Linnégatan 12 114 47 Stockholm

Läs mer

Östersjöstaternas Råds Aktionsgrupp mot Människohandel

Östersjöstaternas Råds Aktionsgrupp mot Människohandel Arbejdsmarkedsudvalget, Retsudvalget, Socialudvalget, Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 AMU alm. del Bilag 109, REU alm. del Bilag 251, SOU alm. del Bilag 178, UUI alm. del Bilag

Läs mer

EU på 10 minuter 2010

EU på 10 minuter 2010 EU på 10 minuter 2010 1 Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro peiska unionen. Vad sysslar EU med? Hur går sam

Läs mer

TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019

TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019 2019 TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019 För mer info: www.tco.se/var-politik/eu/tcos-plattform-infor-valet-till-europaparlamentet-2019 TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet

Läs mer

EUROPEISKA RÅDET OCH RÅDET I ETT NÖTSKAL

EUROPEISKA RÅDET OCH RÅDET I ETT NÖTSKAL EUROPEISKA RÅDET OCH RÅDET I ETT NÖTSKAL EUROPEISKA RÅDET UNIONENS STRATEGISKA INSTITUTION Europeiska rådet driver på utvecklingen i Europeiska unionen och fastställer de allmänna politiska riktlinjerna

Läs mer

INTERNATIONELL STRATEGI FÖR REGION GOTLAND

INTERNATIONELL STRATEGI FÖR REGION GOTLAND Fastställd av regionfullmäktige 2014-06-16, 98. Syftet med Region Gotlands internationella strategi är att vara ett verktyg för förtroendevalda och anställda inom regionen samt att fungera som stöd och

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet. Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet. Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang är ett av flera styrdokument i landstinget.

Läs mer

PARLAMENTARISK KONFERENS EUROPEISKA UNIONEN LÄNDERNA I STABILITETSPAKTEN TEMA 1. Parlamentariskt bidrag till stabilitet i sydöstra Europa

PARLAMENTARISK KONFERENS EUROPEISKA UNIONEN LÄNDERNA I STABILITETSPAKTEN TEMA 1. Parlamentariskt bidrag till stabilitet i sydöstra Europa PARLAMENTARISK KONFERENS EUROPEISKA UNIONEN LÄNDERNA I STABILITETSPAKTEN TEMA 1 Parlamentariskt bidrag till stabilitet i sydöstra Europa Bryssel den 17-18 september 2001 DT\441996.doc PE 302.062 PE 302.062

Läs mer

Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete

Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete 2013-09-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/545-105 Kommunstyrelsen Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen noterar rapporten kartläggning

Läs mer

EU på 10 minuter. eu-upplysningen

EU på 10 minuter. eu-upplysningen ! EU på 10 minuter eu-upplysningen EU på 10 minuter EU-upplysningen 3 Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro

Läs mer

UTKAST TILL REFERAT - MR-SAM

UTKAST TILL REFERAT - MR-SAM UTKAST TILL REFERAT - MR-SAM Nordiska ministerrådet Till MR-SAM Kopia Från Nordiska ministerrådets sekretariat Store Strandstræde 18 DK-1255 Köpenhamn K Tfn +45 3396 0200 Fax +45 3396 0201 www.norden.org

Läs mer

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar.

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar. Vad krävs för att få pengar från ESF (EU:s socialfond) för projekt i Stockholmsregionen? - En genomgång av förutsättningar och krav som gäller på EU-, nationell- och regional nivå För alla som ska söka

Läs mer

Fastställd av NFS styrelse Tallinn, Estland Uppdaterad av NFS presidium , Lynch-möte NFS VERKSAMHETSPLAN 2015

Fastställd av NFS styrelse Tallinn, Estland Uppdaterad av NFS presidium , Lynch-möte NFS VERKSAMHETSPLAN 2015 Fastställd av NFS styrelse 2014-11-20 Tallinn, Estland Uppdaterad av NFS presidium 2015-03-06, Lynch-möte NFS VERKSAMHETSPLAN 2015 FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter är grundläggande för

Läs mer

Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen)

Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen) U2014/6874/IS Kommenterad dagordning Rådet (utbildning, ungdom, kultur och idrott) 2014-12-01 Utbildningsdepartementet Rådets möte (utbildning, ungdom, kultur och idrott) den 12 december 2014 Kommenterad

Läs mer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer Nyhetsbrev 4 2017 EU/Internationella relationer "Syftet med internationalisering handlar om att öka utbyte, förståelse och samverkan mellan människor, kulturer och nationer samt utveckla kommunens verksamheter

Läs mer

EU-finansiering hur går det till och vad finns?

EU-finansiering hur går det till och vad finns? EU-finansiering hur går det till och vad finns? Göteborgsregionens kommunalförbund Linda Bell Projektkoordinator, GR Planering Rykten om EU-finansiering. Mycket Administration Svår ekonomi.. Krångligt!

Läs mer

Barnens Rättigheter Manifest

Barnens Rättigheter Manifest Barnens Rättigheter Manifest Barn utgör hälften av befolkningen i utvecklingsländerna. Omkring 100 miljoner barn lever i Europeiska Unionen. Livet för barn världen över påverkas dagligen av EU-politik,

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för internationellt engagemang 2011-2014 2 Riktlinjer för internationellt engagemang Inledning Landstingsfullmäktige antog i juni 2003 en policy för Örebro

Läs mer

Regionförbundets handlingsprogram för Östersjöarbete

Regionförbundets handlingsprogram för Östersjöarbete 2018-01-26 D 2018/016-353 Styrelsen Regionförbundets handlingsprogram för Östersjöarbete 2018-2019 Förslag till beslut Styrelsen antar handlingsprogrammet för Östersjöarbetet 2018-2019, samt föreslår att

Läs mer

Strukturfondspartnerskap och regionalfonden

Strukturfondspartnerskap och regionalfonden Strukturfondspartnerskap och regionalfonden Växjö 27 april 2015 Satsningar på jobb och tillväxt i regionalfonden 16 miljarder 2020 Forskning och innovation IT Entreprenörskap Koldioxidsnål ekonomi Hållbara

Läs mer

Sametinget UNGDOMSPOLITISKT HANDLINGSPROGRAM

Sametinget UNGDOMSPOLITISKT HANDLINGSPROGRAM Sametinget UNGDOMSPOLITISKT HANDLINGSPROGRAM BAKGRUND Vid Sametingets plenum i Funäsdalen den 15-18 maj 2006 utsågs en tillfällig ungdomspolitisk kommitté. Den dåvarande politiska majoriteten i Sametinget

Läs mer

STRATEGI För hållbara och livskraftiga lösningar inom det sociala området i Svenskfinland

STRATEGI För hållbara och livskraftiga lösningar inom det sociala området i Svenskfinland STRATEGI 2007 2017 För hållbara och livskraftiga lösningar inom det sociala området i Svenskfinland Innehåll 1 Mission...2 2 Vision...2 3 Strategiska verksamhetslinjer 2007-2017...3 3.1 Delta i utvecklandet

Läs mer

Regionförbundet Östsams Internationella strategi

Regionförbundet Östsams Internationella strategi 1(5) Regionförbundet Östsams Internationella strategi Regionförbundet Östsams Internationella strategi har antagits av Regionfullmäktige den xxxxx 2010 ( x) och gäller för förbundets verksamhet. Strategins

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 februari 2011 (15.2) (OR. en) 6387/11 FREMP 13 JAI 101 COHOM 44 JUSTCIV 19 JURINFO 5

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 februari 2011 (15.2) (OR. en) 6387/11 FREMP 13 JAI 101 COHOM 44 JUSTCIV 19 JURINFO 5 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 11 februari 2011 (15.2) (OR. en) 6387/11 FREMP 13 JAI 101 COHOM 44 JUSTCIV 19 JURINFO 5 I/A-PUNKTSNOT från: Generalsekretariatet till: Coreper/rådet Föreg. dok. nr:

Läs mer

Policy för internationellt arbete

Policy för internationellt arbete 1/7 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-11-03 121 Gäller fr o m: 2014-11-03 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2014:368-003 Ersätter: EU-strategi för Strängnäs kommun, 2011-04-26, 126 Ansvarig: Stabsavdelningen

Läs mer

Avsiktsförklaring för strategiskt partnerskap ett universitet, två städer

Avsiktsförklaring för strategiskt partnerskap ett universitet, två städer TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2016-12-06 KS 2016/1203 Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring för strategiskt partnerskap ett universitet, två städer Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Standard Eurobarometer 88. Allmänna opinionen i europeiska Unionen

Standard Eurobarometer 88. Allmänna opinionen i europeiska Unionen Allmänna opinionen i europeiska Unionen Undersökningen som ligger till grund för den här rapporten har beställts och koordinerats av Europeiska kommissionen, Generaldirektoratet för kommunikation. Rapporten

Läs mer

Program för det internationella arbetet i Umeå kommun.

Program för det internationella arbetet i Umeå kommun. 1 Program för det internationella arbetet i Umeå kommun. Bakgrund Den ökade internationaliseringen av ekonomi och samhällsliv har under 1990-talet inneburit att även regioner och kommuner berörs alltmer

Läs mer

http://www.eu-upplysningen.se/om-eu/sa-bildades-eu/

http://www.eu-upplysningen.se/om-eu/sa-bildades-eu/ 1 EU startade som ett samarbete mellan 6 länder (Västtyskland, Frankrike, Belgien, Nederländerna, Luxemburg och Italien). Numera består unionen av 28 medlemsländer. Den största utvidgningen skedde under

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 15.12.2016 2017/0000(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE med ett förslag till Europaparlamentets rekommendation

Läs mer

NFS VERKSAMHETSPLAN 2017

NFS VERKSAMHETSPLAN 2017 NFS VERKSAMHETSPLAN 2017 FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter är grundläggande för den fackliga verksamheten. Alla människors lika värde och rätt, jämställdhet, solidaritet, demokrati och

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016

Verksamhetsplan 2014-2016 Umeå kommun, Vännäs kommun, Västerbottens läns landsting, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen Verksamhetsplan 2014-2016 Budget 2014-2016 Antagen av styrelsen för samordningsförbundet 2013-11-29 Innehållsförteckning

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

Sista ansökningsdag: Stöd till samarbete med tredje land (Indien och Kina): Måndagen den 15 oktober 2007

Sista ansökningsdag: Stöd till samarbete med tredje land (Indien och Kina): Måndagen den 15 oktober 2007 kulturrådet 2007-08-16 information från kulturkontakt sverige EU:S NYA KULTURPROGRAM UTLYST FÖR ANSÖKAN EU-kommissionen har den 7 augusti 2007 publicerat den andra utlysningen för det nya kulturprogrammet

Läs mer

NFS VERKSAMHETSPLAN 2014

NFS VERKSAMHETSPLAN 2014 Slutgiltig version 6 december 2013 NFS VERKSAMHETSPLAN 2014 INLEDNING Under 2014 känner Europa fortfarande av den ekonomiska krisen. Många människor är drabbade, arbetslösheten vill inte ge med sig, och

Läs mer

PROGRAM FÖR REGIONALPOLITIK. Sveriges ordförandeskap 2018

PROGRAM FÖR REGIONALPOLITIK. Sveriges ordförandeskap 2018 PROGRAM FÖR REGIONALPOLITIK Sveriges ordförandeskap 2018 PROGRAM FÖR REGIONALPOLITIK Sveriges ordförandeskap 2018 i Nordiska ministerrådet ANP 2017:781 ISBN 978-92-893-5265-9 (PRINT) ISBN 978-92-893-5266-6

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01

FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01 UTVECKLINGSPLAN FÖR DALS-EDS KOMMUN 2012-2015 Dals-Eds kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2011-06-15, FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01 Genomstruken text föreslås att tas bort Vision för Dals-Eds kommun

Läs mer

Folkuniversitetets internationella ramprogram

Folkuniversitetets internationella ramprogram Folkuniversitetets internationella ramprogram folkuniversitetet Box 26 152. 100 41 Stockholm Tel 08-679 29 50. Fax 08-678 15 44 info@folkuniversitetet.se www.folkuniversitetet.se Folkuniversitetet Jonasson

Läs mer

Möjligheter och utmaningar i nordområdena ett finländskt perspektiv

Möjligheter och utmaningar i nordområdena ett finländskt perspektiv Möjligheter och utmaningar i nordområdena ett finländskt perspektiv Tal vid Kirkenes-konferensen den 4.2.2015 av Erik Lundberg, Finlands ambassadör till Norge Ärade utrikesminister Brende, mina damer och

Läs mer

EU-VALET 2019 PÅ 10 MINUTER

EU-VALET 2019 PÅ 10 MINUTER EU-VALET 2019 EU PÅ 10 MINUTER Det här är EU Sverige är en av 28 * medlemmar i Europeiska unionen, EU. Det är över tjugo år sedan Sverige gick med det var den 1 januari 1995. Medlemskapet innebär att Sverige

Läs mer

romska ärenden Brochyrer 2002:7swe

romska ärenden Brochyrer 2002:7swe Delegationen för romska ärenden Brochyrer 2002:7swe Delegationen för romska ärenden Delegationen för romska ärenden (officiellt delegationen för zigenarärenden) har till uppgift att främja den romska befolkningens

Läs mer

UD info. Östersjöstaternas råd multilateralt samarbete mellan Östersjöområdets regeringar

UD info. Östersjöstaternas råd multilateralt samarbete mellan Östersjöområdets regeringar Östersjöstaternas råd multilateralt samarbete mellan Östersjöområdets regeringar UD info Nr 1 April 2004 (Uppdaterad version av UDinfo faktablad nr 1, 2003) Östersjöområdet är ett av världens ekonomiskt

Läs mer

NORDTEK 2006 12.6.2006. Internationell utveckling inom kvalitetsäkring Lars Wessman/ RUH

NORDTEK 2006 12.6.2006. Internationell utveckling inom kvalitetsäkring Lars Wessman/ RUH NORDTEK 2006 12.6.2006 Internationell utveckling inom kvalitetsäkring Lars Wessman/ RUH VARFÖR KVALITETSSÄKRING Fri rörlighet av varor, kapital, arbetskraft, tjänster och studenter Ekonomisk konkurrens

Läs mer

Den parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet (PA-UfM)

Den parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet (PA-UfM) Utrikesutskottets betänkande 2016/17:UU17 Den parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet (PA-UfM) Sammanfattning Utskottet behandlar i detta betänkande riksdagsstyrelsens redogörelse 2016/17:RS2

Läs mer

Hjälp att rekrytera i EU

Hjälp att rekrytera i EU Hjälp att rekrytera i EU Sysselsättning & Europeiska socialfonden Sysselsättning socialpolitik Europeiska kommissionen 1 Eures: Hjälp att rekrytera i EU Vill ditt företag bygga upp en mångkulturell, flerspråkig

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:150 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Fastställande av riktlinjer för landstingets internationella arbete Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Landstingsdirektören

Läs mer

sektorprogram Social- och hälsopolitik Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2013 sektorprogram: social- och hälsopolitik

sektorprogram Social- och hälsopolitik Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2013 sektorprogram: social- och hälsopolitik sektorprogram Social- och hälsopolitik Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2013 sektorprogram: social- och hälsopolitik 2013 1 Social- och hälsopolitik Program för Sveriges ordförandeskap

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

INTERNATIONELL POLICY FÖR MÖLNDALS STAD

INTERNATIONELL POLICY FÖR MÖLNDALS STAD INTERNATIONELL POLICY FÖR MÖLNDALS STAD 2017-2022 1. Mölndal i världen och världen i Mölndal Internationell policy för Mölndals stad, antagen av kommunfullmäktige. Policyn är stadsövergripande och ska

Läs mer

Betänkande av kommittén för en översyn av grundlagen

Betänkande av kommittén för en översyn av grundlagen 10.2. 2010 Publikationens titel Betänkande av kommittén för en översyn av grundlagen Författare Justitieministeriets publikation Kommittén för en översyn av grundlagen Ordförande: minister, kansler Christoffer

Läs mer

Internationell policy för Bengtsfors kommun

Internationell policy för Bengtsfors kommun 2 (7) Internationell policy för Bengtsfors kommun Bakgrund Omvärlden och EU påverkar oss alltmer och sambandet mellan det lokala och det globala blir allt tydligare. Förändringar på den internationella

Läs mer

Susanna Ehrs. 1 februari 2012

Susanna Ehrs. 1 februari 2012 Susanna Ehrs 1 februari 2012 Kvarkenregionen Den smalaste delen av Bottniska viken kallas Kvarken. Avstånd från kust till kust: Ca 80 km Mellan de yttersta öarna: Ca 25 km Kvarkenregionen i Finland: Österbotten,

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 10 maj 2017 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 10 maj 2017 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 10 maj 2017 (OR. en) 8964/17 I/A-PUNKTSNOT från: till: Rådets generalsekretariat ENV 422 FIN 290 FSTR 40 REGIO 56 AGRI 255 Ständiga representanternas kommitté (Coreper)/rådet

Läs mer

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 29.1.2015 B8-0000/2014 UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om 2014

Läs mer

DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG.

DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG. DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG. Jag, min kommun och europeiseringen Rutger Lindahl Centrum för Europaforskning (CERGU) Göteborgs universitet INTERNATIONALISERING och GLOBALISERING inte bara

Läs mer

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg TRELLEBORG Tillsammans Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg Tillsammans Trelleborg Tillsammans är en lokal överenskommelse om samverkan mellan Trelleborgs kommun, föreningar

Läs mer

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Överenskommelse om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län 1 2 Innehåll Varför en överenskommelse 4 Hur

Läs mer

Mauno Koivistoseminarium. Helsingfors

Mauno Koivistoseminarium. Helsingfors Ingvar Carlsson Mauno Koivistoseminarium Helsingfors 25.11.2017 Det är en stor ära för mig att få medverka vid detta Mauno Kovistoseminrium. Mauno Koivisto är en av de stora ledargestalterna och statsmännen

Läs mer

MSB:s medverkan i genomförandet av EU:s strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan

MSB:s medverkan i genomförandet av EU:s strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan samhällsskydd och beredskap Uppdragsredovisning 1 (6) 2011-5684 Avd för utbildning, övning och beredskap Ert datum 2011-10-13 Er referens Fö2011/1519/SSK Julia Fredriksson 010-240 50 47 julia.fredriksson@msb.se

Läs mer

En internationell jämförelse. Entreprenörskap i skolan

En internationell jämförelse. Entreprenörskap i skolan En internationell jämförelse Entreprenörskap i skolan september 2008 Sammanfattning Förhållandevis få svenskar väljer att bli företagare. Trots den nya regeringens ambitioner inom området har inte mycket

Läs mer

Programmet har fyra underteman:

Programmet har fyra underteman: 1 Fru President, på grund av den politiska situationen som nu råder har jag fått i uppdrag att presentera Islands ordförandeskapsprogram i Nordiska ministerrådet i frånvaro av samarbetsministern. En av

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018

Verksamhetsplan 2015-2018 Verksamhetsplan 2015-2018 FÖR SKARABORGS KOMMU NALFÖRBUND ANTAG EN AV SKARAB ORGS FÖRBUN D S FU LLMÄKTIG E 2015 04 24 Utgångspunkter för verksamheten Utmaningar Skaraborg står inför att hantera flera påtagliga

Läs mer

Lagstiftningsöverläggningar

Lagstiftningsöverläggningar Kommenterad dagordning Rådet 2016-03-07 Statsrådsberedningen EU-kansliet Allmänna rådets möte den 15 mars 2016 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen Lagstiftningsöverläggningar 2. (Ev.)

Läs mer

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen?

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen? RÅDSLAG VÅR VÄRLD F Ö R O S S SO C I A L D E M O K R AT E R Ä R M Ä N N I S K A N M Å L E T hennes utveckling och frihet, vilja att växa, ansvarskänsla för kommande generationer, solidaritet med andra.

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0055/30. Ändringsförslag. Louis Aliot för ENF-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0055/30. Ändringsförslag. Louis Aliot för ENF-gruppen 7.6.2017 A8-0055/30 30 Skäl B B. Reformer och anslutningsförberedelser hämmas av politisk polarisering, djup ömsesidig misstro och brist på genuin dialog mellan parterna. Inom vissa viktiga områden kan

Läs mer

5 röster för Europa. 5 röster för Europa Publicerad på Nya Moderaterna (http://www.moderat.se)

5 röster för Europa. 5 röster för Europa Publicerad på Nya Moderaterna (http://www.moderat.se) En förutsättning för ett bra val är att vi är många som är aktiva. I Europavalen har valdeltagandet traditionellt sett varit lågt vilket innebär att det parti som fått flest sympatisörer att gå och rösta

Läs mer

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Rapport från Läkemedelsverket 2014-01-28 Dnr 4.3.2-2013-109579 Postadress/Postal address: P.O. Box 26,

Läs mer

Programmet Ett Europa för medborgarna

Programmet Ett Europa för medborgarna Programmet Ett Europa för medborgarna Ett hurdant Europa vill du ha? Det bor över 500 miljoner människor i Europeiska unionens medlemsländer. Varje medborgare i ett medlemsland är också EUmedborgare. Vår

Läs mer

Strategisk plan JURIDISKA FAKULTETEN

Strategisk plan JURIDISKA FAKULTETEN Strategisk plan 2018 2026 JURIDISKA FAKULTETEN Inledning Lunds universitet och den Juridiska fakulteten grundades 1666 och har under århundranden varit ett centrum för bildning och lärdom. Lunds universitet

Läs mer

Teknik och innovationer

Teknik och innovationer Teknik och innovationer 0011100010 1100101110 01101110001 01001110100 1111011000 Teknik Att ha kunskaper i teknik och naturvetenskap är viktigt i det samhälle vi lever i. Intresset för att läsa vidare

Läs mer

Internationell strategi för Ronneby kommun 2013-2015

Internationell strategi för Ronneby kommun 2013-2015 Internationell strategi för Ronneby kommun 2013-2015 2 Inledning Ronneby kommun är en del av en globaliserad värld där internationella förhållanden i allt större utsträckning spelar en avgörande roll i

Läs mer

Handlingsplan Antagen av kommittén

Handlingsplan Antagen av kommittén Handlingsplan 2013 Antagen av kommittén 2012-11- 14 Inledning Mittnordenkommittén är ett gemensamt samarbetsorgan inom de mittnordiska regionerna belägna från den ryska gränsen i öst till Atlanten i väst.

Läs mer

Från möte i välfärdsutskottet den 4 februari 2003 på Riksdagen i Sverige, Stockholm. Lokal: Skatteutskottets sessionssal, RÖ-4-09 Tid:

Från möte i välfärdsutskottet den 4 februari 2003 på Riksdagen i Sverige, Stockholm. Lokal: Skatteutskottets sessionssal, RÖ-4-09 Tid: Välfärdsutskottet Köpenhamn den 15 februari 2003 Jnr.: 03-942-01 Referat Från möte i välfärdsutskottet den 4 februari 2003 på Riksdagen i Sverige, Stockholm Lokal: Skatteutskottets sessionssal, RÖ-4-09

Läs mer