Miljöfrågor inom lantbruk

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljöfrågor inom lantbruk"

Transkript

1 Miljöfrågor inom lantbruk Juni 2010

2 Miljötillsyn på lantbruk Kommunens miljökontor ansvarar för miljötillsynen inom lantbruk. Miljötillsynen på lantbruk sker enligt miljöbalken (Förordning 1998:915 om miljöhänsyn i jordbruk) och Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 2006:66). Inför ett planerat gårdsbesök kontaktar vi dig för att bestämma en tid. Under besöket tittar vi framförallt på hantering av: kemikalier och bekämpningsmedel avfall gödsel och er egenkontroll Under besöket är det bra om följande uppgifter finns tillgängliga: - Eventuella tillstånd - Egenkontroll (t.ex. LRF:s miljöhusesyn eller motsvarande) - Spridningsjournal och eventuella spridningskontrakt - Sprutjournal samt sprutcertifikat (certifikat om ni själva utför kemiska bekämpning) - Avfallsredovisning - Besiktningsintyg och ev. tillstånd över cisterner - Beskrivning av enskilt avlopp - Övrigt som kan vara av intresse vid besöket

3 Tillstånd och anmälan Djurhållning över 100 djurenheter är anmälningspliktig verksamhet. Det innebär att du måste göra en anmälan enligt miljöbalken. Anmälan görs till miljönämnden. Som anmälningspliktig verksamhet kan du ha upp till 200 djurenheter om du har grisar eller fjäderfä alternativt upp till 400 djurenheter nötdjur. Om du har fler djurenheter krävs tillstånd från Länsstyrelsen. Om du gör förändringar som påverkar miljön i din anmälningspliktiga verksamhet ska du i god tid anmäla det till miljönämnden. Om du vill göra en förändring av en tillståndspliktig verksamhet krävs tillstånd. Om det handlar om en mindre förändring kan det räcka med en anmälan.

4 Miljöbalkens hänsynsregler Hantering och spridning av bekämpningsmedel, men även gödsel, kan få inverkan på miljön eller på människors hälsa. Därför ska bland annat miljöbalkens allmänna hänsynsregler följas. - Bevisbörderegeln du som verksamhetsutövare är skyldig att kunna visa att hänsynsreglerna följs och att du inte orsakat skada på miljön. - Kunskapskravet - du som driver ett lantbruksföretag ska ha tillräcklig kunskap för att skydda människors hälsa och förhindra skador på miljön. - Försiktighetsprincipen - redan risken för att en åtgärd kan medföra störningar är tillräckligt för att du ska göra vad som går för att förhindra störningen. Det kan innebära att vidta skyddsåtgärder och andra försiktighetsmått. Bedrivs verksamheten yrkesmässigt ska dessutom bästa möjliga teknik användas. - Hushållnings- och kretsloppsprincipen du ska hushålla med råvaror och energi, samt utnyttja återanvändning och återvinning. I första hand ska förnyelsebara energikällor användas. - Produktvalsprincipen du ska undvika att använda farliga kemiska produkter som kan ersättas med mindre farliga. - Skadeansvar om du förorenar ett område ansvarar du för efterbehandling av det skadade området tills skadan upphört.

5 Egenkontroll Miljöbalken lägger ett stort ansvar på dig som verksamhetsutövare att själv ska se till att verksamheten inte skadar miljön eller hälsa. Egenkontroll innebär att du som är lantbrukare själv ska kontrollera att lagar och bestämmelser för verksamheten följs. Dessutom ska verksamhetens miljöpåverkan följas upp. Särskilda krav om egenkontroll finns för anmälnings- och tillståndspliktiga verksamheter, till exempel att: Fortlöpande och systematiskt bedöma risker från miljö- och hälsosynpunkt Ha en särskild plan för kontroll av utrustning Upprätta en förteckning över kemiska ämnen och produkter som används i verksamheten. LRF:s miljöhusesyn som genomförts under verksamhetsåret är en god hjälp för egenkontroll.

6 Gödselhantering Det är av stor vikt att all gödselhantering sker på ett miljömässigt acceptabelt sätt. Risken för näringsläckage till mark-, yt- och grundvatten ska minimeras. Därför ställs krav på lagringsutrymme, spridningsmängd och metod samt vinterbevuxen mark för verksamheter med mer än två djurenheter. Gödsellagring Vid lagring av stallgödsel ska lagringsutrymmen vara utformade så att avrinning eller läckage till omgivningen inte sker. Flytgödsel- och urinbehållare ska ha ett tak, stabilt svämtäcke eller annan täckning som effektivt minskar ammoniakförlusterna. Framöver kommer krav ställas på att nya flytgödselbehållare ska ha tak. Påfyllning i brunnar ska ske underifrån eller ha påfyllningsrör under täckning. Tät lagringsyta kan lösas på olika sätt. Då en gödselanläggning planeras måste man tänka på hur tömning av anläggningen kommer att ske. Gödselanläggningens kapacitet utifrån antalet djur och lagringstid måste räknas ut. Dessutom måste hänsyn till nederbörd tas (om inte gödselanläggningen förses med tak). Miljökontoret rekommenderar lagring på tät yta redan vid färre än 10 djurenheter för att minska risken för negativ miljöpåverkan. I Skåne län ska företag med fler än 10 djurenheter ha utrymme för lagring av stallgödsel motsvarande en gödselproduktion under: 8 månader för nötkreatur, hästar, får och getter 10 månader vid annan djurhållning

7 För att förhindra läckage eller avrinning bör lagringsutrymmena inspekteras regelbundet, så att skador kan upptäckas och åtgärdas i tid. Kontrollen är en del i egenkontrollen. Spridning Det är viktigt med en balans mellan hur många djur som finns på gården och hur mycket mark som stallgödseln kan spridas på. För företag med fler än 10 djurenheter, krävs en viss spridningsareal för stallgödseln (se nedanstående tabell). Är din spridningsareal tillräcklig? Djurslag Djur/ha Kor för mjölkproduktion (även sinkor och utslagskor) 1,6 Kor huvudsakligen för uppfödning av kalvar (am-dikor) 2,3 Kvigor, tjurar och stutar som är 1 år och däröver 4,6 Kalvar under 1 år 5,8 Hästar 3,0 Får och getter 15 Suggor i produktion 2,2 Slaktsvin 10,5 Värphöns 100 Unghöns 250 Slaktkycklingar 470 Minkar, avelshonor 50 Kalkoner, ankor och gäss 140

8 Mer om gödselspridning Gödselmedel får inte spridas på vattenmättad, snötäckt eller djupt tjälad mark. Spridning av flytgödsel i växande gröda får endast ske med tekniker som effektivt minskar ammoniakförlusterna, t ex släpslangsspridning. För mineralgödselkväve gäller spridningsförbud mellan 1 november - 28 februari. När man bestämmer tidpunkt för spridning ska man ta hänsyn till: inverkan på grund- och ytvatten, ammoniakavgång och eventuella luktstörningar för närliggande bostäder. Stallgödsel får spridas enligt följande: Från den Till den Tillåtet spridningssätt 1 augusti 30 oktober I växande gröda eller före höstsådd av höstoljeväxter (på lerjord även annan gröda) 20 oktober 30 november Utan krav på höstsådd får fasta gödselslag (ej fjäderfä) spridas 1 januari 28 februari All spridning är förbjuden! 29 februari 31 juli Spridning tillåten Vid alla spridningstillfällen året runt gäller att gödsel som sprids på obevuxen mark ska myllas ned inom 4 timmar. Alla regler om gödselspridning hittar du i Jordbruksverkets föreskrift SJVFS 2009:82.

9 Vårspridning av gödseln är att föredra. Då tar växterna upp maximal mängd av tillförd näring och risken för urlakning minskar. Sprider du gödsel i vall? Vattna då efteråt för att minska ammoniakavgång och luktstörningar. Gör en växtnäringsbalans! Gödselmedel får inte spridas i större mängder än vad som motsvarar grödans kvävebehov för växtsäsongen. När du bestämmer kvävegivan ska du ta hänsyn till: grödans behov, kvävetillskott från kvävenedfall, markfuktighet och jordtyp, klimatförhållanden, nederbörd och bevattning, markanvändning, jordbruksmetoder och växtföljd.

10 Kemikalier Ett stort antal kemikalier används inom jordbruket, till exempel för maskinunderhåll och kemisk bekämpning. Bestämmelser finns för förvaring och hantering av kemikalier. Det finns även besiktningskrav för så kallade farmartankar. Bekämpningsmedel När du använder kemiska bekämpningsmedel är det några saker som du bör tänka särskilt på: hur påfyllning och rengöring av spridningsutrustning görs att preparaten du använder är godkända hur preparaten förvaras att den som sprider bekämpningsmedel har rätt behörighet Påfyllning och rengöring av spridningsutrustning Påfyllning av spruta och rengöring av spridningsutrustning bör ske på biobädd eller på hårdgjord platta kopplad till gödselbrunn eller annan tank. Inköp av bekämpningsmedel Du som använder bekämpningsmedel är ansvarig för att de preparat som du använder är godkända. Information om godkända preparat kan du få från kemikalieinspektionens hemsida:

11 Checklista för förvaring av bekämpningsmedel Utrymmet där bekämpningsmedel förvaras ska vara frostskyddat. Golvet ska vara tätt och det ska vara en tröskel in till rummet. Det får inte finnas någon golvbrunn. Förrådet ska ha en väggventil som ger ventilation direkt till ytterluften. Förrådet ska hållas låst och helst finnas nära påfyllningsplatsen. Förrådet ska ha belysning eller ljus så att det är lätt att hitta rätt och undvika misstag. Produkterna ska vara placerade i god ordning och ska vara i sina originalförpackningar för att undvika förväxlingar. Det bör finnas en förteckning över alla preparaten i eller i närheten av förrådet. Säkerhetsdatablad ska alltid finnas lättillgängliga för de produkter som används. Det ska finnas sågspån, skyffel och avfallspåse så att du enkelt kan ta hand om spill. Utrymmet bör vara försett med en skylt som är väl synlig, så förrådet lätt kan lokaliseras vid brand. Gamla preparat ska lämnas till destruktion. Väl rengjorda plastförpackningar ska lämnas till återvinning.

12 Mer om kemikalier Har du rätt behörighet för att sprida bekämpningsmedel? Att sprida bekämpningsmedel kräver sprutförarutbildning och i vissa fall tillstånd. För att få använda medel i klass 2L krävs ett kunskapsbevis. För att få ett kunskapsbevis ska man ha fyllt 18 år och klarat av sprutförarutbildning. För medel i klass 1 krävs både sprutförarutbildning och ett särskilt tillstånd. För att få tillståndet krävs praktisk erfarenhet. Ansökan görs hos länsstyrelsen. För betning av utsäde krävs särskild behörighet. Bekämpningsmedel i klass 3 får användas av var och en. Dokumentation och spårbarhet EU har utökat kravet på konsumentsäkerhet för livsmedel. Ett led i detta är större krav på dokumentation och spårbarhet. Om en entreprenör anlitas vid kemisk bekämpning räcker inte sprutförarens dokumentation. Även markägaren ska kunna uppvisa var, när, hur och med vad kemisk bekämpning genomförts. Köldmedier Har du har köldmedier i anslutning till mjölktanken? Om den totala köldmediemängden är större än 10 kg ska verksamhetsutövaren rapportera resultatet av den återkommande läckagekontrollen till miljökontoret.

13 Dieseltankar Det finns regler som ska följas för att minska risken för mark- och vattenföroreningar från cisterner. Dieseltankar över 3 m³ bör vara invallade för att förhindra läckage. Invallningen ska rymma minst den största tankens hela volym. Invallningen ska vara vattentät och regnvatten ska hindras från att komma in i invallningen. Dieseltanken ska placeras så att påkörningsrisken är liten. Droppskydd ska finnas i form av t.ex. en plastdunk eller ett gammalt spengummi som är igentäppt i ena änden. Tanken är att droppläckage från munstycket ska rinna ner i detta droppskydd. Regnvatten ska helst inte komma in. Innehållet i droppskyddet ska hanteras som farligt avfall. Tanken ska vara försedd med överfyllnadsskydd. Om du har en cistern som rymmer över 1 m 3 ska du informera miljönämnden om det. Kontakta miljökontoret för mer information om din cistern ligger inom ett vattenskyddsområde. En besiktningsman ska regelbundet kontrollera att cisternen är tät och att överfyllnadsskyddet fungerar med mera.

14 Avfall Allt avfall ska återanvändas, återvinnas, utnyttjas för energiutvinning eller i sista hand deponeras. På lantbruk uppstår ofta farligt avfall, till exempel spillolja, bekämpningsmedelsrester, batterier, lysrör. Det är viktigt att du har ett bra system för att hantera avfall. Olika avfallsslag får inte blandas med varandra. Förvara avfall väl sorterat i förråd. Transporterar du farligt avfall själv? Då måste du först ha anmält detta till länsstyrelsen! Dettta gäller om till exempel transporterar oljerester, batterier, lysrör. Anmälan ska förnyas vart femte år. De mängder som du då får transportera är: 400 liter oljeavfall per år 200 liter lösningsmedelsavfall per år 200 liter färg- och lackavfall per år 300 st. hela lysrör per transport 300 kg använt köldmedium per transport 300 kg elektriska och elektroniska produkter sammanlagt 100 kg övrigt farligt avfall (inkl. kemiska bekämpningsmedelsrester) per år. Detta gäller inte farligt avfall som innehåller PCB, kvicksilver, cyanid eller kadmium. Vid hantering av farligt avfall ska du föra dokumentation över avfallsslag, mängder, avsändare och vart avfallet lämnats.

15 Energi- och klimatfrågor Klimatförändringar och utsläpp av växthusgaser från livsmedelsproduktion diskuteras allt mer. De största utsläppen på gårdsnivå sker i form av lustgas och metan från odling och djurhållning. Utsläpp av koldioxid från processer och transporter står för en mindre del. Exempel på åtgärder som kan minska utsläppen av växthusgaser: åtgärder för att minska näringsläckage (mindre lustgas bildas) gastät lagring av gödsel och biogasproduktion på gårdsnivå (minskat utsläpp av metan) välj mineralgödsel som producerats med en teknik som ger låga utsläpp av lustgas effektivisera energianvändningen på gården gå en utbildning i Ecodriving för lantbrukare och minska bränsleförbrukning Att se över och effektivisera gårdens energianvändning är lönsamt både för miljö och ekonomi. Belysning, varmvatten och ventilation står ofta för gårdens största energianvändning. Energikontoret Mälardalen gjorde en energikartläggning på en gård och tog fram förslag på åtgärder. Läs mer och få tips i broschyren Energieffektiva lantbruk som finns på Energikontoret i Mälardalens hemsida ( Mer information om biogasproduktion på gårdsnivå hittar du på hemsidan för BiogasSyd ( Sedan 2009 finns ett statligt investeringsstöd att söka för anläggningar som till minst 50 % baseras på gödsel. Detta stöd söks hos länsstyrelsen.

16 ÄNGELHOLMS KOMMUN Vill du veta mer? Kontakta oss Tfn E-post: Besöksadress: Miljökontoret Östra vägen ÄNGELHOLM

ANMÄLAN av jordbruksföretag eller annan djurhållning med mer än 100 djurenheter (9 kap 6 miljöbalken och 1 kap 10 miljöprövningsförordningen)

ANMÄLAN av jordbruksföretag eller annan djurhållning med mer än 100 djurenheter (9 kap 6 miljöbalken och 1 kap 10 miljöprövningsförordningen) bygg livsmedel miljö Skickas till: Tranås kommun Bygg- och miljöförvaltningen 573 82 TRANÅS ANMÄLAN av jordbruksföretag eller annan djurhållning med mer än 100 djurenheter (9 kap 6 miljöbalken och 1 kap

Läs mer

Anmälan av jordbruksföretag eller annan djurhållning med mer än 100 djurenheter (9 kap 6 miljöbalken och 1 kap 10 miljöprövningsförordningen)

Anmälan av jordbruksföretag eller annan djurhållning med mer än 100 djurenheter (9 kap 6 miljöbalken och 1 kap 10 miljöprövningsförordningen) Anmälan av jordbruksföretag eller annan djurhållning med mer än 100 djurenheter (9 kap 6 miljöbalken och 1 kap 10 miljöprövningsförordningen) Brukare Namn Fastighetsägare (om annan än brukaren) Namn Adress

Läs mer

Checklista Miljöskyddsinspektion- Lantbruk

Checklista Miljöskyddsinspektion- Lantbruk Checklista Miljöskyddsinspektion- Lantbruk Datum: Dnr: Fastighetsbeteckning: Verksamhetsutövare: Telefonnummer: Närvarande vid inspektionen: Namn Namn B-verksamhet C-verksamhet U-verksamhet Ansluten till

Läs mer

Anmälan av jordbruksföretag eller annan djurhållning med mer än 100 djurenheter

Anmälan av jordbruksföretag eller annan djurhållning med mer än 100 djurenheter Sida 1 av 7 Anmälan av jordbruksföretag eller annan djurhållning med mer än 100 djurenheter (9 kap 6 miljöbalken och 1 kap 10 miljöprövningsförordningen) Brukare Namn Fastighetsägare (om annan än brukaren)

Läs mer

Anmälan lantbruksföretag med mer än 100 djurenheter men högst 400 djurenheter, kod 1.20 C enligt 2 kap. 1, 9 kap.

Anmälan lantbruksföretag med mer än 100 djurenheter men högst 400 djurenheter, kod 1.20 C enligt 2 kap. 1, 9 kap. 1 (7) Bygg- och miljöförvaltningen Anmälan lantbruksföretag med mer än 100 djurenheter men högst 400 djurenheter, kod 1.20 C enligt 2 kap. 1, 9 kap. 6-8 i miljöbalken Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning

Läs mer

Sökande Person/organisationsnummer

Sökande Person/organisationsnummer BMB Bergslagens Miljö- och Byggnämnd Hällefors Lindesberg Ljusnarsberg Nora Sidan 1av 7 ANMÄLAN om miljöfarlig verksamhet, 21 Förordning (SFS 1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Djurhållning

Läs mer

Anmälan lantbruksföretag med 100-200 djurenheter enligt 2 kap.1, 9 kap. 6-8 miljöbalken

Anmälan lantbruksföretag med 100-200 djurenheter enligt 2 kap.1, 9 kap. 6-8 miljöbalken Anmälan lantbruksföretag med 100-200 djurenheter enligt 2 kap.1, 9 kap. 6-8 miljöbalken Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning Organisationsnummer/personnummer Brukares/företags namn Kontaktperson

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet lantbruk

Anmälan av miljöfarlig verksamhet lantbruk Anmälan av miljöfarlig verksamhet lantbruk Anmälan inklusive bilagor ska lämnas in i två exemplar senast sex veckor innan åtgärden påbörjas. Läs igenom bifogad information. Anmälan som inte är fullständigt

Läs mer

1(6) Insändes till: Söderköpings kommun Samhällsbyggnadsnämnden 614 80 SÖDERKÖPING ANMÄLAN AVSER. VERKSAMHETSUTÖVARE Organisationsnummer/personnummer

1(6) Insändes till: Söderköpings kommun Samhällsbyggnadsnämnden 614 80 SÖDERKÖPING ANMÄLAN AVSER. VERKSAMHETSUTÖVARE Organisationsnummer/personnummer 1(6) ANMÄLAN - miljöfarlig verksamhet Jordbruk eller annan djurhållande verksamhet med mer än 100 de men högst 400 de, 1.20 C. Enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Miljölagstiftning s 59-67 i handboken 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Varför en balk? Naturvårdslagen Miljöskyddslagen Lagen om förbud mot dumpning av avfall i vatten Lagen om svavelhaltigt bränsle

Läs mer

VARA KOMMUN. Anmälan av jordbruksverksamhet med animalieproduktion enligt 9 kap 6 Miljöbalken. Mil jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n

VARA KOMMUN. Anmälan av jordbruksverksamhet med animalieproduktion enligt 9 kap 6 Miljöbalken. Mil jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n VARA KOMMUN Mil jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n Anmälan av jordbruksverksamhet med animalieproduktion enligt 9 kap 6 Miljöbalken 1. ADMINISTRATIVA UPPGIFTER sbeteckning: Anläggning, namn: Besöksadress:

Läs mer

CHECKLISTA MILJÖSKYDD LANTBRUK Datum: Närvarande vid inspektionen: UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN Inriktning. Mjölkgård Köttdjur (nöt) Svin

CHECKLISTA MILJÖSKYDD LANTBRUK Datum: Närvarande vid inspektionen: UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN Inriktning. Mjölkgård Köttdjur (nöt) Svin 2018-03-09 1 CHECKLISTA MILJÖSKYDD LANTBRUK Datum: Fastighetsbeteckning: Verksamhetsutövare: Adress: Telefon: Fastighetsägare: Org.nr/pers.nr: Postadress: E- post: Närvarande vid inspektionen: UPPGIFTER

Läs mer

Sökande Person/organisationsnummer

Sökande Person/organisationsnummer Sidan 1 av 7 (dock ej mer än 400 djurenheter) Sökande Namn Person/organisationsnummer Utdelningsadress Postnummer Ort Telefon bostaden Telefon mobil Telefon arbetet E-post Fakturamottagare Namn/firmatecknare

Läs mer

Ansökan om tillstånd inom Öresjö vattenskyddsområde - Jordbruk

Ansökan om tillstånd inom Öresjö vattenskyddsområde - Jordbruk Ansökan om tillstånd inom Öresjö vattenskyddsområde - Jordbruk 1(6) Administrativa uppgifter Fastighet (Gårdscentrum) Person-/organisationsnummer Företagets/anläggningens namn Kontaktperson Postadress

Läs mer

Information inför tillsynsbesöket

Information inför tillsynsbesöket Information inför tillsynsbesöket I den här broschyren har vi försökt att sammanfatta viktiga bestämmelser i miljöbalken som det är vanligt att man får anmärkningar på. Allt som vi tar upp i broschyren

Läs mer

Anmälan av C-anläggning -Lantbruk över 100 djurenheter Enligt punkt 1.20 i miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av C-anläggning -Lantbruk över 100 djurenheter Enligt punkt 1.20 i miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljönämnden Anmälan av C-anläggning Enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) Anmälan av C-anläggning -Lantbruk över 100 djurenheter Enligt punkt 1.20 i miljöprövningsförordningen

Läs mer

ANMÄLAN. Enligt 21 Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) -Animalieproduktion. Företag. Verksamhetsbeskrivning

ANMÄLAN. Enligt 21 Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) -Animalieproduktion. Företag. Verksamhetsbeskrivning ANMÄLAN Enligt 21 Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) -Animalieproduktion 1 Uppgifterna kommer att registreras i miljönämndens register och behandlas enligt de regler som finns

Läs mer

CHECKLISTA LANTBRUKSTILLSYN

CHECKLISTA LANTBRUKSTILLSYN CHECKLISTA LANTBRUKSTILLSYN 1. Administrativa uppgifter Företagets namn Org/persnr Tfn nr Adress Fastighetsbeteckningar Postadress E-postadress Söker gårdsstöd? Areal Total Åker Träda Bete Bedrivs verksamhet

Läs mer

2. Miljölagstiftning

2. Miljölagstiftning 2. Miljölagstiftning Varför en balk? Naturvårdslagen Miljöskyddslagen Lagen om förbud mot dumpning av avfall i vatten Lagen om svavelhaltigt bränsle Lagen om skötsel av jordbruksmark Renhållningslagen

Läs mer

Miljörapport för lantbruksföretag Verksamhetsåret.

Miljörapport för lantbruksföretag Verksamhetsåret. Miljörapport för lantbruksföretag Verksamhetsåret. TEXTDEL Allmänt för anläggningen Verksamhetsutövare Namn Org.nr Anläggningens namn Länsstyrelsens anläggningsnr Verksamhetsbeskrivning Kortfattad beskrivning

Läs mer

MILJÖRAPPORT LANTBRUK. Insändes senast 31 mars efterföljande år. STADSBYGGNAD. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden STAFFANSTORP

MILJÖRAPPORT LANTBRUK. Insändes senast 31 mars efterföljande år. STADSBYGGNAD. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden STAFFANSTORP MILJÖRAPPORT LANTBRUK enligt Förordning (1998:901) om verksamhetsutövarens egenkontroll. Egenkontroll för lantbrukets djurhållning och växtodling. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 245 80 STAFFANSTORP

Läs mer

Anmälan avser Ny verksamhet Anmälan av befintlig verksamhet Ändring av befintlig verksamhet

Anmälan avser Ny verksamhet Anmälan av befintlig verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Västra Gästri klands samhällsbyggnadsför valtni ng ANMÄLAN AV JORDBRUK Med djurhållning över 100 djurenheter enligt miljöbalken Verksamhetskod 1.20 Sida 1(5) Vid frågor kontakta: Telefon: 026-240000 E-post:

Läs mer

Anmälan av jordbruksföretag eller annan djurhållning med mer än 100 djurenheter

Anmälan av jordbruksföretag eller annan djurhållning med mer än 100 djurenheter Anmälan av jordbruksföretag eller annan djurhållning med mer än 100 djurenheter Enligt 9 kap 6 miljöbalken Anmälan avser Nybyggt djurstall Till-/ombyggt djurstall Befintligt djurstall Brukare Namn Organisationsnummer/personnummer

Läs mer

Jag brukar åkermark inom kommun/kommunerna och i följande zon/zoner: Gårdscentrum ligger i...kommun och i följande zon/zoner:

Jag brukar åkermark inom kommun/kommunerna och i följande zon/zoner: Gårdscentrum ligger i...kommun och i följande zon/zoner: Ansökan om tillstånd inom 1(5) Öresjö vattenskyddsområde Jordbruk Administrativa uppgifter Fastighet (Gårdscentrum) Person-/organisationsnummer Företagets/anläggningens namn Kontaktperson Postadress Postnummer

Läs mer

Spridningsareal Tillgänglig spridningsareal Ägd (ha) Arrenderad/ Summa (ha) Behov (ha) Kontrakterad (ha) Åkermark (ej träda)

Spridningsareal Tillgänglig spridningsareal Ägd (ha) Arrenderad/ Summa (ha) Behov (ha) Kontrakterad (ha) Åkermark (ej träda) ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN JORDBRUKSFÖRETAG Sida 1(5) Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Avgift för handläggning av anmälan kommer att tas ut enligt fastställd taxa. Anmälan ska vara inlämnad minst

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet jordbruksföretag

Anmälan av miljöfarlig verksamhet jordbruksföretag Anmälan av miljöfarlig verksamhet jordbruksföretag Anmälan ska lämnas till miljöförvaltningen senast sex veckor före verksamheten ska påbörjas. Avgift för handläggning av anmälan kommer att tas ut enligt

Läs mer

1 PERSONUPPGIFTER M.M. Fastighetsbeteckning där djurhållningen bedrivs. Ändring av befintlig verksamhet

1 PERSONUPPGIFTER M.M. Fastighetsbeteckning där djurhållningen bedrivs. Ändring av befintlig verksamhet ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT 9 KAP. 6 MILJÖBALKEN BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Bygg- och miljöförvaltningen Anmälan enligt kod 1.20 i bilagan till förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Checklista för växtnäringstillsyn på hästgårdar upp till 100 djurenheter

Checklista för växtnäringstillsyn på hästgårdar upp till 100 djurenheter Checklista för växtnäringstillsyn på hästgårdar upp till 100 djurenheter Känsligt område Över 10 djurenheter Administrativa uppgifter 1. Fastighetsbeteckning Besöksdatum Fastighetsägare Församling Verksamhetsutövare

Läs mer

Annat, ange vad... Gällande beslut finns, beslutsdatum...beslutande myndighet...

Annat, ange vad... Gällande beslut finns, beslutsdatum...beslutande myndighet... Anmälan om miljöfarlig verksamhet Lantbruk enligt 1 kap. 10 Miljöprövningsförordningen (2013.251) 1(9) 1 Företagsuppgifter Anläggningens namn Besöksadress Fastighetsbeteckning Verksamhetsutövare Person-/Organisationsnummer

Läs mer

Miljötillsyn av spridning med kemiska bekämpningsmedel på Golfbanor & Lantbruk

Miljötillsyn av spridning med kemiska bekämpningsmedel på Golfbanor & Lantbruk Miljötillsyn av spridning med kemiska bekämpningsmedel på Golfbanor & Lantbruk Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport december 2012 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning...

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251) Ifylld blankett skickas till Miljöenheten Box 52 387 21 Borgholm Telefon 0485-880 00 Telefon / Besökstid vardagar 8.00-16.00 Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen

Läs mer

ANMÄLAN Enligt 21 Förordningen om miljöfarlig verksamhet & hälsoskydd (1998:899) - Animalieproduktion

ANMÄLAN Enligt 21 Förordningen om miljöfarlig verksamhet & hälsoskydd (1998:899) - Animalieproduktion ANMÄLAN Enligt 21 Förordningen om miljöfarlig verksamhet & hälsoskydd (1998:899) - Animalieproduktion Anmälan avser Utökning av befintlig animalieproduktion Nystart av animalieproduktion Befintlig verksamhet

Läs mer

Enligt 21 i förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Företag, namn Organisationsnummer Kundid för kommunal verksamhet

Enligt 21 i förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Företag, namn Organisationsnummer Kundid för kommunal verksamhet ANMÄLAN AV ANIMALIEPRODUKTION MED MER ÄN 100 DJURENHETER Enligt 21 i förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) 1(6) Nystart av animalieproduktion Utökning av befintlig animalieproduktion

Läs mer

Känsliga områden enligt nitratdirektivet

Känsliga områden enligt nitratdirektivet Känsliga områden enligt nitratdirektivet kustområde Nya känsliga området övriga länet Lagring av stallgödsel Inget läckage eller avrinning Täckning av urin- och flytgödselbrunn Påfyllning av urin och flytgödsel

Läs mer

miljöfarlig verksamhet - animalieproduktion

miljöfarlig verksamhet - animalieproduktion Anmälan om miljöfarlig verksamhet - animalieproduktion enligt 1 kap 10-11 Miljöprövningsförordning (2013:251) För behandling av ärendet kommer uppgifterna registreras i Motala kommuns dokument- och ärendehanteringssystem.

Läs mer

Åkermark som brukas av annan, på vilken spridning av stallgödsel får ske. Ange areal i ha.

Åkermark som brukas av annan, på vilken spridning av stallgödsel får ske. Ange areal i ha. Information om personuppgiftsbehandling Uppgifter om anmälare Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella bifogade handlingar,

Läs mer

Miljöhänsyn i jordbruket nya gödselregler. Helena Nilsson

Miljöhänsyn i jordbruket nya gödselregler. Helena Nilsson Miljöhänsyn i jordbruket nya gödselregler Helena Nilsson Stallgödselregler Förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket Föreskrift (2004:62) om miljöhänsyn i jordbruket vad avser växtnäring Förändringarna

Läs mer

Anmälan Lantbruk med djurenheter Enligt 2 kap. 1, 9 kap. 6 Miljöbalken

Anmälan Lantbruk med djurenheter Enligt 2 kap. 1, 9 kap. 6 Miljöbalken Anmälan Lantbruk med 100 399 djurenheter Enligt 2 kap. 1, 9 kap. 6 Miljöbalken Sökande Verksamhetsutövare Anläggningsnamn Adress Fastighetsbeteckning Postnummer Postort Telefon Mobil E-post Organisations-/personnummer

Läs mer

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST FÖRETAGETS ANSVAR Alla företag påverkar miljön på något sätt och ansvarar för sin egen miljöpåverkan.

Läs mer

Checklista Gödseltillsyn

Checklista Gödseltillsyn April 2016 Checklista Gödseltillsyn Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning Besöksdatum Fastighetsägare Verksamhetsnamn Verksamhetsutövare Pers/orgnummer Adress Mejladress Telefon Verksamhet inom

Läs mer

Egenkontroll på U- anläggningar

Egenkontroll på U- anläggningar Egenkontroll på U- anläggningar I miljöbalken står det: Den som bedriver verksamhet eller vidtar åtgärder som kan befaras medföra olägenheter för människors hälsa eller påverka miljön skall fortlöpande

Läs mer

Antalet hästar ökar stadigt i Stockholmsområdet. Olika informationsinsatser har tidigare vänt sig till hästägare, gällande den miljöpåverkan som

Antalet hästar ökar stadigt i Stockholmsområdet. Olika informationsinsatser har tidigare vänt sig till hästägare, gällande den miljöpåverkan som Antalet hästar ökar stadigt i Stockholmsområdet. Olika informationsinsatser har tidigare vänt sig till hästägare, gällande den miljöpåverkan som hästhållningen ger upphov till. Som en del i Oxundaåns vattenvårdsprojekt

Läs mer

Information för dig som lagrar, för bort eller tar emot stallgödsel

Information för dig som lagrar, för bort eller tar emot stallgödsel Information för dig som lagrar, för bort eller tar emot stallgödsel Om Uppsalas regler för stallgödsel Hela Uppsala kommun är klassat som ett nitratkänsligt område. Enligt EU:s nitratdirektiv innebär det

Läs mer

Beskriv verksamheten inklusive omfattning (inriktning, djurens inhysning & gödselhantering)

Beskriv verksamheten inklusive omfattning (inriktning, djurens inhysning & gödselhantering) Miljö- och byggavdelningen 683 80 HAGFORS Anmälan om bedrivande av lantbruk enligt 2 kap 3 MPF (2013:251) Skriv tydligt Uppgifter om fastighet och sökande Företagets namn Fastighetsbeteckning (där animalieproduktion

Läs mer

Miljöregler för lantbruket i Jönköpings län 2011

Miljöregler för lantbruket i Jönköpings län 2011 Miljöregler för lantbruket i Jönköpings län 2011 1 2 Miljöregler i Jönköpings län Denna skrift ger en kort sammanfattning av de miljöregler som gäller för jordbruket i Jönköpings län. Regler som har med

Läs mer

Bygg- och miljönämnden Miljöbalken 9 kap 6 miljöfarlig verksamhet jordbruk

Bygg- och miljönämnden Miljöbalken 9 kap 6 miljöfarlig verksamhet jordbruk O 1 ÅRJÄNGS KOMMUN ANMÄLAN enligt Bygg- och miljönämnden Miljöbalken 9 kap 6 miljöfarlig verksamhet jordbruk Administrativa uppgifter Huvudman Organisationsnummer Adress Postnummer Ort e-postadress Telefon

Läs mer

PROJEKT. Lantbruk 2012 projekt 4. Tillståndspliktiga lantbruk

PROJEKT. Lantbruk 2012 projekt 4. Tillståndspliktiga lantbruk PROJEKT Lantbruk 2012 projekt 4 Tillståndspliktiga lantbruk 2012-06-13 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

Farligt avfall från verksamheter

Farligt avfall från verksamheter Bygg & Miljö Farligt avfall från verksamheter Information och praktiska tips Foto: Mikael Ulvholt Den här informationsbroschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din verksamhet. Här finns

Läs mer

ANMÄLAN om djurhållning över 100 djurenheter enligt 1 kap. 10 miljöprövningsförordning (2013:251)

ANMÄLAN om djurhållning över 100 djurenheter enligt 1 kap. 10 miljöprövningsförordning (2013:251) ANMÄLAN om djurhållning över 100 djurenheter enligt 1 kap. 10 miljöprövningsförordning (2013:251) Verksamhetskod 1.20 gäller för anläggning med stadigvarande djurhållning med mer än 100 djurenheter, dock

Läs mer

Rapporteringsmallen får nytt innehåll.

Rapporteringsmallen får nytt innehåll. Rapporteringsmallen får nytt innehåll. Varför ändras mallen. Från och med miljörapportering för verksamhetsåret 2015 har rapporteringsmallen gjorts om. Den nya mallen är anpassad för motsvara kraven som

Läs mer

1. ADMINISTRATIVA UPPGIFTER Stödsökande

1. ADMINISTRATIVA UPPGIFTER Stödsökande 1. ADMINISTRATIVA UPPGIFTER Stödsökande Ansvarig/Närvarande Org.nr/Pers.nr Gårdsnamn Adress Fastighet Företagsnamn Postadress Telefon nr. Mobilnr. Datum Tid E-post Anledning till inspektionen Rutininspektion

Läs mer

ANMÄLAN OM ÄNDRING AV VERKSAMHETEN

ANMÄLAN OM ÄNDRING AV VERKSAMHETEN ANMÄLAN OM ÄNDRING AV VERKSAMHETEN - Information och lathund för att förenkla prövning i samband med leverans av gödsel till eller mottagande av biogödsel från biogasanläggning Man brukar dela in lantbruksverksamheter

Läs mer

Tvärvillkor växtnäring

Tvärvillkor växtnäring Tvärvillkor växtnäring Johannes Eskilsson johannes.eskilsson@jordbruksverket.se Växt- och Miljöavdelningen Jordbruksverket 036-15 61 58 Kontrollpunkter - växtnäring Många punkter ja eller nej - men alla

Läs mer

Information om anmälan enligt miljöbalken för jordbruk med mer än 100 DE

Information om anmälan enligt miljöbalken för jordbruk med mer än 100 DE INFORMATION Information om anmälan enligt miljöbalken för jordbruk med mer än 100 DE Enligt miljöbalkens 9 kap, 6 är det förbjudet att utan tillstånd eller anmälan bedriva miljöfarlig verksamhet. Enligt

Läs mer

SPRIDNING AV GÖDSEL OCH BEKÄMPNINGSMEDEL UTDRAG ur lagar och föreskrifter, inkl. lokala föreskrifter, samt rek. Skapad Ändrad

SPRIDNING AV GÖDSEL OCH BEKÄMPNINGSMEDEL UTDRAG ur lagar och föreskrifter, inkl. lokala föreskrifter, samt rek. Skapad Ändrad 1 (12) SPRIDNING AV GÖDSEL OCH BEKÄMPNINGSMEDEL UTDRAG ur lagar och föreskrifter, inkl. lokala föreskrifter, samt rek. Skapad 2003-06-30 Ändrad 2006-12-01 Miljöbalken 12 kap. 11 Om över 5 ha åkermark;

Läs mer

ANMÄLAN. Enligt 2 kap. 3 Miljöprövningsförordningen (2013:251) Animalieproduktion. Företag. Verksamhetsbeskrivning

ANMÄLAN. Enligt 2 kap. 3 Miljöprövningsförordningen (2013:251) Animalieproduktion. Företag. Verksamhetsbeskrivning ANMÄLAN Enligt 2 kap. 3 Miljöprövningsförordningen (2013:251) Animalieproduktion 1 För mer information eller för rättelse av felaktiga uppgifter kontakta miljökontoret. Handläggningsavgift: 820 kronor/timme.

Läs mer

Gödselhantering & Växtnäringsläckage Information från Miljö- och Byggnadsförvaltningen

Gödselhantering & Växtnäringsläckage Information från Miljö- och Byggnadsförvaltningen Gödselhantering & Växtnäringsläckage Information från Miljö- och Byggnadsförvaltningen Gödselhantering och växtnäringsläckage Borgholm, aug 2011 Utgivare: Borgholms kommun Box 52 387 21 Borgholm Layout:

Läs mer

BESÖKSPROTOKOLL FÖR TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN - LANTBRUK

BESÖKSPROTOKOLL FÖR TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN - LANTBRUK BESÖKSPROTOKOLL FÖR TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN - LANTBRUK 1. ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 2 2. VERKSAMHETEN... 2 3. STALLGÖDSELLAGRING (SFS 1998:915, SJVFS 2015:21)... 3 4. VÄXTNÄRING... 5 5. SLAM/ASKA...

Läs mer

Anmälan. Mobiltelefon. Annat (ange vad)

Anmälan. Mobiltelefon. Annat (ange vad) Anmälan Miljö- och byggnadsnämnden Anmälan om jordbruk, djurhållning m.m (1.20) enligt 2 kap.1, 9 kap. 6-8 miljöbalken (1998:808 1. Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning Namn på brukare/ företagsnamn

Läs mer

Anmälan om djurhållning med över 100 djurenheter Enligt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om djurhållning med över 100 djurenheter Enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) Anmälan om djurhållning med över 100 djurenheter Enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) 1. Sökande Namn Person-/Organisationsnummer Adress Postnr E-post Ort Telefon/mobil 2. Fastighet där djurhållning

Läs mer

Lantbrukstillsyn december 2018 Stockholm

Lantbrukstillsyn december 2018 Stockholm Lantbrukstillsyn 11-12 december 2018 Stockholm 1 Louise Zetterholm Hushållningssällskapet Halland Kommunal tillsyn på Lantbruk enligt Miljöbalken Tillsyn på lantbruk är ju som vilket annat företag som

Läs mer

Vägledning. för bedömning av tvärvillkorsöverträdelser lagring och spridning av gödsel samt höst- eller vinterbevuxen mark

Vägledning. för bedömning av tvärvillkorsöverträdelser lagring och spridning av gödsel samt höst- eller vinterbevuxen mark Vägledning för bedömning av tvärvillkorsöverträdelser lagring och spridning av gödsel samt höst- eller vinterbevuxen mark Användningsområde för vägledningen Denna vägledning ska underlätta för tillsynsmyndigheterna

Läs mer

Ansökan om tillstånd inom 1(6) Öresjö vattenskyddsområde Jordbruk

Ansökan om tillstånd inom 1(6) Öresjö vattenskyddsområde Jordbruk Ansökan om tillstånd inom 1(6) Öresjö vattenskyddsområde Jordbruk Administrativa uppgifter Fastighet (Gårdscentrum) Person-/organisationsnummer Företagets/anläggningens namn Kontaktperson Postadress Postnummer

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet lantbruk med fler än 100 djurenheter

Anmälan av miljöfarlig verksamhet lantbruk med fler än 100 djurenheter MBF_39.Miljöfarligverksamhetlantbruk 2019-08-16 Sida 1 / 18 Anmälan av miljöfarlig verksamhet lantbruk fler än 100 Enligt kapitel 1, paragraf 10 i miljöprövningsförordningen (2013:251). Verksamhetskod

Läs mer

Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Annat: 1 (15) Anmälan avser. Verksamhetsutövare. Fastigheten. Nej. Verksamhetsbeskrivning

Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Annat: 1 (15) Anmälan avser. Verksamhetsutövare. Fastigheten. Nej. Verksamhetsbeskrivning 1 (15) Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Jordbruksverksamhet 1.20 anläggning med stadigvarande djurhållning med mer än 100 djurenheter men högst 400 djurenheter Anmälan avser Ny verksamhet

Läs mer

Ansökan om dispens från SFS 1998:915 miljöhänsyn i jordbruket (gödselspridning etc.)

Ansökan om dispens från SFS 1998:915 miljöhänsyn i jordbruket (gödselspridning etc.) Ansökan om dispens från SFS 1998:915 miljöhänsyn i jordbruket (gödselspridning etc.) Enligt SJVFS 2004:62 (EB.34:6) Miljöenheten Tel: 0416-271 53 Fax: 0416-185 16 De bestämmelser i Statens jordbruksverks

Läs mer

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007 FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT Augusti 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 SAMMANFATTNING Under vinterhalvåret

Läs mer

Växtnäring Tvärvillkorsutbildning, sept. 2017

Växtnäring Tvärvillkorsutbildning, sept. 2017 Växtnäring Tvärvillkorsutbildning, 19-20 sept. 2017 Johannes Eskilsson Miljöregelenheten, Jordbruksverket vaxtnaring@jordbruksverket.se 036-15 61 58 växtnäring Presentationen utgår från kontrollpunkterna

Läs mer

Telefon (även riktnummer)

Telefon (även riktnummer) OCKELBO KOMMUN Bygg & Miljö 816 80 Ockelbo ANMÄLAN JORDBRUK MED DJURHÅLLNING >100 DE enligt 2 kap.1, 9 kap. 6-8 miljöbalken Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning Organisationsnummer/personnummer

Läs mer

Skickas i 2 ex till: Miljönämnden Stadshuset 281 80 HÄSSLEHOLM. 1. Allmänt om verksamheten. Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning

Skickas i 2 ex till: Miljönämnden Stadshuset 281 80 HÄSSLEHOLM. 1. Allmänt om verksamheten. Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning ANMÄLAN om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) Djurhållning med mer än 100 djurenheter (dock ej mer än 400 djurenheter) Skickas i 2 ex till: Miljönämnden Stadshuset 281

Läs mer

Omfattningen Checklistan på följande sidor tar upp i princip alla slags kontroller som kan göras vid miljökontorets tillsyn på lantbruk.

Omfattningen Checklistan på följande sidor tar upp i princip alla slags kontroller som kan göras vid miljökontorets tillsyn på lantbruk. Checklista för tillsyn på lantbruk Bilaga 1 Omfattningen Checklistan på följande sidor tar upp i princip alla slags kontroller som kan göras vid miljökontorets tillsyn på lantbruk. Det innebär dock inte

Läs mer

För lantbruk eller hästverksamhet Checklista för egenkontroll och inför tillsynsbesök

För lantbruk eller hästverksamhet Checklista för egenkontroll och inför tillsynsbesök För lantbruk eller hästverksamhet Checklista för egenkontroll och inför tillsynsbesök Det här är en lista på frågor som inspektören kommer att ställa till dig vid tillsynsbesöket. Läs gärna igenom frågorna

Läs mer

ANMÄLAN. Handläggning av anmälan är avgiftsbelagd. Fullständiga handlingar ger kortare handläggningstid.

ANMÄLAN. Handläggning av anmälan är avgiftsbelagd. Fullständiga handlingar ger kortare handläggningstid. 1(8) ANMÄLAN Animalieproduktion Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap. 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Handläggning av anmälan är avgiftsbelagd. Fullständiga handlingar ger kortare handläggningstid.

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet - jordbruksföretag

Anmälan av miljöfarlig verksamhet - jordbruksföretag Anmälan av miljöfarlig verksamhet - jordbruksföretag Lämna din anmälan till miljöförvaltningen senast sex veckor verksamheten ska påbörjas. Vi tar ut en avgift enligt en bestämd taxa för att handlägga

Läs mer

CHECKLISTA FÖR LANTBRUKSINSPEKTION

CHECKLISTA FÖR LANTBRUKSINSPEKTION CHECKLISTA FÖR LANTBRUKSINSPEKTION Reviderad 2010-11-30 Diarie nr. CHECHLISTA FÖR LANTBRUKSINSPEKTION 1. ADMINISTRATIVA UPPGIFTER Stödsökande Ansvarig/Närvarande Org.nr/Pers.nr Gårdsnamn Adress Fastighet

Läs mer

Anmälan lantbruksföretag med djurenheter enligt 2 kap.1, 9 kap. 6-8 miljöbalken

Anmälan lantbruksföretag med djurenheter enligt 2 kap.1, 9 kap. 6-8 miljöbalken Anmälan lantbruksföretag med 100-200 djurenheter enligt 2 kap.1, 9 kap. 6-8 miljöbalken Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning Organisationsnummer/personnummer Brukares/företags namn Kontaktperson

Läs mer

Anmälan om djurhållning med över 100 djurenheter Enligt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om djurhållning med över 100 djurenheter Enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) Anmälan om djurhållning med över 100 djurenheter Enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) 1. Sökande Namn Person-/Organisationsnummer Adress Postnr E-post Ort Telefon/mobil 2. Fastighet där djurhållning

Läs mer

O M GÖDSELHANTERING 1 MALL FÖR BLANKETT Anmälan om miljöfarlig verksamhet- Jordbruk

O M GÖDSELHANTERING 1 MALL FÖR BLANKETT Anmälan om miljöfarlig verksamhet- Jordbruk O M GÖDSELHANTERING 1 MALL FÖR BLANKETT Anmälan om miljöfarlig verksamhet- Jordbruk Anmälan ska lämnas till miljökontoret senast sex veckor före verksamheten ska påbörjas. Avgift för handläggning av anmälan

Läs mer

ANMÄLAN Enligt 21 Förordningen om miljöfarlig verksamhet & hälsoskydd (1998:899) - Animalieproduktion

ANMÄLAN Enligt 21 Förordningen om miljöfarlig verksamhet & hälsoskydd (1998:899) - Animalieproduktion ANMÄLAN Enligt 21 Förordningen om miljöfarlig verksamhet & hälsoskydd (1998:899) - Animalieproduktion Anmälan avser Utökning av befintlig animalieproduktion Nystart av animalieproduktion Befintlig verksamhet

Läs mer

Anmälan om lantbruksföretag med djurenheter - enligt 2 kap. 1, 9 kap. 6-8 miljöbalken

Anmälan om lantbruksföretag med djurenheter - enligt 2 kap. 1, 9 kap. 6-8 miljöbalken D1_uppdaterad_20190325 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Administrativa uppgifter sbeteckning Organisationsnummer/personnummer Brukares/företags namn Anmälan om lantbruksföretag med 100-200 djurenheter

Läs mer

Areal (ha) Mark totalt: Arrenderad mark: För gödselspridning: Skog:

Areal (ha) Mark totalt: Arrenderad mark: För gödselspridning: Skog: CHECKLISTA MILJÖSKYDD LANTBRUK Datum: Fastighetsbeteckning: Verksamhetsutövare: Adress: Telefon: Närvarande vid inspektionen: Fastighetsägare: Org.nr/pers.nr: Postadress: E- post: UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN

Läs mer

Djurhållning Nuvarande Djurslag: Antal: Antal djurenheter:

Djurhållning Nuvarande Djurslag: Antal: Antal djurenheter: Anmälan C-lantbruk Enligt Miljöprövningsförordningen (2013:251) Bygg & Miljö Skickas till: Hörby kommun Miljönämnden 242 80 HÖRBY Sökande Namn: Organisationsnummer: Kontaktperson: Adress: Postnummer och

Läs mer

Remiss om produktionsanläggning för 500 djurenheter på fastigheten Årbyn 68:4

Remiss om produktionsanläggning för 500 djurenheter på fastigheten Årbyn 68:4 Miljönämnden 2010 02 18 15 1 Miljönämndens arbetsutskott 2010 02 11 15 1 Dnr 09 2546 Remiss om produktionsanläggning för 500 djurenheter på fastigheten Årbyn 68:4 Peter Larsson har ansökt om tillstånd

Läs mer

Foto: Ulrika Burman. Lagring av stallgödsel i Västmanlands län. Förslag till länspolicy

Foto: Ulrika Burman. Lagring av stallgödsel i Västmanlands län. Förslag till länspolicy Foto: Ulrika Burman Lagring av stallgödsel i Västmanlands län Förslag till länspolicy April 2007, bilagan uppdaterad januari 2008 2007-04-10 1 Policy för lagring av stallgödsel i Västmanlands län - komplement

Läs mer

Egenkontroll lantbruk

Egenkontroll lantbruk Egenkontroll lantbruk Egenkontroll är ett verktyg för att ha kontroll på hur verksamheten påverkar miljön. En bra egenkontroll ger förutsättningar för att tidigt upptäcka fel på utrustning och felaktig

Läs mer

Tillsyn 2008. Fordonstvättar. Miljökontoret 2008 Thom Rannemalm

Tillsyn 2008. Fordonstvättar. Miljökontoret 2008 Thom Rannemalm Tillsyn 2008 Fordonstvättar Miljökontoret 2008 Thom Rannemalm Inledning Miljökontoret i Ängelholm har under februari och mars genomfört ett tillsynsprojekt med inspektioner vid de verksamheter som bedriver

Läs mer

Mjölkgård Köttdjur (nöt) Svin Fjäderfä Växtodling. Egen och arrenderad areal (totalt)

Mjölkgård Köttdjur (nöt) Svin Fjäderfä Växtodling. Egen och arrenderad areal (totalt) FÖR LANTBRUKARE: Checklista inför tillsynsbesök Frågor inför tillsynsbesök Uppgifter om verksamheten Inriktning på verksamhet Mjölkgård Köttdjur (nöt) Svin Fjäderfä Växtodling Annat: Antal djurenheter

Läs mer

Information om miljötillsyn på mindre företag - En broschyr från miljöenheten i Öckerö kommun

Information om miljötillsyn på mindre företag - En broschyr från miljöenheten i Öckerö kommun Information om miljötillsyn på mindre företag - En broschyr från miljöenheten i Öckerö kommun Information om miljötillsyn I det här materialet har vi försökt sammanfatta hur er verksamhet berörs av miljöbalken

Läs mer

Kommun. E-post Telefon (hem) Telefon (dagtid eller mobil)

Kommun. E-post Telefon (hem) Telefon (dagtid eller mobil) Årsrapport för lantbruksföretag 1 (7) Fyll i blanketten direkt i datorn. Skriv sedan ut blanketten och underteckna den. Blanketten ska skickas till miljö- och byggnadsförvaltningen, Box 500, 577 26 Hultsfred.

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet - jordbruk 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 10-11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet - jordbruk 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 10-11 miljöprövningsförordningen (2013:251) 1 (14) 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 10-11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning Fastighetens gatuadress Fastighetens postnummer och ort Sökande Namn Telefon

Läs mer

Vägledning BAT-slutsatser

Vägledning BAT-slutsatser Vägledning BAT-slutsatser Johannes Eskilsson, Teresia Persson Vaxtnaring@jordbruksverket.se Jordbruksverket IED och nya BAT-slutsatser BAT-slutsatser för intensiv uppfödning av fjäderfä eller gris Publicering

Läs mer

Förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket

Förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket Förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket Svensk författningssamling 1998:915 t.o.m. SFS 2015:250 SFS nr: 1998:915 Departement/myndighet: Näringsdepartementet RS L Utfärdad: 1998-06-25 Ändrad:

Läs mer

Förvara kemiska produkter och farligt avfall på rätt sätt

Förvara kemiska produkter och farligt avfall på rätt sätt Förvara kemiska produkter och farligt avfall på rätt sätt Möta är ett samverkansprojekt mellan länets 13 kommuner företrädda av miljökontoren samt Länsstyrelsen Östergötland. Maj 2009 Förvara kemiska produkter

Läs mer

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel.

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 Miljöbalken SFS 1998:808 Tillämpning på tandklinikers verksamhet. Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 kap. Miljöbalkens mål Miljöbalken syftar

Läs mer

Anmälan lantbruksföretag med djurenheter

Anmälan lantbruksföretag med djurenheter Anmälan lantbruksföretag med 100-200 djurenheter Enligt 2 kap 1, 9 kap 6-8 Anmälan avser Ny verksamhet Ny anmälan av befintlig verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Bilagor som ska medfölja anmälan

Läs mer

UPPLYSNINGAR ANGÅENDE VATTENSKYDD

UPPLYSNINGAR ANGÅENDE VATTENSKYDD UPPLYSNINGAR ANGÅENDE VATTENSKYDD I följande dokument finns upplysningar om t ex mål och syfte med vattenskydd samt upplysning om ersättning för intrång i pågående markanvändning och uppgift om vilken

Läs mer

Ansökan om tillstånd för yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt (enligt 14 SNFS 1997:2)

Ansökan om tillstånd för yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt (enligt 14 SNFS 1997:2) Ansökan om tillstånd för yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt (enligt 14 SNFS 1997:2) OBS: Tillstånd söks av den som ska utföra spridningen eller efter skriftlig överenskommelse

Läs mer

Kommun. E-post Telefon (hem) Telefon (dagtid eller mobil)

Kommun. E-post Telefon (hem) Telefon (dagtid eller mobil) Årsrapport för lantbruksföretag 1 (8) Fyll i blanketten direkt i datorn. Skriv sedan ut blanketten och underteckna den. Blanketten ska skickas till miljö- och byggnadsförvaltningen, Box 500, 577 26 Hultsfred.

Läs mer

Hantering av avfall i verksamheter

Hantering av avfall i verksamheter Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen informerar om Hantering av avfall i verksamheter Den här broschyren vänder sig till dig som hanterar avfall i din verksamhet. Informationen ger dig en kortfattad

Läs mer