Minnesanteckningar Genomförandegrupp Kvalitetsstjärnan 31/1 03, Göteborg, Lillhagsparken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar Genomförandegrupp Kvalitetsstjärnan 31/1 03, Göteborg, Lillhagsparken"

Transkript

1 1(5) Minnesanteckningar Genomförandegrupp Kvalitetsstjärnan 31/1 03, Göteborg, Lillhagsparken 1. Lägesrapport Psykiatri Östra Kvalitetsstjärnan har tidigare använts i en mindre omfattning inom psykossektionen. Nu är inriktningen att se vilka förutsättningar som behövs för att nå en bredare förankring. Lysekil Drygt 20 stjärnor har utförts. All utbildad personal har prövat på att skatta och detta har fungerat bra. Även andra diagnoser än F20 har skattats. Grundskalorna ska nu börja att användas på alla långtidssjuka, vilka utgör patienter. Det blir problem i dataprogrammet avseende tilläggsskalorna när andra diagnoser än F20 används. Tilläggsskalorna försvinner. Det är önskvärt att kunna använda tilläggsskalorna även för andra diagnosgrupper än F20. Göran E.: Det är tekniskt möjligt att göra den eftersökta förändringen. Från genomförandegruppen uttrycks önskemål om att Lysekil återkopplar sina erfarenheter från diagnos ej F20. Rättspsykiatriska vårdkedjan Är inte helt klara med alla stjärnor för år 02. Det är ibland svårt att motivera vissa patienter. Det är mycket givande att se stjärnbilder för år 2 stjärnorna utvidgas. Inom skötargruppen finns det behov av att känna sig säkrare med GAF-skattningen. Uppföljande GAF-utbildning efterfrågas. Genomförandegruppen är positiva till att denna efterfrågan tillgodoses. Ljungby Det flyter på bra. Stjärnorna tas upp på behandlingskonferenser. Kontaktpersonerna knappar in sina stjärnor och följer hela förloppet. Det är gjort :a årsskattningar. År 03 är inriktningen att alla F20 ska skattas. Att stjärnorna vidgas är intressant och tillfredsställande att se att se resultatet. Skaraborg Det går lite trögt, men det går ändå sakta framåt.. Finns frågor om förhållandet mellan symtom, funktion och total-gaf. Inom regionen pågår arbete med BUP-stjärnan. Halmstad 40 stjärnor är gjorda under år 02. Personalen är rutinerade. Vissa brister när det gäller att följa upp stjärnorna. Önskvärt att samtidigt kunna använda en livskvalitetskala. MANSA är ett förslag. Kanske MANSA kan vara användbart för övriga deltagare i kvalitetsstjärnan. Halmstad kollar upp copyright avseende MANSA.

2 2 Varberg Några av personalen har gjort fler skattningar än andra. Stöd från linjechef. Några skattningar för år 2 har inte gjorts. Har även använt delar av stjärninstrumenten på andra diagnoser än F20, t.ex. patienttillfredsställelse och anhörigskala på borderline. Har ännu inte fått installerat dataprogrammet. Borås På grund av omorganisation har erfarna skattare förlorats. Föreligger ett underskott på utbildade skattare. Det finns ett utbildningsbehov. Finns problem med att hinna med skattningarna. För att kunna fullgöra skattningarna har ett samarbete med slutenvården inletts. Ett behandlingshem i Alingsås är intresserat av att deltaga i kvalitetsstjärnan. En halv dag i mars ska ägnas åt att gå igenom tilläggsskalorna. Det finns utrymme på behandlingskonferensen att ta upp stjärnan. Stjärnan används på nyinsjuknade och bl.a. med BPRS som tilläggsskala. Stjärnan har även använts på andra diagnosgrupper. Psykiatri Sahlgrenska Förstärkt engagemang när det gäller att genomföra kvalitetsstjärnan. Samarbete med SU-IT för att kunna sammanbinda Kvalitetsstjärnan och Melior. Järntorget: En del personal är engagerade. När mars-utbildningen är klar har alla gått grundutbildningen. Vårdavdelning: Nätverksanknytning av kvalitetsstjärnan pågår. Skattningsaktiviteter har kommit igång. Nå-Ut: Kartlagt hur många stjärnor som gjorts och hur många stjärnor som ska göras. Diskuterat vad som behöver utvecklas för att få ett förbättrat stjärnarbete. PVV: Dataprogrammet fungerar inte helt. Nästan all personal har gått utbildningen. En del utför skattningar. Ej funnits någon specifik resursperson. GAF-skattningarna upplevs ibland som problematiska. NU-sjukvården Några mottagningar är helt igång. Ska återigen skapa aktivitet i den lokala genomförandegruppen. Pågår ett specifikt projekt inom läkemedelsprövning där stjärnan med tilläggsskalor används. Cirka 150 stjärnor är gjorda. Ska bl.a. användas i valideringsstudier av VAS-skalorna. Psykiatri Mölndal En stor andel av personalen har gått utbildningen och kan skatta. En ny psykosenhet öppnas i april. Detta kommer att innebära en förstärkning i arbetet med kvalitetsstjärnan. Ungefär 30% av F20 patienterna har hittills skattats. År -03 är målsättningen att det ska ske en ökning med 50%. Dataprogram har installerats hos alla användare. Respektive kontaktperson matar in uppgifterna i dator. I november ska psykoskedjan ha en erfarenhetsdag där "projekt kvalitetsstjärna" ska diskuteras. Stockholm 55-60% av aktuella patienter är skattade. 1 person/team har utsetts som "stjärnansvarig".

3 3 Synpunkter på UKU-ConSat: - skalan diskriminerar inte något speciellt, - skalan är svår med svårställda frågor. Önskemål om att göra en VAS-skala istället, vars data sedan kan jämföras med ursprungsskalan. En bortfallsstudie föreslås för att undersöka om de föreligger några skillnader mellan de som skattas och de som faller bort. Kungälv Det finns både framåtdrivande och fartnedsättande krafter. Det finns patienter som är inne på år fyra och personalen undrar varför man bara kan se data från två år på den grafiska stjärnan. Göran E. informerar om att det skulle bli svårt att urskilja alla data om mångårsdata visades. En reaktiveringsdag avseende stjärnan är planerad till våren, där en uppdatering och en framtidsorientering ska göras. Jönköping Årsuppföljningar på TIPS-patienter är klara. Kliniken har visat stort intresse för stjärnan. 2 träffar på högre ledningsnivå är inplanerade. Bo I. Vi kommer att få in 200 stjärnor. Projekt "Nyckeltal" pågår nationellt och stöds av Landstingsförbundet. Insamling av data inom detta projekt görs en gång per år under en tvåveckorsperiod. Lennart L. Rapporterar från arbetsgrupp avseende kvalitetsregister "Nyinsjuknade med schizofreni diagnos". Med stöd från Socialstyrelsen arbetar fyra olika grupper med kvalitetsregister inriktade på; bipolär sjukdom, ätstörningar, ADHD respektive nyinsjuknade med schizofreni. Den första ansatsen byggde på att det inte skulle röra sig om separata register utan en stor samvariation avseende data skulle föreligga. Senare ansats har mer varit inriktad på särskilda register med en stor uppslutning över landet. Onsdag 19/3 har gruppen för nyinsjuknade möte i Göteborg och intresserade kan ta kontakt med Lennart. Stjärnexport 15/2 är deadline för insändning av stjärndata till Göran E. 2. Årsrapporten Årsrapporten från genomförandegruppen är klar och levererad. Erfarenhetskonferens Behov av och ramar för ett erfarenhetsutbyte avseende kvalitetsstjärnan diskuterades. Psykiatri Sahlgrenska erbjöd sig att arrangera en erfarenhetsdag i Göteborg. Psykiatri Mölndal erbjöd stöd i detta arbete. Sahlgrenska och Mölndal fick i uppdrag att arbeta vidare med arrangemanget. Datum som diskuterades var 6:e eller 7:e maj, men även annat datum kan bli aktuellt.

4 4 3. VAS forskning Sektorsrådet för psykiatri inom Västra Götalandsregionen är positiva till VAS-inriktat forskningsarbete. Göran Björling och Lena Nordholm är beredda att ta huvudansvar för att en forskningsplan tas fram. Sylvia Määttä är positiv till att som forskningsledare bidraga till denna plan. 25/2 ska Sylvia, Göran och Bo träffas. När detta möte är genomfört ska "VAS-gruppen" träffas. Informationsmaterial avseende VAS-forskningen kommer att utarbetas. 4. Grundutbildning Trollhättan 6 mars Inbjudan från NU-sjukvården är klar och ska sändas ut. Klart med utbildare förutom vad gäller UKU-biverkningsskala. Parallella utbildningsgrupper är inplanerat. Kent S. efterfrågar en kontaktperson per klinik som Kent kan vända sig till när det gäller administrativa frågor. Anmälan ska vara inne senast 26/2. 5. Insändning av data 15/2 är deadline för insändning av stjärndata. Resultatredovisning kommer att ske i Jönköping 14/3. 6. Fördjupade bakgrundsdata Bo I. och Göran E. informerar om att det finns utrymme i programmet för en fördjupning av bakgrundsvariabler. Det skulle kunna röra sig om t.ex. boendeform, sysselsättning, civilstånd, barn <18 år, antal farmaka, antal vårdtillfällen, antal vårddagar, antal öppenvårdsbesök. Diskussionen i genomförandegruppen kan sammanfattas i att det generellt sett uttrycks ett intresse för denna typ av data, men var och hur denna typ av data ska registreras råder det olika meningar om. 7. Webbsidan Några hört av sig om lösenord. Det går fortfarande att gå in som gäst, gäst. Att skriva ut från wordfilerna är något problematiskt med avseende att få korrekt längd på VAS-skalorna. Detta fungerar korrekt med PDF-filerna. 8. Övriga frågor a. GAF Frågan ställdes om hur "GAF-1" och "GAF-2" förhåller sig till GAF "total". Bo I. informerar om att det enligt DSM IV-TR är det värde som är lägst i "GAF-1" eller "GAF-2", som utgör GAF "total". En annan fråga gällde inom vilket tidsintervall GAF skattas. Svar: inom den senaste veckan. Det finns en skattningsblankett där symtom och funktionsdelen har separerats och står på var sin sida av blanketten. Sannolikt från GAF-projektet i Dalarna. Bo I. och Ove S. ska kolla upp denna blankett och se om den kan vara en tillgång i stjärnarbetet.

5 5 b. BUP-stjärnan Bo I. och Göran E. har varit på möte med BUP i Västra Götalandsregionen. Västsvenska BUP-rådet har tagit till sig kvalitetsstjärnans koncept och datahantering. Mätinstrumenten ska vara anpassade till BUP s verksamhet och det diskuteras om 4 axlar. Ett utvecklingsarbete pågår. c. UKU-ConSat Instrumentet behöver reviders. Det går att formulera frågorna enklare utan att ändra innehållet. Valideringsstudie mot ursprungsskalan ska göras. Kan man göra en VAS-skala av ConSat? Denna senare fråga ska tillföras till VAS-insatserna avseende forskningsupplägget. d. CBS-R Ljungby: Hur använder andra enheter resultaten från CBS-R? Stockholm: Vi går igenom svaret med de anhöriga. e. Bortfallsproblematik, bortfallsstudie "Stockholm" tar upp problemområdet bortfall. Skiljer sig de patienter som säger nej till att deltaga i kvalitetsstjärnan från de som deltager? De som "hoppar av", hur ser de ut? Vilka patienter tackar nej? Faktorer relaterade till organisation, personal och patienter diskuterades. Enighet rådde om att detta var ett relevant forskningsområde. Nedtecknat av Ove Sonesson

Sommarrapport 2007 med fokus på Förstagångsskattningar med Kvalitetsstjärnan

Sommarrapport 2007 med fokus på Förstagångsskattningar med Kvalitetsstjärnan Bi070726 Sommarrapport 2007 med fokus på Förstagångsskattningar med Kvalitetsstjärnan Efter kontroll och rensning av insamlade filer finns det nu 3094 stjärnskattningar i databasen. Förstgångsskattningarna

Läs mer

Kvalitetsstjärnans genomförandegrupp, möte i Halmstad 061013

Kvalitetsstjärnans genomförandegrupp, möte i Halmstad 061013 Kvalitetsstjärnans genomförandegrupp, möte i Halmstad 061013 Närvarande: Bo Ivarsson Sven Söderström Ingrid Andersson Håkan Olsson Carina Carlsson Carina von Elern Eva-Britt Ahlberg Eriksson Peter Eldh

Läs mer

Kvalitetsstjärnan för Vuxenpsykiatri

Kvalitetsstjärnan för Vuxenpsykiatri 2012-03-01 Kvalitetsstjärnan för Vuxenpsykiatri Rapport för år 2011 Förslag till fortsatta aktiviteter år 2012 från Gemensamma Genomförandegruppen Deltagande verksamheter: Skånereg. Integrerad Närsjukvård,

Läs mer

Minnesanteckningar GGG Kvalitetsstjärnan i Göteborg 2011-12-02

Minnesanteckningar GGG Kvalitetsstjärnan i Göteborg 2011-12-02 Minnesanteckningar GGG Kvalitetsstjärnan i Göteborg 2011-12-02 Närvarande: Stefan Tungström, Håkan Persson, Helene Gustavsson Ljungby, Eva Axelsson Ljungby, Eva Carlsson Stockholm, Kristina Duberg Örebro,

Läs mer

Kvalitetsregister i verksamhetsutveckling - Psykiatri Psykos/SU. Zophia Mellgren september 2013

Kvalitetsregister i verksamhetsutveckling - Psykiatri Psykos/SU. Zophia Mellgren september 2013 Kvalitetsregister i verksamhetsutveckling - Psykiatri Psykos/SU Zophia Mellgren september 2013 Ett helhetstänk Krav utifrån/uppifrån/inifrån NR bevis vårdprogram teori och praktik Långsiktig plan, där

Läs mer

Helårsuppföljning BUP och VUP

Helårsuppföljning BUP och VUP Helårsuppföljning BUP och VUP BUP-helårsuppföljning i Topp huvuddiagnoser vid besök inom BUP Huvuddiagnoser Antal Personer F9 - Hyperaktivitetsstörningar 79 Z - Allmän undersökning och utredning av personer

Läs mer

Deltagande team, fördelade per genombrottsprogram, i Bättre vård mindre tvång 2010-2014

Deltagande team, fördelade per genombrottsprogram, i Bättre vård mindre tvång 2010-2014 Deltagande team, fördelade per genombrottsprogram, i Bättre vård mindre tvång 2010-2014 Team Namn Verksamhet/Inriktning Landsting/Region Genombrottsprogram I 1 Södermalms psykiatriska enhet, Allmän Stockholms

Läs mer

Hälso- och sjukvård Delrapport psykiatri

Hälso- och sjukvård Delrapport psykiatri Nyckeltalssamverkan Hälso- och sjukvård Delrapport psykiatri,,,,,,,,, 2003-06-16 Kontaktpersoner landstingen: Operatör Helseplan: Sven-inge Carlson E-post: sven-inge.carlson@lk.dll.se Kontaktperson Dag

Läs mer

NYCKELTAL PSYKIATRI, INOMREGIONAL LÄNSSJUKVÅRD UTFALL 2011

NYCKELTAL PSYKIATRI, INOMREGIONAL LÄNSSJUKVÅRD UTFALL 2011 Dnr 643-27 NYCKELTAL PSYKIATRI, INOMREGIONAL LÄNSSJUKVÅRD UTFALL 211 Regionkansliet Hälso- och sjukvårdsavdelningen Juli 212 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Begrepp... 3 Metod... 3 1. Konsumtion öppen vård per sjukhus

Läs mer

Genomförandegrupp Lindesberg 2005-12-09

Genomförandegrupp Lindesberg 2005-12-09 Genomförandegrupp Lindesberg 2005-12-09 Närvarande: Anne Denhov Annika Javinder Bilgen Öz Birgitta Hägg Birgitta Stenborg Molin Bo Ivarsson Elsie Eriksson Elsie Rosenberg Eva-Britt A-Eriksson Gunilla Zakariasson

Läs mer

Presidiet Styrgruppen för det sociala området

Presidiet Styrgruppen för det sociala området Lars-Göran Jansson Presidiet Styrgruppen för det sociala området Tid: 17 augusti 2010 Plats: Närvarande: GR-huset, Göteborg Bo Pettersson, ordf. Carina Liljesand, vice ordf. Gustav Höjer Elisabeth Hajtowitz

Läs mer

Övertagande av patient från annan enhet

Övertagande av patient från annan enhet Övertagande av patient från annan enhet Formulär för manuell registrering Version 6.3 Formulär C Ifyllande enhet: Gäller from Revideras senast 150201 Ersätter version 6.2 160201 Inledning Formuläret består

Läs mer

Nationellt kvalitetsregister för psykosvård

Nationellt kvalitetsregister för psykosvård Nationellt kvalitetsregister för psykosvård Varför kvalitetsregister -Mäta och utvärdera vårdkvalitet -Uppmuntra vården till förbättringsarbete -Ge patienterna underlag att välja Nyttan med register? Register

Läs mer

Övertagande av patient från annan enhet

Övertagande av patient från annan enhet Övertagande av patient från annan enhet Formulär för manuell registrering Version 2016 Formulär C Ifyllande enhet: Gäller from Revideras senast 160101 Ersätter version 6.3 (2015) 170101 Inledning Formuläret

Läs mer

Psykiatriberedningen seminarium 16 maj 2018

Psykiatriberedningen seminarium 16 maj 2018 Psykiatriberedningen seminarium 16 maj 2018 Psykiatri Affektiva Mathias Alvidius Verksamhetssamordnare 2018-05-16 Psykiatri Affektiva - basfakta: Betjänar drygt 710 000 invånare i Göteborg, Mölndal, Partille,

Läs mer

Evidens. vård och utbildning

Evidens. vård och utbildning Evidens vård och utbildning För en optimal behandling krävs ett nära och individuellt upplägg runt varje individ. Där anhöriga, öppenvården och kommunen är engagerade i ett bärande samarbete. Evidens

Läs mer

Kvalitetsregister ECT

Kvalitetsregister ECT Rapport Datum: 2016-01-29 Författare: Tove Elvin Kvalitetsregister ECT Q1-Q4. Preliminära resultat för 2015 Version: 1 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Patientsammansättning... 3 2.1 Könsfördelning av registrerade

Läs mer

Vård- och behandlingshem Behandling och rehabilitering av psykiskt sjuka och/eller psykiskt funktionshindrade vid vård- och behandlingshem

Vård- och behandlingshem Behandling och rehabilitering av psykiskt sjuka och/eller psykiskt funktionshindrade vid vård- och behandlingshem Vård- och behandlingshem Genomgång --9 Vård- och behandlingshem Behandling och rehabilitering av psykiskt sjuka och/eller psykiskt funktionshindrade vid vård- och behandlingshem Avdelningen för hälso-

Läs mer

Kvalitetsregister ECT

Kvalitetsregister ECT Datum: 2017-01-20 Författare: Tove Elvin Kvalitetsregister ECT Q1-Q4. Preliminära resultat för 2016 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Patientsammansättning... 3 2.1 Könsfördelning av registrerade individer...

Läs mer

Projekt KLARA SVPL Strukturerat Vårdplaneringsmöte Samarbete SDF Örgryte-Härlanda verksamheten Medicin/Geriatrik/Akutmottagning Område 2, SU/Ö

Projekt KLARA SVPL Strukturerat Vårdplaneringsmöte Samarbete SDF Örgryte-Härlanda verksamheten Medicin/Geriatrik/Akutmottagning Område 2, SU/Ö Projekt KLARA SVPL Strukturerat Vårdplaneringsmöte Samarbete SDF Örgryte-Härlanda verksamheten Medicin/Geriatrik/Akutmottagning Område 2, SU/Ö Berith Kjellén, Eva-Karin Elkjaer, Roger Svensson, Ann-Charlotte

Läs mer

Jag är verksam vid följande vårdhygieniska enhet:

Jag är verksam vid följande vårdhygieniska enhet: Jag är verksam vid följande vårdhygieniska enhet: Smittskydd/Vårdhygien Sörmland Halland Uppsala län Västmanland Jll Skåne Gävleborg Region Gotland Umeå Dalarna Stockholm/Danderyd Örebro Vårdhygien Stockholms

Läs mer

Inkvarteringsstatistik augusti 2011

Inkvarteringsstatistik augusti 2011 Inkvarteringsstatistik augusti 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010

Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010 1 Handläggare Datum Diarienummer Christina Lindström 2010-03-03 SkaS 33-2010 Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010 Närvarande Anders Hagman Stefan Håkansson Lars Gotthardsson

Läs mer

Redovisning av förstärkningsmedel psykiatri 2017 riktat till patientgrupper med bipolär sjukdom

Redovisning av förstärkningsmedel psykiatri 2017 riktat till patientgrupper med bipolär sjukdom Redovisning av förstärkningsmedel psykiatri 2017 riktat till patientgrupper med bipolär sjukdom SU Psykiatri affektiva Nyttjande av utökade medel Mottagningen har anställt följande yrkeskategorier: 1,5

Läs mer

Innehållet i den rättspsykiatriska vården

Innehållet i den rättspsykiatriska vården Innehållet i den rättspsykiatriska vården Funnits som egen förening i två år, i praktiken fyra. Består av aktuella och före detta patienter i rättspsykiatrin, av anhöriga och andra intresserade. Medverkar

Läs mer

Kvalitetsstjärnan frågeformulär

Kvalitetsstjärnan frågeformulär Kvalitetsstjärnan frågeformulär Ärendeansvarig Patientens personnr* Namn* Informationsdatum* (ÅÅÅÅ-MM-DD) Datum då nedanstående uppgifter har inhämtats. Vid det datum som anges ska övriga uppgifter som

Läs mer

Vad är stroke? En störning av blodcirkulationen. område av hjärnan som leder till skada på hjärnvävnaden

Vad är stroke? En störning av blodcirkulationen. område av hjärnan som leder till skada på hjärnvävnaden Vad är stroke? En störning av blodcirkulationen i ett område av hjärnan som leder till skada på hjärnvävnaden Huvudtyper av stroke Blödning i hjärnan 10 % Blödning i hjärnans hinnor 5 % Cerebral infarkt

Läs mer

Vi har också deltagit med analyser från 2008 som vanligt på symposium om de svenska ortopediska kvalitetsregistren på SOF-mötet i Jönköping 2009.

Vi har också deltagit med analyser från 2008 som vanligt på symposium om de svenska ortopediska kvalitetsregistren på SOF-mötet i Jönköping 2009. ÅRSRAPPORT 2008 Svenska Axel Arthroplastik registret. TACK FÖR ER MEDVERKAN! Registret har åter igen fått in fler rapporter än någonsin, 925 rapporter under året 2008. Totalt har vi nu fått mer än 6000

Läs mer

Rapport Datum: Författare: Tove Elvin. Kvalitetsregister ECT

Rapport Datum: Författare: Tove Elvin. Kvalitetsregister ECT Rapport Datum: 2016-10-17 Författare: Tove Elvin Kvalitetsregister ECT Q1-Q3. Preliminära resultat för de tre första kvartalen 2016 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Patientsammansättning... 3 2.1 Könsfördelning

Läs mer

Nationella Kvalitetsregistret för Infektionssjukdomar 2016

Nationella Kvalitetsregistret för Infektionssjukdomar 2016 Nationella Kvalitetsregistret för Infektionssjukdomar 216 Nationella Kvalitetsregistret för Infektionssjukdomar, Infektionsregistret, har funnits sedan 27. Till registrets fem delregister rapporteras fall

Läs mer

2015-05-25. Innehåll. Alkoholkonsumtion och relaterade skador bland äldre. Hur ser alkoholvanorna ut i olika åldrar?

2015-05-25. Innehåll. Alkoholkonsumtion och relaterade skador bland äldre. Hur ser alkoholvanorna ut i olika åldrar? 21--2 Innehåll Jonas Landberg Jonas.landberg@can.se Alkoholkonsumtion och relaterade skador bland äldre Hur ser alkoholvanorna ut i olika åldrar? Bruk, missbruk och beroende i olika Konsumtionsutvecklingen

Läs mer

Åtgärder för verksamhet i balans 2015

Åtgärder för verksamhet i balans 2015 Ärende 2 Ärende 2 1 (3) Tjänsteutlåtande Datum 2015-06-16 Diarienummer NU Västra Götalandsregionen / Handläggare: Sven Florström Telefon: 0702-089108 E-post: sven.florstrom@vgregion.se Till s styrelse

Läs mer

Kvalitetsindex sjukhusens resultat 2012 och 2011

Kvalitetsindex sjukhusens resultat 2012 och 2011 Kvalitetsindex sjukhusens resultat 2012 och 2011 Det svenska kvalitetsregistret Swedeheart tar varje år fram ett kvalitetsindex över den svenska hjärtsjukvården, som presenteras i Hjärt-Lungfondens Hjärtrapport.

Läs mer

Ansvarsfördelning och konsultationer mellan primärvård och specialistpsykiatri. Ulf Svensson, chefläkaravdelningen

Ansvarsfördelning och konsultationer mellan primärvård och specialistpsykiatri. Ulf Svensson, chefläkaravdelningen Ansvarsfördelning och konsultationer mellan primärvård och specialistpsykiatri. Förtydliga vårdnivåer Syfte Underlag för konsultationsarbetet mellan primärvård och vuxenpsykiatri. Effektivare remissflöden

Läs mer

Systematiskt förbättringsarbete

Systematiskt förbättringsarbete Systematiskt förbättringsarbete Case Kronoberg Bakgrund Under hösten 2014 genomfördes en PRIO-dialog i Kronoberg. Vid dialogen deltog representanter för socialdepartementet, SKL, Socialstyrelsen samt NSPH.

Läs mer

Tillämpningsanvisningar

Tillämpningsanvisningar RSK 398-2010 Tillämpningsanvisningar Valfrihet i vården 2013 Inledning Tillämpningsanvisningarna ska utgöra ett stöd angående frågor kring patientens rätt till valfrihet i vården. De som informerar patienten

Läs mer

Rapport Samverkansdialog Utvecklingsgrupp SAMSA

Rapport Samverkansdialog Utvecklingsgrupp SAMSA 2017-08-31 Rapport Samverkansdialog Utvecklingsgrupp SAMSA Våren 2017 www.samverkanstorget.se I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Härryda kommun, Mölndal stad, Partille

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse Stiftelsen Skaraborgs Läns Sjukhem 2015 Skövde 160229 Anna-Karin Haglund Verksamhetschef Allmänt Enligt patientsäkerhetslagen (2010:659) ska vårdgivaren senast den 1 mars varje

Läs mer

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga.

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga. 1 Datum Diarienummer Månadsrapport november Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: Januari november 2016 Kort sammanfattning Under oktober månad har ytterligare två vårdplatser öppnat på beroendeavdelningen

Läs mer

Att beräkna täckningsgrad för de nationella kvalitetsregistren jämfört med Socialstyrelsens register

Att beräkna täckningsgrad för de nationella kvalitetsregistren jämfört med Socialstyrelsens register Information 2017-12-14 Art nr 2017-12-37 1(7) Statistik och jämförelser Erik Wahlström erik.wahlstrom@socialstyrelsen.se Att beräkna täckningsgrad för de nationella kvalitetsregistren jämfört med Socialstyrelsens

Läs mer

Team: Neuropsykiatriska kliniken Malmö

Team: Neuropsykiatriska kliniken Malmö Team: Neuropsykiatriska kliniken Malmö Syfte med deltagandet i Genombrott: Vårt syfte är att förbättra livskvaliteten och bidraga till ett socialt sammanhang för yngre med demenssjukdom och deras anhöriga.

Läs mer

KUST. Till dig som är ST-läkare inom NU-sjukvården eller Primärvården Fyrbodal.

KUST. Till dig som är ST-läkare inom NU-sjukvården eller Primärvården Fyrbodal. KUST Till dig som är ST-läkare inom NU-sjukvården eller Primärvården Fyrbodal. KUST (Kompetens Utveckling för ST-läkare) startade 1998 på initiativ av studierektorerna inom primärvården och NU-sjukvården.

Läs mer

Lägesrapport 2013. 7.1.1 Tillgänglighet första linjen STÖD TILL RIKTADE INSATSER INOM OMRÅDET PSYKISK OHÄLSA 2013 7.

Lägesrapport 2013. 7.1.1 Tillgänglighet första linjen STÖD TILL RIKTADE INSATSER INOM OMRÅDET PSYKISK OHÄLSA 2013 7. STÖD TILL RIKTADE INSATSER INOM OMRÅDET PSYKISK OHÄLSA 2013 Lägesrapport 2013 7.1 BARN OCH UNGA 7.1.1 Tillgänglighet första linjen Mätning första linjen, ett förslag till uppföljning inför år 2014 Med

Läs mer

Samordnad Rehabillitering

Samordnad Rehabillitering Samordnad Rehabillitering Pia Rydell Verksamhetschef Psykiatri Psykos 2013-05-28 Psykiatri psykos En av 6 VUP verksamheter inom SU Startades 1/1 2011 Största psykoskliniken i Sverige 2 Vilka är vi? Ungefär

Läs mer

Inkvarteringsstatistik juli 2011

Inkvarteringsstatistik juli 2011 Inkvarteringsstatistik juli 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Kvartalsuppföljning, 3:e kvartalet 1 januari-30 september, respektive år

Kvartalsuppföljning, 3:e kvartalet 1 januari-30 september, respektive år Kvartalsuppföljning, 3:e kvartalet 1 januari-3 september, respektive år Uppföljning BUP för perioden 1 januari-3 september, resp. år 1 i Topp huvuddiagnoser vid besök inom BUP Diagnoser Antal personer

Läs mer

På väg. Delrapport om genomförandet av lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvården. Seminarium om Nära vård, Kfsk och Region Skåne

På väg. Delrapport om genomförandet av lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvården. Seminarium om Nära vård, Kfsk och Region Skåne På väg Delrapport om genomförandet av lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvården Seminarium om Nära vård, Kfsk och Region Skåne 2019-01-25 Agenda Kort om Vårdanalys Presentation av På väg Delrapport

Läs mer

16 vpl Specialiserade palliativa vårdplatser Vanligaste diagnoser: cancer, neurologiska sjukdomar, hjärtsvikt, KOL

16 vpl Specialiserade palliativa vårdplatser Vanligaste diagnoser: cancer, neurologiska sjukdomar, hjärtsvikt, KOL enheter i VGR och år 2015 Uppdaterad 150922 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Högsbo - avdelning 604 Kompetenscentrum / Utvecklingsenheten för palliativ vård SU/Högsbo ASIH-team Område Väster Område Öster

Läs mer

Råd och riktlinjer till medverkande på Transportforum 2016

Råd och riktlinjer till medverkande på Transportforum 2016 1(5) Råd och riktlinjer till medverkande på Transportforum 2016 Hej! Linköping, november 2015 Först och främst vill jag på förhand rikta ett stort tack till dig som ska medverka som föreläsare och/eller

Läs mer

Kvalitetsregister ECT

Kvalitetsregister ECT Datum: 2018-08-16 Författare: Tove Elvin Kvalitetsregister ECT Q1-Q2. Preliminära resultat för det första halvåret 2018 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Antal registrerade individer, serier och uppföljningar

Läs mer

Kvalitetsstjärnan vid schizofreni Rapport för år 2005 Förslag till fortsatta aktiviteter år 2006

Kvalitetsstjärnan vid schizofreni Rapport för år 2005 Förslag till fortsatta aktiviteter år 2006 2006-02-22 Kvalitetsstjärnan vid schizofreni Rapport för år 2005 Förslag till fortsatta aktiviteter år 2006 från Genomförandegruppen Kvalitetsstjärnan vid schizofreni Deltagande verksamheter: Västra Götalandsregionen:

Läs mer

Läkarsekreterarens roll i patientklassifikation på SU

Läkarsekreterarens roll i patientklassifikation på SU Läkarsekreterarens roll i patientklassifikation på SU Siw Andersson, Irene Bohlin, Ann Lindström, Lena Olsson, Leif Sundberg, Ulla Tygesen 1 Patientklassifikation på SU Klassifikationsgrupp inom Sahlgrenska

Läs mer

Nationella riktlinjer för psykosociala insatser vid schizofreni eller schizofreniliknande tillstånd

Nationella riktlinjer för psykosociala insatser vid schizofreni eller schizofreniliknande tillstånd Nationella riktlinjer för psykosociala insatser vid schizofreni eller schizofreniliknande tillstånd GAP-analys 2012-01-20 för att identifiera och åtgärda gapet mellan befintlig och önskad situation Rekommendationer

Läs mer

Innehåll filer KPP Psykiatri i SAS VA SKL

Innehåll filer KPP Psykiatri i SAS VA SKL 1 (9) 2017-02-13 Innehåll filer KPP Psykiatri i SAS VA SKL Allmänt Använd de dataset som har inlogg i namnet, inte de som heter publ. Notera att data är summerat. Antal celler motsvarar alltså inte antalet

Läs mer

SWEDCON. - ett verktyg för bättre barnhjärtsjukvård. Gudrun Björkhem Nationella regiondagar Lund, maj 2019

SWEDCON. - ett verktyg för bättre barnhjärtsjukvård. Gudrun Björkhem Nationella regiondagar Lund, maj 2019 SWEDCON - ett verktyg för bättre barnhjärtsjukvård Gudrun Björkhem Nationella regiondagar Lund, maj 2019 Statyn Meteorit i Lundagård Ett avtryck av Lejonets stjärnbild i en meteorit. SWEDCON kan vara ett

Läs mer

RMPG psykiatri SVF neuropsykiatri

RMPG psykiatri SVF neuropsykiatri RMPG psykiatri SVF neuropsykiatri 2017-09-26 Olov Thorén/Monica Berg Delrapport funderingar Tidplan fördröjd start. Löpande rekrytering till arbetsgruppen. Patient-/brukarmedverkan kontinuerligt AAF, kommunikation

Läs mer

Inkvarteringsstatistik februari 2005

Inkvarteringsstatistik februari 2005 Inkvarteringsstatistik februari 005 Kommunstatistik Från och med januari 005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugby och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom att Turismens Utredningsinstitut

Läs mer

Vad tycker du om vården?

Vad tycker du om vården? 080008 Vad tycker du om vården? Detta formulär innehåller frågor om dina erfarenheter från den mottagning som anges i följebrevet. Vi har slumpvis valt ut personer som besökt mottagningen och vi hoppas

Läs mer

BASALA UPPGIFTER. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 REVIDERAD VERSION 2012 06-01

BASALA UPPGIFTER. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 REVIDERAD VERSION 2012 06-01 BASALA UPPGIFTER Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 Regionkansliet Hälso- och sjukvårdsavdelningen maj 2012 REVIDERAD VERSION 2012 06-01 Rev 2012-06-01 163 Basala uppgifter om

Läs mer

RättspsyK. Årsuppföljning av patientärende. Formulär för manuell registrering. Formulär B. Ringa in rätt alternativ om inget annat anges.

RättspsyK. Årsuppföljning av patientärende. Formulär för manuell registrering. Formulär B. Ringa in rätt alternativ om inget annat anges. RättspsyK Årsuppföljning av patientärende Formulär för manuell registrering Version 6.2 Formulär B Ringa in rätt alternativ om inget annat anges. Ifyllande enhet: Gäller from Revideras senast 140201 Ersätter

Läs mer

Uppföljning BUP för perioden 1 januari-30 september, resp. år

Uppföljning BUP för perioden 1 januari-30 september, resp. år Uppföljning BUP för perioden 1 januari-3 september, resp. år 1 i Topp huvuddiagnoser vid besök inom BUP Diagnoser Antal personer F9 - Hyperaktivitetsstörningar 637 Z - Allmän undersökning och utredning

Läs mer

Utveckling av psykosvården i Halland

Utveckling av psykosvården i Halland 1(8) Utveckling av psykosvården i Halland Förslag till beslut Driftnämnden beslutar att godkänna det förslag som tagits fram för att förstärka och utveckla psykosvården inom Psykiatrin Halland och att

Läs mer

Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet Jämförelser mellan landsting 2009. Jämförelser mellan landsting

Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet Jämförelser mellan landsting 2009. Jämförelser mellan landsting Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet Jämförelser mellan landsting 2009 Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet Jämförelser mellan landsting

Läs mer

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om utvecklingsinsatser för psykiatrin med hjälp av de Nationella kvalitetsregistren

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om utvecklingsinsatser för psykiatrin med hjälp av de Nationella kvalitetsregistren Utdrag Protokoll I:9 vid regeringssammanträde 2011-10-13 S2011/8974/FS/(delvis) Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om utvecklingsinsatser för psykiatrin med hjälp av de Nationella kvalitetsregistren

Läs mer

Kan en klinisk bibliotekarie bidra till användning av evidensbaserad vård?

Kan en klinisk bibliotekarie bidra till användning av evidensbaserad vård? Kan en klinisk bibliotekarie bidra till användning av evidensbaserad vård? Sylvia Määttä, Maria Bohlin Södra Älvsborgs Sjukhus, Sjukvårdsstrategiska enheten & Sjukhusbiblioteket Borås sylvia.maatta@vgregion.se

Läs mer

Vuxenpsykiatrin finns de med i de lokala Västbusgrupperna? Svar: Vuxenpsykiatrin finns inte med i lokala Västbusgrupper. Det gäller hela regionen.

Vuxenpsykiatrin finns de med i de lokala Västbusgrupperna? Svar: Vuxenpsykiatrin finns inte med i lokala Västbusgrupper. Det gäller hela regionen. BUP efterfrågar en regional utbildning med uppföljningar som ska vara obligatoriska för våra familjehem. Svar: Socialstyrelsen har under år 2013 anordnat en utbildning för familjehemsutbildare med utgångspunkt

Läs mer

Uppföljning efter intensivvård Årsrapport 2014

Uppföljning efter intensivvård Årsrapport 2014 Uppföljning efter intensivvård Årsrapport 2014 Version för patienter och närstående Uppföljning efter Intensivvård Patientanpassad resultatdata Svenska Intensivvårdsregistret (SIR) presenterar en rapportversion

Läs mer

9/28/17. BUSA Nationellt kvalitetsregister för uppföljning av ADHD-behandling. BUSA=BehandlingsUppföljning av Säkerställd Adhd

9/28/17. BUSA Nationellt kvalitetsregister för uppföljning av ADHD-behandling. BUSA=BehandlingsUppföljning av Säkerställd Adhd BUSA Nationellt kvalitetsregister för uppföljning av ADHD-behandling BUSA=BehandlingsUppföljning av Säkerställd Adhd Jan-Olov Larsson 2017-09-22 1 Jan-Olov Larsson 2017-09-22 2 Jan-Olov Larsson 2017-09-22

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 5 Psykiatriska kliniken Kungälvs sjukhus avdelning 9 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer

Sammanfattning av implementering av distansmöte via video vid samordnad vård-och omsorgsplanering i Västra Götaland:

Sammanfattning av implementering av distansmöte via video vid samordnad vård-och omsorgsplanering i Västra Götaland: (1)8 Sammanfattning av implementering av distansmöte via video vid samordnad vård-och omsorgsplanering i Västra Götaland: Uppföljning i alla vårdsamverkansområden har gjorts under 2016. Fortsatt implementering

Läs mer

KOGNUS IDÉ. Diagnoser bereder väg för behandling. Kategorier eller individer?

KOGNUS IDÉ. Diagnoser bereder väg för behandling. Kategorier eller individer? KOGNUS IDÉ med Biopsykosocialt Bemötande menar vi förståelse för att: psykisk sjukdom och funktionsnedsättning främst har en biologisk grund psykisk sjukdom och funktionsnedsättning alltid får sociala

Läs mer

BUSA. Behandlingsuppföljning av säkerställd ADHD

BUSA. Behandlingsuppföljning av säkerställd ADHD BUSA Behandlingsuppföljning av säkerställd ADHD Vad är rimligt att monitorera? Det vi vet är verksamt i behandling Det vården själv anser viktigt Det som mäster förändring Vilka ska vara med och vilka

Läs mer

Nyhetsbrev projekt ELOF djurskydds- och foderkontroller

Nyhetsbrev projekt ELOF djurskydds- och foderkontroller Nyhetsbrev projekt ELOF djurskydds- och foderkontroller Det här nyhetsbrevet riktar sig till dig som, på ett eller annat sätt, berörs av att länsstyrelsen tog över kommunernas ansvar för kontroller av

Läs mer

Så vill vi, som anhöriga, att (kontakten med) psykiatrin ska fungera!

Så vill vi, som anhöriga, att (kontakten med) psykiatrin ska fungera! Så vill vi, som anhöriga, att (kontakten med) psykiatrin ska fungera! Örebro län i november 2010 Inledning Vi är en grupp anhöriga till personer med IPS, individuell personlighetsstörning, eller tidigare

Läs mer

För att se sjukhusens resultat per åtgärd år för år, se Swedehearts årsrapporter: http://www.ucr.uu.se/swedeheart/index.

För att se sjukhusens resultat per åtgärd år för år, se Swedehearts årsrapporter: http://www.ucr.uu.se/swedeheart/index. Kvalitetsindex sjukhusens resultat 2013 och 2012 Det svenska kvalitetsregistret Swedeheart tar varje år fram ett kvalitetsindex över den svenska hjärtsjukvården. Kvalitetsindexet, som Hjärt-Lungfonden

Läs mer

Kvalitetsregister ECT

Kvalitetsregister ECT Datum: 2018-10-15 Författare: Tove Elvin Kvalitetsregister ECT Q1-Q3. Preliminära resultat för de tre första kvartalen 2018 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Antal registrerade individer, serier och uppföljningar

Läs mer

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Till FN-föreningar och FN-distrikt 9 januari 2015 Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Svenska FN-förbundets kongress kommer att äga rum i Göteborg den 13-14 juni 2015. Vi ser fram emot att

Läs mer

ECT-verksamhet i Sverige

ECT-verksamhet i Sverige Datum: 2015-11-13 Författare: Tove Elvin och Axel Nordenskjöld ECT-verksamhet i Sverige Verksamhetsåret 2014 Nationell sammanställning Inledning Kvalitetsregister ECT skickar årligen en verksamhetsenkät

Läs mer

Omorganisation/förändring av utbud inom Vuxenpsykiatrin Halland

Omorganisation/förändring av utbud inom Vuxenpsykiatrin Halland 01054 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Psykiatrin Halland 2013-02-13 DN PS120011, 74 Eva Osvald Gustafsson Förvaltningschef Driftnämnden Psykiatri Omorganisation/förändring av utbud inom Vuxenpsykiatrin

Läs mer

Kvalitetsstjärnan för Vuxenpsykiatri

Kvalitetsstjärnan för Vuxenpsykiatri 2010-02-18 Kvalitetsstjärnan för Vuxenpsykiatri Rapport för år 2009 Förslag till fortsatta aktiviteter år 2010 från Gemensamma Genomförandegruppen Deltagande verksamheter: Skånereg. Integrerad Närsjukvård,

Läs mer

Motiv för tvångsvård i barn- och ungdomspsykiatrin i Sverige

Motiv för tvångsvård i barn- och ungdomspsykiatrin i Sverige Motiv för tvångsvård i barn- och ungdomspsykiatrin i Sverige Veikko Pelto-Piri, Lars Kjellin och Ingemar Engström Tvångsvård - Juridiskt Förutsättningar Tvångsvård inom slutenvården får endast ges om patienten

Läs mer

Temagrupp Psykiatri. Årsrapport 2016 Datum: Sammanfattning och analys. Sammanfattning av temagruppens arbete under 2016

Temagrupp Psykiatri. Årsrapport 2016 Datum: Sammanfattning och analys. Sammanfattning av temagruppens arbete under 2016 Temagrupp Psykiatri Årsrapport 2016 Datum: 2016-12-28 Sammanfattning och analys Temagrupp Psykiatri med representanter från Göteborgs stad, SU/Psykiatri, Närhälsan, Öckerö kommun, Mölndals stad, Partille

Läs mer

Inkvarteringsstatistik januari 2011

Inkvarteringsstatistik januari 2011 Inkvarteringsstatistik januari 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Understödd tidig hemgång Ägaruppdrag 2010-11

Understödd tidig hemgång Ägaruppdrag 2010-11 Syfte: Understödd tidig hemgång Ägaruppdrag 2010-11 Komplement till strokerehab. inom PV/Kommun Tryggare omhändertagande i hemmet Specialistkompetenta team fortsätter rehabiliteringen i hemmet Öka möjligheter

Läs mer

Vi tar pulsen på den svenska rehabiliteringen

Vi tar pulsen på den svenska rehabiliteringen Vi tar pulsen på den svenska rehabiliteringen I samband med att Reumatikerförbundet under 2004 fokuserar på behovet av rehabilitering, har Reumatikertidningen tagit pulsen på den svenska rehabiliteringen.

Läs mer

Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän

Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän För vem? Barn och unga 0-25 år som har eller riskerar att utveckla psykisk ohälsa och sjukdom Personer

Läs mer

Nationella kvalitetsregister - central riktlinje

Nationella kvalitetsregister - central riktlinje Dokumenttyp Riktlinje Dokumentägare Divisionschef Karin Haster Ansvarig verksamhet Version Division psykiatri 1 av 1 5 Fastställare Giltig fr.o.m. Antal sidor Giltig t.o.m. Divisionschef Karin Haster 2013-10-01

Läs mer

Urval av uppdrag inom slutenvården

Urval av uppdrag inom slutenvården Urval av uppdrag inom slutenvården Maila vilka veckor Du är intresserad av och vilka uppdrag! Då många kan ange intresse för samma uppdrag är det bra att ge flera alternativ. Detta ger endast en ögonblicksbild

Läs mer

Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr

Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars 2014 Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr Resultat mars 2014 för hälso- och sjukvården Jmf med ack Resultat per verksamhet Ackumulerat mars mars fg år Helår

Läs mer

Tillsammans utvecklar vi beroendevården. Egentligen ska inte vården bero på tur, utan på att man vet vilken vård som fungerar bäst.

Tillsammans utvecklar vi beroendevården. Egentligen ska inte vården bero på tur, utan på att man vet vilken vård som fungerar bäst. Tillsammans utvecklar vi beroendevården Egentligen ska inte vården bero på tur, utan på att man vet vilken vård som fungerar bäst. En säker och enkel väg till bättre beroendevård Svenskt Beroenderegister

Läs mer

Rapport från Svenska Hjärt-Lung- räddningsregistret. Johan Herlitz. Professor i prehospital akutsjukvård

Rapport från Svenska Hjärt-Lung- räddningsregistret. Johan Herlitz. Professor i prehospital akutsjukvård Rapport från Svenska Hjärt-Lung- räddningsregistret Johan Herlitz Professor i prehospital akutsjukvård Västa Götalands Center för utveckling av prehospital akutsjukvård Högskolan i Borås och Sahlgrenska

Läs mer

RMPG KIRURGI. Årsrapport 2016

RMPG KIRURGI. Årsrapport 2016 RMPG KIRURGI Årsrapport 2016 FOKUSFRÅGOR - Nivåstruktureringen effekter på utbildning, akutverksamhet och möjligheter till jämlik vård - SVF resurser och undanträngningseffekter - Utbildning i kirurgi

Läs mer

VERKSAMHETSUTVECKLING

VERKSAMHETSUTVECKLING Centrum för Verksamhetsutveckling inbjuder till 2006-2007 Ständig utveckling pågår i Västra Götalandsregionen. Mycket sker och ingår helt enkelt i det dagliga arbetet. Det finns idéer för utvecklingsarbete

Läs mer

SLUTRAPPORT. Team: Ögonmottagning Universitetssjukhuset MAS, Bra mottagning 8. Teammedlemmar:

SLUTRAPPORT. Team: Ögonmottagning Universitetssjukhuset MAS, Bra mottagning 8. Teammedlemmar: SLUTRAPPORT Team: Ögonmottagning Universitetssjukhuset MAS, Bra mottagning 8 Syfte med deltagandet i Bra mottagning: Öka tillgängligheten till klinikens glaukommottagning och förbättra arbetsmiljön för

Läs mer

Erfarenheter från Västra Götalandsregionen

Erfarenheter från Västra Götalandsregionen Erfarenheter från Västra Götalandsregionen Huvudskäl En mindre rörig svensk samhällsapparat och ett mer effektivt beslutsfattande och genomförande av reformer. Uppnå en jämlik och högkvalitativ hälso-

Läs mer

Bättre levnadsvanor. Jill Taube www.sjalochkropp.se. Psykiatrikers samtal om levnadsvanor Jill Taube och Yvonne Lowert

Bättre levnadsvanor. Jill Taube www.sjalochkropp.se. Psykiatrikers samtal om levnadsvanor Jill Taube och Yvonne Lowert Jill Taube www.sjalochkropp.se Dans och hälsa DOKTOR Författare och föreläsare Jill Taube 2014 Psykiatrikers samtal om levnadsvanor Jill Taube och Yvonne Lowert Bättre levnadsvanor Implementeringsprojekt

Läs mer

Självskadeprojektet för VGR och Örebro

Självskadeprojektet för VGR och Örebro Självskadeprojektet för VGR och Örebro Projektansvarig Lise-Lotte Risö Bergerlind Projektledare Jerry Bergström VGR-Noden Bakgrund I en överenskommelse mellan Sveriges kommuner och landsting (SKL) och

Läs mer

Specifik uppföljning. 1 Uppföljning

Specifik uppföljning. 1 Uppföljning LS 1112-165 Specifik uppföljning 1 Uppföljning 1.1 Beställarens uppföljning I Allmänna villkor beskrivs uppföljningen. Den innebär att Beställaren löpande följer att Vårdgivare uppfyller sitt Åtagande

Läs mer