2. Beskrivning av problemet och vad Arbetsmiljöverket vill uppnå

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2. Beskrivning av problemet och vad Arbetsmiljöverket vill uppnå"

Transkript

1 REP 2013/ (6) Enheten för processäkerhet och rörliga arbetsplatser Tommy Eriksson Wikén, arbetsmiljoverket@av.se Konsekvensutredning av förslaget till upphävande av Arbetarskyddsstyrelsens kungörelse med föreskrifter om manhål på vissa behållare samt kommentarer (AFS 1985:10) 1. Sammanfattning Arbetsmiljöverket föreslår att Arbetarskyddsstyrelsens kungörelse med föreskrifter om manhål på vissa behållare samt kommentarer (AFS 1985:10) upphävs. Föreskrifterna är 29 år gamla och det som behöver regleras finns istället i andra föreskrifter. Regler som arbetsgivaren normalt behöver tillämpa vid arbete i manhål (ingång till slutet utrymme) finns i föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1), kemiska arbetsmiljörisker (AFS 2011:19), arbetsplatsens utformning (AFS 2009:2), användning av arbetsutrustning (AFS 2006:4) och användning av personlig skyddsutrustning (AFS 2001:3). Även andra föreskrifter kan bli aktuella. Som ett komplement till föreskrifterna finns också på Arbetsmiljöverkets webbplats ett vägledningsdokument och en broschyr som informerar om arbete i farlig atmosfär, d.v.s. där det finns risk för brand, explosion, förgiftning eller kvävning och som är nära förknippat med manhål. 2. Beskrivning av problemet och vad Arbetsmiljöverket vill uppnå Arbetsmiljöverket ska kontinuerligt ompröva föreskrifter och allmänna råd för att bedöma om de fortfarande behövs. Av det skälet har en omprövning av Arbetsskyddsstyrelsens kungörelse med föreskrifter om manhål på vissa behållare samt kommentarer (AFS:1985:10) genomförts. I fortsättningen används beteckningen manhålsföreskrifterna. Föreskrifterna är en s.k. detaljföreskrift och de tillkom ursprungligen för 29 år sedan. Redan före omprövningen var det känt att de numera sällan används vid inspektion. Postadress: Besöksadress: Telefon: Telefax: E-post: Webbplats: Organisationsnummer:

2 REP 2013/ (6) Manhålsföreskrifterna har en allvarlig logisk brist. De säger att När arbete utförs i behållare vilken innehåller ämnen som kan orsaka brand, explosion, förgiftning eller kvävning, skall det vara möjligt att ta sig in och ut genom manhål iförd personlig skyddsutrustning. Arbetsmiljöverket menar dock numera att om det framkommit att det finns risk för brand eller explosion ska inte arbete utföras i en behållare. Behållaren ska först sanneras och ventileras varefter mätningar ska genomföras för att säkerställa att brand- och explosionsrisk inte föreligger. Har det framkommit att det finns risk för förgiftning eller kvävning ska nödvändiga åtgärder sätts in för att göra arbetsplatsen säker att arbeta i. Därför är manhålsföreskrifterna inte relevanta längre. Risker i arbetet ska primärt fångas upp i arbetsgivarens systematiska arbetsmiljöarbete och frågor om riskbedömning, åtgärder och uppföljning regleras därför i en särskild föreskrift om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1). I detaljföreskrifter, kan vid behov, särskilt allvarliga arbetsmiljöproblem tas upp med preciserade krav. Krav om säkra tillträdes- och utrymningsvägar gäller för alla arbetsutrustningar och arbetsplatser med risk för farlig atmosfär då riskerna i samband med arbete i slutna utrymmen så som cisterner ofta är mycket stora. Därför är det angeläget att såväl tillträdes- som utrymningsvägarna är tillräckligt många och görs så stora och lättåtkomliga som möjligt. Samordningsfrågor avseende arbetsmiljön är särskilt viktiga eftersom det ofta är entreprenörer som arbetar i de miljöer som föreskrifterna reglerar. Samordningsansvaret regleras idag i föreskrifterna om kemiska arbetsmiljörisker (AFS 2011:19, 36 med kommentarer). Riskbedömning innan arbete påbörjas i cistern eller liknande utrymmen liksom utrymning av cistern regleras i 31 och 32 (samma föreskrift). I kommentarerna till 32 samt i kommentarerna till 75 i arbetsplatsens utformning (AFS 2009:2) tas frågan om manhål upp. En myndighet bör undvika dubbelreglering. Som framgått ovan finns flera föreskrifter som på olika sätt reglerar de förhållanden som är viktiga vid arbete i manhål (egentligen slutet utrymme). Detta innebär att utvecklingen på regelområdet har gjort att en särskild föreskrift om manhål inte längre behövs (se bilaga 1 a, parallelluppställning). För att undvika att viktig kunskap går förlorad om de arbetsförhållanden som manhålsföreskrifterna reglerar (arbete i farlig atmosfär) är det lämpligt att utveckla ändamålsenlig information riktad till arbetsgivarna och arbetstagarna. Det kan exempelvis göras genom att komplettera det vägledningsdokument för kemiska arbetsmiljörisker som idag finns på Arbetsmiljöverkets webbplats med

3 REP 2013/ (6) information om hur riskerna som är förknippande med arbete i slutet utrymme ska kunna minskas. 3. Alternativ till upphävande av föreskriften Alternativet till att inte upphäva manhålsföreskrifterna är att de finns kvar oförändrade. Oberoende av detta behöver dock vägledningsdokumentet till kemiska arbetsmiljörisker kompletteras med information om arbete i farlig atmosfär. 4. Berörda Antalet manhål som leder in i en behållare (eller motsvarande) där det förekommer risk för brand, explosion, förgiftning eller kvävning är uppskattningsvis ca enligt uppgifter som kommit fram efter samtal med olika representanter för processindustrin samt med AV- handläggare på tryckkärlsområdet. I övrigt är redovisade uppgifter sådant som hittats på branschhemsidor på webben och i Arbetsmiljöverkets egen statistik. Någon samlad statistik över arbetsplatser där det förekommer manhål och företag som arbetar med att bygga, besiktiga eller underhålla trycksatta anordningar, som är den dominerande arbetsutrustningen i sammanhanget, finns inte att tillgå. 4.1 Antal berörda företag och arbetsställen Ett manhål definieras enligt Svensk Standard SS 1797 som en öppning vilket en person kan ta sig in och ut. Typiska företag där manhål av denna typ finns och där det förekommer risk för brand, explosion, förgiftning eller kvävning är företag som arbetar med stora volymer farliga kemiska ämnen. Dessa finns inom främst tillverknings-, förädlings- och utvinningsindustrin. Även inom transportsektorn finns många behållare med manhål samt inom jordbruket. Totalt uppgår dessa företag till ca 5000 stycken inom industri och transportnäringen. Räknar man in jordbruken kan denna siffra mångdubblas. I Sverige finns fyra ackrediterade kontrollorgan registrerade hos SWEDAC som inspekterar trycksatta anordningar. Antalet besiktningsingenjörer eller motsvarande som kommer i kontakt med manhål uppgår till ca 1000 stycken. Cisternrengörare och sanerare är riskyrken och sådana arbetstagare arbetar normalt på entreprenad. Det finns ett hundratal företag runt omkring i Sverige, vilka erbjuder denna typ av tjänster, med uppskattningsvis ett par tusen anställda (uppgifter från hemsidor på nätet men som även beskrivits av företag som köper in denna typ av tjänster).

4 REP 2013/ (6) Antal trycksatta anordningar som omfattas av besiktningskrav uppgår till ca enligt AV:s bedömningar. Dessa bör samtliga ha en eller flera manhålsöppningar eller någon form av inspektionsluckor. Av dessa torde (som sagts ovan) ca behållare omfattas av manhålsföreskriften enligt Arbetsmiljöverkets tryckkärlsexperter. 4.2 Antal berörda arbetstagare Antalet anställda på Sevesoföretagen i Sverige uppgår till > personer. Om man räknar in även övriga företag som hanterar relativt stora volymer kemiska ämnen uppgår det totala antalet berörda till uppskattningsvis , d.v.s. anställda och entreprenörer inom tillverknings-, förädlings- och utvinningsindustrin samt transportnäringen och jordbruken. Däremot är det relativt få personer på dessa företag som arbetar inne i behållare där det finns manhålsöppningar (underhållsarbete, sanering och besiktning etc.). Oftast köper man in denna typ av tjänst av entreprenörer som är etablerade på orten eller i någorlunda geografisk närhet. Antalet personer, som i sitt arbete till och från arbetar inne i en behållare (sanering, underhåll, besiktning, byggverksamhet etc.), beräknas till ca arbetstagare där svetsarna utgör merparten (ca av vilka ca 500 är kvinnor enligt branschuppgifter på hemsidor). Resterande är entreprenörer som vanligtvis engageras under många år i samband med byggnation, den fortlöpande tillsynen och underhållet samt planerade underhållsstopp och dylikt och (information som erhållits från branschföreträdare vid samtal). Den absolut övervägande delen av dessa är således män (ca 97 %). 5. Beskrivning av förslaget och dess konsekvenser Manhålsföreskrifterna föreslås upphävas. I stället kan arbetsmiljölagen och ett flertal föreskrifter från Arbetsmiljöverket tillämpas. Konsekvenser av att upphäva föreskrifterna kan sammanfattas på det här sättet: Inget väsentligt kommer att förändras i samband med arbete där det föreligger risk för brand, explosion, förgiftning eller kvävning, d.v.s. vid arbete i farlig atmosfär, då detta redan regleras av andra föreskrifter från Arbetsmiljöverket. Dubbelreglering försvinner därmed. Att ersätta detaljkrav med funktionskrav är i linje med vad Arbetsmiljöverket strävar efter. Därmed ökar möjligheten för att de faktiska arbetsmiljöfrågorna, genom det systematiska arbetsmiljöarbetet, hamnar i centrum och inte att man fastnar i kraven på detaljer kring t.ex. en arbetsutrustning (se även punkt nedan om tillgänglighet).

5 REP 2013/ (6) Ett upphävande av föreskrifterna kommer inte att medföra någon lägre kravnivå för de berörda företagen. Som framgår av konsekvensutredningen kommer de viktiga arbetsmiljömässiga kraven att kvarstå oförändrade fast i färre föreskrifter. Att upphäva äldre detaljföreskrifter så som manhålsföreskrifterna kommer att bidra till att generella frågor kring bl. a. tillgänglighet får möjlighet att utvecklas på arbetsplatserna. Frågor av denna natur behandlas idag i andra föreskrifter så som arbetsplatsens utformning (AFS 2009:2) och i användning av arbetsutrustning (AFS 2006:4) men kan även tas upp i det systematiska arbetsmiljöarbetet med stöd av arbetsmiljölagen (kapitel 2, 1 att arbetsförhållandena ska anpassas till människors olika förhållanden i fysisk och psykiskt avseende). Förslaget till nedläggning av manhålsföreskrifterna är könsneutralt då föreskrifterna redan ersatts genom andra föreskrifter så som systematiskt arbetsmiljöarbete, där det bl.a. ställs krav på att arbetsgivaren ska genomföra riskbedömningar med åtgärder och uppföljning. Föreskrifterna om t.ex. användning av arbetsutrustning preciserar kraven och där framgår att arbetsutrustningen (läs manhålet) ska vara anpassat på lämpligt sätt och att det kan användas med betryggande säkerhet. Det handlar egentligen om att arbetsförhållandena ska anpassas till människors olika förhållanden i fysisk och psykiskt avseende (arbetsmiljölagen). Miljöfrågor så som utsläpp till mark, vatten och luft påverkas inte vid en nedläggning av manhålsföreskriften då håltagningar i cisterner och andra behållare utförs oberoende av Arbetsmiljöverkets regelverk. 6. Bedömning av hur en nedläggning av manhålsföreskriften kan påverka berörda företag En upphävande av manhålsföreskrifterna kommer inte att medföra några nya eller förändrade krav på arbetsgivarna och därmed de berörda företagen. De krav som kan komma att ställas i samband med inspektion kommer endast att utgå från andra föreskrifter från Arbetsmiljöverket, men som redan idag är tillämpliga. I de fallen är det generellt sätt lättare för en större arbetsgivare med mer administrativ personal än för en småföretagare att hålla sig uppdaterad om de förändringar som rör t.ex. arbetsmiljön. 7. Bedömning av om det finns behov av särskilda informationsinsatser Vägledningsdokument om arbetsmiljörisker i samband med arbete i manhål behöver tas fram.

6 REP 2013/ (6) 8. Samråd med berörda Företrädare för berörda intressenter kommer att få förslaget om upphävande av manhålsföreskrifterna på remiss. Arbetsmiljöverket har ett etablerat forum för samråd med arbetsmarknadens parter. Upphävandet av manhålsföreskrifterna kommer att presenteras i detta forum efter remissomgången, men före beslut om upphävande. Förslaget om upphävande av manhålsföreskrifterna kommer att publiceras på av.se under remisstiden. 9. Tidpunkten för ikraftträdande Upphävandet av föreskrifterna om manhål på vissa behållare innebär ingen omställning till ändrade författningsmässiga krav. Därför behöver berörda arbetsgivare ingen längre anpassningstid till de nya förhållandena för sina verksamheter. Tre månader kan därför vara en tillräcklig anpassningstid. Planen är att besluta om upphävandet under tredje kvartalet 2014 och låta beslutet träda ikraft tre månader senare, d.v.s. den 1 januari Kontaktperson på Arbetsmiljöverket Tommy Eriksson Wikén Tommy Eriksson Wikén Uppdragsledare Monica Torgrip Uppdragsägare

Konsekvensutredning av förslaget till upphävande av. av Arbetarskyddsstyrelsens allmänna råd om arbete i slutet utrymme

Konsekvensutredning av förslaget till upphävande av. av Arbetarskyddsstyrelsens allmänna råd om arbete i slutet utrymme 2014-03-18 REP 2013/100374 1 (6) Enheten för processäkerhet och rörligt arbete Tommy Eriksson Wikén, 010-730 9931 arbetsmiljoverket@av.se Konsekvensutredning av förslaget till upphävande av Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

2. Beskrivning av problemet och vad Arbetsmiljöverket vill uppnå

2. Beskrivning av problemet och vad Arbetsmiljöverket vill uppnå 2014-03-18 REP 2013/100373 1 (5) Enheten för processäkerhet och rörliga arbetsplatser Tommy Eriksson Wikén, 010-730 9931 arbetsmiljoverket@av.se Konsekvensutredning av förslaget till upphävande av Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

2. Beskrivning av problemet och vad Arbetsmiljöverket vill uppnå

2. Beskrivning av problemet och vad Arbetsmiljöverket vill uppnå 2014-03-18 REP 2013/100372 1 (5) Enheten för processäkerhet och rörliga arbetsplatser Tommy Eriksson Wikén, 010-730 9931 arbetsmiljoverket@av.se Konsekvensutredning av förslaget till upphävande av Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

konsekvensutredning Datum Vår beteckning Sid 2014-05-27 RP 2014/106653 1 (8)

konsekvensutredning Datum Vår beteckning Sid 2014-05-27 RP 2014/106653 1 (8) 2014-05-27 RP 2014/106653 1 (8) Enheten för processäkerhet och rörligt arbete Peter Wikström, 010-730 9798 arbetsmiljoverket@av.se Konsekvensutredning av Arbetsmiljöverkets förslag till upphävande av Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga 1 c Datum Vår beteckning Sid REP 2013/ (5)

Sammanfattning. Bilaga 1 c Datum Vår beteckning Sid REP 2013/ (5) 2014-03-18 REP 2013/100373 1 (5) Enheten för processäkerhet och rörligt arbete Tommy Eriksson Wikén, 010-730 9931 arbetsmiljoverket@av.se Omprövning av föreskrifter - Parallelluppställning avseende Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning av Arbetsmiljöverkets förslag till upphävande av allmänna råd om Kvicksilver och amalgam inom tandvården (AFS 1989:7)

Konsekvensutredning av Arbetsmiljöverkets förslag till upphävande av allmänna råd om Kvicksilver och amalgam inom tandvården (AFS 1989:7) 2014-12-18 RK 2014/113796 1 (7) Enheten för kemiska, mikrobiologiska och fysikaliska faktorer Christer Malmberg, 010-730 96 08 arbetsmiljoverket@av.se Konsekvensutredning av Arbetsmiljöverkets förslag

Läs mer

Förslag till upphävande av allmänna råd om kvicksilver och amalgam inom tandvården (AFS 1989:7) (3 bilagor)

Förslag till upphävande av allmänna råd om kvicksilver och amalgam inom tandvården (AFS 1989:7) (3 bilagor) REMISS Datum Vår beteckning Sid 2014-12-18 RK 2014/113796 1 (1) Enheten för kemiska, mikrobiologiska och fysikaliska faktorer Christer Malmberg, 010-730 96 08 arbetsmiljoverket@av.se Enligt sändlista Förslag

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1985:10 Utkom från trycket den 14 augusti 1985 MANHÅL PÅ VISSA BEHÅLLARE

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1985:10 Utkom från trycket den 14 augusti 1985 MANHÅL PÅ VISSA BEHÅLLARE ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1985:10 Utkom från trycket den 14 augusti 1985 MANHÅL PÅ VISSA BEHÅLLARE Utfärdad den 18 juni 1985 AFS 1985:10 2 MANHÅL PÅ VISSA BEHÅLLARE Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Resultatet av inspektionen

Resultatet av inspektionen 2014-06-03 IRS 2014/8518 1 (1) Enheten för region syd Hans Barkenfelt, 010-730 9676 Trelleborgs kommun 231 83 TRELLEBORG Resultatet av inspektionen Ert org. nr 212000-1199 Arbetsställe Bildningsförvaltningen

Läs mer

Resultatet av utredningen

Resultatet av utredningen 2012-03-29 ISV 2011/40932 1 (5) Er beteckning T5792-11 Distriktet i Växjö Maria Funcke, 0470-74 80 31 Polismyndigheten i Jönköpings län Box 618 551 18 Jönköping Resultatet av utredningen Ert org. nr 202100

Läs mer

Uppgiftsfördelning och kunskaper

Uppgiftsfördelning och kunskaper 5 Det skall finnas en arbetsmiljöpolicy som beskriver hur arbetsförhållandena i arbetsgivarens verksamhet skall vara för att ohälsa och olycksfall i arbetet skall förebyggas och en tillfredsställande arbetsmiljö

Läs mer

Arbetsmiljö och ansvar. Anna Varg

Arbetsmiljö och ansvar. Anna Varg Arbetsmiljö och ansvar Anna Varg Arbetsmiljöverket 11-11-16 1 Arbetsmiljöverkets uppdrag Tillsyn över bl a arbetsmiljölagen (AML), arbetstidslagen (ATL) och våra föreskrifter Utfärda föreskrifter med stöd

Läs mer

arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö

arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det är fastslaget i arbetsmiljölagen. Arbetsgivaren

Läs mer

Intressentmöten och

Intressentmöten och 1 Välkomna! 2 Införa en ny regelstruktur för Arbetsmiljöverkets regler Vi ska möta ett arbetsliv i ständig förändring med tydligare struktur och klarare regler. För ingen ska bli sjuk eller skadad på jobbet.

Läs mer

Skyddsombud. arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö

Skyddsombud. arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö Skyddsombud arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö Arbetsgivaren och de anställda ska sam arbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det är fastslaget i arbetsmiljölagen. Arbetsgivaren

Läs mer

Ändrade föreskrifter för användning och besiktning av trycksatta anordningar. Energi- & Industridagarna 2015 - Skadegruppens Temadag

Ändrade föreskrifter för användning och besiktning av trycksatta anordningar. Energi- & Industridagarna 2015 - Skadegruppens Temadag Ändrade föreskrifter för användning och besiktning av trycksatta anordningar Energi- & Industridagarna 2015 - Skadegruppens Temadag Innehåll En mycket kortfattad redogörelse för föreskriftsarbetet. Inget

Läs mer

SSG-säkerhetskonferens 21 22 september 2006. Nova Park Conference i Knivsta

SSG-säkerhetskonferens 21 22 september 2006. Nova Park Conference i Knivsta SSG-säkerhetskonferens 21 22 september 2006 Nova Park Conference i Knivsta REGELSTRUKTUREN PRODUKTER (maskiner, trycksatta anordningar, personlig skyddsutrustning etc) EU:s Direktiv IMPLIMENTERAS I SVERIGE

Läs mer

Guide för en bättre arbetsmiljö

Guide för en bättre arbetsmiljö Guide för en bättre arbetsmiljö Hur har ni det på arbetsplatsen? Vad bidrar till att det känns bra? Hur kan det bli bättre? 1 Börja med att svara på frågorna i rutan. Svaren ger troligtvis några exempel

Läs mer

Guide för en bättre arbetsmiljö

Guide för en bättre arbetsmiljö Guide för en bättre arbetsmiljö Hur har ni det på arbetsplatsen? Vad bidrar till att det känns bra? Hur kan det bli bättre? 1 Börja med att svara på frågorna i rutan. Svaren ger troligtvis några exempel

Läs mer

Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön

Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det står i arbetsmiljölagen. Ett skyddsombud (arbetsmiljöombud)

Läs mer

Grunden för säker utrymning

Grunden för säker utrymning Utrymning Grunden för säker utrymning Utformning och storlek på utrymningsvägar Tidig upptäckt av fara t.ex. genom larm som varnar Kunskaper om risker och hur man beter sig Brand och gas kan orsaka svåra

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter

Förslag till nya föreskrifter Förslag till nya föreskrifter Användning och kontroll av trycksatta anordningar Skadegruppens Temadag 2016 Stockholm Waterfront Congress Centre, Stockholm Innehåll Övergripandande förändringar Genomgång

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter

Förslag till nya föreskrifter Förslag till nya föreskrifter Användning och kontroll av trycksatta anordningar Cisterndagarna 2017 - Göteborg Innehåll Information om föreskriftsarbetet Förändringar i regelstrukturen Genomgång av förändringar

Läs mer

Rapport: Analys av tillsynsresultaten avseende arbetsgivarens anpassnings- och rehabiliteringsarbete

Rapport: Analys av tillsynsresultaten avseende arbetsgivarens anpassnings- och rehabiliteringsarbete 2017-02-07 2016/057998 1 (5) Avdelningen för regler Rolf Perlman, 010-730 9967 arbetsmiljoverket@av.se Rapport: Analys av tillsynsresultaten avseende arbetsgivarens anpassnings- och sarbete 1. Uppdraget

Läs mer

Resultat av inspektionen

Resultat av inspektionen ARBETSMILJÖ Datum 2015-03-30 Vår beteckning 2015/003299 Sid 1(5) Avdeiningen för inspektion JÖNKÖPINGS KOMMUN Pia Skoglund, 010-730 9817 arbetsmiljoverket@av.se 55189 lönköping Resultat av inspektionen

Läs mer

Datum K@PIA 391.28 KALMAR

Datum K@PIA 391.28 KALMAR ARBETSMILJö 201.4-12-29 IRS 201418068 K@PIA s d 1(5) Enheten för reg on syd Ann-Helen Johansson, 010-730 91, 28 Gymnasiesärskolan Box 804 391.28 KALMAR KALMARSUNDS GYMITI \SIËFÖRBUND 201tr -12-29 D-pl;rn

Läs mer

Skyddsombud. arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön

Skyddsombud. arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det står i arbetsmiljölagen. Ett skyddsombud (arbetsmiljöombud)

Läs mer

Arbetsmiljön är viktiga frågor vid avfallshantering

Arbetsmiljön är viktiga frågor vid avfallshantering Arbetsmiljön är viktiga frågor vid avfallshantering Viveca Wiberg Handläggare ergonomi 2014-02-26 Arbetsmiljöverkets uppdrag Tillsyn över arbetsmiljölagen (AML), arbetstidslagen (ATL) och våra föreskrifter

Läs mer

Resultatet av inspektionen 16 december 2016

Resultatet av inspektionen 16 december 2016 2016-12-21 2016/054754 1 (5) Avdelningen för inspektion Roger Naeslund, 010-730 92 29 arbetsmiljoverket@av.se STOCKHOLMS KOMMUN 105 35 STOCKHOLM Resultatet av inspektionen 16 december 2016 Ert organisationsnummer:

Läs mer

Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning

Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning Arbetsmiljöverkets beteckning: 2014/116773 Vi godkänner det lämnade förslaget Ja Ja, med kommentarer Nej,

Läs mer

Arbetsmiljö- Arbetsmiljöförordningen. Arbetsmiljöverket. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter

Arbetsmiljö- Arbetsmiljöförordningen. Arbetsmiljöverket. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter Arbetsmiljö- lagen fastställer grundläggande regler Arbetsmiljöförordningen ger Arbetsmiljöverket rätt att ge ut föreskrifter 1 Lagens syfte Förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet Även i övrigt uppnå

Läs mer

Riskbedömning inför ändringar i verksamheten

Riskbedömning inför ändringar i verksamheten Riskbedömning inför ändringar i verksamheten A B C för riskbedömning inför ändring i verksamheten A Precisera den planerade ändringen Vad består ändringarna av? Var ska ändringarna genomföras? Vilka arbetstagare

Läs mer

ARBETSMILJÖ- LAGEN ARBETSMILJÖ- FÖRORDNINGEN ARBETSMILJÖ- VERKET. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter

ARBETSMILJÖ- LAGEN ARBETSMILJÖ- FÖRORDNINGEN ARBETSMILJÖ- VERKET. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter ARBETSMILJÖ- LAGEN fastställer grundläggande regler ARBETSMILJÖ- FÖRORDNINGEN ger ARBETSMILJÖ- VERKET rätt att ge ut föreskrifter 1 LAGENS SYFTE Förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet Även i övrigt

Läs mer

Förslag till föreskrifter om vibrationer samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna (4 bilagor)

Förslag till föreskrifter om vibrationer samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna (4 bilagor) ...-,,,_...- A R B E T S M I L J Ö VERKET REMISS Datum Vår beteckning 2015-02-11 RT 2014/107222 Sid 1 (1) Enheten för teknik Stefan Nygård, 010-730 98 59 arbetsmiljoverket@av.se Förslag till föreskrifter

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för att uppfylla sitt arbetsmiljöansvar

Läs mer

Resultatet av inspektionen

Resultatet av inspektionen 2014-02-18 IRV 2014/1256 1 (5) Enheten för region väst Mikael Bergman, 010-730 9724 Göteborgs Kommun 404 82 Göteborg Resultatet av inspektionen Ert org. nr 212000-1355 Arbetsställe Omsorgsverksamhetens

Läs mer

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE ARBETSMILJÖVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 2003:4 SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2001:1) om systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

Tillsyn av skogsbranschen

Tillsyn av skogsbranschen 2014-04-22 INF 2011/101631 1 (8) Distriktet i Stockholm Patrik Hemmingsson, 010-730 9776 Kaj Nielsen Eva Blizzard Projektrapport Tillsyn av skogsbranschen Projektnamn: Projektägare: Projektledare: 55 Skogen

Läs mer

Liten guide för att komma igång med systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM

Liten guide för att komma igång med systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM Liten guide för att komma igång med systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM Ett vägledningsdokument till Arbetsmiljöverkets mallverktyg Startpaket SAM, som bygger på föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete,

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö 2015-09-09 Informationsgruppen, distriktet i Stockholm 2015-09-09 1 Håkan Angeldahl Arbetsmiljöinspektör Region Öst, regionkontor Stockholm arbetsmiljoverket@av.se

Läs mer

Information om arbetsmiljö Kommunal Kungsbacka. 2014-10-14 Pia Johansson och Alen Fazlic

Information om arbetsmiljö Kommunal Kungsbacka. 2014-10-14 Pia Johansson och Alen Fazlic Information om arbetsmiljö Kommunal Kungsbacka 2014-10-14 Pia Johansson och Alen Fazlic Agenda 14 oktober 2014 Inledning Arbetsmiljöverkets (AV) uppdrag, roll och organisation Gällande arbetsmiljölagstiftning

Läs mer

Samordningsansvaret för arbetsmiljön

Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön När två eller flera företag eller andra arbetsgivare samtidigt arbetar på samma arbetsställe ska de samarbeta för att ordna säkra

Läs mer

Samordningsansvaret för arbetsmiljön

Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön När två eller flera företag eller andra arbetsgivare samtidigt arbetar på samma arbetsställe ska de samarbeta för att ordna säkra

Läs mer

Nya regler för bättre arbets miljö i byggbranschen

Nya regler för bättre arbets miljö i byggbranschen Nya regler för bättre arbets miljö i byggbranschen Den 1 januari 2009 började ändringar i föreskrifterna om byggnads- och anläggningsarbete (1999:3) att gälla. Tillsammans med ändringar i tredje kapitlet

Läs mer

Rektorers arbetsmiljö

Rektorers arbetsmiljö RAPPORT Rektorers arbetsmiljö En tillsynsinsats genomförd av Arbetsmiljöverket (AV), distriktet i Göteborg under 2009 och 2010 Postadress: Box 2555, 403 17 Göteborg Besöksadress: Rosenlundsgatan 8 Telefon:

Läs mer

Resultatet av inspektionen 28 mars 2017

Resultatet av inspektionen 28 mars 2017 2017-05-03 2017/013690 1 (8) Avdelningen för inspektion Karin Lilje Gränge, 010-730 92 58 arbetsmiljoverket@av.se STOCKHOLMS KOMMUN 105 35 STOCKHOLM Resultatet av inspektionen 28 mars 2017 Ert organisationsnummer:

Läs mer

Uppdrag att ta fram mätbara prestationer för den verksamhet som bedrivs av regionala skyddsombud

Uppdrag att ta fram mätbara prestationer för den verksamhet som bedrivs av regionala skyddsombud 2011-11-08 AG 2011/100384 1 (9) Ert datum Er beteckning 2011-03-03 2009/2948/ARM Enheten för generaldirektörens stab Kerstin Lindberg, 08-730 92 64 arbetsmiljoverket@av.se Uppdrag att ta fram mätbara prestationer

Läs mer

AFS 2017:3 Användning och kontroll av trycksatta anordningar. Trust Quality Progress

AFS 2017:3 Användning och kontroll av trycksatta anordningar. Trust Quality Progress AFS 2017:3 Användning och kontroll av trycksatta anordningar Trust Quality Progress Till vem riktar sig AFS 2017:3? Föreskriften riktar sig till arbetsgivaren. Om arbetskraft hyrs in är den som hyr arbetskraften

Läs mer

Preliminär konsekvensanalys med anledning av revidering av Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd (SJÖFS 2005:23) om arbetsmiljö på fartyg

Preliminär konsekvensanalys med anledning av revidering av Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd (SJÖFS 2005:23) om arbetsmiljö på fartyg 1 (6) KONSEKVENSANALYS Fartygsoperativa enheten Handläggare, direkttelefon Dnr: 010202-06-16987 Bo Vallgren, 011-19 13 94 Mikael H Andersson 011-19 12 72 Preliminär konsekvensanalys med anledning av revidering

Läs mer

Att få kontroll över arbetsmiljön på arbetsplatsen och behålla den. Avfall Sveriges höstmöte 2011

Att få kontroll över arbetsmiljön på arbetsplatsen och behålla den. Avfall Sveriges höstmöte 2011 Att få kontroll över arbetsmiljön på arbetsplatsen och behålla den Avfall Sveriges höstmöte 2011 Något om arbetsgivarens skyldigheter Ur arbetsmiljölagen: Arbetsgivaren skall vidta alla åtgärder som behövs

Läs mer

Arbetsmiljöfrågor för förtroendevalda inom kyrkan

Arbetsmiljöfrågor för förtroendevalda inom kyrkan Arbetsmiljöfrågor för förtroendevalda inom kyrkan Arbetsmiljöarbetet i församlingar och samfälligheter inom Svenska kyrkan Enligt arbetsmiljölagen är arbetsgivaren skyldig att bedriva ett systematiskt

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 med ändringar i AFS 2003:4 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller alla arbetsplatser. Att utveckla och förbättra arbetsmiljön är ett ständigt pågående arbete som aldrig

Läs mer

Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor. Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting

Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor. Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting Arbetsmiljöarbetet i kommun och landsting Du som är politiker

Läs mer

Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor. Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting

Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor. Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting Arbetsmiljöarbetet i kommun och landsting Du som är politiker

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2001:1) om systematiskt arbetsmiljöarbete Arbetsmiljöverkets författningssamling Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Handledning. för ensidigt upprepat, starkt styrt eller bundet arbete i utgångskassa

Handledning. för ensidigt upprepat, starkt styrt eller bundet arbete i utgångskassa Handledning för ensidigt upprepat, starkt styrt eller bundet arbete i utgångskassa Svensk Handel, Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbunds gemensamma information om arbete i utgångskassa.

Läs mer

Resultat av inspektion 2017 hos Produktion

Resultat av inspektion 2017 hos Produktion TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Lexinger/Martina Adiels Balk 2017-04-18 SFN 2017/0076 50446 Servicenämnden Resultat av inspektion 2017 hos Produktion Förslag till beslut Servicenämnden

Läs mer

Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3)

Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3) Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3) Skadegruppens Temadag 8 november 2017 Björn Lindberg, Arbetsmiljöverket 1 Innehåll Övergripandande förändringar Genomgång

Läs mer

Förslag till upphävande av Arbetarskyddsstyrelsens kungörelse med föreskrifter (AFS 1984:16) om maskiner för papperstillverkning.

Förslag till upphävande av Arbetarskyddsstyrelsens kungörelse med föreskrifter (AFS 1984:16) om maskiner för papperstillverkning. REMISS 2018-03-21 2017/030422 1 (4) Enheten för användarregler Peter Wikström, 010-730 9798 arbetsmiljoverket@av.se Förslag till upphävande av Arbetarskyddsstyrelsens kungörelse med föreskrifter (AFS 1984:16)

Läs mer

Sprängämnesinspektionens föreskrifter SÄIFS 1996:3 ställer i huvudsak följande krav:

Sprängämnesinspektionens föreskrifter SÄIFS 1996:3 ställer i huvudsak följande krav: samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Farliga ämnen Lorens van Dam 010-2404344 lorens.van.dam@msb.se Konsekvensutredning för upphävande av Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1996:3)

Läs mer

Denna checklista är framtagen som grund för dialog om arbetsmiljön vid inspektion på bemanningsföretag.

Denna checklista är framtagen som grund för dialog om arbetsmiljön vid inspektion på bemanningsföretag. Checklista Uthyrning av arbetskraft Denna checklista är framtagen som grund för dialog om arbetsmiljön vid inspektion på bemanningsföretag. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

Samordningsansvaret för arbetsmiljön

Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön När två eller flera företag eller andra arbetsgivare samtidigt arbetar på samma arbetsställe ska de samarbeta för att ordna säkra

Läs mer

Remissvar. Remiss avseende förslag till föreskrifter om arbetspiatsens utformning. Sammanfattning SVENSKT NÄRINGSLIV.

Remissvar. Remiss avseende förslag till föreskrifter om arbetspiatsens utformning. Sammanfattning SVENSKT NÄRINGSLIV. SVENSKT NÄRINGSLIV Arbetsmiljöverket Vår referens/dnr: Enheten för människa och omgivning 179/2018 Gunnar Åhlander Er referens/dnr: 11279 Stockholm 2014/116773 2019-03-15 Remissvar Remiss avseende förslag

Läs mer

Informationsinsatser vid upphävande av föreskrifterna om oorganisk ytbehandling (AFS 1992:7)

Informationsinsatser vid upphävande av föreskrifterna om oorganisk ytbehandling (AFS 1992:7) Gustaf Bäck Enheten för kemi och mikrobiologi Informationsinsatser vid upphävande av föreskrifterna om oorganisk ytbehandling (AFS 1992:7) Bakgrund När föreskrifterna om oorganisk ytbehandling upphävs

Läs mer

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla.

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla. Arbetsmiljö och SAM Arbetsmiljölagen I arbetsmiljölagen finns regler om skyldigheter för arbetsgivare om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det finns också regler om samverkan mellan arbetsgivare

Läs mer

ARBETSMILJÖANSVAR I ENTREPRENÖRSFÖRHÅLLANDEN REGIONTRÄFFARNA VÅREN 2014

ARBETSMILJÖANSVAR I ENTREPRENÖRSFÖRHÅLLANDEN REGIONTRÄFFARNA VÅREN 2014 ARBETSMILJÖANSVAR I ENTREPRENÖRSFÖRHÅLLANDEN REGIONTRÄFFARNA VÅREN 2014 Ansvar enligt Arbetsmiljölagen - Arbetsgivarens huvudansvar - Arbetstagarens ansvar - Rådighetsansvar och ansvar för inhyrda - Samordningsansvar

Läs mer

Föreskrifter om arbetsanpassning

Föreskrifter om arbetsanpassning Arbetsmiljöverket arbetsmiljoverket@av.se 2018-10-11 Föreskrifter om arbetsanpassning Förhandlings- och samverkansrådet PTK har tagit del av remissen Förslag till föreskrifter om arbetsanpassning. Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Välkomna. Arbetsmiljöingenjör/Strålskyddsexpert Annhild Larsson

Välkomna. Arbetsmiljöingenjör/Strålskyddsexpert Annhild Larsson Välkomna Arbetsmiljöingenjör/Strålskyddsexpert Annhild Larsson 031-786 1136 0705-640457 annhild.larsson@gu.se Arbetsmiljö är lokaler, maskiner och utrustning farliga ämnen arbetets organisation arbetsuppgifternas

Läs mer

Reglering av radon på arbetsplatser Arbetsmiljölagen. Janez Marinko Arbetsmiljöverket

Reglering av radon på arbetsplatser Arbetsmiljölagen. Janez Marinko Arbetsmiljöverket Reglering av radon på arbetsplatser Arbetsmiljölagen Janez Marinko Arbetsmiljöverket www.av.se Radon risk för ohälsa? Innebär exponering för radon risk för ohälsa? JA! Var finns radon? ÖVERALLT! Hur vet

Läs mer

Dokumentnamn och uppdateringsinfo

Dokumentnamn och uppdateringsinfo Arbetsmiljö allmänt SFS 1977:1160 Arbetsmiljölag (1977:1160) t.o.m. SFS 2010:1225 SFS 1977:1166 Arbetsmiljöförordning (1977:1166) t.o.m. SFS 2009:1164 AFS 2001:1 Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt

Läs mer

Bilaga 1. Enkät till arbetsmiljöinspektörer

Bilaga 1. Enkät till arbetsmiljöinspektörer BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 3.1.1-2015- 0478 Bilaga 1. Enkät till arbetsmiljöinspektörer RiR 2016:23 En god arbetsmiljö för alla Statliga insatser på arbetsmiljöområdet RIKSREVISIONEN 1 Om enkäten

Läs mer

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Bild 1 Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö 2012-09-17 Informationsgruppen, distriktet i Stockholm 2012-09-07 1 Bild 2 Adam Jansson, arbetsmiljöinspektör Distriktet i Stockholm arbetsmiljoverket@av.se

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöansvar. sida 1

Fördelning av arbetsmiljöansvar. sida 1 Fördelning av arbetsmiljöansvar sida 1 sida 2 Arbetsgivaransvar För att arbetsgivaren skall kunna ta sitt ansvar krävs att det finns ansvariga personer på alla nivåer som har en överblick inom sitt verksamhetsområde.

Läs mer

Lilla guiden till. arbetsmiljö lagstiftningen

Lilla guiden till. arbetsmiljö lagstiftningen Lilla guiden till arbetsmiljö lagstiftningen Förord I den här skriften får du snabb information om vad som ingår i begreppet arbetsmiljö. Vilka lagar som styr och vilka rättigheter och skyldigheter du

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö 2012-09-17 Informationsgruppen, distriktet i Stockholm 2012-09-10 1 Adam Jansson, arbetsmiljöinspektör Distriktet i Stockholm arbetsmiljoverket@av.se Informationsgruppen,

Läs mer

Du har ansvar för arbetsmiljön

Du har ansvar för arbetsmiljön Du har ansvar för arbetsmiljön Lättläst version I den här broschyren kan du läsa om vem som har ansvar för att en arbetsmiljö är säker. Med arbetsmiljö menas den fysiska och psykiska miljön på arbetet.

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön?

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 Viktigt

Läs mer

Projektrapport Arbete med berg

Projektrapport Arbete med berg 2017-04-24 2014/119396 1 (6) Enheten för region nord Fredrik Hedlund, 010-730 91 60 Projektrapport Arbete med berg 1. Sammanfattning Huvudmålet med projektet var att förbereda och genomföra en tillsyn

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Barnverket 2014-03-14 Informationsgruppen, distriktet i Stockholm 2014-03-04 1 Adam Jansson, arbetsmiljöinspektör enheten för region öst arbetsmiljoverket@av.se

Läs mer

A B C. A Precisera den planerade ändringen. B Gör riskbedömningen. C Åtgärda. för riskbedömning inför ändring i verksamheten

A B C. A Precisera den planerade ändringen. B Gör riskbedömningen. C Åtgärda. för riskbedömning inför ändring i verksamheten A B C för riskbedömning inför ändring i verksamheten A Precisera den planerade ändringen Vad består ändringarna av? Var ska ändringarna genomföras? Vilka arbetstagare eller grupper av arbetstagare berörs?

Läs mer

Riskbedömning inför ändringar i verksamheten

Riskbedömning inför ändringar i verksamheten Riskbedömning inför ändringar i verksamheten A B C för riskbedömning inför ändring i verksamheten A Precisera den planerade ändringen Vad består ändringarna av? Var ska ändringarna genomföras? Vilka arbetstagare

Läs mer

Resultatet av inspektionen 15 november ,,~,,{,f~ /

Resultatet av inspektionen 15 november ,,~,,{,f~ / iii ARBETSMI LJÖ VERKET Datum Vår beteckning Sid 2018-11-15 2018/060947 1 (5) - Avdelningen rör inspektion Lars Isgren, 010-730 96 22 arbetsmiljoverket@av.se STOCKHOLMS KOMMUN 10535 STOCKHOLM S" STAO~I~P::I:-fALMS

Läs mer

SAM vid uthyrning av

SAM vid uthyrning av SAM vid uthyrning av personal Maria Morberg, Almega Lagstiftning Arbetsmiljölagen AML Arbetsmiljöförordningen AMF Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS Klicka här för Arbetstidslagen att ändra ATLformat

Läs mer

Xxxxx Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar

Xxxxx Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar AFS 2014:XX 2014:16 Xxxxx Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) om Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 1

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 1 Sid 1 av 14 Det systematiska arbetsmiljöarbetet ska hjälpa företaget att arbeta förbyggande med arbetsmiljön. Detta ska göras genom att verksamheten ska undersökas, bedrivas och följas upp så att ohälsa

Läs mer

Under 2014 har det hittills utkommit 35 st. nya föreskrifter och alla innebär förändring i tidigare utgivna föreskrifter.

Under 2014 har det hittills utkommit 35 st. nya föreskrifter och alla innebär förändring i tidigare utgivna föreskrifter. ARBETSMILJÖVERKETS FÖRESKRIFTER 2014 och 2015 Under 2014 har det hittills utkommit 35 st. nya föreskrifter och alla innebär förändring i tidigare utgivna föreskrifter. AFS 2014:01 AFS 2014:02 AFS 2014:03

Läs mer

Föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen

Föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen 2013-02-20 IMS 2012/36270 1 (5) Distriktet i Stockholm Åke Johansson, 010-730 9042 Stockholms kommun Stadsledningskontoret 105 35 Stockholm Delgivning Föreläggande efter framställning om ingripande enligt

Läs mer

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:49)

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:49) 2016-05-04 Dnr 4.4.16-1619/16 Miljöregelenheten Magnus Sandström Tfn: 036-15 89 34 E-post: magnus.sandstrom@jordbruksverket.se Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks

Läs mer

Remissvar. Förslag till föreskrifter och allmänna råd - Kemiska arbetsmiljörisker

Remissvar. Förslag till föreskrifter och allmänna råd - Kemiska arbetsmiljörisker Er beteckning RK 2014/101263 2014-09-09 Arbetsmiljöverket 112 79 Stockholm Remissvar Teknikföretagen har getts möjlighet att lämna synpunkter på Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter och allmänna

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5)

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5) Avdelningen för juridik och inre marknad Åsa Wiklund Fredström Direktnr: 08-406 83 06 E-post: asa.wiklundfredstrom@swedac.se Konsekvensutredning av föreskrifter och allmänna råd om ackreditering av organ

Läs mer

Du har ansvar för arbetsmiljön

Du har ansvar för arbetsmiljön Du har ansvar för arbetsmiljön Lättläst version I den här broschyren kan du läsa om vem som har ansvar för att en arbetsmiljö är säker. Med arbetsmiljö menas den fysiska och sociala miljön på arbetet,

Läs mer

Resultatet av inspektionen

Resultatet av inspektionen 2013-03-20 IMS 2013/9936 1 (4) Distriktet i Stockholm Agneta Karlström, 010-730 9037 Uppsala läns landsting Box 602 751 25 UPPSALA Resultatet av inspektionen Ert org. nr 232100-0024 Arbetsställe Akademiska

Läs mer

ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE. Ansvaret för elevernas arbetsmiljö

ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE. Ansvaret för elevernas arbetsmiljö ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE Ansvaret för elevernas arbetsmiljö 2 Informationen i den här broschyren gäller arbetsplatsförlagt lärande (apl) för elever inom lärlingsutbildning och skolförlagd yrkesutbildning

Läs mer

Yttrande över Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter om smittrisker

Yttrande över Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter om smittrisker Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 1 Lagstiftning

Läs mer

Bättre arbetsmiljö varje dag

Bättre arbetsmiljö varje dag Bättre arbetsmiljö varje dag Lättläst Se hela bilden Bilden visar vad du behöver göra. Den stödjer och styr dig i arbetet. Hur har ni det på jobbet? Ta fram en policy sid 13 Följ upp varje år sid 14 Arbetsmiljö

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet Ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete leder till god arbetsmiljö som gynnar alla.

Läs mer

Checklista. Skolans kemiundervisning

Checklista. Skolans kemiundervisning Checklista Skolans kemiundervisning Ni kan använda checklistan i sin helhet eller bara för det område ni är osäkra över. Både föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete och de om laboratoriearbete

Läs mer