April 2011 Årgång 25 NR: 1. DHB Västra. Medlemstidning för Döva, Hörselskadade och Språkstörda barn i Västra Sverige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "April 2011 Årgång 25 NR: 1. DHB Västra. Medlemstidning för Döva, Hörselskadade och Språkstörda barn i Västra Sverige"

Transkript

1 1 April 2011 Årgång 25 NR: 1 Medlemstidning för Döva, Hörselskadade och Språkstörda barn i Västra Sverige

2 2 Kontaktuppgifter Styrelsen Ordförande Petra Grönhaug Tel: Information Vice ordförande Eva Bartels Tel: Kassör Paul Ek Tel: Sekreterare Kristina Näsström Tel: Vice kassör Helena Persson Tel: Vice Sekreterare Elena Lakso Tesáková Mobil: Ledamot Jan-Eric Josefsson Tel: Ledamot Susanne Nilsson Tel: Ledamot Roger Svensson Tel: Ledamot Kirsten Ekholm Tel: Ledamot Nelson Luengo Tel: Studie & Aktivitetsgrupp Helena Persson Sammankallande Tel: Susanne Nilsson Tel: Grethe Håkansson Tel: Nelson Luengo Tel: Kristina Näsström Tel: Lisette Bruno Tel: Ansvarig utgivare: Petra Grönhaug Redaktionsgrupp Helena Persson Susanne Nilsson Petra Grönhaug Förslag och synpunkter på tidningen kan lämnas till kansliet. DHB förbehåller sig rättigheten att välja vilka inskickade artiklar som publiceras. Dessutom kan redaktionsgruppen skära i texten vid platsbrist. Nästa manusstop: 15 oktober 2011 Nästa nummer: Hösten 2011 Språkstörnings grupp Kansliet Storgatan Vänersborg Kirsten Ekholm Sammankallande Tel: Carola Hjelm Tel: Elisabeth Dahlberg Tel: Maria Torstensson Tel: Kanslist: Grethe Håkansson E-post: Tel: Fax: Medlemsavgift för 2011: Familjeavgift: 300 kr Nya medlemmar får första året för 150 kr. Stödjande avgift: 200 kr Postgiro: Bankgiro: Organisations nr: Hemsida:

3 Ordförandespalten Jag skulle vilja börja med att tacka för förtroendet som ni gav mig på årsmötet, att få vara ordförande för. Det ser jag som en inspirerande och spännande uppgift. Har du en bra idé på aktivitet, vill bolla en fråga som handlar om DHB och våra syften eller undrar över något, tveka då inte att kontakta mig. Styrelsen samlades redan två veckor efter årsmötet för att börja med genomförandet vår verksamhetsplan. Under arbetshelgen började vi arbetet med att leta efter adresser till elevhälsoteam eller liknande samt hörsel, döv och språkklasser i vårt upptagningsområde. I våra framtidsplaner har vi tänkt skicka information där vi ska berätta att vi finns och vad vi gör. Det är ett gediget arbete vi har framför oss men vi ser det som ett led i att vi ska bli fler medlemmar i DHB. Det ska bli lättare för våra målgrupper att hitta oss! Vi ska också uppdatera våra informationsställ som vi redan har satt upp inom sjukvården. De ska få vår nya aktivitetsplan. När du är hos audionomer, logopeder, hörcentraler eller liknande kan du titta efter DHB information. Berätta gärna för oss om du inte hittar något material så att vi kan kontakta dem igen. 3 Arbetet med att ta fram en aktivitetsplan för 2012 har påbörjats. Som vanligt ser det ut att bli att roligt och innehållsrikt verksamhetsår. Under 2011 har styrelsen tänkt kontakta er som är medlemmar i. Vi vill veta mer om vilka förväntningar ni har på organisationen och ser fram emot många intressanta samtal. Nytt för i år är också att vi ska genomföra föräldraträffar på olika platser. På en vardagkväll träffas vi, som bor på rimligt avstånd, fikar och tar del av intressanta föredrag. Vi hoppas på att ni också tycker att det skulle vara roligt och nyttigt att träffas även utan att barnen följer med. Visst är det skönt nu när det börjar bli vår? Utanför mitt fönster skiner solen och himlen är blå. Det är snart påsk och jag tänker avsluta med att tipsa er om de klurigheter som finns längre fram i tidningen och som ni kan pyssla med under påsklovet. Ha en trevlig påsk och njut av en skön vår och sommar. Vi ses på DHB:s aktiviteter! Petra Grönhaug Gratis BIO! Nu kan du som är ung hjälpa oss att undersöka hur tillgängliga olika platser, lokaler och kulturaktiviteter är för dig. Vi tänkte börja med att kolla teleslingor på biografer. Du får en biobiljett som tack. Så här gör du: Läs frågorna i rutan! Anmäl dig som reporter i ett mejl till Gå på Bio! Skicka in dina svar i ett mejl till Frågor: 1. Vad heter du? Vilken är din adress? 2. Vilken film såg du? 3. På vilken biograf såg du filmen och i vilken stad? 4. Hur tycker du att slingan fungerade? 5. Hur blev du bemött på biografen? 6. Vad tyckte du om filmen? Ge ett filmtips! 7. Något annat som du vill rapportera?

4 PÅ GÅNG! Det är som vanligt mycket verksamhet på gång i den närmaste tiden! Mycket är i planeringsstadiet ännu men vi vill passa på att ge er datum och lite information redan nu. Mer information om aktiviteterna kommer via inbjudningar och på hemsidan (www.dhbvastra.se). Barnens Flyghelg 29 maj Vill du klättra genom motorrummet på en Viggen eller provsitta i cockpit i Draken? Kanske låter det roligare med ponnyridning och godisjakt? Kom då till Aeroseum i Säve den 29 maj. DHB bjuder på entrén. Anmäl dig senast den 12 maj. Långhelg i Stockholm 2-5 juni Med ett Stockholmskort i handen går vi ut på massor av olika äventyr i vår huvudstad. Kostnad för helgen är 1000 kr/vuxen och 400 kr/barn. Övernattning ingår. Resan kommer i tillägg. Anmäl er senast den 27 april. Astrid Lindgrens värld augusti Vi träffar Pippi, Emil, Ronja, Madicken och andra Astrid Lindgren figurer. Under söndagen blir det föreställningar på teckenspråk i parken efter en bestämd tidsplan. Vi bor i campingstugor och får fixa frukost och lunch själva. Priset för helgen är 600 kr vuxen och 300 per barn och då ingår inträde, boende och grillbuffé på lördagskvällen. Ungdomsläger på Vida Blick augusti Tillsammans med föreningen Unga Hörselskadade åker vi på läger till Vida Blick strax utanför Jönköping. Ni som är 8 till 13 år får komma och ha kul med massor av aktiviteter. Lägret startar fredag eftermiddag och avslutas på söndag. Ungdomslägret kostar 300 kr per deltagare och då ingår aktiviteter, mat och boende. 4 Teckenspråkskurs september Kursen riktar sig till pappor och manliga anhöriga och är på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv. Under helgen lär vi oss mer teckenspråk i olika kunskapsnivåer av proffsiga lärare. Kursen börjar lördag morgon och avslutas med fika på söndag eftermiddag. Kostnad för detta är 600 kr per person. Boende, mat och kursavgift ingår i priset. Familjehelg på Grötö september Familjer som har barn med språkstörning träffas för att utbyta erfarenheter och bilda nätverk mellan så väl barn som föräldrar. Det blir föreläsningar för föräldrarna när barnen har kul tillsammans med barnledarna. Kostnad för denna helg är 600 kr per vuxen och 300 kr per barn. Boende och mat ingår i priset. Familjedag i Göteborg 22 oktober Vi erbjuds olika prova på aktiviteter Dagen sker i samarbete med ABF i Göteborg och kostar 200 kr per vuxen och 100 kr per barn. Aktiviteter och ett enklare mellanmål ingår. Teckenspråkskurs november Kursen riktar sig till mammor & kvinnliga anhöriga och är på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv. Under helgen lär vi oss mer teckenspråk i olika kunskapsnivåer av proffsiga lärare. Kursen börjar lördag morgon och avslutas med fika på söndag eftermiddag. Kostnad för detta är 600 kr per person. Boende, mat och kursavgift ingår i priset.

5 5 Hunneberg Den 23 oktober 2010 styrde vi vår bil mot Hunneberg. Äntligen skulle vi få träffa vår underbara DHB-Familj. Vi var först på plats vid parkeringen ca 10.30, regnet låg i luften och snöslasket på backen. Men vad gör det ner man ska vara ute och ha kul en heldag. Vi gick runt och strosade och väntade på de andra i DHB. Men titta mamma ropar barnen det kommer en bil till, och ut kliver Grethe (vår kanslist). Hon meddelade att vi bara blir 16 personer idag, men vad gör det när man får träffas och umgås. Vi fick börja med en teori lektion i orientering, där vi fick lära oss kartans olika beteckningar. Därefter fick vi gå ut och praktisera orientering tillsammans med några ur orienteringsklubben Skogsvargarna. Jag blev utsedd att vara fotograf under dagen. (Tur var väl det då kartläsning inte är min grej, med ett lokalsinne = 0. Jag skulle kunna gå vilse i min egen ficka om det så vore.) Vi fick orientera en runda på 1 km, som sedan avslutades med bulle och festis. Till lunch grillades det korvar. Under tiden lekte barnen i snöslasket, och gjorde snögubbar. Hannes och Tindra hittade en liten härlig pöl som de kunde hoppa i. Det är underbart att se hur alla barnen finner varandra och leker tillsammans. På Kungajaktmuseet Älgens Berg fick vi uppleva världen ur älgens perspektiv. Bland annat kunde vi bekanta oss med älgens olika sinnen. Vi fick mata älgen med olika saker, han sa mums när det var gott, annars var det blää. Med hjälp av hörlurar kunde vi höra hur bra hörsel en älg har. Vi lärde oss även om människans utveckling från tidig stenålder fram till idag, Vi gick en underbar skogspromenad. Det var Bergatrollet Olfvars skogsvandring som gick över stock och sten. Med hjälp av karta/kompass och Olfvars avlagda svansar hittade vi rätt och kunde svara på alla frågor om naturen. Det var tur att någon vuxen hade koll på barnen för vi andra hade fullt upp med att plocka trattkantareller under skogsvandringen. Här handlade det inte om att leta svamp, utan att få stopp på barnen så de inte trampade ner all svamp. Mitt i skogen så satt Olfvars kusin och gungade i lugn och ro. Det visade sig att alla inte hade sett kusinen när skogspromenaden var färdig på grund av all svamp. Den underbara dagen avslutades utanför Museet med en rolig lek. Sedan var det bara att styra bilen hemåt. Kvällen räddades av all svamp som skulle rensas. Lisette Bruno

6 Föräldrahelg 4-5 december befinner vi oss på John Bauers hotell i Jönköping tillsammans med ungefär femtio andra DHB:are, jag, min mamma och bonuspappa. Framför oss står föreläsaren Jenny Lexhed. Hon har styrka i blicken och berättar lugnt om sin son Oscar. Han har diagnosen autism och förstår inte riktigt vitsen med kommunikation, han måste lära från grunden, förstå att han kan ha nytta av det. Jenny berättar om hur hon satt uppe nästan hela nätterna efter att barnen somnat och tog fram material som hon kunde träna Oscar med. De hittade en pedagogik som verkade passa Oscar bra, hans farmor ställde upp och tränade honom och med tiden växte hans kunskaper och vilja till kommunikation. Jenny berättar om hans första treordssats. Fram till dess hade han varit ganska tyst. Jag var inne på jobbet en sväng när mobilen ringde. Till min förvåning hörde jag Oscars röst där i andra änden. Han sa: Mamma kom hem. Jag kan lova att jag åkte hem med ilfart! Jag frågade Oscars assistent om hon hade hjälpt honom ringa eller sagt att han skulle göra det, men hon visste inte ens om att han hade ringt! Det var ett stort ögonblick När Jenny berättar detta vågar jag inte titta på mamma. Hon sitter bredvid mig och jag vet att hennes tårar rinner lika mycket som mina och jag vet att vi båda skulle gråta ännu mer om vi såg på varandra. Det är så rörande och starkt och så mycket hon berättar som vi känner igen. Kampen, frustrationen, att inte få rätt eller tillräckligt med stöd. Potentialen man ser i sitt barn och den envisa tron på att barnet visst kan utvecklas, men det är så många hinder på vägen. Hinder som inte är barnets utan som kommer från omgivningens bristande kunskap och engagemang. Det heter att våra barn är utvecklingsstörda, men det borde heta att de är utvecklingsbara, säger Jenny och jag kan bara hålla med. 6 Efter föreläsningen avnjuter vi alla en trerätters middag på hotellet. Så många olika familjeöden samlade på ett ställe. Våra barn är olika, varierande åldrar och har olika behov. Det som förenar är teckenspråket och att vi alla har fått ta oss igenom en liknande process. Det är befriande att omge sig med människor som har det, skönt att få dela sin egen historia och höra andra berätta. Skönt också att få vardagsbestyren lite på avstånd, komma iväg, bo på hotell, umgås och ha roligt. På söndag en är det dags för nästa föreläsning. Forskaren och före detta specialläraren Carin Roos ska prata om tvåspråkighet och läs- och skrivinlärningsprocessen hos döva barn har jag läst i programmet. Tänker att det nog kommer bli en lite torrare föreläsning än igår, men jag har fel visar det sig. Carin är en underhållare av stora mått. Kunnig och levande. Jag hade lätt kunnat lyssna på henne hela dagen och de två timmarna flyter fort förbi. Hur bär hon sig åt? Hon presenterar statistik och forskningsresultat på ett lättillgängligt och roligt sätt och får hela åhörarskaran att skratta. Hon berättar att alla forskare nu är eniga om att flerspråkighet inte är farligt, inget barn riskerar att få ett halvt språk och att samtliga som bedrivit någon form av forskning av teckenspråkets inverkan på talutvecklingen visar att tecken gynnar talet. Den lyckade helgen avslutades med en god lunch i hotellrestaurangen. Nya kontakter knöts och jag ser med spänning fram emot nästa DHB-träff. Jessica Steje

7 7 Mammakurs På fredag kväll den 17 november 2010 samlades cirka 30 glada mammor och andra kvinnliga anhöriga i den något kyliga matsalen på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv. Den årliga mammahelgen kunde börja. Alla var spända inför helgens teckenkurs men lite trötta efter arbetsveckan och fredagskvällen ägnades mest åt småprat och vila. Pigga och glada kunde vi köra igång på lördag morgon. Vi delade upp oss i nivårelaterade grupper och tecknade för fullt alla utifrån sin bästa förmåga. Nybörjare försökte snappa upp så många tecken som möjligt utan att få alldeles för mycket huvudvärk medan de mer erfarna tog chansen att förbättra sina kunskaper ytterligare med hjälp av döva lärare. Trots kunskapsskillnader hade vi alla en sak gemensam en vilja att lära oss för att kunna kommunicera ännu bättre med våra barn. På lördag kväll hade vi roligt med både trevligt sällskap och lek som anordnades av Aktivitetsgruppen. På söndag fortsatte vi med att teckna i våra grupper ända till eftermiddagen då kursen avslutades med gott fika och utvärdering. Det var många nöjda ansikten som vittnade om att även den nästa mammahelgen kommer att vara fullsatt. Tack DHB för ännu en rolig och värdefull aktivitet! Elena Lakso Tesáková

8 8 Årsmöte Lördagen den 5 mars steg vi på tåget i Åmål för att åka till Göteborg. Vi var alla förväntansfulla och nyfikna på hur helgen i Göteborg skulle bli. Tågresan gick bra och vi promenerade en liten bit till Scandic i Nordstan. Något förvirrade klev vi in konferensavdelningen och minimässan. Det var fullt av vuxna och barn. Vi som nybörjare i DHB kände oss lite vilsna och saknade kanske lite information om vad som skulle hända under dagen. Så småningom blev det gemensam lunch (en god sådan) och sen var det dags för barnen att åka iväg på sina aktiviteter. Linnea, Svea och Amanda åkte till lek- och buslandet, vi stod med en liten klump i halsen när vi vinkade hej då. Hur skulle detta gå? Årsmötet öppnades och det var ett intressant och givande möte. Vi fick en inblick i vilket oerhört viktigt jobb styrelsen och DHB gör. När årsmötet avslutades satt alla barnen i rummen bredvid och tittade på film. De var glada men trötta, det hade varit toppen på lek- och buslandet. Vi åt middag tillsammans med alla andra DHB:are i restaurangen på hotellet. Svea och Amanda var trötta efter en fartfylld dag så de somnade bums på rummet efter maten. Linnea och Fredrik provade poolen på hotellet tillsammans med några andra kompisar från DHB På förmiddagen tog vi spårvagnen till Sjöfartsmuseet. Spårvagnen var ju också spännande eftersom något sådant har vi inte i metropolen Åmål. På museet fick barnen bland annat klappa sjöstjärnor, pröva att köra båt i simulator och lära sig om fiskar, maneter och krabbor. Teckentolkar fanns med under guidningen. Besöket på museet var mycket uppskattat och det hela avslutades med korv med bröd och festis.. Avslutningsvis tog vi tåget tillbaka till Åmål. Detta var vår första familjeaktivitet med DHB. Vi tycker det är fantastiskt att se barn och vuxna teckna till varandra och det är toppen för vår Amanda som är 3 ½ att få träffa och umgås med andra barn som är hörselskadade. Ett stort tack till DHB för en toppenhelg i Göteborg. Vi ser fram emot sommarlägret i Isaberg. Amanda 3 ½, Svea 3 ½, Linnea 7, Eva-Liz och Fredrik Nilsson

9 Vinterdag DHB bjöd in till en vinterdag på Isabergs skidanläggning. Vi träffades klockan 9,00 och hade som vanligt en fantastisk dag tillsammans med både nya och gamla ansikten. Här fanns allt för den som ville ha en trevlig vinterutflyktsdag. Skidbackar, pulkabackar, trevliga människor och framförallt mycket snö! När man tagit några åk passade det utmärkt med varmkorv och dricka för att få ytterligare energi till att ge sig ut i backarna igen. Även värmestugan var en trevlig tillflykt när kylan bet tag i kinderna. Det erbjöds även skidskola till de som ville, barn som vuxna. Roupéz skidshop hade ett bra sortiment där man kunde införskaffa allt som kunde tänkas behövas Liftarna tog oss snabbt upp för backarna. I pulkabacken var det full fart med bus och lek. Leva & Fungera var representerade med en egen liten monter under Leva & fungeramässan som pågick mellan 5-7 april. Grethe Håkansson, vår kanslist, stod på plats varje dag och fick support av flera från styrelsen under de olika dagarna. För mig var det mitt första tillfälle att komma i kontakt med denna fantastiska mässa och jag kan varmt rekommendera alla att ta chansen att gå dit! Det var väldigt spännande och inspirerande att också få se vad de andra utställarna hade att erbjuda och variationen var bred och uppfinningsrikedomen stor. 9 Framåt eftermiddagen när benen började bli trötta efter skidåkning och pulkarace så var det dags för hemfärd för många nöjda och trötta DHB:are. Själva hade vi tre snarkande barn i bilen på vägen hem. Många tack till Susanne och Nelson som ordnat den trevliga vinterdagen. Kristina Näsström Mässan vänder sig till alla som är nyfikna på metoder, hjälpmedel och kunskap som kan bidra till att skapa en väl fungerande och stimulerande livskvalitet. Stundtals fick vi många besökare till vår lilla monter (delvis var nog det delikata Basturökeriet mittemot oss med sina utsökta viltdelikatesser ett dragplåster och vårt håll!). Många blev intresserade och tog med sig vårt informationsmaterial. En del var representanter från vårdutbildningar och skolor såsom rektorer, skolchefer etc. men också ett flertal assistenter, föräldrar och barn kom fram och ställde frågor till oss. Sammanfattningsvis var det ett lyckat deltagande och vi nådde ut till flera olika grupper av människor som också kommer i kontakt med våra barn. Hoppas vi kan delta nästa år igen. Kirsten Ekholm

10 10 BaRnSiDaN Origami Här är en länk till flera figurer som man kan vika. Det är bara att ladda hem och skriva ut. Bilaga till kaninerna finns på nästa sida. Kolapopcorn För 6 personer. Sött och gott att ätas som snacks, till en bra film. Ingredienser: 2 msk majsolja 100 g puffmajs (popmajs) 50 g smör 2/3 dl farinsocker 3 msk ljus sirap Punkägg Nu kan du lysa upp köksbordet med några grönhåriga figurer. Spara en så stor del av ett äggskal som du kan. Limma fast nedre delen av ägget på en liten kartongbit eller träplatta. Måla ett litet ansikte på ägget. Fyll halva äggskalet med lite jord och tryck ner växtfrön. Växter som passar att odlas så här är t ex prydnadsgräs, kattgräs och smörgåskrasse. Barnens egna sommarbubblor Man kan ha mycket kul med såpbubblor! Här är ett recept på hur man kan göra sitt eget bubbelvatten. Gör så här Hetta upp oljan i en kastrull. Tillsätt majskornen och täck över med lock. Skaka så att kornen täcks med oljan. Värm på medelhög värme och skaka kastrullen då och då tills allt är poppat. Ta bort från plattan. Lägg smöret, sockret och sirapen i en annan kastrull. Värm på medelhög värme och rör tills smöret har smält och sockret lösts upp. Lägg popcornen i en stor blandskål och ringla kolasåsen över dem. 2-5 dl vatten ¼ - ½ dl glycerol (finns att köpa på apoteket) ½ dl diskmedel 1 tsk socker Rör om tills popcornen är täckta av sås. Avbryt omrörningen när såsen svalnat och stelnat. Låt svalna tills de är kalla nog att ätas.

11 11 Origami Vik en kanin till påsk! Lägg godis i den, dekorera påskbordet, eller använd som namnbrickor, ha den att leka med eller vad vi vill. Börja här! (Beskrivningen är på engelska men era föräldrar hjälper er säkert att översätta) Svåraste momentet är den sista där man skall blåsa upp kaninen, här kanske man kan hjälpa till med fingrarna lite.

12 12

13 13 Välj en vit eller brun kanin. Vill du ha båda? Rita av eller kopiera kaninerna.

14 14 Lycka till!

15 15 Att flytta till elevhem Jag heter Jessica och är 15 år och går i sjuan på Vänerskolan. Egentligen bor jag i Huskvarna, men när jag skulle börja högstadiet var jag tvungen att flytta eftersom jag behöver ha teckenspråk. På låg- och mellanstadiet gick jag i en liten Döv- och Hörselklass på Talavidskolan i Jönköping och vi brukade åka och besöka Vänerskolan en gång om året. Därför kändes det bra att börja där, jag kände ju redan de andra eleverna och lärarna. Mamma och jag var även ett par dagar på Birgitta-skolan i Örebro för att kolla där, men jag valde Vänerskolan och det är jag jättenöjd med. I början var jag orolig för att mamma och pappa skulle glömma teckenspråket när de inte träffar mig varje dag och ibland känner jag mig ensam och utanför när de sitter och pratar svenska vid matbordet hemma och jag inte hänger med. Det är jättetråkigt! Här har jag har blivit bättre på teckenspråk och mamma och pappa hänger inte längre med. Mamma vill att jag ska stänga av rösten och bara teckna så hon får träna mer. Och det gör jag också, men när hon inte fattar trots att jag tecknar om och om och om igen måste jag ju använda svenskan!! I Vänersborg bor jag på ett elevhem. Det är ungefär som att bo hemma, fast man inte bor med sina föräldrar och sina syskon. Istället får man nya syskon och det finns personal som tar hand om oss. Min personal är jättebra, men ibland är de lika tjatiga som mamma! Så då känns det verkligen som hemma!! Jag har eget rum på elevhemmet och det finns redan möbler, så jag behöver inte ta med mig hemifrån om jag inte vill. Eftersom jag måste städa mitt rum själv, har jag inte tagit med mig så mycket saker hemifrån för jag vill inte damma en massa! På elevhemmet trivs jag jättebra med de andra tre eleverna som bor där och vi gör mycket kul tillsammans. Ibland går vi på bio, vi har även åkt iväg och provat på slalom och vi spelar guitar hero, andra spel eller så går ut och spelar fotboll. Personalen har alltid tid för oss och ibland är det skönt att bara sitta och prata med dem om allt möjligt. De är också bra när det är jobbigt i skolan, med kompisar eller om man har hemlängtan, de lyssnar och försöker hjälpa. Hemma har jag inte så många kompisar, men här på skolan har jag flera som jag brukar hitta på olika saker med. Gå på stan och shoppa eller fika är en favorit! En av mina bästa vänner bor på ett annat elevhem och ibland är hon hos mig eller så är jag hos henne. På fredagen slutar vi tidigt och jag åker taxi hem. Jag brukar vara hemma vid 4- tiden. Då är jag oftast trött och vill bara sätta mig vid datorn och snacka med kompisar. Jag är jätteglad att jag har börjat på Vänerskolan för här har jag teckenspråk, jag har fått kompisar och ett kul liv! Det är klart det är jobbigt att resa ibland och jobbigt att inte bo hemma hos mamma och pappa, men vi messar varje dag. Då vet de vad jag gör och jag vet vad som händer hemma. Ibland hinner jag inte prata med mamma och pappa när de ringer. Jessica

16 16 Baksidan Deckarvandring Barnboksförfattaren Susanne MacFies släppte under 2010 fyra stycken böcker i nya deckarserien för barn som utspelar sig i Alingsås. Föräldracafé 11 maj 12 maj Borås Nässjö Nu ska vi dra igång något nytt. Några gånger per termin ska bara vi föräldrar träffas, fika lite och dessutom få påfyllnad genom intressanta föredrag. Föräldracaféerna kommer att vara på olika platser i länet och på sätt kommer alla få nära någon gång. De första träffarna är redan under våren. Då är temat tekniska hjälpmedel för att göra livet enklare för våra barn. Det blir brandvarnare, dörrklockor och blinkande lampor! Det finns en hel djungel av intressanta grejer som vi kommer att få ta del av. Vi får besök av hörselingenjör och hörseltekniker. Under en dryg timma kan barnen leka deckare, tyda det hemliga skriftspråket med Hemliga Klubbenfall. Sommardeckarvandringar 2011 Juni: 11/6, 18/6 Juli: 2/7, 9/7, 16/7, 23/7, 30/7 Augusti: 6/8, 13/8, 20/8 Biljettpris: 80:-/person. Föräldrar får gärna följa med och betalar då egen biljett. För mer information och bokning av biljetter, kontakta Alingsås Turistbyrå cfie/html/hemligaklubben.html I Borås kommer vi att vara på Solhem, ingång 1 plan 6, där HSO har lokaler. I Nässjö kommer vi att vara i kulturhuset / biblioteket. Höstens fördrag kommer att handla om Språkrådet. Tommy Lyxell kommer att berätta om deras verksamhet. Det blir den 7 september i Halmstad och den 8 september i Vänersborg. För att veta hur mycket fika vi ska beställa behöver vi veta att du kommer. Anmäl dig senast dagen innan, via hemsidan.

Örninfo. Februari 2015 Gratis biobiljetter till alla barn! Unga Örnar Väst. Postadress: Stenebyvägen 3 461 71 Trollhättan. Telefon: 0739-08 46 71

Örninfo. Februari 2015 Gratis biobiljetter till alla barn! Unga Örnar Väst. Postadress: Stenebyvägen 3 461 71 Trollhättan. Telefon: 0739-08 46 71 Örninfo Februari 2015 Gratis biobiljetter till alla barn! Unga Örnar Väst Postadress: Stenebyvägen 3 461 71 Trollhättan Telefon: 0739-08 46 71 E-post: Unga Örnar Väst info@vast.ungaornar.se Distriktsombudman

Läs mer

FUB försöker bevaka och påverka allt från liftar till färdtjänst

FUB försöker bevaka och påverka allt från liftar till färdtjänst FUB bladet, maj 2015 Information till Uppsala FUB:s medlemmar FUB försöker bevaka och påverka allt från liftar till färdtjänst Inflytande Under första delen av året har vi använt mycket tid till att försöka

Läs mer

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 24 september 2013 Vad har varit bra under dagen? Tänkvärt - Kommunikation viktigt för att förebygga konflikter Givande dag, lugnt och bra tempo Håkan - Bra föreläsare,

Läs mer

Nu styrde vi kosan mot nästa upplevelse Monterey bay Aquarium.

Nu styrde vi kosan mot nästa upplevelse Monterey bay Aquarium. Idag fick vi sova lite längre, uppstigning 07,30. Vi skulle äta frukost 08,00 och vi hade hört att dem hade nygräddade våfflor på detta hotell. Det var en utsökt frukost med smarriga våfflor och tillhörande

Läs mer

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013. Aktuella datum

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013. Aktuella datum 33333333333333333333333333 Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013 Aktuella datum 4-5/6 Storströvarläger 11/6 Linsboloppet kl 10 11/6 Skabersjöloppet

Läs mer

UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021

UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021 UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021 Rena din själ där ren möter säl Seskarö Strandby Släpp vardagen i samma stund som du kör över bron till Seskarö. Ta in skogen, havet och friden. Kör vägen

Läs mer

Borlänge Skolors Musikkår

Borlänge Skolors Musikkår Borlänge Skolors Musikkår 27 juni 8 juli 2013 Nu är det snart dags att stiga på bussarna och åka till Lido di Jesolo! Vi ledare ser fram emot ett par härliga veckor tillsammans med er och hoppas att allt

Läs mer

Uddevalla Motorbåtsklubb

Uddevalla Motorbåtsklubb Här hittar du oss Klubblokalen ligger på Föreningsgatan 7 451 52 Uddevalla Telefon: 0727 22 23 23 E-Post: umk@uamotorbatsklubb.com MIDSOMMAR PÅ HOLMEN AktiviteterSkapad av Annika 2011-06-30 21:15:05 Midsommar

Läs mer

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min Kapitel 1 SMÅLAND Vi är hemma i Malmö hos min kompis Stephanie och vi satt och tittade på tv och så tittade vi på ett program om Sveriges landskap. Sen kom Stephanie på en ide, hon sa - Jag har en ide

Läs mer

www.leanlink/lss Semesterprogram Sommaren 2013

www.leanlink/lss Semesterprogram Sommaren 2013 Semesterprogram Sommaren 2013 LSS Funktionsstöd/Fritid och Kultur inbjuder Dig att delta i vår semesterverksamhet sommaren 2013. Resorna och lägren är första hand till för dig som är över 21 år och bor

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Man blir ju trött av att jobba!

Man blir ju trött av att jobba! Förord Ni undrar säkert varför jag skriver en bok, och framför allt varför ni ska ödsla er tid och läsa den? Jag är ju som vilken mamma som helst. Jag arbetar, hämtar, lämnar, hjälper till med läxor, lagar

Läs mer

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Frågor 1. Vem är Sture? 2a.Vad gör Sture? 2b. Varför gör han det? 3. Kim vill rädda Sture. Hur gör han då? 4. Varför kommer brand-bilen? 5. Vad gör Sture till sist?

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan.

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan. Om författaren Namn Linnéa Ålder 9 år Intresse Handboll och teater Böcker som jag inspireras av Twilight 1 Familj Min storasyster, min mamma och min pappa Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tackar

Läs mer

Kalender: APT på måndag. Förskolan stänger kl 16.00 SKANSENRESA för alla barn på Regnbågen, på torsdag den 28 maj. Vad är bäst med förskolans dag?

Kalender: APT på måndag. Förskolan stänger kl 16.00 SKANSENRESA för alla barn på Regnbågen, på torsdag den 28 maj. Vad är bäst med förskolans dag? Veckobrev v 21 Vilket väder! Idag trodde vi nästan att det var sommar, med sol och värme på förmiddagen. Vi firade Förskolans dag med ballonger och kanelbulle. Vi åt lunch ute också, eftersom det var hamburgare!

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan

???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan Nr.1 2015 ???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan * 30 jan. 4H start se program i bladet! * 18 febr. Årsmöte med Hejdeby och Endre Röda Kors kl.19.00 i Hejdeby

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

teckenspråk gynnar därför varandra i en språkligt kommunikativ utveckling.

teckenspråk gynnar därför varandra i en språkligt kommunikativ utveckling. Därför tvåspråkighet Alla barn med hörselskada ska tidigt i livet utveckla både svenska och teckenspråk så att de senare kan välja vilken typ av kommunikation de vill använda. Det är valfrihet. På riktigt.

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - Personligt välkomnande av Will, som sköter hotellet.

Läs mer

Rikslägerträff på äventyrsbanan i Ryssby söndagen den 17 maj kl. 16:00-20:00 Rikslägerträff och korvgrillning 26 maj kl.

Rikslägerträff på äventyrsbanan i Ryssby söndagen den 17 maj kl. 16:00-20:00 Rikslägerträff och korvgrillning 26 maj kl. På G i Kronoberg Riksläger i Stockholm 17-24 juli 2015 För alla som fyller 13 eller är äldre så finns möjligheten att följa med på årets riksläger där 4H:are från hela Sverige träffas och umgås. Lägret

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj

barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj Veckan har varit lugn men den har bestått av många Hej då och många Hej. Veckan har i stort sett varit lugn. Vi har kommit in i våra nya rutiner, som

Läs mer

Babysång Öppna förskolan Sävsjö

Babysång Öppna förskolan Sävsjö Babysång Öppna förskolan Sävsjö 1. Hej, hej på dej Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n. Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n 2. Jag kan klappa

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

DHB VÄSTRA DÖVA, HÖRSELSKADADE OCH SPRÅKSTÖRDA BARN I VÄSTRA SVERIGE

DHB VÄSTRA DÖVA, HÖRSELSKADADE OCH SPRÅKSTÖRDA BARN I VÄSTRA SVERIGE DHB VÄSTRA DÖVA, HÖRSELSKADADE OCH SPRÅKSTÖRDA BARN I VÄSTRA SVERIGE Verksamhetsberättelse 2014 med ekonomisk redovisning Verksamhetsplan 2013-2015 DHB Västra är en funktionshindersorganisation för döva,

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Rembo Skidor Presenterar

Rembo Skidor Presenterar Rembo Skidor Presenterar HUGO JACOBSSON Ålder: 16 år Skidgymnasiets ort: Mora kommun Gren: Längdskidor Vilket år går du på skidgymnasiet: Första året Program: Naturvetenskapliga programmet Hugos tips:

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Utsikt över Europapark från ett torn.

Utsikt över Europapark från ett torn. DE SISTA DAGARNA I fredags morgon packade alla sina väskor och steg på bussen för att åka till Europapark! Bussresan gick ganska snabbt och väl framme fanns det massvis med olika attraktioner, allt från

Läs mer

Passalbladet November 2013

Passalbladet November 2013 Passalbladet November 2013 Månadens recept Hej på er alla Passalare! Pumpasoppa Nu har jag, Lena, fått äran att skriva här i Passalbladet. Jag vill uppmärksamma er alla på att Passal har fått en ny hemsida.

Läs mer

befriad äventyret Snäckan Klintehamn 16-19 juli barnkonferensen talare Robert Eriksson Britta Hermansson Viktor Paulsson sång & musik Jenny Wahlström

befriad äventyret Snäckan Klintehamn 16-19 juli barnkonferensen talare Robert Eriksson Britta Hermansson Viktor Paulsson sång & musik Jenny Wahlström befriad 2015 16-19 juli Snäckan Klintehamn talare Robert Eriksson Britta Hermansson Viktor Paulsson sång & musik Jenny Wahlström konsert med A Treehouse Wait barnkonferensen äventyret GOTLAND Pingstförsamlingarna

Läs mer

Foto: Sofia Sabel. Aktiviteter

Foto: Sofia Sabel. Aktiviteter Foto: Sofia Sabel Aktiviteter 1 maj - 31 augusti 2015 Anhörigcenter Anhörigcenter är en informations- och mötesplats som vänder sig till dig som inom familjen, släkten eller vänkretsen stödjer en närstående

Läs mer

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden]

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] . Langt borta i rymden... fast inte så långt som man skulle kunna tro, ligger en liten grön planet, Grönis heter den. Planeten ser ut ungefär som

Läs mer

Kalendarium våren/sommaren 2010

Kalendarium våren/sommaren 2010 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev april 2010 årgång 11 nr 2 Hej medlemmar! Och glad vår på er! Visst är det en skön känsla att få hänga in den tunga vinterrocken där den hör hemma längst in i garderoben...

Läs mer

Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst.

Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst. Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst. För att få ut så mycket som möjligt av din tid här på skolan har jag satt ihop denna lilla tidning. Du har säkert massvis av intressanta

Läs mer

VÅRBLADET. Styrelsen inleder. ~ Nyhetsbrev från CISV Linköping ~

VÅRBLADET. Styrelsen inleder. ~ Nyhetsbrev från CISV Linköping ~ Styrelsen inleder Under våren och sommaren har CISV Linköping många roliga saker på gång som vi har försökt samla här. Två gånger om året kommer CISV Linköping att skicka ut ett informationsblad, ett vårblad

Läs mer

Inbjudan till. Träningsläger. Österrike Wipptal. 8-16 augusti 2015

Inbjudan till. Träningsläger. Österrike Wipptal. 8-16 augusti 2015 Inbjudan till Träningsläger Österrike Wipptal 8-16 augusti 2015 Info: Den andra veckan i augusti är det dags för årets stora klubb-händelse. Då drar nämligen OK Hammaren till Wipptal i Österrikiska alperna

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Höstens Fritidsprogram

Höstens Fritidsprogram Höstens Fritidsprogram 2011 Hej, Nu är det dags för ett nytt fritidsprogram. I höstens program hoppas jag att du hittar något kul att göra. Glöm inte att titta in på Fritidens hemsida www.fffvarberg.se

Läs mer

SPORTLOVSPROGRAM 2015

SPORTLOVSPROGRAM 2015 SPORTLOVSPROGRAM 2015 HEJ! Nu är det dags för sportlov på södra Öland! Hoppas du har sett fram mot det och hinner göra mycket kul under lovet. I sportlovsprogrammet hittar du vad som händer på biblioteken

Läs mer

Böcker för barn 3 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker

Böcker för barn 3 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Böcker för barn 3 år Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Den stora slummerboken Av Giovanna Zoboli Urax Orättvist! Av Åsa Mendel-Hartvig

Läs mer

Torsdag 23/6, Zumba i Norrstrandslogen

Torsdag 23/6, Zumba i Norrstrandslogen Balkongprojektet, sommaren 2011 Balkongprojektet är en ungdomssatsning från Kultur och Fritid där ungdomar ordnar event för andra ungdomar som inte har något att göra. Det kan innefatta volleybollturneringar,

Läs mer

Barns och ungdomars syn på skärmtid

Barns och ungdomars syn på skärmtid 213-9-9 Barns och ungdomars syn på skärmtid Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann Swärd Barnsättsstrateg 79-844

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

Elever vid Kista folkhögskola berättar om. Min första tid i. Sverige

Elever vid Kista folkhögskola berättar om. Min första tid i. Sverige Elever vid Kista folkhögskola berättar om Min första tid i Sverige Baarlin berättar om första tiden i Sverige Jag heter Baarlin. Jag kom till Sverige i juli 2005. Jag åkte till Finland. Jag satt i arrest

Läs mer

Göteborgs. Scoutdistrikts

Göteborgs. Scoutdistrikts Göteborgs Scoutdistrikts Arrangemang Hösten 2013 2 KALENDARIET September Oktober 1 S 1 T 2 M Mandalay kv.segl. 2 O 3 T 3 T 4 O 4 F Vandringen 2013 5 T 5 L Vandringen 2013 6 F Mandalay ny.segl. 6 S Vandringen

Läs mer

Dagbok VALPSIDA 150508. Skriv ut VALPAR.

Dagbok VALPSIDA 150508. Skriv ut VALPAR. Dagbok VALPSIDA 150508 VALPAR. Skriv ut I söndags kväll började Axa och jag att sova i valprummet. På onsdagen började Axa att bädda, hon ville inte äta något, knappt skinka eller leverpastej. Onsdag natt

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport 2011-11-03. Änglagårdens Behandlingshem. Standard, anhörig

Kvalitetsindex. Rapport 2011-11-03. Änglagårdens Behandlingshem. Standard, anhörig Kvalitetsindex Standard, anhörig Rapport 20111103 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall

Läs mer

Facit Språkvägen. för sfi kurs D

Facit Språkvägen. för sfi kurs D Facit Språkvägen för sfi kurs D Kapitel 1 Insändare 1 Den har skrivits av en person som bor i Tallbogård. 2 Han vill framföra att han tycker att det är fel av kommunen att bygga en väg rakt igenom parken

Läs mer

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9 1 Vi har under tre veckor (20/6 8/7 2011) fått arbeta med att göra en marknadsundersökning om vad ungdomar tycker om biblioteken i Mjölby kommun. Det har inneburit att vi har intervjuat ungdomar på olika

Läs mer

Egna kommentarer Autism grundutbildning

Egna kommentarer Autism grundutbildning Utbildning Autism 76 respondenter. 90,8% upplever att de fått inspiration. 90,8% upplever att utbildningen lett till lärande. 90,8% upplever ökat intresse efter utbildningen. 77,6% upplever att de fått

Läs mer

Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service.

Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service. Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service. Ni möts i anslutning till vår VIP-entré på Arlanda, separat från terminalerna

Läs mer

KÕJÕ NYTT HAR DU HAFT EN SKÖN SOMMAR SISTA ANMÄLNINGSDAGEN FÖR HÖSTTERMINEN ÄR LÖRDAG DEN 16 AUGUSTI 2008 KÕJÕ KI AIKIDO STOCKHOLM

KÕJÕ NYTT HAR DU HAFT EN SKÖN SOMMAR SISTA ANMÄLNINGSDAGEN FÖR HÖSTTERMINEN ÄR LÖRDAG DEN 16 AUGUSTI 2008 KÕJÕ KI AIKIDO STOCKHOLM KÕJÕ KI AIKIDO STOCKHOLM 2008 07 20 Årsgång 9, utgåva 35 KÕJÕ NYTT Erik Tingsborg leder Leo Spolander runt i rummet med ett stadigt grepp. HAR DU HAFT EN SKÖN SOMMAR När du läser detta har du kanske kommit

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

Pärlan vid Asundens strand

Pärlan vid Asundens strand Pärlan vid Asundens strand KO N F E R E N S L Å T D I G I N S P I R E R A S AV G O D M AT O C H VA C K R A V Y E R Där Östergötland är som skönast, vid sjön Åsunden, ligger Rimforsa Strand den perfekta

Läs mer

Min tid i Bryssel. Onsdag 12 nov 2008:

Min tid i Bryssel. Onsdag 12 nov 2008: Min tid i Bryssel Onsdag 12 nov 2008: Klockan ringde 03:15 och jag har aldrig varit så trött i hela mitt liv. Det var väldigt nära att jag direkt somnade om för just då kändes en hel natts sömn viktigare

Läs mer

Nu packades minibussarna, som vi lät stå kvar vid vårt hostel, för nu skulle det shoppas en sista gång i SF.

Nu packades minibussarna, som vi lät stå kvar vid vårt hostel, för nu skulle det shoppas en sista gång i SF. Alla var snabbt uppe även denna morgon 07,00 för idag skulle vi lämna San Fransisco men först hade vi en hel del att göra. Vi började med frukost i vanlig ordning men det blev en ganska omtumlande frukost.

Läs mer

Vätterrundan 2009 och vi hade inte tur med vädret.

Vätterrundan 2009 och vi hade inte tur med vädret. Vätterrundan 2009 och vi hade inte tur med vädret. Så var det då dags för vår första (och sista?) Vätternrunda. Vi hade ängsligt följt väderrapporterna i veckan och till sist var det bara att inse att

Läs mer

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Jag är A. Man 24 25,8 B. Kvinna 60 64,5 C. Annan 9 9,7 Min ålder A. yngre än 25 år 40 43 B. 26 45 år 18 19,4 C. 46 65 år 17 18,3 D. äldre än 65 18 19,4 Tid för mitt besök

Läs mer

Barnteater. Bokfrukost

Barnteater. Bokfrukost Karlskoga biblioteks vårprogram 2013 Barnteater Foto: Martin Skoog Hemma hos med Teater TR3 Söndag 27 januari kl 11.00 och kl 13.00 Ålder 3-6 år. Cirka 35 minuter. En liten man i ett litet hus. En alldeles

Läs mer

EC2EL Europaresa! Ons 13/5

EC2EL Europaresa! Ons 13/5 EC2EL Europaresa! Ons 13/5 Vi samlades på resecentrum kl 07:10 ovanför rulltrappan, för att senare när alla anlänt dela ut biljetter och pengar till mat. Kl 07:25 ankom tåget i tid och vi åkte förväntansfulla

Läs mer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer Fråga 1 6 Barnens kommentarer Detta är en sammanställning av barnens kommentarer som lämnats i enkäten. Kommentarerna har grupperats efter fråga. För bättre läsbarhet har stavfel korrigerats. Ett stort

Läs mer

Örnsköldsviks Mangaförening (ÖMF) Styrelsemötesprotokoll

Örnsköldsviks Mangaförening (ÖMF) Styrelsemötesprotokoll Örnsköldsviks Mangaförening (ÖMF) Styrelsemötesprotokoll Dagordningen för mötet 1. Mötets öppnande 2. Protokolljusterare 3. Beslutsförhet 4. Föregående protokoll 5. Dagordning 6. Sverok Nedre Norrland

Läs mer

MEDLEMSBLAD AUGUSTI-OKTOBER 2011 INFORMATION. Kansliet

MEDLEMSBLAD AUGUSTI-OKTOBER 2011 INFORMATION. Kansliet MEDLEMSBLAD AUGUSTI-OKTOBER 2011 INFORMATION Kansliet Kansliet har öppet mån, tis och tors kl. 9.00-15.30. Övriga tider finns telefonsvarare. Tel. 031-12 10 03. Mejl: goteborg.magotarm@telia.com Vår kanslist

Läs mer

Dagbok. Namn. Av: Agnes

Dagbok. Namn. Av: Agnes Dagbok Namn Av: Agnes Alex Lou Crazy Tristan Gänget Chloe Ken Rektorn Det här är några som kommer att vara med i dena bok. 1 2 Augusti. Tisdag Kära dagbok eller något jag vet inte riktigt. Jag har aldrig

Läs mer

Nr 1 2009 Årgång 18 SVENSKA FÖRENINGEN FÖR TUBERÖS SKLEROS

Nr 1 2009 Årgång 18 SVENSKA FÖRENINGEN FÖR TUBERÖS SKLEROS Nr 1 2009 Årgång 18 SVENSKA FÖRENINGEN FÖR TUBERÖS SKLEROS Fakta om TS Tuberös skleros (TS) är en genetisk sjukdom med mycket varierande symtom. En person med TS kan vara allt från helt symtomfri till

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Vilka tycker du är de bästa valen?

Vilka tycker du är de bästa valen? Vilka tycker du är de bästa valen? På vår webbplats www.respect4me.org kan du titta på berättelserna om våra liv och de situationer vi råkar ut för. Varje berättelse börjar på samma sätt med en kort film,

Läs mer

Kapitel 1 Kalle och polarna!

Kapitel 1 Kalle och polarna! Innehållsförteckning Kapitel 1 Kalle och polarna s.1 Kapitel 2 Sommarlovet är slut s.3 Kapitel 3 Krossat fönster s.5 Kapitel 4 Planen s.7 Kapitel 5 Fel person s.9 Kapitel 6 Tjuven är fast s.11 Kapitel

Läs mer

LUNDSKOLAN LUNDBLADET. Nummer 1

LUNDSKOLAN LUNDBLADET. Nummer 1 LUNDSKOLAN LUNDBLADET Nummer 1 INLEDNING VÄLKOMMEN Välkommen till det första numret av vår skoltidning. Tidningen kommer att starta som en någorlunda vanlig tidning men kommer efter hand bli något mer.

Läs mer

3 Val av justerare tillika rösträknare som jämte ordförande justerar dagens protokoll Mötet valde Inger och Gerd till justerare tillika rösträknare.

3 Val av justerare tillika rösträknare som jämte ordförande justerar dagens protokoll Mötet valde Inger och Gerd till justerare tillika rösträknare. PROTOKOLL ISLANDSHÄSTFÖRENING 2015-02-22 Org.nr 886501-3109 Årsmöte för räkenskapsåret 2014 Närvarande: 17 medlemar Tid: 16:00 - Plats: Humlans förskola i Iggesund. 1 Mötets öppnande Ordförande, Märta

Läs mer

Kalendarium hösten 2014

Kalendarium hösten 2014 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev september 2014 En höst fylld av aktiviteter! Hej medlemmar! årgång 15 nr 3 Den långa fina sommaren tog plötsligt slut och nu är det höst på riktigt. Hösten största aktivitet

Läs mer

Herzlich wilkommen nach Engelberg! 08-654 12 60, www.skiunlimited.se Skidtest Engelberg, Vitt & Brett 2

Herzlich wilkommen nach Engelberg! 08-654 12 60, www.skiunlimited.se Skidtest Engelberg, Vitt & Brett 2 Skidtest I Engelberg kommer snön normalt tidigt på hösten. Med snön kommer abstinensstinna friåkarproffs, skidfilmare och säsongare från hela världen. Med sitt läge får Engelberg ofta besök av lågtryck

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10

Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10 Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10 Recept...3 Dokumentation blåbärs pannkaka 8 Dokumentation klassisk svensk pannkaka 9 Pannkakans historia.10 Min egen pannkakas berättelse..11 Källförteckning..13 2 Blåbärspannkaka

Läs mer

BLADLUSEN. Föreläsningar! Årsmöte! Tips! Studiebesök! Mars 2007

BLADLUSEN. Föreläsningar! Årsmöte! Tips! Studiebesök! Mars 2007 BLADLUSEN Föreläsningar! Tips! Årsmöte! Mars 2007 Studiebesök! Vill du få hem Bladlusen via epost istället? Meddela din epost-adress till ulrica.danielsson@hotmail.com så fixar vi det. Har du egen erfarenhet

Läs mer

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Jag är A. Man 38 36,2 B. Kvinna 65 61,9 C. Annan 2 1,9 Min ålder A. yngre än 25 år 16 15,2 B. 26 45 år 28 26,7 C. 46 65 år 26 24,8 D. äldre än 65 35 33,3 Tid för mitt

Läs mer

Hej alla föräldrar och barn!

Hej alla föräldrar och barn! Hej alla föräldrar och barn! Nu är det dax att börja i förskoleklass, vi förstår att ni har många frågor och funderingar. Därför har vi pedagoger i förskoleklasserna skrivit en liten förberedande saga

Läs mer

West Coast Triathlon Camp

West Coast Triathlon Camp West Coast Triathlon Camp Tylösand 29-31 maj 2015 För 6:e året i följd! med Lars Rosencrantz & Carl Brümmer West Coast Triathlon Camp TRIATHLON CAMP Välkommen! Vi är väldigt glada över att kunna presentera

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK This is a document containing all the grammar explanations and examples from the website www.svenska.digital ADJEKTIV A - Normal konstruktion: en X ett X + t många X + a den X

Läs mer

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -Enkelt. Har åkt med er förut.

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -Enkelt. Har åkt med er förut. Namn: Frida Westerberg Resa: Westernparadis på Gotland Datum: 2013-09-12-15 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: -Direktkontakt, fika, träffa de andra deltagarna å få

Läs mer

2015/2016 SKOLRESA TILL STOTEN

2015/2016 SKOLRESA TILL STOTEN 2015/2016 SKOLRESA TILL STOTEN Sälens bästa skidåkning och ETT FJÄLL MED UPPLEVELSER Ta klassen till Stöten! I din hand håller du ett riktigt bra erbjudande. Samla skolklassen och åk till fjällen. I Stöten

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 25 juli - söndag 11 september 2011

barnhemmet i muang mai måndag 25 juli - söndag 11 september 2011 barnhemmet i muang mai måndag 25 juli - söndag 11 september 2011 Några veckor sedan sist, eller rätt så många om vi ska vara ärliga. Som vi skrev i förra brevet så har vi spenderat vår årliga månad i Sverige

Läs mer

INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA!

INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA! INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA! Hoppas att allt är bara bra med er inför den stundande All Helgonahelgen. Dagen idag bjuder ju på ett härligt höstväder. Vi får hoppas det håller i sig

Läs mer

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2013 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2013 Section 1, Part A Text 1 Meddelande för resenärer på perrong tre. Tåget mot Söderköping

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Kultur och Fritid Sommarens fritidsprogram 2011

Kultur och Fritid Sommarens fritidsprogram 2011 Kultur och Fritid Sommarens fritidsprogram 2011 Höstens fritidsprogram delas ut på Spezialdagen. För mer information se aktivitet Spezialdagen Hej, Nu är det dags för ett nytt fritidsprogram. I sommarens

Läs mer

Assistansia AB betalar portot. Frankeras ej. Kundnummer 20471619. Assistansia AB. 708 00 Örebro. Svarspost

Assistansia AB betalar portot. Frankeras ej. Kundnummer 20471619. Assistansia AB. 708 00 Örebro. Svarspost Assistansia AB Svarspost Kundnummer 20471619 708 00 Örebro Frankeras ej. Assistansia AB betalar portot. Assistansia AB arbetar med Personlig assistans för funktionshindrade. Det är kundernas önskemål som

Läs mer

www.leanlink/lss Semesterprogram Sommaren 2012

www.leanlink/lss Semesterprogram Sommaren 2012 Semesterprogram Sommaren 2012 LSS Funktionsstöd/Fritid och Kultur inbjuder Dig att delta i vår semesterverksamhet sommaren 2012. Resorna och lägren är första hand till för dig som är över 21 år och bor

Läs mer

FRÄMJAR NYTT. Nr 2 2015 Jursla-Åby

FRÄMJAR NYTT. Nr 2 2015 Jursla-Åby FRÄMJAR NYTT Hej främjare, Härligt, nu är det dags igen för oss alla att komma ut i naturen. Svamp och bär är alltid roligt att plocka. Augusti började bra med svamp/bär men sedan blev det lite torrt.

Läs mer

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan.

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Av Agaton Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Hon är gammal och hon har stora tänder. Vi går på

Läs mer

2007-08-27 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete

2007-08-27 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete 2007-08-27 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete Tema Resa i Kina med Kultur, teknik och shopping 28 oktober - 4 november 2007 Inbjudan Tema Resa Kina Kultur, teknik och shopping Alla pratar om Kina

Läs mer

SPORTLOVSPROGRAM 2014 15-23 februari

SPORTLOVSPROGRAM 2014 15-23 februari SPORTLOVSPROGRAM 2014 15-23 februari Föreningen RegioLAN presenterar LAN 2014 i Sporthall. Lördag 15/2 till tisdag 18/2. Insläppet börjar kl.15.00 på lördagen. Det blir turneringar i League of Legends,

Läs mer