April 2011 Årgång 25 NR: 1. DHB Västra. Medlemstidning för Döva, Hörselskadade och Språkstörda barn i Västra Sverige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "April 2011 Årgång 25 NR: 1. DHB Västra. Medlemstidning för Döva, Hörselskadade och Språkstörda barn i Västra Sverige"

Transkript

1 1 April 2011 Årgång 25 NR: 1 Medlemstidning för Döva, Hörselskadade och Språkstörda barn i Västra Sverige

2 2 Kontaktuppgifter Styrelsen Ordförande Petra Grönhaug Tel: Information Vice ordförande Eva Bartels Tel: Kassör Paul Ek Tel: Sekreterare Kristina Näsström Tel: Vice kassör Helena Persson Tel: Vice Sekreterare Elena Lakso Tesáková Mobil: Ledamot Jan-Eric Josefsson Tel: Ledamot Susanne Nilsson Tel: Ledamot Roger Svensson Tel: Ledamot Kirsten Ekholm Tel: Ledamot Nelson Luengo Tel: Studie & Aktivitetsgrupp Helena Persson Sammankallande Tel: Susanne Nilsson Tel: Grethe Håkansson Tel: Nelson Luengo Tel: Kristina Näsström Tel: Lisette Bruno Tel: Ansvarig utgivare: Petra Grönhaug Redaktionsgrupp Helena Persson Susanne Nilsson Petra Grönhaug Förslag och synpunkter på tidningen kan lämnas till kansliet. DHB förbehåller sig rättigheten att välja vilka inskickade artiklar som publiceras. Dessutom kan redaktionsgruppen skära i texten vid platsbrist. Nästa manusstop: 15 oktober 2011 Nästa nummer: Hösten 2011 Språkstörnings grupp Kansliet Storgatan Vänersborg Kirsten Ekholm Sammankallande Tel: Carola Hjelm Tel: Elisabeth Dahlberg Tel: Maria Torstensson Tel: Kanslist: Grethe Håkansson E-post: info@dhbvastra.se Tel: Fax: Medlemsavgift för 2011: Familjeavgift: 300 kr Nya medlemmar får första året för 150 kr. Stödjande avgift: 200 kr Postgiro: Bankgiro: Organisations nr: Hemsida:

3 Ordförandespalten Jag skulle vilja börja med att tacka för förtroendet som ni gav mig på årsmötet, att få vara ordförande för. Det ser jag som en inspirerande och spännande uppgift. Har du en bra idé på aktivitet, vill bolla en fråga som handlar om DHB och våra syften eller undrar över något, tveka då inte att kontakta mig. Styrelsen samlades redan två veckor efter årsmötet för att börja med genomförandet vår verksamhetsplan. Under arbetshelgen började vi arbetet med att leta efter adresser till elevhälsoteam eller liknande samt hörsel, döv och språkklasser i vårt upptagningsområde. I våra framtidsplaner har vi tänkt skicka information där vi ska berätta att vi finns och vad vi gör. Det är ett gediget arbete vi har framför oss men vi ser det som ett led i att vi ska bli fler medlemmar i DHB. Det ska bli lättare för våra målgrupper att hitta oss! Vi ska också uppdatera våra informationsställ som vi redan har satt upp inom sjukvården. De ska få vår nya aktivitetsplan. När du är hos audionomer, logopeder, hörcentraler eller liknande kan du titta efter DHB information. Berätta gärna för oss om du inte hittar något material så att vi kan kontakta dem igen. 3 Arbetet med att ta fram en aktivitetsplan för 2012 har påbörjats. Som vanligt ser det ut att bli att roligt och innehållsrikt verksamhetsår. Under 2011 har styrelsen tänkt kontakta er som är medlemmar i. Vi vill veta mer om vilka förväntningar ni har på organisationen och ser fram emot många intressanta samtal. Nytt för i år är också att vi ska genomföra föräldraträffar på olika platser. På en vardagkväll träffas vi, som bor på rimligt avstånd, fikar och tar del av intressanta föredrag. Vi hoppas på att ni också tycker att det skulle vara roligt och nyttigt att träffas även utan att barnen följer med. Visst är det skönt nu när det börjar bli vår? Utanför mitt fönster skiner solen och himlen är blå. Det är snart påsk och jag tänker avsluta med att tipsa er om de klurigheter som finns längre fram i tidningen och som ni kan pyssla med under påsklovet. Ha en trevlig påsk och njut av en skön vår och sommar. Vi ses på DHB:s aktiviteter! Petra Grönhaug Gratis BIO! Nu kan du som är ung hjälpa oss att undersöka hur tillgängliga olika platser, lokaler och kulturaktiviteter är för dig. Vi tänkte börja med att kolla teleslingor på biografer. Du får en biobiljett som tack. Så här gör du: Läs frågorna i rutan! Anmäl dig som reporter i ett mejl till info@dhbvastra.se Gå på Bio! Skicka in dina svar i ett mejl till info@dhbvastra.se Frågor: 1. Vad heter du? Vilken är din adress? 2. Vilken film såg du? 3. På vilken biograf såg du filmen och i vilken stad? 4. Hur tycker du att slingan fungerade? 5. Hur blev du bemött på biografen? 6. Vad tyckte du om filmen? Ge ett filmtips! 7. Något annat som du vill rapportera?

4 PÅ GÅNG! Det är som vanligt mycket verksamhet på gång i den närmaste tiden! Mycket är i planeringsstadiet ännu men vi vill passa på att ge er datum och lite information redan nu. Mer information om aktiviteterna kommer via inbjudningar och på hemsidan ( Barnens Flyghelg 29 maj Vill du klättra genom motorrummet på en Viggen eller provsitta i cockpit i Draken? Kanske låter det roligare med ponnyridning och godisjakt? Kom då till Aeroseum i Säve den 29 maj. DHB bjuder på entrén. Anmäl dig senast den 12 maj. Långhelg i Stockholm 2-5 juni Med ett Stockholmskort i handen går vi ut på massor av olika äventyr i vår huvudstad. Kostnad för helgen är 1000 kr/vuxen och 400 kr/barn. Övernattning ingår. Resan kommer i tillägg. Anmäl er senast den 27 april. Astrid Lindgrens värld augusti Vi träffar Pippi, Emil, Ronja, Madicken och andra Astrid Lindgren figurer. Under söndagen blir det föreställningar på teckenspråk i parken efter en bestämd tidsplan. Vi bor i campingstugor och får fixa frukost och lunch själva. Priset för helgen är 600 kr vuxen och 300 per barn och då ingår inträde, boende och grillbuffé på lördagskvällen. Ungdomsläger på Vida Blick augusti Tillsammans med föreningen Unga Hörselskadade åker vi på läger till Vida Blick strax utanför Jönköping. Ni som är 8 till 13 år får komma och ha kul med massor av aktiviteter. Lägret startar fredag eftermiddag och avslutas på söndag. Ungdomslägret kostar 300 kr per deltagare och då ingår aktiviteter, mat och boende. 4 Teckenspråkskurs september Kursen riktar sig till pappor och manliga anhöriga och är på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv. Under helgen lär vi oss mer teckenspråk i olika kunskapsnivåer av proffsiga lärare. Kursen börjar lördag morgon och avslutas med fika på söndag eftermiddag. Kostnad för detta är 600 kr per person. Boende, mat och kursavgift ingår i priset. Familjehelg på Grötö september Familjer som har barn med språkstörning träffas för att utbyta erfarenheter och bilda nätverk mellan så väl barn som föräldrar. Det blir föreläsningar för föräldrarna när barnen har kul tillsammans med barnledarna. Kostnad för denna helg är 600 kr per vuxen och 300 kr per barn. Boende och mat ingår i priset. Familjedag i Göteborg 22 oktober Vi erbjuds olika prova på aktiviteter Dagen sker i samarbete med ABF i Göteborg och kostar 200 kr per vuxen och 100 kr per barn. Aktiviteter och ett enklare mellanmål ingår. Teckenspråkskurs november Kursen riktar sig till mammor & kvinnliga anhöriga och är på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv. Under helgen lär vi oss mer teckenspråk i olika kunskapsnivåer av proffsiga lärare. Kursen börjar lördag morgon och avslutas med fika på söndag eftermiddag. Kostnad för detta är 600 kr per person. Boende, mat och kursavgift ingår i priset.

5 5 Hunneberg Den 23 oktober 2010 styrde vi vår bil mot Hunneberg. Äntligen skulle vi få träffa vår underbara DHB-Familj. Vi var först på plats vid parkeringen ca 10.30, regnet låg i luften och snöslasket på backen. Men vad gör det ner man ska vara ute och ha kul en heldag. Vi gick runt och strosade och väntade på de andra i DHB. Men titta mamma ropar barnen det kommer en bil till, och ut kliver Grethe (vår kanslist). Hon meddelade att vi bara blir 16 personer idag, men vad gör det när man får träffas och umgås. Vi fick börja med en teori lektion i orientering, där vi fick lära oss kartans olika beteckningar. Därefter fick vi gå ut och praktisera orientering tillsammans med några ur orienteringsklubben Skogsvargarna. Jag blev utsedd att vara fotograf under dagen. (Tur var väl det då kartläsning inte är min grej, med ett lokalsinne = 0. Jag skulle kunna gå vilse i min egen ficka om det så vore.) Vi fick orientera en runda på 1 km, som sedan avslutades med bulle och festis. Till lunch grillades det korvar. Under tiden lekte barnen i snöslasket, och gjorde snögubbar. Hannes och Tindra hittade en liten härlig pöl som de kunde hoppa i. Det är underbart att se hur alla barnen finner varandra och leker tillsammans. På Kungajaktmuseet Älgens Berg fick vi uppleva världen ur älgens perspektiv. Bland annat kunde vi bekanta oss med älgens olika sinnen. Vi fick mata älgen med olika saker, han sa mums när det var gott, annars var det blää. Med hjälp av hörlurar kunde vi höra hur bra hörsel en älg har. Vi lärde oss även om människans utveckling från tidig stenålder fram till idag, Vi gick en underbar skogspromenad. Det var Bergatrollet Olfvars skogsvandring som gick över stock och sten. Med hjälp av karta/kompass och Olfvars avlagda svansar hittade vi rätt och kunde svara på alla frågor om naturen. Det var tur att någon vuxen hade koll på barnen för vi andra hade fullt upp med att plocka trattkantareller under skogsvandringen. Här handlade det inte om att leta svamp, utan att få stopp på barnen så de inte trampade ner all svamp. Mitt i skogen så satt Olfvars kusin och gungade i lugn och ro. Det visade sig att alla inte hade sett kusinen när skogspromenaden var färdig på grund av all svamp. Den underbara dagen avslutades utanför Museet med en rolig lek. Sedan var det bara att styra bilen hemåt. Kvällen räddades av all svamp som skulle rensas. Lisette Bruno

6 Föräldrahelg 4-5 december befinner vi oss på John Bauers hotell i Jönköping tillsammans med ungefär femtio andra DHB:are, jag, min mamma och bonuspappa. Framför oss står föreläsaren Jenny Lexhed. Hon har styrka i blicken och berättar lugnt om sin son Oscar. Han har diagnosen autism och förstår inte riktigt vitsen med kommunikation, han måste lära från grunden, förstå att han kan ha nytta av det. Jenny berättar om hur hon satt uppe nästan hela nätterna efter att barnen somnat och tog fram material som hon kunde träna Oscar med. De hittade en pedagogik som verkade passa Oscar bra, hans farmor ställde upp och tränade honom och med tiden växte hans kunskaper och vilja till kommunikation. Jenny berättar om hans första treordssats. Fram till dess hade han varit ganska tyst. Jag var inne på jobbet en sväng när mobilen ringde. Till min förvåning hörde jag Oscars röst där i andra änden. Han sa: Mamma kom hem. Jag kan lova att jag åkte hem med ilfart! Jag frågade Oscars assistent om hon hade hjälpt honom ringa eller sagt att han skulle göra det, men hon visste inte ens om att han hade ringt! Det var ett stort ögonblick När Jenny berättar detta vågar jag inte titta på mamma. Hon sitter bredvid mig och jag vet att hennes tårar rinner lika mycket som mina och jag vet att vi båda skulle gråta ännu mer om vi såg på varandra. Det är så rörande och starkt och så mycket hon berättar som vi känner igen. Kampen, frustrationen, att inte få rätt eller tillräckligt med stöd. Potentialen man ser i sitt barn och den envisa tron på att barnet visst kan utvecklas, men det är så många hinder på vägen. Hinder som inte är barnets utan som kommer från omgivningens bristande kunskap och engagemang. Det heter att våra barn är utvecklingsstörda, men det borde heta att de är utvecklingsbara, säger Jenny och jag kan bara hålla med. 6 Efter föreläsningen avnjuter vi alla en trerätters middag på hotellet. Så många olika familjeöden samlade på ett ställe. Våra barn är olika, varierande åldrar och har olika behov. Det som förenar är teckenspråket och att vi alla har fått ta oss igenom en liknande process. Det är befriande att omge sig med människor som har det, skönt att få dela sin egen historia och höra andra berätta. Skönt också att få vardagsbestyren lite på avstånd, komma iväg, bo på hotell, umgås och ha roligt. På söndag en är det dags för nästa föreläsning. Forskaren och före detta specialläraren Carin Roos ska prata om tvåspråkighet och läs- och skrivinlärningsprocessen hos döva barn har jag läst i programmet. Tänker att det nog kommer bli en lite torrare föreläsning än igår, men jag har fel visar det sig. Carin är en underhållare av stora mått. Kunnig och levande. Jag hade lätt kunnat lyssna på henne hela dagen och de två timmarna flyter fort förbi. Hur bär hon sig åt? Hon presenterar statistik och forskningsresultat på ett lättillgängligt och roligt sätt och får hela åhörarskaran att skratta. Hon berättar att alla forskare nu är eniga om att flerspråkighet inte är farligt, inget barn riskerar att få ett halvt språk och att samtliga som bedrivit någon form av forskning av teckenspråkets inverkan på talutvecklingen visar att tecken gynnar talet. Den lyckade helgen avslutades med en god lunch i hotellrestaurangen. Nya kontakter knöts och jag ser med spänning fram emot nästa DHB-träff. Jessica Steje

7 7 Mammakurs På fredag kväll den 17 november 2010 samlades cirka 30 glada mammor och andra kvinnliga anhöriga i den något kyliga matsalen på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv. Den årliga mammahelgen kunde börja. Alla var spända inför helgens teckenkurs men lite trötta efter arbetsveckan och fredagskvällen ägnades mest åt småprat och vila. Pigga och glada kunde vi köra igång på lördag morgon. Vi delade upp oss i nivårelaterade grupper och tecknade för fullt alla utifrån sin bästa förmåga. Nybörjare försökte snappa upp så många tecken som möjligt utan att få alldeles för mycket huvudvärk medan de mer erfarna tog chansen att förbättra sina kunskaper ytterligare med hjälp av döva lärare. Trots kunskapsskillnader hade vi alla en sak gemensam en vilja att lära oss för att kunna kommunicera ännu bättre med våra barn. På lördag kväll hade vi roligt med både trevligt sällskap och lek som anordnades av Aktivitetsgruppen. På söndag fortsatte vi med att teckna i våra grupper ända till eftermiddagen då kursen avslutades med gott fika och utvärdering. Det var många nöjda ansikten som vittnade om att även den nästa mammahelgen kommer att vara fullsatt. Tack DHB för ännu en rolig och värdefull aktivitet! Elena Lakso Tesáková

8 8 Årsmöte Lördagen den 5 mars steg vi på tåget i Åmål för att åka till Göteborg. Vi var alla förväntansfulla och nyfikna på hur helgen i Göteborg skulle bli. Tågresan gick bra och vi promenerade en liten bit till Scandic i Nordstan. Något förvirrade klev vi in konferensavdelningen och minimässan. Det var fullt av vuxna och barn. Vi som nybörjare i DHB kände oss lite vilsna och saknade kanske lite information om vad som skulle hända under dagen. Så småningom blev det gemensam lunch (en god sådan) och sen var det dags för barnen att åka iväg på sina aktiviteter. Linnea, Svea och Amanda åkte till lek- och buslandet, vi stod med en liten klump i halsen när vi vinkade hej då. Hur skulle detta gå? Årsmötet öppnades och det var ett intressant och givande möte. Vi fick en inblick i vilket oerhört viktigt jobb styrelsen och DHB gör. När årsmötet avslutades satt alla barnen i rummen bredvid och tittade på film. De var glada men trötta, det hade varit toppen på lek- och buslandet. Vi åt middag tillsammans med alla andra DHB:are i restaurangen på hotellet. Svea och Amanda var trötta efter en fartfylld dag så de somnade bums på rummet efter maten. Linnea och Fredrik provade poolen på hotellet tillsammans med några andra kompisar från DHB På förmiddagen tog vi spårvagnen till Sjöfartsmuseet. Spårvagnen var ju också spännande eftersom något sådant har vi inte i metropolen Åmål. På museet fick barnen bland annat klappa sjöstjärnor, pröva att köra båt i simulator och lära sig om fiskar, maneter och krabbor. Teckentolkar fanns med under guidningen. Besöket på museet var mycket uppskattat och det hela avslutades med korv med bröd och festis.. Avslutningsvis tog vi tåget tillbaka till Åmål. Detta var vår första familjeaktivitet med DHB. Vi tycker det är fantastiskt att se barn och vuxna teckna till varandra och det är toppen för vår Amanda som är 3 ½ att få träffa och umgås med andra barn som är hörselskadade. Ett stort tack till DHB för en toppenhelg i Göteborg. Vi ser fram emot sommarlägret i Isaberg. Amanda 3 ½, Svea 3 ½, Linnea 7, Eva-Liz och Fredrik Nilsson

9 Vinterdag DHB bjöd in till en vinterdag på Isabergs skidanläggning. Vi träffades klockan 9,00 och hade som vanligt en fantastisk dag tillsammans med både nya och gamla ansikten. Här fanns allt för den som ville ha en trevlig vinterutflyktsdag. Skidbackar, pulkabackar, trevliga människor och framförallt mycket snö! När man tagit några åk passade det utmärkt med varmkorv och dricka för att få ytterligare energi till att ge sig ut i backarna igen. Även värmestugan var en trevlig tillflykt när kylan bet tag i kinderna. Det erbjöds även skidskola till de som ville, barn som vuxna. Roupéz skidshop hade ett bra sortiment där man kunde införskaffa allt som kunde tänkas behövas Liftarna tog oss snabbt upp för backarna. I pulkabacken var det full fart med bus och lek. Leva & Fungera var representerade med en egen liten monter under Leva & fungeramässan som pågick mellan 5-7 april. Grethe Håkansson, vår kanslist, stod på plats varje dag och fick support av flera från styrelsen under de olika dagarna. För mig var det mitt första tillfälle att komma i kontakt med denna fantastiska mässa och jag kan varmt rekommendera alla att ta chansen att gå dit! Det var väldigt spännande och inspirerande att också få se vad de andra utställarna hade att erbjuda och variationen var bred och uppfinningsrikedomen stor. 9 Framåt eftermiddagen när benen började bli trötta efter skidåkning och pulkarace så var det dags för hemfärd för många nöjda och trötta DHB:are. Själva hade vi tre snarkande barn i bilen på vägen hem. Många tack till Susanne och Nelson som ordnat den trevliga vinterdagen. Kristina Näsström Mässan vänder sig till alla som är nyfikna på metoder, hjälpmedel och kunskap som kan bidra till att skapa en väl fungerande och stimulerande livskvalitet. Stundtals fick vi många besökare till vår lilla monter (delvis var nog det delikata Basturökeriet mittemot oss med sina utsökta viltdelikatesser ett dragplåster och vårt håll!). Många blev intresserade och tog med sig vårt informationsmaterial. En del var representanter från vårdutbildningar och skolor såsom rektorer, skolchefer etc. men också ett flertal assistenter, föräldrar och barn kom fram och ställde frågor till oss. Sammanfattningsvis var det ett lyckat deltagande och vi nådde ut till flera olika grupper av människor som också kommer i kontakt med våra barn. Hoppas vi kan delta nästa år igen. Kirsten Ekholm

10 10 BaRnSiDaN Origami Här är en länk till flera figurer som man kan vika. Det är bara att ladda hem och skriva ut. Bilaga till kaninerna finns på nästa sida. Kolapopcorn För 6 personer. Sött och gott att ätas som snacks, till en bra film. Ingredienser: 2 msk majsolja 100 g puffmajs (popmajs) 50 g smör 2/3 dl farinsocker 3 msk ljus sirap Punkägg Nu kan du lysa upp köksbordet med några grönhåriga figurer. Spara en så stor del av ett äggskal som du kan. Limma fast nedre delen av ägget på en liten kartongbit eller träplatta. Måla ett litet ansikte på ägget. Fyll halva äggskalet med lite jord och tryck ner växtfrön. Växter som passar att odlas så här är t ex prydnadsgräs, kattgräs och smörgåskrasse. Barnens egna sommarbubblor Man kan ha mycket kul med såpbubblor! Här är ett recept på hur man kan göra sitt eget bubbelvatten. Gör så här Hetta upp oljan i en kastrull. Tillsätt majskornen och täck över med lock. Skaka så att kornen täcks med oljan. Värm på medelhög värme och skaka kastrullen då och då tills allt är poppat. Ta bort från plattan. Lägg smöret, sockret och sirapen i en annan kastrull. Värm på medelhög värme och rör tills smöret har smält och sockret lösts upp. Lägg popcornen i en stor blandskål och ringla kolasåsen över dem. 2-5 dl vatten ¼ - ½ dl glycerol (finns att köpa på apoteket) ½ dl diskmedel 1 tsk socker Rör om tills popcornen är täckta av sås. Avbryt omrörningen när såsen svalnat och stelnat. Låt svalna tills de är kalla nog att ätas.

11 11 Origami Vik en kanin till påsk! Lägg godis i den, dekorera påskbordet, eller använd som namnbrickor, ha den att leka med eller vad vi vill. Börja här! (Beskrivningen är på engelska men era föräldrar hjälper er säkert att översätta) Svåraste momentet är den sista där man skall blåsa upp kaninen, här kanske man kan hjälpa till med fingrarna lite.

12 12

13 13 Välj en vit eller brun kanin. Vill du ha båda? Rita av eller kopiera kaninerna.

14 14 Lycka till!

15 15 Att flytta till elevhem Jag heter Jessica och är 15 år och går i sjuan på Vänerskolan. Egentligen bor jag i Huskvarna, men när jag skulle börja högstadiet var jag tvungen att flytta eftersom jag behöver ha teckenspråk. På låg- och mellanstadiet gick jag i en liten Döv- och Hörselklass på Talavidskolan i Jönköping och vi brukade åka och besöka Vänerskolan en gång om året. Därför kändes det bra att börja där, jag kände ju redan de andra eleverna och lärarna. Mamma och jag var även ett par dagar på Birgitta-skolan i Örebro för att kolla där, men jag valde Vänerskolan och det är jag jättenöjd med. I början var jag orolig för att mamma och pappa skulle glömma teckenspråket när de inte träffar mig varje dag och ibland känner jag mig ensam och utanför när de sitter och pratar svenska vid matbordet hemma och jag inte hänger med. Det är jättetråkigt! Här har jag har blivit bättre på teckenspråk och mamma och pappa hänger inte längre med. Mamma vill att jag ska stänga av rösten och bara teckna så hon får träna mer. Och det gör jag också, men när hon inte fattar trots att jag tecknar om och om och om igen måste jag ju använda svenskan!! I Vänersborg bor jag på ett elevhem. Det är ungefär som att bo hemma, fast man inte bor med sina föräldrar och sina syskon. Istället får man nya syskon och det finns personal som tar hand om oss. Min personal är jättebra, men ibland är de lika tjatiga som mamma! Så då känns det verkligen som hemma!! Jag har eget rum på elevhemmet och det finns redan möbler, så jag behöver inte ta med mig hemifrån om jag inte vill. Eftersom jag måste städa mitt rum själv, har jag inte tagit med mig så mycket saker hemifrån för jag vill inte damma en massa! På elevhemmet trivs jag jättebra med de andra tre eleverna som bor där och vi gör mycket kul tillsammans. Ibland går vi på bio, vi har även åkt iväg och provat på slalom och vi spelar guitar hero, andra spel eller så går ut och spelar fotboll. Personalen har alltid tid för oss och ibland är det skönt att bara sitta och prata med dem om allt möjligt. De är också bra när det är jobbigt i skolan, med kompisar eller om man har hemlängtan, de lyssnar och försöker hjälpa. Hemma har jag inte så många kompisar, men här på skolan har jag flera som jag brukar hitta på olika saker med. Gå på stan och shoppa eller fika är en favorit! En av mina bästa vänner bor på ett annat elevhem och ibland är hon hos mig eller så är jag hos henne. På fredagen slutar vi tidigt och jag åker taxi hem. Jag brukar vara hemma vid 4- tiden. Då är jag oftast trött och vill bara sätta mig vid datorn och snacka med kompisar. Jag är jätteglad att jag har börjat på Vänerskolan för här har jag teckenspråk, jag har fått kompisar och ett kul liv! Det är klart det är jobbigt att resa ibland och jobbigt att inte bo hemma hos mamma och pappa, men vi messar varje dag. Då vet de vad jag gör och jag vet vad som händer hemma. Ibland hinner jag inte prata med mamma och pappa när de ringer. Jessica

16 16 Baksidan Deckarvandring Barnboksförfattaren Susanne MacFies släppte under 2010 fyra stycken böcker i nya deckarserien för barn som utspelar sig i Alingsås. Föräldracafé 11 maj 12 maj Borås Nässjö Nu ska vi dra igång något nytt. Några gånger per termin ska bara vi föräldrar träffas, fika lite och dessutom få påfyllnad genom intressanta föredrag. Föräldracaféerna kommer att vara på olika platser i länet och på sätt kommer alla få nära någon gång. De första träffarna är redan under våren. Då är temat tekniska hjälpmedel för att göra livet enklare för våra barn. Det blir brandvarnare, dörrklockor och blinkande lampor! Det finns en hel djungel av intressanta grejer som vi kommer att få ta del av. Vi får besök av hörselingenjör och hörseltekniker. Under en dryg timma kan barnen leka deckare, tyda det hemliga skriftspråket med Hemliga Klubbenfall. Sommardeckarvandringar 2011 Juni: 11/6, 18/6 Juli: 2/7, 9/7, 16/7, 23/7, 30/7 Augusti: 6/8, 13/8, 20/8 Biljettpris: 80:-/person. Föräldrar får gärna följa med och betalar då egen biljett. För mer information och bokning av biljetter, kontakta Alingsås Turistbyrå cfie/html/hemligaklubben.html I Borås kommer vi att vara på Solhem, ingång 1 plan 6, där HSO har lokaler. I Nässjö kommer vi att vara i kulturhuset / biblioteket. Höstens fördrag kommer att handla om Språkrådet. Tommy Lyxell kommer att berätta om deras verksamhet. Det blir den 7 september i Halmstad och den 8 september i Vänersborg. För att veta hur mycket fika vi ska beställa behöver vi veta att du kommer. Anmäl dig senast dagen innan, via hemsidan.

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här.

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Det är morgon och fortfarande mörkt ute. Utanför fönstret är det bara

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Örninfo. Februari 2015 Gratis biobiljetter till alla barn! Unga Örnar Väst. Postadress: Stenebyvägen 3 461 71 Trollhättan. Telefon: 0739-08 46 71

Örninfo. Februari 2015 Gratis biobiljetter till alla barn! Unga Örnar Väst. Postadress: Stenebyvägen 3 461 71 Trollhättan. Telefon: 0739-08 46 71 Örninfo Februari 2015 Gratis biobiljetter till alla barn! Unga Örnar Väst Postadress: Stenebyvägen 3 461 71 Trollhättan Telefon: 0739-08 46 71 E-post: Unga Örnar Väst info@vast.ungaornar.se Distriktsombudman

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Trevlig helg Monika och Helene

Trevlig helg Monika och Helene Hej! v.47 Den här veckan har vi börjat tänka lite matte, vi har tex 6 kulor i handen och "gömmer" 3 i andra handen hur många finns då kvar? jo 3, vi har också 6 små fyrkanter till hjälp som ligger framför

Läs mer

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s POLEN 2011 Jesper Hulterström V10 s 1 Jag heter Jesper Hulterström och Har varit på utlandspraktik 5/5 25/5 i Polen i en stad vid namn Tuchola. Resan varade i 3 veckor och den gjorde jag med John Pettersson

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Kap,1. De nyinflyttade

Kap,1. De nyinflyttade Kap,1 De nyinflyttade Det är mitt i sommaren och Clara sitter i fönstret och tittar ut, hon ser dem nyinflyttade bära in flyttkartonger. Mamma hade sagt att dom hade en tjej som är lika gammal som Clara.

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

MAJ 2013. Mallorca. den 22 maj 2013. Mallis nästa. den 17 maj 2013

MAJ 2013. Mallorca. den 22 maj 2013. Mallis nästa. den 17 maj 2013 MAJ 2013 Mallorca den 22 maj 2013 Så har vi anlänt till Mallorca och den lilla byn Soller här på ön, sist jag var här var för 2 år sedan med laget. Denna gång är det bara jag A-K och Bettan men vi har

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 24 september 2013 Vad har varit bra under dagen? Tänkvärt - Kommunikation viktigt för att förebygga konflikter Givande dag, lugnt och bra tempo Håkan - Bra föreläsare,

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

OBS! Bilden är tagen från en annat träningstillfälle

OBS! Bilden är tagen från en annat träningstillfälle Nu har det gått nästan en månad sedan vi hade vårt träningsläger för nya P03 på Ekäng, ÖSK s klubbhus. 12 stycken killar kunde vara med tillsammans med tränarna Rasmus och Joel samt föräldrarna/lagledarna

Läs mer

DRAGBLADET. Fjällvandring med drag i. Kick-Off 28/9 2002. MEDLEMSBLADET FÖR JÄMTLANDSFJÄLLENS SLÄDHUNDKLUBB Nr 2 2002

DRAGBLADET. Fjällvandring med drag i. Kick-Off 28/9 2002. MEDLEMSBLADET FÖR JÄMTLANDSFJÄLLENS SLÄDHUNDKLUBB Nr 2 2002 DRAGBLADET MEDLEMSBLADET FÖR JÄMTLANDSFJÄLLENS SLÄDHUNDKLUBB Nr 2 2002 Kick-Off 28/9 2002 Fjällvandring med drag i DRAGBLADET DRAGBLADET är ett medlemsblad för Jämtlandsfjällens slädhundklubb. Medlemsbladet

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7), lägger på rätt

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

På resande fot på Cuba och i Mexico

På resande fot på Cuba och i Mexico Sida 1 av 5 Välkommen till Willy o Ingers gästbok På resande fot på Cuba och i Mexico [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] 72 personer har besökt gästboken som innehåller 17 meddelanden. Senaste meddelandet

Läs mer

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - Personligt välkomnande av Will, som sköter hotellet.

Läs mer

Daniel Johannes Petri skola Nacka Värdens bästa lärare tycker jag är Daniel på Johannes petri skola som ligger i Nacka. Han är gympalärare.

Daniel Johannes Petri skola Nacka Värdens bästa lärare tycker jag är Daniel på Johannes petri skola som ligger i Nacka. Han är gympalärare. Daniel Johannes Petri skola Nacka Värdens bästa lärare tycker jag är Daniel på Johannes petri skola som ligger i Nacka. Han är gympalärare. Jag tycker att Daniel är Sveriges bästa lärare därför att han

Läs mer

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet,

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid.. längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid..

Läs mer

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa:

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa: RESAN År 6 I år 6 är målet att du ska kunna kommunicera på mycket enkel franska. För att nå målet lär du dig ord och uttryck inom många olika områden, t.ex. familjen, djur, frukter, klockan, sporter och

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

Hej alla föräldrar och barn!

Hej alla föräldrar och barn! Hej alla föräldrar och barn! Nu är det dax att börja i förskoleklass, vi förstår att ni har många frågor och funderingar. Därför har vi pedagoger i förskoleklasserna skrivit en liten förberedande saga

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Här kommer en liten reseberättelse om när jag hämtade hem min notchback 2010!

Här kommer en liten reseberättelse om när jag hämtade hem min notchback 2010! Här kommer en liten reseberättelse om när jag hämtade hem min notchback 2010! Allt började med att jag sålde min 51:a T 1 lilljulafton 2009. Att jag sålde den efter nästan 15 år i min ägo berodde mycket

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

Skåningarna är på hugget och en diskussion följde efteråt. Det kändes bra. Efter det kunde jag slappna av och bara njuta av arrangemanget som i

Skåningarna är på hugget och en diskussion följde efteråt. Det kändes bra. Efter det kunde jag slappna av och bara njuta av arrangemanget som i Det har varit NYP-träff i Skåneland i helgen 14-16 sept 2011 Nätverk för yngre yrkesverksamma med Parkinson träffades på Sundsgården i Helsingborg med ett program fullt av bra information och roliga inslag.

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Praktisk information om Rädda Barnens Ungdomsförbunds FÖRBUNDSÅRSMÖTE 2013 & TIOÅRSJUBILEUM!

Praktisk information om Rädda Barnens Ungdomsförbunds FÖRBUNDSÅRSMÖTE 2013 & TIOÅRSJUBILEUM! Praktisk information om Rädda Barnens Ungdomsförbunds FÖRBUNDSÅRSMÖTE 2013 & TIOÅRSJUBILEUM! Datum: 13-15 september, 2013 Plats: Marieborgs folkhögskola, Marieborgsvägen 25 i Norrköping (karta: http://goo.gl/maps/umpuu)

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ!

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta Riksmöte 2009 20-22 november - Stockholm Du borde bli ombud! Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen som dig. - Du får tre dagars intensiv och

Läs mer

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm..

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Lucia - Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Jag funderar, jag har liksom inte riktigt kommit på vad jag vill ha jag menar, det finns ju så mycket saker nu för tiden.

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Vad svarade eleverna?

Vad svarade eleverna? Vad tycker eleverna om sina skolor? Vad svarade eleverna? Tjej 78 50 % Kille73 47 % Vill inte svara 8 5 % Vad är det bästa med din skola? att man känner alla. maten och att fröknarna har tid med en bra

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

UGGLEPOSTEN 2011:1 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL

UGGLEPOSTEN 2011:1 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL UGGLEPOSTEN 2011:1 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL Uggleposten Exklusivt 2* intervju i detta nummer År: 2011 Nummer: 1 I det här numret: I detta nummer hedrar vi vår kära Barbro Ljungholm som snart går

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, det är Maria. -Hej, sa Dennis. -jag vill bara tacka för att du räddade min brors son. - Det var så lite så. - Och förlåt för att jag inte vågade säga ifrån på caféet,

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

Träna svenska A och B. Häfte 7 Klockan

Träna svenska A och B. Häfte 7 Klockan Träna svenska A och B Häfte Klockan 0 Del analog klocka Vad är klockan? Läs klockan är tolv klockan är ett klockan är två klockan är tre klockan är fyra klockan är fem klockan är sex klockan är sju klockan

Läs mer

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012 MAJ 2012 Sommartider den 27 maj 2012 Har hunnit vara hemma en vecka nu och vila upp mig lite från lägret ute på Lidingö, eller vilat och vilat, det har varit tester på schemat den gågna veckan. Men har

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

NYHETSBREV REGION MÄLARDALEN

NYHETSBREV REGION MÄLARDALEN NYHETSBREV REGION MÄLARDALEN Nr 9 November 2015 HEJ! Vintern närmar sig och vi har fått en liten försmak på kylan. Detta nyhetsbrev innehåller mycket matnyttig information och jag vill framförallt tacka

Läs mer

Lägerutvärdering FLATÖN 14

Lägerutvärdering FLATÖN 14 Lägerutvärdering FLATÖN 14 Läger 1 (22-28/6) Utvärdering 2014 års VVDS läger 1; 22 juni-28 juni Förmågor före och efter lägret (Skalan är 1-5 där 1 är lägst och 5 högst) Före (37) Efter (32) Självkänsla

Läs mer

Borlänge Skolors Musikkår

Borlänge Skolors Musikkår Borlänge Skolors Musikkår 27 juni 8 juli 2013 Nu är det snart dags att stiga på bussarna och åka till Lido di Jesolo! Vi ledare ser fram emot ett par härliga veckor tillsammans med er och hoppas att allt

Läs mer

Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa!

Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa! Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa! Kära dagbok! Nu är jag tillbaka i Leiden igen. Flygresan var lika rolig som vanligt. Jag kände igen mig direkt när vi kom fram så jag visade Annika, Caroline,

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Vikingen nr 3 2005 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2005 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2005 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Hur tycker Du att föreläsningarna har varit under dagarna? Mycket värdefulla 21 Värdefulla 11 Mindre värdefulla 0 Värdelösa 0 Saknas ifyllt

Läs mer

Signalhunden Loke numera också Kunglig hovleverantör

Signalhunden Loke numera också Kunglig hovleverantör Signalhunden Loke numera också Kunglig hovleverantör Ja, egentligen vet jag inte om han får kalla sig det på riktigt, därav situationstecknen, men det låter kul. Och han har faktiskt levererat till Kungen!

Läs mer

Projektet Eddies hemliga vän

Projektet Eddies hemliga vän Projektet Eddies hemliga vän Eddies hemliga vän Vårt bidrag är en pop upbok som handlar om att minska vår energiförbrukning. Det är en barnbok som ska få barn att bli medvetna om att energiförbrukningen

Läs mer

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Innehållsförteckning Kapitel 1Introduktion. sid 1 Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3 Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Kapitel 4 De misstänkta. sid 7 Kapitel 5 Förhöret. sida 9 Kapitel 6 Den splitternya bilen. sida

Läs mer

Kapitel 1 - skeppet. Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa.

Kapitel 1 - skeppet. Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa. Kapitel 1 - skeppet Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa. Jag och min bästa kompis skulle åka flygplan till Madagaskar, men de flygplanet hade kraschat. Så vi var tvungna att åka med ett skepp, så

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Dyslexiförbundet FMLS Ungdomssektionen i Skåne Presentation av ungdomssektionen vid pennan Johan Viebke Ansvarig ledare: Johan Viebke Ledare: Mikael (Mige) Lundahl Ledare: Eva

Läs mer

Medlemstidning för Döva, Hörselskadade och Språkstörda barn i Västra Sverige

Medlemstidning för Döva, Hörselskadade och Språkstörda barn i Västra Sverige 1 Årgång 28 NR: 1 2014 Foto: Helena Persson Vinterdag i Ulricehamn 25 januari 2014 Medlemstidning för Döva, Hörselskadade och Språkstörda barn i Västra Sverige 2 Kontaktuppgifter Styrelsen 2013 Ordförande

Läs mer