När kommunen våren 2003 tog beslut om att ta emot 150 flyktingar per år de närmaste fem åren hade man stora ambitioner om möjligheterna till jobb:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "När kommunen våren 2003 tog beslut om att ta emot 150 flyktingar per år de närmaste fem åren hade man stora ambitioner om möjligheterna till jobb:"

Transkript

1 Datum Rubrik på medborgarförslaget Redovisning av flyktingmottagandet,antal,kalkyl,utfall,kostnader samt procent egenförsörjande redovisat för vart år under perioden Medborgarförslaget Medborgarförslag. Med anledning av kommunens överklagande av ett domslut i förvaltningsrätten om rätt till särskilt boende för en 93 årig kvinna med mindre god hälsa, drar jag slutsatsen att kommunen prioriterat ner äldreomsorgen till en låg nivå. Inte ens en dom i förvaltningsdomstolen räcker till för att få ett särskilt boende. Vidare kan man i lokaltidningen läsa om den besvärliga arbetssituationen för anställda inom äldreomsorgen vilket säkert leder till sänkt kvalitet för åldringarna. För att kunna bedöma hur kommunalpolitikerna prioriterar vill jag att Ni redovisar hur flyktingmottagningen har utvecklats. Bifogar två urklipp från Tidningen Ångermanland Jag vill att Ni redovisar likadant som reportern gjort men för vart år sedan 2003 och fram till nu. Hur många har tagits emot och hur stor andel har fått arbete och är självförsörjande? Publicerad 14 februari 2005 Kalkylen för flykting-mottagning oriktig Bara två av 122 vuxna flyktingar som kom till Härnösand 2002 och 2003 har fått jobb i kommunen. Övriga har flyttat, har aktivitetsstöd, är mammalediga eller icke- Det visar siffror från integrationsenheten över den så kallade självförsörjningsgraden hos mottagna flyktingar. När kommunen våren 2003 tog beslut om att ta emot 150 flyktingar per år de närmaste fem åren hade man stora ambitioner om möjligheterna till jobb: Efter ett år skulle 30 procent vara självförsörjande, efter två år 70 procent och efter tre år skulle 100 procent vara Beslutet byggde på kalkyler som visade att kommunen skulle "tjäna" många miljoner kronor på att ta emot flyktingar. Kalkylkerna antog också att alla flyktingar skulle stanna kvar i kommunen. Integrationsenhetens redovisning över de 42 vuxna flyktingar som kom 2002 visar att 62 procent är självförsörjande efter två år.

2 Tittar man närmare på siffrorna visar det sig att man räknat in 15 som flyttat och en avliden som Delvis självförsörjande är två som är mammalediga och 16 som har aktivitetsstöd. Av dessa räknar man in hälften som Om man bara räknar den enda flykting som fått jobb så är det bara 2,4 procent som är Samma gäller för Där har man ett utfall på 31 procent Av dessa är det 18 som flyttat, en som fått arbete, en mammaledig, 11 aktivitetsstöd och 49 som är icke Räknar man självförsörjningsgraden bara på den som fått jobb blir siffran 1,25 procent. - Vi har haft en diskussion om den här statistiken och det är inte helt entydigt hur man ska räkna med de som flyttat från kommunen, säger Lisbet Sander, chef för individ- och familjeomsorgsförvaltningen. En del har flyttat därför att dom fått jobb. Andra har påbörjat utbildning i annan kommun. För varje flykting får kommunen en schablonersättning på kronor från staten. Den betalas ut vid nio tillfällen under en treårsperiod. De 33 flyktingar som flyttat innebär att kommunen förlorar en del av den ersättningen. - Det blir som att vi biter oss själv i svansen, säger Lisbet Sander. Exakt hur mycket pengar det rör sig vet jag inte idag. Det är komplicerat att räkna på de här ersättningarna. Jag vill också att Ni redovisar gjorda kalkyler och utfall för vart år efter Alltså hur det som tas upp i nedanstående artikel i tidningen Ångermanland har planerats och fallit ut för vart år sedan Publicerad 4 januari 2006 Utlovade miljoninkomster blev ett kraftigt minus Beslutet våren 2003 att ta emot 150 flyktingar under fem år skulle ge Härnösands kommun miljoninkomster. Så blev det inte. I stället har kostnaderna för flyktingmottagningen -stigit kraftigt de senaste åren och ligger för 2005 på minst åtta -miljoner kronor.

3 I backspegeln framstår underlaget till fullmäktiges beslut som mycket tveksamt. Bara en fullmäktigeledamot hade en avvikande mening. Det var Rolf Larsson (m) som avstod från att rösta. Jag kunde varken rösta ja eller nej på ett så uselt underlag vi fått i fullmäktige, säger han. Vi fick höra att det skulle vara en god affär. Och jag reagerade mot att vi skulle tjäna pengar på att ta emot flyktingar. Men det gick inte att gå in i sakfrågan med öppna ögon. Det var för känsligt. Tyvärr har det visat sig att jag hade rätt. Flyktingarna som kommit hit har hamnat i en kommun där det inte finns några jobb. Man har satt en massa människor i en svår situation. Det var på våren 2002 som kommunstyrelsen föreslog att Härnösand skulle ta emot 150 flyktingar per år under fem år framåt. Det underlag man hade var en kalkyl som tagits fram av individoch familjeomsorgsförvaltningen. Den utgick från den målsättning som gäller än idag: Efter ett år skulle 30 procent av flyktingarna vara självförsörjande, efter två år 70 procent och efter tre år 100 procent. Det var en målsättning som man ansåg vara fullt realistisk. Utifrån den målsättningen målades upp tre scenarion över de ekonomiska konsekvenserna. Ett fall skulle ge 5,5 miljoner i överskott under tre år, ett annat ett överskott på 12,8 miljoner kronor under 13 år och ett tredje 14,2 miljoner kronor under 13 år. Ärendet kom dock inte upp till fullmäktige som planerat. Det fanns tveksamheter hos den politiska ledningen i Härnösand. I slutet av augusti 2002 återförvisades frågan till ifoförvaltningen av dåvarande kommunalrådet Ingvar Wiklund. Han ville se en mer omfattande ekonomisk beskrivning av förslaget. Ett par månader senare avgick han som kommunalråd. Jag kände att det var ett så stort åtagande att även andra som var berörda skulle skriva under på att det ställde upp. Många av de som skulle komma var kvotflyktingar från krigsområden. Jag krävde bland annat från ifo-förvaltningen att de fick fram ett papper där landstinget garanterade en ordentlig mottagningsorganisation på psykiatrin. Men något sådant klartecken från landstinget kom aldrig. Sedan hände ingenting förrän i början av Då kom remissvar på förslaget från skolan, Härnösandshus och kommunens ekonomichef Göran Andersson. Den sistnämnde var mycket tveksam till kalkylen.

4 Det går inte att räkna fram en kalkyl som är "rätt" utan allt bygger på antaganden och förenklingar i olika grader, skrev han i sitt remissvar. Han pekade också på riskerna för stora merkostnader inom skolan. Göran Andersson hade också frågat ifo-förvaltningen om hur stor sannolikhet det var att målen för självförsörjning hos flyktingarna skulle uppfyllas. Svaret blev att jämförbara kommuner med samma programupplägg hade en självförsörjningsgrad på 87 procent efter tre år. Siffran 87 procent fanns med i ett ekonomisk scenario, det som skulle ge 12,8 miljoner i överskott under 13 år. Men hur såg då verkligheten ut 2003? En undersökning som Integrationsverket gjort om arbetsmarknadsläget för flyktingar under 2003 visar på en annan bild. Man undersökte då samtliga flyktingar som varit i landet 0-4 år och om de hade förvärvsarbete i någon form. De kommuner som hade den högsta förvärvsfrekvensen var Botkyrka med 35,4 procent och Haninge och Järfälla med 32 procent. Näst sämst i landet var Härnösand med 1,3 procent. Utgångsläget var alltså inte det bästa när fullmäktige fattade sitt beslut. Ett annat viktigt underlag till fullmäktiges beslut var enligt ifo-nämndens ordförande Maud Byquist AMS prognoser om den framtida arbetsmarknaden i Härnösand. Med den nyinriktning vi hade och med AMS prognoser tyckte vi inte att våra ambitioner var orealistiska, säger hon. AMS prognoser från den här tiden var försiktigt optimistiska. Främst skulle det bli stor efterfrågan till offentliga yrken i länet där det krävdes högskoleutbildning. Även bygg, handel och finans skulle öka efterfrågan. Bara någon vecka efter beslutet i fullmäktige i mars 2003 kunde man också läsa att fortsatta ekonomiska åtstramningar väntade Härnösands kommun. Den nyinrättade integrationsenheten satte under våren 2003 igång sitt arbete på allvar. I takt med att flyktingar flyttade till Härnösand strömmade det in bidrag från staten. I slutet av 2003 var ekonomin så god att integrationsenheten kunde visa på miljonöverskott. I början av 2004 beslöt ifo-nämnden att höja introduktionsersättningen till flyktingar till en nivå som troligen var den mest generösa i hela landet. Det medförde i en

5 del extremfall att en flyktingsfamilj kunde få kronor i månaden i ersättning. Skattefritt. Ett år senare kom baksmällan. Istället för miljonöverskott gick nu integrationsenheten back med 2,7 miljoner kronor för Under våren 2005 tvingades ifo-nämnden att sänka introduktionsersättningen så att den nu är på sin ursprungliga nivå. Man har också skurit ner på personalen på integrationsenheten. Men underskotten för flyktingmottagningen har fortsatt att stiga. I dagsläget ligger det på 4,5 miljoner kronor, men man hoppas få ner det till 3,5 miljoner kronor, bland annat genom EU-bidrag. En bidragande orsak till integrationsenhetens underskott är enligt Maud Byquist de pengar man betalar till skolan och gymnasiet för specialundervisningen av flyktingbarn. Mellan har vi betalat över sex miljoner kronor till skolan, säger hon. Men även för skolan kostar det pengar. För 2005 kommer underskottet för språkstöd till flyktingbarn enbart på barn- och skolförvaltningen att kosta minst 4,5 miljoner kronor. Och i den summan är "bidraget" från integrationsenheten inräknat. Lågt räknat kommer alltså kostnaderna för flyktingsmottagningen i Härnösand att kosta minst åtta miljoner kronor Den 12 januari har ifo-nämnden anslagit en heldag för att diskutera hur man ska komma tillrätta med de ekonomiska problemen. En väg kan vara att drastiskt skära ner på mottagningen av flyktingar till kommunen. Kommunalrådet Sig-Britt Ahl säger idag så här om beslutet att ta emot 150 flyktingar per år under fem år: Det är alltid lätt att vara efterklok. Vi byggde vårt beslut på en bättre arbetsmarknadssituation. Vi ville väl. Då är det lätt att vara för optimistiska. Sedan beslutet 2003 har kommunen tagit emot 370 flyktingar, varav 133 är barn under 18 år. Leif Åhman Tidningen Ångermanland.

Vitbok runt Örebro flygplats och TNT:s flytt till Västerås

Vitbok runt Örebro flygplats och TNT:s flytt till Västerås Vitbok runt Örebro flygplats och TNT:s flytt till Västerås Flygplatsens framtid riskeras... 2 1. Kritiken från TNT... 2 2. Flygplatsens nedprioritering... 2 3. Översiktsplan utan utveckling för flygplatsen...

Läs mer

Uppsala "KOMMUN. Nämnden för hälsa och omsorg

Uppsala KOMMUN. Nämnden för hälsa och omsorg Uppsala "KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Kjell Holm Datum 2013-03-22 Nämnden för hälsa och omsorg Kommunledningskontoret: Remiss, Motion av Jeannette Escanilla (V) om att omvårdnadsprogrammet

Läs mer

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll?

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Slutrapport 2015-03-04 Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Inledning Kommunstyrelsen i Skellefteå kommun har beslutat att jämställdhetsfrågorna ska integreras i all verksamhet

Läs mer

Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning.

Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning. Sid 1 (7) Remissvar Dnr 15KS331-4 2015-08-20 Ref A2015/1726/IU Arbetsmarknadsdepartementet Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning. Nedan följer

Läs mer

ANALYS AVSEENDE FRIKÖP AV MARK BRF LÄSKPAPPERET

ANALYS AVSEENDE FRIKÖP AV MARK BRF LÄSKPAPPERET ANALYS AVSEENDE FRIKÖP AV MARK BRF LÄSKPAPPERET INLEDNING Denna analys avser utreda om ett friköp av tomträtterna Läskpapperet 8 och Ritpapperet 1 skulle löna sig ekonomiskt för bostadsrättsföreningen

Läs mer

Sammanfattning av arbetsmarknadsläget i Stockholms län april 2010. Arbetsmarknaden stärks framför allt inom servicesektorn

Sammanfattning av arbetsmarknadsläget i Stockholms län april 2010. Arbetsmarknaden stärks framför allt inom servicesektorn Sida: 1 av 5 Fakta om statistiken Arbetsförmedlingens siffror över antalet inskrivna arbetslösa är väsentligt lägre än antalet arbetslösa i SCB:s arbetskraftsundersökningar. Summan av inskrivna arbetslösa

Läs mer

TILLVÄXTRAPPORT FÖR IDÉBUREN VÅRD OCH SOCIAL OMSORG

TILLVÄXTRAPPORT FÖR IDÉBUREN VÅRD OCH SOCIAL OMSORG TILLVÄXTRAPPORT FÖR IDÉBUREN VÅRD OCH SOCIAL OMSORG Kerstin Eriksson Näringspolitiskt ansvarig, Famna Tillväxtrapport för idéburen vård och social omsorg Detta är den andra tillväxtrapporten som Famna

Läs mer

Betänkandet Egenansvar med professionellt stöd (SOU 2008:58)

Betänkandet Egenansvar med professionellt stöd (SOU 2008:58) Kommunstyrelsen 2008-10-13 216 369 Arbets- och personalutskottet 2008-09-29 199 484 Dnr 08.490-13 oktks12 Betänkandet Egenansvar med professionellt stöd (SOU 2008:58) Bilaga: Sammanfattning Ärendebeskrivning

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3. Ekonomisk handlingsplan Linköping den 7 mars 2018

TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3. Ekonomisk handlingsplan Linköping den 7 mars 2018 Linköping den 7 mars 2018 TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3 Ekonomisk handlingsplan 2018 Vi är mycket oroade för Region Östergötlands ekonomiska utveckling när det gäller de sjukvårdande verksamheterna.

Läs mer

ÅRsReDOVisNiNG 2011 Kortversion kil.se

ÅRsReDOVisNiNG 2011 Kortversion kil.se ÅRSREDOVISNING 2011 Kortversion kil.se Så gick det för 2011 Så använde vi skattepengarna 2011 Vi fick mycket pengar över i år igen Så ser vi på framtiden för Kil Sammanfattning av s årsredovisning 2011

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg. Sammanfattning från tredje mötet i de blandade lokala lärande nätverken

Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg. Sammanfattning från tredje mötet i de blandade lokala lärande nätverken Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg I februari 2011 startade arbetet med nya blandade lokala lärande nätverk inom det prioriterande området: Kombinera förvärvsarbetet och anhörigomsorg.

Läs mer

Kompetens till förfogande. Personalchefsbarometern april 2015

Kompetens till förfogande. Personalchefsbarometern april 2015 Kompetens till förfogande Personalchefsbarometern april 2015 Personalchefsbarometern 2015 Version 150331 Kompetens till förfogande Personalchefsbarometern Inledning Nästan nio av tio personalchefer i Sveriges

Läs mer

Överenskommelse om mottagning och bosättning av nyanlända invandrare

Överenskommelse om mottagning och bosättning av nyanlända invandrare Kommunstyrelsen ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:173-723 2015-04-13 1/1 Överenskommelse om mottagning och bosättning av nyanlända invandrare Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunkontoret, Kil, onsdagen den 28 maj 2008, kl 10.00-12.00

Kommunkontoret, Kil, onsdagen den 28 maj 2008, kl 10.00-12.00 Plats och tid Kommunkontoret, Kil, onsdagen den 28 maj 2008, kl 10.00-12.00 Beslutande Lars-Erik Ståhl, repr för socialnämnden Margaretha Andrésen, repr för Kils PRO Våge Rockmyr, repr Boda PRO Christina

Läs mer

Helsingborg: 2003-06-11

Helsingborg: 2003-06-11 Helsingborg: 2003-06-11 Nedan följer svar på allmänna frågor vi fått in i samband med vårt Nyhetsbrev (nr 11), samt delaårsrapport (Q1), Frågorna har vi fått via email och är ställda av våra aktieägare.

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby, kl 13.00 17.00 Beslutande ordförande Anders Johansson (s) Yvonne Skärheden (m) Ingrid Karlsson (s) Ally Karlsson (v) Kristina Valtersson (c) från 28 Närvarande

Läs mer

LOs yttrande över Semesterlagsutredningens betänkande Enklare semesterregler (SOU 2008:95)

LOs yttrande över Semesterlagsutredningens betänkande Enklare semesterregler (SOU 2008:95) HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Arbetslivsenheten/Göran Larsson 2009-02-16 20080600 ERT DATUM ER REFERENS 2008-11-11 A2008/3018/ARM Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm LOs yttrande över Semesterlagsutredningens

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

KS 14 10 SEPTEMBER 2014

KS 14 10 SEPTEMBER 2014 KS 14 10 SEPTEMBER 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lagerkvist Monika Datum 2014-08-29 Diarienummer KSN-2014-1045 Kommunstyrelsen Mottagande av vissa nyanlända och ensamkommande barn 2014 Förslag

Läs mer

HFD 2015 ref 10. Lagrum: 16 a kap. lagen (1962:381) om allmän försäkring

HFD 2015 ref 10. Lagrum: 16 a kap. lagen (1962:381) om allmän försäkring HFD 2015 ref 10 Sjukersättning som betalats ut innan Försäkringskassan beslutat att de särskilda reglerna om steglös avräkning ska tillämpas ska inte behandlas som preliminär sjukersättning och kan därmed

Läs mer

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Enligt kanadensisk statistik från 2002 är det tydligt bevisat att pappans utanförskap som förälder har en direkt negativ inverkan på barnens uppväxt

Läs mer

BESLUT 1 (6) Diarienr Ert datum Er referens 2017-101672-0016 ÖVERKLAGANDEN Klagande Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 Eskilstuna Motparter Jönköping Energinät AB, 556209-8599, m.fl., se bilaga

Läs mer

Jessica Bergman, Verksamhetschef stöd och omsorg Birgitta Schmidt, Nämndsekreterare

Jessica Bergman, Verksamhetschef stöd och omsorg Birgitta Schmidt, Nämndsekreterare 1 (14) Plats och tid Solgårdens äldreboende, Töcksfors, 14 juni kl. 14.00 16.45 Beslutande Övriga närvarande Birger Pettersson Wiik, Ordförande (S) Jessica Danielsson, V Ordförande (L) Kerstin Andersson

Läs mer

Lyssna på oss. Vi vet. Ungdomsexperterna på BUP i Karlstad tipsar. föräldrar och andra vuxna vad de behöver lära sig för att ge barn och unga bra stöd

Lyssna på oss. Vi vet. Ungdomsexperterna på BUP i Karlstad tipsar. föräldrar och andra vuxna vad de behöver lära sig för att ge barn och unga bra stöd Lyssna på oss. Vi vet. Ungdomsexperterna på BUP i Karlstad tipsar föräldrar och andra vuxna vad de behöver lära sig för att ge barn och unga bra stöd Föräldrar borde förstå att man inte kan diskutera när

Läs mer

Cecilia Simonsson (SD), Lisbeth Olsson, förvaltningschef Nicolina Ravnås, ekonom, 54 Nina Roos, utredare, 55 Lena Vilhelmsson, sekreterare

Cecilia Simonsson (SD), Lisbeth Olsson, förvaltningschef Nicolina Ravnås, ekonom, 54 Nina Roos, utredare, 55 Lena Vilhelmsson, sekreterare Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00-14.15. Beslutande Närvarande ersättare Övriga deltagare Nils Olof Bengtson (M), ordförande Rosita Holmström (M) Britt Lindgren (C) Mikael Sternemar

Läs mer

Vad gör Riksbanken? 2. Att se till att landets export är högre än importen.

Vad gör Riksbanken? 2. Att se till att landets export är högre än importen. Arbetsblad 1 Vad gör Riksbanken? Här följer några frågor att besvara när du har sett filmen Vad gör Riksbanken? Arbeta vidare med någon av uppgifterna under rubriken Diskutera, resonera och ta reda på

Läs mer

Plats och tid: Furåsen Färgelanda tisdag 11 juni 2019, kl

Plats och tid: Furåsen Färgelanda tisdag 11 juni 2019, kl Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen Sammanträdesprotokoll 1(21) Plats och tid: Furåsen Färgelanda tisdag 11 juni 2019, kl 09.00 12.15 Beslutande Sandra Hallberg (C), ordf. Elisabeth Örn (C) ers för Tomasz

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 23 april 2013 KLAGANDE Göteborgs kommun Ombud: AA Social resursförvaltning Box 7010 402 31 Göteborg MOTPART Migrationsverket Verksamhetsområde

Läs mer

HFD 2014 ref 11. Försäkringskassan vidhöll sitt beslut.

HFD 2014 ref 11. Försäkringskassan vidhöll sitt beslut. HFD 2014 ref 11 SGI-skydd har inte gällt för en försäkrad som efter avslutade studier tagit semester och först därefter anmält sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Lagrum: 26 kap. 9 första stycket,

Läs mer

Rolf Lundberg, kommundirektör Anders Ottosson, ekonomichef. Bernt Franzén. Kommunkontoret Rolf Lundberg. Ordförande Arnold Andréasson

Rolf Lundberg, kommundirektör Anders Ottosson, ekonomichef. Bernt Franzén. Kommunkontoret Rolf Lundberg. Ordförande Arnold Andréasson Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, kl 15.00 16.20 1 (13) Beslutande Arnold Andréasson, ordförande Lars Svensson, 1:e vice ordförande Kaj Seger, 2:e vice ordförande Irene Alm, ledamot

Läs mer

Betalning av avgifter Q2-2018 Antal utsända fakturor: 508 Antal anslutningar: 535 Fakturerat belopp: 888 600 Tre års kamp mot Skatteverket över! 645 hushåll i Bara står som vinnare efter en dom i kammarrätten

Läs mer

Lisbet Gibson VOC Medicin. Karin Jonsson Ekonomichef JLL

Lisbet Gibson VOC Medicin. Karin Jonsson Ekonomichef JLL Lisbet Gibson VOC Medicin Karin Jonsson Ekonomichef JLL Jämtlands län snabba siffror 8 kommuner med Östersund som enda stad Cirka 127 000 invånare. 1,5 procent av Sveriges invånare på 12 procent av landets

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 21 (26)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 21 (26) Sammanträdesprotokoll 21 (26) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2013-11-14 152 Svar på motion (MP): Förbättra miljön vid Angarnssjöängen (KS 2013.284) Beslut Arbetsutskottet föreslår att Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Bilaga 2. Tabellbilaga till opinionsundersökningen Reformopinionen i Sverige 2001

Bilaga 2. Tabellbilaga till opinionsundersökningen Reformopinionen i Sverige 2001 Bilaga 2 Tabellbilaga till opinionsundersökningen Reformopinionen i Sverige Tabell 1: Vad tycker Du? Hur stort är behovet av förändringar i dagens Sverige? Procent Mycket stort 18 Ganska stort 53 Ganska

Läs mer

Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017

Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017 1 av 5 Kommunstyrelseförvaltningen Jan Lorichs Ekonomichef Kommunstyrelsen Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017 Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige fastställer

Läs mer

Framtida utbildning och arbetsmarknad

Framtida utbildning och arbetsmarknad 2012-01-27 FOKUS: STATISTIK Framtida utbildning och arbetsmarknad År 2030 beräknas 170 utbildade saknas inom vården Fram till 2030 kommer både tillgång och efterfrågan av efter arbetskraft öka kraftigt.

Läs mer

Beslutsförslag, Användning av tillfälligt kommunbidrag gällande ensamkommande flyktingbarn över 18 år med asyl ( )

Beslutsförslag, Användning av tillfälligt kommunbidrag gällande ensamkommande flyktingbarn över 18 år med asyl ( ) Beslutsförslag 1 (7) Humanistiska nämnden Beslutsförslag, Användning av tillfälligt kommunbidrag gällande ensamkommande flyktingbarn över 18 år med asyl (170701-180630) Välfärdsförvaltningens förslag till

Läs mer

Sollefteå kommun Gymnasieskolans budgetavvikelse Anneth Nyqvist certifierad kommunal revisor

Sollefteå kommun Gymnasieskolans budgetavvikelse Anneth Nyqvist certifierad kommunal revisor www.pwc.com/se Sollefteå kommun Anneth Nyqvist certifierad kommunal revisor Uppdraget syfte Bakgrund Gymnasieskolan i Sollefteå har under flera år redovisat större negativa budgetavvikelser. Fullmäktige

Läs mer

Anstånd i skattemål Hur tillämpas anståndsreglerna av domstolarna? Oktober 2018

Anstånd i skattemål Hur tillämpas anståndsreglerna av domstolarna? Oktober 2018 Anstånd i skattemål Hur tillämpas anståndsreglerna av domstolarna? Oktober 2018 Sammanfattning I 63 kap. skatteförfarandelagen (2011:1244) finns bestämmelser om anstånd vid betalning av skatt, som ger

Läs mer

23 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTEGAPET VIDGAS

23 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTEGAPET VIDGAS 23 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTEGAPET VIDGAS Den ekonomiska återhämtningen i Europa fortsätter. Makrosiffror från både USA och Kina har legat på den svaga sidan under en längre tid men böjar nu

Läs mer

Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel. Hot & Cold Grupp F

Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel. Hot & Cold Grupp F Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel Hot & Cold Grupp F!! Hur gick det för er? Jämförelse med tidigare plan Initialt följde vi vår plan fram till det första marknadsmötet då vi

Läs mer

TILLVÄXTRAPPORT FÖR IDÉBUREN VÅRD OCH SOCIAL OMSORG

TILLVÄXTRAPPORT FÖR IDÉBUREN VÅRD OCH SOCIAL OMSORG TILLVÄXTRAPPORT FÖR IDÉBUREN VÅRD OCH SOCIAL OMSORG Kerstin Eriksson Näringspolitiskt ansvarig, Famna December 2011 1 Tillväxtrapport för idéburen vård och social omsorg Famna presenterar med denna rapport

Läs mer

LÄR KÄNNA DIG SJÄLV. Elva tester som utmanar och utvecklar. Kjell Ekstam. Argument Förlag

LÄR KÄNNA DIG SJÄLV. Elva tester som utmanar och utvecklar. Kjell Ekstam. Argument Förlag LÄR KÄNNA DIG SJÄLV Elva tester som utmanar och utvecklar Kjell Ekstam Argument Förlag Testa din självkänsla Här nedan finns 25 frågor som du ska besvara med ett kryss i ja-, nej- eller osäkerrutan. Tänk

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 3 juli 2018 KLAGANDE AA Ombud: Magdalena Wetterfors Livförsäkringsaktiebolaget Skandia 106 55 Stockholm MOTPART Skatteverket 171 94 Solna

Läs mer

Tkr Budget Prognos 2 Budget

Tkr Budget Prognos 2 Budget FLYKTINGMOTTAGNING Intäkter 36 609 29 127 21 500 Kostnader - 36 609-29 127-21 500 Nettokostnader 0 0 0 Flyktingmottagningen ansvarar för mottagande av flyktingar till kommunen enligt gällande regler för

Läs mer

Varför skiljer sig de två beräkningsmodellerna så mycket 2017?

Varför skiljer sig de två beräkningsmodellerna så mycket 2017? PM ang. de två beräkningsmodellerna av dygnskostnaderna för asylmottagande 2016, 2017 och 2018 Staffan Landin 2017-02-12 Varför skiljer sig de två beräkningsmodellerna så mycket 2017? I Migrationsverkets

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ånge Kommunkontor, rum Flataklocken, tisdag den 15 april 2003, kl Plats och tid för sammanträdet.

Kommunstyrelsen. Ånge Kommunkontor, rum Flataklocken, tisdag den 15 april 2003, kl Plats och tid för sammanträdet. Kommunstyrelsen Plats och tid för sammanträdet Ånge Kommunkontor, rum Flataklocken, tisdag den 15 april 2003, kl 13.00 Gruppmöten Föredragande Ärenden 1 Upprop 2 Justering Mats Öberg 3 Ledningsorganisation

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2012 NORRBOTTENS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Kastades från balkong tog själv fallet till HD

Kastades från balkong tog själv fallet till HD Kastades från balkong tog själv fallet till HD Bakgrund Bakgrund. Natten till den 10 februari 2013 kommer ett larm om att en kvinna i Södertälje har fallit från sin lägenhet på sjätte våningen. Den 22

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 22 juni 2011 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Klövern AB Ombud: AA Deloitte AB Rehnsgatan 11 113 57 Stockholm Ombud: Advokat Börje

Läs mer

Planeringstal för befolkningsutvecklingen 2011-2025

Planeringstal för befolkningsutvecklingen 2011-2025 LUDVIKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Kommunstyrelsen Dnr KS 2011/493 dpl 01 Planeringstal för befolkningsutvecklingen 2011-2025 Förslag till beslut I planeringstalen för befolkningsutvecklingen åren 2011-2025

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Tjänsteutlåtande Enhetschef 2015-03-10 Hanna Bäck 08-590 973 39 Dnr: Hanna.Back@upplandsvasby.se KS/2014:417 33721 Kommunstyrelsen Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Förslag

Läs mer

Bilaga 2. Exempel på tilläggsavgifter och pensionsutfall

Bilaga 2. Exempel på tilläggsavgifter och pensionsutfall Bilaga 2 Exempel på tilläggsavgifter och pensionsutfall När en tilläggsavgift ska beräknas används en pensionsprognos för att ge en bild av den framtida förväntade pensionen. I prognosen simuleras ett

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 23 april 2013 KLAGANDE Göteborgs kommun Ombud: AA Social resursförvaltning Box 7010 402 31 Göteborg MOTPART Migrationsverket Verksamhetsområde

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 23 (28) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-02-14. KS/2012-0314 Au 203 KS 140 KF Borgensram för AB Strömstanet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 23 (28) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-02-14. KS/2012-0314 Au 203 KS 140 KF Borgensram för AB Strömstanet STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 23 (28) Sammanträdesdatum 2013-02-14 KS/2012-0314 Au 203 KS 140 KF Borgensram för AB Strömstanet Förslag till beslut beslutar I enlighet med kommunstyrelsens

Läs mer

Socioekonomisk Kalkyl Främjande och förebyggande insatser för barn och unga

Socioekonomisk Kalkyl Främjande och förebyggande insatser för barn och unga Torshälla stads nämnd Datum 1 (5) Torshälla stads förvaltning Ledning och administration Annette Johansson, 016-710 73 03 TSN/2014:312 Torshälla stads nämnd Socioekonomisk Kalkyl Främjande och förebyggande

Läs mer

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIENHETEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2008-907-000 SID 1 (5) 2008-12-10 Handläggare: Anne-Marie Hemphälä Telefon: 08-508 10 034 Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde 2008-12-18

Läs mer

RIKSDAGENS Dnr 12/2012 ARVODESNÄMND Sven Johannisson VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2011

RIKSDAGENS Dnr 12/2012 ARVODESNÄMND Sven Johannisson VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2011 RIKSDAGENS Dnr 12/2012 ARVODESNÄMND Sven Johannisson VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2011 Godkänd av nämnden vid sammanträde den 10 april 2012 1 1. Inledning Riksdagens arvodesnämnd är en självständig myndighet

Läs mer

Från socialbidrag till arbete

Från socialbidrag till arbete Från socialbidrag till arbete Lättläst Sammanfattning Betänkande av Utredningen från socialbidrag till arbete Stockholm 2007 SOU 2007:2 Människor med ekonomiskt bistånd ska kunna få arbete Det här är en

Läs mer

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se VÄRDERINGSÖVNINGAR Värderingsövningar är ett pedagogiskt sätt att träna sig i att stå för en åsikt och ett bra sätt att inleda samtal i frågor som saknar givna svar. Deltagarna ges tillfälle att tänka

Läs mer

För barn mellan 1 och 3 år Vårdnadsbidrag

För barn mellan 1 och 3 år Vårdnadsbidrag För barn mellan 1 och 3 år Vårdnadsbidrag Enköpings kommun Ett bidrag som är ett alternativ för dig som förälder som vill vara hemma längre med ditt barn än vad föräldrapenningen medger. Ett kommunalt

Läs mer

Återrapportering av E-förslag - Gångoch cykelväg utmed Lundåkravägen i Hofterup Ärende 18 KS 2018/89

Återrapportering av E-förslag - Gångoch cykelväg utmed Lundåkravägen i Hofterup Ärende 18 KS 2018/89 Återrapportering av E-förslag - Gångoch cykelväg utmed Lundåkravägen i Hofterup Ärende 18 KS 2018/89 Sida 3 av 9 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-04-10 Dnr: KS 2018/89 Kommunstyrelsen Återrapportering av E-förslag

Läs mer

Svenskarnas syn på flyktingsituationen 2 s eptember 2016

Svenskarnas syn på flyktingsituationen 2 s eptember 2016 Svenskarnas syn på flyktingsituationen 2 s eptember 2016 Svenskarnas syn på flyktingsituationen För ett år sedan, nästan exakt på dagen, genomförde Aftonbladet/Inizio en av sina mätningar om svenska folkets

Läs mer

Snabbinterpellation - Vad händer i Luleå om världen blir 4 grader varmare?

Snabbinterpellation - Vad händer i Luleå om världen blir 4 grader varmare? Kommunfullmäktige 2012-12-17 272 656 Dnr 12.729-008 deckf24 Snabbinterpellation - Vad händer i Luleå om världen blir 4 grader varmare? Ärendebeskrivning Bertil Bartholdson (V) anför följande i en snabbinterpellation

Läs mer

Rapport om arbetet med att uppnå delmålen i En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011-2016

Rapport om arbetet med att uppnå delmålen i En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011-2016 Rapport om arbetet med att uppnå delmålen i En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011-2016 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Delmål för Domstolsverket... 2 3. Delmål 1 E-utbildning...

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Kronobergs näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Kronobergs län... 4 Småföretagsbarometern Kronobergs län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

Socialnämnden 2014-11-11 1. Ingela Melchersson (S) Birgitta Antonsson (KD) Britt Hogenstedt (M) Rune Sandberg (KD) Elisabeth Cobb (M)

Socialnämnden 2014-11-11 1. Ingela Melchersson (S) Birgitta Antonsson (KD) Britt Hogenstedt (M) Rune Sandberg (KD) Elisabeth Cobb (M) 2014-11-11 1 Plats och tid Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Carl August-rummet, kommunkontoret Tisdagen den 11november 2014 klockan 9:30-11:30 Ove Bäck (C), ordförande Maria Gustafsson (S), 2:e vice

Läs mer

Företagarens vardag 2014

Företagarens vardag 2014 En rapport om de viktigaste frågorna för svenska företagare nu och framöver. Företagarens vardag 2014 3 av 10 Många företagare tycker att det har blivit svårare att driva företag under de senaste fyra

Läs mer

PROTOKOLL VALLENTUNA KOMMUN 1998-10-27 1(17) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

PROTOKOLL VALLENTUNA KOMMUN 1998-10-27 1(17) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden AB VALLENTUNA KOMMUN Utbildnings- och arbetsmarknads 1998-10-27 1(17) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Team-Works lokaler,

Läs mer

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010 Fråga nr. 1 - Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Enligt kanadensisk statistik från 2002 är det tydligt bevisat att pappans utanförskap som förälder har en direkt negativ inverkan på barnens uppväxt

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Norrbottens näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Norrbottens län... 4 Småföretagsbarometern Norrbottens län... 6 1. Sysselsättning... 6 2.

Läs mer

Krisen på 1980-talet i Norra Real, Stockholms äldsta gymnasium

Krisen på 1980-talet i Norra Real, Stockholms äldsta gymnasium Krisen på 1980-talet i Norra Real, Stockholms äldsta gymnasium Under 80-talet ansåg politikerna att det fanns för många gymnasieplatser i innerstadens skolor. Siffrorna var 124 gymnasieplatser på 100 sextonåringar

Läs mer

Medborgarförslag om Anställ en kommunjurist! Viktigt att kommunen tar jävsfrågorna på allvar (AU 47) KS

Medborgarförslag om Anställ en kommunjurist! Viktigt att kommunen tar jävsfrågorna på allvar (AU 47) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-03-08 102 Medborgarförslag om Anställ en kommunjurist! Viktigt att kommunen tar jävsfrågorna på allvar (AU 47) KS 2014-442 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets

Läs mer

Omfördelning av del av årsarvode som vice ordförande i Jämtlands läns landsting under 2014 (RS/1961/2015)

Omfördelning av del av årsarvode som vice ordförande i Jämtlands läns landsting under 2014 (RS/1961/2015) Tjänsteskrivelse Regionstyrelsen 1(2) Samordningskansliet 2016-01-15 Helge Jonsson Tfn: 063-14 76 36 E-post:helge.jonsson@regionjh.se Omfördelning av del av årsarvode som vice ordförande i Jämtlands läns

Läs mer

PROTOKOLL UTBILDNINGSNÄMNDEN

PROTOKOLL UTBILDNINGSNÄMNDEN 2015-06-03 1 (9) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga Sekreterare Pia Möller (M) Louise Stjernquist (FP) Britt-Marie Kahl (M) Torbjörn Brorsson (M)

Läs mer

Effekterna av vårdnadsbidraget

Effekterna av vårdnadsbidraget Effekterna av vårdnadsbidraget - Kraftiga neddragningar i förskolan - Begränsningar i barns rätt till förskola - Minskad jämställdhet i familjeliv och arbetsliv - Minskat deltagande i arbetslivet - Tillbakagång

Läs mer

Översyn fördelning av schablonersättningar från Migrationsverket förslag till reviderad fördelningsmodell

Översyn fördelning av schablonersättningar från Migrationsverket förslag till reviderad fördelningsmodell TJÄNSTEUTLÅTANDE Ekonomiavdelningen Dnr KS/2016:647-109 2017-03-07 1/4 Handläggare Per Malmquist 0152-293 48 Översyn fördelning av schablonersättningar från Migrationsverket förslag till reviderad fördelningsmodell

Läs mer

Övningsuppgift 1: Sätt rubriken

Övningsuppgift 1: Sätt rubriken Övningsuppgift 1: Sätt rubriken Läs nedanstående artiklar och sätt en lämplig rubrik till dem utifrån de olika förutsättningarna: Artikel 1 Ditt syfte är att få så många unga som möjligt att läsa artikeln:

Läs mer

Pressmeddelande. Sammanfattning av arbetsmarknadsläget i Stockholms län mars Efterfrågan på arbetskraft

Pressmeddelande. Sammanfattning av arbetsmarknadsläget i Stockholms län mars Efterfrågan på arbetskraft Pressmeddelande Sida: 1 av 5 Sammanfattning av arbetsmarknadsläget i Stockholms län mars 2010 Efterfrågan på arbetskraft Stockholms län står för en betydande del av den förbättring som syns på arbetsmarknaden.

Läs mer

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Tjänsteskrivelse 1 (7) Kommunledningsförvaltningen Birgitta Hammar 2017-10-04 Dnr KS 2017-821 Kommunstyrelsen Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Förslag till

Läs mer

Medborgarförslag om enskilda vägar samt skogsbil- och odlingsvägar

Medborgarförslag om enskilda vägar samt skogsbil- och odlingsvägar Kommunfullmäktige 2007-05-02 106 199 2008-04-28 81 177 Kommunstyrelsen 2008-04-14 77 196 Arbets- och personalutskottet 2008-03-17 56 143 Dnr 07.241-008 majkf28 Medborgarförslag om enskilda vägar samt skogsbil-

Läs mer

Översyn fördelning av schablonersättningar från Migrationsverket förslag till reviderad fördelningsmodell

Översyn fördelning av schablonersättningar från Migrationsverket förslag till reviderad fördelningsmodell KF 20: 1 KF 20: 2 KF 20: 3 KF 20: 4 KF 20: 5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Ekonomiavdelningen Dnr KS/2016:647-109 2017-03-07 1/4 Handläggare Per Malmquist 0152-293 48 Översyn fördelning av schablonersättningar från

Läs mer

Informationsmöte om tillfälligt evakueringsboende på Stendalsvägen 61

Informationsmöte om tillfälligt evakueringsboende på Stendalsvägen 61 1 [5] Referens Alexander Szögi Informationsmöte om tillfälligt evakueringsboende på Stendalsvägen 61 Dag och tid Torsdag 15 oktober 2015 kl. 19 Plats Närvarande Trädgårdstadsskolans matsal 56 medborgare

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Inför Vårdkasens extrastämma 1 december 2009 Björn Mathlein

Inför Vårdkasens extrastämma 1 december 2009 Björn Mathlein Inför Vårdkasens extrastämma 1 december 2009 Björn Mathlein 1. Jag har blivit ombedd att kolla upp en del detaljer när det gäller våra vägar och vad kommunen och Lantmäteriet säger. Det ska jag försöka

Läs mer

-< C.!) :z: :z: ~ (.;"") c:::::. a... emersone Vaxhol

-< C.!) :z: :z: ~ (.;) c:::::. a... emersone Vaxhol GO -< C.!) :z: :z: = ~ (.;"") c:::::. a... 20 os emersone Vaxhol Mer än 20 personer i Vaxholm är hemlösa idag, däriblånd två - Det har minskat våra möjligheter att lösa situationen för barnfamiljer. Det

Läs mer

Månadsrapport augusti 2016

Månadsrapport augusti 2016 Månadsrapport augusti 216 Dnr 216/354-Ks Befolkning Befolkningsökningen ökar. Till och med juli är ökningen drygt 1 personer. Invandringsöverskottet är fortsatt största ökningsfaktorn. Arbetsmarknad Antalet

Läs mer

Olle Ytterberg, S, yrkar bifall till arbetsutskottets förslag till beslut.

Olle Ytterberg, S, yrkar bifall till arbetsutskottets förslag till beslut. er Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2011-01-10 Blad 13 Ks 10 Au 174 Dnr 294/2010-101 Svar på motionen vårdnadsbidraget - en fråga om rättvisa Till kommunfullmäktiges sammanträde den 25 november 2010,

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Våren 11 SÖDERMANLANDS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Så många ingenjörer finns och behövs 2030 kanske

Så många ingenjörer finns och behövs 2030 kanske Så många ingenjörer finns och behövs 2030 kanske PM med kommentarer till SCB:s Trender och prognoser 2008. Olle Dahlberg, utredare Sveriges Ingenjörer, 2009-02-10 Så många ingenjörer finns och behövs 2030

Läs mer

1 Information - Presentation av kunskapsdatabas. 2 Information - Verksamheternas handlingsplaner

1 Information - Presentation av kunskapsdatabas. 2 Information - Verksamheternas handlingsplaner KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [2] 2014-01-28 Tid 2014-01-28, Kl 19:00 Plats Xenter Ärenden Justering 1 Information - Presentation av kunskapsdatabas 2 Information - Verksamheternas handlingsplaner 3 Jobbpaketet

Läs mer

Hydraul- & eldrifter; en jämförelse

Hydraul- & eldrifter; en jämförelse Hydraul- & eldrifter; en jämförelse Förstudie kring energieffektiviteten hos hydraul- respektive eldrifter i sågverksindustrin. Björn Lindgren Mönestam, Johannes Boo, Jonas Larsson Sammanfattning: Projektet

Läs mer

Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371

Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371 TJÄNSTESKRIVELSE 2014-12-23 Kommunstyrelsen Thomas Jansson Kanslichef Telefon 08 555 010 09 thomas.jansson@nykvarn.se Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371

Läs mer

Anhållan om extra bidrag - IT-gymnasiet

Anhållan om extra bidrag - IT-gymnasiet UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Asp Hanna Holström Ingrid Datum 2016-05-16 Diarienummer UBN-2015-4262 Utbildningsnämnden Anhållan om extra bidrag - IT-gymnasiet Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Aktuell Analys från FöreningsSparbanken Institutet för Privatekonomi

Aktuell Analys från FöreningsSparbanken Institutet för Privatekonomi Aktuell Analys från FöreningsSparbanken Institutet för Privatekonomi 2005-05-03 Räkna med amortering Svenska hushåll ökar sin skuldsättning, framförallt vad gäller lån på bostäder. När räntan är låg är

Läs mer

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland?

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-08-27 Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Sammanställning av enkät till föräldrar om intresset för

Läs mer

Månadsrapport oktober Barn- och ungdomsnämnden

Månadsrapport oktober Barn- och ungdomsnämnden Månadsrapport oktober 2018 Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnd Barn- och ungdomsnämnden ansvarar för kommunens verksamhet inom förskola och fritidshem samt det offentliga skolväsendet för barn

Läs mer