Teamets namn Datum Ljungby

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Teamets namn Datum Ljungby"

Transkript

1 Teamets namn Datum Ljungby Deltagare: Siv Ewers distriktsläkare, närsjukvården Lisbeth Svensson undersköterska, Ljungby kommun Ann-Christin Karlsson sjuksköterska avd 3 Ljungby Lasarett Margareta Andersson sjuksköterska, Ljungby kommun Anette Jangå enhetschef, Ljungby kommun Maria Ohlqvist biståndshandläggare, Ljungby kommun Marianne Isaksson läkare rehab. kliniken Ljungby lasarett. Bakgrund Händelser i vårdplaneringen gjorde att Linnea inte uppfattades vara delaktig och vi upplevde att hon inte blev sedd på det sätt som vi trodde att hon skulle vilja. Gruppen diskuterade om vi kunde göra något för att förbättra dagens vårdplaneringar som leder till att vårdkedjan mellan landsting och kommun blir mänskligare och bättre för Linnea och gör henne mer delaktig. För att se om vår upplevelse stämde lämnades enkäter ut till 64 sjuksköterskor på avd 3 och 4 Ljungby lasarett, distriktsköterskor och biståndshandläggare i Ljungby kommun. 26 enkäter besvarades. Genom enkätundersökningen framkom olika problem som personal från landsting och kommun upplevde vid vårdplaneringen. Det framkom även förslag på förbättringar. Några exempel var: Att det är bra för Linnea när patientansvarig sjuksköterska är med i början av vårdplaneringen. Att dela ut broschyren Vad händer efter din sjukhusvistelse. Att hospitera hos varandra. Det ska finnas ett enskilt rum vid vårdplaneringen för att värna om Linneas integritet. Ofta dåligt förberedda apodosförändringar. Uppdatera telefonlistor. Vi behöver träffas i mindre grupper hela tiden, (Se bil 1.) Syfte Genom att förändra personalens rutiner vid de gemensamma vårdplaneringarna så ökar Linneas känsla av att vara delaktig och sedd. Genom att reservera ett speciellt rum där vårdplaneringarna kan ske i enskildhet så visar vi respekt för Linneas integritet. En bättre organisation gör att personalen känner sig mindre stressade och ger Linnea större uppmärksamhet. Mål Det ska finnas enskilt rum avsatt för vårdplaneringen för att respektera Linneas integritet. Patientansvarig sjuksköterska på lasarettet deltar minuter och ger då information till samtliga parter om Linneas vårdtid på avdelningen. Sjuksköterskan är samtidigt ett stöd

2 för Linnea och det är viktigt att hon får del av den information som ges mellan de olika vårdgivarna - Delaktighet. Försöka sträva efter fasta vårdplaneringstider för att underlätta planeringen för de olika yrkesgrupperna. Viktigt att ge Linnea och eventuellt hennes företrädare möjlighet att delta. Testcykel 1. Planera: För att vårdplaneringen kring Linnea ska bli bättre, valde vi att arbeta vidare med att personal både från landstinget och kommunen avsätter bestämda tider och enskilt rum samt att patientansvarig sjuksköterska avsätter tid att vara med. Pröva V 7-13 ska biståndshandläggare och sjuksköterskor avd 3 på Ljungby lasarett dagligen avsätta kl 11 och 14 till vårdplaneringar. Ett enskilt rum ska alltid finnas för att visa respekt för Linneas integritet. Patentansvarigansvarig sjuksköterska på avdelningen ska avsätta de första min för att vara med vid vårdplaneringen. Mätning En muntlig uppföljning av förbättringsidén genomförs hos sjuksköterskor på avd 3 och biståndshandläggare i Ljungby kommun. Har förändringsidén lett till någon förbättring? Alla upplevde att det hade blivit någon form av förbättring. Kommentarer: Bra att ventilera rutiner, då undviks lättare slentrian. Några svarar att avd 3 alltid har försökt genomföra bra vårdplaneringar. Klockan 11 och 14 fungerar bra som vårdplaneringstider. Flera upplever att det i dag finns en större förståelse för att genomföra vårdplaneringar där Linnea är i centrum. Vi har närmat oss varandra och försöker att samarbeta. Bara vetskapen att båda parter försöker enas om något gemensamt för Linnea, skapar ett positivt klimat. Man tänker nu mer på att planera inför vårdplaneringen. Fasta tider är bra, ger trygghet. Bra med vårdplanering på eftermiddagen. Bra med kort information, det blir tydligare och det känns naturligare att kunna avlägsna sig. Vi anpassar oss efter kommunens tider, mycket är på kommunens villkor. Testcykel 2. Planera Testcykel 1 genomfördes endast på avd 3 Ljungby lasarett. Hur fungerar och hur delaktig är då Linnea under vårdplaneringen på de övriga avdelningarna?

3 Pröva Utifrån de fyra kriterier som presenteras under målformuleringen mäter biståndshandläggare vårdplaneringar v på alla vårdavdelningar på Ljungby lasarett. Efter vårdplaneringstillfället kontaktas Linnea för att få en bild av hur hon uppfattade och upplevde vårdplaneringen. Förutsättningen är att Linnea har givit sitt tillstånd. Mätning Mätningen gjordes genom att biståndshandläggarna fyllde i en enkät efter genomförd vårdplanering. ( se bilaga 2) Antal svar: 18 Enskilt rum: Ja 16 Nej 2. ( pga 1 hälsotillstånd,1 fanns ej något annat rum pga att Linnea hade syrgas från väggen). Linnea delaktig: Ja 17 Nej 1 ( pga demenssjukdom) Deltog patientansvarig sjuksköterska: Ja 15 Nej 3 ( 1 Linnea förde sin egen talan, 2 patientsansvariga sjuksköterskor hade ej tid) 10 vårdplaneringar ägde rum på förmiddagen mellan klockan 10 och 11 samt 8 stycken på eftermiddagen mellan klockan 13 och 15. På frågan om Linnea kunde tänka sig bli kontaktad om hur hon upplevde vårdplaneringen svarade 7 ja och 11 nej. De Linneor som svarade ja kontaktades efter utskrivningen från lasarettet. Av dessa var en Linnea avliden, en svarade inte på telefon, två hade inte uppfattat att dom hade varit med om en vårdplanering. En hade uppfattat att hon varit med på en vårdplanering men hade inte haft så mycket alternativ i fråga om vad som skulle hända efter lasarettsvistelsen. En Linnea var nöjd och upplevde att vårdplaneringen hade fungerat bra och att hon blivit väl bemött. Den sist uppringda Linnean hade inte tänkt igenom hur hon upplevde vårdplaneringen. Resultat Mätningen visar: Enskilt rum 89 % Linnea delaktig 94 % Patientansvarig sjuksköterska deltog 83 % På grund av att endast 2 vårdplaneringar ägde rum på avdelning 3 kan vi inte påvisa någon skillnad mellan avdelning 3 och de övriga avdelningarna. Det framkom av undersökningen att tiderna sammanföll ganska bra med det uppsatta målen som vi hade oavsett om det var uttalat eller inte. Det framkom också att patientansvarig sjuksköterska var med utom i tre fall och där fanns det en förklaring. Vårdplaneringen genomfördes i enskilt rum utom vid två tillfällen även då fanns en förklaring. Uppföljningen av hur Linnea upplevt vårdplaneringen blev begränsad på grund av att endast ett fåtal ville bli kontaktade. Ett resultat som vi fått på köpet är att kommunikationen mellan personalen på avd 3 och biståndshandläggare samt distriktsköterskor har utvecklats. Vi känner nu att vi har lättare för att ta kontakt och resonera om förutsättningarna inför bland annat vårdplaneringarna.

4 VÅRDPLANERING I LJUNGBY KOMMUN (bil 1) Tankar från vårdpersonal MÅLSÄTTNING: göres utifrån en gemensam enkät till sjuksköterskor avd 3 Ljungby lasarett, distriktssjuksköterskor i Ljungby kommun och biståndshandläggare i Ljungby kommun. Syftet är att göra vårdkedjan mänskligare och bättre för LINNÉA. ANTALET UTLÄMNADE ENKÄTER: 64 ANTALET BESVARADE: 26 FRÅGOR I ENKÄTEN: Hur upplever du att den samordnade vårdplaneringen fungerar idag? UTMÄRKT: 0 BRA: 7 MINDRE BRA: 16 INTE ALLS: 1 Ej svarat på denna fråga:2 MOTIVERA DITT SVAR: Ofta har vi sjuksköterskor svårt att hinna med att sitta på vårdplaneringen. Detta upplevs ibland negativt från kommunen. Önskar större förståelse från kommunen. Många gånger ifrågasätter de varför patienten är UK = utskrivningsklar. Sjuksköterskan på avdelningen har ofta inte tid att vara med. Patienten har själv svårt att redogöra för sin hälsa/sjukdom. Det är lätt att det blir missförstånd. Frågor - som egentligen sjuksköterskan kan svara på kommer ofta till oss handläggare från kommunen. Tendens till att man ej har samordnad vårdplanering förrän patienten faxas utskrivningsklar. Svårt för oss att delta i vårdplanering på förmiddagen. Kommunen utnyttjar sina dagar patienten ligger kvar på avdelningen och får ej komma hem. Kan ibland ta lång tid innan allt har gått sina varv trots att samma insatser som tidigare gäller. Svårt att vid kallelse för vårdplanering ha full insikt i vilka parter som bör vara med vilket leder till att vi missar vissa parter. För det mesta fungerar det. Största problemet är dålig kommunikation och ibland är det så bråttom med vårdplaneringen. En del tror att vi kan göra under. Kommunikationen mellan patient, anhörig, personal, kommun och sjuksköterska kan vara svår att fungera.

5 Upplever att det har mestadels fungerat bra tack vare en tydlig kommunikation och dialog mellan biståndshandläggare och distriktssjuksköterska. Min upplevelse kan bero på arbetserfarenhet i kommunen och detta har lett till ökad förståelse. Alla oavsett vilken sida man jobbar på upplever samma press. Man får försöka hjälpas åt och arbeta över gränserna. Sjuksköterskan har inte alltid tid att närvara, har kanske inte haft hand om patienten tidigare och ordinarie sjuksköterska är ledig. Det är inte alltid avsatt tid. Ansvarig läkare efter utskrivning ej alltid klart om vem som är PAL (Patientansvarig läkare). Patienterna är inte informerade om kostnad för hemsjukvård, patienter på lasarettet kan tala om för andra patienter att dom kan få hjälp i hemsjukvård, men inte om vad det kostar (vanligast vid telefon vårdplanering). Svårt att veta om patienten är medicinskt färdigbehandlad när man inte får reda på mål för inläggning och uppföljning. Bra samarbete med biståndshandläggare. Mindre bra att sjuksköterskan på lasarettet ej har tid att ge oss rapport. Kan ej detta på avtalad tid. Ibland svårt med plats att vara på vid vårdplaneringen. Det händer fortfarande att vi inte blir kallade till vårdplaneringen, där det visar sig i efterhand att patienten behöver vår hjälp på ett eller annat sätt. Exempel: vecka 47 gavs information per telefon från avd 3 till distriktssjuksköterska om en patient som skulle hem och behövde hjälp med PK-provtagningen måndagen därpå. Av en händelse fick vi information dagen före om att patienten hade hepatit C. I detta fallet anser jag att en vårdplanering på lasarettet före hemgång borde skett, så att vi fått ALL information. Tid bokas ofta med kort varsel, man kan oftast ej påverka tiden, biståndshandläggarens tid gäller i första hand känns det som. Kom om ni kan annars får ni ringa och få rapport. Det är vanligt att få vänta på avdelningssjuksköterskan trots avtalad tid. Rapport ges oftast stående, ofta i korridoren. Läkaren är aldrig med utom på Rehab. Ibland förekommer vårdplanering på sal med flera patienter. Vi har blivit kallade till patienter som visat sig vara svårt sjuka och inte alltid kunnat medverka och avlidit efter några dagar oetiskt. Sjuksköterskan på avdelningen hinner sällan vara med vid vårdplaneringen, men det händer. Med mindre bra menar jag att ibland finns ej sjuksköterskan på avdelningen tillgänglig trots att tiden är bestämd i förväg. Viktigt att den sjuksköterska som haft ansvar för patienten är med på vårdplaneringen och inte en sjuksköterska som till exempel börjat efter ledighet. Personal på vårdavdelningarna har blivit bättre på att försöka få till en vårdplanering på en ostörd plats. Jag upplever att vårdplaneringarna är bättre på medicin än kirurgisidan. Viktigt att även biståndshandläggarna och sjuksköterskorna inom kommunen har ett bra samarbete och öppenhet. Ibland blir vi inte kallade till vårdplaneringarna, det har visat sig att patienten behövt våran hjälp. Ibland vid vårdplaneringarna på lasaretten har ej sjuksköterskan varit med. Sjuksköterskan på avdelningen bör vara med en stund på vårdplaneringar, men anser många gånger att de ej har tid. Om sjuksköterskor informerar om inskrivningsorsak, diagnos, eventuella behandlingar och undersökningar som gjorts, så vet vi att patienter fått samma information och möjlighet att ställa frågor om handläggningen. Sedan kan sjuksköterskor lämna vårdplaneringar. Lämplig plats att sitta på vid vårdplaneringar saknas ibland. Viktigt att sitta i lugn och ro, enskilt och ostört. Om ovanstående åtgärdas kan vårdplaneringar ske på ett smidigare sätt för alla parter - och för eventuella anhöriga som väntar - till större förtroende för den enskilde om samarbetet LT/K (landsting/kommun).

6 Vissa avdelningar fungerar bättre än andra, ibland svårigheter att få tag i ansvarig sjuksköterska, inte alltid de är med på vårdplaneringar. Viktigt att vi respekterar varandras ansvarsområde. Det är svårt att få tid till att sitta med på vårdplaneringar, vilket jag upplever att kommunen vill att vi ska göra, oavsett om patienter kan prata för sig själv eller inte. Det är ofta att vårdplaneringar ej skrivs på. Det händer att kommunen går utan att säga till oss vad som beslutats. Efter kallelse till samordnad vårdplanering bestämmer kommunen relativt snabbt vårdplaneringstid. Jag tycker att det är ett delat ansvar att fråga om någon anhörig kan vara med. Det är ofta svårt för oss att vara med på vårdplaneringar hela tiden. Vår arbetssituation är mycket stressad och vårt arbete är främst inriktat på sjukvård. I de fall patienter bor på servicehem anser jag att det är patienters rättighet att få komma hem så fort patienten är utskrivningsklar, vilket inte alltid har varit fallet. Bra när alla parter har tid att träffas samtidigt och alla får samma information angående patienten det berör. Medicinlista + omvårdnadsepikris + medicinsk epikris finns med när patienter kommer hem. Mindre bra när till exempel sjuksköterskor på avdelningen inte har tid att medverka på vårdplaneringar på grund av rond, rapportering och dylikt samt när fax kommit tidigt och patienter inte är färdigbehandlade, mediciner sätts in samma dag som patienter kommer hem, eller att apodos inte är aktiverad. Det är viktigt för oss i hemsjukvården att sjuksköterskor på avdelningen är med en stund i början på varje vårdplanering, för att ge oss information om patienter. Det händer emellanåt att sjuksköterskorna inte hinner och det känns inte bra. Det fungerar heller inte så bra med apodoserna, det verkar som om läkarna ej är insatta i rutinerna. Ute i hemsjukvården är vi väldigt beroende av att apodoserna fungerar, eftersom vi inte har tillgång till läkemedel i samma utsträckning som på avdelningen. Medicinsk epikris saknas ibland. Får ibland ringa flera gånger innan man får prata med ansvarig sjuksköterska och boka vårdplaneringar. Ofta möts man av att sjuksköterskor inte hinner vara med trots bokad tid. Svårt att få ett rum att tala ostört i. Det är lasarettet som ska meddela anhöriga om att de ska vara med på vårdplaneringar, detta glöms ibland och man säger att det är biståndshandläggarens ansvar. Kryssen är inte alltid genomtänkta. Svårt sjuka patienter ska inte alltid flyttas, ge dem valmöjligheter. Tyvärr verkar man från lasarettet tro att vi i kommunen har massor med tid att avsätta vid vårdplaneringar. Man respekterar inte den tid som är avtalad och ofta står sjuksköterskor i expeditionsdörren och säger bara att det inte är något speciellt och att vi skickar med medicinsk epikris samt omvårdnadsepikris! Punkt slut! Oftast bra kan vara svårt att hitta lämplig lokal att samlas i. Svårt att sitta med under hela vårdplaneringar. Bra om den medicinska biten kan tas upp i början under min. Bra med omvårdnadspärm om relevanta uppgifter finns med. Annars enklare med väl ifyllt papper om ADL som Ljungby kommun använder. Biståndshandläggarna har inte förmågan att ta den medicinska rapporten - inte deras område. Oftast på biståndshandläggarnas villkor och vårdplaneringar bestäms när dom kan. Kan vi

7 distriktssjuksköterskor är det OK, annars vårdplaneringar utan assistans. Om vårdplaneringar är bokad, bra om sjuksköterskor från landstinget är med, vilket de inte alltid är. Passande tid för vårdplaneringar är kl eller eller efter rapporten. Har ingen möjlighet att sitta med under hela vårdplaneringen, däremot vara med 5 10 min i början för att ta upp det medicinska. Svårigheter med lokaler för att kunna sitta enskilt. För byråkratiskt system. Någon annan bestämmer för mycket åt patienterna. Akutsjukvårdens sjuksköterskor får ta för stort ansvar, till exempel sköta anhörigas kontakter. Finns inte utrymme för sådant arbete för en syster på hjärtintensiven idag. Ovänliga biståndshandläggare. Fel inställning. Trist attityd. För lite flexibilitet i systemet (och hos biståndshandläggarna). Bättre direktkontakt med berörda distriktssjuksköterskor. Dålig förståelse för varandras arbete, för mycket pappersarbete, händer för lite innan patienter är utskrivningsklara. Tänker för lite på vad patienter vill. Kommunen utnyttjar sina 5 dagar även för patienter som har sjuksköterskor på boendet. Vi får för dålig information från kommunen när de skickar in patienter FÖRBÄTTRINGSFÖRSLAG: Förenkla blanketterna Avskaffa biståndshandläggarna, som i Piteå Kommun Tydliga telefonlistor mobiltelefoner som vi kan ringa till när vi behöver. (Varför kan man ringa till oss när som helst men inte till biståndshandläggarna??) Dubbelarbete då patienter endast behöver hjälpmedel i hemmet. Detta skulle arbetsterapeuterna i landsting och kommun kunna ordna själva utan att sjuksköterskor ska behöva faxa papper och blanda sig i. Sjuksköterskor inom landstinget skall lämna ut medicinsk rapport till sjuksköterskor/ distriktssjuksköterskor i kommunen I samband med datajournalens införande ska avdelningen börja med läsrapport på eftermiddagen = dagsjuksköterskor har eventuellt mer tid för vårdplaneringar på eftermiddagen Uppdatera telefonlistan till kommunfolket! Hur bemöter vi varandra, ibland är det mycket ifrågasättande Inte alltid behöva skriva omvårdnadsepikris om patienter endast vårdats någon dag och är känd i kommunen, bör räcka med muntlig rapport. Eventuellt hospitera hos varandra =ökad förståelse!! (skrivet i 2 av kommentarerna) Respektera avtalad tid! Ta tid och sitt ned! Det räcker med att sjuksköterskor är med 5 min, ordna så man kan tala ostört. Informera nyanställda om rutinerna

8 Dela ut vår broschyr: Vad händer efter din sjukhusvistelse? Tänk innan ni sätter i kryssen i ADL-bedömningen! Tala om för oss skriftligt när det passar bäst att vi ringer lasarettet. Vi behöver träffas i mindre grupper hela tiden! Anpassa tider för vårdplaneringar så att det passar avdelningens sjuksköterskor också! Finna tillgång till eget rum vid vårdplaneringar Mer utbildning för läkarna hur apodosrutinerna fungerar!! Rutin för hur den medicinska epikrisen ska förmedlas till oss Vårdplaneringar sker senare på dagen Att omvårdnadsansvarig sjuksköterskor är med på vårdplaneringar i största mån Det bör finnas en del på blanketten där man kan skriva då patienter avlider! Vid enbart distriktssjuksköterskekontakt tycker inte jag att man ska behöva göra en ADLbedömning av patienter, exempelvis provtagning, injektionsgivning, omläggning, suturtagning. Kommunen får omvårdnadsepikris i de fall vi anser det motiverat Svårt att hinna faxa innan kl 12, ronderna håller ofta på länge, den medicinska behandlingen måste komma i första hand Patienter som inte önskar någon förändring i sin hemhjälp ska vi inte behöva kalla till vårdplaneringar. Patienter som bor på boende ska ha möjlighet att komma hem direkt utan vårdplaneringar. Att kommunen blir bättre på att skicka med information om patienters förmåga och önskningar, speciellt på dementa patienter som ej själv kan uttrycka sig. Ansvariga sjuksköterskor måste inför en patients hemgång tänka framåt i de fall det handlar om allvarliga sjukdomar och de inte har någon hemtjänst Det borde räcka med en kort muntlig rapport från oss de gånger patienter eller anhöriga kan prata för sig på vårdplaneringar. Kort rapport från kommunens handläggare innan de går om vad som beslutats. Lägg ner landstinget, en huvudman vore bäst!! Viktigt att vi träffas emellanåt i mindre grupper landsting/kommun för konstruktiva diskussioner

9 PM för samordnade vårdplaneringar är mycket bra, har lasarettet det också?? Lasarettet måste vara mer förberedda inför vårdplaneringar Synliggöra att allas tid är lika viktig Synliggöra att det är för patienters bästa vi gör vårdplaneringar och inte tycka att det är ett dåligt påfund Respekt för varandras arbetstider trots olika yrkesgrupper Rehab verkar vara de som är mest förberedda när det är dags för vårdplaneringar När missförstånd uppstår är det mycket viktigt att kommunen och landstinget har samma mall att arbeta utefter, exempelvis bekräftelse på fax, när justera vårdplan Att överhuvudtaget ha en lathund att kunna hänvisa till hade varit ypperligt. Ej sällan är avdelningssjuksköterskor i rapport trots avtalad tid med handläggaren. Försöka få tiden att passa lämpligare är det lämpligare efter kl 15..? Ofta dåligt förberedda apodosförändringar, vet läkarna hur man fyller i listan +akuta ändringar? I de fall patienter inte kan prata för sig själv eller har närstående ska vi som avdelningssjuksköterskor naturligtvis vara med. Annars ges rapport till biståndshandläggare innan vårdplaneringar. Bättre planering av tid och person Att man redan vid vårdplaneringar tagit reda på vem som är PAL (patientansvarig läkare) efter utskrivning Skulle vilja veta vilket mål man har med vårdtider och tydliga uppföljningar och kontakter vid problem Mer förberett från LLs (Ljungby lasarett) sida Biståndshandläggarna bestämmer alltid/ofta tiden med sjuksköterskor på vårdavdelningarna, blir oftast på rapporttid Bra om även biståndshandläggarna ger sin syn på att ta med berörda parter till en kallelse vårdplaneringar. Hon har ju oftast kännedom om patienter sen tidigare. Inte forcera vårdplaneringar ha en sjuksköterska med god patientkännedom vid vårdplaneringar Hellre vårdplaneringar på eftermiddagen, kommunen bör bli snabbare på att höra av sig då vi faxar snabbare på att ta hem sina patienter då de är klara. Ta lärdom av Rehab 2!!

10 Linnea Projektet (bil 2) Biståndshandläggarna i Ljungby kommun ska mäta alla vårdplaneringar på Ljungby Lasarett under vecka 10,11 och 12. Avd: 1. Enskilt rum under VPL? Ja Nej Om nej, varför inte?.. 2. Var Linnea med? Ja Nej Om nej, varför inte?. 3. Var pat. ansvarig sjuksköterska med under någon del av vårdplaneringen? Ja Nej Om nej, varför inte? 4. Vid vilket klockslag var vårdplaneringen planerad?.. Har avdelningen fasta tider för vårdplaneringar? Ja Nej Det är tänkt att någon ur Linnea projektet ska ringa upp Linnea ca 14 dagar efter vårdplaneringen och fråga hur hon har upplevt vårdplaneringen och om hon har några synpunkter på själva vårdplaneringstillfället. Kan Linnea tänka sig att bli kontaktad om hur hon har upplevt vårdplaneringen? Ja Nej Om ja: Linneas namn:.. Telefonnummer:..

11

Team Tingsryd. Christel Isljung Maria Wiltz Viola Persson Pernilla Risberg Pia Lundqvist Ingela Grönevik Eva Löthgren Maria Hertzman / Sara Jönsson

Team Tingsryd. Christel Isljung Maria Wiltz Viola Persson Pernilla Risberg Pia Lundqvist Ingela Grönevik Eva Löthgren Maria Hertzman / Sara Jönsson Team Tingsryd. Teammedlemmar: Christel Isljung Läkare VC-Tingsryd Maria Wiltz Läkare avd.5 CLV Viola Persson USK Äppelgården Urshult Pernilla Risberg Biståndshandläggare Pia Lundqvist SSK ambulansen Tingsryd

Läs mer

FÖRBÄTTRINGS KUNSKAP 15 HP RAPPORTMALL DMAICL. Av Marie Magnfält

FÖRBÄTTRINGS KUNSKAP 15 HP RAPPORTMALL DMAICL. Av Marie Magnfält FÖRBÄTTRINGS KUNSKAP 15 HP RAPPORTMALL DMAICL Av Marie Magnfält 170113 Bakgrund Under större delen av den här kursens gång har min arbetsplats varit en kirurgisk vårdavdelning, avdelning 350, på Östra

Läs mer

RUTINER FÖR INTERN KOMMUNIKATION

RUTINER FÖR INTERN KOMMUNIKATION Reviderad 101108 VIMMERBY KOMMUN OMSORGSFÖRVALTNINGEN BA 090916 RUTINER FÖR INTERN KOMMUNIKATION Biståndsärende bedömer och beslutar efter ansökan från den enskilde. n skickar uppdraget till enhetschefen

Läs mer

Hälso- och sjukvården Samordnad vårdplanering på Gotland rutiner

Hälso- och sjukvården Samordnad vårdplanering på Gotland rutiner MANUAL 1(7) Samordnad vårdplanering på Gotland rutiner Samverkan vid in och utskrivning av patienter i slutenvård. (SOSFS 2005:27 ) 1) Signal till socialtjänsten vid inläggning. Vid inskrivning av samtliga

Läs mer

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD Bedömningar vid inskrivning Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Ja Inskrivningsmeddelande skickas Nej Inskrivningsmeddelande skickas inte Har patienten behov av insatser

Läs mer

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Örkelljunga kommun MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Anvisning Samordnad vårdplanering (SVPL) Dokumentansvarig Från denna anvisning får avsteg göras endast efter överenskommelse med MAS. Styrdokument

Läs mer

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD Bedömningar vid inskrivning Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Ja Inskrivningsmeddelande skickas Nej Inskrivningsmeddelande skickas inte Har patienten behov av insatser

Läs mer

Projekt KLARA SVPL Strukturerat Vårdplaneringsmöte Samarbete SDF Örgryte-Härlanda verksamheten Medicin/Geriatrik/Akutmottagning Område 2, SU/Ö

Projekt KLARA SVPL Strukturerat Vårdplaneringsmöte Samarbete SDF Örgryte-Härlanda verksamheten Medicin/Geriatrik/Akutmottagning Område 2, SU/Ö Projekt KLARA SVPL Strukturerat Vårdplaneringsmöte Samarbete SDF Örgryte-Härlanda verksamheten Medicin/Geriatrik/Akutmottagning Område 2, SU/Ö Berith Kjellén, Eva-Karin Elkjaer, Roger Svensson, Ann-Charlotte

Läs mer

Samordnad va rdplanering - rutin

Samordnad va rdplanering - rutin 1 Samordnad va rdplanering - rutin Trygghet och delaktighet Processen för samordnad vårdplanering gäller för personer i alla åldrar, som efter utskrivning från den slutna vården har behov av insatser från

Läs mer

Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden

Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden 100901-101031 Först redovisas de avvikelser som har skett i kommunerna. Under denna period har

Läs mer

Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden

Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden 131-143 Först redovisas de avvikelser som har skett i kommunerna. Under denna period har rapporterats

Läs mer

Linnéor med identifierad risk för undernäring -ett förbättringsarbete om överrapportering till kommunen

Linnéor med identifierad risk för undernäring -ett förbättringsarbete om överrapportering till kommunen Linnéor med identifierad risk för undernäring -ett förbättringsarbete om överrapportering till kommunen Av: Hanna Gustafsson, Ewy Magnusson, Liselott Svanberg, Jenny Andersson, Gunilla Benjaminsson Handledare:

Läs mer

Blekinge landsting och kommuner Antagen av LSVO Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård

Blekinge landsting och kommuner Antagen av LSVO Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård Blekingerutin för samverkan i samband med möjlighet till egenvård. Socialstyrelsen gav 2009 ut en föreskrift om bedömningen av om en hälso- och

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. VÅRDPLANERING

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. VÅRDPLANERING Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-05-16 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. VÅRDPLANERING Sida 2 (5) INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGEL FÖR

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Riktlinje för dokumentation i patientjournalen

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Riktlinje för dokumentation i patientjournalen Riktlinjer för hälso- och sjukvård Riktlinje för dokumentation i patientjournalen RIKTLINJER 1 Riktlinje för dokumentation i patientjournalen Ersätter Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation i

Läs mer

Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering. Medicinskt Ansvariga

Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering. Medicinskt Ansvariga Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-02-14 Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD KONTAKT MED LÄKARE OCH ÖVRIG HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSPERSONAL vid förändring

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Mål Genom ett tillitsfullt samarbete med den enskildes bästa i fokus bedriva en god och effektiv

Läs mer

Bra planering, trevlig och lyssnande handläggare

Bra planering, trevlig och lyssnande handläggare Så upplever medborgarna planering av socialtjänst inför utskrivning från Östersunds sjukhus - Resultat av medborgarenkät 1 Medborgare, november 1 Bra planering, trevlig och lyssnande handläggare Östersunds

Läs mer

Gotland: Kommun och landsting ett och samma sedan länge, men:

Gotland: Kommun och landsting ett och samma sedan länge, men: Bakgrund Vårdplanering = Oväntat besök? 65% ej införstådda med syftet med vårdplaneringen 90% ej införstådda med medicinsk planering 55% saknade korrekt, kommunicerad och bekräftad läkemedelslista Gotland:

Läs mer

Bilaga till FoU-rapport 2014:2. PERSONALENS UPPLEVELSE AV HEMSJUKVÅRD. Delaktighet

Bilaga till FoU-rapport 2014:2. PERSONALENS UPPLEVELSE AV HEMSJUKVÅRD. Delaktighet Bilaga 3. Samtliga kommentarer till frågorna om DELAKTIGHET Härnösands kommun -Beror tyvärr ofta på hur påstridig o stark brukaren och dess anhöriga är. -vi är i minsta detalj planerad i tid och det gäller

Läs mer

Rutin för samordnad vårdplanering, Somatik

Rutin för samordnad vårdplanering, Somatik Rutin för samordnad vårdplanering, Somatik Särskilt boende Senast reviderad 2008-06-25 Syfte och ansvar Syftet med en samordnad vårdplanering är att den enskilde tillsammans med alla berörda enheter skall

Läs mer

Avdelning 91, Kardiologen

Avdelning 91, Kardiologen Välkommen till Avdelning 91, Kardiologen Avdelningsinformation till patient & närstående Dokumentet är skapat 2009-10-19 och giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kardiologisk Vårdavdelning 91

Läs mer

Riktlinje Samverkan vid utskrivning från sluten hälso och sjukvård

Riktlinje Samverkan vid utskrivning från sluten hälso och sjukvård Riktlinje Samverkan vid utskrivning från sluten hälso och sjukvård Samordnad vårdplanering (SVPL) Riktlinjen utgår från Lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso och sjukvård som träder i kraft

Läs mer

Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård

Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård Hallänningen ska kunna känna sig trygg med att få sina behov av hälso och sjukvård tillgodosedda. Målsättningen är att möta upp behoven på ett så tidigt stadium

Läs mer

att anta Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

att anta Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Uppsala * "KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Eva Andersson 2014-11-14 Diarienummer ALN-2014-0436.37 Äldrenämnden Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Läs mer

Samverkanslagen Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Viktigt att veta inför den 1/3 om du jobbar i kommunal verksamhet

Samverkanslagen Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Viktigt att veta inför den 1/3 om du jobbar i kommunal verksamhet Samverkanslagen Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Viktigt att veta inför den 1/3 om du jobbar i kommunal verksamhet En förändrad planeringsprocess inskrivningsmeddelandet

Läs mer

Fungerande team med den enskilde i centrum

Fungerande team med den enskilde i centrum Fungerande team med den enskilde i centrum Andra undersökningen Peter Mattsson 2013-10-01 Resultatet visar att 92 % tycker att samarbetet mellan yrkesprofessionerna är mycket gott/gott. Det är en procent

Läs mer

Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola

Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola Talarmanus Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola Fallbeskrivning somatik Rutin och IT tjänst SAMSA 2016-10-27 SAMSA AU Dokumentation Lena Arvidsson, Kjell Klint, Helena Nilsson, Marie Steffenburg

Läs mer

Avdelning 38, Kardiologen

Avdelning 38, Kardiologen Välkommen till Avdelning 38, Kardiologen Avdelningsinformation till patient & närstående Dokumentet är skapat 2008-12-01 Giltigt ett år from 2008-12-01 Välkommen till Kardiologisk Vårdavdelning 38 Med

Läs mer

till vägledning för biståndsbedömning enligt SoL/äldreomsorg till vägledning för verkställighet, hemtjänst och särskilt boende inom äldreomsorgen

till vägledning för biståndsbedömning enligt SoL/äldreomsorg till vägledning för verkställighet, hemtjänst och särskilt boende inom äldreomsorgen Diarienummer: Mål, uppdrag och planer Bilaga 2 till vägledning för biståndsbedömning enligt SoL/äldreomsorg Hemplaneringsteam Bilaga 1 till vägledning för verkställighet, hemtjänst och särskilt boende

Läs mer

Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden

Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden 110101-110228 Först redovisas de avvikelser som har skett i kommunerna. Under denna period har

Läs mer

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Diarienummer NHO-2014-0254 ALN-2014-0436 Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Utgår från övergripande styrdokument för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun omfattande nämndernas

Läs mer

Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen

Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Bedömningar vid inskrivning Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Ja Inskrivningsmeddelande skickas Nej Inskrivningsmeddelande skickas inte Har patienten behov av insatser

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning

Trygg och effektiv utskrivning RIKTLINJER Trygg och effektiv utskrivning Fastställd av hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Gäller 2018 Version [1.0] Region Gotland Besöksadress

Läs mer

Projektplan. för PNV

Projektplan. för PNV Projektplan för PNV ( Patient Närmre Vård) Eva Müller Avdelningschef Vårdenheten avd 15 2005-06-06 1 Innehållsförteckning Bakgrund sid. 3 Syfte sid. 4 Metod sid. 4 Kostnader sid. 5 Tidsplan sid. 5 Referenslista

Läs mer

kompetenscentrum Utvärdering av vårdplaneringsteam i Karlshamn och Karlskrona Blekinge Ulrika Harris Skrift 2011:1

kompetenscentrum Utvärdering av vårdplaneringsteam i Karlshamn och Karlskrona Blekinge Ulrika Harris Skrift 2011:1 Blekinge kompetenscentrum Forskning och utveckling inom hälsa, vård och omsorg. Landstinget Blekinge i samverkan med länets kommuner Utvärdering av vårdplaneringsteam i Karlshamn och Karlskrona Ulrika

Läs mer

Färgelanda kommun/ 3 st Kommunen har inte hört av sig inom 24 tim. efter kallelsen Vårdbegäran saknas För sen justering

Färgelanda kommun/ 3 st Kommunen har inte hört av sig inom 24 tim. efter kallelsen Vårdbegäran saknas För sen justering Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden 100501-100831 Först redovisas de avvikelser som har skett i kommunerna. Under denna period har

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team : avd 61 Sunderby sjukhus Syfte med deltagandet i Genombrott Ökad trygghet och kontinuitet i vården av patienter med maligna hjärntumörer Teammedlemmar Marianne Gjörup marianne.gjorup@nll.se Arne

Läs mer

Trygg Hemma. Teamet som ger dig en trygg och fungerande tillvaro efter din sjukhusvistelse

Trygg Hemma. Teamet som ger dig en trygg och fungerande tillvaro efter din sjukhusvistelse Trygg Hemma Teamet som ger dig en trygg och fungerande tillvaro efter din sjukhusvistelse Trygg Hemma teamet Teamet ska ge dig förutsättningar att så långt det är möjligt få komma tillbaka till din invanda

Läs mer

sjukvård i hemmet m e d vå r ko m p e t e n s, på d i n a v i ll ko r

sjukvård i hemmet m e d vå r ko m p e t e n s, på d i n a v i ll ko r Avancerad sjukvård i hemmet m e d vå r ko m p e t e n s, på d i n a v i ll ko r ASIH Tullinge - Botkyrka och Huddinge ASIH Handen ASIH Nynäshamn ASIH Tyresö ASIH Södertälje att välja avancerad sjukvård

Läs mer

Regel för Hälso och sjukvård: Korttidsvård

Regel för Hälso och sjukvård: Korttidsvård Region Stockholm Innerstad Sida 1 (8) 2014-04-28 Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering Regel för Hälso och sjukvård: Korttidsvård Sjuksköterskor och Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering

Läs mer

1. SAMORDNAD VÅRDPLANERING SVPL-IT påverkar inte regelverket för Samordnad Vårdplanering

1. SAMORDNAD VÅRDPLANERING SVPL-IT påverkar inte regelverket för Samordnad Vårdplanering 1. SAMORDNAD VÅRDPLANERING SVPL-IT påverkar inte regelverket för Samordnad Vårdplanering 2. SVPL-IT Inloggning Öppna och logga in på din dator som vanligt. Stoppa in ditt SITHS - kort i kortläsaren Gå

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL)

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) PM 2010: RVII (Dnr 326-1523/2010) Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Hemsjukvård i Hjo kommun

Hemsjukvård i Hjo kommun Hemsjukvård i Hjo kommun Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård/hemsjukvård är till för dig som bor i en särskild boendeform eller i bostad med särskild service vistas på en biståndsbedömd

Läs mer

Giltig från Riktlinje Samordnad va rdplanering vid utskrivning fra n sluten ha lso- och sjukva rd

Giltig från Riktlinje Samordnad va rdplanering vid utskrivning fra n sluten ha lso- och sjukva rd Riktlinje Samordnad va rdplanering vid utskrivning fra n sluten ha lso- och sjukva rd Innehållsförteckning Inledning... 1 Målgrupp... 1 Lagen, överenskommelsen och processen ska främja... 1 Sammanfattning

Läs mer

Uppföljning av Team trygg hemgång

Uppföljning av Team trygg hemgång Uppföljning av Team trygg hemgång Handläggare: Hanna Henningsson Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Målgrupp... 3 Arbetssätt... 4 Effekter... 4 Inskrivning och vårdplanering... 4 Tillfälliga vistelser och

Läs mer

Sammanfattning av Samverkansdialogen

Sammanfattning av Samverkansdialogen Sammanfattning av Samverkansdialogen In- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård 2019-04-10 Lena Arvidsson, processledare SAMLA Målsättning med samverkan vid in och utskrivning från sluten hälso-

Läs mer

KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING HÄLSO- OCH SJUKVÅRD HÄLSO-, SJUKVÅRD & REHABILITERING HÄLSO- & SJUKVÅRD OCH REHAB I FALKENBERGS KOMMUN KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING Syftet med denna broschyr är att ge en översikt över kommunens hälso-

Läs mer

Gemensamma korttidsplatser SIKTET Öppnades maj 2005

Gemensamma korttidsplatser SIKTET Öppnades maj 2005 Gemensamma korttidsplatser SIKTET Öppnades maj 2005 Kortare vårdtider inom specialistsjukvården Kommunen byggde nytt vårdboende Ny organisation inom landstinget där Närsjukvården fick ökat ansvar för samverkan

Läs mer

Vilket ansvar har de olika huvudmännen? Hällefors pilotprojekt SIP kommun, primärvård Lindesbergs lasarett

Vilket ansvar har de olika huvudmännen? Hällefors pilotprojekt SIP kommun, primärvård Lindesbergs lasarett Hur kan ett samarbete se ut? Vilket ansvar har de olika huvudmännen? Hällefors pilotprojekt SIP kommun, primärvård Lindesbergs lasarett 2017-09-27 Inskrivningsmeddelande Inskrivningsmeddelande skall skickas

Läs mer

Rutin för användande av Cambio Cosmic Link i Växjö kommun

Rutin för användande av Cambio Cosmic Link i Växjö kommun 2015-02-18 Rutin för användande av Cambio Cosmic Link i Växjö kommun Vad är Link? Link är ett verktyg/system för att förenkla den samordnade vårdplaneringen mellan slutenvården, kommunen och primärvården.

Läs mer

Skånevård Kryh Division Kirurgi VO Ortopedi Kristianstad

Skånevård Kryh Division Kirurgi VO Ortopedi Kristianstad Skånevård Kryh Division Kirurgi VO Ortopedi Kristianstad Annika Kragh Lisbeth Karlsson Lena Arvidsson Datum 2015-01-30 Version Dnr 1 (5) Slutrapport Sammanhållen vård och omsorg Prestationsmedel äldre

Läs mer

Definition av vissa begrepp utifrån lagen (2002/03:20) om kommunernas betalningsansvar för viss hälso- och sjukvård.

Definition av vissa begrepp utifrån lagen (2002/03:20) om kommunernas betalningsansvar för viss hälso- och sjukvård. Äldreenheten Definition av vissa begrepp utifrån lagen (2002/03:20) om kommunernas betalningsansvar för viss hälso- och sjukvård. Inskrivningsmeddelande 10 a När en patient skrivs in i landstingets slutna

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2008

Verksamhetsberättelse 2008 Verksamhetsberättelse 2008 ReKo s vårdplanering och informationsöverföringsgrupp I gruppen ingår Marie Christiansson, Kommunerna SOL Per Häggblad, Primärvården Margaretha Karlsson, Rehabilitering Gun Carlsson,

Läs mer

Vilka ytterligare åtgärder eller andra aktiviteter behöver vi gemensamt vidta för att lyckas med uppdraget?

Vilka ytterligare åtgärder eller andra aktiviteter behöver vi gemensamt vidta för att lyckas med uppdraget? Bil 3 Vilka ytterligare åtgärder eller andra aktiviteter behöver vi gemensamt vidta för att lyckas med uppdraget? Sammanställning av app-svar från Workshop 28 september 2018 Rutiner Använda liknande rutiner

Läs mer

Riktlinje fö r samverkan vid utskrivning fra n sluten va rd i Va rmland

Riktlinje fö r samverkan vid utskrivning fra n sluten va rd i Va rmland Riktlinje fö r samverkan vid utskrivning fra n sluten va rd i Va rmland Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten vård syftar till att främja en god vård och en socialtjänst av god kvalitet för individer

Läs mer

Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård

Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Den gemensamma checklistan är övergripande och vänder sig till alla parters chefer. Syftet är

Läs mer

Ordinärt boende, samarbete mellan läkare och kommunala sjuksköterskor, blankett

Ordinärt boende, samarbete mellan läkare och kommunala sjuksköterskor, blankett ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-05-10 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Primärvård, Hälsa och habilitering Fastställt

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsenheten

Hälso- och sjukvårdsenheten Hälso- och sjukvårdsenheten Före hemsjukvårdsövertagandet: 60 personer, främst sjuksköterskor och arbetsterapeuter Ansvar för hälso- och sjukvård och hjälpmedel i särskilt boende Efter övertagandet av

Läs mer

Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP

Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Namn på deltagare: Eva Magee Projektnamn: Förbättring och trygghet för patienter på Hematologimottagningen,

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

Samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården, lokal rutin Håbo kommun

Samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården, lokal rutin Håbo kommun ViS - Vård i samverkan Kommun(er): Håbo kommun Region Uppsala: Primärvården i Håbo, Psykiatrimottagningen i Håbo och Enköpings lasarett Fastställt av: Tjänstemannastyrgruppen för närvårdsamverkan Datum:

Läs mer

Linnea 5. Betydelsen av Linneas vårdplanering. Kan aldrig veta hur det blir när man ligger här. 2011-02-10

Linnea 5. Betydelsen av Linneas vårdplanering. Kan aldrig veta hur det blir när man ligger här. 2011-02-10 -- Linnea Betydelsen av Linneas vårdplanering Kan aldrig veta hur det blir när man ligger här. Grupp: Växjö Christer Larsson, sjuksköterska Teleborg hemsjukvård. Pernilla Lindbom, undersköterska hemvården

Läs mer

Linneas munhälsa. Anneli Schippert Leg. Tandhygienist, Folktandvården Tingsryd Ulrika Tegsved Leg. Tandhygienist, Folktandvården Alvesta

Linneas munhälsa. Anneli Schippert Leg. Tandhygienist, Folktandvården Tingsryd Ulrika Tegsved Leg. Tandhygienist, Folktandvården Alvesta Linneas munhälsa Anneli Schippert Leg. Tandhygienist, Folktandvården Tingsryd Ulrika Tegsved Leg. Tandhygienist, Folktandvården Alvesta Förbättringsarbete Linnea 5 1. Bakgrund Den 1 januari 1999 infördes

Läs mer

Gemensamma Blekingerutiner för Samordnad Vårdplanering

Gemensamma Blekingerutiner för Samordnad Vårdplanering Gemensamma Blekingerutiner för Samordnad Vårdplanering UVO Gäller från 28 September 2010 Version 1 1(21) För att trygga vårdtagarens rätt till en god och säker vård krävs samverkan mellan Blekingesjukhuset,

Läs mer

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon.

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon. Redovisning av 2008 års projekt Hembesök av distriktssköterska till sjuka äldre över 65 år som inte är inskrivna i hemsjukvården, för Primärvårdsområdena, och Bakgrund För beviljade medel från stimulansbidrag

Läs mer

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå.

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Vi ska ha respekt för varandras uppdrag! Vilket innebär vi har förtroende

Läs mer

OCH FÅ PATIENTEN TILL PARTNER

OCH FÅ PATIENTEN TILL PARTNER Fråga PERSONCENTRERAD VÅRD OCH FÅ PATIENTEN TILL PARTNER Mahboubeh Goudarzi samtalar med Göte Nilsson. Relationsbyggandet är viktigt både för vårdpersonalens arbetsglädje och för patienternas tillfrisknande.

Läs mer

Insatsen vård- och omsorgsboende

Insatsen vård- och omsorgsboende Socialförvaltningen Insatsen vård- och omsorgsboende Tjänstedeklaration Beslutad av socialnämnden 2013-06-13, 80. Varför tjänstedeklarationer? Insatsen vård- och omsorgsboende Vi vill förtydliga vad våra

Läs mer

Flödesschema från ansökan till flytt till VÅBO 2012-01-23, reviderad 2013-08-29 GN/PH

Flödesschema från ansökan till flytt till VÅBO 2012-01-23, reviderad 2013-08-29 GN/PH Flödesschema från ansökan till flytt till 2012-01-23, reviderad 2013-08-29 GN/PH Vem: Bistånds -handläggare : Ta emot ansökan Skicka broschyr till VT med info om Boka tid för hembesök Inleda ärende i Utreda

Läs mer

FAQ Samverkan vid utskrivning

FAQ Samverkan vid utskrivning 1 FAQ Samverkan vid utskrivning 2017-12-22 Generella frågor Behövs en säker uppkoppling för Skype? Skype for business räknas som säker uppkoppling Gäller tilläggsrutinerna framöver? Tilläggsrutiner som

Läs mer

1(10) Samordnad vårdplanering. Styrdokument

1(10) Samordnad vårdplanering. Styrdokument 1(10) Styrdokument 2(10) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 112 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad Upprättad 2012-11-27 Reviderad 2013-12-16,

Läs mer

Linneaprojekt 3 Grupp Lessebo Demens Bakgrund Syfte Mål Frågeställning

Linneaprojekt 3 Grupp Lessebo Demens Bakgrund Syfte Mål Frågeställning Linneaprojekt 3 Grupp Lessebo Demens Susanna Israelsson, undersköterska avd 5, CLV Tove Johansson, Sjuksköterska, Hemsjukvården Lessebo Kommun Majlis Svanberg, Demenssjuksköterska Lessebo kommun Marianne

Läs mer

Så upplever medborgarna vård- och omsorgsplanering inför utskrivning från Östersunds sjukhus. - Resultat av medborgarenkät 2017

Så upplever medborgarna vård- och omsorgsplanering inför utskrivning från Östersunds sjukhus. - Resultat av medborgarenkät 2017 Så upplever medborgarna vård- och omsorgsplanering inför utskrivning från Östersunds sjukhus - Resultat av medborgarenkät 2017 Medborgare, november 2017 Överraskande positivt. Och jag som gruvade mig Sida:

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Arbets- och fysioterapeuter i kommun o

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Arbets- och fysioterapeuter i kommun o Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Arbets- och fysioterapeuter i kommun o slutenvård Smida vårdkedjan för de mest sköra äldre Arbetsterapeuter,

Läs mer

Delresultat för projektet Hundteamet hösten 2014

Delresultat för projektet Hundteamet hösten 2014 1 (6) Delresultat för projektet Hundteamet hösten 2014 Information angående Hundteamet ett projekt med terapi- och vårdhund inom bedriver under 2014 ett projekt med terapi- och vårdhund inom i första hand

Läs mer

Service- och värdighetsgarantier

Service- och värdighetsgarantier 1(6) Service- och värdighetsgarantier Antagna av socialnämnden 2016-11-23 160 Vårt gemensamma mål Du som har kontakt med oss som arbetar inom Socialtjänsten i Mullsjö kommun ska möta en kunnig och vänlig

Läs mer

Uppsala kommun, Mobilt närvårdsteam

Uppsala kommun, Mobilt närvårdsteam ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-03-01 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Uppsala Landstingsförvaltning(ar): Hälsa och Habilitering Fastställt av: Närvårdssamverkan Uppsala

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III TEAM NR: 5 Rättspsykiatriska Regionkliniken Vadstena Avd. 21 Övergripande beskrivning av klinikens avdelningar Rättspsykiatriska regionkliniken

Läs mer

Vårdplaneringsprocessen

Vårdplaneringsprocessen Vårdplaneringsprocessen Utvärdering av test 2017-03-21 Test av vårdplaneringsprocessen vid Eksjö kommun, medicinkliniken på Höglandssjukhuset i Eksjö och Eksjö vårdcentral har innefattat test av ITstöd

Läs mer

Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom vård och omsorg för period tre samt årssammanställning för 2010 SN-2011/32

Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom vård och omsorg för period tre samt årssammanställning för 2010 SN-2011/32 Socialnämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Rolf Samuelsson (MP) 2011-02-04 ordförande Till socialnämnden Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom vård och omsorg för period tre samt

Läs mer

Gemensamt inskrivningssamtal

Gemensamt inskrivningssamtal Gemensamt inskrivningssamtal Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 Hp Jessica Wetterberg Christina Wiberg Aronsson 160115 Rapportmall Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling

Läs mer

Vad tycker du om öppenvården?

Vad tycker du om öppenvården? 0 Vad tycker du om öppenvården? Detta formulär innehåller frågor om dina erfarenheter från den mottagning som anges i följebrevet. Vi har slumpvis valt ut personer som besökt mottagningen och vi hoppas

Läs mer

RUTINER OCH RIKTLINJER FÖR SAMVERKAN VÅRDPLANERING UTSKRIVNINGSKLARA I KRONOBERGS LÄN

RUTINER OCH RIKTLINJER FÖR SAMVERKAN VÅRDPLANERING UTSKRIVNINGSKLARA I KRONOBERGS LÄN RUTINER OCH RIKTLINJER FÖR SAMVERKAN VÅRDPLANERING UTSKRIVNINGSKLARA I KRONOBERGS LÄN Rutiner och riktlinjer gäller fr.o.m. 2003-09-15 1 INLEDNING 3 2 Meddelanden/dokument i den samverkande vårdkedjan

Läs mer

SBAR-muntlig rapport

SBAR-muntlig rapport SBAR-muntlig rapport SBAR: Situation Bakgrund Aktuellt Rekommendation Situation Geriatrikavdelningarna 8 och 9 började 16jan med muntlig rapport enligt SBAR Ssk och usk rapporterar tillsammans från dagpasskvällspass

Läs mer

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Giltighet 2012-11-06 2013-11-06 Egenkontroll, uppföljning och erfarenhetsåterföring Målgrupp Samtliga vårdgivare inom psykiatriförvaltningen Ansvarig

Läs mer

Samverkan vid utskrivning fra n sluten ha lso- och sjukva rd

Samverkan vid utskrivning fra n sluten ha lso- och sjukva rd Samverkan vid utskrivning fra n sluten ha lso- och sjukva rd Samordnad vårdplanering (SVPL) med samordnad individuell plan som resultat (SIP) Utifrån betänkandet trygg och effektiv utskrivning från slutenvård

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 39 PIVA Psykiatriska kliniken Kristianstad Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder

Läs mer

Omvårdnadsförvaltningen Enhet/Handläggare Raili Karlsson. Datum Rev: Rutin Hemmateam

Omvårdnadsförvaltningen Enhet/Handläggare Raili Karlsson. Datum Rev: Rutin Hemmateam Omvårdnadsförvaltningen Enhet/Handläggare Raili Karlsson Datum 2008-09-12 Rev: 2010-12-27 Rutin Hemmateam Hemmateam Vårdplanering Sjukhuset inskrivning Kontaktpunkten skickar information till hemmateamet

Läs mer

Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola

Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola Talarmanus Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola Fallbeskrivning somatik Rutin och IT tjänst SAMSA 2017-02-27 SAMSA AU Dokumentation Lena Arvidsson, Kjell Klint, Helena Nilsson, Marie Steffenburg

Läs mer

Utarbetad av Åsa Gustavsson Skapat datum

Utarbetad av Åsa Gustavsson Skapat datum Socialförvaltningen Dokumentnamn Rehabiliterande förhållningssätt arbetsmetod Fastställt av Martina Nordin Regelverk SOL Verksamhet Hemtjänst Utarbetad av Åsa Gustavsson Skapat datum 100311 Gäller fr.o.m.

Läs mer

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12 2 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12 3 Inledning Utgångspunkt för riktlinjerna är den länsgemensamma överenskommelsen mellan landstinget

Läs mer

Patientlag

Patientlag Patientlag 2015-01-01 Patientlagen Stärka och tydliggöra patientens ställning Ställer krav på hälso- och sjukvården att ändra sitt förhållningssätt och sina arbetsmetoder Patient jämbördig partner i vården

Läs mer

RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland

RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland Region Värmland Riktlinje Version 2 Reviderad: 2018-06-01 Beredningsgruppen Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland Giltig: 2018-06-18-2018-12-31 RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från

Läs mer

Samverkan i kommunen vid hemgång efter sjukhusvistelse

Samverkan i kommunen vid hemgång efter sjukhusvistelse RUTIN FÖR Samverkan i kommunen vid hemgång efter sjukhusvistelse Antaget av Medicinskt ansvarig sjuksköterska Antaget 2018-06-01 Giltighetstid 2020-06-01 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska

Läs mer

Projekt Så mycket bättre Sammanhållen vård och omsorg

Projekt Så mycket bättre Sammanhållen vård och omsorg Projekt Så mycket bättre Sammanhållen vård och omsorg Samverkansprojekt Sollefteå sjukhus - slutenvården Primärvård i Sollefteå och Kramfors kommun Äldreomsorgen i Sollefteå och Kramfors kommun Pågår april

Läs mer

Uppföljning av Team trygg hemgång

Uppföljning av Team trygg hemgång Uppföljning av Team trygg hemgång Februari - september 2016 Handläggare: Hanna Henningsson Innehåll Bakgrund... 3 Effekter... 3 Inskrivning och vårdplanering... 3 Tillfälliga vistelser och betalningsansvar...

Läs mer

Öppenvårdsplats för patient med enbart omsorgsbehov, SÄS Borås

Öppenvårdsplats för patient med enbart omsorgsbehov, SÄS Borås 2017-09-22 29580 1 (7) Öppenvårdsplats för patient med enbart omsorgsbehov, SÄS Borås Sammanfattning När patienter bedöms på akutmottagningen beslutas om hemgång eller inskrivning i slutenvård. För patienter

Läs mer