Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling"

Transkript

1 Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Alla barn ska lämna skolan i Mullsjö med full måluppfyllelse, gott självförtroende och framtidstro. Uppdaterad oktober 2016

2 1(15) Elevernas delaktighet i utarbetandet av planen har skett på klassråd och elevråd. Vårdnadshavarnas delaktighet i utarbetandet av planen sker genom att den gås igenom och beslutas på föräldrarådet. Personalens delaktighet i utarbetandet av planen har skett på arbetslagmöte samt i ledningsgrupp.

3 2(15) Innehåll 1. Beskrivning av Trollehöjdskolan Grupper på skolan Antimobbningsteamet Värdegrundsgruppen Ansvarsfördelning Vad säger Skolverkets allmänna råd om skolans likabehandlingsarbete? Definitioner... 6 Trakasserier... 6 Kränkande behandling... 6 Mobbning... 6 Rasism... 6 Främlingsfientlighet... 6 Homofobi Trygghet på Trollehöjdskolan Övergripande mål Kartläggning Förebyggande arbete Förebyggande insatser... 8 Teaterbesök och föreläsningar... 8 Utbildning EHT... 9 Lika stort utrymme för flickor och pojkar i undervisningen... 9 Kill- och tjejgrupper... 9 Värderingsövningar Rutiner för akuta situationer på Trollehöjdskolan Arbetsgång Elev som kränks av vuxen Vuxen som kränks av elev Skolans arbete mot hedersrelaterat våld Dokumentation Mål för läsåret 16/ Uppföljning Samverkan med polisen Generellt Tillvägagångssätt Samverkan med sociala myndigheter...12 Bilaga 1. Ordningsregler...13

4 3(15) Trollehöjdskolans ordningsregler...13 Bilaga Diskrimineringslagen...14 Bilaga Skollagen...15

5 4(15) 1. Beskrivning av Trollehöjdskolan Vår vision är: Alla barn ska lämna skolan i Mullsjö med full måluppfyllelse, gott självförtroende och framtidstro. Vår policy är att det skall råda nolltolerans mot trakasserier och kränkande behandling på Trollehöjdskolan Trollehöjdskolan är en 6-9 skola med 328 elever. Skolan är indelad i tre vertikala arbetslag som leds av arbetslagsledare. På skolan finns Studiegården med två pedagoger och två assistenter som ansvarar för undervisningen av elever med stort behov av stöd. 2. Grupper på skolan Alla har rätt att känna trygghet i sin vardag på skolan. Därför tycker vi att det är viktigt att alla elever och föräldrar känner sig välkomna, sedda och bekräftade. Som elev och förälder ska man veta vem man ska vända sig till när man känner oro för en situation i skolan. Därför arbetar vi på skolan bland annat med ett Antimobbningsteam och en Värdegrundsgrupp. 2.1 Antimobbningsteamet Gruppen består av: Emelie Grönhage skolkurator, Thomas Carlsson pedagog och Ewa Malmström skolvärdinna. Antimobbningsgruppen arbetar med: Att utreda och behandla diskrimineringar och kränkningar Att agera vid minsta misstanke om kränkande behandling mellan elever och mellan personal och elever Att samla elever och föräldrars uppfattning om stämningen på skolan Att ansvara för arbetet med tjej- och killgrupper 2.2 Värdegrundsgruppen Gruppen består av: Johanna Hultsborn pedagog, Thomas Carlsson pedagog, Emelie Grönhage skolkurator, Martin Mellberg pedagog, Lena Johansson specialpedagog och skolsköterska (vakant). Värdegrundsgruppen arbetar med att ta fram material till klassföreståndare i deras arbete med värdegrundsfrågor på klassföreståndartid. Den ger även förslag på lämpliga externa föreläsare.

6 5(15) 3. Ansvarsfördelning Rektor är ytterst ansvarig för all verksamhet på skolan. Därmed även arbetet med att förebygga och behandla diskrimineringar av olika slag. Rektor ansvarar för utredning och behandling då någon vuxen är inblandad i diskrimineringen. Rektor och kurator är behjälplig vid de fall det behövs en polisanmälan. Rektor tillsammans med kurator är behjälpliga för de fall det behövs en anmälan till sociala myndigheter. Elevhälsoteamet, EHT;består av rektor, biträdande rektor, kurator, specialpedagog, speciallärare, skolsköterska (vakant) och studievägledare. Teamet ansvarar för de åtgärder som behövs för att tillgodose elevernas behov. EHT ansvarar också för att kontakta Antimobbningsteamet. Klassföreståndarna ska vara uppmärksamma på eventuella problem i klassen och anmäla till EHT vid behov. Undervisande lärare ansvarar för att det råder god atmosfär i klassrummet och att alla ska kunna känna sig trygga. Lärarna skall vara observanta på tendenser till diskriminering, trakasserier och kränkningar av olika slag. Värdegrundsgruppen ansvarar för att utreda och behandla de diskriminerings- och mobbningsfall de får kännedom om. Gruppen kommer överens om vid varje enskild händelse vem som ansvarar för vad. Rektor ansvarar för att det skrivs en rapport på Anmälningsblankett misstänkt diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Dessa rapporter skickas till kommunens förvaltning och i förekommande fall till Socialtjänsten. Personal som varit närvarande vid händelsen ansvarar för sammanställning av kränkningsrapporten. All personal skall reagera och ingripa när de ser eller hör diskriminering, trakasserier och kränkningar. 4. Vad säger Skolverkets allmänna råd om skolans likabehandlingsarbete? I likabehandlingsplanen skall det tydligt framgå att skolledningen tar avstånd från alla former av diskriminering och att skolledningen har ansvaret för arbetet med detta. Det är viktigt att eleverna görs delaktiga i arbetet med ordningsregler och likabehandlingsplan vilket skapar ett gott klimat och delaktighet. Även föräldrarna skall göras delaktiga i arbetet. Samarbete och dialog med föräldrar är viktigt i såväl förebyggande som åtgärdande arbete. Det är viktigt med ett förebyggande arbete mot diskriminering, försöka upptäcka elevernas språk, jargonger och attityder mot varandra och visa att det är vi vuxna som sätter gränserna.

7 6(15) Skolan har skyldighet att utreda diskriminering och att skyndsamt meddela vårdnadshavare. Dokumentationen är ett viktigt stöd i arbetet för att följa upp åtgärder och eventuellt förändra dem eller sätta in nya. Den är också en rättssäkerhetsfråga, eftersom den ger berörda barn och vårdnadshavare insyn. Finns behov skall åtgärdsprogram upprättas. Det skall också framgå vilka åtgärder skolan använder för att komma till rätta med diskriminering av olika slag. 5. Definitioner Utifrån diskrimineringslagen är de sju diskrimineringsgrunderna: kön könsöverskridande identitet eller uttryck sexuell läggning etnisk tillhörighet religion eller annan trosuppfattning funktionshinder ålder Trakasserier Trakasserier är uppträdande som kränker en elevs värdighet och som har samband med de sju diskrimineringsgrunderna. Här inkluderas kränkningar grundade på kön eller som anspelar på sexualitet, d.v.s. sexuella trakasserier. Kränkande behandling Med kränkande behandling menas ett uppträdande som utan att ha samband med någon av de sju diskrimineringsgrunderna kränker barns, elevs eller vuxens värdighet. Mobbning Förutsätter att den som utsätts kränks vid upprepade tillfällen, vilket skiljer mobbning från andra former av kränkande behandling. Vidare råder obalans mellan den som mobbar och den som utsätts för mobbningen Rasism Bygger på föreställningen om den egna folkgruppens överlägsenhet utifrån uppfattningen att det finns biologiska skillnader mellan folkgrupper. Vissa folkgrupper anses som mindre värda och därmed legitima att förtryckas, utnyttja eller kontrollera. Främlingsfientlighet Avser motvilja mot grupper som definieras genom fysiska, kulturella/etniska eller beteendemässiga karakteristika. Homofobi Avser motvilja mot eller förakt för homo- och bisexualitet och homo- eller bisexuella personer.

8 7(15) 6. Trygghet på Trollehöjdskolan Utifrån kommunens vision arbetar vi på Trollehöjdskolan gemensamt mot all kränkande behandling, där någon eller några kränker principen om alla människors lika värde. Kränkningar kan utföras av en eller flera personer, mot en eller flera personer. En kränkning kan äga rum vid enstaka tillfällen eller vara systematisk och återkommande. En viktig utgångspunkt är att den som uppger att han eller hon blivit kränkt, alltid måste tas på allvar. Kränkningarna kan vara: fysiska (till exempel att bli utsatt för slag och knuffar) verbala (kränkande ord) psykosociala (till exempel att bli utsatt för utfrysning, ryktesspridning) text- och bildburna (till exempel klotter, lappar, epost, sms, mms, internet och sociala medier) 7. Övergripande mål Att medvetandegöra betydelsen av ett positivt klimat Att arbeta mot kränkningar på nätet Att öka förståelsen för elever med funktionshinder Att vara en skola där alla vågar vara sig själva Att öka kunskap om och förståelse för människors olikheter. 8. Kartläggning För att kartlägga situationen på Trollehöjdskolan använder vi oss av: Elevenkät för samtliga elever, (görs i slutet på oktober) Klassråd i alla klasser Elevråd. Två representanter för varje klass. Utvecklingssamtal för samtliga elever Tjejgrupper/Killgrupper vid behov i vissa klasser Information/Samtal på Landstingets Ungdomsmottagning för elever i år 8. Personalen involveras i arbetet med kartläggningen på olika sätt: Arbetslagen kartlägger utifrån information från elever och egna iakttagelser. Missförhållanden eller misstankar förs vidare till skolans elevhälsoteam. Elevhälsoteamet arbetar vidare tillsammans med skolledningen.

9 8(15) 9. Förebyggande arbete De vuxna på skolan ska vara ett föredöme för eleverna. Skolans ordningsregler tydliga och kända för alla Eleverna ska medverka i utformningen av reglerna. Klassföreståndaren ansvarar för att eleverna känner till ordningsreglerna och deras innebörd. Under varje klassrådstid ska man vara beredd att ta upp och diskutera det som händer på skolan. Skolan har tillgång till kurator och skolsköterska för samtal och stöttning till elever och personal. Skolan har Elevråd och Elevstyrelse som sammanträder regelbundet. Här har eleverna möjlighet att diskutera och påverka sin situation i skolan. Elevernas skyddsombud är med vid regelbundna skyddsronder på skolan. Eleverna svarar på en trivselenkät som ligger till grund för uppdatering av planen Rastvaktsystemet på skolan är viktigt för att upptäcka och förhindra diskriminering. Pedagogisk lunch Temadagar kring solidaritet, oliktänkande och olika funktionshinder fördjupar elevernas förståelse för olika människors situation och problem i samhället. Elevhälsoteamet samverkar med personal för att uppmärksamma elevers behov. Antimobbningsgruppen träffas regelbundet för att diskutera aktuella fall och jobba med det förebyggande arbetet. Olika grupper som finns på skolan exexmpelvis: Elevråd, Matråd, Värdegrundsgruppen och Antimobbningsgruppen ökar samhörigheten och främjar samarbetet mellan elever och mellan elever och vuxna. Genom regelbundna möten skola-socialtjänst-polis får skolan information som kan användas i förebyggande syfte. På skolan finns två genuspedagoger. 9.1 Förebyggande insatser Värdegrundsfrågor skall genomsyra all vår undervisning. I varje situation är det viktigt att vuxna tydligt markerar när något kränkande sker genom ord eller handling. Teaterbesök och föreläsningar Områden som berörs av insatsen är människors lika värde. Mål och uppföljning Att fördjupa samtal och reflektion kring grunder för kränkningar och hur man skall kunna förebygga framtid kränkningar. Insats I direkt anslutning till föreställning samlas klasser för fördjupande diskussioner tillsammans med klassföreståndare och elevhälsopersonal. Ansvarig Rektor

10 9(15) Utbildning EHT Områden som berörs av insatsen är kränkande behandling, kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Mål och uppföljning Att kompetensutveckla EHT-teamet på skolan. Insats Fortbildningsdagar och seminarier under läsåret 16/17 Ansvarig Rektor Datum när det ska vara klart Lika stort utrymme för flickor och pojkar i undervisningen Områden som berörs av insatsen är kön, värdegrund, kränkande behandling Mål och uppföljning Att främja elevernas känsla av lika värde utifrån genus för att öka respekten för sina medmänniskor och dess olikheter. Insats Ett förhållningssätt ifrån lärarna som syftar till att skapa en miljö där genus inte ska spela någon roll i hur uppgifter eller utrymme fördelas. Ansvarig Rektor Datum när det ska vara klart Kill- och tjejgrupper Områden som berörs av insatsen är kön, värdegrund, kränkande behandling Mål och uppföljning Att främja elevernas känsla av lika värde utifrån genus för att öka respekten för sina medmänniskor och dess olikheter. Insats Samtal klassvis Ansvarig Antimobbningsteamet och rektor. Datum när det ska vara klart Värderingsövningar Områden som berörs av insatsen är kränkande behandling, kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

11 10(15) Mål och uppföljning Målet är att väcka tankar och kunna skapa en förståelse för olikhet samt att öppna elevers medvetande om människors olika livssituationer för att på så sätt kunna skapa en insikt om allas lika värde. Insats Kontinuerliga värderingsövningar i klassrumssituation, klassråd och temadagar. Ansvarig Pedagog/Kurator 10. Rutiner för akuta situationer på Trollehöjdskolan 10.1 Arbetsgång Direkt tillsägelse Tillkallar hjälp Kontaktar skolledningen Rektor bildar sig en uppfattning av händelseförloppet Rektor samtalar med berörda parter Rektor beslutar om åtgärder Rektor ansvarar för dokumentation Rektor ansvarar för att uppföljning görs 10.2 Elev som kränks av vuxen Rektorn kallar kränkt elev för samtal och utredning. Ytterligare en vuxen närvarar och står för dokumentationen. Rektor kallar den vuxne som kränker till samtal. Även här närvarar ytterligare en vuxen som dokumenterar. Samtal/information till vårdnadshavare. Uppföljande samtal med elev och vuxen Vid behov fortsatt utredning och samtal där även fackförbund kan medverka. Rektor beslutar om eventuella åtgärder 10.3 Vuxen som kränks av elev Rektorn kallar kränkt vuxen för samtal och utredning. Ytterligare en vuxen närvarar som står för dokumentationen. Rektor kallar den elev/elever som kränker till samtal, även här närvarar ytterligare en vuxen som dokumenterar. Samtal/information till vårdnadshavare. Uppföljande samtal med elev och vuxen Vid behov fortsatt utredning och samtal där även fackförbund kan medverka. Rektor beslutar om eventuella åtgärder

12 11(15) 10.4 Skolans arbete mot hedersrelaterat våld Att klart och tydligt i undervisningen och forumarbetet visa på demokratiska och mänskliga rättigheter. Ge stöd, råd och utreda situationer som kommer till vår kännedom. Anmäla till socialtjänsten vid misstanke om hedersrelaterat våld i samråd med kurator och rektor 11. Dokumentation Dokumentationen är en mycket viktig del för att rätt kunna följa upp och ändra åtgärder vid arbete mot diskriminering, men också som ett dokument som ger elever och föräldrar information om hur insatserna genomförts i den del de är berörda av. Det som skall dokumenteras är: Vad är det som hänt enligt inblandade När har det hänt? Vilka är inblandade? Vad gör vi åt det? Vem gör vad i arbetet? Hur agerade skolan Föräldrar och huvudmannen informeras och dokumentationen arkiveras på expeditionen. 12. Mål för läsåret 16/17 Informera om likabehandlingsplan i alla klasser. Informera om likabehandlingsplanen till övriga personalgrupper på skolan som kök, städ och fastighetsskötare. Planera upp värdegrundsarbetet på skolan. Starta upp verksamhet med elevskyddsombud. 13. Uppföljning Varje år ska genomföras en enkät bland eleverna för att undersöka trivseln och förekomst av kränkningar. Dessa enkäter är mycket viktiga för att förebygga mobbing och för att se hur eleverna upplever sin situation. Redovisning av dessa enkäter sker årligen i skolans kvalitetsredovisning. Uppföljning genom samtal i elevråd, elevstyrelse, föräldraråd samt trygghetsgruppen.

13 12(15) 14. Samverkan med polisen 14.1 Generellt Det som lagen föreskriver ska gälla även inom skolans verksamhet. Där behov av polisanmälan föreligger kontakta skolledningen! Polisanmälan får inte tas som anledning för skolan att inte reagera med egna åtgärder Tillvägagångssätt Misstänker man att elev gjort sig skyldig till brottslig handling ska följande tillämpas: Skolan ska utreda om det som skett är brottsligt och bör polisanmälas Anmälan ska göras av skolan som myndighet så att ingen enskild elev eller förälder ska kunna sättas under press. Rektor är behjälplig vid anmälan. Gäller det misshandel ska den utsatte skickas till läkare för undersökning och dokumentation inför en eventuell rättegång. Anmälan görs även till Socialtjänsten 15. Samverkan med sociala myndigheter Socialtjänstlagen 14 kap.1, Myndighet vars verksamhet berör barn och ungdom samt andra myndigheter inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten är skyldiga att genast anmäla till socialnämnden Blotta misstanken att ett barn far illa är skäl för anmälan. Om Du är tveksam kontakta kurator eller skolledningen! Du kan också kontakta Socialtjänsten utan att ange barnets namn, beskriva fallet och få vägledning om hur du ska göra. Skolledning och kurator är behjälplig vid anmälan.

14 13(15) Bilaga 1. Ordningsregler Trollehöjdskolans ordningsregler Reglerna gäller skolans elever och personal från och med höstterminen Reglerna är antagna av elever, vårdnadshavare, personal, skolledning och delgivna skolans elevråd (gäller ej punkt 8) Reglerna revideras under ht-16 av Elevrådet, övrig personal samt Rektor. 1. Alla ska bli respekterade och bemötta på ett artigt och trevligt sätt. 2. Alla ska vara rädda om vår skola och hjälpas åt att hålla ordning i klassrum och i korridorer. 3. Alla ska komma i tid till lektioner och ha med sig rätt material. 4. Alla ska få arbetsro i klassrummet, räcka upp handen, lyssna på läraren och klasskamrater samt använda ett vårdat språk. 5. All förtäring sker i matsal, café eller utomhus. Ingen använder tuggummi på lektioner. 6. Ytterkläder hängs på krokar eller stolar. Huvudbonader får inte användas i matsal, med undantag av religiösa skäl. 7. Mobiltelefonen får inte användas under lektionstid om inte läraren godkänt detta. 8. Mobiltelefonen får inte användas i matsalen. 9. Trollehöjdskolans område ska vara rök- och snusfritt. Om du inte följer Trollehöjdskolans ordningsregler kontaktas hemmet av mentor/klf. Om du förstör eller slarvar bort skolans material blir du ersättningsskyldig. Vi har tagit del av dessa regler: datum Elevens namnteckning Vårdnadshavares namnteckning Personals namnteckning

15 14(15) Bilaga 2. Lagrum begrepp inom diskriminering och kränkande behandling: Diskrimineringslagen Enligt diskrimineringslagen ska den som äger skolan se till att varje verksamhet. - arbetar målmedvetet för att aktivt främja lika rättigheter och möjligheter för barn och elever oavsett kön, könsövergripande identitet eller uttryck etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Det innebär att skolorna ska göra allt för att ingen ska bli diskriminerad eller trakasserad. - gör allt de kan för att förebygga och förhindra att något barn eller någon elev utsätts för trakasserier som har samband med någon av ovanstående diskrimineringsgrunder. -varje år upprättar en likabehandlingsplan som innehåller en översikt över det som behövs göras för att främja lika rättigheter och möjligheter för barn och elever samt förebygga och förhindra trakasserier som har samband med ovanstående diskrimineringsgrunder. Planen skall innehålla en redogörelse för vilka åtgärder som man avser påbörja eller skall genomföras under det kommande året. En redovisning av hur de planerade åtgärderna har genomförts ska tas in i efterföljande års plan. Diskrimineringslagen 4 I denna lag avses med diskriminering 1. direkt diskriminering: att någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder, 2. indirekt diskriminering: att någon missgynnas genom tillämpning av en bestämmelse, ett kriterium eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som kan komma att särskilt missgynna personer med visst kön, viss könsöverskridande identitet eller uttryck, viss etnisk tillhörighet, viss religion eller annan trosuppfattning, visst funktionshinder, viss sexuell läggning eller viss ålder, såvida inte bestämmelsen, kriteriet eller förfaringssättet har ett berättigat syfte och de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå syftet. 3. trakasserier: ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. 4. sexuella trakasserier: ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet, 5. instruktioner att diskriminera: order eller instruktioner att diskriminera någon på ett sätt som avses i 1-4 och som lämnas åt någon som står i lydnads- eller beroendeförhållande till den som lämnar ordern eller instruktionen eller som gentemot denna åtagit sig att fullgöra ett uppdrag.

16 15(15) Bilaga 3 Skollagen Enligt 14 a kapitlet i skollagen ska den som äger skolan, om det är en kommunal skola så är det kommunen, se till att varje verksamhet arbetar målmedvetet arbetar mot kränkande behandling av barn och elever. Skolan skall: Göra allt de kan för att förebygga och förhindra att barn och elever utsätts för kränkande behandling. Varje år upprätta en plan mot kränkande behandling. Den ska innehålla en översikt över de åtgärder som behövs för att förebygga och förhindra kränkande behandling. Dessutom ska barn och elever engageras i arbetet med att ta fram planen. Planen skall innehålla en redogörelse för vilka av dessa åtgärder som avses påbörjas eller genomföras under det kommande året. En redogörelse för hur de planerade åtgärderna har genomförts ska tas in i efterföljande årsplan. Leva upp till den så kallade handlingsplikten. Den innebär att så snart skolan får kännedom om att ett barn eller en elev känner sig utsatt så måste de agera och ta reda på vad som hänt. De måste också göra allt de kan för att det inte ska hända igen. Socialtjänstlagen Myndighet vars verksamhet berör barn och ungdom samt andra myndigheter inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten är skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om något som kan innebära att socialnämnden behöver ingripa till ett barns skydd. Detta gäller även dem som är anställda hos sådana myndigheter I FN:s barn konvention artikel 36 lyfter man fram att barnen ska skyddas mot alla former av utnyttjande som kan skada barnet. I artikel 2 fastslås barnets rätt att inte bli diskriminerat, och i artikel 19 klargörs att staten har en skyldighet att barnet mot alla former av fysisk, psykisk och sexuella övergrepp och andra former av vanvård.

VÄSTERÅS STAD Reviderad Romfartuna skola, Skultuna Rektor Annica Avelin

VÄSTERÅS STAD Reviderad Romfartuna skola, Skultuna Rektor Annica Avelin VÄSTERÅS STAD Reviderad 2017-10-11 Romfartuna skola, Skultuna Rektor Annica Avelin Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. ROMFARTUNA

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Romfartuna skola Biträdande rektor Lena Godö Cronert Reviderad 2018-10-03 Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2018/2019 ROMFARTUNA SKOLA Mål Romfartuna skolas elever har rätt

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN VÄSTERÅS STAD Tibbleskolan, Skultuna Rektor, Annica Avelin 2015-09-11 Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN Mål Tibbleskolans

Läs mer

Likabehandlingsplan 2013-2014

Likabehandlingsplan 2013-2014 Likabehandlingsplan 2013-2014 mot diskriminering trakasserier och annan kränkande behandling Ängskolan 7-9 skola Justerad 2014 01 08 Innehåll 1. Beskrivning av Ängskolan 2. Trygghetsgruppen 3. Ansvarsfördelning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Stentägtskolan Läsåret 2013/2014

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Stentägtskolan Läsåret 2013/2014 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2013/2014 Läsåret 2013/2014 Planen gäller från 2013-08-19 till 2014-09-20 Inledning En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling Denna plan gäller för Viva komvux Gunilla Wallmarks ansvarsområden Upprättad 160907 Rev 190312 Vision VIVA Komvux är en verksamhet med vuxenutbildning

Läs mer

Likabehandlingsplan Borås folkhögskola

Likabehandlingsplan Borås folkhögskola Likabehandlingsplan Borås folkhögskola Likabehandlingsplan och handlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Skolans mål Alla ska känna sig trygga på Borås folkhögskola; ingen skall

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN Reviderat 2017-10-11 VÄSTERÅS STAD Tibbleskolan, Skultuna Rektor Annica Avelin Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN

Läs mer

Likabehandlingsplan och. handlingsplan mot kränkande behandling För Kyrkskolan 2014-2015

Likabehandlingsplan och. handlingsplan mot kränkande behandling För Kyrkskolan 2014-2015 2014-10-06 Likabehandlingsplan och handlingsplan mot kränkande behandling För Kyrkskolan 2014-2015 Reviderad oktober 2014 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Kyrkskolan 1.1 Inledning

Läs mer

Likabehandlingsplan. Garvarens förskola Teckomatorp

Likabehandlingsplan. Garvarens förskola Teckomatorp Likabehandlingsplan förebyggande och åtgärdande handlingsplaner mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Garvarens förskola Teckomatorp Avser verksamhetsåret 2014-2015 Innehållsförteckning

Läs mer

Team Kullingsberg, Stadsskogen och Västra Bodarnas förskolor

Team Kullingsberg, Stadsskogen och Västra Bodarnas förskolor Team Kullingsberg, Stadsskogen och Västra Bodarnas förskolor Plan för arbetet att motverka alla former av diskriminering, kränkande behandling och trakasserier 2015/2016 Avdelning: Jordstjärnan Detta är

Läs mer

1. Bakgrund 2. Syfte 3. Definitioner

1. Bakgrund 2. Syfte 3. Definitioner Likabehandlingsplan Vrena Friskola 2013-2014 1. Bakgrund Alla barn och elever ska kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin personlighet. Det åligger de vuxna i skolan att motverka

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING MÖLLEBACKSSKOLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING MÖLLEBACKSSKOLAN SÖLVESBORGS KOMMUN Möllebacksskolan LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING MÖLLEBACKSSKOLAN Reviderad 2013-09-10 Förord Enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Sälungens förskola I Ur och Skur. Likabehandlingsarbete & arbete mot kränkande behandling

Sälungens förskola I Ur och Skur. Likabehandlingsarbete & arbete mot kränkande behandling Sälungens förskola I Ur och Skur Likabehandlingsarbete & arbete mot kränkande behandling Vår vision Vår vision är att alla barn och vuxna skall känna sig omtyckta, trygga och sedda på Sälungens förskola

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1 Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling. ProAros vision: Alltid bästa möjliga möte. Definitioner: Diskriminering innebär att ett barn eller en elev missgynnas, direkt eller indirekt, av

Läs mer

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Bildning, fritid och kultur Innehåll Policy för att främja elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Innehållsförteckning Årlig plan för att främja likabehandling samt

Läs mer

Plan mot kränkande behandling 2012/13. Reviderad november 2012

Plan mot kränkande behandling 2012/13. Reviderad november 2012 Plan mot kränkande behandling 2012/13 Reviderad november 2012 Policy På Sven Eriksonsgymnasiet accepterar vi inte och tar avstånd från diskriminering eller annan kränkande behandling av våra elever och

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN för elever och personal

LIKABEHANDLINGSPLAN för elever och personal Stora Vallaskolan 2008 LIKABEHANDLINGSPLAN för elever och personal avsedd att FRÄMJA barns och elevers lika rättigheter FÖREBYGGA och FÖRHINDRA diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvidinge skola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvidinge skola Rev. 2015-03-20 Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Kvidinge skola Innehållsförteckning 1. Vision 2. Lagstiftning 3. Definitioner 4. Kvidingeskolans trygghetsteam 5. ElevHälsoTeam (EHT)

Läs mer

Säteriets förskola LIKABEHANDLINGSPLAN; SÄTERIETS FÖRSKOLA År 2006 kom en ny lag. Detta innebär att varje förskola och skola skall ha en

Säteriets förskola LIKABEHANDLINGSPLAN; SÄTERIETS FÖRSKOLA År 2006 kom en ny lag. Detta innebär att varje förskola och skola skall ha en Säteriets förskola 2007-06-20 LIKABEHANDLINGSPLAN; SÄTERIETS FÖRSKOLA År 2006 kom en ny lag. Detta innebär att varje förskola och skola skall ha en likabehandlingsplan. Skolan och förskolan har skyldighet

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla elevers rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stamgärde skola F-6 2016-17 Revideras v. 44 2017 Inledning Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) ska skolan upprätta en Likabehandlingsplan medan det i

Läs mer

Plan mot diskriminering och kra nkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kra nkande behandling i skolan Plan mot diskriminering och kra nkande behandling i skolan Läsåret 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan 2015/2016.1 Inledning.1 Vad är mobbning, trakasserier och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan läsåret 14-15

Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Storängsskolan 2014-11-04 Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Bakgrund Den 1 april 2006 trädde lagen i kraft som skall främja lika behandling. Lagen syftar till att främja elevers lika rättigheter oavsett

Läs mer

Likabehandlingsplan för Trojenborgsskolan

Likabehandlingsplan för Trojenborgsskolan Reviderad 080818 Likabehandlingsplan för Trojenborgsskolan Denna likabehandlingsplan omfattar alla barn och personal vid Trojenborgsskolan i Skänninge och gäller för läsåret 2008/2009. Bakgrund Alla barn,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplanen utgår från att Alla människor är lika

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Solrosens förskola

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Solrosens förskola Solrosens förskola 2015 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Solrosens förskola 2015-01-20 Inledning Det demokratiska värdet ska utgöra grunden för all verksamhet i förskolan och skolan.

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Skultuna Kommundelstjänst Persboskolan Daniel Holmvin 2013-05-14 och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Mål att alla skolans elever har rätt att utvecklas och lära i en trygg

Läs mer

Jönköping. Planen gäller från till Ansvarig för planen: Rektor

Jönköping. Planen gäller från till Ansvarig för planen: Rektor Jönköping Planen gäller från 2015-01-01 till 2015-12-31 Ansvarig för planen: Rektor 1 Innehållsförteckning 1. Begreppsförklaring... 3 2. Vår vision... 4 3. Delaktighet i framtagande av plan..... 4 4. Förankring

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 18/19 Kunskapsskolan Krokslätt enligt Skollagen (2010:800) 6 kap., Diskrimineringslagen (2008:567) samt Förordningen (2011:681) Plan mot kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ålegårdens förskola 2016-2017 Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med förskolans pedagoger. Vilka omfattas av planen: Samtliga barn i verksamheten.

Läs mer

Likabehandlingsplan. Kränkande behandling är ett samlingsbegrepp för olika former av kränkningar

Likabehandlingsplan. Kränkande behandling är ett samlingsbegrepp för olika former av kränkningar Likabehandlingsplan Skollagens 1 kap 2 tredje stycket fastslå att Verksamheten i skolan ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar. Var och en som verkar inom skolan skall

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola HT2018-HT2019 Förskolans verksamhetsidé: Nysäters förskola- Barnens arena. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg

Läs mer

Likabehandlingsplan. Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan. Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 1 Innehållsförteckning Inledning..3 Sundbybergs folkhögskolas förhållningssätt.3 Diskrimineringslagen...4 Ansvarsfördelning för vår likabehandlingsplan...7 Handlingsplan...8 2 Inledning

Läs mer

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6 ! Likabehandlingsplan Bäckaskolan åk 1-6 Lag (2008:567) Om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. 1 Denna lag har till ändamål att främja barns och elevers lika rättigheter

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller 2014-2015 1 Innehåll 1. Inledning 3 2. Vision 3 3. Syfte.. 3 4. Lagar och styrdokument 3 5. De sju diskrimineringsgrunderna

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019

Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019 Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019... 1 Inledning... 2 Vision... 2 Syfte... 2 Lagar och

Läs mer

Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium

Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium 1. Varför finns likabehandlingsplanen? Enligt skollagen ska alla skolor ha en plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Denna plan kallas

Läs mer

Likabehandlingsplan. Mariebergs förskola, dagbarnvårdare och skola 2007-10-15 2006-08-29 2005-01-19. www.orebro.se

Likabehandlingsplan. Mariebergs förskola, dagbarnvårdare och skola 2007-10-15 2006-08-29 2005-01-19. www.orebro.se Likabehandlingsplan Mariebergs förskola, dagbarnvårdare och skola 2007-10-15 2006-08-29 2005-01-19 1 Inledning I både Skollagen, Läroplanen för förskolan (Lpfö) samt Läroplanen för det obligatoriska skolväsendet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. HT 2015/VT 2016 /Sundlerhälsan 2015-06-12 1 Innehållsförteckning Värdegrund...3 Varför behövs en plan mot diskriminering och kränkande...3 behandling?...3

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kvidinge skola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kvidinge skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Kvidinge skola 2015-08-01 1 Innehållsförteckning 1. Vision 2. Lagstiftning 3. Definitioner 4. Kvidingeskolans etikråd 5. ElevHälsoTeam (EHT) 6. Arbetsgång

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium 1 (8) Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium Reviderad: 27 juni 2017 LN 2 (8) Övergripande Plan mot kränkande behandling/likabehandlingsplan Detta dokument är en övergripande

Läs mer

Likabehandlingsplan för Glasbergsskolan

Likabehandlingsplan för Glasbergsskolan Likabehandlingsplan för Glasbergsskolan Det finns två lagar som är till för att skydda barn och elever från kränkningar, diskriminering och trakasserier i skolan. I Skollagen (14 a kapitlet) står det beskrivet

Läs mer

Likabehandlingsplan Gäller för lå 07/08

Likabehandlingsplan Gäller för lå 07/08 Likabehandlingsplan 2007-06-29 Gäller för lå 07/08 1 Grevhagsskolans vision och värdegrund Likabehandlingsplan Vi vill känna trygghet och livsglädje, visa medmänsklighet och vetgirighet, därför ställer

Läs mer

Kompetenscentrum Sotenäs Kommun Campus Väst. Mot diskriminering och annan kränkande behandling av personal och elever.

Kompetenscentrum Sotenäs Kommun Campus Väst. Mot diskriminering och annan kränkande behandling av personal och elever. Kompetenscentrum Sotenäs Kommun Campus Väst Mot diskriminering och annan kränkande behandling av personal och elever. LIKABEHANDLINGSPLAN Mot diskriminering och annan kränkande behandling av personal och

Läs mer

Utbildningsförvaltningen Pjätteryds naturförskola. Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Pjätteryds naturförskola 2015/2016

Utbildningsförvaltningen Pjätteryds naturförskola. Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Pjätteryds naturförskola 2015/2016 Utbildningsförvaltningen Pjätteryds naturförskola Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Pjätteryds naturförskola 2015/2016 Inledning Det demokratiska värdet ska utgöra grunden för all

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012/2013

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012/2013 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012/2013 Kränkande behandling Maj 2012 En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla elever i skolan ska ha samma rättigheter

Läs mer

Alla inom utbildningsförvaltningen i Herrljunga tar bestämt avstånd från alla former av diskriminering och kränkande behandling.

Alla inom utbildningsförvaltningen i Herrljunga tar bestämt avstånd från alla former av diskriminering och kränkande behandling. LIKABEHANDLINGSPLAN Lagen Trygghet, respekt och ansvar om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av elever 1 i skolan anger att varje verksamhet ska upprätta en likabehandlingsplan. Detta

Läs mer

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan en årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller för Södra Utmarkens Grundskola Förskoleklass Fritidshem 171001-180930

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola Ht2013-Vt2014 Förskolans helhetside: Rötter och vingar. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg Ansvariga Pedagoger

Läs mer

Likabehandlingsplan för Lindholmens Tekniska Gymnasium

Likabehandlingsplan för Lindholmens Tekniska Gymnasium Likabehandlingsplan för Lindholmens Tekniska Gymnasium Mål och värdegrund Lindholmens Tekniska gymnasium har som vision: Att varje elev ska nå ett steg längre än vad hon/han trodde var möjligt. För att

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA 1 1. Styrdokument och lagar 1.1 Utdrag ur Skollagen 1 kap 2 Verksamheten i skolan ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar.

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Hallaryds förskola

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Hallaryds förskola Utbildningsförvaltningen 2015-11-09 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Hallaryds förskola 2015-11-09 Inledning Vi som är anställda i Älmhults kommun arbetar alla i medborgarens tjänst.

Läs mer

Likabehandlingsplan för förskoleklass, grundskola och fritidshem

Likabehandlingsplan för förskoleklass, grundskola och fritidshem Likabehandlingsplan för förskoleklass, grundskola och fritidshem 2013-2014 Det övergripande målet är att alla ska trivas och känna glädje över att gå till skolan. För att nå målet arbetar vi för att ha

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola Ht2016-HT2017 Förskolans helhetside: Barnens arena. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg Ansvariga Pedagoger

Läs mer

Skolledningens ställningstagande

Skolledningens ställningstagande Likabehandlingsplan Gothem förskola 2013/2014 Skolledningens ställningstagande Denna likabehandlingsplan bygger på skollagen och diskrimineringslagen. Lagarna förtydligar förskolans ansvar att arbeta mot

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kvidinge skola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kvidinge skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Kvidinge skola 2017-05-31 1 Innehållsförteckning 1. Vision 2. Lagstiftning 3. Definitioner 4. Kvidingeskolans etikråd 5. ElevHälsoTeam (EHT) 6. Arbetsgång

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15

Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15 Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15 Reviderad 2014-09-30 Vår vision på Örjansskolan årskurs 6-9 Vårt arbete mot diskriminering, mobbing och kränkande behandling utgår från 14: e kap

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling CENTRUM FÖR VUXENUTBILDNING Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Centrum för vuxenutbildning 2012 CENTRUM FÖR VUXENUTBILDNING 2 (10) Innehåll Inledning och bakgrund till planen

Läs mer

Enhet Stenstorps likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling

Enhet Stenstorps likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Enhet Stenstorps likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014-2015 Dokumentet berör grundskolan åk 1-9 på Gustaf Dahlénskolan och Stenstorpsskolan. Ansvarig för planen

Läs mer

Mycklingskolans Likabehandlingsplan

Mycklingskolans Likabehandlingsplan Mycklingskolans Likabehandlingsplan 2014 2015 Inledning Verksamhetsformerna som omfattas av likabehandlingsplanen är: grundskola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för likabehandlingsplanen: Rektor

Läs mer

Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling

Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2016-04-28 Diarienummer: Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling 1. Uppdrag Kommunen ska bedriva ett målinriktat arbete för att

Läs mer

Från januari 2009 regleras detta i såväl Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) samt Skollagen (SFS 1985:1100) 14 a kap.

Från januari 2009 regleras detta i såväl Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) samt Skollagen (SFS 1985:1100) 14 a kap. Rudbeckianska gymnasiets plan under läsåret 2010/2011 för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Inledning Gymnasieskolan skall verka i överensstämmelse

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Sundsbroskolan Skola F-6 och Fritidshem Läsåret 2017/2018 PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 3 Mål 3 Syfte 3 Skollagen (SFS 2010:800) 4 Diskrimineringslagen (2014:958) 4 Förtydligande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hammarnskolan, Hjo läsåret 2015/16 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HAMMARNSKOLAN Läsåret 2015/2016 Visionen för Hammarnskolan är att det

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. M3P Förskolor

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. M3P Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling M3P Förskolor 1 Innehållsförteckning Till dig som är barn 3 Till dig som är vårdnadshavare 3 Plan mot diskriminering och kränkande behandling - syfte 4

Läs mer

Särskild utbildning för vuxnas plan

Särskild utbildning för vuxnas plan Särskild utbildning för vuxnas plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Lärcenter Falköping, maj 2013. Kontaktpersoner personal: Kerstin Larsson

Läs mer

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019 Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling för Läsåret 2018/2019 Innehåll Vision... 3 Mål... 3 Styrdokument... 3 Begreppsförklaringar... 4 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Dorotea kommun Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2016/2017 Strandenskolan Åk F-9 Fastställd av KUN 2016-09-22 47 Inledning 2 Alla elever och all personal har rätt att vistas i vår

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN PERSBOSKOLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN PERSBOSKOLAN VÄSTERÅS STAD Rev 2009-05-25 Persboskolan Kerstin Svenson LIKABEHANDLINGSPLAN PERSBOSKOLAN Skultuna Barn & Ungdoms mål och arbete mot kränkande behandling: Mål: Att kränkande behandling inte ska förekomma

Läs mer

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Likabehandlingsplan Knappen 2014 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning Vision..2 Kartläggning/nulägesanalys.2 Förankring av likabehandlingsplanen..4 Åtgärder.5 kompetensutveckling.6

Läs mer

Likabehandlingsplan Del 1.

Likabehandlingsplan Del 1. Likabehandlingsplan Del 1. Vuxenutbildningen Sundsvall Vision Vuxenutbildningen Sundsvall är en verksamhet där alla känner sig välkomna, trygga och respekterade. Vuxenutbildningen Sundsvall är fri från

Läs mer

DET DU GÖR, SPELAR ROLL

DET DU GÖR, SPELAR ROLL DET DU GÖR, SPELAR ROLL Likabehandlingsplan Handlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling 2009-2010 inom Bagarmossen Brotorps skolor Bakgrund Bagarmossen Brotorps likabehandlingsplan

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018 Sid 1 (7) 2018-01-04 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018 Solängsskolan Innehållsförteckning Förord sid 2 Styrdokument sid 3 Implementering sid 3 Utvärdering sid 3 Definitioner sid

Läs mer

Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling Denna plan gäller för VIVA Komvux samt Särvux Upprättad 120815 Vision VIVA Komvux är en verksamhet med vuxenutbildning där alla känner sig

Läs mer

Likabehandlingsplan. Torpets förskola Teckomatorp

Likabehandlingsplan. Torpets förskola Teckomatorp Likabehandlingsplan förebyggande och åtgärdande handlingsplaner mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Torpets förskola Teckomatorp Avser verksamhetsåret 2016-2017 Innehållsförteckning

Läs mer

Plan mot kränkande behandling/likabehandlingsplan. Björnungens förskola

Plan mot kränkande behandling/likabehandlingsplan. Björnungens förskola Plan mot kränkande behandling/likabehandlingsplan Björnungens förskola Enligt 14 a kap. 8 skollagen och 3 kap. 16 diskrimineringslagen Gäller under tiden 20100901 20110831 Handlingsplanens främsta syfte

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för vuxenutbildningen i Öckerö kommun

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för vuxenutbildningen i Öckerö kommun Öckerö, 2017-08 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för vuxenutbildningen i Öckerö kommun Planen ska följa skolverkets allmänna råd: 1. konkreta mål som utgår från slutsatserna av kartläggningarna

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015-2016 för att förhindra diskriminering och kränkande behandling. Gränsälvsgymnasiet/Komvux/Sfi i Övertorneå

Likabehandlingsplan 2015-2016 för att förhindra diskriminering och kränkande behandling. Gränsälvsgymnasiet/Komvux/Sfi i Övertorneå Likabehandlingsplan 2015-2016 för att förhindra diskriminering och kränkande behandling. Gränsälvsgymnasiet/Komvux/Sfi i Övertorneå Innehållsförteckning: Bakgrund sid 3 Vision sid 3 Definitioner och begrepp

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Montessoriförskolan

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Montessoriförskolan Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Montessoriförskolan Läsåret 2009-2010 Postadress Box 501, 343 23 Älmhult Besöksadress Stortorget 1 Telefon 0476-550 00 (vx) Fax 0476-13874 Organisationsnr

Läs mer

Dahlstiernska Gymnasiet

Dahlstiernska Gymnasiet ! Dahlstiernska Gymnasiet Mellerud Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/19 Innehållsförteckning 1. Syfte 2. Vision 3. Definitioner 4. Delaktighet och process 5. Sammanfattning

Läs mer

Burlövs kommun. Komvux LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Komvux BURLÖVS KOMMUN 2016/2017

Burlövs kommun. Komvux LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Komvux BURLÖVS KOMMUN 2016/2017 1 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING BURLÖVS KOMMUN 2016/2017 1 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 2 SKOLANS VISION SID 3 DEFINITIONER SID 3 ATT FÖREBYGGA DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11

LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11 SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen Smedjebackens utbildningsområde LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11 Bergaskolan, år 7-9 1 Vad säger lagarna? Likabehandlingsarbetet regleras sedan

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling för Område Allés förskolor

Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling för Område Allés förskolor Område Allé 2014-01-10 (ersätter 2012-10-08) Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling för Område Allés förskolor Alla barn och elever ska kunna känna sig trygga och

Läs mer

Uppdaterad: Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Uppdaterad: Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildningen 2018/2019 1 Innehållsförteckning 1. Syfte 2. Vision 3. Definitioner 4. Delaktighet och process 5. Sammanfattning av skolans förebyggande

Läs mer

Främlingsfientlighet avser motvilja mot grupper som definieras genom fysiska, kulturella/etniska eller beteendemässiga karakteristika.

Främlingsfientlighet avser motvilja mot grupper som definieras genom fysiska, kulturella/etniska eller beteendemässiga karakteristika. Likabehandlingsplan för Eksjö gymnasium justerad 060829 Definitioner av nyckelbegrepp Diskriminering är ett övergripande begrepp för negativ och därmed kränkande behandling av individer eller grupper av

Läs mer

Västerskolans mål. Likabehandlingsplan för Västerskolan, Kungsörs kommun 2016/2017.

Västerskolans mål. Likabehandlingsplan för Västerskolan, Kungsörs kommun 2016/2017. Likabehandlingsplan för Västerskolan, Kungsörs kommun 2016/2017. Västerskolans mål Vår skola ska präglas av respekt för människans olikheter. Ingen elev eller vuxen ska fysiskt eller psykiskt utsättas

Läs mer

Likabehandlingsplan Broby Grafiska Utbildning

Likabehandlingsplan Broby Grafiska Utbildning Likabehandlingsplan Broby Grafiska Utbildning Sunne 10 maj 2010 37 Sunne kommun, Svetsarevägen 2, SE-686 80 Sunne. Tel +46 565-179 00. Fax +46 565-179 01. info@brobygrafiska.se Bankgiro 113-8445. Postgiro

Läs mer

Kapitel Avsnitt Reg.nr Sida nr 7 Rutin för att stödja huvudprocessen i ett 1-16 års perspektiv. 710 Gemensamma rutiner för alla verksamhetsformer

Kapitel Avsnitt Reg.nr Sida nr 7 Rutin för att stödja huvudprocessen i ett 1-16 års perspektiv. 710 Gemensamma rutiner för alla verksamhetsformer Djurängen Verksamhetshandbok Kapitel Avsnitt Reg.nr Sida nr Budjur710.20.1 1 av 9 Framtagen av (funktion) Fastställd av (funktion) Signatur Upprättad den Reviderad/kontrollerad den Personalen Rektor 2007-09

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplanen utgår från att Alla människor är lika

Läs mer

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016 Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016 Gärsnäs skola Förskoleklass Årskurs 1-6 Skolbarnomsorg Plan mot diskriminering och kränkande behandling Målinriktat arbete

Läs mer

Göteborgs folkhögskola

Göteborgs folkhögskola Göteborgs folkhögskola Läsåret 2018-2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 1 Innehållsförteckning 1. Vad säger lagen?... 3 2. Syftet med plan mot diskriminering och kränkande behandling...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Inledning I skollagen och i läroplanerna slås det fast att den svenska förskolan och skolan vilar på demokratisk grund.

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2018-09-19 Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Läsåret 2018/2019 Fritidshemmet i Bredöl och Femårsverksamheten Lyan VISION I vår skola ska alla kunna känna sig inkluderade, delaktiga

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Vuxenutbildningen i Östhammars kommun INLEDNING Rätten till likabehandling hör till de grundläggande mänskliga rättigheterna. Alla elever i skolan

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Vår lokala likabehandlingsplan

Vår lokala likabehandlingsplan Vår lokala likabehandlingsplan Silverdalens skola, förskoleklass och fritidshem 2015 Uppdaterad: 2015-08-05 2 (9) Skolledningens ställningstagande I Hultsfreds kommun skall alla barn och elever känna sig

Läs mer