Effekttillgänglighet efter februari 2008

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Effekttillgänglighet efter februari 2008"

Transkript

1 RAPPORT Effekttillgänglighet efter februari 2008 Redovisning av hur arbetet fortskrider med att ta fram en marknadsbaserad lösning för att upprätthålla effektbalansen vid extrema förbrukningstoppar efter februari 2008.

2 2(14) Innehållsförteckning 1. INLEDNING BAKGRUND DEN SVENSKA EFFEKTBALANSEN FRAM TILL VINTERN 2011/ Inledning Produktionssystemets utveckling Utvecklingen av möjlig import vid mycket kall vinter Utvecklingen av maximal elförbrukning vintertid Sammanfattning - Sveriges effektbalans fram till vintern 2011/ FÖRBRUKNINGSREDUKTION OCH NY MÄTARTEKNIK Förbrukningsreduktion Elforsk Ny mätarteknik ELFÖRSÖRJNING VID EXTREMA SITUATIONER EFTER FEBRUARI Inledning Alternativ A - Marknadslösning Alternativ B - Reglering Alternativ C - Förlängning av Svenska Kraftnäts uppdrag Alternativ D Övergångslösning i regi av marknadsaktörerna ÖVERVÄGANDEN OCH SLUTSATSER... 11

3 3(14) 1. Inledning Frågan om det svenska elsystemets förmåga att försörja varje given efterfrågesituation, dvs. även vid extrem kyla, har noga följts efter avregleringen av elmarknaden i mitten på 1990-talet. Frågan, som kostnadsmässigt är liten i jämförelse med den elkraft som totalt omsätts på elmarknaden, har ett stort värde för tilltron till att den öppna elmarknaden klarar av att fylla det grundläggande försörjningsansvar som konsumenter av naturliga skäl ställer på elmarknadens aktörer. I regleringsbrevet för år 2006 har regeringen uppdragit åt Svenska Kraftnät att senast den 15 april 2006 redovisa hur arbetet fortskrider med att ta fram en marknadsbaserad lösning för att upprätthålla effektbalansen vid extrema förbrukningstoppar efter februari Bakgrund Efter att ha utrett frågan om långsiktig tryggad effekttillgång i elsystemet anförde Svenska Kraftnät i rapporten Effektförsörjning på den öppna elmarknaden ( ) att det inte är önskvärt eller ändamålsenligt att bygga upp omfattande regleringslösningar om detta kan undvikas. I stället förordades öppna marknadsmässiga mekanismer. Rapporten uppmärksammade även möjligheterna att minska effekttopparna genom förbrukningsreduktion. Samtidigt konstaterades att ett antal strukturella och ekonomiska faktorer behövde bearbetas vidare för att en påtaglig sådan verkan skall kunna nås. Sammanfattningsvis kunde Svenska Kraftnät i rapporten konstatera att det inte gick att säkert konstatera att elmarknaden utan ingrepp skulle klara effektförsörjningen under de närmsta åren. Därför förordades en övergångslösning under en period. Som en övergångslösning föreslogs att Svenska Kraftnät skulle få i uppgift att upphandla en effektreserv om max 2000 MW som skulle finnas tillgänglig på den svenska elmarknaden under de närmast följande åren. Villkoren för att utnyttja dessa resurser föreslogs bli anpassade så att en marknadsekonomisk hantering av effektfrågan främjades. Tiden för övergångsperioden föreslogs till den 1 mars Kostnaderna för upphandlingen skulle bäras av de balansansvariga företagen. Riksdag och regering tillstyrkte Svenska Kraftnäts förslag. En lag om en tillfällig lösning beslutades år 2003.

4 I princip har hela volymen om 2000 MW sedan dess upphandlats av Svenska Kraftnät. År 2003/2004 uppgick effektreserven till 1835 MW, år 2004/2005 uppgick reserven till 1969 MW och vinterperioden 2005/2006 uppgick reserven till 1994 MW. Den övervägande delen härrör från elproduktion men vinterperioden 2005/2006 var andelen förbrukningsreduktion ca 25 % (503 MW). Antalet anbudsgivare och erbjudna MW har varje år ökat. I fjol offererades anbud om ca 1650 MW från elproduktion och ca 900 MW från förbrukningsreduktion. Avtalsperioderna för effektresurserna skiljer sig åt. Några av de äldsta avtalen med elproducenter sträcker sig över flera vinterperioder. De avtal som ingåtts på senare tid har i princip alla varit ettåriga avtal. En bärande anledning till det är att priserna sjunkit för varje år. Vinterperiod definieras från och med vintern 2005/2006 som 16 november 15 mars. 4(14) 3. Den svenska effektbalansen fram till vintern 2011/ Inledning I Sverige och de övriga nordiska länderna inträffar de högsta förbrukningstopparna när det är som kallast vintertid. Temperaturen är en helt avgörande faktor för hur stor elförbrukningen blir. Särskilt gäller det Norge som har ett stort inslag av elvärme men även Finland och Sverige. I Danmark är temperaturkänsligheten i elförbrukningen normalt liten men vid mycket låga temperaturer används el för tillskottsuppvärmning. Vid redovisning av effektbalanser delas tillförseln normalt upp i produktion och import. Produktionen delas sedan upp i olika typer av kraftslag, t.ex.: vatten-, kärn-, mottrycks- och kondenskraft samt gasturbiner. Vindkraften i Sverige har ännu inte fått en sådan omfattning att man kan räkna med den i någon större omfattning i effektbalansen beroende på osäkerheten i vindförhållandena. I takt med att vindkraftsparker byggs, och då särskilt till havs, kan vindkraften beräknas ge ett visst bidrag till effektbalansen. Till produktionskapaciteten i effektbalanserna räknas i princip inte Svenska Kraftnäts störningsreserver. Dessa är endast avsedda för att säkerställa driftsäkerheten i kraftsystemet. Störningsresurserna skall alltid vara tillgängliga för detta ändamål och kan därför inte planeras för annan användning.

5 5(14) Under vinterns förbrukningstoppar är Sverige beroende av import från grannländerna. Förbindelser finns med Finland, Norge, Danmark, Polen och Tyskland. Svenska Kraftnät har sedan år 2000 årligen i augusti redovisat sin bedömning av den kommande vinterns effektbalans. Redovisningen innehåller prognoser för normala vintertemperaturer och en s.k. 10- årsvinter. Prognosen för tioårsvinter bestäms av temperaturförhållanden som statistiskt inträffar en gång på tio år. En förutsättning är också att temperaturerna avser medelvärdet under tre dygn i följd. Prognosen tar också hänsyn till förväntat höga priser på elbörsen och dess bedömda påverkan på elförbrukningen Produktionssystemets utveckling Allmänt gäller att prognosunderlaget för elproduktion är relativt bra fem år framåt. Vattenkraften väntas inte öka nämnvärt när det gäller maximal effekt även om vissa om- och tillbyggnader görs. Planerna på effekthöjningar i kärnkraftverken till omkring år 2011 är kända. De förutsätter emellertid att alla tillstånd ges. Enligt planerna kommer effekten i den svenska kärnkraften öka med MW jämfört med slutet av år Införandet av systemet med elcertifikat har haft en kraftigt stimulerande effekt beträffande biobränsleeldat mottryck. Totalt väntas den sammanlagda nettoeffekten i mottryck (kraftvärme och industrimottryck) under perioden att öka med MW. För kondenskraft och gasturbiner görs antagandet att kapaciteten under perioden kommer att vara konstant. En stor del av denna kapacitet ingår för närvarande i den av Svenska Kraftnät upphandlade effektreserven. Planerna för utbyggnad av vindkraft är kraftigt ökande. Om de projekt som har erforderliga tillstånd samt de projekt som är föremål för tillståndsprövning förverkligas så kommer den sammanlagda effekten för vindkraft att under perioden öka med ca 2000 MW Utvecklingen av möjlig import vid mycket kall vinter Grundat på internationella balansanalyser har Svenska Kraftnäts bedömning av möjlig import vid tioårsvinter minskat från 2000 MW vintern 2001/2002 till 1200 MW 2005/2006. Hittills har Finland, Polen och Danmark haft ett överskott för export till Sverige. Utvecklingen i Tyskland har visat att det svenska elsystemet från och med vintern 2004/2005 inte längre kan stödjas genom import därifrån vid vinterns högsta förbrukningstoppar.

6 Den gångna vintern har visat att Finland inte längre kan förlita sig på full import från Ryssland - en import som hittills har varit mycket säker. Därmed minskar också Finlands möjlighet till export till Sverige. Underlag som tagits fram av Nordels Balansgrupp visar också att möjlig import från Danmark och Norge är begränsad. Sammanfattningsvis innebär prognosen för möjlig import en successiv minskning. Polen är det enda grannland som har ett sådant produktionsöverskott att vi inte reducerat bedömningen av Sveriges möjliga import. De överföringsförbättringar som planeras inom Norden kommer att öka flexibiliteten på elmarknaden och bidra till minimering av s.k. flaskhalsar. Detta bidra dock i liten utsträckning till att stärka den svenska effektbalansen eftersom utlandsförbindelsernas kapacitet inte är begränsande för import av den effekt som kan vara tillgänglig. 6(14) 3.4. Utvecklingen av maximal elförbrukning vintertid Elförbrukningen i Sverige ökar långsamt. Energimyndighetens prognoser för årlig elförbrukning utgör en del av det underlag som Svenska Kraftnät nyttjar för att prognostisera effekttoppar i framtiden. Under 2005 var elförbrukningen omkring 149 TWh. Prognosen för 2011/2012 ligger i intervallet TWh. Avgörande för förbrukningstopparna under vintern är kall eller extremt kall väderlek. Prognoserna för tioårsvinter baseras på att framför allt Sverige söder om Snitt 2 (i höjd med Gävle) samt södra Skandinavien i övrigt under tre dygn i följd utsätts för temperaturer som statistiskt inträffar en gång på tio år Sammanfattning - Sveriges effektbalans fram till vintern 2011/2012 I bilaga 1 återfinns en tabell över den svenska effektbalansen fram till vintern 2011/2012. För samtliga år har en effektreserv om 2000 MW antagits vara tillgänglig. Givet att de effekthöjningar som är planerade genomförs samt att kraftproduktion inte blir otillgänglig ser situationen sammanfattningsvis sådan att effektbalansen kan klaras. Om dagens elpriser består är förutsättningen att kraftproduktion läggs i malpåse dessutom allt mindre. Den ökning av produktionskapaciteten som planeras för de närmaste åren kommer att ha tydliga effekter på den svenska effektbalansen.

7 Vad beträffar förbrukningsreduktion beräknas den över perioden öka något från den nivå på 500 MW som fanns för vinterperioden 2005/2006. Över perioden beräknas importmöjligheten minska till ca. 600 MW. Elförbrukningen är något ökande över perioden. Detta gäller såväl för årsenergiförbrukning som effekttoppar. På samma sätt som i tidigare effektrapporter är tillgängligheten för kärnkraft satt till 100 % medan kondenskraft och mottryck har en förmodad tillgänglighet om 90 %. För utbyggnad av mottryck innehåller prognosen även en osäkerhetsfaktor som innebär ett avdrag på 10 % av den bedömda utbyggda effekten. För vindkraften har effekttillgängligheten bedömts vara ca 5 % vilket grundar sig på internationella studier. I avsnitt 6 redovisas slutsatser och överväganden med anledning av denna prognos. 7(14) 4. Förbrukningsreduktion och ny mätarteknik 4.1. Förbrukningsreduktion Under de senaste åren har särskild uppmärksamhet ägnats åt möjligheterna att minska effekttopparna genom åtgärder på förbrukningssidan. Svenska Kraftnät har t.ex. genom forskningsorganet Elforsk understött studier som gjorts inom området förbrukningsreduktion. Trots att de flesta av de elintensiva industriföretagen valt att ingå fasta avtal alt. prissäkra sina elleveranser är det relativt sett höga elpriset kännbart. Inte minst har dagens debatt om elpriset bekräftat detta. Ett samhällsekonomiskt lönsamt alternativ till ny kraftproduktion är förbrukningsreduktion vid höga belastningstoppar i det svenska elsystemet. Fortfarande finns dock få avtal som ingåtts mellan t.ex. ett industriföretag och dess elleverantör om möjlighet att vid höga elpriser på spotmarknaden minska uttaget av el och att därigenom kortsiktigt frigöra elenergi att nyttjas av annan. Tekniskt sett är potentialen stor för förbrukningsreduktion men ett antal strukturella faktorer antas ha hindrat utvecklingen. Ett område där det kommer att hända mycket under de närmaste åren gäller ny mätarteknik. Inom ramen för den tillfälliga lagen om effektreserv har Svenska Kraftnät upphandlat en del resurser i form av förbrukningsreduktion. Detta har verkat stimulerande för utvecklingen av sådana tjänster.

8 8(14) 4.2. Elforsk Ett antal studier rörande förbrukningsreduktion har bedrivits inom ramen för Elforsks program Market design. En undersökning har syftat till att undersöka priskänsligheten hos kunder med olika uppvärmningsalternativ. Elleverantören fick i studien möjlighet att tillämpa ett högre elpris under maximalt 40 timmar enligt särskild prislista (3-10 kr/kwh). Kunden aviserades dagen innan om tidpunkt och nivå på priset. Kunden hade dessförinnan informerats om olika alternativ för att tillfälligt minska elförbrukningen. Slutsatserna från projektet är att de deltagande kunderna generellt visade en betydande vilja, förmåga och uthållighet att minska elförbrukningen under tidpunkter med högt elpris. Effekten reducerades med i genomsnitt minst 50% vid tidpunkter för högt elpris. Ytterligare en viktig slutsats från projektet är att resultaten har kunnat nås utan att någon ny teknik har behövt installeras hos kunderna. En annan undersökning av förbrukningsreduktion hos mellanstora elkunder har även den visat på en god potential. Ett fyrtiotal företag intervjuades om möjligheter att genomföra förbrukningsreduktion. Särskilt fastighetsförvaltning framstod som en bransch med god potential för en effektiv förbrukningsreduktion. Sammantaget visar Elforsks studier att det finns en ganska betydande vilja och förmåga hos kunderna att reducera sin förbrukning, bara incitamenten är de rätta. Med priser i intervallet 3-10 kr/kwh under i snitt 40 timmar per år torde potentialen för effektreduktion vara i storleksordningen 2000 MW, kanske mer. En stor del av denna potential finns hos eluppvärmda villor och andra elvärmekunder Ny mätarteknik Nätbolagen genomför för närvarande omfattande investeringar i ny mätarteknik. En bärande anledning är kravet på månadsvis mätning för schablonavräknade uttagspunkter anslutna till lågspänning som skall vara uppfyllt senast i juli De senaste årens teknikutveckling av elmätarutrustning har skett snabbt. Samtidigt har kostnaderna för avancerade elmätare och framförallt för kommunikationslösningar sjunkit. Detta har gjort att flera nätbolag nu väljer att installera en ny typ av elmätare baserad på teknik som öppnar för nya möjligheter. Några av dessa bedöms kunna påverka elmarknadens funktionssätt avseende effekttillgång i kritiska situationer. Detta kan ske genom nya typer av avtal som t.ex. innebär att elkonsumenter kan avräknas på timbasis vid

9 9(14) förbrukningsreduktion för att möta ett högt timpris på spotmarknaden eller att elförbrukningen kan fjärrstyras efter ett i förväg överenskommet förbrukningsmönster. Ny mätarteknik kommer att erbjuda en rad fördelar för elbranschen, t.ex. förbättrade fakturor, förbättrad kundtjänsthantering, förenklad flyttavläsning, förbättrad statistik m.m. Vad beträffar den nya mätarteknikens betydelse för effektfrågan så innebär den möjligheter till nya lösningar men dessa måste utvecklas affärsmässigt mellan elleverantörerna och deras kunder. 5. Elförsörjning vid extrema situationer efter februari Inledning Tillgång till el är en fundamental förutsättning för det svenska samhällets funktion. I takt med den samhälleliga utvecklingen blir kostnaden för en ofrivillig bortkoppling av el allt högre. Det moderna samhället måste kunna räkna med god tillgång till el även vid extrema situationer med stark kyla. Det finns ett antal olika alternativ för hur de svenska elkonsumenternas behov av el också under extrema situationer skall kunna säkras. De redovisas nedan. I avsnittet därefter analyseras de olika alternativen Alternativ A - Marknadslösning Alternativet förutsätter att elmarknaden nått en sådan mognad att prisbildningen på den öppna elmarknaden åstadkommer en tillfredsställande elförsörjning även vid extrema situationer. Inga särskilda åtgärder vidtas från statens sida Alternativ B - Reglering Alternativet innebär en reglering för att säkerställa elförsörjningen eftersom marknadskrafterna inte bedöms klara att lösa situationen. Regleringen skulle t.ex. kunna genomföras genom att företag som verkar som elhandlare åläggs att svara för effektreserver i proportion till sin försäljning. Det finns också internationella exempel på andra teoretiska och införda regleringslösningar.

10 10(14) 5.4. Alternativ C - Förlängning av Svenska Kraftnäts uppdrag Alternativet innebär att den praxis som Svenska Kraftnät under de senaste åren byggt upp fortsätter. Det innebär att elmarknadens aktörer frikopplas från en del av det ansvar som på en normal marknad åvilar marknadens aktörer Alternativ D Övergångslösning i regi av marknadsaktörerna Balansansvariga företag har under ledning av Svensk Energi den senaste tiden gemensamt utrett ett alternativ som bygger på att företagen tar ansvar för effekttillgången. Arbetet har följts av Svenska Kraftnät och Energimarknadsinspektionen. Ett förslag har tillställts Svenska Kraftnät (se bilaga 2). Svensk Energi konstaterar att en förstärkning av effektbalansen är nödvändig under ytterligare några år efter vintern 2007/2008. Målet är dock att lösningen skall avvecklas så snart som möjligt. Förslaget innebär att de balansansvariga i en övergångslösning gemensamt ansvarar för att en effektreserv kan tillhandahållas. För att definiera vilken volym som behövs skall samråd ske med representanter för bl.a. elkonsumenter. Svenska Kraftnät kan som underlag för detta samråd och övervägande om vilken volym som skall upphandlas liksom i dag göra årliga bedömningar av det totala effektläget för den svenska elförsörjningen. Enligt förslaget föreslås upphandlingen i möjligaste mån efterlikna den offentliga upphandling som i dag genomförs av Svenska Kraftnät. Den upphandlade kapaciteten, som kan utgöras av såväl förbrukningsreduktion som elproduktion, skall som en utgångspunkt tillställas reglermarknaden som är en gemensam marknadsplats för reglerkraft för de nordiska systemansvariga företagen. Samtidigt föreslås en utförlig konsekvensanalys genomföras för att överväga andra alternativ, framför allt att tillställa kapaciteten spotmarknaden. Lösningen skall ses som en övergångslösning under maximalt fem år. Finansieringen sker gemensamt av de balansansvariga företagen. Svensk Energi framhåller att det är viktigt att anslutningen blir tillfredsställande för att därmed undvika att något företag tillskansar sig en kostnadsfördel gentemot sina konkurrenter genom att inte delta i finansieringen.

11 11(14) 6. Överväganden och slutsatser Av de alternativ som har redovisats i avsnitt 5 förordar Svenska Kraftnät alternativ D. Effektbalansen bedöms vara fortsatt ansträngd efter utgången av vintern 2007/08, som är den sista vinterperiod då den tillfälliga lagen om effektreserv gäller. Om nuvarande höga elpris består kan visserligen effekttillgången antas vara något bättre än vad som bedömdes för några år sedan. Svenska Kraftnät bedömer det dock som mindre sannolikt att marknadskrafterna själva kommer att se till att de 2000 MW, som nu ingår i effektreserven, skulle finnas tillgängliga utan särskilda åtgärder. Även om alternativ A är den önskvärda ordningen på längre sikt kan den inte förespråkas i ett kortare perspektiv. Svenska Kraftnät redovisade år 2002 i rapporten Effektförsörjning på den öppna elmarknaden på ett översiktligt sätt några olika modeller som skulle kunna användas för att genom reglering säkerställa effektförsörjningen. Modellerna har inte studerats i detalj och det finns därför nu inte något underlag för att bedöma vilken modell som är lämpligast och vilka konsekvenserna skulle bli. Rent allmänt kan emellertid konstateras att en reglering av den typ som skulle bli nödvändig får en rad konsekvenser, varav en hel del oönskade. Företagen på marknaden skulle fråntas det egna ansvaret för effektförsörjningen, investeringsklimatet skulle påverkas, förutsättningarna för internationell elhandel skulle bli väsentligt annorlunda m.m. Frågan är om det ens är möjligt för ett land inom Europeiska Unionen att införa en statlig detaljreglering på en marknad som åtminstone delvis är internationell. Under alla omständigheter skulle de negativa effekterna av en reglering, alternativ B, enligt vår bedömning bli så stora att detta alternativ bör undvikas om det inte skulle visa sig vara absolut nödvändigt för att trygga elförsörjningen. Svenska Kraftnät föreslog år 2002 i den ovan nämnda rapporten en inriktning som innebär att marknaden på sikt också skall klara effektförsörjningen. Emellertid konstaterades att det under ett antal år framöver inte är möjligt att fullt ut följa denna linje. Därför förespråkades en övergångslösning, som skulle vara begränsad både i tid och till kapacitet för att så långt möjligt minimera bieffekterna. Regering och riksdag följde förslaget och den tillfälliga lagen om effektreserv tillskapades. Om man nu skulle förlänga den tillfälliga lagen skulle enligt vår uppfattning tilltron till den långsiktiga utvecklingen allvarligt skadas. Staten skulle i handling visa att man inte räknar med att elföretagen på frivillig väg löser den del av uppgiften, som består i att skapa en tillfredsställande effektförsörjning. Investeringsförutsättningarna skulle rubbas och förutsättningarna för internationell handel förändras. Vi avstyrker således också alternativ C.

12 Svenska Kraftnät ser med tillfredsställelse på det arbete som har bedrivits av de balansansvariga företagen under ledning av Svensk Energi. Det är viktigt att elmarknadens aktörer också inser att de är ansvariga för en trygg och säker elförsörjning även i perioder med extrem kyla etc. På en öppen elmarknad kan det inte vara någon annan än marknadens aktörer som skall se till att det finns tillgång på el som täcker efterfrågan. Svenska Kraftnät delar synen som redovisats av de balansansvariga företagen att en övergångslösning ser ut att vara nödvändig under en begränsad tid. Svenska Kraftnät tillstyrker i allt väsentligt den skisserade bild som de balansansvariga företagen gjort för hur en övergångslösning kan ske inför vinterperioden 2008/2009. På sikt ser utvecklingen på produktionssidan gynnsam ut men de utbyggnadsplaner som i dag finns är fullt ut realiserade först om ca fem år, dvs. ca tre år efter att nuvarande ordning upphör. Svenska Kraftnät är positivt till att årligen ge en lägesbild av den samlade effektsituationen för Sverige på liknande sätt som hittills skett på uppdrag av regeringen. Vi bedriver ett mycket nära samarbete med våra nordiska kollegor för att följa utvecklingen i vårt nordiska närområde. Vi räknar med att en god lägesbild skall kunna erbjudas de balansansvariga företagen för deras överväganden om vilken volym som skall upphandlas. En branschgemensam upphandling och finansiering av effektreserv på en marknad som skall kännetecknas av fri konkurrens är en lösning som kanske skulle kunna ifrågasättas från konkurrenssynpunkt. Svenska Kraftnät anser av bl.a. detta skäl att det är viktigt att den skisserade lösningen endast gäller under en begränsad tid. Vid den branschgemensamma organiseringen bör man också särskilt beakta de bedömningar som Konkurrensverket anfört i sin rapport Konkurrensen i Sverige I rapporten lyfter Konkurrensverket fram det samägande som existerar inom elmarknadens produktionssida. Konkurrensverket menar att samägande ger möjligheter till informationsutbyte och insyn i konkurrenternas verksamhet. Den nu föreslagna lösningen bör därför utformas så att riskerna för ett sådant informationsutbyte m.m. elimineras. Det finns skäl som talar för att den kapacitet som gemensamt upphandlas av branschen skall tillställas den s.k. reglermarknaden. Samtidigt anser Svenska Kraftnät, i likhet med de balansansvariga företagen, att det är väl värt att noga analysera och överväga om kapaciteten, utan att negativt påverka den övriga prisbildningen, i stället kan tillställas spotmarknaden samt om den upphandlade kapaciteten kan tillgodogöras företagens egna balanser. Frågan bör analyseras vidare innan slutlig lösning fastställs. Av särskild vikt är att noga analysera prissättningen av de anbud som tillställs reglermarknaden genom en branschgemensam lösning så att de inte påverkar de kommersiella buden och förhållandena på samma marknad. 12(14)

13 13(14) I den föreslagna modellen ansvarar Svenska Kraftnät för höjning av beredskapen samt för eventuell aktivering av effektresurserna. Svenska Kraftnät välkomnar den breda uppslutning som finns bakom den föreslagna branschgemensamma lösningen. Svenska Kraftnät förstår samtidigt problematiken med s.k. free riders som skulle uppstå om något eller några av de balansansvariga företagen väljer att ställa sig utanför det gemensamma ansvarstagandet. Vi kommer att nu noga analysera om Svenska Kraftnät har möjlighet att inom ramen för rollen som systemansvarig främja en total uppslutning hos de balansansvariga företagen. De investeringar som för närvarande genomförs inom ny mätarteknik är intressanta i ett effektperspektiv. Det förefaller hittills främst vara investeringar som är vidtagna för att underlätta just hur en effektiv mätning av kunders elförbrukning kan göras. Samma teknik kan dock med visst nytänkande nyttjas även för effektstyrning. Därmed skulle en marknadsmässig hantering av effektfrågan underlättas väsentligt. I dag möjliggörs förbrukningsreduktion inom ramen för den upphandling som Svenska Kraftnät gör. En fjärdedel av effektreserven, 503 MW, utgjordes den gångna vintern av sådana resurser. Svenska Kraftnät anser att det är av stor vikt att elmarknadens aktörer kan ingå avtal som även medför förbrukningsreduktion utan att effektresursen behöver ingå i en sådan effektreserv. Sådan spontan förbrukningsreduktion torde vara ett viktigt bidrag till en effektiv prisbildning och ett effektivt utnyttjande av de samlade resurser som vid varje tillfälle kan tillställas den svenska och nordiska elmarknaden. Svenska Kraftnät bedömer att såväl nytänkande inom förbrukningsreduktion som nytt affärstänkande baserad på ny mätarteknik behöver några ytterligare år för att utvecklas vidare. Sammanfattningsvis anser således Svenska Kraftnät att det behövs en effektreserv under ytterligare några år efter utgången av vintern 2007/08 då den nuvarande lagen upphör. En statlig detaljreglering av den del av elmarknaden bedöms få negativa konsekvenser och vore en alltför långtgående åtgärd. Inte heller är en förlängning av den nuvarande övergångslösningen önskvärd eftersom den riskerar att blockera övergången till en marknadsmässig hantering av effektförsörjningen. Den modell som de balansansvariga företagen via Svensk Energi har föreslagit är ett steg i rätt riktning. Den innebär att branschen själv tar ansvar för effektförsörjningen även om det sker gemensamt och inte via åtgärder av varje enskild aktör som på en normalt fungerande marknad. Den föreslagna modellen bedöms behöva vara i bruk under en femårsperiod, varefter den kan avvecklas. Svenska Kraftnät är berett att ta på sig de uppgifter rörande prognoser och bedömningsunderlag, som förutsätts i förslaget.

14 En särskild fråga utgörs av den s.k. free-riders problematiken, som skulle uppstå om något eller några av de balansansvariga företagen skulle välja att inte delta i det gemensamma ansvarstagandet och därmed uppnå kostnadsfördelar gentemot sina konkurrenter. Svenska Kraftnät kommer att undersöka möjligheterna att inom ramen för t.ex. balansavtalen främja en total uppslutning hos de balansansvariga företagen. 14(14)

Den svenska kraftbalansen vintrarna 2007/2008 och 2008/2009

Den svenska kraftbalansen vintrarna 2007/2008 och 2008/2009 Avdelning och verksamhetsområde Marknad RAPPORT Datum 2008-04-29 Beteckning/Dnr 455/2008/PL10 Den svenska kraftbalansen RAPPORT TILL NÄRINGSDEPARTEMENTET Redovisning av hur kraftbalansen på den svenska

Läs mer

Kraftbalansen på den svenska elmarknaden vintrarna 2008/2009 och 2009/2010

Kraftbalansen på den svenska elmarknaden vintrarna 2008/2009 och 2009/2010 Datum Dnr 2009-07-06 2009/703 Kraftbalansen på den svenska elmarknaden vintrarna 2008/2009 och 2009/2010 En rapport till näringsdepartementet 1/20 Förord Svenska Kraftnät redovisar årligen, på regeringens

Läs mer

Yttrande över promemorian Effektfrågan

Yttrande över promemorian Effektfrågan Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Betänkande SOU2017:02 Kraftsamling för framtidens energi (dnr M2017/00026/Ee)

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Betänkande SOU2017:02 Kraftsamling för framtidens energi (dnr M2017/00026/Ee) YTTRANDE 2017-04-15 Dnr 2017:02 Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Betänkande SOU2017:02 Kraftsamling för framtidens energi (dnr M2017/00026/Ee) Vi instämmer i huvudsak i betänkandets förslag

Läs mer

Regeringens proposition 2009/10:113

Regeringens proposition 2009/10:113 Regeringens proposition 2009/10:113 Effektreserven i framtiden Prop. 2009/10:113 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 18 februari 2010 Fredrik Reinfeldt Maud Olofsson (Näringsdepartementet)

Läs mer

Reglering av ett framtida kraftsystem

Reglering av ett framtida kraftsystem Reglering av ett framtida kraftsystem ett seminarium om utmaningarna med en ökad andel vind- och solkraft och hur de kan hanteras 17 mars 2016, Norra Latin, Stockholm Professor Lennart Söder Effektfrågan

Läs mer

Den svenska effektbalansen vintrarna 2006/2007 och 2007/2008

Den svenska effektbalansen vintrarna 2006/2007 och 2007/2008 Datum 2007-08-15 Beteckning/Dnr 627/2007/PL10 Den svenska effektbalansen RAPPORT TILL NÄRINGSDEPARTEMENTET Redovisning av hur effektbalansen på den svenska elmarknaden har upprätthållits under vintern

Läs mer

Den svenska effektbalansen vintrarna 2005/2006 och 2006/2007

Den svenska effektbalansen vintrarna 2005/2006 och 2006/2007 Datum 2006-08-01 Beteckning/Dnr 491/2006/PL10 Den svenska effektbalansen RAPPORT TILL MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSDEPARTEMENTET Redovisning av hur effektbalansen på den svenska elmarknaden har upprätthållits

Läs mer

KRAFTPRODUKTION SAMT ÖVERFÖRING AV EL. 2013-08-27 Guy-Raymond Mondzo, ÅF

KRAFTPRODUKTION SAMT ÖVERFÖRING AV EL. 2013-08-27 Guy-Raymond Mondzo, ÅF KRAFTPRODUKTION SAMT ÖVERFÖRING AV EL 2013-08-27 Guy-Raymond Mondzo, ÅF Olika byggstenar i elproduktion Den svenska elproduktionen utgörs av fyra byggstenar vilka nära hänger ihop och som alla behövs.

Läs mer

Kraftbalansen i Sverige under timmen med högst elförbrukning

Kraftbalansen i Sverige under timmen med högst elförbrukning Kraftbalansen i Sverige under timmen med högst elförbrukning Erik Hellström Marknads- och systemutveckling Energianalys (ME) Kraftbalansrapporten > Enligt regleringsbrevet ska affärsverket Svenska Kraftnät

Läs mer

Vilken påverkan har en ökad andel variabel elproduktion?:

Vilken påverkan har en ökad andel variabel elproduktion?: Vilken påverkan har en ökad andel variabel elproduktion?: Hur gör vi för att säkerställa en fungerande framtida elmarknad med stor andel variabel elproduktion? Norra Latin Stockholm 7 april 2016 Lennart

Läs mer

Maj Effekttillgång vid höglast

Maj Effekttillgång vid höglast Maj 2004 Effekttillgång vid höglast Innehåll Sammanfattning... 3 Effektfrågan ska klaras på marknadsmässiga grunder...3 Harmoniserad lagstiftning nödvändig...3 Ökad flexibilitet vid höga priser...3 Inledning...

Läs mer

Energimarknadsrapport - elmarknaden

Energimarknadsrapport - elmarknaden 2014-02-14 Energimarknadsrapport - elmarknaden Läget på elmarknaden, vecka 7, år 2014 vecka 7, år 2014 2 (19) Sammanfattning Under veckan sjönk nivån i Sveriges vattenmagasin med 3,2 procentenheter och

Läs mer

Vägval i Effektfrågan: Förutsättningar för en energy-only-marknad och aktiva konsumenter

Vägval i Effektfrågan: Förutsättningar för en energy-only-marknad och aktiva konsumenter Hur säkerställer vi väl fungerande energimarknader? Vägval i Effektfrågan: Förutsättningar för en energy-only-marknad och aktiva konsumenter Energikommissionen - Tekniska museet 27 oktober 2015 Lennart

Läs mer

Promemorians huvudsakliga innehåll

Promemorians huvudsakliga innehåll Promemoria Effektfrågan Miljö- och energidepartmentet Den 5 juni 2015 Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås att lagen (2003:436) om effektreserv ska förlängas till och med den 15 mars

Läs mer

Remissvar på Energimyndighetens rapport Kontrollstation 2017 för elcertifikat Delredovisning 2 (ER2016:99)

Remissvar på Energimyndighetens rapport Kontrollstation 2017 för elcertifikat Delredovisning 2 (ER2016:99) Stockholm 2016-11-25 Miljö-och energidepartementet 103 33 Stockholm Remissvar på Energimyndighetens rapport Kontrollstation 2017 för elcertifikat Delredovisning 2 (ER2016:99) (M2016/02399/Ee) Branschföreningen

Läs mer

Energimarknadsrapport - elmarknaden

Energimarknadsrapport - elmarknaden 2013-12-13 Energimarknadsrapport - elmarknaden Läget på elmarknaden, vecka 50, år 2013 vecka 50, år 2013 2 (19) Sammanfattning Fyllnadsgraden i Sveriges vattenmagasin är 67,4 procent i slutet av vecka

Läs mer

Förslag till möjlig metod för temporärt tillhandahållande av eleffekt

Förslag till möjlig metod för temporärt tillhandahållande av eleffekt Handel & Försäljning Magnus Thorstensson 08-677 28 06, 0733-92 57 61 magnus.thorstensson@svenskenergi.se PROMEMORIA 1 (8) Datum 2006-04-05 Till: Svenska Kraftnät Förslag till möjlig metod för temporärt

Läs mer

Investeringar på elmarknaden - fyra förslag för förbättrad funktion

Investeringar på elmarknaden - fyra förslag för förbättrad funktion - fyra förslag för förbättrad funktion Expertgruppen för miljöstudier den 11 november 2011 Sven-Olof Fridolfsson, fil dr Thomas P. Tangerås, docent www.ifn.se/forskningsprogrammet_elmarknadens_ekonomi

Läs mer

Timmätning för aktiva elkonsumenter

Timmätning för aktiva elkonsumenter Näringsutskottets betänkande 2011/12:NU21 Timmätning för aktiva elkonsumenter Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet proposition 2011/12:98 om timmätning för aktiva elkonsumenter tillsammans

Läs mer

EFFEKTRESERVEN 2016/2017

EFFEKTRESERVEN 2016/2017 EFFEKTRESERVEN 2016/2017 16 november 2016 15 mars 2017 Linda Thell Marknads- och systemutveckling Förordning om effektreserv > Lagen om effektreserv förlängd till 2025 > Ny förordning (2016:423) från 1

Läs mer

Prisbildning på den nordiska elmarknaden

Prisbildning på den nordiska elmarknaden Avdelningen för elektriska energisystem EG2050 SYSTEMPLANERING Vårterminen 2010 Datoruppgift Prisbildning på den nordiska elmarknaden I denna uppgift ska du studera prisbildningen på den nordiska elmarknaden.

Läs mer

Energimarknadsrapport - elmarknaden

Energimarknadsrapport - elmarknaden 2014-04-11 Energimarknadsrapport - elmarknaden Läget på elmarknaden, vecka 15, år 2014 vecka 15, år 2014 2 (18) Sammanfattning Under veckan sjönk nivån i Sveriges vattenmagasin med 3,1 procentenheter och

Läs mer

Energimarknadsrapport - elmarknaden

Energimarknadsrapport - elmarknaden 2014-03-07 Energimarknadsrapport - elmarknaden Läget på elmarknaden, vecka 10, år 2014 vecka 10, år 2014 2 (18) Sammanfattning Under veckan sjönk nivån i Sveriges vattenmagasin med 3,0 procentenheter och

Läs mer

Energimarknadsrapport - elmarknaden

Energimarknadsrapport - elmarknaden 2014-01-24 Energimarknadsrapport - elmarknaden Läget på elmarknaden, vecka 4, år 2014 vecka 4, år 2014 2 (17) Sammanfattning Fyllnadsgraden i Sveriges vattenmagasin är 60,1 procent i slutet av vecka 3

Läs mer

Balansering av elsystemet - nu och i framtiden

Balansering av elsystemet - nu och i framtiden Balansering av elsystemet - nu och i framtiden Svenska kraftnät, Anna Jäderström Gasmarknadsrådet 13 september Kraftbalansen Ett uppdrag i regeringens instruktion till Svenska kraftnät Kraftbalansen/Effektbalansen

Läs mer

Efterfrågeflexibilitet. En outnyttjad resurs i kraftsystemet

Efterfrågeflexibilitet. En outnyttjad resurs i kraftsystemet Efterfrågeflexibilitet En outnyttjad resurs i kraftsystemet Energimarknadsinspektionen, Ei, har på uppdrag av regeringen tagit fram åtgärder som ska möjliggöra efterfrågeflexibilitet i Sverige. Vi har

Läs mer

Bodecker Partners. Vindkraftseminarie Eolus Vind

Bodecker Partners. Vindkraftseminarie Eolus Vind Vindkraftseminarie Eolus Vind 2019-01-26 Vi är BODECKER PARTNERS Oberoende rådgivning och förvaltning av Elcertifikat, utsläppsrätter och nordiska elprisrisker FRAMTIDEN FÖR ELCERTIFIKATEN? Elcertifikat

Läs mer

Sex år efter avregleringen En sammanfattning av SEKOs energipolitiska program. 2003-01-23

Sex år efter avregleringen En sammanfattning av SEKOs energipolitiska program. 2003-01-23 24921_energi3.3 03-01-21 15.34 Sidan 1 Sex år efter avregleringen En sammanfattning av SEKOs energipolitiska program. 2003-01-23 Facket för Service och Kommunikation 24921_energi3.3 03-01-21 15.34 Sidan

Läs mer

2016- Konsekvensanalys till förordning om effektreserv

2016- Konsekvensanalys till förordning om effektreserv Promemoria 2016- Miljö- och energidepartementet Energienheten Joakim Cejie Telefon 08 405 20 26 E-post joakim.cejie@regeringskansliet.se Konsekvensanalys till förordning om effektreserv Syfte med den föreslagna

Läs mer

KRAFTLÄGET I NORDEN OCH SVERIGE

KRAFTLÄGET I NORDEN OCH SVERIGE Nr 5-1, uppdaterad: 1 februari 5 Svensk Energi ger ut Kraftläget i Ett förtydligande av begreppet är att Island inte är med i denna sammanställning. De nordiska uppgifterna har källan Nord Pool och de

Läs mer

Trots ökad tillgänglighet i den svenska kärnkraften steg de nordiska elpriserna med 18 procent under veckan som gick.

Trots ökad tillgänglighet i den svenska kärnkraften steg de nordiska elpriserna med 18 procent under veckan som gick. 1 (12) Läget på elmarknaden Vecka 14 Ansvarig: Håkan Östberg hakan.ostberg@ei.se Veckan i korthet Trots ökad tillgänglighet i den svenska kärnkraften steg de nordiska elpriserna med 18 procent under veckan

Läs mer

Kontrollskrivning 1 i EG2050 Systemplanering, 6 februari 2014, 9:00-10:00, Q31, Q33, Q34, Q36

Kontrollskrivning 1 i EG2050 Systemplanering, 6 februari 2014, 9:00-10:00, Q31, Q33, Q34, Q36 Kontrollskrivning 1 i EG2050 Systemplanering, 6 februari 2014, 9:00-10:00, Q31, Q33, Q34, Q36 Instruktioner Studenter måste anlända till kontrollskrivningen inom 45 minuter efter skrivningens start. Ingen

Läs mer

Europas påverkan på Sveriges elnät

Europas påverkan på Sveriges elnät Europas påverkan på Sveriges elnät Värme- och Kraftkonferensen 2013-11-12 Hilda Dahlsten Europas påverkan på Sveriges elnät > Kraftsystemet 2013 > Den nordeuropeiska elmarknadens utveckling > Nyckelfrågor

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 214-12-15 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 51 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 31,2 EUR/MWh, vilket var något lägre än förväntat. Uppdaterade siffror visar

Läs mer

Förslag till strategi för ökad användning av solel (ER 2016:16) Affärsverket svenska kraftnät avger följande remissvar.

Förslag till strategi för ökad användning av solel (ER 2016:16) Affärsverket svenska kraftnät avger följande remissvar. SVENSKA KRAFTNÄT Generaldirektören Miljö- och energidepartementet Energienheten 103 33 Stockholm m.registrator@regeringskansliet.se 2017-01-03 2016/2123 REMISSVAR Förslag till strategi för ökad användning

Läs mer

Vindkraft. Varför? Finns det behov? Finns det ekonomi i vindkraft? Samverkan ett recept till framgång!

Vindkraft. Varför? Finns det behov? Finns det ekonomi i vindkraft? Samverkan ett recept till framgång! Vindkraft Varför? Finns det behov? Finns det ekonomi i vindkraft? Samverkan ett recept till framgång! Klimatförändring är ett faktum V i t ä n k e r p å m o r g o n d a g e n s e n e r g i b e h o v -

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 mars 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Anvisade elavtal.

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 mars 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Anvisade elavtal. R-2016/0554 Stockholm den 7 april 2016 Till Miljö och energidepartementet M2016/00695/Ee Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 mars 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Anvisade

Läs mer

Den svenska effektbalansen vintrarna 2004/2005 och 2005/2006

Den svenska effektbalansen vintrarna 2004/2005 och 2005/2006 2005-08-15 Den svenska effektbalansen vintrarna 2004/2005 och 2005/2006 RAPPORT TILL MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSDEPARTEMENTET Regeringen har givit Svenska Kraftnät i uppdrag att senast 2005-08-15 redovisa

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 215-3-3 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 14 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 25,9 EUR/MWh, vilket var högre än förväntat. Uppdaterade siffror visar att

Läs mer

Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden

Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden Harald Klomp Riksdagsseminarium om förnybar el och elmarknaden 14-05-07 14-05-08 1 Mikael Lundin, vd Nordpool, 3 februari 14: - Om

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 215-2-9 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 7 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 33,5 EUR/MWh, vilket var lägre än förväntat. Uppdaterade siffror visar att

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 214-12-1 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 49 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 32,3 EUR/MWh, vilket var något lägre än förväntat. Uppdaterade siffror visar

Läs mer

Prisbildning och konkurrens på spotmarknaden. Pär Holmberg Elmarknadens ekonomi Institutet för Näringslivsforskning (IFN)

Prisbildning och konkurrens på spotmarknaden. Pär Holmberg Elmarknadens ekonomi Institutet för Näringslivsforskning (IFN) Prisbildning och konkurrens på spotmarknaden Pär Holmberg Elmarknadens ekonomi Institutet för Näringslivsforskning (IFN) Innehåll Allmänt om budgivningen på spotmarknaden Konkurrensen på den nordiska spotmarknaden

Läs mer

Yttrande över promemorian Elcertifikatssystemet vissa frågor inom kontrollstation 2017

Yttrande över promemorian Elcertifikatssystemet vissa frågor inom kontrollstation 2017 Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Finansiella risker på dagens elmarknad

Finansiella risker på dagens elmarknad Finansiella risker på dagens elmarknad Lars Bergman Handelshögskolan i Stockholm Anförande vid Riskkollegiet den 18 mars 2016 Något om kraftsystemet Kraftsystemet har en vertikal struktur med fyra delsektorer:

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 214-12-22 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 52 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 3,6 EUR/MWh, vilket var som förväntat. Uppdaterade siffror visar att det

Läs mer

LATHUND olika begrepp som förekommer i branschen

LATHUND olika begrepp som förekommer i branschen LATHUND olika begrepp som förekommer i branschen Januari 2010 Siffror 1 TWh = 1 000 GWh = 1 000 000 MWh = 1 000 000 000 kwh Sveriges totala elproduktionseffekt år 2009 = cirka 34 000 MW Sveriges sammanlagda

Läs mer

Fungerar elmarknaden? Är höga priser ett exempel på att den inte fungerar?

Fungerar elmarknaden? Är höga priser ett exempel på att den inte fungerar? Fungerar elmarknaden? Är höga priser ett exempel på att den inte fungerar? SEEF Handelshögskolan 18 Februari Gunnar Lundberg Situationsbeskrivning Kärnkraftverk ur drift: 17/12: R1, R2, R3, F2 och O3,

Läs mer

Remiss av Energimarknadsinspektionens rapport Systemet med anvisad elhandlare översyn och förslag till åtgärder (EI R2012:07)

Remiss av Energimarknadsinspektionens rapport Systemet med anvisad elhandlare översyn och förslag till åtgärder (EI R2012:07) KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-09-05 Dnr 377/2012 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remiss av Energimarknadsinspektionens rapport Systemet med anvisad elhandlare översyn och förslag

Läs mer

De svenska spotpriserna fortsätter att följa varandra inom elområdena även om priset var marginellt högre i SE4 jämfört med övriga tre elområden.

De svenska spotpriserna fortsätter att följa varandra inom elområdena även om priset var marginellt högre i SE4 jämfört med övriga tre elområden. 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 42 Ansvarig: Elin Söderlund elin.soderlund@ei.se Veckan i korthet I genomsnitt gick priserna ner med 3 procent under förra veckan. Nedgången kan delvis förklaras av att

Läs mer

Marknadsundersökning för flexibel elanvändning till intresserade aktörer i Stockholmsområdet

Marknadsundersökning för flexibel elanvändning till intresserade aktörer i Stockholmsområdet Marknadsundersökning för flexibel elanvändning till intresserade aktörer i Stockholmsområdet Ellevio och Vattenfall Eldistribution ser ett behov av att till kommande vintersäsonger kunna avropa flexibel

Läs mer

100% förnybar energi i det Svenska El-Energisystemet Svensk Vindkraftförening 30 års Jubileum och stämma, Kalmar-salen, Kalmar

100% förnybar energi i det Svenska El-Energisystemet Svensk Vindkraftförening 30 års Jubileum och stämma, Kalmar-salen, Kalmar 100% förnybar energi i det Svenska El-Energisystemet Svensk Vindkraftförening 30 års Jubileum och stämma, Kalmar-salen, Kalmar 13 maj 2016 Lennart Söder Professor Elektriska Energisystem, KTH Sveriges

Läs mer

Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens remiss Kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015

Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens remiss Kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015 Till: Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Er referens: N2014/734/E Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens remiss Kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015 Svensk Vindenergi välkomnar

Läs mer

Den avreglerade nordiska elmarknaden

Den avreglerade nordiska elmarknaden 2011-01-06 NAn Den avreglerade nordiska elmarknaden Varför avreglering av elmarknaden? EG:s vitbok om den inre marknaden 1985 och Produktivitetsdelegationen i Sverige (SOU1991:82) kom fram till att fri

Läs mer

El- och naturgasmarknaderna. Bilagedel med rapporter

El- och naturgasmarknaderna. Bilagedel med rapporter El- och naturgasmarknaderna Energimarknader i utveckling Bilagedel med rapporter Slutbetänkande av El- och gasmarknadsutredningen Stockholm 2004 SOU 2004:129 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst.

Läs mer

Förutsättningar och underlag till rapporten. Kraftbalansen på den svenska elmarknaden vintrarna 2008/2009 och 2009/2010

Förutsättningar och underlag till rapporten. Kraftbalansen på den svenska elmarknaden vintrarna 2008/2009 och 2009/2010 APPENDIX Dnr 2009/703 2009-07-06 Förutsättningar och underlag till rapporten SvK200, v2.0, 2009-06-04 Kraftbalansen på den svenska elmarknaden vintrarna 2008/2009 och 2009/2010 1/19 Innehåll 1 Inledning...3

Läs mer

Sammanfattning inputs och förutsättningar i Ei:s bedömning av effekt- och energibalansen 2025

Sammanfattning inputs och förutsättningar i Ei:s bedömning av effekt- och energibalansen 2025 Sammanfattning inputs och förutsättningar i Ei:s bedömning av effekt- och energibalansen 2025 Sammanfattning inputs och förutsättningar i Ei:s bedömning av effekt- och energibalansen 2025 Modellbakgrund

Läs mer

Den gångna veckan kännetecknades av fortsatt låga priser på terminsmarknaden och en vårflod som nu tar med sig systempriset nedåt.

Den gångna veckan kännetecknades av fortsatt låga priser på terminsmarknaden och en vårflod som nu tar med sig systempriset nedåt. 1 (12) Läget på elmarknaden Vecka 2 Ansvarig: Sigrid Granström Sigrid.granstrom@ei.se Veckan i korthet Den gångna veckan kännetecknades av fortsatt låga priser på terminsmarknaden och en vårflod som nu

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 214-1-2 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 4 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Uppdaterade siffror visar att det hydrologiska läget har försämrats med,6 TWh sedan förra veckan och uppgår nu till

Läs mer

Läget på elmarknaden Vecka 3. Veckan i korthet. Ansvarig: Sigrid Granström

Läget på elmarknaden Vecka 3. Veckan i korthet. Ansvarig: Sigrid Granström 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 3 Ansvarig: Sigrid Granström Sigrid.granstrom@ei.se Veckan i korthet Kalla temperaturer under föregående vecka fick spotpriserna att stiga under vecka 3. Mot slutet av

Läs mer

Elåret 2013. Diagram ur rapporten

Elåret 2013. Diagram ur rapporten Elåret 2013 Diagram ur rapporten Källa: Nord Pool Spot Omsättning på den fysiska respektive finansiella elmarknaden Elanvändningen i Norden sedan år 1996, TWh Källa: Nord Pool Spot Källa: Nord Pool Spot,

Läs mer

Fortsatt varmt väder och prognoser med fortsatt värme och ytterligare nederbörd fortsätter att pressa marknadens förväntningar på vinterns elpriser.

Fortsatt varmt väder och prognoser med fortsatt värme och ytterligare nederbörd fortsätter att pressa marknadens förväntningar på vinterns elpriser. 1 (1) Läget på elmarknaden Vecka 5 Ansvarig: Jens Lundgren Jens.lungren@ei.se Veckan i korthet Fortsatt varmt väder och prognoser med fortsatt värme och ytterligare nederbörd fortsätter att pressa marknadens

Läs mer

Kapacitet för konkurrens på elmarknaden

Kapacitet för konkurrens på elmarknaden 2007-09-13 1 (6) Kapacitet för konkurrens på elmarknaden Detta är en sammanfattning på svenska av rapporten Capacity for Competition Investing for an Efficient Nordic Electricity Market. Rapporten är framtagen

Läs mer

Vindkraft. En investering i framtiden

Vindkraft. En investering i framtiden Vindkraft En investering i framtiden Att som företag eller privatperson investera i vindkraft är säkert och lönsamt. Företagspresentation GoldWind är en ekonomisk förening som investerar i förnyelsebar

Läs mer

Korttidsplanering av. mängder vindkraft

Korttidsplanering av. mängder vindkraft HUVA-dagen 18 mars, 2010 Korttidsplanering av vatten-värmekraftsystem vid stora mängder vindkraft Lennart Söder Professor, KTH 1 Disposition Om förnybara energislag Generellt om vattenkraftsplanering Transmissionsläget

Läs mer

Läget på elmarknaden Vecka 1. Veckan i korthet. Ansvarig: Elin Söderlund elin.soderlund@ei.se

Läget på elmarknaden Vecka 1. Veckan i korthet. Ansvarig: Elin Söderlund elin.soderlund@ei.se 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 1 Ansvarig: Elin Söderlund elin.soderlund@ei.se Veckan i korthet Priserna i Norden har varit relativt låga under jul och nyårsveckorna. I Danmark var priserna negativa

Läs mer

Metoder för att säkra effekttillgången på elmarknaden.

Metoder för att säkra effekttillgången på elmarknaden. 2002-05-17 1(53) Metoder för att säkra effekttillgången på elmarknaden. 2(53) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...3 2. Slutsatser...5 3. Grundläggande begrepp...9 4. Problemidentifiering...9 4.1.

Läs mer

Utmaningar och vägval för det svenska elsystemet

Utmaningar och vägval för det svenska elsystemet Utmaningar och vägval för det svenska elsystemet - Hur skapar vi ett robust och leveranssäkert elsystem till år 2050? Bo Rydén, Profu 7 december 2015 Energikommissionens fördjupningsseminarium II Baskravet:

Läs mer

Läget på elmarknaden Vecka 43. Veckan i korthet. Ansvarig: Lovisa Elfman

Läget på elmarknaden Vecka 43. Veckan i korthet. Ansvarig: Lovisa Elfman 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 43 Ansvarig: Lovisa Elfman lovisa.elfman@ei.se Veckan i korthet Mildare väderlek och nederbörd ledde till fallande priser på den nordiska spotmarknaden. Även på den finansiella

Läs mer

Hydrologiskt läge i Sverige och Norge

Hydrologiskt läge i Sverige och Norge 213-11-25 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 48 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Uppdaterade siffror visar att det hydrologiska läget har förbättrats med 3,2 TWh sedan föregående rapport och

Läs mer

Effektreserven. Planeringsrådet 26 juni 2013. Zarah Andersson, Marknadsdesign

Effektreserven. Planeringsrådet 26 juni 2013. Zarah Andersson, Marknadsdesign Effektreserven Planeringsrådet 26 juni 2013 Zarah Andersson, Marknadsdesign Effektreserven > Bakgrund och framtida tidsplan > Effektreservsupphandlingen 2013/2014 > Pågående utvärdering av effektreservens

Läs mer

Ett svensk-norskt elcertifikatsystem. Kjell Jansson Svensk Energi

Ett svensk-norskt elcertifikatsystem. Kjell Jansson Svensk Energi Ett svensk-norskt elcertifikatsystem Kjell Jansson Svensk Energi Alltid i fokus 2 3 155 000 153 000 151 000 GWh Elanvändningen i Sverige 1990- (rullande 12-månadersvärde) Total förbrukning inkl. förluster

Läs mer

Efter en avvaktande vår har nu vårfloden kommit igång ordenligt. Spotpriserna föll därför på elmarknaden under veckan som gick.

Efter en avvaktande vår har nu vårfloden kommit igång ordenligt. Spotpriserna föll därför på elmarknaden under veckan som gick. 1 (12) Läget på elmarknaden Vecka 21 Ansvarig: Håkan Östberg hakan.ostberg@ei.se Veckan i korthet Efter en avvaktande vår har nu vårfloden kommit igång ordenligt. Spotpriserna föll därför på elmarknaden

Läs mer

Elåret Diagram ur rapporten

Elåret Diagram ur rapporten Diagram ur rapporten Omsättning på den fysiska respektive finansiella elmarknaden Källa: Nord Pool Spot Elanvändningen i Norden sedan år 1996, TWh Källa: Nord Pool Spot Elspotpris Nord Pool Spot respektive

Läs mer

Låg elanvändning och en stark hydrologisk balans bidrog till fortsatt låga svenska spotpriser för årstiden under veckan som gick.

Låg elanvändning och en stark hydrologisk balans bidrog till fortsatt låga svenska spotpriser för årstiden under veckan som gick. 1 (12) Läget på elmarknaden Vecka 31 Ansvarig: Håkan Östberg hakan.ostberg@ei.se Veckan i korthet Låg elanvändning och en stark hydrologisk balans bidrog till fortsatt låga svenska spotpriser för årstiden

Läs mer

Kraftbalansen på den svenska elmarknaden vintrarna 2010/2011 och 2011/2012

Kraftbalansen på den svenska elmarknaden vintrarna 2010/2011 och 2011/2012 Datum Dnr 2011-08-10 2011/897 Kraftbalansen på den svenska elmarknaden vintrarna 2010/2011 och 2011/2012 En rapport till Näringsdepartementet 1/38 2/38 Förord Svenska Kraftnät redovisar årligen, på regeringens

Läs mer

Flexibilitet i en ny tid

Flexibilitet i en ny tid Maj 2018 Flexibilitet i en ny tid Hur mycket ny flexibilitet behövs i det svenska elsystemet i framtiden? SAMMANFATTNING Johan Bruce, Rachel Walsh och Tatiana Iuvchyk, Sweco. Bo Rydén, Håkan Sköldberg

Läs mer

Höga elpriser. Yvonne Fredriksson. GD Energimarknadsinspektionen. Energiledargruppen

Höga elpriser. Yvonne Fredriksson. GD Energimarknadsinspektionen. Energiledargruppen Höga elpriser Yvonne Fredriksson GD Energimarknadsinspektionen Energiledargruppen Stockholm onsdag den 23 februari 2011 Agenda EI:s uppdrag Marknadsprissättning på Nord Pool Prisutvecklingen på Nord Pool

Läs mer

Förändrade roller på elmarknaden

Förändrade roller på elmarknaden 1 Förändrade roller på elmarknaden Traditionellt: Produktionen i hög grad styrbar Förbrukningen styr produktionen Efterfrågeflexibilitet finns, men spelar en relativt t sett liten roll Tidsdifferentierade

Läs mer

SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson REMISSYTTRANDE N2014/734/E

SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson REMISSYTTRANDE N2014/734/E SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson 2014-05- 16 REMISSYTTRANDE N2014/734/E Till Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande över Energimyndighetens uppdragsredovisning Kontrollstation

Läs mer

Detta kan marknaden klara!

Detta kan marknaden klara! Försörjningstryggheten i det nordiska elsystemet Thomas P. Tangerås www.ifn.se/forskningsprogrammet_elmarknadens_ekonomi Energikommissionen den 27 oktober 2015 Ekonomisk teori kring energy-only marknader

Läs mer

Kylan gör att elpriserna stiger och därmed bröts trenden med lägre spotpriser än föregående år under vecka 48.

Kylan gör att elpriserna stiger och därmed bröts trenden med lägre spotpriser än föregående år under vecka 48. 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 48 Ansvarig: Elin Söderlund elin.soderlund@ei.se Veckan i korthet Kylan gör att elpriserna stiger och därmed bröts trenden med lägre spotpriser än föregående år under

Läs mer

Elområden i Sverige. -ny marknadsdelning från 1 november 2011. Håkan Östberg Energimarknadsinspektionen

Elområden i Sverige. -ny marknadsdelning från 1 november 2011. Håkan Östberg Energimarknadsinspektionen Elområden i Sverige -ny marknadsdelning från 1 november 2011 Håkan Östberg Energimarknadsinspektionen Elområden i Sverige Bakgrund Möjliga konsekvenser av förändringen Vilka förändringar kan tänkas på

Läs mer

Temperaturer långt under normalt ökade elanvändningen och drev upp priserna i stora delar av Norden under veckan som gick.

Temperaturer långt under normalt ökade elanvändningen och drev upp priserna i stora delar av Norden under veckan som gick. 1 (12) Läget på elmarknaden Vecka 22 Ansvarig: Sigrid Granström sigrid.granstrom@ei.se Veckan i korthet Temperaturer långt under normalt ökade elanvändningen och drev upp priserna i stora delar av Norden

Läs mer

Fortsatt milt väder och gott om vatten i magasinen bidrog till att elpriserna under veckan som gick föll med 6 procent.

Fortsatt milt väder och gott om vatten i magasinen bidrog till att elpriserna under veckan som gick föll med 6 procent. 1 (12) Läget på elmarknaden Vecka 11 Ansvarig: Sigrid Granström sigrid.granstrom@ei.se Veckan i korthet Fortsatt milt väder och gott om vatten i magasinen bidrog till att elpriserna under veckan som gick

Läs mer

Potentialen för gas i energisystemet ELSA WIDDING

Potentialen för gas i energisystemet ELSA WIDDING 1 Potentialen för gas i energisystemet ELSA WIDDING 2 Hur kommer prisutvecklingen att se ut fram till 2025? Rapporten 3 Tar utgångspunkt i nuläget på elmarknaden i Norden och ambitionen att ställa om energisystemet

Läs mer

Läget på elmarknaden Vecka 37. Veckan i korthet. Ansvarig: Elin Larsson

Läget på elmarknaden Vecka 37. Veckan i korthet. Ansvarig: Elin Larsson 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 37 Ansvarig: Elin Larsson elin.larsson@ei.se Veckan i korthet Under vecka 37 fortsatte priserna i Sverige upp på grund av revisioner i kärnkraften och överföringsbegränsningar.

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 215-8-24 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 35 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 16,8 EUR/MWh, vilket var något högre än förväntat. Uppdaterade siffror visar

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 215-3-23 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 13 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 25,4 EUR/MWh, vilket var högre än förväntat. Uppdaterade siffror visar att

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 213-12-16 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 51 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Uppdaterade siffror visar att det hydrologiska läget har förbättrats med 4,3 TWh sedan föregående rapport och

Läs mer

Svenska kraftnät reserverar sig dock emot ett antal av Energikommissionens förslag och anser att dessa bör ses över.

Svenska kraftnät reserverar sig dock emot ett antal av Energikommissionens förslag och anser att dessa bör ses över. SVENSKA KRAFTNÄT Generaldirektören Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se m.remisser-energi@regeringskansliet.se 2017-04-12 2017/99 REMISSVAR Energikommissionens betänkande M20i7/ooo26/Ee

Läs mer

Remissyttrande från SKGS över Svenska Kraftnäts Nätutvecklingsplan

Remissyttrande från SKGS över Svenska Kraftnäts Nätutvecklingsplan 2015-11-13 Svenska Kraftnät Box 1200 172 24 Sundbyberg Remissyttrande från SKGS över Svenska Kraftnäts Nätutvecklingsplan 2016-2025 SKGS har getts möjlighet att delge sina synpunkter på Svenska Kraftnäts

Läs mer

Klimatcertifikat för fordonsbränsle En idéskiss. Nils Andersson, Nilsan Energikonsult AB

Klimatcertifikat för fordonsbränsle En idéskiss. Nils Andersson, Nilsan Energikonsult AB Klimatcertifikat för fordonsbränsle En idéskiss Nils Andersson, Nilsan Energikonsult AB www.nilsan.se Elcertifikat Certifikat Certifikat pris MWh El El pris 2 IEAs granskning av Sveriges Energipolitik

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2003/04:FPM78. Elförsörjningsdirektivet. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. 1 Förslaget. Näringsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2003/04:FPM78. Elförsörjningsdirektivet. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. 1 Förslaget. Näringsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Elförsörjningsdirektivet Näringsdepartementet 2004-03-09 Dokumentbeteckning KOM (2003) 740 slutlig Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om åtgärder för

Läs mer

Rörligt eller Fast? Vem valde rätt avtal vintern 2012/2013?

Rörligt eller Fast? Vem valde rätt avtal vintern 2012/2013? Rörligt eller Fast? Vem valde rätt avtal vintern 2012/2013? Sammanfattning Rapporten Rörligt eller Fast? presenterar en analys av den ständigt återkommande frågan om jag ska välja rörligt eller fast elavtal.

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 213-12-2 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 49 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Uppdaterade siffror visar att det hydrologiska läget har försämrats med 1,6 TWh sedan föregående rapport och uppgår

Läs mer

Nedan visas den senaste veckans medelvärden och utvecklingen från veckan innan. Systempris 2176,5 GWh 15,8 EUR/MWh Temperatur

Nedan visas den senaste veckans medelvärden och utvecklingen från veckan innan. Systempris 2176,5 GWh 15,8 EUR/MWh Temperatur 1 (12) Läget på elmarknaden Vecka 32 Ansvarig: Kaj Forsberg kaj.forsberg@ei.se Veckan i korthet En ökande elanvändning bidrog till att spotpriserna i Sverige och övriga Norden steg märkbart under den gångna

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 214-1-6 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 41 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 34, EUR/MWh, vilket var något lägre än förväntat. Uppdaterade siffror visar

Läs mer

Det här är elcertifikatsystemet

Det här är elcertifikatsystemet MEDDELANDE 1 (7) Datum 2003-04-23 Dnr Det här är elcertifikatsystemet Den 1 maj år 2003 införs elcertifikatsystemet som ska ge en ökad elproduktion från sol, vind, vattenkraft och biobränslen. Systemet

Läs mer