LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 39 Torsdag 23 december 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 39 Torsdag 23 december 2010"

Transkript

1 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 39 Torsdag 23 december 2010 NORRBOTTEN Gruva till Pajala Nu är det bestämt att det blir en gruva utanför Pajala. Flera hundra personer får jobb tack vare gruvan. -Nu börjar vi, säger Karl-Axel Waplan, chef för gruvföretaget Northland resources. Karl-Axel Waplan säger att gruvan i Kaunisvaara utanför Pajala är det största som hänt svensk 1 industri på mycket länge. Det är flera nya gruvor som ska öppnas i Pajala-området. Till sommaren ska marken och byggnaderna vid gruvområdet i Tapuli göras i ordning. -Som mest kommer personer att arbeta med bygget, säger Niclas Dahlström, Northland resources.

2 I slutet av 2012 kan malmen börja brytas i Tapuli. -Pajala går mot en helt ny tid. Men det handlar inte bara om oss utom om hela Tornedalen, säger Pajalas kommunalråd Bengt Niska. Det är flera problem som måste lösas innan malmen kan skickas vidare med båt från Narvik till köpare i andra länder. Malmen ska först skickas med lastbilar i 15 mil på en smal väg från Pajala till Svappavaara. Många som bor efter vägen är oroliga för trafiken. Gruvbolaget hoppas att dom ska få lov att skicka malmen med extra långa och tunga lastbilar, men det är inte klart ännu. Sedan ska malmen skickas med järnväg 2 från Svappavaara till Narvik i Norge. LKAB skickar också malm på järnvägen. Järnvägen måste byggas ut om den ska klara fler malmtransporter. Det kostar mycket pengar att rusta upp järnvägen. Hur det ska bli med järnvägen är inte bestämt. Det skriver tidningarna i Norrbotten. Lärarutbildningen i Luleå läggs ned Lärarutbildningen i Luleå är inte tillräckligt bra. Därför får inte universitetet fortsätta att utbilda lärare. - Vi ska arbeta för att få tillbaka utbildningen, säger universitetets rektor Johan Sterte.

3 Lärarutbildningen ska förändras. Hösten 2011 startar den nya utbildningen till grundskolelärare. Högskoleverket har undersökt alla lärarutbildningar i Sverige för att se om dom är tillräckligt bra för den nya utbildningen. Utbildningen kräver att lärarna ska vara duktiga och att den genomförs på ett bra sätt. Luleå universitet uppfyller inte kraven som ställs på den nya utbildningen. - Vi har satsat mycket på att göra lärarutbildningen bättre, men tydligen inte tillräckligt mycket. Nu måste vi undersöka vad vi ska göra för att få tillbaka utbildningen, säger Johan Sterte. Universiteten i Umeå och Sundsvall får inte heller utbilda lärare. 3 - Det är allvarligt att inga grundskolelärare kommer att utbildas i norra Sverige, säger Eva-Lis Sirén, ordförande i facket Lärarförbundet. Varje år börjar 50 studenter på lärarutbildningen i Luleå. Dom som redan har börjat får gå klart sin utbildning. Det skriver NSD och Norrbottens-Kuriren. Tusentals nya lägenheter Luleå kan få många nya bostäder. Det ska bli ett helt nytt bostadsområde mitt i Luleå och nya hus på Svartöberget. -Vi börjar arbetet för nya lulebor inom tio år, säger kommunalrådet Karl Petersen.

4 Det ska byggas både bostadsrätter och hyresrätter, alltså både lägenheter som man kan köpa eller hyra. Det ska också bli nya bostäder för studenter och äldre. -Vi tar ett samlat grepp och då blir det plats för olika sorters bostäder, säger Karl Petersen. Luleå kommer att se annorlunda ut när det blir nya bostäder runt Röda havet. Röda havet är den lilla sjö som ligger vid NSDs tidningshus och landstingshuset. Byggföretagen HSB och Galären vill fylla igen en del av Röda havet med jord. Då kan hus byggas på den nya stranden. Husen ska byggas så dom passar i en stad som ligger vid vatten. Husen ska likna sjöbodar 4 eller hamnmagasin som till exempel Norrbottensteatern. Det skriver tidningarna i Norrbotten. Skolbuss i krock En skolbuss med 45 barn krockade i torsdags i förra veckan på Gäddviksbron utanför Luleå. Skolbussen, flera långtradare och en personbil körde in i varandra. -Vi hörde ett kraftigt brak och förstod först inte vad som hänt, säger Minna Ygge som var med i skolbussen tillsammans med sin dotter. Barnen från Kyrkbyskolan var på väg till Piteå för att bada. Det var halt och mycket snöigt ute.

5 När skolbussen kom till Gäddvik fick chauffören se att det inträffat en olycka på bron. En långtradare hade kraschat in i det räcke som är i mitten av bron. Skolbussens chaufför lyckades bromsa men en långtradare lastad med timmer körde rakt in i bussen. En lastbil och bil som körde bakom timmerbilen hann inte stanna och körde in i varandra. Sedan blev en mindre bil påkörd av en lastbil. Några personer fick åka till sjukhuset, men ingen skadades svårt i olyckan. -Jag har aldrig varit med om en sådan stor olycka tidigare. Inte med så många tunga fordon inblandade men det gick ju fantastiskt bra, säger 5 räddningsledaren Patrik Juhlin till Norrbottens-Kuriren. Ny bensinmack i Moskosel Tack vare byborna har Moskosel fått en ny bensinmack. -Det blir den första bya-macken i Norrbotten där byn har köpt anläggningen, säger föreningens ordförande Lennart Jakobsson. Alla företagare i byn och många bybor har samlat ihop dom kronor som fattades för att byn skulle få en mack. Resten av pengarna har Länsstyrelsen och Arvidsjaurs kommun betalat. Jerry Porsbjer från Moskosel är glad över den nya macken.

6 -Det är så många gånger jag har fått fara till grannar för att låna bensin. Jag har också fyllt motorsågsbränsle i bilen bara för att kunna åka, säger Jerry Porsbjer. Han tycker att bensinmacken är bra för byn. Nu hoppas han att fler ska flytta till Moskosel och att byn ska få en affär. Det skriver Nyheter i norr. Han jobbar vid parkavdelningen på Luleå kommun. - Hasse tyckte det vore skojigt att göra en gris. Det tyckte vi också, säger chefen Lennart Berg. Det är 26:e året i rad som det finns ett stort isdjur i Stadsparken. I år kommer djuret extra tidigt. - Någon fördel ska det vara med den här jäkla kylan, säger Lennart Berg till Sveriges radio. Gris av is i parken En gris är årets isdjur i Stadsparken i Luleå. I torsdags i förra veckan kom den 14 ton tunga isgrisen med lastbil till Stadsparken. Snart kommer grisen att få sällskap av små grisungar. Det är Hans Englund som gjort isgrisen. 6 Felaktiga räkningar Många som bor i Tornedalen har fått elräkningar som är fel. Många har fått räkningar som är mycket högre än vad dom ska betala. - Räkningen brukar vara på 650 kronor per månad. Nu är den kronor,

7 säger Nils Ström i Övertorneå. Det har varit mycket bråk om företaget Ekfors kraft som säljer el till kunder i Tornedalen. I höst bestämde en domstol att ägaren Mikael Styrman inte längre får sköta företaget. En advokatfirma ska sköta den del av företaget som säljer el. Nu har advokatfirman skickat ut elräkningar till kunderna, och det har blivit fel i många räkningar. - Det har blivit ett fel i datauppgifterna. Vi vet inte hur många som drabbats, men det är synd att det blir så här, säger Jan-Erik Johansson på advokatfirman till NSD. Jan-Erik Johansson vill att alla som fått en felaktig räkning hör av sig till advokatfirman. 7 SPORT Silver i handbolls-em Det svenska damlandslaget i handboll tog silver i EM. Norge vann finalen mot Sverige med och tog guld. Det var första gången det svenska damlaget gick till final i ett mästerskap. Innan EM var det inte många som trodde att Sverige skulle spela så bra som dom gjorde. Linnea Torstensson valdes till den bästa spelaren i EM. Landslags-tränaren Per Johansson var stolt över silvermedaljen. - Det var bittert att förlora och tjejerna grät efteråt, men vi ska också vara glada. Tjejerna har gjort det jättebra, säger Per Johansson till Sveriges Television.

8 Posttidning B Glass värmde Boden Bodens värmeverk eldade massor av glass i onsdags. -Vi kontaktades av ett norskt företag som ville att vi skulle bränna glassen. Glassen hade blivit för varm och fick inte säljas, säger Lennart Jonsson, chef på värmeverket. Det tog ett par timmar att elda upp 20 ton glass blandat med andra sopor. -Glass innehåller fett och socker, lite plast, träpinnar och kanske lite choklad. Det är bra bränsle, säger Lennart Jonsson. Ingen på värmeverket var sugen att smaka på glassen innan den eldades upp. -Nej, den är bortkastad och vi brukar inte äta sopor, säger Lennart Jonsson till NSD. God jul och gott nytt år! Nästa nummer av Utblick kommer den 14 januari Utblick - lättlästa nyheter ges ut av Norrbottens läns landsting Redaktörer: Ingrid Haglund och Tove Monsen Ansvarig utgivare: Lars Tyskling Postadress: Taltidningen, Box 868, Luleå Telefon: eller E-post: 8

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 7 Fredag 5 mars 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 7 Fredag 5 mars 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 7 Fredag 5 mars 2010 NORRBOTTEN Nya IT-jobb till Luleå Ungefär 2 000 personer arbetar idag vid olika IT-företag i Luleå. IT-företag arbetar med datorer, internet och mobil-telefoner.

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 1 Fredag 20 januari 2012. Farlig bakterie på Gällivare sjukhus

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 1 Fredag 20 januari 2012. Farlig bakterie på Gällivare sjukhus LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 1 Fredag 20 januari 2012 NORRBOTTEN Farlig bakterie på Gällivare sjukhus En patient och en sjukvårdare vid Gällivare sjukhus har smittats av en bakterie som kallas MRSA-bakterie. Andra

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 34 Fredag 28 oktober 2011

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 34 Fredag 28 oktober 2011 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 34 Fredag 28 oktober 2011 NORRBOTTEN EU stödjer Norrbotniabanan EU vill att det byggs en ny järnväg runt Bottenviken. Järnvägen skulle gå från Stockholm till Helsingfors i Finland.

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 11 Torsdag 1 april 2010. Räddade livet på kniv-skuren kvinna

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 11 Torsdag 1 april 2010. Räddade livet på kniv-skuren kvinna LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 11 Torsdag 1 april 2010 NORRBOTTEN Räddade livet på kniv-skuren kvinna En 29-årig kvinna knivskars i helgen. Kvinnan var på dans-restaurangen Olivers Inn i Luleå. Hon hittades på golvet

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 3 Fredag 3 februari 2012. Sjuka kan flygas även på natten

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 3 Fredag 3 februari 2012. Sjuka kan flygas även på natten LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 3 Fredag 3 februari 2012 NORRBOTTEN Sjuka kan flygas även på natten Nu ska sjuka kunna flygas från Kiruna flygplats även på natten. I fredags blev landstinget och Swedavia eniga om

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 33 Fredag 5 november 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 33 Fredag 5 november 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 33 Fredag 5 november 2010 NORRBOTTEN Bombhot mot tidning Tidningen NSD bombhotades i onsdags. Alla som jobbade på NSD tvingades gå ut medan polis sökte efter bomben. Nu har polisen

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 11 Fredag 25 mars 2011

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 11 Fredag 25 mars 2011 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 11 Fredag 25 mars 2011 NORRBOTTEN Oro för kärnkraft Jordskalven i Japan har skadat kärnkraftverket i Fukushima. Risken är stor att strålning kommer att läcka ut från kärnkraftverket.

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 24 Fredag 19 augusti 2011. Studenter utan bostad

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 24 Fredag 19 augusti 2011. Studenter utan bostad LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 24 Fredag 19 augusti 2011 NORRBOTTEN Studenter utan bostad Många studenter har svårt att hitta någonstans att bo i Luleå. Det finns inga lediga lägenheter och vandrarhemmen är fullbokade.

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 3 Fredag 5 februari 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 3 Fredag 5 februari 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 3 Fredag 5 februari 2010 NORRBOTTEN Kastade brandbomber mot hus Tre män i Arvidsjaur är misstänkta för att dom har försökt starta en brand. Männen kastade brandbomber mot ett hus där

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 22 Fredag 20 augusti 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 22 Fredag 20 augusti 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 22 Fredag 20 augusti 2010 NORRBOTTEN Färre nattåg till Norrbotten Ett av dom två nattågen från södra Sverige till Norrbotten kommer kanske att tas bort. Då skulle staten spara 40 miljoner

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 4 Fredag 12 februari 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 4 Fredag 12 februari 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 4 Fredag 12 februari 2010 NORRBOTTEN Blev sjuk av mat i skolan Clifford Aasa är åtta år. Han har egen mat med sig till Sjöparksskolan i Gällivare. Förra veckan blev han och två andra

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 20 Fredag 11 juni 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 20 Fredag 11 juni 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 20 Fredag 11 juni 2010 NORRBOTTEN Kvinnor i Arjeplog protesterar Många kvinnor i Arjeplog är arga. Dom tycker det är fel att mammografi-bussen ska sluta komma till Arjeplog. I söndags

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 5 Fredag 17 februari 2012. Isbanan är öppen. En del gick med hunden, andra åkte spark, pulka eller skridskor.

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 5 Fredag 17 februari 2012. Isbanan är öppen. En del gick med hunden, andra åkte spark, pulka eller skridskor. LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 5 Fredag 17 februari 2012 NORRBOTTEN Isbanan är öppen I helgen var många ute på isbanan runt Luleå. -Det är jättefint. Vi har väntat på att få gå den här svängen, säger Åsa Karlström

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 21 Fredag 18 juni 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 21 Fredag 18 juni 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 21 Fredag 18 juni 2010 NORRBOTTEN Vatten-pengar stoppas Många kommuner i Norrbotten får flera miljoner kronor som ersättning för förstörda marker och älvar. Men nu kan pengarna stoppas.

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 38 Fredag 2 december 2011. Inga operationer i Kalix. Norrbottens sjukhus.

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 38 Fredag 2 december 2011. Inga operationer i Kalix. Norrbottens sjukhus. LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 38 Fredag 2 december 2011 NORRBOTTEN Inga operationer i Kalix Landstinget föreslår att operationerna ska flyttas från Kalix lasarett. -Det sparar sju miljoner kronor om året, säger

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Kapitel 1 Boendeformer

Kapitel 1 Boendeformer ÖVNINGAR Privatekonomi på enkel svenska Kapitel 1 Boendeformer Film 1: Inledning En pappa och hans dotter pratar med varandra De sitter i soffan hemma i vardagsrummet Dottern har sin dator på bordet Hon

Läs mer

ett material från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/larare

ett material från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/larare ett material från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/larare 4sätt att läsa tidningen Lär dig hur en tidning fungerar Lär dig om nyhetsvärdering Lär dig att läsa tidningen kritiskt 1. Granska vilka

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till

Läs mer

Kapitel 1 Boendeformer

Kapitel 1 Boendeformer LÄAHANDLEDNING Privatekonomi på enkel svenska Kapitel 1 Boendeformer Viktiga ord film 1: avgift bostadsrätt bostadsrättsförening delägare hyra hyresrätt hyresvärd universitet Viktiga ord film 2: el värme

Läs mer

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan'

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' 1 'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' På ett möte i Västervik den 19 juni 2001 bestämde vi i centerpartiet

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem.

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Många av dem har flytt fattigdom, förtryck, förföljelse och

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

Rosies nya liv efter 50. Intervju med Rose-Marie Klang

Rosies nya liv efter 50. Intervju med Rose-Marie Klang Rosies nya liv efter 50 Intervju med Rose-Marie Klang Rosies nya liv efter 50 Cecilia Bergh i Intervju med Rose-Marie Klang Rosie: - Jag heter Rosie, jag är 52 år och utbildad dietist. Cecilia: - Vad har

Läs mer

Från avveckling till utveckling

Från avveckling till utveckling 2012 Årgång: 2 Nummer: 4 Från avveckling till utveckling Sidan 2 Nya generationer flyttar in Sidan 5 Junosuandos betydelse ökar Sidan 14 Turistentreprenör med framtidstro Sidan 24 LEDARE krönika Vi har

Läs mer

Val till Europarlamentet

Val till Europarlamentet För mer demokrati Mitt val För mer demokrati Val till Europarlamentet Studiecirkeln»Mitt val«ger alla väljare möjlighet att bli delaktiga i den svenska demokratin! Mitt val Sida 3 Mitt val Det här är

Läs mer

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Dubbelt utsatt Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Kvinnor berättar om sina liv Det här är en lättläst version av boken Dubbelt Utsatt. Den handlar om kvinnor med funktionsnedsättning

Läs mer

Motion. VD bör vara en grupp på 3 personer, samt personer i styrelsen som inte retar upp bönderna, ex beslutet att stänga av BM Agri AB.

Motion. VD bör vara en grupp på 3 personer, samt personer i styrelsen som inte retar upp bönderna, ex beslutet att stänga av BM Agri AB. Motion. VD bör vara en grupp på 3 personer, samt personer i styrelsen som inte retar upp bönderna, ex beslutet att stänga av BM Agri AB. Till Föreningsstämma 2012 på Clarion Hotell i Stockholm den 2 maj.

Läs mer