NYHETSBREV. SEPAFs varumärkesplattform. Sveriges Patentbyråers Förening i samarbete med Patent- och registreringsverket

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NYHETSBREV. SEPAFs varumärkesplattform. Sveriges Patentbyråers Förening i samarbete med Patent- och registreringsverket"

Transkript

1 NYHETSBREV Sveriges Patentbyråers Förening i samarbete med Patent- och registreringsverket Detta är det andra SEPAF och PRV:s gemensamma nyhetsbrev. Det kommer ut fyra gånger årligen och skickas ut till SPEAF medlemmar såväl som anställda på PRV. Håll till godo! SEPAFs varumärkesplattform Sepaf är såsom alla organisationer och företag utsatta för sin omgivning. Organisationer transformeras. Ibland när man sitter mitt i är transformationen inte heller synlig. Transformation betraktas bäst utifrån. Som kommunikationsansvarig för Sepaf är det viktigt att kommunicera rätt information. För Sepafs del blir det uppenbart när nya medlemmar knackar på dörren och frågar vad man tjänar på ett medlemskap. Det blir även aktuellt när gamla medlemmar inte längre vill vara med. Vår identitet har varit att representera byråerna som företag mer än de individuella ombuden vars intressen traditionellt skall tillgodoses hos andra organisationer. Vad Sepaf är bestämmer medlemmarna. Uppdelningen i ett flertal organisationer med medlemmar verksamma inom det industriella rättsskyddet har sin bakgrund. Effekterna är en avsaknad av en samlad kraft som kan driva frågor för branschen. Det uppkommer ett informationsvakuum som alla IP-organisationer i Sverige inte mäktar med att fylla främst för att de är så många. En lösning initierad från Sepaf var förslaget om IP-Sweden som samlande organisation för allt branschfolk. Vidare ville Sepaf ta över huvudmannaskapet för IP-akademin då utbildningsfrågan är central för våra företag. Exemplen är flera där Sepaf försöker driva frågor. Frågan är dock hur långt kan Sepaf driva frågor och vilka frågor skall Sepaf driva. Detta har en direkt koppling till Sepafs plånbok. Frågor som Sepaf inte skall syssla med skall inte finansieras med medlemmarnas pengar. För att får klarhet i Sepafs uppgifter fick styrelsen mandat att utifrån utförda enkäter och en workshop i samband med vårmötet i Lund (11/4) presentera ett styrdokument om Sepafs vision, mission, etc. Detta kommer ge ett bättre underlag för medlemmarna att under höstmötet bestämma inriktningen på Sepaf och därmed vilka kanaler och budskap som Sepaf skall föra fram. Ur ett kommunikativt perspektiv är detta en självklarhet för att utnyttja Sepafs medel på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt för bästa effekt. Jag väntar med spänning på vad medlemmarna vill. När det gäller detta nyhetsbrev och samarbetet med PRV fortskrider arbetet och planen är att framöver inkludera ett gemensamt forum för debatt. Thomas Randes, Styrelseledamot SEPAF, ansvarig för Marknadskommunikation/PR,

2 SEPAF:s höstmöte 2014 Vid vårmötet i Lund den 11:e april beslutades att föreningens höstmöte och stämma detta år kommer att äga rum i Stockholm den 17:e oktober. Kransell & Wennborg kommer att stå som värd för höstmötet. SEPAFs vårmöte 2014 Den 11 april gick SEPAFs årliga vårmöte av stapeln, denna gång i Lund under värdskap av Advokatbyrån Gulliksson och patentbyrån Ström & Gulliksson. Totalt närvarade 40 personer från 23 av SEPAFs medlemsbyråer under dagen. Utöver föreningens interna programpunkter - inklusive en verksamhetsredovisning från styrelsen och en diskussion om kriterier för medlemskap närvarade ett flertal inbjudna gästtalare. Bland annat talade Louise Petrelius (Justitiedepartementet) om senaste nytt gäl- lande den enhetliga patentdomstolen, Johan Frithioff (Howden Insurance Brookers) om de försäkringsvillkor som erbjuds SEPAF:s medlemsbyråer, samt Anna Danestig (PRV) om vad som är på gång på myndigheten inklusive det pågående samarbetet med SEPAF. Under slutet av dagen genomfördes en workshop i syfte att kartlägga medlemsbyråernas bild av SEPAF nuvarande och önskade roll som branschorganisation. Det arbetet kommer att ligga till grund för föreningens framtida varumärkesplattform och kommunikation. Är du som SEPAF-medlem intresserad av att arbeta aktivt i föreningen? Som tidigare meddelats har SEPAF upprättat en resurspool besående av individer på medlemsbyråerna som på årsbasis är beredda att lägga exempelvis 8, 16 eller 24 timmar på aktivt arbete i SEPAF. Föreningens styrelse, arbetsgrupper, remissutskott eller andra organ kan därefter få stöd och hjälp av personer i denna resurspool för operativt arbete. Genom resurspolen ökar SEPAF:s samlade styrka och förmåga att påverka branschen och omvärlden på såväl kort som lång sikt. Om du som läsare av detta nyhetsbrev är intresserad av att delta i denna resurspool, skicka då in din intresseanmälan till sepaf@ipq.se. Skriv gärna några korta rader om vem du är, vilken byrå du företräder, samt vilken kategori av frågor som du är intresserad av att arbeta med. Ha koll på media SEPAF prenumererar sedan många år på mediebevakning för medlemmarnas räkning. Artiklar, som innehåller något av de sökord vi valt, skickas till oss dagligen. Efter att sammanställningen rensats från dubbletter och att irrelevanta artiklar tagits bort skickas den ut till byråerna en gång per vecka. Bevakningen omfattar dags-, fack- och branschpress i både tryckta och digitala medier samt radio och TV. Det här är ett ganska enkelt sätt att hålla sig uppdaterad om vad som skrivs om immaterialrättsbranschen. I slutet av april skickades för första gången artiklarna ut till samtliga anställda på SEPAF-byråer. Om någon av er mot förmodan inte är intresserad av att få bevakningen kan ni avbeställa den.

3 SII ger en helhetsbild SEPAF tar varje månad fram Sepaf Innovation Index, SII, där vi visar den senaste statistiken över svenska företags ansökningar om skydd för patent, varumärken och design. Siffrorna visar både nationella och internationella ansökningar, vilket ger en helhetsbild över de svenska företagens ansökningar. Det finns inte tillgängligt någon annanstans. Tanken med SII är att det ska vara till hjälp för våra byråer, beslutsfattare och analytiker så att de snabbt ska kunna identifiera och förstå trender. SII visar dels förändring de tre senaste månaderna jämfört med samma period föregående år dels rullande 12 månader med 2007 som basår. Öka intresset Varje månad kommuniceras SII till media med kommentarer till de förändringar som kan utläsas. Förändringarna från en månad till en annan är små och ofta är det svårt att hitta några intressanta infallsvinklar. Ett sätt att göra materialet mer spännande för media är att lyfta fram något företag som exempel. Här behöver Sepaf hjälp från er på byråerna! Vi har börjat diskutera att jämföra med andra relevanta index. Det kan vara utvecklingen i andra länder, jämförelser mellan teknikområden eller med andra branscher.

4 SEPAF:s påverkansarbete genom remisser Vid föreningens höstmöte i oktober 2011 påbörjades arbetet med att bygga upp tre permanenta remissutskott med ansvar för såväl operativt remissarbete som omvärlds-/ämnesbevakning. I dagsläget finns en väl fungerande organisation, processer samt en arbetsordning som stödjer SEPAF:s remissarbeten. Följande personer är ledamöter i de tre remissutskotten för: a) Patent b) Övrig IP c) Marknadspolitik: För tillfället arbetar SEPAF:s remissutskott aktivt med följande: Patentutskottet Remissvar på slutbetänkandet från patentlagsutredningen Kommentarer till Regeringskansliet avseende olika draft rules om europeiska patent med enhetlig verkan och enhetlig patentdomstol Övrig IP Remiss för Tullverkets säkerställande av skyddet för immateriella rättigheter (Fi2011/2850) Remiss till Justitiedepartementet avseende ny patent- och marknadsdomstol (DS 2014:2) Marknadspolitik Möten kring yrkeskvalifikationsdirektivet (U 2013:03). Frågan har bäring på den nya statliga auktorisation som finns för patentombud i Sverige. För frågor gällande SEPAF remissarbeten, vänligen kontakta Anders Tangen som är styrelsens kontaktperson för remissarbeten.

5 NYHETER FRÅN PRV: Förlängt mandat för Susanne Ås Sivborg Vår generaldirektör Susanne Ås Sivborg har beviljats förlängt mandat och fortsätter sitt nuvarande uppdrag som generaldirektör i ytterligare en treårsperiod. - Det är så klart jättekul att få fortsätta det påbörjande arbetet med att PRV ska vara det självklara centret för immaterialrätt i Sverige, säger Susanne. Det förlängda mandatet löper ut den 7 september Patentmeddelande på engelska Riksdagen har beslutat om ändring av patentlagen (PL) avseende nya språkregler för nationella ärenden med verkan från 1 juli Ändringen innebär att PRV då börjar meddela patent även på engelska. Beslut om detaljerade bestämmelser i patentkungörelsen sker förmodligen i slutet av maj eller början av juni. De nya reglerna tillämpas på ansökningar som lämnats in, eller fullföljts, till PRV från den 1 juli Utöver möjligheten att kunna meddela patent på engelska sker ändringar i regelverket som ger PRV en möjlighet att kommunicera på engelska under hela handläggningens gång. Det kan tyckas vara en liten ändring av patentlagen, men för PRV innebär det en grannlaga arbetsuppgift att genomföra de nödvändiga följdändringarna i patentprocessen. Vi på PRV har planerat för denna lagändring sedan mer än ett år tillbaka. Mallar för förelägganden och beslut mm har översatts till engelska och ska implementeras i patentprocessen för att stödja en handläggning helt på engelska. Själva patentprocessen anpassas till lagändringarna, en utmaning då vi har behövt arbeta utifrån en ansats eftersom det slutgiltiga reglementet i form av t ex patentkungörelsen (PK) inte författats ännu. Vad kommer då regeländringarna att innebära för PRV:s patenthandläggning? Av lagtexten framgår att sökanden i sin patentansökan ska välja meddelandespråk, svenska eller engelska, för ett eventuellt beviljat patent. Rent hanteringsmässigt innebär det att om sökanden lämnar in handlingarna på t ex svenska men väljer engelska som meddelandespråk, så kommer PRV att begära in översättning omgående. Meddelandespråk ska kunna gå att ändra fram till dess att den tekniska handläggningen påbörjas. När det gäller handläggningsspråk, dvs det språk som PRV:s utgående skrivelser är avfattade på, så kommer engelska som valmöjlighet endast att erbjudas i de fall då engelska är valt som meddelandespråk. Handläggningsspråk kan sökanden välja att byta under handläggningens gång. Patent kommer i och med lagändringen att kunna meddelas på engelska där sökande valt detta alternativ. De engelska patentkraven är de som då kommer att ha rättsverkan. Däremot måste det alltid finnas en svensk översättning av de beviljade patentkraven vid kungörelsen av patentet. Översättningen tillskrivs endast en informativ uppgift. Lagändringen kommer att innebära nya rutiner för handläggare i ärendeprocessen, men det sker även en viss rationalisering i och med ikraftträdandet. Exempelvis kommer i praktiken 16 månadersföreläggandet (begäran om översättning) att försvinna. Vi hoppas att denna förändring kommer att innebära ett större intresse för att skicka in nationella patentansökningar. Mer information om frågan kommer att finnas i nästa version av PRV:s egna nyhetsbrev som kommer ut i slutet av maj.

6 Den europeiska praxisen för svartvita märken PRV deltar i sammanlagt fem konvergensprogram inom OHIM som handlar om att harmonisera praxis inom varumärkes- och designområdena. Convergence programme 4 (CP4) rör skyddsomfånget för svartvita märken. När det gäller skyddsomfånget för svartvita märken har praxis varit skiftande bland medlemsländerna. En del länder, däribland Sverige, har ansett att skyddsomfånget för en varumärkesregistrering i svartvitt omfattar alla färger. Merparten av medlemsstaterna har dock arbetat med en praxis enligt principen what you see is what you get. I och med detta har man inom arbetsgruppen för CP4 velat ta fram en harmoniserad praxis där det är tydligare hur märken i svartvit eller gråskala måste skilja sig från varandra för att inte anses som identiska eller, ur ett användningsperspektiv, hur olika två märken måste vara för att inte anses som samma märke. Sverige har inte deltagit formellt i arbetsgruppen för CP4, men har kommit med kommentarer och inspel till gruppen genom hela projektet. I nuläget kan PRV dock inte implementera den nya praxisen eftersom detta skulle gå emot såväl förarbeten som nationella domstolsavgöranden från Patentbesvärsrätten (PBR). Detta har resulterat i en friskrivningstext i det nya praxisdokumentet där Sveriges, såväl som Norges och Danmarks ståndpunkt tydliggörs. Dessa våra grannländer har liknande legala hinder för att implementera denna praxis och har därmed också bidragit med varsin friskrivningstext i dokumentet. De ovan nämnda förarbetena återfinns i SOU 1958:10, s107. I utredningen har frågan om märkets registrering i färg eller svartvitt formulerats på följande sätt: I fråga om varumärkes färg eller färgkombination avser förslaget inte att ändra vad som redan är gällande rätt. Registrering medför sålunda, att märkesskyddet omfattar märket i envar färg eller färgkombination, såvida skyddet icke är inskränkt till blott viss eller vissa färger. I samband med registreringen äger sökanden, om han så önskar, utan att detta medför någon sådan inskränkning som nyss sagts, låta anteckna att märket är avsett att användas företrädesvis i viss färg eller färgsammansättning. I vissa fall kan särskiljningsförmågan ligga just i märkets färg eller färgkombination och vidare kan frågan om förväxlingsbarhet vara beroende av likhet beträffande färgen. Nedan belyses två relativt nyligen avgjorda rättsfall från PBR, där frågan om skyddsomfånget för svartvita märken uppkommit. Mål nr Europaskolan Strängnäs. Ur domskälen: Registreringen av varumärket är inte begränsad till vissa färger, varför ensamrätten till märket omfattar vilken färgkombination som helst. Mål nr Rosa Bandet. Ur domskälen: Gröna Bandet AB:s figurmärke utgörs av ett band i grön färg[ ]. Att Cancerfondens märke är registrerat utan begränsning till någon viss färg innebär att märkets skydd omfattar ett utförande i samtliga färger. PRV:s praxis är således oförändrad på så sätt att två märken ses som identiska om den enda skillnaden dem emellan är att det ena är i färg och det andra märket är en svartvit avbildning av märket. PRV kommer att tillämpa denna praxis även på EG-varumärken som motanförs som hinder mot senare ansökningar om registrering av varumärke i Sverige. Tvärt om blir det vid OHIM, där märken registrerade hos PRV kommer att tillerkännas ett skyddsomfång baserat på den eller de färger som märket givits in i.

7 Möt Anna Danestig, vår kontakt på PRV. Om du har frågor eller synpunkter på nyhetsbrevet kan du med fördel vända dig till Anna Danestig. Anna arbetar på PRV som kundansvarig mot patentombud, advokatbyråer och branschorganisationer. Jag brukar se på min roll som kundombudsman med uppdrag att lyssna på kundernas behov och sedan framföra dem internt. PRV är ofta en mindre del av deras vardag när de vänder sig till oss ska det fungera bra och ge konkret nytta för just den kundens affärsstrategiska läge. Tidigare i karriären har Anna såväl drivit företag, ansökt om patent som arbetat på en konsultbyrå med immaterialrättsfrågor. På Cv:t står också en fil. mag. i innovation och entreprenörskap från Chalmers men även en kandidatexamen i ekonomi från Stockholms universitet. Min bakgrund och erfarenhet av att ha varit på slutkundssidan är mycket värdefull i min nuvarande roll och gör att jag förstår kundernas perspektiv. Anna berättar att kunder kan ha förutfattade meningar om att använda PRV på grund av gammal historik. Jag vill öka kunskapen om hur myndigheten fungerar idag: vi förbättrar ständigt våra administrativa rutiner, ser över praxis och har en hög kvalitet i handläggning av patentärenden. Glädjande nog väljer våra kunder PRV på sakliga och goda grunder för att de är nöjda och ser att vi gör ett bra jobb. I Annas arbete ingår att besöka ombuden och föra en nära dialog med dem. Hon ser det som viktigt att arbeta för ökad öppen- Anna Danestig, kundansvarig på Patent- och registreringsverket het: genom att ha uppdaterad information kan branschen göra ett bra jobb, något som i långa loppet stärker Sveriges konkurrenskraft. Jag kommer gärna ut på besök och ni är också varmt välkomna hit. Nu återstår bara min önskan om ett fortsatt gott samarbete genom det blir vi starka tillsammans! E-post, fax och traditionell post PRV tar varje dag emot stora mängder fax och ordinarie post. Det är ganska vanligt att ombud skickar in dubbla exemplar (först fax och sedan original per ordinarie post). I vissa fall är det väl motiverat, i andra är det varken ett krav från PRV eller ett till synes brådskande ärende. Vi på PRV arbetar nu med att se över varför detta görs och om det är möjligt dra ner på antalet inkommande fax. Förhoppningen är att minska antalet dubbletter för att spara tid för såväl oss som er. Frågan gäller i första hand fax och såväl patentärenden som design- och varumärkesärenden. Skickar du mycket fax till PRV? Hör gärna av dig till Anna Danestig för att ge oss din bild. Sveriges Patentbyråers förening SEPAF är en ideell organisation vars syfte är att främja patentbyråverksamhet i Sverige. Föreningen ska bland annat befrämja och upprätthålla etik och en hög yrkesskicklighet vid handläggning av frågor inom immaterialrättens område. Föreningens medlemmar är patentbyråer med hemvist i Sverige och som är verksamma inom immaterialrättens område. Patent- och registreringsverket På PRV arbetar vi med nya idéer i teknikens framkant - varje dag. Vi ger ensamrätt till tekniska idéer, varumärken och design. Vi ger dig möjlighet att byta ditt personnamn och skaffa utgivningsbevis för tidskrifter. Inom alla våra områden erbjuder vi uppdragstjänster och kurser.

Betänkandet Nationella patent på engelska? (SOU 2012:19)

Betänkandet Nationella patent på engelska? (SOU 2012:19) YTTRANDE 2012-09-03 Dnr: 2012/1276 Regeringskansliet Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt 103 33 Stockholm Betänkandet Nationella patent på engelska? (SOU 2012:19) Sammanfattning

Läs mer

Att svara på ett tekniskt föreläggande

Att svara på ett tekniskt föreläggande Att svara på ett tekniskt föreläggande Skydda dina idéer Att svara på ett tekniskt föreläggande Din patentansökan har granskats av en patentingenjör. Ett tekniskt föreläggande innebär att PRV vid nyhetsgranskningen

Läs mer

De flesta framgångsrika uppfinningar och patent börjar med att en idérik person identifierar ett problem och tänker att det här borde gå att lösa på

De flesta framgångsrika uppfinningar och patent börjar med att en idérik person identifierar ett problem och tänker att det här borde gå att lösa på patent Meningen med patent är att stimulera vårt samhälles utveckling alla vinner på att vi kan ta del av och utveckla varandras uppfinningar. Samtidigt får uppfinnarna större möjlighet att tjäna pengar

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett enhetligt patentskydd i EU och en ny patentlag. Dir. 2012:99. Beslut vid regeringssammanträde den 4 oktober 2012

Kommittédirektiv. Ett enhetligt patentskydd i EU och en ny patentlag. Dir. 2012:99. Beslut vid regeringssammanträde den 4 oktober 2012 Kommittédirektiv Ett enhetligt patentskydd i EU och en ny patentlag Dir. 2012:99 Beslut vid regeringssammanträde den 4 oktober 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå de författningsändringar

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-009

PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-009 PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-009 2015-03-11 Till regeringen Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor Promemorian Patent och marknadsdomstol; kompletterande överväganden

Läs mer

SKYDDA DINA IDÉER. Besök gärna redas hemsida på www.prv.se. Patentskydd

SKYDDA DINA IDÉER. Besök gärna redas hemsida på www.prv.se. Patentskydd Patentskydd - Vad är patent? Patent innebär en ensamrätt att utnyttja en uppfinning, en teknisk problemlösning, och gäller generellt i 20 år. Innebörden av patent är att ingen annan får använda uppfinningen

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (6) Mål nr 15-013 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 3 december 2015 PARTER Klagande Repono Holding AB, 556344-5880 c/o SEB Suecia, ST H2, 106 40 Stockholm Ombud: Tomas Pleiner och Karim

Läs mer

så lyckas du i internationella affärer tips från world intellectual property day 2015 patent- och registreringsverket

så lyckas du i internationella affärer tips från world intellectual property day 2015 patent- och registreringsverket så lyckas du i internationella affärer tips från world intellectual property day 2015 patent- och registreringsverket Med immaterialrätt i bagaget så lyckas du i internationella affärer Vid World Intellectual

Läs mer

IMMATERIELLA TILLgångAR

IMMATERIELLA TILLgångAR IMMATERIELLA Tillgångar En stor del av ditt företags värde beror på de idéer du har utvecklat och skyddat. Om du skyddar ditt varumärke, din design eller uppfinning ökar chanserna att tjäna pengar på din

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (6) Mål nr 14-006 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 5 februari 2015 PARTER Klagande RN Ombud: Gunnar Bergquist Westpatent AB, Almekärrsvägen 11, 443 39 Lerum Motpart Radio Nostalgie 22,

Läs mer

STRATEGISK PLAN 2014-2016

STRATEGISK PLAN 2014-2016 Den strategiska planen är ett styrdokument som fungerar som en vägvisare för oss som arbetar inom PRV. Den är vårt direkta svar på regeringens regleringsbrev som styr vår verksamhet. Den strategiska planen

Läs mer

Vem pantsätter sin immaterialrätt, och hur? SFIR, torsdagen den 5 mars 2015 Louise Jonshammar

Vem pantsätter sin immaterialrätt, och hur? SFIR, torsdagen den 5 mars 2015 Louise Jonshammar Vem pantsätter sin immaterialrätt, och hur? SFIR, torsdagen den 5 mars 2015 Louise Jonshammar Den rättsliga ramen för pantsättning av patent och varumärken i Sverige Panträtten uppstår genom registrering

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i patentkungörelsen (1967:838); SFS 2014:435 Utkom från trycket den 13 juni 2014 utfärdad den 5 juni 2014. Regeringen föreskriver i fråga om patentkungörelsen

Läs mer

Föreningen Svenskt Näringsliv har beretts möjlighet att avge remissvar på Patentlagsutredningens betänkande Ny patentlag, SOU 2015:41.

Föreningen Svenskt Näringsliv har beretts möjlighet att avge remissvar på Patentlagsutredningens betänkande Ny patentlag, SOU 2015:41. Justitiedepartementet Vår referens/dnr: Enheten för immaterialrätt och transporträtt 78/2015 Claes Almberg 103 33 Stockholm Er referens/dnr: Ju2015/3556/L3 2015-09-22 Remissvar Ny patentlag (SOU 2015:41)

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 11 mars 2011 KLAGANDE Guccio Gucci S.p.A. Ombud: Advokat Christina Berggren och jur. kand. Tom Kronhöffer MAQS Law Firm Advokatbyrå AB Box

Läs mer

Remissvar Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU 2015:16)

Remissvar Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU 2015:16) Näringsdepartementet Enheten för innovation och forskning 103 33 Stockholm Stockholm Vår referens Dnr 2015-06-08 Ulrica Dyrke N2015/2421/IF Remissvar Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU

Läs mer

Har du en idé? Vi hjälper dig vidare. Skydda dina idéer

Har du en idé? Vi hjälper dig vidare. Skydda dina idéer Har du en idé? Vi hjälper dig vidare Skydda dina idéer Välkommen till PRV:s bibliotek PRV:s bibliotek är ett expertbibliotek inom immaterialrätt och patentinformation. Det fungerar som en kanal där allmänheten

Läs mer

Kommittédirektiv. Immaterialrättens roll i innovationssystemet. Dir. 2014:77. Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2014

Kommittédirektiv. Immaterialrättens roll i innovationssystemet. Dir. 2014:77. Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2014 Kommittédirektiv Immaterialrättens roll i innovationssystemet Dir. 2014:77 Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur statens framtida insatser

Läs mer

PRV:s samlade avgifter

PRV:s samlade avgifter PRV:s samlade avgifter Här hittar du PRV:s samlade avgifter för alla våra områden patent, varumärke, design, periodisk skrift, personnamn samt andra förekommande avgifter. Version 2014-11-25 1 (14) 1 (14)

Läs mer

varumärkesskydd Bygger du ditt varumärke för att få göra fler och bättre affärer? Då kan ett varumärkesskydd vara en klok investering.

varumärkesskydd Bygger du ditt varumärke för att få göra fler och bättre affärer? Då kan ett varumärkesskydd vara en klok investering. varumärkesskydd Bygger du ditt varumärke för att få göra fler och bättre affärer? Då kan ett varumärkesskydd vara en klok investering. VARUMÄRKESSKYDD när du har något som ingen annan har Varumärket är

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (5) Mål nr 14-069 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 27 januari 2015 Klagande Feelgood Svenska Aktiebolag Box 5254, 102 46 Stockholm Ombud: Peder Oxhammar och Alexandra Persson Baker &

Läs mer

Form och design blir allt viktigare. Ofta räcker det inte med att ta fram en smart produkt. För att nå kommersiell framgång måste produkten dessutom

Form och design blir allt viktigare. Ofta räcker det inte med att ta fram en smart produkt. För att nå kommersiell framgång måste produkten dessutom DESIGN Design som inte är registrerad lever ofta en rättslös tillvaro, fri att kopiera och tillverka. Med den ensamrätt som en registrering innebär behåller du lättare kontrollen över din idé. Form och

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (6) Mål nr 10-128 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 31 oktober 2012 PARTER Klagande Riksförbundet Barnen Först, 802420-5554 (innehavare) Box 48, 151 21 Södertälje Ombud: Karim Shamohammadi

Läs mer

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En guide av Mats Wurnell www.matswurnell.net Om denna introduktion Se denna guide som en introduktion till pr och mediebearbetning. Den hjälper er att

Läs mer

Hur viktigt är ditt varumärke?

Hur viktigt är ditt varumärke? Hur viktigt är ditt varumärke? Bygger du ditt varumärke för att du ska få göra fler och bättre affärer? Då är ett varumärkesskydd en klok investering. Skyddar dina idéer Ditt varumärke är inte vad du säger

Läs mer

Lag (1971:1078) om försvarsuppfinningar

Lag (1971:1078) om försvarsuppfinningar Lag (1971:1078) om försvarsuppfinningar Svensk författningssamling 1971:1078 t.o.m SFS 2016:195 SFS nr: 1971:1078 Departement/myndighet: Justitiedepartementet L3 Utfärdad: 1971 12 17 Ändrad: t.o.m SFS

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ny Patentlag (SOU 2015:41) (Ju:2012:12)

Yttrande över betänkandet Ny Patentlag (SOU 2015:41) (Ju:2012:12) YTTRANDE 1 (6) Yttrande över betänkandet Ny Patentlag (SOU 2015:41) (Ju:2012:12) Allmänna synpunkter Hovrätten välkomnar förslaget om en ny patentlag och tillstyrker i allt väsentligt de förslag som lämnas

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering Ansökan

Rutin ärendes aktualisering Ansökan Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Bioteknik och patent. Skydda dina idéer

Bioteknik och patent. Skydda dina idéer Bioteknik och patent Skydda dina idéer Bioteknik och patent Med bioteknik menas tekniska tillämpningar av kunskap om biologiska processer, till exempel i mikroorganismer, växter eller djur. Bioteknik har

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (7) Mål nr 14-140 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 20 augusti 2015 PARTER Klagande UBS Motpart Sailon Event AB, 556892-1174 Sankt Mickelsgatan 66, 129 38 Hägersten Ombud: Pontus Ewerlöf

Läs mer

Betänkandet Patentlagen och det enhetliga europeiska patentsystemet (SOU 2013:48)

Betänkandet Patentlagen och det enhetliga europeiska patentsystemet (SOU 2013:48) YTTRANDE 2013-10-01 Dnr: AD 41-2013/1677 Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt 103 33 STOCKHOLM Betänkandet Patentlagen och det enhetliga europeiska patentsystemet (SOU 2013:48)

Läs mer

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER Kansli Svenska Cykelstäder info@svenskacykelstader.se 073-324 77 84 Svenska Cykelstäder Verksamhetsplan för 2018 2019 Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 Introduktion Svenska Cykelstäder vill öka andelen

Läs mer

Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU 2015:16)

Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU 2015:16) YTTRANDE 1 (5) Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU 2015:16) (N2015/2421/IF) 1. Inledande synpunkter Hovrätten instämmer i utredningens bedömning att Patent- och registreringsverkets (PRV)

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT

PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT 1 (6) Mål nr 14-139 PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT meddelat i Stockholm den 4 mars 2015 Klagande CybAero AB, 556639-6817 Teknikringen 7, 583 30 Linköping Ombud: Ole Bokinge Awapatent AB, Junkersgatan 1, 582

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

YTTRANDE 2011-05-12 AD 411-2011/1651. Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och Transporträtt 103 33 Stockholm

YTTRANDE 2011-05-12 AD 411-2011/1651. Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och Transporträtt 103 33 Stockholm YTTRANDE 2011-05-12 AD 411-2011/1651 Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och Transporträtt 103 33 Stockholm Kommissionens förslag till genomförande av det fördjupade samarbetet avseende det

Läs mer

Den 19 juni 2012 avkunnade EU-domstolen en dom i mål C-307/10, IP Translator, och gav följande svar på de ställda frågorna:

Den 19 juni 2012 avkunnade EU-domstolen en dom i mål C-307/10, IP Translator, och gav följande svar på de ställda frågorna: Officiellt meddelande om tillämpningen av IP Translator v1.2, 20 februari 2014 1 Den 19 juni 2012 avkunnade EU-domstolen en dom i mål C-307/10, IP Translator, och gav följande svar på de ställda frågorna:

Läs mer

Nyheter om immaterialrätt

Nyheter om immaterialrätt Nyheter om immaterialrätt Välkommen till sommarens nummer av HT Innovision! NYHETSBREV FÖR VÅRA KUNDER OCH PARTNERS Innehåll: Skydda dig mot pirater Kroatien 28:e EU-medlem Varning för registeravgifter

Läs mer

Patenträtt 2007-08-14

Patenträtt 2007-08-14 Patenträtt Vem har nyttjanderätten till forskningsprojekt? Denna sammanställning har gjorts på uppdrag av FORSS och utreder frågan kring rättigheterna till forskningsprojekt som genererar resultat av ekonomiskt

Läs mer

Ett enhetligt patentskydd i EU

Ett enhetligt patentskydd i EU Näringsutskottets betänkande 2013/14:NU21 Ett enhetligt patentskydd i EU Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2013/14:89 Ett enhetligt patentskydd i EU och en motion från den

Läs mer

Rubrik: Lag (1971:1078) om försvarsuppfinningar. 1 Med försvarsuppfinning förstås i denna lag uppfinning som särskilt avser krigsmateriel.

Rubrik: Lag (1971:1078) om försvarsuppfinningar. 1 Med försvarsuppfinning förstås i denna lag uppfinning som särskilt avser krigsmateriel. SFS nr: 1971:1078 Departement/ myndighet: Justitiedepartementet L3 Rubrik: Lag (1971:1078) om försvarsuppfinningar Utfärdad: 1971-12-17 Ändring införd: t.o.m SFS 2009:410 Inledande bestämmelser 1 Med försvarsuppfinning

Läs mer

2007 07 15 Vår ref Pär Trehörning. Yttrande Allmänhetens tillgång till handlingar från Europeiska gemenskapens institutioner KOM (2007) 185, slutlig

2007 07 15 Vår ref Pär Trehörning. Yttrande Allmänhetens tillgång till handlingar från Europeiska gemenskapens institutioner KOM (2007) 185, slutlig 2007 07 15 Vår ref Pär Trehörning EU-kommissionen Yttrande Allmänhetens tillgång till handlingar från Europeiska gemenskapens Det är viktigt att yttrandefrihet, tryckfrihet och offentlighet inte enbart

Läs mer

Remiss. 10/ / '..9t7, /} "" 0 al

Remiss. 10/ / '..9t7, /}  0 al t Regeringskansliet Remiss 2018-06-26 Ju2018/03570/L3 Lantmäteriet lnk. 2018-06- 2 8. lot.-l.o/ 5 ~5 ~ Dnr.....,.... Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt Kansliråd Louise

Läs mer

rättsskyddet i det nya systemet

rättsskyddet i det nya systemet Hanteringen av det industriella rättsskyddet i det nya systemet topp eller flopp? 7 september 2017 Agenda PRV - Bengt Staffas - Magnus Ahlgren PMD - Anders Dereborg PMÖD - Christine Lager Diskussion under

Läs mer

Riktlinjer för statsbidrag till kulturtidskrifter

Riktlinjer för statsbidrag till kulturtidskrifter Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se GD2018:151 Sid 1 (5) Riktlinjer för statsbidrag till kulturtidskrifter Fastställda av Kulturrådets

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (6) Mål nr 15-087 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 28 oktober 2015 PARTER Klagande 1) Aegis Media Norge AS Pilestredet 8, 0180 N-Oslo, Norge 2) Dentsu Aegis Network A/S Overgaden Neden

Läs mer

Remissvar från SEPAF: Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU 2015:16)

Remissvar från SEPAF: Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU 2015:16) YTTRANDE FRÅN SVERIGES PATENTBYRÅERS FÖRENING (SEPAF) Stockholm, 2015-06-08 Dnr N2015/2421 IF Regeringskansliet Näringsdepartementet Enheten för innovation och forskning Att: Magnus Jonsson Remissvar från

Läs mer

10 frågor om patent. förverkligaövning

10 frågor om patent. förverkligaövning förverkligaövning 10 frågor om patent En uppfinning är i sig ett allmänt begrepp och kan omfatta varje ny idé på alla möjliga områden. En uppfinning måste däremot, för att kunna beviljas patent, uppfylla

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (5) Mål nr 13-063 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 25 oktober 2013 Klagande Appear TV AS P.O. Box 8, N-0216 Lilleaker, Norge Ombud: Malin Ekstrand och Sara Sparring, Bird & Bird Advokat

Läs mer

SEPAF:s (Sveriges Patentbyråers Förening) yttrande avseende Ny lag om företagshemligheter (SOU 2017:45)

SEPAF:s (Sveriges Patentbyråers Förening) yttrande avseende Ny lag om företagshemligheter (SOU 2017:45) Via e-post: ju.l1@regeringskansliet.se YTTRANDE 2017-09-15 Justitiedepartementet Regeringskansliet 103 33 Stockholm SEPAF:s (Sveriges Patentbyråers Förening) yttrande avseende Ny lag om företagshemligheter

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (4) Mål nr 12-037 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 26 augusti 2013 Klagande Swedavia AB, 556797-0818 190 45 Stockholm-Arlanda Ombud: Ehrner & Delmar Patentbyrå AB Box 10316, 100 55 Stockholm

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 13-062

PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 13-062 PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 13-062 2013-11-22 Till regeringen Justitiedepartementet SOU 2013:35 En ny lag om personnamn (Ju2013/4023/L2) Patentbesvärsrätten (PBR), som har anmodats att yttra sig

Läs mer

MEN LÄS VIDARE! JAG BER DIG INTE TA NED MÅNEN TITTA! DÄR ÄR LEONARDO! VILL DU NÅGONTING? DEN DÄR KILLEN ÄR GALEN DET ÄR INTE SANT!

MEN LÄS VIDARE! JAG BER DIG INTE TA NED MÅNEN TITTA! DÄR ÄR LEONARDO! VILL DU NÅGONTING? DEN DÄR KILLEN ÄR GALEN DET ÄR INTE SANT! WATCHES JAG BER DIG INTE TA NED MÅNEN TITTA! DÄR ÄR LEONARDO! LEONARDO HAR INTE GJORT NÅGOT FEL, MEN VAD ÄR DET SOM BEKYMRAR HONOM? VEM SPRINGER HAN IFRÅN? DEN DÄR KILLEN ÄR GALEN DET ÄR INTE SANT! VILL

Läs mer

Yttrande avseende krav på skadestånd; ärende 258-10-40

Yttrande avseende krav på skadestånd; ärende 258-10-40 YTTRANDE 2010-03-12 VAD 34-2010/29 Justitiekanslern Att: Peter Lindström Box 2308 103 17 Stockholm Yttrande avseende krav på skadestånd; ärende 258-10-40 Redogörelse för ärendet Den 9 februari 2007 inkom

Läs mer

Innovativa Mindre Life Sciencebolag

Innovativa Mindre Life Sciencebolag Innovativa Mindre Life Sciencebolag Innovativa Mindre Life Science bolag, IML, är en sammanslutning av mindre och medelstora svenska företag som bedriver avancerad forskning inom läkemedel och medicinteknik.

Läs mer

Information om internationell registrering enligt Madridprotokollet

Information om internationell registrering enligt Madridprotokollet Information om internationell registrering enligt Madridprotokollet Madridprotokollet är ett avtal mellan ett stort antal länder, vilket innehåller bestämmelser om internationell registrering av varumärken.

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019. Gäller fr.o.m

Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019. Gäller fr.o.m Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019 Gäller fr.o.m. Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019 INNEHÅLL Inledning... 1 Syfte... 1 Styrdokument på organisatorisk enhet... 1 Dokumenttyper... 1 Språk...

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015

Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015 Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015 Före mötet Om jag hade 6 timmar på mig att fälla ett träd, skulle jag använda 4 av dem till att slipa yxan Vem vill ni träffa och varför?

Läs mer

Betänkandet SOU 2015:39 Myndighetsdatalag (Dnr Ju2015/3364/L6)

Betänkandet SOU 2015:39 Myndighetsdatalag (Dnr Ju2015/3364/L6) YTTRANDE 2015-11-20 Dnr: 2015/1557 Regeringskansliet Justitiedepartementet Grundlagsenheten 103 33 Stockholm Skickas också med e-post till: nils.sjoblom@regeringskansliet.se Betänkandet SOU 2015:39 Myndighetsdatalag

Läs mer

Kundmötesprotokoll 19 november 2015

Kundmötesprotokoll 19 november 2015 Kundmötesprotokoll 19 november 2015 Närvarande: Lennart Karlström, FICPI Thorunn Grenmark, SIPF Maria Necula, SUF Niklas Gardemark, SN Joakim Wihlson, SPOF Herman Phalén, PRV Marie Eriksson, PRV Johan

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT

PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT 1 (6) Mål nr 11-077 PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT meddelat i Stockholm den 29 februari 2012 Klagande Aktiebolaget Svensk Byggtjänst, 556033-9938 S:t Eriksgatan 117, 113 87 Stockholm Ombud: Bergenstråhle

Läs mer

Ändringar i patentlagen

Ändringar i patentlagen Lagutskottets betänkande 2005/06:LU32 Ändringar i patentlagen Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2005/06:189 Ändringar i patentlagen. Propositionen avser frågan om

Läs mer

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen MEDARBETARSAMTAL vid miljöförvaltningen Medarbetarsamtal vid miljöförvaltningen Vi är alla anställda på miljöförvaltningen för att utföra ett arbete som ska leda till att verksamheten lever upp till målen

Läs mer

LÄS MER! ALLT OM VARUMÄRKEN SER DU ALLA VARUMÄRKEN? VÄRLDEN ÄR FULL AV DOM! FÖRRESTEN, VI MÅSTE BESTÄMMA OSS FÖR HUR VÅRT VARUMÄRKE SKA SE UT.

LÄS MER! ALLT OM VARUMÄRKEN SER DU ALLA VARUMÄRKEN? VÄRLDEN ÄR FULL AV DOM! FÖRRESTEN, VI MÅSTE BESTÄMMA OSS FÖR HUR VÅRT VARUMÄRKE SKA SE UT. 200881_varuma?rken.qxd:TRADEMARKS-1.qxd 08-10-20 13.21 Sida 2 SER DU ALLA VARUMÄRKEN? VÄRLDEN ÄR FULL AV DOM! JA, VERKLIGEN! FÖRRESTEN, VI MÅSTE BESTÄMMA OSS FÖR HUR VÅRT VARUMÄRKE SKA SE UT. PONTUS, VI

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-029

PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-029 PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-029 2015-09-21 Till regeringen Justitiedepartementet Ny patentlag (SOU 2015:41) (Ju2015/3556/L3) Patentbesvärsrätten (PBR) lämnar följande yttrande över Patentlagsutredningens

Läs mer

Synpunkter i vissa upphovsrättsliga frågor

Synpunkter i vissa upphovsrättsliga frågor YTTRANDE 2012-04-03 Dnr: AD 411-2012/573 Regeringskansliets utredningsavdelning Att: Peter Krikström Box 187 201 21 MALMÖ Ju2011:15 Synpunkter i vissa upphovsrättsliga frågor Sammanfattning Patent- och

Läs mer

Du och ditt personliga varumärke LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 7 oktober 2013. www.ljk.se

Du och ditt personliga varumärke LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 7 oktober 2013. www.ljk.se Du och ditt personliga varumärke LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 7 oktober 2013 Loredana Jelmini loredana@ljk.se Utbildning Strategi Coachning Vad är ett varumärke? http://www.youtube.com/watch?v=ki6blg567i4

Läs mer

Rapport fra n projektgruppen IBL med sektion SKKT

Rapport fra n projektgruppen IBL med sektion SKKT Rapport fra n projektgruppen med sektion SKKT Deltagare Inga.Lill Sparr RKKT Kamran Nourafkan Lena Morgan Ulla-Britt Lindholm Tanja Wijkmark RKKT Under 2010 och 2011 har diskussioner om ett eventuellt

Läs mer

Utgivningsbevis för periodiska skrifter

Utgivningsbevis för periodiska skrifter Utgivningsbevis för periodiska skrifter Skydda dina idéer Periodisk skrift Med periodisk skrift menar lagen en tidning, tidskrift eller annan tryckt skrift samt de löpsedlar och bilagor som hör till. Skriften

Läs mer

Regler för sociala medier i Kungsbacka kommun

Regler för sociala medier i Kungsbacka kommun Sida 1/5 Regler för sociala medier i Kungsbacka kommun Sociala medier och hur de används Sociala medier är kommunikationskanaler i form av nätverk, forum, chattar och bloggar med innehåll som användarna

Läs mer

Så här gör du. Utbildningens ingångssida

Så här gör du. Utbildningens ingångssida Så här gör du Verkställighet - grund är en datorbaserad utbildning och anpassad för självstudier. Här får du veta hur du ska genomföra dina studier. Utbildningen utspelas i en kontorsmiljö. Du kommer att

Läs mer

MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE

MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE Oktober 2000 MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE Samtalet bör inledas med att chefen redogör för arbetsplatsens Mål. Med utgångspunkt från denna inledning skall samtalet röra sig mellan de olika samtalsområden

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (5) Mål nr 11-114 -- 11-117 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 24 april 2012 Klagande Red Bull GmbH Am Brunnen 1, A-5330 Fuschl am See, Österrike Ombud: Advokatbyrån Gulliksson AB Box

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (5) Mål nr 14-053 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 18 december 2014 PARTER Klagande 1) Nordiska rådet Ved Stranden 18, DK-1061 Köpenhamn K, Danmark 2) JS Motpart Sveriges Socialdemokratiska

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (5) Mål nr 09-170 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 29 april 2011 PARTER Klagande Gabrielle Studio, Inc 550 Seventh Avenue, NY 10018, New York, USA Ombud: BRANN AB Box 17192, 104 62 Stockholm

Läs mer

Strategidokument för Ålands handikappförbund

Strategidokument för Ålands handikappförbund Strategidokument för Ålands handikappförbund 2019 2021 1. VISION Ålands handikappförbunds (förbundets) vision är ett samhälle där varje människa har rätt till självbestämmande och full delaktighet i samhällslivets

Läs mer

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 AVFALL SVERIGES KOMMUNIKATION SYFTAR TILL ATT öka kännedomen om svensk avfallshantering bland Avfall Sveriges målgrupper visa att branschen är framåtriktad och

Läs mer

Konvergens. Vanliga frågor (FAQ) om den gemensamma praxisen CP 3. Särskiljningsförmåga Figurmärken som innehåller beskrivande/ej särskiljande ord

Konvergens. Vanliga frågor (FAQ) om den gemensamma praxisen CP 3. Särskiljningsförmåga Figurmärken som innehåller beskrivande/ej särskiljande ord SV SV Konvergens Vanliga frågor (FAQ) om den gemensamma praxisen CP 3. Särskiljningsförmåga Figurmärken som innehåller beskrivande/ej särskiljande ord A. GEMENSAM PRAXIS 1. Vilka myndigheter kommer att

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT

PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT 1 (7) Mål nr 09-091 PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT meddelad i Stockholm den 12 mars 2012 PARTER Klagande Boob AB, 556617-6748 Götgatan 24, 118 46 Stockholm Ombud: Norrtelje Patentbyrå AB Box 38, 761 21 Norrtälje

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (5) Mål nr 12-156 och 12-157 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 27 november 2013 PARTER Klagande Zentralverband der Deutschen Elektro- und Informationstechnischen Handwerke Lilienthalallee

Läs mer

Hänger du med i den digitala revolutionen? Michael Fogelqvist, Animero. Produktionsbolag digitala medier

Hänger du med i den digitala revolutionen? Michael Fogelqvist, Animero. Produktionsbolag digitala medier Hänger du med i den digitala revolutionen? Michael Fogelqvist, Animero Vilka är Animero och varför står jag här? = både webb och film Startade 2001 13 anställda Kontor i Helsingborg och Stockholm Vilka

Läs mer

Varumärken. Svensk Information. Aktiespararna 4 feb 2012. Svensk Information AB

Varumärken. Svensk Information. Aktiespararna 4 feb 2012. Svensk Information AB Varumärken mer än visuell identitet Aktiespararna 4 feb 2012 Jessica von Otter, vd Definition Ett varumärke är ett namn, en symbol eller ett tecken, som används för att identifiera produkter eller tjänster.

Läs mer

Convergence. Principer för den gemensamma praxisen Konvergensprogrammet. CP 4. Skyddsomfång för svartvita märken

Convergence. Principer för den gemensamma praxisen Konvergensprogrammet. CP 4. Skyddsomfång för svartvita märken EN SV Convergence Principer för den gemensamma praxisen Konvergensprogrammet CP 4. Skyddsomfång för svartvita märken Index 1. PROGRAMMETS BAKGRUND... 2 2. PROJEKTETS BAKGRUND... 2 3. MÅLET FÖR DETTA DOKUMENT...

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT

PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT 1 (4) Mål nr 11-148 PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT meddelad i Stockholm den 26 november 2012 Klagande Research In Motion Limited 295 Phillip Street, Waterloo, Ontario N2L 3W8, Kanada Ombud: Awapatent Aktiebolag

Läs mer

Remissyttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå

Remissyttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Sida: 1 av 7 Af-2016/00430191 Datum: 2016-12-13 Avsändarens referens: Ju2016/08546/L7 Remissyttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Sammanfattning Arbetsförmedlingen

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (5) Mål nr 14-101 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 12 juni 2015 PARTER Klagande Lantmännen ek för, 769605-2856 Box 30192, 104 25 Stockholm Ombud: Pär Leander von lode advokat ab, Box

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (5) Mål nr 14-149 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 12 juni 2015 Klagande Rekolek AB, 556944-3798 Sven Stures väg 3, 826 50 Söderhamn Ombud: Ronny Henning Advokatfirman Åberg & Co, Box

Läs mer

** Mestadels om Marknadsföring **

** Mestadels om Marknadsföring ** Hur du skaffar fler kunder... en beprövad online-strategi I förra numret av nyhetsbrevet (http://www.webbutveckling.com/mestadels1238.php) pratade vi om kundanskaffning och kundvärde och hur du använder

Läs mer

Idéskrift. Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet

Idéskrift. Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet Idéskrift Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet Inledning Att genomföra avtalsuppföljning gentemot leverantörer är en viktig del i affären. Syftet med uppföljningen är att

Läs mer

Enhet förespråkar största möjliga frihet för alla medborgare, i sammanhang av likvärdighet, tillit och mångfald.

Enhet förespråkar största möjliga frihet för alla medborgare, i sammanhang av likvärdighet, tillit och mångfald. Inledning Enhet förespråkar största möjliga frihet för alla medborgare, i sammanhang av likvärdighet, tillit och mångfald. För att kunna bygga en organisation där var och en kan uppleva frihet i sin delaktighet

Läs mer

Individuell plan enligt Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Individuell plan enligt Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Individuell plan enligt Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Inledning Denna lathund har Riksföreningen Autism (RFA) sammanställt för att underlätta för brukare som vill

Läs mer

Outplacement. - Din karriär i fokus 6 månader

Outplacement. - Din karriär i fokus 6 månader Outplacement - Din karriär i fokus 6 månader Välkommen till ditt program - ditt nya jobb väntar på dig Sedan 1989 har mer än 50 000 människor gått vidare i sitt yrkesliv med stöd från oss. Det hoppas vi

Läs mer

Dialog bygger relationer

Dialog bygger relationer Tema Social Media Newsroom: Som många säkert har sett, lanserade MyNewsdesk för några veckor sedan en ny design på social media newsroom. Men vad innebär det för dig och ditt företag, vilka fördelar ger

Läs mer

Svensk författningssamling SFS _1960:648 SFS i senaste lydelse Utfårdad:1960-12-02 - Varumärkesförordning (1960:648)

Svensk författningssamling SFS _1960:648 SFS i senaste lydelse Utfårdad:1960-12-02 - Varumärkesförordning (1960:648) Svensk författningssamling SFS _1960:648 SFS i senaste lydelse Utfårdad:1960-12-02 - Varumärkesförordning (1960:648) ~äringsdepartementet Ändringar införda t.o.m. SFS 1996:136 Om varumärkesregistret 1

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM111. Grönbok om en möjlig utvidgning av EU:s skydd av geografiska

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM111. Grönbok om en möjlig utvidgning av EU:s skydd av geografiska Regeringskansliet Faktapromemoria Grönbok om en möjlig utvidgning av EU:s skydd av geografiska ursprungsbeteckningar till andra produkter än jordbruksprodukter Justitiedepartementet 2014-09-01 Dokumentbeteckning

Läs mer

De nordiska försäkringsföreningarnas stipendiatutbyte

De nordiska försäkringsföreningarnas stipendiatutbyte De nordiska försäkringsföreningarnas stipendiatutbyte NFT 3/1995 av Leif Rehnström, sektionschef vid Finska Försäkringsbolagens Centralförbund I det följande presenteras några tankar kring de nordiska

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (6) Mål nr 14-124--14-125 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 25 mars 2015 PARTER Klagande Bokus AB, 556493-0492 Box 2052, 103 12 Stockholm Ombud: Susanne Mellqvist och Joanna Eckeström

Läs mer

Vetenskapsrådets riktlinjer för hantering av jäv

Vetenskapsrådets riktlinjer för hantering av jäv Vetenskapsrådet Datum: 11 februari 2019 Diarienummer: 1.2.4-2019-00139 Vetenskapsrådets riktlinjer för hantering av jäv 1. Utgångspunkter Ett utmärkande drag för Vetenskapsrådets organisation och beslutsformer

Läs mer