REGERINGSUPPDRAG ANALYS AV UTVECKLINGSPOTENTIALEN FÖR INLANDS- OCH KUSTSJÖFART I SVERIGE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REGERINGSUPPDRAG ANALYS AV UTVECKLINGSPOTENTIALEN FÖR INLANDS- OCH KUSTSJÖFART I SVERIGE"

Transkript

1 SJÖFARTSVERKET DNR REGERINGSUPPDRAG ANALYS AV UTVECKLINGSPOTENTIALEN FÖR INLANDS- OCH KUSTSJÖFART I SVERIGE UNDERLAGSRAPPORT 3 FYSISKA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ATT BEDRIVA INLANDS- OCH KUSTSJÖFART

2 Sjöfartsverket Styrning och planering, Infrastrukturenheten Rapporten finns tillgänglig på Sjöfartsverkets webbplats Dnr/Beteckning Författare Roy Jaan Månad År December 2016 Eftertryck tillåts med angivande av källa. 2 (27)

3 Sammanfattning I denna utredning betraktas en hamn som en anläggning som kan ta emot fartyg med ett djupgående av minst 3,0 meter och har en längd av minst 50 meter. För respektive fartygskategori gäller dessutom följande: - bulk och styckegods: det ska finnas en kaj och en hamnplan - våtbulk: det ska finnas en rörledning vid kaj och en cistern iland - container: hamnen ska kunna hantera containers (eller ha gjort det de senaste åren) - roro/färja: det ska finnas ett roro-läge Utifrån ovanstående kriterier finns det längs den svenska kusten och vid de inre vattenvägarna totalt 146 hamnar, varav ett 50-tal är allmänna hamnar och ett 50-tal är enskilda hamnar med tillstånd för hamnverksamhet. 46 av de 146 hamnarna saknar tillstånd för hamnverksamhet och får med dagens regelverk endast hantera fartyg med en bruttodräktighet på högst 1350 ton. Vidare kan 131 av hamnarna hantera bulk och styckegods, 52 hamnar kan hantera våtbulk, 31 hamnar kan hantera containers och 56 hamnar rorofartyg och färjor (för kartor och tabeller, se bilaga A). På grund av skalfördelar har fartygens storlek ökat genom åren. Farleder och hamnar har på några orter byggts ut för att anpassas efter de allt större fartygen, som i huvudsak är sysselsatta i utrikes trafik. Sammantaget finns det en stor kapacitet i hamnar och farleder för att öka godstransporterna med fartyg mellan svenska hamnar. På grund av konflikter med andra intressen finns det dock en viss risk för att attraktiva kajlägen byggs bort. Alltjämt gäller att ju större fartyget är desto färre hamnar kan det nå rent fysiskt. Ett containerfartyg med en storlek av typen Vänermax (längd 89 meter och bredd 13,4 meter) når till exempel samtliga Sveriges containerhamnar (inklusive Mälaren och Vänern), medan ett fartyg med en storlek överstigande Mälarmax (längd 124 meter och bredd 18 meter) är begränsat till hamnarna efter kusten (kartor och tabeller i bilaga A). Motsvarande förhållanden gäller för bulkfartyg, både tank- och torrlastfartyg. Med dagens slussmått kan ett Vänermax-fartyg lasta omkring 200 TEU och ett Mälarmax-fartyg omkring 330 TEU. När det gäller roro-fartyg är det snarare utbudet på fartyg som utgör begränsningarna. Det finns endast ett fåtal roro-fartyg i världen som kan trafikera Vänern och Mälaren med dagens slussmått. Efter att den nya slussen i Södertälje är invigd skulle det däremot rent fysiskt vara möjligt att trafikera Mälaren med ett roro-fartyg som exempelvis Bothniaborg (som är 153 meter långt, 21,6 meter brett och 3 (27)

4 lastar filmeter rullande last), förutsatt att farleden, Hjulstabron och Mälarhamnarna i övrigt anpassas efter storleken. Budskapet i korthet - Dagens fysiska förutsättningar bidrar innebär överlag goda möjligheter för att utveckla inlands- kust- och närsjöfart i Sverige.. - Det finns gott om tillgänglig kapacitet i farleder och slussar. - Strategiska kajlägen riskerar att byggas bort och det bör ur ett nationellt perspektiv utredas vilka specifika hamnar som bör skyddas för framtidens inlands och kustsjöfart. - De inre vattenvägarna, i första hand på Göta älv, korsas på många ställen av väg- och järnvägsbroar. Med ökad trafik ökar konflikterna mellan de olika trafikslagens framkomlighet. Framkomligheten för sjötrafiken och den korsande trafiken över broar behöver regleras och styras med trafikregleringssystem. - Nuvarande inre vattenvägssystem är regionalt och täcker geografiskt endast vattenvägarna till hamnar i Göta älv, Vänern och Mälaren. Det krävs att de fartyg som trafikerar de svenska inre vattenvägarna är anpassade till de förhållanden som råder här beträffande våghöjder och förekomsten av is. - Containerfartyg kan nå både hamnar längs kusten och i insjöarna, medan roro-fartyg med dagens slussmått i Mälaren och Trollhättan inte kan nå Sveriges inre vattenvägar. Norrköping, december 2016 Roy Jaan Delprojektledare Björn Garberg Projektledare 4 (27)

5 Innehåll 1 INLEDNING Syfte och mål Metodbeskrivning och genomförande Avgränsningar FAKTASAMMANSTÄLLNING Inre vattenvägar Vänern Mälaren Kustsjöfart Vintersjöfart Bruttodräktighet och lastförmåga Fartygsstorlek, djupgående och lastförmåga Hamnar runt Sveriges kust Laststorlekar ANALYS OCH IDENTIFIERING AV TÄNKBARA ÅTGÄRDER Inlands- och kustsjöfart Hamnarna Framtidens närsjöfart SLUTSATSER REFERENSLISTA BILAGA 1: HAMNAR I SVERIGE (27)

6 1 Inledning Regeringen har gett Sjöfartsverket i uppdrag att i nära samarbete med Trafikverket analysera utvecklingspotentialen för inlands- och kustsjöfart i Sverige. Arbetet har delats in i följande fem faktaområden: 1. Avgifter och andra kostnader 2. Regelverk och administrativa hinder 3. Fysiska förutsättningar 4. Godsflöden och logistik 5. Persontransporter I denna underlagsrapport redovisas resultaten från delprojekt 3, Fysiska förutsättningar för att bedriva inlands- och kustsjöfart. Arbetsgruppen har bestått av Roy Jaan, Johan Wahlström, Johan Eriksson och Mikael Pesula, samtliga Sjöfartsverket. I arbetet med det interaktiva kartverktyg som ligger till grund för hamnsammanställningen har även David Modigh från Sjöfartsverket medverkat. 1.1 Syfte och mål Syfte och mål med detta dokument är att översiktlig beskriva de fysiska möjligheterna för att bedriva sjöfart på de inre vattenvägarna och längs Sveriges kust. Det sker genom att visa tillgängligheten till hamnarna för de fyra huvudtyperna av fartyg. 1.2 Metodbeskrivning och genomförande Ett interaktivt kartverktyg där hamnar och annan relevant information samlats har konstruerat och använts för att göra analysen. Några exempel på förekommande fartygstyper och dess storlek som skulle kunna anlöpa hamnarna har identifierats för att förtydliga hamnarnas kapacitet. Några kommuners översiktsplaner har studerats. 1.3 Avgränsningar Samtliga svenska hamnar som kan ta emot ett fartyg med minst 50 meters längd och ett djupgående på 3 meter med en bottenklarning på 0,5 meter och som bedöms relevanta har tagits med. Hamnarnas möjlighet att hantera de fyra vanligaste fartygskategorierna, bulk/styckegods, våtbulk (tank), container och roro har kartlagts och kan filteras med kartverktyget. Vidare kan filtrering göras på, allmän hamn, hamn med verksamhetstillstånd (krävs för fartyg med ett brutto överstigande 1350) och om den ingår i EUs TEN-T nätverk. Ingen undersökning om kajernas skick och bärighet har utförts. 6 (27)

7 Datainsamlingen har skett med stöd av Sjöfartsverkets Kust- och hamnbeskrivning Svensk lots och det elektroniska sjökortsverktyget Kartstöd samt Sjöfartsverkets författningssamlin (SJÖFS 2013:4). Efter insamlingen har relevansen bedömts i samråd med Sjöfartsverkets lotsar som har lokalkännedom. 7 (27)

8 2 Faktasammanställning 2.1 Inre vattenvägar Sveriges inre vattenvägar består för närvarande endast av sjövägarna till Mälar- och Vänerhamnar. Vattendjupet och den segelfria höjden i dessa farleder medger att fartyg konstruerade för utsjöfart med större djupgående kan användas. På grund av att det oftast förekommer is på dessa insjöar vintertid är det ett krav från Sjöfartsverkets isbrytarledning att fartyg som går i vintertrafik är starkt byggda och som lägst har certifikat för utsjöfart samt att de med egen maskinkraft kan ta sig fram i en bruten isfylld ränna. Flodfartyg är i de flesta fall på grund av sitt ringa djupgående, låga fribord och långa raka sidor olämpliga för issjöfart. Vintersäsongens första isrestriktioner som isbrytarledningen utfärdar gäller i första hand för denna typ av fartyg. 2.2 Vänern Fartygsstorleken och lastförmågan begränsas av slussarnas storlek och vattendjupet i Göta älv och farlederna i Vänern. Det största fartyg som kan trafikera Vänern har dimensionerna L= 89 m B = 13,4 m med ett maximalt djupgående på 5,3 m. Det är till största delen bulkgods som skeppas via Vänerhamnarna. Ett för Vänern optimalt byggt bulkfartyg kan lasta ca 4000 ton. Den ökande trafiken över väg- och järnvägsbroar som korsar Göta älv innebär att det uppstår konflikter mellan de olika transportslagens framkomlighet. Det finns ett ökande behov av att kunna planera sjötrafiken så att fartyg inte tvingas vänta framför broar eller förtöja längs farleden i väntan på broöppning. En trafikreglering kan även minska störningar i transportsystemet på land. Den förekommande isen på Vänern kan jämföras med havsis då den rör sig och bildar isvallar vilket kräver att isbrytarservice finns tillgängligt. Sjöfartsverkets isbrytare ALE (som närmar sig slutet av sin livslängd), inhyrda bogserbåtar och Sjöfartsverkets arbetsfartyg Scandica assisterar på Vänern vintertid. Fartyg med låga fribord är inte lämpliga i vintertrafik då isen kan skjuta upp på däck (Figur 1). Sjöfarten på Vänern har en osäker framtid då befintliga slussars livslängd beräknas vara slut innan år 2030 och det ännu inte finns något beslut om att nya slussar ska byggas. En utredning om den framtida sjöfarten på Vänern pågår där det finns ett förslag på en ny slussled som medger passage av fartyg med dimensionerna L=105m B=15m D=5,4m. 8 (27)

9 Figur 1: Flodfartyg med låga fribord som fastnad i drivis som skjuter upp på däck 2.3 Mälaren Fartygsstorleken är begränsad till slussens storlek i Södertälje. Befintlig sluss kan passeras av fartyg med dimensioner L = 124m B = 18m D = 6,5 6,8m (maximalt tillåtet djupgående varierar med fartygets bredd). I skrivandets stund pågår ett projekt där en större sluss byggs i Södertälje som ska kunna passeras av fartyg med måtten L = 160m B = 23m D = 7m. Farleden in till Västerås och Köping måste muddras och Hjulstabron breddas för att fartyg av denna storlek ska kunna anlöpa hamnarna. Även hamnarnas kapacitet måste ökas för att kunna ta emot de större fartygen. Isen på Mälaren kategoriseras som skärgårdsis då den ligger still och inte bildar isvallar. Isbrytningen kan de flesta vintrar klaras av bogserbåtar. Om sjötrafiken är någorlunda frekvent så hålls rännorna öppna utan att isbrytning behöver utföras. Vid strängare vintrar bryter Sjöfartsverkets isbrytare upp rännan vid behov men assisterar inte enskilda fartyg. 2.4 Kustsjöfart De fartygsstorlekar som kan antas vara gångbara för sjötransporter på de inre vattenvägarna och längs kusten kan variera beroende på flera faktorer. Fysiska faktorer som storlek på slussar, vattendjup, bredd och höjd på broar, vändplatser i hamnar mm begränsar ofta storleken och lastförmågan på de fartyg som ska anlöpa en hamn. Det gäller i synnerhet trafik på de inre vattenvägarna Vänern och Mälaren. Den gångbara fartygsstorleken kan även påverkas av föreskrifter angående tillstånd för hamn-verksamhet (Miljöprövningsförordningen 2013:251, 24kap 1 ). Tillstånd för hamnverksamhet krävs i hamnar som tar emot fartyg med en bruttodräktighet överstigande Utredningen har 9 (27)

10 identifierat sammanlagt 46 hamnar längs rikets kust och de inre vattenvägarna som inte har något tillstånd för hamnverksamhet (se Bilaga 1) och därför inte får anlöpas av fartyg med en bruttodräktighet överstigande 1350 med nuvarande regler. 2.5 Vintersjöfart Isbrytarledningen delar in vintrarna svårighetsgrader tre kategorier, mild, normal och sträng vinter. Isutbredningen är den viktigaste faktorn inom vintersjöfarten då stora istäckta havsytor kräver mycket isbrytningsresurser. Stapeldiagrammet nedan illustrerar hur ofta de olika typerna av vintrarna har inträffat (Figur 2). Mild vinter Normal vinter Sträng vinter Figur 2: Isutbredning vid olika typer av vinter Figur 3: Isutbredning När isutbredningen når den övre linjen kategoriseras vintern som sträng, mellan linjerna som normal och under understa linjen som mild. 2.6 Bruttodräktighet och lastförmåga Bruttodräktighet är ett mått på fartyg som räknas fram enligt en internationellt bestämd formel. Fartygs lastförmåga kan variera betydligt 10 (27)

11 även om bruttodräktigheten som anges i fartygets mätbrev skiljer sig marginellt. Ett fartygs bruttodräktighet används ofta i tariffer när olika avgifter ska tas ut från ett fartyg. Nedan finns några exempel på dimensioner på fartyg med en bruttodräktighet strax under 1350 (Tabell 1). Fartygens dödvikt (DWT) är den totala lastförmågan i metriska ton inklusive bunkers och förråd ombord. Observera att lastförmågan (DWT) varierar betydligt även om skillnaden i bruttodräktighet är liten. Namn ALBARAKA 6 ANNIKA CITRA DARINA RAMONA BINTANG Fartygstyp bulk tank tank roro styckegods Brutto DWT Längd 74,0 73,0 77,0 63,3 75,0 Bredd 6,0 11,5 12,3 11,0 10,5 Djupgående 5,0 4,0 5,0 3,8 3,4 Tabell 1: Lastförmåga i relation till bruttodräktighet 2.7 Fartygsstorlek, djupgående och lastförmåga Ett fartygs dimensioner är ofta anpassade till vissa trader där lastförmågan ska optimeras efter marknadens efterfrågan och tradens farleds- och hamndimensioner. Även typen av fartyg har stor påverkan på relationen mellan bruttodräktighet, dödvikt, längd, bredd och djupgående. Ett fartyg vars lastförmåga begränsas av filmeter (rullande last, roro) kan ha relativt stora yttermått i förhållande till sitt maximala djupgående, medan ett fartyg där lastförmågan begränsas av vikten på lasten (tank, bulk) kan ha omvända förhållanden. I nedanstående tabell visas några exempel på fartyg med stora skillnader i yttre dimensioner och det framgår att ett stort fartyg inte nödvändigtvis har ett stort djupgående (Tabell 2). Fartygsnamn Stena Tärnbris Ida Rambow Ice Star Transpulp Germanica Fartygstyp ropax tank container bulk roro Längd , ,8 Bredd 28,7 19,9 22,5 13,35 26,4 Djupgående 6,0 8,15 8,7 7,0 7,8 Tabell 2: Fartygsstorlek i relation till djupgående 11 (27)

12 2.8 Hamnar runt Sveriges kust Det finns ett stort antal hamnar runt rikets kust. För att få en överblick och för att analysera möjligheterna att transportera gods sjövägen har utredaren valt att skapa en interaktiv karta där det genom en sökfunktion går att välja kriterier för mellan vilka hamnar en specifik fartygsstorlek kan utföra en transport. 1 Figur 4: Identifierade hamnar Med de avgränsningar som tidigare har beskrivits har totalt 146 hamnar identifierats (Figur 4). 2.9 Laststorlekar Den svenska inrikessjöfarten med mindre fartyg har under många år tappat i konkurrenskraft i takt med att landinfrastrukturen har byggts ut. På grund av stordriftsfördelar så har rederierna under lång tid ökat fartygsstorlekarna för att stärka sin konkurrenskraft. Den maritima infrastrukturen till ett antal svenska hamnar har byggs ut för att anpassas efter de allt större fartygen. Dessa stora fartyg går i huvudsak i trafik på hamnar utanför Sveriges gränser. 1 Länk till kartverktyg: 12 (27)

13 3 Analys och identifiering av tänkbara åtgärder 3.1 Inlands- och kustsjöfart Det är en stor skillnad mellan de inre vattenvägar som finns i det mer centrala europeiska nätverket av floder och kanaler som kopplar samman stora delar av Europa och de som finns i Sverige. Vattendjupet, slussdimensioner brohöjder och förekomsten av is är faktorer som har stor betydelse när ett inre vattenvägs fartyg ska konstrueras. På grund av dessa parametrar så består den europeiska inre vattenvägsflottan av fartyg som oftast är långa och smala, med litet djupgående, låg höjd och ingen isförstärkning. Denna kategori av fartyg kallas i allmänhet för flodfartyg. Det förkommer även havsgående fartyg som har anpassats till viss flod- och kanalfart som t.ex. kan ha fällbara master och höj och sänkbar styrhytt. De svenska inre vattenvägarna omfattar förnärvarande endast trafik på Vänern, Göta älv och Mälaren. Förutsättningarna för att transportera gods med IVV-certifierade fartyg begränsas således till dessa geografiska områden. Om lasten är destinerad till en hamn utanför ett IVV-område måste den lastas om till annat fartyg som har certifikat för vidsträcktare fart. Den ökande trafiken på de järnvägs- och vägbroar som korsar Göta älv utsätts för störningar när ett fartyg passerar i farleden och broar öppnas. Störst störningar förväntas uppstå i Göteborg när den nya Hisingsbron står färdig. Den nya bron blir lägre än den nuvarande och kommer att behöva öppnas mer frekvent för att fartygen ska kunna passera. Framkomligheten för sjö- järnvägs- och vägtrafik bör regleras och styras med ett trafikregleringssystem. Trafikstyrningen bör ske på ett sätt så att ett fartyg genom att anpassa sin fart under resan kommer fram när broöppningen ska ske istället för att vänta framför broar eller förtöja längs farleden. 3.2 Hamnarna När de större hamnstädernas befolkning växer så tvingas hamnen att flytta längre ut på grund av att hamnverksamhet genererar buller och andra störningar för boende. Trenden mot allt större fartyg i utrikessjöfarten som kräver större vattendjup är också en bidragande orsak till utflyttning. Inrikes sjöfarten, med undantag av petroleum- och stålindustrins produkter, har under lång tid varit på nedåtgående då mycket av godset har flyttats till transportsystemet på land. I ett antal mindre hamnar har sjöfarten upphört helt och hamnen har förlorat sin betydelse som transportnav och det har t.ex. anlagts marinor för fritidsbåtar eller/och byggts bostäder vilket hindrar att hamnen i framtiden kan användas för lasthantering av fartyg. 13 (27)

14 Sen dessa hamnar byggdes har landinfrastrukturens kapacitet förbättrats och det är möjligt att transportera gods direkt mellan handelspartners via landinfrastrukturen eller till närmaste större hamn då ett större upptagningsområde är nödvändigt för att fylla ett fartyg och upprätthålla regelbunden trafik. När ett hamnområde har bebyggs och omvandlas till ett bostadsområde är hamnen i praktiken borta. En del kommuner kan känna igen sig i sina funderingar i nedanstående citat från Hudiksvalls- och Mariestads kommuners översiktsplan. Från Hudiksvalls översiktsplan: Vi har en plan. Allt började i hamnen. I över ett sekel har den livnärt och format vår stad. För det där Hudiksvallska som ger staden sin själ har med säkerhet sitt hjärta i havet. Men världen håller på att förändras och Hudiksvall är inget undantag. Fiske, sjöfart och såg har fått lämna plats åt andra branscher som inte producerar varor, utan tjänster. Hamnen står tom och nya människor och företag väntar på att få flytta in - de kreativa och kunskapsintensiva. Det har länge funnits en dröm i Hudiksvall om att något ska hända i hamnen och tiden har aldrig varit mer inne än nu. I verkligheten är det nog till och med så att det faktiskt börjar bli lite bråttom om vi ska få en chans att utvecklas ikapp mot vårt mål - att bli den bästa kommunen att leva och verka i Genom att utveckla Västra hamnen kan den återigen bli en motor för vår utveckling - på ett nytt modernt sätt som passar vår tid. En livlig källa till modernt företagande, puls och livsglädje. Vår historia ligger förankrad i hamnen. Att låta Hudiksvalls framtid växa fram där är bara naturligt. Vårt mål är att skapa ett modernt Hudiksvall som i framtiden kan konkurrera och attraherar såväl nya människor som nyskapande företag. Från Mariestads översiktsplan: Den stolta sjöstaden med bebyggt hamnområde och ett aktivt bad- och båtliv Det bör utredas vilka specifika hamnar som bör skyddas för framtidens närsjöfart. I Bilaga 1 finns några exempel på vilka hamnar som kan anlöpas av de fyra olika fartygskategorierna. 3.3 Framtidens närsjöfart Nya innovativa koncept inom sjöfarten har bidragit till effektivare sjötransporter. Det som haft störst betydelse inom styckegodssektorn var när container- och roro-tekniken utvecklades under talet. Roro-sjöfartens 14 (27)

15 absoluta fördel är den snabba hanteringen i hamn. Ett roro-fartyg kan lossas och lastas på bara några få timmar, vilket är betydligt snabbare än om motsvarande mängd containergods skulle lastas eller lossas. Containern kan å andra sidan lastas väldigt effektivt i ett fartyg, vilket är lätt förstår när man ser ett fullastat containerfartyg. Ett roro-fartyg kan aldrig ta lika mycket gods för att det helt enkelt inte går att lasta trailers på varandra så som man gör med containers. Därför är roro-sjöfart bäst anpassad till korta avstånd, alltså i närsjöfart eller så kallad short sea shipping. Inom tanksjöfarten har dubbelskrov varit betydande för effektiviseringen. Konstruktionen minskar risken för utsläpp men förkortar även tiden i hamn, eftersom ballastvatten kan hanteras i separata tankar samtidigt som fartyget lastar eller lossar sin last. Automatisering där pumpar och ventiler styrs från ett kontrollrum innebär att färre personer behövs vid lasthantering. Framtidens närsjöfart med mindre fartyg behöver nya innovativa koncept för att stärka sin konkurrenskraft. Det har gjorts försök med specialkoncept för sjötransporter mellan Vänern och Göteborg med något så unikt som roro-tankfartyg vilka byggdes för att anpassas efter de förekommande största volymerna mellan dessa områden, skogsprodukter från Vänern till Göteborg och petroleum-produkter från Göteborg till Vänern. Trafiken med dessa så kallade Vänerskyttlarna pågick i ca 10 år. Fartygen hade en besättning på endast 4 man men klarade trots detta inte konkurrensen mot järnvägen som kan transportera gods från avlastare till mottagare utan att passera över två hamnar. De skogs- och oljeprodukter som transporterades av Skyttlarna går idag på järnväg. Figur 5: Roro-tankfartyget SHUTTLE KARLSTAD Den ökande containeriseringen inom godstransportsektorn kräver nya innovativa koncept för att framtidens sjötransporter med mindre fartyg på kortare avstånd ska vara konkurrenskraftig. På bilden nedan finns t.ex. ett koncept från Nederländerna där containers lastas och lossas med fartygets egen kran (Figur 6). På land sker framköring till containerns stuvningsplats med en vanlig gaffeltruck. Detta koncept innebär stor flexibilitet då 15 (27)

16 containers även kan fraktas mellan hamnar som inte har någon containerkran. Figur 6: MERCURIUS AMSTERDAM, L=85 m,b=11,55 m, 144 TEU, 18 lyft/timme, 35 tons kran med 30 meters räckvidd, heeling-kapacitet 4x4000 m3/timme (motvikt med ballast vid kranlyft) Figur 7: DARINA utrustad med sidoramp för hantering av gods med truck kunde vara ett koncept i mindre svenska hamnar där gods lossas/lastas med gaffeltruck av fartygets egen besättning 16 (27)

17 4 Slutsatser - Dagens fysiska förutsättningar innebär överlag goda möjligheter för att utveckla inlands- kust- och närsjöfart i Sverige. - Det finns totalt 146 hamnar i Sverige med bra spridning över landet. - Det finns gott om tillgänglig kapacitet i farleder och slussar. - Containerfartyg kan nå både hamnar längs kusten och i insjöarna, medan roro-fartyg med dagens slussmått i Mälaren och Trollhättan inte kan nå Sveriges inre vattenvägar. - Nya innovativa lösningar skulle kunna öka tillgängligheten och flexibiliteten och stärka konkurrenskraften för framtidens inlands-, kust- och närsjöfart. - Strategiska kajlägen riskerar att byggas bort och det bör ur ett nationellt perspektiv utredas vilka specifika hamnar som bör skyddas för framtidens inlands-, kust- och närsjöfart. 17 (27)

18 5 Referenslista Svensk lots, Sjöfartsverket, 1998 Översiktsplaner från olika kommuner Sjöfartsverkets register över allmänna farleder och hamnar, SJÖFS 2013:4 Sjöfartsverkets elektroniska sjökortsdatabas, Kartstöd. Intervjuer med Sjöfartsverkets lotsar Isbrytarledningen 18 (27)

19 Bilaga 1: Hamnar i Sverige De bilagda kartbilderna är framtagna med hjälp av det interaktiva kartverktyg som tagits fram under utredningsarbetet. I kartverktyget finns information om samtliga hamnar runt Sveriges kust och i Vänern samt i Mälaren som identifierats i utredningen. Faktainsamlingen har skett med stöd av Sjöfartsverkets publikation Svensk lots och Sjöfartsverkets elektroniska sjökortsdatabas Kartstöd. Relevansen har bedömts tillsammans med Sjöfartsverkets lotsar i respektive lotsområde. Godshanteringen har kategoriserats i fyra olika typer: - Container: hamnen ska hantera containers idag eller gjort det under de senaste åren. - Bulk/styckegods: det ska finnas en kaj och en hamnplan. - Roro: det ska finnas ett ro-ro läge. - Våtbulk (tank): det ska finnas en manifolder på kajen som är ansluten till en landcistern. Följande avgränsningar har gjorts: - För att betecknas som hamn ska den kunna ta emot ett fartyg med längd av minst 50 meter och med ett djupgående på minst 3 meter. - Kajers skick och bärighet har inte undersökts. 19 (27)

20 Samtliga hamnar 20 (27)

21 Allmänna hamnar enligt SJÖFS 2013:4. 21 (27)

22 Hamnar med tillstånd för hamnverksamhet. 22 (27)

23 Hamnar utan tillstånd för hamnverksamhet 23 (27)

24 Våtbulk, alla 24 (27)

25 Container, alla 25 (27)

26 Bulk, alla 26 (27)

27 Roro, alla 27 (27)

ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938. Omsättning ca 1,4 miljarder. Ca 700 anställda. 4 st. affärsområden Rederi Flyg Chark Fastigheter

ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938. Omsättning ca 1,4 miljarder. Ca 700 anställda. 4 st. affärsområden Rederi Flyg Chark Fastigheter ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938 Omsättning ca 1,4 miljarder Ca 700 anställda 4 st. affärsområden Rederi Flyg Chark Fastigheter 27 nybyggen sedan 1990 /egen design 30 st fartyg Rederi

Läs mer

ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938. Omsättning ca 1miljard. Ca 500 anställda. 4 st. affärsområden Rederi Flygleasing Chark Fastigheter

ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938. Omsättning ca 1miljard. Ca 500 anställda. 4 st. affärsområden Rederi Flygleasing Chark Fastigheter ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938 Omsättning ca 1miljard Ca 500 anställda 4 st. affärsområden Rederi Flygleasing Chark Fastigheter Rederi 27 nybyggen sedan 1990 /egen design 32 fartyg 8

Läs mer

Nuläge och framtid för godstransporter i Vänerstråket och Göta älv. Bertil Hallman SVäpl Projektledare

Nuläge och framtid för godstransporter i Vänerstråket och Göta älv. Bertil Hallman SVäpl Projektledare Nuläge och framtid för godstransporter i Vänerstråket och Göta älv Bertil Hallman SVäpl Projektledare Bertil Hallman Långsiktig planerare Samhälle Region Väst Projektledare för Stråkstudie Vänersjöfartens

Läs mer

Sjöfartsforum. Godstrafik och fartyg.

Sjöfartsforum. Godstrafik och fartyg. Sverige har lång kust, stor hamnkapacitet och utmärkta inre vattenvägar (IWW) med stor kapacitet att ta ytterligare volymer. 1. Utvecklingen av nuvarande närsjöfart. 2. Utvecklingen av (ny) inlandssjöfart.(iww)

Läs mer

1 INTRODUKTION 2 2 SAMMANFATTNING 3 3 DEFINITIONER 4. 4 NUVARANDE FARTYGSTRAFIK Nuvarande begränsningar 4 5 FRAMTIDA UTVECKLINGSMÖJLIGHETER 5

1 INTRODUKTION 2 2 SAMMANFATTNING 3 3 DEFINITIONER 4. 4 NUVARANDE FARTYGSTRAFIK Nuvarande begränsningar 4 5 FRAMTIDA UTVECKLINGSMÖJLIGHETER 5 15236-2-100-Rev 0 Page 1 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INTRODUKTION 2 2 SAMMANFATTNING 3 3 DEFINITIONER 4 4 NUVARANDE FARTYGSTRAFIK 4 4.1 Nuvarande begränsningar 4 5 FRAMTIDA UTVECKLINGSMÖJLIGHETER 5 6 EXEMPEL

Läs mer

PARAMETRAR KRING FARTYG OCH GODSFLÖDEN MED FARTYG ATT

PARAMETRAR KRING FARTYG OCH GODSFLÖDEN MED FARTYG ATT PARAMETRAR KRING FARTYG OCH GODSFLÖDEN MED FARTYG ATT ANVÄNDAS I STANMODELLERING Fartygskategorier Genom att studera sjöfartsverkets anlöpsdatabas har de femton fartygskategorier som är valda att ingå

Läs mer

SJÖFARTSVERKET Infrastru ktu r Handläggare, direkttelefon Dnr: Johan Wahlström,

SJÖFARTSVERKET Infrastru ktu r Handläggare, direkttelefon Dnr: Johan Wahlström, SJÖFARTSVERKET Infrastru ktu r Handläggare, direkttelefon 2017-06-22 : 15-01 771 Johan Wahlström, +46 104785643 PM Revidering av rapport R160921/Riskanalys Landsortsfarleden Bakgrund Södertälje Hamn AB

Läs mer

ITS stöd för effektiv godstransport

ITS stöd för effektiv godstransport ITS stöd för effektiv godstransport på Göta Älv Ansökan till Vinnovas Utmaningsdriven Innovation Våren 2012 ITS för effektiv godstransport på Göta Älv .om bakgrunden om co modal trafikstyrning Järnväg

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; beslutade den 19 november 2013. Utkom från trycket den 1 december 2013

Läs mer

Trafikverkets yttrande över Riksintresset Vänersjöfarten och Ny Götaälvbro. Inledning 2. Historik kring Vänersjöfarten 2

Trafikverkets yttrande över Riksintresset Vänersjöfarten och Ny Götaälvbro. Inledning 2. Historik kring Vänersjöfarten 2 PM Ärendenr: TRV 2011/63892A Till: Trafikkontoret i Göteborg Box 2403 403 16 Göteborg Trafikverket Bertil Hallman Samhälle Från: Trafikverket Samhälle Region Väst 2011-09-15 Trafikverkets yttrande över

Läs mer

Konsekvensutredning angående förslag till ändringar av föreskrifter om farledsavgift

Konsekvensutredning angående förslag till ändringar av föreskrifter om farledsavgift 1 (5) KONSEKVENSUTREDNING Stab Styrning och planering Handläggare, direkttelefon Sven Carlsson, +46721412665 2018-10-08 Dnr: 18-03417 Enligt sändlista Konsekvensutredning angående förslag till ändringar

Läs mer

Trafikslagsövergripande Stråkstudie Vänerstråket. Vänersamarbetet. Bertil Hallman Långsiktig planering Samhälle region väst

Trafikslagsövergripande Stråkstudie Vänerstråket. Vänersamarbetet. Bertil Hallman Långsiktig planering Samhälle region väst Trafikslagsövergripande Stråkstudie Vänerstråket Vänersamarbetet Bertil Hallman Långsiktig planering Samhälle region väst Slussled Göteborg Trollhättan Bakgrund: Slussar i Lilla Edet och Trollhättan som

Läs mer

Hamnstrategi. Bakgrund

Hamnstrategi. Bakgrund Samhällsbyggnadschef Bruno Nilsson Hamnstrategi Antagen av kommunfullmäktige 2018-09-24, 159 Bakgrund Västerviks läge vid Östersjön ger goda förutsättningar för att fungera som en länk i ett större transportsystem.

Läs mer

Göta Älvbron & EUs Regelverk för IWW. Henrik Källsson Erik Thun AB

Göta Älvbron & EUs Regelverk för IWW. Henrik Källsson Erik Thun AB Göta Älvbron & EUs Regelverk för IWW Henrik Källsson Erik Thun AB Satsar på framtiden! Nybygge Alice & Helge Design & utvecking av Ferus Smit tillsammans med Erik Thun AB. Många förbättringar har gjorts,

Läs mer

PM MAJ 2012 BETECKNING 109123 HAMNAR LOSSNINGSPLATSER FÖR VINDKRAFTVERK INFÖR PLANERAD VINDKRAFTSETABLERING VID FÄNGSJÖN OCH STORSJÖHÖJDEN

PM MAJ 2012 BETECKNING 109123 HAMNAR LOSSNINGSPLATSER FÖR VINDKRAFTVERK INFÖR PLANERAD VINDKRAFTSETABLERING VID FÄNGSJÖN OCH STORSJÖHÖJDEN PM MAJ 2012 BETECKNING 109123 HAMNAR LOSSNINGSPLATSER FÖR VINDKRAFTVERK INFÖR PLANERAD VINDKRAFTSETABLERING VID FÄNGSJÖN OCH STORSJÖHÖJDEN 1 Titel: PM Hamnar Innehållsförteckning Allmänt... 3 Identifiering

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1-3 2017 och kvartal 1-3 2016 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

LOTSSTRATEGI den 22 februari 2012. Lotsstrategi

LOTSSTRATEGI den 22 februari 2012. Lotsstrategi Lotsstrategi Inledning Svensk näring och allmänhet är beroende av att infrastrukturen fungerar året runt. För Sjöfartsverket innebär det att ansvara för infrastrukturen till sjöss och tjänster relaterade

Läs mer

Revidering av riksintresset Göteborgs hamn, Västra Götalands län

Revidering av riksintresset Göteborgs hamn, Västra Götalands län Ärendenummer TRV 2016/39225 Ert ärendenummer [Motpartens ärendeid NY] Sidor BESLUT Beslutat av xxx Dokumentdatum 1(7) 2016-05-27 Länsstyrelsen, Västra Götalands län Revidering av riksintresset Göteborgs

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1-2 2018 och kvartal 1-2 2017 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1-3 2018 och kvartal 1-3 2017 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1 2018 och kvartal 1 2017 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1 2019 och kvartal 1 2018 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; Remiss

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; Remiss Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 4

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1-3 2016 och kvartal 1-3 2015 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

GÖTA ÄLV- nya älvförbindelser i ett helhetsperspektiv. Summering av Länsstyrelsen

GÖTA ÄLV- nya älvförbindelser i ett helhetsperspektiv. Summering av Länsstyrelsen GÖTA ÄLV- nya älvförbindelser i ett helhetsperspektiv Summering av Länsstyrelsen 13 dec 2012 Karin Slättberg Göta Älv - Miljövänlig transportled med stor kapacitet, och mycket mer. farled trafik längs

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 4 2017 och kvartal 4 2016 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1 2016 och kvartal 1 2015 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1-4 2016 och kvartal 1-4 2015 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Stråkstudie Göta älv - Vänern. Vänersjöfartens framtid och behovet av nya slussar i Trollhätte kanal. Bertil Hallman senior utredningsledare

Stråkstudie Göta älv - Vänern. Vänersjöfartens framtid och behovet av nya slussar i Trollhätte kanal. Bertil Hallman senior utredningsledare Stråkstudie Göta älv - Vänern Vänersjöfartens framtid och behovet av nya slussar i Trollhätte kanal 2016-12-12 Bertil Hallman senior utredningsledare Hur länge kan Vänersjöfarten bedrivas i nuvarande slussar

Läs mer

Ansökan om miljökompensation för överflyttning av godstransporter från väg till sjöfart

Ansökan om miljökompensation för överflyttning av godstransporter från väg till sjöfart ANSÖKAN 1 (14) Ansökan om miljökompensation för överflyttning av godstransporter från väg till sjöfart Ansökan sker enligt förordning om miljökompensation för överflyttning av godstransporter från väg

Läs mer

Anna Hammargren, Sjöfartsforum

Anna Hammargren, Sjöfartsforum Anna Hammargren, Sjöfartsforum Transocean trafik, Närsjöfart, Kortsjöfart, Europasjöfart, SSS, Short Sea Shipping, International Intra EU 27, Kustsjöfart, Cabotage, Intra EU 27, Feedertrafik, Inrikes sjöfart,

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1-4 2014 och kvartal 1-4 2013 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Rapport om Mälarsjöfarten 2013

Rapport om Mälarsjöfarten 2013 Rapport om Mälarsjöfarten 2013 Sjöfarten är i allmänhet ett billigt och effektivt transportsätt. För vår verksamhet är en fungerande sjöfart helt avgörande Jan Gånge, VD, Cementa 2013 året då många började

Läs mer

Förslag till ny avgiftsmodell för Sjöfartsverket

Förslag till ny avgiftsmodell för Sjöfartsverket 1 (8) PM Sjöfartspolitiska enheten Handläggare, direkttelefon Thomas Ljungström, +46104784896 : Förslag till ny avgiftsmodell för Sjöfartsverket Förslaget i korthet: - Att Sjöfartsverket går vidare med

Läs mer

Yttrande om ny Götaälvbro, järnvägsplan och tillstånd till vattenverksamhet

Yttrande om ny Götaälvbro, järnvägsplan och tillstånd till vattenverksamhet Enheten för strategi och analys Marcus Smedman marcus.smedman@regionvarmland.se Förslag till yttrande REGIONSTYRELSEN Remissvar, Göteborgs stad, Trafikkontoret Dnr 1171/10; RV 2012-522 Datum 2012-11-22

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om sjötrafiken på Södertälje kanal;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om sjötrafiken på Södertälje kanal; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om sjötrafiken på Södertälje kanal; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 2 kap. 1 sjötrafikförordningen (1986:300)

Läs mer

Sjöfartsforum

Sjöfartsforum Sjöfartsforum 2011-12-01 Marcus Smedman, strateg infrastruktur och kommunikation RUP Värmland ska ha ett välutvecklat infrastruktur- och transportsystem Helhetsperspektiv effektiva transportsystem som

Läs mer

SJÖFARTSVERKET DNR REGERINGSUPPDRAG ANALYS AV UTVECKLINGSPOTENTIALEN FÖR INLANDS- OCH KUSTSJÖFART I SVERIGE HUVUDRAPPORT

SJÖFARTSVERKET DNR REGERINGSUPPDRAG ANALYS AV UTVECKLINGSPOTENTIALEN FÖR INLANDS- OCH KUSTSJÖFART I SVERIGE HUVUDRAPPORT SJÖFARTSVERKET DNR 16-00767 REGERINGSUPPDRAG ANALYS AV UTVECKLINGSPOTENTIALEN FÖR INLANDS- OCH KUSTSJÖFART I SVERIGE HUVUDRAPPORT Sjöfartsverket Styrning och planering, Infrastrukturenheten Rapporten finns

Läs mer

Övergripande om det svenska genomförandet av inre vattenvägar

Övergripande om det svenska genomförandet av inre vattenvägar Övergripande om det svenska genomförandet av inre vattenvägar Föreskrifter om tekniska krav för fartyg i inlandssjöfart direktiv 2006/87/EG och zonindelning Erik Eklund Stf Sjö- och Luftfartsdirektör Europas

Läs mer

- en underskattad miljöåtgärd

- en underskattad miljöåtgärd Bättre logistik - en underskattad miljöåtgärd Sjöfartsforum och SSPAs seminarium Sjöfartens Miljösatsningar Göteborg, 20 mars 2009 Professor i sjöfartens transportekonomi och logistik Handelshögskolan

Läs mer

Externa kostnader i scenarier med utökad sjöfart

Externa kostnader i scenarier med utökad sjöfart Externa kostnader i scenarier med utökad sjöfart Inge Vierth, Victor Sowa, Kevin Cullinane, VTI Nationell konferens i transportforskning, Lund, 19 oktober 2016 Bakgrund Politiska målsättningar I Sverige:

Läs mer

Stora Marindagen Projekt WaterwaysForward.

Stora Marindagen Projekt WaterwaysForward. Stora Marindagen Projekt WaterwaysForward. Hur kan trafiken på Vänern utvecklas och vad säger varuägarna? Inledning. Vad är Project WaterwaysForward? Vad är skillnaden på inlandssjöfart och kustsjöfart?

Läs mer

Folkets hus 15 juni 2011. We expand the port capacity and will create the cleanest port in the Baltic Sea

Folkets hus 15 juni 2011. We expand the port capacity and will create the cleanest port in the Baltic Sea Folkets hus 15 juni 2011 Trelleborgs Hamn Ro-Ro specialisten Omsättning 2010: 201 msek Resultat efter finansiella post.: 20 msek Antal anställda: Direkt 120 Tonnage 2010: 10,8 mton Antal anlöp: 6 000 Verksamhetsområden:

Läs mer

Ett initiativ som verkar för att bevara vänersjöfarten

Ett initiativ som verkar för att bevara vänersjöfarten Ett initiativ som verkar för att bevara vänersjöfarten SLUSSARNA I TROLLHÄTTAN, som möjliggör länken mellan Vänern och västkusten genom Göta älv, är över 100 år gamla. Trafikverket har klargjort att efter

Läs mer

Röster om Mälarsjöfarten den dolda tillgången

Röster om Mälarsjöfarten den dolda tillgången Röster om Mälarsjöfarten den dolda tillgången Mälarsjöfarten den dolda tillgången Regional tillväxt kräver moderna kommunikationer och logistiklösningar som möjliggör effektiva och hållbara transporter.

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; beslutade den 18 april 2013. TSFS 2013:34 Utkom från trycket den 3 maj

Läs mer

SJÖFART PÅ VÄNERN Fakta om Sveriges största vatten

SJÖFART PÅ VÄNERN Fakta om Sveriges största vatten SJÖFART PÅ VÄNERN Fakta om Sveriges största vatten Ett gigantiskt innanhav 5 648 kvadratkilometer 480 mil strand En tredjedel av allt sötvatten i landet 35 fiskarter 22 000 öar, kobbar och skär 106 meter

Läs mer

Handläggare, diroklielefon Ert datum Er beteckning. Bertil Skoog, (N2015/4305/TIF)

Handläggare, diroklielefon Ert datum Er beteckning. Bertil Skoog, (N2015/4305/TIF) SJÖFARTSVERKET Infrastrijkturenheten REMISSYflRANDE 1 (5) ~;O2.26 Handläggare, diroklielefon Ert datum Er beteckning Bertil Skoog, +46104784865 2015-11-30 (N2015/4305/TIF) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm

Läs mer

Transportslag. Väg-, järnvägs-, sjö- och flygtransporter. 2015 Transportslag, Logistikprogrammet, Norrköping

Transportslag. Väg-, järnvägs-, sjö- och flygtransporter. 2015 Transportslag, Logistikprogrammet, Norrköping Transportslag Väg-, järnvägs-, sjö- och flygtransporter 1 Vägtransporter 2 Lastbilstransporter Explosionsartad utveckling Effektivitetsökning genom större fordon och fordonskombinationer Vägarnas beskaffenhet

Läs mer

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Vi bidrar till svensk tillväxt. Samtidigt som klimatmålen nås. Västra Götaland är Sveriges industriella och logistiska nav och står

Läs mer

Yttrande över Sjöfartsverkets förslag till nya föreskrifter om farleds- och lotsavgifter

Yttrande över Sjöfartsverkets förslag till nya föreskrifter om farleds- och lotsavgifter Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Externa kostnader i scenarier med utökad sjöfart. Inge Vierth Konferens: Hållbara transporter november 2016

Externa kostnader i scenarier med utökad sjöfart. Inge Vierth Konferens: Hållbara transporter november 2016 Externa kostnader i scenarier med utökad sjöfart Inge Vierth Konferens: Hållbara transporter 2016 10 november 2016 Bakgrund Politiska målsättningar I Sverige: använda sjötransporter för att avlasta landinfrastrukturen

Läs mer

Vi planerar för en större och säkrare farled till Norrköping. Ett samprojekt mellan Sjöfartsverket och Norrköpings kommun

Vi planerar för en större och säkrare farled till Norrköping. Ett samprojekt mellan Sjöfartsverket och Norrköpings kommun Vi planerar för en större och säkrare farled till Norrköping Ett samprojekt mellan Sjöfartsverket och Norrköpings kommun Säkrare farled till Norrköping Farleden in till Norrköpings hamn är en viktig transportlänk

Läs mer

Kammarkollegiets författningssamling

Kammarkollegiets författningssamling Kammarkollegiets författningssamling KAMFS 2012:2 ISSN 1402-5345 (tryck) ISSN 1654-9325 (pdf) Utgivare: Bertil Kallner, Kammarkollegiet Trafikanalys föreskrifter om uppgifter till statistik om sjöfart

Läs mer

Avfallshanteringsplan för Ystad Hamn Logistik AB

Avfallshanteringsplan för Ystad Hamn Logistik AB Avfallshanteringsplan för Ystad Hamn Logistik AB 1/9 Innehåll 1. Administrativa uppgifter... 3 2. Fartygslinjer som reguljärt trafikerar hamnen... 4 3. Uppskattat antal fartygsanlöp per år... 4 4. Mängd

Läs mer

PM 2009-06-11 Trollhätte kanal. 1 Emissionsberäkning BVH. 1.1 Scenarier

PM 2009-06-11 Trollhätte kanal. 1 Emissionsberäkning BVH. 1.1 Scenarier 1 Emissionsberäkning BVH För att kunna göra en bedömning av det samhällsekonomiska värdet av åtgärder i farleden genom så behöver förändringarna i möjligaste mån kvantifieras. En av de parametrar som kommer

Läs mer

Hamnar en kommunal angelägenhet?

Hamnar en kommunal angelägenhet? Hamnar en kommunal angelägenhet? Hamnar är en del av infrastrukturen Järnväg och väg planeras av statliga myndigheter, hamnar av kommunala bolag Hamnar fungerar inte utan bra infrastruktur som ansluter

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; UTKAST

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; UTKAST Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; beslutade den BESLUTSDATUM 20XX. Transportstyrelsen föreskriver med stöd

Läs mer

Effekter på kust- och inlandssjöfarten av likabehandling av transportslagen. Per Kågeson

Effekter på kust- och inlandssjöfarten av likabehandling av transportslagen. Per Kågeson Effekter på kust- och inlandssjöfarten av likabehandling av transportslagen Per Kågeson Hypoteser 1. Ett likvärdigt utformat kostnadsansvar för infrastruktur, miljöpåverkan och olyckor leder till att kust-

Läs mer

Jämförande studie över godstransporternas externa kostnader och avgifter

Jämförande studie över godstransporternas externa kostnader och avgifter Jämförande studie över godstransporternas externa kostnader och avgifter Inge Vierth, VTI Seminarium Hur ska sjöfarten utvecklas i östra Mellansverige Västerås, 2 april 2014 Externa (marginal)kostnader

Läs mer

Kommittédirektiv. Analys och genomförande av EU:s regelverk om inre vattenvägar. Dir. 2009:127. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009

Kommittédirektiv. Analys och genomförande av EU:s regelverk om inre vattenvägar. Dir. 2009:127. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009 Kommittédirektiv Analys och genomförande av EU:s regelverk om inre vattenvägar Dir. 2009:127 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera de konsekvenser

Läs mer

Utbyggnad av Arendal 2

Utbyggnad av Arendal 2 Göteborg 2012-09-11 1(12) 1. Bakgrund Göteborgsregionen är Sveriges viktigaste industri- och transportcentrum med Göteborgs hamn som navet. Hamnen är lokaliserad i ett läge som har begränsade geografiska

Läs mer

TSFS 2015:71. beslutade den 24 november 2015.

TSFS 2015:71. beslutade den 24 november 2015. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:98) om brandskydd, branddetektering och brandsläckning på SOLASfartyg byggda den 1 juli 2002 eller senare; Utkom från

Läs mer

OLSKROKEN KVILLE Utbyggnad dubbelspår Bandel 601, Sträckan km

OLSKROKEN KVILLE Utbyggnad dubbelspår Bandel 601, Sträckan km Dokumentnummer Sida 1 (5) Handläggare/upprättad av (projektör) Britta Hedman /Tyréns Handläggare namn/sign (beställare) Sven-Erik Svensson Granskad (projektör) Godkänd (projektör) Datum Susanne Åderman

Läs mer

Välkommen till Gävle Hamn Fredrik Svanbom

Välkommen till Gävle Hamn Fredrik Svanbom Gävle Hamn är hjärtat för import och export på ostkusten. Ett logistiknav för samordning av fartyg, tåg och bilar. Välkommen till Gävle Hamn Fredrik Svanbom Ostkustens logistiknav Film Text i två spalter

Läs mer

Utredning rörande åtgärder för fossilbränslefri sjöfart

Utredning rörande åtgärder för fossilbränslefri sjöfart 8. STOHAB 2017-11-21 Till Stockholms Hamn AB:s styrelse Utredning rörande åtgärder för fossilbränslefri sjöfart Bakgrund Av ägardirektiv till Stockholms Hamn AB 2017-2019 framgår bl.a. att Hamnen ska medverka

Läs mer

Nöd & Karantänshamn Statligt V/S Kommunalt vatten Specifika fartygskompetenser Nödhamn

Nöd & Karantänshamn Statligt V/S Kommunalt vatten Specifika fartygskompetenser Nödhamn Nöd & Karantänshamn 2016 Statligt V/S Kommunalt vatten Specifika fartygskompetenser Nödhamn Statligt vatten I statens ansvar för sjöräddningstjänst och miljöräddningstjänst till sjöss omfattas även, enligt

Läs mer

Nya farledsavgifter 1 (6) Sjöfart och Samhälle Handläggare, direkttelefon Dnr: Thomas Ljungström,

Nya farledsavgifter 1 (6) Sjöfart och Samhälle Handläggare, direkttelefon Dnr: Thomas Ljungström, 1 (6) Sjöfart och Samhälle Handläggare, direkttelefon 2004-09-08 Dnr: 030501-03-02446 Thomas Ljungström, 011-19 15 58 PM Nya farledsavgifter I regeringsbeslut den 19 februari 2004 gavs Sjöfartsverket i

Läs mer

The No.1 port in Scandinavia

The No.1 port in Scandinavia THE PORT OF SCANDINAVIA 57 42 N 11 56 E The No.1 port in Scandinavia Porten mot världen Göteborgs Hamn är Skandinaviens största hamn med direktlinjer till 140 destinationer globalt. Det gör oss till Skandinaviens

Läs mer

ett starkt lyft för framtiden

ett starkt lyft för framtiden ett starkt lyft för framtiden För att ge våra kunder en förstklassig service arbetar vi kontinuerligt med bland annat teknik och utbildning. Vi tar hänsyn till önskemål, går igenom rutiner och utvärderar

Läs mer

Syfte. Utbyggnad av Södertälje kanal och sluss samt Mälarfarlederna. Bakgrund

Syfte. Utbyggnad av Södertälje kanal och sluss samt Mälarfarlederna. Bakgrund Utbyggnad av Södertälje kanal och sluss samt Mälarfarlederna Anna Nylén Trafikverket/Sjöfartsverket Syfte Syftet med projektet är att förbättra sjösäkerheten och tillgängligheten i de allmänna farlederna

Läs mer

Utbyggnad av farleden till Norrköpings hamn

Utbyggnad av farleden till Norrköpings hamn Utbyggnad av farleden till Norrköpings hamn Joakim Johansson och Cecilia Henriksson Inregia AB, mars 2006 på uppdrag av Norrköpings Hamn och Stuveri AB och Sjöfartsverket 2 Innehåll INNEHÅLL... 3 1. INLEDNING...

Läs mer

Ostkustens trafikområde

Ostkustens trafikområde Uppdaterad : 2010 05-21 Detta är en sammanställning av maximala dimensioner och marginaler erfarenhetsmässigt med en godtagbar säkerhet kan lotsas under normala förhållanden i olika farleder / hamnar inom

Läs mer

LOKALA ORDNINGS- OCH SÄKERHETSFÖRESKRIFTER FÖR HAMNAR I TROLLHÄTTANS KOMMUN

LOKALA ORDNINGS- OCH SÄKERHETSFÖRESKRIFTER FÖR HAMNAR I TROLLHÄTTANS KOMMUN LOKALA ORDNINGS- OCH SÄKERHETSFÖRESKRIFTER FÖR HAMNAR I TROLLHÄTTANS KOMMUN Trollhättans Stad föreskriver följande med stöd av 1 förordningen (1993:1632) med bemyndigande för kommuner och länsstyrelser

Läs mer

VÄNERHAMN KOMPLETTA LOGISTIKLÖSNINGAR

VÄNERHAMN KOMPLETTA LOGISTIKLÖSNINGAR VÄNERHAMN KOMPLETTA LOGISTIKLÖSNINGAR Skandinaviens mest centrala kusthamn KARLSTAD VÄNERHAMN AB är en av Sveriges största hamnaktörer med en årlig godsvolym motsvarande GRUVÖN KRISTINEHAMN cirka 3 miljoner

Läs mer

möjligheter! Oxelösunds Hamn AB

möjligheter! Oxelösunds Hamn AB Dags att se närsjöfartens möjligheter! D l H ilb Douglas Heilborn Oxelösunds Hamn AB Vad är närsjöfart? Närsjöfart: Närsjöfart kallas även europasjöfart och är en intra-europeisk fartygstrafik från en

Läs mer

Närsjöfarten kan avlasta landinfrastrukturen Möjligheter och motkrafter

Närsjöfarten kan avlasta landinfrastrukturen Möjligheter och motkrafter Närsjöfarten kan avlasta landinfrastrukturen Möjligheter och motkrafter Erik Zetterlund - VD Den offentliga debatten Ny utredning ska ena Skåne kring höghastighetståg Ensidig höjning av banavgifter De

Läs mer

Enhetslaster. 2013 Enhetslaster, Logistikprogrammet

Enhetslaster. 2013 Enhetslaster, Logistikprogrammet Enhetslaster 1 Bakgrund Producent Flygtransport Vägtransport Kund Kund Truck Järnvägs transport Sjötransport Vägtransport Vägtransport Truck 2 Bakgrund Långa transportavstånd framkallar behov av omlastning

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ETT BÄTTRE LÄGE

VÄLKOMMEN TILL ETT BÄTTRE LÄGE VÄLKOMMEN TILL ETT BÄTTRE LÄGE Dina behov är viktigast Södertälje Hamn är en komplett hamn. Vi tar emot nästan alla sorters gods från när och fjärran. För dig som vill nå Mellansverige är Södertälje Hamn

Läs mer

Kammarkollegiets författningssamling

Kammarkollegiets författningssamling Kammarkollegiets författningssamling KAMFS 2008:3 ISSN 1402-5345 Utgivare: Bertil Kallner, Kammarkollegiet Statens institut för kommunikationsanalys föreskrifter om uppgifter till statistik om sjöfart

Läs mer

Inrikes persontransport en handlingsplan

Inrikes persontransport en handlingsplan Inrikes persontransport en handlingsplan Framtagen inom Sjöfartsforums strategiprocess för det maritima klustret, av arbetsgruppen för Närsjöfart och inrikes sjöfart. Arbetsgruppen har bestått av representanter

Läs mer

ISBRYTARSTRATEGI den 22 februari 2012. Isbrytarstrategi

ISBRYTARSTRATEGI den 22 februari 2012. Isbrytarstrategi Isbrytarstrategi Inledning Industrin i Sverige är beroende av att sjöfarten fungerar året runt för att kunna producera och exportera varor. Med tanke på landets geografiska läge och transportlängden utgör

Läs mer

transportlösningar Road show om energieffektiva färjor, Stockholm 15 maj 2013 Roger Karlsson & Magnus Forsberg, SSPA

transportlösningar Road show om energieffektiva färjor, Stockholm 15 maj 2013 Roger Karlsson & Magnus Forsberg, SSPA Energi och ruttoptimerade transportlösningar Road show om energieffektiva färjor, Stockholm 15 maj 2013 Roger Karlsson & Magnus Forsberg, SSPA Kan det vara så här? För att uppnå full potential av sjöburen

Läs mer

Näringsdepartementet 1

Näringsdepartementet 1 2017-01-26 Näringsdepartementet 1 En svensk maritim strategi för människor, jobb och miljö Näringsdepartementet Ida Björklund 2 Konkurrenskraftiga, innovativa och hållbara maritima näringar som kan bidra

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2014:419-032 Stab 2014-09-11 1/3 Handläggare Lennart Nilsson Tel. 0152-292 76 Regionförbundet Sörmland Box 325 611 27 Nyköping Remiss: Rapporter från Trafikverket och Transportstyrelsen

Läs mer

Bedrivande av hamnverksamhet i Forsmarks hamn

Bedrivande av hamnverksamhet i Forsmarks hamn Sidan 1 av 14 Välkomna! Bedrivande av hamnverksamhet i Forsmarks hamn Samrådsmöte Östhammar, 24 augusti 2016 Förslag till dagordning Presentationer Inledning Erik Setzman, miljöhandläggare Verksamhet och

Läs mer

Lokala ordnings- och säkerhetsföreskrifter Mariestads hamn

Lokala ordnings- och säkerhetsföreskrifter Mariestads hamn Lokala ordnings- och säkerhetsföreskrifter Mariestads hamn Mariestads kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 1996-02-19 Datum: 2012-02-13 Dnr: Sida: 2 (5) Beslutade av kommunfullmäktige den 19 februari

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; beslutade den 1 december 201. TSFS 201:11 Utkom från trycket den 17 december

Läs mer

Sjöfartens miljöprestanda och bidrag till det hållbara transportsystemet. Inge Vierth, VTI Sjöfartshögskolan Kalmar 12 november 2013

Sjöfartens miljöprestanda och bidrag till det hållbara transportsystemet. Inge Vierth, VTI Sjöfartshögskolan Kalmar 12 november 2013 Inge Vierth, VTI Sjöfartens miljöprestanda och bidrag till det hållbara transportsystemet Inge Vierth, VTI Sjöfartshögskolan Kalmar 12 november 2013 Internaliseringsgrader för gränsöverskridande godstransporter

Läs mer

Nyhet. Vad betraktas som affärsmässig sjötrafik? Blir din båt ett handelsfartyg?

Nyhet. Vad betraktas som affärsmässig sjötrafik? Blir din båt ett handelsfartyg? Nyhet 2007 Vad betraktas som affärsmässig sjötrafik? Blir din båt ett handelsfartyg? Ny definition av handelssjöfart När det gäller regler om behörighet och bemanning definieras idag handelsfartyg som

Läs mer

LOKALA DRIFT- OCH ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR SÖLVESBORGS HANDELSHAMN

LOKALA DRIFT- OCH ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR SÖLVESBORGS HANDELSHAMN LOKALA DRIFT- OCH ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR SÖLVESBORGS HANDELSHAMN Lokala drifts- och ordningsföreskrifter för Sölvesborgs handelshamn Utöver vad som anges i Hamnordningen för Sölvesborgs Handelshamn gäller

Läs mer

Fredrik Andersson, Manager Port Development. Göteborgs Hamn, dåtid, nutid, framtid

Fredrik Andersson, Manager Port Development. Göteborgs Hamn, dåtid, nutid, framtid Fredrik Andersson, Manager Port Development Göteborgs Hamn, dåtid, nutid, framtid Från byteshandel - - till handelsutbyte. Varför hamn i Göteborg? Läget Läget Läget Varför hamn i Göteborg? Vattenvägars

Läs mer

Taxa Luleå Hamn 2017

Taxa Luleå Hamn 2017 Taxa Luleå Hamn 2017 HAMNTAXA Gäller från och med 1 januari 2017 och tills vidare. FARTYG 1. Avgiftsberäkning Varje anlöp (ankomst och avgång) debiteras per enhet av bruttodräktigheten (GT). I fartygsavgiften

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter om statens isbrytningsverksamhet; SJÖFS 2011:1 Utkom från trycket den 28 januari 2011 beslutade den 19 januari 2011. Sjöfartsverket föreskriver

Läs mer

Remissvar dnr

Remissvar dnr Remissvar dnr 16-00810 gällande Sjöfartsverkets förslag till ny modell för farleds - och lotsavgifter Lidköping, den 25 maj 2016 Definition Med begreppet Vi samt Vi i Vänerregionen, som det refereras till

Läs mer

Yttrande: Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande: Förslag till nationell plan för transportsystemet Remissyttrande Datum 2017-11-21 Diarienummer: N2017/05430/TIF Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Regeringskansliet per e-post: n.registrator@regeringskansliet.se, n.nationellplan@regeringskansliet.se

Läs mer

Diarienummer: N2015/4305/TIF Remissvar till Trafikverket med anledning av inriktningsunderlag för transportinfrastrukturplaneringen för

Diarienummer: N2015/4305/TIF Remissvar till Trafikverket med anledning av inriktningsunderlag för transportinfrastrukturplaneringen för Diarienummer: N2015/4305/TIF Remissvar till Trafikverket med anledning av inriktningsunderlag för transportinfrastrukturplaneringen för 2018-2029 er till huvudrapporten Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplanering

Läs mer

Konsekvensutredning gällande ändring av föreskrifter för fartområdenas indelning

Konsekvensutredning gällande ändring av föreskrifter för fartområdenas indelning Konsekvensutredning 1 (12) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Johan Skogwik Sjö- och luftfart Infrastrukturenheten Sektionen för sjötrafik Konsekvensutredning gällande ändring av föreskrifter för fartområdenas

Läs mer

BILAGA C.5. Avfallsplan Luleå Hamn AB

BILAGA C.5. Avfallsplan Luleå Hamn AB BILAGA C.5 Avfallsplan Luleå Hamn AB 2015 Innehåll 1 Verksamhetsutövare... 1 2 Reguljärt trafikerande fartygslinjer samt återkommande fartyg... 1 3 Fartygsanlöp och kategorier... 2 3.1 Malmhamnen, Sandskär

Läs mer

Avfallshanteringsplan för handelsoch industrihamn

Avfallshanteringsplan för handelsoch industrihamn 1 (6) Avfallshanteringsplanens giltighetstid Planen ska revideras vart tredje år eller då det skett väsentliga förändringar i hamnverksamheten. Med väsentliga förändringar menas att en hamn måste utöka

Läs mer