Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 16:00 20:10. Enligt separat närvaroförteckning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 16:00 20:10. Enligt separat närvaroförteckning"

Transkript

1 Kommunfullmäktige (51) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 16:00 20:10 Beslutande Övriga deltagare Enligt separat närvaroförteckning Sekreterare Eva Isaksson Jimmy Nyström, Parkskolans fordonsprogram 224 Mikael Persson, Parkskolans fordonsprogram 224 Godkännande av närvaro Tid och plats för justering Kommunstyrelsens kansli 2 december 2008, kl. 08:00 Sekreterare Paragrafer = Eva Isaksson Ordförande = Tom Sundelin (s) Agneta Lundberg (s) 233- Justerare. = Lena Kvarnström (s) Hans Delén (fp) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Instans Kommunfullmäktige Anslaget sätts upp Anslaget tas ned Förvaringsplats för protokollet Kommunledningskontoret Underskrift Namnförtydligande. Ann-Christin Nordqvist

2 Kommunfullmäktige (51) 224 Information av elever från Parkskolans fordonsprogram, årskurs 3, om projektet "SKYLTEN - vi sätter din skylt för framtiden och trafiksäkerheten" Vid dagens sammanträde informerar eleverna Jimmy Nyström och Mikael Persson från Parkskolans fordonsprogram, årskurs 3 tillsammans med läraren Thorleif Ljungros, om projektet "SKYLTEN" - vi sätter din skylt för framtiden och trafiksäkerheten. Informationen föranleder inget beslut vid dagens sammanträde i kommunfullmäktige.

3 Kommunfullmäktige (51) Ks/2008:3 225 Informationer och delgivningar Vid dagens sammanträde föreligger inga delgivningar till kommunfullmäktige.

4 Kommunfullmäktige (51) Ks/2008: Information från kommunfullmäktiges revisorer Sammanfattning av ärendet Kommunfullmäktiges revisorer har sedan det senaste sammanträdet överlämnat följande revisionsrapporter för kommunfullmäktiges kännedom: Granskning av underhåll gator och vägar Granskning av inköps- och upphandlingsverksamheten Revisorernas rapporter finns på kommunens hemsida Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige anser sig tagit del av informationen.

5 Kommunfullmäktige (51) Ks/2008: Interpellationssvar, en trygg stads- och tätortsmiljö Med kommunfullmäktiges medgivande framställer Dan Olsson (c) vid sammanträde den 27 oktober 2008, till ordförande i nämnden för teknik och service Roger Burland (s) interpellation daterad 23 oktober 2008 angående en trygg stads- och tätortsmiljö. Interpellationen I interpellationen konstateras att en trygg stads- och tätortsmiljö är en viktig del för att skapa ett tryggt Örnsköldsvik. Undersökningar visar att så mycket som en fjärdedel av alla kvinnor har det senaste året avstått från att ge sig ut på kvällen av oro för att bli överfallen. Alliansregeringen har nyligen avsatt 45 miljoner för att stärka tryggheten i våra stadsoch tätortsmiljöer. Boverket ska på nationell nivå leda, samordna och i samverkan med länsstyrelserna stödja ett konkret utvecklingsarbete med att stärka tryggheten ur ett jämställdhetsperspektiv. Regeringen påpekar vikten av att andra fastighetsägare än kommunen involveras i det arbetet. Mot bakgrund av detta ställer Dan Olsson (c) följande fråga till ordförande i nämnden för teknik och service: Hur ställer du dig till den möjligheten att söka pengar och har det påbörjats något arbete för att tillsammans med andra fastighetsägare planera för en ansökan? Kommunfullmäktiges tidigare behandling Ordförande för nämnden för teknik och service Roger Burland (s) har under 220/2008 meddelat att han avser att besvara interpellationen vid sammanträde den 24 november Kommunfullmäktige har under 220/2008 beslutat att emotse svar på interpellationen vid sammanträde den 24 november Interpellationssvar Vid dagens sammanträde besvarar Roger Burland (s) interpellationen genom överlämnande av skriftligt interpellationssvar daterat den24 november 2008.

6 Kommunfullmäktige (51) 227 (forts) Av interpellationssvaret framgår att regeringen har nyligen givit Boverket och Länsstyrelserna i uppdrag att stärka tryggheten i stads- och tätortsmiljöer ur ett jämställdhetsperspektiv och har för detta ändamål avsatt 45 miljoner kronor. Boverket ska 1. inventera och sammanställa befintlig kunskap om hur tryggheten i stads- och tätortsmiljöer kan stärkas ur ett jämställdhetsperspektiv och i samverkan med länsstyrelserna sprida kunskap om detta, 2. i samverkan med länsstyrelserna utveckla praktiska metoder baserade på erfarenheter från kommuner och projekt, 3. i samverkan med länsstyrelserna anordna regionala seminarier i syfte att sprida kunskap och nå kommuner, förvaltare och andra nyckelaktörer, samt 4. under 2008 fördela och utbetala medel avsatta till länsstyrelserna för ovannämnda ändamål samt för att länsstyrelserna ska kunna ge stöd till kommunala insatser och andra projekt för att integrera ett jämställdhetsperspektiv i det operativa arbetet. Slutredovisning av uppdraget ska ske till Regeringskansliet senast den 31 december Vi ställer oss positiv till att ansöka om medel. Så snart förutsättningarna för att söka bidrag har blivit kända avser tekniska kontoret att påbörja arbetet med bidragsansökan och då i samverkan med andra aktörer inom lokala brottsförebyggande rådet, där bl.a. fastighetsägarna också finns representerade. Vidare framgår att redan idag har tekniska kontoret öppnat upp i parkerna, t.ex. Hamnparken, Örnparken m.fl., genom att ta bort buskage intill promenadstråk för att öka tryggheten. Även översyn av belysning i parkerna har påbörjats. Ökad trygghet genom bättre belysning kan bli ett ekonomiskt problem eftersom belysningssidan redan idag har ett miljonunderskott på grund av att energikostnaden har stigit snabbare än den indexökning som tekniska kontoret har erhållit. Kommunfullmäktiges behandling I den därpå följande debatten deltar förutom Roger Burland (s) och Dan Olsson (c) även Elvy Söderström (s). Kommunfullmäktiges beslut Sedan ordförande konstaterat att debatten är avslutad beslutar kommunfullmäktige att frångå ärendet.

7 Kommunfullmäktige (51) Ks/2008: Interpellationssvar, kommunens specialboenden, skadegörelse Med kommunfullmäktiges medgivande framställer Mats Hedell (v) vid sammanträde den 27 oktober 2008, till humanistiska nämndens ordförande Jan-Olov Häggström (s) interpellation angående skadegörelse vid kommunens specialboende. Interpellationen är även undertecknad av inte tjänstgörande ersättare Gunnar Eklöv (v). Interpellationen I interpellationen konstateras att i ortstidningen förekommer rubriker om bränder och förstörelser i kommunens så kallade specialboende vid Modovägen. Det faktum att gång- och cykelvägen som går förbi på ett mycket strategiskt sätt i jämnhöjd med husens takhöjd kan vara en bidragande faktum till sönderslagna fönster och allmän nedskräpning av området. Finns det någon likartad förstörelse vid de andra boenden som kommunen har? Mot bakgrund av detta ställer Mats Hedell (v) följande frågor: Finns något jämförelsetal på skadegörelsen i de olika specialboenden som kommunen har? Är det ett värdig boende, för dessa redan hårt utsatta medmänniskor, att ständigt bli utsatt för skadegörelse? Eller för att tala klarspråk, kränkning som ett utifrån krossat fönster innebär? Skulle en flytt från Modovägens utsatta läge vara möjligt? Kommunfullmäktiges tidigare behandling Humanistiska nämndens ordförande Jan-Olov Häggström (s) har under 221/2008 meddelat att han avser att besvara interpellationen vid sammanträde den 24 november Kommunfullmäktige har under 221/2008 beslutat att emotse svar på interpellationen vid sammanträde den 24 november Interpellationssvar Vid dagens sammanträde besvarar Jan-Olov Häggström interpellationen genom överlämnande av skriftligt interpellationssvar daterat 24 november 2008.

8 Kommunfullmäktige (51) 228 (forts) Av interpellationssvaret framgår: Några jämförelsetal har vi inte. Enligt kommunens boendekonsulent så varierar skadegörelsen/kostnaderna över tid och mellan område beroende på vilka som bor i vilket område. Boendet är värdigt. Det är litet, drygt 20 kvadrat, men nytt och trevligt inrett. De boende har inte så lätt att få något annat boende p.g.a. sitt levnadssätt. Att flytta från Modovägen är en resursfråga men är naturligtvis möjligt. Centrala platser är svåra att uppbringa i och med att t.ex. närboende brukar ha synpunkter samt att antalet tomter i centrala Örnsköldsvik är begränsade. Vidare framgår att det som vi nu resonerar om är någon form av boende innan man kvalificerar sig till ett specialboende, typ härbärge. Detta just p.g.a. den skadegörelse som förekommit, och den oordning som det blir när inte nykterhet råder. Man slår sönder och tar ut utrustning, spisar/tvättmaskiner och säljer för att finansiera sitt missbruk. Tanken framöver är att man först får kvalificera sig för ett specialboende, och därefter ta sig uppför den "trappa" vi ämnar bygga steg för steg. Detta kan göra att vi kan hyra ut en del av boendena till andra, om/när allt är klart med ett härbärge. Andra åtgärder som är vidtagna t.ex. på Modovägen är att sätta in okrossbara glas i alla fönster. Kommunfullmäktiges behandling I den därpå följande debatten deltar förutom Jan-Olov Häggström (s) och Mats Hedell (v) även Anna-Lena Holmström (c). Kommunfullmäktiges beslut Sedan ordförande konstaterat att debatten är avslutad beslutar kommunfullmäktige att frångå ärendet.

9 Kommunfullmäktige (51) Ks/2008: Interpellationssvar, parkeringsbot Med kommunfullmäktiges medgivande framställer Magnus Aasa (kd) till ordföranden i nämnden för teknik och service Roger Burland (s) interpellation daterad 27 oktober 2008 angående regler för utfärdande av parkeringsböter. Interpellationen I interpellationen konstateras att en och samma bil kan få flera parkeringsböter och att parkeringsvakterna bara gör sitt jobb enligt det reglemente som finns att följa. Ändå väcker detta en fråga om det finns några alternativa regler i de fall då bilens förare/ ägare av olika skäl inte haft möjlighet att flytta sin bil alternativ betala p-avgiften. Bilen kan t.ex. vara stulen eller i värsta fall har bilens ägare hamnat på sjukhus. Mot bakgrund av detta ställer Magnus Aasa (kd) följande frågor: Finns det någon övre gräns på hur mången parkeringsbot ett felparkerat fordon kan beläggas med? Finns den någon upparbetad "human" praxis att följa i situationer som jag beskrivit ovan, dels för parkeringsövervakarna, dels för den som fått P-boten? Finns det situationer där reglementet föreskriver att man försöker ta kontakt med fordonets ägare? Kommunfullmäktiges tidigare behandling Ordföranden i nämnden för teknik och service Roger Burland (s) har under 222/2008 överlämnat interpellationen till ordföranden i Övik Parkering AB, Jim Sundelin (s) för besvarande vid sammanträde den 24 november Kommunfullmäktige har under 222/2008 beslutat emotse svar på interpellationen vid sammanträdet den 24 november Interpellationssvar I interpellationssvaret redovisas den lagtext som reglerar meddelande av parkeringsanmärkning, Lag om felparkeringsavgift (FelPL): 5 En ny parkeringsanmärkning får meddelas för varje påbörjat kalenderdygn som överträdelsen pågår. Minst sex timmar måste dock förflyta från det att en parkerings-

10 Kommunfullmäktige (51) 229 (forts) anmärkning meddelats till dess att en ny får meddelas. Högst fem parkeringsanmärkningar får meddelas för samma överträdelse. Om bilägaren inte flyttat fordonet efter dessa 5 parkeringsanmärkningar så tillämpas: Lag om flyttning av fordon i vissa fall (LFF). Den innebär följande: Vidare framgår att kommunen/parkeringsbolaget skickar brev till fordonsägaren med en uppmaning att flytta fordonet inom ca: 7-10 dagar. Ägaren får en röd lapp med i brevet och en likadan röd lapp fäster p-vakterna på fordonet. På denna röda lapp står varför fordonet kommer att flyttas, med stöd av vilken, och när ägaren uppmanas att senast flytta fordonet. Ett protokoll är också skrivet av p-vakterna, om i vilket skick fordonet är. Är inte fordonet flyttat på det utsatta datumet så skickas protokollet i 4 kopior till bilägaren, polisen, bärgarna och bilskroten. Fordonet hämtas och är fordonet skrot så skrotas det. Är fordonet i gott skick och ägaren är känd så ställs fordonet upp på uppställningsplats på bilskroten i en månad. Är ägaren okänd så ställs den upp tre månader och en kungörelse sätts upp på kommunens anslagstavla. Ägaren har då möjlighet att hämta sitt fordon. Görs inte det tillfaller fordonet kommunen. Kommunfullmäktiges behandling I den därpå följande debatten deltar Jim Sundelin (s) och Magnus Aasa (kd). Kommunfullmäktiges beslut Sedan ordförande konstaterat att debatten är avslutad beslutar kommunfullmäktige att frångå ärendet.

11 Kommunfullmäktige (51) Ks/2008: Interpellationssvar, trafiksäkerhetsarbete Med kommunfullmäktiges medgivande framställer Göran Sydhage (kd) och Lars Eidenvall (kd) till kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström (s) interpellation angående trafiksäkerhetsarbetet i Örnsköldsvik. Interpellationen I interpellationen konstateras att efter mer än 20 års verksamhet verkar nu Kör För Livets verksamhet vara nedlagd. Det är en verksamhet som sysselsatte många människor och vars syfte var att höja trafiksäkerheten i kommunen. Mot bakgrund av detta ställer Göran Sydhage (kd) och Lars Eidenvall (kd) följande frågor: 1. Vem har nu ansvaret för att Trafiksäkerhetsarbetet i kommunen inte hamnar i "skymundan"? 2. Hur jobbas det nu med förebyggande trafiksäkerhetsarbete i kommunen Kommunfullmäktiges tidigare behandling Kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström (s) har under 223/2008 meddelat att interpellationen avses att besvaras tillsammans med ordföranden i nämnden för teknik och service Roger Burland (s) vid sammanträde den 24 november Kommunfullmäktige har under 223/2008 beslutat emotse svar på interpellationen vid sammanträdet den 24 november Interpellationssvar Vid dagens sammanträde besvarar Elvy Söderström (s) och Roger Burland (s) interpellationen genom överlämnande av skriftligt interpellationssvar daterat 24 november Av interpellationssvaret framgår följande att nu liksom tidigare år har nämnden för teknik och service enligt kommunfullmäktiges fastställda reglemente att också vara trafiknämnd och svara för kommunens trafiksäkerhetsarbete. Det innebär bl.a. att man ska med uppmärksamhet följa trafikförhållandena inom kommunen och verka för en förbättrad trafikkultur och trafiksäkerhet.

12 Kommunfullmäktige (51) 230 (forts) Vidare framgår att det finns en "Överenskommelse om samarbete mellan Örnsköldsviks kommun och Vägverket Region Mitt" som behandlar olika områden i syfte att förbättra och utveckla trafiksäkerhetsområdet med olika åtgärder. Nuvarande avtal/ överenskommelse gäller för perioden Utifrån denna överenskommelse finns en handlingsplan med olika aktiviteter och som många olika aktörer samverkar inom. Inom kommunen finns också en handlingsplan för Säkerhet och Trygghet där ett av områdena behandlar trafiksäkerhet. Inom den finns olika programområden som exempel trafiksäkerhetsmedvetande, säkrare trafikmiljö och transporter. Inom de olika områdena ingår företrädare från tekniska kontoret, räddningstjänsten, polisen, barn och utbildning, kultur och fritid, ideella föreningar, landstinget m.fl. Kommunstyrelsen har av fullmäktige fått ansvar för skolskjutsar och i det arbetet ingår inte minst barnens trafiksäkerhet till och från skolan. Ett exempel på samverkan som nämns ovan är det uppmärksammade 30-projektet som innebär att bilisterna ska sänka hastigheten när man möter och passerar en buss vid hållplats. Det är ett led i att förbättra skolbarnens trafikmiljö. Inom ramen för detta projekt arbetar också kommunledningskontoret med annat trafiksäkerhetsarbete som Barn och Trafik, ett arbete som fått spridning runt om i landet. Kör för livet bedrev som egen fristående förening bra verksamhet med kommunalt stöd och var inte del av någon kommunal nämnd eller styrelse. Interpellationen ger också anledning till att informera om vilka beslut fullmäktige har tagit om de olika nämndernas och styrelsernas uppdrag. Information finns under och vidare under Regler för politiskt arbete. Kommunfullmäktiges behandling I den därpå följande debatten deltar Roger Burland (s), Elvy Söderström (s) och Göran Sydhage (kd). Kommunfullmäktiges beslut Sedan ordförande konstaterat att debatten är avslutad beslutar kommunfullmäktige att frångå ärendet.

13 Kommunfullmäktige (51) Ks/2006: Motionssvar, familjestation (utbildning, rådgivning, hembesök, resurs m.m.) Sammanfattning av ärendet Föreligger motion daterad 1 februari 2006, från Göran Sydhage (kd) angående uppbyggnad av familjestationer för barn och ungdomars bästa. I motionen föreslås att beslut ska tas att samla alla goda krafter i samhället i familjestationer för barn och ungas bästa i enlighet med deras förslag. Motionären pekar på att familjecentraler byggs upp runt om i Sverige med resurser från kommun och landsting och att dessa för det mesta rör mindre barn. Behov av stöd upphör inte, enligt motionären, när barnen blir tonåringar utan att det kan vara så att behovet snarare ökar. Motionären ger också exempel på vad som kan ingå i familjecentraler som föräldrautbildning, jourtelefon, hembesök, resurs för utsatta ungdomar, nätverk mellan föräldrar, boendestöd. Som ett huvudsyfte anges att samla det "civila samhället" frivilligorganisationer, studieförbund, religiösa samfund för samarbete kring barns och ungdomars välgång. Kommunfullmäktige har under 35/2006 överlämnat motionen till kommunstyrelsen för beredning. Beredning av motionen Kommunledningskontoret har remitterat motionen till humanistiska nämnden för ställningstagande. Humanistiska nämndens remissvar Humanistiska nämnden har under 74/2006 behandlat motionen och hänvisat till sin förvaltnings yttrande daterad 31 maj I yttrandet anges att planering för införande av familjecentraler är en fråga som varit aktuell sedan 2001 då berörda representanter från kommun och landsting arbetade i projekt "Tulpanen" med särskild inriktning på barns tidiga anknytning. Arbetet avslutades utan någon överenskommelse om samgående. Dessförinnan hade familjecentralen som drivits några år i Gullänget lagts ned. Tankegångar på att inrätta familjecentraler har återkommande diskuterats i olika sammanhang och nu åter tagit fastare former genom den samverkansorganisation (Stratsam) där man nu är överens om att aktivt verka för att fördjupad samverkan ska bli

14 Kommunfullmäktige (51) 231 (forts) möjlig. Inriktningen är i första hand samverkan omkring små barn, men ett mycket bredare samarbete diskuteras också gällande alla åldrar. Humanistiska nämnden anger att de haft familjecentraler som mål och äskade under 2007 medel för familjecentraler i budget. De parter som funnits i åtanke är mödravård, BVC, socialtjänst och skola. Humanistiska nämnden beskriver vidare att inom samverkansorganisationen Opsam har en utredning om riktat föräldrastöd när det gäller tidig anknytning nyss färdigställts. Där föreslås att behandlingsteam bildas genom samverkan mellan landsting och kommun. Som steg två har det generella föräldrastödet inventerats. I arbetet med det kommer frågan om familjecentraler att åter aktualiseras. Några detaljer om hur det kommer att utformas om det inrättats har inte fastlagts. Enigheten är stor om att ett barns tidiga anknytning till vårdare är extremt viktigt för en harmonisk utveckling. Det är därför viktigt att skapa trygghet för tonårsfamiljerna. Men som motionären påpekar så är det också viktigt att tonårsfamiljerna får stöd. Om vardera samverkansparten är beredd att satsa tillräckliga resurser i en familjecentral så kommer stödet att finnas till för även dessa. Något hinder för att samverka med "civila samhället" bör inte finnas. Mot bakgrund av detta resonemang föreslår humanistiska nämnden kommunfullmäktige att bifalla motionen. Kommunledningskontorets kommentarer Kommunledningskontoret beklagar att beredningen av motionen dragit ut på tiden. Kommunledningskontoret har stämt av med humanistiska förvaltningen för att klarlägga om deras tidigare remissvar kan anses aktuellt. Hösten 2006 redovisade ARBSAM - Tidig anknytning till OPSAM Barn och ungdom ett förslag på en föräldrastödjande verksamhet enligt uppdraget. 25 april 2007 beslutade OPSAM att det inte gick att hitta en acceptabel lösning inom befintliga medel. Under 2006 inventerades det generella föräldrastödet i Örnsköldsviks kommun. Inventeringen har använts som underlag till vidareutveckling av föräldrastöd. Därefter har humanistiska förvaltningen bl.a. tillsatt en tjänst som föräldrastödsutvecklare med uppdrag att utveckla och samordna stödet till föräldrar till barn 1-18 år utifrån inventeringen och humanistiska nämndens handlingsplan för utveckling av föräldrastöd. Under 2008 har arbetet bedrivits i projektform. Arbetet går ut på att utbilda olika aktörer som arbetar med barn i kommunikationsfrämjande och konfliktförebyggande metoder. Under de senaste åren har också ett intensivt utvecklingsarbete skett med råd, stöd och behandling till föräldrar, barn och ungdomar. Ungdomar kan själva i vardagskriser söka stöd från ungdomsmottagning/samtalsbyrån där man uppmärksammar unga brottsoffers situation. Informationsmaterial har gått ut till alla föräldrar till elever i

15 Kommunfullmäktige (51) 231 (forts) årskurs 6-9. Resursenheten kommer även under hösten öppna en föräldrastödstelefon och en möjlighet till några rådgivande träffar med föräldrar. Avslutningsvis beskriver humanistiska förvaltningen att barn, ungdomar och deras föräldrar har även en möjlighet att efter en ansökan/anmälan och utredning från sociala utredningsenheten få tillgång till olika behandlingsprogram, anpassade till de individuella behoven. Utöver behandlingsprogrammen finns olika stödformer, t.ex. boendestöd, som alla siktar på att stärka individen till ett självständigt liv. Kommunledningskontoret kan avslutningsvis konstatera att det görs väldigt mycket insatser för utveckling av stöd till föräldrar, barn och ungdomar i vår kommun. Det är kanske inte exakt enligt samma modell som motionären föreslår men dess praktiska funktion och målgrupp är likartade. Mot bakgrund av detta resonemang föreslår kommunledningskontoret att motionen avslås. Arbetsutskottets behandling Vid arbetsutskottets behandling av ärendet under 183/2008 yrkar Birgitta Sedin (kd), Lars Näslund (m) och Dan Olsson (c) bifall till motionen. Elvy Söderström (s) och Glenn Nordlund (s) yrkar att motionen kan anses besvarad med hänvisning till humanistiska nämndens beskrivning av de insatser som redan görs för utveckling av stöd till föräldrar, barn och ungdomar i vår kommun. Kommunstyrelsens behandling Vid kommunstyrelsens behandling av ärendet under 233/2008 yrkar Glenn Nordlund (s) bifall till arbetsutskottets förslag med tillägget att kommunfullmäktige uppdrar till Polsam att söka former för samarbete med frivilligorganisationerna vad gäller utveckling av stöd till föräldrar, barn och ungdomar i vår kommun. Sandra Edin (kd) yrkar bifall till motionen. Mot kommunstyrelsens beslut 233/2008 reserverar sig ledamöterna: Sandra Edin (kd), Roland Wikner (c), Kristina Karlström-Hallin (c), André Nilsson-Hugo (m), Magnus Ekwall (m) och Gunnar Melin (fp). Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse daterad 25 september Arbetsutskottets 183/2008. Kommunstyrelsens 233/2008.

16 Kommunfullmäktige (51) 231 (forts) Kommunfullmäktiges behandling Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Glenn Nordlund (s) med instämmande av Jan-Olov Häggström (s) och Lena Näslund (s) bifall till kommunstyrelsens förslag. Göran Wåhlstedth (v) yrkar med instämmande av Göran Sydhage (kd) bifall till motionen. Ordförande ställer proposition på ställda yrkanden och finner bifall till kommunstyrelsens förslag. Omröstning begärs. Propositionsordning Ja-röst för bifall till kommunstyrelsens förslag. Nej-röst för bifall till motionen. Omröstningsresultat 35 ja-röster Enligt bifogad omröstningslista 24 nej-röster Enligt bifogad omröstningslista 2 ledamöter avstår Enligt bifogad omröstningslista Kommunfullmäktige har således beslutat bifalla kommunstyrelsens förslag. Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige anser föreliggande motion besvarad med hänvisning till humanistiska nämndens beskrivning av de insatser som redan görs för utveckling av stöd till föräldrar, barn och ungdomar i vår kommun. Kommunfullmäktige uppdrar till Polsam att söka former för samarbete med frivilligorganisationerna vad gäller utveckling av stöd till föräldrar, barn och ungdomar i vår kommun.

17 Kommunfullmäktige (51) Ks/2006: Motionssvar, rädda Grundsundahemmet Sammanfattning av ärendet Föreligger motion daterad den 6 november 2006 från Ingrid Ågren (spi) angående Grundsundahemmet. I motionens förslag föreslås att kommunen river upp beslutet att riva Grundsundahemmet samt att en arbetsgrupp tillsätts, som förutsättningslöst undersöker olika alternativ för användande av Grundsundahemmet. Kommunfullmäktige har under 167/2006 överlämnat motionen till kommunstyrelsen för beredning. Beredning av motionen Kommunledningskontoret har fått uppdraget att bereda motionen. Kommunledningskontorets kommentarer Kommunledningskontoret konstaterar att sedan frågan om Grundsundahemmets rivning aktualiserades har en rad olika skrivelser, frågor, medborgarförslag och motioner behandlas och prövats av våra förtroendevalda. Dan Olsson (c), Roland Wikner (c), Göran Sydhage (kd), Gunnar Melin (fp) och Lars Näslund (m) föreslog i en motion daterad den 28 februari 2006 att kommunfullmäktige beslutar att inte riva utan istället bygga om Grundsundahemmet och därigenom tillskapa helt nya platser för äldreomsorgen i Örnsköldsvik. Det motionssvar som då togs fram och slutligen behandlades av kommunfullmäktige 90/2006 är i allra högsta grad tillämpbart även för denna motion från Ingrid Ågren. I motionssvaret beskrivs bl.a. att "efter omstruktureringen och planeringen samt beslut om uppförande av äldrecentrat finns ej längre behov av Grundsundahemmet. Byggnaderna är inte heller av den kvalitet eller utformning som dagens äldreboenden ställer varken som boende- eller arbetsmiljö. Det har från tekniska kontoret bedömts att en renovering av fastigheten skulle innebära stora kostnader. Fastigheten har på olika sätt utbjudits till försäljning. Någon intressent har dock ej funnits. AB Övikshem har uttalat att bolaget inte har intresse av att förvärva fastigheten. De boenden för äldre som tillskapats vid Kyrkans Hus i Husum fyller de behov som finns för den typen av bostäder.

18 Kommunfullmäktige (51) 232 (forts) De planer som idag finns på att riva fastigheten bör därför kunna fullföljas (KF 90/2006). Sedan kommunfullmäktiges beslut 90/2006 så har äldrecentrat i Kv. Lejonet invigts. Omsorgsförvaltningen har fortfarande inget behov av Grundsundahemmets lokaler för sin verksamhet utan har funnit andra bättre lämpade alternativ. Den privata eller ideella sektorn har inte uppvisat något intresse att förvärva fastigheten trots att tekniska kontoret har haft kontakter med företrädare för båda sektorer. Idag meddelar tekniska kontoret att fastigheten ännu inte rivits men har i väntan på rivning kallställts. Mot bakgrund av att ingenting har förändrats sedan beslutet togs om en rivning av Grundsundahemmet föreslår kommunledningskontoret att motionen avslås. Arbetsutskottets behandling Vid arbetsutskottets behandling av ärendet under 185/2008 yrkar Dan Olsson (c), Lars Näslund (m) och Birgitta Sedin (kd) bifall till motionen. Elvy Söderström (s) yrkar bifall till kommunledningskontorets förslag. Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets motionssvar daterad 25 september Arbetsutskottets 185/2008. Kommunstyrelsens 234/2008. Kommunfullmäktiges behandling Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Leif Lindholm (s) med instämmande av Elvy Söderström (s), Agneta Eliazon (s) och Jan-Olov Häggström (s) bifall till kommunstyrelsens förslag. Ingrid Ågren (spi) yrkar bifall till motionen. Ordförande ställer proposition på ställda yrkanden och finner bifall till kommunstyrelsens förslag. Omröstning begärs.

19 Kommunfullmäktige (51) 232 (forts) Propositionsordning Ja-röst för bifall till kommunstyrelsens förslag. Nej-röst för bifall till motionen. Omröstningsresultat 37 ja-röster Enligt bifogad omröstningslista 1 nej-röst Enligt bifogad omröstningslista 23 ledamöter avstår Enligt bifogad omröstningslista Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige avslår föreliggande motion med hänvisning till tidigare fattat beslut om rivning av Grundsundahemmet. Reservation Mot kommunfullmäktiges beslut reserverar sig Ingrid Ågren (spi) till förmån för sitt yrkande.

20 Kommunfullmäktige (51) Ks/2006: Motionssvar, larm för döva Sammanfattning av ärendet Föreligger motion daterad den 22 november 2006 från kristdemokratiska kommunfullmäktigegruppen genom Göran Sydhage (kd) med förslag om taktila och optiska larm i offentliga lokaler. I motionen föreslås att kommunstyrelsen uppdras att göra en genomgång som belyser om kommunen behöver förbättra larmfunktionen i kommunens offentliga lokaler även med taktila och optiska larm. Kommunfullmäktige har under 169/2006 överlämnat motionen till kommunstyrelsen för beredning. Beredning av motionen Kommunledningskontoret har remitterat motionen till nämnden för teknik och service och omsorgsnämnden. Omsorgsnämnden har föreslagit bifall till motionen enligt 75/2007 och meddelar att genom en inventering av befintliga larm kan ställning tas till var eventuellt behov av taktila och optiska larm finns. Utifrån det eventuella behovet föreslås att en kostnadsberäkning görs. Nämnden för teknik och service har under 89/2008 behandlat motionen. I beslutet anges att larm för döva ingår i aktiviteten "enkelt avhjälpta hinder". Enkelt avhjälpta hinder ska vara åtgärdade till 2010 och inleds med en inventering. Denna inventering har tekniska kontoret påbörjat i en prioritetsordning där de mest publika lokalerna har inventerats först. Under denna inventering försöker tekniska kontoret att åtgärda de problem som kontoret finner så omgående som möjligt och vid renoveringar och ombyggnationer åtgärdas resterande brister som har uppkommit vid inventeringen. När denna inventering gjordes i Stadshuset så uppmärksammades denna brist och ska åtgärdas enligt de bestämmelser som finns. Inventeringsformuläret som berör Stadshusets toaletter, bifogas kontorets skrivelse.

21 Kommunfullmäktige (51) 233 (forts) Kommunledningskontorets kommentarer Kommunledningskontoret konstaterar att båda remissinstanserna har uttryckt synpunkter som anger ett positivt bemötande av motionen. Kommunledningskontoret anser att kommunfullmäktige bör föreslås att anse motionen bifallen med hänvisning till pågående inventering av enkelt avhjälpta hinder som pågår just nu under nämnden för teknik och services verksamhetsområde. Arbetsutskottets behandling Vid arbetsutskottets behandling av ärendet under 187/2008 yrkar Birgitta Sedin (kd) under instämmande från Elvy Söderström (s) bifall till motionen. Birgitta Sedin (kd) yrkar vidare att information om hur kommunens tillgänglighetsfrämjande arbete fortlöper lämnas till nästa sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott den 28 oktober Vid arbetsutskottets sammanträde den 28 oktober 2008 informerar kommunens handikappkonsult Erika Nordin hur kommunens tillgänglighetsfrämjande arbete fortlöper. Kommunstyrelsens behandling Vid kommunstyrelsens behandling av ärendet under 235/2008 yrkar Sandra Edin (kd) bifall till motionen. Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets motionssvar daterad 1 oktober Arbetsutskottets 187/2008. Kommunstyrelsens 235/2008. Kommunfullmäktiges behandling Under kommunfullmäktiges behandling yrkar Göran Sydhage (kd) bifall till motionen. Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige anser motionen bifallen med hänvisning till pågående inventering av enkelt avhjälpta hinder som pågår inom nämnden för teknik och services verksamhetsområde.

22 Kommunfullmäktige (51) Ks/2008: Motionssvar, extra gratifikation till kommunens frivilligarbetare Sammanfattning av ärendet Föreligger motion daterad den 25 februari 2008 från Mats Hedell (v) och Åsa Fahlgren (v) angående extra gratifikation till kommunens frivilligarbetare. I motionen konstateras att frivilligarbetare som finns inom kommunens olika verksamheter utför ett mycket viktigt men tyvärr lågarvoderat arbete. I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar att kontakt- och stödpersoner, familjehem etc. förutom sitt månatliga arvode belönas med något extra, till exempel någon av de förmåner som nämns i motionen. Kommunfullmäktige har under 55/2008 överlämnat föreliggande motion till kommunstyrelsen för beredning. Beredning av motionen Kommunledningskontoret har remitterat motionen till humanistiska nämnden, omsorgsnämnden och barn- och utbildningsnämnden som samtliga föreslår att motionen avslås. Kommunledningskontorets synpunkter Kommunledningskontorets bedömning är att det inte är rimligt att vidga målgruppen för olika personalförmåner och förslår också att motionen avslås. I kommunledningskontorets motionssvar daterad 2 oktober 2008 anges att kommunen följer de ersättningsnivåer som Sveriges kommuner och landsting (SKL) rekommenderar. Kommunledningskontoret delar inte motionärens uppfattning att ersättningarna är låga utan att den ändå ligger på en hygglig nivå. Kommunledningskontoret föreslår därför avslag till motionen. Arbetsutskottets behandling Vid arbetsutskottets behandling av ärendet under 188/2008 yrkar Birgitta Sedin (kd) bifall till kommunledningskontorets förslag samt att kommunfullmäktige uttalar att man starkt värdesätter de insatser som görs av kommunens frivilligarbetare.

23 Kommunfullmäktige (51) 234 (forts) Kommunstyrelsens behandling Vid kommunstyrelsens behandling av ärendet under 236/2008 yrkar Mats Hedell (v) bifall till motionen. Mats Hedell har vid kommunstyrelsens behandling 236/2008 reserverat sig till förmån för sitt eget yrkande. Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse daterad 2 oktober Arbetsutskottets 188/2008. Kommunstyrelsens 236/2008. Kommunfullmäktiges behandling Under kommunfullmäktiges behandling yrkar Jan-Olov Häggström (s) bifall till kommunstyrelsens förslag. Mats Hedell (v) yrkar bifall till motionen. Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige avslår motionen med hänvisning till att ersättningarna till kommunens frivilligarbetare följer rekommendationer från Sveriges kommuner och landsting. Kommunfullmäktige bedömer också att det inte är rimligt att vidga målgruppen för olika personalförmåner. Kommunfullmäktige uttalar att man starkt värdesätter de insatser som görs av kommunens frivilligarbetare. Reservation Mot kommunfullmäktiges beslut reserverar sig Mats Hedell (v) till förmån för sitt yrkande.

24 Kommunfullmäktige (51) Ks/2008: Motionssvar, planera för cykeln Sammanfattning av ärendet Föreligger motion daterad den 15 april 2008 från Leif Vestin (c) angående plan för ökad gång- och cykeltrafik. I motionen konstateras att klimathotet, hälsan, trängseln är tre goda skäl att underlätta för människor att gå eller ta cykeln istället för bilen. På kortare sträckor bör vi göra så i ökad utsträckning. Att få ett fossilfritt Örnsköldsvik och ett ökat hälsotillstånd är livsnödvändigt för framtiden. Planeringen för ökade transporter genom att gå och cykla bör bli ett strategiskt mål inom kommunen. Tiden är mogen för att införa denna strategi och vision i världsklassarbetet. I motionen föreslås att en uppgraderad plan för ökad gång- och cykeltrafik tas fram med kvantiferade mål, som också tar hänsyn till de nya resemönster som uppstår med ökad insikt om klimat- och hälsohoten och Botniabanans tillkomst. Kommunfullmäktige har under 105/2008 överlämnat föreliggande motion till kommunstyrelsen för beredning. Beredning av motionen Kommunledningskontoret har remitterat motionen till nämnden för teknik och service samt kommunledningskontoret (tillväxtenheten) för inhämtande av synpunkter. Nämnden för teknik och service hänvisar till att man tagit fram och sammanställt en cykelledsplan gällande centralorten och bedömer under 76/2008 att det inte föreligger behov av att upprätta någon ny plan gällande GC-vägar. Nämnden anser att det kommer att ta många år att genomföra den gällande cykelledsplanen. Kommunledningskontoret bedömer i skrivelse daterad 7 oktober 2008 att en samlad satsning för att få fler att gå och cykla är bra. Ett förslag är att arbetet inleds med en utvärdering av de styrdokument som idag finns inom området och hur de följs. Av utvärderingen bör också framgå om det behövs ett nytt styrdokument för att förbättra förutsättningarna för och öka andelen trafikanter som går och cyklar. Kommunledningskontoret föreslår kommunfullmäktige att bifalla motionen.

25 Kommunfullmäktige (51) 235 (forts) Kommunstyrelsens behandling Vid kommunstyrelsens behandling av ärendet under 238/2008 yrkar Kristina Karlström-Hallin (c) att kommunstyrelsen får bedöma om det behövs en ny plan för cykeltrafik utifrån vad som framkommer av föreslagen utvärdering. Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse daterad 7 oktober Näringslivs- och planeringsutskottets 46/2008. Kommunstyrelsens 238/2008. Kommunfullmäktiges behandling Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Leif Vestin (c), Glenn Nordlund (s) och Gunnar Jutterström (s) bifall till kommunstyrelsens förslag. Mats Hedell (v) yrkar bifall till motionen. Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige bifaller motionen genom att uppdra till kommunstyrelsen att utvärdera om kommunens styrande dokument som berör cykeltrafik är tillräckliga för att nå önskvärda mål. Kommunstyrelsen avgör utifrån utvärderingen om det behövs en ny plan för cykeltrafik enligt motionen.

26 Kommunfullmäktige (51) Ks/2008: Motionssvar, redovisning av kostnader och internhyror Sammanfattning av ärendet Föreligger motion daterad den 31 mars 2008 från Lars Näslund (m) angående redovisning av kostnader och internhyror. I motionen konstateras, för att man i nämnderna ska kunna ta beslut om vilka åtgärder man ska prioritera eller inte så måste man veta vad varje objekt kostar i drift och underhåll. Dessutom måste hyran för objekt kunna preciseras. I motionen föreslår Näslund följande: Driftkostnader/enhet redovisas Underhållskostnader/enhet redovisas Hyreskostnad/enhet redovisas Dessa kostnader behöver ej redovisas löpande däremot när den som förhyr lokaler efterfrågar det. Kommunfullmäktige har under 91/2008 överlämnat motionen till kommunstyrelsen för beredning. Beredning av motionen Kommunledningskontoret har remitterat motionen till nämnden för teknik och service och kommunledningskontoret (ekonomi). Nämnden för teknik och service har under 81/2008 föreslagit kommunfullmäktige att anse motionen besvarad. Kommunledningskontorets kommentarer Kommunledningskontoret har skrivit ett motionssvar daterad 13 oktober 2008 och instämmer i nämnden för teknik och service förslag. Kommunledningskontoret anger vidare att tekniska kontoret har uttalat att respektive objekts samtliga kostnader registreras löpande i kommunens redovisningssystem. Till detta system har fastighetsavdelningen integrerat ett för fastighetsförvaltning skräddar

27 Kommunfullmäktige (51) 236 (forts) sytt system där ytterligare information om respektive objekt finns registrerat. Möjligheterna att på begäran redovisa ett objekts kostnader finns således. Vad gäller hyreskostnad/objekt följer tekniska kontoret de riktlinjer som finns i "Regler för lokaler", att internhyran redovisas per förvaltning. Att budgetera kostnader/objekt och redovisa detta skulle kräva ytterligare resurser och därmed fördyra för hyresgästen. Arbetsutskottets behandling Vid arbetsutskottets behandling av ärendet under 199/2008 yrkar Lars Näslund (m) och Dan Olsson (c) bifall till motionen. Glenn Nordlund (s) yrkar bifall till kommunledningskontorets förslag. Kommunstyrelsens behandling Vid kommunstyrelsens behandling av ärendet under 244/2008 yrkar André Nilsson- Hugo (m) bifall till motionen. Elvy Söderström (s) yrkar bifall till arbetsutskottets förslag. Kommunstyrelsen har under 244/2008, efter omröstning och med omröstningssiffrorna 9-6, lämnat förslag om avslag på motionen. Vid kommunstyrelsens behandling av ärendet under 244/2008 har ledamöterna Kristina Karlström-Hallin (c), Roland Wikner (c), André Nilsson-Hugo (m), Magnus Ekwall (m), Gunnar Melin (fp) och Sandra Edin (kd) reserverat sig mot beslutet. Beredande instans förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse daterad 13 oktober Arbetsutskottets 199/2008. Kommunstyrelsens 244/2008. Kommunfullmäktiges behandling Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Lars Näslund (m), Göran Wåhlstedth (v), Roland Wikner (c), Edit Persson (c) och Erik Nordlander (c) bifall till motionen. Elvy Söderström (s), Roger Burland (s) och Mats Hedell (v) yrkar att motionen ska anses besvarad. Ordföranden ställer proposition på ställda yrkanden och finner bifall till att motionen ska anses bevarad.

28 Kommunfullmäktige (51) 236 (forts) Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige anser motionen besvarad utifrån att redovisning per objekt redan erbjuds samt att budgetering per objekt skulle medföra administrativa fördyringar för hyresgästerna. Reservation Mot kommunfullmäktiges beslut reserverar sig ledamöter tillhörande Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Sveriges Pensionärers Intresseparti samt Göran Wåhlstedth (v).

29 Kommunfullmäktige (51) Ks/2008: Motionssvar, instegsjobb Sammanfattning av ärendet Föreligger motion från Gunnar Melin (fp) daterad 25 augusti I motionen konstateras att regeringens satsning på subventionerade instegsjobb för nyanlända invandrare gör att de nyanlända snabbt får in en fot på den riktiga arbetsmarknaden i kombination med studier i svenska. Vidare konstateras att alliansregeringen från och med den 1 juni 2008 gett instegsjobben en mer förmånlig utformning än tidigare. Subventioneringsgraden har höjts och både stödet i sig och tidsramen för instegsjobben har förlängts. I motionen föreslår Melin att kommunfullmäktige beslutar att uppdra till kommunstyrelsen att ta fram en handlingsplan för att kommunen som arbetsgivare fullt ut ska beakta möjligheten med instegsjobb vid tillsättning av tjänster. Kommunfullmäktige har under 107/2008 överlämnat motionen till kommunstyrelsen för beredning. Beredning av motionen Kommunledningskontoret har remitterat ärendet till humanistiska nämnden och kommunledningskontoret (personal). Humanistiska nämnden har under 109/2008 ansett att ett handlingsprogram för kommunen för att beakta möjlighet till instegsjobb vid tillsättning av tjänster kommer att kunna hjälpa den enskilde individen för att uppnå kommunens integrationsmål. Humanistiska nämnden anser att ett föreslaget handlingsprogram ska följas upp efter ett år och utvärderas efter två år. Nämnden har föreslagit kommunfullmäktige att bifalla inlämnad motion avseende instegsjobb för nyanlända invandrare. Kommunledningskontoret har i motionssvar daterad 26 september 2008 beskrivit att kommunen som arbetsgivare har lång erfarenhet av och god kunskap om de olika arbetsmarknadspolitiska program som finns. Arbetsmarknadspolitiken fungerar som en del i den långsiktiga personalförsörjningen och bidrar till att arbetslösa kan öka sin anställningsbarhet. Samverkan mellan arbetsförmedlingen och kommunen som arbetsgivare fungerar väl. Kommunledningskontorets anser att den samverkan och de etablerade rutiner som finns idag är tillräckliga och någon särskild handlingsplan för instegsjobb inte behöver utarbetas och föreslår därför avslag till motionen.

30 Kommunfullmäktige (51) 237 (forts) Tidigare behandling Arbetsutskottet har under 184/2008 bordlagt ärendet till nästa sammanträde med arbetsutskottet den 28 oktober 2008 och i samband med detta bjudit in t.f. personaldirektör Gösta Lindström för att beskriva hur kommunens samverkan med arbetsförmedlingen fungerar och hur man arbetar tillsammans genom olika arbetsmarknadspolitiska program. Arbetsutskottets återupptagna behandling Vid arbetsutskottets återupptagna behandling av ärendet under 200/2008 beskriver t.f. personaldirektör Gösta Lindström hur kommunens samverkan med arbetsförmedlingen fungerar och hur man arbetar tillsammans genom olika arbetsmarknadspolitiska program. Arbetsutskottet bjuder in representanter från humanistiska förvaltningen till kommunstyrelsens behandling av ärendet den 4 november Detta för att beskriva hur man avser arbeta med det treåriga integrationsprojekt nämnden har beviljats av Europeiska flyktingfonden samt om instegsjobb kan utvecklas inom ramen för projektet. Kommunstyrelsens behandling Vid kommunstyrelsens behandling av ärendet under 245/2008 informerar Kerstin Richter från humanistiska förvaltningen om hur man avser arbeta med det treåriga integrationsprojekt nämnden har beviljats av Europeiska flyktingfonden samt om instegsjobb kan utvecklas inom ramen för projektet. Av informationen framgår att humanistiska förvaltningen försökte få med instegsjobb inom ramen för projektet men det gick inte. Arbetsförmedlingen beslutar om instegsjobb. Finansieringen av instegsjobb med placering i kommunens organisation kan till 75% täckas av medel från arbetsförmedlingen. Resterande 25% måste tas från förvaltningarnas egna medel. Gunnar Melin (fp), Lars Näslund (m), Sandra Edin (kd) och Dan Olsson (c) yrkar bifall till motionen. Glenn Nordlund (s) yrkar bifall till arbetsutskottets förslag. Kommunstyrelsen har under 245/2008, efter omröstning och med omröstningssiffrorna 9-6, lämnat förslag om avslag på motionen. Vid kommunstyrelsens behandling av ärendet under 245/2008 har ledamöterna Lars Näslund (m) och Gunnar Melin (fp) reserverat sig.

31 Kommunfullmäktige (51) 237 (forts) Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse daterad 26 september Arbetsutskottets 200/2008. Kommunstyrelsens 245/2008. Kommunfullmäktiges behandling Vid kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Glenn Nordlund (s) att kommunfullmäktige bifaller motionen med att uttala att kommunen som arbetsgivare fullt ut beaktar möjligheten med instegsjobb vid tillsättning av tjänster. Beslutet följs upp i kommunfullmäktige halvårsvis. Gunnar Melin (fp) bifaller Glenn Nordlunds (s) yrkande. Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige bifaller motionen med att uttala att kommunen som arbetsgivare fullt ut beaktar möjligheten med instegsjobb vid tillsättning av tjänster. Beslutet följs upp i kommunfullmäktige halvårsvis.

32 Kommunfullmäktige (51) Ks/2006: Begäran om ytterligare investeringsmedel från nämnden för teknik och service för renovering av Stadshusgaraget Sammanfattning av ärendet Kommunfullmäktige godkände under 56/2007 att nämnden för teknik och service får ianspråkta de i budget avsatta medlen på kkr. för projekt "Renovering av stadshusgaraget" samt att dessutom godkänna omdisponering på 330 kkr. från projekt "Energibesparande åtgärder" till projekt "Renovering stadshusgaraget" påbörjades renoveringen av garaget i Stadshuset då injektering utfördes. När etapp två skulle påbörjas så visade det sig att priset på det återstående arbetet hade stigit kraftigt. Då karbonatiseringsdjupet ökar med 1 mm per år (att hållfastheten i betongen försämras) så är det angeläget att utföra etapp två omgående. Den prisökning som konjunkturläget orsakar kräver att en komplettering av anslaget görs. Den kostnadskalkyl som tekniska kontoret har tagit fram visar att den totala kostnaden för projektet blir kkr. och detta kräver att kommunfullmäktige skjuter till medel för mellanskillnaden från lagd budget på kkr. Tillkommande driftkostnader på 659 kkr./år avser inrymmas i befintlig driftsbudget. Beslut av nämnden för teknik och service Nämnden för teknik och service har under 23/2008 föreslagit att kommunfullmäktige beviljar kkr. i ytterligare investeringsmedel för renovering av Stadshusgaraget. Arbetsutskottets behandling Vid arbetsutskottets behandling av ärendet under 181/2008 yrkar Lars Näslund (m) att representanter för tekniska kontoret bjuds in till kommunstyrelsens behandling av ärendet för att beskriva den organisatoriska skiljelinjen mellan dels Övik Parkering AB och dels tekniska kontoret vad gäller användningen av stadshusgaraget. Kommunstyrelsens behandling Vid kommunstyrelsens behandling av ärendet under 231/2008 lämnar Rikard Salomonsson information om den organisatoriska skiljelinjen mellan dels Övik Parkering AB och dels tekniska kontoret vad gäller användningen av stadshusgaraget. Det framkommer att ansvaret för parkeringsgaraget ligger på tekniska kontoret. Tekniska kon-

33 Kommunfullmäktige (51) 238 (forts) toret köper dock tjänsten parkeringsbevakning av Övik Parkering AB. Parkeringsintäkterna tillfaller tekniska kontoret. Beredande organs förslag till beslut Arbetsutskottets 181/2008. Kommunstyrelsens 231/2008. Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige beviljar kronor i ytterligare investeringsmedel för renovering av stadshusgaraget. Kommunfullmäktige noterar att tillkommande driftkostnader på 659 kkr./år avser inrymmas i befintlig driftsbudget.

34 Kommunfullmäktige (51) Ks/2008: Förslag till sammanträdesdagar 2009 Sammanfattning av ärendet Föreligger skrivelse från kommunledningskontoret daterad 25 september Av skrivelsen framgår att kommunledningskontoret har upprättat förslag till sammanträdesdagar för kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, arbetsutskottet, näringslivs- och planeringsutskottet, och förhandlingsdelegationen. Förslag till sammanträdesdagarna för ekonomiberedningen kommer att kompletteras efter ekonomiberedningens sammanträde den 7 oktober. Förslaget har upprättats för att finnas som underlag för kommande överläggningar med övriga förvaltningar om samordning av sammanträdesdagar och sammanträdesrum. Arbetsutskottets behandling Vid arbetsutskottets behandling av ärendet under 190/2008 yrkar Elvy Söderström (s) att kommunfullmäktiges sammanträden börjar kl. 13:00. Kommunstyrelsens behandling Vid kommunstyrelsens behandling av ärendet under 237/2008 noterades några redaktionella justeringar som behöver göras i kommunledningskontorets skrivelse. Kommunstyrelsen uppdrar under 237/2008 till kommunledningskontoret att till kommunfullmäktiges behandling av ärendet, göra vissa redaktionella justeringar i kommunledningskontorets skrivelse. Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse daterad 25 september Arbetsutskottets 190/2008. Kommunstyrelsens 237/2008. Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige fastställer sammanträdesdagar 2009, inkluderat de redaktionella ändringar som diskuterades vid sammanträdet, enligt nedan:

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsen 2008-11-04 1 (38) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 15:00-17:30 Beslutande Ordföranden: Elvy Söderström (s) Ledamoten: Glenn Nordlund (s), Marianne Vestin (s) -16:30 229-230,

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige (3) Ordförande ställer proposition på ställda yrkanden och finner bifall till kommunstyrelsens

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige (3) Ordförande ställer proposition på ställda yrkanden och finner bifall till kommunstyrelsens Kommunfullmäktige 2006-11-27 2 (3) Lars Näslund (m) och Ingrid Ågren (spi) och yrkar avslag på framställan. Gunnar Melin (fp) och yrkar avslag på framställan om kommunal borgen. Ordförande ställer proposition

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35 Kommunstyrelsen 2011-12-19 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35 Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamöter: Glenn Nordlund (S),

Läs mer

159 Motionssvar, Låt barn och ungdomar göra sig hörda

159 Motionssvar, Låt barn och ungdomar göra sig hörda Kommunfullmäktige 2016-09-26 1 (6) 159 Motionssvar, Låt barn och ungdomar göra sig hörda Kst/2016:82 Bakgrund/Ärendet Föreligger motion daterad den 8 februari 2016 från Bror Wallström (L) och Lena Jonsson

Läs mer

Antagande av tillägg till Översiktsplan 2007 för Örnsköldsviks kommun avseende vindkraft, utlåtande efter utställning

Antagande av tillägg till Översiktsplan 2007 för Örnsköldsviks kommun avseende vindkraft, utlåtande efter utställning Kommunfullmäktige 2008-12-15 52 (75) Ks/2007:406 275 Antagande av tillägg till Översiktsplan 2007 för Örnsköldsviks kommun avseende vindkraft, utlåtande efter utställning Sammanfattning av ärendet Föreligger

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15 Kommunstyrelsen 2010-05-31 1 (5) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15 Beslutande Övriga deltagare Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamöter:, Glenn Nordlund (S), Jim Sundelin (S), Lena

Läs mer

234 Motionssvar, Nyttjanderättskonflikter mellan enskilt ägande och kommunens intressen (Kst/2015:617)

234 Motionssvar, Nyttjanderättskonflikter mellan enskilt ägande och kommunens intressen (Kst/2015:617) Kommunfullmäktige 2016-11-28 1 (5) 234 Motionssvar, Nyttjanderättskonflikter mellan enskilt ägande och kommunens intressen (Kst/2015:617) Föreligger motion daterad den 28 oktober 2015 från Bertil Jonsson

Läs mer

231 Motionssvar, Gröna linjen - för en starkare region (Kst/2014:205)

231 Motionssvar, Gröna linjen - för en starkare region (Kst/2014:205) Kommunfullmäktige 2016-11-28 1 (5) 231 Motionssvar, Gröna linjen - för en starkare region (Kst/2014:205) Föreligger motion daterad den 24 mars 2014 från Anna-Lena Lindberg (C) angående förslag om en ny

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl 13:00 15:50

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl 13:00 15:50 Nämnden för teknik och service 2008-08-19 1 (9) Plats och tid Beslutande Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl 13:00 15:50 Ordförande Roger Burland (s) Ledamot Malin Ögren (s) Erik Nordlander

Läs mer

162 Motionssvar, Gynna ansvarsfullt företagande vid upphandlingar

162 Motionssvar, Gynna ansvarsfullt företagande vid upphandlingar Kommunfullmäktige 2016-09-26 1 (5) Kst/2016:195 162 Motionssvar, Gynna ansvarsfullt företagande vid upphandlingar Ärendet Föreligger motion daterad den 21 mars 2016 från Bror Wallström (L) och Lena Jonsson

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 9: Anita Danielsson (M), Gunilla Hammarlund (S) Kommundirektör Agneta Marelll

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 9: Anita Danielsson (M), Gunilla Hammarlund (S) Kommundirektör Agneta Marelll Kommunstyrelsen 2010-09-27 1 (5) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 9:00 09.15 Beslutande Övriga ersättare: Övriga deltagare Ordförande: Glenn Nordlund (S) Ledamöter: Marianne Vestin (S), Jim

Läs mer

66 Motionssvar, Trygghetsboende (Kst/2012:214)

66 Motionssvar, Trygghetsboende (Kst/2012:214) Kommunfullmäktige 2014-04-28 1 (5) 66 Motionssvar, Trygghetsboende (Kst/2012:214) Sammanfattning av ärendet Föreligger motion daterad den 23 april 2012 från alliansen i omsorgsnämnden genom Anna-Lena Holmström

Läs mer

95 Svar på medborgarförslag, Pendlarkort till studenter (Kst/2013:447)

95 Svar på medborgarförslag, Pendlarkort till studenter (Kst/2013:447) Kommunfullmäktige 2016-05-30 1 (6) 95 Svar på medborgarförslag, Pendlarkort till studenter (Kst/2013:447) Sammanfattning av ärendet Föreligger medborgarförslag daterat den 19 september 2013 angående införande

Läs mer

29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627)

29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627) Kommunfullmäktige 2018-03-26 1 (5) 29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627) Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige överlämnade i november 2016 en motion angående psykosocial

Läs mer

228 Motionssvar, Ett nytt gymnasium i Örnsköldsvik (Kst/2015:207)

228 Motionssvar, Ett nytt gymnasium i Örnsköldsvik (Kst/2015:207) Kommunfullmäktige 2015-12-14 1 (6) 228 Motionssvar, Ett nytt gymnasium i Örnsköldsvik (Kst/2015:207) Föreligger motion daterad den 13 mars 2015 från Lars Näslund (M), Johannes Nordin (M) samt Annica Jonsson

Läs mer

236 Motionssvar, Ge elevråden mer inflytande (Kst/2017:437)

236 Motionssvar, Ge elevråden mer inflytande (Kst/2017:437) Kommunfullmäktige 2017-12-18 1 (5) 236 Motionssvar, Ge elevråden mer inflytande (Kst/2017:437) Ärendebeskrivning Motionen lämnades in av Maria Gulliksson, Hanna Sydhage, Birgitta Sedin, Maria Nordberg

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 18:00 21:00. Enligt bifogad närvaroförteckning

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 18:00 21:00. Enligt bifogad närvaroförteckning Kommunfullmäktige 2007-05-10 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 18:00 21:00 Beslutande Övriga deltagare Enligt bifogad närvaroförteckning Kommunsekreterare Matti Ohlsson, sekr. Kommundirektör

Läs mer

184 Motionssvar, ett starkare Örnsköldsvik - byte av regiontillhörighet från Västernorrland till Västerbotten (Kst/2013:120,Kst/2017:269)

184 Motionssvar, ett starkare Örnsköldsvik - byte av regiontillhörighet från Västernorrland till Västerbotten (Kst/2013:120,Kst/2017:269) Kommunfullmäktige 2017-10-30 1 (5) 184 Motionssvar, ett starkare Örnsköldsvik - byte av regiontillhörighet från Västernorrland till Västerbotten (Kst/2013:120,Kst/2017:269) Ärendebeskrivning I kommunledningsförvaltningens

Läs mer

159 Motionssvar, Integrationsprojekt - Kompis Sverige (Kst/2017:217)

159 Motionssvar, Integrationsprojekt - Kompis Sverige (Kst/2017:217) Kommunfullmäktige 2017-09-25 1 (7) 159 Motionssvar, Integrationsprojekt - Kompis Sverige (Kst/2017:217) Ärendebeskrivning En motion om integrationsprojekt Kompis Sverige, daterad den 7 mars 2017 har lämnats

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Eva Edberg (s) - 13 Frits Söderlind (s) 14 Ersättare Frits Söderlind (s) Barbro Olsson (c) Lars-Åke Norman (s) Christina Göransson (kd)

Eva Edberg (s) - 13 Frits Söderlind (s) 14 Ersättare Frits Söderlind (s) Barbro Olsson (c) Lars-Åke Norman (s) Christina Göransson (kd) Omsorgsnämnden 2007-01-10 1 (16) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe kl 13:00-14:50. Beslutande Christina Karlsson (s) Anna-Lena Holmström (c) Gunnar Holmberg (s) Sofia Olsson

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger. Tid: Tisdag 7 juni 2005 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45

Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45 Omsorgsnämnden 2007-09-14 1 (6) Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45 Beslutande Christina Karlsson (s) Anna-Lena Holmström (c) Gunnar Holmberg (s) Sofia Olsson (c) Lillemor Edlund

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid: Mötesrum Hövdingasalen, kl 08:30-09:20 Beslutande och tjänstgörande ersättare: Närvarande ersättare och övriga deltagande: Mikael Berglund (S), ordf Dan Björk (M) Isabell Korn (M)

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1998-10-12 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 19:30

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 19:30 Kommunfullmäktige 2010-05-31 1 (47) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 19:30 Beslutande Övriga deltagare Enligt närvarolista Kommunsekreterare Matti Ohlsson Godkännande av närvaro Tid och

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida.

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Protokoll 1 (12) Plats och tid Nils/Holger kommunhuset, 2017-04-13, kl. 11.00 11.59 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör Cornelia Englén,

Läs mer

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S)

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Fritids- och kulturnämndens arbetsutskott 2014-11-04 Plats och tid Fritidsenhetens kansli 13.15 Beslutande Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Övriga deltagare Annica Andersson

Läs mer

Kommunkansliet kl omedelbar justering

Kommunkansliet kl omedelbar justering 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-21.10 Beslutande Ledamöter 28 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson, kommunchef Göran Skoog,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14)

PROTOKOLL 1 (14) PROTOKOLL 1 (14) 2019-01-10 Socialnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 9.40-11.30 Beslutande Iosif Karambotis (S), ordförande Anna Lundström (S), vice ordförande Magnus Nilsson (S) Rose-Marie Lundström

Läs mer

Plats och tid Stadshuset kl. 10:00-11:00

Plats och tid Stadshuset kl. 10:00-11:00 Kommunstyrelsen 2009-03-30 1 (15) Plats och tid Stadshuset kl. 10:00-11:00 Beslutande Beslutande ersättare Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamoten: Glenn Nordlund (S) Lena Kvarnström (S) Helge Westman

Läs mer

Motion (KD) - Satsa på ett ökat föräldrastöd - En kommunal strategi behövs

Motion (KD) - Satsa på ett ökat föräldrastöd - En kommunal strategi behövs MOTIONSUTLÅTANDE 2010-09-28 Kommunstyrelsen/Kommunfullmäktige Sid 1 (5) Dnr 77936 Motion (KD) - Satsa på ett ökat föräldrastöd - En kommunal strategi behövs Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 30 mars

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunfullmäktige 2018-12-12 227 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Arvidsjaur klockan 19.00-20.20. Beslutande Samtliga kommunfullmäktigeledamöter med undantag av: Samuel Wigenstam, Kristina Taimi, Marcus

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 19:00. Beslutande Enligt närvaroförteckning sidan 2

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 19:00. Beslutande Enligt närvaroförteckning sidan 2 Kommunfullmäktige 2009-09-28 1 (67) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 19:00 Beslutande Enligt närvaroförteckning sidan 2 Övriga deltagare Kommunsekreterare Matti Ohlsson Knut Pettersson

Läs mer

129 Motionssvar, krav om GMO-fritt foder till djur vars kött kommunen upphandlar (Kst/2015:265)

129 Motionssvar, krav om GMO-fritt foder till djur vars kött kommunen upphandlar (Kst/2015:265) Kommunfullmäktige 2016-06-20 1 (6) 129 Motionssvar, krav om GMO-fritt foder till djur vars kött kommunen upphandlar (Kst/2015:265) Föreligger motion instämplad hos kommunledningsförvaltningen den 9 april

Läs mer

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 1 (11) Plats och tid Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 Beslutande Carl-Göran Svensson (c) Madli-Ann Pohla (m) Staffan Olzon (fp) Christer Grankvist (s) Maria Andersson (s) tjänstgör för Lennart Månsson

Läs mer

Socialkontoret, Löjtnant Granlunds väg 16, Hässleholm

Socialkontoret, Löjtnant Granlunds väg 16, Hässleholm Socialnämnden 2005-05-24 1 (14) Plats och tid Kasern Möller kl 15.00 16.00 Beslutande Ersättare Gunnel Persson (s) ordförande Sven-Erik Andersson (c) 1:e vice ordförande Lars Johnsson (m) 2:e vice ordförande

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör. Pierre Esbjörnsson (S) Jörgen Sjöslätt (C) Anslag/bevis

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör. Pierre Esbjörnsson (S) Jörgen Sjöslätt (C) Anslag/bevis Protokoll 1 (12) Plats och tid Nils/Holger, kommunhuset i Skurup, 2016-11-16, kl. 18.00 18.15 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör Justerade

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Gunnar Andersson (S) ej tjänstgörande ersättare

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Gunnar Andersson (S) ej tjänstgörande ersättare STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Luspengymnasiet, Storuman 2018-02-27, kl. 08.45-09.30 Beslutande Se närvarolista sid. 2 Övriga Maria Mickelsson kommunsekreterare Peter Persson koncernchef

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2008-09-29 1 (12) Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 29 september 2008, klockan 13.00 14.

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2008-09-29 1 (12) Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 29 september 2008, klockan 13.00 14. 2008-09-29 1 (12) Plats och tid Beslutande Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 29 september 2008, klockan 13.00 14.35 Anders Tollin (S) Ordförande Leif Carlberg (S) Christina Waster Jansson

Läs mer

Protokoll. Sammanträdesdatum ANSLAG / BEVIS

Protokoll. Sammanträdesdatum ANSLAG / BEVIS 1 Plats och tid Plåtslagarvägen 17 13:00-14:30 ande Övriga närvarande Utses att justera Jan-Christer Jonsson (S) Anna-Lena Fjellström (S) Marie Lodin (S) Gunnar Grönberg (S) Stig Svedin (V) Göran Ljungblom

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Plats och tid Folkets Hus, onsdagen 8 maj 2019, kl. 15.50-16.30 Ajournering 16.05-16.10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagande

Läs mer

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista) 1(12) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2010-02-22 11 Plats och tid Kommunhuset, måndag 22 februari 2010, kl. 19.00 19.30 och 19.35 21.10 Beslutande Lars-Åke Bergman (S), Bengt Sjöberg (M), Karl-Johan Gustafson (C), Anne- Charlotte

Läs mer

Fritids- och kulturchef Annica Andersson, föreningskonsulent Margareta Nöstdal och sekreterare Pernilla Larsson

Fritids- och kulturchef Annica Andersson, föreningskonsulent Margareta Nöstdal och sekreterare Pernilla Larsson Fritids- och kulturnämnden 2014-11-18 Plats och tid Robothistoriska muséet 13.15 15.30 mötet ajournerades 14.39 14.45 Beslutande Övriga deltagare Lena Träff (S) Stefan Carlsson (S) Jan-Erik Jansson (S)

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 16:00

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 16:00 Kommunfullmäktige 2010-09-27 1 (34) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 16:00 Beslutande Övriga deltagare Enligt närvarolista Kommunsekreterare Matti Ohlsson Godkännande av närvaro Tid och

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 19 Plats och tid Björnekullasalen kl 18.00-19.10 Beslutande Jan Nilsson (s) ordförande Nils Göran Nilsson (kd) Mats Kroon (m) Reino Persson (s) Gunilla Karlsson (s) Gösta Brodin (kof)

Läs mer

Tid Onsdagen den 7 oktober 2015, kl I Ann-Christine Furustrand (S) Kommunstyrelsens arbetsutskott

Tid Onsdagen den 7 oktober 2015, kl I Ann-Christine Furustrand (S) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott o Österåker Tid Onsdagen den 7 oktober 2015, kl 10.50- I 1.30 Plats Närvarande Utses att justera, 10:2 Largen, Alceahuset, Åkersberga Enligt bifogad

Läs mer

IP Malung-Sälens kommun

IP Malung-Sälens kommun IP Malung-Sälens kommun ID 1 Plats och tid Beslutande Orrskogen, Malung, kl. 16:00-16:30 Kurt Podgorski (S), ordförande Christin Löfstrand (V) Lars-Erik Bech (V) Pär Kindlund (C) Bitte Lindberg-Ås (S)

Läs mer

Kommunfullmäktige Enligt sammanträdeslista, bilaga A

Kommunfullmäktige Enligt sammanträdeslista, bilaga A Sammanträdesdatum 18 Plats och tid Björnekullaskolan, Åstorp kl 19.00-20.30 Beslutande Enligt sammanträdeslista, bilaga A Övriga deltagare Yngve Olsson, ersättare Kjell Malmgren, ersättare Bertil Göransson,

Läs mer

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD)

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD) 1(16) Plats och tid Riddarsalen i Ödeshög, kl 19:00 20:50 Beslutande Ledamöter Se särskild närvarolista. Ersättare Se särskild närvarolista. Övriga närvarande Se särskild närvarolista. Justerare Justeringens

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.25 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson,

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 09:

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 09: Kommunstyrelsen 2013-02-25 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 09:00 10.15 Beslutande Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamöter: Glenn Nordlund (S), Lena Kvarnström (S), Laila Bylund (S),

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05 Beslutande Bengt Torstensson Lotta Husberg Kerstin Gadde Veronica Almroth Claes Nordevik Hans Pernervik Els-Marie Ragnar Bo Andersson

Läs mer

103 Svar på Medborgarförslag, anslutning till nätverket Mayors for Peace (Borgmästare för fred), återremiss (Kst/2011:574)

103 Svar på Medborgarförslag, anslutning till nätverket Mayors for Peace (Borgmästare för fred), återremiss (Kst/2011:574) Kommunfullmäktige 2012-06-18 1 (5) 103 Svar på Medborgarförslag, anslutning till nätverket Mayors for Peace (Borgmästare för fred), återremiss (Kst/2011:574) Sammanfattning av ärendet Föreligger medborgarförslag

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 2011-04-05 Ärendelista Sid nr Justering...2 29 Antagande av förslag till fördjupad översiktsplan för Birstaområdet...3 30 Överenskommelse om samarbete mellan

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 10.30-11.40 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

Kommunstyrelsen. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare

Kommunstyrelsen. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare 1(6) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 17.30 18.25 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Birgitta Jönsson (S), ordförande Fredrik Jönsson (C) Stefan Pettersson (M), tjg ers för Olof

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.50 Beslutande Övriga deltagande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c)

Läs mer

Marianne Sandin Bäckestrand

Marianne Sandin Bäckestrand Socialnämnden 2005-08-30 1 (11) Plats och tid Kasern Möller kl 15.00 15.40 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Gunnel Persson (s) ordförande Sven-Erik Andersson (c) 1:e vice ordförande Anita Johannesson

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl 14:30-15:00.

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl 14:30-15:00. Samhällsbyggnadsnämnden 2011-01-27 1 (19) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl 14:30-15:00. Beslutande ledamöter Roger Burland (S), ordförande Esbjörn Jonsson (S) Malin Westman

Läs mer

80 Svar på motion om att införa övervakningskameror vid utsatta parkeringsplatser (KSKF/2017:517)

80 Svar på motion om att införa övervakningskameror vid utsatta parkeringsplatser (KSKF/2017:517) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-04-10 Sida 1(3) 80 Svar på motion om att införa övervakningskameror vid utsatta parkeringsplatser (KSKF/2017:517) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 18:30. Hanna Matkala, Sliperiet 96 Alex Gustafsson, Sliperiet 96

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 18:30. Hanna Matkala, Sliperiet 96 Alex Gustafsson, Sliperiet 96 Kommunfullmäktige 2010-06-21 1 (58) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 18:30 Beslutande Övriga deltagare Enligt närvarolista Kommunsekreterare Matti Ohlsson Hanna Matkala, Sliperiet 96 Alex

Läs mer

216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun

216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun Kommunfullmäktige 2012-12-17 57 (87) Kst/2011:149 216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun Bakgrund/Ärendet Föreligger kommunledningsförvaltningens skrivelse/utlåtande daterad

Läs mer

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Jonas Löhnn (mp) Bengt Sundström (fp)

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Jonas Löhnn (mp) Bengt Sundström (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-12-12 257 Tid 8.30-9.20 Plats Stadshuset Omfattning 261-267 ande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

Kommunfullmäktige 2006-01-26. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista.... Virve Svedlund

Kommunfullmäktige 2006-01-26. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista.... Virve Svedlund SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Vallaskolans aula, kl 19.00-20.55 Beslutande Se bifogad deltagarlista. Närvarande ersättare Se bifogad deltagarlista. Övriga deltagande Se bifogad deltagarlista.

Läs mer

Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 1 september 2015

Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 1 september 2015 Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 1 september 2015 Sid Justering... 2 41 Organisatorisk flytt och ny arbetsordning för kommunala pensionärsrådet...

Läs mer

PROTOKOLL 1 (7)

PROTOKOLL 1 (7) PROTOKOLL 1 (7) 2018-10-04 Nämnden för support och lokaler Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Guldrummet. Klockan 10.00 12.00 Beslutande Tomas Teglund (S), ordförande Hans Brettschneider (MP), vice

Läs mer

Kommunstyrelsen (6) Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl

Kommunstyrelsen (6) Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl Kommunstyrelsen 2012-01-13 1 (6) Plats och tid Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl 16.00-16.10 Beslutande Anders Pettersson, ordförande (C) Erland Nilsson (S) Dag Ivarsson (M) Monica Svensson (S) Clas

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-11-03 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 09:15-09:30 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Christin Löfstrand (V) Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Kristina

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (4) Plats och tid Kommunkontoret kl 08.00 08.55 Beslutande Kent Holmer, ordförande Leif Andersson, 1:e vice ordförande, tillika mötesordförande Ann-Christine Sandell, 2:e vice ordförande Catharina Tann,

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S) 1(12) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 11.15 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S) Tjänstgörande ersättare Eric Berntsson

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 114 Plats och tid Kulturhuset Björnen kl 19.00-20.20 Beslutande Enligt sammanträdeslista, Bilaga A Övriga närvarande Ulf Carlsson (m) Ewa Rawlings-Olsson Ulf Cronbring (s) Ulf Strömstedt,

Läs mer

NORDMALINGS KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige. Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl

NORDMALINGS KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige. Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 1 (5) Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 17-17.50 Beslutande: Övriga närvarande: Justerare: Christer Bäckman (fp), ordförande Ingemar Sandström (c) Kerstin Sjöström (c) Madelaine Jakobsson (c), ersättare

Läs mer

Folkets Park kl

Folkets Park kl 1 (11) Plats och tid Folkets Park kl 09.00 11.45 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson, (c) ledamot Lars-Göran Thulin,

Läs mer

Arken, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Korallen, kl 13:00 15:15. Tjänstgörande Gerd Persson (S) Göran Algotsson (C) 79- Ersättare

Arken, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Korallen, kl 13:00 15:15. Tjänstgörande Gerd Persson (S) Göran Algotsson (C) 79- Ersättare Nämnden för teknik och service 2010-10-26 1 (10) Plats och tid Arken, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Korallen, kl 13:00 15:15 Beslutande Roger Burland (S), ordf ledamöter Malin Westman (S) Erik Nordlander

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-04-04, kl. 08:00-11:33 Sammanträdesdatum s. 1 (9) Beslutande Övriga deltagare Robert Wenglén (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa Bäck (S) Lennart

Läs mer

i sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby

i sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby 1(9) Tid och plats Torsdagen den 23 augusti 2018 kl 14.00-15.30 i sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby Beslutande Ann-Charlotte Wiesel (M), ordförande Pia Johansson (S), vice ordförande kl. 14.00-14.40

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 16:00 17:45. Enligt separat närvaroförteckning

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 16:00 17:45. Enligt separat närvaroförteckning Kommunfullmäktige 2008-04-28 1 (27) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 16:00 17:45 Beslutande Övriga deltagare Enligt separat närvaroförteckning Kommunsekreterare Matti Ohlsson Godkännande av

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll 2012-09-12

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll 2012-09-12 Tid och plats Onsdagen den 12 september. 2012, kl 17.00 20.00 i Dialogen Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Lena Gerby (M), ordförande Hanna Svensson (S)

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl PERSTORPS KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2007-10-22 Sida 1 (14) Plats och tid Kommunkontoret kl 16.00 18.20 Beslutande Leif Andersson, ordförande Catharina

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe Kl 08:30-09:30, 14:30-15:35.

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe Kl 08:30-09:30, 14:30-15:35. Omsorgsnämnden 2009-09-16 1 (9) Plats och tid Beslutande ledamöter Beslutande ersättare Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe Kl 08:30-09:30, 14:30-15:35. Christina Karlsson (S) ordförande Gunnar

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 11:00 11:30

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 11:00 11:30 Kommunstyrelsen 2008-06-16 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 11:00 11:30 Beslutande Övriga deltagare Ordföranden: Elvy Söderström (s) Ledamoten: Glenn Nordlund (s), Marianne Vestin (s),

Läs mer

Enligt separat närvaroförteckning. Sekreterare Eva Isaksson Kommundirektör Agneta Marell 1 Ekonomidirektör Mikael Öhrling 2 Ekonom Marie Edlund 2

Enligt separat närvaroförteckning. Sekreterare Eva Isaksson Kommundirektör Agneta Marell 1 Ekonomidirektör Mikael Öhrling 2 Ekonom Marie Edlund 2 Kommunfullmäktige 2009-01-26 1 (26) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Stadshuset, Örnsköldsvik, kl.13:00-17:55 Enligt separat närvaroförteckning Sekreterare Eva Isaksson Kommundirektör Agneta Marell

Läs mer

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A.

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. 1 Sessionssalen, kommunhuset, kl. 18:30 20:35 44-52 Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. Plats och tid Paragrafer

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 27 oktober 2015 kl. 8:30-9:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 86-91 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl Kerstin Hörnqvist.

Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl Kerstin Hörnqvist. 1 (8) Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 19-19.35 Beslutande: Övriga närvarande: Utses att justera: Gunnar Wiglöv (s), ordförande Anders Lundberg (c), 1:e vice ordförande Bo Westermark (v), 2:e vice ordförande

Läs mer

Se bilagd förteckning

Se bilagd förteckning Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunfullmäktige 2007-03-22 1 Plats och tid Torsdag 22 mars 2007 kl 19.00-19.50 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen

PROTOKOLL Kommunstyrelsen PROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-02-24 Sida 1 (6) Paragrafer 23-25 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 17.00-17.30 Beslutande Bengt Svensson (M), ordförande Carl-Axel

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Samverkansnämnden

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Samverkansnämnden PROTOKOLL 1 (6) 19 28, 2 bilagor Plats Beslutande Övriga Videokonferens: Allmän service Skellefteå, Dorotearummet Umeå Videokonferensrum 2 Lycksele Janeth Lundberg (S) ordförande Andreas Löwenhöök (M)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-01-29 1 (7) Plats och tid Stadshuset, Vetlanda kl. 13.15-15.10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Henrik Tvarnö (S) ordf. Nils-Erik

Läs mer

Reglemente. Utbildningsnämnden. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad Reviderad:

Reglemente. Utbildningsnämnden. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad Reviderad: Reglemente Utbildningsnämnden Mariestads kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2014-09-29 Reviderad: 2019-01-15 Dnr: Bun 2014/159 Reglemente för Utbildningsnämnden Kommunfullmäktige ansvarar för

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 14:00 18:30. Beslutande Enligt närvarolistan sidan 2

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 14:00 18:30. Beslutande Enligt närvarolistan sidan 2 Kommunfullmäktige 2010-02-22 1 (39) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 14:00 18:30 Beslutande Enligt närvarolistan sidan 2 Övriga deltagare Kommunsekreterare Matti Ohlsson Christer Larsson 27

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Datum Sid 2004-02-04 1. Lars Olsson (c) ordf Lena Wallentheim (s) Bo-Anders Thornberg (m)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Datum Sid 2004-02-04 1. Lars Olsson (c) ordf Lena Wallentheim (s) Bo-Anders Thornberg (m) 2004-02-04 1 Plats och tid Stadshuset, rum 2, kl 09.45-11.20 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Lars Olsson (c) ordf Lena Wallentheim (s) Bo-Anders Thornberg (m) Kanslichef Per Hildingson Utvecklingschef

Läs mer

Sammanträdesrum Korallen, Arken Kl 08:30-09:30, 13:00-15:30. Eva Edberg (S) Gunnar Eklöf (V) - 47

Sammanträdesrum Korallen, Arken Kl 08:30-09:30, 13:00-15:30. Eva Edberg (S) Gunnar Eklöf (V) - 47 Omsorgsnämnden 2010-05-11 1 (11) Plats och tid Beslutande ledamöter Sammanträdesrum Korallen, Arken Kl 08:30-09:30, 13:00-15:30. Christina Karlsson (S) ordförande Gunnar Holmberg (S) Anna-Lena Holmström

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer