Verksamhetsberättelse 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2012"

Transkript

1 1 Verksamhetsberättelse 2012 Dag Hammarskjöld och Juridiska Verksamhetsberättelse 2012 Dag Hammarskjöld och Juridiska biblioteket biblioteketinledning

2 2 Dag Hammarskjöldbiblioteket och Juridiska biblioteket bildar sedan den 1 augusti 2012 en organisatorisk enhet med namnet Dag Hammarskjöld och Juridiska biblioteket. I verksamhetsberättelen skrivs biblioteket då det sammanslagna biblioteket avses eller då de två biblioteken ses i ett sammanhang. Biblioteket har under året gett service i första hand till forskare, lärare, doktorander, studenter och övrig personal vid Institutionen för Freds- och konfliktforskning, Juridiska institutionen, Statsvetenskapliga institutionen, och Centrum för Rysslandsstudier. Centrum för Polisforskning och Uppsala forum för fred, demokrati och rättvisa finns också inom Gamla Torget. Biblioteket är en del av Campus Gamla Torget och ingår i dess intendentur. Sammanslagningen av Dag Hammarskjöldbiblioteket och Juridiska biblioteket till en organisatorisk enhet Efter att ha delat lokaler och enhetschef sedan 2000 togs 2012 steget att bilda en organisatorisk enhet av de två biblioteken. Arbetet med att integrera verksamheterna har pågått under flera år och några vattentäta skott mellan verksamheterna fanns inte längre. Betydelsefullt för alla medarbetare var dock att den egna kompetensen, juridik eller statsvetenskap och freds- och konfliktforskning, skulle behållas och få utvecklas samtidigt som en överbryggning av kompetenserna skulle ske. En risk-och konsekvensanalys genomfördes med hela personalgruppen i juni och ett uppföljande möte om den gemensamma informationstjänsten skedde i augusti. Sammanslagningen MBL-förhandlades i juli och det nya biblioteket bildades den 1 augusti. Under hösten har risk- och konsekvensanalysens resultat bearbetats och en uppföljning ska ske under våren Öppethållande och besök Biblioteket hade öppet 226 dagar med normalöppethållande, 61 h/vecka och 56 dagar med begränsat öppethållande. Enligt besöksräknare var antalet passeringar till biblioteket , ca 1000/dag. Personal 31 december arbetade följande personer vid biblioteket: Måd Delin, Karl-Oskar Göransson, Satu Qvarnström, Lotta Åberg Brorsson, Sofia Sternberg, Katarina Hjortsäter, Moa Nordendag, Raija Sundquist, Varg Yxgrim, Eva Thorell, Lars- Olof Andersson, Daniel Glimryd och Margareta Ärlebrand. Biblioteken har under året bemannats med 10,75 bibliotekarietjänster, fördelat på 12 medarbetare, 1,0 biblioteksassisten och 1,0 institutionstekniker. Timtjänstgöring på kvällar och helger har utgjort en dryg heltidstjänst eller 44 h/vecka fördelat på 5-7 studenter. Under året har tre medarbetare lämnat enheten Gunnel Torén, Linda Vidlund och Birgitta Köhler och tre nya medarbetare har rekryterats i Katarina Hjortsäter (FN-bibliotekarie), Eva Thorell och Moa Nordendag.

3 3 En försöksverksamhet med en bibliotekarie på den ena kvällstjänsten har genomförts under hösten men mycket gott resultat. Tjänsten har innehafts av Daniel Glimryd. En bra arbetsplats Personalmöten och personaldagar Vi har under året sett över våra mötesformer. Vi har provat två typer av möten, ett kortare informationsmöte ena veckan och ett längre med ett tema den andra veckan. Våra teman har varit mötesformer, bemötande (två tillfällen), sociala medier, våra lokaler, informationstjänsten, kompetensförsörjning, medarbetarportalen, it och teknik samt Summon. Utöver personalmöten har medarbetarna träffats i respektive funktionsgrupper och diskuterat specifika verksamhetsfrågor. Juridiska biblioteket har upprättat ett måldokument med handlingsplaner. Vi hade en ½ planeringsdag i maj och en ½ planeringsdag i augusti. Juridiska biblioteket hade under våren många planeringsmöten inför Nordiska juridiska biblioteksmötet. Vi gjorde en årsplan för arbetet inom biblioteket Funktionsgrupper Efter sammanslagningen började vi arbeta i funktionsgrupper. Utifrån arbetsuppgift deltar personalen i olika grupper vars uppgift är att samordna arbetet, stötta varandra och förbättra kommunikationen mellan medarbetare. Funktionsgrupper finns för förvärv, katalogisering, undervisning, lån-fjärrlån och tidskriftshantering. Under året har också diskuterats en funktionsgrupp för informationstjänsten. Varje funktionsgrupp har gjort ett flödesschema över arbetsprocessen i syfte är att underlätta för andra att utföra arbetsuppgiften och att medarbetarna tydliggör hur arbetsuppgiften löses. Varje medarbetare har beskrivit sin arbestuppgift i % i syfte att visa hur vi fördelar tiden mellan våra arbetsuppgifter. Underlaget har använts i medarbetarsamtalen. Informationstjänsten Under året har vi diskuterat informationstjänstens innehåll och utveckling. Tillsammans med övriga bruksbibliotek gjorde vi i september en undersökning om vilka frågor som ställs i informationsdisken.

4 4 och resultatet i siffror Hitta i hyllan Webb Referens Utlån/återl Lokalen Teknik Lånekort Övrigt Undersökningens resultat har bl.a. utmynnat i diskussioner om informationstjänsten ska vara en funktion med särskilda ansvariga. Systematiskt arbetsmiljöarbete Två skyddsronder, en i de publika lokalerna tillsammans med studentrepresentanter och en i personalens utrymmen och en brandskyddsrond har genomförts. Under året har vi upprättat ett dokument för utrymning vid larm och samtliga medarbetare, inklusive timtjänstgörande, har deltagit i en fysisk genomgång av utrymningsvägar. I mars genomfördes en autentisk brandövning som omfattade hela Campus Gamla Torget. Lokaler och inventarier Samtliga utbildningar inom kvarteret Gamla Torget har under de senaste åren kraftigt ökat sitt studentintag, vilket har inneburit stor trängsel i biblioteket. Lokalerna är maximalt utnyttjade och ofta får besökare inte plats i biblioteket utan hänvisas till andra bibliotek. Slitaget på möbler och litteratur är stor och en upprustning ses som nödvändig. Under året har en stor mängd böcker skickats till bokbinderi för lagning och ombindning. Samtliga medarbetare har erbjudits höj-och sänkbara skrivbord, begagnade från Nordiska Afrikainstitutet. Under året har en smartboard, begagnad från ULL, och sex bärbara datorer inköpts för undervisning.

5 5 Teknik och It-support Stort fokus ligger på stöd till studenter, forskare och medarbetare. Kontakt med och stöd för funktionshindrade studenter är ett prioriterat område. Hjälp med kopiering, utskrifter och Korintsystemet utgör en stor del av arbetet för bibliotekets it-ansvarig och institutionstekniker. Arbetet har inneburit en intensiv kontakt med UU:s och UUB:s it-enheter och andra UU-enheter. Undervisning Målsättningen för undervisningen 2012 var att nå fler utbildningsnivåer med undervisning i informationssökning och att ge fler undervisningstillfällen i grupp och därmed minska antalet enskilda genomgångar. Inom juristutbildningen omfattar undervisningen terminerna 1,3,5,6, examensuppsatsskrivande studenter, fördjupnings- och specialkurser samt doktorandkurser. Inom statsvetenskap, utvecklingsstudier och freds- och konfliktforskning ger vi undervisning på nivåerna A och B, masterskurser samt för Rotarystipendiater. Undervisning i informationssökning för doktorander innehåller också moment i referenshantering. Tjänsten Boka en bibliotekarie utnyttjades 22 gånger av juridiskstuderande/doktorander och 18 gånger av studenter från institutionerna för statsvetenskapen och freds- och konfliktforskning, vilket är en minskning från föregående år. Vårt mål var att effektivisera undervisningen med ökad gruppundervisning och minska antalet enskilda genomgångar. Många anmälningar till Boka en bibliotekarie, med likartade problemställningar, har samlats ihop till gruppundervisning i form av en workshop. Mindre frågor behandlas av tjänstgörande bibliotekarie i informationsdisken eller via e- postkontakt. Övrig undervisning Undervisningstillfällen i informationssökning har också hållits för Rektorsutbildningen, Socionomutbildningen, Teologiska institutionens kurser Euroculture och masterkursen NOHA (Network on Humanitarian Action), Lärarutbildningens kurs i skoljuridik samt en kurs för handläggare inom UU, samtliga Uppsala universitets kurser. Biblioteket har vid fyra tillfällen också tagit emot gymnasieklasser från Fyrisskolan med syfte att få kunskaper i hur man hittar och läser vetenskapliga artiklar, hur man hittar material om mänskliga rättigheter och konflikter samt utvecklingsstudier. Gymnasiebibliotekarier från FN-skolor har undervisats i hur man söker i databasen DagDok. Utvärdering och integration Alla universitetskurser utvärderas och däri ingår också utvärdering av bibliotekets undervisning. Överlag får vi mycket höga betyg för vår undervisning och ett nytt inslag är att vi delger kursföreståndarna våra utvärderingar av undervisningstillfällena för att skapa dialog om pedagogik och innehåll.

6 6 Ett mål för året har varit att utveckla kommunikationen med kursföreståndarna inför undervisningstillfället. Syftet är att förmedla innehållet i bibliotekets undervisning så att vi blir en integrerad del i utbildningen. I samarbete mellan undervisande bibliotekarier och lärare på metodkursen i Statsvetenskap B har beslutats att kräva obligatorisk närvaro på momentet informationssökning. Även för B-kursen i fredsoch konfliktstudier har liknande förslag väckts. Samarbete med andra enheter inom UUB Två medarbetare vid enheten, Satu Qvarnström och Sofia Sternberg, tog initiativ till en första omgång av Kritiska vänner. Kritiska vänner är en metod i form av kollegial handledning där man parvis kan observera varandras undervisning och ge feedback. Tio personer från fyra olika bibliotek deltog i projektet. En andra omgång kommer under I Högskoleverkets utvärdering av universitetsutbildningarna i juridik och statsvetenskap fick utbildningarna omdömet mycket hög kvalitet. Bibliotekets verksamhet ingår som en del i utvärderingen hölls 181 undervisningstillfällen där en eller två bibliotekarier medverkade och 2731 studenter, forskare och doktorander deltog. (Siffrorna är inte absoluta då Undervisningskalendern var satt ur funktion under december 2012) Kontakt med omgivande institutioner Kontakten med våra omgivande institutioner är mycket god. Enhetschefen är ledamot i intendenturstyrelsen och möter därmed regelbundet institutionernas prefekter och studentrepresentanter. Undervisande bibliotekarier har god kontakt med kursföreståndare och förvärvarna har kontakt med ämnesföreträdare. Våra samverkansforum är förutom intendenturstyrelsen också Bibliotekssamverkan S, juridik, samhällsvetenskap och utbildningsvetenskap samt kontakt med studentkårens arbetsmiljöansvariga vid skyddsronder och andra arbetsmiljöfrågor. Omgivande institutioner får kontinuerligt uppdateringar från biblioteket om nyheter. Samlingarna Under året har biblioteket förvärvat 558 juridiska och 1333 samhällsvetenskapliga monografier. Därtill kommer ca 400 donerade volymer. Inköpsförslag om monografier, tidskrifter och databaser från forskarna och doktorander har ökat markant under året. Förvärvsplan och bevarandeplan Förvärvsplanen för respektive bibliotek reviderades i början av året. En lokal bevarandeplan har utarbetats för biblioteket där målet bl.a. är att öka tillgängligheten av det juridiska materialet och minska antalet beställningar från magasin. Vi återför material som har stor efterfrågan från depå till referensbiblioteket.

7 7 En början på bibliotekets kvantitativa och kvalitativa analys av våra prenumerationer påbörjades före årsskiftet genom en enkätundersökning. Vi frågade forskarna om i vilken utsträckning de använder de tryckta samhällsvetenskapliga tidskrifterna och vi fick en relativt hög svarsfrekvens med många kommentarer. Utställning som visar bibliotekets nyförvärv byts varje vecka. Vi visar ett urval förvärvade e-böcker genom att ställa ut en kopia av bokens omslag på nyförvärvshyllan. Utställningar av böcker med särskilda teman har gjorts i samband med Kulturnatten och i Göteborg under Bok-och biblioteksmässan. Dewey Arbetet med övergång till Dewey har fortsatt under året och under sommarmånaderna avsatte varje medarbetare särskild tid för att arbeta med samlingarna. En slutlig övergång tilldecimalklassifikationssystemet ser vi ännu inte. Hemlåneutredning Under året har vi genomfört en omfattande utredning om hemlån av den juridiska litteraturen. Förutom bibliotekets interna utredning har frågan också lyfts i Juridiska institutionens forskningsutskott och utbildningsutskott och i slutet av vårterminen genomfördes en enkätundersökning i Studentportalen. Resultatet av utredningen blev att vi inte ser det som möjligt att övergå från att vara ett referensbibliotek till ett hemlånebibliotek. Lån och fjärrlån Lånestatistiken beskriver endast en del av bibliotekets låneverksamhet och utgörs främst av lån ur den samhällsvetenskapliga samlingen. Den juridiska samlingen är en referenssamling och lånen registreras inte. Antal lån inkl. fjärrlån Återlämnade böcker Egna konferenser och event Nordiska Juridiska Biblioteksmötet, NJBM genomfördes i Uppsala den juni med temat Juridikens globalisering biblioteket i en internationell miljö. Konferensen är en ämneskonferens som återkommer vart tredje år och anordnas turvis i de nordiska länderna. Nordiska ministerrådet var huvudsponsor för konferensen. 102 personer deltog i konferensen. Inledare var överbibliotekarien Ulf Göranson, föreläsare var främst forskare vid Juridiska institutionen i Uppsala och diskussionsledare var medarbetare vid Juridiska biblioteket med hjälp av andra enheters bibliotekarier. I utvärderingen lovordades det intressanta ämnesvalet, intressanta föreläsningarna och efterföljande diskussionerna, de väl organiserade konferensdagarna och kvällsaktiviteterna.

8 8 Bok-och biblioteksmässan i Göteborg den september. Dag Hammarskjöldbiblioteket presenterat sin verksamhet på Internationella Torget. Nytt för året var samarbetet med övriga FNrelaterade organisationer, Svenska FN-förbundet, UNDP, Unicef och UN Women. Biblioteket var värd för ett scenprogram och ett frukostprogram. Det gemensamma ämnet för FN-familjen var de åtta millenniemålen. Uppsalas kulturnatt den 8 september. Dag Hammarskjöldbiblioteket deltog som arrangörerna i Kulturnatten. Vi visade biblioteket, litteraturen om FN, freds-och konfliktfrågor, folkrätt och mänskliga rättigheter. Vi gjorde en utställning med bibliotekets litteratur om FN:s åtta millenniemål och visade filmen Dag Hammarskjölds Uppsala. Ca 80 personer besökte biblioteket under eftermiddagen. Medarbetarnas kompetensutveckling Under året har följande personer deltagit i kurser/konferens/workshops: Katarina Hjortsäter 28 mars Verkstad om pedagogisk grundsyn. En förberedelse inför arbetet med Kritiska vänner. 3 maj Verkstad om Kritiska vänner maj Dewey-kurs 13 september Svenska FN-förbundets A-kurs. En introduktion till FN:s organisation och arbete, FN:s historia och utveckling, FN-organens funktion och operativa arbete m m. 28 oktober 2 november Svenska FN-förbundets C-kurs. En studieresa till Genève och innehöll diskussion och studiebesök på ett antal FN-organ. Lotta Åberg Brorsson Juriststämman i januari. Avslutade deltagandet i Juridisk översiktskurs, 15hp. Tenterade i januari. LibQUAL-seminariet i Lund, inom ramen för projektet Biblioteksservice i ett kvalitetsperspektiv. Eva Thorell 6 februari - InfoTorg, Stockholm introduktion av deras tjänster, halvdag mars- Dewey, KB, Stockholm - veckokurs juni - Nordiska Juridiska Biblioteksmötet, Uppsala 27 september - Svenska ämnesord-nya riktlinjer, UUB, heldag 22 oktober- PBL utbildningsdag anordnad av Juridiska institutionen, halvdag 7-9 november - Riksdagstrycket och EU-dokumenten, Riksdagsbiblioteket 20 november - Ljud och bild i undervisningen, ULL, halvdag

9 9 Varg Yxgrim TPB:s studiedag om högskoleservice, 20/4, Nalen, Stockholm Svenska Daisy-konsortiets årliga konferens, 15/11, Citykonferensen, Stockholm Nordiska Juridiska Biblioteksmötet, Uppsala, juni Satu Qvarnström Nordiska Juridiska Biblioteksmötet, Uppsala, juni Kurs i bemötande av personer med funktionshinder 13/9 Pedagogisk verkstad 1 och 2 (pedagogisk grundsyn 28/3, att ge konstruktiv feedback 3/5) Forskardagen 12/9 Utbildning i systematiskt brandskyddsarbete 10/9 (heldag) samt 14/9 (halvdag) ULL:s kurs om film och teknik i undervisningen 20/11 Måd Delin VTLS användarkonferens för EMEA (Europe, Middle-East, Africa) i Warszawa 5-7 september Moa Nordendag Grundkurs i Libriskatalogisering, oktober Veckokurs i Dewey decimalklassifikation, november Sofia Sternberg Juriststämman 9 januari EDC-möte 15 februari Mentorsträff Borås april Seminarium i Europahuset 24 april Pedagogisk verkstad anordnad av PU inför kritiska vänner, om att ge feedback, 3 maj Fyrisskolan SLR, Scientific literary Review 23 maj Nordiska Juridiska Biblioteksmötet i Uppsala juni FN-kurs Svenska FN-förbundet 13 september Svenska ämnesord (nya varianten) 27 september Utbildningsdag juridiska institutionen 22 oktober Möte i nätverket för europainformation Karlstad 6-7 november Zotero-kurs Ekonomikums bibl. 9 november Sieps-seminarum Stockholm om Venedigkommissionen 19 november Karl-Oskar Göransson InfoTorg, Stockholm introduktion av deras tjänster, halvdag 6 februari Libris inspirationsdag, 26 februari Studiebesök vid bibliotek i USA, North Western University Library, University of Chicago University Library, april Nordiska Juridiska Biblioteksmötet i Uppsal, juni Bok- och biblioteksmässa i Göteborg, september

10 10 Margareta Ärlebrand Uppsala universitets ledarskapskurs, pågick hela året Nordiska Juridiska Biblioteksmötet, juni Bilagor Bilaga 1: Måldokument 2012 Bilaga 2: Handlingsplan med utvärdering 2012

11 11 Bil.1 Mål för Juridiska biblioteket vid Uppsala universitetsbibliotek Inledning Måldokumentet är avsett att användas vid planering och utvärdering av den löpande verksamheten vid Juridiska biblioteket. Dokumentet riktar sig främst till bibliotekets personal, men även bibliotekets användare ska ha möjlighet att ta del av verksamhetsmålen genom att dessa görs tillgängliga på webben. Måldokumentet ska vara ett levande dokument som uppdateras årligen och används som vägledning i det dagliga arbetet. Måldokumentet ska kompletteras med interna handlingsplaner, där det konkretiseras vilka åtgärder som ska vidtas under året. I samband med upprättandet av handlingsplanen ska även föregående års måluppfyllelse utvärderas skriftligen och bifogas planen. Innehållet i måldokumentet ska utgå från centralt fastställda mål, i enlighet med följande dokument för Uppsala universitetsbibliotek: Arbetsordning för Uppsala universitetsbibliotek Mål- och strategiarbete vid UUB Förvärvspolicy Mål för undervisningen vid biblioteket Arbetsmiljöpolicy för Uppsala universitet Jämställdhetsarbetet vid UUB

12 12 Allmänna mål Juridiska bibliotekets främsta målgrupper är studenter och forskare vid Juridiska fakulteten vid Uppsala universitet. Användarnas behov ska vara det centrala för bibliotekets verksamhet. Alla användare ska bemötas likvärdigt, med respekt för individen och utifrån ett pedagogiskt förhållningssätt. Användare med funktionshinder ska erbjudas den hjälp de behöver för att till fullo kunna utnyttja bibliotekets resurser. I samverkansorganet mellan biblioteket, lärare/forskare och studenter ska viktiga frågor om bibliotekets verksamhet diskuteras. En bra arbetsplats Arbetsmiljöpolicy vid Uppsala universitet ska tillämpas i Juridiska biblioteket. Biblioteket ska utgöra en kreativ och stimulerande studie- och arbetsmiljö och användarna ska uppleva lokalerna som ändamålsenliga och tilltalande. Arbetsplatsen ska präglas av öppenhet, tydlighet och respekt och en vilja att samarbeta för att uppnå målen. Alla har ett gemensamt ansvar för att skapa en trygg och tillåtande arbetsplats. Personalens kompetens ska tas till vara och utvecklas i enlighet med vad som bäst främjar effektivitet och kvalitet i verksamheten. Biblioteket ska följa med i den tekniska utvecklingen och tillgodose användarnas och personalens behov av teknisk utrustning. Samlingar Juridiska bibliotekets lokala förvärvsplan ska utgå från universitetsbibliotekets förvärvspolicy. Inriktningen på bibliotekets samlingar ska fastställas i samarbete med ämnesföreträdare vid Juridiska institutionen och med utgångspunkt från användarnas behov, inom budgetramarna. Som ett komplement till de egna samlingarna ska biblioteket även erbjuda fjärrlåneservice.

13 13 Bibliotekets samlingar ska vara tillgängliga och sökbara i bibliotekskatalogen. Elektroniska tidskrifter och databaser ska vara lätt åtkomliga på bibliotekets webbplats. Nyheter ska framhävas på webben och i biblioteket. Bibliotekets samlingar, såväl tryckta som elektroniska, ska vara organiserade på ett användarvänligt sätt. Generösa öppettider ska möjliggöra maximalt nyttjande av bibliotekets referenslitteratur. Biblioteket ska marknadsföra sina resurser, i form av samlingar, service och kompetens. Samlingarna ska vårdas och bevaras även med utgångspunkt från framtida behov. Undervisning Uppsala universitetsbiblioteks mål för undervisningen i litteratur- och informationssökning utgör utgångspunkt för Juridiska bibliotekets lokala mål för undervisningen. Biblioteket ska vara en integrerad del i utbildningen vid Juridiska fakulteten och arbeta i dialog med fakultetens lärare, forskare och ledning. Biblioteket ska vara ett stöd och en självklar samarbetspartner för både grundutbildning och forskning. Prioriterade områden 2012 Avsluta utredningen om förutsättningar för hemlån Arbeta med bemötande och gemensamma förhållningssätt med användaren i fokus Fortsätta förberedelserna för bibliotekets övergång till Dewey som hylluppställningssystem Utarbeta en plan för förbättrade kontaktvägar gentemot forskarna Utarbeta förslag på rutiner för att utvärdera biblioteksundervisningen Genomföra det 9:e Nordiska juridiska biblioteksmötet 2012

14 14 Handlingsplan 2012 En bra arbetsplats - Utveckla aktiva mötesformer inom enheten Personalmöten/Informationsmöten/Temamöten/Arbetsplatsmöten (MÄ) - Under året ska medarbetarna arbeta aktivt med bemötandefrågor, fyra möten (SQ, LÅ) - Fortsatt arbete med lokalfrågorna, samarbete med institutionen för att hitta nya lösningar (MÄ) - Vi skapar ett råd med studentrepresentanter från omgivande institutioner angående arbetsmiljön (MÄ, SQ) I februari utarbetades ett förslag till ny form för personalmöten. Två typer av mötesformer har genomförts: informationsmöten och temamöten. Vi har genomfört två egna möten om bemötande 8/5 och 25/9 samt deltagit i ett UU-gemensamt seminarium 21/9. Ytterligare ett möte om bemötande var planerat men utgick. Vi bör följa upp det arbete som gjorts och hålla frågan levande. En plan för arbetet bör göras för I lokalfrågan har vi kommit framåt i diskussionen med institutionen. Målet, att minska trängseln i biblioteket under året, har dock ej nåtts. På sikt kan trängseln minskas genom att kvarteret Munken tillkommer. Vi har inte skapat ett råd med studeranderepresentanter och gör bedömningen att det räcker med befintligt samverkansorgan där studenterna är representerade. Vi kallar också studerandeskyddsombuden till skyddsrond årligen. Samlingarna - Avsluta utredningen och besluta om hemlån av delar av den juridiska litteraturen (SS, LÅ) - Utarbeta en bevarandeplan (SS, MÄ) - Fortsätta arbetet med övergång till Dewey, personal och ekonomi (MÄ + alla) - Översyn av förvärvsplanen (LÅ) - Äska mer pengar för ökat förvärv av kurslitteratur och bindning/lagning av slitet material (MÄ) - Ställa ut SOU och annat magasinerat material som ofta används i öppna samlingarna (alla). - Utvärdera och vidareutveckla användandet av skärmar i bibliotekslokalerna (VY+alla). - Utveckla samarbetet med ämnesföreträdare, främst med fokus på förvärv inom medicinsk rätt och miljörätt (LÅ, SS) - Se över förvärv (nuvarande bestånd och behov) och katalogisering av e-böcker (LÅ, MN)

15 15 - Undersöka nya former för förvärv+katalogisering, ex. Dawson-LIBRIS (LÅ, MN) Hemlåneutredningen avslutades under våren och en bevarandeplan gjordes. Bägge rapporterna finns i MP. Arbetet med Dewey fortskrider långsamt men går ändå framåt. Insatser har gjorts främst under sommarmånaderna. En översyn av förvärvsplanen är gjord. Att äska extra medel från institutionen för förvärv av fler ex. av kurslitteratur var inte möjligt. Institutionen anser sig betala en tillräckligt stor summa för biblioteksverksamheten. Frågan bör lösas internt inom UUB genom fördelning av medlen. Arbetet med att ställa ut SOU:er är slutfört. TV-skärmen uppdateras kontinuerligt medan de mindre skärmarna som står i hyllorna behöver bytas ut. Punkten tas med i handlingsplanen för Samarbete med ämnesföreträdarna är inte utarbetat men under året har vi haft större fokus på förvärv av medicinsk rätt och miljörätt. Vi har haft en s.k. doktorandfika för nya doktorander, med en genomgång av biblioteket och dess resurser. Ett nyhetsbrev har skickats ut till de anställda vid juridiska fakulteten, med information kring de viktigaste kommande händelserna. Katalogisering av e-böcker har utretts och en metod för att ta hand om och exponera e-böcker har utarbetats. En översyn av standing orders är påbörjad. Dawson2LIBRIS är igång. Undervisning - Utarbeta förslag på rutiner för att utvärdera biblioteksundervisningen i förhållande till kursmålen (SQ, SS + undervisningsteamet) - Vi förmedlar vår egen utvärdering av undervisningen till kursföreståndarna (undervisningsteamet). - Skaffa ändamålsenlig utrustning i undervisningslokalerna (ekonomi MÄ, teknik VY) - Utarbeta en plan för kontaktvägar gentemot forskargrupper och nya doktorander (SS, LÅ) - Vi söker samarbete med andra enheter för att ge undervisningen nya dimensioner, främst avseende kritiska vänner, filmer, referenshantering (undervisningsteamet) Förslag på frågor att ta med i kursvärderingarna har getts till Olle Mårsäter i hans egenskap av studierektor. Under 2013 bör vi följa upp om det lett till någon förändring. Studenterna på T5 har fått svara på frågor i slutet av seminariet i att söka skatterättsligt material och svaren utgjorde underlag för diskussion med kursföreståndaren om förbättring av undervisningen. Mötet blev mycket positivt och ledde till ett delvis förändrat upplägg. Vi förmedlar resultaten av våra utvärderingar på T1 och rektorsutbildningen till kursansvariga lärare. Vi har också träffat kursföreståndaren för T1 och har delvis ändrat upplägget inför En kontinuerlig dialog förs med lärarna grundad på dels våra självvärderingar, dels på det underlag vi får in från studenterna. Fanns under 2012 inget budgetutrymme för nya bord och stolar. Vi har köpt en begagnad Smartboard som tas i bruk En förfrågan har gjorts till Gunilla Sundström och ÖB om att få slå samman seminarierummet och lilla läsesalen till en undervisningslokal. Svar kommer under 2013.

16 16 Konkret plan för kontaktvägar har inte utarbetats. Informationen om nya doktorander från institutionen till oss har inte fungerat. Vi behöver påminna. Flera doktorander kommer självmant till biblioteket och presenterar sig själva eller tillsammans med sin handledare. Under 2013 arbetar vi vidare med kontaktvägar bl.a. genom utvärdering av resurser vilket är en UUB-gemensam satsning. Vi har utökat vårt samarbete med andra enheter genom bl.a. Kritiska vänner, referenshantering och filmprojekt. Vi fortsätter arbetet under Bemanning, ledarskap och personal - Utlysa vakanta tjänster (MÄ) - Utreda om vi vid nyanställningar ska prioritera bibliotekarie eller assistent (MÄ+alla) - Revidera våra mål i förhållande till UUB:s mål och strategier (MÄ+alla) - Diskutera budgeten för ökad förståelse för den ekonomiska situationen (MÄ) - Utvärdering av våra arbetsuppgifter, kärnverksamhet, balans mellan olika verksamheter, externa åtaganden (MÄ) - Upprätta en årsplan över verksamheten (MÄ). Vi har fått två nya medarbetare; Moa Nordendag och Eva Thorell. Inför rekryteringen gjorde ett försök att inventera behoven. Vi har dock ej systematiskt utrett behoven av en assistent. Vi hade en halvårsrevision av våra egna mål 21/8. UUB:s mål är inte klara. Budgeten har inte diskuterats i personalgruppen på grund av att budgetläget inom organisationen är otydligt. Vi behöver ta upp budgetfrågor regelbundet. Punkten kvarstår inför Utvärdering av arbetsuppgifter, kärnverksamheter etc. har inte genomförts. Gemensamma funktionsgrupper för juridik och samhällsvetenskap har bildats. Riktlinjerna för deltagande i projekt har under året blivit tydligare inom UUB. Diskussion om arbetsuppgifter, kärnverksamheter etc. bör fortsätta under En årsplan har upprättats. Inför 2013 utarbetas en gemensam plan för DH/JUR och läggs ut i MP. Konferens - Genomföra 9:e Nordiska Juridiska Biblioteksmötet juni 2012 (BiK+alla) - Göra bokslut och dokumentera konferensen (MÄ) NJBM genomfördes i juni och lockade ca 100 deltagare. Dokumentationen är gjord och finns utlagd på webben och Nordiska rådet som var huvudfinansiär har godkänt bokslutet.

17 17

Arbetsmiljöplan för Institutionen för psykologi 2018

Arbetsmiljöplan för Institutionen för psykologi 2018 PSYK 2018/94 Doss. 2:7 Fastställd av institutionsstyrelsen 2018-03-09 Uppdaterad av Arbetsmiljögruppen 2018-03-09 Arbetsmiljöplan för Institutionen för psykologi 2018 Inledning Arbetet vid Institutionen

Läs mer

ARBETSMILJÖPLAN Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier

ARBETSMILJÖPLAN Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier 2013 ARBETSMILJÖPLAN Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier Arbetsmiljögrupp Karin Hjälmeskog, biträdande prefekt Katarina Gahne, skyddsombud Karin Eghammer, skyddsombud Samrawit

Läs mer

Blåsenhusbiblioteket/Uppsala universitetsbibliotek Verksamhetsberättelse 2012

Blåsenhusbiblioteket/Uppsala universitetsbibliotek Verksamhetsberättelse 2012 1 Blåsenhusbiblioteket/Uppsala universitetsbibliotek Verksamhetsberättelse 2012 Blåsenhusbiblioteket har ett självständigt ansvar för biblioteksservice för institutionen för pedagogik, didaktik utbildningsstudier

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2001 BIBLIOTEKET VID HÖGSKOLAN I TROLLHÄTTAN/UDDEVALLA

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2001 BIBLIOTEKET VID HÖGSKOLAN I TROLLHÄTTAN/UDDEVALLA 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 21 BIBLIOTEKET VID HÖGSKOLAN I TROLLHÄTTAN/UDDEVALLA Huvudmålet år 21 var samma som år 2. Att fortsätta arbetet med att, i enlighet med biblioteksutredningen 1998, bygga upp ett

Läs mer

Mål och strategier för Uppsala universitetsbibliotek 2013

Mål och strategier för Uppsala universitetsbibliotek 2013 Mål och strategier för Uppsala universitetsbibliotek 2013 Fastställda av överbibliotekarien 10 april 2013 UUB:s uppdrag är att ge användarna bästa tänkbara biblioteksservice. Uppgifterna sammanfattas i

Läs mer

2012-12-05, nr 8. 1. PDA, ny modell för inköp av e-böcker

2012-12-05, nr 8. 1. PDA, ny modell för inköp av e-böcker UPPSALA UNIVERSITETSBIBLIOTEK Bibliotekssamverkan M Minnesanteckningar Sammanträdesdag 2012-12-05, nr 8 Närvarande: Boel K. Gustafsson (ordf.) Kristina Haglund (fr. punkt 4) Ulla Jakobsson (sekr.) Anders

Läs mer

Umeå universitetsbibliotek. Sid 1 (6) Verksamhetsplan

Umeå universitetsbibliotek. Sid 1 (6) Verksamhetsplan Sid 1 (6) 2016-2018 Umeå universitetsbibliotek Sid 2 (6) INLEDNING Umeå universitetsbibliotek är det största vetenskapliga biblioteket i norra Sverige. Universitetsbiblioteket är en akademisk stödfunktion

Läs mer

Policy för förvärv och medieurval vid Mittuniversitetets bibliotek

Policy för förvärv och medieurval vid Mittuniversitetets bibliotek Policy för förvärv och medieurval vid Mittuniversitetets bibliotek Publicerad: 2017-10-17 Beslutsfattare: Torun Sundström Handläggare: Torun Sundström, avdelningen för vetenskaplig informationsförsörjning

Läs mer

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor dialog delegera tydlighe humor besluta stöd lojal kommunice feedback bemötande motivera rättvis tillåtande lyhörd delaktighet inkluderande ansvar närvaro tydlighet samarbete närvarande förtroende vision

Läs mer

Verksamhetsplan för högskolebiblioteket 2015

Verksamhetsplan för högskolebiblioteket 2015 Verksamhetsplan för högskolebiblioteket 2015 Ur Verksamhetsmål, uppdrag och budget för år 2015: Bibliotekschef Bibliotekschefen ansvarar för att bibliotekets verksamhet bedrivs på ett effektivt och ändamålsenligt

Läs mer

Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet Arbetsmiljöplan

Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet Arbetsmiljöplan Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet Arbetsmiljöplan 2014-2016 Organisation och prioriteringar Statsvetenskapliga institutionens arbetsmiljöplan styrs av Göteborgs universitets arbetsmiljöpolicy.

Läs mer

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 SLU-bibliotekets strategi 2013-16 bygger på SLU:s övergripande strategi för samma period. Biblioteket är en integrerad del av SLU

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan UB/LRC

Kompetensförsörjningsplan UB/LRC Kompetensförsörjningsplan UB/LRC 2014-2016. Prolongerad t.o.m. 2018. Innehåll Kompetensförsörjningsplan UB/LRC... 1 Prolongering av Kompetensförsörjningsplan UB/LRC 2014 2016 t.o.m. 2018... 2 Bakgrund...

Läs mer

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 CENTRUM FÖR SOCIALT ARBETE SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 HT 2019 Kursansvarig: Clara Iversen, clara.iversen@soc.uu.se,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2001 HÖGSKOLEBIBLIOTEKET. Verksamhetsmål för 2001. Huvudmålet år 2000 var

VERKSAMHETSPLAN 2001 HÖGSKOLEBIBLIOTEKET. Verksamhetsmål för 2001. Huvudmålet år 2000 var VERKSAMHETSPLAN 2001 HÖGSKOLEBIBLIOTEKET Verksamhetsmål för 2001 Huvudmålet år 2000 var Att fortsätta arbetet med att, i enlighet med biblioteksutredningen 1998, bygga upp ett högskolebibliotek av bra

Läs mer

Enkätundersökning om Universitets- och högskolebibliotekens tillgänglighet och service

Enkätundersökning om Universitets- och högskolebibliotekens tillgänglighet och service Enkätundersökning om Universitets- och högskolebibliotekens tillgänglighet och service Var vänlig och återsänd besvarad enkät tillsammans med aktuell prislista senast den 16 juni 2006 till: Kungl. biblioteket/bibsam

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2014/62 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Workshop om bibliotekens kompetensbehov sammanfattning Högskolan i Borås, BHS, 13 oktober 2009

Workshop om bibliotekens kompetensbehov sammanfattning Högskolan i Borås, BHS, 13 oktober 2009 Workshop om bibliotekens kompetensbehov sammanfattning Högskolan i Borås, BHS, 13 oktober 2009 Workshopen inleddes med en genomgång av begreppet kompetens och bibliotekens framtida kompetensbehov med utgångspunkt

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-12 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Birger Simonson, Malin Broberg och

Läs mer

Uppsala universitetsbibliotek Verksamhetsberättelse för Ekonomikums bibliotek 2012

Uppsala universitetsbibliotek Verksamhetsberättelse för Ekonomikums bibliotek 2012 Uppsala universitetsbibliotek Verksamhetsberättelse för Ekonomikums bibliotek 2012 Innehåll 1. Inledning 1 2. Samlingarna. 2 3. Undervisning.. 3 4. Informationstjänst.. 4 5. Information och kommunikation..

Läs mer

Önskemål om bokhyllor för exponering av avhandlingar och nya böcker framfördes.

Önskemål om bokhyllor för exponering av avhandlingar och nya böcker framfördes. UPPSALA UNIVERSITETSBIBLIOTEK Bibliotekssamverkan N Minnesanteckningar Sammanträdesdag 2012-05-28 Plats: Akvariet, Geocentrum Närvarande: Roger Herbert Marie Ottosson Eva Nordgren (ordf.) Cecilia Natvig

Läs mer

Verksamhetsplan för högskolebiblioteket 2017

Verksamhetsplan för högskolebiblioteket 2017 Verksamhetsplan för högskolebiblioteket 2017 Ur Verksamhetsmål, uppdrag och budget för år 2017: Bibliotekschef Bibliotekschefen ansvarar för att bibliotekets verksamhet bedrivs på ett effektivt och ändamålsenligt

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN Stöd till Stiftelsen Dag Hammarskjöldbiblioteket 2017

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN Stöd till Stiftelsen Dag Hammarskjöldbiblioteket 2017 Ärende nr Kulturnämnden DN3 upliffilut KULTURFÖRVALTNINGEN k,9"\ Dag Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika 2016-11-23 KTN-2016-0261 Kulturnämnden Stöd till Stiftelsen Dag Hammarskjöldbiblioteket

Läs mer

Kursrapport kurs SC131B VT 2018

Kursrapport kurs SC131B VT 2018 Kursrapport kurs SC131B VT 2018 Delkurs 1: Humanjuridik, 7,5 hp Kursansvarig: Mikael Matteson Antal registrerade studenter: 82 Antal studenter som besvarat den summativa kursvärderingen: 28 Svarsfrekvens:

Läs mer

Högskolegemensam handlingsplan för hållbar utveckling 2015-2016.

Högskolegemensam handlingsplan för hållbar utveckling 2015-2016. dnr 1001-14 Birgitta Påhlsson Högskolegemensam handlingsplan för hållbar utveckling 2015-2016. Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande måldokumentet för hållbar utveckling och avser aktiviteter

Läs mer

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet UFV 2007/1478 Mål och strategier för Uppsala universitet Fastställda av konsistoriet den 22 april 2008 Innehållsförteckning Förord 3 Uppsala universitet 4 Ett universitet för framstående forskning 5 Ett

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2007 BIBLIOTEK OCH IT MALMÖ HÖGSKOLA

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2007 BIBLIOTEK OCH IT MALMÖ HÖGSKOLA VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2007 BIBLIOTEK OCH IT MALMÖ HÖGSKOLA Vision Bibliotek och IT skall som en innovativ och gränsöverskridande del av Malmö högskolas lärande- och forskningsmiljö ge studenter och personal

Läs mer

Arbetsmiljo plan 2012

Arbetsmiljo plan 2012 Arbetsmiljo plan Arbetsmiljögrupp Karin Hjälmeskog, biträdande prefekt Marita Kjellin, huvudskyddsombud Katarina Gahne, skyddsombud Anna Marklund, skyddsombud Karin Forsberg, studerandeskyddsombud En plan

Läs mer

Handlingsplan 2013 Lika villkorsarbetet vid SLU-biblioteket

Handlingsplan 2013 Lika villkorsarbetet vid SLU-biblioteket Handlingsplan 2013 Lika villkorsarbetet vid SLU-biblioteket Giltighetstid Handlingsplanen för Lika villkor gäller för 2013 och ska årligen uppdateras. Samverkan Planen har utarbetats av SLU-bibliotekets

Läs mer

Vuxnas lärande och folkbibliotek rapport år 3

Vuxnas lärande och folkbibliotek rapport år 3 Birgitta Winlöf 2005-12-21 023-837 38 Vuxnas lärande och folkbibliotek rapport år 3 Projektets övergripande syften har varit: Förbättra bibliotekens möjligheter att bidra till den regionala viljan att

Läs mer

Handlingsplan för Lika villkor

Handlingsplan för Lika villkor UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för nordiska språk Handlingsplan för Lika villkor 2016 2018 Inledning Likavillkorsplanen har utarbetats av institutionens likavillkorsgrupp och fastställts av institutionsstyrelsen

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PT2410 Handledarutbildning i psykoterapi med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Psychotherapy Supervision, focusing on cognitive behavioural therapy, 45 higher

Läs mer

Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen

Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2014 Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen 2013-11-07. Juridiska

Läs mer

Arbetsmiljöplan LUNDS UNIVERSITET SOCIALHÖGSKOLAN

Arbetsmiljöplan LUNDS UNIVERSITET SOCIALHÖGSKOLAN FASTSTÄLLD AV INSTITUTIONSSTYRELSEN 2016-05-25 DIARIENUMMER: V2016/894 Arbetsmiljöplan 2016-2018 LUNDS UNIVERSITET SOCIALHÖGSKOLAN ARBETSMILJÖPLAN 2016-2018 3 Innehållsförteckning Arbetsmiljöarbete vid

Läs mer

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2016

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2016 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2016 Planen är formulerad med utgångspunkt i institutionens Handlingsplan för 2016-2018

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning UTBVET 2015/3 Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning 2011 års lärarprogram Fakulteten för utbildningsvetenskaper Förord Den verksamhetsförlagda utbildningen intar en central roll i lärarutbildningen

Läs mer

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 SLU-bibliotekets strategi 2013-16 bygger på SLU:s övergripande strategi för samma period. Biblioteket är en integrerad del av SLU

Läs mer

Att processa processer

Att processa processer Att processa processer Om organisationsutveckling och förändringsarbete på Stockholms universitetsbibliotek Catarina Ericson-Roos oktober 2010 2010-10-29 / Namn Namn, Institution eller liknande Organisationen

Läs mer

STVA12, Statsvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle

STVA12, Statsvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten STVA12, Statsvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Statsvetenskapliga

Läs mer

Verksamhetsplan Litteraturvetenskap, Institutionen för kultur och estetik

Verksamhetsplan Litteraturvetenskap, Institutionen för kultur och estetik Verksamhetsplan 2017 Litteraturvetenskap, Institutionen för kultur och estetik Allmänt Litteraturvetenskap är det största ämnet inom Institutionen för kultur och estetik (IKE) sett både till antalet anställda

Läs mer

Kommunikationsplan Institutionen för hälsa, vård och samhälle

Kommunikationsplan Institutionen för hälsa, vård och samhälle Kommunikationsplan Institutionen för hälsa, vård och samhälle INNEHÅLL Övergripande om kommunikation... 3 Definitioner... 3 Information... 3 Kommunikation... 3 Relation... 3 Kommunikationens innehåll...

Läs mer

Verksamhetsplan för Biblioteket

Verksamhetsplan för Biblioteket Högskolan i Borås Verksamhetsstöd Bibliotek Svante Kristensson 2017-12-19 Verksamhetsplan för Biblioteket 2018-2020 Verksamhetsplanen för biblioteket baseras på Verksamhetsplan 2018-2020 för Verksamhetsstöd

Läs mer

Borås 2-3 oktober 2002. Johan Edgren, Hisingens bibliotek, Göteborg Jan Nilsson, Bibliotek och IT, Malmö högskola

Borås 2-3 oktober 2002. Johan Edgren, Hisingens bibliotek, Göteborg Jan Nilsson, Bibliotek och IT, Malmö högskola 0g7(63/$76,1)g5)5$07,'(1 Borås 2-3 oktober 2002 Johan Edgren, Hisingens bibliotek, Göteborg Jan Nilsson, Bibliotek och IT, Malmö högskola 6DPDUEHWVSURMHNWHWNULQJ+DQGERNI UXWYlUGHULQJ 3UHVHQWDWLRQDYRVVVMlOYD

Läs mer

Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket

Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket MIUN 2012/1290:21 Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket Innehåll Organisation... 1 1. Avdelningar... 1 2. Bibliotekskansli... 1 3. Ledningsforum... 1 4. Biblioteksråd... 1 5. Samverkan...

Läs mer

UPPSALA UNIVERSITET Dnr JUR 2012/194 Juridiska institutionen

UPPSALA UNIVERSITET Dnr JUR 2012/194 Juridiska institutionen UPPSALA UNIVERSITET Dnr JUR 2012/194 Juridiska institutionen Lokal plan för studenternas arbetsmiljö Godkänd av Juridiska fakultetsnämndens utbildningsutskott 2003-12-04. (Reviderad 2011-11-29) Inledning

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi, 15 högskolepoäng

LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi, 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary Schools, Unit 2: Society and Economy, 15 higher education credits Grundnivå

Läs mer

Verksamhetsplan 2004

Verksamhetsplan 2004 Verksamhetsplan 2004 Vision Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland skall arbeta för en

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN02, Ämnesläraren som reflekterande praktiker, 30 högskolepoäng The Subject Teacher as a Reflective Practitioner, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: Kursfakta Kursens namn Inom program / fristående Kursansvarig

Läs mer

Arbetsmiljöfrågor/administration, kommunikations- och ledningsfrågor: ansvarsområden och arbetsuppgifter?

Arbetsmiljöfrågor/administration, kommunikations- och ledningsfrågor: ansvarsområden och arbetsuppgifter? Arbetsmiljöfrågor/administration, kommunikations- och ledningsfrågor: ansvarsområden och arbetsuppgifter? Arbetsgruppsmöte den 24 oktober 2013 Ken inleder. Ann-Marie: skulle ha lett arbetsmiljögruppen.

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET Dnr V 2018/672 2018-06-14 GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att säkerställa

Läs mer

Biblioteksplan 2014--2018

Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteksplan Datum 2014-11-07 Beslutad Kommunfullmäktige 242, 2014-12-16 1(7) Dnr 14/714-880 Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteken i Mörbylånga kommun består av tre folkbibliotek, Mörbylånga, Färjestaden

Läs mer

Mötesplats inför framtiden Borås april Saga Pohjola, Susanne Stenberg Karolinska institutet Novumbiblioteket

Mötesplats inför framtiden Borås april Saga Pohjola, Susanne Stenberg Karolinska institutet Novumbiblioteket Mötesplats inför framtiden Borås 23-25 april 2001 Saga Pohjola, Susanne Stenberg Karolinska institutet Novumbiblioteket Att utveckla informationskompetens hos studenter - verktyg för ett livslångt lärande

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR TILLGÄNGLIGHET

HANDLINGSPLAN FÖR TILLGÄNGLIGHET STYRDOKUMENT Dnr V 2016/807 HANDLINGSPLAN FÖR TILLGÄNGLIGHET Publicerad Beslutsfattare Handläggare Rektor Personalenheten Beslutsdatum 2017-05-02 Giltighetstid 2018-05-02 Sammanfattning Handlingsplanen

Läs mer

Verksamhetsplan för högskolebiblioteket 2016

Verksamhetsplan för högskolebiblioteket 2016 Verksamhetsplan för högskolebiblioteket 2016 Ur Verksamhetsmål, uppdrag och budget för år 2016: Bibliotekschef Bibliotekschefen ansvarar för att bibliotekets verksamhet bedrivs på ett effektivt och ändamålsenligt

Läs mer

Handlingsplan för Lika villkorsarbetet vid SLU 2009-2010

Handlingsplan för Lika villkorsarbetet vid SLU 2009-2010 Universitetsadministrationen Dnr SLU ua 10-1042/09 Personalenheten 2009-05-25 Handlingsplan för Lika villkorsarbetet vid SLU 2009-2010 Den övergripande inriktningen för SLU:s Lika villkorsarbete finns

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Programnämnden för masterutbildningar att gälla från och med , vårterminen 2017.

Kursplanen är fastställd av Programnämnden för masterutbildningar att gälla från och med , vårterminen 2017. Medicinska fakulteten VMFN28, Grundläggande forskningsmetodik för allmänmedicin, 30 högskolepoäng Basic Research Methodology in General Practice, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2016 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2016 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2016/110 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2016 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper HANDLINGSPLAN 2016 2018 V 2015/902 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: utkast 2015-11-10 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål för perioden

Läs mer

Välkommen till informationssökning via webben. Tips om sökningar inför uppsatsskrivandet med klickbara länkar.

Välkommen till informationssökning via webben. Tips om sökningar inför uppsatsskrivandet med klickbara länkar. Välkommen till informationssökning via webben. Tips om sökningar inför uppsatsskrivandet med klickbara länkar. 1 Bibliotekets uppdrag i samarbete med utbildningen framgår i kursplanerna. 2 Se innehållet

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU30 Verksamhetsförlagd utbildning 3 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 3 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Cambros elektroniska utvärderingssystem

Cambros elektroniska utvärderingssystem Cambros elektroniska utvärderingssystem Kursutvärdering Kost vid graviditet och amning 7,5 hp HT12 Tack för att du tar dig tid att fylla i utvärderingen av kursen Kost vid graviditet och amning! projektarbetet

Läs mer

Verksamhetsplan Stockholms universitetsbibliotek

Verksamhetsplan Stockholms universitetsbibliotek Inledning År 2015 blir året då ombyggnationen av biblioteket är färdig och studenter, forskare och bibliotekets medarbetare kan ta de nya lokalerna i besittning. Just nu pågår ett arbete på Avdelningen

Läs mer

Kursrapport Bibliotek och användare 1, 7,5 hp, VT 2015, BIB14 (31BIA1)

Kursrapport Bibliotek och användare 1, 7,5 hp, VT 2015, BIB14 (31BIA1) Kursrapport Bibliotek och användare 1, 7,5 hp, VT 2015, BIB14 (31BIA1) Kursens innehåll och genomförande Kursen anknyter till forskningsfältet Information Needs, Seeking and Use (INSU) och fokuserar därmed

Läs mer

Vision & mål

Vision & mål Universitetsbiblioteket Lärande- och resurscentrum Vision & mål 2011-2014 2011-03-14 INNEHÅLL Förord... 3 Vision... 4 Övergripande mål... 4 Delmål för universitetsbiblioteket... 5 Medier... 5 Undervisning

Läs mer

Studieplan för forskarutbildningen till doktorsexamen i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet

Studieplan för forskarutbildningen till doktorsexamen i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet Datum 2014-06-16 Dnr U 2014/465 1 Fakultetsstyrelsen Studieplan för forskarutbildningen till doktorsexamen i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet Studieplanen är fastställd av Fakultetsstyrelsen

Läs mer

Ärende Anmärkningar Ansvarig. Föredragningslista godkänns. Information, ordförande Heidi Hansson och vice ordförande Lars Nordlander

Ärende Anmärkningar Ansvarig. Föredragningslista godkänns. Information, ordförande Heidi Hansson och vice ordförande Lars Nordlander Sid 1 (6) Ärende Anmärkningar Ansvarig 18. Fastställande av föredragningslista Föredragningslista godkänns 19. Information Information, ordförande Heidi Hansson och vice ordförande Lars Nordlander (HH,

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN44, Socialt arbete: Handledning inom verksamhetsförlagd utbildning i socialt arbete, 7,5 högskolepoäng Social Work: Supervision in Social Work Field Education, 7.5

Läs mer

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2015

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2015 Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2015 Fastställd av Fakultetsnämnden 2014-12-12 Juridiska fakultetens Jämställdhets- och likabehandlingsplan

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Dnr: 156/2004-51 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Ansvarig institution Institutionen

Läs mer

Bibliotekets kurser i informationssökning för studenter och doktorander

Bibliotekets kurser i informationssökning för studenter och doktorander Bibliotekets kurser i informationssökning för studenter och doktorander Bakgrund och mål Bibliotekets mål är att erbjuda studenter och doktorander kurser i informationssökning som följer högskolelagens

Läs mer

Handlingsplan 2014 Lika villkorsarbetet vid SLU-biblioteket

Handlingsplan 2014 Lika villkorsarbetet vid SLU-biblioteket Handlingsplan 2014 Lika villkorsarbetet vid SLU-biblioteket Giltighetstid Handlingsplanen för Lika villkor gäller för 2014 och ska årligen uppdateras. Samverkan Planen har utarbetats av SLU-bibliotekets

Läs mer

LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi 15 högskolepoäng

LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi 15 högskolepoäng LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary School, Unit2: Sociaety and Economy, 15 higher education credits Grundnivå/First cycle 1. Fastställande

Läs mer

Information för VFU-samordnare. Maria Perényi 11-09-22

Information för VFU-samordnare. Maria Perényi 11-09-22 Information för VFU-samordnare Maria Perényi 11-09-22 Innehåll Allmän presentation av biblioteket Om bibliotekets undervisning på officersprogrammet Bibliotekets stöd till fack- och funktionsskolor Visning

Läs mer

Beteendevetenskapligt program, 180 hp

Beteendevetenskapligt program, 180 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Beteendevetenskapligt program, 180 hp Bachelor Programme in Behavioural Science Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer SBEVG Grundnivå MIUN Högskolepoäng

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: 2014-12-04 Kursfakta Kursens namn Inom program / fristående

Läs mer

Beteendevetenskapligt program, 180 hp

Beteendevetenskapligt program, 180 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Beteendevetenskapligt program, 180 hp Bachelor Programme in Behavioural Science Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer SBETG Grundnivå MIUN 2006/765

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2018/239 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Sammanställning av detaljerade AM mål för ATM_AHA_Förv_Bibl_UFK_RK rev 2012 06 18 1(6)

Sammanställning av detaljerade AM mål för ATM_AHA_Förv_Bibl_UFK_RK rev 2012 06 18 1(6) Sammanställning av detaljerade AM mål för Förv_Bibl rev 2012 06 18 1(6) Detaljerade mål: Vad ska vi ha uppnått under 2012 13 Ansvaret för arbetsmiljön vid högskolan vilar på rektor. Rektor har fördelat

Läs mer

Sammanställning av kursutvärdering

Sammanställning av kursutvärdering Sida 1 / 5 Sektionen för omvårdnad Sammanställning av kursutvärdering Vård vid akuta sjukdomstillstånd 15 hp campus HT14 (1SJ008) 64 av 102 studenter som gick hela kursen, besvarade enkäten (63%) Styrkor

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU40 Verksamhetsförlagd utbildning 4 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 4 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Företagsekonomiska institutionen

Företagsekonomiska institutionen HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Företagsekonomiska institutionen DATUM: 170222 BESLUTAD AV: Patrik Ström, prefekt KONTAKTPERSON: Linda Vidén Ljungars, administrativ chef FORSKNING SOM

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: Kursfakta

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Dnr U 2013/472 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetssstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna

Läs mer

Medieplan. beskrivning, bestånd & bevarande för högskolebiblioteket, sjukhusbiblioteket och Gävle bibliotek (stadsbiblioteket med filialbibliotek)

Medieplan. beskrivning, bestånd & bevarande för högskolebiblioteket, sjukhusbiblioteket och Gävle bibliotek (stadsbiblioteket med filialbibliotek) Medieplan beskrivning, bestånd & bevarande för högskolebiblioteket, sjukhusbiblioteket och Gävle bibliotek (stadsbiblioteket med filialbibliotek) Beskrivning av biblioteken: Målgrupper och tillgänglighet

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Dnr U 2013/471 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

Bibliotekets roll i lokal och regional utveckling

Bibliotekets roll i lokal och regional utveckling Bibliotekets roll i lokal och regional utveckling En förstudie om behovet av kompetensutvecklingsinsatser. Vilka nyckelkompetenser behövs på biblioteken de närmaste tre-fem åren? Bibliotekets roll slutsatser

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2013/6 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Kvalitetsindex en berättelse om biblioteket

Kvalitetsindex en berättelse om biblioteket Kvalitetsindex en berättelse om biblioteket Campus Sundsvall Fotograf: Sandra Pettersson Campus Östersund /Cathrine Berggren Marskonferensen Umeå 2019-03-25 Uppdraget MIUN:s utvecklingsplan Till de mål

Läs mer

ÄENC51, Engelska 4, 30 högskolepoäng English 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄENC51, Engelska 4, 30 högskolepoäng English 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄENC51, Engelska 4, 30 högskolepoäng English 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng

PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng 1 / 5 Utbildningsvetenskapliga fakulteten PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng Children's early learning in Language, Emergent Literacy

Läs mer

Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (5) Bilaga 5 Dnr 550-15 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås arbetar strategiskt

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Åtgärder med anledning av ledningsgruppens interna organisationsutvärdering

HANDLINGSPLAN. Åtgärder med anledning av ledningsgruppens interna organisationsutvärdering HANDLINGSPLAN Åtgärder med anledning av ledningsgruppens interna organisationsutvärdering Dubbelt identifierade problem, problem som redan är lösta, och problem som inte kan hanteras på institutionsnivå

Läs mer

Sammanfattning. 2. Mål och utvärdering för verksamheten. Verksamhetsplan 2019 Resurscentrum Jessica Höckerdal 1 (7)

Sammanfattning. 2. Mål och utvärdering för verksamheten. Verksamhetsplan 2019 Resurscentrum Jessica Höckerdal 1 (7) Jessica Höckerdal 1 (7) Sammanfattning Satsning riktad mot skolan. Planerade aktiviteter är utbildning och handledning på Klaragymnasiet skola inom tydliggörande pedagogik, en ny utbildning för nyanställda

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (6) studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6PE158 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med andra kurser kan

Läs mer

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 1 (5) Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 Skolverket har fastställt denna utbildningsplan i samverkan med Göteborgs universitet, Högskolan Dalarna, Högskolan Kristianstad, Luleå

Läs mer