Riksidrottsstyrelsen IdrottsAB-utredningen. IdrottsAB-utredningen, angående upplåtande förenings rösträtt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riksidrottsstyrelsen IdrottsAB-utredningen. IdrottsAB-utredningen, angående upplåtande förenings rösträtt"

Transkript

1 SVENSKA FOTBOLL FÖRBUNDET Solna BOX 1216 SE SOLNA SWEDEN Riksidrottsstyrelsen Yttrande IdrottsAB-utredningen RÅSUNDA STADION INGÅNG 104 TELEFON TELEFAX IdrottsAB-utredningen, angående upplåtande förenings rösträtt E-POST WEBBPLATS svenskfotboll.se BANKGIRO PLUSGIRO ORGANISATIONS- NUMMER Sammanfattning För att svensk idrott ska ha möjlighet att konkurrera internationellt och därmed även öka attraktionskraften hos unga att börja idrotta, bör regelverk utformas för att möjliggöra detta. Regelverken får inte lägga hinder i vägen för svensk elitfotboll att kunna öka sina intäkter väsentligt för att på allvar kunna konkurrera med utländska konkurrenter. Det är väldigt svårt att med egna genererade medel kapitalisera upp verksamheten, dels därför att de kortsiktiga målen oftast prioriteras, dels därför att oönskade skatteeffekter kan uppstå. Mot bakgrund av detta bör 51 %-regeln tas bort och respektive Specialidrottsförbund (SF) ges möjlighet att fritt besluta om krav på IdrottsAB:ets bolagsordning för att öppna för en vidgad extern finansiering av elitverksamheten. Svenska Fotbollförbundets (SvFF) uppfattning är att beslutanderätten avseende rösträttsmajoriteten ska ligga hos SF, vars klubbar måste ges förutsättningar att kunna konkurrera med klubbar i andra länder. Förutsättningarna och omvärlden ser väsentligt olika ut från idrott till idrott och därför bör respektive SF själv ta ansvar för att den egna idrotten utvecklas på bästa möjliga sätt. Med Riksidrottsförbundets

2 (RF) starka och ansvarsfulla SF riskerar man inte idrottens kärnvärden. SvFF anser att tredjedelsregeln är bättre än 51 %-regeln, men anser dock att beslutanderätten avseende rösträttsregeln bör ligga på respektive SF, för att kunna utveckla varje enskild idrott åt det håll som den bör gå för att kunna stå sig i ett internationellt sammanhang. Det borde vara på vederbörande SF:s styrelse som det ankommer att besluta om eventuella tilläggsdirektiv. Effekterna av den föreslagna tredjedelsregeln kan (även vid tillämpning av röststarka och röstsvaga aktier) bli att IdrottsAB:s utvecklingsmöjligheter begränsas av föreningen, som normalt saknar förutsättningar att delta i emissioner på grund av att kapital för detta saknas. SvFF menar vidare att det är svårt att i praktiken sätta upp ett regelverk med samtyckesförbehåll och förköpsförbehåll. SvFF förespråkar snarare hembudsförbehåll som endast ska gälla föreningens ägda aktier, så att inte klubbens serieplats riskeras och ett skydd därmed skapas för såväl föreningen och dess medlemmar som externa investerare. Tanken måste vara att investerarna ska kunna handla med aktierna som ett intressant placeringsalternativ. Dock med förbehållet att en ägare inte får ha dominerande inflytande över fler klubbar. Detta skulle kunna regleras genom att det i Tävlingsbestämmelserna framgår att det är förbjudet samt att sanktionen för dominerande inflytande i fler än en klubb innebär att aktieägaren tvingas vederlagsfritt överlåta den senaste förvärvade delen av aktieinnehavet till aktuell förening där senaste förvärvet som inneburit dominerande inflytande skett. Den föreslagna bolagsordningen avseende verksamheten anser SvFF vara alltför begränsande. Vad gäller fotbollen bör verksamheten rimligen begränsas enligt de break-even kriterier som UEFA reglerar. I det ingår exempelvis möjligheten att ta till vara klubbmärket och kommersialisera det. Annars finns risk att det hämmar utvecklingen för de svenska fotbollsklubbarna jämfört med konkurrenter utomlands.

3 Den föreslagna bolagsordningen gällande aktiekapitalet anser SvFF vara alldeles för lågt satt. SvFF finner inte att det finns någon anledning att sätta en begränsning uppåt. Inledning Dagens yttersta elitidrottsverksamhet är mycket kapitalkrävande och såväl organisatoriskt som verksamhetsmässigt ställs mycket höga krav på kompetens inom alla funktioner. Verksamheten kan inte längre förlita sig på den ideella kraften. Inom flertalet konkurrerande internationella nationsförbund bedrivs verksamheten i bolagsform utan hämmande begränsningsregler. Vid en översiktlig internationell jämförelse kan konstateras att svenska elitfotbollsklubbar sannolikt måste öka sina intäkter högst väsentligt för att nå en högre UEFA-ranking än dagens befintliga. För att kunna få mer pengar in i idrotten, bör regler utformas som öppnar systemet och underlättar kapitalinflöde för att med hjälp av detta såväl växla upp verksamhet som att förbättra förutsättningarna att konkurrera internationellt. Med dagens system finns en tendens att investerare inte vill investera i IdrottsAB:n, då det finns begränsningsregler vad gäller inflytande över satsade pengar. En förändring av dagens regler skulle sannolikt påverka investerarnas vilja att satsa kapital i idrotten. Bakgrund Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet motionerade 2008 om att RF:s stadgar skulle ändras så att SF ges rätt att i sina stadgar föreskriva omfattningen av upplåtande förenings aktieinnehav respektive rösträtt på bolagsstämma. Motionen avsåg att bestämmanderätten över rösträttsregeln skulle flyttas från RF till respektive SF. Detta anser SvFF vara en naturlig och nödvändig utveckling då verksamheternas art och omfattning i de olika SF:n är mycket varierande och verkar på väldigt olika villkor i den internationella konkurrensen. Som en följd borde således varje SF ges möjlighet att själva besluta om IdrottsAB:s ägar- och rösträttsstruktur och därmed ges ökade möjligheter i den internationella konkurrensen. RF:s Juridiska kommitté (JurK) har den 7 december 2010 lämnat en IdrottsAB-utredning till Riksidrottsstyrelsen (RS), som beslutat att skickat utredningen på remiss till SF och Distriktsidrottsförbunden.

4 Bakgrund till de svenska fotbollsklubbarnas internationella konkurrenskraft De svenska fotbollsklubbarnas konkurrenskraft har försämrats under den senaste tioårsperioden. Senaste svenska deltagaren i Champions League var Helsingborgs IF år Även i UEFA-cupen och Europa League har resultatutvecklingen varit negativ. Av detta följer helt logiskt den försämring som skett avseende UEFA:s ranking av olika länders klubbfotboll. För att bättre kunna hävda sig i den internationella konkurrensen måste det skapas förutsättningar som åtminstone inte är sämre än vad klubbar i jämförbara länder i övrigt har. Det är ett faktum att de svenska klubbarnas intäkter behöver ökas med 2-3 gånger för att nå de intäktsmassor som klubbarna har i andra jämförbara länder. I den senaste tillgängliga jämförelsen som finns avseende år 2009 uppgick den genomsnittliga intäkten, exklusive spelarförsäljningar, per klubb i den högsta serien för till Österrike 14 MEuro (UEFA-ranking 20), 10 MEuro för Norge (UEFA-ranking 19), för Danmark 13 MEuro (UEFA-ranking 16), 13 MEuro för Schweiz (UEFA-ranking 15), 13 MEuro för Belgien (UEFA-ranking 14), för Skottland 16 MEuro (UEFA-ranking 13), för Grekland 13 MEuro (UEFA-ranking 12), samt för Portugal 19 MEuro (UEFA-ranking 10). De allsvenska klubbarnas motsvarande intäkt uppgick till 6 MEuro och de svenska klubbarnas UEFA-ranking var 24. Mycket sker inom svensk fotboll för att bli bättre, men mycket måste fortfarande göras. Bland annat följande; Vidmakthålla och förbättra det spelarutbildnings- och talangutvecklingsarbete som idag redan bedrivs. Nå en högre nivå i förädlingskedjan, dvs. i högre grad exportera spelare direkt till stora ligor, vilket ger högre ersättning. Det kräver att det går att locka talangfulla spelare att stanna i Sverige ytterligare några år innan de flyttar ut. Bra arenor med bra komfort och moderna faciliteter så att evenemanget kan bli en positiv upplevelse. Det lovar gott för framtiden att stora investeringar görs och många elitarenor färdigställts eller är under byggnation för närvarande. Skapa förutsättningar för fler stora hallar med publikkapacitet så att fotboll kan spelas större delen av året och antal fotbollspelande månader kan närma sig våra internationella konkurrenters. Få kontroll över säkerheten på arenorna vad gäller bland annat inpassering till arenorna t ex genom legitimationskontroller.

5 Skapa förutsättningar för ett mer långsiktigt perspektiv i klubbarnas arbete. Öka intresset för fotbollen och stärka identiteten genom nyttjandet av TV- och webbsändningar samt sociala medier. Att bättre ta tillvara intäktsgenererande verksamhet genom att maximalt ta tillvara klubbarnas och fotbollens varumärke och därmed stärka ekonomierna. Skapa förutsättningar för tillgång till kapital. Klubbarna är generellt sett underkapitaliserade, även om införandet av elilicensen för 10 år sedan hjälpt till att få förståelse för betydelsen av ett positivt eget kapital. Det är väldigt svårt att med egna genererade medel kapitalisera upp verksamheten, dels därför att de kortsiktiga målen oftast prioriteras, dels därför att oönskade skatteeffekter kan uppstå. För att kunna såväl fullfölja ovan beskrivna utvecklingsområden som andra utvecklingsområden samt inte tappa ytterligare i internationell konkurrenskraft behövs möjlighet till externa kapitaltillskott i främst klubbarna på den yttersta elitnivån. Med bakgrund av detta bör 51 %-regeln tas bort och respektive SF ges möjlighet att fritt besluta om krav på bolagsordning. Vidare ska det i övrigt, på samma sätt som i dag, stå fritt att i respektive SF införa Tävlingsbestämmelser avseende t ex. informationsplikt angående ägande och elitlicenskrav. Analys av konsekvenserna av nuvarande rösträttsregel m.m. Den enkät som skickades ut av RF under 2010, som riktat sig till de elitföreningar som inte har bildat ett IdrottsAB, avsåg att få fram de huvudsakliga skälen till att dessa föreningar valt att inte bilda IdrottsAB. Enligt nämnd enkätundersökning så uppmärksammas att tolv fotbollsföreningar önskade ha kvar rösträttsregeln. SvFF är av den uppfattningen att svaren på frågorna speglar hur frågorna har ställts och till vem i organisationen. SvFF:s och Svenska Ishockeyförbundets motion från 2008 avsåg i första hand att överlåta beslutanderätten av omfattningen av upplåtande förenings aktieinnehav respektive rösträtt på bolagsstämma. Varje enskilt SF har sedan att själva besluta om eventuell förändring av rösträttsreglerna. Denna uppfattning är förankrad inom svensk fotboll. Resultatet av

6 RF:s, till viss del motsägelsefulla, enkätundersökning kan bero på att personer på olika nivå i organisationen har svarat, därav den inte helt tydliga viljeriktningen i enkätsvaren. I vissa fall besvarades enkäten av tjänstemän och i vissa fall av någon i styrelsen. Vidare misstänker SvFF att svaren kanske inte alltid hunnit förankrats vidare inom organisationen utan i vissa fall präglats av individuella synpunkter. Svensk Elitfotboll (SEF) har gjort en enkät bland sina medlemmar som visar att 2/3 av SEF:s klubbar i Allsvenskan och Superettan står bakom uppfattningen att fotbollen själva ska äga frågan avseende rösträttsmajoriteten. Detta inriktningsbeslut har även tagits på ett medlemsmöte. Elitföreningen Damfotboll (EFD) står även de bakom uppfattningen om att det är Specialförbunden som ska besluta om rösträttsreglerna. SvFF:s uppfattning är dock fortfarande att beslutanderätten avseende rösträttsmajoriteten ska ligga hos SF, vars klubbar måste ges förutsättningar att kunna konkurrera med klubbar i andra länder. Den svenska fotbollen är väl reglerad och demokratiskt uppbyggd, med ett gediget regelverk som håller ihop fotbollen. SvFF:s förbundsmöte är fotbollens högst beslutande organ där distriktsförbundens representanter, vilka utses av föreningarna, och herrarnas elitföreningars representanter samt damernas elitföreningars representanter röstar. SvFF:s ekonomi och angelägna satsningar hanteras i en informell ekonomisk samrådsgrupp. Samrådsgruppen består av representanter för förbundsstyrelsen, landsdelarna, SEF och EFD. Tävlingsfrågorna fastställs på representantskapet där en representant från varje distrikt, vilka utses av föreningarna, medverkar samt förbundsstyrelsen, SEF-styrelsen och EFD-styrelsen. Varje ledamot har en röst. Förbundsmötet utser förbundsstyrelsen. Av rättssäkerhetsskäl utser förbundsmötet fyra fristående nämnder för hantering och överprövning av bestraffningsärenden och elitlicensfrågor. Föreningarna är självständiga organisationer med egna stadgar, årsmöten och styrelser. Våra elitföreningar har valt att bilda intresseföreningar där SEF finns på herrsidan för Allsvenskan och Superettan och EFD finns på damsidan. Vidare ordnas varje sommar en ordförandekonferens med förbundsstyrelsen, distriktens ordförande, SEF-styrelsen och EFDstyrelsen där man diskuterar framtidsfrågor och problemområden.

7 Den svenska fotbollen styrs i fallande ordning av FIFA:s regelverk, UEFA:s regelverk och slutligen de regelverk som finns inom SvFF. Konsekvenserna av att helt slopa rösträttsregeln SvFF anser inte att det är något självändamål att driva verksamheten i ett IdrottsAB. Det kan dock vara och/eller bli en nödvändighet, dels för att kunna hantera skatte- och momsfrågor på ett bra sätt, dels för att kunna kapitalisera upp klubbarna och stärka ekonomierna så att klubbarna har större förutsättningar att hävda sig i den internationella klubbfotbollskonkurrensen. Om externa ägare inte var i minoritet skulle förmodligen fler emissioner av aktier lyckas och mer kapital kunna komma in i fler IdrottsAB. Om en förändring av detta skulle ske gäller det dock i så fall att reglera föreningens inflytande i IdrottsAB på ett balanserat sätt jämfört med externa aktieägares inflytande, m h t vilka demokratifrågor som är av avgörande betydelse för fortsatt drift av verksamheten och därför kräver föreningsmedlemmarnas inflytande och vilka frågor som är av ekonomisk art där de som satsat riskkapital i form av aktieinnehav kan påverka så att inte deras satsade kapital går förlorat genom kortsiktiga satsningar för att enbart nå kortsiktiga sportsliga mål med små möjligheter att kunna återfå satsat kapital. På lång sikt borde det inte vara något motsatsförhållande mellan att styra mot de verksamhetsmässiga målen och de ekonomiska målen, då de båda är varandras långsiktiga förutsättning. SvFF:s uppfattning är nu, som när motionen lades 2008, att respektive SF, inom ramen för sitt verksamhetsområde, ska ges möjlighet att i stadgeform öppna för en vidgad extern finansiering av i första hand elitverksamheten. Eftersom verksamheternas art och omfattning är mycket varierande bör således varje SF ges möjlighet att besluta om IdrottsAB:s ägar- och rösträttsstruktur. SvFF ser utvecklingen mot ett öppnare regelverk som positivt och den väg vi bör gå. SvFF noterar att JurK när en oro för att den svenska lagidrotten kan komma att styras av utländska investerares vilja och därmed riskera de svenska idrottspolitiska värderingar som får anses följa med dagens regelverk. SvFF menar att utvecklingen går framåt och att om svensk elitidrott ska ha en möjlighet att hävda sig i den internationella konkurrensen, så måste vi fortsätta utvecklas. SvFF menar dock att det endast är en marginell del av idrotten elitidrotten som direkt

8 påverkas av den kommersiella utvecklingen. Inom fotbollen handlar det inte ens om 1 % av alla klubbar. De allra flesta föreningar är och kommer således förbli föreningar som helt har att förlita sig på ideella krafter. Det är viktigt att hålla i minnet att det är den yttersta elitidrotten vi talar om, samt att dessa elitklubbar även fortsättningsvis kommer ha mycket goda incitament att arbeta tätt intill sina upplåtande föreningar såväl för att kunna få fram nya talanger som att tillvarata engagemanget för klubben som finns och byggs upp av föreningens medlemmar. Argument för och emot en frivillig rösträttsregel på SF-nivå JurK känner en oro inför att den svenska idrotten riskerar att utvecklas i olika riktningar om beslutanderätten avseende rösträttsmajoriteten ligger på en SF-nivå. SvFF menar att respektive SF inte bara har möjligheten att själv värna om den egna idrotten utan också skyldigheten att göra det. Förutsättningarna och omvärlden ser väsentligt olika ut från idrott till idrott, och därför bör respektive SF själv ta ansvar för att den utvecklas på bästa möjliga sätt. Annars finns risk för att vi skapar ett regelverk för hur vi inom idrotten, inom Sverige, ska konkurrera med varandra och inte ett regelverk för hur vi ska kunna konkurrera internationellt med våra egna idrotter. Utvecklingen går framåt och för att kunna vara konkurrenskraftiga på alla nivåer måste idrotten följa med. Detta innebär dock inte att idrotten släpper ansvaret för att bevara idrottens kärnvärden, som JurK uttrycker det. Varje SF har en skyldighet och rättighet att utveckla sin egen idrott åt det håll som är bäst för just den idrotten i konkurrensen med omvärlden. Varje SF äger sin egen idrott och får ta sitt eget ansvar. SvFF:s uppfattning är att idrottens kärnvärden, den grund som bygger på fysisk aktivitet för att vi ska ha roligt och må bra, för att vi ska kunna utvecklas både fysiskt och psykiskt, att vi vilar på samma värdegrund och följer FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna är stabil och inte riskeras av att utvecklingen går framåt. Svensk idrotts vision är att vi vill vara bäst i världen för alla på alla nivåer, vilket betyder att vi måste se framåt för att kunna vara med och konkurrera. Utan en stark elit, riskerar även intresset från bredden att falna. SvFF anser heller inte att idrottens värdegrund om glädje och gemenskap, demokrati och delaktighet, allas rätt att vara med samt rent spel kommer att naggas i kanten, eftersom varje enskilt SF har en skyldighet och rättighet att leva upp till detta. SvFF ser det som en styrka att respektive idrott utvecklas på det sätt som

9 det lämpar just den idrotten bäst, för att på bästa sätt kunna ta hand om ungdomsidrotten och kunna konkurrera internationellt. En modell baserad på IdrottsAB:s bolagsordning mer än en tredjedelsregel JurK har tagit fasta på det minoritetsskydd som finns i aktiebolagslagen för ändring av bolagsordningen vid utvärdering av en alternativ rösträttsregel. JurK sammanfattade alternativen till fyra olika nivåer i aktiebolagslagen som de tog ställning till. SvFF menar att JurK kanske lite för lätt avfärdade, utan vidare analys, alternativet där föreningen ska äga minst en tiondel av rösterna (minoritetsregeln). JurK menade att denna nivå inte ger tillräckligt skydd för idrottens kärnvärden. Utan en analys av detta har SvFF svårt att se att det bör avfärdas så lättvindigt. JurK förespråkar mer än en tredjedelsregeln där man menar att man kan förhindra ändring av IdrottsAB:s bolagsordning och trots det kunna ta in mer externt kapital där investeraren får mer makt över hur IdrottsAB:et ska drivas. SvFF anser att tredjedelsregeln är bättre än 51 %-regeln, men menar dock i grunden att beslutanderätten avseende rösträttsregeln bör ligga på respektive SF, för att kunna utveckla varje enskild idrott åt det håll som den bör gå för att kunna stå sig i ett internationellt sammanhang. Det borde vara på vederbörande SF:s styrelse som det ankommer att besluta om eventuella tilläggsdirektiv till upplåtelseavtalet mellan förening och IdrottsAB, varvid tredjedelsregeln inte blir nödvändig. Det principiellt viktigaste skyddet för aktieägare utgörs emellertid av det i aktiebolagslagen stadgade skadeståndsansvaret för bolags styrelseledamöter gentemot såväl bolaget som skadelidande aktieägare, varför SvFF anser att nivån där föreningen ska äga minst en tiondel av rösterna kan vara ett alternativ. En minoritet om tio procent av samtliga aktier kan b la motsätta sig att bolagsstämman beviljar styrelsen ansvarsfrihet för sin förvaltning och ges därefter möjlighet att väcka talan mot styrelseledamot, VD m.fl. för bolagets räkning. Effekterna av tredjedelsregeln kan (även vid tillämpning av röststarka och röstsvaga aktier) bli att IdrottsAB:s utvecklingsmöjligheter begränsas av föreningen, som normalt saknar förutsättningar att delta i emissioner på grund av att kapital för detta saknas.

10 Vidare noterar SvFF att det är viktigt att, i respektive SF, i Tävlingsbestämmelserna få med ett krav på informationsplikt hela vägen avseende ägarleden i IdrottsAB:et. Det är nödvändigt att säkerställa att det inte finns en och samma dominerande ägare bakom flera klubbar. Man får aldrig riskera att finansiärer försöker påverka klubbarna. Detta följer även av UEFA:s regler, där det inte är tillåtet att ha dominerande ägande i två eller flera klubbar. Gällande de förbehåll som JurK har föreslagit såsom samtyckesförbehåll, förköpsförbehåll och hembudsförbehåll, menar SvFF att det kan vara svårt att sätta upp ett sådant regelverk i praktiken. Det som skulle kunna vara möjligt är att hembudsförbehållen endast ska gälla föreningens ägda aktier, så att inte klubbens serieplats riskeras och ett skydd därmed skapas för såväl föreningen och dess medlemmar som externa investerare. Tanken måste vara att investerarna ska kunna handla med aktierna som ett intressant placeringsalternativ. Dock med förbehållet att en ägare inte får ha dominerande inflytande över fler klubbar. Detta skulle kunna regleras genom att det i Tävlingsbestämmelserna framgår att det är förbjudet samt att sanktionen för dominerande inflytande i fler än en klubb innebär att aktieägaren tvingas vederlagsfritt överlåta den senaste förvärvade delen av aktieinnehavet till aktuell förening där senaste förvärvet som inneburit dominerande inflytande skett. Några kommentarer till föreslagen bolagsordning 3 Verksamhet, menar SvFF är alltför begränsande. Vad gäller fotbollen bör verksamheten rimligen begränsas enligt de break-even kriterier som UEFA reglerar. I det ingår exempelvis möjligheten att ta till vara klubbmärket och kommersialisera det. Annars finns risk att det hämmar utvecklingen för de svenska fotbollsklubbarna jämfört med våra konkurrenter utomlands. 4 Aktiekapital, anser SvFF är alldeles för lågt. SvFF anser inte att det finns någon anledning att sätta en begränsning uppåt. SvFF förutsätter att inga ytterligare idrottsspecifika krav i bolagsordningen, utöver de redan upptagna i remissen, kan komma att bli aktuella.

11 SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDET Lars-Åke Lagrell Ordförande Mikael Santoft Generalsekreterare FÖRENINGEN SVENSK ELITFOTBOLL Bo Johansson Ordförande ELITFÖRENINGEN DAMFOTBOLL Susanne Erlandsson Ordförande

SVENSK FOTBOLLSRÖRELSE. Uppgifter och rollfördelning

SVENSK FOTBOLLSRÖRELSE. Uppgifter och rollfördelning SVENSK FOTBOLLSRÖRELSE Uppgifter och rollfördelning SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDET Svenska Fotbollförbundet (SvFF) består av de föreningar som i vederbörlig ordning har upptagits som medlemmar i förbundet. Detta

Läs mer

Motion nr 1. Motion angående AIK FF:s förhållningssätt i den s.k. 51 % -frågan. Bakgrund:

Motion nr 1. Motion angående AIK FF:s förhållningssätt i den s.k. 51 % -frågan. Bakgrund: Motion nr 1 Motion angående AIK FF:s förhållningssätt i den s.k. 51 % -frågan Bakgrund: Den s.k. 51 % -regeln, som i Riksidrottsförbundets (RF) stadgar (11:e kap. 3a ) reglerar i vilken mån externt ägande

Läs mer

IdrottsAB-utredningen

IdrottsAB-utredningen Riksidrottsförbundet Idrottens Hus 114 73 STOCKHOLM IdrottsAB-utredningen Svenska Fäktförbundets remissvar Sammanfattning Svenska Fäktförbundet vill med kraft avslå utredningens förslag om att enskilda

Läs mer

RIKSKONFERENS 23/ Svenska Fotbollförbundets Mål &Strategi

RIKSKONFERENS 23/ Svenska Fotbollförbundets Mål &Strategi RIKSKONFERENS 23/11-2012 Svenska Fotbollförbundets Mål &Strategi 2013-2017 rikskonferens innehåll & Syfte Presentera vad som framkommit under sommarens ordförande konferens och höstens Rådslag samt redovisa

Läs mer

ÖSTERSUNDS FK ELITFOTBOLL AB. Publik Aktieförsäljning

ÖSTERSUNDS FK ELITFOTBOLL AB. Publik Aktieförsäljning ÖSTERSUNDS FK ELITFOTBOLL AB Publik Aktieförsäljning Publikt erbjudande om att teckna aktier i Östersunds FK Elitfotboll AB Östersunds FK Elitfotboll AB (publ) erbjuder alla (privatpersoner, företagare

Läs mer

Rösträtt för föreningar och SDF vid Förbundsmöten

Rösträtt för föreningar och SDF vid Förbundsmöten Styrelsens förslag till årsmötet: Rösträtt för föreningar och SDF vid Förbundsmöten Bakgrund Distrikt Mellansverige och Distrikt Västergötland lämnade varsin motion till Förbundsmötet 2015 med förslag

Läs mer

1. Förslag att införa en Elitlicens för föreningar i div. 1, herrar. Det föreslås att Förbundsstyrelsen beslutar

1. Förslag att införa en Elitlicens för föreningar i div. 1, herrar. Det föreslås att Förbundsstyrelsen beslutar SvFF SVENSKA FOTBOLL FÖRBUNDET BOX 1216 Solna 2018-09-05 SE-171 23 SOLNA SWEDEN EVENEMANGSG. 31 Till Förbundsstyrelsen TELEFON 08-735 09 00 Representantskapsfrågor TELEFAX 08-735 09 01 E-POST 1. Förslag

Läs mer

IdrottsAB utredningen

IdrottsAB utredningen IdrottsAB utredningen Angående upplåtande förenings rösträtt Utredningen: RF:s Juridiska kommitté (JurK) med Thomas Karlsson som projektledare Lämnad 7 december 2010 Remiss: Remissinstanser: Remisstid:

Läs mer

Skolidrottsförbundet en rörelse i tiden

Skolidrottsförbundet en rörelse i tiden Skolidrottsförbundet en rörelse i tiden I maj 2015 antog Riksidrottsmötet en ny strategi för framtidens idrott. Kortfattat innebär den nya strategin att Svensk Idrott nu ska bli bredare med målet att erbjuda

Läs mer

Thomas Karlsson. Christer Pallin, RF-Juridik 1

Thomas Karlsson. Christer Pallin, RF-Juridik 1 Thomas Karlsson 1985 - RF:s skattejurist (+ Hammarby IF) 1995 juristerna börjar diskutera den ideella föreningen, för mycket kommersialism? 1997 - Motion till stämman, AIK, Djurgården (x2), Hammarby IF.

Läs mer

Bakgrund Vision Gefle IF En förebild inom svenskt föreningsliv, för ett bättre Gefle

Bakgrund Vision Gefle IF En förebild inom svenskt föreningsliv, för ett bättre Gefle 180802 Frågor och svar bolagisering av elitverksamheten Gefle IF FF Bakgrund Vision Gefle IF En förebild inom svenskt föreningsliv, för ett bättre Gefle Mission: #Geflermöjligheter att lyckas Missionen

Läs mer

AKTIEBOLAG ÄR EN BOLAGSFORM SOM KAN VARA LÄMPLIG NÄR DET GÄLLER ATT BEDRIVA NÄRINGSVERKSAMHET. CHRISTER NILSSON

AKTIEBOLAG ÄR EN BOLAGSFORM SOM KAN VARA LÄMPLIG NÄR DET GÄLLER ATT BEDRIVA NÄRINGSVERKSAMHET. CHRISTER NILSSON AKTIEBOLAG ÄR EN BOLAGSFORM SOM KAN VARA LÄMPLIG NÄR DET GÄLLER ATT BEDRIVA NÄRINGSVERKSAMHET. Av CHRISTER NILSSON Aktiebolag är en bolagsform som kan vara ett lämpligt val för den näringsverksamhet som

Läs mer

Frågor & Svar Bolagisering av elithockeyn i KHK

Frågor & Svar Bolagisering av elithockeyn i KHK Frågor & Svar Bolagisering av elithockeyn i KHK 1. Hur har styrelsen kommit fram till förslag att bolagisera och vilka delar ingår? - Skatteverket har aviserat en förändring inom skatteområdet som kan

Läs mer

Kom narmare ÄN NÄRA. Köp aktier i ÖSK.

Kom narmare ÄN NÄRA. Köp aktier i ÖSK. Kom narmare ÄN NÄRA Köp aktier i ÖSK. TIDEN ÄR INNE! Tack för att du engagerar dig i ÖSK. Bara att du läser den här texten och tar del av vårt prospekt gör mig glad, även om det är på andra sätt som vi

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2014-2015

Verksamhetsinriktning 2014-2015 VERKSAMHETSINRIKTNING BLEKINGE IDROTTSFÖRBUND 2014-2015 Verksamhetsinriktning 2014-2015 För Riksidrottsstyrelsens (RS) ledning av verksamheten fattar RF-stämman beslut om en tvåårig verksamhetsinriktning

Läs mer

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Storumans kommun Ägarpolicy för Storumans kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Ägarpolicy för Storumans kommun Allmänt 1. Inledning Delar av Storuman kommuns verksamhet bedrivs i aktiebolagsform.

Läs mer

Välkommen till Utvecklingsträff

Välkommen till Utvecklingsträff Välkommen till Utvecklingsträff Syfte och mål Syfte Få höra vad som är på gång inom Svensk Cricket, var med och påverka och få chans att utveckla er förening för framtiden Mål Att skapa en gemensam utgångspunkt

Läs mer

PROPOSITION #1 FRÅN STYRELSEN I SVENSKA KÄLKSPORTFÖRBUNDET TILL ÅRSMÖTET SAMMANSÄTTNING AV STYRELSE

PROPOSITION #1 FRÅN STYRELSEN I SVENSKA KÄLKSPORTFÖRBUNDET TILL ÅRSMÖTET SAMMANSÄTTNING AV STYRELSE PROPOSITION #1 FRÅN STYRELSEN I SVENSKA KÄLKSPORTFÖRBUNDET SAMMANSÄTTNING AV STYRELSE Styrelsen i Svenska Kälksportförbundet föreslår, till Årsmötet 2018-09-15, en förändring av Förbundsstadgarna som innebär

Läs mer

Svenska Amerikansk Fotbollförbundet. Propositioner & motioner 2017

Svenska Amerikansk Fotbollförbundet. Propositioner & motioner 2017 Svenska Amerikansk Fotbollförbundet Propositioner & motioner 2017 Proposition 1 Utredning angående ändring av förfarande för att fastställa tävlingsbestämmelser Förbundsmötet [2014] fattade beslut om att

Läs mer

GWA ARTIKELSERIE. Nyhetsbrev. Ny aktiebolagslag krävs förändringar i bolagsordningen?

GWA ARTIKELSERIE. Nyhetsbrev. Ny aktiebolagslag krävs förändringar i bolagsordningen? GWA ARTIKELSERIE Titel: Ny aktiebolagslag krävs förändringar i bolagsordningen? Rättområde: Bolags- och börsrätt Författare: Bolags- och börsrättsgruppen Emelie Terlinder Datum: 2005-12-19 Nyhetsbrev Ny

Läs mer

idrottslyftet Svenska Fotbollförbundet

idrottslyftet Svenska Fotbollförbundet idrottslyftet 2017 Svenska Fotbollförbundet Idrottslyftet utvecklar svensk fotboll 1 januari 2017 31 december 2017 Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt! Svensk barn- och ungdomsfotboll

Läs mer

Analys av samverkansformer för kommunal verksamhet.

Analys av samverkansformer för kommunal verksamhet. 1(5) 2015-11-11 Helge Jonsson Tfn: 063-14 76 36 E-post: helge.jonsson@regionjh.se Analys av samverkansformer för kommunal verksamhet. Inledning En förstudie har tagits fram kring regional samverkan i offentlig

Läs mer

Svarsmall, tentamen den 13 januari 2010

Svarsmall, tentamen den 13 januari 2010 Svarsmall, tentamen den 13 januari 2010 Fråga 1 Socialförsäkring På socialförsäkringsområdet administreras försäkringarna av myndigheter och ansvaret för försäkringarna kan ytterst härledas till svenska

Läs mer

Idrottsrörelsens verksamhetsidé Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna ha roligt, må bra och prestera mera.

Idrottsrörelsens verksamhetsidé Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna ha roligt, må bra och prestera mera. STADGAR för den ideella föreningen Jönköping Curling Club (JCC) med hemort i Jönköpings kommun. Bildad den 28 december 1961 Stadgarna senast fastställda/ändrade av årsmöte den 2011.05.16 Idrottsrörelsens

Läs mer

Reglemente för Elitlicensen, div. 1 herrar

Reglemente för Elitlicensen, div. 1 herrar Reglemente för Elitlicensen, div. 1 herrar Innehållsförteckning 1. Inledande bestämmelser 1 1.1 Allmänt 1 1.2 Kriterier 1 1.3 Beslutsorgan 1 1.3.1 Licensnämnden 1.3.2 Överklagandenämnden 1 1.3.3 Disciplinnämnden

Läs mer

Dala Airport AB Bolagsordning. Org nr

Dala Airport AB Bolagsordning. Org nr Dala Airport AB Bolagsordning Org nr 556100-0844 Metadata om dokumentet Dokumentnamn Dala Airport AB - bolagsordning Dokumenttyp Bolagsordning Omfattar Delägt kommunalt bolag Dokumentägare Verkställande

Läs mer

Stadgar för Sjöbo Fitnesscenter Förslag inför årsmöte 2015 och stadgarna fastställda vid samma tidpunkt.

Stadgar för Sjöbo Fitnesscenter Förslag inför årsmöte 2015 och stadgarna fastställda vid samma tidpunkt. Stadgar för Sjöbo Fitnesscenter Förslag inför årsmöte 2015 och stadgarna fastställda vid samma tidpunkt. 1 kap Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att bedriva fysisk aktivitet som

Läs mer

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 1 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 2 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 INNEHÅLL 3 INLEDNING 4 BÖRJA MED EN NULÄGESANALYS 6 SÄTT DET

Läs mer

Capoeirastrategi 2025

Capoeirastrategi 2025 Capoeirastrategi 2025 Ett långsiktigt arbete mot Världens Bästa Capoeira Bakgrund Ett långsiktigt arbete mot Världens Bästa Idrott Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas

Läs mer

Remissyttrande över idrottsab-utredningen.

Remissyttrande över idrottsab-utredningen. 2013-01-14 Remissyttrande över idrottsab-utredningen. Låt oss börja med ett direktcitat ur utredningen: Fördelen med att behålla nuvarande regelverk och rösträttsregel, vilket ju faktiskt såväl RF- stämman

Läs mer

ENIGHET. En grundpelare i svensk fotboll idag och i framtiden NATIONALSPORTEN

ENIGHET. En grundpelare i svensk fotboll idag och i framtiden NATIONALSPORTEN ENIGHET En grundpelare i svensk fotboll idag och i framtiden NATIONALSPORTEN En tidning om dig oss vi och vår älskade fotboll Fotbollen berör väldigt många människor världen över. I Sverige brukar vi säga

Läs mer

FOTBOLLENS RÅDSLAG. 4 oktober i Norrköping

FOTBOLLENS RÅDSLAG. 4 oktober i Norrköping FOTBOLLENS RÅDSLAG 4 oktober i Norrköping Vision Fotboll Nationalsporten För alla överallt Verksamhetsidé Svensk fotboll består av tre olika idrotter: Fotboll, Futsal och Beach soccer. Svensk fotboll ska

Läs mer

STADGAR. För den ideella föreningen Göteborgs Vattenskidklubb med hemort i Göteborgs kommun. Bildad den 15 september 1963.

STADGAR. För den ideella föreningen Göteborgs Vattenskidklubb med hemort i Göteborgs kommun. Bildad den 15 september 1963. STADGAR För den ideella föreningen Göteborgs Vattenskidklubb med hemort i Göteborgs kommun. Bildad den 15 september 1963. Stadgarna senast ändrade av årsmötet den 25 maj 2008. IDROTTSRÖRELSENS VERKSAMHETSIDÈ

Läs mer

Policydokument för svensk fotbolls agerande i konstgräsfrågan

Policydokument för svensk fotbolls agerande i konstgräsfrågan Policydokument för svensk fotbolls agerande i konstgräsfrågan Svenska Fotbollförbundets styrelse beslutade 2007 att tillsätta en projektgrupp för att utarbeta ett förslag till policydokument för svensk

Läs mer

STRATEGI sammanfattning. därför Svensk Basket vill bli bättre och samla sig. HUR SBBF:s styrelse och kansli har under hösten

STRATEGI sammanfattning. därför Svensk Basket vill bli bättre och samla sig. HUR SBBF:s styrelse och kansli har under hösten Strategi 2025. sammanfattning STRATEGI 2025. därför Svensk Basket vill bli bättre och samla sig kring en ny strategi. Den tidigare strategin fastställdes 2014 och stäcker sig till 2020. Riksidrottsförbundet

Läs mer

Värdegrund. Verksamhetsidé. Vision. Vad är era tankar kring Svensk fotbolls vision, verksamhetsidé och värdegrund?

Värdegrund. Verksamhetsidé. Vision. Vad är era tankar kring Svensk fotbolls vision, verksamhetsidé och värdegrund? Vision Fotboll Nationalsporten För alla överallt Verksamhetsidé Svensk fotboll består av tre olika idrotter: Fotboll, Futsal och Beach soccer. Svensk fotboll ska verka för att alla ska få chansen att delta

Läs mer

Bolagsordning för Utveckling i Dalarna Holding AB

Bolagsordning för Utveckling i Dalarna Holding AB 2016-10-05 RD 2016/143 Bolagsordning för Utveckling i Dalarna Holding AB 1 Firma Bolagets firma är Utveckling i Dalarna Holding AB. 2 Föremål för bolagets verksamhet Bolaget skall inom nuvarande Dalarnas

Läs mer

Idrottens organisation

Idrottens organisation Idrottens organisation Riksidrottsstyrelsen, RS Riksidrottsförbundet RF Förbundsstyrelsen, FS SISU Idrottsutbildarna SOK:s styrelse Sveriges Olympiska Kommitté SOK 71 Specialidrottsförbund SF Styrelser

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA Representantskapet 2018

FÖREDRAGNINGSLISTA Representantskapet 2018 FOTBOLLENS HUVUDSPONSOR OFFICIELL MATERIALLEVERANTÖR NATIONELLA PARTNERS FÖREDRAGNINGSLISTA Representantskapet 2018 Besöksadress: Evenemangsgatan 31, Solna Postadress: Box 1216, SE-171 23 Solna Mail: svff@svenskfotboll.se

Läs mer

Svenska Amerikansk Fotbollförbundet. Propositioner & motioner 2018

Svenska Amerikansk Fotbollförbundet. Propositioner & motioner 2018 Svenska Amerikansk Fotbollförbundet Propositioner & motioner 2018 Propositioner och motioner till årsmötet för Svenska Amerikansk Fotbollförbundet 2018 Proposition 1 Redaktionell ändring av paragraf 12

Läs mer

KALLELSE TILL EXTRA BOLAGSSTÄMMA I OREZONE AB (PUBL)

KALLELSE TILL EXTRA BOLAGSSTÄMMA I OREZONE AB (PUBL) KALLELSE TILL EXTRA BOLAGSSTÄMMA I OREZONE AB (PUBL) Aktieägarna i Orezone AB (publ), 556785-4236, kallas till extra bolagsstämma den 26 mars 2019 kl. 13.00 på Radisson Blu SkyCity Hotel med adress Pelargången

Läs mer

Remiss: Internationella riktlinjer

Remiss: Internationella riktlinjer Remiss: Internationella riktlinjer Remiss: Remissinstanser: Riksidrottsstyrelsen (RS) har, utan eget ställningstagande, beslutat att revideringen av de internationella riktlinjerna ska skickas på remiss

Läs mer

Förslag till bolagsordning för Kalmar Flygutveckling AB

Förslag till bolagsordning för Kalmar Flygutveckling AB TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Maria Björkman 2013-04-17 Kommunfullmäktige Förslag till bolagsordning för Kalmar Flygutveckling AB Förslag till beslut Kommunfullmäktige antar förslag

Läs mer

Svenska Skolidrottsförbundets stadgar Reviderade vid förbundsmötet 2014

Svenska Skolidrottsförbundets stadgar Reviderade vid förbundsmötet 2014 Svenska Skolidrottsförbundets stadgar Reviderade vid förbundsmötet 2014 Kapitel 1 Grundläggande bestämmelser 1 Namn, verksamhetsområde samt styrelsens hemort Förbundets namn är Svenska Skolidrottsförbundet

Läs mer

Gemensam strategi för svensk idrotts framtid! SDF-KONFERENS 2015

Gemensam strategi för svensk idrotts framtid! SDF-KONFERENS 2015 Gemensam strategi för svensk idrotts framtid! SDF-KONFERENS 2015 Dagens arbete Gemensam strategi för svensk idrotts framtid 4 strategiska områden Övergripande målsättningar Verksamhetsinriktningen för

Läs mer

STADGAR FÖR RAPATAC JUDO & KSF

STADGAR FÖR RAPATAC JUDO & KSF STADGAR FÖR RAPATAC JUDO & KSF Rapatac Judo & KSF är en specialförening till Rapatac Alliansförening med hemort i Gävle kommun. Bildad den 2009-08-12 Stadgarna senast fastställda av årsmötet den 2012-10-10

Läs mer

Motion nr 1: från Tom Sifversson ang. AIK FF:s stadgar 23

Motion nr 1: från Tom Sifversson ang. AIK FF:s stadgar 23 Motion nr 1: från Tom Sifversson ang. AIK FF:s stadgar 23 AIK behöver arbetsro För möjligheten att rekrytera och behålla kompetenta styrelseledamöter och övriga ledningsfunktioner är det viktigt att de

Läs mer

- STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA

- STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA - STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA BAKGRUND Svenska Karateförbund Västra (SKV) bildades som Specialdistriktsförbund (SDF) 2010-XX-XX mot bakgrund av att Svenska Karateförbundet vid Riksidrottsmötet

Läs mer

Kallelse till årsstämma i InfraCom Group AB (publ)

Kallelse till årsstämma i InfraCom Group AB (publ) Kallelse till årsstämma i InfraCom Group AB (publ) 559111-0787 Aktieägarna i InfraCom Group AB (publ), 559111-0787, kallas härmed till årsstämma torsdagen den 25 oktober 2018, kl. 17.00, i bolagets lokaler

Läs mer

RONNEBY BOLLKLUBB. STADGAR För den ideella föreningen. med hemort i Ronneby kommun.(initialer RBK) Bildad i november 1933.

RONNEBY BOLLKLUBB. STADGAR För den ideella föreningen. med hemort i Ronneby kommun.(initialer RBK) Bildad i november 1933. RONNEBY BOLLKLUBB STADGAR För den ideella föreningen RONNEBY BOLLKLUBB med hemort i Ronneby kommun.(initialer RBK) Bildad i november 1933. Antagna & fastställda den 27:e november 1999. 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Stadgar för RF-SISU Skåne

Stadgar för RF-SISU Skåne Stadgar för RF-SISU Skåne antagna vid extra distriktsstämma den 3 april 2019 med ikraftträdande den 1 januari 2020 logga 1 1 KAP ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 3 1 UPPGIFT... 3 2 SAMMANSÄTTNING... 3 3 VERKSAMHETSOMRÅDE...

Läs mer

Bolagsordning för Besök Linde AB

Bolagsordning för Besök Linde AB Bolagsordning för Besök Linde AB 1 Fastställt av: KF Datum: 2014-05-13 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Kommunledningsstaben Dokumentet

Läs mer

Bolagsordning för Elmia AB Org. nr 556354-2413 Fastställd av kommunfullmäktige 2015-02-26 44

Bolagsordning för Elmia AB Org. nr 556354-2413 Fastställd av kommunfullmäktige 2015-02-26 44 1 Bolagsordning för Elmia AB Org. nr 556354-2413 Fastställd av kommunfullmäktige 2015-02-26 44 1 Firma Bolagets firma är Elmia AB. 2 Säte Styrelsen skall ha sitt säte i Jönköpings kommun, Jönköpings län.

Läs mer

INSTRUKTION FÖR MOMENT GROUP AB (PUBL):S VALBEREDNING

INSTRUKTION FÖR MOMENT GROUP AB (PUBL):S VALBEREDNING INSTRUKTION FÖR MOMENT GROUP AB (PUBL):S VALBEREDNING 1. Inledning 1.1 Allmänt om Moment Groups valberedning Styrelsen har beslutat att Moment Group ska följa den svenska Koden för bolagsstyrning ("Koden").

Läs mer

SvFF Mål & Strategi 2013-2017. Workshop distrikt. svensk fotboll mål & Strategi 2013-2017

SvFF Mål & Strategi 2013-2017. Workshop distrikt. svensk fotboll mål & Strategi 2013-2017 SvFF Mål & Strategi 2013-2017 Workshop distrikt svensk fotboll mål & Strategi 2013-2017 AGENDA 17.00-17.45 Genomgång Mål & Strategi Svensk Fotboll, och distriktens process under hösten. 17.45-18.45 Värdegrunden

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2010:14 2010-02-29

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2010:14 2010-02-29 Aktiemarknadsnämndens uttalande 2010:14 2010-02-29 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av NBK:s regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag

Läs mer

AXichem AB (publ) kallar till årsstämma

AXichem AB (publ) kallar till årsstämma Pressmeddelande 2014-04-23 AXichem AB (publ) kallar till årsstämma Aktieägarna i axichem AB (publ), org.nr 556739-8663 ( Bolaget ) kallas härmed till årsstämma torsdagen den 22 maj 2014 kl. 13.00 på Mazars

Läs mer

BOLAGSFORMER. Allmänt om bolagsformer

BOLAGSFORMER. Allmänt om bolagsformer Allmänt om bolagsformer Det är viktigt att välja rätt bolagsform, då den ger ramarna för verksamheten. Innan det är dags att slutgiltigt bestämma sig för vilken bolagsform man skall välja, är det bra att

Läs mer

Riktlinjer om aktieägarengagemang

Riktlinjer om aktieägarengagemang Intern Riktlinjer 1/5 Riktlinjer om aktieägarengagemang Beslutad av Styrelsen i Avanza Fonder AB (Fondbolaget) 2019-06-11 Ersätter Riktlinjer om ägarutövande beslutad 2019-01-29 Dokumentägare Dokumentspecialist

Läs mer

SKANDIA LIVS ÄGARPOLICY

SKANDIA LIVS ÄGARPOLICY SKANDIA LIVS ÄGARPOLICY antagen den 19 december 2005 1. Skandia Livs principer för ägarutövande 1.1 Syfte Skandia Liv har närmare 1,2 miljoner försäkringstagare. För försäkringstagarnas räkning förvaltar

Läs mer

Propositioner till IK NocOut.se årsmöte 2014.

Propositioner till IK NocOut.se årsmöte 2014. Propositioner till IK NocOut.se årsmöte 2014. I texten markeras ny text med fet stil och understruket = ny text föreslagen av styrelse, och delvis med inkomna motioner som grund. Kursiverad överstruken

Läs mer

Nyheter i SvFF:s tävlingsregler 2018

Nyheter i SvFF:s tävlingsregler 2018 SVENSKA FOTBOLL FÖRBUNDET BOX 1216 SE-171 23 SOLNA SWEDEN EVENEMANGSG. 31 TELEFON 08-735 09 00 TELEFAX 08-735 09 01 E-POST svff@svenskfotboll.se WEBBPLATSER svenskfotboll.se fogis.se BANKGIRO 620-7799

Läs mer

Strategi Värdegrund, Vision & mål

Strategi Värdegrund, Vision & mål Strategi 2025. Värdegrund, Vision & mål sammanfattning STRATEGI 2025. därför Svensk Basket vill bli bättre och samla sig kring en ny strategi. Den tidigare strategin fastställdes 2014 och sträcker sig

Läs mer

Det som är bra för skolidrott är bra för svensk idrott

Det som är bra för skolidrott är bra för svensk idrott Det som är bra för skolidrott är bra för svensk idrott I många år har Skolidrottsförbundet på olika sätt jobbat för att fler barn och unga ska få möjlighet att röra sig, komma med i en gemenskap och helt

Läs mer

Dessa stadgar har antagits vid årsmöte 2014-10-20 vid ombildande från sektion till förening inom Mälarhöjdens IK alliansförening.

Dessa stadgar har antagits vid årsmöte 2014-10-20 vid ombildande från sektion till förening inom Mälarhöjdens IK alliansförening. STADGAR för den ideella föreningen Mälarhöjdens IK Tennis med hemort i Stockholms kommun. Dessa stadgar har antagits vid årsmöte 2014-10-20 vid ombildande från sektion till förening inom Mälarhöjdens IK

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2013:

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2013: Aktiemarknadsnämndens uttalande 2013:15 2013-02-15 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av Kollegiet för svensk bolagsstyrnings regler om offentliga uppköpserbjudanden avseende

Läs mer

Kallelse till extra bolagsstämma i Moberg Derma AB

Kallelse till extra bolagsstämma i Moberg Derma AB Kallelse till extra bolagsstämma i Moberg Derma AB Aktieägarna i Moberg Derma AB, 556697-7426 ( Bolaget ) kallas härmed till extra bolagsstämma fredagen den 3 september 2010 kl. 10.00, i Bolagets lokaler,

Läs mer

Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB

Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Bolagsordning 2008-06-23, 154 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:55 2014-12-19

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:55 2014-12-19 Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:55 2014-12-19 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av Kollegiet för svensk bolagsstyrnings regler om offentliga uppköpserbjudanden avseende

Läs mer

Nu kan du ta plats i vår högsta ledning.

Nu kan du ta plats i vår högsta ledning. Nu kan du ta plats i vår högsta ledning. Har du någon gång tänkt att du skulle vilja vara med och bestämma hur det går till i bank- och försäkringsbranschen? Nu är det möjligt. KUNDERNA Alla kunder äger

Läs mer

STADGAR. Södermalms Taekwon-Do Klubb Stockholm Bildad 2002-05-26. Föreningens tidigare namn:

STADGAR. Södermalms Taekwon-Do Klubb Stockholm Bildad 2002-05-26. Föreningens tidigare namn: STADGAR Södermalms Taekwon-Do Klubb Stockholm Bildad 2002-05-26 Föreningens tidigare namn: LäS ITF Taekwon-Do Klubb Student Taekwon-Do Klubb Stockholm Innehåll 1 kap Allmänna bestämmelser... 2 1 Ändamål...

Läs mer

Stadgar. Stockholms Idrottsförbund Antagna

Stadgar. Stockholms Idrottsförbund Antagna Stadgar Stockholms Idrottsförbund Antagna 2014-04-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 kap: Allmänna bestämmelser... 1 Uppgift...1 Sammansättning...1 3 Verksamhetsområde...1 4 Stadgar...1 5 Beslutande organ...1 6

Läs mer

Bilaga 2 Styrelsens i Hoist Finance AB (publ), org. nr. 556012-8489, fullständiga förslag till riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare Med ledande befattningshavare förstås i detta sammanhang

Läs mer

Styrelsens förslag 9.2.1 Stadgeändring - av språklig och redaktionell karaktär

Styrelsens förslag 9.2.1 Stadgeändring - av språklig och redaktionell karaktär Styrelsens förslag 9.2.1 Stadgeändring - av språklig och redaktionell karaktär Att bifalla till stadgeändringar enligt nedan: Att tillämpa den nya ordningen vid förbundsmötet 2013. 2 kap Förbundsmöte 6

Läs mer

Aktiekapitalet utgör lägst 5.000.000 kronor och högst 20.000.000 kronor.

Aktiekapitalet utgör lägst 5.000.000 kronor och högst 20.000.000 kronor. Styrelsens för Platzer Fastigheter Holding AB (publ) förslag till ändring av bolagsordningen (bilaga 1 till kallelsen) Ändringarna avser paragraferna 4 och 15 (ny) enligt följande (ändringar i kursiverad

Läs mer

För Botkyrka Golfklubb, som är en ideell förening, stiftad den 3 mars 1980 och med hemort i Botkyrka.

För Botkyrka Golfklubb, som är en ideell förening, stiftad den 3 mars 1980 och med hemort i Botkyrka. Stadgar för Botkyrka Golfklubb För Botkyrka Golfklubb, som är en ideell förening, stiftad den 3 mars 1980 och med hemort i Botkyrka. Stadgarna fastställda 12 mars, 1981 Stadgarna ändrade 1987 1990 1995

Läs mer

SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET

SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET VERKSAMHETSPLAN 2016-2019 SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET IDROTTEN VILL Idrottsrörelsens Verksamhetsidé Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna

Läs mer

BOLAGSORDNING F Ö R BORGHOLM ENERGI AB

BOLAGSORDNING F Ö R BORGHOLM ENERGI AB BOLAGSORDNING F Ö R BORGHOLM ENERGI AB Beslutad vid årsstämma 2014-06-18, 11 Godkänd av kommunfullmäktige 2014-09-29, 174 2 (5) 1 Firma Bolagets firma är. 2 Säte Styrelsen har sitt säte i Borgholms kommun.

Läs mer

Normalstadgar för idrottsförening Antagna av Riksidrottsstyrelsen 1999-12-01 2 RF - Juridik jan 2000 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Idrottsrörelsens

Normalstadgar för idrottsförening Antagna av Riksidrottsstyrelsen 1999-12-01 2 RF - Juridik jan 2000 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Idrottsrörelsens Normalstadgar för idrottsförening Antagna av Riksidrottsstyrelsen 1999-12-01 2 RF - Juridik jan 2000 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Idrottsrörelsens verksamhetsidé... 4 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 6 1 Ändamål... 6

Läs mer

STADGAR FÖR IFK HÄSSLEHOLM. (antagna på årsmöte mars 2015)

STADGAR FÖR IFK HÄSSLEHOLM. (antagna på årsmöte mars 2015) STADGAR FÖR IFK HÄSSLEHOLM (antagna på årsmöte mars 2015) INNEHÅLLSFÖRTECKNING IDROTTSRÖRELSENS VERKSAMHETSIDÉ... 4 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 5 1. Ändamål... 5 2. Sammansättning... 5 3. Tillhörighet m.m....

Läs mer

G1 2004-03-17. Stadgar för den Ideella Föreningen ITS-Sweden

G1 2004-03-17. Stadgar för den Ideella Föreningen ITS-Sweden G1 2004-03-17 Stadgar för den Ideella Föreningen ITS-Sweden STADGAR FÖR ITS-SWEDEN 1 Namn och säte Föreningens namn är ITS-Sweden. Föreningens firma på engelska språket lyder Intelligent Transport Systems

Läs mer

Bolagsordning för AB Alingsåshem. Godkänd av kommunfullmäktige den XXX. Antagen av årsstämman den XXX.

Bolagsordning för AB Alingsåshem. Godkänd av kommunfullmäktige den XXX. Antagen av årsstämman den XXX. Bolagsordning för AB Alingsåshem Godkänd av kommunfullmäktige den XXX. Antagen av årsstämman den XXX. 1 Firma /Kommentarer inför beredningen ges mellan / / / Bolagets firma är AB Alingsåshem 2 Säte Styrelsen

Läs mer

Stadgar för Södermanlands Innebandyförbund

Stadgar för Södermanlands Innebandyförbund 1 Stadgar för Södermanlands Innebandyförbund 1. KAP. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Uppgift Södermanlands Innebandyförbund (SÖIBF) skall, enligt dessa stadgar och Svenska Innebandyförbundets (SIBF) stadgar, såsom

Läs mer

Föreskrift Andra föreskrifter Ks/2007:92 003

Föreskrift Andra föreskrifter Ks/2007:92 003 Dokumentnamn BOLAGSORDNING FÖR MATLAGET I GÄLLIVARE AB Dokumenttyp Diarienummer Föreskrift Andra föreskrifter Ks/2007:92 003 Beslutad av Framtagen av Gällivare Kommunfullmäktige Nämnd- och utredningsenheten

Läs mer

FÖRSLAG TILL DAGORDNING VID ÅRSSTÄMMA I GUIDELINE GEO AB (PUBL)

FÖRSLAG TILL DAGORDNING VID ÅRSSTÄMMA I GUIDELINE GEO AB (PUBL) FÖRSLAG TILL DAGORDNING VID ÅRSSTÄMMA I GUIDELINE GEO AB (PUBL) TISDAGEN DEN 27 MAJ 2014 1. Bolagsstämmans öppnande 2. Val av stämmoordförande 3. Upprättande och godkännande av röstlängd 4. Val av en eller

Läs mer

Styrelsens för Volati AB ( Bolaget ) fullständiga förslag enligt punkterna 9 14 i den föreslagna dagordningen till årsstämma onsdagen den 18 maj 2016

Styrelsens för Volati AB ( Bolaget ) fullständiga förslag enligt punkterna 9 14 i den föreslagna dagordningen till årsstämma onsdagen den 18 maj 2016 Styrelsens för Volati AB ( Bolaget ) fullständiga förslag enligt punkterna 9 14 i den föreslagna dagordningen till årsstämma onsdagen den 18 maj 2016 D-2271140-v2 Förslag om fastställande av arvoden till

Läs mer

Bolagsordning för Piteå Renhållning och Vatten AB

Bolagsordning för Piteå Renhållning och Vatten AB Bolagsordning för Piteå Renhållning och Vatten AB Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagsordning för Piteå Renhållning och Vatten AB Bolagsordning 2015-02-16, 22 Kommunfullmäktige

Läs mer

STADGAR FÖR SCANIA ROAD RUNNERS IDROTTSFÖRENING

STADGAR FÖR SCANIA ROAD RUNNERS IDROTTSFÖRENING STADGAR FÖR SCANIA ROAD RUNNERS IDROTTSFÖRENING 1 kap Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att bedriva idrottslig verksamhet i enlighet med Idrottsrörelsens verksamhetsidé, vision

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2013:

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2013: Aktiemarknadsnämndens uttalande 2013:05 2013-01-20 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av Kollegiet för svensk bolagsstyrnings regler om offentliga uppköpserbjudanden avseende

Läs mer

Protokoll fört vid årsstämma med aktieägarna i LifeAssays AB (publ) org. nr den 9:e mars 2012 i Lund

Protokoll fört vid årsstämma med aktieägarna i LifeAssays AB (publ) org. nr den 9:e mars 2012 i Lund Protokoll fört vid årsstämma med aktieägarna i LifeAssays AB (publ) org. nr 556595-3725 den 9:e mars 2012 i Lund 1. Öppnande av stämman och val av ordförande. Stämman öppnades av bolagets styrelseordförande

Läs mer

13. val av förbundsordföranden tillika ordförande i förbundsstyrelsen, för tiden till nästkommande ordinarie förbundsmöte;

13. val av förbundsordföranden tillika ordförande i förbundsstyrelsen, för tiden till nästkommande ordinarie förbundsmöte; Styrelsens förslag nr 1 Förslag ändringar i våra stadgar Kapitel A Förslag till ändring i A 17 avseende val 13. val av förbundsordföranden tillika ordförande i förbundsstyrelsen, för tiden till nästkommande

Läs mer

Bolagsordning för KumBro Utveckling AB Org.nr. 556914-8223

Bolagsordning för KumBro Utveckling AB Org.nr. 556914-8223 Bolagsordning för KumBro Utveckling AB Org.nr. 556914-8223 1 Firma Bolagets firma är KumBro Utveckling AB. 2 Säte Bolagets styrelse skall ha sitt säte i Örebro. 3 Verksamhetsföremål Bolaget har till föremål

Läs mer

ÖSTRA SVEALANDS KONSTÅKNINGSFÖRBUND

ÖSTRA SVEALANDS KONSTÅKNINGSFÖRBUND Stadgar för ÖSTRA SVEALANDS KONSTÅKNINGSFÖRBUND Antagna av årsmötet 2016 Hemsida: www.svenskkonstakning.se/distrikten/ostrasvealandskonstakningsforbund Kontakt: ostrasvealand@hotmail.com 1 Kap Allmänna

Läs mer

DIARIENUMMER: KS 21/ FASTSTÄLLD: VERSION: 1. Bolagsordning. Bolagsordning Herrljungabostäder AB. Orgnr:

DIARIENUMMER: KS 21/ FASTSTÄLLD: VERSION: 1. Bolagsordning. Bolagsordning Herrljungabostäder AB. Orgnr: DIARIENUMMER: KS 21/2015 282 FASTSTÄLLD: 2015-03-10 VERSION: 1 GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tills vidare Kommunchef Bolagsordning Bolagsordning Herrljungabostäder AB Orgnr: 556508-0909 Våga vilja växa!

Läs mer

ASSOCIATIONSRÄTT I OCH II 2013-10-09 1

ASSOCIATIONSRÄTT I OCH II 2013-10-09 1 ASSOCIATIONSRÄTT I OCH II 2013-10-09 1 VAD ÄR ETT BOLAG? En (i) sammanslutning av fysiska personer med ett (ii) gemensamt syfte Det gemensamma syftet bestäms i avtal Bolaget kan vara juridisk person med

Läs mer

Riksidrottsförbundets strategi för INTERNATIONELLT ARBETE

Riksidrottsförbundets strategi för INTERNATIONELLT ARBETE Riksidrottsförbundets strategi för INTERNATIONELLT ARBETE 2018 2025 Riksidrottsförbundets strategi för INTERNATIONELLT ARBETE 2018 2025 Innehåll Inledning 4 Övergripande mål för svensk idrottsrörelses

Läs mer

Bolagsordning för Hässleholms Vatten AB Bolagsordningar och ägardirektiv

Bolagsordning för Hässleholms Vatten AB Bolagsordningar och ägardirektiv www.hassleholm.se Bolagsordning för Hässleholms Vatten AB Bolagsordningar och ägardirektiv Diarienummer: KLK 2019/91 Fastställt den: 2019-02-25 119/2019-03-18 Fastställt av: Kommunfullmäktige/Bolagsstämma

Läs mer

Styrelsens i Örebro SK Fotboll förslag till ändring av stadgarna 2015

Styrelsens i Örebro SK Fotboll förslag till ändring av stadgarna 2015 Styrelsens i Örebro SK Fotboll förslag till ändring av stadgarna 2015 Mål och inriktning Föreningen ska endast bedriva fotbollsverksamhet och ha sin inriktning på att tillhöra eliten inom Sverige. Föreningen

Läs mer

[Denna sida har avsiktligen lämnats blank]

[Denna sida har avsiktligen lämnats blank] [Denna sida har avsiktligen lämnats blank] Valberedningens förslag till beslut om principer för utseende av valberedning Valberedningen föreslår att årsstämman beslutar om principer för utseende av valberedningen

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2015 Med budgetram 2015 För Svenska Volleybollförbundet

Verksamhetsinriktning 2015 Med budgetram 2015 För Svenska Volleybollförbundet Svenska Volleybollförbundet Org nr Verksamhetsinriktning 2015 Med budgetram 2015 För Svenska Volleybollförbundet Svenska Volleybollförbundet INLEDNING... 3 VERKSAMHETSIDÈ... 3 VISION... 3 VÄRDEGRUND...

Läs mer