ANMÄL DIG PÅ AMBASSADENS SVENSKLISTA INNAN EN KRISSITUATION UPPSTÅR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANMÄL DIG PÅ AMBASSADENS SVENSKLISTA INNAN EN KRISSITUATION UPPSTÅR"

Transkript

1 Till svenskar bosatta i och Brunei BEREDSKAPSPLANERING Denna beredskapsplan är framtagen av Sveriges ambassad i och innehåller generella rekommendationer om åtgärder för i och Brunei bosatta svenska medborgare och svenska medborgares utländska familjemedlemmar, vid en eventuell krisoch/eller evakueringssituation. Planer som denna framtas rutinmässigt av de flesta svenska utlandsmyndigheter och skall inte uppfattas som att ambassaden f.n. ser konkreta risker för en kris. INLEDNING Råden och upplysningarna i denna plan är generella rekommendationer. Ambassadens resurser är begränsade. Det är du själv som har huvudansvaret för din och din familjs säkerhet. ANMÄL DIG PÅ AMBASSADENS SVENSKLISTA INNAN EN KRISSITUATION UPPSTÅR För att ambassaden vid behov skall kunna bistå svenska medborgare och svenska medborgares utländska familjemedlemmar i ett krisläge är vi tacksamma om ni registrerar er på UDs Svensklista. Era uppgifter sparas under den tidsperiod du själv anger, dock max ett år. Du kan avanmäla dig själv när du vill. Planerar du en längre vistelse än ett år, krävs en årlig förnyelse. Frivillig anmälan görs på ambassadens hemsida, Kom ihåg att uppdatera era kontaktuppgifter när du flyttar inom, eller ifrån /Brunei, samt om du byter , telefonnummer etc. I en krissituation bör också ambassaden informeras om besökande svenska medborgare. Svenskar som arbetar för företag med egna krisplaner, eller som är gifta med utländska medborgare, kan naturligtvis även ansluta sig till andra krisplaner. I Sverige bosatta utlänningar, nordiska medborgare och EU-medborgare omfattas av riktlinjerna i denna plan om de så önskar.

2 Sveriges Ambassad 2(5) INFORMATION OCH KOMMUNIKATION Ambassadens och UD:s hemsidor är viktiga informationskällor både för er och era anhöriga i Sverige också i ett krisläge. Ambassadens hemsida: UD:s hemsida: Utöver dessa hemsidor kan ambassaden vid ett eventuellt krisläge även komma att använda sig av direktutskick via e-post eller SMS till de svenskar som finns registrerade på ambassaden. Oavsett vilken typ av krissituation som vi kan komma att ställas inför kan vi räkna med att telefonnätet kommer att vara mycket belastat och att det tidvis sannolikt kommer att vara svårt att komma fram på telefon. Tidigare erfarenheter har visat att SMS kan vara ett användbart kommunikationssätt i ett läge då telenätet är hårt belastat. Vid en eventuell krissituation är det mycket angeläget att du själv söker upprätthålla kontakt/meddelar dig med dina närmaste anhöriga i Sverige eller på annat håll i världen. I en krissituation rapporterar ambassaden fortlöpande till utrikesdepartementet (UD) i Stockholm om utvecklingen i /Brunei och situationen för svenska medborgare. UD kan på så sätt lättare bedöma eventuella insatsbehov samt hålla myndigheter, anhöriga m.fl. i Sverige informerade. VÄGLEDNING, HJÄLP OCH BISTÅND FRÅN AMBASSADEN I en krissituation (t.ex. naturkatastrof, större olycka, terroristattentat eller utbrott av allvarlig sjukdom) är tillgången på korrekt information en nödvändighet samtidigt som sådan information kan vara svår att få tag på. Ambassadens hemsida kommer att vara en av källorna för er och era anhöriga i Sverige att få information om situationen samt våra eventuella rekommendationer eller anvisningar i ett krisläge. Ambassadens hemsida är: Vägledning och råd Vid en ev. krissituation orienterar ambassaden i första hand via hemsidan om Den aktuella situationen och det allmänna säkerhetsläget Eventuella kris- och evakueringsarrangemang

3 Sveriges Ambassad 3(5) Hjälp och bistånd Ambassaden bistår vid behov med bl.a. nödvändiga dokument. Ambassaden står i förbindelse med och samordnar sitt agerande med bland annat andra nordiska ambassader, EU-ambassader och myndigheterna i och Brunei. Vi tar gärna emot information om vad ni har sett och upplevt per e-post så att vi därefter kan ge vår bedömning av säkerhetsläget till er och till andra. Vi kan nås på följande sätt: E-post VILKA FÖRBEREDELSER KAN DU SJÄLV GÖRA? NÅGRA ENKLA RÅD OCH ANVISNINGAR Ett stort ansvar vilar på den enskilde att vidta förebyggande åtgärder så som att teckna en bra försäkring/reseförsäkring samt att iaktta normal försiktighet. Kontrollera regelbundet att pass, visum samt andra ID-handlingar är giltiga (pass minst sex månader till utgång av giltighet) och är lätt tillgängliga. Det kan vara klokt att ha några passfoton i reserv. Vid allvarliga incidenter eller ett krisläge bör du, om möjligt, höra av dig till anhöriga i Sverige och/eller utlandet för att undvika att de i onödan behöver oroa sig för dig och din familjs situation. Följande kan t.ex. vara lämpligt att ha hemma: kontanter, nödvändig reservbelysning (ficklampor), batterier, batteriladdare för mobiltelefon som kan kopplas till bilens cigarettändare, sjukvårdsutrustning (första hjälpen) samt en bra karta för en eventuell evakuering med bil. Om situationen förvärras, kan det bl.a. vara lämpligt att: Tänk igenom vilka personliga effekter som skall tas med vid en eventuell evakuering. Du kan räkna med att ett mycket begränsat antal tillhörigheter kommer att kunna medtas. Gör en inventarieförteckning över de saker som måste lämnas kvar. Försök att ordna säker förvaring av ev. värdeföremål. HUR BÖR DU UPPTRÄDA I EN KRISSITUATION? Använd sunt förnuft. Sprid inte rykten utan att först få dem bekräftade. Rykten i en krissituation är ofta grundade i önskningar eller farhågor snarare än fakta. Se till att ha telefonnummer till polis, brandkår, ambulans och ambassaden tillgängliga.

4 Sveriges Ambassad 4(5) Undvik krisområden och håll låg profil. I många situationer kan den enklaste åtgärden vara att stanna hemma. Undvik att förse bilen med symboler, t.ex. flaggor, som inte tveklöst kan kännas igen. Annars finns det risk att dessa uppfattas som politiska symboler. Undvik folksamlingar, demonstrationer och områden ni inte känner till. Gå inte i onödan ut efter mörkrets inbrott. Bär pass, ID-kort och körkort. Respektera vägkontroller och beakta givetvis eventuella utegångsförbud. LAG (2010:813) OM KONSULÄRA KATASTROFINSATSER Lagen om konsulära katastrofinsatser trädde i kraft den 1 augusti Lagen reglerar statens ansvar för att bistå enskilda vid kris- eller katastrofsituationer utomlands då många människor med anknytning till Sverige drabbas. Grundprincipen är att individen har det primära ansvaret för sin egen säkerhet. Statens ansvar ska vara sekundärt och det ska komplettera övriga aktörers insatser. Dessa aktörer kan exempelvis vara reseföretag, försäkringsbolag och det drabbade landet. Beslut om att genomföra en konsulär katastrofinsats fattas av regeringen. Regeringen fattar också beslut om att anslå de medel som behövs. Den som får hjälp vid en konsulär katastrofinsats ska ersätta staten för de kostnader som uppstått när han eller hon har evakuerats eller har fått hälso- och sjukvård. Ersättningsnivån till staten bör kunna täckas av en bra försäkring. EVAKUERING Om säkerhetsläget allvarligt skulle försämras kan en evakuering komma att organiseras av ambassaden. Deltagande i sådana är alltid frivillig och sker på egen bekostnad och risk. Evakueringstransporter ordnas i så fall i samråd med UD, singaporianska myndigheter och övriga ambassader i /Brunei, i första hand de nordiska ländernas och EUländernas ambassader. Gemensam evakuering är en möjlighet. I en del krissituationer har det praktiska tillvägagångssättet varit att ett flygbolag ombesörjt en särskilt chartrad flygning, mot betalning, för de som då önskar delta. Vid en eventuell evakuering kommer samlingsplatser att upprättas utifrån den aktuella situationen. Samlingsplats i samt annan nödvändig information kommer i en evakueringssituation att meddelas av ambassaden, i första hand via ambassadens hemsida. Vid en eventuell evakuering informerar ambassaden om de möjligheter som står till buds. En utresa med flyg sker i första hand sannolikt via s internationella flygplats, Changi Airport, eller flygplatsen i Bruneis huvudstad Bandar Seri Begawan, alternativt via Malaysia.

5 Sveriges Ambassad 5(5) KONTAKTINFORMATION AMBASSADEN I SINGAPORE Embassy of Sweden TripleOne Somerset 111 Somerset Road # Telefon: Fax: Hemsida: E-post: Telefonväxeln är normalt bemannad måndag till fredag. Vid ett krisläge tjänstgör vi kontinuerligt. Vid akut nödsituation efter växelns stängning ring och tryck 0. AMBASSADÖRENS RESIDENS 39 Andrew Road Telefon till ambassadörens residens: SVERIGES HONORÄRKONSULAT I BRUNEI Honorary Consul: Mr Shamsul Bahrin Pehin Dato Dr Hj Ahmad Suite 204, Level 2, Orchid Garden Hotel Lot 31954, Simpang 9, Kg. Anggerek Desa, Jalan Berakas Bandar Seri Begawan, BB 3713 Brunei Darussalam Telefon: Mobil: E-post:

Barn som olovligen förs bort eller kvarhålls i ett annat land. Utrikesdepartementet 103 39 Stockholm

Barn som olovligen förs bort eller kvarhålls i ett annat land. Utrikesdepartementet 103 39 Stockholm Barn som olovligen förs bort eller kvarhålls i ett annat land Utrikesdepartementet 103 39 Stockholm Innehåll Inledning 3 När är bortförandet eller kvarhållandet olovligt? 4 Svensk rätt 4 Vem är vårdnadshavare?

Läs mer

Regeringens proposition 2009/10:98

Regeringens proposition 2009/10:98 Regeringens proposition 2009/10:98 Lag om konsulära katastrofinsatser Prop. 2009/10:98 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 18 februari 2010 Fredrik Reinfeldt Gunilla Carlsson

Läs mer

Handbok för insatspersonal. Före, under och efter internationella insatser.

Handbok för insatspersonal. Före, under och efter internationella insatser. Handbok för insatspersonal Före, under och efter internationella insatser. Handbok för insatspersonal Före, under och efter internationella insatser. Version 2.0 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN. Innehåll. Fastställd av förbundsstyrelsen 2015-01-25

KRISHANTERINGSPLAN. Innehåll. Fastställd av förbundsstyrelsen 2015-01-25 KRISHANTERINGSPLAN Fastställd av förbundsstyrelsen 2015-01-25 Innehåll KRISHANTERINGSPLAN... 1 Innehåll... 1 LÅNGSIKTIG PLANERING... 2 Krishantering i förbundet... 2 Krishantering i SB&K:s UF och DF...

Läs mer

Handbok för insatspersonal. Före, under och efter internationella insatser.

Handbok för insatspersonal. Före, under och efter internationella insatser. Handbok för insatspersonal Före, under och efter internationella insatser. Handbok för insatspersonal Före, under och efter internationella insatser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Kontaktperson:

Läs mer

Beredskapen för att omhänderta personer med hemvist i Sverige vid stora olyckor och katastrofer utomlands

Beredskapen för att omhänderta personer med hemvist i Sverige vid stora olyckor och katastrofer utomlands Beredskapen för att omhänderta personer med hemvist i Sverige vid stora olyckor och katastrofer utomlands Socialstyrelsen klassificerar sin utgivning i olika dokumenttyper. Detta är en Skrivelse. Det innebär

Läs mer

Handlingsplan vid kriser

Handlingsplan vid kriser POSOM - Handlingsplan vid kriser Larmnummer : 0722-45 43 00 Handlingsplan vid kriser Krisplan vid olycka med dödsfall eller allvarlig personskada m.m. 1. Larma 112 2. För stöd och rådgivning kontakta Svemo

Läs mer

Om något händer på resan. vem gör vad?

Om något händer på resan. vem gör vad? Om något händer på resan vem gör vad? Produktion: Utrikesdepartementet Tryck: Elanders Gotab 2006 ISBN: 91-7496-373-2 Artikelnr: UD 06.035 Foto: Carsten Medom Madsen Megapix Fotosearch Lars Pehrson/Scanpix

Läs mer

KAMMARKOLLEGIETS RESEFÖRSÄKRINGAR

KAMMARKOLLEGIETS RESEFÖRSÄKRINGAR KAMMARKOLLEGIETS RESEFÖRSÄKRINGAR Goda råd på tjänsteresan Januari 2010 GENOM DIN ARBETSGIVARE/ uppdragsgivare är Du försäkrad hos Kammarkollegiet under din tjänsteresa. I denna broschyr har vi samlat

Läs mer

Att vara ambassadör för Äldrekontakt

Att vara ambassadör för Äldrekontakt Att vara ambassadör för Äldrekontakt Manual för Äldrekontakts volontärer Detta är en manual som riktar sig till dig som har åtagit dig att vara volontär i en Äldrekontakt- grupp. Den är ett stöd vi erbjuder

Läs mer

9. KOMMUNERNAS ANSVAR

9. KOMMUNERNAS ANSVAR 9. KOMMUNERNAS ANSVAR 9.1 Målsättningen för Socialtjänstens insatser för kvinnofrid är att: Förebygga våld mot kvinnor och unga flickor. Verka för jämställdhet mellan män och kvinnor. Förebygga att unga

Läs mer

KAMMARKOLLEGIETS RESEFÖRSÄKRINGAR

KAMMARKOLLEGIETS RESEFÖRSÄKRINGAR KAMMARKOLLEGIETS RESEFÖRSÄKRINGAR Goda råd på tjänsteresan Oktober 2004 GENOM DIN ARBETSGIVARE/ uppdragsgivare är Du försäkrad hos Kammarkollegiet under din tjänsteresa. I denna broschyr har vi samlat

Läs mer

ANHÖRIG. Försvarsmaktens guide för

ANHÖRIG. Försvarsmaktens guide för ANHÖRIG 1 Försvarsmaktens guide för FÖRORD 3 TACK FÖR DINA INSATSER PÅ HEMMAPLAN! Att resa till jobbet kan för våra medarbetare innebära en resa på 400 mil. Och hemkomst ett halvår senare. Som arbetsgivare

Läs mer

Handlingsplan för POSOM-verksamheten i Tanum

Handlingsplan för POSOM-verksamheten i Tanum Räddningstjänsten Tanums kommun Handlingsplan för POSOM-verksamheten i Tanum Ledning och samordning vid Psykosocialt omhändertagande. Innehåll Sida Bakgrund och uppgift 3 Planens tillämpning 4 Uppstart

Läs mer

Tänk efter före! Risk- och säkerhetsanalys för ungdomsutbyten

Tänk efter före! Risk- och säkerhetsanalys för ungdomsutbyten Tänk efter före! Risk- och säkerhetsanalys för ungdomsutbyten Tänk efter före! Risk- och säkerhetsanalys för ungdomsutbyten Förord Ni är på väg att genomföra ett internationellt utbyte, i Sverige eller

Läs mer

Beredskapsplan för den svenska kontingenten till Världsscoutjamboreen i Japan 2015 inklusive rundresa före och efter lägret

Beredskapsplan för den svenska kontingenten till Världsscoutjamboreen i Japan 2015 inklusive rundresa före och efter lägret Beredskapsplan för den svenska kontingenten till Världsscoutjamboreen i Japan 2015 inklusive rundresa före och efter lägret Fastställd av Anna Elmerfeldt Wallinder och Henrik Petersson Godkänd av Fredrik

Läs mer

Om katastrofmedicin som en del av svenska insatser utomlands m.m.

Om katastrofmedicin som en del av svenska insatser utomlands m.m. Ds 2013:7 Om katastrofmedicin som en del av svenska insatser utomlands m.m. Socialdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes Offentliga

Läs mer

Några goda råd för utbytesstuderande från ÅA Informationstillfälle 23.4.2015 / Harriet Klåvus

Några goda råd för utbytesstuderande från ÅA Informationstillfälle 23.4.2015 / Harriet Klåvus Några goda råd för utbytesstuderande från ÅA Informationstillfälle 23.4.2015 / Harriet Klåvus 1. Före avresan LÄS NOGA! Information - Läs noggrant igenom all den information du får från ditt värduniversitet.

Läs mer

Att vara chaufför. Manual för Äldrekontakts volontärer

Att vara chaufför. Manual för Äldrekontakts volontärer Att vara chaufför Manual för Äldrekontakts volontärer Ä l d r e k o n t a k t N o r r l a n d s g a t a n 7 1 1 1 4 3 S t o c k h o l m 0 7 3-2 0 6 2 4 2 4 Detta är en manual som riktar sig till dig som

Läs mer

Att tänka på inför och under flygresan

Att tänka på inför och under flygresan Att tänka på inför och under flygresan Information från Svenska Resebyråföreningen Information från Svenska Resebyråföreningen 1 Att tänka på inför och under flygresan Svenska Resebyråföreningen har i

Läs mer

Att tänka på inför och under flygresan

Att tänka på inför och under flygresan Att tänka på inför och under flygresan Information från Svenska Resebyråföreningen Information från Svenska Resebyråföreningen 1 F Viktig information 140212.indd 1 2014-02-12 12.21 Att tänka på inför och

Läs mer

Plan för POSOM. Psykiskt och socialt omhändertagande vid stora olyckor och katastrofer i Oxelösunds kommun

Plan för POSOM. Psykiskt och socialt omhändertagande vid stora olyckor och katastrofer i Oxelösunds kommun Bilaga 2 Plan för POSOM Psykiskt och socialt omhändertagande vid stora olyckor och katastrofer i Oxelösunds kommun Denna plan avser kriser eller extraordinära händelser som inte kan hanteras inom befintlig

Läs mer

Checklista vid mottagande av utländsk personal

Checklista vid mottagande av utländsk personal Sida 1 (15) Fakulteten för hälso- och livsvetenskap Checklista vid mottagande av utländsk personal Här finns en checklista med information för personal vid Fakulteten för hälso- och livsvetenskap som arbetar

Läs mer

Hagmarkens KRISPLAN Reviderad V.T. 2013

Hagmarkens KRISPLAN Reviderad V.T. 2013 Hagmarkens KRISPLAN Reviderad V.T. 2013 1 Innehåll: o Mål 3 o Telefonlista 4 o Krisgruppens uppgifter 5 o Facklitteratur 6 Handlingsplaner o Ett barn får en allvarlig sjukdom 7 o Hastigt och oväntat dödsfall

Läs mer

Utrikesministeriets. tjänster för resenärer

Utrikesministeriets. tjänster för resenärer Utrikesministeriets tjänster för resenärer Mera info i Finland: Utrikesministeriets konsulära enhet PB 415, 00023 Statsrådet Tfn: +358 295 350 000 (växel) Jour dygnet runt: +358 9 1605 5555 Fax: +358 9

Läs mer

Kriskommunikationsplan

Kriskommunikationsplan Styrdokument 1(18) 2013-03-06 KS 2013/170 Kriskommunikationsplan Plan för Kumla kommuns kriskommunikation vid extraordinära händelser och kriser Antagen av kommunstyrelsen 2013-03-06 och ersätter tidigare

Läs mer

Hot och våldpolicy Antagen av Kommunstyrelsen, 2012-10-02, rev 2013-03-18 och xxxx.xx.xx

Hot och våldpolicy Antagen av Kommunstyrelsen, 2012-10-02, rev 2013-03-18 och xxxx.xx.xx Hot och våldpolicy Antagen av Kommunstyrelsen, 2012-10-02, rev 2013-03-18 och xxxx.xx.xx Ragunda kommun önskar bli förknippade med ansvarstagande, hög kvalitet och säkerhet. Policyn om hot och våld är

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för att uppfylla sitt arbetsmiljöansvar

Läs mer

FLYKTINGGRUPPERNAS OCH ASYLKOMMITTÉERNAS RIKSRÅD

FLYKTINGGRUPPERNAS OCH ASYLKOMMITTÉERNAS RIKSRÅD Goda råd till dig som söker asyl FLYKTINGGRUPPERNAS OCH ASYLKOMMITTÉERNAS RIKSRÅD UTGIVEN MED STÖD AV EUROPEISKA FLYKTINGFONDEN i Sverige Detta är FARR Goda råd ges ut av FARR, Flyktinggruppernas och asylkommittéernas

Läs mer