VINDBRUKSPLAN Tematiskt tillägg till översiktsplan ÖP2012 Härryda kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VINDBRUKSPLAN Tematiskt tillägg till översiktsplan ÖP2012 Härryda kommun"

Transkript

1 Antagandehandling April 2012 Sektorn för samhällsbyggnad Utlåtande VINDBRUKSPLAN Tematiskt tillägg till översiktsplan ÖP2012 Härryda kommun Utställning om förslag till Vindbruksplan Tematiskt tillägg till översiktsplan ÖP2012, Härryda kommun ägde rum 1 november januari Förslag till Översiktsplan ÖP2012, Naturvårdsplan, Kulturmiljöplan och Grön plan var på utställning parallellt med vindbruksplanen. Förslagen sändes på remiss till myndigheter, organisationer och föreningar. De var utställda i Mölnlycke, Landvetter, Hindås, Rävlanda och Hällingsjö. De har också funnits tillgängliga på kommunens hemsida. SAMMANFATTNING Inkomna synpunkter berör huvudsakligen risken för påtaglig skada på riksintresset för civil luftfart, påverkan på värdefull natur och landskap samt erforderliga skyddsavstånd för vindkraftsverk. SAMRÅD MED LÄNSSTYRELSEN OCH ANDRA STATLIGA MYNDIGHETER Länsstyrelsen, yttrande daterat Yttrandet återges i sin helhet. Detta gransknings yttrande lämnas med stöd av 4 kap 9 plan- och bygglagen (PBL). Yttrandet är en del av översiktsplanen och skall därför fogas till planen då den antagits. Sammanfattande synpunkter Länsstyrelsen finner vindbruksplanen genomarbetad med en tydlig hänvisning till hur planen förhåller sig till såväl den gällande kommunomfattande översiktsplanen som den kommande ÖP2012 och till denna plan hörande planeringsunderlag. 1(9)

2 Länsstyrelsen vill dock stryka under det som framfördes redan i samrådsyttrandet; det saknas, med nu kända förutsättningar, möjligheter till etablering större vindkraftsparker i Härryda kommun. Detta eftersom det i för stor grad skulle påverkar riksintressen för försvaret, civil luftfart (Landvetter flygplats) samt värdefulla kultur- och naturmiljöer. Med hänsyn till kända och redovisade riksintressen (försvarets intressen undantagna), innebär planens utformning risk för påtaglig skada på riksintresse för civil luftfart. Planen behöver kompletteras så att synpunkter i Länsstyrelsens granskningsyttrande framgår klart av planen. För större delen av Bråtaområdet pågår naturreservatsbildning. Länsstyrelsen bedömer att naturvårdsintresset väger tyngre än intresset att reservera området för vindkraftsetablering, vilket även samverkar med risken för påtaglig skada på riksintresse för kommunikationer (civil luftfart). I senare skede med tillståndsprövning av enstaka verk, krävs vidare ytterligare utredning om förenligheten med riksintresse för totalförsvaret och civil luftfart samt hälsa och säkerhetsfrågor. I aktuella etableringsområden bör hänsyn iakttas till natur- och kulturmiljövärden. Kommentar: De sammanfattande synpunkterna noteras. Redovisat vindkraftsområde vid Bråta utgår som lämpligt område för större vindkraftsetableringar i Vindbruksplanen. Riksintresse Totalförsvar Som framgår av planförslaget, finns intressen för totalförsvaret som inte kan redovisas öppet. Inför prövning av en etablering behöver samråd med Försvarsmakten ske i varje enskilt fall. Kommentar: Vid eventuell prövning av vindkraftverk kommer samråd att ske med Försvarsmakten. Civil luftfart Preciserad värdebeskrivning avseende riksintresse för luftfart Landvetter flygplats finns nu färdig, se Trafikverkets rapport 2011/ B daterad Riksintresseområdet för en flygplats utgörs av mark som direkt används eller kan komma att användas för luftfartens behov. Viss markanvändning i flygplatsens närhet kan försvåra eller möjliggöra flygverksamheten vid flygplatsen. För att säkerställa funktionen luftfartsanläggning, vilket är grunden för riksintresseutpekandet, måste även definierade influensområden för flygbuller, flyghinder och elektromagnetisk strålning iakttas. Influensområdet för flyghinder innefattar kontrollzonen för Landvetter flygplats, inom vilket föreslaget område (Bråta) för vindkraft är beläget. Länsstyrelsen befarar därför att risk för påtaglig skada på luftfartens intressen föreligger. Vid en eventuell tillståndsprövning av en vindkraftsetablering i Bråtaområdet, är fördjupade samråd med Trafikverket och Landvetter flygplats (Swedavia) nödvändigt, oavsett etableringens storlek. Kommentar: Upplysningarna noteras. 2(9)

3 Riksintressen i övrigt Länsstyrelsen anser att planen i övrigt har visat hur berörda riksintressen kan tillgodoses. Kommentar: Upplysningen noteras. Miljökvalitetsnormer Vindkraft är per definition en förnyelsebar och miljövänlig energikälla. Länsstyrelsen bedömer att uppförande av vindkraftverk efter senare prövning av var detta är möjligt inte kommer att medföra att gällande miljökvalitetsnormer för luft överträds. Tvärtom medverkar detta till normerna för luft kan klaras. Gällande miljökvalitetsnormer för vatten, får eventuell påverkan på dessa bedömas i respektive tillståndsprövning. Kommentar: Upplysningen noteras. Mellankommunala frågor Av översiktsplanen framgår att samråd med angränsande kommun skall ske i vid prövning av vindkraftsetablering i kommungränsen. Gemensamma riktlinjer för till exempel vindkraft i anslutning till Härskogen bör diskuteras med berörda kommuner. Länsstyrelsen vill uppmuntra detta förslag och bedömer i övrigt att planen tillgodoser mellankommunala intressen. Kommentar: Vid eventuell prövning av vindkraftverk vid kommungränsen kommer samråd med angränsande kommun att ske. Hälsa och säkerhet/miljö- och riskfaktorer Förenligheten med hälsa och säkerhet (buller, skuggor, geotekniska riskfaktorer som ras/skred i berg/jord geoteknik, säkerhetsrisker i övrigt) får hanteras och bedömas i efterföljande tillståndsprövningar och är inte möjlig för Länsstyrelsen att slutligt ta ställning till på översiktsplanenivå. Kommentar: Upplysningarna noteras. Allmänna intressen - naturvärden Som framgår av vindbruksplanen, pågår reservatsbildning uppdelat på två naturreservat för större delen av det utpekade Bråtaområdet. Dessa delar av området är sedan tidigare utpekade som strategiskt belägna för tätortsnära rekreationsändamål och hyser höga naturvärden. Även vindkraft i direkt anslutning till de planerade reservaten kan få negativ påverkan på de naturvärden man önskar skydda genom planerade reservat. Länsstyrelsen bedömer att naturvårdsintresset väger tyngre än intresset att reservera området för vindkraftsetablering, vilket även samverkar med risken för påtaglig skada på riksintresse för kommunikationer (civil luftfart). Kommentar: Upplysningen noteras. Allmänna intressen - kulturmiljövärden Länsstyrelsen vill erinra om det som framfördes redan i samrådsyttrandet att det inför varje förslag till etablering av vindkraftverk kan komma att ställas krav på arkeologisk utredning i syfte att klargöra förekomsten av fasta fornlämningar inom aktuellt område. 3(9)

4 Behovet av arkeologiska utredningar, förundersökningar eller andra antikvariska insatser bör bedömas i varje enskilt fall och i enlighet med lag om kulturminnen m.m, KML. För behovet av utredning har den enskilda fornlämningen, den omgivande kulturmiljön i sin helhet samt topografin en avgörande betydelse. Dessutom har vid denna bedömning även antalet verk som ämnar uppföras samt tillhörande anläggningsarbeten i form av tillfartsvägar och anslutningar till ledningsnät stor betydelse. Den samlade effekten från intrång av kranplatser, fundament, transportvägar vid byggnation samt ledningsanslutningar måste kunna bedömas. Denna kan komma att innebära stora förändringar i kulturlandskapet med påverkan på såväl enskilda forn- och kulturlämningar som värdefulla historiska landskapssammanhang. Vindbruk utgör ett påtagligt visuellt ingrepp i landskapsbild och kulturmiljö. Fördjupade studier bör göras för varje enskild miljö i anslutning till att områden blir aktuella för vindbruksetablering. Fotomontage kan vara en metod för att visualisera konsekvenser av förslag till vindbruksetablering. Kommentar: Upplysningarna noteras. Vid prövning av vindkraftverk i en miljö med eventuella kulturhistoriska lämningar kommer arkeologiska undersökningar samt annan erforderlig dokumentation att tas fram. Redaktionella synpunkter Riktlinjer för mindre verk (sid 30) och krav på bygglov etc. bör stämmas av och revideras i enlighet med gällande Plan- och byggförordning. Kommentar: Avsnittet ses över och anpassas till gällande Plan- och bygglag. Beredning, deltagande Yttranden över planen har till Länsstyrelsen inkommit från Trafikverket, Göteborg Landvetter Airport (Swedavia), Statens geotekniska institut, Svenska Kraftnät och Vattenfall Eldistribution AB. Synpunkterna från statliga myndigheter har arbetats in i granskningsyttrandet. Detta gransknings yttrande har beslutats av länsöverdirektör Agneta Kores efter föredragning av bitr länsarkitekt Karin Slättberg. I den slutliga handläggningen har även länsarkitekt Peter Nordström samt företrädare för Naturvårdsenheten deltagit. Synpunkter från övriga sektorsföreträdare som lämnats vid Länsstyrelsens beredning för samhällsbyggnadsärenden 1 december 2011 har i vederbörlig mån arbetats in i yttrandet. Granskningsyttrandet utgör statens samlade uppfattning om planen vad gäller Länsstyrelsens ingripandegrunder enligt 12 kap PBL (1987:10) resp. 11 kap PBL (2010:200) i ett senare planeringsskede. YTTRANDEN FRÅN KOMMUNER, NÄMNDER, FÖRENINGAR, BOLAG M FL Vattenfall Eldistribution AB, yttrande daterat Vattenfall Eldistribution AB meddelar att de har anläggningar inom kommunen såsom transformatorstationer, luftledningar, kablar mm med spänningsnivå 0,4 kv till 130 kv. Vattenfall kommer troligtvis behöva bygga fler anläggningar i kommunen vid en vindkraftsutbyggnad. 4(9)

5 En ny 130 kv ledning planeras byggas till Landvetter för att förstärka elnätet, men ännu är inte ledningssträckning och stationsplacering fastställda. Vidare informerar Vattenfall att de har planer på att bygga en ny 40 kv-ledning mellan Hindås och Hällingsjö. Alla ledningar med en spänning över 10 kv flygbesiktigas, så för att minimera olycksrisken vid flygning bör det horisontella avståndet från närmaste byggnadsdel på vindkraftverket till kraftledning uppgå till minst 100 m för: - vindkraftverk med en höjd av högst 50 m - master över en höjd av 50 m utan stag Vidare är minsta avståndet 200 meter till kraftledning för: - vindkraftverk högre än 50 m - master över en höjd av 50 m och alla master med stag slutligen ska ett avstånd av minsta totala höjden + 10 m till närmsta fas för kraftledning tillämpas för: - vindkraftverk högre än 200 m För anslutning av ett större antal vindkraftverk kommer generellt utbyggnad av elnätet att krävas i form av både nya ledningar och transformatorstationer. Ledningarna planeras uppföras kablifierat eller som luftledning med trädsäkra ledningsgator. Vattenfall Eldistribution AB måste få alla detaljplaner och bygglov för vindkraftverk på remiss. Kommentar: Upplysningarna noteras. Vattenfall Eldistribution kommer att tillsändas eventuella detaljplaner och bygglov för vindkraftverk på remiss. Göteborg Landvetter Airport, yttrande daterat Kontrollzonen för Göteborg Landvetter Airport omfattar i princip hela Härryda kommun vilket kraftigt begränsar möjligheterna att etablera vindkraftverk i kommunen. Inom kontrollzonen får flygtrafiken endast passera in och ut på vissa bestämda platser. För trafik som navigerar visuellt utan instrument enligt visuellflygregler (VFR) finns en sådan in- och utpasseringspunkt placerad vid Rådamotet. Denna flygtrafik följer normalt Väg 40 mellan flygplatsen och Rådamotet. Swedavia avstyrker av flygsäkerhetsskäl föreslagen vindkraftsetablering i Bråta med hänsyn till det korta avståndet mellan Väg 40 och vindkraftsetableringen. Kommentar Upplysningarna noteras. Redovisat vindkraftsområde vid Bråta utgår som lämpligt område för större vindkraftsetableringar i Vindbruksplanen. Svenska kraftnät, yttrande daterat Svenska kraftnät meddelar att de inte har något ytterligare att erinra. Synpunkter har tidigare framförts i yttrande daterat Kommentar: Upplysningen noteras. 5(9)

6 Göteborgs Ornitologiska förening, GOF, yttrande inkommet Göteborgs Ornitologiska förening framförde synpunkter på Vindbruksplanen även under samrådsskedet av planprocessen och ger inledningsvis i yttrandet över utställningshandlingen en sammanställning av kommunens ställningstagande på detta. Det har fortfarande inte skett någon samordning och sammanvägning av de olika kommunala underlagen och dess olika intressen. Exempelvis har kommunen inte tagit hänsyn till de områden som är utsedda till nya naturreservat i kommunen och huruvida dessa ska undantas från vindkraft. GOF saknar något underlag som visar att kommunen har övervägt att freda de av GOF föreslagna landskapsvärden i Naturvårdsplanen och eventuellt komplettera denna lista. GOF känner oro över att man från kommunens sida inte tar pågående reservatsbildning på allvar och enligt dem visar Länsstyrelsen irritation över att man från kommunens sida försöker hinna före naturreservatsbildningen med vindbruksplanen när man i samrådsredogörelsen skriver att samråd ska ske med Länsstyrelsen. I vindbruksplanen presenteras en egen bedömning av värdefulla landskap som bör undantas från vindkraft, vilka överensstämmer med de riksintressen som finns i kommunen. Hänsyn tas inte till de värdefulla landskap som finns i Naturvårdsplanen och än mindre de värden de representerar, vilket GOF tycker är en stor brist. Ett antal ytterligare områden borde utifrån riktlinjerna i naturvårdsplanen fredas helt eller delvis. I naturvårdsplanen presenterat ett antal värdefulla landskap med hänsynsnivå 4. Enligt riktlinjerna ska man vid all exploatering iaktta extra stor försiktighet med hänsyn till de speciella värden som pekas ut för de olika områdena. Dessa områden är: L3 Rambo mosse-långamyst L5 Bråtaskogen L 7 Högarås myr-skogskomplex L10 Yxsjöområdet L15 Härskogen-Risbohult L16 Kärrsjön-Kärrflötena Enligt vindbruksplanen ska områden med bevarandeintressen och landskapsintressen fredas. Dessa områden är Delsjöområdet, Sjölandskapet i söder, Storåns dalgång, stora delar av Härskogen, landskapet kring Mossbacka samt övriga reservat och riksintressen som Klippan, Gallhålan och Risbohult. Enligt GOF bör aven de värdefulla landskapen L3, L5, L7 och L10 omfattas då det pågår reservatsbildning inom dessa som kommit olika långt i processen. Utifrån andra orsaker bör även landskapen L15 och L16 omfattas enligt GOF. I bifogad bilaga 1 till yttrandet presenteras områdena även till att omfatta de värdefulla landskapsområden där naturreservatsbildning pågår,. Se bilaga 1. Bråta är enligt vindbruksplanen ett område prioriterat för vindkraft. Länsstyrelsen har dock långt framskridna planer på att bilda ett naturreservat inom stora delat av området. I vindbruksplanen nämns detta endast i förbigående medan det i ÖP2012 tydligt framgår. GOF finner det märkligt att man i vindbruksplanen under avsnitt 3.3 säger att övriga reservat och riksintressen som Klippan, Gallhålan och Risbohult skall fredas från 6(9)

7 vindkraft. GOF finner planering av vindkraftsparker i ett naturreservat verklighetsfrämmande och provocerande och har aldrig tidigare stött på detta. Området för planerat naturreservat är redan hårt belastat av höga bullernivåer från Väg 40 varvid miljön skulle förvärras ytterligare av en vindkraftsetablering. Området skulle även komma att fragmenteras upp då det krävs breda vägdragningar för att transportera vindkraftverken till sina platser. I området häckar bivråk och nattskärra och Fiskgjusen har sin flygväg över området från Rådasjön. Området har också visat sig vara en frekvent sträckled för flera fågelarter. Bråtaområdet är således olämpligt för vindkraftsetablering. GOF presenterar en sammanställning över arter som kräver särskild hänsyn då de kommer att drabbas negativt av en vindkraftsetablering och presenterar rekommendationer för dessa. Dessa arter är: Smålom - där något eller några par häckar eller misstänks häcka i Härryda kommun. Vid vindkraftsetablering bör man undvika att placera vindsnurror inom en zon på ca 1 km från häckningsplatserna samt undvika att placera vindsnurror i flygkorridorerna mellan häckningsplatserna och viktiga fiskesjöar. I samband med miljökonsekvensbeskrivning, MKB, bör man även utföra fältarbete under häckningssäsongen för att kartera flygvägar m m. Storlom - förekommer som häckfågel i sjöar i Härryda kommun. Vid vindkraftsetablering bör man undvika att placera vindsnurror inom en zon på ca 1 km från häckningsplatserna. I samband med MKB arbetet bör man kontakta personer med lokalkännedom om områdets fågelfauna och resurser för fältarbete under häckningssäsongen. Fiskgjuse - är ingen hotad art i Sverige, men vi har än dock ett särskilt ansvar för arten. En skyddszon på 2 km runt boplatsen bör tillämpas. Berguv finns ingen känd förekomst av revir i Härryda kommun, men misstankar finns dock om revir i Storåns dalgång och östra delarna av Härskogen. För övriga arter rekommenderas en buffertzon till häckningsplats på: Orre - 1,5 km buffertzon från spelplats Nattskärra - 1-2,5 km buffertzon från spelplats Tjäder - 1 km buffertzon från spelplats med fem eller fler spelande tuppar Då det idag råder hysteri inom vindkraftsetablering och många intressenter vill se en skyndsam utbyggnad finner GOF det svårt för föreningen att ha möjlighet att yttra sig över alla anmälningar som kommer in om bygglov av vindkraftverk eftersom de inte alltid kungörs. GOF föreslår att Härryda kommun bör offentliggöra alla inkomna anmälningar (gårds verk undantaget) på kommunens hemsida. Vidare bör GOF informeras i ett tidigt skede och personer med lokalkännedom kontaktas då Härryda kommun hyser flera känsliga och skyddsvärda arter. Kommentar: Upplysningarna och synpunkterna noteras. Redovisningen av de i Naturvårdsplanen värdefulla landskapen och andra områden såsom exempelvis områden med 7(9)

8 pågående naturreservatsbildning som bör skyddas från exploatering ses över i revideringsarbetet med Vindbruksplanen. Redovisat vindkraftsområde vid Bråta utgår som lämpligt område för större vindkraftsetableringar i Vindbruksplanen. Trafikverket, yttrande inkommet Trafikverket hänvisar till yttrande över Översiktsplan Härryda kommun, TRV 2010/56118 daterat och TRV 2011/76284 daterat samt till Precisering av riksintresse Landvetter flygplats Sammanställning av Trafikverkets yttrande TRV 2010/56118 daterat i samband med samråd Trafikverket anser att beskrivningen och kartmaterialet kring riksintresset för kommunikationer behöver uppdateras så att den stämmer med verkets synpunkter om riksintressen. De skyddsavstånd som ska tillämpas för; avståndet mellan allmän väg vindkraftverk bör vara minst totalhöjden dock minst 50 m oavsett vägtyp. Avståndet mellan järnvägsbank/kontaktledning vindkraftverk bör vara minst totalhöjden på vindkraftsverket. Vilket i praktiken innebär att avståndet ska vara minst totalhöjden plus 20 m från närmsta spårmitt. Tillämpning av dessa rekommendationer medför en revidering av föreslaget vindbruksområde vid Bråta, då angivet avstånd mot Riksväg 40 inte stämmer. Järnvägens radio- och telekommunikationssystem kan påverkas negativt av vindkraftverk, vilket riskera att påverka tågledningen och driften av järnvägen. Eventuell inverkan på radiotrafiken måste prövas från fall till fall. Vindkraftsetablering i Holmelundsområdet kan komma i konflikt med järnvägens radio- och kommunikationssystem då södra delen av området korsas av en radiolänk. Detta måste utredas vid en eventuell exploatering. Det bör tydligt framgå av planeringsunderlaget att föreslagna områden ligger inom den s k MSA-påverkade ytan (skyddsområde på 55 km kring flygplatser med instrumentinflygningsprocedurer där flygplanen påbörjar den sista delen av inflygningen för Landvetter och Säve flygplats. Berörd flygplats måste samrådas vid vindkraftsetableringar av denna anledning. Skyddsområden för luftfarten bör redovisas på karta. Kommentar: Texten kring skyddsavstånd kring riksintressen för kommunikationer revideras så att den överrensstämmer Trafikverkets riktlinjer. Eventuell exploatering av vindkraftsverk kommer att föregås av noggranna studier och utredningar för att utröna lämpligheten. 8(9)

9 Texten förtydligas kring flygets verksamhet, säkerhets- och skyddsområden samt att föreslagna vindkraftsområden ligger inom den MSA-påverkade ytan för flyget. Den MSA-påverkade ytan redovisas även på karta. Sammanställning av Trafikverkets yttrande TRV 2011/76284 daterat i samband med utställning Trafikverket påtalar att det inom kontrollzonen för flyget inte får finnas utpekade områden för vindkraft. Enligt gällande precisering av riksintresse för Landvetter flygplats TRV 2011/30571-B ska kontrollzonen i möjligaste mån vara fri från flyghinder. Kommentar: Redovisat vindkraftsområde vid Bråta utgår som lämpligt område för större vindkraftsetableringar i Vindbruksplanen. YTTRANDEN FRÅN INVÅNARE Inga yttranden från privatpersoner har inkommit under utställningen. Mölnlycke den 27 april 2012 SAMHÄLLSBYGGNAD Planenheten Lennart Dahlberg Stadsarkitekt Anna Wallin Planarkitekt 9(9)

Yttrande över Vindbruksplan Härryda

Yttrande över Vindbruksplan Härryda Yttrande över Vindbruksplan Härryda Utöver det som skrivs i detta yttrande vill vi också ansluta oss till de av Sveriges ornitologiska förenings framtagna vindkraftspolicy som kommer som bilaga. Vindbruksplanen

Läs mer

och utbyggnadsområden 0 1 2 3 4 5 Km Kivik S:t Olof Områden med bostäder inom 500 m (Inkl. planerade utbyggnadsområden för bostäder enl.

och utbyggnadsområden 0 1 2 3 4 5 Km Kivik S:t Olof Områden med bostäder inom 500 m (Inkl. planerade utbyggnadsområden för bostäder enl. FÖRUTSÄTTNINGAR: ANDRA INTRESSEN Bebyggelse och tätorter För att kunna peka ut områden som kan vara möjliga för vindkraftproduktion måste avvägningar göras mot andra motstående intressen. Dessa andra intressen

Läs mer

Vindkraftsutredning. Planeringsunderlag till översiktsplan för Marks kommun. Buffertzoner 1:

Vindkraftsutredning. Planeringsunderlag till översiktsplan för Marks kommun. Buffertzoner 1: HÄRRYDA BOLLEBYGDS MÖLNDALS BORÅS SVENLJUNGA KUNGSBACKA VARBERGS Buffertzoner Buffertzon för samhällsutveckling 1000 m Buffertzon infrastruktur 200 m Buffertzon bostäder och kyrkor 500 m FALKENBERGS Vindkraftsutredning

Läs mer

VINDKRAFT Tillägg till översiktsplan för Avesta och Fagersta kommuner Planeringsunderlag för Norbergs kommun

VINDKRAFT Tillägg till översiktsplan för Avesta och Fagersta kommuner Planeringsunderlag för Norbergs kommun VINDKRAFT Tillägg till översiktsplan för Avesta och Fagersta kommuner Planeringsunderlag för Norbergs kommun HUR UTSTÄLLNING 2 HAR BEDRIVITS Vindkraft - Tillägg till översiktsplan för Avesta och Fagersta

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 Swansons vindmölleatrapp i centrala Osby. Foto Knud Nielsen VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter...3 Revidering

Läs mer

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering ÖREBRO KOMMUN 2017-10-26 Sam 493/2014 Bilaga till MKB Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering Stadsbyggnad orebro.se Box 33400, 701 35 Örebro Stadsbyggnadshus 1 Åbylundsgatan

Läs mer

Framtidsplan. Översiktsplan för Krokoms kommun. Utlåtande över planförslag. utställt 2014-09-22 2014-11-23. kommentarer och ändringar 2015-01-28

Framtidsplan. Översiktsplan för Krokoms kommun. Utlåtande över planförslag. utställt 2014-09-22 2014-11-23. kommentarer och ändringar 2015-01-28 Framtidsplan Översiktsplan för Krokoms kommun Utlåtande över planförslag utställt 2014-09-22 2014-11-23 kommentarer och ändringar 2015-01-28 Utlåtande över utställt förslag till Framtidsplan/Översiktsplan

Läs mer

Vindbruksplan - tematiskt tillägg till Översiktsplan 2003, Lidköpings kommun. Utlåtande

Vindbruksplan - tematiskt tillägg till Översiktsplan 2003, Lidköpings kommun. Utlåtande Vindbruksplan - tematiskt tillägg till Översiktsplan 2003, Lidköpings kommun Utlåtande Hur utställning/granskning genomförts. Vindbruksplanen har varit utställd för allmän granskning fr o m den 15 februari

Läs mer

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen Bilaga Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen 2016-08-31 Särskild sammanställning av miljökonsekvensbeskrivningen 2016-09-01 Innehåll 1 Särskild sammanställning... 3 2 Integrering

Läs mer

Utstallningsutlatande_Vindkraft.doc. Utställningsutlåtande Tillägg till Översiktsplan - vindkraft Vingåker

Utstallningsutlatande_Vindkraft.doc. Utställningsutlåtande Tillägg till Översiktsplan - vindkraft Vingåker Utstallningsutlatande_Vindkraft.doc Utställningsutlåtande Tillägg till Översiktsplan - vindkraft Vingåker Innehållsförteckning Utställningsutlåtande vad är det?... 2 Hur har utställningen gått till?...

Läs mer

Ronneby vindkraftsplan

Ronneby vindkraftsplan Vindkraftsplan Ronneby kommun Ronneby vindkraftsplan Tematiskt tillägg till Ronneby kommuns översiktsplan Utlåtande Utställningshandling 2011-12-06 1 Tematiskt tillägg till Översiktsplanen gällande Vindkraft

Läs mer

Sammanfattning. Inkomna yttrande 1(6) ÖVERSIKTSPLAN 2010-2030 UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 KS2011/211 2011-10-03

Sammanfattning. Inkomna yttrande 1(6) ÖVERSIKTSPLAN 2010-2030 UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 KS2011/211 2011-10-03 1(6) ÖVERSIKTSPLAN 2010-2030 UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 2011-10-03 KS2011/211 Utställningshandlingar 2 Kungörelse om planförslaget har skett med brev till sakägare och myndigheter samt andra som har

Läs mer

Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE. Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN

Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE. Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 2/5 INLEDNING

Läs mer

Följande skriftliga synpunkter har inkommit till och med 2010-01-25:

Följande skriftliga synpunkter har inkommit till och med 2010-01-25: !"#$% &$#''% Kommunstyrelsen beslutade 2009-10-14 127 att genomföra en utställning gällande rubricerat ärende. Planhandlingarna har varit utsända för samråd under tiden 2009-10-31 till 2010-01-08. Annonsering

Läs mer

Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling

Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling GRANSKNINGSYTTRANDE 1 (51) Kanslienheten, Kommunledningskontoret Växjö kommun Box 1222 351 12 Växjö Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling 2005-01-11. Förslag till översiktsplan för Växjö

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011 www.tingsryd.se Arbetet med vindkraftsplanen, tematiskt tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun påbörjades under våren 2010 av Vectura Consulting AB på uppdrag av Tingsryds kommun. Materialet

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-061 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Räddningstjänsten

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning del 2 inledning 11 2. INLEDNING 2.1 Bakgrund Vind är en förnybar energikälla som inte bidrar till växthuseffekten. Däremot kan vindkraftverken påverka exempelvis landskapsbilden på ett negativt sätt, eftersom

Läs mer

SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR

SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Datum: 2014-03-10 Diarienummer 0122/13 Sida 1/7 SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR DEL AV HÖNÖ OMFATTANDE HÖNÖ 2:272, ÖCKERÖ KOMMUN Datum: 2014-03-10 Diarienummer 0122/13 Sida

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN LAXÅ KOMMUN

ÖVERSIKTSPLAN LAXÅ KOMMUN ÖVERSIKTSPLAN LAXÅ KOMMUN 2015-2035 Granskningsutlåtande December 2014 1 Översiktsplanen för Laxå kommun 2015-2035 har varit utställd under perioden 10 juni - 28 augusti 2014. Under utställningstiden har

Läs mer

BEBYGGELSEUTVECKLING. bebyggelseutveckling. ÖP 2012, Översiktsplan för Härryda Kommun

BEBYGGELSEUTVECKLING. bebyggelseutveckling. ÖP 2012, Översiktsplan för Härryda Kommun BEBYGGELSEUTVECKLING bebyggelseutveckling REKOMMENDATIONER ÖP 2012, Översiktsplan för Härryda Kommun 135 Tolkning av begrepp i Plan- och bygglagen En ny Plan- och bygglag (2010:900), PBL började gälla

Läs mer

Granskningsutlåtande - Antagandehandling

Granskningsutlåtande - Antagandehandling KS15.508 Ändring av byggnadsplan LB33 för del av fastigheten Assmundtorp 9:1, i Lerums kommun Granskningsutlåtande - Antagandehandling Sektor samhällsbyggnad Planenheten 2018-03-28 Innehåll 1 Hur granskningen

Läs mer

Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE HANDLINGAR Planbeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande (efter granskning) Planförslaget har varit föremål för

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 11 lov- och tillståndsprövning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 11 lov- och tillståndsprövning del 11 lov- och tillståndsprövning 93 11 LOV- OCH TILLSTÅNDSPRÖVNING 11.1 Lagstiftning För att förenkla prövningen av vindkraftverk har ändringar gjorts den första augusti 2009 i Plan- och bygglagen, Miljöbalken

Läs mer

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr Energimyndigheten registrator@energimyndigheten.se Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr 2012-2103 Naturskyddsföreningen Gotland anser att Energimyndighetens

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

I nedanstående tabell sammanfattas planförslaget.

I nedanstående tabell sammanfattas planförslaget. 7. PLANFÖRSLAG 7.1 Planförslagets huvuddrag Planförslaget anger vilka områden i kommunen som är lämpliga och olämpliga för vindbruk i den större skalan och verk i grupper om tre vindkraftverk eller fler

Läs mer

Utställning av kommuntäckande översiktsplan för Pajala kommun

Utställning av kommuntäckande översiktsplan för Pajala kommun 1 (5) Pajala kommun Plan- och miljöenheten 984 85 Pajala Utställning av kommuntäckande översiktsplan för Pajala kommun Ett förslag till översiktsplan för Pajala kommun har ställts ut för granskning mellan

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande Granskningsutlåtande 1(5) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Ramnö 1:1 inom Vikbolandet i Norrköpings kommun den 5 augusti 2014 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Fastighet 0:0 ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

Vindbruksplan tematiskt tillägg till översiktsplan för Svenljunga, kommun, Västra Götalands län Utställningshandlingar daterade juli 2011

Vindbruksplan tematiskt tillägg till översiktsplan för Svenljunga, kommun, Västra Götalands län Utställningshandlingar daterade juli 2011 Diarienummer 401-20486-2011 F 46 1(8) Samhällsbyggnadsenheten Johanna Severinsson 031-60 52 86 Johanna.severinsson@lansstyrelsen.se Kommunstyrelsen Svenlunga kommun 512 80 Svenljunga Vindbruksplan tematiskt

Läs mer

Utställningsutlåtande Vindbruk Dalsland, områdesvis Färgelanda kommun

Utställningsutlåtande Vindbruk Dalsland, områdesvis Färgelanda kommun Färgelanda F1 Länsstyrelsen påpekar att norra delen av området bör utgå till förmån de mycket höga naturvärden som området representerar Den norra delen av område som Länsstyrelsen har synpunkter på ligger

Läs mer

Samrådsredogörelse 2011-12-19. Vindpark Östra Frölunda

Samrådsredogörelse 2011-12-19. Vindpark Östra Frölunda Samrådsredogörelse 2011-12-19 Vindpark Östra Frölunda Innehåll INNEHÅLL... 1 1. INLEDNING... 2 1.1. SAMMANFATTNING AV SAMRÅDSPROCESSEN... 2 2. TIDIGA REMISSFÖRFRÅGNINGAR... 3 3. SAMRÅD MED SVENLJUNGA KOMMUN

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-04-26

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-04-26 UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-04-26 Vindbruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3B, OMRÅDESBESKRIVNINGAR FÖR DALS-ED KOMMUN Vindbruk Dalsland

Läs mer

Granskningsyttrande över tillägg till översiktsplan för vindkraft i Bräcke kommun

Granskningsyttrande över tillägg till översiktsplan för vindkraft i Bräcke kommun 1 (6) Granskningsyttrande Datum Diarienummer Samhällsenheten 2017-03-22 401-243-17 Bräcke kommun Hantverksgatan 25 Box 190 840 60 BRÄCKE Granskningsyttrande över tillägg till översiktsplan för vindkraft

Läs mer

Vindkraft i Ånge kommun

Vindkraft i Ånge kommun Vindkraft i Ånge kommun Tillägg till översiktsplan Planförslag Vindkraft i Ånge kommun består av följande dokument Planförslag Bilaga 1: Planeringsförutsättningar och analys Bilaga 2: Områdesbeskrivningar

Läs mer

SÄTER 5:4, del av. Utlåtande. Detaljplan för. Stöpens tätort, Skövde kommun, Västra Götalands län. Upprättad Planenheten

SÄTER 5:4, del av. Utlåtande. Detaljplan för. Stöpens tätort, Skövde kommun, Västra Götalands län. Upprättad Planenheten Detaljplan för SÄTER 5:4, del av Stöpens tätort, Skövde kommun, Västra Götalands län Utlåtande Upprättad 2009-09-08 Planenheten Antagen BN 2009-09-17 Laga kraft 2009-10-12 Detaljplan för Säter 5:4, del

Läs mer

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00 Bygga vindkraftverk I den här broschyren finns kortfattad information om hur Vara kommun handlägger vindkraftverksärenden och vilka uppgifter som krävs för prövningen. Uppgifter i denna broschyr kan inte

Läs mer

Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 2017-03-03 1/7 Länsstyrelsen Stockholm Box 22067 104 22 Stockholm Diarienummer 5511-31985-2016 Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet Vindbolaget i När

Läs mer

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande:

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande: 7. PLANFÖRSLAG 7.1 Planförslagets huvuddrag Planförslaget anger vilka områden i kommunen som är lämpliga och olämpliga för vindbruk i den större skalan. Med vindbruk i den större skalan menas verk i grupper

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 Vindbruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3A, OMRÅDESBESKRIVNINGAR FÖR BENGTSFORS KOMMUN Planhandlingen

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND Upprättad 2018-05-03 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande INKOMNA YTTRANDEN Statliga verk, myndigheter och

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Vindkraft i Ånge kommun

Vindkraft i Ånge kommun Vindkraft i Ånge kommun Tillägg till översiktsplan Plan antagen av kommunfullmäktige 2010-09-27, 44 Vindkraft i Ånge kommun består av följande dokument Plan Bilaga 1: Planeringsförutsättningar och analys

Läs mer

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan 2006 Kungsbacka 2018-10-03 1 Inledning Aktualiseringen avser översiktsplanen för Kungsbacka kommun, här kallad ÖP06. Översiktsplanen

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Tematiskt tillägg till Framtid Ödeshögs kommun 2010-2030

ANTAGANDEHANDLING. Tematiskt tillägg till Framtid Ödeshögs kommun 2010-2030 ANTAGANDEHANDLING Tematiskt tillägg till Framtid Ödeshögs kommun 2010-2030 Tillägg: Riktlinjer för utbyggnad av vindkraft i skogsbygden och övergångsbygden Samrådsredogörelse 9 JUNI 2014 Diarienummer 430/12-212

Läs mer

Till: Lars-Erik Jevås. Mölndals stad

Till: Lars-Erik Jevås. Mölndals stad Till: Lars-Erik Jevås Mölndals stad Yttrande över naturvårdsplan för Mölndals stad Övergripande synpunkter Göteborgs Ornitologiska förening välkomnar en reviderad naturvårdsplan för Mölndals stad. Naturvårdsplaneringen

Läs mer

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2012-04-02

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2012-04-02 Swansons vindmölleatrapp i centrala Osby. Foto Knud Nielsen VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2012-04-02 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter...3 Revidering

Läs mer

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009 Vindkraftspolicy Miljö- och stadsbyggnadskontoret Oktober 2009 Kommunens inställning till vindkraft Inom Värnamo kommun har det under de senaste åren uppstått ett stort intresse för att bygga vindkraftverk.

Läs mer

Antagandehandling

Antagandehandling Antagandehandling 2010-01-22 Särskild sammanställning enligt Miljöbalken 6 kap. 16 gällande det tematiska tillägget till Översiktsplan 2002 för vindkraft, Tema vindkraft, tillägg till översiktsplanen.

Läs mer

Detaljplan för del av Vreta 2:11 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för del av Vreta 2:11 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för del av Vreta 2:11 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplanen är att möjliggöra nybyggnation av bostäder i form av villor i anslutning till

Läs mer

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat:

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat: 2013-01-25 Mi 2010-816 Kenneth Kallin 0413-62085 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Yttrande över tillståndsansökan om att uppföra två eller tre vindkraftverk norr om Högseröd, inom fastigheterna Högseröd

Läs mer

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun VINDKRAFT i Eskilstuna kommun RIKTLINJER för placering av vindkraftverk Version 2012-12-04 Målsättning för vindkraft i Eskilstuna Eskilstuna kommun har som mål att kraftigt reducera utsläppen av växthusgaser,

Läs mer

Granskningsutlåtande. Handläggning. Sammanfattning. Detaljplan för Bostäder norr om Hjälmavägen inom stadsdelen Björlanda i Göteborg

Granskningsutlåtande. Handläggning. Sammanfattning. Detaljplan för Bostäder norr om Hjälmavägen inom stadsdelen Björlanda i Göteborg Granskningsutlåtande Datum: 2016-03-22 Diarienummer: 0886/03 Aktbeteckning: 2-5341 Sirpa Antti-Hilli Telefon: 031-368 16 09 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Bostäder norr om Hjälmavägen

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

3. Vindkraftsplanering i Tanum

3. Vindkraftsplanering i Tanum 3. Vindkraftsplanering i Tanum 3.1 Tidigare skeden och ställningstaganden I ett inledande skede i arbetet med den nya vindkraftsplanen för Tanum utarbetades ett antal grundläggande planeringsprinciper.

Läs mer

Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse

Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse 2015-02-13 SBN2014/0691 Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse Hur samrådet bedrivits Detaljplanen är upprättad i november 2014 och samhällsbyggnadsnämnden beslutade

Läs mer

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk.

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. VINDKRAFT Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. Informationen är framtagen i maj 2012. Foto: Filippa Einarsson. I Kristianstads kommun inns det goda förutsättningar

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE VINDBRUKSPLAN

SAMRÅDSREDOGÖRELSE VINDBRUKSPLAN SAMRÅDSREDOGÖRELSE VINDBRUKSPLAN I enlighet med Plan - och Bygglag (2010:900) 3 kap 9 har samråd genomförts, gällande förslag till Vindbruksplan för Laxå kommun. Förslaget har skickats ut till länsstyrelsen

Läs mer

Utställningsutlåtande

Utställningsutlåtande Dnr 2011SBN572 1 (6) Bygg- och miljöförvaltningen Matilda Svahn ANTAGANDEHANDLING Utställningsutlåtande Ändring genom tillägg till detaljplan för Forsmarkverket och SFR. Gällande fastigheterna Forsmark

Läs mer

Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl.

Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl. Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (5) Datum 2018-11-07 Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl. Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-06-15 181 att

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs Vindeln och Vännäs kommun Västerbottens län 2016-09-15 Samråd för

Läs mer

Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24,

Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24, Dnr: PLAN.2017.1866 Granskningshandling 2018-09-19 Samrådsredogörelse Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24, Björkholmen, Karlskrona kommun Vad är en samrådsredogörelse? Samrådsskedet Samrådsskedet

Läs mer

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet.

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet. 2017-10-30 Sid 1 (5) dnr 2016/262 Detaljplan för DETALJPLAN FÖR AFRIKA 5 OCH 6 Sölvesborgs tätort, Sölvesborg GRANSKNINGSUTLÅTANDE Ärendet handläggs med standardförfarande planförfarande enligt plan- och

Läs mer

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan Sida 1 av 6 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer B/2011:446 Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan SAMRÅDETS GENOMFÖRANDE Detaljplanesamråd har genomförts enligt

Läs mer

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Distrikt Söder, Plangruppen

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Distrikt Söder, Plangruppen Samrådsredogörelse Utställning Datum: 2009-04-22 Diarienummer: 0329/07 Distrikt Söder, Plangruppen Agneta Runevad Telefon: 031-368 15 80 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Föreningslokal

Läs mer

STATLIGA ORGAN 1. Länsstyrelsen Lantmäteriet

STATLIGA ORGAN 1. Länsstyrelsen Lantmäteriet Antagandehandling Detaljplan för Svetsaren 1 och 2, Saab Barracuda AB Gamleby, Västerviks kommun, Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2017-01-30 GRANSKNINGSUTLÅTANDE HANDLINGAR

Läs mer

Eknö 1:501, fritidshus på Trovill, Sandön

Eknö 1:501, fritidshus på Trovill, Sandön DETALJPLAN FÖR Eknö 1:501, fritidshus på Trovill, Sandön VÄRMDÖ KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling PBL (2010:900) Datum: 2017-04-12 Ansvarig handläggare: Sten Hammar Samhällsbyggnadsavdelningen

Läs mer

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län 2014-03-21 1 Inledning 1.1

Läs mer

VINDKRAFTPOLICY FÖR ULRICEHAMNS KOMMUN

VINDKRAFTPOLICY FÖR ULRICEHAMNS KOMMUN D.nr. KS 2008.0276 2009-02-03 Kommunstyrelsen VINDKRAFTPOLICY FÖR ULRICEHAMNS KOMMUN D.nr. MSB 2008.3321 BAKGRUND Länsstyrelsen har på uppdrag av Energimyndigheten tagit fram förslag för områden av riksintresse

Läs mer

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl.

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén KS 2012/0084 Kommunstyrelsen Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2018-06-18 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av granskningsutlåtande... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Lantmäteriet

Läs mer

Vindbruksplan för Östra Göinge - Planförslag

Vindbruksplan för Östra Göinge - Planförslag ANTAGANDEHANDLING Vindbruksplan för Östra Göinge - Planförslag 1. Bakgrund och utgångspunkter Syftet med vindbruksplanen är att visa på förutsättningarna för ny vindkraft i Östra Göinge kommun och att

Läs mer

SÄRSKILD SAMMANSTÄLLNING

SÄRSKILD SAMMANSTÄLLNING UPPSALA KOMMUN Särskild sammanställning tillhörande Fördjupad översiktsplan för Södra Staden i Uppsala UPPDRAGSNUMMER 1554212000 ÖREBRO VATTEN OCH MILJÖ TEXT SAMMANSTÄLLD AV: MARTYNA MIKUSINSKA, SWECO

Läs mer

Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Behovsbedömning Grundkarta (separat kartblad) Fastighetsförteckning Plankarta med

Läs mer

Fördjupad översiktplan för vindkraftsutbyggnad på land

Fördjupad översiktplan för vindkraftsutbyggnad på land ANTAGANDEHANDLING Fördjupad översiktplan för vindkraftsutbyggnad på land UTLÅTANDE-ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNINGSFÖRFARANDE Kommunstyrelsen beslöt 2008-09-23 264 att ställa ut Vindkraften i Laholm tillägg

Läs mer

Granskningsutlåtande för

Granskningsutlåtande för 2019-02-14 2016/558 Granskningsutlåtande för del av Stockrosen 1 m.fl. i Ulricehamn Ulricehamns kommun, Västra Götalands län Miljö och samhällsbyggnad TELEFON 0321-59 50 00 E-POST miljosamhallsbyggnad@ulricehamn.se

Läs mer

HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Bilagor Fastighetsförteckning dat

HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Bilagor Fastighetsförteckning dat Lundvägen Dalaholmssjön Transformatorstation Lundagården HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Bilagor Fastighetsförteckning dat 2010-02-05 Planen antagen 2010-04-20

Läs mer

Breared 1:105 M FL. Tillhörande detaljplan för. Simlångsdalen, HALMSTADS KOMMUN KS 2013/0320 K. Normalt förfarande Samhällsbyggnadskontoret

Breared 1:105 M FL. Tillhörande detaljplan för. Simlångsdalen, HALMSTADS KOMMUN KS 2013/0320 K. Normalt förfarande Samhällsbyggnadskontoret B E H O V S B E D Ö M N I N G AV M I L J Ö B E D Ö M N I N G Tillhörande detaljplan för Breared 1:105 M FL Simlångsdalen, HALMSTADS KOMMUN KS 2013/0320 K Normalt förfarande Samhällsbyggnadskontoret 2015-01-09

Läs mer

Expansiv kranskommun Kan vi bygga nytt utan att skapa barriärer?

Expansiv kranskommun Kan vi bygga nytt utan att skapa barriärer? Expansiv kranskommun Kan vi bygga nytt utan att skapa barriärer? Och hur kan det gröna förstärka lokala karaktärer? 1 2012-09-21 Sektorn för samhällsbyggnad, Karin Meyer, miljösamordnare GR seminarium

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 Dnr MN/2002-0967 Detaljplan för Del av NYCKLEBY 1:33 Strömstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 HUR UTSTÄLLNINGEN HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2011-02-03 26 att genomföra en andra

Läs mer

Detaljplan för Varpet 1:17

Detaljplan för Varpet 1:17 Detaljplan för Varpet 1:17 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-04-19 Dnr. 2017-163 2(6) 3(6) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Miljösamverkan Östra Skaraborg

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål ANTAGANDEHANDLING FÖR DALS-EDS KOMMUN

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål ANTAGANDEHANDLING FÖR DALS-EDS KOMMUN Vindbruk Dalsland ANTAGANDEHANDLING FÖR DALS-EDS KOMMUN 2010-11-12 Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3B, OMRÅDESBESKRIVNINGAR FÖR DALS-ED KOMMUN Vindbruk

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun

216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun Kommunfullmäktige 2012-12-17 57 (87) Kst/2011:149 216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun Bakgrund/Ärendet Föreligger kommunledningsförvaltningens skrivelse/utlåtande daterad

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. TÖP LIS-områden, Forshaga kommun

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. TÖP LIS-områden, Forshaga kommun TÖP LIS-områden, Forshaga kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Kommunfullmäktige i Forshaga kommun har gett miljö- och byggnämnden i uppdrag att ta fram förslag på s.k. LIS-områden (landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 Vindbruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3E, OMRÅDESBESKRIVNINGAR FÖR ÅMÅLS KOMMUN Planhandlingen består

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande Granskningsutlåtande 1(6) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Händelö 2:1 med närområde (Pampushamnen) inom Händelö i Norrköping tillhörande detaljplan för del av fastigheten den 23 november

Läs mer

VINDKRAFT I BERGS KOMMUN TILLÄGG TILL ÖVERSIKTSPLANEN UTLÅTANDE

VINDKRAFT I BERGS KOMMUN TILLÄGG TILL ÖVERSIKTSPLANEN UTLÅTANDE VINDKRAFT I BERGS KOMMUN TILLÄGG TILL ÖVERSIKTSPLANEN UTLÅTANDE 2011-09-16 Bergs kommun har genomfört ett tillägg till översiktsplanen som anger förutsättningarna för vindkraftsutbyggnad inom kommunen.

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Planprogram för Norra Höja, Kristinehamns kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som

Läs mer

VINDKRAFT NORR. Omgivningsbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning

VINDKRAFT NORR. Omgivningsbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning Omgivningsbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning Områdesbeskrivning Jämförelse mellan föreslagna vindkraftsparker och riksintresseområden utpekade 2008 av Energimyndigheten Parken: Mörttjärnberget Bräcke

Läs mer

LAGA KRAFT. Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten /KS/31

LAGA KRAFT. Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten /KS/31 2019-03-21 19/KS/31 LAGA KRAFT Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län FÖRENKLAT FÖRFARANDE Samråd: 2019-03-01 2019-03-15 Antagen av KS: 2019-04-09

Läs mer

Vindbruksplan Kils Kommun

Vindbruksplan Kils Kommun Vindbruksplan Kils Kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Kils kommun har gjort en vindbruksplan. Planer och program samt tillhörande Miljökonsekvensbeskrivning skall samrådas för att inbringa synpunkter. INFORMATION

Läs mer

Planering av markanvändning

Planering av markanvändning Planering av markanvändning Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års Byggnadslag 2 1987 års Lag om hushållning

Läs mer

Detaljplan för bostäder vid Koppersvägen, Kopper 2:11 m.fl.

Detaljplan för bostäder vid Koppersvägen, Kopper 2:11 m.fl. Dnr: 0559 /13 2017-04-19 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för bostäder vid Koppersvägen, Kopper 2:11 m.fl. Stenungsunds kommun Västra Götalands län Detaljplanens syfte och huvuddrag Syftet med detaljplanen

Läs mer

Nedanstående yttranden återges i sin helhet om ej annat anges. SYNPUNKTER GRANSKNING 30 JANUARI 13 FEBRUARI 2015

Nedanstående yttranden återges i sin helhet om ej annat anges. SYNPUNKTER GRANSKNING 30 JANUARI 13 FEBRUARI 2015 Antagandehandling Februari 2015 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Solsten 1:114 m.fl. KONSTRUKTIONSVÄGEN, i Mölnlycke, Härryda kommun Särskilt utlåtande Förslag till detaljplan

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Detaljplan för Eldaren 1, 6 och del av Kvarnholmen 2:6 m.fl. i Kalmar, Kalmar kommun.

Detaljplan för Eldaren 1, 6 och del av Kvarnholmen 2:6 m.fl. i Kalmar, Kalmar kommun. Granskningsyttrande 1 (5) Kommun@kalmar.se Detaljplan för Eldaren 1, 6 och del av Kvarnholmen 2:6 m.fl. i Kalmar, Kalmar kommun. Rubricerat förslag har insänts till Länsstyrelsen för granskning enligt

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad Bedömning av Detaljplan i Hogstad för Västanå 2:7 m.fl. Bedömning av 2(7) Miljöar för planer och program Om en plan eller ett program kan innebära en betydande ska den miljöbedömas och en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Planering av markanvändning. Föreläsare: Signe Lagerkvist,

Planering av markanvändning. Föreläsare: Signe Lagerkvist, Planering av markanvändning Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års Byggnadslag 2 1987 års Lag om hushållning

Läs mer