Info Läsåret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Info Läsåret 2015-2016"

Transkript

1 Info Läsåret

2 Leksands folkhögskola Box Leksand Växel: E-post: Läsårstider Hösttermin: t.o.m Självstudier vecka 44, oktober Vårttermin: t.o.m Självstudier vecka 9, 29 februari - 4 mars Självstudier vecka 13, 29 mars - 1 april Matsalen Frukost Fika Lunch Skolbyggnaden Den som går sist från en lokal ansvarar för att låsa, stänga fönster, släcka och sätta upp eventuella stolar. Gymnastiksalen, bastun och gymmet är till för alla. Boka lokalen i förväg. Bidra till den allmänna trivseln genom att plocka ihop och städa efter dig.

3 Vi som jobbar här... Administration Anki Gullback, rektor Monica Eriksson, ekonomiansvarig Jessica Ehrenberg, elevadministratör Maria Fahlgren, koordinator J-O Matsson, IT ansvarig Fia Palmgren, kortkurser, marknadsföring Lärare Leif Halldorf Bokbinderi Kajsa Berglund Design Robert Gustafsson Allmän kurs Camilla Mattsson Allmän kurs Nettan Olsson Allmän kurs Dan Kristenson Allmän kurs Mats Svensson Keramik Klara Eriksson Metall Mats Eskils Metall Lotta Hernek Kreativt entreprenörskap Stefan Andersson Mästarutbildning Kök Jonas Skinnar Görgen Tidén Camilla Hansson Gerd Örnefeldt Vaktmästare Anders Lindahl Anders Gullback

4 Om Du blir sjuk Ring/sms:a respektive klasslärare eller aktuell schemalagd lärare direkt på morgonen och anmäl dig sjuk. OBS! om du inte får svar lämna meddelande i röstbrevlådan. För sjukvårdsupplysning eller läkartid, ring vårdcentralen telefon Vårdcentralen ligger i närheten av tågstationen. Vid akuta fall larma 112. OBS! VIKTIGT! Anmäl också till Försäkringskassan Studiefinansieringen är knuten till Försäkringskassan. Du får alltså ersättning för sjukdagar, men då måste Försäkringskassan ha godkänt sjukdagarna. På detta vis sparas dina CSN-dagar under din sjukperiod. Några nyttiga telefonnummer Leksands Vårdcentral Sjukvårdsrådgivningen helgdagar 1177 Ungdomsmottagningen Folktandvården SJ biljettbeställning MasExpressen/Swebus Försäkringskassan Leksand CSN kundcenter CSN - talsvar Polisen

5 Information Ekonomi I slutet av den här foldern finns två sidor som heter Hur? Vad? När ska du betala. Enklast betalar du via vårt bankgiro Kontrollera i ditt CSN-beslut när du får dina pengar så att du kan betala enligt vår betalningsplan. Kolla även terminstiderna så att du fått bidrag/lån för rätt tid. Skulle något oförutsett inträffa som innebär att du inte kan hålla planen så är det VIKTIGT att du kontaktar receptionen. Om du inte reglerat dina skulder vid terminsslut kan du inte behålla din plats till kommande termin. Planera din ekonomi så du kan betala i tid. Om du får bekymmer, hör av dig till oss på kontoret! CSN Skolan rapporterar uppgifter om dina studier elektroniskt till CSN. På CSNs hemsida hittar du mycket information som kanske rätar ut dina frågetecken. Här kan du även anmäla dig som e-kund vilket innebär att alla meddelanden och beslut som rör dig finns samlade i mina sidor. Då dessa inte går att radera riskerar du aldrig att tappa bort några dokument. Du är själv skyldig att anmäla förändringar som påverkar rätten till studiemedel, rekryteringsbidrag eller studiehjälp till CSN och till skolan. Detta kan vara avbrott, uppehåll under minst sju dagar eller byte av utbildning. Fel uppgifter kan medföra att du blir återbetalningsskyldig för belopp som du inte har haft rätt till. Försäkringar Du är olycksfalls- och dödsfallsförsäkrad här hos oss under skoltid, men dina saker är inte försäkrade av oss. Kontrollera om du behöver en egen hemförsäkring samt olycksfallsförsäkring för din fritid. Hälsodeklaration Hälsodeklarationen är till för din egen säkerhet om något skulle hända och vi behöver kontakta någon anhörig. Hälsodeklarationen är konfidentiell och makuleras efter varje läsår.

6 Maten Vällagad mat är en viktig del i de förutsättningar vi försöker skapa för att du ska få ut så mycket som möjligt av din tid här. Vi strävar efter att erbjuda en stor variation av maträtter lagade av bra råvaror, gärna KRAV och ekologiska, men framför allt närproducerade. Våra kockar har en nära dialog med lokala matproducenter och arbetar ständigt med att utveckla skolans meny. Har du behov av specialkost ska du ha anmält detta tillsammans med ev. läkarintyg i samband med att du bekräftat din studieplats. Diskutera med kökschefen vad som är praktiskt genomförbart. I samband med lunch kan du köpa en matlåda till självkostnadspris genom att köpa ett matkort som gäller för 10 matlådor för 400 kr. Matkortet köper du i receptionen. Måndagsmöten och elevråd Varje måndag träffas alla elever och personal i matsalen för gemensam fika och information om vad som händer under veckan. Varje år utses ett elevråd med representanter i från varje klass som tillsammans med minst en representat för skolan driver olika frågor, projekt och aktiviter. Elevrådet är en väldigt viktig grupp i arbetet med hela skolans gemensamma projekt. Av din bekräftelseavgift går 100 kronor till elevrådets verksamhet. Rökning, alkohol och droger... Rökning är endast tillåten utomhus vid de platser som är avsedda för rökning. Se till att fimpar hamnar i askkopparna och tänk på att inte stå inte i närheten av entréer, ventilationsinsug och öppna fönster. Alkohol, droger och studier går inte ihop. Vi vill poängtera att de lagar och regler som gäller i samhället i övrigt även gäller här på Leksands folkhögskola, t ex förbud att nyttja droger. Tänk på att visa hänsyn. Det kanske finns människor som är på väg ur ett drogmissbruk. Borttappad nyckel, låstag eller kopieringskort Om du tappar bort din låstag så ska du anmäla det till oss så vi kan spärra den. Kostnad för borttappad låstag är 200kr. Borttappad rumsnyckel: 200kr. Borttappat kopieringskort: 150kr.

7 Internatet Ditt rum är ditt ansvar Besiktiga ditt rum vid skolstart och meddela internatsansvarig om du har något att anmärka på. Du ansvarar för rummets inventarier och skötsel. Om någon skada uppkommer måste du genast göra en felanmälan till receptionen. Behöver vi gå in på ditt rum för att åtgärda något meddelar vi i största möjliga utsträckning detta i förväg. Se även hyresavtalet läs igenom detta noga. Övernattning av bekanta är tillåtet, men enbart 2 nätter vid varje tillfälle och endast enstaka tillfällen per år. Detta är för att alla som bor på internatet ska känna sig trygga och bekväma där de bor. Därför är det också viktigt att du pratar med dina grannar i korridoren i förväg. Alla gäster måste registrera sig i receptionen eftersom vi är skyldiga att ha namnuppgifter på alla som sover på skolans internat. Internet Tillgång till Internet har du från ditt rum. Skolan kan dock inte hjälpa till med att installera egna datorer. Tänk på att de lagar och förordningar som gäller ute i samhället gäller också vid Leksands folkhögskola. Inloggning för Wi-Fi Internatet Namn: Internat Lösen: Tofsmes14 Huvudbyggnaden och Verkstaden Namn: Leksands fhsk Lösen: Strandskata15 El/Miljö/Sopor Skolan arbetar aktivt med att minska energiförbrukningen. Bl.a. har vi installerat solpaneler på Stefansgårdens tak och vi eldar med pellets. Det är också viktigt att vi alla hjälps åt att tänka på hur vi använder energi. Inte minst att vi tänkter på att släcka ljuset. Går du sist från ett rum, släck ljuset. Tomma rum = mörka rum!

8 Sopor ska tömmas regelbundet. Extra viktigt inför helger och lov. Vi har en sopsorteringsstation till vänster om verkstaden. I Leksand sorterar vi soporna noggrant. Information om sopsortering finns i pentryt. Vi kommer även att ha en allmän genomgång om detta. Post Posten sorteras klassvis och läggs ut i facken i kopieringsrummet bredvid receptionen. Där läggs all post till er elever från oss, även till er som inte bor på skolan. När du anger din adress till skolan ange ditt namn och den kurs du går, t.ex. Kalle Karlsson Design, Leksands folkhögskola, Box 281, Leksand. Vill du göra adressändring till skolan så ska du göra en Särskild adressändring då det är till en postbox. Gemensamt utrymme Gemensamt utrymme innebär gemensamt ansvar för såväl städning som inventarier och lokaler! I städskrubbarna finns städutrustning. Rengöringsmedel får man själv stå för. Att göra en städlista för allrum och pentry underlättar. Gör en inventering av pentryt (lista finns på en skåpdörr). Om något i korridoren, på grund av försumlighet, skulle gå sönder, t.ex. TVn, så blir alla betalningsansvariga om man inte vet vem som orsakat felet. Ni i korridoren ansvarar även för att det är fint och snyggt i området utanför er ytterdörr, bådenär det gäller städning och halkbekämpning. Det är bra att ha korridormöten med jämna mellanrum, det kan ibland vara skönt att rensa luften. Tvättstugor I Målargårdens och Sörgårdens källare finns tvättstugor. Bokning av tvättid sker på listor vid respektive tvättstuga. Obs! Endast en tvättid i taget. Det är allas gemensamma ansvar att hålla rent och snyggt. Husdjur Husdjur är endast tillåtet i vissa bostadsrum av hänsyn till allergiker.

9 Föreskrifter för brandlarmet Oförsiktighet med rök, ånga och os kan utlösa larmet, så Ingen rökning inomhus Använd inte rökelse Håll dörren till toaletten stängd när du duschar! Brandvarnaren är känslig även för vattenånga. Var försiktig med stearinljus! Ha dem inte i närheten av brandvarnaren. Största problemet är att ljusen osar när du blåser ut dem. Vrid inte ventilationen i taket så att den blåser mot brandvarnaren. Var försiktig vid matlagning! Bränd mat, stekos och rök från ugn som inte rengjorts kan utlösa brandvarnaren. Dörrstängare får INTE hakas av, dörren är en branddörr som ska förhindra att elden sprider sig för snabbt. Dörrstoppar får ej heller användas av samma orsak som ovan. Ett falsklarm kostar 8 000:- Vid brandtillbud: Tryck in larmknappen som finns vid respektive ingång för att varna övriga i huset! RING 112! Skolans beredskapsplan/krisplan finns på vår hemsida under rubriken om skolan. En länk finns på startsidan längst ner till höger.

10 Hur? Vad? När ska Du betala? Hur betalar Du? Du betalar avgiften per månad i förskott. Du får själv bevaka sista betaldatum. Observera att hyran betalas i förskott. Använd bankgiro Var noga med att ange ditt namn och vilken kurs du går! Internatavgift Enkelrum med dusch/toalett 4.200:- Enkelrum med delad dusch/toalett 3.900:- Som internatelev abonnerar du på måltider måndag-fredag. I abonnemanget ingår frukost, förmiddagsfika och lunch måndagfredag. Externatavgift Förmiddagsfika och lunch måndag-fredag 1 500:- Som externatelev abonnerar du på måltider måndag-fredag. I abonnemanget ingår förmiddagsfika och lunch måndag-fredag. Materialkostnader Undervisningsmaterialet betalar du själv.

11 När betalar du... Höstterminen 2015 Period Internat Externat Sista bet.dag September 4.200, /8 Oktober 4.200, /9 November 4.200, /10 December 4.200, /11 Vårterminen 2016 Period Internat Externat Sista bet.dag Januari 4.200, /12 Februari 4.200, /1 Mars 4.200, /2 April 4.200, /3 Maj 4.200, /4

12 Box Leksand

Vi hoppas att du kommer att trivas på Klarälvdalens folkhögskola!

Vi hoppas att du kommer att trivas på Klarälvdalens folkhögskola! 2015.04.23 SKOLAN & STÖLLET Vi hoppas att du kommer att trivas på Klarälvdalens folkhögskola! Här får du några tips och lite praktisk vägledning för vardagen på skolan och i Stöllet. EXPEDITIONEN Skolans

Läs mer

BRA ATT VETA. LÄSÅRET 2010/2011 Upplaga 1

BRA ATT VETA. LÄSÅRET 2010/2011 Upplaga 1 BRA ATT VETA LÄSÅRET 2010/2011 Upplaga 1 TELEFONLISTA LÖFTADALEN INTERNT Skolexpeditionen, Karin 0340-65 50 00 200 Konferens, Birgitta/Anette 0340-65 50 01 201 Rektor, Jonny Rydgren 0340-65 50 03 203 Utv.ledare

Läs mer

BRA ATT VETA. Viktig information som rör Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa 2015/16

BRA ATT VETA. Viktig information som rör Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa 2015/16 BRA ATT VETA Viktig information som rör Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa 2015/16 Innehållsförteckning Läsårstider... 2 Policy... 3 Information som rör skolan... 3 Information som rör ditt boende...

Läs mer

BRA ATT VETA. Viktig information som rör Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa 2014/15

BRA ATT VETA. Viktig information som rör Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa 2014/15 BRA ATT VETA Viktig information som rör Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa 2014/15 Innehållsförteckning Läsårstider... 2 Policy... 3 Information som rör skolan... 3 Information som rör ditt boende...

Läs mer

Allt du behöver veta om studietiden på Helsjön

Allt du behöver veta om studietiden på Helsjön Allt du behöver veta om studietiden på Helsjön (låt den ligga framme på skrivbordet) Läsåret 2013-2014 Under arbete 1 Telefonnummer och adress Skolans expedition 0320 20 58 30 sjukanmälan, se Närvaro öppen

Läs mer

VÄLKOMMEN. Blekinge folkhögskola 2012/2013

VÄLKOMMEN. Blekinge folkhögskola 2012/2013 VÄLKOMMEN 2012/2013 Postadress: Blekinge, Folkhögskolevägen 6, 370 10 Bräkne-Hoby Telefon: 0457-73 18 60. Fax: 0457-73 18 64 E-post: folkhogskolan@ltblekinge.se Internet: www.blekingefolkhogskola.se Innehåll

Läs mer

DELTAGARHANDBOK TORNEDALENS FOLKHÖGSKOLA

DELTAGARHANDBOK TORNEDALENS FOLKHÖGSKOLA DELTAGARHANDBOK TORNEDALENS FOLKHÖGSKOLA Vi hälsar dig välkommen till Tornedalens folkhögskola och hoppas på ett trevligt läsår tillsammans. I denna handbok har vi samlat en del av den information som

Läs mer

Ändrar du adress/telefonnummer så meddela detta till receptionen. Alkohol och droger

Ändrar du adress/telefonnummer så meddela detta till receptionen. Alkohol och droger Adress Katrinebergs folkhögskola 311 65 VESSIGEBRO Adressändring Ändrar du adress/telefonnummer så meddela detta till receptionen. Alkohol och droger Skolan har en restriktiv syn på användning av alkohol

Läs mer

terminstider - studiestöd - lovdagar studeranderåd - kostnader - internat - m m

terminstider - studiestöd - lovdagar studeranderåd - kostnader - internat - m m terminstider - studiestöd - lovdagar studeranderåd - kostnader - internat - m m läsåret 2015/2016 Innehåll 3 Välkommen till SVF! 4 Läsåret 2015/2016 5 Personal, linjeledare 6 Allmänt om SVF och folkbildning

Läs mer

Ändrar du adress/telefonnummer så meddela detta till expeditionen. Alkohol och droger

Ändrar du adress/telefonnummer så meddela detta till expeditionen. Alkohol och droger Adress Katrinebergs folkhögskola 311 65 VESSIGEBRO Adressändring Ändrar du adress/telefonnummer så meddela detta till expeditionen. Alkohol och droger Skolan har en restriktiv syn på användning av alkohol

Läs mer

2012 / 2013. Nordiska. folkhögskolan

2012 / 2013. Nordiska. folkhögskolan 2012 / 2013 Nordiska folkhögskolan Telefonnummer som kan vara bra att ha. Nordiska Receptionen 0303-20 62 00 Rektor: Hans-Åke Höber 0303-20 62 50 hans-ake.hober@nordiska.fhsk.se Jourtelefon 0706-31 33

Läs mer

Trädgårdsstadsskolan. Information A till Ö. Läsåret 2012/2013

Trädgårdsstadsskolan. Information A till Ö. Läsåret 2012/2013 Trädgårdsstadsskolan Information A till Ö Läsåret 2012/2013 Innehållsförteckning Introduktion...3 Allergier och specialkost...4 Arbetsmaterial...4 Besök till skolan...4 Betyg...4 Bilparkering...5 Borttappade

Läs mer

Innehåll 1. STUDERANDERÄTTSLIG STANDARD 2 1.1 FOLKHÖGSKOLORNAS STUDERANDERÄTTSLIGA RÅD (FSR) 2. 2. Skolans informationsansvar 2

Innehåll 1. STUDERANDERÄTTSLIG STANDARD 2 1.1 FOLKHÖGSKOLORNAS STUDERANDERÄTTSLIGA RÅD (FSR) 2. 2. Skolans informationsansvar 2 Innehåll 1. STUDERANDERÄTTSLIG STANDARD 2 1.1 FOLKHÖGSKOLORNAS STUDERANDERÄTTSLIGA RÅD (FSR) 2 2. Skolans informationsansvar 2 2.1 Information innan antagning 2 2.2 Information vid kursstart 3 3. Deltagarinflytande

Läs mer

Om ingen lärare kommer till lektionen... 14 Betyg... 14 Läroböcker och skolmaterial... 14 En dator till alla... 14 Busskort... 14 Elevskåp...

Om ingen lärare kommer till lektionen... 14 Betyg... 14 Läroböcker och skolmaterial... 14 En dator till alla... 14 Busskort... 14 Elevskåp... 2015-2016 Innehåll Program på skolan... 5 Rektorer... 5 Receptionen... 5 Bibliotek... 5 Elevhälsoteam... 6 Kurator... 6 Skolsköterska... 6 Skolläkare... 6 Specialpedagoger... 6 Expeditionen... 7 Vaktmästeriet...

Läs mer

ABC för boende. Ordningsregler & information för boende i bostadsrättsföreningen Tattby 4:1

ABC för boende. Ordningsregler & information för boende i bostadsrättsföreningen Tattby 4:1 ABC för boende Ordningsregler & information för boende i bostadsrättsföreningen Tattby 4:1 Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa

Läs mer

Att vara kursdeltagare på Fridhems folkhögskola

Att vara kursdeltagare på Fridhems folkhögskola Att vara kursdeltagare på Fridhems folkhögskola - en kort sammanfattning om att vara kursdeltagare på Fridhems folkhögskola. För mer och utförlig information läs under respektive rubrik. Folkhögskolan

Läs mer

Välkommen till. brf MASTEN

Välkommen till. brf MASTEN Välkommen till brf MASTEN Denna informationsmapp innehåller: - Information för nyinflyttade till HSB brf Masten - Aptusinformation - Information gällande hyresavgiften - Trivselregler för brf Masten -

Läs mer

Fornbys studeranderättsliga standard 2013

Fornbys studeranderättsliga standard 2013 Fornbys studeranderättsliga standard 2013 Vår studeranderättsliga standard är de dokument där studerande, personal och styrelse finner studerandes rättigheter och skyldigheter beskrivna, samt den informationsskyldighet

Läs mer

ELEVINFORMATION. Kristofferskolans gymnasium Läsåret 2011/2012

ELEVINFORMATION. Kristofferskolans gymnasium Läsåret 2011/2012 ELEVINFORMATION Kristofferskolans gymnasium Läsåret 2011/2012 SEDAN 1949 WALDORFSKOLAN I BROMMA Innehåll Till Dig som är ny elev vid Kristofferskolans gymnasium... 3 Kalendarium... 4 Skolans historia...

Läs mer

Välkommen. Än en gång varmt välkommen till Karlskronahem!

Välkommen. Än en gång varmt välkommen till Karlskronahem! Välkommen Du har valt att flytta till en hyresrätt och det tycker vi du gör rätt i. Kanske anser du att det finns viktigare saker i livet än att underhålla och renovera din bostad. Eller lägger du hellre

Läs mer

Välkommen som hyresgäst!

Välkommen som hyresgäst! Välkommen som hyresgäst! Vi hoppas att du skall trivas i din nya bostad och att detta är början till en god och långvarig relation med dig som hyresgäst i fastighetsbolaget Marstad. I den här broschyren

Läs mer

INFORMATION. till deltagare LÄSÅRET

INFORMATION. till deltagare LÄSÅRET INFORMATION till deltagare LÄSÅRET 2015-2016 LÄSÅRET 2015 2016 Höstterminen: 17 aug 2015-16 dec 2015 Vårterminen: 11 jan 2016-8 juni 2016 Lovdagar: Höstlov 26 okt 30 okt 2015 (avser Allmän kurs, Teori

Läs mer

Svängrum för alla. Viktig information till dig som bor hos oss.

Svängrum för alla. Viktig information till dig som bor hos oss. Svängrum för alla Viktig information till dig som bor hos oss. Du som flyttar in Hos oss kan du styra och ställa en hel del Svängrum för alla är devisen vi jobbar efter. Vi vill att du ska ha stora möjligheter

Läs mer

NYCKELVIKSSKOLAN. Viktig information till studerande. Läsåret 2015-2016

NYCKELVIKSSKOLAN. Viktig information till studerande. Läsåret 2015-2016 NYCKELVIKSSKOLAN Viktig information till studerande Läsåret 2015-2016 1 Hej och välkommen till Nyckelviksskolan! Här kommer ett häfte med information till dig inför skolstarten. Vi har samlat ihop sådant

Läs mer

NYCKELVIKSSKOLAN. Viktig information till studerande. Läsåret 2014-15

NYCKELVIKSSKOLAN. Viktig information till studerande. Läsåret 2014-15 NYCKELVIKSSKOLAN Viktig information till studerande Läsåret 2014-15 1 Hej och välkommen till Nyckelviksskolan! Här kommer ett häfte med information till dig inför skolstarten. Vi har samlat ihop sådant

Läs mer

FÖR ELEVER PÅ KULTURAMAS VUXENUTBILDNINGAR. Kulturama.se

FÖR ELEVER PÅ KULTURAMAS VUXENUTBILDNINGAR. Kulturama.se FÖR ELEVER PÅ KULTURAMAS VUXENUTBILDNINGAR LÄSÅRET 2014/2015 Kulturama.se VEM ÄR VEM PÅ KULTURAMA... 3 Institution MUSIK... 3 Institution SCENKONST... 3 Institution BILD... 3 Administration... 4 Service...

Läs mer

Boendeinformation. Välkommen som hyresgäst Här informerar vi om vad som gäller när du är hyresgäst hos MS Fastighetsbolag AB. MS Fastighetsbolaget AB

Boendeinformation. Välkommen som hyresgäst Här informerar vi om vad som gäller när du är hyresgäst hos MS Fastighetsbolag AB. MS Fastighetsbolaget AB Boendeinformation Välkommen som hyresgäst Här informerar vi om vad som gäller när du är hyresgäst hos MS Fastighetsbolag AB Betalning av hyran Betalning av hyran Hyran ska vara MS fastighets AB tillhanda

Läs mer

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge Servicebostad -VAD ÄR DET? -Lättläst Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och

Läs mer

Komvux Malmö. Södervärn. Information till studerande på Grundläggande och Gymnasial vuxenutbildning INNEHÅLL. Våra utbildningar 2 Praktisk information

Komvux Malmö. Södervärn. Information till studerande på Grundläggande och Gymnasial vuxenutbildning INNEHÅLL. Våra utbildningar 2 Praktisk information Komvux Malmö INNEHÅLL Södervärn Våra utbildningar 2 Praktisk information 3-4 Regler / Rutiner 5-6 Likabehandlingslagen Information om olycksfall och tillbud 7 8 Elevrådet 8 Studiemedel 9 Studieavbrott

Läs mer