Direktiv till nämnderna inför budget 2017 och plan för

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Direktiv till nämnderna inför budget 2017 och plan för"

Transkript

1 1 (17) DATUM DNR KS/2016:129 Förslagsskrivelse Kommunstyrelsen Direktiv till nämnderna inför budget 2017 och plan för Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande: Kommunstyrelsen lämnar direktiv till nämnderna angående budget 2017 och plan för Nämndernas budgetförslag ska lämnas in till kommunstyrelsen senast den 30 september. Sammanfattning av ärendet Kommunstyrelsen lämnar direktiv till nämnderna angående budget 2017 och plan för Nämndernas budgetförslag ska lämnas in till kommunstyrelsen senast den 30 september. Handlingar Kommunstyrelsens förslagsskrivelse inklusive bilaga,

2 2 (17) Kommunstyrelsens direktiv Stadens vision jämte de fem strategiska målen och det finansiella målet ska vara vägledande för nämndernas verksamhetsmässiga och ekonomiska planering. Nämnderna ska också, utöver lagstiftning, beakta stadens gemensamma policydokument och program. Vision för Lidingö hälsans ö På Lidingö ges människor förutsättningar för en god hälsa. Lidingö erbjuder en kreativ miljö för människor och företag. Lidingö är en del av Stockholmsregionen och klarar balansen mellan utveckling och miljö. Lidingö har Sveriges bästa skolor. På Lidingö känner man trygghet i livets alla skeden. Strategiska mål Lidingöborna upplever största möjliga valfrihet. Stadens verksamhet baseras på ett kundfokus och utgår från Lidingöbornas behov och önskemål. Lidingö stad har en så liten miljöpåverkan som möjligt och ger Lidingöborna förutsättningar för kloka miljöval. Lidingö stad förnyar sig kontinuerligt för att skapa största möjliga nytta för Lidingöborna. Lidingö stad hushållar effektivt med skattebetalarnas pengar. Finansiellt mål Lidingö stad har en ekonomi i balans, grundad på en låg kommunalskatt. Stadens överskottsmål är 1 % av verksamhetens kostnader. Strategiska mål Kommunallagen ställer krav att kommuner och landsting ska ha god ekonomisk hushållning. För att främja en god ekonomisk hushållning ska mål och riktlinjer finnas för stadens verksamheter och för ekonomin ska finansiella mål fastställas. Verksamhetsmål och finansiella mål ska utvärderas i årsredovisningen. Årsbokslut och delårsrapport ska underställas revisorerna.

3 Med stadens vision som grund och utifrån de strategiska målen ska nämnderna ange verksamhetsmål så att en sammanhängande målkedja formas för staden. Nämnderna ska komplettera verksamhetsmålen med indikatorer för att möjliggöra en god måluppföljning. 3 (17) Lidingöborna upplever största möjliga valfrihet. Sedan många år kan Lidingöborna fritt välja skola och förskola. Senare har även valfrihet införts inom hemtjänst, för särskilda boenden och familjerådgivning. Arbetet med att ytterligare främja valfriheten inom stadens ansvarsområden kommer att fortsätta. Ambitionen är att Lidingöborna ska uppleva största möjliga valfrihet, och därmed också ökat inflytande, när det gäller tillgång till stadens service. Pengsystemen ska behandla kommunala och fristående aktörer lika. De kommunala verksamheterna måste kunna anpassa sitt utbud efter efterfrågan, så att resurserna till varje individ säkerställs. Stadens verksamhet baseras på ett kundfokus och utgår från Lidingöbornas behov och önskemål. Stadens verksamheter ska baseras på kundfokus och utgå från Lidingöbornas behov och önskemål. Vi måste kontinuerligt förnya oss för att skapa största möjliga nytta för Lidingöborna. Det är viktigt att erbjuda snabb och effektiv service. Myndighetsutövning ska ske korrekt och utan fördröjning. Det ska vara enkelt för Lidingöborna att lämna synpunkter på den kommunalt finansierade verksamheten. Hur staden utför sina åtaganden och informerar om verksamheten ska följas upp i kontinuerliga mätningar. Brukare av kommunalt finansierade tjänster ska kunna betygsätta verksamheterna och kunna lämna förslag till förbättringar. Lidingö stad har en så liten miljöpåverkan som möjligt och ger Lidingöborna förutsättningar för kloka miljöval. I stadens miljöprogram finns miljömål som syftar till att forma Lidingö till en energismart, hållbar och miljöklok stad. Samtliga stadens nämnder och bolag ansvarar för att bidra till att målen uppnås. Lidingö stad ska arbeta brett och förvaltningsövergripande med miljöfrågorna. Lidingö stad ska förena utveckling och miljötänkande. Staden ska aktivt arbeta för att minska fossilbränsleberoendet. Arbetet med att effektivisera energianvändningen i Lidingö stads fastigheter ska fortsätta. Staden ska slå vakt om den goda livsmiljön på Lidingö och ge Lidingöborna förutsättningar för en god hälsa. Det förutsätter att alla bidrar till att åstadkomma en långsiktigt hållbar utveckling. Stadens egna verksamheter ska ha så liten miljöpåverkan som möjligt.

4 4 (17) Lidingö stad förnyar sig kontinuerligt för att skapa största möjliga nytta för Lidingöborna. Den service som staden tillhandahåller eller finansierar ska hålla god kvalitet. Verksamheterna ska följas upp och utvärderas, oavsett om de drivs i privat eller kommunal regi. Genom aktivt kvalitetsarbete, med tydliga mål, kan verksamheterna utvecklas. Lidingö stad ska fortsätta att utveckla verksamheten. Det ska göras i en organisation som ser den anställde som sin viktigaste resurs med kompetenta och duktiga ledare i organisationen. Synpunkter och utvecklingsidéer från såväl anställda som kommuninvånare ska tas om hand på ett bra sätt. Utifrån nyckeltal och kundundersökningar ska tydliga jämförelser kunna göras mellan olika verksamheter, men också i förhållande till andra kommuner. Lidingö stad hushållar effektivt med skattebetalarnas pengar. Det är skattebetalarnas pengar vi förfogar över. Därför måste vi hushålla effektivt med dessa. Stadens ekonomiska resurser ska användas så att utbildning av barn och ungdomar samt omsorg om äldre och funktionsnedsatta prioriteras. Stadens verksamheter ska ha bra resurser. För att klara framtidens välfärd måste staden arbeta mer strukturerat med effektiviseringar och prioritera de uppgifter som är viktigast för medborgarna. Detta kan ske genom verksamhetsutveckling, effektivt lokalutnyttjande, ökad konkurrensutsättning, samverkan med och jämförelse med andra kommuner. I syfte att uppnå bästa möjliga service per satsad skattekrona ska staden fortsätta att lägga ut verksamheter på entreprenad samt utveckla valfriheten inom fler områden. Den kommunala verksamheten finansieras genom kommunalskatt, statsbidrag och avgifter. För att hålla skatten låg för alla eftersträvar staden en ökande grad av avgiftsfinansiering där så är lämpligt. Avgiftssystemen måste ta hänsyn till enskildas ekonomiska omständigheter. Stadens tillgångar i form av mark, fastigheter, tekniska anläggningar och liknande ska vårdas och underhållas väl. Tillgångar som inte behövs för stadens verksamhet kan avyttras. Kapital som finns avsatt för stadens pensionsskuld ska placeras på ett sådant sätt att vårt åtagande gentemot framtida pensionärer säkras. Med beskattningsrätten följer ett stort ansvar varför denna rätt måste användas ytterst återhållsamt. Den kommunala skatteutjämningen medför en belastning för Lidingös ekonomi. Även med dessa förutsättningar ska Lidingö sträva efter en låg beskattning. Att kommunalskatten är låg har stort värde för alla. Man ska kunna leva på sin lön. Den enskilde har den bästa möjligheten att fatta beslut som rör egna ekonomiska prioriteringar. När fler har förmåga att hantera det oväntade, har vi uppnått ett samhälle som är både tryggare och friare.

5 Ekonomisk utgångspunkt Lidingö stad har en stark ekonomisk ställning med en soliditet som tillhör de bästa bland Sveriges kommuner. Stadens samlade pensionsåtagande täcks till stor del av de på kapitalmarknaden avsatta medlen. Borgensåtagandena är begränsade och de av staden helägda bolagen är ekonomiskt starka med betydande tillgångar. Resultatet för 2015 innebar ett nödvändigt trendbrott efter fyra år med fallande resultat. För första gången sedan 2010 var kostnadsökningen för den löpande verksamheten lägre än ökningen av stadens samlade skatteintäkter. 5 (17) I december 2015 fattades beslut om stadens budget och plan Resultatet för 2016 budgeterades till 30,5 mnkr. Pengbeloppen för förskola, pedagogisk verksamhet (t.ex. familjedaghem), förskoleklass, grundskola och skolbarnomsorg höjdes med 3,25 procent. Gymnasieskolans pengbelopp fastställdes till de nivåer som Kommunförbundet i Stockholms län (KSL) föreslagit. Pengbeloppen för introduktionsprogram (IM) på Hersby gymnasium höjdes med drygt 20 procent. Pengbeloppen för hemtjänst, särskilda boenden och servicehus höjdes med 3,35 procent och pengbeloppet för funktionsnedsättning, LSS och socialpsykiatri höjdes med 2,35 procent. De ekonomiska ramarna för anslagsfinansierade verksamheter inom omsorgs- och socialnämnden räknades upp med 1 procent. En riktad satsning gjordes på 2 mnkr för arbetet med barn och unga som far illa. För övertagandet av hälso- och sjukvård i bostad enligt LSS från landstinget tilldelades nämnden 3,5 mnkr. Ytterligare 250 tkr tilldelades för utökning av familjerådgivning och sommarjobb för unga. För att möta ökat antal grundskoleelever och ökade omsorgsbehov inom stöd- och omsorg tillfördes verksamheterna 51 mnkr år Efter en mycket stark konjunkturutveckling under 2015 växer ekonomin något långsammare 2016 och Sveriges Kommuner och Landsting beräknar att BNP ökar med 3 procent per år, vilket ändå är starkare än i många andra länder. Under 2017 förstärks konjunkturen ytterligare och utvecklingen på arbetsmarknaden blir stark. När sysselsättningsökningen växer fås en positiv utveckling av skatteintäkterna. Tillsammans med statligt tillskott får kommunerna en tillfällig lindring i sin ekonomi. SKL bedömer åren därefter som betydligt sämre. BNP växer långsammare och sysselsättningen beräknas öka betydligt svagare, i takt med utvecklingen av potentiella timmar. Detta medför att skatteunderlagsutvecklingen beräknas bli svagare. För Lidingö är det en utmaning att klara omställningen i verksamheterna när det blir fler skolbarn och äldre i verksamheten, ett ökat mottagande av nyanlända samt de betydande investeringsinsatser som staden står inför. De genomförda förändringarna i det kommunala utjämningssystemet forsätter att påverka stadens ekonomi negativt. För åren innebär det ytterligare belastning på 42 miljoner kronor beroende på ändringar i beräkningsmodellen. Utgångspunkten för årets budgetarbete är, liksom tidigare år, att staden har ett tak för utgifterna som grundas på det ekonomiska utrymme som ges av skatteintäkter med oförändrad utdebitering. Stadens finansiella mål om ett positivt resultat motsvarande en procent av verksamhetens kostnader behöver uppnås för att dels ha en marginal för oförutsedda kostnader dels minska behovet av upplåning inför kommande investeringar. Detta

6 innebär att det årliga överskottet skall uppgå till cirka 29 mnkr. Kommunstyrelsen anser det som viktigt att hålla fast vid detta mål. I beräkningen av skatteintäkterna har hänsyn tagits till regeringens förslag om 10 miljarder till välfärd Det innebär för Lidingö stad 18 miljoner kronor i utökat statsbidrag. Resurserna har inte som helhet specificeras till riktade insatser för nyanlända. En större del har fördelats i volymtillskott inom grundskola och gymnasium. Stadens ekonomiska förutsättningarna beräknas ge ett utrymme till följande generella påslag: Budget 2017 Pengbelopp för förskola, pedagogisk verksamhet, skolbarnomsorg, grundskola och IM-program, + 1,75% Sänkta lokalkostnader motsvarande 2,5% av pengbeloppen inom utbildningsnämnden Pengbelopp för LOV och servicehus, +1% Pengbelopp för funktionsnedsättning, LSS och socialpsykiatri, +0,5% Plan 2018 Plan 2019 Till övriga nämnder/kontor ges ingen generell uppräkning +1% för samtliga verksamheter +1% för samtliga verksamheter Gymnasieskolans programpeng räknas upp enligt förslag från Kommunförbundet i Stockholms län (KSL). För ökade volymer inom skola, förskola, äldreomsorg och verksamhet för funktionshindrade personer tillförs verksamheterna 51 mnkr år 2017 och ytterliggare 36 mnkr år Nämndernas budgetförslag ska innefatta åtgärder för att kunna klara prisökningar och löneökningar inom respektive avtalsområde. 6 (17) Höga investeringsnivåer medför tillkommande kapital- och driftkostnader som begränsar utrymmet för verksamheterna. Nämnderna uppmanas att iaktta återhållsamhet och prioritera bland investeringsäskanden. Tillkommande kostnader till följd av investeringar i form av lokalhyror och/eller andra driftskostnader ska täckas inom tilldelad ekonomisk ram om inga andra direktiv tagits. Förändrade redovisningsregler för investeringar och sänkt internränta kommer att påverka kapitalkostnader och lokalhyror De mer exakta beloppen blir klara under hösten och inför budgetbeslut i november kommer tilldelade anslagsramar att justeras utifrån kostnadsförändringarna. Fastighetskontoret ska redovisa ett överskott från hyresverksamheten som motsvarar de ändrade redovisningsreglerna och sänkt internränta minskat med beslut om sänkta interna hyror för stadens verksamheter.

7 Avgiftshöjningar om minst två procent bör eftersträvas. I det fall lagen inte anger annat bör intäkterna täcka självkostnaden. Avgiftssystemen måste ta hänsyn till enskildas ekonomiska omständigheter. 7 (17) Nämnderna bör iaktta viss försiktighet i att ersätta personal vid pensionsavgångar eller då en anställd avslutar sin tjänst, och göra en bedömning av nyanställningsbehov och/eller förändringar av kompetensprofil för att bättre uppnå verksamhetens mål. För att klara framtidens välfärd och ett ökat behov av större investeringar har staden genomfört en effektiviseringsutredning. Från den 1 januari 2017 effektueras beslutet om den nya organisationen som under hösten kommer arbetas fram mer i detalj. Det påbörjade projektet att modernisera stadshuset fortlöper under Arbetet framåt handlar om att renovera samt hitta mer effektiva och smarta processer, förbättra kundfokus, utveckla samarbetet mellan förvaltningarna samt minska det vertikala tänkandet. Syftet med både effektiviseringsutredningen och moderniseringen av stadshuset är att tillvarata skattebetalarnas intresse av ett effektivt resursutnyttjande, att staden ägnar sig åt rätt saker och att verksamheten kommer Lidingöborna till del på ett bra sätt. Stadledningskontoret har uppgift att tillvarata resultatet av de båda uppdragen. De ekonomiska budgetförutsättningarna har beräknats av stadsledningskontoret och återfinns i bilaga. Stadens resultatbudget, mnkr Bokslut Bokslut Prognos 1 Budget Plan Plan Verksamhetens intäkter 456,6 459,0 480,0 456,7 461,8 461,8 Jämförelsestörande intäkter 34,6 20, Verksamhetens kostnader , , , , , ,8 Jämförelsestörande kostnader -31, Avskrivningar -114,6-127,9-106,2-110,7-112,9-115,2 Verksamhetens nettokostnader , , , , , ,1 Skatteintäkter 2 469, , , , , ,7 Generella statsbidrag och utjämning -150,9-188,0-243,4-297,7-369,9-418,7 Utdelning från av staden ägda bolag 6,3 0,4 0,2 10,2 0,2 0,2 Finansnetto 24,4 31,1 16,5 10,9 2,9 0,4 Årets resultat 5,4 57,5 73,8 37,6 20,9 39,4 Nettokostnadsutveckling 2 4,3% 2,2% 2,5% 4,9% 2,7% 2,1% Skatteintäktsutveckling 3 2,8% 3,7% 4,7% 3,1% 2,7% 2,9% 1) Prognos för april ) Exklusive jämförelsestörande poster 3) Inklusive generella statsbidrag, fastighetsavgift och utjämning

8 Utbildningsnämnden 8 (17) Utbildningspolitiken på Lidingö kännetecknas av tre tydliga värden: kunskap, trygghet och valfrihet. Utifrån dessa mål ska skolorna på Lidingö fortsätta att utvecklas med den tydliga ambitionen att ha Sveriges bästa skolor, oavsett huvudman. Skolans verksamhet ska främst inriktas på att öka alla elevers kunskaper, med målet att alla elever ska ha fullständiga avgångsbetyg med tillräcklig kunskapsbas när de lämnar årskurs 9 för att kunna gå vidare till högre utbildning eller yrkesarbete. Både studiemässigt svaga elever och elever med särbegåvning ska få rätt stöd och stimulans. Ju tidigare svårigheter med inlärning upptäcks hos en elev desto större blir möjligheterna att nå kunskapsmålen samtidigt som det ökar elevernas framtida möjligheter. Stöd och hjälp för att stärka elevernas psykiska hälsa ska sättas in tidigt. Projektet ökad skolnärvaro ska fortsätta. Lidingös kommunala skolor behöver ett tydligt ledarskap där rektor och förskolechef får ett större ansvar för att driva och följa upp sin verksamhet och samtidigt fungera som pedagogiska ledare. I detta arbete ingår även en fördjupad förståelse för ekonomi och verksamhetsplanering samt tydliga krav på uppföljning och terminsvisa åtgärdsplaner. För att eleverna ska lyckas väl i skolan är läraren av avgörande betydelse för utbildningens kvalitet. Stadens ambition är att öka andelen behöriga lärare. För att attrahera fler behöriga lärare och bidra till att lyfta läraryrkets status är det viktigt att lärarnas löner, arbetsvillkor och arbetsmiljö är konkurrenskraftiga gentemot övriga kommuner i Stockholmsregionen. Vid lönesättning ska goda prestationer och elevresultat premieras och därför kommer särskilt fokus ligga på lärarnas och pedagogernas löner i förskolan, grundskolan och gymnasium. I tider då statliga aktörer och andra opinionsbildare ifrågasätter det fria skolvalet och friskolesystemet är det viktigt att värna förutsättningarna för de fristående aktörerna och värna en rättvis konkurrens mellan olika skolhuvudmän. Genom fritt skolval och friskolesystemet ges Lidingös unga och deras familjer möjlighet att välja en undervisningsform och inriktining som passar den enskildes elevens intresse och önskemål. På Lidingö erbjuds även en mångfald av olika omsorgsformer såsom öppen förskola, pedagogisk omsorg, vårdnadsbidrag och förskola. Varje barn och elev ska känna trygghet och arbetsro ska råda. När eleverna känner sig trygga kan de prestera bättre. Ett aktivt och levande värdegrundsarbete ska genomsyra verksamheten. Många barn är från tidig ålder vana hemifrån att använda smarta mobiltelefoner, datorer samt pek- och läsplattor. Det är positivt att dessa IT-verktyg kommer till användning som en naturlig och integrerad del i den pedagogiska verksamheten. För att stimulera detta bör skolorna påbörja ett IT-lyft där datorer, läsplattor och programvaror änvänds och utnyttjas optimalt i verksamheten. Detta lyft kommer positivt påverka lärarna och förbättra elevernas inlärning och arbetssituation. Under 2017 införs ny hyresmodell och nya redovisningsprinciper för fastigheter, vilket kommer att leda till reducerade lokalhyror för de kommunala för- och grundskolorna. En lägre hyresnivå innebär även att ökad andel av skolpengen går till det pedagogiska uppdraget. Även om lokalkostnaderna reduceras måste arbetet med att se över kapaciteten i befintliga skollokaler och paviljonger fortskrida och klasstorlekar och

9 9 (17) barngrupper anpassas för ett bättre lokalutnyttjande. I detta arbete kan det även ingå att modernisera och bygga nya lokaler om det anses lämpligt och behov finns. För nybyggnation måste fastighetskontoret och utbidningsförvaltningen aktivt arbeta med tydlig upphandling och kostnadskontroll så att lokalhyrorna inte tar för stor andel av skolpengen Under de senaste åren har antalet nyanlända familjer och ensamkommande barn ökat rejält. Denna utmaning måste de olika verksamheterna förhålla sig till och anpassa sin verksamhet efter. I budgeten 2017 kvarstår uppräkningen av pengen till gymnasieskolans introduktionsprogram för de ensamkommande eleverna och extra ekonomiska resurserna tillförs till nyanlända barn, SFI-undervisningen (Svenska för invandrare) samt modersmålsundervisning. En ny modell för socioekonomisk fördelning införs. Målet är att jämna ut skolors förutsättning så att alla elever har lika goda möjligheter att nå kunskapsmålen och uppnå bra resultat: Därför kommer extra ekonomiska resurser tillföras de skolor som har en ogynnsam fördelning. För att stimulera fler elever att lära mer om företagande och öka kopplingen till arbetslivet bör närvaron av - och utbytet med - näringsliv, ideella organisationer och offentliga verksamheter öka. Redan nu bedriver Ung Företagsamhet en framgångsrik verksamhet på Hersby, en verksamhet som skulle kunna expandera till fler elever i gymnasiet, men även till grundskolan. Under 2017 kommer utbildningsförvaltningen och den verksamhet inom av kulturoch fritidsförvaltningen som ägnar sig åt kultur, fritid och idrott att bilda en ny förvaltning. Ekonomiska ramar för utbildningsnämnden Skolpengsram Pengbeloppen för förskola, pedagogisk verksamhet (t.ex. familjedaghem), skolbarnomsorg och grundskola höjs med 1,75 procent. Gymnasieskolans pengbelopp fastställs till de nivåer som Kommunförbundet i Stockholms län (KSL) föreslår. Pengbeloppen för introduktionsprogram (IM) på Hersby gymnasium höjs med 1,75 %. För ändrade redovisningsregler för investeringar, lägre driftskostnader samt sänkt internränta beräknas lokalkostnaderna för verksamheterna att minska med motsvarande 2,5% av pengbeloppen vilket ger ökat ekonomiskt utrymme. Till införande av pengbelopp för nyanlända ökas ramen med 2,5 mnkr. Kommunstyrelsen har sedan länge prioriterat förskole- och skolverksamheten. För att möta ökade volymer tillförs skolpengsramen 36 mnkr 2017 och ytterligare 22 mnkr För att återbetala tidigare års underskott ska verksamheterna i egen regi inom förskolan, grundskolan och gymnasiet tillsammans budgetera med ett positivt resultat på 11 mnkr.

10 Anslagsram 2017 ges ingen generell uppräkning av nämndens ram. 2,5 mnkr tilldelas i ökat anslag för fler elever inom SFI. 750 tkr tilldelas för utökad modersmålsundervisning. Ytterligare 3 mnkr tilldelas till ekonomiskt stöd genom en socioekonomisk fördelning inom grundskolan. 10 (17) Omsorgs- och socialnämnden Den verksamhet som bedrivs på Lidingö riktad till äldre och personer med funktionsnedsättning fungerar bra och får goda betyg av Lidingöborna. Att fortsätta utveckla och tillgodose Lidingöborna behov av vård och stöd tillhör stadens mest centrala uppgifter och är prioriterad i budgetarbetet. Lidingös socialtjänst ska kännetecknas av respekt, värdighet och tolerans för den enskilde. Tidiga insatser är särskilt viktiga i fall då barn riskerar att fara illa. Arbetet med att slå samman två nämnder och två förvaltningar under 2015 och 2016 har fungerat väl och fortsätter under 2017 i syfte att skapa en ännu mer välfungerande förvaltning och få bra processer på plats. För att ingen individ ska falla mellan stolarna startas en för staden gemensam mottagningsenhet som ska utgöra en väg in för alla förvaltningens målgrupper att underlätta kontakten med förvaltningen. De senaste åren har antalet nyanlända och ensamkommande unga ökat rejält. För att kunna utreda och säkerställa familjehemsplaceringar samt handlägga ärenden kopplade till ensamkommande unga behöver kapaciteten öka. Resurser tilldelas för detta ändamål. Staden ställer och ska fortsätta att ställa krav på den kvalitet som ges av vård- och omsorgsutförarna, där det viktiga är att den enskilde sätts i centrum för de insatser som utförs. För att säkerställa kvaliteten samt att resurserna hamnar rätt kommer det nyligen påbörjade arbete med att följa upp de bedömda hemtjänstinsatserna att fortsätta. Uppdraget att förbättra och utveckla den erfarenhetsbaserade kunskapen om det goda bemötandet fortsätter. I detta arbete är en god samverkan mellan andra myndigheter, organisationer, kommuner och landsting en förutsättning för att Lidingö ska kunna ha fokus på individens bästa. En måltid handlar om mer än den mat som serveras på tallriken. Att öka den sociala samvaron runt matbordet är viktigt. Därför fortsätter arbetet med de äldres mat och måltidssituation samtidigt som personalen ges den utbildning som krävs och medvetandegörs om den stora betydelse som måltidssituationen och en väl sammansatt kost har för de äldres välbefinnande. Välbefinnande och livskvalitet handlar även om det sociala innehållet under en dag och om att kunna delta i olika sociala aktiviteter. Såväl äldre på särskilda boenden som personer med funktionsnedsättning utanför den reguljära arbetsmarknaden ska ha möjlighet att komma ut i friska luften och kunna delta i aktiviteter på en regelbunden basis. Lidingö stad ska utveckla samarbetet med öns föreningsliv för att erbjuda alla Lidingöbor en bra fritid.

11 11 (17) Att vara anhörig till en person med funktionsnedsättning eller åldersrelaterade sjukdomar kan vara ansträngande då det även kan handla om förändringar av större eller mindre omfattning i den anhöriges livssituation. Många anhöriga till sjuka och funktionsnedsatta utför dessutom ett krävande vård- och omsorgsarbete. Därför är det angeläget att staden tillsammans med de anhöriga fortsätter att utveckla anhörigstödet. Som ett komplement till vård- och omsorgsboenden tillhandahåller staden servicehus som erbjuder trygghet med vårdpersonal, aktiviteter och annan service på nära avstånd. Renoveringen av servicehusen blir klar under sommaren 2016 och boendena kommer att finnas kvar. Lidingö är inte fredat från droger, alkohol och våld. De senaste åren har dessvärre ett ökat narkotikamissbruk bland unga kunnat noteras. Det är en oroande utveckling. Beroende och missbruk påverkar alla i familjen såväl barn som vuxna. Tillsammans med polisen ska staden fortsätta med de viktiga informationskvällar för föräldrar och anhöriga som arrangeras i syfte att sprida kunskap om alkoholen och narkotikans skadeverkningar samt för att skapa diskussion om hur föräldrar och anhöriga tillsammans kan medverka i drogbekämpningen. Det är viktigt att det finns vuxna i ungdomars närhet på kvällar och nätter, särskilt på helger. Staden hjälper till att samordna nattvandringen på Lidingö, en insats som drivs av viktiga frivilligkrafter. Ett nära samarbete med myndigheter, organisationer, landsting och kommuner skapar goda förutsättningar för att kunna minska missbruksproblemen på Lidingö. Det är viktigt att dessa verksamheter får fortsätta med sina insatser. Familjen är den naturliga hörnstenen i ett barns uppväxt. För att öka tryggheten är det viktigt att föräldrar och andra vuxna finns närvarande i barn och ungdomarnas liv. Dessvärre är inte alla barn lyckligt lottade att ha närvarande och omtänksamma föräldrar. Budgetmedel tilldelas en satsning för att bättre lyckas med att fånga upp fler av de barn och som far illa. En inspiration i detta arbete kan finnas i den så kallade Skottlandsmodellen, vars framgång bygger på att socialtjänsten finns närvarande i ett tidigt skede ute på skolor och förskolor för att på så sätt kunna fånga upp barn innan det är går för långt. Tidiga insatser är särskilt viktiga i fall då barn riskerar att fara illa. Våren 2015 antog staden en ny policy rörande våld i nära relationer som kan fungera som ett bra verktyg för att kunna arbeta konstruktivt och systematisk med denna problematik. Det relationsnära våldet är ett stort samhällsproblem som berör både kvinnor och män, äldre och barn och kan drabba människor i livets alla skeden. Förvaltningarna ska vara uppmärksamma på tecken på att någon utsätts för våld i hemmet och vara redo att agera. Många av de som drabbas av våld i nära relationer upplever sig misstrodda i kontakten med myndigheter. Därför är det mycket viktigt att alla som kommer i kontakt med de som drabbats har relevant kunskap och är tränade på att bemöta de drabbade. För att kartlägga hur situationen vad det gäller det relationsnära våldet ser ut på Lidingö har en enkätstudie genomförts. Resultaten av enkäten visar att det relationsnära våldet är högre på Lidingö än i jämförbara kommuner. Det är viktigt att dessa allvarliga problem uppmärksammas. Budgetmedel tilldelas en satsning på för att utarbeta effektiva tillvägagångssätt för att kunna fånga upp denna problematik i ett tidigt skede.

12 Omsorgs- och socialförvaltningen får överta en mindre del av verksamheten under konsult- och servicekontoret som är kopplade till arbetet med nyanlända och arbetsmarknad. Ekonomiska ramar för omsorgs- och socialnämnden 12 (17) Pengbeloppen för hemtjänst, särskilda boenden och servicehus höjs med en procent. Pengbeloppet för funktionsnedsättning, LSS och socialpsykiatri höjs med 0,5 procent. Till övriga verksamheters anslag ges ingen generell uppräkning. En riktad satsning görs på 1,8 mnkr för arbetet med barn och unga som far illa. För att utreda och säkerställa familjemsplaceringar samt handlägga ärenden kopplat till ensamkommande unga tilldelas nämnden 1,2 mnkr respektive 4,0 mnkr. För hälso- och sjukvård i bostad enligt LSS, som övertogs 2015 från landstinget, tilldelas nämnden en utökad ram på 800 tkr. Nämnden tilldelas 1,2 mnkr i utökade resurser för arbetet mot våld i nära relationer Ytterligare 2,6 mnkr tilldelas till förstärkning inom individ och familjeomsorg samt förebyggande arbete och myndighetsutövning. För att möta ökade volymer tillförs omsorgs- och socialnämnden 15 mnkr 2017 och ytterligare 14 mnkr Kultur- och fritidsnämnden På Lidingö erbjuds invånarna en rad möjligheter till en aktiv fritid. Fokus ligger på barn och unga. Flera ideella föreningar och privata entreprenörer bidrar med att erbjuda goda möjligheter till idrott och friluftsliv. På Lidingö finns ett brett kulturutbud, exempelvis Sagateatern, fritidsgårdarna, Elverket, den kommunala musikskolan Millesgården och Lidingö Museum. Aktiviteter för barn, ungdomar, funktionsnedsatta och äldre ska prioriteras. Att noga följa hur barns och ungdomars intressen förändras är viktigt. Det kan finnas anledning att utifrån dessa förändringar eventuellt ompröva de traditionella prioriteringarna och lyfta fram nya möjligheter. Både Lidingövallen och idrottsområdet i Högsätra ska fortsätta att utvecklas i nära samarbete med föreningarna. Projektering påbörjas för att renovera och bygga ut friidrottsarenan på Lidingövallen till 400 meter. En genomlysning av föreningsbidragen ska genomföras i syfte att säkra att resurserna används på bästa möjliga sätt. Anslaget ökas till föreningsbidraget då alltfler Lidingöbor tar del av föreningarnas aktiviteter. Stadsbiblioteket ska fungera som en källa för lärande och kunskapsinhämtning. I samband med att stadshuset renoveras ska biblioteket få nya lokaler och stärkas som kulturcentrum på Lidingö.

13 Hembygdsföreningen fyller en viktig funktion för Lidingö, som även framöver behöver tas tillvara i frågor som gäller exempelvis kulturskyltar på ön och i stadsutvecklingsprojekt. Kulturnatten och körfestivalen är uppskattade händelser och staden bör även fortsättningsvis stödja dessa evenemang, och samtidigt arbeta för en högre andel extern finansiering. Anslaget för kultur- och fritidsnämnden minskar med en procent för (17) Under 2017 kommer den verksamhet inom kultur- och fritidsförvaltningen som ägnar sig åt kultur, fritid och idrott att tillsammans med utbildningsförvaltningen bilda en ny förvaltning. Den resterande delen inom kultur- och fritidsförvaltningen som ägnar sig åt drift och skötsel slås ihop med fastighetskontoret och den tekniska förvaltningen och bildar en ny förvaltning. Ekonomiska ramar för kultur- och fritidsnämnden. Kultur- och fritidsnämndens anslag minskas med en procent. Ökade lokalkostnader för verksamhetsanpassade investeringar och ökade kostnader för föreningsbidrag ska hanteras inom befintlig ram. Tekniska nämnden Staden vill skapa en säker trafikmiljö med god framkomlighet för alla trafikantgrupper, där utgångspunkten är att alla trafikslag behövs och kompletterar varandra. För en del Lidingöbor är bilen nödvändig för att få vardagen att gå ihop, med jobb, familj och inköp. I arbetet för att skapa en bra trafikmiljö måste hänsyn tas till den omgivande miljön och till de boende. Ett målmedvetet arbete har pågått för att förbättra möjligheterna att cykla och promenera i vardagen. För att nå detta mål behöver såväl framkomlighet som trygghet och säkerhet längs våra gångvägar, cykelbanor och promenadstråk förbättras. Staden fortsätter att förbättra belysningen på såväl gång- som cykelbanor, planera för ett snabbcyklingsspår, samordna cykelnätet med övriga kommuner i Stockholmsregionen och att skapa fler låsbara cykelinfartsparkeringar vid viktigare busshållplatser och längs Lidingöbanan. Dessutom prioriteras snöröjning av bussgator och huvudvägnät, trottoarer samt gångvägar och cykelbanor fortsätta att prioriteras. Mosstorpsvägen byggs om och då skapas även en säkrare cykelväg genom området. Under 2017 ska även saltsopning genomföras på försök och budgetmedel tilldelas för detta. Löv på cykelbanorna utgör, särskilt under hösten, en halkrisk och därför bör lövupptagning på cykelbanorna prioriteras. Projektet Säkra skolvägar, som syftar till att höja säkerheten och trygga skolvägarna för Lidingös förskole- och skolelever, ska fullföljas. Lidingö är en ö i Stockholms inre skärgård. Men den kollektiva båttrafiken är eftersatt. Lidingö stad ska därför verka för ökad turtäthet för såväl Waxholmsbåtarna som för pendelbåten Sjövägen. Dessutom ska staden verka för att utvidga pendelbåten med ett

14 stopp på Fjäderholmarna så att det går att åka direkt mellan Fjäderholmarna och Lidingön. 14 (17) Staden ska fortsätta att planera för att skapa kompletterande infartsparkeringar för såväl bilar som cyklar vid kollektivtrafikknutpunkter, exempelvis längs Lidingöbanan. Det är även viktigt att, i samband med planeringen av de nya centrumdelarna, se över möjligheterna att skapa fler platser för infartsparkering, Infrastrukturen för vatten och avlopp måste underhållas för att säkerställa att Lidingöborna i efterfrågad utsträckning har en säker tillgång till rent vatten och väl fungerande avloppssystem. Ett viktigt led i att förbättra vattenkvaliteten runt Lidingö är att arbetet med rening av dagvattnet för inre Kyrkviken slutförs. Stadens park-, natur och vattenområden ska vara attraktiva och tillgängliga för Lidingöborna, vilket ger förutsättningar för ett aktivt friluftsliv Åtgärder mot förbuskning och nedskräpning ska fortsätta, liksom klippning av gräsmattor. Vattenkvaliteten i Kottlasjön ska säkras. Budgetmedel tilldelas för ökad slyröjning. Många Lidingöbor ägnar sig åt sjö- och båtliv. För att förbättra för en ökad möjlighet att vistas på sjön ska staden fortsätta det goda samarbetet med båtlivet genom att verka för att skapa fler båtplatser. Moratoriet i stadens skog tillåter nödvändiga skötselåtgärder, som exemeplvis frihuggning av ekar och andra ädla lövträd liksom av forn- och kulturminnen, större stigar, rastplatser och dylikt. För stadens bostadsnära skog ska det bedömas vilka åtgärder som eventuellt ska göras om fastighetsägare framför önskemål som berör stadens mark. Att underhålla vägar, broar, viadukter och annan infrastruktur är viktigt. Uteblivet underhåll riskerar annars att leda till dyrare reinvesteringar. En plan för dessa har tagit fram och förslag på åtgärder har prioriterats. För 2017 tilldelas budgetmedel för ett ökat underhållsarbete. Under 2017 kommer tekniska förvaltningen slås ihop med fastighetskontoret samt den del inom kultur- och fritidsförvaltningen som ägnar sig åt drift och skötsel och bilda en ny förvaltning. Ekonomiska ramar för tekniska nämnden 2017 ges ingen generell uppräkning av nämndens ram. Nämnden tilldelas 1,5 mnkr 2017 för att genomföra försök med saltsopning. För utökade kostnader utifrån lagkrav på elektronisk personalliggare och ID 06, ökad kostnad i avtal om handdrivna motorredskap samt minskad arrendeintäkt för Elviks gård tilldelas nämnden 700 tkr. Ytterligare 900 tkr tilldelas för ett ökat underhållsarbete och slyröjning.

15 Kommunstyrelsen 15 (17) Kommunstyrelsen är stadens ledande politiska förvaltningsorgan. Den har ett särskilt ansvar för stadens utveckling och ekonomiska ställning. Styrelsen leder och samordnar planeringen och uppföljningen av stadens ekonomi och verksamheter. Hälsa är sedan 2005 den bärande idén i Lidingö stads vision och inriktningsmålen identifierar vilka områden som ska prioriteras i hälsoarbetet under åren Nämnder och förvaltningar ska fortsatt beakta hälsoområdena mat, motion och mötesplatser i det årliga budget- och verksamhetsplaneringsarbetet. För att bibehålla Lidingös särprägel krävs även framöver en väl avvägd mark- och bebyggelseplanering. Ansträngningar ska göras för att bevara kulturellt värdefulla miljöer och byggnader samt värna Lidingös grönområden. Ny bebyggelse ska ske på så sätt att infrastrukturen inte överbelastas och ny infrastruktur ska tas med i planerna från början. Förtätningarna ska vara väl anpassad till den befintliga miljön. En miljömedveten bostadsplanering ska eftersträvas där hänsyn tas till såväl ekonomiska som miljömässiga vinster. På Lidingö eftersträvas en variation av såväl upplåtelseformer som storlek på bostäderna. Lidingö har och ska även fortsättningsvis ha enfamiljshus, flerfamiljshus, hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter som svarar upp mot de varierande behov och önskemål som invånarna har. För att underlätta stadens bostadssociala ansvar att tillhandahålla bostäder, ska ansträngningarna för att teckna avtal med privata fastighetsägare om anvisning av lediga hyresrätter fortsätta. Seniorlägenheterna på Tor och Frimuraren är efterfrågade och sannolikt kommer efterfrågan på trygghetsboenden att öka framöver. Staden bör därför i den kommande planeringen beakta detta, i såväl detaljplanearbete i centrum men även i andra områden där närservicen är god. Ansökningarna om bygglov har ökat kraftigt. För klara uppdraget att ge besked inom 10 veckor och för att möta Lidingöbornas behov och önskemål kring sitt boende behöver bygglovsenheten stärkas och kvaliteten säkerställas. Budgetmedel tilldelas miljö- och stadsbyggnadskontoret för detta ändamål. Staden kan aktivt medverka till ett gott företagandeklimat. Staden ska förenkla och minska antalet myndighetskontakter för Lidingös företag och korta handläggningstider. Staden ska använda upphandlingar för att få fler och gärna mindre företag att lämna anbud för att på så sätt öka konkurrensen och därmed förbättra kvalitet och minska kostnader. Under 2017 kommer arbetet med den nyligen påbörjade näringslivspolicyn att färdigställas Kundvalssystemen ska utvecklas för att stimulera till ökad konkurrens och mångfald bland utförare av olika välfärdstjänster. Kommunalt driven verksamhet och verksamhet som drivs av andra utförare ska styras och finansieras på likvärdiga och konkurrensneutrala villkor. Pengsystemen ska behandla kommunala och fristående aktörer lika. De kommunala verksamheterna måste kunna anpassa sitt utbud efter efterfrågan, så att resurserna till varje individ säkerställs. För att öka valfrihet, mångfald och stimulera företagadet ska nämnderna presentera förslag på vilka verksamheter som kan konkurrensutsättas.

16 Lidingö, liksom andra kommuner, brottas med stora utmaningar på personalområdet. För flera personalkategorier så som erfarna socialsekreterare, grundskolelärare, förskollärare, undersköterskor, vårdbiträden och fritidspedagoger är bristerna tydliga och svårigheterna stora att behålla, hitta och lyckas rekrytera personal i dessa kategorier. Hur väl staden lyckas ge Lidingöborna en god service är i hög grad beroende av kompetens och engagemang hos medarbetare och chefer. 16 (17) För att få en välutbildad, ansvarsmedveten och motiverad personal krävs fortbildning och inflytande över det egna arbetet. Egna initiativ och ökat ansvar stimuleras bland annat genom olika utbildningsprojekt. Möjligheter till karriärutveckling inom yrkesområdet är viktigt för att kunna behålla och rekrytera personal. Lidingö stad ska kunna underlätta för anställda att kombinera arbete och familj och fortsätta arbeta för jämställdhet och mångfald. Satsningen på ledarlyftet ska fortsätta för att stärka och tydliggöra chefernas roll och för att uppmuntra till ett bättre samarbete och dialog mellan förvaltningarna. Mottagande av nyanlända och ensamkommande unga har ökat rejält och prognoser framåt visar på ytterligare ökningar. Detta kommer att medföra en avsevärd påverkan på budgeten hos framför allt utbildningsnämnden och omsorgs- och socialnämnden. Lidingö har inte tidigare hanterat volymer av denna storleksordning vilket innebär att flera delar av stadens organisation står inför tuffa utmaningar för att anpassa verksamheten till nya förutsättningar. Arbetet med att tillskapa boenden för nyanlända och ensamkommande unga är en utmaning som kommer kräva ökat fokus under 2017 och belasta budgeten med nya utgifter. För att klara framtidens välfärd och ett ökat behov av större investeringar genomförde staden en effektiviseringsutredning. Från den 1 januari 2017 effektueras beslutet om den nya organisationen som under hösten kommer arbetas fram mer i detalj. För att de identifierade arbetsprocessena ska kunna implementeras i hela organisationen och för att arbetet inte ska förlora fart behöver resurser tillsättas för att effektuera omorganisationen. Viktigt i denna process är att anpassa de administrativa rutinerna till den nya organisationen och hitta lämpliga verksamhetsstöd. Som en del av arbetet med att se över organisationen anser kommunstyrelsen att stadsledningskontorets bör avveckla det centrala arbetet med internationella frågor. För att kunna leverera bra beslutsunderlag till kommunstyrelsen behövs resurser för att leda, samordna och genomföra utredningar. Medel för detta anslås stadsledningskontoret. Det påbörjade projektet att modernisera stadshuset fortlöper under Arbetet framåt handlar om att renovera samt hitta mer effektiva och smarta processer, förbättra kundfokus, utveckla samarbetet mellan förvaltningarna och minska det vertikala tänkandet. Stadens tillgångar ska vårdas och underhållas väl. Fastigheter och tekniska anläggningar som inte behövs för stadens verksamhet kan avyttras. Kapital som finns avsatt för stadens pensionsskuld ska placeras på ett sådant sätt att åtagandet gentemot framtida pensionärer säkras.

17 17 (17) För att säkra verksamheternas behov av rimliga och förutsägbara lokalkostnader har en ny hyresmodell arbetats fram, vilken kommer att implementeras i verksamheterna under Ett arbete har även genomförts för att efterleva de nya reglerna vad det gäller komponentredovisning. Det innebär att avskrivningstider för fastigheter förlängs vilket momentant medför lägre lokalkostnader för framför allt utbildningsnämnden. Eftersom beloppen är stora kommer implementeringen ske över flera år för att inte de fristående verksamheterna ska bli förfördelade. En simhall är mycket efterfrågad av Lidingöborna. Under 2017 ska därför en förstudie för en ny simhall initieras som ska se över funktion, placering och ekonomi. Med beskattningsrätten följer ett stort ansvar varför denna rätt måste användas ytterst återhållsamt. Den av riksdagen beslutade och orättvisa kommunala skatteutjämningen medför en stor belastning för Lidingös ekonomi. För 2017 kommer Lidingö belastas med ytterligare 55 miljoner kronor, vilket innebär en total belastning på 300 miljoner kronor. Det är ett avsevärt avbräck som påverkar stadens ekonomi negativt. Under 2017 kommer det under kommunstyrelsen inrättas ett nytt investerings- och fastighetsutskott som ersätter fastighetsutskottet, och de uppgifter som hanteras av bostadsutskottet kommer efter utredning att flyttas och placeras under lämplig nämnd. Under 2017 kommer även stadsledningskontoret slås ihop med konsult- och servicekontoret och bilda ett nytt kontor. Ekonomiska ramar för kommunstyrelsens kontor 2017 ges ingen generell uppräkning av kontorens anslag. 1 mnkr tilldelas stadsledningskontoret för genomförandet av beslutade åtgärder enligt beslut i kommunfullmäktige om omorgansiation och effektiviseringar. Resurser för att leda, anordna och genomföra utredningar tilldelas stadsledningskontoret 800 tkr. Till ökade kostnader för den centrala politiska verksamheten tilldelas 200 tkr. Miljö- och stadsbyggnadskontoret tilldelas 1 mnkr för utökade resurser inom bygglov. Interna priser från konsult- och servicekontoret bibehålls till 2016 års nivå. Fastighetskontoret ska redovisa ett överskott från hyresverksamheten som motsvarar de ändrade redovisningsreglerna och sänkt internränta minskat med sänkta interna hyresintäkter från stadens verksamheter. Lidingö den På kommunstyrelsens vägnar Anna Rheyneuclaudes Kihlman Kommunstyrelsens ordförande Kristina Eklund Kommunstyrelsens sekreterare

18 1(17) HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM DNR Patric Andersson KS/2016:129 Stadsledningskontoret Budgetförutsättningar Bilaga till budgetdirektiv, Innehållsförteckning Omvärldsanalys... 2 Samhällsekonomisk utveckling... 2 Kommunernas ekonomi... 4 Skatteunderlaget... 8 Budgetproposition... 9 Pris- och lönekostnadsutveckling... 9 Lidingö stads ekonomiska läge Nuvarande budget och plan Uppföljning budget Skatteintäkter Demografisk volymutveckling Investering, avskrivningar och internränta Införande av komponentredovisning Finansiella kostnader Känslighetsanalys... 17

19 2(17) Omvärldsanalys Samhällsekonomisk utveckling (Ekonomirapporten, Sveriges kommuner och landsting (SKL) maj 2016) Den svenska ekonomin utvecklades mycket starkt i fjol med en ökning av BNP på närmare 4 procent. Framöver beräknas tillväxten bli något lägre och BNP väntas i år och nästa år öka med omkring 3 procent. Den svenska ekonomin fortsätter därmed att utvecklas betydligt starkare än ekonomin i många andra länder. Förklaringen är en mycket stark utveckling av inhemsk efterfrågan. Investeringarna och inte minst byggnadsinvesteringarna växer snabbt. Flyktingmottagandet under slutet av fjolåret bidrog till att den statliga och den kommunala konsumtionen växte mycket snabbt och för 2016 beräknas den offentliga konsumtionen öka med 4,6 procent jämfört med Världsekonomin har under en följd av år utvecklats relativt svagt. I de länder med störst betydelse som mottagare av svensk export har BNP i genomsnitt årligen ökat med endast 1½ procent under de senaste fyra åren. Det är en procentenhet lägre än normalt. I år och nästa år räknar SKL med något bättre tillväxttal, men ökningen av BNP i dessa länder stannar vid 2 procent, vilket är en svag utveckling. Låga råvarupriser pressar tillväxtmarknaderna medan osäkerheten om framtiden tynger de mer utvecklade ekonomierna. Den relativt svaga utvecklingen i omvärlden gör att också utvecklingen av svensk export blir ganska dämpad. Mellan 2011 och 2014 växte den svenska exporten med svaga 1,2 procent i genomsnitt per år. Det kan jämföras med en genomsnittlig årlig tillväxt på 5,6 procent mellan 1990 och Under fjolåret blev det bättre fart på svensk export. En något förbättrad internationell konjunktur kombinerat med en betydande försvagning av den svenska kronan bidrog till detta. Exporten ökade 2015 med 5,9 procent. Den kraftiga befolkningstillväxten är en starkt bidragande orsak till att den inhemska efterfrågan fortsätter växa i snabb takt i år och nästa år. Befolkningsutvecklingen påverkar investeringar och offentlig konsumtion men också hushållens konsumtionsutgifter. Fler invånare och hushåll i landet innebär, allt annat lika, högre hushållsutgifter. En fortsatt stark utveckling av inhemsk efterfrågan gör att sysselsättningen och därmed också skattunderlaget växer snabbt. Skatteunderlaget ökar i år och nästa år med drygt 2 procent i reala termer, vilket är ungefär dubbelt så snabbt som normalt. Den svenska ekonomin förutsätts nå konjunkturell balans och därefter utvecklas i linje med potentiell tillväxt. Det innebär BNP-ökningar på 1,8 procent dessa båda år och en tillväxt i inhemsk efterfrågan som är av ungefär samma omfattning. Den kommunala konsumtionen fortsätter att växa relativt snabbt till följd av de växande krav som den snabbt växande befolkningen ställer. Samtidigt utvecklas hushållens konsumtionsutgifter långsammare än under 2016 och 2017 till följd av en väsentligt svagare inkomstutveckling. Det finns därför behov av resurstillskott till kommuner och landsting och därmed en stor risk för kraftiga kommunala skattehöjningar åren

20 3(17) Tabell 1. Nyckeltal för den svenska ekonomin, procentuell förändring BNP 3,8 3,1 2,8 1,8 1,8 Sysselsättning, timmar 1,0 1,3 1,6 0,4 0,3 Relativ arbetslöshet, nivå 7,4 6,8 6,5 6,6 6,8 Timlön, konjunkturlönestatistiken 2,5 3,1 3,4 3,6 3,7 Konsumentpris, KPIX 0,6 1,1 1,5 1,9 2,0 Konsumentpris, KPI 0,0 0,8 1,6 3,4 3,0 Realt skatteunderlag 2,2 2,2 2,1 1,1 0,7 Befolkning 1,1 1,2 1,4 1,6 1,5 SKL betonar att redovisade prognoser och kalkyler innehåller många osäkra faktorer: Utvecklingen av flyktinginvandringen beror på faktorer som är svåra att prognosticera, såsom händelseförlopp i omvärlden, politiska beslut och effekterna av dessa. Det är osäkert hur väl integrationen kommer lyckas för de som får uppehållstillstånd, vilket har stor betydelse för den samhällsekonomiska utvecklingen, personalförsörjningen mm. De skattehöjningar SKL räknar med försvagar hushållens ekonomi avsevärt. Hushållens reala disponibla inkomster minskar, räknat per invånare under kalkylåren, vilket är allvarligt i sig. Men det innebär också att kalkylen avseende kommunsektorns fortsatta kostnadsutveckling kan ifrågasättas. Går det att öka kostnaderna och höja skatterna i en sådan omfattning att hushållens köpkraft försvagas? Kommer kommuner och landsting att kunna bryta trenden med de kraftiga kostnadsökningarna? De nya invånarna antas ha samma kostnader i respektive ålder som den befintliga befolkningen i våra kalkyler.

21 4(17) Kommunernas ekonomi (Ekonomirapporten, SKL maj 2016) Kommunerna visade enligt det preliminära bokslutet ett resultat på 12 miljarder kronor Resultatet motsvarar 2,5 procent av skatteintäkter och generella statsbidrag. I dessa siffror ingår återbetalning från AFA Försäkring (3,5 miljarder kronor) och det tillfälliga stödet från staten för flyktingsituationen (0,9 miljarder kronor). Justerat för dessa tillskott uppgår resultatet i stället till 1,6 procent av skatter och generella statsbidrag. Sammantaget har kommunerna haft positiva resultat under de senaste tio åren, med i genomsnitt 2,8 procent av skatter och generella statsbidrag. Kommunerna har alltså med god marginal klarat de 2 procent som kan sägas utgöra en tumregel för god ekonomisk hushållning. Diagram 1. Kommunernas resultat före extraordinära poster, miljarder kronor respektive procent av skatter och generella bidrag

22 Förutsättningarna mellan åren varierar på många olika sätt, en viktig del på intäktssidan är skatteunderlagets utveckling. De senaste tio åren har följsamheten varit stor mellan skatteunderlagsutvecklingen och kostnadsutvecklingen, men de senaste och kommande åren räknar SKL med att kostnaderna ökar snabbare än skattunderlaget. Diagram 2. Utvecklingen av underliggande skatteunderlag och kostnader 5(17) Under den här perioden har dessutom skattesatsen varit näst intill oförändrad, efter justering för skatteväxlingar med landstingen. Diagram 3. Antal kommuner som höjt respektive sänkt skatten samt medelskattesatsen, antal och procent.

23 Det demografiska trycket kommer att var högt många år framöver. Enligt SCB:s befolkningsprognos från april kommer de beräknade demografiska behoven att överstiga 1 procent årligen i genomsnitt de kommande femton åren. Fram till 2020 ligger genomsnittet på 1,6 procent per år. Det kan jämföras med 0,5 procent per år för åren Vid en demografisk framskrivning används olika»prislappar«för olika åldersgrupper. Kostnaderna för en verksamhet slås ut per invånare i den aktuella åldersgruppen, vilken varierar mycket mellan olika verksamheter. För exempelvis barn i skolåldern rör det sig om kronor per invånare medan de allra äldsta kostar runt kronor per invånare. Diagram 4. Beräknade demografiska behov av 2015 och 2016 års befolkningsprognoser, årlig procentuell utveckling. 6(17) Osäkerheten kring kostnadssidan för innevarande år är ovanligt stor i den här prognosen. Det gäller även för hur kostnader och verksamhetens intäkter kommer att utvecklas mellan åren. Prognosen är framtung och mycket av kostnadsökningarna ligger under 2016, då de ökar med nästan 9 procent. Även verksamhetens intäkter ökar, med historiskt höga 18 procent. Den största delen utgörs av statliga kostnadsersättningar. Ersättningen förväntas leda till motsvarande kostnader, vilket betyder att årets resultat inte påverkas nämnvärt. Det är fullt möjligt att förloppet kommer att förskjutas framåt i tiden. SKL räknar med att kostnaderna för flyktingmottagandet kommer att öka kraftigt. Under åren med 85 respektive 15 procent. Därutöver beräknas kostnadsökningar inom grund- och gymnasieskolan. Dessa ökningar har stor påverkan på kostnaderna men inte på resultatet. Det beror på att SKL räknar med statliga ersättningar på ungefär samma nivå. I kalkylen för åren antas att de generella statsbidragen årligen ökar med 2 procent utöver ökade löner och priser. Detta innebär ett antagande om att riksdagen tillför ytterligare 3,8 miljarder kronor år 2018 och 7,9 miljarder kronor På

24 7(17) kostnadssidan beräknas de demografiska behoven med ett antagande om en kostnadsökning på 0,5 procentenheter därutöver. Det betyder att kommunernas kostnader antas utvecklas enligt historisk trend och i enlighet med demografiskt betingade behov under kalkylåren. För att nå ett resultat på 1 procent av skatter och generella bidrag behöver skattesatsen vara 1,07 kronor högre 2019 än Detta är ingen prognos på hur stora eventuella skattehöjningar kommer att bli utan ett mått på hur mycket som fattas för att i kalkylen nå 1 procent. Utan uppräkning av de generella statsbidragen försämras resultatet med ytterligare 8 miljarder kronor, motsvarande 1 procent av skatter och generella bidrag. Framöver finns stora osäkerheter när det gäller antalet asylsökande och flyktingar, om det går att hitta bostäder, lösa etableringen på arbetsmarknaden och få tag på personal som kan jobba i välfärden, inte minst i skolan. Just nu har staten höga kostnader för att hantera det stora antalet asylsökande, som under 2015 uppgick till varav barn. I takt med att antalet asylsökande väntas minska lättar trycket på de statliga kostnaderna. I takt med att de asylsökande får uppehållstillstånd övergår en stor del av ansvaret till kommuner och landsting som därmed får en ökad ekonomisk belastning då de statliga bidragen upphör. Diagram 5. Kommunernas resultat samt vad 2 procent av skatter och bidrag motsvarar, miljarder kronor.

Direktiv till nämnderna inför budget 2016 och plan för 2017-2018

Direktiv till nämnderna inför budget 2016 och plan för 2017-2018 1 (20) DATUM DNR 2015-05-27 KS/2015:124 Förslagsskrivelse Kommunstyrelsen Direktiv till nämnderna inför budget 2016 och plan för 2017-2018 Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Direktiv till nämnderna inför budget 2018 och plan för

Direktiv till nämnderna inför budget 2018 och plan för 1 (17) DATUM DNR 2017-05-31 KS/2017:199 Förslagsskrivelse Kommunstyrelsen Direktiv till nämnderna inför budget 2018 och plan för 2019-2020 Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna Färgelanda kommun Verksamhetsplan 2015-2017 Förslag från Socialdemokraterna INNEHÅLLSFÖRTECKNING - ÖVERGRIPANDE MÅL SID 3-7 - EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR, MÅL OCH KOMMUNBIDRAG SID 8-10 2 Vision, mål och

Läs mer

Bokslutsprognos 2013-10-31

Bokslutsprognos 2013-10-31 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Handläggare Chris Tevell/Maria Åhström Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2013-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt mål och budget för år 2013

Läs mer

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag 2015-2018 Uppsala är en bra stad att bo och leva i, men: Stora grupper i förskola och skola Segregation Bostadsbrist Arbetslöshet hög konkurrens om

Läs mer

Månadsrapport mars 2016 Lidingö stad

Månadsrapport mars 2016 Lidingö stad HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM DNR Sofia Bergbom 08-731 30 93 2016-04-20 KS/2016:113 Månadsrapport mars 2016 Lidingö stad 1. Inledning Resultatet för 2016 är budgeterat till 30,5 mnkr, vilket motsvarar det

Läs mer

Månadsrapport juli 2016 Lidingö stad

Månadsrapport juli 2016 Lidingö stad HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM DNR Sofia Bergbom 08-731 30 93 2016-08-25 KS/2016:149 Månadsrapport juli 2016 Lidingö stad 1. Inledning Resultatet för 2016 är budgeterat till 30,5 mnkr, vilket motsvarar det

Läs mer

Budget Finansborgarrådets förslag The Capital of Scandinavia

Budget Finansborgarrådets förslag The Capital of Scandinavia Budget 2015-2017 Finansborgarrådets förslag The Capital of Scandinavia Konjunkturen Beräknad BNP-tillväxt på 1,8 procent 2014 och 3 procent under 2015 Svag efterfrågan i omvärlden dämpar exporten Återhämtningen

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Granskning av delårsrapport 2014 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning 2 2.3 Revisionskriterier

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN ÄLVDALENS KOMMUN BUDGET 2011 OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 2013 En ny politisk ledning, kommer att styra Älvdalens kommun de kommande fyra åren. Runt om i kommunen växer framtidstron och förhoppningen är att

Läs mer

Sjukfrånvaron är fortsatt oacceptabelt hög. För år 2018 landade den totala sjukfrånvaron på 9,7 procent vilket är högst i Sverige.

Sjukfrånvaron är fortsatt oacceptabelt hög. För år 2018 landade den totala sjukfrånvaron på 9,7 procent vilket är högst i Sverige. Miljöpartiets förslag till preliminär årsplan för år 2020 Prognos 2019 Av kommunfullmäktiges fem målområden så är enligt indikatorerna endast två uppfyllda, ekonomimålet och målet för vård och omsorg.

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014. Kortversion KIL.SE

ÅRSREDOVISNING 2014. Kortversion KIL.SE ÅRSREDOVISNING 2014 Kortversion KIL.SE SÅ HÄR GICK DET FÖR KILS KOMMUN 2014 Så här använde vi skattepengarna Nämndernas resultat och verksamhet Vad händer 2015? VIKTIGA HÄNDELSER 2014 Sannerudsskolan

Läs mer

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08)

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) LANDSTINGET KRONOBERG 2005-10-28 2 (7) 1 Finansiella ramar Finansiering av tidigare beslutade driftkostnadsramar föreslås grundat

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 DANDERYDS KOMMUN Majoritetsförslag 1 (7) Kommunstyrelsen Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 Majoriteten har tagit fram ett inriktningsförslag

Läs mer

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April 2015 Ekonomi l Resultat januari april 37 mnkr (67mnkr) l Nettokostnadsökning 8,1 % (1,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,7 % (4,9 %) l Helårsprognos 170 mnkr

Läs mer

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2019

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2019 Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2019 Prognos 2018 Av kommunfullmäktiges fem målområden så är likt de senaste åren endast ett uppfyllt, ekonomimålet. Målen för utbildning,

Läs mer

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE ÅRSREDOVISNING 2017 Kortversion KIL.SE SÅ HÄR GICK DET FÖR KILS KOMMUN 2017 Så här använde vi skattepengarna och det här är på gång 2018. VIKTIGA HÄNDELSER 2017 Befolkningen ökade med 110 personer. Vecka

Läs mer

VI TAR ANSVAR! BUDGET 2019

VI TAR ANSVAR! BUDGET 2019 VI TAR ANSVAR! BUDGET 2019 Attraktiv och effektiv organisation Det kommunala uppdraget är att varje skattekrona ska ge största möjliga utväxling vare sig det gäller snöröjning eller omsorgen på ett äldreboende.

Läs mer

1(9) Budget och. Plan

1(9) Budget och. Plan 1(9) Budget 2016 och Plan 2017-2018 2(9) Inledning Majoriteten i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, bygger sin samverkan på en gemensam målsättning att få fart på utvecklingen

Läs mer

Årets resultat och budgetavvikelser

Årets resultat och budgetavvikelser Årets resultat och budgetavvikelser Årets första uppföljning för perioden januari mars med årsprognos visar på ett resultat på 20,6 mnkr vilket är 15,6 mnkr bättre än budget. Avvikelser mellan prognos

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv 1 (10) Kommunledningskontoret 2013-04-10 Dnr Ks 2013- Ekonomiavdelningen Birgitta Hammar Kommunfullmäktige Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv

Läs mer

(antal) M 8 C 5 FP 2 KD 2 MP 2 400

(antal) M 8 C 5 FP 2 KD 2 MP 2 400 Kommunfakta Antal invånare 1 januari (antal) 12000 Antal äldre, historik och prognos (antal) 3000 11900 2500 11800 11700 2000 1500 1000 80 år- 65-79 år 11600 500 11500 20022003200420052006200720082009201020112012

Läs mer

Ekonomiska ramar budget 2016, plan 2016-2019 KF 2015-06-15

Ekonomiska ramar budget 2016, plan 2016-2019 KF 2015-06-15 Ekonomiska ramar budget 2016, plan 2016-2019 KF 2015-06-15 förutsättningar för åren 2016 2019 Ekonomin i kommuner och landsting har under ett antal år hållits uppe av engångsintäkter. År 2015 är sista

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2014 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR 2020-2021 1 ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR 2020-2021 Vi är överens med minoritetsstyret

Läs mer

En sammanfattning av årsredovisningen för 2014

En sammanfattning av årsredovisningen för 2014 Kortversion av Gislaveds kommuns årsredovisning 2014: En sammanfattning av årsredovisningen för 2014 Den kommunala verksamheten i Gislaved kostar 1443 miljoner kronor och utförs av 2530 medarbetare (vilket

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-27 Mer trygghet för Sveriges äldre Sverige är världens bästa land att åldras i. Alliansregeringens

Läs mer

Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018. Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar

Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018. Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018 Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 Driftbudget och särskilda prioriteringar

Läs mer

Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun beslut

Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun beslut 1 Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun 2017 - beslut 2 Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges 2015 2016 2017 2018 2019

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Vimmerby kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Introduktion ny mandatperiod

Introduktion ny mandatperiod Introduktion ny mandatperiod Kommunens ekonomi 9 januari 2019 Uppdrag Ekonomi Ekonomistyrning, kontroll Löpande redovisning, t.ex. leverantörsreskontra, kundreskontra, kassafunktion Upprättar månads- delårsrapporter

Läs mer

BUDGET 2019 DÄRFÖR MÅSTE KOMMUNEN GÅ MED PLUS

BUDGET 2019 DÄRFÖR MÅSTE KOMMUNEN GÅ MED PLUS VÅ R G E M E N S A M M A PLÅNBOK 2019 E n ko r t fa t t ad i n fo r m a t i o n o m å r s b u d g e t e n Läs årsbudgeten i sin helhet osthammar.se/ kommunensbudget BUDGET 2019 Inkomster Utgifter Resultat

Läs mer

Vi sammanfattar... BUDGET Lomma kommun

Vi sammanfattar... BUDGET Lomma kommun Vi sammanfattar... BUDGET 217 Lomma kommun VART GÅR SKATTEPENGARNA? SÅ HÄR FÅR KOMMUNEN SINA PENGAR: Övriga avgifter och ersättningar Finansiella intäkter,1% 78,8 % av kommunens intäkter kommer från skatteintäkter,

Läs mer

EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2013

EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2013 EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2013 Den kommunala verksamheten i Gislaved kostar 1 406 miljoner kronor och utförs av 2 525 medarbetare (vilket motsvarar 2 295 årsanställda), som på olika sätt

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022

Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022 Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022 Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-17 230 1 1 Visioner och övergripande mål för Världens bästa Vimmerby Den politiska ambitionen i Vimmerby

Läs mer

2013-03-22. Kommunstyrelsen. Månadsrapport februari 2013 Dnr KS/2013:54

2013-03-22. Kommunstyrelsen. Månadsrapport februari 2013 Dnr KS/2013:54 2013-03-22 Kommunstyrelsen Månadsrapport februari 2013 Dnr KS/2013:54 Ärendet Kommunstyrelsen ställer krav på information månatligen om nämndernas/kontorens och stadens resultat för perioden samt prognos

Läs mer

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen Ett aktivt liv, där både kropp och själ får sitt, är bra för hälsan och välbefinnandet. Vi inom kultur och fritid arbetar för att skapa förutsättningarna. Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som

Läs mer

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS TORSÅS KAN BÄTTRE. Det spelar roll vem som styr och leder kommunen. Här kan du läsa om några av de politiska prioriteringar

Läs mer

2012-04-20. Kommunstyrelsen. Månadsrapport mars 2012 Dnr KS/2012:82

2012-04-20. Kommunstyrelsen. Månadsrapport mars 2012 Dnr KS/2012:82 2012-04-20 Kommunstyrelsen Månadsrapport mars 2012 Dnr KS/2012:82 Ärendet Kommunstyrelsen ställer krav på information månatligen om nämndernas/kontorens och stadens resultat för perioden samt prognos över

Läs mer

TILLIT OCH TRYGGHET. Årsplan och prioriteringar för Strängnäs kommun

TILLIT OCH TRYGGHET. Årsplan och prioriteringar för Strängnäs kommun TILLIT OCH TRYGGHET Årsplan och prioriteringar för Strängnäs kommun 2018-2020 Ökad tillit och trygghet gör Strängnäs kommun till en ännu bättre kommun Bakom varje politiskt förslag finns en värdering -

Läs mer

Definitiv Budget 2015. Presentation i Kommunfullmäktige 24/11-2014

Definitiv Budget 2015. Presentation i Kommunfullmäktige 24/11-2014 Definitiv Budget 2015 Presentation i Kommunfullmäktige 24/11-2014 Kommunallagen om budget Förslag till budget ska upprättas av kommunstyrelsen (KS) före oktober månads utgång Budgeten ska fastställas av

Läs mer

Riktlinjer för God ekonomisk hushållning

Riktlinjer för God ekonomisk hushållning Riktlinjer för God ekonomisk hushållning Antagna av KF 2013-11-19 107 2016-11-15 xx Maria Åhström 2016-10-20 Kommunstyrelsens förvaltning Bakgrund Enligt kommunallagen 8 kap 1 ska kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Socialdemokraterna i Klippans kommun

Socialdemokraterna i Klippans kommun Socialdemokraterna i Klippans kommun Handlingsprogram 2015-2018 Vår vision för kommunen Den socialdemokratiska ideologin och politiken syftar till att skapa ett samhälle där alla människor oavsett bakgrund

Läs mer

Månadsrapport juli 2015

Månadsrapport juli 2015 1 (11) HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM DNR Sofia Bergbom 08-731 31 93 2015-08-27 KS/2015:197 Konsult- och servicekontoret Tjänsteskrivelse Kommunstyrelsen Månadsrapport juli 2015 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 En sammanfattning av årsredovisningen DET EKONOMISKA RESULTATET För femtonde året i rad hade kommunen ett positivt resultat. Överskottet var 5,9 miljoner kronor och berodde

Läs mer

Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017

Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017 1 av 5 Kommunstyrelseförvaltningen Jan Lorichs Ekonomichef Kommunstyrelsen Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017 Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige fastställer

Läs mer

Årsredovisning 2015 för Täby kommun

Årsredovisning 2015 för Täby kommun 1(117) Årsredovisning 2015 för Täby kommun Kommunfullmäktige 2016-04-25 2(117) Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse... 4 Resultat och utveckling... 4 Befolkningen i Täby... 6 God ekonomisk hushållning...

Läs mer

Ekonomisk rapport april 2019

Ekonomisk rapport april 2019 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2019-04-24 Kommunstyrelseförvaltningen 1 (3) Torstein Tysklind Ekonomichef 08-578 29730 torstein.tysklind@tyreso.se Diarienummer 2019/KS 0022 001 Kommunledningsutskottet

Läs mer

Budgetuppföljning 1:a tertialet 2016

Budgetuppföljning 1:a tertialet 2016 Ekonomiavdelningen Bo Lindström Budgetuppföljning 1:a tertialet 2016 - med helårsprognos Kommunstyrelsen ska vid två tillfällen per år (april och augusti) avge en prognos till kommunfullmäktige på det

Läs mer

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum Plan för kunskap och lärande med kvalitet och kreativitet i centrum Förord Östersunds kommunfullmäktige har som skolhuvudman antagit denna plan. Med planen vill vi säkerställa att de nationella målen uppfylls.

Läs mer

Inledning. Skattesats. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET!

Inledning. Skattesats. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET! Inledning Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET! Vi avser inte att göra några ändringar i majoritetens förslag till budgetramar. Vi anser att det finns utrymme att omprioritera

Läs mer

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 POLICY för god ekonomisk hushållning 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 2/8 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1 Avgränsning... 4 3.2 Politiska

Läs mer

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet Arboga kommuns mål- och budgetdokument för år 2015 heter Strategisk- och ekonomisk plan 2015-2017 och antogs av kommunfullmäktige

Läs mer

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR GOD LIVSKVALITET Vår främsta uppgift är att skapa förutsättningar för god livskvalitet. Detta gör vi genom att bygga välfärden på en solidarisk och jämlik

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport april 2017 Lidingö stad

Ekonomisk månadsrapport april 2017 Lidingö stad HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM DNR Sofia Bergbom 08-731 30 93 2017-05-23 KS/2017:198 Ekonomisk månadsrapport april 2017 Lidingö stad 1. Inledning Resultatet för 2017 är budgeterat till 45 mnkr, vilket motsvarar

Läs mer

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Tjänsteskrivelse 1 (7) Kommunledningsförvaltningen Birgitta Hammar 2017-10-04 Dnr KS 2017-821 Kommunstyrelsen Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Förslag till

Läs mer

Budgetpropositionen för 2018

Budgetpropositionen för 2018 Konjunkturläget oktober 2017 73 FÖRDJUPNING Budgetpropositionen för 2018 Åtgärderna i budgetpropositionen för 2018 innebär, enligt Konjunkturinstitutets beräkningar, att de offentliga utgifterna ökar med

Läs mer

Budgetförutsättningar på nationell nivå Ekonomirapporten, oktober

Budgetförutsättningar på nationell nivå Ekonomirapporten, oktober Budgetförutsättningar på nationell nivå 2018-01-18 Ekonomirapporten, oktober 2017 1 Demografi Bild 4. Beskriver procentuell förändring av olika åldersgrupper om tio år jämfört med idag. Bilden visar att

Läs mer

Frågor och svar om Moderaternas budgetförslag för Stockholms stad 2016

Frågor och svar om Moderaternas budgetförslag för Stockholms stad 2016 Moderaternas kansli PM Sida 1 (5) 2015-10-22 budgetförslag för Stockholms stad Vad är Moderaternas viktigaste prioriteringar i budgeten? Vår budget utgör ett alternativ till den rödgrönrosa majoritetens

Läs mer

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2018

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2018 Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2018 Prognos 2017 Läget i flera av kommunens verksamheter är under hård ekonomisk press. Kommunen tappar kompetens och kontinuitet då flera

Läs mer

Budget 2015-2017. Målet uppnås sett över treårsperioden, dock inte det första året, 2015:

Budget 2015-2017. Målet uppnås sett över treårsperioden, dock inte det första året, 2015: 1 Budget 2015-2017 Budgetprocessen under valår Budgeten fastställdes av kommunfullmäktige den 18 december. Som regel beslutar kommunfullmäktige om budget vid sitt sammanträde i juni. Härmed är processen

Läs mer

Den sinnliga trädgården vid Lilldals äldreboende. Budget 2016 för Socialnämnden

Den sinnliga trädgården vid Lilldals äldreboende. Budget 2016 för Socialnämnden Den sinnliga trädgården vid Lilldals äldreboende Budget 2016 för Socialnämnden Reidun Lorentzon Ordförande Socialnämnden Shujaat Noormohamed Förvaltningschef Socialförvaltningen Inledning Uppdrag till

Läs mer

En sammanfattning av årsredovisningen för 2013

En sammanfattning av årsredovisningen för 2013 En sammanfattning av årsredovisningen för 2013 Den kommunala verksamheten i Gislaved kostar 1 406 miljoner kronor och utförs av 2 525 medarbetare (vilket motsvarar 2 295 årsanställda), som på olika sätt

Läs mer

Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland

Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland Inledning Socialdemokratin utgår från människors lika värde oavsett vem man är och vilken bakgrund man har. Vi vill ha ett samhälle där vi ställer

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning 1(1) Gäller från Diarienummer 2013-01-01 2013/586 040 Antagen: kommunstyrelsen 2013-11-18 139. Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Se bilaga 1(5) Datum 2013-05-29 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Läs mer

!! En av landets bästa skolkommuner

!! En av landets bästa skolkommuner VALPLATTFORM 2014-2018 En av landets bästa skolkommuner En bra skola som ger våra barn de bästa möjligheterna att vidareutvecklas i livet är en av kommunens viktigaste uppgifter. Därför ska Vallentuna

Läs mer

Tjänsteskrivelse Månadsuppföljning efter oktober 2011

Tjänsteskrivelse Månadsuppföljning efter oktober 2011 KRISTINA DAHL SID 1/8 CONTROLLER KRISTINA.DAHL@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Månadsuppföljning efter oktober 2011 Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen och godkänner

Läs mer

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2018

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2018 Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2018 Prognos 2017 Av kommunfullmäktiges fem målområden så är likt föregående år endast ett uppfyllt, ekonomimålet. Målen för utbildning, vård

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Månadsrapport februari 2018 Lidingö stad

Månadsrapport februari 2018 Lidingö stad HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM DNR Sofia Bergbom 08-731 30 93 2018-03-22 KS/2018:123 Månadsrapport februari 2018 Lidingö stad 1. Inledning Resultatet för 2018 är budgeterat till 32,4 mnkr, vilket motsvarar

Läs mer

100 % välkomna! GÖTEBORG HYLTE KÖPENHAMN MALMÖ

100 % välkomna! GÖTEBORG HYLTE KÖPENHAMN MALMÖ 100 % välkomna! GÖTEBORG HYLTE KÖPENHAMN MALMÖ DAGENS HÅLLPUNKTER EKONOMI KVALITET UPPHANDLING STYRNING & LEDNING Traineeprogrammet 22 november 2017 EKONOMI SYFTE En ekonom är en man som förklarar det

Läs mer

Budgetrapport 2013-2015

Budgetrapport 2013-2015 1 (6) Budgetrapport 2013-2015 Innehållsförteckning Inledning...2 Arbetsgruppen och dess arbete...2 Resursfördelning 2013-2015...2 Skatteintäkter och statsbidrag...2 Besparingar och effektiviseringar 2012-2015...2

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (6) Bildningsförvaltningen Datum Diarienummer UN 2019/0122 Henning Törner

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (6) Bildningsförvaltningen Datum Diarienummer UN 2019/0122 Henning Törner DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (6) 2020 med plan 2021-2022 Inledning Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter som huvudman inom skolväsendet. Drift, ledning och styrning av förskola, förskoleklass,

Läs mer

Nämnden ansvarar för omsorgen till äldre och till personer med funktionsnedsättning samt den kommunala hälso- och sjukvården inom kommunen.

Nämnden ansvarar för omsorgen till äldre och till personer med funktionsnedsättning samt den kommunala hälso- och sjukvården inom kommunen. Oppositionens förslag till beslut omsorgsnämndens sammanträde 2008-04-15 VERKSAMHETSPLAN 2008 Omsorgsnämndens ansvarsområde Nämnden ansvarar för omsorgen till äldre och till personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Dina pengar. Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning

Dina pengar. Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning Dina pengar Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning 2015 Kommunstyrelsens ordförande Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har lett kommunen under 2015. Årets resultat landar på ett litet

Läs mer

Preliminär budget 2015

Preliminär budget 2015 Preliminär budget 2015 Preliminär budget 2015 Preliminärt beslut i kommunfullmäktige 10 juni Definitivt beslut i kommunfullmäktige 18 november 2013-08-14 Budget 2015 Budget 2015 tar utgångspunkt i de strategiska

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Fredrik Ottosson Bengt-Åke Hägg Lotten Lasson Granskning av delårsrapport 2015 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund.

Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund. BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Skolplan 2012-2015 Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund. VISION 2020: Ljusnarsbergs kommun verkar aktivt för en attraktiv livsmiljö

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret Tjänsteutlåtande 2012-03-30 Anders Nilfjord Sidan 1 av 2 Ekonomichef Dnr 2012/18 BUN. Barn- och ungdomsnämnden Budget 2013 inklusive verksamhetsplan Förslag

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2016 Jokkmokks kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning)

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning) Verksamhetsplan för utskrift - 2019 (Barn och utbildning) Målområden Indelning Beskrivning Ansvarig Övergripande Attraktiv kommun Externt Här känner sig alla välkomna. Här är det enkelt, här är det möjligt

Läs mer

Budget 2015 samt Långtidsplan i Arvidsjaurs kommun

Budget 2015 samt Långtidsplan i Arvidsjaurs kommun Budget 2015 samt Långtidsplan 2016 2018 i Arvidsjaurs kommun Om arbetet med att omsätta resurser till mänskliga syften Antagen av kommunfullmäktige 2014 11 24 177 God ekonomisk hushållning (Kommunallagen

Läs mer

Cirkulärnr: 2001:4 Diarienr: 2001/0027. Siv Stjernborg. Datum:

Cirkulärnr: 2001:4 Diarienr: 2001/0027. Siv Stjernborg. Datum: Cirkulärnr: 2001:4 Diarienr: 2001/0027 Handläggare: Sektion/Enhet: Henrik Berggren Siv Stjernborg Finanssektionen Datum: 2001-01-04 Mottagare: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Rubrik: Budgetförutsättningar

Läs mer

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna Anvar Mod Fantasi Dnr 2/2013.041 Id 2014. 21398 Nämndsplan Socialnämnden Verksamhetsbeskrivning Socialnämnden ansvarar för verksamhet enligt: socialtjänstlagen (SoL) lagen om stöd och service till vissa

Läs mer

Delårsrapport 2 per augusti år 2017 för Norrtälje kommun, Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, Tiohundra AB samt Norrtälje kommunhus AB

Delårsrapport 2 per augusti år 2017 för Norrtälje kommun, Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, Tiohundra AB samt Norrtälje kommunhus AB 2017-10-16 KS 17-1456 Sid 1 av 5 Handläggare: Håkan Wahlgren Till Titel: Controller Kommunstyrelsens arbetsutskott E-post: hakan.wahlgren@norrtalje.se Delårsrapport 2 per augusti år 2017 för Norrtälje

Läs mer

Utvecklingsplan för Bodens kommun Fastställd av kommunfullmäktige

Utvecklingsplan för Bodens kommun Fastställd av kommunfullmäktige Utvecklingsplan för Bodens kommun 2015-2025 Fastställd av kommunfullmäktige 2014-04-07 39 Innehållsförteckning Boden en växande kommun med många fördelar!... 3 Vision för Boden 2025:... 4 Utveckling...

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2015

Översiktlig granskning av delårsrapport 2015 www.pwc.com/se Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Oktober 2015 Översiktlig granskning av delårsrapport 2015 Vilhelmina kommun Innehåll Syfte, revisionsfrågor, metod och avgränsning Delårsrapportens

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport januari mars 2017

Ekonomisk månadsrapport januari mars 2017 1 (5) Kommunstyrelsens kontor 24.04.17 Ekonomisk månadsrapport januari mars 2017 Månadsrapportens syfte är att ge en översiktlig och kortfattad bild av kommunens ekonomiska situation och utveckling löpande

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd Verksamhetsplan - Utbildningsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Medborgare och kunder har förtroende för verksamheten och våra kunder är delaktiga och har inflytande i verksamheten

Läs mer

Månadsrapport mars 2018 Lidingö stad

Månadsrapport mars 2018 Lidingö stad HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM DNR Sofia Bergbom 08-731 30 93 2018-04-24 KS/2018:152 Månadsrapport mars 2018 Lidingö stad 1. Inledning Resultatet för 2018 är budgeterat till 32,4 mnkr, vilket motsvarar det

Läs mer

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Policy för mötesplatser för unga i Malmö Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Varför en policy? Mål För att det ska vara möjligt att följa upp och utvärdera verksamheten utifrån policyn så används två typer av

Läs mer

Årsredovisning. i korthet fler kommuninvånare, bättre arbetsmarknad och med en ljusare framtidstro.

Årsredovisning. i korthet fler kommuninvånare, bättre arbetsmarknad och med en ljusare framtidstro. Årsredovisning i korthet 2017 fler kommuninvånare, bättre arbetsmarknad och med en ljusare framtidstro. Årsredovisning i korthet 2017 Forshaga kommuns årsredovisning är en redogörelse över hur våra verksamheter

Läs mer

KALLELSE. Datum

KALLELSE. Datum KALLELSE Datum 2016-11-03 Sida 1(1) Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden kallar härmed till sammanträde måndag 21 november 2016, kl. 17:30 i kommunkontoret sammanträdesrum A för att behandla följande

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn 11 oktober 2011 Granskning av delårsrapport 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Vi sammanfattar... BUDGET Lomma kommun

Vi sammanfattar... BUDGET Lomma kommun Vi sammanfattar... BUDGET 2019 Lomma kommun VART GÅR SKATTEPENGARNA? SÅ HÄR FÅR KOMMUNEN SINA PENGAR: 82,8 % av kommunens intäkter kommer från skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämningar. Övriga

Läs mer