Parallella skissuppdrag för Göteborgs universitet Humanistiska fakulteten, vid Näckrosdammen, Göteborg.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Parallella skissuppdrag för Göteborgs universitet Humanistiska fakulteten, vid Näckrosdammen, Göteborg."

Transkript

1 1 Parallella skissuppdrag för Göteborgs universitet Humanistiska fakulteten, vid Näckrosdammen, Göteborg. 1. Inbjudan Akademiska Hus Väst AB inbjuder till parallella skissuppdrag för ny- och ombyggnad av byggnader för Humanistiska fakulteten vid Näckrosdammen i Göteborg. Avsikten med uppdraget är att få belyst principförslag till en samlad lokallösning för Humanistiska fakulteten. Inbjudna arkitektkontor är: Kub arkitekter AB, Göteborg Per Eric Persson White arkitekter AB, Göteborg Ulla Antonsson/Mattias Lind Fredblad arkitekter AB, Göteborg Per Uhlin BSK arkitekter AB, Stockholm Lise-Lott Söderlund/Ulf Mangefors 2 Bakgrund Göteborgs universitet är ett cityuniversitet och består av 8 fakulteter vars respektive verksamheter är samlokaliserade på olika platser i staden. Sedan byggnaden av Språkskrapan (1966) och Humanisten (1984) och därefter ianspråktagandet av Gamla hovrätten, har den Humanistiska fakulteten fått sitt centrum vid Näckrosparken. Här återfinns också Universitetsbiblioteket och delar av Konstnärliga fakulteten i den s k Artisten. För att ytterligare förbättra Humanistiska fakultetens samlokalisering och lokalsituation planeras nu en nybyggnad i Näckrosparken, placerad i anslutning till Humanisten och Språkskrapan. I och med det skall fakulteten lämna externa förhyrningar i Gamla Vasa sjukhus, Lennart Thorstenssonsgatan 6-8 och Gamla Hovrätten.

2 2 3 Förutsättningar 3.1 Lokalförteckning och sambandskrav Redovisas i bilaga Verksamhetsbeskrivning Redovisas i bilaga Varumottag och avfallshantering En samlad lösning för varumottag, avfallshantering och intern logistik för anläggningen skall studeras. Anläggningen kan placeras i befintligt eller nytt läge. Lösningar för den planerade restaurangen skall beaktas. 4 Stadsbyggnadssynpunkter och gestaltningskrav Utbyggnaden förutsätter att ny detaljplan upprättas för området. Arbete med program för detaljplan påbörjas under hösten av Göteborgs stad, Stadsbyggnadskontoret. Ambitionen är att resultatet av det parallella uppdraget skall kunna ligga till grund för det fortsatta arbetet med detaljplanen. Detaljplanearbetet omfattar utbyggnad för universitetets behov samt planerad bostadsbebyggelse i söder. Redovisas i bilaga 4. När det gäller bebyggelse och stadsbild så skall byggnadshöjden anpassas till omgivande byggnader och anläggningar, den omgivande parken och terrängförhållandena på platsen. God kontakt mellan byggnader och parkmiljön skall eftersträvas. 4.1 Inplacering i området Humanistiska fakultetens verksamhet skall inplaceras i befintliga byggnader samt genom tillbyggnad av dessa. I uppdraget ingår att föreslå en tillbyggnad kopplad till Humanisthuset och Språkskrapan åt väster in mot berget. Det är därvid av stor betydelse att goda invändiga samband erhålles inom hela anläggningen. En påbyggnad av Humanisthuset i begränsad omfattning mot väster kan också prövas. En förutsättning är att Språkskrapan eventuellt i framtiden kan komma att omvandlas till ett studentbostadshus. Se bilaga Entré Byggnadens entré är, som i de flesta byggnader, viktig för anläggningens funktion och annonsering. Huvudentréns annonsering mot parken och dess samband med den planerade tillbyggnaden skall beaktas. Huvudangöring skall ske från parken i norr. 4.3 Angöring och parkering Av- och påstigning skall kunna ske i direkt anslutning till huvudentrén. P-platser för funktionshindrade skall planeras enligt norm. Erforderlig tillkommande parkering för universitetets behov löses inom ramen för arbetet med ny detaljplan för området i samverkan med övriga intressenter.

3 3 4.4 Gång- och cykelväg Befintlig gång- och cykelväg mellan Lundgrensgatan och Näckrosparken bibehålles genom området och inarbetas i anläggningen. 5 Vision och mål Akademiska Hus har som affärsidé att tillsammans med svenska lärosäten utveckla kunskapsmiljöer som attraherar studenter och forskare från hela världen, skapar förutsättningar för innovation och bidrar till Sveriges framgång som kunskapsnation. Vår samlade kompetens och erfarenhet är unik och gör oss till Sveriges expert på kunskapsmiljöer och det ledande fastighetsbolaget på området. Akademiska Hus fastigheter ska kännetecknas av god arkitektur, god byggteknik, god installationsteknik och inbjuda till nyskapande. Arkitekturen ska stödja de symboliska och upplevelsemässiga värden som är knutna till verksamheten. De arkitektoniska kvaliteterna ska främja utvecklingen av kreativa miljöer och vara föredöme för annat byggande. Vidare vill Akademiska Hus tillvarata möjligheter för fortsatt utveckling av fastighetsbeståndet. Akademiska Hus ska i varje projekt väl avväga generalitet respektive flexibilitet i byggnaderna och bygga och förvalta fastigheterna på ett miljöanpassat och resurssparande sätt. Humanistiska fakultetens vision är att samla studenter, forskare och lärare i en gemensam byggnad med lokaler som svarar mot dagens och framtidens krav på en attraktiv och mångsidig kunskapsmiljö. I hjärtat av denna miljö ser man framför sig ett studielandskap, en central mötesplats och studieplats som öppnar sig mot den vackra parkmiljön. Härifrån når man restaurang och gästmatsal och det gemensamma biblioteket, som symbol för akademin. Lokalerna används också för konferenser och disputationen mm vilket skapar liv och rörelse också på kvällar och helger. Beståndet av lärosalar, idag huvudsakligen platser, kompletteras med större och mångsidigt användbara salar i kombination med klustrade grupprum för att möjliggöra storföreläsningar och grupparbete. Den gemensamma visionen mellan fastighetsägare och hyresgäst är att utveckla ett campusområde i Näckrosparken som har ett varierat utbud av verksamheter som stärker utbildnings- och forskningsverksamheten och som är en livaktig del av staden. Anläggningen skall innehålla attraktiva uppehållsytor och inomhus- och utomhusmiljöer med olika användningsområden som ger ökade kontaktytor inom universitetet och samverkan mellan olika studenter och utbildningar. En attraktiv restaurang, en mötesplats med möjlighet till evenemang. Lunch och kvällsmat alla dagar i veckan, allt till studentpris. Öppna, moderna studieytor, varierade studiemiljöer med en kärna av öppenhet. Soffgrupper, grupprum och individuella platser. Man skall både kunna studera och umgås i en aktiv universitetsmiljö. God belysning i alla utrymmen. Naturligt ljus genom många stora fönster skapar trivsel och ger energi.

4 4 5.1 Målsättningar Humanistiska fakulteten har ställt upp flera mål som ska uppfyllas genom projektet. De är samlade under följande ledord: En fakultet Vetenskaplig miljö Studenterna i fokus Samverkan med stort S Hållbarhet och hållbar miljö Modern pedagogik Dessutom har Akademiska Hus och Göteborgs universitet i samverkan följande mål för projektet: Byggnaden skall ha en god arbetsmiljö med ljusa lokaler, god orienterbarhet och mänsklig skala. Särskild omsorg skall ägnas åt att skapa en livaktig social miljö med olika typer av mötes- och studieplatser. Exteriör och gestaltning skall samverka med den omgivande parkmiljön och spegla den verksamhet som skall inrymmas i byggnaden. Fastigheten ska utformas på sådant sätt att tillbyggnad / expansion samt ett flexibelt nyttjande kan ske över tiden, på ett ekonomiskt och enkelt sätt. Byggnaden skall disponeras för att ge möjlighet till extern uthyrning av t ex restaurang och utbildningslokaler. Möjlighet till indelning i separata säkerhetszoner skall därvid beaktas. Entrén skall utformas och placeras på sådant sätt att den dels annonserar verksamheten och dels utgör den centrala punkt i fastigheten från vilken man når väsentliga funktioner. Det s k Studietorget ges en central placering i gränssnittet mellan befintlig och ny byggnad. Fakultetskansliet ges en mer representativ placering i byggnaden. Lösningar, materialval och ytskikt skall utgå från funktion och kostnadseffektivitet. Bästa förutsättningar skall ges för leveranser, varuhantering och intern logistik. 6 Begärda handlingar Kortfattad beskrivning redovisande förslagets intentioner, konstruktion och materialval. Situationsplan i skala 1:400 visande entréer, angöring, parkering, anslutande gator och byggnader. Planer i skala 1:200 som visar planlösningar, rum och inredningsprinciper. Översiktlig inplacering av institutioner enligt lokalprogram i valfri skala. Fasader samt väsentliga principsektioner i skala 1:200 Interiörperspektiv som visar idéer för och gestaltning av den inre miljön. Perspektiv i anslutning till omgivande stadsbild. Foton från gemensamma fotopunkter kommer att tillhandahållas av Akademiska Hus. Se bilaga 4. Fysisk modell i skala 1:400. Akademiska Hus tillhandahåller modellplatta.

5 5 Som ett pilotprojekt inom AH och i samband med utvärderingen av det parallella uppdraget kommer inlämnade förslag att överföras till en digital visualiseringsmodell för att underlätta en likvärdig bedömning. Som underlag skall förslagsställaren tillhandahålla en digital 3D-modell av förslaget. Arearedovisning LOA V, LOA samt BTA. Eventuella avvikelser från programmet redovisas och motiveras. Förslaget skall lämnas in på max 5 planscher i A1-format i två omgångar, samt tio omgångar förminskade till A3. Redovisningen skall vara utförd så att planscherna är läsbara och kopieringsbara även i förminskad version. Digital version i tio omgångar CD skivor. 7 Tider Uppdraget inleds med ett startmöte och rundvandring på platsen den 4 oktober kl 13-16, i Språkskrapan våning 8, Lundgrensgatan 7, Göteborg. Möjlighet till avstämning och frågor ges vid ett avstämningsmöte den 10 november i Göteborg. Frågestunden beräknas till ca 1 timma per arkitektkontor och program för dagen meddelas senare. Inlämning av material sker i samband med presentationen för bedömningsgruppen den 12 december enligt program som meddelas senare Varje företag presenterar sitt förslag individuellt och har 2 timmar till sitt förfogande för presentation och frågor. 8 Bedömning Förslagen kommer att bedömas av en grupp bestående av: Birgitta Hohlfält, ordförande, regiondirektör, Akademiska Hus Väst AB Hans Hofflander, fastighetsutvecklare, Akademiska Hus Väst AB Serdar Erkan, projektledare, Akademiska Hus Väst AB Christian Frisenstam, arkitekturråd, Akademiska Hus AB Torsten Tunebro, sakkunnig lokalprogram, Akademiska Hus AB Per Sundqvist, fastighetschef, Göteborgs universitet Fastighetsavdelningen Håkan Nilsson, projektledare, Göteborgs universitet Fastighetsavdelningen Mats Andrén, prodekan Göteborgs universitet Humanistiska fakulteten Lena Rogström, prefekt, Göteborgs universitet Humanistiska fakulteten Mikael Modin, Göta studentkår Per Osvalds, planarkitekt, Göteborgs Stad Stadsbyggnadskontoret Sekreterare är Christian Frisenstam. Gruppen kan komma att knyta ytterligare personer med sakkunskap till bedömningen. Skriftligt bedömningsutlåtande avseende förslagen kommer att tillställas de deltagande företagen.

6 6 8.1 Bedömningsgruppens huvudkriterier, utan inbördes ordning Planlösningar utifrån sambandskrav Funktion inklusive entréfunktion Inplacering inom området Arkitektur Generalitet och flexibilitet Tekniska lösningar och energieffektivitet Areaeffektivitet och totalekonomi med årskostnadsperspektiv. 9 Rättigheter och avtal Förslagsställaren har upphovsrätt till sina förslag. Akademiska Hus har den materiella äganderätten till inlämnade förslag och rätten till publicering av förslagen. Det skall uppmärksammas att denna skissuppgift utförs såsom parallella uppdrag, inte som tävling. Detta innebär att uppdraget formellt är avslutat i och med att inlämning har skett och presentationen är gjord. Formen för uppdraget innebär att kontakter mellan förslagsställare och bedömningsgruppen kan förekomma under tiden som skissarbetet utförs. Någon prissumma förekommer inte heller, utan ersättning enligt nedan utgör full betalning för uppdraget. Kontaktperson under uppdragstiden är Christian Frisenstam, projektledare, I och med accepterandet av dessa villkor för parallella skissen anses avtal också träffat mellan Akademiska Hus och samtliga förslagsställare om Akademiska Hus rätt att fritt utnyttja idéer och synpunkter, lämnade även i icke förordade förslag. Denna rätt omfattar endast det avsedda ändamålet med skissen, d v s som underlag för den fortsatta utredningen kring det aktuella projektet och dess omgivning. 9.1 Sekretessavtal I syfte att ge mottagaren möjlighet att i en VR-modell av centrala Göteborg illustrera en möjlig utveckling av Humanistiska fakulteten inom Campus Näckrosdammen, avser Akademiska Hus tillhandahålla förslagsställaren information av konfidentiell karaktär. Ett separat sekretessavtal har upprättats avseende nyttjandet av ovanstående information och kommer att överlämnas till mottagaren vid startmöte för det parallella uppdraget. 9.2 Ersättning Till varje företag som inlämnat godkänt förslag utbetalas en ersättning om kr exkl. moms. Ersättningen innefattar samtliga kostnader t ex kopiering, resekostnader och andra utlägg.

7 7 Bilagor: 1. Lokalförteckning med sambandskrav. 2. Verksamhetsbeskrivning. 3. Riktlinje för byggprojekt inom Akademiska Hus. 4. Plan- och uppdragsområde. (Utdelas vid startmöte) 5. Gällande plan. (Utdelas vid startmöte) 6. Relationsritningar. (Utdelas vid startmöte) 7. Utvecklingsplan Campus Näckrosdammen, Slutrapport Göteborg För Akademiska Hus Väst AB Birgitta Hohlfält Regiondirektör

Parallella skissuppdrag för Göteborgs universitetsbibliotek och Konstnärliga fakulteten vid Renströmsparken i Göteborg.

Parallella skissuppdrag för Göteborgs universitetsbibliotek och Konstnärliga fakulteten vid Renströmsparken i Göteborg. 1 Parallella skissuppdrag för Göteborgs universitetsbibliotek och Konstnärliga fakulteten vid Renströmsparken i Göteborg. 1. Inbjudan Akademiska Hus region Väst inbjuder till parallella uppdrag för utveckling

Läs mer

Utvecklingsplan Campus Näckrosen En vision om en kunskapspark för humaniora, konst och Kultur November 2013

Utvecklingsplan Campus Näckrosen En vision om en kunskapspark för humaniora, konst och Kultur November 2013 Utvecklingsplan Campus Näckrosen En vision om en kunskapspark för humaniora, konst och Kultur November 2013 Kunskapsparken EN VISION Området kring Näckrosdammen, beläget mellan Götaplatsen och Korsvägen,

Läs mer

Tillbyggnad till Liljevalchs konsthall i Stockholm. Tävlingsprogram för omtävlan, november 2013

Tillbyggnad till Liljevalchs konsthall i Stockholm. Tävlingsprogram för omtävlan, november 2013 Tillbyggnad till Liljevalchs konsthall i Stockholm Tävlingsprogram för omtävlan, november 2013 1 Innehållsförteckning 1. Nya förutsättningar vid omtävlan s.3... 2. Tävlingstekniska bestämmelser s.3 För

Läs mer

Täby kommunhus Allmän arkitekttävling

Täby kommunhus Allmän arkitekttävling 1 Version 2010-01-27 Täby kommunhus Allmän arkitekttävling 2 Innehåll Inbjudan, s. 3 Syfte, s. 3 Bakgrund, s. 3 Om Täby, s. 4 Förutsättningar, s. 6 Tävlingsuppgiften, s. 9 Tävlingsområdet, s. 10 Tävlingstekniska

Läs mer

Frågor ställda under workshops inom Dialog Campus Näckrosen, november 2014.

Frågor ställda under workshops inom Dialog Campus Näckrosen, november 2014. Frågor ställda under workshops inom Dialog Campus Näckrosen, november 2014. Under de genomförda workshopstillfällena under november ställdes frågor som inte kunde besvaras med en gång. Dessa frågor har

Läs mer

PERSPEKTIV 001 HUMANISTISKA FAKULTETEN GÖTEBORGS UNIVERSITET - AKADEMISKA HUS SKISS

PERSPEKTIV 001 HUMANISTISKA FAKULTETEN GÖTEBORGS UNIVERSITET - AKADEMISKA HUS SKISS PERSPEKTIV 001 SKISS 2013.09.18 PERSPEKTIV 002-003 SKISS 2013.09.18 SEKTIONER, FASAD 1:500 SKISS 2013.09.18 Lärosalar, grupprum L60 L40 L30 L20-25 Gr15 Gr10 Gr6 Plan 1 - - - - - - - Plan 2 - - 3 - - -

Läs mer

PROJEKT HUMANISTEN OM- OCH TILLBYGGNAD INFORMATIONSMÖTE FÖR STUDENTER OCH ANSTÄLLDA INFÖR BYGGSTART 27 SEPTEMBER 2016

PROJEKT HUMANISTEN OM- OCH TILLBYGGNAD INFORMATIONSMÖTE FÖR STUDENTER OCH ANSTÄLLDA INFÖR BYGGSTART 27 SEPTEMBER 2016 PROJEKT HUMANISTEN OM- OCH TILLBYGGNAD INFORMATIONSMÖTE FÖR STUDENTER OCH ANSTÄLLDA INFÖR BYGGSTART 27 SEPTEMBER 2016 Humanisten 2 Informationsmöte för anställda och studenter Välkomna, inledning (Mats

Läs mer

NY BYGGNAD FÖR NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN VID GÖTEBORGS UNIVERSITET. Detta avtal om projektering ( Avtalet ) har ingåtts mellan följande parter.

NY BYGGNAD FÖR NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN VID GÖTEBORGS UNIVERSITET. Detta avtal om projektering ( Avtalet ) har ingåtts mellan följande parter. Bilaga10 KONCEPT 2017-04-20 AVTAL OM PROJEKTERING AV PROGRAMHANDLING NY BYGGNAD FÖR NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Detta avtal om projektering ( Avtalet ) har ingåtts mellan följande

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning och översiktlig beskrivning av Handelshögskolans lokalbehov vid en ombyggnation av hörnet Vasagatan och Haga kyrkogata

Verksamhetsbeskrivning och översiktlig beskrivning av Handelshögskolans lokalbehov vid en ombyggnation av hörnet Vasagatan och Haga kyrkogata Per Cramér, dekanus Anders Grund, campuschef Catharina Tillman, kanslichef 2013-11-26 kompletterad 2014-05-28 1 / 5 Verksamhetsbeskrivning och översiktlig beskrivning av Handelshögskolans lokalbehov vid

Läs mer

"Stenungsund, det goda kustnära samhället med framtidstro och utveckling"

Stenungsund, det goda kustnära samhället med framtidstro och utveckling Dnr. 0958/12 Markanvisningsutlysning September 2013 "Stenungsund, det goda kustnära samhället med framtidstro och utveckling" Bostäder i Stora Höga/Getskär, Stenungsunds kommun Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Nytt attraktivt boende på Utsiktsberget i Fiskebäckskil, Lysekils kommun

Nytt attraktivt boende på Utsiktsberget i Fiskebäckskil, Lysekils kommun 1 (7) Arkitektbyrån design Inbjudan till idétävling Nytt attraktivt boende på Utsiktsberget i Fiskebäckskil, Lysekils kommun Program för inbjudna Peab AB Postadress Besöksadress Telefon Telefax Org nr

Läs mer

Hantverks- och Industrihus i Göteborg AB (Higab)

Hantverks- och Industrihus i Göteborg AB (Higab) Hantverks- och Industrihus i Göteborg AB (Higab) INTRESSEANMÄLAN Konstnärligt gestaltningsuppdrag Angereds bad- och isanläggning, Göteborg DEL 1 2011-11-07 Intresseanmälan - konstnärligt gestaltningsuppdrag

Läs mer

INBJUDEN ARKITEKTTÄVLING OM BOSTADSHUS PÅ TOMT NR 3 KV GRILLGÅRDEN ÖREBRO

INBJUDEN ARKITEKTTÄVLING OM BOSTADSHUS PÅ TOMT NR 3 KV GRILLGÅRDEN ÖREBRO 1 LÄNSGÅRDEN FASTIGHETER AB Foto från Faktorigatan INBJUDEN ARKITEKTTÄVLING OM BOSTADSHUS PÅ TOMT NR 3 KV GRILLGÅRDEN ÖREBRO TÄVLINGSPROGRAM 2002-08-26 2 1. BAKGRUND Kvarteret Grillgården ligger norr om

Läs mer

Ombyggnad av skola i Visby Intresseförfrågan avseende konstnärlig gestaltning

Ombyggnad av skola i Visby Intresseförfrågan avseende konstnärlig gestaltning Lövsta maj 2014 Inbjudan Ombyggnad av skola i Visby Intresseförfrågan avseende konstnärlig gestaltning inbjuder till intresseanmälan Etapp1,, avseende konstnärlig gestaltning för om- och nybyggnation av

Läs mer

Metodstöd för utveckling av kunskapsmiljöer

Metodstöd för utveckling av kunskapsmiljöer Metodstöd för utveckling av kunskapsmiljöer Ett strukturerat samtal om kunskapsmiljöer En viktig pusselbit i skapandet av attraktiva lärosäten och campus är att på ett genomtänkt sätt kunna beskriva och

Läs mer

Välkommen att delta i markanvisningstävling för projekt Norrberget! Beatrice Berglund

Välkommen att delta i markanvisningstävling för projekt Norrberget! Beatrice Berglund Välkommen att delta i markanvisningstävling för projekt Norrberget! Områdets förutsättningar Fantastiskt läge i Vaxholm nära stadskärna och havet! Planområdet omfattar cirka 26 000 kvm mark Området ingår

Läs mer

Bakgrund. Fakulteten har tagit fram en konceptkatalog som innehåller ett preliminärt lokalprogram.

Bakgrund. Fakulteten har tagit fram en konceptkatalog som innehåller ett preliminärt lokalprogram. Forum Medicum Bakgrund Medicinska fakultetens behov av att större delen av sin verksamhet i Lund till ett fysiskt sammanhållet hälsovetenskapligt och biomedicinskt kunskapscentrum, Forum Medicum. Fakulteten

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge

Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge START-PM Uppdrag Författare Dnr Sida Vinkelhaken 2 Annelie Mellin SBN 2016/110-20 Sida 1 av 7 Innehåll 1. Uppdragsbeskrivning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2

Läs mer

Vision och strategi Universitetsbiblioteket

Vision och strategi Universitetsbiblioteket Vision och strategi 2015-2020 Universitetsbiblioteket VISION OCH STRATEGI 2015-2020 - UNIVERSITETSBIBLIOTEKET Inledning Linnéuniversitetet är Sveriges nyaste universitet med rötterna i Småland och med

Läs mer

Markanvisningstävling. Mandarinen 2, Lilla Träslöv Varbergs kommun. Inbjudan

Markanvisningstävling. Mandarinen 2, Lilla Träslöv Varbergs kommun. Inbjudan Markanvisningstävling Mandarinen 2, Lilla Träslöv Varbergs kommun Inbjudan Markanvisningstävling: inbjudan samt tävlingsprogram Varbergs kommun inbjuder till markanvisningstävling för uppförande av flerbostadshus

Läs mer

Grand Hotel Salsjöbaden. Rösunda 27:2. L ustgården AB. Arrhov Frick Arkitektkontor

Grand Hotel Salsjöbaden. Rösunda 27:2. L ustgården AB. Arrhov Frick Arkitektkontor Grand Hotel Salsjöbaden. Rösunda 27:2 L ustgården AB Arrhov Frick Arkitektkontor - - Innehållsförteckning 1 - Platsen idag 2 - Utveckling, beskrivning; Hotell, bostadsbebyggelse. 3 - Materialpalett, utkast

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Norra Djurgården 1:49 i stadsdelen Norra Djurgården (Kontor, utbildning)

Startpromemoria för planläggning av Norra Djurgården 1:49 i stadsdelen Norra Djurgården (Kontor, utbildning) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-05-07 Handläggare: Martin Edfelt Tfn +46 08-50827219 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Norra Djurgården

Läs mer

Utveckling av kulturbyggnader en utmaning på flera plan

Utveckling av kulturbyggnader en utmaning på flera plan Utveckling av kulturbyggnader en utmaning på flera plan 24 februari 2014 1 Higab i korthet Higab äger, förvaltar och utvecklar fasegheter för kommersiella, offentliga och kulturella ändamål för Göteborgs

Läs mer

Parkeringsutredning Detaljplan för Strandbaden 3 m fl

Parkeringsutredning Detaljplan för Strandbaden 3 m fl Beställare: Falkenbergs kommun Box 293 31123 Falkenberg Beställarens representant: Johan Risholm Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Gunnar Håkansson Uppdragsnr: 101 02 38 Filnamn

Läs mer

Lunds Universitet. Health Science Centre

Lunds Universitet. Health Science Centre idé-skiss nya lokaler för Health Science Centre 1 gc stråk inv logistik elevcentra STRUKTUR STRUKTUR OCH KOMMUNIKATION Nya fristående byggnader placerade dels i vinkeln mellan befintligt GC-stråk och Sölvegetan,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen Östberga (lager- /industriverksamhet)

Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen Östberga (lager- /industriverksamhet) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-02-09 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen

Läs mer

Fastighetskontoret. Markanvisning för byggemenskap vid Södra Viktoriagatan. Bakgrund

Fastighetskontoret. Markanvisning för byggemenskap vid Södra Viktoriagatan. Bakgrund Fastighetskontoret Markanvisning för byggemenskap vid Södra Viktoriagatan Bakgrund Området Södra Viktoriagatan ligger i Vasastaden, i en mycket central del av Göteborg. Det är en blandad stadsdel med nära

Läs mer

Rosenlundsparken Bostadshus i park Prekvalificering för projekttävling

Rosenlundsparken Bostadshus i park Prekvalificering för projekttävling Rosenlundsparken Bostadshus i park Prekvalificering för projekttävling Sida 2 av 2 Inbjuden projekttävling om bostadshus i park TÄVLINGEN AB Stockholmshem inbjuder till prekvalificering avseende projekttävling

Läs mer

Fråga 1 Jag söker gällande detaljplan för Cirkus Lorensberg ( lorensberg 706:32 ). Har du möjlighet att skicka länk/bifoga denna?

Fråga 1 Jag söker gällande detaljplan för Cirkus Lorensberg ( lorensberg 706:32 ). Har du möjlighet att skicka länk/bifoga denna? Cirkus Lorensberg Frågor och svar Uppdaterat 2016-04-13 Fråga 1 Jag söker gällande detaljplan för Cirkus Lorensberg ( lorensberg 706:32 ). Har du möjlighet att skicka länk/bifoga denna? Svar fråga 1 De

Läs mer

Formgivningstävling Kv. Grimman 5 och 6

Formgivningstävling Kv. Grimman 5 och 6 Formgivningstävling Kv. Grimman 5 och 6 Tävlingsprogram dat 2007-10-04 Bakgrund AB Stockholmshem inbjuder till formgivningstävling i enlighet med LOU i samråd med Sveriges Arkitekter. Syftet med tävlingen

Läs mer

Utvecklingsplan 2050

Utvecklingsplan 2050 Utvecklingsplan 2050 Fastställt av rektor 2018-01-16 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte 3 2 Mål 3 2.1 Effektmål 3 2.2 Övergripande projektmål 4 3 Projektorganisation 4 4 Förutsättningar och avgränsningar

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN

GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN 2018-04-27 Lokalförsörjning - Nuläge c:a 390.000 kvm c:a 30 hyresvärdar, Akademiska Hus 57%, Higab 20% c:a 10 % av GUs omsättning (c:a

Läs mer

PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR LINDHOLMEN CENTRUM DISPOSITIONSPLAN

PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR LINDHOLMEN CENTRUM DISPOSITIONSPLAN PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR DISPOSITIONSPLAN INNEHÅLL: BAKGRUND, SYFTE ÖVERGRIPANDE UTFORMNING OCH INNEHÅLL DELOMRÅDEN: Byggnad på Lindholmsplatsen Fondbyggnad mot Lindholmsallén Byggnad vid Lärdomsgatan

Läs mer

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Kortversion av samrådsförslag Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Södra Ryds framtid i dina händer Södra Ryd är Skövdes största stadsdel och byggdes ut på 70-talet. Stadsdelen var en del av miljonprogrammet

Läs mer

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Handläggare Datum Diarienummer Brita Christiansen 2012-01-30 2012/20181-1 fd diarienummer: PLA 11/20039-1 Tjänsteskrivelse Planbesked Plan- och byggnadsnämnden Detaljplan

Läs mer

Projekt Campus Näckrosen Park for Humanities and Arts

Projekt Campus Näckrosen Park for Humanities and Arts Projekt Campus Näckrosen Park for Humanities and Arts Vad? Göteborgs universitet samlar sina Humanistiska och Konst närliga fakulteter tillsammans med Göteborgs universitetsbibliotek, Humanistiska biblioteket

Läs mer

Göteborg-Backa och Hisingen Rotaryklubbar

Göteborg-Backa och Hisingen Rotaryklubbar Göteborg-Backa och Hisingen Rotaryklubbar Klubbmöte nr 38 den 2 juni 2017 16 medlemmar från Backa av 40 närvarande. 3 gäster. 7 medlemmar från Hisingen av 54 närvarande 2 gäster. Idag var det Backas president

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 5855/14

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 5855/14 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2014-12-15 diarienummer 5855/14 Strategisk Planering Anna Olsson telefon 368 11 88 e-post: anna.olsson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder vid Kortedala

Läs mer

Besparingsåtgärder och uppskattad hyreskostnad för Forum Medicum

Besparingsåtgärder och uppskattad hyreskostnad för Forum Medicum PM 2017-01-25 Dnr V2016/577 Dekanus Besparingsåtgärder och uppskattad hyreskostnad för Forum Medicum Bakgrund Fakultetsstyrelsen beslutade den 27 april 2016 att Forum Medicum ska realiseras. Frågan om

Läs mer

MÖTESPLATSER PÅ CHALMERS

MÖTESPLATSER PÅ CHALMERS MÖTESPLATSER PÅ CHALMERS bakgrund, förutsättningar, möjligheter Denna rapport syftar till att belysa frågan om mötesplatser på Chalmers. Utifrån en generell diskussion kring vad som kännetecknar fungerande

Läs mer

Tävlingsinstruktioner

Tävlingsinstruktioner Exploateringskontoret Sida 1 (5) 2015-12-17 Tävlingsinstruktioner Inledning I ansökan skickas ett till tre referensprojekt in enligt anvisningarna i detta dokument. Referensprojekten utvärderas och poängsätts

Läs mer

Inbjudan till MARKANVISNINGSTÄVLING. Tomt för förskola. Åkerkullan 8, Öjaby VÄXJÖ KOMMUN

Inbjudan till MARKANVISNINGSTÄVLING. Tomt för förskola. Åkerkullan 8, Öjaby VÄXJÖ KOMMUN Inbjudan till MARKANVISNINGSTÄVLING Tomt för förskola Åkerkullan 8, Öjaby VÄXJÖ KOMMUN Innehåll Inbjudan... 3 Tävlingsprocessen... 3 Om Åkerkullan 8... 4 Förutsättningar... 5 Underlag... 6 Redovisning...

Läs mer

Ulls hus Campus Ultuna

Ulls hus Campus Ultuna Ulls hus Campus Ultuna Välkommen till Ulls hus på Campus Ultuna Den generösa innergården blir en grön oas mitt i den nya campusbyggnaden. Vackert beläget vid Almas allé, i anslutning till Undervisningshuset

Läs mer

KS-Plan 12/2006 Antagandehandling 2007-02-27 GESTALTNINGSPROGRAM. Detaljplan för Söderby Huvudgård 2:43 m.fl.

KS-Plan 12/2006 Antagandehandling 2007-02-27 GESTALTNINGSPROGRAM. Detaljplan för Söderby Huvudgård 2:43 m.fl. KS-Plan 12/2006 Antagandehandling 2007-02-27 GESTALTNINGSPROGRAM Detaljplan för Söderby Huvudgård 2:43 m.fl. Bakgrund Platsen utgör en del av entrén till Haninge och dess gestaltning är viktig som en del

Läs mer

LINDHOLMEN CENTRUM PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR LINDHOLMEN CENTRUM DISPOSITIONSPLAN INNEHÅLL: BAKGRUND, SYFTE ÖVERGRIPANDE UTFORMNING OCH INNEHÅLL

LINDHOLMEN CENTRUM PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR LINDHOLMEN CENTRUM DISPOSITIONSPLAN INNEHÅLL: BAKGRUND, SYFTE ÖVERGRIPANDE UTFORMNING OCH INNEHÅLL PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR DISPOSITIONSPLAN INNEHÅLL: BAKGRUND, SYFTE ÖVERGRIPANDE UTFORMNING OCH INNEHÅLL DELOMRÅDEN: Byggnad på Lindholmsplatsen Fondbyggnad mot Lindholmsallén Byggnad vid Lärdomsgatan

Läs mer

PROJEKT HUMANISTEN OM- OCH TILLBYGGNAD INFORMATIONSMÖTE FÖR STUDENTER OCH ANSTÄLLDA NULÄGE 7 MARS 2017

PROJEKT HUMANISTEN OM- OCH TILLBYGGNAD INFORMATIONSMÖTE FÖR STUDENTER OCH ANSTÄLLDA NULÄGE 7 MARS 2017 PROJEKT HUMANISTEN OM- OCH TILLBYGGNAD INFORMATIONSMÖTE FÖR STUDENTER OCH ANSTÄLLDA NULÄGE 7 MARS 2017 Humanisten Informationsmöte för anställda och studenter Välkomna, inledning (Göran Larsson, Prodekan)

Läs mer

Inbjudan till markanvisning för Henån 1:412 och del av 1:306.

Inbjudan till markanvisning för Henån 1:412 och del av 1:306. Inbjudan till markanvisning för Henån 1:412 och del av 1:306. Henån är kommunens största samhälle och erbjuder ett brett utbud av offentlig och kommersiell service, goda kommunikationer och närhet till

Läs mer

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Husensjö 9:48, Gustavslund Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till en utbyggnad

Läs mer

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning.

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning. 1(6) PLANBESKRIVNING Planavdelningen Inge Almqvist Tfn 08-508 273 82 2009-12-17 Förslag Detaljplan för område vid kv Granholmen i stadsdelen Skärholmen i Stockholm HANDLINGAR Planhandlingarna består av

Läs mer

Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm, S-Dp

Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm, S-Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSHANDLING PLANAVDELNINGEN Nils Sylwan 2014-06-30 Tfn 08-508 27 253 1(5) Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm,

Läs mer

Detaljplan för nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken remiss från stadsbyggnadskontoret

Detaljplan för nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken remiss från stadsbyggnadskontoret ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-08-09 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 090 21 Till Östermalms stadsdelsnämnd Detaljplan för

Läs mer

en kunskapsmiljö för hållbar

en kunskapsmiljö för hållbar en kunskapsmiljö för hållbar f o r s k n i n g och u t b i l d n i n g Mark-Vatten-MiljöCentrum Shaping the future Mark-Vatten-Miljöcentrum består av tre institutioner inom fakulteten för naturresurser

Läs mer

FLYGBILD. folkets park. Parkhusen - Folkets Park - Vision och målsättning

FLYGBILD. folkets park. Parkhusen - Folkets Park - Vision och målsättning Parkhusen - Folkets Park - Vision och målsättning Folkets Park. För våra ögon och skissande händer ett lugnt och underbart skönt område där lummighet och stillhet blandas med öppenhet och vilja. Dessa

Läs mer

VASA REAL. Informationsmöte

VASA REAL. Informationsmöte VASA REAL Informationsmöte 2017-04-18 Välkommen Program för kvällen: Bakgrund, planering/behov av skolplatser i staden och i Norrmalm (Utbildningsförvaltningen) SISAB:s uppdrag och processer generellt

Läs mer

IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2013/903 IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor IT-enheten Beslutsdatum 2014-01-20 Giltighetstid

Läs mer

CAMPUS NÄCKROSEN VY MOT HUVUDENTRÉ OCH NÄCKROSPARKEN FLYGVY ÖVER CAMPUS

CAMPUS NÄCKROSEN VY MOT HUVUDENTRÉ OCH NÄCKROSPARKEN FLYGVY ÖVER CAMPUS VY MOT HUVUDENTRÉ OCH NÄCKROSPARKEN CAMPUS NÄCKROSEN Utgångspunkten i vårt förslag, som bygger på idén att samlokalisera de konstnärliga institutionerna uppe på Campus Näckrosen, har varit att förstärka

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret Göteborg. Stadsbyggnadskontoret Göteborg

Stadsbyggnadskontoret Göteborg. Stadsbyggnadskontoret Göteborg Välkommen hem Äppelträdgården är inget vanligt bostadsområde, hastigt hoprafsat för att tjäna snabba pengar. Så vill vi inte jobba. Därför började vi med att verkligen tänka efter: hur ser ett optimalt

Läs mer

En attraktiv kunskapsmiljö. Vision och strategi för den fysiska miljön vid Linnéuniversitetet

En attraktiv kunskapsmiljö. Vision och strategi för den fysiska miljön vid Linnéuniversitetet En attraktiv kunskapsmiljö Vision och strategi för den fysiska miljön vid Linnéuniversitetet Innehåll En attraktiv kunskapsmiljö i Kalmar och Växjö 3 Bakgrund: Vision och strategi för Linnéuniversitetet

Läs mer

BARENTS CENTER EN NY STADSDEL I HAPARANDA

BARENTS CENTER EN NY STADSDEL I HAPARANDA BARENTS CENTER EN NY STADSDEL I HAPARANDA E4 BARENTS CENTER EN NY STADSDEL I HAPARANDA VICTORIATORGET PARKERING KONTOR HANDEL SKOLA TRÄDGÅRD RESECENTRUM ARENA BARENTS CENTER EN NY STADSDEL I HAPARANDA

Läs mer

Paradiset Inbjudan till intresseanmälan för projekttävling om Nytt landmärke i Huddinge centrum

Paradiset Inbjudan till intresseanmälan för projekttävling om Nytt landmärke i Huddinge centrum Paradiset Inbjudan till intresseanmälan för projekttävling om Nytt landmärke i Huddinge centrum 1 (8) Inbjudan Inbjudan har tagits fram av Huge Fastigheter i samråd med Sveriges Arkitekter. Sammanfattning

Läs mer

2013-08-20. Inbjudan till markanvisning Studentbostäder vid Solskensvägen i Tullinge

2013-08-20. Inbjudan till markanvisning Studentbostäder vid Solskensvägen i Tullinge 2013-08-20 att skapa en varierad stadsdel i samklang med den omgivande naturen. Anbudsgivare med den bästa projektidén får markanvisning och möjlighet att köpa alternativt disponera den blivande tomten

Läs mer

Tävlingsprogram. Vi söker nya, idéer om boende för studenter!

Tävlingsprogram. Vi söker nya, idéer om boende för studenter! Tävlingsprogram Vi söker nya, innovativa idéer om boende för studenter! Tävling för arkitektstuderande Studenter inom utbildningarna arkitektur, landskapsarkitektur, inredningsarkitektur och fysisk planering

Läs mer

Värdeskapande campusplaner. 8 maj 2017

Värdeskapande campusplaner. 8 maj 2017 Värdeskapande campusplaner 8 maj 2017 Jeanette Brinkfält Ingela O Wettermark Strategisk Fastighetsutvecklare Strategisk Fastighetsutvecklare 1 Akademiska Hus Statligt ägda, med fokus på universitet och

Läs mer

MAJELDEN Inbjuden projekttävling om framtidens vårdbostäder i Linköping

MAJELDEN Inbjuden projekttävling om framtidens vårdbostäder i Linköping 2011-11-03 MAJELDEN Inbjuden projekttävling om framtidens vårdbostäder i Linköping Tävlingsprogram 1 Innehåll Inbjudan Syfte Bakgrund Förutsättningar Tävlingsuppgiften Tävlingstekniska bestämmelser 2 Inbjudan

Läs mer

Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus.

Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus. 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-12-14 B 2017-000953 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus. Förslag till beslut Ansökan om rivningslov

Läs mer

Avsiktsförklaring. Bakgrund

Avsiktsförklaring. Bakgrund Avsiktsförklaring Denna avsiktsförklaring har idag träffats mellan Jönköpings kommun och Stiftelsen Högskolan i Jönköping, var för sig även kallad part och gemensamt kallade parterna. Bakgrund Syftet med

Läs mer

Vårsta centrum, jämförelse av alternativa skisser

Vårsta centrum, jämförelse av alternativa skisser Tengbomgruppen ab Box 1230, Katarinavägen 15 SE 111 82 Stockholm tel 08-412 52 00 fax 08-412 53 03 www.tengbom.se 2013-05-02 Vårsta centrum, jämförelse av alternativa skisser Bakgrund Kommunstyrelsen har

Läs mer

prisma Aktivitetshall i Araby-Dalbo, Växjö - Förslag

prisma Aktivitetshall i Araby-Dalbo, Växjö - Förslag prisma Ett aktivitetscenter; en plats för fysisk aktivitet på alla nivåer för alla åldrar utan krav på prestation och öppen för alla. I vårt förslag har vi försökt ta fasta på just denna öppenhet och skapat

Läs mer

Akademiska bibliotek Funktioner, form, planering, design Några inslag sammanställda av Krister Johannesson

Akademiska bibliotek Funktioner, form, planering, design Några inslag sammanställda av Krister Johannesson Akademiska bibliotek Funktioner, form, planering, design Några inslag sammanställda av Krister Johannesson Flemingsberg Tänkbara prioriteringar för visioner (utesluter ej varandra men kan vara olika för

Läs mer

Inbjudan Markanvisningstävling Kvarter 5, Fixfabriksområdet

Inbjudan Markanvisningstävling Kvarter 5, Fixfabriksområdet Markanvisning Fixfabriken kvarter 5 Fastighetskontoret Illustration: Okidoki Arkitekter Inbjudan Markanvisningstävling Kvarter 5, Fixfabriksområdet Den 19 september 2019 öppnar markanvisningstävlingen

Läs mer

Markanvisning till Wallenstam AB avseende område vid Carlandersplatsen

Markanvisning till Wallenstam AB avseende område vid Carlandersplatsen Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2010-06-14 Diarienummer 0417/08 Exploateringsavdelningen Christian Schiötz Telefon 031-368 10 60 E-post: christian.schiotz@fastighet.goteborg.se Markanvisning till

Läs mer

CAMPUS NÄCKROSEN II VY FRÅN GÖTAPLATSEN CAMPUS KVALITÉER STRÅK LANDMÄRKEN

CAMPUS NÄCKROSEN II VY FRÅN GÖTAPLATSEN CAMPUS KVALITÉER STRÅK LANDMÄRKEN VY FRÅN GÖTAPLATSEN CAMPUS KVALITÉER STRÅK LANDMÄRKEN NYA STRÅK PROGRAM SAMBAND STADSRUM CAMPUS NÄCKROSEN II Analys av potentialer och befintliga kvalitéer. En komination av bevarande och fokuserade ingrepp

Läs mer

INBJUDAN TILL MARKANVISNINGSTÄVLING markanvisning för bostäder och handel i centrala Tierp

INBJUDAN TILL MARKANVISNINGSTÄVLING markanvisning för bostäder och handel i centrala Tierp Inbjudan till markanvisningstävling 1(6) 2014-05-27 (Rev. 2014-07-07) Evolution KS 2014/366 INBJUDAN TILL MARKANVISNINGSTÄVLING markanvisning för bostäder och handel i centrala Tierp del av Kv. Lejonet

Läs mer

Tre nya konstnärliga uppdrag för vårdavdelningar, Danderyds sjukhus

Tre nya konstnärliga uppdrag för vårdavdelningar, Danderyds sjukhus Ny utannonsering av konstuppdrag Stockholms landsting Tre nya konstnärliga uppdrag för vårdavdelningar, Danderyds sjukhus Inbjudan Stockholms läns landstings kulturförvaltning bjuder in yrkesverksamma

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Markanvisning Pålsjö, Senderödsvägen Helsingborgs stad, enheten för mark- och exploatering

Markanvisning Pålsjö, Senderödsvägen Helsingborgs stad, enheten för mark- och exploatering Markanvisning Pålsjö, Senderödsvägen 2017 Helsingborgs stad, enheten för mark- och exploatering Inbjudan Nu inbjuder Helsingborgs stad genom mark- och exploateringsenheten byggherrar att göra en intresseanmälan

Läs mer

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked Planbesked 2018-02-05 Dnr: 2017:192 Område Kv Hackspetten 7 Väster Jönköpings kommun Underlag för Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas

Läs mer

Tävlingsinformation för projekttävling. Prekvalificering. ett regionalt landmärke med Tullinge i fokus

Tävlingsinformation för projekttävling. Prekvalificering. ett regionalt landmärke med Tullinge i fokus 2013-01-16 Tävlingsinformation för projekttävling. Prekvalificering Nytt idéhus i Tullinge - ett regionalt landmärke med Tullinge i fokus 1. Inbjudan Inbjudan har tagits fram av Botkyrka kommun och Sveriges

Läs mer

Göteborgs universitet bygger för framtiden på Medicinareberget och Östra sjukhuset

Göteborgs universitet bygger för framtiden på Medicinareberget och Östra sjukhuset Göteborgs universitet bygger för framtiden på Medicinareberget och Östra sjukhuset Uppdatering 2019 september Innehåll 3.Överblick Naturvetenskap Life och relaterade projekt på Medicinareberget 4. Övriga

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun 1 SAMHÄLLSBYGGNAD Diarienr: Miljöreda 11/0246a Upprättad: 2012-02-01 Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun I samband med upprättande av

Läs mer

Louise Heimler. HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning.

Louise Heimler. HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning. 1(8) PLANBESKRIVNING Planavdelningen Louise Heimler Tfn 08-508 273 68 2010-02-01 Dp 2009-14922-54 Laga kraft 2011-12-01 Detaljplan för del av Innanhavet 2 m.m. i stadsdelen Södra Hammarbyhamnen i Stockholm

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR KONSTNÄRLIG GESTALTNING I OFFENTLIG MILJÖ ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2018-10-04, 274 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2019-01-01 ANSVAR

Läs mer

I föreliggande detaljplaneförslag uppfylls nedanstående ambitioner enligt stadens riktlinjer:

I föreliggande detaljplaneförslag uppfylls nedanstående ambitioner enligt stadens riktlinjer: Sida 1 (5) Checklista Antas i kommunfullmäktige Detaljplanens namn: Dnr: 2013-09481 Stadsdel: Kista Svar senast: 2016-02-01 Syfte och huvuddrag Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett detaljplaneförslag

Läs mer

Vet du vad som planeras vid Kristiansborgsbadet?

Vet du vad som planeras vid Kristiansborgsbadet? DETALJPLAN 1897 Vet du vad som planeras vid Kristiansborgsbadet? Illustrationen är ett exempel på hur de nya bostäderna skulle kunna utformas. Möjlig utveckling av Kristiansborgsbadet Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Gestaltningsprogram för handels- och verksamhetsområdet vid Ältabergsvägen

Gestaltningsprogram för handels- och verksamhetsområdet vid Ältabergsvägen Gestaltningsprogram för handels- och verksamhetsområdet vid Ältabergsvägen Del av fastigheterna Skrubba 1:1 och Skarpnäcks Gård 1:1 i stadsdelarna Flaten och Skrubba i Stockholms stad och del av fastigheterna

Läs mer

PROGRAM FÖR ARKITEKTTÄVLING AVSEENDE NYBYGGNAD AV ÄLDRE- OCH TRYGGHETSBOENDE INOM KV BANDYBANAN, LJUNGBY KOMMUN

PROGRAM FÖR ARKITEKTTÄVLING AVSEENDE NYBYGGNAD AV ÄLDRE- OCH TRYGGHETSBOENDE INOM KV BANDYBANAN, LJUNGBY KOMMUN PROGRAM FÖR ARKITEKTTÄVLING AVSEENDE NYBYGGNAD AV ÄLDRE- OCH TRYGGHETSBOENDE INOM KV BANDYBANAN, LJUNGBY KOMMUN Innehåll: 1 inbjudan 2 bakgrund 3 prekvalificering 4 tävlingsuppgiften 5 tävlingstekniska

Läs mer

Markanvisning Stora Torget i Sunne centrum

Markanvisning Stora Torget i Sunne centrum ) Datum 2017-01-04 1 (5) Markanvisning Stora Torget i Sunne centrum Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org nr Sunne kommun Miljö,plan och bygg växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro

Läs mer

Antagen av KF PARKERINGSNORM FÖR VÅRGÅRDA KOMMUN

Antagen av KF PARKERINGSNORM FÖR VÅRGÅRDA KOMMUN Antagen av KF 2010-09-22 93 PARKERINGSNORM FÖR VÅRGÅRDA KOMMUN FÖRORD Arbetet med att ta fram Parkeringsnorm för Vårgårda kommun har gjorts i samarbete av Sabina Talavanic, stadsarkitekt, Charlotte Lundberg,

Läs mer

Kv Grenen, Uppsala, Utvärdering av parallella uppdrag för TIUNDASKOLAN

Kv Grenen, Uppsala, Utvärdering av parallella uppdrag för TIUNDASKOLAN 1(10) Kv Grenen, Uppsala, Utvärdering av parallella uppdrag för TIUNDASKOLAN 2011-06-20 2(10) 3(10) INLEDNING Uppsala kommuns fastighetskontor bjöd i dec 2010 in tre arkitektkontor till ett parallellt

Läs mer

Datum TRELLEBORG VÄXER MED ÖVRE OCH STADSPARKSKVARTEREN PROJEKTBESKRIVNING OCH INTRESSEANMÄLAN

Datum TRELLEBORG VÄXER MED ÖVRE OCH STADSPARKSKVARTEREN PROJEKTBESKRIVNING OCH INTRESSEANMÄLAN 1 (7) Datum 2018-09-04 TRELLEBORG VÄXER MED ÖVRE OCH STADSPARKSKVARTEREN PROJEKTBESKRIVNING OCH INTRESSEANMÄLAN Tekniska förvaltningen Besöksadress Algatan 13 Fakturaadress E-post trelleborgs.kommun@trelleborg.se

Läs mer

KV 3 OCH 10 HÖGSKOLA. Bygherre: Akademiska Hus Arkitekt: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB

KV 3 OCH 10 HÖGSKOLA. Bygherre: Akademiska Hus Arkitekt: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB KV 3 OCH 10 128 129 HÖGSKOLA Bygherre: Akademiska Hus Arkitekt: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB Kvarter 3 och 10 Institutioner Kvarter 3 och 10 ligger vid områdets västra entré, från Karolinska och

Läs mer

Borås söker konstnärer till 4 fyra gestaltningsuppdrag

Borås söker konstnärer till 4 fyra gestaltningsuppdrag Borås söker konstnärer till 4 fyra gestaltningsuppdrag I samband med om- och tillbyggnation av tre skolor och en förskola söker Borås kommun konstnärer för konstnärlig gestaltning vid Sjömarkenskolan,

Läs mer

2005-03-02. Formgivningstävling Idéer till gestaltning av nytt stadshus i Södertälje Ref nr. 04.053. Juryns utlåtande.

2005-03-02. Formgivningstävling Idéer till gestaltning av nytt stadshus i Södertälje Ref nr. 04.053. Juryns utlåtande. 2005-03-02 Formgivningstävling Idéer till gestaltning av nytt stadshus i Södertälje Ref nr. 04.053 Juryns utlåtande Förslag TANGO Allmänt om tävlingen Fastighets AB Karlavagnen i samarbete med Södertälje

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN IGÅR. IDAG. IMORGON? VAD HÄNDER? VARFÖR? OCH HUR PÅVERKAR DET MIG?

SAHLGRENSKA AKADEMIN IGÅR. IDAG. IMORGON? VAD HÄNDER? VARFÖR? OCH HUR PÅVERKAR DET MIG? IGÅR. IDAG. IMORGON? VAD HÄNDER? VARFÖR? OCH HUR PÅVERKAR DET MIG? INFORMATION 1: FÖR SAHLGRENSKA AKADEMIN OM PLANERADE BYGGPROJEKT PÅ MEDICINARBERGET. 14 JUNI 2017 Biomedicin, Kliniska vetenskaper, Medicin,

Läs mer

FORNUDDENS SKOLA

FORNUDDENS SKOLA FORNUDDENS SKOLA 2016-03-15 Volymskiss 3 förslag 1 1 Alternativ 1, två volymer: En sammahängande skola längs Gärdesvägen, samt fristående idrottshall. Förslaget tar avstamp i att behålla platsens kvalitéer

Läs mer

PROTOKOLL Lokal arbetsmiljökommitté block I

PROTOKOLL Lokal arbetsmiljökommitté block I LAMK I PROTOKOLL 2018:1 HUMANISTISKA FAKULTETEN PROTOKOLL Lokal arbetsmiljökommitté block I Datum 2018-02-08 Tid Kl. 09.00 10.40 Plats Stora konferensrummet (H821), plan 8, Humanisten Närvarande för arbetsgivaren

Läs mer

Navet 1 - avsiktsförklaring om framtida förvärv. (AU 149) KS 2015-190

Navet 1 - avsiktsförklaring om framtida förvärv. (AU 149) KS 2015-190 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-06-02 154 Navet 1 - avsiktsförklaring om framtida förvärv. (AU 149) KS 2015-190 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Ruddammen 29 i stadsdelen Norra Djurgården (ca 80 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Ruddammen 29 i stadsdelen Norra Djurgården (ca 80 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-05-23 Handläggare: Julia Nedersjö Tfn 08-508 27 585 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Ruddammen 29 i stadsdelen

Läs mer

Bygg bostäder på Läroverksvallen!

Bygg bostäder på Läroverksvallen! Bygg bostäder på Läroverksvallen! Inbjudan till markanvisning av del av fastigheten Borlänge Hagalund 1:1 Borlänge kommun inbjuder härmed till försäljning genom anbud av del av fastigheten Borlänge Hagalund

Läs mer

Markanvisningstävling. Kv. Diamanten

Markanvisningstävling. Kv. Diamanten Markanvisningstävling Kv. Diamanten Allmänt om kv. Diamanten Kvarteret Diamanten ligger centralt beläget i Falköping, söder om korsningen mellan Ållebergsvägen och Petter Ryttings väg. Avståndet till Stora

Läs mer