Försäkringsvillkor 1 oktober Häst

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Försäkringsvillkor 1 oktober Häst"

Transkript

1 Försäkringsvillkor 1 oktober 2005 Häst

2

3 Innehållsförteckning Översiktlig information För vem, när och var försäkringen gäller Försäkrad egendom Försäkringsbelopp Självriskperiod Försäkringsformer A1 Livförsäkring A1 Veterinärvård Tilläggsförsäkring Folksam Plus A2 Begränsad livförsäkring A2 Begränsad veterinärvård A3 Foster- och fölförsäkring A4 Fertilitetsförsäkring A6 Begränsad användbarhetsförsäkring A6 Livförsäkring A6 Veterinärvård A7 Avelsförsäkring för sto A7 Livförsäkring A7 Veterinärvård A8 Katastrofförsäkring Gemensamma regler för A1 A Värderings- och ersättningsregler Allmänna bestämmelser Information om Folksams behandling av personuppgifter Avtalet och premien Om skada inträffar Om vi inte skulle komma överens Vid skada ring

4 4 Översiktlig information Översiktlig information Före den egentliga villkorstexten får du i det här avsnittet en översiktlig information om hur försäkringen gäller. Detta häfte innehåller de försäkringsvillkor som gäller för hästförsäkring. När vi i villkoren använder orden du, din menar vi om inte annat sägs både försäkringstagaren/ägaren. Med vi och oss avses försäkringsgivaren. Försäkringsgivare är Folksam Sak, vars fullständiga namn är Folksam ömsesidig sakförsäkring, organisationsnummer Adress: Stockholm. Telefon: Folksams verksamhet står under tillsyn av Finansinspektionen och vår marknadsföring följer svensk lag. Folksam Sak tillhandahåller i huvudsak försäkring för boende, motorfordon, djur och båtar. Omfattningen av din försäkring framgår av försäkringsvillkoren. Dessa tillhandahålls på svenska och all kommunikation mellan dig och oss sker på svenska. Om inte annat avtalats är försäkringstiden ett år. Ångerrätt När du tecknar försäkring genom ett distansavtal (exempelvis per telefon) har du enligt distans- och hemförsäljningslagen rätt att ångra köpet inom 14 dagar efter det att avtalet ingåtts och du fått försäkringshandlingarna. Om du ångrar dig måste du meddela oss. Vi har då rätt att kräva premie för den tid försäkringen varit gällande. Uppsägning av försäkringen i förtid Du kan säga upp försäkringen under försäkringstiden till exempel om behovet av försäkringen upphör eller liknande omständighet inträffar. Du får också säga upp försäkringen vid skada att upphöra inom 14 dagar. Reglerna om uppsägning hittar du i avsnittet Avtalet och premien i de allmänna bestämmelserna i slutet av häftet. Försäkringspremie Premien för din försäkring framgår av försäkringsbrev och premiefaktura. På premiefakturan finns också uppgift om sista dag för betalning. Försäkringen och premien bygger på de uppgifter du lämnat oss. Vid premieberäkningen tar vi hänsyn till olika faktorer, bland annat hästens ålder, ras och användningssätt. Om uppgifterna inte är riktiga eller om förhållandena ändras, ska du omedelbart anmäla detta till oss. Har premien lämnats i en offert gäller premieuppgiften enligt vad som sägs i offerten eller annars avtalats.

5 Översiktlig information 5 Du kan läsa mer om reglerna för premiebetalning i avsnittet Avtalet och premien i de allmänna bestämmelserna i slutet av häftet. Försäkringsvillkoren och försäkringsbrevet Av naturliga skäl måste en översiktlig information bli kortfattad. Vi vill därför understryka, att det alltid är försäkringsbrevet och de fullständiga försäkringsvillkoren som bestämmer innehållet i ditt försäkringsskydd. I försäkringsbrevet finns också uppgift om försäkringstidens längd, premie, särskilda villkor med mera. Det är försäkringsbrevet och försäkringsvillkoren som tillsammans utgör avtalet mellan dig och oss. Vem försäkringen gäller för Försäkringen gäller för försäkringstagaren som ägare till försäkrad häst. Se punkt 1 i villkoren. Var försäkringen gäller Försäkringen gäller om inte annat framgår av försäkringsbrevet inom Europa. A3 Foster- och fölförsäkring och A8 Katastrofförsäkring gäller endast för skada som inträffat i Sverige. Se punkt 3 i villkoren. Försäkrad egendom Försäkringen omfattar häst som angivits med registreringsnummer eller chipnummer, om hästen inte på annat sätt identifierats i försäkringsavtalet. Se punkt 4 i villkoren. Försäkringsbelopp Häst försäkras till ett av försäkringstagaren angivet försäkringsbelopp. Försäkringsbeloppet anges i försäkringsbrevet för respektive häst och ska högst motsvara hästens marknadsvärde. Ersättning betalas aldrig med mer än försäkringsbeloppet. Om försäkringsbeloppet är högre än hästens marknadsvärde vid skadetillfället lämnas ersättning med högst marknadsvärdet. Se punkt 5 i villkoren. Självrisk Självrisken är kronor för varje självriskperiod. En självriskperiod omfattar 120 dygn räknat från första veterinärbesöket. Välj omfattning Du kan välja olika försäkringsalternativ när du försäkrar din häst. Den försäkringslösning du har valt framgår av ditt försäkringsbrev och alternativen framgår nedan. Livförsäkring lämnar ersättning då hästen dör, insjuknar eller skadas.

6 6 Översiktlig information Veterinärvårdsförsäkring kan tecknas mot tilläggspremie och ersätter kostnader för undersökning, behandling och vård utförd av veterinär. A1 Livförsäkring, A1 Veterinärvård Livförsäkringen gäller för sjukdomar och skador som kan drabba din häst. Veterinärvårdsförsäkringen ersätter kostnaden för alla sjukdomar och skador. Vissa begränsningar finns, bland annat för oanvändbarhet av avelshygieniska skäl. Ytterligare begränsningar finns, se villkoret. Folksam Plus Folksam Plus är en tilläggsförsäkring för föl, som förutsätter att fölet är försäkrat med både A1 Liv och A1 Veterinärvård. Försäkringen gäller för dolda och medfödda fel. A2 Begränsad livförsäkring, A2 Begränsad veterinärvård Livförsäkringen gäller om hästen dör, alternativt insjuknar eller skadas så svårt att den måste avlivas i omedelbar anslutning till insjuknandet. Veterinärvårdsförsäkringen ersätter kostnaden för vissa akuta skador. Det finns begränsningar i försäkringsskyddet, bland annat för hältor och kroniska luftvägslidanden. Ytterligare begränsningar finns, se villkoret. A3 Foster- och fölförsäkring Försäkringen kan tecknas för sto som betäckts och gäller för foster som förloras, uteblivet föl från sto som befunnits dräktigt samt för föl som dör eller måste avlivas. A4 Fertilitetsförsäkring för avelshingst Försäkringen är en tilläggsförsäkring för hingstar och kan lämna ersättning vid varaktigt nedsatt fruktsamhet. A6 Begränsad användbarhetsförsäkring Liv och veterinärvård Livförsäkringen utgörs av A2 Livförsäkring som har byggts på med ett skydd för vissa skador och sjukdomar. Veterinärvårdsförsäkringen ersätter kostnaden för vissa sjukdomar och skador. Vissa begränsningar finns, bland annat för hältor och kroniska luftvägslidanden. Ytterligare begränsningar finns, se villkoret.

7 Översiktlig information 7 A7 Avelsförsäkring för sto Liv och veterinärvård Livförsäkringen utgörs av A2 Livförsäkring som har byggts på med ett skydd för vissa skador och sjukdomar. Försäkringen lämnar ersättning för förlorad användbarhet som avelssto. Veterinärvårdsförsäkringen ersätter kostnaden då avelssto drabbas av vissa sjukdomar och skador. Vissa begränsningar finns, bland annat för hältor och kroniska luftvägslidanden och oanvändbarhet av avelshygieniska skäl. Ytterligare begränsningar finns, se villkoret. A8 Katastrofförsäkring Försäkringen betalar ersättning med försäkringsbeloppet då häst dör eller, enligt veterinär, omedelbart måste avlivas på grund av skada genom exempelvis brand, drunkning, trafikolycka eller fölning. Gemensamma begränsningar för A1 A8 Här nedan anger vi några viktiga begränsningar i försäkringen. Det finns fler begränsningar än de vi nämner här. Vi betonar att det är vad som står i den egentliga villkorstexten som gäller. Försäkringen gäller inte för skador som består i och/eller är en följd av lynnesfel, beteenderubbningar, olater eller nymfomani kostnader för veterinärvårdsundersökning och behandling som inte är medicinskt motiverad eller som inte utförts enligt veterinärmedicinsk praxis avlivning, obduktion och kremering resor, transporter, förebyggande behandling, receptförskrivning eller av veterinär utlämnade läkemedel. Ytterligare begränsningar finns, se punkt 9 Gemensamma regler för A1-A8 i villkoren. Om vi inte skulle komma överens Missförstånd eller oenigheter kan oftast klaras upp på ett enkelt sätt, till exempel genom ett telefonsamtal. Sist i villkorshäftet hittar du adresser och telefonnummer om du vill framföra klagomål.

8 8 Hästförsäkring Försäkringsvillkor 1 Vem försäkringen gäller för Försäkringen gäller för försäkringstagaren som ägare till försäkrad häst. Försäkringen gäller för både försäkringstagaren och ägaren, om försäkrad häst köpts enligt avbetalningskontrakt disponeras enligt leasingkontrakt, hyrts eller lånats dock endast i den mån ägaren ej har rätt till skadeersättning genom egen försäkring. För försåld eller på annat sätt avyttrad häst upphör försäkringen att gälla i och med att hästen övergår i annans ägo. Även för häst som utan vårt medgivande annat än tillfälligtvis hyrts eller lånats ut, upphör försäkringen att gälla i och med att hästen övergår i annans besittning. 2 När försäkringen gäller Försäkringen gäller för skada som inträffat under försäkringstiden om försäkringen varit i kraft. Se Avtalet och premien. 3 Var försäkringen gäller Försäkringen gäller om inte annat framgår av försäkringsbrevet inom Europa. A3- Foster- och fölförsäkring och A8-Katastrofförsäkring gäller endast för skada som inträffat i Sverige. 4 Försäkrad egendom Försäkringen omfattar häst som angivits med registreringsnummer eller chipnummer, om hästen inte på annat sätt identifierats i försäkringsavtalet. Försäkring kan tecknas för föl som uppnått två dygns ålder. För tvillingföl eller för artificiellt uppfött föl kan försäkring tecknas först från 30:e levnadsdygnet. Häst räknas som föl under det kalenderår den är född. Försäkring kan tecknas till och med det år då hästen uppnår 15 års ålder. För hästar av raserna Arabiskt fullblod, Islandshäst, Lipizzaner och Shetlandsponny kan försäkring tecknas till och med det år då hästen uppnår 17 års ålder. Livförsäkringen upphör att gälla vid försäkringsårets utgång det kalenderår då hästen uppnår 24 års ålder. För hästar av raserna Arabiskt fullblod, Islandshäst, Lipizzaner och Shetlandsponny upphör livförsäkringen i stället att gälla när hästen uppnår 26 års ålder. För hästar försäkrade i A1, A2 och A6 fortsätter veterinärvårdsförsäkringen att gälla (med samma omfattning som tidigare) då livförsäkringen upphör att gälla.

9 Hästförsäkring 9 När sto som är försäkrat i A7 uppnår 21 års ålder övergår livförsäkringen vid ingången av nästkommande försäkringsår till en A2 Livförsäkring med motsvarande belopp. 5 Försäkringsbelopp Häst försäkras till ett av försäkringstagaren angivet försäkringsbelopp. Försäkringsbeloppet anges i försäkringsbrevet för respektive häst och ska högst motsvara hästens marknadsvärde. Ersättning betalas aldrig med mer än försäkringsbeloppet. Om försäkringsbeloppet är högre än hästens marknadsvärde vid skadetillfället lämnas ersättning med högst marknadsvärdet. Se även punkt 10, Värderings- och ersättningsregler. Försäkringsbeloppet i A1-, A2 och A6-livförsäkring sänks årligen vid försäkringsårets början från och med det kalenderår då hästen uppnår 16 års ålder. Sänkningen sker med 15 procent av gällande försäkringsbelopp och avrundas nedåt till närmaste 100-tal kronor. För hästar av raserna Arabiskt fullblod, Islandshäst, Lipizzaner och Shetlandsponny sker ovanstående sänkning i stället från och med det kalenderår då hästen uppnår 18 års ålder. Försäkringsbeloppet sänks inte under kronor. 6 Självriskperiod En självriskperiod omfattar 120 dygn räknat från första veterinärbesöket. Försäkringsformer 7 Grundförsäkringar A1 Livförsäkring A2 Livförsäkring A3 Foster- och fölförsäkring A6 Begränsad användbarhetsförsäkring A7 Avelsförsäkring för sto A8 Katastrofförsäkring 8 Tilläggsförsäkringar A4 Fertilitetsförsäkring för avelshingst Folksam Plus A1 Livförsäkring Hel ersättning Försäkringsbeloppet betalas då hästen dör insjuknar eller skadas så svårt att den enligt veterinär måste avlivas eller om hästen, trots adekvat veterinärvård, varaktigt förlorat sin användbarhet och därför avlivas. Vi har rätt att anvisa veterinär.

10 10 Hästförsäkring Delersättning Ersättning lämnas med del av försäkringsbeloppet då hästen insjuknar eller skadas så svårt att den enligt veterinär bara kan användas i begränsad utsträckning. Hästen ska då märkas enligt våra anvisningar. Ersättning betalas först sedan vi mottagit bevis om att märkningen utförts. Säljs hästen ska säljaren informera köparen om överenskommelsen med oss. Vi har rätt att anvisa veterinär. Karens För föl (se punkt 4, Försäkrad egendom) omfattar inte försäkringen sjukdom som uppkommit före nionde levnadsdygnet. Vid olycksfallsskada genom plötsligt yttre våld gäller försäkringen utan karens. A1 Veterinärvård Försäkringen kan tecknas som ett tillägg till A1-, A2-, A6-, A7- och A8- Livförsäkring och ersätter kostnader som avser undersökning, behandling och vård utförd av veterinär vid olycksfall eller sjukdom. Vi har rätt att anvisa veterinär. Föl vid sidan av sto som är A1- veterinärvårdsförsäkrat omfattas av stoets försäkring under 30 dygn efter födseln. Högsta ersättning per försäkringsår är försäkringsbeloppet enligt försäkringsbrevet. Kostnaderna räknas till det försäkringsår under vilket försäkringsfallet har inträffat. Djurambulans I den dubbla veterinärvården i A1 ingår ersättning för ambulanstransport. Djurambulans ersätts i de fall det med hänsyn till skadans/sjukdomens omfattning av veterinärmedicinska skäl är nödvändigt att anlita sådan. Högsta ersättningsbelopp är kronor. Självrisk Självrisken är kronor för varje självriskperiod. Karens Försäkringen omfattar inte sjukdom som uppkommit inom 30 dygn efter det att försäkringen trätt i kraft. För föl gäller dock att försäkringen inte omfattar sjukdom som uppkommit inom sju dygn efter det att försäkringen trätt i kraft. Vid höjning av veterinärvårdsbeloppet tillämpas samma karens på den förhöjda delen som vid nyteckning. Vid olycksfallsskada genom plötsligt yttre våld gäller försäkringen utan karens. Vid direkt överflyttning av försäkring från annat försäkringsbolag eller annan

11 Hästförsäkring 11 försäkringstagare tillämpas ingen karenstid. A1 Liv- och veterinärvård omfattar inte häst som tränas för eller deltar i trav- eller galopptävling. Undantaget gäller inte ponnytravare bristande eller upphörd avelsduglighet oanvändbarhet av avelshygieniska skäl osteochondros och övriga lösa benbitar på varm- och kallblodig travhäst. Se även punkt 9, Gemensamma regler för A1 A8. Tilläggsförsäkring Folksam Plus Folksam Plus gäller för dolda och medfödda fel på föl, som fanns men inte kunnat upptäckas när försäkringen tecknades. Om du har A1 Liv- och veterinärvårdsförsäkring för fölet, kan du teckna Folksam Plus. Fölet får inte vara äldre än 30 dygn. Har fölet varit försäkrat med motsvarande försäkringsskydd i annat bolag kan försäkringen tecknas även för föl som är äldre än 30 dygn. I övrigt gäller bestämmelserna i A1 Liv- och veterinärvård. A2 Begränsad livförsäkring Försäkringsbeloppet betalas då hästen dör insjuknar så svårt att den, enligt veterinär, måste avlivas genom olycksfall skadas så svårt att den, enligt veterinär, måste avlivas i omedelbar anslutning till olycksfallet. Vi har rätt att anvisa veterinär. Karens För föl (se punkt 4, Försäkrad egendom) omfattar inte försäkringen sjukdom som uppkommit före nionde levnadsdygnet. Vid olycksfallsskada genom plötsligt yttre våld gäller försäkringen utan karens. Livförsäkringen omfattar inte hältor kroniska rörelsestörningar eller akutisering av dessa utvecklingsrubbningar osteochondros kroniska luftvägslidanden eller akutisering av dessa. Undantagen gäller även om hästen måste avlivas av djurskyddsskäl. Ersättning betalas inte för de sjukdomar eller skador som, utan att tvinga till nedslaktning, medför permanent nedsättning eller förlust av hästens prestationsförmåga eller användbarhet.

12 12 Hästförsäkring Detta oavsett om sjukdomen eller skadan uppkommit före försäkringens tecknande eller inträffat under den tid försäkringen varit i kraft. Om det vid inträffad akut skada i ett ben, redan tidigare föreligger uttröttnings eller förslitningsskador i samma ben eller andra ben och den akuta skadan innebär att dessa tidigare skador akutiseras, bedöms skadorna var för sig och inte som samverkande orsaker. A2 Begränsad veterinärvård Försäkringen kan tecknas som tilllägg till A1-, A2-, A6-, A7- och A8- Livförsäkring. Försäkringen ersätter kostnader som avser undersökning, behandling och vård utförd av veterinär vid akuta sårskador buköppning kejsarsnitt frakturer, men inte till följd av chipfrakturer, hörnstödsfrakturer, birkelandsfrakturer eller övriga lösa benbitar. Vi har rätt att anvisa veterinär. Högsta ersättning per försäkringsår är försäkringsbeloppet enligt försäkringsbrevet. Kostnaderna räknas till det försäkringsår under vilket försäkringsfallet har inträffat. Självrisk Självrisken är kronor för varje självriskperiod. A3 Foster- och fölförsäkring Försäkringen kan tecknas för sto som betäckts mellan 3-20 års ålder från 90:e till 300:e dräktighetsdygnet. Betäckningen skall vara utförd med hingst som är godkänd för avel av respektive avelsorganisation. Försäkringen omfattar en (1) dräktighetsperiod och upphör då fölet blir enskilt försäkrat, dock senast då fölet uppnått 30 dygns ålder. Försäkringsbeloppet betalas för foster som från 90:e dräktighetsdygnet förloras genom bevisad kastning, förlossningshinder eller stoets död uteblivet föl från sto som, genom manuell dräktighetsundersökning, ultraljuds- eller blodprovsundersökning utförd av veterinär tidigast 90:e dygnet efter senaste betäckningen och i direkt anslutning till att försäkringen tecknas, befunnits dräktigt föl som inom 30 dygn efter födseln dör eller till följd av sjukdom, skada eller medfött fel måste avlivas. Vid flerbörd lämnas ersättning bara för ett föl (foster). Om något av fölen lever lämnas ingen ersättning.

13 Hästförsäkring 13 För föl och foster från samma sto betalas ersättning högst två gånger. Föl som försäkrats enskilt före 30 dygns ålder omfattas inte av ersättning enligt A3. Om stoet avlivas på grund av skada och/eller sjukdom som fanns när försäkringen tecknades lämnas ingen ersättning. Karens Försäkringen omfattar inte skada som uppkommit inom nio dygn efter det att försäkringen trätt i kraft. A4 Fertilitetsförsäkring för avelshingst Försäkringen kan tecknas som tillägg till A1-, A2-, A6- och A8-försäkring, för hingst som är godkänd för avel av respektive avelsorganisation och som bevisligen varit avelsduglig. Med avelsduglig menas att hingsten efter senaste betäckningssäsong har haft minst 60 procent levande födda föl. Försäkringen gäller endast om minst 15 ston är betäckta av hingsten alternativt inseminerade med hingstens sperma under senaste betäckningssäsong. Försäkringsbeloppet får inte överstiga gällande försäkringsbelopp i A1-, A2-, A6- och A8-försäkring. Vid varaktigt nedsatt fruktsamhet lämnas ersättning med a) hela försäkringsbeloppet vid full ständig ofruktsamhet b) 75 procent av försäkringsbeloppet vid fruktsamhet som uppgår till högst 10 procent c) 50 procent av försäkringsbeloppet vid fruktsamhet som överstiger 10 procent men understiger 35 procent. Finns sperma fryst eller på annat sätt lagrad avseende försäkrad häst, ska vid skada värdet av denna avräknas från skadeersättningen. Försäkringen lämnar inte ersättning för hingst som av avelshygieniska skäl tas ur avel, inte heller för hingst som är ersatt i A1-, A2-, A6- och/eller A8- försäkring. Försäkringstagarens skyldigheter Försäkringstagaren är skyldig att löpande föra journal. Journalen ska visa tidpunkten för hingstens samtliga betäckningar eller inseminationer, där sperman används inom en timme efter spermasamling. Försäkringstagaren ska genom veterinärintyg, utvisande betäckningsoch inseminationsresultat, dokumentera hingstens befruktningsprocent. Försäkringstagaren är skyldig att omedelbart underrätta oss om sådan sjukdom utbryter där hingsten är

14 14 Hästförsäkring uppställd som antingen kan smitta hingsten genom direkt infektion eller smitta ston så att deras möjlighet att bli dräktiga påverkas. Försäkringstagaren eller dennes ombud är skyldig att tillse att ston som ska betäckas eller insemineras är kliniskt friska och i god kondition för avel samt att betäckningen eller inseminationen sker vid tidpunkter angivna av veterinär. Om dessa skyldigheter inte fullgörs, kan ersättningen helt eller delvis falla bort. A6 Begränsad användbarhetsförsäkring A6 Livförsäkring Hel ersättning Försäkringsbeloppet betalas då hästen dör insjuknar så svårt att den, enligt veterinär, måste avlivas genom olycksfall skadas så svårt att den, enligt veterinär, måste avlivas i omedelbar anslutning till olycksfallet. Vi har rätt att anvisa veterinär. Användbarhet Försäkringsbeloppet betalas också då hästen, trots adekvat veterinärvård, varaktigt förlorat sin användbarhet och därför avlivas till följd av frakturer och fissurer sårskador fång och övriga hovsjukdomar utom hovsprickor med komplikationer transportsjuka bakteriella ledinfektioner osteochondros och övriga lösa benbitar (OBS! Gäller endast om hästen försäkras med friröntgen utan anmärkning. Detta kan utföras tidigast då fölet uppnått nio månaders ålder.) samt när hästens användbarhet varaktigt förlorats till följd av frekvent återkommande kolikanfall foderstrupsförstoppning kroniskt hjärtfel lunginflammation kraftig, kronisk lungblödning slinger och ataxi medfödda fel som upptäckts efter det att hästen varit försäkrad mer än tolv månader i Folksam. Vi har rätt att anvisa veterinär. Delersättning För häst som, enligt veterinär, varaktigt förlorat sin användbarhet på

15 Hästförsäkring 15 grund av skada eller sjukdom, men som kan leva vidare, lämnas ersättning med del av försäkringsbeloppet. Vi har rätt att anvisa veterinär. Hästen ska då märkas enligt våra anvisningar. Ersättning betalas först sedan vi mottagit bevis om att märkningen utförts och att hästen belagts med startförbud. Säljs hästen ska säljaren informera köparen om överenskommelsen med oss. Karens För föl (se punkt 4, Försäkrad egendom) omfattar inte försäkringen sjukdom som uppkommit före nionde levnadsdygnet. Vid olycksfallsskada genom plötsligt yttre våld gäller försäkringen utan karens. A6 Veterinärvård Försäkringen kan tecknas som tilllägg till A1-, A2-, A6-, A7- och A8- Livförsäkring. Ersättning lämnas för kostnader som avser undersökning, behandling och vård utförd av veterinär vid frakturer och fissurer sårskador fång och övriga hovsjukdomar utom hovsprickor med komplikationer kolik buköppning foderstrupsförstoppning hjärtfel lunginflammation kraftig lungblödning transportsjuka bakteriella ledinfektioner slinger och ataxi osteochondros och övriga lösa benbitar (OBS! Gäller endast om hästen försäkras med friröntgen utan anmärkning. Detta kan utföras tidigast då fölet uppnått nio månaders ålder.) Vi har rätt att anvisa veterinär. Högsta ersättning per försäkringsår är försäkringsbeloppet enligt försäkringsbrevet. Kostnaderna räknas till det försäkringsår under vilket försäkringsfallet har inträffat. Självrisk Självrisken är kronor för varje självriskperiod. Karens Försäkringen omfattar inte sjukdom som uppkommit inom 30 dygn efter det att försäkringen trätt i kraft. För föl gäller dock att försäkringen inte omfattar sjukdom som uppkommit inom sju dygn efter det att försäkringen trätt i kraft. Vid olycksfallsskada genom plötsligt yttre våld gäller försäkringen utan karens. Vid direkt

16 16 Hästförsäkring överflyttning av försäkring från annat försäkringsbolag eller annan försäkringstagare tillämpas ingen karenstid. A6 Liv- och veterinärvård omfattar inte andra hältor, kroniska rörelsestörningar eller akutisering av dessa än de som anges i A6 andra utvecklingsrubbningar än de som anges i A6 andra kroniska luftvägslidanden än de som anges i A6 eller akutisering av dessa. A7 Avelsförsäkring för sto Försäkringen kan tecknas för sto som enbart ska användas i avelsverksamhet. A7 Livförsäkring Hel ersättning Försäkringsbeloppet betalas då stoet dör insjuknar eller skadas så svårt att det, enligt veterinär, måste avlivas. Vi har rätt att anvisa veterinär. Användbarhet Försäkringsbeloppet betalas också då stoet, trots adekvat veterinärvård, varaktigt förlorat sin användbarhet som avelssto och därför avlivas till följd av frakturer och fissurer, men inte till följd av chipfrakturer, hörnstödsfrakturer, birkelandsfrakturer eller övriga lösa benbitar sårskador fång och övriga hovsjukdomar utom hovsprickor med komplikationer betäckningsskada dräktighetskomplikationer förlossningssjukdomar och skador frekvent återkommande kolikanfall foderstrupsförstoppning kroniskt hjärtfel transportsjuka tumörsjukdomar slinger och ataxi bakteriella ledinfektioner. Sto betraktas som avelsdugligt då stoet lämnat ett levande försäkringsbart föl. Vad som menas med försäkringsbart föl framgår av punkt 4, Försäkrad egendom. Vi har rätt att anvisa veterinär. Delersättning För sto som, enligt veterinär, varaktigt förlorat sin användbarhet som avelssto på grund av skada eller sjukdom, men som kan leva vidare, lämnas ersättning med del av försäkringsbeloppet. Vi har rätt att anvisa veterinär. Stoet ska då märkas enligt våra anvisningar. Ersättning betalas först sedan vi mottagit bevis om att

17 Hästförsäkring 17 märkningen utförts. Säljs stoet ska säljaren informera köparen om överenskommelsen med oss. Foster- och fölersättning För sto i åldern 3 20 år som betäckts med hingst som är godkänd för avel av respektive avelsorganisation, lämnas ersättning med 10 procent av stoets livförsäkringsbelopp för foster, som från 90:e dräktighetsdygnet förloras genom bevisad kastning, förlossningshinder eller stoets död uteblivet föl från sto som genom manuell dräktighetsundersökning, ultraljuds- eller blodprovsundersökning utförd av veterinär tidigast 90 dygn efter senaste betäckningen befunnits dräktigt föl som inom 30 dygn efter födseln dör eller till följd av sjukdom, skada eller medfött fel måste avlivas. Vid flerbörd lämnas ersättning bara för ett föl (foster). Om något av fölen lever lämnas ingen ersättning. För föl och foster från samma sto betalas ersättning högst två gånger. Föl som försäkrats enskilt före 30 dygns ålder omfattas inte av ersättning enligt punkten Foster- och fölersättning. Karens Försäkringen omfattar inte skada som inträffat inom nio dygn efter det att försäkringen trätt i kraft. A7 Veterinärvård Försäkringen kan tecknas som tilllägg till A1-, A2-, A6-, A7- och A8 Livförsäkring. Ersättning lämnas för kostnader som avser undersökning, behandling och vård utförd av veterinär vid frakturer och fissurer sårskador fång och övriga hovsjukdomar utom hovsprickor med komplikationer betäckningsskada dräktighetskomplikationer förlossningssjukdomar och skador kejsarsnitt kolik sjukdomar i bukhålans organ. För gynekologiska sjukdomar gäller försäkringen endast sjukdom som medför allmänpåverkan av stoet buköppning foderstrupsförstoppning hjärtfel hyperlipemi transportsjuka tumörsjukdomar slinger och ataxi bakteriella ledinfektioner. Vi har rätt att anvisa veterinär.

18 18 Hästförsäkring Föl vid sidan av sto som är A7- veterinärvårdsförsäkrat omfattas av A1-Veterinärvård under 30 dygn efter födseln. Högsta ersättning per försäkringsår är försäkringsbeloppet enligt försäkringsbrevet. Kostnaderna räknas till det försäkringsår under vilket försäkringsfallet har inträffat. Självrisk Självrisken är kronor för varje självriskperiod. Karens Försäkringen omfattar inte sjukdom som uppkommit inom 30 dygn efter det att försäkringen trätt i kraft. Vid olycksfallsskada genom plötsligt yttre våld gäller försäkringen utan karens. Vid direkt överflyttning av försäkring från annat försäkringsbolag eller annan försäkringstagare tillämpas ingen karenstid. A7 liv- och veterinärvård omfattar inte hältor kroniska rörelsestörningar eller akutisering av dessa häst som tränas för eller deltar i trav eller galopptävling bristande eller upphörd användbarhet som rid- eller brukshäst oanvändbarhet av avelshygieniska skäl kroniska luftvägslidanden eller akutisering av dessa. A8 Katastrofförsäkring Försäkringsbeloppet betalas då häst dör eller, enligt veterinär, måste avlivas omedelbart på grund av skada genom brand, explosion, åskslag, strömavbrott, elfenomen, storm, ras eller luftfartyg drunkning tågolycka eller trafikolycka (kollision, vältning eller dikeskörning) med trafikförsäkringspliktigt fordon fölning efter 315:e dräktighetsdygnet. Högsta ersättning vid skada genom fölning är kronor, dock högst försäkringsbeloppet. Vi har rätt att anvisa veterinär. 9 Gemensamma regler för A1 A8 Begränsning av ansvarighet Vi ansvarar inte för skadefall som förelegat (påbörjats) vid försäkringens ikraftträdande, det vill säga även för dolda fel, oavsett när felet först kunnat iakttagas som förelegat (påbörjats) vid höjning av försäkringsbeloppet beträffande den förhöjda delen av försäk-

19 Hästförsäkring 19 ringsbeloppet som förelegat vid försäkringens återupptagande efter försummad premiebetalning eller som inträffat (påbörjats) efter det att vår ansvarighet upphört som uppstår till följd av behandling av nämnda skadefall. Skadefall anses ha inträffat vid den tidpunkt skadan eller sjukdomen enligt veterinärmedicinsk erfarenhet påbörjats, oavsett när skadan eller sjukdomen först kunnat iakttagas. Vi ansvarar inte heller för komplikationer till följd av skada eller behandling som försäkringen inte ersätter. Förbehåll Finns särskilt villkor angivet i försäkringsbrevet som innebär reservation för vissa fel (exempelvis defekt, sjukdom eller skada), lämnas inte ersättning för skada på grund av felet, följdskador eller annat fel som har samband med detta. Olater med mera Försäkringen gäller inte för skador som består i och/eller är en följd av lynnesfel, beteenderubbningar, olater eller nymfomani. Veterinärvård Försäkringen ersätter inte kostnader för undersökning och behandling som inte är medicinskt motiverad eller som inte utförts enligt veterinärmedicinsk praxis alternativ behandling DSMO-behandling i led fördyrade veterinärkostnader då veterinärbesök ägt rum under jourtid utan att detta varit nödvändigt MR, MRI, CT, Scintigrafi samt artroscopi som inte godkänts av oss provtagning och behandling avseende borrelia kastrering, klapphingstoperation, sterilisering samt komplikationer till följd av sådana ingrepp behandling, undersökning och vård där avsikten är att få stoet dräktigt undersökning/behandling av tänder. Dock ersätts kostnader för tandfraktur och rotspetsabscess borttagande av vargtänder sjukbeslag. Dock ersätts dessa kostnader avseende följande diagnoser: Fång, strålbenshälta, hovbensosteit, hovbensfraktur, hovbensfissur, hornspricka, hovböld, hålvägg, traumatiska hovskador i försäkringsformen A1- Veterinärvård. Ersättningen begränsas till

20 20 Hästförsäkring att gälla det första sjukbeslaget. Arbetet ska vara utfört på hästklinik, dock utgår ersättning då veterinär remitterar arbetet till utbildad hovslagare. Om så är fallet ska remissen bifogas skadeanmälan avlivning, obduktion och kremering resor, transporter, förebyggande behandling, receptföreskrivna eller av veterinär utlämnade läkemedel fakturering och intyg mervärdesskatt för den som är redovisningsskyldig för mervärdesskatt. För veterinärvårdsbehandling som är ersättningsbar och utförs utanför Sverige tas en administrativ avgift ut på kronor per självriskperiod. 10 Värderings- och ersättningsregler Livförsäkringsersättning Livförsäkringen gäller endast för sådan skada som medför att hästens värde minskas eller går förlorat. Förlust som beror på minskad användbarhet ersätts bara i de fall som anges i A1-Fullständig hästförsäkring, A4-Fertilitetsförsäkring, A6- Begränsad användbarhetsförsäkring och A7-Avelsförsäkring. Försäkringen ska inte bereda försäkringstagaren någon vinst utan endast lämna ersättning för liden skada, även om försäkringsbeloppet är större. Beräkning görs utifrån gällande marknadsvärde. Detta värde fastställs med ledning av inköpspris, härstamning, avels- och tävlingsmeriter eller andra meriter. Värdering sker utan hänsyn till sådant skönhetsfel som endast inverkar på hästens försäljningsvärde men som inte inskränker dess användbarhet för avel eller annat ändamål. Ersättning beräknas, där inte annat angivits, efter det värde intill försäkringsbeloppet som hästen skulle ha haft om sjukdomen eller olycksfallet inte inträffat. Vid utbetalning av hela livförsäkringsbeloppet har vi rätt att bestämma om hästen ska slaktas eller om äganderätten ska överföras på oss. Vi övertar då de rättigheter och ersättningskrav som du kan ha mot tredje part. Vid ersättning enligt A4-Fertilitetsförsäkring b) och c) kan vi välja att utbetala hela försäkringsbeloppet varvid vi övertar hästen på samma villkor som anges i stycket ovan. Veterinärvårdsersättning Ersättning beräknas högst efter de arvoden som upptagits i av oss godkänd taxa.

21 Hästförsäkring 21 Ökning av försäkringsskyddet under sjukdomstiden Har hästens försäkringsbelopp ökat under sjukdomstiden, ska vid ersättningens beräknande det belopp läggas till grund som gällde vid den tidpunkt då hästen insjuknade. Ersättning av allmänna medel Om ersättning för förlorad häst lämnas av allmänna medel och denna ersättning inte uppgår till fulla värdet, ersätter vi skillnaden, dock högst intill försäkringsbeloppet. Panträtt Om panthavares godkännande behövs för att betala ut ersättning, ska du ombesörja detta.

22 22 Allmänna bestämmelser Allmänna bestämmelser För de försäkringar som tas upp i villkorshäftet gäller försäkringsavtalslagen (2005:104). Information om Folksams behandling av personuppgifter Folksambolagens verksamhet är försäkringar och sparande. Verksamheten står under tillsyn av Finansinspektionen. Huvudansvarig för behandlingen av dina person- eller företagsuppgifter är det Folksambolag som du har avtal med. Uppgifterna används för förvaltning av ditt avtal och för ändamål som är nödvändiga i försäkrings- och sparandeverksamheten, såsom till exempel premieberäkning, statistik, marknadsföring och förebyggande av skador. Uppgifterna behandlas med sekretess, i enlighet med Folksams etiska regler. Dina adressuppgifter och enkla grundläggande uppgifter om ditt avtal hanteras i ett för Folksambolagen gemensamt kundregister för rationell administration; bland annat automatisk adressuppdatering, samordning av information till dig och marknadsföring. Om du upptäcker felaktigheter i registrerade uppgifter vänder du dig till kundtjänst vid ditt närmaste Folksamkontor. För utdrag ur Folksams register skriver du till: Registerutdrag, Folksam, Stockholm. Avtalet och premien 11 Försäkringen gäller från och med den dag som anges i försäkringsbrevet. Tecknas försäkringen samma dag som den ska börja gälla, gäller den från och med det klockslag då den tecknades. 12 Försäkringen förnyas automatiskt för ett år om inte uppsägning har gjorts av dig som försäkringstagare eller av oss. Den förnyade försäkringen börjar löpa när tiden för den tidigare försäkringen går ut. Vill du i stället säga upp försäkringen till försäkringstidens utgång, behöver du inte ange någon särskild anledning. Uppsägning från vår sida kräver däremot särskilda skäl enligt försäkringsavtalslagen. Tecknar du motsvarande försäkring i annat försäkringsbolag förnyas försäkringen inte. 13 Du får säga upp försäkringen under försäkringstiden om det föreligger viss anledning som anges i försäkringsavtalslagen, till exempel om behovet av försäkring upphör eller liknande omständighet inträffar. Du får också säga upp försäkringen vid skada att upphöra inom 14 dagar.

23 Allmänna bestämmelser 23 Från vår sida får vi säga upp försäkringen under försäkringstiden om du grovt åsidosatt dina förpliktelser mot oss eller det annars finns synnerliga skäl. Om försäkringen sagts upp av dig eller oss, får du tillbaka den del av premien som du har rätt till. Del av livförsäkringspremien återbetalas inte när vi betalat ersättning för ett försäkrat djur. Hela årspremien för veterinärvård ska betalas för det försäkringsår då försäkringsfallet inträffade. Om årspremien inte betalats (till exempel vid halvårs-, kvartals- eller månadsbetalning) dras resterande skuld av vid skadeutbetalningen. Försäkringsavtal avseende försäkrat djur upphör att gälla när liv eller delersättning betalas ut eller enligt försäkringsvillkoren inte kunnat beviljas. 14 Försäkringen och premien bygger på de uppgifter som du har lämnat oss. Vid premieberäkningen tar vi hänsyn till olika faktorer, bland annat hästens ålder, ras och användningssätt. Om du finner att uppgifterna inte är riktiga eller om förhållandena ändras ska du omedelbart anmäla detta till oss. Annars riskerar du att helt eller delvis stå utan försäkringsskydd. Vi kan göra avdrag på ersättningen vid skada om du uppsåtligen eller oaktsamt har lämnat oriktiga eller ofullständiga uppgifter. 15 Ändring av premie och andra villkor kan vi normalt bara göra i samband med förnyelse av försäkringen. Om vi vill göra sådan ändring meddelar vi dig senast i samband med att vi sänder dig premiekravet så att du har tid att bestämma dig om du vill godta ändringen eller låta försäkringen upphöra. 16 Premie för nytecknad försäkring ska betalas inom 14 dagar efter den dag då vi sände dig premiekravet. Detsamma gäller tilläggspremie på grund av att försäkringen ändrats under försäkringstiden. Premie för förnyad försäkring behöver inte betalas tidigare än en månad från den dag då vi sände dig premiekravet. Om premieperioden är högst en månad ska premien dock betalas på periodens första dag. 17 Om premien inte betalas i rätt tid skriver vi och säger upp försäkringen att upphöra 14 dagar därefter. Om du betalar inom dessa 14 dagar fortsätter försäkringen att gälla. Är det fråga om obetald tilläggspremie får vi räkna om försäkringstiden för den ändrade försäkringen med hänsyn till den premie som du tidigare betalat.

24 24 Allmänna bestämmelser 18 Betalar du premien efter det att försäkringen har upphört på grund av underlåten betalning anser vi att du har begärt ny försäkring från och med dagen efter den då premien betalades. Vi underrättar dig inom 14 dagar om vi inte vill bevilja ny försäkring. 19 Har du hindrats från att betala premie i rätt tid på grund av att du blivit svårt sjuk, berövats friheten eller inte fått ut lönen eller pensionen från din huvudsakliga anställning eller liknande hinder, fortsätter försäkringen ändå att gälla. Men den upphör om premie inte betalas så snart hindret upphört och i vart fall när tre månader gått från den dag premien skulle ha betalats. 20 Skulle vi av någon anledning säga upp försäkringen men du får vårt brev för sent på grund av omständigheter som du inte kunnat råda över, upphör försäkringen först en vecka efter det du fått brevet. I vart fall upphör den när tre månader gått från avsändandet och detta gäller även om brevet inte alls kommer fram. Dubbelförsäkring 21 Har samma intresse försäkrats mot samma fara hos flera bolag, är varje bolag ansvarigt mot den försäkrade som om det bolaget ensamt hade beviljat försäkring. Du har dock inte rätt till högre ersättning från bolagen än vad som sammanlagt svarar mot skadan. Är summan av ansvarsbeloppen större än skadan, fördelas ansvarigheten mellan bolagen efter förhållandet mellan ansvarsbeloppen. Framkallande av försäkringsfall 22 Försäkringen ger dig ett långtgående skydd vid skada. Du måste dock själv medverka till att skada inte inträffar. Din häst ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom, vilket bland annat innebär att du ska följa myndigheternas författningar och föreskrifter som syftar till att förebygga eller begränsa skada. Försäkringen gäller inte för dig om du framkallat skadan uppsåtligen eller i den mån du uppsåtligen förvärrat följderna av en skada. Om skadan uppkommit, eller dess följder förvärrats, genom vårdslöshet eller grov vårdslöshet från din sida kan vi göra avdrag på ersättningen. Detta innebär exempelvis att ersättningen helt eller delvis kan falla bort vid djurplågeri eller vanvård. Räddningsplikt 23 När ett försäkringsfall inträffar eller kan befaras vara omedelbart

25 Allmänna bestämmelser 25 förestående, ska du efter förmåga vidta åtgärder för att hindra eller minska skadans omfattning. Om hästen exempelvis insjuknar eller utan att förete egentliga sjukdomstecken visar slöhet eller avmagring, åligger det dig att omedelbart tillkalla/uppsöka veterinär, såvida denne vid rådfrågning inte uttryckligen förklarar besök av honom onödigt. Under hela sjukdomstiden ska en sjuk häst hållas under veterinärvård. Du ska följa veterinärens och våra anvisningar. Har du uppsåtligen åsidosatt dina skyldigheter att vidta räddningsåtgärder kan ersättningen sättas ned efter vad som är skäligt med hänsyn till omständigheterna. Detsamma gäller om du har åsidosatt dina skyldigheter med vetskap om att det innebar en betydande risk för att skadan skulle inträffa eller annars genom grov vårdslöshet. Identifikation med den försäkrade 24 Beträffande framkallande av försäkringsfall och räddningsplikt, likställs med ditt handlande även handlande av den som med ditt samtycke har tillsyn över den försäkrade hästen. Undantag från bestämmelserna om nedsättning 25 Vi gör inget avdrag på ersättningen vid ringa oaktsamhet, vid handlande av någon som var allvarligt psykiskt störd eller som var under tolv år, vid handlande som avsåg att förebygga skada på person eller egendom i sådant nödläge att handlandet var försvarligt. Dröjsmålsränta 26 Vi strävar efter att ersätta skador så snart det går. I de fall utredningen drar ut på tiden kan vi ibland betala ersättning i förskott. Skulle det ändå, trots att du gjort vad som åligger dig, dröja mer än en månad innan du får ersättning får du ränta på det belopp du är berättigad till. Tidpunkten för betalning kan dock förskjutas i vissa situationer som anges i försäkringsavtalslagen. Dröjsmålsräntan beräknas enligt 6 räntelagen. Medan vi väntar på polisutredning eller värdering får du istället ränta enligt Riksbankens referensränta. Även sådan ränta beräknas från den tidpunkt som anges i första stycket. Vi betalar inte ut räntebelopp som understiger 100 kronor.

26 26 Allmänna bestämmelser Force majeure 27 Försäkringen gäller inte för förlust som kan uppstå om skadeutredning eller betalning av ersättning fördröjs på grund av krig, krigsliknande händelser, inbördeskrig, revolution eller uppror eller på grund av myndighets åtgärd, strejk, lockout, blockad eller liknande händelse. Återkrav 28 I samma utsträckning som vi har betalat ersättning för skada, övertar vi rätten att kräva ersättning av den som är ansvarig för skadan. Lag, garanti, annan försäkring 29 Försäkringen gäller inte för skada som leverantör eller annan ansvarar för enligt lag, garanti eller liknande åtagande. Försäkringen gäller dock om den försäkrade kan visa att den som gjort åtagandet inte kan fullgöra detta. Har du vid köp av egendom tecknat särskild försäkring så gäller denna försäkring endast i den mån ersättning inte lämnas genom den särskilda försäkringen. Krigsskador 30 Försäkringen gäller inte för skada som har samband med krig, krigsliknande händelser, inbördeskrig, revolution eller uppror. Atomskador med mera 31 Försäkringen gäller inte för skada vars uppkomst eller omfattning har direkt eller indirekt samband med atomkärnprocess. Försäkringen gäller inte heller för skada genom spridande av biologiska, kemiska eller nukleära substanser i samband med terrorhandling. Med terrorhandling avses en skadebringande handling som är straffbelagd där den begås eller där skadan uppstår och som framstår att vara utförd i syfte att allvarligt skrämma en befolkning otillbörligen tvinga offentliga organ eller en internationell organisation att genomföra eller avstå från att genomföra en viss åtgärd eller allvarligt destabilisera eller förstöra de grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturerna i ett land eller i en internationell organisation. Dammbrott 32 Försäkringen gäller inte för skada vars uppkomst eller omfattning har direkt eller indirekt samband med dammbrott. Preskription 33 Du förlorar din rätt till försäkringsersättning om du inte väcker talan mot oss inom tre år från det

27 Allmänna bestämmelser 27 du fick kännedom om att fordringen kunde göras gällande och i varje fall inom tio år från det att fordringen tidigast hade kunnat göras gällande. Om du anmält skadan till oss inom den tid som angetts här har du dock alltid sex månader på dig att väcka talan mot oss, räknat från den dag då vi meddelat dig vårt slutliga beslut i ersättningsfrågan.

28 28 Om skada inträffar Om skada inträffar 34 Anmäl till oss vad som hänt så snart som möjligt. Ta gärna den första kontakten med oss per telefon. Folksam Djurförsäkring: Skada som har skett under transport ska också anmälas till transportföretaget. 36 För att vi ska kunna bedöma ditt ersättningskrav måste du ge oss de upplysningar och handlingar som vi behöver såsom kvitton, veterinärintyg, registreringshandlingar och avlivningsintyg. Vi har rätt att besiktiga skadad häst samt att utfärda föreskrifter avseende vård och behandling eller andra åtgärder. Vid behov har vi också rätt att av veterinär eller annan sakkunnig inhämta upplysningar om hästen. I de fall vi begärt intyg om att förbättring av skadad eller sjuk häst inte vidare är möjlig, lämnas inte ersättning för hästen förrän sådant intyg inkommit. I intyget ska uppges i vilken utsträckning hästen är användbar till arbete eller kan ge avkastning. 37 Om hästen insjuknar eller skadas så svårt att det kan bli aktuellt att avliva den, ska du omgående kontakta oss för att få instruktioner. Detta så att vi till exempel ges möjlighet att före avlivning låta besiktiga hästen eller samråda med den behandlande veterinären. Dör hästen plötsligt eller skadas så svårt att den måste avlivas innan veterinär hinner tillkallas, ska förhållandet styrkas genom fotodokumentation samt intyg av två ojäviga personer. Intyget ska innehålla intygsskrivarens kännedom om sjukdomsförloppet eller dödsfallet och hästens fullständiga signalement och eventuella märkningar. Har diagnos och skadeorsak inte fastställts, ska du ombesörja att veterinär utför obduktion och utfärdar obduktionsintyg med hästens fullständiga signalement och märkningar. Dessa kostnader ersätts inte. 38 Vid utbetalning av livförsäkringsersättning ska ett intyg om avlivning skickas till oss. Kostnader för avlivning ersätts inte. 39 Om du försummar att medverka till utredningen och detta medfört skada för oss, kan den ersättning som du annars hade varit berättigad till sättas ned efter vad som är skäligt med hänsyn till omständigheterna. Någon nedsättning sker inte om oaktsamheten har varit ringa.

29 Om vi inte skulle komma överens 29 Om vi inte skulle komma överens Missförstånd eller oenigheter kan ofta klaras upp på ett enkelt sätt till exempel genom ett samtal eller kompletterande uppgifter. Vänd dig till Folksam Ta först kontakt med den som handlagt ditt ärende eller ring oss på telefon Värdering Vid tvist om värdet på skadad häst eller på lagrad sperma, får du välja om du vill ha saken prövad i domstol eller om värderingen ska hänskjutas till avgörande enligt lagen om skiljeförfarande. Skiljemännen ska tillämpa värderingsreglerna i dessa villkor. Kundombudsmannen Folksam som är fristående från Folksam, gör en opartisk bedömning av ditt ärende och kan rekommendera Folksam att ändra sitt beslut. Prövningen är kostnadsfri. Anmälan till Kundombudsmannen måste göras inom ett år efter det att Folksam lämnat sitt slutliga besked och inom de tider som anges i punkt 33, Preskription. Adress: Stockholm Telefon: , Telefax: E-post: kundombudsmannen@folksam.se Allmänna reklamationsnämnden (ARN) är en statlig myndighet som kostnadsfritt prövar de flesta tvister angående privatpersoners försäkringar, dock inte tvister som rör lägre belopp än kronor, medicinska bedömningar eller vållandefrågor vid trafikolyckor. Anmälan till ARN måste göras senast sex månader efter det att Folksam eller Kundombudsmannen Folksam lämnat slutligt besked. Adress: Box 174, Stockholm Telefon: Telefax: Hemsida: Tingsrätt kan pröva din tvist med Folksam. Då kan rättsskyddet i din hemeller företagsförsäkring ofta nyttjas, kontakta det försäkringsbolaget för närmare upplysningar. Tingsrättens adress och telefonnummer finns i telefonkatalogen.

30 30 Om vi inte skulle komma överens Konsumenternas försäkringsbyrå ger kostnadsfritt information och råd i försäkringsfrågor, men prövar inte enskilda försäkringstvister. Adress: Klara Norra Kyrkogata 33, Stockholm Telefon: Telefax: Kommunal konsumentvägledning finns i många kommuner och kan ge råd och hjälp i försäkringsärenden. Adress och telefonnummer hittar du i telefonkatalogen.

31

32 S M A

Veterinärvårdsförs kan tecknas fr.o.m - t.o.m. Livförsäkring kan tecknas fr.o.m - t.o.m

Veterinärvårdsförs kan tecknas fr.o.m - t.o.m. Livförsäkring kan tecknas fr.o.m - t.o.m Jämför hästförsäkring I alla hästförsäkringar finns många undantag för uppräknade sjukdomar. Försäkringen består i regel en livförsäkring och en veterinärvårdsförsäkring. Livbeloppet och maxbeloppet för

Läs mer

Försäkringsvillkor 1 juli 2006. Svenska Jägareförbundets och Folksams. Jaktvapenförsäkring

Försäkringsvillkor 1 juli 2006. Svenska Jägareförbundets och Folksams. Jaktvapenförsäkring Försäkringsvillkor 1 juli 2006 Svenska Jägareförbundets och Folksams Jaktvapenförsäkring Innehåll Översiktlig information...................... 4 Försäkringsvillkor.......................... 6 Vem försäkringen

Läs mer

För- och efterköpsinformation häst

För- och efterköpsinformation häst 1 (5) För- och efterköpsinformation häst Detta är en information som vi enligt lag ska lämna innan köp. Informationen är en översikt av din försäkring och de villkor, Häst 2015, som gäller för din hästförsäkring.

Läs mer

HÄSTFÖRSÄKRING. Häst Gäller från

HÄSTFÖRSÄKRING. Häst Gäller från HÄSTFÖRSÄKRING Häst 2008 Gäller från 2008-04-01 Innehåll 1. Gemensamma bestämmelser för din Hästförsäkring...3 1.1 Vem försäkringen gäller för...3 1.2 När försäkringen gäller...3 1.3 Var försäkringen gäller...3

Läs mer

Försäkringsvillkor. Hästförsäkring

Försäkringsvillkor. Hästförsäkring Försäkringsvillkor Hästförsäkring Gäller från och med 1 maj 2016 Folksam 106 60 Stockholm 0771-950 950 folksam.se 2 Innehåll Översiktlig information...4 Översikt Hästförsäkring...5 Försäkringsvillkor...6

Läs mer

Försäkringsvillkor. Hästförsäkring

Försäkringsvillkor. Hästförsäkring Försäkringsvillkor Hästförsäkring Gäller från och med 1 maj 2017 Innehåll Översiktlig information...3 Översikt Hästförsäkring...4 Försäkringsvillkor...5 Vem försäkringen gäller för...5 När försäkringen

Läs mer

Allmänna villkor Konsument 2012. Gäller från 2012-01-01

Allmänna villkor Konsument 2012. Gäller från 2012-01-01 allmänna villkor KONSUMENTförsäkring Allmänna villkor Konsument 2012 Gäller från 2012-01-01 Innehåll Lagar... 3 Avtalet och premiebetalning... 3 Försäkringstid... 3 Förnyelse av försäkring... 3 Uppsägning

Läs mer

HÄSTFÖRSÄKRING. Häst 2015. Gäller från 2015-01-01

HÄSTFÖRSÄKRING. Häst 2015. Gäller från 2015-01-01 HÄSTFÖRSÄKRING Häst 2015 Gäller från 2015-01-01 Innehåll 1. Gemensamma bestämmelser för din Hästförsäkring... 3 1.1 Vem försäkringen gäller för... 3 1.2 När försäkringen gäller... 3 1.3 Var försäkringen

Läs mer

Försäkring för hästen 1 oktober 2005

Försäkring för hästen 1 oktober 2005 Försäkring för hästen 1 oktober 2005 Är din häst rätt försäkrad? Det är inte ovanligt att många hästar är för mycket eller för lite försäkrade. Folksams filosofi är inte att sälja försäkringar till varje

Läs mer

VILLKOR. Sveland Djur. Allmänt villkor Djurförsäkring GÄLLER FRÅN 2011-01-01

VILLKOR. Sveland Djur. Allmänt villkor Djurförsäkring GÄLLER FRÅN 2011-01-01 VILLKOR Sveland Djur Allmänt villkor Djurförsäkring GÄLLER FRÅN 2011-01-01 Innehåll Allmänna villkor Vem försäkringen gäller för...4 Försäkringstiden...4 Var försäkringen gäller...4 Pris- och villkorsändring...4

Läs mer

SÄRSKILT VILLKOR ISLANDSHÄST. Särskilt villkor. Islandshäst. Gäller fr.o.m

SÄRSKILT VILLKOR ISLANDSHÄST. Särskilt villkor. Islandshäst. Gäller fr.o.m SÄRSKILT VILLKOR ISLANDSHÄST 2014-01-01 Islandshäst Särskilt villkor Gäller fr.o.m. 2014-01-01 Sveland ger dig mervärden Kontakta oss! Vi ger dig gärna personliga råd om bästa försäkringsskydd. Kontakta

Läs mer

HÄSTFÖRSÄKRING. Häst Gäller från

HÄSTFÖRSÄKRING. Häst Gäller från HÄSTFÖRSÄKRING Häst 2018 Gäller från 2018-05-01 Innehåll 1. Gemensamma bestämmelser för din Hästförsäkring... 3 1.1 Vem försäkringen gäller för... 3 1.2 När försäkringen gäller... 3 1.3 Var försäkringen

Läs mer

JAKTJOURNALENS JAKTHUNDSFÖRSÄKRING VILLKOR 2015 09 01

JAKTJOURNALENS JAKTHUNDSFÖRSÄKRING VILLKOR 2015 09 01 JAKTJOURNALENS JAKTHUNDSFÖRSÄKRING VILLKOR 2015 09 01 Alternativ I försvinnande (kommer bort) dödsfall p g a olycksfall veterinärvårdskostnader vid olycksfall förlorad jakt-/avelsförmåga vid olycksfall

Läs mer

SÄRSKILT VILLKOR HÄST SPECIAL. Särskilt villkor. Häst Special. Gäller fr.o.m

SÄRSKILT VILLKOR HÄST SPECIAL. Särskilt villkor. Häst Special. Gäller fr.o.m SÄRSKILT VILLKOR HÄST SPECIAL 2014-01-01 Särskilt villkor Häst Special Gäller fr.o.m. 2014-01-01 Sveland ger dig mervärden Sveland Bonus Svelands bonussystem lämnar 5 % rabatt på veterinärvårdspremien

Läs mer

ALLMÄNT VILLKOR DJUR 2014-01-01. Gäller fr.o.m. 2014-01-01

ALLMÄNT VILLKOR DJUR 2014-01-01. Gäller fr.o.m. 2014-01-01 ALLMÄNT VILLKOR DJUR 2014-01-01 Allmänt Villkor Djur Gäller fr.o.m. 2014-01-01 Sveland ger dig mervärden Kontakta oss! Vi ger dig gärna personliga råd om bästa försäkringsskydd. Kontakta någon av våra

Läs mer

Allmänna avtalsbestämmelser

Allmänna avtalsbestämmelser Allmänna avtalsbestämmelser God Man och Förvaltare Allmänt försäkringsvillkor Gäller från och med 2015-04-01 Detta försäkringsvillkor ingår i en serie av villkor. 1 (5) 1 Allmänna avtalsbestämmelser God

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR KONSUMENTFÖRSÄKRING. Allmänna villkor Konsument 2015. Gäller från 2015-01-01

ALLMÄNNA VILLKOR KONSUMENTFÖRSÄKRING. Allmänna villkor Konsument 2015. Gäller från 2015-01-01 ALLMÄNNA VILLKOR KONSUMENTFÖRSÄKRING Allmänna villkor Konsument 2015 Gäller från 2015-01-01 Innehåll Lagar...3 Avtalet och premiebetalning...3 Försäkringstid...3 Förnyelse av försäkring...3 Uppsägning

Läs mer

Försäkringsvillkor Gruppförsäkring för inkomstförsäkring Folksam ömsesidig sakförsäkring. Gäller från och med den 1 januari 2010.

Försäkringsvillkor Gruppförsäkring för inkomstförsäkring Folksam ömsesidig sakförsäkring. Gäller från och med den 1 januari 2010. Gruppförsäkring för inkomstförsäkring Folksam ömsesidig sakförsäkring Gäller från och med den 1 januari 2010 Inkomstförsäkring Innehåll Försäkringsvillkor Inkomstförsäkring Information... 3 Försäkringsgivare...

Läs mer

Försäkringsvillkor Agria Får / Get Enskild. Gäller från

Försäkringsvillkor Agria Får / Get Enskild. Gäller från Försäkringsvillkor Agria Får / Get Enskild Gäller från 2013-01-01 Innehåll A Välkommen till Agria Djurförsäkring... 3 A.1 Det här är försäkringsvillkoren... 3 A.2 Kontrollera din försäkring... 3 B Agria

Läs mer

SÄRSKILT VILLKOR HÄST FAVORIT. Särskilt villkor. Häst Favorit. Gäller fr.o.m

SÄRSKILT VILLKOR HÄST FAVORIT. Särskilt villkor. Häst Favorit. Gäller fr.o.m SÄRSKILT VILLKOR HÄST FAVORIT Särskilt villkor 2014-01-01 Häst Favorit Gäller fr.o.m. 2014-01-01 Sveland ger dig mervärden Sveland Bonus Svelands bonussystem lämnar 5 % rabatt på veterinärvårdspremien

Läs mer

ALLMÄNT VILLKOR DJUR. 2011-01-01 Gäller fr.o.m. 2011-01-01

ALLMÄNT VILLKOR DJUR. 2011-01-01 Gäller fr.o.m. 2011-01-01 ALLMÄNT VILLKOR DJUR 2011-01-01 Gäller fr.o.m. 2011-01-01 Sveland ger dig mervärden Kontakta oss! Vi ger dig gärna personliga råd om bästa försäkringsskydd. Kontakta någon av våra representanter som du

Läs mer

Gäller fr.o.m

Gäller fr.o.m Gäller fr.o.m. 2015-01-01 Sveland ger dig mervärden Kontakta oss Vi ger dig gärna personlig rådgivning om försäkringslösningar som passar dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta vår kundservice

Läs mer

h) Försäkringstagaren är skyldig att lämna korrekta uppgifter till ombudet vid försäkringens tecknande.

h) Försäkringstagaren är skyldig att lämna korrekta uppgifter till ombudet vid försäkringens tecknande. HÄSTFÖRSÄKRING Försäkringens omfattning 1 Försäkringen tecknas a) Häst kan försäkras från och med 10 dagars ålder. b) Häst kan nyförsäkras till och med det år den fyller 17 år. c) Från och med första januari

Läs mer

HÄSTFÖRSÄKRING. Styrelsens tillägg till försäkringsvillkor gällande från 2011-01-01. Försäkringens omfattning. 1 Försäkringen tecknas

HÄSTFÖRSÄKRING. Styrelsens tillägg till försäkringsvillkor gällande från 2011-01-01. Försäkringens omfattning. 1 Försäkringen tecknas HÄSTFÖRSÄKRING Styrelsens tillägg till försäkringsvillkor gällande från 2011-01-01. Alla ersättningsanspråk skall styrkas med giltiga kvitton och intyg i original. Dessa får inte vara äldre än 2 år från

Läs mer

Gäller fr.o.m. 2015-01-01

Gäller fr.o.m. 2015-01-01 Gäller fr.o.m. 2015-01-01 Sveland ger dig mervärden Kontakta oss Vi ger dig gärna personlig rådgivning om försäkringslösningar som passar dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta vår kundservice

Läs mer

VILLKOR. Sveland Hjort. Särskilt villkor Hjortförsäkring GÄLLER FRÅN

VILLKOR. Sveland Hjort. Särskilt villkor Hjortförsäkring GÄLLER FRÅN VILLKOR Sveland Hjort Särskilt villkor Hjortförsäkring GÄLLER FRÅN 2011-05-01 Välkommen till Sveland! Vi är naturligtvis mycket glada för att Du valt att försäkra Ditt djur i Sveland. Det är ett stort

Läs mer

Djur - Enskild, Alpacka och kameldjur. Försäkringsvillkor GLB626:1 - Särskilt villkor

Djur - Enskild, Alpacka och kameldjur. Försäkringsvillkor GLB626:1 - Särskilt villkor Djur - Enskild, Alpacka och kameldjur Försäkringsvillkor GLB626:1 - Särskilt villkor Gäller från 1 januari 2017 Innehåll 1. Vem försäkringen gäller för 3 2. När försäkringen gäller 3 3. Var försäkringen

Läs mer

Styrelsens tillägg till försäkringsvillkor gällande från

Styrelsens tillägg till försäkringsvillkor gällande från HÄSTFÖRSÄKRING Styrelsens tillägg till försäkringsvillkor gällande från 2010-01-01 Alla ersättningsanspråk skall styrkas med giltiga kvitton och intyg i original. Dessa får inte vara äldre än 2 år från

Läs mer

SVENSKA MORGANHÄSTFÖRENINGENS HÄSTSKADEFOND

SVENSKA MORGANHÄSTFÖRENINGENS HÄSTSKADEFOND SVENSKA MORGANHÄSTFÖRENINGENS HÄSTSKADEFOND Försäkringsvillkor gällande från år 2012 Svenska Morganhästföreningens Hästskadefond bedriver försäkringsverksamhet med uppgift att erbjuda föreningens medlemmar

Läs mer

Gäller fr.o.m

Gäller fr.o.m Gäller fr.o.m. 2015-01-01 Sveland ger dig mervärden Sveland Bonus Svelands bonussystem lämnar 5 procent rabatt på veterinärvårdspremien för varje skadefritt år, upp till 20 procent lägre premie! Kontakta

Läs mer

Försäkringstagare Försäkringstagare är den fysiska eller juridiska person som anges i försäkringsbeviset.

Försäkringstagare Försäkringstagare är den fysiska eller juridiska person som anges i försäkringsbeviset. OMFATTNINGSBESTÄMMELSER SPORTUTRUSTNING SPSE2011:1 Försäkringens omfattning Försäkringen ersätter det belopp (självrisken) med vilket försäkringstagarens hemförsäkringsbolag eller resebolag minskat skadeersättningen

Läs mer

Gäller fr.o.m

Gäller fr.o.m Gäller fr.o.m. 2015-01-01 Sveland ger dig mervärden Sveland Bonus Svelands bonussystem lämnar 5 procent rabatt på veterinärvårdspremien för varje skadefritt år, upp till 20 procent lägre premie! Kontakta

Läs mer

KRISFÖRSÄKRING ALLMÄNNA FÖRSÄKRINGSVILLKOR SRF 1008:3 GÄLLER FRÅN 2015-01-01. Stockholmsregionens Försäkring AB

KRISFÖRSÄKRING ALLMÄNNA FÖRSÄKRINGSVILLKOR SRF 1008:3 GÄLLER FRÅN 2015-01-01. Stockholmsregionens Försäkring AB ALLMÄNNA FÖRSÄKRINGSVILLKOR KRISFÖRSÄKRING SRF 1008:3 GÄLLER FRÅN 2015-01-01 Stockholmsregionens Försäkring AB Adress: Organisationsnr : 516406-0641 Wallingatan 33 111 24 Stockholm VILLKORSINSTRUKTION...

Läs mer

För- och efterköpsinformation häst

För- och efterköpsinformation häst För- och efterköpsinformation häst Detta är en information som vi enligt lag ska lämna innan köp. Informationen är en översikt av din försäkring och de villkor, Häst 2018, som gäller för din hästförsäkring.

Läs mer

Villkor för Inkomstförsäkring

Villkor för Inkomstförsäkring Villkor för Inkomstförsäkring Vårdförbundet Gäller från 1 januari 2013 forenadeliv.se Innehåll 1 Inledning 3 2 Begreppsförklaringar 4 3 Försäkringen 5 4 Vem kan få ersättning 6 5 Ersättningen 6 6 Ersättning

Läs mer

Gäller fr.o.m

Gäller fr.o.m Gäller fr.o.m. 2016-01-01 Ditt eget försäkringsbolag! Det här är Allmänt villkor för Sveland Djurförsäkringar. Tillsammans med ditt försäkringsbrev och särskilt villkor för din djurförsäkring ger det dig

Läs mer

Elitföreningen Damfotboll Vårdkostnadsförsäkring - K 64960

Elitföreningen Damfotboll Vårdkostnadsförsäkring - K 64960 Sid. 1(7) Elitföreningen Damfotboll Vårdkostnadsförsäkring - K 64960 Villkor nr K 64960 som gäller från och med 2008-04-01 Allmänt Vilka ersättningar som gäller för varje enskild försäkring framgår av

Läs mer

Inkomstförsäkring. Försäkringsvillkor Gruppförsäkring för inkomstförsäkring Gäller från och med den 1 januari 2011 Folksam ömsesidig sakförsäkring

Inkomstförsäkring. Försäkringsvillkor Gruppförsäkring för inkomstförsäkring Gäller från och med den 1 januari 2011 Folksam ömsesidig sakförsäkring Försäkringsvillkor Gruppförsäkring för inkomstförsäkring Gäller från och med den 1 januari 2011 Folksam ömsesidig sakförsäkring 2/9 Försäkringsvillkor Gruppförsäkring Innehåll Försäkringsvillkor...3 Information...3

Läs mer

Agria Häst. Gäller från 2011-01-01

Agria Häst. Gäller från 2011-01-01 Agria Häst Gäller från 2011-01-01 Innehåll A Välkommen till Agria Djurförsäkring... 3 B Agria A1 Veterinärvård... 4 C Agria Aktiv Veterinärvård... 5 D Agria A2 Veterinärvård... 7 E Agria Plus, tilläggsförsäkring...

Läs mer

VILLKOR FÖR OXIE-SKYTTS DJURFÖRSÄKRING

VILLKOR FÖR OXIE-SKYTTS DJURFÖRSÄKRING Oxie-Skytts Djurförsäkring VILLKOR FÖR OXIE-SKYTTS DJURFÖRSÄKRING Allmänna försäkringsvillkor 1 - Inträde i bolaget Den som vill inträda i bolaget skall därom avlämna egenhändigt undertecknad försäkringsansökan.

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR KONSUMENTFÖRSÄKRING. Allmänna villkor Konsument Gäller från

ALLMÄNNA VILLKOR KONSUMENTFÖRSÄKRING. Allmänna villkor Konsument Gäller från ALLMÄNNA VILLKOR KONSUMENTFÖRSÄKRING Allmänna villkor Konsument 2016 Gäller från 2016-06-01 Innehåll Lagar... 3 Avtalet och premiebetalning... 3 Försäkringstid... 3 Förnyelse av försäkring... 3 Uppsägning

Läs mer

KATTFÖRSÄKRING. Katt 2016. Gäller från 2016-01-01

KATTFÖRSÄKRING. Katt 2016. Gäller från 2016-01-01 KATTFÖRSÄKRING Katt 2016 Gäller från 2016-01-01 Innehåll 1. Gemensamma bestämmelser för din kattförsäkring... 3 1.1 Vem försäkringen gäller för... 3 1.2 När försäkringen gäller... 3 1.3 Var försäkringen

Läs mer

Agria Häst. Gäller från 2014-01-01

Agria Häst. Gäller från 2014-01-01 Agria Häst Gäller från 2014-01-01 Innehåll A Välkommen till Agria Djurförsäkring... 3 B Agria A1 Veterinärvård... 4 C Agria Aktiv Veterinärvård... 5 D Agria A2 Veterinärvård... 7 E Agria Plus, tilläggsförsäkring...

Läs mer

Försäkringstagare Försäkringstagare är den fysiska eller juridiska person som anges i försäkringsbeviset.

Försäkringstagare Försäkringstagare är den fysiska eller juridiska person som anges i försäkringsbeviset. OMFATTNINGSBESTÄMMELSER ID-HANDLING IDSE2011:1 Försäkringens omfattning 1. Kostnader för att återanskaffa ID-handling Försäkringen ersätter kostnader för att återanskaffa stulna ID handlingar, körkort,

Läs mer

Nordeuropa Försäkring AB

Nordeuropa Försäkring AB Nordeuropa Försäkring AB FÖRSÄKRINGSVILLKOR SJUKAVBROTTSFÖRSÄKRING - MERKOSTNAD N14:3 FÖRSÄKRINGSGIVAREN ANGES I FÖRSÄKRINGSBREVET Innehåll sid 5.2 Sjukavbrottsförsäkring Merkostnad 3 5.2.1 Vem försäkringen

Läs mer

VÄLJ VERSION AV VILLKORET NEDAN:

VÄLJ VERSION AV VILLKORET NEDAN: VÄLJ VERSION AV VILLKORET NEDAN: Försäkring tecknad/förnyad efter 1/1 2018 Försäkring tecknad/förnyad efter 1/5 2017 Försäkring tecknad/förnyad efter 1/1 2016 Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Djur, allmänt villkor

Läs mer

KRISFÖRSÄKRING ALLMÄNNA FÖRSÄKRINGSVILLKOR SRF 1008:2 GÄLLER FRÅN 2013-01-01. Stockholmsregionens Försäkring AB

KRISFÖRSÄKRING ALLMÄNNA FÖRSÄKRINGSVILLKOR SRF 1008:2 GÄLLER FRÅN 2013-01-01. Stockholmsregionens Försäkring AB ALLMÄNNA FÖRSÄKRINGSVILLKOR KRISFÖRSÄKRING SRF 1008:2 GÄLLER FRÅN 2013-01-01 Stockholmsregionens Försäkring AB Adress: Organisationsnr : 516406-0641 Wallingatan 11 111 60 Stockholm VILLKORSINSTRUKTION...

Läs mer

Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Individuell GR-14:2

Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Individuell GR-14:2 Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Individuell GR-14:2 1. Vem försäkringen gäller för Försäkringen gäller för den beställare (försäkrade) som angivits i försäkringsbrevet. 2. Vad försäkringen gäller

Läs mer

Förköpsinformation Information vid distansavtal

Förköpsinformation Information vid distansavtal Förköpsinformation Information vid distansavtal Delkasko/Vagnskadeförsäkring Förköpsinformation och Information vid distansavtal Detta är en kort sammanfattning av det försäkringsvillkor som gäller för

Läs mer

Gäller fr.o.m. 2015-02-01

Gäller fr.o.m. 2015-02-01 Gäller fr.o.m. 2015-02-01 Sveland & PRO ger dig mervärden Kontakta oss! På vår hemsida www.sveland.se finner du information om företaget, villkor och blanketter med mera. Sveland Djurförsäkringar har försäkringslösningar

Läs mer

Villkor 502. Egenpension inom ITP eller annan pensionsplan Traditionell försäkring

Villkor 502. Egenpension inom ITP eller annan pensionsplan Traditionell försäkring Villkor 502 Egenpension inom ITP eller annan pensionsplan Traditionell försäkring 1 2 Innehåll Försäkringsavtalet.................................................................................. 4 Försäkringens

Läs mer

SÄRSKILT VILLKOR HUND OLYCKSFALL

SÄRSKILT VILLKOR HUND OLYCKSFALL SÄRSKILT VILLKOR HUND OLYCKSFALL 2013-07-01 Hund Olycksfall Särskilt villkor Gäller fr.o.m. 2013-07-01 Sveland ger dig mervärden Kontakta oss! Vi ger dig gärna personliga råd om bästa försäkringsskydd.

Läs mer

Föl på väg. Gäller från 2013-01-01

Föl på väg. Gäller från 2013-01-01 Föl på väg Gäller från 2013-01-01 1 Försäkringar för avel och uppfödning I samarbete med ASVH, Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen, har Agria tagit fram försäkringar som är särskilt anpassade

Läs mer

Försäkringsvillkor 2015 Entreprenadsäkerhet, Garantitid

Försäkringsvillkor 2015 Entreprenadsäkerhet, Garantitid Försäkringsvillkor 2015 Entreprenadsäkerhet, Garantitid Innehållsförteckning 1. Vem försäkringen gäller för... 2 1.1 Försäkrat kontrakt och försäkrade kontraktsarbeten... 2 1.2 Var försäkringen gäller...

Läs mer

Villkor. Allmänna villkor för Saco Inkomstförsäkring För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med Folksam

Villkor. Allmänna villkor för Saco Inkomstförsäkring För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med Folksam Villkor Allmänna villkor för Saco Inkomstförsäkring 2019-01-01 För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med Folksam A Innehåll A Innehåll... 3 B Vem får teckna försäkringen... 4 C När gäller försäkringen...

Läs mer

Gäller fr.o.m

Gäller fr.o.m Gäller fr.o.m. 2019-01-01 Ditt eget försäkringsbolag! Det här är Allmänt villkor för Sveland Djurförsäkringar. Tillsammans med ditt försäkringsbrev och särskilt villkor för din djurförsäkring ger det dig

Läs mer

Gäller fr.o.m

Gäller fr.o.m Gäller fr.o.m. 2016-01-01 Ditt eget försäkringsbolag! Det här är försäkringsvillkoret för din försäkring Sveland Häst Special. Tillsammans med ditt försäkringsbrev och Allmänt villkor för Sveland Djurförsäkringar

Läs mer

Gäller fr.o.m

Gäller fr.o.m Gäller fr.o.m. 2016-01-01 Ditt eget försäkringsbolag! Det här är försäkringsvillkoret för din försäkring Sveland Fågel. Tillsammans med ditt försäkringsbrev och Allmänt villkor för Sveland Djurförsäkringar

Läs mer

Produktinformation. Patientförsäkring

Produktinformation. Patientförsäkring Produktinformation Patientförsäkring Produktinformation Patientförsäkring Denna information är en kortfattad beskrivning av försäkringsvillkoret Patientförsäkring A 720. För försäkringen gäller alltid

Läs mer

Agria Häst. Gäller från 2013-01-01

Agria Häst. Gäller från 2013-01-01 Agria Häst Gäller från 2013-01-01 1 Agria hästförsäkringar passar alla Agria Djurförsäkring har försäkringar för alla hästar och för alla hästägare. Försäkringarna är utformade så att du själv kan plocka

Läs mer

Kattförsäkring. Försäkringsvillkor 1 maj 2014

Kattförsäkring. Försäkringsvillkor 1 maj 2014 Kattförsäkring Försäkringsvillkor 1 maj 2014 3 Innehåll Översiktlig information... 4 Försäkringsvillkor...5 Vem försäkringen gäller för...5 När och var försäkringen gäller...5 Försäkrad egendom...5 Veterinärvårdsförsäkring...5

Läs mer

VILLKORSSAMMANFATTNING Kattförsäkring

VILLKORSSAMMANFATTNING Kattförsäkring VILLKORSSAMMANFATTNING Kattförsäkring 2019-05-01 Detta är inte det fullständiga försäkringsvillkoret, utan en översiktlig information med syfte att ge en sammanfattning av vad din försäkring omfattar.

Läs mer

Försäkringsvillkor för efterlevandepension med premiebefrielse. Enligt kollektivavtalet PA-KFS 09

Försäkringsvillkor för efterlevandepension med premiebefrielse. Enligt kollektivavtalet PA-KFS 09 Försäkringsvillkor för efterlevandepension med premiebefrielse Enligt kollektivavtalet PA-KFS 09 Innehållsförteckning Sidan 1. Allmänt om försäkringen... 3 2. Försäkringens omfattning... 5 3. Så bestäms

Läs mer

Nordeuropa Försäkring AB

Nordeuropa Försäkring AB Nordeuropa Försäkring AB FÖRSÄKRINGSVILLKOR ALLMÄNNA BESTÄMMELSER N00:2 FÖRSÄKRINGSGIVAREN ANGES I FÖRSÄKRINGSBREVET 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid 10 Allmänna avtalsbestämmelser 3 10.1 Försäkringstiden och

Läs mer

EXTRAKOSTNADS- FÖRSÄKRING

EXTRAKOSTNADS- FÖRSÄKRING GJAV 936:2 EXTRAKOSTNADS- FÖRSÄKRING särskilt försäkringsvillkor Gäller från och med 2009-10-01 Detta försäkringsvillkor ingår i en serie av villkor. De olika avsnittens indelning och numrering har samordnats,

Läs mer

Försäkringsvillkor. Ansvarsförsäkring för VD och Styrelse A

Försäkringsvillkor. Ansvarsförsäkring för VD och Styrelse A Försäkringsvillkor Ansvarsförsäkring för VD och Styrelse A50 2011-12-01 1 Ansvarsförsäkring för VD- och styrelse A1 Vem försäkringen gäller för A1.1 Försäkrade personer Försäkringen gäller för försäkringstagarens

Läs mer

Försäkringsvillkor. Kattförsäkring

Försäkringsvillkor. Kattförsäkring Försäkringsvillkor Kattförsäkring Gäller från och med 1 maj 2017 Folksam 106 60 Stockholm 0771-950 950 folksam.se 2 Innehåll Översiktlig information...4 Försäkringsvillkor Kattförsäkring Bas...5 Vem försäkringen

Läs mer

Grupplivförsäkring. pensionärer. Försäkringsvillkor Grupplivförsäkring för pensionärer Folksam ömsesidig livförsäkring

Grupplivförsäkring. pensionärer. Försäkringsvillkor Grupplivförsäkring för pensionärer Folksam ömsesidig livförsäkring Grupplivförsäkring för pensionärer Försäkringsvillkor Grupplivförsäkring för pensionärer Folksam ömsesidig livförsäkring Gäller från och med 1 januari 2012 Innehåll Försäkringsvillkor Grupplivförsäkring

Läs mer

Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Kollektiv GR-13:1

Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Kollektiv GR-13:1 Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Kollektiv GR-13:1 1. Vem försäkringen gäller för Försäkringstagare är Villaägarnas Riksförbund, som tecknar försäkringen kalenderårsvis (Försäkringsår) med början

Läs mer

Försäkringsvillkor Agria Nöt Enskild

Försäkringsvillkor Agria Nöt Enskild Försäkringsvillkor Agria Nöt Enskild 1. Vem försäkringen gäller för Försäkringen gäller för den försäkringstagare som anges på försäkringsbrevet i sin egenskap av ägare till djuret. Försäkringen gäller

Läs mer

Agria Favorit. Gäller från 2012-04-01

Agria Favorit. Gäller från 2012-04-01 Agria Favorit Gäller från 2012-04-01 Innehåll A Välkommen till Agria Djurförsäkring... 3 B Agria Veterinärvård... 3 C Agria Liv...4 2 A Välkommen till Agria Djurförsäkring A.1 Det här är försäkringsvillkoren

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖRETAGSFÖRSÄKRING. Allmänna villkor Företag 2015. Gäller från 2015-01-01

ALLMÄNNA VILLKOR FÖRETAGSFÖRSÄKRING. Allmänna villkor Företag 2015. Gäller från 2015-01-01 ALLMÄNNA VILLKOR FÖRETAGSFÖRSÄKRING Allmänna villkor Företag 2015 Gäller från 2015-01-01 Innehåll Detta villkor ingår i en serie av villkor för företag. Villkoren är indelade och numrerade efter ett gemensamt

Läs mer

Startklar och Startklar Plus

Startklar och Startklar Plus 1(6) Startklar och Startklar Plus Villkor som gäller från och med den 1 april 2008. Avbeställningsförsäkring och olycksfallsförsäkring Villkoret gäller för varje person som tecknat Startklar eller Startklar

Läs mer

Djur - Enskild, Får & Get. Försäkringsvillkor GLB622:1 - Särskilt villkor

Djur - Enskild, Får & Get. Försäkringsvillkor GLB622:1 - Särskilt villkor Djur - Enskild, Får & Get Försäkringsvillkor GLB622:1 - Särskilt villkor Gäller från 1 januari 2017 Innehåll 1. Vem försäkringen gäller för 3 2. När försäkringen gäller 3 3. Var försäkringen gäller 3 6.

Läs mer

Gäller fr.o.m

Gäller fr.o.m Gäller fr.o.m. 2016-01-01 Ditt eget försäkringsbolag! Det här är försäkringsvillkoret för din försäkring Sveland Häst Favorit. Tillsammans med ditt försäkringsbrev och Allmänt villkor för Sveland Djurförsäkringar

Läs mer

Allmänna bestämmelser för Agrias lantbruksförsäkringar. Gäller från 2016-01-01

Allmänna bestämmelser för Agrias lantbruksförsäkringar. Gäller från 2016-01-01 Allmänna bestämmelser för Agrias lantbruksförsäkringar Gäller från 2016-01-01 Innehåll A Allmänna Bestämmelser för Agrias lantbruksförsäkringar A.1 När och hur gäller försäkringen 3 A.1.1 Försäkringsavtalet

Läs mer

Agria Häst. Gäller från 2015-07-01

Agria Häst. Gäller från 2015-07-01 Agria Häst Gäller från 2015-07-01 Innehåll Välkommen till Agria Djurförsäkring 3 A Agria A1 Veterinärvård 3 B Agria Aktiv Veterinärvård 5 C Agria A2 Veterinärvård 8 D Agria Plus, tilläggsförsäkring 9 E

Läs mer

Gäller fr.o.m

Gäller fr.o.m Gäller fr.o.m. 2015-02-01 Sveland ger dig mervärden Kontakta oss Vi ger dig gärna personlig rådgivning om försäkringslösningar som passar dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta vår kundservice

Läs mer

Försäkringsvillkor januari 2015

Försäkringsvillkor januari 2015 HÄSTFÖRSÄKRING Försäkringsvillkor januari 2015 Här har vi samlat allt som vår hästförsäkring omfattar. Läs det här försäkringsvillkoret tillsammans med ditt försäkringsbrev, så ser du vad som gäller vid

Läs mer

Försäkringsvillkor Agria Gris Besättning. Gäller från 2013-01-01

Försäkringsvillkor Agria Gris Besättning. Gäller från 2013-01-01 Försäkringsvillkor Agria Gris Besättning Gäller från 2013-01-01 Innehåll A Välkommen till Agria Djurförsäkring... 3 A.1 Det här är försäkringsvillkoren... 3 A.2 Kontrollera din försäkring... 3 B Agria

Läs mer

Försäkringsvillkor 1 januari 2003. Hund och Katt

Försäkringsvillkor 1 januari 2003. Hund och Katt Försäkringsvillkor 1 januari 2003 Hund och Katt 2 Hund- och kattförsäkring Hund- och kattförsäkring 3 Innehåll 1. Vem försäkringen gäller för............. 4 2. När försäkringen gäller................ 4

Läs mer

Hästförsäkring. Anmäl en skada så här

Hästförsäkring. Anmäl en skada så här Anmäl en skada så här Om olyckan är framme är det viktigt att du tar kontakt med oss så fort som möjligt. Under kontorstid kan vi oftast betala den ersättningsbara delen av dina veterinärvårdskostnader

Läs mer

VILLKORSSAMMANFATTNING Kattförsäkring 2015-09-01

VILLKORSSAMMANFATTNING Kattförsäkring 2015-09-01 VILLKORSSAMMANFATTNING Kattförsäkring 2015-09-01 Våra försäkringsprodukter Våra kattförsäkringar ger skydd mot ekonomisk förlust om katten dör, måste avlivas eller behöver behandlas av veterinär. Det finns

Läs mer

07 Vikarieförsäkring. Innehåll 2010-03-12

07 Vikarieförsäkring. Innehåll 2010-03-12 300e68d3-b49a-4be0-bd02-2a885c812616 Vikarieförsäkring Detta villkor är numrerat efter ett system som lämnar utrymme för anpassningar till försäkrad verksamhet och vald försäkringsomfattning. Detta medför

Läs mer

Försäkringsvillkor. Basförsäkring för mopeder av klass 1 & 2. Gäller från den 2013-04-16

Försäkringsvillkor. Basförsäkring för mopeder av klass 1 & 2. Gäller från den 2013-04-16 Försäkringsvillkor Basförsäkring för mopeder av klass 1 & 2 Gäller från den 2013-04-16 Försäkringsgivare är Accept Försäkringsaktiebolag (516401-6577) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Allmän

Läs mer

FÖRKÖPSINFORMATION. MediaMarkt konto. Allriskförsäkring för hemelektronik och hushållsmaskiner (5 år) Gällande från 2015-04-01

FÖRKÖPSINFORMATION. MediaMarkt konto. Allriskförsäkring för hemelektronik och hushållsmaskiner (5 år) Gällande från 2015-04-01 FÖRKÖPSINFORMATION MediaMarkt konto Allriskförsäkring för hemelektronik och hushållsmaskiner (5 år) FÖRKÖPSINFORMATION Media Markt konto Allriskförsäkring för hemelektronik och hushållsmaskiner (5 år)

Läs mer

VILLKORSTILLÄGG. Säkerhetskopior ska förvaras skilda från originalet och från varandra på sådant sätt att dessa inte kan skadas vid samma tillfälle.

VILLKORSTILLÄGG. Säkerhetskopior ska förvaras skilda från originalet och från varandra på sådant sätt att dessa inte kan skadas vid samma tillfälle. V 073F:1 VILLKORSTILLÄGG Leasingförsäkring I villkor V073 utgår A.31-31.2 samt hela avsnitt D. Allmänna avtalsbestämmelser och ersätts med nedanstående. Asterisk (*) i villkorstext anger att ordet finns

Läs mer

Förköpsinformation SVELAND HÄSTFÖRSÄKRING. KUNDSERVICE

Förköpsinformation SVELAND HÄSTFÖRSÄKRING. KUNDSERVICE Förköpsinformation SVELAND HÄSTFÖRSÄKRING KUNDSERVICE 0451-38 30 00 www.sveland.se 2018-06-01 1 INNEHÅLL Ditt eget försäkringsbolag...3 Sveland Häst Favorit...4 Sveland Häst Special...6 Sveland Häst Maximal...8

Läs mer

Försäkringsvillkor Grupplivförsäkring GL 5113 Gäller för avtal tecknade från 2006-01-01. Grupplivförsäkring GL 5113

Försäkringsvillkor Grupplivförsäkring GL 5113 Gäller för avtal tecknade från 2006-01-01. Grupplivförsäkring GL 5113 Försäkringsvillkor Grupplivförsäkring GL 5113 Gäller för avtal tecknade från 2006-01-01 Grupplivförsäkring GL 5113 Innehåll A. Försäkringsavtal och premiebetalning..... 4 1. Gruppavtal............................

Läs mer

OKQ8 BackUp Husbil. Tilläggsförsäkring för husbil Försäkringsvillkor 1 januari 2016

OKQ8 BackUp Husbil. Tilläggsförsäkring för husbil Försäkringsvillkor 1 januari 2016 OKQ8 BackUp Husbil Tilläggsförsäkring för husbil Försäkringsvillkor 1 januari 2016 2 Innehåll Översiktlig information husbil... 2 Allmänna försäkringsvillkor...6 Vilka husbilar försäkringen gäller för...6

Läs mer

Försäkringsvillkor 2017 FÄRDIGSTÄLLANDEFÖRSÄKRING, GARANTITID

Försäkringsvillkor 2017 FÄRDIGSTÄLLANDEFÖRSÄKRING, GARANTITID Försäkringsvillkor 2017 FÄRDIGSTÄLLANDEFÖRSÄKRING, GARANTITID Villkor Färdigställandeförsäkring, Garantitid - 2017 Innehållsförteckning 1. Vem försäkringen gäller för... 1 1.1 Försäkrat kontrakt och försäkrade

Läs mer

Gäller fr.o.m

Gäller fr.o.m Gäller fr.o.m. 2015-09-01 Ditt eget försäkringsbolag! Det här är försäkringsvillkoret för din försäkring Sveland Travhäst Avel. Tillsammans med ditt försäkringsbrev och Allmänt villkor Djur ger det dig

Läs mer

Gäller från Trygghet

Gäller från Trygghet Agria Häst Gäller från 2017-01-01 Trygghet Innehåll Välkommen till Agria Djurförsäkring 3 A A1 Safe Veterinärvård 3 B Racing Veterinärvård 6 C Breeding Veterinärvård 8 D A2 Limited Veterinärvård 11 E A1

Läs mer

Produktinformation. Epidemiavbrottsförsäkring

Produktinformation. Epidemiavbrottsförsäkring Produktinformation Epidemiavbrottsförsäkring Produktinformation Epidemiavbrottsförsäkring Denna information är en kortfattad beskrivning av försäkringsvillkoret Epidemiavbrottsförsäkring AV 121. För försäkringen

Läs mer

Gäller från Trygghet

Gäller från Trygghet Agria Häst Gäller från 2018-01-01 Trygghet Innehåll Välkommen till Agria Djurförsäkring 3 A A1 Safe Veterinärvård 3 B Racing Veterinärvård 6 C Breeding Veterinärvård 8 D A2 Limited Veterinärvård 11 E A1

Läs mer

Förköpsinformation SVELAND HÄSTFÖRSÄKRING. KUNDSERVICE

Förköpsinformation SVELAND HÄSTFÖRSÄKRING. KUNDSERVICE Förköpsinformation SVELAND HÄSTFÖRSÄKRING KUNDSERVICE 0451-38 30 00 www.sveland.se 2016-01-01 1 INNEHÅLL Ditt eget försäkringsbolag...3 Sveland Häst Favorit...4 Sveland Häst Special...6 Sveland Häst Maximal...8

Läs mer

Gäller fr.o.m

Gäller fr.o.m Gäller fr.o.m. 2015-01-01 Sveland ger dig mervärden Kontakta oss Vi ger dig gärna personlig rådgivning om försäkringslösningar som passar dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta vår kundservice

Läs mer

Agria Häst. Gäller från

Agria Häst. Gäller från Agria Häst Gäller från 2019-01-01 Villkor Häst Innehåll Välkommen till Agria Djurförsäkring 3 A A1 Safe Veterinärvård 3 B Racing Veterinärvård 6 C Breeding Veterinärvård 9 D A2 Limited Veterinärvård 12

Läs mer

Förköpsinformation för. Trygg Livförsäkring

Förköpsinformation för. Trygg Livförsäkring Förköpsinformation för Trygg Livförsäkring Förköpsinformation för Trygg Livförsäkring Nedan beskrivs viktig information om Trygg Livförsäkring. För en fullständig beskrivning av rättigheter och skyldigheter,

Läs mer

Förmögenhetsbrottsförsäkring PS965

Förmögenhetsbrottsförsäkring PS965 Gäller från och med 2017-01-01 C. Förmögenhetsbrottsförsäkring 1. Vem försäkringen gäller för 1.1 Försäkringstagaren och dotterbolag Försäkringen gäller för försäkringstagaren och dennes dotterbolag. 1.2

Läs mer