KVALITETSREDOVISNING 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KVALITETSREDOVISNING 2011"

Transkript

1 UTBILDNINGSNÄMNDEN SÖDE RMALMSSKOLAN SID 1 (14) KVALITETSREDOVISNING 2011

2 SID 2 (14) Inledning Södermalmsskolan är en F-9 skola som ligger vid Mariatorget i hjärtat av Södermalm. Vi tar emot barn från förskoleklass upp till årskurs 9 i grundskolan. Vi tar emot barn från förskoleklass till årskurs 9 i grundsärskolan. Vi har en samlad skoldag med fritidshemsverksamhet för förskoleklass till årkurs 3 och erbjuder en mellanstadieverksamhet för årskurs 4-6 samt kvällsverksamhet ett par kvällar från årskurs 6 och uppåt. Vi har korttidstillsyn för våra elever i grundsärskolan. Skolan är uppdelad på två skolbyggnader; Gamla Maria skolbyggnad, där förskoleklass till årskurs 3 finns, och Södermalmsskolebyggnaden, där årskurs 4 till 9 finns. Grundsärskolan är inkluderad i grundskolans arbetslag som egna klasser och eleverna deltar i grundskolans aktiviteter efter förmåga och behov. Skolans samtliga verksamheter samverkar för att skapa en helhet för eleven. Vi välkomnar alla elever. Alla ska trivas, vara trygga och känna arbetsglädje. Vi ser på eleven utifrån ett helhetsperspektiv där goda kunskaper är lika viktigt som sociala kompetenser. Gott lärandeklimat och studiero skapar vi genom ett tydligt ledarskap och det pedagogiska rummets utformning. Alla elever har ansvar och inflytande över sin egen lärandeutveckling, klassens arbete och skolan som helhet. Södermalmsskolans värdegrund bygger på vår syn på förhållningssätt och förväntningar. Vi har ett positivt förhållningssätt. Vi uppmärksammar och förstärker det som är bra och bygger på var och ens inneboende resurser. Tillsammans skapar vi ett gott arbetsklimat! Vi respekterar varandra, bryr oss om och hjälper till. Våra förväntningar på varandra är höga; vi utgår ifrån att alla gör sitt bästa! Vi värnar om vår miljö. Genom regelbundna utvärderingar skapar vi förutsättningar för utveckling. Vi är stolta över vår skola och jobbar för att ständigt utveckla oss. Att bli en skola i världsklass är en självklar vision för oss på Södermalmsskolan! Vårt arbete med Kvalitetsredovisning 2011 bygger på analys av resultaten som framkommit i vårt systematiska kvalitetsäkringsarbete i enlighet med vårt system för samverkan avseende elever, föräldrar och personal. Elever har deltagit via skolans elevråd, föräldrar har deltagit via skolans förvaltningsråd och personal har deltagit via APT. Åtgärder för utveckling från föregående kvalitetsredovisning Vi har nått goda resultat. Personalen är kompetent, engagerad och utvecklingsbenägen. Varje medarbetare känner ansvar och har målen i fokus. - Vi har utvecklat arbetssättet med att tydliggöra mål och kriterier så att elever vet vad man ska kunna och hur man ligger till. Detta har vi gjort bl a genom att införa Lokal Pedagogisk Planering (LPP) i varje ämne/arbetsområde i undervisningen.

3 SID 3 (14) Ett team lärare har deltagit i fördjupad utbildning i bedömning och Lokal Pedagogisk Planering. - Vi har påbörjat utvecklingen av jämställdhetsarbetet på skolan så att jämställdhetsperspektivet ska bli ett naturligt inslag i allt vi gör. En arbetsgrupp bestående av personal från skolans alla arbetslag samt en biträdande rektor har drivit jämställdhetsarbetet ut i arbetslagen. - Vi har fortsatt digitaliseringen av skolan så att de digitala verktygen har börjat bli självklara val i skolans verksamhet. Vihar satsat på bärbara datorer, smartboards m m samt påbörjat PIM för all personal. Skolwebben används som digital plattform vad gäller information, närvaroregistrering, skriftliga omdömen, IUP och åtgärdsprogram. - Vi har fortsatt att fördjupa den pedagogiska inkluderingen av grundskola/grundsärskola i hela organisationen utifrån elevernas förutsättningar och behov. Vi har genomfört en specialriktad utbildningsinsats för elevassistenter i grundsärskolan för att öka kunskapen om elevers förutsättningar och behov. - Vi har fortsatt arbetet med att utveckla ett gott lärandeklimat och studiero - Vi har fortsatt att satsa på hälsobefrämjande aktiviteter både bland personal och elever. Mål/Åtaganden Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling har upprättats enligt Skolverkets rekommendationer. Planen är förankrad hos personal, elever och föräldrar. Planen har uvärderats genom olika uppföljningsverktyg så som brukarundersökning och skolans lokala trygghetsenkät. Då Skolverkets rapport 353/2011 Utvärdering av metoder mot mobbning publicerades gjorde vi en översyn av vår plan och vi förändrade våra förebyggande och åtgärdande metoder. För att systematisera och utveckla vårt förebyggande arbete har en likabehandlingsgrupp bildats bestående av representanter i alla arbetslag och en biträdande rektor. Skolans tyrygghetsgrupp bestående av representanter i alla arbetslag arbetar åtgärdande. NÄMNDMÅL: 3. Samtliga elever möter dagligen en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö Indikator Andel elever som enligt skolundersökningen F-klass är nöjda med - Jag känner mig trygg i skolan Periodens utfall Årsmål Period 88 % 100 % 2011

4 SID 4 (14) Indikator Andel elever som enligt skolundersökningen F-klass är nöjda med - Jag kan arbeta utan att bli störd Andel elever som enligt skolundersökningen åk 2 är nöjda med - Jag kan arbeta utan att bli störd Andel elever som enligt skolundersökningen åk 2 är nöjda med - Jag känner mig trygg i skolan Andel elever som enligt skolundersökningen åk 5 är nöjda med Jag kan arbeta utan att bli störd Andel elever som enligt skolundersökningen åk 5 är nöjda med Jag känner mig trygg i skolan, Andel elever som enligt skolundersökningen åk 8 är nöjda med Jag kan arbeta utan att bli störd Andel elever som enligt skolundersökningen åk 8 är nöjda med Jag känner mig trygg i skolan Periodens utfall Årsmål Period 69 % 100 % % 100 % % 100 % % 100 % % 100 % % 100 % % 100 % 2011 Ogiltig frånvaro i grundskolan 2,3 % 0 % 2011 ÅTAGANDE: Alla elever trivs, är trygga och känner sig delaktiga Förväntat resultat Att alla elever trivs och är trygga. Arbetssätt - Skolgårdslek för år F-3 med vuxenstöd och organiserade lekar. - Fritidshems- och mellanstadieverksamhet samt kvällsverksamhet från år 6. - Antimobbningsarbete med elevmedverkan. - Elev- och personaldrivet café - Samlingar med etiska samtal, kompissamtal, konfliktlösning och samspelsträning. - Elevskyddsronder i alla år. - Skolsköterskan genomför hälsosamtal i år 4, 6, 8. - Fritidsledare och fritidspedagog kopplat till rastverksamheten för år Schemalagd mentorstid. - Elevråd, förvaltningsråd, klassråd,, MSV-råd, matråd, antimobbningsråd, Skapande skola, elevskyddsombud, skolidrottsförening, biblioteksråd och internprao. - Enskilt ansvarstagande för sin och andras arbetsmiljö genom klassänglar.

5 SID 5 (14) Uppföljning -Trivselenkäter, elevråd, antimobbingsmöten, utvecklingssamtal, klassråd, MSVråd, mentorstid. -Arbetslagens resultatuppföljning och målutvärdering. -Kalendarium, protokoll, systematiska arbetsmiljöarbetet. Resultat Resultat enligt brukarundersökningen så har vi genomgående höga siffror vad gäller trygghet och trivsel. Till stora delar fungerade de valda arbetssätten bra. Uppföljningen visar att arbetssättet kring studiero är ett generellt utvecklingsområde. Resultaten i samtliga skolformer vad gäller trivsel och trygghet är samstämmigt och något högre än stadens genomsnitt. Resultatet avseende studiero varierar inom skolformen grundskola och kräver närmare analys. Reultatet i övriga skolformer är samstämmigt och ligger något över stadens genomsnitt. Bedömning och analys Det arbete vi gör kring trygghet och trivsel är framgångsrikt. Vad gäller tryggheten, oavsett skolform, så ser vi att vi genomgående ligger högt och vi närmar oss vårt årsmål. Resultatet var förväntat. Resultat avseende studieron i grundskolan når inte upp till våra förväntade årsmål även om de i förhållande till stadens genomsnitt är goda. Särskilt anmärkningsvärt är det låga resultatet i årskurs 5 som överraskar oss och kräver en närmare analys. Reultatet i år 8 har sedan föregående brukarundersökning höjts avsevärt upplevde 28% av eleverna i årskurs 8 att de kunde arbeta utan att bli störda jämfört med 2011 då 65% av eleverna upplevde att de kunde arbeta utan att bli störda. Vår särskilda insats som genomfördes under 2011 i projektet Arbetsro gick ut på att närmare utvärdera, återkoppla resultat, samtala vid klassrumsbesök och utforma åtgärdsprogram kring studiero tillsammans med elever och personal gav goda resultat. Vi ser att ett liknande projekt behöver genomföras i årskurs 5 och årskurs 2. Resultat avseende studieron förskoleklass ligger strax över stadens genomsnitt medan grundsärskolan resultat är högt över genomsnittet. Våra små och personaltäta grupper ger denna effekt. Sammantaget är resultatet kring studieron för lågt och vi har därför identifierat det som ett utvecklingsområde.

6 SID 6 (14) Kunskap och Lärande/Bedömning och betyg NÄMNDMÅL: 1. Skolan ska ge samtliga elever förutsättningar att utvecklas så långt som möjligt utifrån läroplansmålen 2. Skolan ska verka för att elever och vårdnadshavare uppfattar att den valda skolan är den bästa Indikator Andel elever i år 9 med behörighet till de nationella programmen Andel elever i år 9 som uppnått målen i alla ämnen, vid vårterminens slut. Andel elever som enligt skolundersökningen anser - Jag kan rekommendera min skola (åk 5) Andel elever som enligt skolundersökningen anser - Jag kan rekommendera min skola (åk 8) Andel elever som klarat samtliga delprov på det nationella provet i engelska i år 5 Andel elever som klarat samtliga delprov på det nationella provet i matematik i år 5 Andel elever som klarat samtliga delprov på det nationella provet i matematik i årskurs 3 Andel elever som klarat samtliga delprov på det nationella provet i svenska i år 5 Andel elever som klarat samtliga delprov på det nationella provet i svenska i årskurs 3 Andel elever som uppnått kravnivån i det nationella provet i engelska i år 9 Andel elever som uppnått kravnivån på det nationella provet i matematik i år 9 Andel elever som uppnått kravnivån på det nationella provet i svenska i år 9 Periodens utfall Årsmål Period 97 % 100 % % 100 % % 100 % % 100 % % 100 % % 100 % % 100 % % 100 % % 100 % % 100 % % 100 % % 100 % 2011 Andel elever som uppnått LUS punkt 15 i årskurs 3 78 % 100 % 2011

7 SID 7 (14) Indikator Andel vårdnadshavare som enligt skolundersökningen anser - Jag kan rekommendera mitt barns fritidshem (åk 2) Andel vårdnadshavare som enligt skolundersökningen anser - Jag kan rekommendera mitt barns skola (F-klass) Andel vårdnadshavare som enligt skolundersökningen anser - Jag kan rekommendera mitt barns skola (åk 2) Periodens utfall Årsmål Period 73 % 100 % % 100 % % 100 % 2011 Meritvärde i årskurs Poäng 250 Poäng 2011 ÅTAGANDE: Alla elever har minst godkänt i alla ämnen i år 9 Arbetssätt - Alla pedagoger gör noggranna kartläggningar av elevernas kunskaper, utveckling och behov. - Kända, tydliga och mätbara kunskapskrav/betygskrav tillämpas. - Lokal Pedagogisk Planering utformas i alla ämnen/ämnesområden. - Individuella utvecklingsplaner (IUP) med utgångspunkt i våra kunskapskrav/betygskrav, utformas (gemensamt formulär). - Åtgärdsprogram utformas för elever vi befarar inte kommer att nå målen. - Specialpedagogerna arbetar systematiskt med pedagogerna, arbetslagen och eleverna. - Individanpassat arbetssätt - Alla elever erbjuds så kallad "bonustid" i kärnämnena - Arbetslagens målplanering för att ta sig mot målen - Kontinuerliga samtal och mentorssamtal mellan lärare och elev kring elevens arbete, lärande och utveckling. - Jagstärkande pedagogik tar till vara barnens erfarenheter och inneboende resurser och skapar lust för lärande. - Förskoleklassernas arbete sker tematiskt och utgår från förskolans pedagogik med leken som grund för lärande. Uppföljning LUS-kartläggning, nationella prov, uppföljning av LPP i alla ämnen, uvecklingssamtal, uppföljning av IUP, schemalagda mentorssamtal, betygsanalys, utvärdering av elevhälsoarbetet, kartläggning/uppföljning i stor-eht Arbetslagens resultatuppföljning och målutvärdering

8 SID 8 (14) Utveckling Resultat 92% av våra elever i grundskolans årskurs 9 hade minst G i alla ämnen och 97% var behöriga att söka till gymnasiet. Det är ett bra resultat men vårt mål är självklart att 100% av våra elever ska ha minst G i alla ämnen och 100% ska vara behöriga att söka till gymnasiet. En elev har fått betyg i grundsärskolan och den eleven är behörig att söka till särgymnasiet. Noggranna kartläggningar av elevernas kunskaper, utveckling och behov, specialpedagogernas systematiska arbete med lärare, arbetslag och elever samt med det påbörjade arbetet med LPP har bidragit till det fortsatt goda resultatet. Arbetet med att koppla LPP till varje arbetsområde behöver implementeras i hela skolan. Bedömning och analys Vi har förbättrat våra resultat i grundskolan både vad gäller betyg och nationella prov. Med de förutsättningar vi har så ser vi att vi har alla möjligheter att förbättra våra resultat ytterligare. Resultaten i de nationella proven svenska årkurs 3 och matematik årkurs 9 når inte upp till våra förväntade årsmål och kräver vidare analys. Vi ser också att resultatet vad gäller LUS i årskurs 3 ligger lägre än förväntat. Samtliga resultaten i nationella proven i årskurs 5 har förbättrats och särskilt i matematik där vi nått vårt årsmål 100%. Lärarnas arbete med att kartlägga kunskaper och utvärdera resultat samt arbetet med LPP har gett god effekt. Resultatet för vårdnadshavare som kan rekommendera vår förskoleklass, skola och fritidshem uppnår inte årsmålet men ligger något över stadens genomsnitt. Att tydliggöra och kommunicera vilka förväntningar vårdnadshavare kan ha på de olika skolformerna är ett utvecklingsområde Ansvar och inflytande NÄMNDMÅL: 4. Samtliga elever ska ha ett reellt inflytande över, ansvar för och förståelse för sitt eget lärande Indikator Andel elever som enligt skolundersökningen åk 5 är nöjda med Jag vet vad jag behöver kunna för att nå målen i de olika ämnena Periodens utfall Årsmål Period 72 % 100 % 2011 Andel elever som enligt skolundersökningen åk 8 är nöjda med Jag vet vad jag behöver kunna för att nå målen i de olika ämnena 68 % 100 % 2011

9 SID 9 (14) Indikator Andel vårdnadshavare som enligt skolundersökningen F- klass är nöjda med Jag och mitt barn vet vad mitt barn behöver för att lära och utvecklas Andel vårdnadshavare som enligt skolundersökningen i fritidshem är nöjda med det inflytande mitt barn har över fritidshemmets aktiviteter Andel vårdnadshavare som enligt skolundersökningen åk 2 är nöjda med - Jag och mitt barn vet vad mitt barn behöver för att lära och utvecklas Periodens utfall Årsmål Period 71 % 100 % % 100 % % 100 % 2011 ÅTAGANDE: Varje elev äger sin lärandeprocess Förväntat resultat Varje elev har en medvetenhet kring sin lärandeprocess Arbetssätt - Eleverna är delaktiga i planeringen av LPP - Eleverna sätter mål och utvärderar sitt eget arbete kontinuerligt och vid utvecklingssamtal - Eleverna har ansvar och inflytande över sin lärandeutveckling genom t ex egen planering, klassens planering, utvecklingssamtal Uppföljning Mentorssamtal, skriftliga omdömen, IUP och utvecklingssamtal Arbetslagens resultatuppföljning och målutvärdering Resultat I samtliga skolformer ligger vi för långt ifrån vårt årsmål. Det påbörjade arbetet med LPP fortsätter och måste utvecklas vad gäller att kommunicera innehållet i LPP till elever och föräldrar. Bedömning och analys Vi måste fortsätta att arbeta med att få eleverna mer delaktiga vad gäller ansvar och inflytande i alla våra skolformer. Vi måste kommunicera med eleverna när de faktiskt är med och påverkar så att deras delaktighet blir konkretiserad och exemplifierad. Det är också viktigt att förklara vad man kan påverka och vad man inte kan påverka samt på vilket sätt man bäst påverkar. Vi har ett tydligt system för elevinflytande med bland annat flertal råd på skolan (elevråd, matråd,

10 SID 10 (14) biblioteksråd, klassråd, fritidsråd e t c) och vi måste tydligare visa hur de råden genom sina medlemmar kan påverka, ta ansvar och öka sitt inflytande. Vi försöker alltid få elever delaktiga vid rekrytering av ny personal. LPP är ett verktyg som underlättar för eleverna så att de ska veta vad de behöver kunna för lara och utvecklas och för att nå målen i de olika ämnena. Arbetet med att förankra och använda verktyget är påbörjat och fortgår. IUP processen måste bli tydligare för lärare, elever och föräldrar. Det är ett prioriterat utvecklingsområde och en arbetsgrupp driver arbetet framåt. Förskola och hem NÄMNDMÅL: 5. Samarbetet mellan socialtjänst, förskola, skola, polis och föräldrar stärks ÅTAGANDE: Föräldrarna har inflytande i skolans verksamhet (Samverkan Skola och Hem) Arbetssätt - Utvecklingssamtal, föräldrabesök - Veckobrev, rektorsblogg och annan skriven information, hemsidan, skolwebben - Arbetslagsråd och förvaltningsråd, föräldramöte, skolstartsmöte - Kända och tydliga områden för inflytande och ansvar Uppföljning Dialog i möten med föräldrar, e-post, synpunktshantering, protokoll Arbetslagens resultatuppföljning och målutvärdering, Förvaltningsrådets utvärdering Brukarundersökningen Resultat Vi har på skolan arbetslagsråd och förvaltningsråd som forum för direkt föräldrainflytande. Förvaltningsrådet har till stora delar hittat sin form medan arbetslagsråden behöver utvecklas vidare. Skolwebben blir ett allt viktigare verktyg och vi har under det gångna året arbetat för att föräldrarna ska bli mer aktiva i Skolwebben. Bedömning och analys Systemet för föräldrarsamverkan har alla förutsättningar, och vi arbetar ständighet med att få föräldrarna att kanalisera sin delaktighet genom systemet. Det strategiska och långsiktiga arbetet med att implementera Skolwebben som verktyg för vårdnadshavare börjar ge resultat i form av fler och fler användare. Framför allt kommunikation kring frånvaro och underlag för utvecklingssamtal.

11 SID 11 (14) Samverkan NÄMNDMÅL: 5. Samarbetet mellan socialtjänst, förskola, skola, polis och föräldrar stärks ÅTAGANDE: Föräldrarna har inflytande i skolans verksamhet (Samverkan Skola och Hem) Arbetssätt - Utvecklingssamtal, föräldrabesök - Veckobrev, rektorsblogg och annan skriven information, hemsidan, skolwebben - Arbetslagsråd och förvaltningsråd, föräldramöte, skolstartsmöte - Kända och tydliga områden för inflytande och ansvar Uppföljning Dialog i möten med föräldrar, e-post, synpunktshantering, protokoll Arbetslagens resultatuppföljning och målutvärdering, Förvaltningsrådets utvärdering Brukarundersökningen Resultat Vi har på skolan arbetslagsråd och förvaltningsråd som forum för direkt föräldrainflytande. Förvaltningsrådet har till stora delar hittat sin form medan arbetslagsråden behöver utvecklas vidare. Skolwebben blir ett allt viktigare verktyg och vi har under det gångna året arbetat för att föräldrarna ska bli mer aktiva i Skolwebben. ÅTAGANDE: Vi har en helhetssyn på barnen på Södermalm (Övergång och samverkan) Arbetssätt Vi samarbetar med förskolorna, och andra externa samarbetspartners genom: - Nätverksmöten med fältassistenter och närpolis - Vi ingår i Söderandan och har Skoldockning - Närpolis stöttar med bekymringssamtal vid behov. - Fältassistenter är involverade i inskolningen för år 7 - Samarbete med BUP i enskilda ärenden - Stor-EHT träffar Socialtjänsten - Samarbete med socialtjänsten i enskilda elevärenden (EVK). - Förskollärarna besöker förskolorna inför övergången till förskoleklass. - Samarbete i organisationen samverkan förskola-skola Södermalm

12 SID 12 (14) - Vi delar med oss av vår kompetens genom att t ex ta emot studiebesök från Stockholm, övriga Sverige och andra länder Uppföljning Regelbundna utvärderingar i stor-eht, ledningsgruppen, nätverkssamarbeten e t c Ledningsgruppens resultatuppföljning och målutvärdering Resultat Vi har gått samarbete med socialtjänst och polis både vad gäller de förebyggande och åtgärdande insatserna. Vårt systematiserade mötessystem är en framgångsfaktor. Övergången mellan förskola och förskoleklass fungerar men skulle kunna utvecklas. Vi ser en svårighet med samverkan i samband med övergången eftersom det finns så många överlämnnde huvudmän i området. NÄMNDMÅL: 6. Samverkan med andra aktörer ska öka såväl inom närområdet som internationellt Bedömning och analys Samarbetet med våra externa kontakter och nätverk fungerar i allmännhet bra och bidrar till helhetsynen kring våra elever. Vi arbetar aktivt med att förbättra och utveckla samarbeten ur ett internationellt perspektiv är det är ett stort utvecklingsområde. Övrig uppföljning Då utbildningsförvaltningens skolinspektion utvärderade Södermalmsskolan 2010 synliggjordes utvecklingsområden. Vad gäller brister som skolan måste åtgärda utfrån gällande lagstiftning så åtgärdades dessa omedelbart efter inspektionen. Vad gäller områden att utveckla så har dessa åtgärdats under det gångna året. Sammanfattande analys Södermalmsskolan är en skola med mycket goda förutsättningar och bra resultat. Vi har det senaste året höjt vårt meritvärde och våra resultat på de nationella proven. Det finns ett gott elevunderlag, ambitiös och kompetent personal, bra ändamålsenliga lokaler, utarbetade system och engagerade föräldrar. Värdegrundsarbetet är ett ständigt fokusområde och kommer under läsåret vara fortsatt prioriterat. Vi har också satsat på att utöka vår datorpark och har koncentrerat oss på bärbara datorer. Lärare och förskollärare har försetts med egna bärbara datorer och elever har fått mobila enheter med bärbara datorer till arbetslagen. Vi har även dragit ett nytt trådlöst nätverk i alla byggnader så att vi ska kunna arbeta trådlöst och mer

13 SID 13 (14) flexibelt. Vi har också satsat på att installera Smartboards i klassrummen och vårt mål är att alla klassrum ska ha Smartboards. Vi har utökat vårt elevantal i grundskolan och kommer att ha en treparallellig grundskola från och med höstterminen Detta har också resulterat i en effektivare lokalanvändning. Under läsåret har vi börjat förbereda vår personal på de kommande skolreformerna som går under begreppet Skola Vi har kompetensutvecklat personalen kring de nya styrdokumenten. Vi har gjort en utbildningsinventering bland personalen för att kartlägga hur vi på bästa sätt kan möta de ökade kompetenskraven för lärare. Vi har inlett en justering i bemanningen bland lärare för att till 1/ kunna möta de behörighetskrav som ställs. Vi har genomfört en orgnisationsutveckling i årskurserna 4-9 där utgångspunkterna har varit att öka inkluderingen av grunsärskola - grundskola, möta de ökande kraven Skola 2011 samt en översyn av lärares arbetsbelastning. Prioriterade åtgärder för utveckling Södermalmsskolans resultat är bra och mycket är välfungerande. En av våra hörnstenar i värdegrunden är förbättring. Det betyder att vi självklart ska förbättra det som är bra till att bli ännu bättre. De områden vi prioriterar att utveckla är följande: Inkludering - För att möta och ta tillvara olikheter i alla sammanhang; räkna med alla i alla sammanhang behöver vi ständigt ha inkluderingstanken i fokus. Vi har genom målinriktat arbete blivit duktiga på inkludering mellan grundskola/grundsärskola. Vi ser att vi inom grundskolan behöver få ny tankar och genom att se hur andra arbetar med inkludering kan vi utvecklas ännu mer. IUP-processen - För att öka vår måluppfyllelse och höja våra resultat så måste vi försäkra oss om att IUP-processen är ett naturligt stöd i elevens lärande och utveckling. Personal, elever och föräldrar ska vara väl förtrogna med IUP-processen. Studiero - Vi behöver förbättra studieron och personalen i arbetslagen ska skapa ett gott lärandeklimat och studiero genom ett tydligt ledarskap och det pedagogiska rummets utformning. Digital utveckling - Vi fortsätter vårt påbörjde arbete med att bygga ut vår digitala utrustning. Möjligheterna med Smartboards i undervisningen behöver stärkas bland personalen. Elevernas användande av datorer i skolarbetet i de lägre årskurserna och i grundsärskolan behöver utvecklas. Jämställdhet - Vi behöver fortsätta att utveckla jämställdhetsarbetet på skolan så att jämställdhetsperspektivet blir ett naturligt inslag i allt vi gör bland både personal och elever. Föräldrasamverkan - Vi har förtydligat vårt system för föräldrasamverkan i syfte att få föräldrarna att kanalisera sin delaktighet genom detta system. Vi

14 SID 14 (14) behöver tydligt kommunicera skolans uppdrag så att det blir känt vilka förväntningar skolan och föräldrarna kan ställa på varandra. Internationella kontakter - Vi måste påbörja vårt arbete med att skapa internationella kontakter. Kvalitetsredovisning upprättad av Nina Jonsson

SID 1 (10) 2011-11-18 UTBILDNINGSNÄMNDEN. Handläggare: Nina Jonsson ARBETSPLAN 2012

SID 1 (10) 2011-11-18 UTBILDNINGSNÄMNDEN. Handläggare: Nina Jonsson ARBETSPLAN 2012 SID 1 (10) UTBILDNINGSNÄMNDEN SÖDE RMALMSSKOLAN 2011-11-18 Handläggare: Nina Jonsson ARBETSPLAN 2012 SID 2 (10) Inledning Södermalmsskolan är en F-9 skola som ligger vid Mariatorget i hjärtat av Södermalm.

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2012

KVALITETSREDOVISNING 2012 SID 1 (20) UTBILDNINGSNÄMNDEN SÖDE RMALMSSKOLAN 2012-09-20 KVALITETSREDOVISNING 2012 SID 2 (20) Inledning Södermalmsskolan är en F-9 skola som ligger vid Mariatorget i hjärtat av Södermalm. Vi tar emot

Läs mer

SID 1 (13) UTBILDNINGSNÄMNDEN. Arbetsplan 2013

SID 1 (13) UTBILDNINGSNÄMNDEN. Arbetsplan 2013 SID 1 (13) UTBILDNINGSNÄMNDEN SÖDE RMALMSSKOLAN 2012-10-25 Arbetsplan 2013 SID 2 (13) Inledning Södermalmsskolan är en F-9 skola som ligger vid Mariatorget i hjärtat av Södermalm. Vi tar emot elever från

Läs mer

Arbetsplan 2014 UTBILDNINGSNÄMNDEN

Arbetsplan 2014 UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN SÖDE RMALMSSKOLAN SID 1 (14) 2013-10-22 Arbetsplan 2014 Inledning Södermalmsskolan är en F-9 skola som ligger vid Mariatorget på Södermalm. Vi tar emot elever från förskoleklass upp

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2013

Kvalitetsredovisning 2013 SID 1 (18) UTBILDNINGSNÄMNDEN SÖDE RMALMSSKOLAN 2013-09-20 Handläggare: Nina Jonsson Telefon: 08-508 40 950 Kvalitetsredovisning 2013 SID 2 (18) Inledning Södermalmsskolan är en F-9 skola som ligger vid

Läs mer

Inledning av rektor Nina Jonsson och biträdande rektorer Therese Moyano och Marie Nilsson Mingel i ljushallen Föräldramöte i klasserna

Inledning av rektor Nina Jonsson och biträdande rektorer Therese Moyano och Marie Nilsson Mingel i ljushallen Föräldramöte i klasserna Välkommen till Södermalmsskolans skolstartsmöte! Kvällens program Inledning av rektor Nina Jonsson och biträdande rektorer Therese Moyano och Marie Nilsson Mingel i ljushallen Föräldramöte i klasserna

Läs mer

Inledning av rektor Nina Jonsson och biträdande rektor Anna Gustafsson Föräldramöte i klasserna

Inledning av rektor Nina Jonsson och biträdande rektor Anna Gustafsson Föräldramöte i klasserna Välkommen till Södermalmsskolans skolstartsmöte! Kvällens program Inledning av rektor Nina Jonsson och biträdande rektor Anna Gustafsson Föräldramöte i klasserna Södermalmsskolan 780 elever på F-9 och120

Läs mer

Arbetsplan/Verksamhetsplan 2012

Arbetsplan/Verksamhetsplan 2012 UTBILDNINGSNÄMNDEN ÅRSTADALSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (8) 2011-11-04 Handläggare: Birgitta Fagerlund Telefon: 076-12 22 210 Arbetsplan/Verksamhetsplan Inledning Ledningsorganisation Årstadalsskolan

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14 Datum 140826 1 (8) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

ARBETSPLAN 2014 KUNGSHOLMENS GRUNDSKOLA

ARBETSPLAN 2014 KUNGSHOLMENS GRUNDSKOLA UTBILDNINGSNÄMNDEN KUNGSHOLMENS G RUNDSK OLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (9) 2013-11-07 Handläggare: Elisabeth Ollas-Paulsson Telefon: 08-508 082 20 ARBETSPLAN 2014 KUNGSHOLMENS GRUNDSKOLA SID 2 (9)

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2012/13

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2012/13 Datum 130909 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2012/13 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Arbetsplan Bromstensskolan 2013/14

Arbetsplan Bromstensskolan 2013/14 Per Hansson, rektor Bromstensskolan 2013-10-31 A 1 (11) Arbetsplan Bromstensskolan 2013/14 Introduktion Den här arbetsplanen beskriver vilka arbetsområden vi på Bromstensskolan kommer att fokusera på under

Läs mer

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015 Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat Nationella prov Betyg Enkätresultat Elevhälsa VÄRDEGRUNDSARBETE Förebyggande arbete Samordna

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014. Inledning. Åtgärder för utveckling UTBILDNINGSNÄMNDEN

Arbetsplan 2013/2014. Inledning. Åtgärder för utveckling UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN RÅLAMBSHOVSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 000089/2013 SID 1 (6) 2013-10-23 Handläggare: Gunilla Olsson Telefon: 08-50808700 Arbetsplan 2013/2014 Inledning Rålambshovsskolan ligger på Kungsholmen

Läs mer

Kvalitetsrapport 2014-2015

Kvalitetsrapport 2014-2015 Datum 2014-06-30 6 Antal sidor Kvalitetsrapport 2014-2015 Oleby Marcus och Anna 0564-477 00 direkt 070-642 16 65 mobil marcus.lech@torsby.se Innehållsförteckning 1. Fokusområde vad har vi uppnått 1.1 Analys

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö F-6 skolenhet

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö F-6 skolenhet Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö F-6 skolenhet Kvalitetsredovisning 2014/2015 Verksamheter inom skolväsendet ska på huvudmanna- och enhetsnivå systematiskt och kontinuerligt planera,

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2013/2014

Kvalitetsredovisning 2013/2014 UTBILDNINGSNÄMNDEN KUNGSHOLMENS G RUNDSK OLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (10) 2014-09-30 Handläggare: Elisabeth Ollas-Paulsson Telefon: 508 08 251 Kvalitetsredovisning 2013/2014 Inledning Kungsholmens

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KARLBERGS SKOLA. Arbetsplan. förskoleklass skola fritids

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KARLBERGS SKOLA. Arbetsplan. förskoleklass skola fritids Arbetsplan förskoleklass skola fritids 2013-2014 SID 2 (11) Inledning "Så fort man kliver in blir man sedd och möts av en varm miljö brukar besökare säga. Karlbergs skola upplevs som den lilla skolan i

Läs mer

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN HERRÄNGENS SKOLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 202012 SID 1 (8) 2012-11-07 Handläggare: Gerd Geiryd Telefon: 08 50821900 Arbetsplan Inledning Herrängens skola är en F-5 skola belägen i Älvsjö.

Läs mer

Astrid Lindgrens skola AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN

Astrid Lindgrens skola AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN skolan Vi vet vart vi ska. Vi utvärderar, analyserar och förändrar. Utnyttja alla våra sinnen. Lär oss på olika sätt. Är tydliga! Gör våra elever medvetna om målen.

Läs mer

Kvalitetsanalys för Sickla skola läsåret 2012/13

Kvalitetsanalys för Sickla skola läsåret 2012/13 Datum 2013-09-05 1 (11) Kvalitetsanalys för Sickla skola läsåret 2012/13 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Lokal arbetsplan Läsåret 2018-2019 Åsenskolan Rektor Jan Setterberg 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Läsåret 2012/2013. Vallargärdets skola i Ulvsby skolområde

Kvalitetsredovisning. Läsåret 2012/2013. Vallargärdets skola i Ulvsby skolområde Kvalitetsredovisning Läsåret 2012/2013 Vallargärdets skola i Ulvsby skolområde Innehåll 1. Kvalitetsutvecklingsplan Planering Uppföljning Utvärdering och utveckling Analys och rapport Kvalitetsredovisning

Läs mer

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 Verksamhetsidé På vår skola ges alla elever möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar! Det viktiga för alla på skolan är att

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Åsenskolan Rektor Johan Kronberg 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor. Brattfors skola

Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor. Brattfors skola Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor Brattfors skola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2013 2014 1 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Mål Alla elever kan, senast i slutet av höstterminen

Läs mer

Analys av elevresultat och andra resultat samt förslag på åtaganden

Analys av elevresultat och andra resultat samt förslag på åtaganden Resultatdialog Analys av elevresultat och andra resultat samt förslag på åtaganden Mall för arbetslag/ämneslag Skola Arbetslag/ämneslag (Ange skolans namn) (Ange lagets namn) Dataunderlag som använts Betyg,

Läs mer

Ängbyskolan Kvalitetsredovisning 2010/2011

Ängbyskolan Kvalitetsredovisning 2010/2011 2011-06-28 Ängbyskolan Kvalitetsredovisning 2010/2011 Ängbyskolan är omgiven av fina grönområden och har ca 350 elever samt ca 50 personal. Skolan är byggd 1983 och är mycket välbehållen men är i behov

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN HÄSSELBY VILLASTADS SKOLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 000037/2012 SID 1 (15) 2012-09-21 Handläggare: Ylva Buhrgard Telefon: Kvalitetsredovisning Inledning 2012-09-17 Ylva Buhrgard 1.1 Organisation

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Datum 150904 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14 Saltsjö-Boo 2014-08-11 Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Verksamhetsplan. Vimarskolan Åk 7-9 2015/2016

Verksamhetsplan. Vimarskolan Åk 7-9 2015/2016 Vimarskolan Åk 7-9 Tillsammans når vi toppen! Förbättringsområden inom förskola och grundskola enligt Nämndsplanen för styrning av barn- och utbildningsförvaltningen 2014 Nämndsplanen för styrningen av

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Grundskolan 2010

Kvalitetsredovisning för Grundskolan 2010 Kvalitetsredovisning för Grundskolan 2010 Enhet: Stavreskolan F-5 Verksamheten i förskoleklass, skola och skolbarnsomsorg är på Stavreskolan helt integrerade med varandra både lokal- och verksamhetsmässigt.

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Djura skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Djura skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Djura skola Kvalitetsredovisning 215/216 Verksamheter inom skolväsendet ska på huvudmanna- och enhetsnivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp

Läs mer

Sangis skola och fritidshem Kvalitetsredovisning 2010/2011

Sangis skola och fritidshem Kvalitetsredovisning 2010/2011 Sangis skola och fritidshem Kvalitetsredovisning 2010/2011 Volymer och nyckeltal Elevgrupp/åk Antal elever Antal lärare, heltidstjänster förskoleklass 9 0,6 100% 1 9 1,0 100% 2 9 1,0 100% 3 16 1,0 100%

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN TULLGÅRDSSKOLAN

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN TULLGÅRDSSKOLAN UTBILDNINGSNÄMNDEN TULLGÅRDSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (13) 2014-09-17 Handläggare: Anna Magnusson Kvalitetsredovisning Inledning Tullgårdsskolan ligger på Södermalm. Skolan byggdes och invigdes 1995.

Läs mer

Kvalitetsredovisning för grundskolan läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning för grundskolan läsåret 2010/2011 LÄRANDESEKTIONEN AMBJÖRNARPSKOLAN Kvalitetsredovisning för grundskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning (kortfattad) 4 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 4 1.1.2 Beskrivning hur

Läs mer

Enhetens arbetsplan för Tortunaskolan

Enhetens arbetsplan för Tortunaskolan Enhetens arbetsplan för Tortunaskolan Förskoleklass år 6 Fritidshemmet Läsåret 2013-2014 1. Kunskaps- och utvecklingsuppdrag Förskoleklass I Västerås stad ska övergången mellan förskola och skola leda

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Kronans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Åsaka skola F-6 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING

Läs mer

Utvecklingsplan, Strömsskolan, läsåret 17/18

Utvecklingsplan, Strömsskolan, läsåret 17/18 Utvecklingsplan, Strömsskolan, läsåret 17/18 Vision: Strömsskolan - en trygg och trivsam skola med höga resultat. Vi kan, vi vill och vi vågar! Bakgrund och syfte: Utvecklingsplanen ska konkretisera och

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning 2013/2014 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Strandvägsskolan Rektor Maria Sjödahl Nilsson 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN HÄGERSTENSÅSEN/HÄGE R STENSHAMNENS SKOLENH ET SID 1 (10) 2014-09-08 Handläggare: Helen Petersson Telefon: 0768250924 Kvalitetsredovisning Inledning Vår skolenhet består av två skolor,

Läs mer

Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2012-13

Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2012-13 Barn och utbildning Sten-Åke Eriksson Rektor Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2012-13 Innehåll 1. Resultat och måluppfyllelse... 3 1.1 Kunskaper... 3 1.1.1 Måluppfyllelse...

Läs mer

Matteusskolans systematiska kvalitetsarbete

Matteusskolans systematiska kvalitetsarbete Matteusskolan Sammanfattning måluppfyllelse 2017 Dnr: Sid 1 (7) 2018-01-29 Matteusskolans systematiska kvalitetsarbete På Matteusskolan bedrivs ett systematiskt kvalitetsarbete i syfte att ständigt utveckla

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre

Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre 1(8) Barn- och utbildningsförvaltningen Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre Förskoleklass-grundskola-fritidshem (sid 1-5) Förskola (sid 6-8) Beskrivning av verksamheten Dalhem, Barlingbo

Läs mer

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Barn- och utbildningsnämnden 2015-08-24 1 (9) Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningskontoret Anna Landehag, 016-710 10 62 och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Eskilstuna kommun

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET 2018-2019 TRYGGHET OCH STUDIERO - De rutiner vi har som bygger på Skollagen samt trivselregler och hög vuxennärvaro fungerar väl, både enligt lärare,

Läs mer

Arbetsplan. Inledning. Åtgärder för utveckling UTBILDNINGSNÄMNDEN

Arbetsplan. Inledning. Åtgärder för utveckling UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN BLACKEBE RGSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 22-10-31 SID 1 (13) 22-10-31 Handläggare: Henrik Nöbbelin Telefon: 076-1242842 Arbetsplan Inledning Blackebergsskolan är en F-5 skola med ca 240

Läs mer

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan Lokal Arbetsplan 2011 F-klass och grundskolan NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass.

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem)

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem) Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem) INLEDNING Alla skolor måste ha en plan mot diskriminering och kränkande behandling. Denna plan

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Kopperskolan är en F-6:skola som h ar ca 320 elever och 45 personal. Skolans organisation har fyra F-1:or och tvåparellelligt från år 2-6. Det finns fyra fritidsavdelningar och

Läs mer

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Ekeby skolas årshjul sid. 4 1. Läroplansmål Normer och värden sid. 5 2. Läroplansmål

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN BANDHAGENS SKOLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1414-001-148/2013 SID 1 (17) 2013-10-18 Handläggare: Ylva Wikman Telefon: 08 508 48840 Kvalitetsredovisning Inledning Bandhagens grundskola, grundsärskola

Läs mer

Plan mot kränkande behandling samt Riktlinjer och rutiner mot diskriminering

Plan mot kränkande behandling samt Riktlinjer och rutiner mot diskriminering Barn- och utbildningsförvaltningen Plan mot kränkande behandling samt Riktlinjer och rutiner mot diskriminering Centralskolan årskurs 4-9 Läsåret 2017 2018 Innehåll Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 5

Läs mer

Skolans lärare är organiserade i arbetslag F-3, 4-6,7-8 och 9. Skolbarnomsorgen och särskolan utgör egna arbetslag.

Skolans lärare är organiserade i arbetslag F-3, 4-6,7-8 och 9. Skolbarnomsorgen och särskolan utgör egna arbetslag. UTBILDNINGSNÄMNDEN FRUÄNGENS SKOLA Handläggare: Per-Arne Wigren Telefon: TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1 (8) 2009-11-19 Arbetsplan Inledning Fruängens skola är en kommunal grundskola F-9 samt grundsärskola 1-10,

Läs mer

Kvalitetsredovisning vårterminen 2011

Kvalitetsredovisning vårterminen 2011 Barn och utbildning Kvalitetsredovisning vårterminen 2011 Brattfors skola Grundskola, Förskoleklass Fritidshem Barbro Jansson Rektor 1 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar 3 2 Resultat och

Läs mer

Österfärnebo skolas arbetsplan

Österfärnebo skolas arbetsplan Österfärnebo skolas arbetsplan 2017-2018 MEDBORGARE Normer och värden Alla elever och vuxna ska känna sig respekterade och väl behandlade på Österfärnebo skola. et är nått när resultatet på kommunens enkät

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015 Strandvägsskolan Rektor Maria Skoogh 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar

Läs mer

Kvalitetsrapport grundskola. Örsjö skola Läsår 2016/2017

Kvalitetsrapport grundskola. Örsjö skola Läsår 2016/2017 Kvalitetsrapport grundskola Örsjö skola Läsår 2016/2017 Jämställdhet 3 Utbildningen i åk 1-6 ska utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. 4 All verksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan förskola 18/19

Verksamhetsplan förskola 18/19 Verksamhetsplan förskola 18/19 IGELBÄCKEN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Nämndmål... 3 Strategi för ökad kvalitet i förskolan... 4 i syfte att uppnå

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2008 Rosentorps platschefsområde Vellinge Rosentorpskolan Trädgårdsgatan 23521Vellinge 1 Kvalitetsredovisning för 2008, Rosentorpskolans platschefsområde, Grundfakta om Rosentorpskolans

Läs mer

Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015

Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015 Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016 Upprättad i juni 2015 Vi ska bli bäst! 2017 ska Vimmerby vara bland de tio bästa skolkommunerna. För Vimmerby kommuns barn och elever innebär

Läs mer

Verksamhetsplan Vimarskolan åk 7-9 2014/2015

Verksamhetsplan Vimarskolan åk 7-9 2014/2015 Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat Nationella prov Betyg Enkätresultat Elevhälsa VÄRDEGRUNDSARBETE Förebyggande arbete Samordna

Läs mer

Arbetsplan. Inledning

Arbetsplan. Inledning Arbetsplan Inledning Oxhagsskolan är en F 6-skola i Akalla/Kista. Skolan har cirka 315 inskrivna barn i grundskola, grundsärskola och förskoleklasser. Cirka 195 elever är inskrivna på fritidshem. Varje

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Arbetsplan 2013/2014 Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper 5. Läroplansmål Elevernas

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:5260 Göteborgs kommun lundby@lundby.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bräckeskolan F-6 i Göteborgs kommun 2 (9) Dnr 43-2015:5260 Tillsyn i Bräckeskolan F-6

Läs mer

Skolutvecklingsplan. Skolans namn: Hallerna Skola Läsår: Kommun: Stenungsunds kommun. Vi utbildar världsmedborgare

Skolutvecklingsplan. Skolans namn: Hallerna Skola Läsår: Kommun: Stenungsunds kommun. Vi utbildar världsmedborgare Skolutvecklingsplan Skolans namn: Hallerna Skola Läsår:2017-2018 Kommun: Stenungsunds kommun Vi utbildar världsmedborgare Information om skolenheten Hallerna är en nystartad enhet. Verksamheten på enheten

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2017 2018 Strandvägsskolan Rektor Maria Sjödahl Nilsson 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-06-14 Lunaskolan Rektorn vid Lunaskolan Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av Lunaskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan period 1 juli-sept 2013.

Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan period 1 juli-sept 2013. Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan period 1 juli-sept 2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt och

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2009/10

Kvalitetsredovisning läsåret 2009/10 Kvalitetsredovisning läsåret 2009/10 Strands förskolor och skola Sammanfattning Analys av och bedömning av måluppfyllelse i verksamheten Åtgärder för förbättring 2. SAMMANFATTNING Strands förskolor och

Läs mer

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN HÄSSELBY VILLASTADS SKOLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 000037/2012 SID 1 (11) 2012-11-23 Handläggare: Ylva Buhrgard Telefon: 08-50841651 Arbetsplan Inledning Inledning 1.1 Organisation Hässelby

Läs mer

Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret

Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret ÅSENSKOLAN Jan Setterberg Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016-17 1 Innehåll 1. Resultat och måluppfyllelse... 3 1.1 Kunskaper... 3 1.2 Måluppfyllelse... 3 1.2.1 Läsutveckling

Läs mer

Kvalitetsredovisning Tällbergs skola 2012/2013

Kvalitetsredovisning Tällbergs skola 2012/2013 Kvalitetsredovisning Tällbergs skola 2012/2013 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Skolans mål anges i skollag,

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2013-04-30 Jönköpings kommun Rektorn vid Kålgårdsskolan Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Kålgårdsskolan i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Post- och besöksadress

Läs mer

Nya Snyggatorpsskolans kvalitetsredovisning F-9 och fritidshem

Nya Snyggatorpsskolans kvalitetsredovisning F-9 och fritidshem Nya Snyggatorpsskolans kvalitetsredovisning 2012-2013 F-9 och fritidshem Områdets beskrivning av verksamheten, nyckeltal Personaltäthet: Skola antal lärare/0 elever åk 7-9:,76 Skola antal lärare/0 elever

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8 Skolplan Innehållsförteckning Inledning 3 Riktlinjer 4 Kvalitetssäkring 5 Verksamhetsbeskrivning 6 Normer och värden 7 Kunskaper 8 Elevens ansvar och inflytande 11 Skola och hem 12 Övergång och samverkan

Läs mer

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2016/2017 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS SKOLANS LEDORD HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS VISION Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2011/12

Kvalitetsredovisning Läsåret 2011/12 2012/10/16 Kvalitetsredovisning Läsåret 2011/12 Åkerö skola Flexgrupp 1 och 2 Särskola och Asbergerklass 1 Innehållsförteckning 1. Presentation av skolan 2. Beskrivning av årets verksamhet 3. Underlag

Läs mer

Arbetsplan Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Arbetsplan Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN ÅRSTADALSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (11) 2012-11-06 Handläggare: Birgitta Fagerlund Telefon: 076-12 22 210 Arbetsplan 2013 Inledning Ledningsorganisation Resultatenheten

Läs mer

Barn och Utbildning Leif Hansson, rektor. Lokal arbetsplan. Nordmarks skola, Nordmarkshyttan. Fsk - åk6

Barn och Utbildning Leif Hansson, rektor. Lokal arbetsplan. Nordmarks skola, Nordmarkshyttan. Fsk - åk6 Lokal arbetsplan 2017 2018 Nordmarks skola, Nordmarkshyttan Fsk - åk6 1 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

Bredängsskolans mål och visioner En stabil grund inför framtiden med Språk och kommunikation i centrum

Bredängsskolans mål och visioner En stabil grund inför framtiden med Språk och kommunikation i centrum K V A L I T E T S G A R A N T I 2 0 1 0-2 0 1 1 Sid 1 (6) Bredängsskolan Bredängsskolans mål och visioner En stabil grund inför framtiden med Språk och kommunikation i centrum Bredängsskolan ska utveckla

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Insjöns skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Insjöns skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Insjöns skola Kvalitetsredovisning 215/216 Verksamheter inom skolväsendet ska på huvudmanna- och enhetsnivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013.

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013. Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys h Information om skolenheten Ucklumskolan är en f-3 skola med tillhörande fritidshem. Läsåret 17/18 har vi 45 elever uppdelade på tre klasser och 10 personal. Vi arbetar delvis åldersblandat för att kunna

Läs mer

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Ållebergsskolan. Grundsärskola. Läsår 2010 / 2011.

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Ållebergsskolan. Grundsärskola. Läsår 2010 / 2011. Arbetsplan Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa Ållebergsskolan Grundsärskola Läsår 2010 / 2011 Charlotta Robson Rektor Innehållsförteckning Del 1 Enhet Kyrkerörs vision Del

Läs mer

Skolbeslut för förskoleklass och grundskola

Skolbeslut för förskoleklass och grundskola Beslut Böle Skola Bölevägen 8 2010-05-17 Dnr 43-2009:4149 861 82 Timrå Skolbeslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Böle skola i Timrå kommun Skolbeslut Tillsyn i Vivsta skola Datum: 2010-05-12

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 151013 Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola I er Utvecklings-/Arbetsplan beskriver ni hur ni kommer att arbeta med BUN/förvaltningens

Läs mer

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N SID 1 (7) 2012-11-13 DNR 12-411/7073 BILAGA PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UPPDRAGET I skollagen står följande om syftet med utbildningen på fritidshemmet:

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015

Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015 Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015 Åsenskolan Rektor Linda Karlsson 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Ekenässkolan är en grundskola F-6 med ca 300 elever och ca 45 personal. Läsåret 17/18 har skolan både en, två och tre parallella årskurser. På skolan finns fyra avdelningar för

Läs mer

TRANÄNGSKOLAN F-6. Kvalitetsredovisning för grundskolan läsåret 2010/2011

TRANÄNGSKOLAN F-6. Kvalitetsredovisning för grundskolan läsåret 2010/2011 LÄRANDESEKTIONEN TRANÄNGSKOLAN F-6 Kvalitetsredovisning för grundskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Beskrivning av verksamheten 4 1.1.1 Beskrivning hur ni organiserar arbetet... 4 1.1.2 Beskrivning

Läs mer

Fullersta rektorsområde

Fullersta rektorsområde Fullersta rektorsområde Fullersta rektorsområde ligger i Huddinge i ett naturskönt område med närhet till skog, sjöar och idrottsplats. Rektorsområdet har ca 90 personal och ca 580 elever som är uppdelade

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017 160921 Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer